Categoria Ingredientele produselor cosmetice

1
Ingrediente cell communicating
2
Ingrediente reparatoare (skin identical)
3
Antioxidanţi
4
Iritanţi şi alergeni
5
Petroleum Jelly – Review
6
BHA – Beta Hydroxy Acid – Acid salicilic
7
AHA – Alpha Hydroxy Acids
8
Cu ce putem exfolia pielea?
9
Alcoolul – ingredient iritant
10
Concentraţiile ingredientelor din produsele cosmetice

Ingrediente cell communicating

Ingredientele de tip cell  communicating au un rol important în funcţionarea normală a celulelor pielii. Aceste ingrediente cell communicating au abilitatea de a comunica celulelor pielii să arate, să funcţioneze şi să se comporte cât mai aproape de cum ar face-o o celulă sănătoasă şi abilitatea de a opri anumite substanţe din a comunica celulelor să se comporte anormal.

Citește mai departe

Ingrediente reparatoare (skin identical)

Suntem învăţaţi de industria cosmetică să ne hidratăm pielea cât mai mult, totuşi pielea uscată nu are de-a face cu cât o hidratăm ci mai degrabă cu ajutorul pe care i-l dăm să păstreze nivelul de hidratare.

Termenul de „ingrediente identice pielii” (skin – identical ingredients) se referă la substanţele dintre celulele pielii (numite tehnic matricea intercelulară), cele care ţin celulele conectate între ele şi ajută la menţinerea structurii externe a pielii. Ca să înţelegeţi mai bine: imaginaţi-vă pielea ca pe  un zid format din cărămizi şi cimentul care le ţine împreună. Celulele pielii sunt cărămizile, iar cimentul dintre ele este format din ingrediente de tip „skin – identical”. Un ciment stabil şi puternic este ceea ce face pielea să fie catifelată, hidratată şi suplă.

Citește mai departe

Antioxidanţi

Antioxidanţii sunt compuşi naturali ce au posibilitatea de a reduce efectele toxice ale radicalilor liberi, adică de a neutraliza moleculele de oxigen instabile, ajutând corpul să nu-şi distrugă celulele.

Antioxidanţii sunt o parte esenţială a unui produs hidratant, reduc impactul negativ al soarelui, aerului şi poluării asupra pielii. De asemenea, orice produs care pretinde că ar fi anti -aging sau anti – rid ar trebui să aibă în compoziţie numeroşi antioxidanţi pentru a fi eficient.

Citește mai departe

Iritanţi şi alergeni

Acţiunea substanţelor iritante cauzează imediat inflamarea pielii chiar dacă  nu se poate vedea cu ochiul liber şi la fel de repede poate cauza formarea pustulelor de acnee sau alte afecțiuni cutanate (dermatită atopică, dermatită medicamentoasă, dermatită de contact, dermită iritativă), poate cauza înroşirea pielii, uscarea exacerbată (care poate bloca porii), alergii sau în cel mai rău caz poate cauza spargerea capilarelor de la suprafaţa pielii.

Iritarea cronică şi inflamarea pot distruge bariera protectivă a pielii, iar în timp pot distruge colagenul şi elastina din componenţa pielii, pot cauza mutații celulelor afectate , pot înrăutăți aspectul porilor măriți și producția de sebum a glandelor sebacee.

Citește mai departe

Petroleum Jelly – Review

Vaseline - Petroleum Jelly

Forma farmaceutică a petrolatum-ului este considerată cea mai sigură şi cea mai noniritanta substanţă din lumea cosmeticii. Este una dintre cele mai eficiente substanţe hidratante, fiind eficientă şi în grăbirea vindecării rănilor minore. Are proprietatea de a proteja pielea de mediul extern, o izolează de aer, praf, frig, vânt, iar această protecţie îi dă timp pielii să se vindece fără a mai fi agresată.

Totuşi, fiind o substanţă folosită din 1872, este considerată veche, de atunci industria farmaceutică a evoluat enorm. Petrolatum este încă folosit cu succes, dar combinaţia lui cu alte substanţe benefice este mult mai recomandată.

Citește mai departe

BHA – Beta Hydroxy Acid – Acid salicilic

BHA este un acid solubil în lipide (ulei), această proprietate unică face ca el să pătrundă prin sebum şi să ajungă în profunzimea porilor de unde exfoliază celulele moarte acumulate în exces care pot bloca porii. BHA-ul este folosit cu succes în ameliorarea punctelor negre şi pustulelor prezente în principal în cazul tenului normal/gras şi mixt. Acidul salicilic îndepărtează impuritățile, excesul de sebum și celulele moarte acumulate în exces (toate acestea se solidifică și formează punctele negre), diminuează aspectul porilor dilatați, curăță porii în profunzime, ceea ce duce la un aspect luminos al pielii. Citiţi aici toate beneficiile exfolierii.

În acelaşi timp, BHA (acid salicilic) are potențial iritant mai mic decât AHA, datorită relaţiei acidului cu aspirina, aspirină (acid acetilsalicilic) care are proprietăţi anti-inflamatorii ce se regăsesc  într-o anumită măsură şi în proprietățile acidului salicilic. Un alt avantaj pe care îl are BHA-ul este faptul că are un uşor efect anti-bacterian, iar combinaţia lui cu benzoyl peroxide este perfectă (BHA folosit seara şi benzoyl peroxide dimineaţa, sau invers, sau chiar aplicate împreună).

Citește mai departe

AHA – Alpha Hydroxy Acids

AHA (în concentraţiile şi cu pH-ul optim, vezi articolul explicativ) este mai potrivit pentru ten normal/uscat pentru că acest acid exfoliază chiar la suprafaţa pielii şi nu pătrunde foarte mult în pori, fiind un acid solubil în apă. Este dovedit că AHA îmbunătăţeşte producţia de colagen, măreşte capabilitatea pielii de a rămâne hidratată, îmbunătăţeşte culoarea şi aspectul pielii. Produsele cu AHA ideale au concentrații între 5-8%, există însă și exfolianți cu AHA 10% sau chiar 12%.

Ultimele studii în domeniul cosmeticii arată că și tenul gras beneficiază de efectele AHA, iar aceștia sunt preferați pentru ameliorarea petelor superficiale și pentru îmbunătățirea texturii și uniformizarea culorii pielii.

Citește mai departe

Cu ce putem exfolia pielea?

Am spus în articolele anterioare că exfolianţii chimici sunt AHA (alpha hydroxy acid) şi BHA (beta hydroxy acid).

BHA este un singur acid, şi anume acidul salicilic, iar în lista de ingrediente îl găsiţi sub denumirea de „salicylic acid”.
AHA însă poate fi o varietate de acizi: acidul glicolic (glycolic acid), acidul lactic (lactic acid), acidul tartaric (tartaric acid), acidul malic (malic acid). Dintre toţi acizii de tip AHA, cel mai des folosiţi şi mai eficienţi sunt acidul glicolic şi lactic.

Citește mai departe

Alcoolul – ingredient iritant

Dacă credeaţi cumva că alcoolul vă poate ajuta în lupta cu acneea sau că pur şi simplu e benefic pentru piele pentru că este dezinfectant, vă înşelaţi. Ca să fie dezinfectant alcoolul trebuie să aibă o concentraţie de peste 60%, iar în industria cosmetică nu există produs de genul, majoritatea au în jur de 20% alcool. S-au făcut numeroase teste care au dovedit că nici în concentraţii foarte mari alcoolul nu poate distruge bacteria Propionibacterium acnes responsabilă pentru apariţia acneei. Pe parcursul acestor cercetări s-a descoperit că este nevoie de o concentraţie foarte mică de alcool (minim 2 %) pentru a face foarte rău pielii.

Citește mai departe

Concentraţiile ingredientelor din produsele cosmetice

Legislația în vigoare în 2013 cu privire la lista de ingrediente ale produselor cosmetice presupune publicarea ingredientele produselor comercializate, în ordinea concentraţiilor lor – începând de la procentul cel mai mare până la cel mai mic. Ingredientele cu concentrație sub 1% pot fi listate în orice ordine dorește producătorul.

De asemenea, pentru a evita confuziile, s-a hotărât ca numele ingredienteler să fie cel din Dicţionarul Internaţional de Ingrediente Cosmetice (INCI), plantele să fie prezente cu denumirea latină, iar vitaminele cu denumirea de laborator.
Regularizarea este valabilă în SUA și Europa.

Pentru Europa s-a emis o regularizare care specifică că apa trebuie listată cu denumirea Aqua, parfumul ca Perfume. Coloranții trebuie listați cu numele lor din Indexul Culorilor (CI), iar nano ingredientele trebuiesc clar indicate pe ambalaj.

Pentru SUA s-a emis o regularizare care specifică că parfumul este denumit Fragrance și este listat pe ultima poziție din lista de ingrediente. Apa este listată Water în SUA.

Citește mai departe

Toate drepturile asupra conținutului sunt rezervate Pasagera.ro. Reproducerea informațiilor de pe site este strict interzisă și pedepsită conform legii drepturilor de autor.