Când expiră produsele cosmetice?

Ați găsit vreodată în sertar un produs cosmetic sigilat pe care nu vă amintiți când l-ați cumpărat și care nu are dată de expirare pe ambalaj? V-ați întrebat dacă produsul este sau nu expirat?

Ce este data de expirare a cosmeticelor?

Produsele cosmetice sunt formulate pentru a fi stabile pe o anumită perioadă de timp în condiții optime de depozitare – temperatură 21 – 25 de grade, umiditate mai mică de 50% și întuneric. Sfârșitul perioadei de stabilitate este reprezentat prin data de expirare a produsului.

Data de expirare stabilită de producător în urma testelor de stabilitate nu este neapărat data exactă la care produsul nu mai este sigur pentru piele și nu mai are beneficiile promise pentru că degradarea ingredientelor se întâmplă treptat, nu de pe o zi pe alta.

Totuși, data de expirare trebuie respectată pentru că producătorul estimează data respectivă ca fiind momentul în care nu mai garantează stabilitatea sau siguranța de folosire a produsului.

Nu folosiți produse expirate, există posibilitatea ca formula să fie afectată, să nu obțineți rezultatele dorite și în cel mai rău caz, să observați reacții negative severe.

Majoritatea produselor cosmetice nu au dată de expirare pe ambalaj pentru că nu există această reglementare în cazul produselor care expiră după mai mult de 30 de luni de la data fabricației.

Totuși mulți producători preferă să tipărească datele de expirare pe produse chiar dacă nu sunt obligați, în special pe produsele cu protecție solară.

Ce înseamnă PAO?

Pentru produsele care nu au dată de expirare pe ambalaj este obligatoriu ca producătorul să informeze cumpărătorul care este perioada de timp din momentul deschiderii în care formula este stabilă, sigură să fie folosită și cu beneficiile promise.

Această perioadă de timp este numită PAO (period after opening), mai precis Perioada de maximă valabilitate care începe din momentul deschiderii produsului.

PAO este reprezentat pe ambalajul produsului printr-un simbol cu o cutie deschisă și un număr – acesta este numărul de luni de la deschiderea produsului în care formula este stabilă. Majoritatea cosmeticelor au PAO de 12 luni, însă există și excepții cu PAO de 2-3 luni.

pao crema

PAO nu este identic cu data de expirare, este posibil ca produsele pe care le cumpărăm să expire înainte sau după încheierea perioadei de valabilitate. Verificați PAO când deschideți prima dată un produs și notați data de încheiere a acestei perioade – aruncați produsele cosmetice la finalul PAO (sau la data de expirare dacă o cunoașteți și este înainte de încheierea PAO), chiar dacă nu le-ați folosit complet.

Dacă avem cosmetice uitate prin sertar despre care nu ne aducem aminte când le-am cumpărat este foarte greșit să presupunem că vor expira după 12 luni de la deschidere doar pentru că atât este PAO tipărit pe ambalaj.

Vă recomand să evitați cumpărarea cosmeticelor dacă nu intenționați să le folosiți prea curând și nu cunoașteți data de expirare. Vânzătorii de produse cosmetice nu cunosc momentul în care produsul va fi deschis și nici condițiile de depozitate până la deschidere, de aceea presupun că produsul este cumpărat pentru a fi folosit.

Cu cât timp înainte de expirare sunt retrase produsele cosmetice de la vânzare?

Probabil presupuneți că toate magazinele care vând cosmetice au o bază de date cu toate produsele pe care le vând, cu datele de expirare ale tuturor loturilor disponibile la raft sau în depozit și cu toate PAO asociate acestor produse.

Și probabil presupuneți că există alerte automate care anunță că produsul X cu lotul Y trebuie scos de la vânzare pentru că PAO este mai mic decât data de expirare.

Acestea sunt așteptările noastre, dar nu este realitatea din magazine fizice sau online. Din experiența mea cred că magazinele online specializate în vânzarea cosmeticelor și farmaciile au un control mult mai bun al datei de expirare și o transparență mai mare.

La polul opus sunt supermarketurile și magazinele de cartier – nu se poate răspunde la întrebarea despre data de expirare a unui anume produs și uneori nici nu scot de la raft produsele înainte să expire.

Regulile de vânzare a cosmeticelor spun că vânzătorii trebuie să retragă produsul de la vânzare înainte de data de expirare cu condiția de a oferi suficient timp ca produsul să fie folosit înainte să expire (această condiție nu apare explicit în legislație, dar este aplicată de vânzători). PAO nu influențează în nici un fel retragerea de la vânzare a produsului.

În acest context apare un nou termen – timpul de folosire al produsului, estimat de producător în funcție de gramajul produsului, cantitatea aproximată pentru fiecare aplicare și indicațiile de aplicare. Timpul de folosire al produsului nu este egal cu perioada de valabilitate (PAO).

De exemplu o cremă hidratantă de 50 ml cu indicație de folosire de 1-2 ori / zi pentru care se estimează 0.5 ml de produs necesar la fiecare aplicare are un timp de folosire aproximativ de 50 – 100 de zile. Asta înseamnă că producătorul estimează că produsul se termină după 50 – 100 de zile dacă e folosit zilnic. PAO pentru cremele hidratante este 12 luni sau mai mult (cu mici excepții), iar crema de 50 ml se folosește în 2-3 luni de la deschidere.

Timpul de folosire este important pentru că acesta influențează momentul când produsul trebuie retras de la vânzare. În exemplul cremei de mai sus, vânzătorul trebuie să oprească vânzarea produsului cu cel puțin 100 de zile înainte de data de expirare. Indiferent că perioada garantată pentru stabilitate după deschidere (PAO) este de 12 luni, vânzătorul nu are obligația și nici nu scoate de la vânzare cosmeticele în funcție de PAO.

Concluzia este simplă: cumpărați doar produse de care aveți nevoie, pe care intenționați să le folosiți la scurt timp după cumpărare. Așteptările consumatorilor nu reflectă realitatea regulilor de vânzare.

Cum știu când expiră produsele care nu au dată de expirare pe ambalaj?

Ați înțeles deja că nu putem presupune data de expirare a unui produs cosmetic și că PAO nu are legătură cu data de expirare.

Singura opțiune este să întrebăm producătorul sau vânzătorul (nu mă refer la agentul de vânzări din magazin ci la firma care vinde produsele), menționând numărul lotului tipărit pe ambalaj. Sunt multe firme care răspund clienților la întrebările despre data de expirare, înainte și/sau după vânzarea produselor.

Dacă doriți să știți data de expirare a șamponului cumpărat de la supermarket sau a cremei cumpărate de la un magazin online trebuie să le adresați întrebarea pe canalele oficiale de comunicare cu clienții, nu pe social media.

Sunt câteva site-uri unde se pot verifica datele de expirare ale unor produse în funcție de numărul lotului, însă nu vă puteți baza pe ele, cel puțin pentru Paula’s Choice datele de expirare de pe aceste site-uri nu sunt reale. Când e vorba de sănătatea pielii vă recomand să nu aveți încredere în aceste site-uri pentru că niciun producător nu trimite datele de expirare către terțe părți.

În unele cazuri aceste site-uri prezintă date de expirare corecte pentru că unii producători folosesc algoritmi simpli și se poate ghici data de expirare din numărul lotului, însă de multe ori datele de expirare pe care le puteți afla căutând pe internet sunt incorecte.

Pentru a afla data de expirare a unui produs Paula’s Choice trebuie doar să scrieți un mail la info@paulaschoice.ro, puteți pune întrebarea înainte sau oricând după ce ați cumpărat produsul.

Ideal ar fi să cunoaștem data de expirare și PAO pentru fiecare produs cosmetic, iar la deschiderea produsului să notăm data la care se încheie PAO, să o comparăm cu data de expirare și să aruncăm produsul în funcție de data cea mai scurtă dintre acestea două.

De exemplu, un produs cu data de expirare 1 decembrie și cu PAO de 12 luni pe care îl deschid la 1 martie este valabil doar până la 1 decembrie. Iar un produs cu data de expirare 1 decembrie cu PAO de 3 luni pe care îl deschid la 1 martie este valabil până la 1 iunie.

Există chiar și aplicații care pot fi de ajutor în acest caz, dacă introduceți data de expirare, PAO și alte detalii despre produs veți primi notificare în momentul expirării produsului respectiv.

Protecția solară – un caz special

Majoritatea produselor cu protecție solară au PAO de 12 luni, deci sunt stabile și oferă protecția solară specificată pe etichetă timp de 12 luni de la deschidere.

Chiar dacă nu sunt expirate și nu au trecut 12 luni de la deschidere vă recomand să nu folosiți produsele cu protecție solară de pe o vară pe alta. Protecția solară este mai mult decât îngrijirea pielii și pentru a preveni diversele probleme cauzate de radiațiile UV, eficiența produsului este extrem de importantă.

Ingredientele se degradează treptat, în special când sunt expuse la căldură și umiditate ridicată. Este foarte posibil ca produsele cu SPF, în special cele pentru corp, pe care le-am folosit vara trecută la mare, să nu mai ofere protecția solară specificată pe etichetă, chiar dacă nu sunt expirate.

Dacă aveți produse cu protecție solară deschide de vara trecută pe care le-ați luat cu voi în concediu la mare sau le-ați ținut în mașină e mai bine să nu vă bazați pe ele când mergeți vara asta în concediu.



Te rog să citești cu atenție articolele de pe acest blog și comentariile (folosește motorul de căutare din partea dreapta, sus), pentru majoritatea întrebărilor tale există deja un răspuns scris. Te rog să îmi scrii așa cum ți-ai scrie ție (reclamele, sfaturile impertinente și altele de genul nu vor fi aprobate).

Comentariul tău va fi aprobat atunci când voi avea răspunsul potrivit întrebării tale și timpul necesar pentru a-l scrie. Din lipsa de timp nu voi răspunde întrebărilor care cer analiza listei de ingrediente a produselor cosmetice.

Pentru recomandări și întrebări despre produsele Paula's Choice te rog scrie mail la info@paulaschoice.ro.

Mulțumesc pentru înțelegere. Multă sănătate!

Scrie un comentariu

Toate drepturile asupra conținutului sunt rezervate Pasagera.ro. Reproducerea informațiilor de pe site este strict interzisă și pedepsită conform legii drepturilor de autor.