Protecție solară naturală hand made/ home made

Am primit un comentariu de curând la care am răspuns mai jos, textul scris de cititoare este înclinat și albastru.

Ce părere ai despre produsele de protecție solară handmade? Știu că ai scris un articol despre produsele hand made în general, despre cât de greu este să formulezi un produs, dar cred că la produsele cu spf este și mai complicat, având în vedere testele care se fac pentru determinarea nivelului de protecție.

Ai dreptate, pentru a obține un produs care asigură protecție solară sunt necesare anumite teste care se pot realiza doar în laboratoare. Protecție solară hand made nu există (nu este posibil să obținem acest produs acasă), iar orice persoană care face un produs acasă și îl etichetează pentru protecție solară, fără a-l fi testat în laborator și fără a obține factorul SPF emis de acest laborator este o persoană inconștientă care se joacă cu sănătatea oamenilor, ceea ce pentru mine este foarte grav. Da, pot să adaug într-un produs natural unul sau chiar ambele filtre minerale (respectiv titanium dioxide și zinc oxide), dar asta nu înseamnă că voi obține o protecție solară eficientă.

Așa cum spuneam și în articolul despre produsele home made în general, cunoștințele de chimie cosmetică sunt obligatorii înainte de a avea pretenția că putem face un produs cosmetic, iar înainte de a avea pretenția că putem vinde un produs cosmetic este necesar să obținem anumite avize de punere pe piață, avize care de fapt atestă faptul că produsul meu este sigur pentru a fi pus pe piele, avize obținute în urma testării și aprobării din partea unor instituții acreditate.

Întreb pentru ca am vazut recomandări la acest produs (link către site).
spf home made full size
În primul rând produsele de pe site-ul respectiv se vând ilegal, nici măcar nu ar trebui să iei în considerare achiziționarea unui produs cosmetic fără autorizare de punere pe piață și în nici un caz un produs destinat protecției solare. Acest lucru este foarte foarte grav, pentru că o persoană care nu are cunoștințe de chimie cosmetică, nu știe ce înseamnă protecție solară, își permite să vândă produse pentru protecție solară făcute în bucătărie. Mai mult decât atât, întreg site-ul este ilegal, de la faptul că nu există înregistrare ca și procesator de date până la lipsa datelor de identificare a vânzătorului (ar trebui să fie cel puțin persoană fizică autorizată pentru a putea vinde ceva). Practic tu cumperi produsul, îl aplici pe pielea copilului pentru că scrie că e safe, copilul se arde (chiar se va arde!!!) și tu vei ajunge cu copilul la spital, fără să ai pe cine să tragi la răspundere.

Ai trimis link spre acest magazin, sper că persoana care are magazinul să nu ia articolul meu personal, nu știu despre cine este vorba, dar tot ce scriu aici este valabil pentru orice persoană care face produse hand made cu intenția de a le vinde ilegal, fără avizare de punere pe piață, fără ca produsele să fie certificate cum că pot fi aplicat pe piele. Nici nu îți poți imagina ce poate fi în aceste creme hand made sau home made.

Produsul are oxid de zinc și în descriere apare că: ‘Despre factorul de protecție, aș putea spune că are aproximativ 20, cât se poate obține în mod natural, însă acesta are o importanță mică, întrucât conform studiilor, un FPS 20 asigură o protecție de circa 94%, pe când un factor de protecție 50 asigurムo protecție de circa 98%, deci o prea mică diferentă.”

Pe măsură ce citesc rândurile tale mă îngrozesc și mai tare. Nu știu pe ce bază spune doamnă producător că produsul are aproximativ SPF 20, dar din afirmațiile de pe acel site eu pot spune foarte clar că habar nu are cum anume se obține protecția solară. Doar adăugarea unui filtru mineral (zinc oxide) într-o bază de unturi și uleiuri nu înseamnă că am obținut un produs cu protecție solară. Iar aproximarea în protecția solară nu este permisă! pentru că nu te poți juca cu sănătatea oamenilor, mai ales cu a copiilor. Protecție solară naturală realizată manual nu există, repet, iar afirmația dânsei că ‘aproximativ 20 se poate obține în mod natural’ este stupidă și puerilă pentru că filrele minerale (care sunt și naturale) pot asigura o protecție SPF 50 (maxim posibil indiferent dacă filtrele sunt sau nu minerale), dacă au concentrația necesară, dar un produs cu SPF nu poate fi niciodată natural pentru că are nevoie cel puțin de conservanți care nu pot fi naturali. Iar dacă este să avem un SPF complet natural atunci acesta expiră în 3-6 luni de la data manufacturării.

Mai mult decât atât, există studii care arată că SPF 20 asigură protecție de 94% așa cum spune doamna și că SPF 50 asigură o protecție de 98%, dar diferența este majoră, pentru că SPF 50 este maxim de protecție pe care o putem avea pe piele, iar SPF 20 este minim de protecție solară. Practic dacă mă protejez de mai puțin de 94% din radiații nu prea mă protejez, iar mai mult de 98% din radiații nu pot opri din a acționa pe suprafața pielii mele. E o diferență uriașă care pare mică pentru o persoană care nu are cunoștințe despre protecția solară. Mai mult decât atât, perioada în care sunt protejată de SPF 20 poate fi de maxim 400 de minute, iar SPF 50 mă protejează maxim 1000 de minute, sper că aici se observă diferența de la simplu la mai mult de dublu.

Mai mult, deși factorul este ‘aproximativ 20’ se specifică că : ‘Produsul este unul sigur, ce poate fi folosit de către copii și femei însărcinate”.

Eu nu cred că persoana care a scris aceste rânduri a scris cu rea intenție, dar cred că ea încă nu a aflat că radiațiile solare sunt numărul 1 cauzatoare de cancer de piele și că o persoană care caută SPF și cumpără acest produs doar o să creadă că își aplică protecție solară pe piele pentru că de fapt o să își aplice unturi și uleiuri care nu numai că nu vor proteja, dar vor amplifica acțiunea radiațiilor solare pe piele, rezultatul poate fi chiar o arsură gravă.

Ingredientele listate sunt: unt de cacao, unt de shea, unt de cocos, ulei de cânepă, ulei de nuci de macadamia, ulei de susan, ulei de cătină, oxid de zinc, pudră de urucum, extract de zmeură și schisandra, vitamina E. După cum se vede din poză, ambalajul este foarte prost, tip borcan incolor, dar se specifică că ar trebui păstrat la răcoare și ferit de razele soarelui.

Nu conține conservați, va râncezi foarte repede (este tipică reacția de râncezire în cazul uleiurilor și unturilor), de aceea există avertizarea de a fi păstrat la răcoare, dar asta nici măcar nu contează. Nu este igienic acest tip de recipient, iar expunerea la lumină și la aer vor accelera procesul de râncezire.

Cât de ok poate fi această cremă? Poate un produs handmade să se supună rigorilor impuse unui produs cu SPF? Cei care produc aceste produse sunt obligați să facă testele pe care de ex le-ar face o firmă mare, gen Farmec?

Nu numai că nu este ok această cremă ci este chiar periculos să aplici produsul pe piele cu convingerea că te protejezi de soare. Nici un produs hand made nu poate fi o protecție solară eficientă, certificată de Ministerul Sănătății. Orice producător de cosmetice este obligat să aibă autorizație de punere pe piață care se obține în urma unor certificări de laborator. Evident doamna care vinde pe site-ul menționat de tine nu are așa ceva, vinde ilegal și este inconștientă de ce anume se poate întâmpla în urma aplicării acestui produs pe piele.

Nu știu de ce mă îndoiesc că dacă eu aș amesteca niște unturi și uleiuri + oxid de zinc, aș obține o cremă cu spf funcțională.

Te îndoiești pe bună dreptate, este atât de ridicol să crezi ca acel produs factor de protecție, nici măcar nu știu cum s-a gândit ea la etichetarea acestui produs ca SPF ‘aproximativ 20’.

Primul comentariu de la produs este: ‘Calea cea mai parfumată și sănătoasă de la o piele albă la un bronz de invidiat! E minunată această cremă!’ ceea ce mă face să am dubii cu privire la eficacitatea produsului.

Nu mai am cuvinte. Este minunat bronzul obținut după ce m-am expus cu unturi pe mine la soare, ce adevărat! Dar crema asta este pentru protecție solară, doamnă, nu pentru bronz. În plus, acel bronz oricât de invidiat este el ca și aspect, este reacția pielii de apărare împotrivă radiațiilor solare (dar asta este o altă discuție pe care o puteți găsi dacă citiți articolele din categoria Protecție solară) și nu există nici o cale sănătoasă pentru a obține o arsură solară – scuze, un bronz de invidiat.

Celelalte comentarii spun că crema chiar protejează. Mă îndoiesc de veridicitatea acestor comentarii.

Acest produs nu este nici primul nici ultimul de acest gen și pe această cale vreau să vă avertizez că folosirea unui produs hand made (home made) etichetat pentru protecție solară poate duce la arsuri grave pe suprafața pielii deoarece nu există SPF făcut în casă, nu poate exista un SPF fără teste de laborator, iar atunci nu mai este hand made. În afară de ingredientele aprobate pentru a fi filtre de protecție solară despre care am scris aici: Ingredientele produselor cu factor de protecție, nu există alte ingrediente care să protejeze de soare!!! (Vă rog cereți părerea unui dermatolog dacă nu sunteți de acord cu mine. Nu trebuie să mă credeți, întrebați un medic, nu lăsați sănătatea pielii voastre la o parte, nu credeți tot ce scrie pe internet). Spun asta pentru că am văzut o grămadă de magazine hand made care vând ulei de morcov (sau alte uleiuri) cu rol de protecție solară. Și mai mult decât atât, chiar dacă oxid de zinc este un filtru mineral, adăugarea oxidului de zinc nu mă asigură că am SPF în recipient pentru că acest filtru trebuie prelucrat pentru ca să poată fi integrat, stabil și să acționeze ca filtru solar.

Citiți vă rog articolele din categoria Protecție solară pentru a înțelege importanța protecției solare și cum anume se realizează acest lucru. Protejați-vă de soare cu produse cosmetice, nu cu amestecuri din bucătărie.

P.S. Nici uleiul de cocos nu asigură protecție solară!!! Și nici un alt ulei sau unt.

52 comentarii

Scrie un comentariu
 • Bravo, Corina! In sfarsit cineva demonteaza argumentat stiintific de ce cremele pentru protectie solara facute in bucatarie nu sunt sigure, mai ales cand sunt facute de neica nimeni, fara cunostinte de chimie, care mai desfasoara si activitati economice ilegale.

 • Buna, am si eu o intrebare:

  Cat timp de la desigilarea unei creme SPF 50 Paula’s Choice ai voie sa o folosesti fara a-si pierde efectul?
  Crema mea are vechime 6-7 luni si inca nu este terminata, isi mai face efectul sau trebuie cumparata alta?

  Multumesc

 • Iti multumesc din suflet pentru ca ai scris acest articol! chiar voiam sa te rog si eu sa scrii despre produsele de protectie solara handmade, pentru ca mi se par foarte periculoase. Cunosc multe persoane care fac si chiar vand produse handmade, unele chiar le fac cu mare drag si dedicare, dar vorba ta, e un grad de inconstienta. Si eu folosesc uleiuri si unturi vegetale pentru ingrijirea pielii si efectul lor este minunat, dar nu le-as folosi niciodata pentru protectie solara. Cred ca s-a ajung mult prea departe cu lozinca „nu pune pe piele nimic din ce nu ai pune in farfurie!”, pentru ca stiinta are si ea un rol important in evolutie.

  Am obosit sa tot vad mamici care-si dau copiii cu ulei de masline pe post de protectie solara, imi vine sa plang… Felicitari pentru toate articolele de calitate pe care le scrii si pentru toate informatiile pretioase pe care le impartasesti cu atata generozitate!

  • Clarra,
   Din pacate ai mare dreptate. Este la moda sa fie natural si inca nu se intelege ca nu tot ce este natural este si de folos pielii.

 • Foarte util articolul! Sincer, nu m-as gandi niciodata ca niste uleiuri si unturi combinate imi pot oferi protectie solara…Incerc sa folosesc produse din comert, din farmacii despre care citesc ulterior…
  AM o intrebare, legata de acest subiect: am tenul mixt, uneori uscat in zona T si sensibil si imi doresc o crema de fata pentru protectie solara, de folosit zi de zi, fara sa lase pelicula alba pe ten. Vad multe articole despre ABCDerma pentru copii sau alte produse de la Vichy, La Roche Posay sau Bioderma…ce parere ai despre aceste produse…si ingredientele lor? Le recomanzi?
  Multumesc anticipat, Corina!

  • Lory,
   Despre Bioderma ABC Derm SPF 50 (factor mineral) am o parera foarte buna, chiar o recomand pentru bebelusi. Dar e alba pe piele (vei gasi si review pe blog), din pacate.
   Tot pe blog vei gasi multe articole despre produsele cu SPF disponibile in farmacii. Poti gasi si formule bune, cu siguranta. Incearca Bioderma Photoderm Aqua SPF 50 daca vrei un produs de la farmacie.

 • Multumesc Corina pentru acest articol. Tocmai am intrat pe site-ul tau pentru ca am gasit un articol strigator la cer as zice eu si oamenii ii dau share pe facebook: http://www.secretele.com/2015/06/dupa-ce-vei-citi-asta-nu-vei-mai.html?m=1
  Stiam ca nu e posibil ca uleiul de cocos sa protejeze pielea, mai ales din ce scrie in articol (e.g. „uleiul din nuca de cocos iti va oferi un bronz frumos fara inrosirea pielii”) din categoria „bronz sanatos” care te fapt nu exista, dar lumea nu stie… Sincer eu nu am stiut ce sa comentez la articolul respectiv si in postarea persoanei care a dat share, pentru a argumenta ca uleiul de cocos NU e ok. Voi da share la postarea aceasta.

  Cu drag,
  Alexandra

 • Nu stiu de ce, dar ma faci sa tind sa cred ca e o mare antireclama articolul tau! Daca vroiai sa vorbesti despre cremele bio cu Spf de pe piata, trebuia sa generalizezi nu sa faci referire exact la acest site. Si e evident ca tu iti pui intrebarile si tot tu iti raspunzi! De ce ai ales exact site ul acesta? Dece nu ai dat mai multe exemple de siteuri, de care sa ne ferim ca mai folosesc creme periculoase?
  Sunt curioasa sa vad dc imi vei publica comentariul pt ca toti care au comentat mai sus, sunt doar pro, referitor la ce ai scris, culmea niciunul nu e contra!:)

 • Buna ziua,
  In articole se repeta de multe ori ca un produs cu protectie solara nu se poate realiza acasa, dar te rog explica – de ce? Filtrele minerale sunt cu eficienta recunoscuta si folosite frecvent in cremele de protectie solara de pe piata, atat doar ca cele facute acasa incearca sa aiba ca baza ceva natural – care e problema?
  Iar daca cineva face un produs cu mainile lui, iar apoi il trimite unui laborator de analiza, acel produs ramane „handmade”… analiza de laborator nu ii modifica acest statut, nu-i asa?

  • Dana,
   Pentru mine produse cosmetice hand made inseamna exact produsul mentionat in articol: facut acasa, cu ingrediente accesibile, naturale. Eu nu spui ca oxidul de zinc nu protejeaza, el chiar protejeaza de tot spectrul solar, dar de la formula respectiva si pana la eticheta de SPF este o cale lunga care trece si printr-un laborator de testare si print-o avizare la Ministerul sanatatii, iar in acel moment nu mai este un produs cosmetic hand made, este pur si simplu un produs cosmetic.
   Orice produs cosmetic se poate realiza acasa, eu sunt foarte buna prietena cu Simona (http://sanzienesimatraguna.blogspot.ro) care isi face singura produsele cosmetice si care are o baza de chimie cum putini chimisti au si care chiar vinde formule concepute de ea companiilor producatoare de cosmetice si care NU ISI FACE SINGURA SPF, desi ar putea face acest lucru daca ar avea un laborator de testare. x % zinc oxide ofera y % protectie solara doar in teorie, plus ca aceste ingrediente trebuiesc integrate intr-o formula care sa protejeze, eu nu aplic pe piele oxid de zinc, eu aplic pe piele formula finala. Aici apare problema, la formula finala care nu este testata.
   Hand made este ceea ce face Simona sau ceea ce face fiecare pentru el acasa (cu responsabilitatea asumata) cand ajungem la comert deja hand made ar trebui sa iasa din discutie daca vrem sa fim cu adevarat corecti si loiali clientilor nostri, ar trebui sa vindem doar formule finale care sunt avizate de Ministerul Sanatatii. Ca imi fac eu o crema si mi-o aplic pe piele si patesc ceva nu are importanta prea mare, am invatat o lectie valoroasa – dar cand fac eu o crema, o vand si multe persoane patesc ceva (mai ales copii) nici macar nu am invatat nimic, doar m-am jucat cu credibilitatea oamenilor, chiar si fara intentie sau cu cele mai bune intentii.

 • Dar ce spui despre faptul ca un sapun natural e mai delicat pentru tenul meu decat orice alt produs de curatare incercat? Sa nu mai mentionez faptul ca marcile naturale, precum Dr. Hauschka, au unturi si uleiuri pe langa zinc oxid? Prefer natural decat chimicale care se vand legal si ard fata si o usuca, chiar daca pretind ca nu contin alcool! Majoritatea cremelor spf contin alcool, ma indoiesc ca cele handmade pot fi mai rele.
  Si nu as avea incredere suta la suta in bara de ingrediente deoarece am avut ,,placerea“ sa realizez ca un produs desi era bine formulat, continea mai multa apa decat un produs unde apa se afla ca prim ingredient.
  Toate prietenele mele, din copilarie folosesc sapun obisnuit si au un ten super, si uneori folosesc doar apa, fara sapun,iar altele au baia plina de marci scumpe ce promit marea si sarea si au tenul rosu plin de pete de ani de zile! Tenul e sensibil, normal, de la atatea chimicale. Da, exista si produse bine formulate, dar acelea nu sunt pentru un ten sensibil, ci pentru un ten normal fara probleme, care isi permite sa incerce fel si fel de creme fara niciun rezultat. Apreciez opinia ta, dar asta e opinia mea sincera.

  • Dana,
   Sapunul are pH peste 9 si oricat de delicat ti se pare acum el irita pielea la nivel celular, iar acest lucru se va vedea in timp, de obicei cand oprirea acestui produs nu mai este suficienta pentru a opri iritatia. Dar despre sapun am scris in repetate randuri si nu cred ca are rost sa intram si in aceasta discutie, cred ca spf-urile hand made sunt mai mult decat suficiente ca subiect. Insa sunt convinsa ca exista acel produs de curatare suficient de bland cu tenul tau, daca vei vrea vreoadata sa cauti.
   Nu este nimic rau in a prefera natural in loc de chimic, este o preferinta si chiar poti gasi chiar si spf-uri care contin ingrediente naturale in concentratie majoritara.
   Da, o gramada de cosmetice contin alcool, chiar daca sunt bazate pe ingrediente chimice sau naturale, sa nu uitam ca producatorii de cosmetice naturale, bio, organice, etc isi pacalesc cumparatorii etichetand acest alcool ‘provenit din culturi organice’, de parca asta ar insemna ca nu mai poate distruge celulele pielii.
   Conform legislatiei in vigoare, ingredientul cu cea mai mare concentratiei trebuie listat primul, iar orice producator de cosmetice va respecta acest lucru deoarece nu isi risca nimeni autorizarea de punere pe piata. Nu stiu cum ai realizat tu care este procentul de apa dintr-un produs pentru ca este imposibil sa afli acest lucru daca nu este declarat de producator sau daca nu ai acces la dosarele depuse la Bruxelle, acolo unde se fac notificarile mai nou si unde este obligatoriu a se lista formulele complete, cu procente, fotografii cu ambalaj si cu lista de ingrediente. Astfel, daca produsul are apa majoritar nu ar putea sa scrie altceva pe eticheta pentru ca nu ar primi autorizatie de punere pe piata.
   Nu cred ca toate prietenele ale folosesc sapun si au ten super asa cum zici tu, pur si simplu experienta mea de atatia ani nu ma lasa sa cred. Nu spun ca spui un neadevar, dar te rog sa imi spui daca cel putin 10-15 prietene folosesc sapun si au ten super, iar daca cel putin 10-15 prietene folosesc produse bine formulate, potrivite tenului lor si au tenul plin de pete, eu imi arunc diplomele la gunoi. Iar daca ai prietene care nu se spala pe fata e alegerea lor, apa nu spala tenul, din pacate. Ma intreb daca ele isi dau seama ca fata este expusa mediului extern in fiecare secunda si ca are nevoie de curatare asa cum are nevoie intregul corp.
   Tenul nu se sensibilizeaza de la chimicale, el se sensibilizeaza de la iritanti care pot fi chimici sau naturali (alcool-ul chiar poate fi obtinut din grane si poate fi listat ca ingredient natural, uleiurile esentiale sunt naturale si multe altele) si de la lipsa protectiei solare.
   Exista o multime de produse bine formulate pentru toate tipurile de ten, chiar si pentru cel sensibil si cu probleme (te rog sa citesti povestea tenului meu, eu chiar am avut o multime de probleme si apoi sa vii sa ma vezi si sa vezi rutina mea de ingrijire).
   Bineinteles opinia ta este a ta si a mea ramane neschimbata si avem fiecare dintre noi dreptul sa facem asa cum credem de cuviinta.

   • Citesc acest blog cu mare interes tocmai datorita faptului ca gasesc sfaturi argumentate stiintific . Nu inteleg cum anumite persoane pot sa insiste pe ceva atat de evident.
    De altfel un lucru e CLAR: daca faci combinatii si le folosesti pe pielea ta nu impacteaza pe nimeni dar nu le VINZI.
    Am cumparat si eu la randul meu de la targuri/ expo creme handmade de fata in borcanel transparent. Credeam ca pun ce trebuie pe fata pana am citit acest blog…
    EU sunt cea care a avut de pierdut: sanatatea pielii, timpul si banii – noroc ca nu au fost multi 🙂

   • Nu-ti cere nimeni sa iti arunci diploma, dar tu esti vizitata in majoritatea cazurilor de femei cu probleme ale tenului. Chiar mi-ar placea ca fetele cu ten super, sa vina si sa povesteasca ce produse folosesc, sau sa le inviti pe fetele care folosesc sapun sau ceva handmade, sa isi arate tenul. Eu stiu sigur, ca de cand am folosit tot felul de produse, de la 16 ani cand mi-au aparut pustule, situatia doar s-a inrautatit, si sunt sigura ca as fi putut sa o opresc daca nu foloseam produse din magazine pline de alcool si alti iritanti.

    • Dana,
     Sunt de acord cu tine ca problemele tenului tau ar fi fost mult diminuate daca nu foloseai produse cosmetice cu alcool si iritanti, chiar eu am avut aceeasi problema, de la varsta de 12 ani, problema pe care am reusit sa o rezolv cu ajutorul unei rutine de ingrijire foarte corecta, cu produse fara iritanti. Mi-a trebuit cativa ani sa inteleg cum functioneaza pielea si sa invat sa citesc o lista de ingrediente pentru a sti ce anume nu trebuie sa aplic pe piele. Vestea buna este ca exista o gramada de produse fara iritanti, chiar mai multe decat iti inchipui. Dar ingrijirea tenului inseamna mai mult de a aplica o crema pe ten – inseamna intelegerea tenului tau (extrem de important), intelegerea felului in care functioneaza pielea si cum reactioneaza in anumite conditii, cunoastea ingredientelor iritante si a celor care nu sunt iritante la baza, dar tenul tau nu le tolereaza foarte bine, sau nu le tolereaza in anumite concentratii, etc.
     La mine ajung si femei cu tenul curat, care pur si simplu nu stiu cum sa il ingrijeasca si vad deja urmele lipsei de protectie solara de exemplu (riduri, ten tern). Desi specializarea mea este acneea, am parte de diferite afectiuni si chiar de persoane fara probleme cutanate.

 • Cu siguranta ca produsele si site-ul nu sunt realizate cu rea intentie si probabil ca vei avea parte si de o reactie din partea producatorilor. Dar asta nu scuza faptul ca totusi actioneaza sub pretextul de a fi o „firma” care comercializeaza „produse” si atunci cu siguranta, ceea ce ai facut tu atragandu-ne atentia este pur si simplu un servicu public valoros. Eu iti multumesc pentru asta si te sustin in continuare!

  • Smaranda,
   Iti multumesc pentru incurajare, sunt deja comentarii in care sunt facuta cu ou si cu otet, chiar si injurata, dar dupa cum am hotarat de la inceputul acestui blog, in acest spatiu nu vor exista injurii sau altele de genul.

 • Corina, multumesc mult ca ai raspuns la intrebarea mea. Pentru cei care cred ca fac anti reclama: eu nu am nimic cu persoana care detine situl respectiv, am vazut ca vinde mai multe produse hand made, dar cand am vazut crema pentru protectie solara sincer am ramas consternata pentru ca protectia solara nu e un joc si nici produsele de protectie solara nu sunt simple unturi de hidratare cu oxid de zinc. Mi-am dat seama ca parintii, din dorinta de a-si proteja bebelusii de „chimicalele” din cremele de protectie, folosesc si recomanda creme ca aceasta, care par mai „curate” pentru ca sunt hand made dar expun pielea foarte sensibila de copil la toate riscurile asociate cu soarele. Este uimitor si trist cum oameni inteligenti nu isi pun un semn de intrebare cu privire la testele care trebuie facute pentru produsele cu spf si certificarile care insotesc astfel de produse. Am dat linkul la produsul respectiv pentru ca este singurul produs de acest fel pe care l-am vazut eu, dar constat ca din pacate mai sunt si altele.

  • Moni,
   Multumesc de comentariu. Dupa cum observi am fost si acuzata ca nu existi 🙂
   In fine, fiecare dintre noi face asa cum crede mai bine pentru pielea lui si fiecare dintre noi va avea rezultate pe masura acestor alegeri. Sa ne dea Dumnezeu intelepciune si claritate, sa alegem in cunostinta de cauza.

   • Sunt de acord cu tine ca in final fiecare decide pentru el, si decizia trebuie sa aiba la baza informatiile corecte. A lua o decizie pe baza unor minciuni, chit ca sunt rauvoitoare sau nu, mi se pare foarte nedrept. Aici vine rolul tau, de a pune la dispozitie informatia corecta, urmand ca lumea sa traga concluziile in cunostiinta de cauza. Si pentru asta te respect si imi pare sincer rau ca primesti comentarii jignitoare. Toata lumea are dreptul la opinie, atata timp cat se exprima decent si isi argumenteaza parerea. In caz contrar, argumentul e deja pierdut. Faptul ca suntem pe internet, in semi anonimat , nu ne da dreptul sa renuntam la bunul simt si la decenta.

  • Esti minunata, nu te face nimeni cu ou si otet. Nu este un atac la persoana ta.
   Doar trebuie sa accepti ca stiinta in acest domeniu este inca foarte incompleta.
   Faptul ca anumite produse sunt avizate si ca exista asa zise dovezi stiintifice in spatele lor nu inseamna ca iti vor face mai bine decat unele produse naturale neavizate dar care ti se potrivesc.
   Sunt om de stiinta insa din experienta pot spune ca ceea ce este luat din natura si nu este modificat este net superior produselor supersofisticate si superprelucrate care din punct de vedere chimic sunt perfecte insa nu mai au viata. Natura nu inceteaza sa ne surprinda, sa ne dea lectii si sa ne fie model. Bionica se ocupa de aceste modele.
   Fiecare are dreptul la o parere, la propriile lui alegeri si experiente.
   Este foarte buna opinia ta stiintifica dar la fel de bine este faptul ca alti oameni incearca sa gaseasca alternative naturale. Nu trebuie nimeni desfiintat.
   Fiecare dintre noi consumatorii suntem datori sa ne informam, sa alegem si apoi sa ne asumam propriile alegeri. Ce face bine unuia poate face rau altuia.
   Tu expui aici un punct de vedere si il documentezi. Foarte bine dar nu judeca ce face altul ca nu ai posibilitatea sa evaluezi corect produsul ei.

  • Fiecare crede exact ce are nevoie sa creada si fiecare dintre noi are experientele de care are nevoie pentru a se intari si a merge mai departe.
   Atentie mare de unde ne luam sursele de informare, totusi acel site este vanzator de ingrediente minerale si naturale.
   Si nici cu nano particulele nu este nimic in neregula si nici nu exista suspiciuni fondate cum ca filtrele chimice pot cauza cancer. Dar repet ce am spus mai sus – fiecare hotaraste, la propriu, pe piele lui.

  • Alexandra,
   Pentru ca este vorba despre concentratii si despre teste de laborator pe care nu le poti face in bucatarie, fara studii de chimie.
   Da, cele doua filtre protejeaza de radiatiile solare, eu chiar folosesc doar SPF-uri minerale pentru ca pe cele chimice nu le tolerez foarte bine, dar protectia solara o fac doar cu ajutorul unei creme avizata de ministerul sanatatii si testata intr-un laborator. Pentru ca radiatiile solare pot produce cancer de piele!!!

 • Întrebarea mea nu prea are legătură cu postarea.
  Există la noi nişte spray-uri cu spf pentru scalp? Se pot folosi spray-urile cu spf pentru corp şi pe scalp?

  • Luana,
   Nu exista sau cel putin eu nu am auzit despre asa ceva. Poti folosi SPF-uri spray pentru scalp, dar alege unul lichid, transparent si mare mare atentie, unul care nu contine alcool!!! In general scalpul este protejat de par, iar noi il putem proteja cu o palarie sau orice alt material textil, exista chiar si textile cu protectie solara.

   • Mulţumesc mult pentru răspuns !

    Nici nu se pune problema să folosesc vreun produs cosmetic cu alcool.Ştiu că părul protejează,dar eu am parul destul de rar şi mai rămâne puţină piele neprotejată.
    Eu citisem despre nu ştiu ce produse minune,de prin America parcă,cu spf pentru scalp şi m-am gândit că există şi în Europa.

    • Luana,
     Nu stiu despre un astfel de produs, dar cred ca o palarie sau sapca este mult mai ok pentru ca oricum ar fi, spray-ul va imbacsi parul.

 • Buna, unde pe un site de produse cosmetice ar trebui sa scrie de autorizare de punere pe piata sau certificare a produselor?Eu nu gasesc sa scrie nicaieri….

  • Ana,
   Pe produs trebuie sa scrie autorizarea de punere pe piata, iar certificatul de conformitate trebuie eliberat la cerere.

 • La fix articolul tau, Corina!
  Si subscriu: chiar daca sunt ingrediente ‘naturale’, usor de gasit in bucatarie, asta nu inseamna ca automat le punem pe piele cu rol de spf.

  Interesant cum ‘retetele’ home/hand-made devin virale in blogosfera odata cu venirea verii..nu?
  (e.g. http://www.hranatate.ro/cea-mai-buna-protectie-solara/ –> unde-mi scrie mie care e spf-ul rezultat si ca a fost testat intr-un laborator?!).

  🙂

 • Sunt Convinsă ca cei care fac si cumpara ‘crema cu protecție solara’ de tip ulei plus unt plus ceara plus oxid de zinc cred ca fac o fapta buna. Problema este ca, de cele mai multe ori, nu e chiar așa.

  Exista dispersii de filtre fizice care funcționează, dar pt a avea un SPF corect e musai sa i-l testezi. SPF-UL este influențat de prezenta antioxidanților si a anti-iritantilor, uneori cu un % redus de ingrediente de tip filtre poți obține un SPF mai mare, dar asta nu o știi decât după ce faci teste.

  Testele pt SPF sunt foarte scumpe si Hand made-UL nu cred ca investește in el.

  Ca sa va faceți o idee despre sunscreen home made (in varianta cea mai simpla si nu numai) va invit sa citiți articolul de mai jos.

  Nu am nimic cu nimeni, sa fie înțeles 🙂 fiecare decide pt el si sper ca fiecare va putea sa aleagă mai departe de dezinformare ( si piața si Internetul sunt pline de pseudostiinta). Eu nu am curaj sa îmi fac acasa singura SPF deși am materialele necesare. Singurul mod in care l-as folosi ar fi sub un alt SPF fizic sau peste unul chimic 🙂

  P.s. Eu folosesc acum paula’s chimice SPF 30- cel colorat in combinație cu PC SPF 50 – cel de corp sau cu bioderma SPF 50 mineral.

  https://realizebeauty.wordpress.com/2012/12/30/the-trouble-with-making-your-own-sunscreen/

 • buna, ai dreptate cu produsele handmade, pot face mai mult rau decat bine. am observat ca unele contin foarte multi iritanti, desi sunt prezentate ca fiind pure, naturale.
  apropo de produse bine sau prost formulate, voiam sa te intreb ceva.
  eu am descoperit cateva produse in magazine cu pret mic/mediu si, analizand ingredientele, cu dictionarul paulei, am constatat ca sunt foarte bune… sa cel putin nu contin ingrediente nocive, ci doar ingrediente catalogate ca fiind best sau good. este vorba de produse obisnuite de la balea, jessa (magazinele DM), scholl, etc. ma gandeam ca ar fi super daca ai putea face o sectiune unde cititoarele sa poata posta astfel de produse care se gasesc in magazinele din Romania si care contin ingrediente ok, postand si lista ingredientelor, bineinteles, ca sa ne convingem (eu voi incepe prima daca vei fi de acord !).
  sa nu intelegi gresit, nu vreau sa intervin in niciun fel in blogul tau, doar ca mi-a venit asa, o idee. mi-ar placea sa aud sugestii de cosmetice bune și de la alte cititoare. eu sunt mare fan al produselor paula datorita tie, dar uneori raman fara buget si apelez si la produse mai ieftine, dar care zic eu ca sunt ok, in lipsa de altceva. stiu ca e un subiect de genul cosmetice ieftine si bune, unde chiar tu recomanzi unele produse.
  cu privire la blog, la tine am citit cele mai interesante si mai bine documentate articole, cei care te critica ar trebui ignorati.
  o seara buna.

  • Mina,
   Este o ideea buna, imi poti trimite pe mail daca ai gasit astfel de produse, sa am articol de inceput si sa poata trimita cititoarele alte formule, in comentarii. De altfel eu fac review-uri la produse cu pret sub 40 de lei, am inceput cu Balea, gasesti articol pe blog.

 • buna, ma bucur ca iti place ideea. in acest wkd sunt plecata, dar sapt viitoare iti trimit sigur mesaj.
  cand spui mail te referi la ce apare in sectiunea „contact” a blogului, nu?

 • Buna,

  Aici mie mi se pare un cerc vicios…Produsele cosmetice pe care le gasim peste tot in magazine sunt pline pe parabeni , SLS si alti agenti cancerigeni. La fel sunt si in cremele de protectie solara
  Cunosc cativa artizani si m-am informat ca in general (nu pot baga mana in foc ), au PFA iar produsele sunt avizate de Ministerul Sanatatii inainte de a le vinde.
  Unturile si uleiurile in stare bruta contin de la natura factor de protectie solara , mai mult sau mai putin – campioni sunt untul de cacao , shea si cocos, iar amestecate , probabil se cumuleaza….
  Nu vreau sa fac nici reclama nici antireclama , fiecare e liber sa foloseasca ce crede ca este de cuviinta , dar oare toate chimicalele din produsele conventionale sunt mai sigure ??

  Chiar si unei creme de protectie solara conventionale ii scade efectul daca este folosita de pe un an pe altul

  • Dya,
   In primul rand nu este nimic in neregula cu parabenii. In al doilea rand exista o multime de ingrediente iritante si alergene in ambele categorii de ingrediente: sintetice sau naturale, insa cancerigeni nu vei gasi. Totusi, nu vrea nimeni sa murim de cancer de la aplicarea unui produs cosmetic, se fac teste tot timpul in acest sens. Exista o multime de ingrediente periculoase care se gasesc in natura si o alta multime din cele create in laborator, dar asta nu inseamna ca ele sunt incluse in produsele cosmetice.
   Daca produsul este avizat de ministerul Sanatatii atunci este safe a fi aplicat pe piele si cu siguranta daca este un SPF nu are la baza unturile si uleiurile. Nici un unt si nici un ulei nu ofera protectie solara, ci ofera sigur o arsura solara. Iar presupunerea ta ca daca le amestec ma protejez mai bine este de-a dreptul ridicola – protectia solara nu functioneaza asa cum crezi tu.
   Nu, nu toate produsele sintetice sunt safe asa cum nu toate produsele naturale sau hand made sunt safe.
   Da, protectia solara se foloseste timp de maxim 12 luni de la deschidere. Si ce sa mai zic despre uleiurile care rancezesc mai repede de 6 luni sau despre alte ingrediente naturale care au procese de degradare rapide.

 • Si eu am vazut in ultima vreme ca toata lumea de share la un articol in care se spune ca uleiul de cocos are protectie solara. SI ca sa nu mai zic ca era sa lesin cand am auzit-o pe prietena fratelui meu ca a fost la plaja si s-a dat cu ulei de masline pentru a se bronza! Femeie in toata firea si desteapta in mod normal, dar la faza asta am ramas masca.

  Cred ca de fapt problema este ca lumea are din ce in ce mai putina incredere in producatorii mari de produse cosmetice si de teama (sa nu fca cancer probabil), toti vor ceva natural. Si se agata de primul articol pe care il gasesc pe net si in care scrie cuvantul „natural” de cateva ori. 🙁

  • Larisa,
   Da, de frica unii oameni isi fac rau. Plus ca in Romania practic nu exista campanii de constientizare pe subiectul protectie solara, din pacate.

 • Buna
  Cand am citit prima data articolul am cam luat foc :). Acum dupa putina documentare iti dau dreptate. Cu soarele nu te joci. Inteleg de ce esti impotriva produselor homemmade pentru protectie solara. Te intreb acum ce parere ai in privinta celorlalte produse in situatia in care nu sunt probleme deosebite cu tenul. Eu imi prepar singura demachiantul, samponul si alte produse dupa retetele celor de la elemental.
  Multumesc. O zi buna

  • Angela,
   Eu nu sunt impotriva produselor hand made in general, atata timp cat sunt executate corect, in conditii optime (recipiente sterile, ambalaje opace etc). Am o prietena buna care isi face singura majoritarea produselor si pe care o incurajez de cativa ani sa renunte la serviciu si sa inceapa o cariera in chimie cosmetica. Atunci cand esti pasionat si te informezi corect poti acumula cunostinte valoroase, important este sa iti iei informatiile din surse veridice si sa verifici intotdeauna corectitudinea informatiilor. Citeste te rog raspuns la intrebarea ta aici: https://pasagera.ro/cum-se-fac-produsele-cosmetice-hand-made.html si intra pe blogul prietenei mele, ea scrie despre experienta ei cu produsele hand made. http://sanzienesimatraguna.blogspot.ro

 • buna ziua,

  dar despre cremele spf bio,ce parere ai?

  am gasit o crema minerala

  Aqua [Water], Dicaprylyl carbonate, Zinc oxide, Glyceryl stearate SE, Titanium dioxide, Caprylic/capric triglyceride, Sodium stearoyl lactylate, Glycerin, Pongamia glabra seed oil, Cetearyl alcohol, Sorbitan stearate, Malva sylvestris (Mallow) flower/leaf extract*, Helichrysum angustifolium flower extract*, Avena sativa (Oat) bran extract*, Citrullus Lanatus (Watermelon) Fruit Extract, Calendula offi cinalis fl ower extract*, Helianthus annuus (Sunfl ower) seed oil*, Tocopheryl acetate, Citrulline, Allantoin, Lactic acid, Phenethyl alcohol, Caprylyl glycol.

  multumesc,

  • Bio – este doar un termen de marketing care in cazul produsului de mai sus nu inseamna nimic. Contine un singur iritant si nu e asa grav, insa daca e cu adevarat o crema care se vrea bio, atunci filtrele minerale ar trebui sa nu fie nano particule si textura acestui produs are toate sansele sa fie o pasta alba care nu se intinde pe piele. Nu stiu ce SPF are, sper ca mai mare de 25 ca sa poata oferi protectie solara eficienta.

 • Ce părere ai despre produsele de protecție solară Sunbrela, de la Dermedic? Ei spun că sunt potrivite și pentru bebe. Mulțumesc

  • Monica, e posibil sa fie testate, nu cunosc acest brand. Nu gasesc lista de ingrediente a produselor, din cate imi dau seama folosesc filtre solare minerale, pacat ca nu au listat concentratiile. Poti cere certificatul de conformitate al produsului pe care doresti sa il achizitionezi. Acest certificat contine declaratia producatorului despre formula si confirmarea ca poate fi vandut in Europa. Daca poate fi vandut in Europa, atunci produsul respectiv are formula acceptata in EU, sau cel putin asa ar trebui sa fie. In continuare internetul este plin de magazine online care vand produse fara autorizare de punere pe piata, cu formule netestate.Te rog să citești cu atenție articolele de pe acest blog și comentariile (folosește motorul de căutare din partea dreapta, sus), pentru majoritatea întrebărilor tale există deja un răspuns scris. Te rog să îmi scrii așa cum ți-ai scrie ție (reclamele, sfaturile impertinente și altele de genul nu vor fi aprobate).

Comentariul tău va fi aprobat atunci când voi avea răspunsul potrivit întrebării tale și timpul necesar pentru a-l scrie. Din lipsa de timp nu voi răspunde întrebărilor care cer analiza listei de ingrediente a produselor cosmetice.

Pentru recomandări și întrebări despre produsele Paula's Choice te rog scrie mail la info@paulaschoice.ro.

Mulțumesc pentru înțelegere. Multă sănătate!

Scrie un comentariu

Toate drepturile asupra conținutului sunt rezervate Pasagera.ro. Reproducerea informațiilor de pe site este strict interzisă și pedepsită conform legii drepturilor de autor.