Parafină lichidă în produsele cosmetice
Este prima oară când aud că parafina este ok. Aveți aceeași parere?
“În concluzie, Paraffinum liquidum este un ingredient relativ ieftin, dar este unul cu multiple beneficii: un emolient și hidratant foarte bun, inodor, pur, natural, care nu are potențial alergenic, nu înfundă porii, nu este comedogenic și alergenic” citat de pe site-ul cosmeticplant.
Răspunsul meu:
Paraffinum liquidum este numele INCI pentru uleiul mineral. Este întradevăr inodor, natural, are potențial alergen extrem de mic și nu blochează porii pentru că nu se solidifică. Derivat din petroleum, este folosit pe scară larga în industria cosmetică în special datorită prețului mic.
Da, este un hidratant clasic în sensul că protejează pielea de mediul extern, împiedicând astfel deshidratarea. În același timp uleiul mineral nu conține nimic cu adevărat benefic pentru piele așa cum conțin uleiurile vegetale.
Nu este potrivit pentru tenul gras pentru că formează o peliculă pe suprafața pielii care va da senzația de ten și mai gras.
Pentru tenul intolerant și uscat poate fi o alegere bună, foarte mulți producători care formulează produse pentru acest tip de ten preferă includerea uleiului mineral din cauza protecției de mediul extern oferită și a potențialului alergen extrem de scăzut.
Personal prefer ingrediente complexe, cu beneficii importante pentru piele, dar parafina este ok pentru ten.
Buna Corina , m-ai bagat rau de tot in ceata . :)) Toata saptamana mi-am facut draci ca mergeam la cumparaturi si nu puteam sa imi iau x produs ca instantaneu al doilea ingredient era parafina lichida . M-am uitat si in dictionar la Paula si am vazut „good” … Chiar sunt uluita , e pe bune :)) ?
PS : iti citesc blocul cu mare drag si interes , am inebunit-o pe mama cu ingredientele :)).
Buna Diana,
Da, e pe bune.
Am citit ca parafina actioneaza ca o folie de plastic la suprafata pieii, nu lasa tenul sa respire si nici eventualele ingrediente benefice sa intre in piele si ca este al doilea factor al imbatranirii pielii, dupa soare.
teza e sustinuta de adeptii comenticelor bio, naturale, eco sau mai stiu eu cum (adica fara parabeni, parafine, dar cu alte zeci de ingrediente la fel de ciudatele, dupa parerea mea).
Ce crezi despre asta?
Buna Cristina,
Ce sa zic? Si eu am citit o gramada de aberatii de genul acesta, dar ma bazez pe jurnale medicale de specialitate cand e vorba de ingredientele cosmetice, nu sunt impresionata de afirmatiile nimanui, indiferent de cat de infricosatoare ar parea. Nu exista nici macar un studiu de specialitate care sa ateste afirmatiile respectivilor din comentariul tau si nu exista nici macar un studiu care sa fi testat daca parafina imbatraneste tenul sau nu pentru ca pur si simplu parafina nu imbatraneste pielea, e absurd.
Am o dermatita seboreica ciudata, cu momente de remisie si momente cand imi apare asa, pe nepusa masa. Ideea e ca singura crema care mi-a ajutat CU ADEVARAT a fost o crema care continea atat parafina cat si clasica vaselina. P.S.: pielea mea este foarte uleioasa!
Andrei,
Ambele sunt derivate din petrolatum. Parafina are rol de agent de vascozitate in produsele cosmetice.
Bună Corina,
Am primit următoarea cremă de față și aș vrea să-mi spui dacă e ok: CERA di CIUPRA – Rosa, CICARELLI.
M-am uitat pe beautypedia, dar nu am găsit toate ingrendientele. Iată lista:
Aqua
Parrafinum Liquidum -Categories: Emollients
Petrolatum -Categories: Anti-Irritants, Emollients
Lanolin -Categories: Emollients, Skin-Identical/Repairing Ingredients
Glycerin -Categories: Skin-Identical/Repairing Ingredients
Ceresin -Categories: Thickeners/Emulsifiers
Cera alba -Categories: Thickeners/Emulsifiers
Magnesium sulfate -Categories: Thickeners/Emulsifiers
Lanolin alchool -Categories: Emollients, Skin-Identical/Repairing Ingredients
Parfum
Amyl cinnamal -Categories: Fragrance: Synthetic and Fragrant Plant Extracts
Cinnamyl alcohol ?
Hydroxycitronellal ?
Benzyl salicylate ?
Coumarin -Categories: Antioxidants, Plant Extracts
Geraniol ?
Linalool -Categories: Fragrance: Synthetic and Fragrant Plant Extracts, Irritants
Benzyl benzoate ?
Citronellol ?
Limonene -Categories: Fragrance: Synthetic and Fragrant Plant Extracts, Irritants
Alpha-Isomethyl Ionone ?
Cetearyl alcohol -Categories: Thickeners/Emulsifiers, Emollients
Cl 26100
Cl 47000
Primele ingrendiente până la parfum sunt ‘good’, iar apoi am observat că are cam mult parfum. Cele cu ‘?’ nu le-am găsit pe site.
Buna Irina,
Din punctul meu de vedere produsul este doar parafina lichida si glicerina plus o multime de iritanti (toti cei cu semnul intrebarii sunt iritanti). Eu nu as aplica asa ceva pe piele.
Cand faci o analiza de produs citeste si ce scrie la fiecare ingredient, pana la urma si conservantii sunt cotati cu good, dar nu inseamna ca aduc beneficii pielii.
Buna.folosesc bio oil pentru o cicatrice pe piept si gat.as vrea sa stiu daca parafina din produs imi face mai mult rau de cat bine.
Nicoleta,
Parafina este inofensiva, asa cum scriam si mai sus. Dar uleiul nu are efecte asupra cicatricilor, din pacate.