Îngrijirea pielii – bebeluși și copii

Încă din primele zile ale vieții copilului meu m-am întrebat cum anume ar trebui să îi îngrijesc pielea. Pediatra mi-a recomandat câteva brand-uri cunoscute (cum ar fi Mustela, Klorane, Avene, etc) sau produse naturale, organice. În urma experiențelor mele vă prezint mai jos problemele frecvente în îngrijirea pielii bebelușilor și rezolvarea lor. Produsele recomandate sunt cele pe care le-am aplicat cel mai des pe pielea fiului meu.

În primul rând, ce trebuie să știți este că pielea bebelușilor este extrem de sensibilă. Pielea este matura la vârsta aproximativă de 18 ani, iar până la această vârstă trebuie tratată cu mare atenție. Nu alegeți produse cosmetice în funcție de faima lor, alegeți întotdeauna produse cosmetice în funcție de lista de ingrediente. Alegeți întotdeauna produse care nu conțin parfum sau alți iritanți (cum ar fi uleiuri esențiale, extracte de citrice, SLS, etc).

Imediat ce ați observat apariția unei afecțiuni cutanate, erupții, iritații, alergii, etc, luați legătura cu medicul pediatru.

Curățarea pielii

Un pas extrem de important în îngrijirea pielii bebelușilor este curățarea ei. Indiferent dacă bebelușul este ținut doar în casă, este important să spălați bebelușul o dată pe zi. Tenul este mai sensibil decât restul corpului, însă până la vârsta de 2 ani, un singur produs de curățare este suficient pentru spălarea întregului corp, inclusiv a părului.

Ideal este să spălați părul bebelușului o dată pe săptămână și de ori câte ori este necesar (de exemplu vara, când bebelușul transpiră, se poate spăla mai des). Alegeți un produs de curățare blând, care să nu usuce pielea sensibilă a bebelușului. Nu folosiți bureței sau produse cu particule abrazive, pielea bebelușului nu are nevoie de scrub. Doar apa nu este suficientă pentru curățarea pielii.

În timpul zilei este necesar să spălați mâinile și zona gurii (după fiecare masă) de mai multe ori pe zi. În cazul în care folosiți șervețele umede (neapărat fără parfum sau iritanți) pentru a curăță pielea bebelușilor, este necesar să limpeziți cu apă pentru ca ingredientele de curățare îmbibate în șervețel să nu rămână pe piele.

Puteți alege să curățați mâinile și gura bebelușilor cu comprese sterile îmbibate în ceai de mușețel (doar dacă v-ați asigurat că bebelușul nu este alergic la mușețel) sau ceai verde. După fiecare schimbare de scutec curățați pielea bebelușului.

Nu uitați: Spuma unui produs nu are legătură cu puterea lui de curățare.

Produse recomandate (update 03.2018): câteva din produsele recomandate nu mai există, le-am șters din lista de mai jos.

Rainbow – Colloidal Oatmeal Bath & Body Wash, Fragrance Free
Jason Natural – Shampoo Fragrance Free
Jason Natural – Everyday Shampoo, Fragrance Free
Eucerin Baby – Wash & Shampoo, Fragrance Free
Aveno Baby – Soothing Relief Creamy Wash, Fragrance Free
Aquaphor – Baby Wash & Shampoo, Natural Chamomile Essence, Fragrance Free

Pentru pielea foarte uscată (miroase a pește, eu l-am folosit când am avut dermatită pe pielea corpului) – Eucerin – Skin Calming Dry Skin Body Wash, Fragrance Free.

Link-urile sunt spre magazinul de unde am achizitionat produsele, produsele Jason se găseau și în România în magazinul rangali.ro, dar din păcate nu mai există.

Servețelele umede pe care le-am folosit cel mai des au fost Pampers Sensitive, dar mi-au placut și cele de la Earth Friendly Baby.  Cele de la Pampers Sensitive sunt mai subțiri și mai umede.

În magazinul din România,  există multe variante de produse pentru bebeluși fără parfum. De asemenea în farmaciile din România tot mai multe produse destinate îngrijirii pielii copiilor sunt fără parfum, de obicei se menționează pe etichetă.

Hidratarea pielii

Pentru a menține bariera pielii intactă, hidratarea pielii bebelușului este importantă. Acest pas poate fi un prilej bun pentru a întări legătura între mamă și bebeluș, prin masajul aplicat bebelușului seara, după baie. Aplicați un produs hidratant pe tot corpul bebelușului, cu mișcări blânde. Până la vârsta de 2 ani, produsul hidratant trebuie să aibă o formulă extrem de blândă și simplă, bineînțeles fără parfum sau alți iritanți.

Produs recomandat: Uleiul de jojoba (eu am preferat Desert Essence, 100% Pure Jojoba Oil. – link spre iherb.com, magazinul de unde îl cumpăr). Eucerin – Daily Hydration Lotion, Fragrance Free poate fi aplicat după vârsta de 6 luni.

Protecția solară

Din primul moment în care pielea este expusă la soare, radiațiile solare acționează asupra pielii cauzând radicali liberi și daune la nivel celular. Protecția solară în cazul bebelușilor, aplicată în fiecare dimineață, în strat generos, este obligatorie pentru a menține o pielea sănătoasă.

Până la vârsta de 6 luni bebelușul nu ar trebui expus soarelui, ar trebui ținut doar la umbră, cu pălărie. Până la această vârstă cereți părerea pediatrului în legătură cu protecția solară.

După vârsta de 6 luni aplicați protecție solară minerală (pe bază de filtre minerale – titanium dioxide și zinc oxide), de fiecare dată când copilul este expus radiațiilor solare, pe toate zonele de piele expuse. Acordați mare atenție urechilor și mâinilor.

Pentru vară SPF 50 rezistent la apă este o alegere bună, pentru toamnă, iarnă și primăvară SPF 30 este suficient. Radiațiile solare de tip UVA trec și prin geam. În cazul în care geamurile nu au protecție UV și sunt foarte mari, aplicați o cantitate mică de SPF chiar și în casă.

Produse recomandate: Bioderma ABC Derm SPF 50, Bioderma SPF 50 Mineral Spray
Paula’s Choice Calm Mineral Moisturizer SPF 30
Jason Natural Sun Mineral Sunscreen SPF 30
Alba Botanica Very Emollient Sunscreen Kids SPF 30
Alba Botanica Very Emollient Sunscreen Facial Mineral Protection SPF 20
Think – Thinkbaby SPF 50+ Sunscreen
BabyGanics – Pure Mineral Sunscreen Lotion
BabyGanics – Mineral-Based Sunscreen SPF 50+
BabyGanics – Mineral-Based Sunscreen Spray SPF 50

Probleme frecvente

1. Eritem fesier (iritație de scutec)

Majoritatea bebelușilor suferă cel puțin o dată de eritem fesier, cauzat de scutec. Pentru prevenirea eritemului fesier, extrem de important este să schimbați scutecul bebelușului imediat ce ați obervat că bebelușul a uritat sau a avut scaun. La fiecare schimbare a scutecului, în special după ce bebelușul a avut scaun, curățați pielea bebelușului cu șervețele umede sau cu apă și gelul de dus obișnuit.

După curățarea cu șervețele umede limpeziți pielea bebelușului și folosiți un prosop moale, curat, cu care să uscați pielea, prin tamponare, nu prin frecare. Înainte de a pune noul scutec puteți folosi produse care să mențină zona uscată (pudră sau creme cu oxid de zinc).

Eritemul fesier este o iritație cutanată cauzată de cele mai multe ori de contactul pielii cu urina sau cu scaunele acide și de frecarea scutecelor de piele. De aceea este extrem de important să mențineți mereu pielea bebelușului din zona scutecului curată și uscată.

Eritemul fesier poate fi cauzat și de o infecție bacteriană, virală sau micotică sau de alte afecțiuni cutanate. În cazul în care observați probleme frecvente de acest gen luați legătura cu pediatrul pentru un diagnostic corect.

Eritemul fesier se manifestă, în funcție de gravitatea lui, prin înroșirea pielii din zona feselor, organelor genitale și partea anterioară a pulpelor sau chiar prin ulcerații (care de obicei sunt o supra infectare a zonei afectate). O dată ce a apărut eritemul fesier, este necesar să folosiți un antiseptic blând, diluat pentru spălarea zonei (cereți recomandare pediatrului) și aplicați un produs care să mențină zona uscată.

Cele mai folosite sunt produsele pe bază de oxid de zinc. Nu aplicați niciodată creme grase în zona scutecului, lăsați bebelușul cât mai mult timp cu zona fesiera în aer liber (sau cel puțin fără scutec) și nu strângeți scutecul foarte tare.

În cazul în care eritemul fesier persistă sau apar ulcerații luați imediat legătură cu pediatrul pentru recomandarea unui tratament adecvat.

În cazul bebelușului meu, eritemul fesier a fost frecvent (pielea lui este extrem de sensibilă), iar pentru tratament am folosit mereu produse pe bază de oxid de zinc (sunt foarte multe pe piață, alegeți unul fără parfum), iar în cazul în care au apărut ulcerații am folosit Triderm (atenție, acesta este un medicament cu aplicare locală; nu folosiți medicamente înainte de a consulta pediatrul).

2. Dermatită seboreică infantilă (crustă de lapte)

Dermatita seboreică infantilă apare frecvent în cazul bebelușilor și se manifestă prin scuame (cruste) de culoare albă sau gălbui. Nu este contagioasă și nu afectează bebelușul în alt fel decât estetic. Nici nu este cauzată de o igiena precară.

În general acest tip de dermatită este cauzată de hormonii mamei care sunt tranferati bebelușului prin placentă. Este posibil și ca ciuperca Malassezia să cauzeze dermatita seboreică infantilă, manifestată în special pe scalp.

În unele cazuri dermatita se manifestă pe mai multe zone ale corpului, nu doar pe scalp. De exemplu pot apărea scuame pe ten (sprâncene, nas, obraji, frunte, urechi) sau pe corp (axilă, zona inghinală, spate). În unele cazuri dermatita seboreica situată pe scalp poate duce la căderea părului sau la prurit, eritem sau chiar este posibil să supureze. În aceste cazuri este necesar să luați imediat legătura cu pediatrul.

În formele ușoare, în general nu este necesar un tratament special, spălați bebelușul cu un șampon foarte blând, fără parfum. Puteți aplica o cantitate mică ulei de măsline sau de sâmburi de struguri pe scalp, masând ușor. După 10-15 minute periați părul bebelușului cu o perie moale apoi spălați părul pentru a îndepărta uleiul. În cazul în care dermatita persistă puteți cere medicului pediatru să vă recomande un șampon tratament.

Este posibil ca dermatită seboreică să recidiveze sau după ce a fost vindecată să nu mai reapară.

În cazul bebelușului meu, dermatita seboreică infantilă a fost prezentă doar pe scalp, cu scuame albe, sub formă moderată. Nu am folosit tratamente speciale, în 2-3 luni afecțiunea s-a vindecat și nu a recidivat.

3. Acnee neonatală

Cazurile de acnee neonatală sunt extrem de frecvente. Pot apărea de la vârsta de 3 săptămâni, iar în general după 3-4 luni acneea dispare la fel de repede cum a apărut. Acneea neonatală se manifestă prin puncte albe, puncte negre, papule și/sau pustule.

Pentru a preveni apariția acneei este important să urmați toate regulile de igiena și să nu atingeți fața bebelușului (ideal ar fi nici să nu îl pupați pe obraji, zonă în care apare cel mai frecvent acneea neonatală). Acneea neonatală este cauzată de hormonii mamei care ajung prin placentă la bebeluș. Acești hormoni supra stimulează glandele sebacee și pot duce la apariția acneei neonatale (mai ales dacă nu se respectă o igiena corectă).

În general, în cazurile de acnee neonatală nu se aplică tratamente. Curățați tenul o dată sau de două ori pe zi cu un produs de curățare extrem de blând, folosiți prosoape de hârtie moi, tamponați pielea pentru a o usca. Nu atingeți tenul bebelușului, nu spargeți pustulele și nu încercați să extrageți comedoanele deoarece veți provoca cicatrici.

În cazul în care acneea persistă sau se agravează medicul pediatru vă poate recomanda tratamente. Vă recomand să nu aplicați nici un medicament pe pielea bebelușilor fără să fi consultat pediatrul.

În cazul bebelușului meu acneea neonatală a fost prezentă pe obraji timp de 2-3 luni. Nu am aplicat tratamente, s-a vindecat de la sine și nu a recidivat.

4. Acnee infantilă

Apare după vârstă de un an și necesită tratament recomandat de dermatolog. În cazul în care acneea infantilă persistă după vârstă de doi ani sunt necesare investigații hormonale (cazurile sunt însă destul de rare). Urmați aceleași reguri de igienă ca și în cazul acneei neonatale.

Bebelușul meu nu a avut acnee infantilă.

5. Milia

Foarte mulți bebeluși suferă de milia. Acest tip de afecțiune se manifestă pe zona nasului, bărbiei, pliurilor nasolabiale și pomeți prin prezența unor mici proeminențe albe pe suprafața pielii. Milia nu poate fi prevenită și nu necesită tratament special, dispare în general după prima lună.

Marcus a avut milia în prima lună, nu am aplicat tratamente.

6. Dermatită atopică

Diagnosticul de dermatită atopica și tratamentul corespunzător sunt de competență medicului dermatolog și a pediatrului. Dermatită atopica nu are o cauza cunoscută și se manifestă prin iritație, înroșire, prurit și uscăciune pronunțată pe porțiuni extise de piele.

În cazul bebelușului meu, dermatita atopică s-a manifestat într-o formă moderată, pe spate. Am folosit în acea perioadă Avene Trixera Cream, în 2-3 săptămâni pielea s-a vindecat, iar dermatita nu a recidivat.

Produsele recomandate: Eucerin – Eczema Relief Body Cream, Fragrance Free sau Avene Trixera Emollient Cream (atenție, Avene Trixera Emollient Balm este extrem de grasă).

7. Dermatită de contact

Pielea bebelușilor este extrem de sensibilă și poate fi afectată de numeroși factori. Pentru prevenirea dermatitelor de contact este necesar să fiți foarte atente la toate lucrurile cu care bebelușul intră în contact. Curățați frecvent jucăriile bebelușului și limpeziți-le cu atenție.

Curățați suzeta după fiecare folosire și dezinfectați-o o dată pe zi. Nu dați bebelușului suzeta după ce a scăpat-o pe jos și niciodată nu băgați suzeta în gură pentru a o curăță. Sterilizați întotdeauna biberonul și tetina înainte de a le folosi.

Nu spălați hainele bebelușului împreună cu ale voastre, cel puțin până la vârsta de 1 an. Spălați hainele și lenjeriile de pat cu detergenți pentru bebeluși (sunt mult mai puțin parfumate), nu folosiți balsam sau înălbitori. Călcați întotdeauna hainele și lenjeriile de pat folosite pentru bebeluș.

Prosoapele bebelușului nu trebuie folosite de alți membri ai familiei. Alegeți pentru bebeluș doar haine de bumbac, aerisiți în fiecare zi încăperea în care doarme bebelușul. Evitați băile lungi. Nu supraîncălziți cameră bebelușului și evitați să îmbrăcați bebelușul în haine mai groase decât este necesar.

Întotdeauna spălați-vă pe mâini înainte să atingeți bebelușul pe piele, mai ales dacă îl atingeți pe față (indicat ar fi ca nimeni să nu atingă bebelușul pe obraji).

În cazul în care bebelușul salivează abundent, tamponați cu șervețele curate și limpeziți cu apă frecvent zonă gurii.

Bebelușul meu a făcut des dermatită din cauza salivei (a salivat extrem de mult în perioada apariției dinților). Cu o igienă corectă am reușit sa țin în frâu acest tip de eczemă care nu a reapărut după ce Marcus nu a mai salivat abundent.

8. Candida bucală

În primul an de viață, ciuperca numită Candida Albicans afectează cavitatea bucală a multor bebeluși, manifestându-se prin apariția unor leziuni albicioase ce apar pe limbă, pe mucoasa obrajilor sau în zonă amigdalelor. Apariția infecției are multe cauze, ciuperca se poate transmite bebelușului de pe suzeta și tetina nesterilizate sau chiar de pe sânul mamei.

Igiena este extrem de importantă în acest caz ( a mamei și bebelușului). În cazul în care observați o infecție la nivel bucal apelați imediat la sfatul pediatrului.

Marcus nu a avut candida bucală. Pediatra mi-a recomadat să folosesc glicerină boraxată pentru curațarea cavității bucale în cazul în care observ apariția candidei.

9. Eritem caloric (Iritația provocata de căldură)

Foarte comună, iritația provocată de căldură poate apărea pe pielea bebelușului, în special vara. Se manifestă prin erupții roșii la nivel cutanat, cel mai frecvent pe gât, pe spate, în zona scutecului (mai precis pe marginile scutecului), în zona axilei. Această iritație nu este problematică, este doar semnul că bebelușul este supraîncălzit.

Evitați să încălziți locuința mai mult decât necesar sau să îmbrăcați copilul gros (mai ales vară!). Puteți folosi anti iritanți pentru a calma iritația (mai precis efectul căldurii asupra pielii), dar este important și să opriți cauza, daca este posibil.

Ceaiurile cu mușetel (dacă bebelusul nu este alergic la mușețel) și ceai verde sunt puternice anti iritante, gelul proaspăt de aloe vera sau un produs cu anti iritanți sunt de folos. În cazul în care bebelușul face febră luați legătură cu pediatrul.

Marcus a avut pielea iritată de căldură, în primele două veri din viața lui. Fiind extrem de cald afară, am răcit încăperile cu aer condiționat înainte de somn, dar nu am lăsat niciodată aerul pornit în dormitorul lui noaptea. Am aplicat Redness Relief pe zonele respective pentru a calma iritația.

10. Iritații și leziuni minore

Până la vârsta de doi ani pielea bebelușului practic se acomodează cu mediul extern. În tot acest timp, pe suprafața pielii pot apărea diferite erupții și iritații, unele se vindecă extrem de repede (24-48 de ore), pot fi cauzate de introducerea unui aliment nou în alimentație, de schimbarea laptelui, de schimbarea aerului și apei sau mulți alți factori declanșatori.

În cazul în care vă confruntați cu o erupție sau iritație persistentă încercați să identificați elementul declanșator, recapitulați cu atenție ce anume s-a schimbat în viața voastră și a bebelușului, iar în cazul în care reușiți să opriți acest factor declanșator este posibil că iritația sau erupția să se vindece imediat. În cazul în care o iritație se agravează luați legătura cu medicul pediatru. Nu uitați că și bebelușii suferă de alergii.

Fiind un mic explorator, bebelușul poate suferi răni minore pe suprafața pielii (cel mai des acestea sunt zgârieturi sau vânătăi). În cazul în care rănile sunt minore puteți trata acasă zona respectivă. Spălați-vă pe mâini apoi examinați rana bebelușului. În cazul în care sângerează aplicați presiune în zona respectivă cu ajutorul unei comprese sterile.

După maxim 5-10 minute sângerarea ar trebui să se oprească. După oprirea sângerării zonă afectată trebuie curățată cu atenție (căutați urme de sticlă sau alte elemente străine, dacă este cazul) cu apă și un produs de curățare. Aplicați un plasture pentru a izola rana de mediul extern și a da astfel pielii posibilitatea să se vindece mai repede. Schimbați plasturele zilnic și observați cu atenție rana. Imediat ce se formează crustă nu mai este necesar să aplicați plasturi.

În cazul în care copilul este rănit în zona feței, este mușcat de animale (sau de un alt copil), înțepat de insecte (și apare inflamare gravă a pielii), dacă rana este adâncă sau provocată de obiecte murdare și/sau ruginite, dacă rana se infectează, luați legătura cu medicul pediatru.

11. Reacții adverse la cosmetice

Așa cum pielea adulților poate suferi de apariția reacțiilor adverse în urmă aplicării produselor cosmetice, și bebelușii pot avea acest tip de probleme. În general vă recomand să folosiți produse simplu formulate pentru îngrijirea pielii bebelușilor și neapărat fără parfum sau alți iritanți.

În cazul în care preferați produse naturale, să nu uitați că și în categoria ingrediente naturale sau provenite din culturi organice există o mulțime de iritanți (cum ar fi uleiurile esențiale). Alegeți deci produsele în funcție de lista de ingrediente nu de afirmațiile de pe etichetă. De fiecare dată când aplicați produse noi pe pielea bebelușului urmăriți reacția pielii, în unele cazuri produsele pot cauza chiar apariția pustulelor și a comedoanelor.

12. În afară de aceste comune probleme ale pielii, există câteva afecțiuni care se manifestă și cutanat, toate sunt de competența medicului. Cele mai cunoscute sunt: varicelă, rubeolă, scarlatină, rujeolă, eritem infecțios (denumit și boala obrajilor pălmuiți).

56 comentarii

Scrie un comentariu
 • Buna din nou. Eu cu baietelul meu de 1 an si 7 luni nu am avut probleme deosebite. El nu a fost sensibil niciodata, a facut iritatie la fundulet de cateva ori pe care am tratat-o cu o crema cu oxid de zinc de la Bubchen si l-am spalat cu un gel de dus pentru cap si corp tot de la firma aceasta. A dezvoltat si el o forma de dermatita de la saliva pe care am tratat-o cu Nidoflor la recomandarea unui dermatolog. I-au iesit si niste bubite mici pe corp de la caldura care au trecut singure. In rest nu am avut probleme cu sensibilitatea cutanata. Am folosit ulei de migdale pentru masajul corporal si a fost in regula pentru el. Oricum bebelusii au o piele fina si pufoasa de iti vine sa ii mananci

 • Buna , sunt foarte bucuroasa ca ai postat acest articol……este foarte util.
  eu am un baietel de 2 ani. Am facut iritatie de la caldura , dar cel mai frecvent am avut problem cu eritemul fesier…..am folosit foarte multe crème „minune” si tot aveam probleme….aparea destul de des.
  Pana cand am descoperit UNTUL DE SHEA Nerafinat (are o culoare galbuie si are si un miros specific; cel rafinat este alb si fara miros insa isi pierde o parte din proprietatile curative).ESTE ABSOLUT MINUNAT.E adevarat ca in cazul in care s-a intamplat ca iritatia sa fie mai „grava” ( s-a intamplat o singura data ) am folosit Sudocrem pe baza de oxid de zinc, insa de cand am inceput cu untul de shea am terminat cu necazurile .
  Spune-mi te rog daca imi poti recomanda un gel de dus pentru copil care se gaseste mai usor la noi in tara….ma refer in magazine ….si este ok ….Multumesc anticipat !

  • Mari,
   Atentie mare la untul de shea, este foarte gras si nu este potrivit pentru ingrijirea eritemului fesier. Insa pentru ingrijirea zilnica a pielii e foarte bun, iar o hidratare potrivita (impreuna cu igiena) poate preveni aparitia eritemului fesier.
   Geluri de dus se gasesc o gramada in magazine, cauta unul fara parfum. In articol este si link spre un magazin online din Romania, produsele ajung foarte repede la destinatar.

 • Buna Corina
  Baietelul meu de 1 an are pielea f uscata, asa l am nascut. A avut si dermatita atopica, dar o forma usoara
  Dupa baie il ung cu ulei migdale/ struguri si apoi aplic Trixera, dar sincer nu e cine stie ce diferenta, pielea nu o simt elastica si catifelata ci doar putin hidratata. Oare untul de shea de care vorbea o cititoare mai sus ar fi mai potrivit decat uleiurile?

 • In primele saptamani ii faceam masaj cu ulei de masline dar din cauza ca mi se intoarcea stomacul de la miros am inceput cu uleiul de cocos. Nu stiu cat de indicat este … Dar daca chiar este problematic ma voi intoarce la cel de masline.

 • Multumim pentru informatii. Citeam undeva ca uleiurile din comert sunt foarte periculoase pentru bebelusi, desi sunt destinate lor. Ce uleiuri am putea folosi la bebelusi? Cele vegetale sunt ok? Sau?

  • Isabela,
   Toate uleiurile vegetale pentru uz cosmetic sunt ok (alegeti uleiuri simple), iar jojoba (asa cum am scris mai sus) este ideal.
   Nu stiu despre ce uleiuri din comert vorbea articolul pe care l-ai citit, dar pregateste-te sa gasesti tot felul e aberatii pe internet, mai ales pe subiectul ‘ingrijirea pielii bebelusilor’.

 • Corina, ce parere ai despre Castile Soap (lichid, varianta neparfumata)? Am citit despre el ca are multe intrebuintari si review-uri bune.

  • Raluca,
   E pur si simplu sapun lichid, cu pH foarte mare. Nu e ok pentru piele, citeste te rog articolele despre curatarea tenului pentru informatii suplimentare despre sapun.

 • Draga Corina,

  Inca o intrebare : Ziceai in articol asta: ” . În cazul în care preferați produse naturale, să nu uitați că și în categoria ingrediente naturale sau provenite din culturi organice există o mulțime de iritanți (cum ar fi uleiurile esențiale) ” .
  Cand ma uit la ingrediente cum imi pot da seama de uleiurile esentiale? Cum stiu ca un produs contine uleiuri esentiale? Adica jojoba oil poate fi si vegetal si esential?

  • Buna Isabela,
   Te rog citeste articolele despre uleiuri vegetale si despre uleiuri esentiale. Cele vegetale sunt doar vegetale, nu pot fi esentiale. La fel cu cele esentiale. Uleiul de jojoba este vegetal. Uleiul de lavanda (de exemplu) este esential.

  • Adelina,
   Bepanthene contine dexpantenol 5% si excipienti. Dexpantenolul este un ingredient benefic pielii lezate, exista un studiu din 2002 care arata acest lucru. Totusi, pentru leziuni un singur ingredient nu este tot ce are nevoie pielea. Nu e nimic in neregula cu acest produs, dar nici nu este miraculos. Este o optiune buna, daca pielea reactioneaza pozitiv la ingredientul activ. De exemplu, pentru fiul meu acest produs nu a avut nici un efect, nici pentru eritem fesier (e mult prea gras pentru eritem) si nici pentru vindecarea leziunilor minore.

 • Buna,Corina.Fetita mea de 2 ani si jumate are keratoza foliculara.Folosim gel hidratant ABCDerma de la Bioderma si lapte hidratant din aceeasi gama.Asta vara a fost bine,s-a mai curatat pielea,e mai evident pe fata,insa acum parca acesta crema nu mai ajuta.Acum,ni s-a recomandat de medicul dermatolog,crema hidratanta si gelul spumant de la Oxomega .Mi se pare insuficient,vreau sa o ajut mai mult.Alte recomandari suplimentare?Multumesc mult.

  • Cati,
   Pentru kerotoza ai nevoie de exfolianti chimici insa la varsta de 2 ani nu poti aplica astfel de tratamente. Alege intotdeauna creme hidratante cu textura lejera, protectie solara in fiecare zi din an si produse de curatare foarte blande.

 • Buna
  pe când un articol despre adolescenți si problemele lor cu acneea????ce produse de curățat sa folosească…care ar fi rutina potrivita pentru explozia de coșuri de pe fata,la nivelul spatelui si chiar si pe gat?
  Multumesc

  • Cosmin,
   Voi scrie un articol, desi sincer toate articolele despre acnee se potrivesc adolescentilor, nu e nimic in plus sau minus ce ar trebui sa faca un adolescent pentru a trata acneea. Poti incepe cu ‘Am acnee, cum procedez?’.

 • Buna Corina ma numesc Irina si am o fetita de 8 ani care in urma unui consult a fost diagnosticata cu dermatita atopica, ni sa recamandar regim destul de stric ca si tratament a primit pastile de aerus o crema preparata ceva elocom parca si un sampon mediket ictamo pt a face si pe pielea capului scoarta, la urechi si la genunchi. Ai putea sa-mi recomanzi tu ceva sau poate sa ne programam la un consult.

 • Buna Corina! Am o intrebare referitor la fetita mea de 5 anisori. Are pe nas 4 puncte negre, gen cosuri, iesite in linie dreapta si nu stiu cum sa procedez in privinta lor. Deja le are de cateva luni, neavand altfel de probleme cu tenul sau pielea.
  Iti multumesc!

  • Diana,
   Curata tenul fetitei cu un produs fara iritanti, dimineata si seara. Aplica SPF dimineata si o hidratare lejera seara (uleiul de jojoba e ok). Nimic altceva, vor trece, a avut si fiul meu, chiar mai devreme de 5 ani.

 • Buna Corina,
  Am si eu o intrebare pentru pielea fetitei mele de 6 ani. Are pielea foarte uscata (aspra), vara facea itiratii destul de urate de la caldura si transpiratie pe gat, nas, frunte, urechi. atunci dermatologul ne-a recomandat Atoderm PO zinc de la Bioderma, care a si ajutat-o. Anul trecut nu am avut probleme, dar acum banuiesc ca tot de la caldura a aparut exces de sebum pe ten (nas, barbie si sub ochi), iritatie si puncte albe. Mi se pare ca e mult prea devreme sa ii apara puncte albe la varsta asta. Cu ce as putea sa o ajut? Pentru curatare folosim gel Nivea pt bebelusi, si aplic zilnic crema de protectie SPF 50. Seara am inceput sa folosim ulei de cocos pentru hidratare. As putea sa incerc iarasi cu Atoderm PO zinc? Ce parere ai?
  Inca o intrebare : ne pregatim la mare; e ok sa o dau cu ulei de cocos dupa plaja?
  Ar fi nevoie sa folosim toner la varsta asta?

  Ingredients Atoderm po zinc
  Water (Aqua), Mineral Oil (Paraffinum Liquidum), Glycerin, Cetearyl Isononanoate, Glyceryl Stearate, PEG-100 Stearate, Myreth-3 Myristate, Dimethicone, Steareth-21, Beta-Sitosterol, Zinc Gluconate, Piroctone Olamine, Tocopheryl Acetate, Mannitol, Xylitol, Rhamnose, Fructooligosaccharides, Laminaria Ochroleuca Extract, Cetyl Alcohol, Stearic Acid, Triethanolamine, Acrylates/C10-30 Alkyl Acrylate Crosspolymer, Disodium EDTA, Carbomer, Caprylic/Capric Triglyceride, Phenoxyethanol.
  Multumesc mult!

 • Buna Corina! Vreau sa te intreb daca pentru bebelusi e suficient uleiul de jojoba sau este cazul sa il combin si cu alt ulei? Aud in jur mamici carora le-a fost recomandat pentru cei mici ulei de migdale. Ce parere ai? Multumesc!

  • Alexandra,
   Pentru hidratare jojoba e ok, dar daca pielea este super uscata poti combina linistita cu ulei de migdale. Poti combina si cu alte uleiuri, dar sa faci un test de sensibilitate pe o portiune mica de piele.

 • Buna Corina,
  Te rog, da-mi un sfat ce crema SPF cu filtre fizice pentru copii (2 si 6 ani) as putea folosi iarna pt piele uscata si sensibila, dispusa la dermatita atopica?
  Vara am folosit ABC Derm Solaire de la Bioderma, dar lasa pielea foarte uscata, si foarte greu se indeparteaza de pe ten. Am mai incercat Nivea Baby spf 50 recomandata de tine, dar cel mic face alergie de la ea.
  Nu stiu ce varianta sa aleg. Mi-ar fi mai usor daca as gasi o crema care sa fie si hidratanta si cu spf. Am vazut ca recomanzi Alba Botanica, Very Emollient Sunscreen, Facial Mineral Protection, SPF 20. Oare cat e de hidratanta si cum e textura fata de ABC Derm? Lasa pelicula alba?
  Multumesc!

  • Emese,
   Nu stiu daca lasa pelicula cel de la Alba Botanica pentru ca nu l-am folosit, stiu doar ca are o formula foarte buna. Din pacate filtrele minerale sunt matifiante 🙁
   Incearca variante bine formulate, care sa nu coste atat de mult, in caz ca nu ii sunt potrivite. beautypedia.com e un site bun de review-uri, poate te ajuta.

 • Buna,
  Urmeaza sa am un bebe si am inceput si eu sa ma documentez despre produsele pe care le-as putea folosi pentru el.
  Ai scris in articolul tau ca e indicat sa ne ferim de ingredientele iritante, printre care si SLS. Dintr-un alt articol de-al tau reiese ca mai degraba sa alegem un produs care are SLES, care este un agent de curatatre mult mai bland spre deosebire de primul. De asemenea spuneai ca tu eviti chiar si pentru tine SLS-ul.
  Totusi vad ca recomazi folosirea gelului si samponului Jason Natural pentru bebei. Uitandu-ma pe ingrediente, mi-a sarit in ochi tocmai acest SLS mult blamat si chiar printre primele pozitii, asadar, sunt putin confuza.
  Este ok sa alegem un produs cu SLS sau nu? (in special pt pielea delicata si sensibila a copiilor mici)

  • Oana,
   Nici unul dintre cele doua produse nu contine SLS (adica sodium lauryl sulfate), ai facut o confuzie cu sodiul lauryl sulfoacetate.

 • Acum am vazut ca ,de fapt, cele doua produse contin sodium lauryl sulfoacetate,si nu sodium lauryl sulfate (SLS). Care e diferenta dintre ele?

  • Oana,
   Sodium Lauryl Sulfoacetate, prescurtat SLSA, este un surfactant foarte bland, care se dizolva imediat in apa si care nu este iritant pentru piele.

 • Eu folosesc la bebita mea Bepanthen. I-a mers foarte bine cu el. Cat despre protectia solara, noi folosim produsele de la Bioderma. Ne-am inteles bine cu ele. Le-am gasit pe site-ul …. in oferta cu crema pt adulti la un pret ff bun. Noi de acolo ne facem toate cumparaturile pentru ca au de toate la preturi foarte bune si sunt foarte seriosi.

 • Bună, Corina,
  Ar trebui să spălam bebelușul și pe față cu produs de curățare? Până acum (7 luni) l-am spălat numai cu apă, dar nici m-am aplicat alte produse (cremă hidratantă, cremă cu SFP).
  Mulțumesc.

  • Meridor,
   Pielea bebelusului trebuie curatata cu produse extrem de blande, fara iritanti sau parfum. Da, trebuie sa speli bebelusul si pe fata, cu mare atentie si blandete. Pe suprafata pielii exista impuritati, sebum etc care nu pot fi indepartate doar cu apa. Curata zona gurii bebelusului dupa fiecare masa cu apa calduta.

 • Buna! Ce produs cu protectie solara de la Paula’s Choice imi recomanzi pentru bebe? Face 6 luni in curand. Multumesc!

  • Delia, link-ul din articol este catre un alt sampon, te rog verifica din nou. Nu sunt identice, cel cu aloe contine si parfum.

 • Buna Corina! Gelul de dus recomandat de tine de la Jason nu se mai gaseste..ne poti face o alta recomandare, te rog? Pt un bebe nou nascut.

 • Buna Corina,
  Incerc sa aflu ce ingredient(e) ar trebui sa (nu) contina un sampon pentru a ne asigura ca nu irita ochii si nu reusesc. Pe cel de la Jason scrie ca se recomanda sa se evite contactul cu ochii; nu stiu insa daca este o recomandare generala si cat de tare ar suferi bebe daca ii intra putin in ochi. Pe de alta parte exista diverse produse comercializate pe care apare scris „fara lacrimi”; ar trebui sa inteleg ca toate celelalte irita ochii?
  Iti multumesc anticipat pentru ajutor si in general pentru toate informatiile pe care ni le-ai pus la dispozitie de-a lungul anilor 🙂

 • Buna,

  Am mers la farmacie sa cumpar Bioderma SPF 50 Mineral Spray (din gama Photoderm), si au varianta adulti si kids. Pe cel de kids scrie ca se recomanda dupa 12 luni. Piciul meu are 8 luni.
  Dna farmacista a zis ca nu il recomanda, ci in schimb recomanda La Roche Posay Anthelios Pediatrics, link pt ingrediente: http://www.laroche-posay.ro/produse-tratamente/anthelios/anthelios-dermo-pediatrics-spf-50-lapte-de-fata-si-corp-copii-p23538.aspx.
  Din cunostintele tale, care este varianta cea mai buna?
  Sau sa caut abc derm spf 50, e ok pt bebelus de 8 luni?

  Multumesc mult pentru timpul acordat.

 • Buna,Corina.Am cumparat de la Mayam ulei de jojoba,spune-mi te rog daca e ok pentru masajul bebelusului si daca trebuie diluat?

  • Cristina, uleiurile vegetale nu trebuie diluate si nici nu ai in ce sa le diluezi, nu sunt solubile in apa. Jojoba este un ulei foarte bun, il poti folosi cu incredere pe pielea bebelusului tau.Te rog să citești cu atenție articolele de pe acest blog și comentariile (folosește motorul de căutare din partea dreapta, sus), pentru majoritatea întrebărilor tale există deja un răspuns scris. Te rog să îmi scrii așa cum ți-ai scrie ție (reclamele, sfaturile impertinente și altele de genul nu vor fi aprobate).

Comentariul tău va fi aprobat atunci când voi avea răspunsul potrivit întrebării tale și timpul necesar pentru a-l scrie. Din lipsa de timp nu voi răspunde întrebărilor care cer analiza listei de ingrediente a produselor cosmetice.

Pentru recomandări și întrebări despre produsele Paula's Choice te rog scrie mail la info@paulaschoice.ro.

Mulțumesc pentru înțelegere. Multă sănătate!

Scrie un comentariu

Toate drepturile asupra conținutului sunt rezervate Pasagera.ro. Reproducerea informațiilor de pe site este strict interzisă și pedepsită conform legii drepturilor de autor.