Cum să îmbătrânim frumos?
Semnele de îmbătrânire sunt o preocupare pentru mulți dintre noi, de cele mai multe ori atunci când ridurile devin pronunțate, petele sunt tot mai vizibile, iar pielea este mai puțin fermă și cu mai puțin volum.
Deși piața este supra saturată de produse cosmetice și proceduri estetice care promit efecte anti-îmbătrânire, nu s-a inventat serul miraculos sau aparatul minune care să oprească trecerea timpului și să păstreze pielea pe tot parcusul vieții așa cum era la 30 de ani. Cu toate că fiecare dintre noi înțelege foarte bine acest lucru, atunci când suntem preocupați de reducerea semnelor de îmbâtrânire a pielii, vrem să credem că există o soluție salvatoare.
Bineînțeles, fiecare dintre noi are idei diferite despre cum ar dori să arate pielea la o anumită vârstă și fiecare face alegeri diferite pentru a obține rezultatele dorite, însă rejuvenarea pielii devine o preocupare în viața multora la un moment dat și din păcate singurele soluții cu efecte vizibile care durează sunt operațiile estetice chirurgicale și blefaroplastia pentru pleoape.
Pentru majoritatea, aceste proceduri nu sunt accesibile sau nu sunt dorite, din diverse motive. În acest caz ne întrebăm cum putem totuși îmbătrâni frumos fără intervenții chirurgicale?
Deși principiile de funcționare ale celulelor pielii sunt aceleași pentru toată lumea, aspectul pielii, felul în care reacționează pielea și momentul în care apar primele semne de îmbâtrânire sunt diferite de la persoană la persoană pentru că fiecare dintre noi vine cu un bagaj genetic și este expus unui mediu extern și intern diferit.
Din primele zile ale vieții, celulele pielii încep un proces de maturizare, fiind afectate de mediul extern și de reacțiile care se întâmplă în corpul uman. Există mulți factori care au un impact negativ major asupra pielii, chiar din copilărie, însă cei mai importanți sunt radiațiile solare, oxigenul și poluarea din mediul extern (cauzează stres oxidativ) și zaharurile din alimentație (cauzează glicare).
În jurul vârstei de 25 de ani pielea începe să producă mai puțin colagen, procesul de maturizare fiind încheiat, iar pielea intră într-un proces de degradare treptată care durează până la sfârșitul vieții.
Lipsa colagenului în cantitate suficientă și ruperea fibrelor de elastină duc la pierderea treptată a fermității și elasticității pielii, iar acumularea stresului oxidativ, glicarea și alte procese din corp duc la modificarea celulelor pielii cauzând defecte în structura acestora, rezultatul fiind apariția primelor semne vizibile de îmbătrânire.
În cazul femeilor, degradarea celulelor pielii este accentuată o dată cu pierderea estrogenului la menopauză, iar rezultatul este o pierdere accelerată a volumului, fermității și elasticității pielii.
Aspectul pielii este rezultatul daunelor cumulate în timp, din primul moment în care pielea a fost expusă la soare fără protecție solară, iar ridurile și lipsa fermității nu pot fi șterse cu ultima cremă lansată pe piață sau un nou tip de laser care promite rejuvenare.
Îmbătrânirea cronologică nu poate fi oprită, nu putem opri trecerea timpului și degradarea treptată a celulelor pielii, dar totuși ce putem face pentru a avea o piele cu aspect cât mai tânăr pentru a putea spune la 70 de ani că am îmbătrânit frumos?
Probabil vă întrebați ce importanță are cum o să arate tenul la 70 de ani sau de ce ar trebui să mă preocupe îmbătrânirea pielii la 20 sau la 30 de ani când nu am riduri?
Răspunsul este foarte simplu: toate deciziile despre stilul de viață și îngrijirea pielii pe care le facem pe parcursul vieții au impact asupra felului în care o să arate pielea la orice vârstă, inclusiv la 70 de ani. Încercarea de a șterge semnele avansate de îmbătrânire la vârsta de 50-60 de ani este inutilă, costisitoare și uneori poate duce la modificări ireversibile în aspectul feței.
Semnele de îmbătrânire vizibile la 50 de ani sunt determinate de alegerile pe care le-am făcut la 25 de ani, iar cel mai bun produs anti-aging la 50 de ani nu este ultima cremă cu retinol sau ultima procedură de rejuvenare ci este produsul cu protecție solară pe care l-am aplicat la 25 de ani.
Dacă înțelegem că tot ce facem pentru pielea noastră azi o să fie vizibil pe piele peste 20 de ani, înțelegem că alegerile pe care le facem pot fi un avantaj pentru a avea o piele cu aspect cât mai tânăr pe parcursul vieții.
Semnele de îmbătrânire vizibile pe ten sunt influențate de trei categorii de schimbări care se întâmplă simultan și independent unele față de altele. Toate aceste schimbări care influențează nu doar culoarea și textura pielii ci și forma feței sunt responsabile pentru aspectul îmbătrânit al tenului.
1. Schimbări în aspectul tenului (textură și culoare): pierderea luminozității naturale, apariția liniilor fine și ridurilor, apariția petelor, subțierea pielii.
2. Schimbări în volumul feței: reducerea volumului natural din zona tâmplelor, din jurul ochilor, din jurul bărbiei, reducerea volumului buzelor.
3. Schimbări în fermitatea și elasticitatea pielii: linia maxilarului își pierde fermitatea, apar șanțurile nasolabiale ca urmare a pierderii fermității din zona obrajilor, pleoapele își pierd elasticitatea și fermitatea, iar pe gât apar pliuri pronunțate. O dată cu pierderea fermității și elasticității, pielea devine flască și se lasă, modificându-se astfel aspectul feței.
Jumătate din semnele de îmbătrânire sunt schimbări în aspectul tenului, la nivel de textură și culoare și jumătate sunt schimbări în structura pielii la nivel de volum, fermitate și elasticitate. Schimbările de structură sunt cele care nu se pot corecta eficient fără bisturiu, însă pentru a preveni apariția prematură a semnelor de îmbătrânire în aspectul tenului există câteva soluții:
1. Protecția solară este primul și cel mai important pas pentru a menține pielea cu aspect cât mai tânăr. Protejează pielea expusă la lumina solară în fiecare zi din an indiferent de anotimp cu produse cosmetice cu SPF 30 sau mai mare. În funcție de anotimp și de temperatură, alege mai multe metode de protecție: cremă cu SPF, pălărie sau umbrelă de soare, ochelari de soare, haine cu protecție solară.
2. Urmeză o rutină de îngrijire zilnică a pielii, cu consecvență. Poți alege o rutină zilnică simplă (curățare, exfoliere, hidratare, protecție solară) sau poate fi complexă, cu multe produse cu ingrediente active care au efecte anti-aging dovedite: retinol, peptide, niacinamide, vitamina C, ceramide, etc. Pentru rezultate mai bune în menținerea texturii și culorii uniforme ai nevoie cel puțin de un exfoliant și un produs cu retinol 1%. Unele ingrediente active stimulează neocolagenul (retinolul, exfolianții, etc), având și un aport pentru susținerea fermității și elasticității pielii.
3. La fel de important pentru sănătatea și aspectul tânăr al pielii este stilul de viață sănătos, cu o alimentație echilibrată (multe legume și fructe proaspete, cu conținut redus de zahăr), mișcare zilnică, somn suficient și fără excese. Fumatul, poluarea, alimentația bogată în zaharuri și grăsimi saturate, alcoolul (în exces) afectează negativ aspectul pielii formând compuși avansați de glicare sau procese inflamatorii care au ca rezultat degenerarea celulară și îmbătrânirea prematură.
Este adevărat că fără intervenție chirurgicală tenul o să prezinte semne de îmbătrânire pierzând volum, fermitate și elasticitate, însă cu ajutorul protecției solare, rutinei cu ingrediente active și un stil de viață sănătos, se poate să obținem o piele cu aspect neted și luminos, cu textură și culoare uniformă.
Putem îmbătrâni frumos atunci când înțelegem că procesul de degradare / îmbătrânire a pielii începe în prima zi când pielea este expusă la soare fără protecție solară și că durează toată viața. În acest context putem aborda un stil de viață și o rutină zilnică de îngrijire a pielii care să promoveze sănătatea și integritatea celulelor pielii.
Nu este niciodată prea târziu pentru a folosi protecție solară sau a urma o dietă echilibrată.
În cazurile de îmbătrânire avansată produsele cosmetice au efecte limitate – retinolul 1% ameliorează ridurile, dar nu le estompează complet, exfolianții și ingredientele inhibitoare de melanină estompează petele, dar acest proces este uneori de lungă durată, etc. Pentru aceste situații există câteva proceduri simple cu efecte vizibile uneori imediat.
Peelingurile cu acizi și procedurile cu exfoliere mecanică (microdermabraziune) sunt de ajutor pentru estomparea petelor și restabilirea luminozității naturale. Laserele rejuventante și procedurile microneedling acționează la nivel de culoare și textură, sunt eficiente pentru a restabili luminozitatea, a reduce petele și ridurile în timp ce stimulează neocolagenul, dar nu au efecte de lifting.
Botoxul și fillerele sunt cele mai simple proceduri, cu efecte vizibile 3-6 luni în estomparea ridurilor pronunțate. Fillerele nu pot înlocui pierderea volumului la nivelul feței și nici nu sunt o soluție pentru umplerea șanțurilor naso-labiale, dar pot umple ridurile profunde, buzele sau pierderile de volum de sub ochi (în cantitate mică) și din jurul gurii.
Chiar dacă există mai multe proceduri non chirurgicale care promit efecte de lifting, de exemplu Thermage, efectele acestora sunt prea puțin vizibile pe piele. În cazul liftingului realizat cu fire de suspensie bioresorbabile există rezultate vizibile imediat, însă procedura are 40% rată de complicație, nu poate fi repetată de foarte multe ori, iar efectele sunt temporare (3-6 luni). Acest tip de lifting non-chirurgical are cele mai vizibile rezultate, în special în combinație cu alte proceduri de rejuvenare, însă nu este o soluție pe termen lung și riscul complicațiilor este foarte mare.
Produsele cosmetice nu vor avea niciodată rezultate de lifting și nici nu putem spune că există o procedură de lifting cu efecte vizibile pe termen lung și riscuri minime, care să nu implice operația chirurgicală. Nu te lăsa păcălită de reclamele frumoase de la televizor sau de pe internet care promit ștergerea ridurilor în X zile.
Totuși, există soluții pentru a preveni și corecta schimbările de culoare și textură a pielii pentru a obține un ten cu aspect cât mai tânăr.
Protejează pielea de radiațiile solare, urmează un stil de viață sănătos cu o dietă echilibrată și alege produse cu ingrediente anti-aging dovedite pentru a păstra pielea cu aspect tânăr cât mai mult timp. Procedurile estetice sunt de ajutor, dar nu sunt cele mai importante pentru a îmbătrâni frumos, iar înainte de a urma orice procedură este bine să înțelegi riscurile și efectele reale pentru a face cele mai bune alegeri pentru tenul tău.
Dacă alegi proceduri clinice și/sau operații estetice este bine să înțelegi că acestea nu sunt o cale sigură pentru a fi purerea tânăr și să nu îți pui speranțele și încrederea în rezultate pe termen lung. Când întregul concept despre valoarea de sine se leagă de ideea de a arăta tânăr, atunci toate aceste proceduri cu rezultate mai bune sau mai proaste în rejuvenarea pielii, devin o dependență.
Când vine vorba de îngrijirea pielii scopul nostru nu ar trebui să fie să avem o piele tânără pentru totdeauna. Procesul de îmbătrânire nu este atât de simplu, nu presupune doar câteva riduri sau o mică pierdere de volum pe care le poți șterge sau înlocui și apoi, cumva, vei putea păcăli oamenii că ești tânăr.
Nu, există o multitudine de factori care acționează împreună în procesul de îmbătrânire, iar încercarea de a opri toate semnele de îmbătrânire poate să ducă la rezultate nedorite, cu aspectul feței schimbat și nenatural. Dacă ai 50 de ani și urmărești fiecare linie și fiecare imperfecțiune și încerci o mulțime de proceduri clinice pentru a repara toate semnele de îmbătrânire, vei ajunge să arăți ciudat.
Este important să existe un echilibru în abordarea anti-aging pentru îngrijirea pielii și trebuie să ai acel autocontrol de a ști când este suficient pentru că persoanele care urmează proceduri excesiv arată întotdeauna mai nenatural și mai rău decât persoanele care nu urmează proceduri.
Mulțumesc pentru informații!!!
De ce pauza așa mare intre ultimul articol și acesta? Abia așteptăm să scrii.
Buna Alina,
In ultimii 2 ani am lucrat foarte mult pentru lansarea hainelor cu protectie solara.
Buna ziua! Ce parere aveti despre masajul sculptural facial ca metoda de lifting usor? Ati incercat, recomandati?
Buna ziua,
Masajul facial indiferent de ce fel de masaj este vorba, nu are efect de lifting, dimpotriva.
Bună Corina!
Deși nu ai mai postat demult, din timp în timp intru pe site în speranța că voi găsi un articol nou și astăzi m-am bucurat nespus. Ne lipsesc articolele tale foarte bine documentate, informațiile noi și sfaturile oferite. În cazul în care te putem citi în altă parte, te rugăm să ne anunți. Întâlnirile cu tine și reprezentații Paula s Choice erau un prilej bun de actualizare a cunoștiințelor noastre în materie de skin care și ne-ar prinde bine oricând.
Mulțumesc și numai bine!
Buna ziua,
Multumesc pentru aprecieri, in ultima perioada am fost ocupata cu lansarea hainelor cu protectie solara, dar voi reveni cu alte articole in curand.
Buna ziua va rog frumos am făcut o ședința cu plasma pen( blefaroplastie cu ardere tegumentare ) este o luna de cind mi-au picat copitele intervenția a fost făcută in jurul ochilor in zona de cearcan și laba gîști cum ii spune dar și in frunte intere Sprincene dar in Zona frunții ma prins ușor burniță fix mîine zii după procedura zona sa infectat eu am rămas cu cicatrici in forma de roșeața va rog frumos ce ar trebui sa fac oare se mai estompează am făcut procedura in 27 feb o luna am avut coji
Buna ziua,
Va rog sa adresati aceste intrebari medicului care a efectuat procedura. Cicatricile dupa blefaroplastie se estompeaza in 6 luni de la interventie.
Buna, ne poti publica te rog rutina ta de ingrijire a tenului actualizata? Am descoperit recent produsele Paula’s Choice si incerc sa descopar modalitati noi de a folosi produsele de ingrijire impreuna pentru a avea efecte cat mai vizibile asupra tenului. Se poate folosi crema cu niacinamide in aceeasi seara in care aplic retinolul? sau niacinamide + un exfoliant in aceeasi seara?
Multumesc
Buna Corina,
Da, urmeaza un articol cu rutina actualizata. Da, niacinamide se poate folosi cu retinol sau cu exfoliant, in aceeasi seara.