Șampon, cowash, low poo și alte produse pentru curățarea părului

Curățarea părului presupune îndepărtarea excesului de sebum, perspirației și impurităților din aer care ajung pe păr, dar și moleculele prezente în toate produsele pentru hidratarea și stilizarea părului care se atașează de firul de păr și formează depuneri care nu pot fi îndepărtate doar cu apă.

Pentru fiecare dintre noi curățarea părului este diferită și depinde de foarte mulți factori cum ar fi: tipul de păr, stil de viață (o persoană activă, care transpiră abundent nu poate curăță părul la fel ca o persoană care nu perpiră abundent), produsele aplicate pe păr, duritatea apei folosite pentru spălarea părului etc.

Fiecare dintre noi este unic, la fel este și pielea fiecăruia și părul. Cea mai bună soluție pentru mine sau pentru tine nu este o soluție general valabilă și fiecare trebuie să găsească cea mai potrivită soluție. Deși știu că o listă de produse care se găsesc în România ar fi de mare ajutor, cred că fără a înțelege ce anume cauți, o astfel de listă îți poate afecta bugetul încercând produse pe care le poți ușor indentifica dacă sunt nepotrivite pentru tine, atunci când ai informațiile necesare.

De aceea aș vrea să scriu câteva articole despre cum anume ar trebui curățat și hidratat părul și în paralel voi construi liste de produse disponibile în România, cu ajutorul celor interesați de acest subiect. Pe cele potrivite pentru părul meu le voi achiziționa și voi încerca să îți dau mai multe detalii despre ele.

În articolul de mai jos vei găsi informații despre diverse opțiuni de curățare a părului, sintetice sau naturale, despre cum să alegi cea mai potrivită soluție pentru părul tău și diverse formule comparate pentru a înțelege efectele lor asupra părului.

Toate recomandările de pe blog se aplică cel mai bine persoanelor caucaziene, pentru părul afro este nevoie de îngrijire foarte diferită.

În articolul de data trecută care știu că nu este ușor de citit, dar la care voi reveni de multe ori pentru a te ajuta să indentifici ingredientele, am povestit despre surfactanți și acțiunea lor de curățare, dar și despre acțiunea lor de condiționare a firului de păr.

Acest lucru este important atunci când alegi un produs pentru curățarea părului, în funcție de prezența anumitor ingrediente în formulă îți vei putea forma o idee despre cât de puternic degresant este produsul și cât de multe ingrediente de condiționare și uleiuri se pot depune pe firul de păr.

Cred că articolul despre detergenții din șampoane împreună cu acesta pot fi de folos pentru a înțelege o formulă înainte de a o cumpăra, îți recomand să le citești pe ambele, în ordinea în care le-am scris.

Produsele pentru curățarea părului sunt împărțite în categorii diferite, în acest articol găseșți detalii despre funcționalitatea șampoanelor și alegerea lor, iar la sfârșitul articolului am analizat câteva formule pentru a te ajuta să înțelegi ce anume trebuie să identifici în lista de ingrediente.

Textura produselor pentru curățarea părului

Indiferent de acțiunea produsului de curățare asupra părului, acesta poate avea diverse texturi: cremă, spumă în recipient sub presiune, budincă, jeleu, loțiune, gel, etc. Unele dintre ele, pot avea particule abrazive cu rol de exfoliere a celulelor moarte de pe scalp (scrub) – dacă îți place acest tip de produs e bine să îl folosești cu frecvență redusă și cu mișcări blânde, circulare. Evita particulele abrazive dure din sâmburi. Oprește imediat folosirea șamponului scrub dacă observi iritație pe piele după aplicare.

O categorie specială este cea a șampoanele uscate care au textură de pudră și nu conțin apă. Pot fi ambalate în recipiente spray sub presiune sau în recipiente simple cu pompă. Nu sunt produse pentru curățarea părului, au rolul de a absorbi excesul de sebum și se aplică pe părul uscat. Nu se clătesc cu apă după aplicare, se îndepărtează la următoarea șamponare.

De ce tot mai multe persoane caută șampon fără sulfați și balsam fără siliconi?

Din articolul anterior ai înțeles că nu doar sulfații pot degresa excesiv părul. Pentru a fi mai simplu de citit, în articolul de mai jos am denumit surfactanți duri toți surfactanții puternic detersivi/degresanți, mai precis sulfații, sulfonații, olefin sulfonații și săpunul. De fiecare dată când am spus șampon cu sulfați sau șampon cu surfactanți duri m-am referit la toate categoriile amintite.

Siliconii și sulfații nu sunt dăunători pentru sănătate și au rolul lor în produsele cosmetice, iar dacă sunt bine tolerați, pot fi soluții pentru anumite probleme, însă nu sunt întodeauna necesari părului. Pentru a renunța la surfactanții duri trebuie să renunți și la siliconii și alte ingrediente film forming insolubile în apă, pe care doar aceștia îi îndepărtează.

Cum și de ce alegi un produs de curățare depinde doar de tine și nevoile părului tău, nu încerca să eviți ingrediente doar pentru că așa face toată lumea, fără să înțelegi care sunt consecințele acestor alegeri. Siliconii au foarte multe beneficii în stilizarea părului, singura problema a lor este faptul că nu sunt solubili în apă, dar dacă ar fi solubili în apă nu ar mai avea beneficiile pe care le au.

Surfactanții duri pot îndepărta grăsimile naturale de pe scalp și păr, dar fără aceștia nu se pot îndepărta siliconii, unturile și alte ingrediente film forming.

Chiar dacă nu ai aplicat de câțiva ani pe păr sulfați și folosești doar cele mai blânde metode de curățare, pentru că așa este cel mai bine pentru părul tău, în anumite momente trebuie să folosești produse cu putere mare de degresare. Imaginează-ți că în părul tău a ajuns accidental o cantitate mare de ulei, mâncare sau substanțe insolubile în apă – le poți îndepărta doar cu produse care au putere de curățare în profunzime.

Deși surfactanții puternici degresanți pot deshidrata părului (și pot avea o mulțime de alte efecte neplăcute asupra părului), comparativ cu distrugerea cauzată de procesarea termică cu placa, peria electrică sau orice dispozitiv care este folosit pe păr la temperatura de 170-200 de grade celsius, acțiunea surfactanților este atât de puțin dăunătoare.

Clasificare după funcționalitate – rolul și acțiunea produsului de curățare asupra părului

1. Co-Wash sau No Poo (numit și cowash sau creme wash) – Denumirea provine de la conditioner washing sau no shampoo și presupune spălarea părului cu balsam. Acest produs nu spumează în contact cu apa, însă formează o emulsie cremoasă.

2. Low Poo – Conceput de la ideea de a folosi foarte puțin șampon pe păr (low shampoo), este un șampon cu spumare redusă care conține agenți de condiționare și o concentrație mică de agenți de curățare. Agenții de curățare din low poo nu pot fi surfactanți duri (sulfați, sulfonați, olefin sulfonați, săpun). Are putere mai mare de curățare a părului comparativ cu no poo și cowash.

3. Șamponul – Poate fi cu sau fără surfactanți duri. Uneori poate include ingrediente care au diferite efecte asupra scalpului: antibacteriene, antifungice etc sau particule abrazive pentru exfolierea celulelor moarte. Șampoanele nu au rolul de a repara, regenera și nici nu hidratează părul, afirmațiile de pe etichetă și denumirile complicate nu înseamnă nimic pentru părul tău.

4. Șamponul de chelare și/sau curățare în profunzime a părului (în engleză chelating shampoo, clarifying shampoo/deep cleansing) – îndepărtează metalele grele de pe firul de păr provenite din apa dură cu care se spală părul, poate fi puternic degresant. Pentru îndepărtarea siliconilor și a altor ingrediente insolubile în apă, film forming și uleiuri, acest șampon pentru curățarea în profunzime a părului trebuie să conțină sulfați, sulfonați și/sau olefin sulfonați. Dacă are și rol de chelare conține de obicei Tetrasodium EDTA sau Disodium EDTA.

Pre-Poo – Pregătirea părului pentru șamponare

Pre-poo este o categorie de produse care merită amintită în acest articol din cauza denumirii, nu datorită funcționalității lor. Daci ai părul creț probabil ai auzit deja despre pre-poo (before shampoo). De cele mai multe ori, pre poo se folosește înainte de curățarea părului cu un șampon cu putere mare de degresare și detergență.

Pre-poo presupune aplicarea unui produs care pregătește părul pentru curățare, protejându-l astfel de degresarea excesivă cauzată de agenții de curățare. Pentru că acest tip de produs nu curăță părul, fiind de cele mai multe ori un amestec de uleiuri sau un balsam, voi povesti mai multe despre pre-poo în articolul despre uleiuri și efectele lor asupra părului. Acțiunea uleiurilor asupra părului este extrem de diferită de cea asupra pielii.

1. CoWash – Balsam pentru spălarea părului

Spălarea părului cu balsam presupune folosirea unui produs denumit cowash sau no poo (de la no shampoo) sau chiar folosirea unui balsam obișnuit pentru a obține următoarele beneficii:

  • Îmbibarea părului cu apă și apoi atașarea agenților de condiționare de firul de păr pentru a rehidrata părul
  • Îndepărtarea parțială de pe firul de păr a ingredientelor solubile în apă care au fost aplicate pentru stilizare
  • Îndepărtarea acelor impurități ajunse pe păr din aer, care sunt solubile în apă și se pot îndepărta cu ușurință de pe păr

Ce nu poate face un cowash:

  • Nu poate îndepărta depunerile de pe scalp și firul de păr, indiferent că sunt depuneri de sebum, impurități din aer, ingrediente hidratante din produsele de stilizare
  • Nu poate îndepărta moleculele insolubile în apă cum ar fi polimerii, siliconii, unturile, uleiurile, ceară, uleiul mineral, etc, ingrediente care sunt incluse frecvent în produsele pentru hidratarea și stilizarea părului

Avantajele și dezavantajele unui cowash

Avantajele principale și motivele pentru care există acest tip de produs sunt rehidratarea părului și curățarea superficială.

Dezavantajul unui cowash este faptul că ingredientele de condiționare și emolienții din formulă, în special dacă formula conține molecule insolubile în apă (siliconi, polimeri), se atașează de firul de păr formând în timp depuneri. De aceea cowash-ul nu este o soluție pentru curățarea părului și nu poate fi folosit de fiecare dată când spălăm părul.

Pentru a îndepărta acumularea de molecule pe firul de păr, în funcție de cât de repede se întâmplă acest lucru pe părul tău, folosește ocazional un șampon degresant care poate îndepărta toate ingredientele insolubile în apă și excesul de sebum, dacă există.

Atunci când părul este spălat cu balsam, curățarea superficială nu poate îndepărta moleculele ce formează depuneri, iar atașarea unor altor molecule peste depunerile deja existente poate duce la ‘sufocarea’ firului de păr. Dacă părul tău este încărcat de particule, moleculele de apă nu mai pot penetra cu ușurință membrana cuticulei pentru a hidrata.

Firul de păr deshidratat și încărcat de depuneri este lipsit de strălucire și se rupe cu ușurință. În plus, agenții de condiționare se pot depune și pe scalp și pot cauza iritații, roșeață, descuamări sau chiar dermatită.

Depunerile de pe păr sunt la fel ca iritația cauzată pe piele de parfumul din produsele cosmetice – efectele negative nu sunt neapărat vizibile de la început, iar atunci când sunt vizibile au cauzat deja foarte multe probleme. Acumulările de ingrediente, sebum și impurități pe păr nu se întâmplă peste noapte, iar atunci când sunt vizibile pe păr ca deshidratare, lipsă de strălucire, uneori scuame, firul de păr este foarte fragil și se rupe cu ușurință.

Mai multe detalii despre depunerile de pe păr și scalp și soluții pentru eliminarea acestora poți citi în articolul Măncărimi, scuame, mătreață și dermatită pe scalp – Cauze și soluții.

Când să alegi un cowash și când să eviți un cowash?

Cowash-ul este ideal pentru momentele când părul și scalpul nu sunt murdare – nu există exces de sebum, nu există depuneri pe firul de păr de molecule insolubile în apă  – dar simți că părul este deshidratat și uscat și are nevoie de reîmprospătare pentru că nu arată așa cum ți-ai dori.

Cowash-ul este foarte frecvent folosit în metoda Curly Girl, ca soluție de reîmprospătare a buclelor, pentru a evita folosirea unui șampon degresant atunci când nu este necesar.

Nu folosi cowash atunci când pe scalp și/sau pe păr există exces de sebum, scuame (numite uneori mătreață), acumulări de ingrediente din produsele de stilizare aplicate anterior pe păr. În acest caz ai nevoie de un șampon pentru a curăță impuritățile și sebumul acumulate pe scalp și păr.

Dacă simți că după ce ai spălat părul cu un cowash, apare exces de sebum pe scalp în 2-3 zile și părul se simte încărcat de produse, sau dacă simți că la următoarea spălare ai nevoie de un șampon cu putere de curățare în profunzime atunci trebuie să:

  • – analizezi cu atenție formula produsului ales pentru că include unturi sau uleiuri (sau alte ingrediente) care nu sunt *adsorbite pe părul tău. Poți încerca o formulă foarte puțin emolientă, cu textură cât mai fluidă și bineînțeles fără siliconi, fără unturi și fără prea multe uleiuri vegetale.
  • renunți la acest tip de curățare și încerci un low poo sau un șampon fără surfactanți duri.

*Puține sunt acele ingrediente care sunt absorbite de firul de păr, în general metoda prin care se atașează moleculele de firul de păr se numește adsorbție și presupune atașarea unor substanțe lichide pe suprafața unui corp solid (firul de păr).

Care sunt cele mai potrivite și mai nepotrivite persoane pentru a folosi un cowash?

Cowash-ul este produsul ideal pentru părul uscat și creț și este cel mai puțin potrivit persoanelor cu păr drept și exces de sebum pe scalp și păr. Firul de păr cu diametru mai mare este mai potrivit pentru cowash comparativ cu firul subțire, cu diametru mic.

Dacă te speli pe păr în fiecare zi cu un șampon cu sulfați și observi că părul tău este aspru, uscat și lipsit de strălucire, iar scalpul este gras, este posibil să ai rezultate mai bune dacă înlocuiești câteva din șamponări cu un cowash sau un low poo – toate șampoanele degresante afectează părul într-o anumită măsură, spălarea zilnică cu un șampon degresant pentru îndepărtarea sebumului duce la formarea unui cerc vicios în care glandele sebacee secretă și mai mult sebum pentru a compensa degresarea excesivă.

Dacă folosești multe produse cu unturi și uleiuri sau produse cu ingrediente film forming din categoria polimerilor, cowash-ul nu este foarte potrivit pentru curățarea părului tău, însă poate fi folosit uneori. Dacă folosești produse care conțin siliconi, ceară, ulei mineral și alte ingrediente insolubile în apă cowash-ul nu este potrivit pentru tine – în practică acest lucru nu este neapărat valabil, pentru că folosit ocazional, cowash-ul poate fi de folos oricărei persoane cu păr uscat, dacă nu este aplicat pe scalp.

Părerea mea este că atâta timp cât nu ai părul și scalpul gras și ai nevoie să rehidratezi și să reimprospatezi felul în care arată părul tău (în special dacă părul tău este creț), nu văd de ce un cowash nu ar fi potrivit pentru tine. Contează însă cât de frecvent folosești cowash-ul și ce anume conține formula.

Ca funcționalitate, dacă ar fi să compar cu pielea, cowash-ul este pentru păr la fel de detersiv cum este laptele demachiant sau uleiul demachiant pentru piele.

Frecvența de aplicare și construirea rutinei de curățare a părului începând de la cowash

Frecvența de folosire a cowash-ului depinde de formula produsului (cât de repede se depune pe firul de păr, cât de multe impurități poate îndepărta), ce alte produse care se depun pe firul de păr folosești pentru stilizare, ce alte metode de curățare a părului aplici, cât de repede se acumulează sebum pe scalp etc.

Pentru a găsi cea mai bună variantă pentru tine e bine să alegi în funcție de toate aceste aspecte și poți construi o rutină lunară sau săptămânală de curățare a părului în care să integrezi un cowash. Dacă ești un bun candidat pentru acest tip de curățare a părului (ai păr uscat și/sau creț, fără exces de sebum pe scalp) și dorești să folosești un cowash poți urma pașii de mai jos.

Personal nu recomand ca de la următoarea spălare să renunți la șampoane și să folosești strict cowash cu șamponări ocazionale – această rutină ar trebui construită în timp dacă este cu adevărat rutina potrivită părului tău pentru că o schimbare atât de radicală cu siguranță va afecta negativ părul și scalpul la început.

Perioada de tranziție de la șampon la cowash trebuie tratată cu atenție și nu sunt prea multe persoane care poată folosi doar cowash fără să aibă nevoie să folosească vreodată un șampon pentru curățarea în profunzime a părului.

De asemenea nu cred că un cowash poate curăță eficient părul pentru a fi folosit frecvent ca soluție de curățare, acele persoane care pot folosi cowash mai tot timpul au de obicei părul extrem de uscat, tip 4, numit kinky coily care este specific în Africa. Acest tip de păr este cel mai potrivit pentru cowash-ul care conține unturi și uleiuri vegetale foarte grase.

Dacă vrei să folosești un cowash poți începe prin a-l folosi doar pe păr, atunci când simți că ai nevoie de rehidratare și reîmprospătare și nu ai nevoie de degresare/detergență. Încearcă să folosești o dată cowash, o dată șampon fără surfactanți duri și observă felul în care reacționează părul tău la această schimbare. În funcție de observații poți crește frecvența de folosire a cowash-ului sau nu.

Cum se aplică pe păr acest tip de produs?

Pentru că este de fapt un balsam, cowash-ul nu ar trebui aplicat pe scalp. Udă părul cu apă caldă, masează scalpul cu buricele degetelor apoi aplică pe lungimea firului de păr cowash-ul. Descâlcește părul mai întâi cu degetele, apoi cu un piaptăn, perie, orice folosești de obicei, apoi clătește cu multă apă caldă scalpul și părul pentru a îndepărta tot produsul.

În practică însă, această metodă de folosire recomandată pentru a proteja scalpul de potențialul iritant al surfactanților cationici prezenți în formulă, nu este urmată cu strictețe. De obicei cowash-ul este aplicat pe scalp, emulsionat cu multă apă, apoi scalpul este masat cu buricele degetelor timp de 1-2 minute, apoi cowash-ul este aplicat pe păr pentru a-l pieptăna, iar la final se clătește părul cu multă apă caldă.

Nu ar trebui să aplici cowash pe scalp, dar dacă aplici cowash pe scalp și observi schimbări neplăcute cum ar fi: exces de sebum sau uscăciune severă, descuamări, scuame (numite uneori mătreață), roșeață, mâncărimi – încearcă să reduci frecvența de folosire a cowash-ului, iar dacă problemele persistă renunță la aplicarea cowash-ului pe scalp. Poți să încerci o altă formulă, dar mare atenție la ce conține, sunt multe ingrediente care pot afecta scalpul, nu doar surfactanții cationici.

Întotdeauna emulsionează cowash-ul cu multă apă!

Deși majoritatea folosesc cowash-ul în loc de șampon, există persoane care folosesc cowash-ul înainte de șampon, cu scopul de a proteja părul de degresarea excesivă cauzată de șampon. Dacă această metodă e cea mai potrivită pentru tine nu e nimic în neregulă cu folosirea balsamului înainte de șamponare și apoi după șamponare, acest procedeu se numește Pre-poo (pre shampoo).

Ce să nu faci atunci când folosești un cowash

Nu lasă cowash-ul pe păr să acționeze mai mult de 3-5 minute cât durează procesul de curățare și pieptănare a părului. Dacă adaugi suficientă apă caldă și cowash-ul este potrivit pentru tine, ar trebui să poți pieptăna părul cu ușurință după maxim 5 minute de la aplicare.

Dacă ai părul foarte creț și încâlcit clătește cowash-ul după 5 minute cu multă apă caldă și aplică o cantitate generoasă de balsam hidratant doar pe lungimea firului de păr. După ce ai descâlcit părul cu atenție poți lăsa balsamul să acționeze pe păr câteva minute, pentru hidratare.

Cu cât balsamul sau cowash-ul sunt lăsate mai mult să acționeze cu atât cantitatea de molecule care se atașează de firul de păr este mai mare, dar puterea de curățare nu crește pentru că aceste produse nu conțin agenți de curățare. În general după 30 de minute procesul de atașare a moleculelor de firul de păr este încheiat. De aceea majoritatea producătorilor recomandă aplicarea măștilor pe păr timp de 20-30 de minute. Există însă și excepții, voi scrie despre ele în articolul dedicat hidratarii părului.

Wash & Go

Poți însă să folosești doar cowash, fără să mai aplici balsam sau mască pe păr. Denumit uneori wash & go, procedeul în care pe păr se aplică doar cowash, fără a mai folosi șampon sau balsam/măști, presupune aplicarea cowash-ului timp de câteva minute pe păr și clătire cu apă caldă. Acest procedeu este tipic comunitățîi Curly Girl, iar după cowash, pe părul încă ud se aplică produse de stilizare.

Uneori denumirea wash & go este folosită și pentru a descrie un șampon 2în1 sau 3în1 sau chiar pentru a descrie un procedeu foarte scurt de spălare și stilizare a părului, procedeu care evident nu poate include produse care necesită mai mult de 2-3 minute pentru acționare, cum ar fi măștile.

Ca o mică paranteză, în metoda Curly Girl, ziua în care se folosește șampon pentru spălarea părului se numește Wash Day.

Persoanele care folosesc cowash și observă în timpul spălării mai multe fire căzute decât de obicei, ar trebui să evalueze cu atenție toate motivele pentru care acest lucru este posibil. Dacă nu cureți părul de toate depunerile acumulate în timp, acesta devine tot mai deshidratat și se rupe cu ușurință.

Cum este formulat un cowash și cum aleg unul potrivit pentru mine?

Cowash-ul nu conține agenți de curățare, conține însă multe ingrediente pentru condiționarea părului. În primul rând sfatul meu este să eviți siliconii, ceara și uleiul mineral – nu ai nevoie de aceste ingrediente în cowash, se depun imediat pe firul de păr și acest lucru nu este un avantaj când încerci să cureți părul și să îl rehidratezi.

În funcție de cât de deshidratat este părul tău și de felul în care permite adsorbția sau respinge ingredientele de condiționare și grăsimile ar trebui să alegi o formulă care să conțină sau să nu conțină unturi, uleiuri și alte ingrediente film forming.

La finalul articolului am enumerat câteva formule pentru a le compara. Nu am făcut prea multe comentarii despre ingredientele cu potențial iritant pentru piele, dacă nu aplici cowash-ul pe scalp, iritanții nu afectează pielea scalpului.

Dacă însă aplici cowash-ul pe scalp și observi iritații, verifica lista de ingrediente cu atenție – poți citi despre iritanți în acest articol Dermatită alergică de contact – parfum, iritanți și alergeni în produsele cosmetice și în acest articol Scuame, mătreață și dermatită pe scalp – Cauze și soluții.

Pot să folosesc orice balsam pentru curățarea părului sau trebuie neapărat să aleg un produs denumit cowash?

90% din balsamuri conțin siliconi, iar din acest motiv nu sunt cele mai potrivite pentru a curăța părul. Un cowash formulat de obicei pentru părul creț și uscat, este formulat cu putere de curățare și spumare mai bună decât balsamul din aceeași gamă și conține mai puține ingrediente care se pot atașa de firul de păr.

2. Low poo – Șampon cu concentrație redusă de agenți de curățare

Spălarea părului cu un șampon low poo (low shampoo) este mai eficientă ca putere de degresare și detergență comparativ cu un cowash și mai puțin eficientă comparativ cu un șampon fără sulfați. Este preferată în cazul în care cowash-ul nu poate fi folosit și/sau atunci când părul necesită degresare și curățare blândă. Are următoarele beneficii:

  • Îndepărtează de pe firul de păr ingredientele solubile în apă care au fost aplicate pentru stilizare
  • Îndepărtează acele impurități ajunse pe păr din aer, care sunt solubile în apă și se pot îndepărta cu surfactanți foarte blânzi
  • Îndepărtează o cantitate foarte mică de sebum și grăsimi vegetale de pe scalp și păr

Ce nu poate face un low poo:

  • Nu poate îndepărta depunerile acumulate în timp de pe scalp și firul de păr, indiferent că sunt depuneri de sebum, impurități, ingrediente hidratante din produsele de stilizare
  • Nu poate îndepărta moleculele insolubile în apă cum ar fi polimerii, siliconii, unturile, uleiurile, ceara, uleiul mineral, etc, ingrediente care sunt incluse frecvent în produsele pentru hidratarea și stilizarea părului

Avantajele și dezavantajele unui low poo

Avantajul principal și motivul pentru care există acest tip de produs este curățarea extrem de blândă pe care o poți obține cu acest tip de produs. Cele mai multe șampoane pentru bebeluși formulate fără ingrediente inutile pentru scalpul și părului unui bebeluș cum ar fi siliconii, polimerii și unturile, sunt de fapt șampoane low poo.

Dezavantajul unui low poo este faptul că nu are putere de degresare/detergență și de aceea, cu mici excepții, low poo nu este o soluție generală pentru curățarea părului și nu poate fi folosit de fiecare dată când spălăm părul.

Pentru a evita acumularea de molecule pe firul de păr, în funcție de cât de repede se întâmplă acest lucru pe părul tău, folosește ocazional un șampon degresant care poate îndepărta toate ingredientele insolubile în apă și excesul de sebum, dacă există.

Atenție foarte mare atunci când alegi un low poo, întotdeauna verifică ca nu cumva produsul pe care îl cumperi să fie un cowash – adică o formulă asemănătoare cu un balsam, nu cu un șampon pentru bebeluși, pentru că dezavantajele cowash-ului sunt foarte diferite.

Când să alegi un low poo și când să eviți un low poo?

Low poo este ideal pentru momentele când părul și scalpul nu sunt murdare sau sunt foarte puțin murdare – nu există/există foarte puțin exces de sebum pe scalp și molecule insolubile în apă, pe firul de păr  – dar simți că părul este deshidratat și uscat, poate puțin murdar și simți că părul are nevoie de reîmprospătare pentru că nu arată așa cum îți dorești.

Low poo este foarte frecvent folosit în comunitatea Curly Girl ca metodă de reîmprospătare a buclelor, pentru a evita spălarea cu șampon degresant atunci când nu este necesar.

Nu folosi low poo atunci când pe scalp și/sau pe păr există exces de sebum și acumulări mari de ingrediente din produsele de stilizare aplicate anterior pe păr. Dacă simți că după ce ai spălat părul cu un low poo, apare exces de sebum pe scalp în 2-3 zile și părul se simte încărcat de produse, sau dacă simți că la următoarea spălare ai nevoie de un șampon cu putere de curățare în profunzime atunci trebuie să:

  • analizezi cu atenție formula produsului ales pentru că poate conține unturi sau uleiuri (sau alte ingrediente) care nu sunt compatibile cu părul tău. Poți încerca o formulă foarte puțin emolientă, cu textură cât mai fluidă și bineînțeles fără siliconi
  • renunți la acest tip de curățare și încerci un șampon blând, fără sulfați, sulfonați, olefin sulfonați

Care sunt cele mai potrivite și mai nepotrivite persoane pentru a folosi un low poo?

Low poo este produsul ideal pentru toate tipurile de păr, mai puțin pentru părul care după 2-3 zile prezintă exces de sebum pe rădăcină. În funcție de concentrația de uleiuri din formulă, poate fi potrivit pentru un anumit tip de păr, există formule care pot fi folosite și dacă părul tău prezintă exces de sebum după 4-5 zile de la șamponare.

Dacă te speli pe păr în fiecare zi cu un șampon cu sulfați și observi că părul tău este aspru, uscat, lipsit de strălucire, iar scalpul este gras, este posibil să ai rezultate mai bune dacă înlocuiești câteva din șamponări cu un cowash sau un low poo.

Dacă folosești multe produse cu unturi și uleiuri, produse cu ingrediente film forming, low poo nu este potrivit ca soluție unică pentru curățarea părului tău, însă poate fi folosit destul de frecvent dacă îndepărtezi regulat toate depunerile pe firul de păr.

Dacă folosești multi siliconi în produsele pentru păr, low poo nu este o soluție foarte potrivită pentru tine. (Părul tău este afectat foarte diferit dacă singurul silicon aplicat pe păr se gasește în produsul de curățare, la sfârșitul listei de ingrediente sau dacă toate produsele tale conțin siliconi și folosești seruri care au pe prima poziție în lista de ingrediente un silicon).

Părerea mea este că atâta timp cât nu ai părul și scalpul gras și ai nevoie să cureți ușor și să reîmprospătezi felul în care arată părul tău (în special dacă părul tău este creț), nu văd de ce un low poo nu ar fi potrivit pentru tine. Contează însă cât de frecvent folosești acest produs și ce anume conține formula, la fel ca pentru cowash.

Ca funcționalitate, dacă ar fi să compar cu pielea, low poo este pentru păr la fel de detersiv cum este soluția micelară pentru piele.

Frecvența de aplicare și integrarea unui low poo în rutina de curățare a părului

Frecvența de folosire a unui low poo depinde de formula produsului (cât de multe impurități și grăsimi poate îndepărta), ce produse folosești pentru stilizare, ce alte metode de curățare a părului aplici, cât de repede se acumulează sebum pe scalp etc.

Spre deosebire de cowash, low poo este un produs care poate fi folosit frecvent pentru curățarea părului, dar totuși nu recomand ca de la următoarea spălare să renunți la șampoane și să folosești strict low poo, cu șamponări ocazionale – schimbările radicale pot afecta negativ părul și scalpul la început. Perioada de tranziție de la șampon la low poo trebuie tratată cu atenție.

De asemenea nu cred că un low poo poate curăța eficient părul pentru a fi folosit doar el că soluție de curățare, acele persoane care pot folosi low poo mai tot timpul au de obicei părul extrem de uscat și creț.

Dacă vrei să folosești un low poo poți începe prin a-l folosi atunci când simți că ai nevoie de curățare delicată și nu ai nevoie de degresare/detergență. Încearcă să folosești o dată low poo, o dată șampon și observă felul în care reacționează părul tău la această schimbare. În funcție de observații poți crește frecvența de folosire a acestuia sau nu.

Deși nu este nevoie, dacă folosești și low poo și cowash poți încerca diverse rutine pentru curățarea părului, cum ar fi: cowash, low poo, low poo, șampon fără sulfați, cowash, low poo, low poo, șampon fără sulfați, șamd + o dată la 30-60 de zile, un șampon cu sulfați pentru curățare în profunzime a părului.

Personal cred că ar trebui să folosești sau cowash sau low poo doar dacă ai nevoie de un produs care să ofere curățare minimă, în nici un caz pentru spălarea părului încărcat de sebum și impurități.

Dacă alegi cu atenție formula și părul tău este uscat, poți găsi produsul ideal pentru curățarea frecventă a părului tău. Însă la fel de bine poți să folosești pentru curățarea frecventă a părului tău un șampon foarte blând, fără sulfați, sulfonați, olefin sulfonați și să cureți părul în profunzime, ocazional cu un șampon cu putere mare de degresare/detergență, cu sulfați.

Alegerea rutinei de curățare este personală și depinde de foarte mulți factori inclusiv de felul în care este părul tău în acel moment, de preferințele personale și de bugetul tău.

Cum se aplică pe păr acest tip de produs?

Udă părul foarte bine cu apă caldă, aplică o cantitate mică de low poo pe scalp și masează cu buricele degetelor timp de 2-3 minute pentru a curăța cât mai bine părul. Cu cât acorzi mai multă atenție curățării părului cu atât acest produs este mai eficient. Emulsionează cu multă apă, unele produse de acest gen au spumare redusă. Nu aplica low poo direct pe lungimea firului de păr, poți folosi emulsia deja formată pe rădăcina părului pentru a curața tot părul.

În unele cazuri low poo ajută la descâlcirea părului, în alte cazuri nu ajută la fel de bine cum o face un cowash. Chiar dacă nu ai reușit să descâlcești tot părul în maxim 3-5 minute de la aplicare, e bine să clătești părul cu apă caldă și să nu lași low poo să acționeze pe lungimea firului de păr mai mult de 1-2 minute. Pentru a pieptăna părul ud folosește balsam după low poo.

Nu lasă low poo să acționeze pe păr mai mult de 3-5 minute, cât durează procesul de curățare a părului.

Dacă aplici low poo pe scalp și observi schimbări neplăcute cum ar fi: exces de sebum sau uscăciune severă, descuamări, scuame (numite uneori mătreață), roșeață, mâncărimi – încearcă să reduci frecvența de folosire a produsului. Poți să încerci o altă formulă, dar mare atenție la ce conține, sunt multe ingrediente care pot afecta scalpul.

Cum este formulat un low poo și cum aleg unul potrivit pentru mine?

În teorie, în lista de ingrediente, un low poo nu conține agenți de curățare din categoria surfactanților anionici, dar poate conține orice alt surfactant. Conține întotdeauna agenți de condiționare, antistatici, și de multe ori agentul principal de curățare este din categoria glucosidelor (Decyl Glucoside, Lauryl Glucoside etc)

La sfârșitul articolului am inclus câteva formule și am făcut un mini review pentru fiecare.

3. Șamponul pentru spălarea frecventă a părului

Pentru că am scris foarte multe informații despre șampon în articolul dedicat detergenților din produsele de curățare, aici nu voi repeta tot ce cred eu că trebuie să știi înainte de a alege șamponul, însă voi scrie câteva detalii despre felul în care se folosește șamponul și cum să alegem un șampon în funcție de restul produselor aplicate pe păr.

Există multe feluri în care șampoanele se pot împărți în categorii, în funcție de textură, în funcție de rolul lor, în funcție de tipul de păr, etc, însă pentru a înțelege dincolo de eticheta producătorului și a alege cel mai potrivit șampon pentru tine trebuie să înțelegi diferența între formula șampoanelor cu surfactanți duri (printre care și sulfații) și formula șampoanelor fără surfactanți duri.

Cum se folosește șamponul?

Aplică o cantitate mică de șampon doar pe buricele degetelor, aplică apoi pe scalp, emulsionează cu multă apă caldă și masează 2-3 minute scalpul cu buricele degetelor. Începe aplicarea de la ceafă sau de la tâmple și termină pe calotă; începe clătirea șamponului de pe zona calotei, cea mai expusă și afectată de mediul înconjurător.

Pentru îndepărtarea șamponului și impurităților de pe păr clătește părul și scalpul cu atenție și cu multă apă caldă.

Nu aplica șamponul pe lungimea firului de păr, folosește emulsia formată pe scalp pentru a spăla și restul părului. Din momentul începerii aplicării șamponului ar trebui să clătești părul după 4-5 minute – păr cu lungime și densitate medie. Dacă este nevoie de mai mult timp pentru curățarea părului tău ar fi bine să folosești o diluție de șampon cu apă caldă pentru că în acest fel diluția grăbește spumarea și scurtează procesul de aplicare a produsului.

Nu uita, șamponul care ajunge pe lungimea firului de păr nu trebuie lăsat să acționeze mai mult de 1-2 minute pentru a evita degresarea excesivă a părului, mai ales dacă șamponul folosit conține surfactanți duri.

Pentru curățarea eficientă a scalpului este nevoie să masezi cu buricele degetelor 2-3 minute șamponul pe scalp – aplicarea șamponului, emulsionare 30 de secunde și clătire cu apă caldă nu înseamnă curățare eficientă.

Din cauza spălării superficiale, majoritatea persoanelor simt nevoia de a șampona părul de două ori, nu pentru că șamponul nu este eficient după o singură șamponare (înainte să înțeleg cum se spală părul, îl șamponam întotdeauna de două ori, până scârțăia de curățenie și totuși aveam sebum pe scalp după 2-3 zile).

vanity perie electrica sampon

Eu folosesc o perie electrică pentru a curăța mai eficient scalpul – Vanity Planet Groove Scalp Massaging Shampoo Brush, există însă pe ebay variante asemănătoare mai ieftine. Important este să alegi o perie moale, flexibilă, de silicon, prima variantă pe care am folosit-o era din silicon, dar perii erau rigizi și nu mi-a plăcut.

Dacă simți că părul tău nu este curat după o singură șamponare deși ai acordat suficient timp spălării, este posibil ca șamponul ales să conțină prea multe ingrediente de condiționare și emoliente sau să nu aibă putere suficientă de curățare sau produsele alese pentru hidratare și stilizare să fie prea emoliente pentru părul tău.

Ca regulă generală, ar fi bine să folosești un șampon fără surfactanți duri pentru spălarea părului, care să fie eficient cu o singură șamponare. În acest caz este bine să eviți produsele care conțin siliconi și este posibil să ai nevoie de folosirea ocazională a unui șampon cu surfactanți duri (de exemplu atunci când părul este foarte murdar sau când este încărcat de unturi și uleiuri pe care părul nu le asimilează).

Dacă după o singură șamponare părul tău nu este curat, verifică ce ingrediente care se depun pe firul de păr sunt incluse în toate produsele pe care le aplici pe păr, inclusiv în șampon și asigura-te că nu conțin ingrediente cu care părul tău nu este compatibil și că șamponul are suficienți agenți de curățare pentru a îndepărta sebumul (dacă există) și produsele aplicate pe păr (dacă folosești balsam, măști etc).

Deși nu este atât de bine pentru părul tău, dacă totuși trebuie neapărat să șamponezi părul de două ori, îți recomand să împărți cantitatea de șampon pe care o folosești la prima șamponare în două părți și să folosești fiecare parte diluată în apă caldă pentru cele două șamponări. Măcar în acest fel aplici mai puțin șampon pe păr, chiar dacă timpul de expunere la detergenți este mai mare comparativ cu atunci când șamponezi doar o dată părul.

Dacă singurul tău șampon conține surfactanți duri și nu îl poți înlocui din diverse motive este bine să îl diluezi cu apă caldă înainte de a-l aplica pe scalp. Dacă speli părul cu șampon în fiecare zi și șamponul tău are putere mare de degresare poți să folosești o soluție de șampon diluat cu apă.

De asemenea ar fi bine să diluezi șamponul cu surfactanți duri dacă părul tău este vopsit, decolorat, creț, deshidratat, procesat termic frecvent (cu placa sau peria electrică, de exemplu).

În 200 ml de apă adaugă o lingură de șampon și amestecă ușor pentru emulsionare. La 100 ml de apă poți adaugă o linguriță de șampon. Folosește șamponul diluat astfel pentru a spăla părul.

La primele spălări cu șampon fără surfactanți duri vei observa că părul tău nu se simte aspru și nici nu scârțâie de curățenie după spălare. Acest lucru te poate face să crezi că părul tău nu este curat, însă nu este așa. Dacă ai ales o formulă potrivită care să poată îndepărta eficient impuritățile fără să degreseze excesiv, atunci părul tău este curat după folosirea șamponului.

Este posibil să folosesc două produse de curățare diferite, unul pe scalp și unul pe păr?

Da, este posibil așa cum este posibil să folosești măști faciale cu formule diferite pe zone diferite de ten, în funcție de nevoile pielii. Este posibil să ai exces de sebum pe scalp și păr uscat, acest lucru este foarte comun în cazul persoanelor cu păr creț și ten gras.

Deși pare tentant să folosești un șampon puternic degresant pe scalp acest lucru va genera o cantitate și mai mare de sebum, de aceea dacă vrei să folosești un șampon pentru scalp gras alege un șampon fără surfactanți duri cu putere medie de degresare, iar pentru lugimea părului, uscată și deshidratată, alege un low poo sau cowash. Poți ocazional să folosești un șampon cu surfactanți duri dacă simți că ai nevoie de curățarea în profunzime.

Alegerea șamponului în funcție de produsele folosite frecvent pentru îngrijirea părului

A. Folosesc doar șampon și balsam – în acest caz, ar fi bine să folosești un șampon și un balsam din aceeași gama. Șamponul ideal pentru tine este un șampon blând, fără sulfați, sulfonați și olefin sulfonați. Dacă balsamul și/sau șamponul ales conțin siliconi sau ingrediente care se atașează de firul de păr sau dacă ai scalp foarte gras și simți că pe păr se acumulează depuneri în timp, poți spăla ocazional părul cu un șampon pentru curățare în profunzime.

B. Folosesc doar șampon și balsam, dar ocazional aplic măști cu uleiuri și unturi vegetale – Șamponul ideal pentru ține este un șampon blând, dar probabilitatea ca unturile și uleiurile să se depună pe firul de păr este foarte mare, de aceea vei avea nevoie de un șampon pentru curățare în profunzime pe care să îl folosești când simți că părul tău este uleios, dar totuși se simte deshidratat. Dacă balsamul și/sau șamponul ales conțin siliconi probabil vei avea nevoie de curățare cu surfactanți duri mai frecvent, alege cu atenție produsele dacă scopul tău este să folosești cât mai rar surfactanții duri.

C. Am o rutină completă de îngrijire a părului: curățare, hidratare (balsam, măști), stilizare (spumă, gel, cremă etc) – Șamponul ideal pentru tine este un șampon blând și pentru a elimina depunerile de pe firul de păr trebuie să folosești ocazional un șampon puternic degresant și detersiv. În funcție de tipul tău de păr și de excesul de sebum de pe scalp, este posibil ca șamponul ideal pentru părul tău să fie un low poo sau o combinație între cowash, low poo, șampon fără surfactanți duri – vezi exemplu de rutină propusă la paragraful de mai sus despre low poo.

Doar dacă produsele tale pentru păr nu conțin siliconi și conțin ingrediente compatibile cu părul tău (untul de cocos este cel mai compatibil cu părul, totuși există persoane care nu îl pot aplica pe păr; proteinele sunt benefice doar cui are nevoie de ele; etc) poți să ai o rutină de curățare a părului care să nu presupună folosirea frecventă a șamponului cu sulfați, sulfonați și olefin sulfonați.

Alegerea șamponului în funcție de tipul de păr și de cantitatea de sebum de pe scalp și cum poți trece de la șampon cu sulfați la șampon fără sulfați, fără efecte secundare

Pentru recomandările de mai jos am presupus că șamponul tău obișnuit este unul cu sulfați, sulfonați și/sau olefin sulfonați și că produsele hidratante pe care le aplici sunt compatibile cu părul tău. În general, pentru păr, chiar dacă se acumulează sebum repede pe firele capilare, șamponul cu surfactanți blânzi este ideal.

A. Scalp gras, păr gras – Pentru tine va fi cel mai greu să renunți la sulfați și îți propun să faci acest lucru treptat. În primul rând folosește șampon o singură dată, nu șampona părul de două ori. Pentru o perioadă folosește în loc de șampon o soluție de șampon diluat în apă, iar după ce te-ai acomodat cu această spălare mai puțin agresivă poți începe folosirea unui șampon cu surfactanți blanzi alternativ cu soluția de șampon diluat în apă.

Treptat mărește numărul de șamponări lunare cu șamponul tău fără sulfați și scade frecvența de folosire a șamponului cu sulfați diluat în apă. În funcție de felul în care se simte părul tău alege de câte ori poți spăla părul cu șamponul fără sulfați – dacă alegi cu atenție șamponul tău fără sulfați și dacă nu folosești produse de stilizare este posibil să fie nevoie de șamponare cu sulfați foarte rar sau chiar deloc.

Pe cât posibil, spală părul înainte ca acesta să fie uleios din cauza excesului de sebum de pe scalp, dar dacă acest lucru înseamnă să speli părul în fiecare zi atunci e bine să încerci ambele variante și să observi care este cea mai potrivită pentru tine. În general încearcă să speli părul de 2-3 ori pe săptămână, dacă este posibil.

În teorie, cowash și low poo nu sunt opțiuni potrivite pentru acest tip de păr.

B. Scalp normal, păr normal – Poți începe imediat folosirea unui șampon fără sulfați, în funcție de câte produse de stilizare folosești și ce anume conțin aceste produse este posibil să nu ai nevoie vreodată de sulfați, dacă pe părul tău nu există acumulări de ingrediente, pentru că exces de sebum oricum nu există pe scalpul și părul tău. Poți folosi low poo și cowash daca dorești.

C. Scalp uscat, păr uscat și/sau creț – Pentru ține sulfații, sulfonații, olefin sulfonații și săpunul sunt cei mai problematici și ar fi bine să îi eviți pe cât posibil și dacă este neapărat nevoie să folosești un șampon cu surfactanți duri atunci e bine să îl diluezi cu apă caldă înainte de aplicare pe păr. Pentru părul tău nu doar șamponul fără surfactanți duri este de ajutor, low poo și cowash pot fi variante potrivite pentru curățarea părului.

Cu cât aplici pe păr mai puțini și mai blânzi agenți de curățare cu atât mai bine pentru părul și scalpul tău. În funcție de produsele alese pentru hidratarea și stilizarea părului și de felul în care acestea se depun pe firul de păr este nevoie sau nu să folosești șampoane cu surfactanți duri.

D. Scalp gras, păr uscat – Cea mai bună variantă de curățare a părului tău este să cureți scalpul cu un șampon blând și să cureți părul cu un low poo mai frecvent decât un șampon blând. Pentru că părul uscat nu numai că nu are nevoie de degresare, dar degresarea duce la deshidratare, e foarte important că atunci când ai scalpul gras și păr uscat, să nu folosești șampoane cu surfactanți duri pe lungimea firului de păr sau cel puțin să nu îi folosești frecvent.

Cu siguranță ai nevoie de un șampon foarte blând pentru curățarea părului care poate fi așa cum ziceam chiar un low poo, cowash sau combinație între acestea, iar pentru scalp poți folosi (cel puțin până găsești o variantă mai potrivită) , șamponul tău obișnuit cu sulfați diluat în multă apă caldă și emulsionat înainte de aplicare pe scalp. În funcție de produsele alese pentru hidratarea și stilizarea părului și de felul în care acestea se depun pe firul de păr este nevoie sau nu să folosești șampoane cu surfactanți duri pe toată lungimea firului de păr, dar e bine să diluezi șamponul și în acest caz.

Cel mai probabil există un motiv pentru care scalpul tău este gras, dar acele lipide nu ajung pe păr pentru a-l hidrata. Unul din motive ar putea fi depunerile de molecule pe firul de păr și altul ar putea fi efectul folosirii șampoanelor cu surfactanți duri pentru spălarea frecventă a părului.

4. Șampoane de chelare și șampoane pentru curățarea părului în profunzime

Curățarea în profunzime presupune îndepărtarea depunerilor de grăsimi (sebum sau ingrediente ale produselor) și impurități (din produse sau din aer) de pe firul de păr și scalp. Curățarea în profunzime se realizează cu un șampon cu surfactanți duri – cel mai potrivit surfactant pentru acest lucru, ținând cont de faptul că este cel mai bine tolerat sulfat pe piele, este Sodium Laureth Sulfate (SLES). Șamponul pentru curățare în profunzime trebuie să poată îndepărta toate moleculele insolubile de pe firul de păr, inclusiv siliconii, unturile și polimerii.

Clarifying Shampoo – Șampon care îndepărtează depunerile de pe firul de păr

Singura diferența între un șampon pentru curățare în profunzime și un șampon obișnuit cu sulfați, sulfonați și/sau olefin sulfonați este că formula șamponului pentru curățare în profunzime trebuie să conțină cât mai puține (sau dacă e posibil chiar deloc) ingrediente care se pot depune pe firul de păr. Acest șampon nu ar trebui să conțină unturi, uleiuri vegetale, ingrediente de condiționare, siliconi, polimeri etc.

Șamponul pentru curățare în profunzime se folosește ocazional, atunci când părul este încărcat de molecule care nu mai pot fi îndepărtate cu șamponul tău obișnuit. Nu toată lumea are nevoie de acest tip de șampon, iar dacă ai nevoie de el poți încerca să îl folosești diluat în apă caldă înainte de aplicare, este posibil să fie la fel de eficient pentru curățare, dar cu mai puțin potențial de deshidratare a părului.

Aplică întotdeauna o mască după ce ai folosit șamponul pentru curățare în profunzime, șamponează o singură dată părul pentru a-l curăța, două șamponări cu acest tip de produs chiar nu sunt necesare. Frecvența de aplicare a șamponului pentru curățare în profunzime depinde de cât de repede se acumulează depunerile pe părul tău, în general o dată într-o lună este normal să cureți părul în acest fel, însă o dată într-o săptămână nu este normal.

Dacă ai părul foarte uscat și creț alege cu mare atenție șamponul pentru curățare în profunzime – acest produs este cel mai neprietenos cu scalpul și părul tău.

Dacă părul tău este sănătos și hidratat, folosirea ocazională (de exemplu o dată la 30-60 de zile) are efecte negative minime, părul tău nu va deveni uscat după ce l-ai spălat o dată cu un șampon foarte degresant.

De cele mai multe ori nu contează dacă folosești sau nu produse cu siliconi. Mulți agenți de curățare se depun pe firul de păr și toate produsele de stilizare se depun pe firul de păr sub formă de peliculă, acesta este rolul lor, iar atunci când părul este spălat nu toate moleculele care formează peliculă pe firul de păr sunt îndepărtate. În timp, aceste depuneri pot cauza foarte multe probleme și singura metodă de îndepărtare este folosirea unui șampon pentru curățare în profunzime a părului.

Formula unui șampon care să poată curată în profunzime ar trebui să conțină un surfactant anionic puternic degresant și detersiv pentru a îndepărta impuritățile care există pe păr și scalp. Pentru acest scop eu am ales un șampon cu agent principal de curățare Sodium Laureth Sulfate (SLES, nu îl confunda cu SLS), care are potențial redus de iritație asupra pielii și cu agenți de chelare pentru că apa cu care spăl părul are duritate medie.

Final Wash – pentru cine urmează metoda Curly Girl

Șampoanele pentru curățare în profunzime și de chelare sunt folosite uneori în comunitatea Curly Girl cu rol de final wash. Acest lucru nu este nici rău nici bine, însă impresia că un astfel de șampon poate readuce la viață buclele care au fost ani de zile (mal)tratate chimic și termic este foarte greșită.

Final wash presupune spălarea părului pentru ultima dată cu un șampon cu sulfați (de obicei se alege un shampon clarifying) pentru a îndepărta reziduurile de siliconi de pe păr – majoritatea persoanelor care folosesc produse pentru îngrijirea părului din magazine au depuneri de siliconi pe firele de păr.

Din fericire, o dată ce ai oprit aplicarea siliconilor pe păr, reziduurile atașate de firele de păr sunt îndepărtate în timp dacă folosești un șampon fără surfactanți duri, cu putere medie de degresare ca soluție pentru spălarea părului tău.

Chelating shampoo – Șampon care îndepărtează metalele grele și mineralele de pe firul de păr

Șampoanele cu agenți de chelare pot îndepărta și alte molecule care ajung pe păr cum ar fi clorul din piscină sau metalele grele din apa dură cu care speli părul. Cele mai comune ingrediente pentru chelare incluse în șampoane sunt Tetrasodium EDTA sau Disodium EDTA, însă există și altele: Pentasodium Pentetate, Sodium Gluconate, Sodium Citrate, Sodium Ohytate și Phytonic Acid (acest ingredient este natural și este mai puțin potent).

Șampoanele de chelare sunt necesare doar dacă speli părul cu apă dură și dacă nu protejezi părul cu cască impermeabilă atunci când înoți în piscina igienizată cu clor. Atunci când ai nevoie de șampon de chelare nu contează ce altceva mai folosești în rutina de îngrijire a părului, însă e bine să alegi un produs cu o formulă cât mai simplă și mai blândă.

Nu știu dacă există șampoane de chelare fără surfactanți duri în magazine, însă există alte metode pentru a îndepărta metalele grele și clorul din păr, nu doar agenții de chelare sintetici.

Agenții de chelare nu pot îndepărta de pe păr siliconii și depunerile de ingrediente film forming, agenții de chelare nu sunt ingrediente care pot îndepărta sebumul și praful de pe scalp și păr. Șampoanele pentru chelare nu au rolul de curățare în profunzime a părului, însă există multe șampoane numite clarifying care conțin un agent de chelare și sunt eficiente pentru a îndepărta depuneri de metale și minerale de pe firul de păr.

Pentru depuneri foarte mari de metale și minerale este nevoie să speli părul cu un șampon de chelare special formulat pentru a le îndepărta, uneori aceste șampoane includ hard water în denumire și întotdeauna au mai mulți agenți de chelare.

În funcție de apa cu care speli părul, pe părul tău se depun minerale și metale grele la fiecare spălare, în special: clor, calciu, magneziu, fier, cupru, sulfat de calciu, silica. Aceste molecule afectează părul în feluri diferite, pot schimba chiar culoarea naturală a părului tău, pot deshidrata părul și scalpul etc. Adu-ți aminte de reclama la Calgon și mașina de spălat.

Testează apa cu care speli părul și dacă este dură caută soluții pentru a schimba duritatea – există filtre care se pot monta pe duș și bineînțeles soluții mai complexe de demineralizare și îndepărtare a metalelor din apa folosită în locuința ta.

Dacă preferi produsele home made poți încerca diverse ingrediente cu rol de agenți de chelare.

ACV Rinse – Clătirea părului cu oțet de mere, diluat

Pentru a îndepărta acumulările de agenți de curățare de pe păr și scalp (apar de obicei dacă speli frecvent părul cu șampoane cu sulfați sau săpun) și depunerile de minerale din păr, poți încerca o soluție cu apă și oțet de mere, numită în engleză Apple Cider Vinegar Rinse.

Atenție foarte mare la pH-ul obținut pentru că orice soluție cu pH mai mic de 3 poate afecta părul într-un mod negativ, de aceea trebuie să diluezi oțetul și ar fi bine să folosești hârtie pentru măsurarea pH-ului soluției obținute. Ideal ar fi că soluția de oțet și apă și aibă pH între 4.5 și 5.

Oțetul nu poate îndepărta fier și cupru de pe păr. Pentru scalp și păr oțetul are mai multe beneficii, am recomandat în diverse articole această metodă de aplicare.

După ce ai spălat scalpul și părul, ai aplicat balsam pe lungimea firului de păr, poți limpezi părul cu apa în care ai adăugat puțin oțet de mere, de preferat organic (se poate obține acasă – How to make a better ACV RINSE from scratch). Toarnă soluția pe scalp și pe păr, iar la final folosește doar apă pentru a clăti soluția cu oțet.

Există și produse care conțin oțet și sunt etichetate Apple Cider Vinegar, cum ar fi WiseWays Herbals Raven Apple Cider Vinegar Hair Rinse For Dark Hair.

Acidic Rinse – Clătirea părului cu soluții acide

Alte ingrediente acide pot îndepărta prin chelare metale pe care oțetul nu le poate îndepărta, de exemplu sucul de lămâie și acidul citric pot îndepărta de pe păr fierul. Atenție însă la aceste soluții pentru că la pH nepotrivit pot avea efecte negative ireversibile asupra părului. De aceea este bine să folosești soluții acide pe păr doar dacă ești familiară cu pH-ul produselor cosmetice și îl poți măsura.

Există și alte metode prin care se poate îndepărta clorul din păr și anume club soda. Deși am găsit într-o singură sursă această afirmație și nu am încercat pe părul meu, club soda are în general pH 5 și nu afectează negativ firul de păr, de aceea am inclus-o în această listă. Club soda (sifonul) nu acționează ca un agent de chelare, dar neutralizează clorul și îndepărtează de pe firul de păr depunerile de minerale, cum ar fi calciu.

Pot detoxifia părul?

Șampoanele etichetate ‘pentru detoxifierea părului’ nu conțin alte ingrediente speciale care neutralizează toxinele pentru că substanțele care ar putea fi toxice pentru organismul uman și pot ajunge în contact cu părul în anumite condiții (cum ar fi clorul din piscină) se pot îndepărta prin chelare de pe păr. Toate șampoanele de chelare sunt formulate pentru a îndepărta astfel de molecule, există chiar și variante naturale amintite mai sus, pentru îndepărtarea metalelor grele și clorului care se pot depune pe păr.

Părul tău nu citește afirmațiile de pe etichetă, ar fi bine că tu să citești lista de ingrediente și să te asiguri că vei cumpăra doar produse potrivite părului tău și nu vei cumpăra reclama de la televizor.

Metode de curățare a părului cu ingrediente naturale

În afară de obișnuitele produse de curățare a părului amintite mai sus, care pot fi cu ingrediente naturale, sintetice sau o combinație între ingrediente naturale și sintetice, există câteva metode de curățare a părului mai puțin obișnuite, preferate de persoanele care aleg întotdeauna ingrediente naturale și/sau organice.

Pentru că încă nu am testat aceste metode, dar vreau să știi despre ele, voi lasă link-uri către tutoriale scurte și simple de urmat. Există multe alte metode home made de curățare a părului, cu diverse ingrediente care pot elibera saponină pe care nu le-am menționat în articol.

Argilă – Rhassoul Clay, Bentonite Clay și alte argile sunt folosite pentru curățarea părului, iar beneficiile acestor argile sunt multiple: au proprietăți antibacteriene pentru scalp, pot îndepărta clorul și anumite metale grele de pe par și îndepărtează foarte bine excesul de sebum de pe scalp. Aceste două link-uri sunt de ajutor dacă vrei să afli mai multe detalii despre folosirea argilei pe păr: Science of how CLAY cleans natural hair și Bentonite clay -vs- Rhassoul clay -vs- Kaolin clay for NATURAL HAIR.

Pudră de Shikakai – Este numită și soap pod (păstăi de săpun) și este obținută din păstăile plantei Acacia concinna. Skikakai conține saponină, un ingredient care poate degresa părul și are beneficii multiple pentru scalp, în special dacă ai dermatite și eczeme: este antibacterian, antifungic și are multe altele beneficii mai puțin documentate care nu sunt importante pentru acest articol. Mi-am adus Shikakai din India și voi încerca în curând să curăț părul cu ea, există însă și în magazinele naturiste din România. Mai multe detalii și metode de folosire aici: Ayurveda – Science of SHIKAKAI and natural hair.

Bicarbonatul de sodiu (sodium bicarbonate) – Acest ingredient este puternic degresant și detersiv și poate îndepărta toate depunerile de pe păr și scalp, însă are pH alcalin (aproximativ 9) ceea ce înseamnă că afectează pH-ul barierei naturale a scalpului și pH-ul părului și în plus se depune imediat pe scalp și păr. Nu recomand curățarea scalpului și părului cu bicarbonat de sodiu. La fel de alcalin este și săpunul, de aceea ar fi bine să nu speli părul cu săpun.

Pot deschide cuticula firului de păr cu bicarbonat de sodiu și pot închide cuticula cu oțet?

Din păcate așa cum nici porii nu sunt uși care se pot deschide și închide foarte ușor, nici cuticula firului de păr nu este ușor de închis și deschis, mai ales pentru că uneori cuticulă deschisă poate însemna cuticulă distrusă și/sau porozitate naturală ridicată.

De fiecare dată când părul este îmbibat de apă fibra capilară își mărește diametrul, iar acest lucru duce la ridicarea cuticulelor (arată ca solzii unui con de brad). Imediat ce este aplicat balsam pe păr, ingredientele de condiționare netezesc cuticulele și blochează moleculele de apă în fibră – în acest fel se realizează hidratarea părului. Procesul acesta deși aparent deschide și închide cuticula, de fapt ridică cuticulele și apoi le netezește.

Este posibil ca după aplicarea unor soluții acide cum ar fi oțetul în apă la pH 4.5-5 cuticula firului de par să fie mai netedă pentru că acesta este pH-ul natural al părului, la care cuticula este de obicei închisă, însă această netezire este asemănătoare cu închiderea porilor observată după folosirea argilei și este temporară. Chiar și așa, soluțiile de acest gen sunt benefice părului cu porozitate ridicată dacă sunt folosite ocazional.

Bicarbonatul de sodiu în funcție de diluția la care este folosit și cât de ridicat este pH-ul soluției, poate deshidrata în profunzime și poate altera pH-ul acid al părului și scalpului. Schimbarea de acidatate afectează cuticula firului de par în mod negativ și acest lucru duce treptat la ridicarea cuticulei și apoi desprinderea din matricea fibrei capilare și este un proces ireversibil.

Singurele ingrediente care pot ridica imediat cuticula sunt cele folosite pentru decolorare, vopsire permanentă și alte tratamente chimice care presupun modificarea permanentă a culorii sau structurii firului de păr. După aceste proceduri cuticula nu mai poate fi netezită la fel cum era posibil atunci când părul era neafectat termic și chimic.

Concluzie

Cele mai eficiente produse pentru curățarea părului ca detergență și degresare sunt șampoanele pentru curățare în profunzime, în special dacă includ ingrediente pentru chelare. Restul opțiunilor pentru curățarea părului amintite mai sus le-am enumerat în ordine descrescătoare a puterii lor degresante și detersive: săpun, șampon cu surfactanți duri, șampon fără surfactanți duri, low poo, argilă, shikakai, cowash, balsam, oțet diluat (fără putere de degresare).

Pentru curățare eficientă, masează scalpul cu buricele degetelor 2-3 minute sau folosește o perie specială pentru șamponare.

Uscarea părului după spălare

După ce ai spălat părul poți să îndepărtezi excesul de apă și produse de stilizare (dacă le aplici pe părul ud) cu un prosop de microfibră sau chiar un tricou de bumbac. Prosoapele de bumbac absorb foarte multă apă și sunt poroase, pot cauza frizz.

Pentru a usca părul poți alege uscare naturală sau cu uscătorul de par. Dacă folosești uscător alege cea mai mică viteză și treaptă de căldură, ideal nu mai mare de 55 grade Celsius pentru a nu afecta negativ părul. Dacă ai părul creț și folosești uscător de păr ar fi bine să atașezi un difuzor pentru a obține rezultate mai bune în aspectul părului.

În funcție de porozitatea părului, densitatea părului și de produsele pentru stilizare, uscarea părului în aer liber durează 1-2 ore sau poate dura chiar mai mult de 24 de ore. Uscarea naturală a părului cu porozitate scăzută poate menține scalpul și rădăcina părului în umezeală foarte mult timp.

Umezeala agravează orice formă de dermatită de pe scalp și este un mediu propice pentru dezvoltarea micro organismelor, în special fungilor. De aceea este mai bine să usuci părul după cel mult 8-9 ore ore de la spălarea lui, în special dacă te speli foarte des pe păr și în acest fel scalpul și rădăcina părului sunt umede foarte multe timp pe parcursul unei săptămâni.

Alegerea produsului de curățare a părului în funcție de lista de ingrediente

Atunci când alegi un produs pentru curățarea părului trebuie să alegi unul potrivit pentru părul tău, nu unul pe care l-ai găsit în reclamele de pe internet. În primul rând sfatul meu este să eviți siliconii, ceara și uleiul mineral – nu ai nevoie de aceste ingrediente în șampoane, se depun imediat pe firul de par și acest lucru nu este un avantaj când încerci să cureți părul.

În funcție de cât de deshidratat este părul tău și de felul în care asimilează sau respinge ingredientele de condiționare și grăsimile, ar trebui să alegi o formulă care să conțină sau să nu conțină unturi, uleiuri și alte ingrediente film forming (formează peliculă pe suprafața firului de păr, care nu se poate îndepărta doar cu apă și cowash).

Cât de bine acceptă părul tău ingredientele film forming și uleiurile vegetale depinde de foarte mulți factori cum ar fi grosimea firului de păr, densitatea firelor de păr, porozitatea naturală. E foarte important să studiezi cu atenție părul tău și să cunoști cât mai multe despre proprietățile fibrei tale capilare.

În teorie, în lista de ingrediente cowash-ul nu conține agenți de curățare din categoria surfactanților anionici, nu conține glucoside și nici surfactanți amfoteri. Conține întotdeauna surfactanți cationici cu rol de agenți de condiționare, antistatici, și de multe ori conține surfactanți neionici cu proprietăți de condiționare, emulgatori etc.

În teorie, în lista de ingrediente, un low poo nu conține agenți de curățare din categoria surfactanților anionici, dar poate conține orice alt surfactant. Conține întotdeauna surfactanți cationici cu rol de agenți de condiționare, antistatici, și de multe ori conține surfactanți neionici cu proprietăți de condiționare, emulgatori etc. Cel mai frecvent baza de curățare este un surfactant neionic din categoria glucosidelor (Decyl Glucoside de exemplu) și un surfactant amfoteric din categoria betainelor (Cocamidopropyl Betaine de exemplu).

În articolul despre surfactanții din șampoane există exemple cu cei mai cunoscuți astfel de surfactanți, iar am jos am enumerat cele mai comune ingrediente din produsele pentru curățare pentru că din fericire, când vine vorba de păr nu există prea mare diversitate în categoriile de ingrediente folosite în produse.

Nu am făcut prea multe comentarii despre ingredientele cu potențial iritant pentru piele incluse în produsele pentru curățarea părului, am răspuns la întrebarea despre parfum și iritanți în articolul anterior, link mai sus.

În afară de surfactanți, ingrediente film forming și ingrediente insolubile în apă, prezența proteinelor în produsele pentru păr poate fi benefică sau poate fi problematică, chiar și în produsele care se îndepărtează de pe păr cu apă caldă. Dacă știi că părul tău nu tolerează proteina, e bine să alegi produse fără proteină. Despre cum identificăm proteineinele voi povesti în articolul dedicat hidratării părului.

În lista de ingrediente a produselor pentru curățare vei găsi o mulțime de extracte de plante, uleiuri esențiale și uleiuri sau unturi vegetale exotice, diferite de cele incluse în produsele pentru piele. Majoritatea extractelor de plante sunt inutile pentru păr și multe din ele pot cauza iritații pe scalp. Uleiurile esențiale au potențial iritant pentru scalp mai ales uleiul de mentă, iar pentru lungimea firul de păr nu există motive să aplici uleiuri esențiale, însă acestea nu dăunează firului de păr.

Este posibil să găsești informații despre stimularea creșterii părului cu diverse uleiuri esențiale sau extracte de plante incluse în produsele pentru curățarea părului – pentru foarte puține astfel de ingrediente există studii incipiente despre efectele lor asupra foliculului pilos și rădăcina firului de păr. Dacă ești pasionată de ingredientele naturale caută detalii despre fiecare ingredient și efectele asupra părului/scalpului, în publicații independente și studii oficiale. Poți citi articolul despre creșterea și căderea părului.

Dacă nu ești pasionată de ingredientele naturale caută să înțelegi care sunt extractele de plante și uleiurile esențiale cu potențial iritant cunoscut pentru a le evita – mentă, mentol, lămâie, camfor, sulf, alcool denat. și alte tipuri de alcool degresant, sunt cele mai comune ingrediente care pot irita pielea și în anumite concentrații, unele dintre ele, cum ar fi alcoolii degresanți sau extractele acide, pot promova deshidratarea părului. Exemple de iritanți găsești în articolele dedicate: Dermatita alergică de contact, Alcoolul – ingredient iritant.

În mod normal, în afară de mentă, pe care o simți pe piele la orice concentrație și pe care ar fi bine să nu o aplici pe scalp, poți ignora restul ingredientelor de acest gen în produsele pentru curățarea părului. Dacă însă observi efecte secunde pe scalp după folosirea oricărui produs analizează lista de ingrediente, începând de la extracte de plante și uleiuri esențiale.

Alcoolul degresant, uleiurile esențiale și parfumul

Alcoolii degresanți cum ar fi alcohol denat., alcohol, ethanol, isopropyl alcohol etc, regăsiți în ultima parte a listei de ingrediente a unui produs pentru îngrijirea părului (dar și pielii), au concentrație mai mică de 1-2% și nu au putere degresantă.

Este foarte puțin probabil ca pielea sau părul tău să fie afectate negativ de folosirea unui produs care conține un alcool degresant listat după conservanți sau după parfum, mai ales dacă produsul folosit se îndepărtează de pe păr și piele după câteva minute.

În mod normal nici parfumul în concentrație 1-2% inclus în șampoane, nu ar avea efecte negative asupra scalpului și cu siguranță nu are efecte negative asupra părului, dacă parfumul ar fi un ingredient asemănător cu alcoolul degresant. Parfumul însă este un complex de molecule aromate, uneori acest complex poate fi format din sute de molecule diferite, iar unele din aceste molecule, chiar și la concentrații foarte mici poate cauza reacții alergice asupra pielii, foarte diferite de acțiunea degresantă a alcool-ului.

La fel ca și ingredientul sintetic denumit perfume sau fragrance în produsele cosmetice, fiecare ulei esențial este format din sute de molecule aromate, iar dintre acestea foarte multe sunt prietenoase cu pielea, dar foarte multe pot cauza reacții alergice.

În funcție de cât de sensibil știi că este scalpul tău, este bine să analizezi cu atenție lista de ingrediente a fiecărui produs pentru curățarea părului, iar dacă produsele alese conțin uleiuri esențiale și extracte de plante urmărește cu atenție reacția pielii la aceste ingrediente – dacă observi efecte adverse oprește aplicarea produsului.

Unturile și uleiurile vegetale

Uleiurile vegetale și unturile sunt emoliente pentru păr și conțin în mare parte, alcooli grași care pot hidrata părul – însă grăsimile vegetale nu pot penetra membrana cuticulei și (cu excepția uleiului de cocos), fiecare dintre ele se atașează de firul de păr și funcționează ca un magnet uriaș de care se atașează tot felul de impurități. În timp, aceste reziduuri de uleiuri care pot fi îndepărtate doar cu sulfați, împreună cu impuritățile din aer și ingredientele pentru stilizare în special siliconul și polimerii, se solidifică pe firul de păr și îl sufocă.

Fiecare persoană are părul cu afinitate diferită pentru uleiurile vegetale, există tipuri de păr care ‘iubesc’ grăsimile vegetale, există tipuri de păr pe care nu se pot aplica uleiuri vegetale pentru că părul devine uleios imediat și deși nu este murdar, arată neîngrijit, uleios și lipsit de volum. Alege cu atenție produsele care conțin unturi și uleiuri vegetale, mai ales dacă e vorba despre uleiuri exotice pe care nu le-ai folosit vreodată.

În produsele cosmetice, primele ingrediente au concentrație mai mare decât ingredientele de la sfârșitul listei de ingrediente. În general, conservanții din formulă au concentrație 1-2%, iar toate ingredientele listate după conservanți au concentrație aproximativ 1% sau mai mică. De exemplu uleiul de castor la sfârșitul listei de ingrediente se depune mai puțin pe firul de păr comparativ cu uleiul de castor de la începutul listei de ingrediente. La fel este și cu siliconul sau alte ingrediente care formează peliculă pe suprafața părului.

Alte ingrediente care pot afecta părul și sunt prezente în produsele de curățare: umectanții, în special glicerina care în anumite condiții de umiditate și punct de condens poate cauza frizz, uleiul de cocos (unele persoane nu tolerează acest ingredient pe păr) și aloe vera care pe anumite tipuri de păr și în anumite condiții (iarna mai mult decât vara) poate cauza flash dry, un fenomen pe care dacă îl simți pe păr înțelegi imediat despre ce e vorba. Mai multe detalii în articolul despre hidratarea părului.

Dacă un produs pentru păr este bun sau nu pentru tine, știe doar părul tău și tu vei afla doar după ce l-ai aplicat pe păr. Și mai ciudat decât atât, e posibil ca uneori părul să reacționeze pozitiv la un produs, iar alteori să reacționeze negativ în funcție de foarte mulți factori.

Pentru a înțelege mai ușor listele de ingrediente de mai jos, am copiat din articolul anterior cele mai importante câteva ingrediente regăsite în cowash, low poo și șampoane.

Cele mai comune ingrediente în produsele pentru curățarea părului

În produsele pentru curățarea părului poți recunoaște siliconii după terminația ‘-cone’, ‘-conol’, ‘-xane’, cei mai comuni fiind dimethicone, amodimethicone, ciclopentaxiloxane, dimethiconol, ceară este wax, iar uleiul mineral poate fi mineral oil, parrafin, petroleum.

Sufactanți neionici cu rol de condiționare pentru păr – incluși în cowash, low poo și în produsele pentru hidratare.

Alcoolii grași sunt surfactanți neionici cu rol de conditionare a parului, sunt foarte blânzi cu pielea – Cetearyl Alcohol, Lauryl Alcohol, Cetyl Alcohol, Stearyl Alcohol, Cetostearyl Alcohol, Behenyl Alcohol, Linoleic Alcohol. Principalul beneficiu al uleiurilor vegetale și unturilor pentru păr este acțiunea alcoolilor grași asupra firului de păr și pielii. Toate grăsimile se atașează de firul de păr, alcoolii grași în formulele pentru curățare sunt emolienți și îmbunătățesc considerabil vâscozitatea formulei. 

Surfactanți cationici cu rol de condiționare pentru păr – incluși în cowash, low poo și în produsele pentru hidratare. Se depun pe firul de păr din cauza încărcăturii ionice pozitive.

Surfactanții cationici pot fi solubili în apă sau nu, dar din cauza încărcăturii lor ionice acest lucru nu contează, toți agenții de condiționare se atașează mai mult sau mai puțin de firul de păr, prin definiție. Beneficiile acestor ingrediente pentru păr le voi explica în detaliu în articolul despre hidratare.  Atunci când alegi produsele pentru curățarea păr trebuie să știi că un polimer în prima parte a listei de ingrediente se depune în cantitate mai mare pe firul de păr comparativ cu același polimer prezent după conservanți, în ultima parte a listei de ingrediente.

Părul cu firul subțire este mai afectat de depunerile de agenți de condiționare comparativ cu părul cu firul gros.

Surfactanți cationici cuaternari  – Stearalkonium Chloride, Cetrimonium Chloride, Cetrimonium Bromide, Behentrimonium Methosulfate, Behentrimonium Chloride, Benzalkonium Chloride, Cinnamidopropyltrimonium Chloride, Cocotrimonium Chloride, Dicetyldimonium Chloride, Dicocodimonium Chloride, Hydrogenated Palm Trimethylammonium Chloride, Lauryltrimonium Chloride, Guar Hydroxypropyltrimonium Chloride (acest cation este un derivat de amoniu cuaternar al gumei de guar, frecvent folosit în produsele pentru păr)

Polimeri cuaternari cationici sunt incluși în toate produsele pentru păr, indiferent ca sunt pentru curățare, hidratare sau stilizare: Quaternium-15, Quaternium-22, Polyquaternium-10, Polyquaternium-7, etc. – aceștia se depun mai repede pe firul de păr comparativ cu alți cationici.

Alchilaminele și sărurile lor sunt inclusi in cowash si low poo, se depun mai puțin decât sărurile cuaternare de mai sus – Stearamidopropyl Dimethylamine, Stearamidopropyl Lactate/Citrate/Propionate, Isostearamidopropyl Dimethylamine, Isostearamidopropyl Morpholine, Wheatgermamidopropyl Dimethylamine, Behenamidopropyl Dimethylamine, Dimethyl Palmitamine, Dihydroxyethyl Tallowamine.

Surfactanți amfoteri din categoria betainelor – Cocamidopropyl Betaine, Coco Betaine, sunt folosiți în majoritatea șampoanelor, reduc potentialul degresant și iritant al surfactanților duri. În mod normal nu sunt prezenți în cowash.

Surfactanții duri, cu putere mare de degresare și detergență – știi deja efectele acestora din articolul anterior.

• Sulfate (sulfați) – Sodium Lauryl Sulfate prescurtat SLS, Sodium Laureth Sulfate prescurtat SLES, Ammonium Laureth Sulfate prescurtat ALES, Sodium Coco Sulfate
• Sulfonate (sulfonați) – Ammonium Xylenesulfonate, Sodium Xylenesulfonate
• Olefin Sulfonate (olefin sulfonați) – Sodium C12-14 Olefin Sulfonate, Sodium C14-16 Olefin Sulfonate
• Săpun – Sodium Stearate, Magnesium Stearate, Sodium Cocoate, Sodium Palmate, Sodium Palm Kernelate, Sodium Oleate, Sodium Laurate, Potassium Cocoate. Acești surfactanți sunt incluși în șampoane și nu au denumiri foarte intuitive.

Surfactanți neionici, folosiți ca agenți de curățare, în special în low poo, dar și în alte șampoane, din categoria glucosidelor: Decyl Glucoside, Lauryl Glucoside.

Experiență personală – Proprietățile părului meu

Părul meu este creț și puțin uscat și are nevoie mereu de hidratare, dar nu are afinitate mare pentru unturi și uleiuri vegetale. (Părul meu a fost extrem de uscat, dar de 8 luni îl îngrijesc corect și acum este mult mai hidratat). Scalpul este puțin gras, observ sebum după 5 zile de la șamponare. Firul de păr are grosime medie/mică, densitatea firelor este medie.

Pe părul meu aloe vera cauzează flash dry, evit produsele care conțin aloe. Nu pot folosi produse de curățare cu glicerină în prima parte a listei de ingrediente, vara și iarna. Cred că am porozitate medie spre ridicată. În articolul dedicat metodei Curly Girl am inclus câteva imagini cu părul meu.

Tu ce tip de păr ai?

În general, dacă după 2-3 zile de la șamponare pe scalp apare exces de sebum, poți considera că ai scalp gras. Dacă te speli pe păr o dată la 5-6 zile sau mai rar și dacă între spălări nu apare exces de sebum pe scalp, în ziua spălării însă observi pe scalp foarte puțin sebum, poți considera că ai scalp puțin gras. Dacă niciodată pe scalp nu apare sebum indiferent de frecvența de spălare poți considera că ai scalp normal. Scalpul uscat se simte la fel ca pielea uscată de pe ten și corp și uneori pot apărea scuame și mâncărimi. Scalpul uscat chiar beneficiază de acțiunea masajului cu un ulei vegetal, ocazional.

În mini review-urile de mai jos am luat în considerare formula produsului și am presupus că sunt potrivite pentru persoane cu un anumit tip de păr și tip de piele, însă felul în care acel produs va acționa asupra părului tău îmi este complet necunoscut pentru că nu cunosc porozitatea părului tău, grosimea firului și nici alte detalii.

Am menționat prezenta proteinelor în formulă, dacă părul tău nu le acceptă sau le preferaă, e bine să știi că există în formulă – de altfel toate proteinele se atașează de firul de păr.

Dacă o formulă arată foarte interesant și nu conține ingrediente pe care să știi că părul tău nu le tolerează, nu înseamnă că acea formulă va avea efectele dorite asupra părului tău – dovada e gramada de produse cu aloe vera pe care le-am cumpărat înainte să știu că părul meu are o reacție atât de ciudată la acest ingredient.

Am folosit culori pe listele de ingrediente astfel:

Siliconi și alcool degresant (acesta din urmă doar la concentrații la care poate afecta scalpul și pielea) – roșu

Agenți de condiționare (surfactanți cationici cuaternari și polimeri cuaternari) – violet

Agenți de curățare (pot fi sintetici sau extracte de plante) – albastru

Unturi și uleiuri vegetale – roz

Alcooli grași – bold. 

EXEMPLE DE FORMULE PENTRU COWASH

Avlon Keracare Cleansing Cream – Aqua, Azadirachta Indica (Neem) Leaf Extract, Phyllanthus Emblica (Amla) Fruit Powder, Acacia Concinna (Shikakai) Fruit Powder, Cetrimonium Chloride, Cetearyl Alcohol, Cetyl Alcohol, C12-15 Alkyl Lactate, Polyquaternium-37, Propylene Glycol Dicaprylate/Dicaprate, PPG-1 Trideceth-6, Glycerin, Argania Spinosa (Argan) Kernel Oil, Crambe Abyssinica Seed Oil, Ricinus Communis (Ricin) Seed Oil, Polyquaternium-10, Piroctone Olamine, Potassium Sorbate, Diazolidinyl Urea, Iodopropynyl Butylcarbamate, Fragrance, Benzyl Benzoate

Interesant la acest cowash este includerea în formulă a unor ingrediente naturale, extracte de plante din India (Shikakai și Amla) folosite pentru curățarea și condiționarea părului, dar rareori incluse în produsele cosmetice. De asemenea conține două ingrediente antifungice, unul natural (extractul de neem) și unul sintetic (piroctone olamine), ingrediente incluse de obicei în produsele pentru dermatită seboreică pe scalp sau pe piele. Împreună cu aceste ingrediente ayurvedice, în formulă sunt folosite ingrediente sintetice film forming din categoria polimerilor cuaternari (Polyquaternium-10 și 37). Conține o concentrație mică de uleiuri: două uleiuri vegetale (argan și ricin) și un ulei vegetal necomestibil extras din Crambe Abyssinica (înrudită cu muștarul și rapița), un ulei cu textură lejeră, cu proprietați speciale care este folosit în cosmetice ca înlocuitor pentru silicon. Umectantul principal este glicerina. Produsul nu conține proteine, nici uleiul din crambe nu conține proteine. Keracare Cleansing Cream este potrivit pentru părul normal și uscat cu scalpul normal, cu tendință de îngrășare sau puțin uscat. Are formulă echilibrată, fără ingrediente inutile și este pe lista mea de cumpărături.

Avlon Keracare Honey Shea Co-Wash – Aqua, Cetyl Alcohol, Cetrimonium Chloride, Cetearyl Alcohol, Quaternium-18, Ricinus Communis (Caster) Seed Oil, Honey/Mel/Miel, Butyrospermum Parkii (Shea) Butter, Argania Spinosa Kernel Oil, Crambe Abyssinica Seed Oil, Phyllanthus Emblica (Alma) Fruit Extract, Acacia Concinna Fruit Powder, Sapindus Trifoliatus (Soapnut) Fruit Extract, Azadirachta Indian (Neem) Leaf Extract, Phytosterols, Serenoa Serrulata (Saw Palmetto) Fruit Extract, C12-15 Alkyl Lactate, Fragrance/Parfum, PEG-40 Castor Oil, Stearalkonium Chloride, Potassium Chloride, Propylene Glycol, Caprylyl Glycol, Phenoxyethanol, Abies Balsamea (Balsam Canada) Resin, Benzyl Benzoate.

Cowash-ul de la Keracare are multe ingrediente comune cu varianta Cleansing Cream, printre care și extractul de neem, pudrele de amla și shikakai, cele trei uleiuri vegetale, alcoolii grași și câțiva emolienți. În formla cowash-ului uleiurile au concentrație mai mare, este inclus untul de shea pentru hidratare și mierea ca umectant principal (este colorat roz pentru că mierea se depune pe firul de păr). Textura este mai cremoasă și mai emolientă comparativ cu cleansing cream și este o formulă interesantă, potrivită pentru părul uscat și foarte uscat. Nu este potrivit pe scalpul gras (dacă aplici cowash și pe scalp), dar dacă produsul nu ajunge pe rădăcina părului tău și dacă părul tău este foarte uscat și compatibil cu grăsimile din formulă, poți încerca formula. Sunt foarte multe persoane care aplică cowash doar pe lungimea părului.

As I Am Coconut CoWash Cleansing Conditioner – Aqua, Cetyl Alcohol, Cetrimonium Chloride, Cetearyl Alcohol, Cocos Nucifera (Coconut) Oil, Ricinus Communis (Castor) Seed Oil, Cocos Nucifera (Coconut) Fruit Powder, Citrus Reticulata (Tangerine) Fruit Extract, Phytosterols, PEG-40 Castor Oil, Stearalkonium Chloride, Serenoa Serrulata (Saw Palmetto) Fruit Extract, Quaternium-18, Propylene Glycol, C12-15 Alkyl Lactate, Fragrance/Parfum, Potassium Sorbate, Caprylyl Glycol, Phenoxyethanol, Abies Balsamea (Balsam Canada) Resin, Potassium Chloride, Limonene

Cred că acesta este cel mai cunoscut cowash în comunitatea Curly Girl și este foarte compatibil cu părul creț. Contine două uleiuri vegetale (cocos și ricin), conține un umectant (propylene glycol), conține un polimer cuaternar și câțiva emolieți. Cu multă apă formează o emulsie cu spumare redusă. Este singurul cowash pe care îl am și pe părul meu cu specificațiile de mai sus are putere de curățare decentă, îl pot folosi chiar două spălări consecutive (miercuri și duminică), iar la următoarea spălare am nevoie de un șampon fără sulfați pentru a curăța scalpul și părul. Este potrivit părului normal și uscat și mai puțin potrivit persoanelor care observă exces de sebum după 2-3 zile de la șamponare.

Aveda Be Curly Co-Wash – Water, Cetearyl Alcohol, Coco-Betaine, Hydroxypropyl Starch Phosphate, Behentrimonium Chloride, Orbignya Oleifera (Babassu) Seed Oil, Tapioca Starch, Aloe Barbadensis Leaf Juice, Adansonia Digitata (Baobab) Seed Oil, Hydrolyzed Wheat Protein, Polyquaternium-10, Maltodextrin, Citric Acid, Fragrance (Parfum), Linalool, Eugenol, Geraniol, Citronellol, Citral, Limonene, Potassium Sorbate, Phenoxyethanol.

Acest produs conține un surfactant amfoteric, coco-betaine, iar din acest motiv spumeaza ușor și are putere detersivă mai mare decat un cowash sau un balsam obișnuit. Conține două uleiuri vegetale (babassu și baobab), conține un polimer cuaternar, conține proteine din grâu, o proteină cu moleculă mare, conține multe ingrediente cu potențial iritant pentru piele (care nu sunt problematice dacă nu aplici cowash-ul pe scalp). Are o formulă destul de simplă, dar echilibrată și este potrivită pentru părul normal și puțin uscat, cu scalp normal.

Joico Curl Co-Wash – Water, Cetearyl Alcohol, Decyl Glucoside, Hydroxypropyl Starch Phosphate, Isobutane, Behentrimonium Chloride, Ceteareth-20, Orbignya Oleifera (Babassu) Seed Oil, Persea Gratissima (Avocado) Oil, Camelina Sativa Seed Oil, Cocodimonium Hydroxypropyl Hydrolyzed Keratin, Hydrolyzed Keratin, Pentapeptide-30 Cysteinamide, Pentapeptide-29 Cysteinamide, Tetrapeptide-29 Argininamide, Tetrapeptide-28 Argininamide, Bis-Diisopropanolamino-PG-Propyl Dimethicone/Bis-Isobutyl PEG-14 Copolymer, Amodimethicone, Citric Acid, Tetrasodium EDTA, Trideceth-12, Cetrimonium Chloride, Polysorbate 20, Butyloctanol, Benzophenone-4, Thermus Thermophillus Ferment, Polyquaternium-69, Glycerin, Magnesium Nitrate, Methylchloroisothiazolinone, Magnesium Chloride, Methylisothiazolinone, Isopropyl Alcohol, DMDM Hydantoin, Limonene, Linalool, Butylphenyl Methylpropional, Fragrance/Parfum.

Acest produs nu este un cowash din punctul meu de vedere și are textură și formulă foarte interesante. Este mai degrabă un low poo deghizat în cowash, are textură de spumă, în recipient sub presiune – de aceea este inclus isobutane în formulă. Conține ca agent de curățare decyl glucoside, un surfactant neionic cu putere detersivă medie și putere degresantă scazută. Conține și un agent de chelare, Tetrasodium EDTA. Are o formula interesantă pentru ca peptidele (benefice părului) nu sunt ingrediente banale incluse în șampoane, sunt mai degrabă ingrediente din produsele hidratante și reparatoare pentru păr (și piele). Conține și două tipuri de proteine (ingredientele care conțin cuvântul Hydrolyzed sunt proteine). Conține uleiuri vegetale (avocado, camelina sativa, babassu). Conține mai multe ingrediente film forming, printre care și un silicon (amodimethicone), un copolimer neionic, un polimer cuaternar cationic. Probabilitatea ca acest produs să fie compatibil cu foarte multe tipuri de păr este destul de mică, mai ales din cauza siliconului și îmi pare rău ca îl conține pentru că mi-aș fi dorit să încerc produsul ăsta. Este potrivit pentru părul normal și uscat.

DevaCurl No Poo Original – Water, Cetyl Alcohol, Glycerin, Isopropyl Palmitate, Behentrimonium Chloride, Polyquaternium-7, Laureth-4, Vitis Vinifera (Grape) Seed Oil, Propylene Glycol, Mentha Piperita (Peppermint) Oil, Triticum Aestivum (Wheat) Peptide, Avena Sativa (Oat) Peptide, Glycine Soja (Soybean) Peptide, Melissa Officinalis Extract, Humulus Lupulus (Hops) Extract, Cymbopogon Schoenanthus Extract, Chamomilla Recutita (Matricaria) Extract, Rosmarinus Officinalis (Rosemary) Extract, Achillea Millefolium (Yarrow) Extract, Cocamidopropyl Betaine, Menthol, Citric Acid, Diazolidinyl Urea, Iodopropynyl Butylcarbamate, Fragrance (Parfum).

Acest produs este numit no poo, în loc de cowash, dar este de fapt tot un balsam cu o formulă concepută pentru a fi folosită cu rol de cowash. Conține o concentrație mare de glicerina (acest umectant poate cauza frizz in anumite conditii, în special vara și iarna), conține peptide, conține câteva uleiuri esențiale printre care și uleiul de mentă (atentie mare daca vrei să aplici acest produs pe scalp e bine sa iei în considerare potențialul iritant al mentholului asupra pielii). Conține un singur ulei vegetal, de sâmburi de struguri, conține o mulțime de extracte de plante inutile într-un cowash. Cocamidopropyl Betaine la sfârșitul listei de ingrediente nu are rol de agent de curățare. Este potrivit pentru părul normal.

Shea Moisture Coconut & Hiboscus Co-Wash Conditioning Cleanser – Water, Butyrospermum Parkii (Shea) Butter, Stearyl Alcohol, Cocos Nucifera (Coconut) Oil, Behentrimonium Chloride, Cetyl Alcohol, Olea Europaea (Olive) Fruit Oil, Triticum Vulgare (Wheat) Germ Oil, Melia Azadirachta (Neem) Seed Oil, Kaolin, Simmondsia Chinensis (Jojoba) Seed Oil, Salicylic Acid, Aloe Barbadensis Leaf Juice, Sodium Lauroyl Hydrolyzed Silk, Hydrolyzed Vegetable Protein PG-Propyl Silanetriol, Melaleuca Alternifolia (Tea Tree) Leaf Oil, Hydroxyethylcellulose, Tocopheryl Acetate, Glyceryl Caprylate, Glyceryl Undecylenate, Fragrance (Essential Oil Blend)

Conține unt de shea și uleiuri vegetale (cocos, măsline, germeni de grâu, jojoba) – aceste ingrediente sunt predominante în formulă. Conține aloe vera, daca părul tău suferă de flash dry după aplicarea acestui ingredient e mai bine să eviți produsul. Este potrivit doar pentru părul creț și uscat, care are afinitate mare pentru grăsimile vegetale. Nu conține polimeri cuaternari cationici și nici alte ingrediente sintetice film forming, dar unturile și uleiurile din compoziție formează peliculă uleioasă pe suprafața firului de păr. Conține argilă albă (kaolin), în concentrație mică, care poate absorbi grăsimile vegetale de pe păr, dar inclus într-o formulă atât de emolientă, este probabil ineficientă.

Shea Moisture High Porosity Moisture Seal Co-Wash – Water, Butyrospermum Parkii (Shea) Butter, Theobroma Cacao (Cocoa) Seed Butter, Cetearyl Alcohol, Stearyl Alcohol, Limnanthes Alba (Meadowfoam) Seed Oil, Hydrolyzed Adansonia Digitata Seed Extract, Behentrimonium Chloride, Glyceryl Caprylate, Macadamia Ternifolia Seed Oil, Hydrolyzed Soy Protein, Aloe Barbadensis Leaf Juice, Panthenol, Simmondsia Chinensis (Jojoba) Seed Oil, Hydrolyzed Rice Protein, Hydrogenated Vegetable Oil, Tocopheryl Acetate, Chondrus Crispus Extract, Cannabis Sativa (Hemp) Seed Oil, Ricinodendron Rautanenii (Mongongo) Seed Oil, Vinegar, Hydroxyethylcellulose, Fragrance (Essential Oil Blend), Glyceryl Undecylenate, Sodium Benzoate.

Conține o mulțime de unturi și uleiuri vegetale și este potrivit doar părului creț și foarte uscat, cu porozitate ridicată și afinitate pentru grăsimi vegetale. Conține proteine și umectanți. Contine aloe vera, dacă părul tău suferă de flash dry după aplicarea acestui ingredient e mai bine sa eviți produsul. Nu conține polimeri cuaternari cationici si nici alte ingrediente sintetice film forming, dar unturile și uleiurile din compoziție formează peliculă uleioasă pe suprafața firului de păr. Comparativ cu varianta Coconut & Hibiscus, varianta High Porosity are textură mai onctuoasă și este mai emolientă.

EXEMPLE DE FORMULE PENTRU LOW POO

Devacurl Low Poo Original –  Water, Cocamidopropyl Betaine, Glycerin, Coco-Betaine, PEG-75 Lanolin, PEG-40 Hydrogenated Castor Oil, Achillea Millefolium Extract, Chamomilla Recutita (Matricaria) Extract, Cymbopogon Schoenanthus Extract, Humulus Lupulus (Hops) Extract, Rosmarinus Officinalis (Rosemary) Extract, Melissa Officinalis Leaf Extract, Hydroxyethylcellulose, Fragrance (Parfum), PEG-7 Glyceryl Cocoate, Polyquaternium-10, Propylene Glycol, Polyquaternium-7, Aminomethyl Propanol, Diazolidinyl Urea, Iodopropynyl Butylcarbamate.

Devacurl are 3 tipuri de low poo, acesta este potrivit pentru părul normal cu scalp normal sau puțin gras. Are ca agenți de curățare doi surfactanți amfoteri (Cocamidopropyl Betaine și Coco-Betaine). Conține o concentrație mare de glicerină. După cum observi, din formula acestui tip de produs lipsesc alcoolii grași și uleiurile vegetale. Formula de mai sus o folosesc de câteva luni, are textură de gel lichid și putere bună de curățare pe părul meu. Nu conține prea mulți emolienți, uleiul de ricin hidrogenat este mult mai lejer ca textură comparativ cu uleiul vegetal de ricin și este un surfactant neionic cu rol de emulgator și emolient. Conține polimeri cuaternari, conține extracte de plante inutile în low poo.

Yves Rocher Low Shampoo – Water, Stearyl Alcohol, Cetyl Alcohol, Lauryl Glucoside, Behentrimonium Chloride, Crataegus Monogyna Flower Extract, Isopropyl Alcohol, Glycerin, Sodium Benzoate, Citric Acid, Panthenol, Parfum/Fragrance, Guar Hydroxypropyltrimonium Chloride, Ethylhexyl Salicylate, Tocopherol, Glycine Soja (Soybean) Oil, Potassium Sorbate

Am cumpărat acest produs zilele trecute și l-am folosit o singură dată. Spre deosebire de cel de la Devacurl, conține agenți de condiționare cationici (Behentrimonium Chloride) și alcooli grași (Stearyl Alcohol, Cetyl Alcohol), are ca surfactant principal lauryl glucoside și nu conține extracte de plante. Este mai emolient decât cel de mai sus și pe părul meu varianta de la Yves Rocher se depune mai repede – după limpezire am simțit ușor reziduu de produs pe firul de păr, ceea ce înseamnă că la următoarea spălare voi avea nevoie de un șampon fără sulfați. Este o variantă bună pentru părul uscat cu scalp normal sau puțin uscat, are formulă prietenoasă cu pielea. Nu conține polimeri cuaternari. Foarte accesibil ca preț. Ar fi fost mult mai bine ca acel alcool să aibă concentrație mai mică, pentru metoda Curly Girl acest produs nu este acceptat și nici pentru metoda modificată nu e prea potrivit.

L’Oreal Elvive Low Shampoo Color Vivre – Water, Cetearyl Alcohol, Behentrimonium Chloride, Coco-Betaine, Potato Starch Modified, Guar Hydroxypropyltrimonium Chloride, Tocopherol, Cocos Nucifera Oil/Coconut Oil, Sodium Chloride, Sodium Benzoate, Phenoxyethanol, Ethylhexyl Methoxycinnamate, Trideceth-6, Polyquaternium-7, Poly (Linseed Oil), Fumaric Acid, Benzyl Alcohol, Benzyl Salicylate, Linalool, Benzophenone-4, Amodimethicone, Isopropyl Alcohol, Alpha-Isomethyl Ionone, Geraniol, Cetyl Hydroxyethylcellulose, Butylphenyl Methylpropional, Citronellol, Cetrimonium Chloride, Citric Acid, BHT, Hexyl Cinnamal, Glycerin, Parfum/Fragrance

L’Oreal Elvive Low Shampoo Total Repair 5 – Water, Cetearyl Alcohol, Behentrimonium Chloride, Coco-Betaine, Potato Starch Modified, Guar Hydroxypropyltrimonium Chloride, Sodium Chloride, Sodium Benzoate, Phenoxyethanol, Trideceth-6, Chlorhexidine Digluconate, Polyquaternium-7, Calendula Officinalis Flower Extract, Limonene, Fumaric Acid, Linalool, Benzyl Alcohol, Benzyl Salicylate, Amodimethicone, Isopropyl Alcohol, Propylene Glycol, Cetyl Hydroxyethylcellulose, Citric Acid, Cetrimonium Chloride, Hexyl Cinnamal, Glycerin, Parfum / Fragrance.

L’Oreal Elvive Low Shampoo Extraordinary Oil – Water, Cetearyl Alcohol, Behentrimonium Chloride, Coco-Betaine, Potato Starch Modified, Guar Hydrocypropyltrimonium Chloride, Chamomilla Recutita Extract/Matricaria Flower Extract, Cocos Nucifera Oil/ Coconut Oil, Tocopherol, Sodium Chloride, Sodium Benzoate, Phenoxyethanol, Trideceth-6, Polyquaternium-7, Helianthus Annuus Seed Oil/Sunflower Seed Oil, Nelumbium Speciosum Flower Extract, Fumaric Acid, Benzyl Alcohol, Linum Usitatissimum Flower Extract/Linseed Flower Extract, Amodimethicone, Isopropyl Alcohol, Caprylic/Capric Triglyceride, Gardenia Taitensis Flower Extract, Rosa Canina Flower Extract, Bisabolol, Cetyl Hydroxyethylcellulose, BHT, Citric Acid, Cetrimonium Chloride, Glycerin, Glycine Soja Oil/Soybean Oil, Parfum/Fragrance

Toate cele trei variante de low shampoo de mai sus au formula de bază la fel: agent de curățare principal coco-betaine, agenți de condiționare, alcooli grași, polimeri cuaternari și la sfârșitul listei de ingrediente o grămadă de molecule aromate fără efecte asupra părului, dar cu potențial alergen asupra pielii. Concentrația alcoolilor degresanți din aceste produse poate fi problematică pentru părul uscat sau creț. Cea mai mare problemă a acestor formule este prezența siliconului amodimethicone – cu folosiri repetate, acest ingredient se depune pe firul de păr și dacă singurul produs de curățare este unul cu siliconi, în timp părul tău va fi sufocat de pelicula formată de aceștia. Fiecare formulă are diverse ingrediente complementare, între primul și al doilea diferențele sunt minore. Low shampoo protejează prin definiție culoarea părului, iar reparare cu ajutorul unui șampon nu se poate, ignoră numele produselor, ambele sunt potrivite părului normal sau puțin uscat. Varianta Extraordinary Oil este potrivită doar părului foarte uscat și este diferită de celelalte două: include în formulă uleiuri vegetale și extracte de plante.

EXEMPLE DE FORMULE PENTRU ȘAMPON FĂRĂ SULFAȚI, SULFONAȚI ȘI OLEFIN SULFONAȚI

Giovanni 50:50 Balanced Hydrating-Clarifying Shampoo – Aqua, Sodium Cocoamphoacetate, Lauryl Glucoside, Sodium Cocoyl Glutamate, Sodium Lauryl Glucose Carboxylate, Decyl Glucoside, Cocamidopropyl Betaine, Vegetable Glycerin, Panthenol, Potassium Sorbate, Citric Acid, Polysorbate 20, Phenoxyethanol, Natural Fragrance, Aloe Barbadensis (Aloe Vera) Leaf Juice, Helianthus Annuus (Sunflower) Seed Oil, Glycine Soja (Soybean) Seed Extract, Betula Alba Extract, Malva Sylvestris (Mallow) Extract, Achillea Millefolium Extract, Chamomilla Recutita (Matricaria) Flower Extract, Equisetum Arvense Extract, Lavandula Angustifolia (Lavender) Extract, Rosmarinus Officinalis (Rosemary) Leaf Extract, Salvia Sclarea (Clary) Extract, Thymus Vulgaris (Thyme) Extract, Tussilago Farfara (Coltsfoot) Flower Extract, Urtica Dioica (Nettle) Extract.

Giovanni este un brand care are mai multe șampoane fără surfactanți duri și balsamuri fără siliconi. Am mai multe șampoane, dar 50:50 Balanced Hydrating-Clarigying este preferatul meu pentru zilele când am nevoie de curățare și degresare. Deși conține aloe vera, în acest șampon concentrația 1-2% este suficient de mică și nu simt părul aspru după folosire. Conține surfactanți anionici bine tolerați de piele, care nu degresează excesiv părul, conține și câtiva surfactanți secundari: decyl glucoside și cocamidopropyl betaine. Conține o concentrație foarte mică de ulei de floarea soarelui, dar fiind listat după conservant si parfum (Phenoxyethanol, Natural Fragrance) nu este problematic nici măcar dacă ai scalpul puțin gras înainte de șamponare. Este potrivit pentru părul normal și puțin uscat cu scalp normal sau puțin gras. Conține o mulțime de extracte de plante în concentrație mică, inutile în șampoane. Nu conține polimeri cuaternari și nici prea multe ingrediente care se depun pe firul de păr.

Giovanni Smooth As Silk Deep Moisture Shampoo – Aqua, Sodium Lauroyl Sarcosinate, Decyl Glucoside, Cocamidopropyl Betaine, Sodium Cocoamphoacetate, Lauryl Glucoside, Sodium Cocoyl Glutamate, Sodium Lauryl Glucose Carboxylate, Pyrus Malus (Apple) Fruit Extract, Aloe Barbadensis (Aloe Vera) Leaf Juice, Chamomilla Recutita (Matricaria) Leaf Extract, Citrus Aurantium Dulcis (Valencia Orange) Extract, Citrus Grandis (Grapefruit) Fruit Extract, Cymbopogon Schoenanthus (Lemongrass) Extract, Echinacea Purpurea Extract, Ginkgo Biloba Extract, Glycine Soja (Soybean) Seed Extract, Lavandula Angustifolia (Lavender) Extract, Rosmarinus Officinalis (Rosemary) Leaf Extract, Macrocystis Pyrifera (Sea Kelp) Extract, Mangifera Indica (Mango) Extract, Salix Alba (Willow Bark) Extract, Xanthan Gum, Glycol Distearate, Panthenol, Citric Acid, Polysorbate 20, Potassium Sorbate, Phenoxyethanol, Natural Fragrance

Smooth As Silk este mai emolient ca textură și ca formulă comparativ cu 50:50 Balanced, are o bază puțin mai blândă de curățare. Conține extracte de plante, inutile în această formulă, unele dintrele ele iritante pentru piele (citricele). Este potrivit pentru părul normal și uscat cu scalp normal. Nu conține polimeri cuaternari și nici prea multe ingrediente care se depun pe firul de păr. Nu conține uleiuri vegetale.

Biokap Nutricolor Shampoo Ristrutturante – Water, Lauryl Glucoside, Lauramidopropyl Betaine, Glycerin, C12-12 Alkyl Lactate, Argania Spinosa (Kernel) Oil, Tridecyl Salicylate, Hydrolyed Rice Protein, Rosmarinus Officinalis (Rosemary) Leaf Extract, Salix Alba (Willow) Bark Extract, Citric Acid, Sodium Benzoate, Potassium Sorbate, Polyquaternium-22, PEG-7 Glyceryl Cocoate, Benzyl Alcohol, Eucalyptus Globulus Leaf Oil, Linalool, Alpha Isomethyl Ionone, Parfum/Fragrance

Este primul șampon de acest gen pe care l-am cumpărat în ziua când am început metoda Curly Girl, dintr-o farmacie. Are ca surfactant principal Lauryl Glucoside și surfactant secundar o betaină, Lauramidopropyl Betaine. Conține proteină și o cantitate mică de ulei de argan. Conține polimeri cuaternari. Este potrivit pentru părul normal și uscat. Ar putea fi încadrat la categoria low poo, dar totuși concentrația de glucoside și betaine este mai mare comparativă cu orice alt low poo am incercat. Pe părul meu Biokap Nutricolor este mai blând decât Giovanni 50:50 și mai puțin degresant.

Wella Elements Shampoo – Aqua, Sodium Lauroyl Methyl Isethionate, Glycerin, Cocamidopropyl Betaine, Sodium Cocoyl Isethionate, Disodium Cocoamphodiacetate, Panthenol, Sodium Benzoate, Trisodium Ethylenediamine Disuccinate, Phenoxyethanol, Sodium Chloride, Parfum, Polyquaternium-10, Glycolic Acid, Salicylic Acid, Polyquaternium-7, Acrylates/C10-30 Alkyl Acrylate Crosspolymer, Benzyl Salicylate, Sodium Gylcolate, Sodium Hydroxide, Argania Spinosa Kernel Oil, Fraxinus Excelsior Wood Extract, Lactic Acid, Potassium Sorbate.

Un șampon pe care îl voi testa în curând, are bază de curățare foarte blândă, cu putere de degresare și detergență medie (isethionate, betaine și amfoacetate). Conține polimeri cuaternari care se depun pe firul de păr, dar nu mai mulți decât alte produse pe care le folosesc. Conține o concentrație foarte mică de ulei de argan, dar prea puțin ca să se poată depună sau să fie problematic pe părul gras. Este potrivit pentru toate tipurile de păr, mai puțin pentru părul foarte uscat sau gras și pentru toate tipurile de scalp, mai puțin pentru scalpul uscat sau foarte gras.

L’Oréal Professionnel Source Essentielle Delicate Shampoo – Aqua / Water, Decyl Glucoside, Cocamidopropyl Betaine, Sodium Cocoyl Isethionate, Sodium Chloride, Glycerin, Sodium Benzoate, Sodium Hydroxide, Caprylyl Glycol, Citric Acid, Hydrogenated Coconut Acid, Salicylic Acid, Gellan Gum, Sodium Isethionate, Linalool, Calendula Officinalis Flower, Benzyl Salicylate, Limonene, Benzyl Alcohol, Maltodextrin, Caramel, Chamomilla Recutita Flower Extract / Matricaria Flower Extract, Parfum / Fragrance

L’Oréal Professionnel Source Essentielle Radiance Shampoo – Aqua / Water, Glycerin, Decyl Glucoside, Sodium Lauroyl Sarcosinate, Glyceryl Oleate, Sodium Cocoyl Isethionate, Coco-Betaine, Stearamidopropyl Dimethylamine, Citric Acid, Sodium Benzoate, Sodium Hydroxide, Caprylyl Glycol, Sodium Chloride, Hydroxypropyl Guar Hydroxypropyltrimonium Chloride, Salicylic Acid, Gellan Gum, Hydrogenated Coconut Acid, Sodium Isethionate, Linalool, Xerochrysum Bracteatum Flower, Hydrogenated Palm Glycerides Citrate, Lecithin, Tocopherol, Ascorbylpalmitate, Ficus Carica Fruit/Leaf Extract – Fig Fruit/Leaf Extract, Xanthan Gum, Potassium Sorbate, Parfum / Fragrance

Șampoanele de la L’Oreal din gama Source Essentielle au formula de bază asemănătoare, cu agenți de curățare foarte blânzi: glucoside, betaine, isethionate. Sper să găsesc online gama Source Essentielle la preț mai bun decât în magazinele fizice, vreau să le testez.

Delicate Shampoo are o formulă simplă și eficientă, toate ingredientele începând cu Calendula sunt inutile pentru păr în această formulă. Nu conține polimeri cuaternari, uleiuri vegetale și nici prea multe ingrediente care se depun pe firul de păr. Are o formulă echilibrată, potrivită pentru toate tipurile de păr, mai puțin cel foarte uscat.

Essentielle Radiance este formulat pentru protejarea culorii părului, dar toate cele 4 formule din gama Source Essentielle sunt potrivite pentru părul vopsit. Are o formulă la fel de blândă cu părul și pielea, are textură puțin mai emolientă comparativ cu Delicate Shampoo și mai mulți agenți de curățare. Conține o concentrație mare de glicerină. Conține surfactanți cationici, dar nu conține uleiuri vegetale și nici prea multe ingrediente care se depun pe firul de păr. Are o formulă echilibrată, potrivită pentru toate tipurile de păr, mai puțin cel foarte uscat.

Shea Moisture Coconut & Hibiscus Curl & Shine Shampoo – Deionized Water, Decyl Glucoside, Cocos Nucifera (Coconut) Oil, Butyrospermum Parkii (Shea Butter), Aloe Vera Leaf Juice, Vitamin E, Melia Azadirachta (Neem) Seed Oil, Sodium Lauroyl Lactylate, Panthenol, Rosemary Extracts, Silk Protein, Proprietary Essential Oil Blend, Guar Gum, Stearic Acid, Lonicera Caprifolium (Honeysuckle) Flower (and) Lonicera Japonica (Japanese Honeysuckle) Flower Extract

Shea Moisture Mongongo & Hemp Seed Oils High Porosity Moisture-seal Shampoo – Water, Decyl Glucoside, Cocamidopropyl Betaine, Sodium Lauroyl Lactylate, Sodium Cocoyl lsethionate, Sodium Lauryl Sulfoacetate, Glycol Distearate, Glycerin (Vegetable), Aloe Barbadensis Leaf Juice, Panthenol, Butyrospermum Parkii (Shea) Butter, Theobroma Cacao (Cocoa) Seed Butter, Ricinodendron Rautanenii (Mongongo) Oil, Cannabis Sativa (Hemp) Seed Oil, Hydrolyzed Rice Protein, Hydrogenated Vegetable Oil, Hydrolyzed Adansonia Digitata Seed Extract, Avena Sativa (Oat) Peptide, Olea Europaea (Olive) Fruit Oil, Guar Hydroxypropyltrimonium Chloride, Chondrus Crispus Extract, Vinegar, Fragrance (Essential Oil Blend), Sodium Benzoate, Caprylhydroxamic Acid, Caprylyl Glycol.

Shea Moisture are foarte multe variante de șampoane, toate formulate pentru părul creț și uscat/foarte uscat. Poți alege un șampon din această gamă în funcție de cât de compatibil părul tău cu uleiurile din formulă. Mare atenție la agenții de curățare din fiecare formulă, decyl glucoside nu este foarte detersiv și nici degresant.

Gama Coconut & Hibiscus este cea mai cunoscută și apreciată, are o formulă destul de lejeră comparativ cu alte game, dar totuși, dacă părul tău nu este creț și uscat, nu îți sunt de ajutor aceste produse. Samponul Coconut & Hibiscus conține ulei de cocos și unt de shea în concentrație mare. Conține proteină, dar silk protein este foarte rar problematică pe păr. Conține aloe vera. Are o formulă simplă și eficientă. Nu conține polimeri cuaterinari, doar câteva extracte de plante fără beneficii în formula unui șampon.

High Porosity Shampoo este foarte diferit de Coconut & Hibiscus. Conține o bază de curățare formată din Decyl Glucoside, Cocamidopropyl Betaine, Sodium Lauroyl Lactylate, Sodium Cocoyl lsethionate, Sodium Lauryl Sulfoacetate. Conține foarte multe uleiuri și unturi (cacao, mongongo, cânepă, măsline, shea), conține glicerină și aloe vera, conține mai multe proteine cu moleculă mare, conține un surfactant cationic. Este potrivit doar părului creț, uscat sau foarte uscat, cu porozitate ridicată (așa cum îi spune numele).

EXEMPLE DE FORMULE PENTRU ȘAMPON CU SULFAȚI, SULFONAȚI ȘI OLEFIN SULFONAȚI

Pentru că scopul acestui articol este de a te ajuta să întelegi formulele, în dorința de a alege un șampon fără surfactanți duri, nu voi da prea multe exemple de șampoane cu sulfați. Dacă ai nevoie de un șampon cu sulfați pentru curățarea în profunzime a părului tău alege formule foarte simple, fără polimeri, siliconi, uleiuri, unturi, etc.

Himalaya Herbals Shampoo: Ammonium Lauryl Sulfate, Aqua, Cocamidopropyl betaine, Sodium Cocoyl Glycinate, Glycol distearate, ammonium xylenesulfonate, Dimethiconol, Tea dodecylbenzenesulfonate, Cocamide Mea, Dimethicone, Amodimethicone, laureth-23, Polyquaternium-10 laureth-4, Glycerin, Climbazole, parfum, guar hydroxypropyltrimonium chloride, Sodium Benzoate, Sodium metabisulfite, citric acid, disodium EDTA, methylchloroisothiazolinone and methylisothiazolinone, etc.

Îmi plac foarte mult remediile naturale de la Himalaya (Koflet nu îmi lipsește din casă), din păcate șamponul de mai sus e un exemplu negativ. Conține ca prim ingredient un sulfat dintre cei mai puternic degresanți, conține mai puțină apă decât agenți de curățare (!), conține trei siliconi diferiți care se depun pe firul de păr, conține polimeri cuaternari, conține climbazole cu rol antifungic și conține un agent de chelare disodium EDTA pentru că unul din surfactanți (glycinate) nu este stabil în apa dură. Din punctul meu de vedere formula (dacă nu ar fi atât de degresantă și dacă nu ar avea siliconii care se depun imediat pe păr), ar fi potrivită pentru părul gras, cu scalp afectat de fungi, păr care este expus mereu la apă dură sau apa din piscina.

Nivea Fortifying Micellar Shampoo: Aqua, Sodium Laureth Sulfate, cocamidopropyl betaine, sodium chloride, nymphaea odorata root extract, lanolin alcohol, aloe barbadensis leaf juice powder, macadamia integrifolia seed oil, hydroxypropyltrimonium chloride, PEG-40 Hydrogenated castor oil, glycerin, citric acid, sodium benzoate, propylene glycol, citeonellol, limonene, alpha-isomethyil ionone, benzyl alcohol, parfum.

Formulă mult mai blândă comparativ cu cea de la Himalaya, șamponul de la Nivea are ca agent principal de curățare Sodium Laureth Sulfate, conține agenți de condiționare, dar ulei de macadamia, nu conține polimeri cuaternari, conține doar un surfactant cationic și nici prea multe ingrediente care se depun pe firul de păr.

EXEMPLE DE FORMULE PENTRU ȘAMPON CARE CURĂȚĂ ÎN PROFUNZIME ȘI ÎNDEPĂRTEAZĂ METALELE DURE ȘI MINERALELE

Kinky Curly Come Clean Natural Moisturizing Shampoo – Water, Mandarin Orange Fruit, Marigold Flower, White Willow Bark, Sea Kelp, C14-16 Olefin Sulfonate, Cocamidopropyl Betaine, Phytic Acid, Citric Acid, Sea Salt, Phenoxyethanol, Fragrance

Acesta este unul din cele mai cunoscute șampoane în comunitatea Curly Girl, folosit pentru a îndepărta depunerile cauzate de polimerii și grăsimile vegetale din produsele pentru părul creț. Are ca bază de curățare un surfactant anionic cu putere mare de degresare, C14-16 Olefin Sulfonate și Cocamidopropyl Betaine, un surfactant amfoteric care reduce efectele negative cauzate de olefin sulfonate. Conține phytic acid ca agent de chelare. Conține câteva extracte de plante care sunt inutile în șampoane și are o formulă foarte simplă, fără agenți de condiționare, polimeri și grăsimi vegetale. L-am folosit o dată la 30 de zile pentru a îndepărta polimerii și uleiurile din produsele pe care le aplic pe păr. După folosire părul meu se simte puțin aspru.

Bumble and Bumble Sunday Shampoo – Water, Sodium Laureth Sulfate, Cocamidopropyl Betaine, PPG-2 Hydroxyethyl Cocamide, Panax Ginseng (Ginseng) Root Extract, Rosmarinus Officinalis (Rosemary) Leaf Extract, Salvia Officinalis (Sage) Leaf Extract, Isoceteth-20, Sodium Chloride, Glycerin, Tetrasodium EDTA, Citric Acid, Chlorphenesin, Phenoxyethanol, Methylchloroisothiazolinone, Methylisothiazolinone, Green 5 (CI 61570), Ext. Violet 2 (CI 60730), Limonene, Fragrance.

Conține ca agent principal de curățare Sodium Laureth Sulfate și Cocamidopropyl Betaine ca agent secundar. Este un șampon prietenos cu pielea, cu putere mare de degresare și detergență, conține ca agent de chelare Tetrasodium EDTA. Nu conține agenți de condiționare, polimeri, unturi. Conține 3 extracte de plante care nu au efecte negative asupra părului și scalpului. Conține glicerină ca umectant. Pe părul meu acest șampon cu SLES este mai puțin agresiv decât cel de la Kinky Curly și după spălare simt părul mai puțin aspru. Surprinzător, după ce folosesc Sunday Shampoo nu simt că părul scârțâie de curățenie, așa cum simt după Kinky Curly, iar de când l-am achiziționat am preferat să îl folosesc pe acesta.

EXEMPLE DE FORMULE PENTRU ȘAMPON USCAT

Personal nu folosesc șampoane uscate. Nici când aveam exces de sebum după 3 zile de la spălare nu am reușit să folosesc șamponul uscat, am încercat în urmă cu câțiva ani mai multe variante de la Batiste și m-a copleșit mirosul care a persistat mult timp pe părul meu.

În articolul despre cât de des ne spălăm părul am propus o soluție alternativă pentru șampoanele uscate. Dacă ai nevoie de un astfel de produs am comparat mai jos câteva formule.

Briogeo Scalp Revival Charcoal + Biotin Dry Shampoo – Oryza Sativa (Rice) Starch, Zea Mays (Corn) Starch, Kaolin Clay, Sodium Bicarbonate, Manihot Esculenta (Tapioca) Root Starch, Sodium Hyaluronate Powder, Bambusa Arundinacea (Bamboo) Powder, Biotin, Hamamelis Virginiana (Witch Hazel) Leaf Extract, Charcoal Powder, Citrus Aurantium Dulcis (Orange) Peel Oil, Prunis Persica (Peach) Fruit Extract, Fragrance (Parfum)

Conceput pentru persoanele cu păr creț, acest produs are o bază absorbantă compusă din amidon de orez, amidon de porumb, amidon de tapioca, pudă de bambus, pudră de cărbune și argilă albă kaolin. În formulă sunt incluse ingrediente iritante pentru piele (Witch Hazel, extractul de portocala, parfum) și pentru că acest produs rămâne pe piele este posibil să cauzeze iritații. Însă nu conține alcool degresant, ceea ce este un mare beneficiu pentru păr și scalp. Nu se depune pe firul de păr.

Batiste Original – Butane, Isobunate, Propane, Oryza Sativa (Rice) Starch, Alcohol Denat., Parfum (Fragrance), Limonene, Linaalol, Geraniol, Benzyl Benzoate, Distearyldimonium Chloride, Cetrimonium Chloride.

Problema cu acest produs este prezența alcool-ului. Are o formulă foarte diferită de Briogeo, conține și agenți de condiționare (Distearyldimonium Chloride, Cetrimonium Chloride). Are un singur ingredient absorbant, amidonul de orez. Conține parfum, iar cele trei molecule aromate listate separat sunt iritanți cunoscuți, fac parte din complexul de molecule al ingredientului Parfum și trebuie listați separat conform legislației în vigoare (Limonene, Linaalol, Geraniol).

Macadamia Professional Style Extend Dry Shampoo – Isobutane, Alcohol Denat., Dimethylimidazolidinone Rice Starch, Solanum Tuberosum (Potato) Starch, Butane, Aluminum Starch Octenylsuccinate, Volcanic Ash, Macadamia Ternifolia (Macadamia) Seed Oil, Argania Spinosa (Argan) Kernel Oil, Hedychium Coronarium (Ginger) Root Extract, Mangifera Indica (Mango) Fruit Extract, Actinidia Chinensis (Kiwi) Fruit Extract, Passiflora Incarnata (Passion Flower) Extract, Aloe Barbadensis (Aloe Vera) Leaf Extract, Panthenol, Tocopheryl Acetate, Silica, Benzoic Acid, Sorbic Acid, Water, Ethylhexyl Methoxycinnamate, Fragrance, Chlorphenesin, Phenoxyethanol, Eugenol, Hexyl Cinnamal, Linallol, Benzyl Salicylate.

Șamponul de la Macadamia are o formulă cu diverse acțiuni: degresare puternică (alcohol denat. este al doilea ingredient din formulă!), absorbirea grăsimilor (amidon de cartof, cenusă vulcanică, Dimethylimidazolidinone Rice Starch, Aluminum Starch Octenylsuccinate), hidratare cu grăsimi (ulei de argan, ulei de macadamia). Așa cum cred și despre măștile cu argilă care conțin uleiuri, la fel cred și despre acest produs că puterea lui de absorbire a sebumului de pe scalp este redusă din cauza grăsimilor din formulă. Din punct de vedere al formulei acest produs nu este potrivit cu rol de șampon uscat.

Klorane Dry Shampoo with Oat Milk – Propane, Isobutane, Oryza Sativa (Rice) Starch, SD Alcohol 39-C (Alcohol Denat.), Aluminum Starch Octenylsuccinate, Avena Sativa (Oat) Kernel Oil, Benzyl Salicylate, Cetrimonium Chloride, Cyclodextrin, Cyclohexasiloxane, Cyclopentasiloxane, Fragrance, Hexyl Cinnamal Isopropyl Myristate, Limonene, Silica.

Șamponul uscat de la Klorane are aceeși problemă, puțin diferită – concentrația de alcool degresant este mai mică decât în cel de la Himalaya, uleiul vegetal este doar cel de argan, formula conține mai puține ingrediente absorbante de sebum, dar conține un agent de condiționare (Cetrimonium Chloride) și, surpriză, conține doi siliconi care se depun imediat pe firul de păr. Cu siguranță nu poți folosi acest produs dacă șamponul tău obișnuit nu este unul cu sulfați.

Din punctul meu de vedere includerea siliconilor în șampoanele uscate este complet inutilă (la fel e și cu uleiurile vegetale). Nu uita, aceste ingrediente se depun pe firul de păr și rămân pe firul de păr până când speli părul cu șampon lichid, timp în care promovează acumularea de impurități pe scalp și pe firul de păr.

Experiență personală – rutina de curățare a părului

Îmi spăl părul de două ori pe săptămână, miercuri și duminică. De când urmez metoda Curly Girl, pe părul meu nu mai există exces de sebum, iar pe scalp observ sebum după 5-6 zile dacă nu spăl părul. Din păcate buclele mele nu rezistă atâtea zile.

De obicei miercuri folosesc cowash sau low poo, în funcție de cât de încărcat de produse îmi simt părul. Pe scalp nu există sebum după 3 zile de la spălare, dar cu siguranță buclele mele au nevoie de reîmprospătare și singurul fel în care pot face acest lucru cu rezultate bune este să ud părul complet. După cowash folosesc un balsam pe care îl las să acționeze 20 de minute.

Duminica folosesc de obicei un șampon blând, fără surfactanți duri. După șampon aplic întotdeauna o mască hidratantă. O dată la 30 de zile folosesc un șampon cu surfactanți duri și agenți de chelare care pot îndepărta toate depunerile de pe firul de păr – produsele mele conțin polimeri cuaternari și grăsimi vegetale, dar nu conțin siliconi, ceară și ulei mineral.

Într-o lună rutina mea de spălare a părului poate arăta așa: șampon de curățare în profunzime și chelare (îl folosesc la prima spălare în fiecare lună), low poo, low poo, șampon fără surfactanți duri, cowash, șampon fără surfactanți duri, cowash, low poo. O altă variantă poate fi așa: șampon de curățare în profunzime și chelare, cowash, șampon fără surfactanți duri, cowash, șampon fără surfactanți duri, cowash, șampon fără surfactanți duri, cowash. Sau așa: șampon de curățare în profunzime și chelare, cowash, cowash, șampon fără surfactanți duri, cowash, cowash, șampon fără surfactanți duri, cowash. Înainte de a alege produsul pentru curățare evaluez cu atenție cât de deshidratat este părul și cât este de încărcat de produse.

Atenție, dacă folosești siliconi pe păr, rutina mea nu este foarte potrivită pentru ține, cowash-ul și șamponul fără sulfați nu poate îndepărta siliconii.

Folosesc balsamul cu rol de curățare a părului pentru a îndepărta henna pentru că este recomandată evitarea șamponului după henna. Pentru că folosesc o cantitate foarte mare de produs atunci când îndepărtez henna, prefer să folosesc în loc de cowash, un balsam cu o formulă foarte lejeră și foarte simplă, fără unturi, uleiuri și siliconi, cu preț foarte bun care nu ar fi foarte potrivit ca hidratare pentru părul meu puțin uscat.

Care sunt cele mai mari greșeli pe care o poate face o persoană care renunță la șampoanele cu surfactanți duri?

  1. Nu înțelege că o dată cu renunțarea la surfactanții duri trebuie să renunțe la siliconi, ceară și ulei mineral în produsele pentru păr.
  2. Nu înțelege că toate produsele hidratante și pentru stilizare se depun mai mult sau mai puțin pe firul de păr și că părul are nevoie de curățare în profunzime din când în când.
  3. Urmează cu strictețe metode de îngrijire a părului și alege produse total nepotrivite pentru tipul de păr și nevoile ei.

8 comentarii

Scrie un comentariu
  • Bună, Corina! Aș avea mare nevoie de sfatul tau in legatura cu problemele părului meu. Pot spune ca de vreo 7-8 ani întâmpin mereu probleme cu părul. Pe la vârsta de 14 ani m-am confruntat cu matreata, scalpul meu era într-o stare extrem de gravă…mâncărimi, bubite, uneori imi dădea sângele când ma scarpinam, dar nu mai suportam…Am reusit sa scap de problema asta cu samponul de la yves rocher, cel cu rodie pt anti-matreata+clătire la final cu apa si oțet de mere. Ideea e ca după ce am scapat de asta,am incercat sa schimb șamponul, insa cum îl schimbam, apărea măreață. Începeam să folosesc iar cel cu rodie, si atunci se calma si scalpul. Dar de la un moment dat nu mai funcționa nici cel cu rodie. Nu inteleg de ce, indiferent de ce șampon folosesc acum, la 2-3 zile după spălare apar mancarimile, măreața si sebumul. Matreata nubeste intr o stare grava, dar se vad acele scuame mici la radacina. Nu stiu ce șampon sa mai folosesc. Pot spune ca nici unul nu ma ajuta așa cum trebuie. Cel cu rodie chiar a fost o minune când îl foloseam si isi făcea efectul. Chiar dacă apare sebumul pe scalp la 2 3 zile, părul este electrizat. Folosesc balsam, îl clătesc foarte bine iar la final când îl usuc,simt ca părul nu este curat, îl simt încărcat si in ciuda acestui fapt tot se electrizeaza…Nu inteleg unde greșesc si nu stiu ce produse pot folosi…iti multumesc anticipat!

  • Foarte interesant articolul, chiar aveam nevoie de astfel de informatii. Poate pe viitor vei scrie si un articol despre ingrijirea mainilor? Eu ma confrunt cu o piele foarte uscata pe maini, insa pe langa ineficienta cremelor de pe piata, mai am o problema. Majoritatea cremelor de maini imi provoaca acnee daca ma ating accidental pe fata. In plus, am o munca de birou, inevitabil crema de maini se transfera si pe tastatura si tot asa…

    • Cristina, folosesc diferite masti in functie de cum imi simt parul. Cateodata pun imagini cu rezultate pe Instagram pe contul meu, poti cauta dupa hashtagul #pasageracreata. De asemenea pe pagina de Facebook a blogului sunt scriu despre păr. În curând voi publica și liste cu produse.

  • Bună, Corina! Te rog sa ne spui noua, celor care folosim Marocan Oil,zilnic
    doar pe lungimi, pentru a fi ușor de pieptănat și pentru a nu se rupe??urmează sa țin cont de toată informația primita legata de sampon/balsam nsă mă întreb ce pot folosi zilnic pentru a face parul sa arate bine, ca uleiurile?

    • Noemi, daca parul tau arata bine dupa ce folosesti uleiuri atunci folosesti uleiuri in continuare. Spui ca pieaptani parul, cred deci ca parul tau nu este cret. Nu stiu daca Marocan Oil contine sau nu siliconi, dar daca ai parul drept, aplici acest produs si rezultatul final este asa cum iti doresti, nu vad de ce sa il schimbi.



Te rog să citești cu atenție articolele de pe acest blog și comentariile (folosește motorul de căutare din partea dreapta, sus), pentru majoritatea întrebărilor tale există deja un răspuns scris. Te rog să îmi scrii așa cum ți-ai scrie ție (reclamele, sfaturile impertinente și altele de genul nu vor fi aprobate).

Comentariul tău va fi aprobat atunci când voi avea răspunsul potrivit întrebării tale și timpul necesar pentru a-l scrie. Din lipsa de timp nu voi răspunde întrebărilor care cer analiza listei de ingrediente a produselor cosmetice.

Pentru recomandări și întrebări despre produsele Paula's Choice te rog scrie mail la info@paulaschoice.ro.

Mulțumesc pentru înțelegere. Multă sănătate!

Scrie un comentariu

Toate drepturile asupra conținutului sunt rezervate Pasagera.ro. Reproducerea informațiilor de pe site este strict interzisă și pedepsită conform legii drepturilor de autor.