Îngrijirea pielii mâinilor iarna și vara – Curățare, hidratare și protejare

În fiecare moment pielea mâinilor este expusă la factorii din mediul extern, iar pe parcursul zilei mâinile sunt expuse la diverse substanțe și acțiuni care au ca efecte secundare afectarea sau chiar distrugerea barierei naturale a pielii și au ca simptome comune deshidratarea și sensibilizarea pielii.

În unele cazuri, lipsa îngrijirii pielii mâinilor poate duce la apariția iritațiilor, petelor cauzate de soare, descuamări sau chiar sângerări în anotimpul rece ca simptome ale diverselor dermatite ce pot afecta mâinile, usturime, roșeață și prurit (mâncărimi).

Atunci când pielea este deshidratată și lezată, orice aplici pe piele poate cauza usturimi, chiar și apa, iar evitarea factorilor care pot agrava aceste simptome este primul pas în vindecarea pielii.

Există câteva reguli generale care te pot ajuta să ai mâinile cât mai puțin afectate de mediul extern și să îți păstrezi pielea hidratată în orice anotimp, le-am enumerat mai jos:

1. Evită contactul direct cu substanțele de curățenie și dezinfecție, indiferent de natura lor, în special produsele care conțin clor

Fiecare din substanțele sintetice sau naturale folosite frecvent în casă are potențial iritant pentru piele și poate cauza o cascadă de efecte adverse care de multe ori declanșează dermatite alergice de contact. Exemple: detergenți de orice fel, substanțe pentru dezinfectat sau curățat suprafețe, substanțele pentru lustruit suprafețe etc.

Protejează mâinile cu mănuși de unică folosință, mănuși de bucătărie sau mănuși de grădină, în funcție de nevoi și preferințe. Dacă ești alergică la latex, evită mănușile care conțin latex.

Expunerea frecventă la produsele de curățare și dezinfectare, în special dacă este urmată de spălarea mâinilor cu detergenți degresanți, are ca efect garantat deshidratarea pielii – pielea se simte uscată și aspră – iar în timp sensibilizarea pielii și apariția eczemelor.

2. Protejează-ți mâinile atunci când trebuie să manipulezi hârtie, să ștergi praful, să schimbi roata la bicicletă, să speli mașina, să lucrezi în grădină etc.

Nu doar substanțele pentru curățenie pot afecta pielea mâinilor, ci orice acțiune care presupune contactul cu elemente care pot deshidrată pielea: manipularea hârtiei și cartonului poate cauza deshidratare și microleziuni pielii, folosirea aparatelor din sala de sport poate duce la formarea calusului pe palme, praful poate cauza deshidratare și orice alte impurități cu care mâinile ajung în contact pot afecta pielea.

Acest lucru nu înseamnă că ar trebui să folosim mănuși când atingem o coală de hârtie, dar înseamnă că ar trebui să folosim mănuși în orice situație în care mâinile riscă să fie afectatate de substanțele folosite sau de acțiunile noastre.

De fiecare dată când spălăm mâinile bariera naturală a pielii este afectată, în special dacă folosim săpun solid sau produse lichide puternic degresante. Protejând mâinile în timpul activităților care presupun contact cu impurități și grăsimi, putem spăla mâinile de mai puține ori pe zi.

3. Protejează mâinile de temperaturile extreme și radiațiile solare

În timpul iernii, temperaturile scăzute afectează bariera naturală a pielii cauzând deshidratare, descuamări și în cazuri grave, eczeme care au ca simptome leziuni pe piele. Umiditatea scăzută din încăperi accentuează toate aceste simptome, de aceea de multe ori iarna, pielea mâinilor este aspră, roșie și fragilă.

Atunci când e frig, protejează întotdeauna mâinile cu mănuși, pentru a păstra integritatea barierei naturale a pielii și hidratează pielea de mai multe ori pe zi.

Pentru a preveni distrugerile cauzate pielii de radiațiile solare, protejează pielea cu o cremă cu protecție solară cu SPF 30 sau mai mare. Radiațiile solare sunt prezente în atmosferă tot timpul anului și ideal ar fi să protejăm mâinile de radiații UV în fiecare zi, dar dacă nu poți face acest lucru în fiecare zi, cel puțin vara aplică SPF pe mâini așa cum aplici și pe ten.

Cel mai frecvent, radiațiile solare cauzează pete și accelerează procesul de îmbătrânire, iar acest lucru înseamnă că pielea își pierde fermitatea și elasticitatea, iar mâinile au aspect îmbătrânit, ridat și culoare neuniformă.

Atâta timp cât pielea este expusă luminii solare este necesară reaplicarea protecției solare de fiecare dată când a fost îndepărtată prin spălarea mâinilor sau curățarea cu geluri antibacteriene, șervețele umede etc. Chiar și în încăperi, în mijloacele de transport în comun, în automobilul personal, există radiații solare dacă sticla ferestrelor nu are protecție UV – majoritatea din păcate nu au, poți verifica dacă sticla ferestrelor tale este tratată pentru a oferi protecție UV.

Vara, aplică un strat generos de cremă cu protecție solară SPF 30 sau mai mare pe pielea mâinilor, înainte de a conduce un automobil. Majoritatea automobilelor nu au geamuri cu protecție UV, iar menținerea mâinilor pe volan în aceeași poziție pe o perioadă mai lungă, combinată cu efectul de seră generat de soare în mașină, poate afecta pielea mâinilor grav.

Dacă expui mâinile la lămpi UV (de exemplu atunci când îți faci manichiură cu gel sau ojă semipermanentă) protejează pielea cu un strat generos de SPF sau folosește mănuși. Nu ai nevoie de mănuși speciale cu protecție UV, poți folosi orice pereche de mănuși din material opac. Există mănuși foarte subțiri, din bumbac, albe sau colorate – poți tăia vârful degetelor și le poți purta în timpul expunerii la lămpile UV.

Nu este nevoie să cumperi o cremă specială cu protecție solară, poți folosi crema cu care protejezi restul corpului sau orice cremă cu protecție solară SPF 30 sau mai mare. Dacă petreci majoritatea timpului expusă la radiațiile solare ar fi bine să ai mereu la îndemână o cremă cu protecție solară pe care să o reaplici imediat ce te speli pe mâini.

În farmacii și magazine gen DM, Douglas etc există creme de mâini cu protecție solară de la Neutrogena, Palmers, Uriage etc.

4. Pentru curățarea frecventă a mâinilor, alege produse fără parfum și alți iritanți, cu surfactanți blânzi

Deși produsele lichide pentru curățarea mâinilor (hand cleanser) sunt etichetate în România ca săpun lichid pentru mâini, aceste produse nu conțin surfactanți din categoria săpunului. Detalii despre acești surfactanti găsești în articolul despre detergenți – caută în text cuvântul săpun.

Săpunul solid cu pH bazic este cel mai agresiv detergent pentru mâini, comparativ cu orice alt detergent, de aceea săpunurile solide nu sunt potrivite pentru spălarea frecventă a mâinilor.

De asemenea parfumul, uleiurile esențiale, extractele de citrice etc, sunt ingrediente cu potențial iritant care în produsele de curățare pentru mâini folosite frecvent în timpul zilei, în special dacă produsul este unul cu Sodium Lauryl Sulfate (SLS), pot cauza dermatită alergică de contact.

Alege produse fără parfum și iritanți pentru curățarea mâinilor și limitează folosirea gelurilor antibacteriene și dezinfectante doar la momentele în care nu ai opțiunea de a spălă mâinile cu apă și produs de curățare. Gelurile sau spray-urile antibacteriene sunt în general în bază de alcool, iar alcoolul este puternic degresant pentru piele și în plus, ingredientele antibacteriene au întotdeauna potențial iritant.

Pentru îngrijirea mâinilor alege doar produse fără alcool, inclusiv gelurile antibacteriene. Dacă pielea ta este afectată de eczeme, iritații și mâncărimi, este extrem de important să eviți contactul cu orice iritant începând cu parfumul din produsele pentru îngrijire mâinilor.

De câte ori trebuie să ne spălăm pe mâini în fiecare zi?

Pentru a menține pielea sănătoasă este important să o curățăm de două ori pe zi, dimineața și seara, însă în cazul mâinilor care sunt expuse la diverse impurități, curățarea este necesară de mai multe ori pe zi. De exemplu, trebuie să ne spălăm pe mâini chiar dacă nu simțim mâinile murdare: înainte să mâncăm, să aplicăm lentilele de contact, să schimbăm scutecul bebelușului, chiar și înainte să ne spălăm pe față trebuie să ne spălăm pe mâini.

În funcție de activitățile zilnice, fiecare dintre noi trebuie să spele mâinile de mai multe ori pe zi. De aceea este important ca produsele de curățare să aibă potențial de a irita și deshidrata pielea cât mai mic, iar în produsele de curățare ingredientele care pot irita și degresa pielea cel mai mult sunt surfactanții. Detergenții (sau surfactanții) puternic degresanți și detersivi, în special Sodium Lauryl Sulfate (SLS) și Sodium Coco-Sulfate, folosiți de mai multe ori pe zi, afectează bariera naturală a pielii.

Pentru a curăță mâinile murdare de impurități și grăsimi alege un produs de curățare cu surfactanți anionici din categoria sulfaților care sunt blânzi cu pielea, cum este Sodium Laureth Sulfate (SLES). În aceste cazuri, detergenții puternic degresanți sunt necesari, însă pentru curățarea mâinilor atunci trebuie, dar mâinile nu sunt murdare, alege un produs de curățare cu surfactanți blânzi, care nu sunt sulfați, sulfonați și olefin sulfonati.

Practic, pentru spălarea frecventă a mâinilor, trebuie să alegem un produs de curățare cremos, cu surfactanți blânzi, care să nu usuce pielea. În articolul despre detergenți am detaliat acțiunea acestora asupra pielii și am dat exemple de surfactanți mult mai blânzi comparativ cu sulfații folosiți de obicei în produsele pentru curățare.

Ar trebui să mă spăl pe mâini cu produse fără sulfați, sulfonați și olefin sulfonați?

Atunci când am renunțat la surfactanții duri pentru spălarea părului mi-am pus întrebarea logică: de ce să mă spăl pe mâini cu surfactanți puternic degresanți dacă nu am nevoie de degresare?

În anotimpul rece mâinile mele sunt afectate de temperaturile scăzute și în anii trecuți m-am confruntat cu toate problemele descrise mai sus, inclusiv leziuni, sângerări și descuamări pe mâini și între degetele. Urmând toate sfaturile din acest articol am reușit să mențin pielea hidratată tot timpul anului, însă de când am renunțat la spălarea frecventă a mâinilor cu sulfați, am observat o schimbare majoră pe piele.

Iarna pielea mea are tendințe de deshidratare și este nevoie să hidratez cu produse mai emoliente, mai frecvent. Iarna 2018/2019 este prima iarnă în care nu am avut nevoie de hidratare după fiecare spălare pe mâini și prima iarnă în care la sfârșitul zilei nu am simțit nevoia să hidratez mâinile cu unturi și creme grase.

Fiecare dintre noi reacționează diferit la detergenți, iar în cazul meu am descoperit că sulfații îmi deshidratează profund pielea. De aceea limitez folosirea acestor surfactanți pe piele (pe scalp, pe păr, pe corp) pentru momentele când pielea este încărcată de impurități și grăsimi ce nu pot fi îndepărtate cu apă și produs de curățare fără surfactanți duri. Pentru momentele când trebuie să curăț foarte bine mâinile folosesc un produs de curățare cremos, cu Sodium Laureth Sulfate, iar acest lucru nu se întâmplă în fiecare zi.

Spălarea ocazională a mâinilor cu sulfați nu este atât de problematică și este uneori necesară. Alege un sulfat mai blând, cum ar fi Sodium Laureth Sulfate.

Dacă nu ai probleme cu pielea mâinilor, nu o simți vreodată uscată și ești mulțumită de produsele folosite pentru curățare și hidratare, atunci nu trebuie să schimbi nimic.

Dacă însă dorești să vezi diferența între folosirea frecventă a unui produs cu sulfați comparativ cu folosirea unui produs fără sulfați te încurajez să cumperi un produs fără sulfați și să observi ce simți diferit în timpul folosirii acestuia.

Cu ce produse pot spăla frecvent mâinile?

Am căutat produse pentru curățarea mâinilor fără sulfați în magazine și din păcate nu am găsit, de aceea cel mai simplu pentru mine a fost să cumpăr un produs de curățarea a tenului fără sulfați, sulfonați și olefin sulfonași, fără parfum sau iritanți și să îl folosesc pentru spălarea mâinilor.

Pentru curățarea mâinilor poți folosi orice produs de curățare pentru ten, gel de duș, șampon, gel pentru bebeluși etc. Denumirea produsului nu contează, tot ce contează este lista de ingrediente și felul în care curăță și afectează sau nu bariera naturală a pielii.

Majoritatea produselor pentru ten normal sau uscat nu conțin surfactanti duri (cel puțin așa ar trebui), acestea pot fi folosite dacă mâinile tale sunt mereu uscate și descuamate. De asemenea orice gel de duș cremos și blând cu pielea poate fi produsul tău de curățare frecventă a mâinilor.

Dacă mâinile tale nu sunt uscate poți alege un produs de curățare a tenului normal, mixt sau gras, cu mențiunea că unele produse pentru ten gras pot conține sulfați și este necesar să verifici lista de ingrediente.

Atunci când am renunțat la spălarea frecventă cu sulfați, am cumpărat pentru curățarea mâinilor Cerave Foaming Cleanser pentru piele normală și grasă, nu are parfum, iar detergentul principal este un surfactant amfoteric, mai precis coco betaine. Există și varianta pentru piele uscată, potrivită dacă pielea mâinilor este uscată, descuamată și iritată.

Cerave Moisturizing Cleanser conține doar surfactanți cationici și are putere degresantă foarte slabă. Produsele Cerave se găsesc în farmaciile Sensiblu, la Farmacia Tei, emag, notino etc, mai jos am pus 2 linkuri cu aceste produse la gramajul și prețul cel mai avantajos, pot fi folosite pentru spălarea mâinilor:

Cerave Hydrating Cleanser 1000 ml 52 lei
Cerave Foaming Cleanser 1000 ml 52 lei

Am dat aceste exemple doar pentru că multe persoane vor obiecta la soluția de a folosi un produs pentru curățarea feței pe mâini, din cauza costurilor. Din fericire există produse pentru ten sau geluri de duș fără parfum și surfactanți duri, cu gramaj mare și preț accesibil, care pot fi folosite pentru spălarea mâinilor.

5. Hidratează mâinile de mai multe ori în timpul zilei

Despre hidratarea pielii am scris câteva articole, de aceea doar voi reaminti care sunt categoriile de ingrediente de care are nevoie pielea pentru hidratare:

 • ingrediente skin identical (sau nutrienți) – emolienți, uleiuri și unturi vegetale, lipide, acizi grași, alcooli grași etc
 • umectanți – glicerină, panthenol, sorbitol etc
 • antioxidanți – vitamine, unele extracte de plante, mai rar regăsite în cremele de mâini
 • ingrediente cell communicating sau reparatoare – ceramide, peptide, amino acizi, acid hialuronic, retinol, niacinamide
 • anti iritanți sau ingrediente calmante – colloidal oatmeat, adenosine, allantoin, licorice, bisabolol, extract de mușețel, extract de ceai verde, extract de gălbenele, aloe vera etc

Orice cremă hidratantă pentru corp sau pentru ten poate asigura hidratarea pielii mâinilor, iar frecvența de aplicare a cremei hidratante depinde de felul în care simți mâinile în timpul zilei. În mod normal ar trebui să hidratăm mâinile de fiecare dată când au fost în contact cu factori care cauzează deshidratarea: spălare cu surfactanți degresanți, contact direct cu substanțe iritante sau impurități etc.

Ușor de zis, mai de greu de realizat pentru persoanele active care nu au 10 minute la dispoziție pentru aplicarea cremei hidratante și timpul de așteptare pentru ca aceasta să fie absorbită în piele. De aceea majoritatea renunță la crema de mâini și ajung să aibă mâinile uscate doar pentru că nu au găsit crema potrivită sau metoda de aplicare potrivită.

Care este rolul siliconului și uleiului mineral în produsele pentru hidratarea mâinilor?

În articolul despre detergenți spuneam că atunci când renunțăm la sulfați pentru curățarea părului trebuie să renunțăm și la siliconii din produsele de stilizare. Din fericire acest lucru nu este valabil în cazul pielii, siliconul, uleiul mineral și alte ingrediente care formează peliculă pe suprafața pielii nu se atașează de piele așa cum se atașează de păr și nu sunt necesarii sulfații pentru a-i îndepărta.

Pentru pielea uscată a mâinilor siliconul și uleiul mineral formează o barieră protectoare care previne într-o anumită măsură pierderea moleculelor de apă din piele și previn astfel deshidratărea. Scopul ingredientelor film forming nu este de a hidrata ci de a păstra hidratarea obținută cu nutrienții, umectanții și emolienții folosiți pentru hidratare.

Cum pot hidrata mâinile în timpul zilei?

În condiții normale palmele rareori au nevoie de hidratare, iar crema hidratantă aplicată seara, în strat generos, poate asigura hidratarea de care are nevoie pielea palmelor timp de 24 de ore. Dacă pielea palmelor tale este descuamată și deshidratată deși protejezi mâinile de mediul extern, îți recomand să vizitezi un medic dermatolog pentru un diagnostic corect.

În timpul zilei ingredientele hidratante aplicate pe palme pot îngreuna activitățile zilnice, de aceea este important să găsești produsele suficient de hidratante pentru mâinile uscate, dar cu texturi lejere, pe care să le aplici în așa fel încât să eviți pe cât posibil contactul cu degetele.

Aplică o cantitate mică de cremă pe mâna dreapta și pe mâna stânga, întinde crema doar pe mâini, fără să ajungă pe palme și pe buricele degetelor. Poți adăuga mai multă cremă dacă este nevoie, important este ca după ce ai hidratat mâinile, pielea să se simtă hidratată, dar nu uleioasă, iar palmele să nu fi atins crema hidratantă. În acest fel poți relua orice activitate după ce ai hidratat mâinile.

Este mai bine să asiguri hidratare frecventă pentru pielea mâinilor decât să aștepți până când îți simți mâinile uscate și apoi să aplici o cremă hidratantă. Pentru persoanele care nu au probleme cu deshidratarea și nu au avut vreodată pielea uscată este suficient să hidrateze mâinile dimineața și seara și să le protejeze de radiațiile solare în timpul zilei.

În mod normal ar trebui să hidratăm pielea după fiecare spălare pe mâini pentru că în procesul de curățare sunt îndepărtate de pe piele elemente esențiale care asigură nivelul optim de hidratare. De aceea ar fi bine ca în bucătărie și în baie, lângă produsul de curățare să existe un recipient cu cremă hidratantă.

Sfat: cumpără produsele cosmetice pentru curățarea și hidratarea mâinilor în cantități mari pentru a obține cel mai bun preț. Împarte produsele în mai multe recipiente mici, poți chiar cumpăra recipiente opace cu gramaj mic, pentru acest scop. În acest fel le poți folosi la fiecare lavoar și poți lua în călătorii produsele tale preferate.

Cu ce pot hidrata mâinile?

Din fericire există creme de mâini fără parfum și iritanți în farmaciile și magazinele din România. Deși parfumul nu este atât de problematic în produsele care se clătesc de pe piele și în mod normal iritația cauzată de parfumul din cremele hidratante nu este vizibilă pe piele, totuși, dacă problema ta este pielea uscată a mâinilor sau deshidratare, descuamare, eczemă, primul pas este renunțarea la factorii ce pot agrava aceste simptome, începând cu parfumul.

Nu contează denumirea cremei folosite, contează doar să conțină ingredientele necesare hidratarii, iar pentru unii dintre noi contează gramajul produsului și prețul. Cele mai multe creme de mâini au formule simple comparativ cu cremele pentru ten, însă chiar și o formulă simplă poate fi eficientă în hidratarea pielii mâinilor.

Cel mai important aspect în afară de lista de ingrediente este textura produsului și felul în care pielea ta absoarbe ingredientele. În funcție de cât de uscată și fragilă este pielea mâinilor poți alege mai multe variante de hidratare:

a. Creme hidratante cu textură lejeră pentru aplicare frecventă – există multe variante în farmacii în special în categoria dermatocosmeticelor. Momentan eu folosesc Cerave Reparative Hand Cream în timpul zilei și seara folosesc La Roche Posay Cicaplast Mains. Textura cremei Cerave este mai lejeră și o pot aplica oricât de frecvent doresc în timpul zilei, textura cremei Cicaplast este mai emolientă și prefer să o folosesc seara, aplicând un strat generos pe mâini și palme.

Cerave hand cream

O variantă foarte avantajoasă ca preț este folosirea cremelor hidratante pentru corp, cu rol de hidratare pentru mâini, cum ar fi Cerave Moisturizing Lotion 473 ml 47 lei.

b. Creme hidratante cu textură onctuoasă – sunt necesare atunci când pielea este extrem de uscată și aspră și e mai bine să fie aplicate pe pielea curată, puțin umedă. Cu cât mai uscată și deshidratată este pielea cu atât mai mult are nevoie de emolienți.

În iernile în care mâinile mele au fost uscate și crăpate aplicam unt de corp în timpul zilei (Clinical Body Butter) și seara aplicam balsamul hidratant pentru buze și corp de la Paula’s Choice Lip & Body Treatment Balm, care are textură solidă și se transformă în unt la aplicare pe piele.

c. Amestecuri de uleiuri și unturi hidratante – dacă preferi îngrijirea pielii cu ingrediente naturale poți folosi amestecuri de unturi și uleiuri vegetale, aplicate pe pielea curată și puțin umedă. Pentru că aceste ingrediente asigură doar o parte din nutrienții necesari pielii, este bine să completezi hidratarea cu o crema care să conțină și alte ingrediente hidratante, naturale dacă dorești. De multe ori cremele naturale conțin uleiuri esențiale care pot fi iritante pentru piele, verifică întotdeauna lista de ingrediente.

d. Creme hidratante pentru pielea afectată de eczeme – de cele mai multe ori pentru eczemele cauzate de factorii din mediul extern și îngrijirea incorectă a mâinilor, medicii recomandă aplicarea cremelor cu cortizoni. Personal cred că o cremă cu cortizon ar trebui aplicată doar la recomandarea medicului și doar urmând cu strictețe indicațiile de folosire pentru că dermatita cortizonică este tot mai frecventă. Nu am folosit creme cu cortizon nici măcar atunci când pielea mâinilor era crăpată, iritată, cu leziuni și nici nu sunt în măsură să fac recomandări de folosire.

Cred însă că există produse care pot ameliora astfel de simptome, în special dacă sunt folosite de la primele semne de iritație a pielii. Dermatitele și eczmele sunt afecțiuni cu care m-am confruntat toată viața, de-a lungul anilor am învățat care sunt factorii declanșatori și care sunt cei care agravează afecțiunea pentru a-i elimina pe cât posibil din viața mea și am învățat care sunt ingredientele care îmi sunt de folos atunci când observ primele simptome ale dermatitei oriunde pe corp.

De cele mai multe ori dermatitele de pe pielea mea au ca factor declanșator stresul și din cauză că în anotimpul rece pielea mea are tendințe de deshidratare, orice simptome ale dermatitei sunt mai accentuate iarna. Din fericire după ce am învățat cum să protejez și să hidratez pielea mâinilor am reușit să evit manifestarea simptomelor mai grave ale eczemelor: leziuni și sângerări între degete, piele aspră, iritată și lezată.

Eucerin Eczema Relief

Folosesc de câțiva ani buni, am menționat-o în multe articole și nu îmi lipsește din casă Eucerin Eczema Relief Body Cream, o cremă fără parfum care conține 1% colloidal oatmeal, un ingredient anti iritant care în cazul meu poate calma orice formă de eczemă de pe piele și conține piroctone olamine, un antifungic eficient pentru multe simptome ale dermatitelor. Întotdeauna iau cu mine un recipient de 50 ml când plec în călătorii, în special iarna. Eu nu am găsit acest produs în România, din păcate, îl comand din magazinul din link.

În zilele foarte reci în care stau mult timp în aer liber (cu mănuși bineînțeles) știu că până la sfârșitul zilei pielea mâinilor va fi roșie și iritată pentru că așa reacționează pielea mea la frig. Seara aplic crema de la Eucerin și apoi Lip & Body Treatment Balm (doar pe zonele iritate, de obicei între inelar și degetul mic) și în acest fel previn deshidratarea pielii și declanșarea unei eczeme.

Iarna aceasta a fost prima iarnă în care nu am avut nevoie de Lip & Body Treatment Balm pentru hidratarea mâinilor și acest lucru se datorează faptului că am renunțat la sulfați pentru spălarea frecventă a mâinilor. Crema de la Eucerin este hidratantă și calmanta și poate fi folosită pe zonele de piele uscată, iritată, cu scuame și leziuni. Orice altă crema de genul acesta poate fi de ajutor, de exemplu cremele pentru piele atopică (fără parfum) din farmacii: Trixera Cream de la Avene, Atoderm Cream de la Bioderma etc.

e. Mănuși impregnate cu cremă hidratantă – Pentru cea mai uscată și deshidratată piele există mănuși impregnate cu cremă hidratantă sau poți aplica seara un strat generos de cremă onctuoasă pe pielea puțin umedă și poți purta toată noaptea mănuși subțiri și curate.

Nu uita de hidratarea cuticulelor! Atunci când pielea mâinilor este uscată și cuticulele sunt uscate. Seara, masează cu atenție crema hidratantă pe cuticule, alege o cremă emolientă sau un unt vegetal. Eu folosesc Lip & Body Treatment Balm pe cuticule și pe buze în fiecare seară, aplicat în strat generos.

Notă: În imagini sunt produsele pe care le folosesc frecvent pentru îngrijirea mâinilor și cuticulelor, în articol am menționat când și de ce folosesc fiecare produs. Crema de corp o folosesc pe tot corpul în fiecare zi, inclusiv pe mâini, are formulă mult mai performantă comparativ cu celelalte produse hidratante folosite pe mâini, dar fiecare produs are pentru mine rolul lui. Crema de la Cerave are textura pe care o prefer în timpul zilei și cred că fiecare dintre noi ar trebui să găsească o cremă potrivită, care să hidrateze suficient, fără să lase pielea grasă sau lipicioasă.

Dacă pielea mâinilor tale este uscată, cu leziuni (sau chiar sângerări), mâncărimi și usturime poți aplica toate sfaturile de mai sus și poți programa o vizită la dermatolog. Este posibil ca îngrijirea corectă a mâinilor să elimine complet simptomele, dar este posibil să fie nevoie de investigații și tratament recomandat de medic dacă pielea ta este afectată de eczeme.

6 comentarii

Scrie un comentariu
 • Ma bucur sa vad ca scrii si despre Cerave. Am folosit mostre de crema de fata si cleanser si mi-au placut, cu toate ca erau recomandate pentru ten normal-uscat, nu am simtit tenul gras-incarcat (tenul meu fiind mixt). Mi-ar placea, daca ai timp, sa scrii mai multe despre produsele lor. Ingredientele par ok, dupa ochiul meu neexperimentat, cu ajutorul dictionarului de ingrediente. Iar preturile sunt mai mici, fata de produsele de la Paula, folosite in prezent. Urmaresc cu interes postarile pe fb si articolele. Multumesc!

  • Elena, la Cerave cred ca vei gasi review-uri pe beautypedia.com, sunt produse fara parfum cu formule simple https://www.beautypedia.com/brand/cerave/. Pentru ten eu raman la Paula’s Choice, complexitatea formulelor si rezultatele pe care le am de atatia ani sunt doua din motivele pentru care nu voi renunta la ele, chiar daca pretul produselor nu este mic.

 • Chiar azi am intrat în Bebetei la Mall Plaza. Era promoție la gelul de dus CeraVE. Când am comparat lista de ingrediente cu cele de pe flacon și de pe besutypedia total diferite. Variata fin bebetei conține foarte mulți alcooli. Păcat ca nu am făcut o poza!!! E posibil sa fie atât de schimbată structura chimica?????

  • Dana, este posibil ca formula sa difere, dar sa nu confunzi alcooli. Alcoolii sunt de multe feluri, cei degresanti cum ar fi alcool denat, SD alcohol, isopropyl alcohol sunt de evitat in produsele cosmetice, dar alcoolii grasi cum ar fi cetearyl alcohol, stearyl alcohol etc, sunt emolienti si sunt benefici pielii. Cauta te rog alcool pe site, vei gasi mai multe detalii despre tipurile de alcool din produsele cosmetice.Te rog să citești cu atenție articolele de pe acest blog și comentariile (folosește motorul de căutare din partea dreapta, sus), pentru majoritatea întrebărilor tale există deja un răspuns scris. Te rog să îmi scrii așa cum ți-ai scrie ție (reclamele, sfaturile impertinente și altele de genul nu vor fi aprobate).

Comentariul tău va fi aprobat atunci când voi avea răspunsul potrivit întrebării tale și timpul necesar pentru a-l scrie. Din lipsa de timp nu voi răspunde întrebărilor care cer analiza listei de ingrediente a produselor cosmetice.

Pentru recomandări și întrebări despre produsele Paula's Choice te rog scrie mail la info@paulaschoice.ro.

Mulțumesc pentru înțelegere. Multă sănătate!

Scrie un comentariu

Toate drepturile asupra conținutului sunt rezervate Pasagera.ro. Reproducerea informațiilor de pe site este strict interzisă și pedepsită conform legii drepturilor de autor.