Să înţelegem cum funcţionează celulele pielii

Stratul de celule moarte de la suprafaţa pielii (stratum corneum) „năpârleşte” în mod regulat – milioane de celule se desprind de matricea intercelulară în fiecare minut. Alte milioane de celule noi se nasc în straturile profunde ale pielii (stratul basal), ele migrând spre suprafaţă, în drumul lor îşi schimbă de multe ori forma, în final murind şi formând stratul extern protector al pielii, de unde ulterior se descuamează.

Acest ciclu al celulelor durează (în funcţie de vârstă, cu aproximaţie) 28 de zile, de la naştere până la desprinderea din matrice. Când suntem tineri, celulele se regenerează, călătoresc, se transformă, mor şi se desprind de matrice într-un timp foarte scurt, cu cât înaintăm în vârstă acest proces încetineşte, ajungând la vârsta de 20-30 de ani la 3 săptămâni. Viteza cu care se regenerează pielea este dată de doi factori: cantitatea de estrogen în sânge şi procentul de deteriorare al pielii – pielea se deteriorează cel mai mult datorită lipsei de protecţie solară, sau mai rău, expunerea la soare.

Distrugerea pielii datorată soarelui şi înaintarea în vârstă reduc abilitatea pielii de a se regenera în mod sănătos şi normal. În afară de a vă proteja de soare, a folosi produse benefice (curăţare, hidratare), mai există ceva ce puteţi face pentru a vă ajuta pielea să grăbească producerea de celule noi şi anume exfolierea.

Celulele pielii ar trebui să se exfolieze singure, în mod natural, dar acest lucru din păcate nu se întâmplă, pielea are nevoie de puţin ajutor.
Notă: Acum poate e mai uşor de înţeles de ce este nevoie câteodată de mai mult de o lună pentru a observa în totalitate efectele unui produs cosmetic.

Bibliografie
Skin Research and Technology
The Original Beauty Bible, Paula Begoun

12 comentarii

Scrie un comentariu
  • Buna Corina,

    crezi ca pielea sufera de pe urma unei afectiuni tiroidiene? Eu am impresia ca oricate produse benefice as folosi pt ten pielea mea se deterioreaza pe zi ce trece. Sunt nemultumita de lipsa de elasticitate(de ex in zona dintre sprancene s-au format niste vai care se relaxau inainte, dar acum sunt tot mai accentuatesi nu mai revin), multe linii fine sub ochi, care atunci cand zambesc o iau in toate directiile si in jos ceea ce da tenului un aspect imbatranit, pleoapele mi le simt grele, sunt umflate si nu stiu daca e retentie de apa, tu ce parere ai? Chiar si dimineata cand ma trezesc pielea nu arata odihnita si in general fata arata „sresata” ca sa zic asa. Inainte aveam perioade in care pielea arata foarte bine si imi placea sa ma privesc in oglinda.
    Te intreb cele de mai sus deoarece am vazut ca pui regenerarea celulara pe baza cantitatii de estrogen din sange. Am mai multe simptome care, din cate am citit, ma fac sa banuiesc o hipotiroidie. Crezi ca aceasta afectiune poate afecta pielea de asemenea maniera? Daca da ce se poate face? Parerea ta este importanta pt mine si m-ai ajuta foarte mult cu niste sfaturi, am 39 de ani si nu ma pot obisnui inca cu inrautatirea aspectului pielii de aceea caut explicatii. Am inceput sa ma uit la persoane mai in varsta si sa le invidiez pt aspectul pielii lor care arata mult mai bine.
    Iti multumesc inca o data si un an 2014 plin de sanatate si bucurii iti doresc!
    P.S. Sper ca nu am scris prea mult.
    Mariana

    • Mariana,
      Da, aspectul tenului poate fi influentat de afectiunile tiroidiene, am multe cliente la cabinet cu tiroida autoimuna si cu probleme ale tenului (in general pielea devine uscata si imbatranita).
      In acest sens ar trebui sa faci o vizita unui medic si apoi un set de analize, dar nu ar trebui sa presupui ca suferi de ceva inainte sa vezi rezultatele analizelor.
      Poti merge si la oftalmolog.

  • Corina,
    iti multumesc frumos pt raspuns!
    Chiar am cautat un endocrinolog pt o programare deoarece dupa cum ti-am spus am foarte multe simptome care imi dau de gandit. La oftalmolog am fost de nenumarate ori de-a lungul anilor si mi s-a spus ca ar fi blefarita care nu a raspuns la nici un tratament. Problema este ca in ultimul timp ochii sunt mai umflati decat inainte si ii simt congestionati si cu pleope grele si de aici banuiala ca ar fi si o retentie de apa.(unul din simptomele hipotiroidiei)
    Sunt interesata, din experienta ta, daca in urma tratamentului pt afectiuni tiroide clientele de la cabinetul tau au vazut imbunatatiri ale aspectului pielii.
    Multumesc!
    Mariana

    • Mariana,
      Clientele despre care iti spuneam au tiroida autoimuna pentru care practic nu exista tratament, insa cu o rutina corecta aspectul tenului s-a ameliorat simtitor. Totusi, a durat o vreme pana cand au gasit produsele potrivite, in special pentru zona ochilor. Una dintre ele este make-up artist si se machiaza des, singurul demachiant care a schimbat total aspectul ochilor umflati si iritati a fost Paula’s Choice Gentle Touch Make-up Remover si a incercat foarte multe altele la recomandarea mea, toate bine formulate, dar nepotrivite pentru ea. Pana la urma, desi este un demachiant mai scump, a ramas la Gentle Touch Make-up Remover. Ca si produs de curatare foloseste Resist Cleanser, extrem de bland si cremos.

      • Corina,
        eu nici macar nu imi machiez ochii decat la ocazii si tot sunt inflamati. Oare sa ajute asa mult un demachiant sau un cleanser? Eu in prezent folosesc demachiant si cleanser pt ten sensibil de la Balea, crezi ca nu sunt OK? As putea sa incerc cele propuse de tine, dar nu stiu daca merita avand in vedere diferenta semnificativa de pret si faptul ca sunt doar produse de curatare.
        In concluzie, crezi ca e posibil ca produsele de curatare pt ten sa provoace inflamatii ochilor sau dimpotriva anumite produse de curatare sa aiba un efect antiinflamator si descongestionant? Si daca da, care ar fi ingredientele care ar trebui sa le contina un astfel de produs?
        Multumesc inca o data!

        • Mariana,
          Nu te poate ajuta un demachiant sau un cleanser, dar pentru demachierea ochilor (daca ai probleme de genul pe care le ai tu) trebuie sa alegi un produs extrem de bland. Daca nu iti machiezi ochii nu trebuie nici sa ii demachiezi. Cele doua produse de la Balea sunt bine formulate.
          Da, cred ca orice produs poate cauza inflamatii ochilor atata timp cat este folosit in zona ochilor, dar nu cred ca produsele de curatare pot avea efect anti inflamator, e imposibil. Pentru zona ochilor cel mai bine este sa consulti un oftalmolog cu experienta care sa te ajute. Daca nu te machiezi, nu te demachiezi si nici nu aplici produse cosmetice in zona ochilor, este prea putin probabil sa poti schimba ceva adaugand produse cosmetice sau renuntand la folosirea unora. Produsele de curatare solubile in apa, folosite pe toata fata, se limpezesc de pe ten si nu pot cauza inflamarea ochilor decat daca contin ingrediente la care tu esti alergica.
          Ai facut teste de alergii?

          • Buna Corina,
            pt cazurile in care imi machiez ochii poti sa imi recomanzi un demachiant pt ochi care sa fie extrem de bland cum spui? Momentan nu folosesc un demachiant special pt ochi, crezi ca ar trebui?
            In zona ochilor aplic zilnic produse cosmetice gen toner, crema, fond de ten.
            Ochii sunt inflamati in special dimineata, ma trezesc cu umflaturi la pleoapele superioare si inferioare care persista, simt usturimi cam tot timpul, am sensibilitate la frig, la vant, lumina, de soare nu mai vorbesc. Am fost, de-a lungul timpului, la mai multi oftalmologi si cu experienta, dar nu m-au ajutat prea mult doar cu produse antibiotice pt ochi care nu au avut efect si alte picaturi care nu au dat rezultate. Nu stiu ce sa mai incerc! Am facut si examen bacteriologic la ochi care a iesit negativ. Teste de alergii nu am facut, poti te rog sa-mi spui mai exact in ce constau aceste teste si daca ar trebui sa le cer oftalmologului? Nu mi-au fost recomandate vreodata. Se fac pt ochi?
            Vreau sa-ti mai spun ca mi-am facut programare la endocrinolog in 30 ianuarie si doream sa te intreb daca pot reveni cu rezultatul?
            Multumesc inca o data!
            Mariana

          • Mariana,
            Daca iti machiezi ochii ai nevoie de un demachiant pentru ochi. Poti alege chiar si o solutie micelara, important este sa nu contina parfum si nici macar un alt iritant.
            Nu mai aplica toner in zona ochilor si asigura-te ca absolut toate produsele pe care le aplici nu contin iritanti.
            Incearca sa iti faci analiza de Demodex din zona ochilor, am cliente diagnosticate cu blefarita cronica pe care le-am trimis la analiza si aveau Demodex. Din pacate nu cunosc ce alte analize ai putea sa iti faci, oftalmologia nu este specialitatea mea.
            Sigur, revino cu rezultatul de la endocrinolog, dar sa stii ca tot el trebuie sa iti propuna un tratament, eu nu sunt endocrinolog.

  • Ciao Corina,
    Si eu am tiroidita cronica autoimuna, depistata la timp din fericire. Si eu am problem cu tenul, folosesc doar produse PC, si pentru ca vreau si mai mult mi-am facut programare la tine la cabinet in 7 februarie. Eu sunt din Cluj, ar trebui sa-ti aduc niste analize de sange generale, cele de tiroida sau cele hormonale? Sau pot suna la tine la cabinet pentru informatii suplimentare?

    Multumesc frumos
    Raluca

  • Buna Corina,
    iti multumesc pt sfaturi, o sa tin cont ele!
    Stiu ca oftalmologia nu este specialitatea ta si nici endocrinologia. Apreciez foarte mult implicarea si ajutorul tau. Intrebam daca pot reveni cu rezultatul de la endocrinolog pt a-ti da si tu o parere, in cazul in care este o afectiune tiroidiana in ce masura ar putea aceasta afecta pielea si dupa ce am vazut ca incurajai cititoarea de mai sus sa vina cu analizele hormonale la tine.
    In afara produselor de curatare de la Balea am produse numai Paula’s Choice, tonerul este Resist. Ar mai fi fondul de ten care este Ivatherm. Poti sa-mi recomanzi un fond de ten?
    Multumesc,
    Mariana



Te rog să citești cu atenție articolele de pe acest blog și comentariile (folosește motorul de căutare din partea dreapta, sus), pentru majoritatea întrebărilor tale există deja un răspuns scris. Te rog să îmi scrii așa cum ți-ai scrie ție (reclamele, sfaturile impertinente și altele de genul nu vor fi aprobate).

Comentariul tău va fi aprobat atunci când voi avea răspunsul potrivit întrebării tale și timpul necesar pentru a-l scrie. Din lipsa de timp nu voi răspunde întrebărilor care cer analiza listei de ingrediente a produselor cosmetice.

Pentru recomandări și întrebări despre produsele Paula's Choice te rog scrie mail la info@paulaschoice.ro.

Mulțumesc pentru înțelegere. Multă sănătate!

Scrie un comentariu

Toate drepturile asupra conținutului sunt rezervate Pasagera.ro. Reproducerea informațiilor de pe site este strict interzisă și pedepsită conform legii drepturilor de autor.