Îngrijirea tenului cu acnee papulo pustoloasă şi nodulo chistică – Rutina zilnică

Pentru vindecarea acneei este necesară descoperirea și eliminarea cauzei, iar îngrijirea tenului cu acnee papulo pustuloasă și nodulo chistică presupune abordarea unei rutine de îngrijire cu anumite ingrediente active, dovedite a fi eficiente în tratarea inflamației cauzate de P. acnes (bacterie).

Rutina de mai jos este eficientă pentru ameliorarea simptomelor acneei: pustule, papule, noduli și chisturi, iar dacă cauza acneei este eliminată (sau cel puțin se reușește

Dimineaţa:

1. Curăţarea pielii – cu un produs solubil în apă potrivit tipului de ten (în general tenului gras îi este specifică această afecțiune). Curăţarea feţei se face cu mişcări blânde circulare, încercaţi să fii cât mai blândă cu pielea ta. Uscarea se face prin tamponarea pielii cu prosoape de hârtie sau cu prosop de bumbac schimbat zilnic.

2. Aplicarea unui produs antibacterian eficient asupra bacteriei cauzatoare de acnee (P. Acnes), cele mai eficiente fiind benzoyl peroxide şi acidul azelaic. Se aplică în cantitate mică, doar pe zonele afectate de pustule. Poți folosi un produs cu acid azelaic sau un produs benzoyl peroxide, le poți folosi chiar și alternativ, în funcție de toleranța pielii și efectele observate.

3. Protecție solară – cu un produs cu SPF 30 sau mai mare, cu textură cât mai lejeră, chiar fluidă, potrivită tipului tău de ten. În cazul în care nu vei folosi protecţie solară pielea va suferi din cauza iritației cauzate de tratamentele anti acnee (toate sunt fotosensibilizante).

Aplicarea produsului se face cu mişcări blânde de netezire, produsul se aplică şi pe gât dacă nu ai un alt produs cu SPF pe care să îl folosești pe tot corpul. Dacă dorești să aplici machiaj după ce ai aplicat protecția solară alege produse cu textură lejeră, matifiante.

Produsul tău cu protecție solară ar trebui să aibă și rolul de hidratare a pielii. Dacă ai ten acneic evită aplicarea cremelor hidratante înainte de crema ta cu protecție solară și folosește tonere cu ingrediente reparatoare pentru a îmbunătăți hidratarea oferită de SPF-uri.

Seara:

1. Demachierea tenului  – doar dacă ai avut machiaj pe ten în timpul zilei. Articolul despre curățarea tenului conține detalii despre demachiere și tipuri de produse.

2. Curăţarea pielii – cu același produs solubil în apă. De data aceasta curăţarea se face în profunzime, dar în acelaşi timp cu mişcări cât se poate de blânde pentru a nu agresa pielea. Alege șervețelele sau prosoapele de hârtie pentru uscarea pielii sau prosoape moi de bumbac, schimbate zilnic.

3. Exfoliere (curățarea porilor) – îndepărtarea celulelor moarte acumulate în exces, a excesului de sebum și impurităților, cu ajutorul unui produs ce conţine acizi exfolianţi (pentru tenul gras și mixt cel mai eficient este acidul salicilic BHA). Exfoliantul se aplică pe pielea complet uscată (foarte important) în strat subţire şi nu se limpezeşte. Se aşteaptă câteva minute să intre în piele înainte de a trece la pasul următor.

3. Retinozi – retinolul și derivatele lui sub formă de produs cosmetic (de preferință în concentrații mari, ex: retinol 1%) sau produs farmaceutic cu aplicare locală (ex: Retin-A, Differin etc) s-au dovedit eficiente în toate cazurile de acnee. Aceste ingrediente ajută la restabilirea funcționării normale a celulelor și au numeroase studii ce dovedesc eficiența lor în cazurile de acnee. Se aplică doar seara, iar în serile respective se evită aplicarea exfolianților sau altor ingrediente anti acnee.

4. Hidratarea tenului – cu un produs potrivit tipului de ten, cu textură lejeră. Evită cremele grase, unturile și uleiurile vegetale. Aplicarea se face cu mişcări blânde de netezire, acest produs (atenţie : care nu conţine iritanţi) se aplică şi în zona ochilor.

În 95% din cazuri acneea papulo pustoloasă sau nodulo chistică este o afecţiune caracteristică persoanelor cu ten gras sau mixt cu zone unde există exces de sebum. În cazul în care ai acnee şi ten uscat aplică rutina specifică tenului tău cu adăugarea produselor antibacteriene şi a retinoizilor.

Aplicarea tratamentelor pentru acnee

Aplicarea produselor antibacteriene şi a acidului salicilic (BHA) se poate face dimineața sau seara, în funcție de preferinţele fiecăruia, poți aplica aceste două ingrediente chiar şi unul după celălalt  (de preferat este să aștepți 30 de minute între produsele tratament), aplicând mai întâi produsul mai lichid.

Frecvența de aplicare a fiecărui produs tratament se stabilește în funcție de toleranța pielii, atunci când începi o rutină pentru tratarea acneei asigură-te că introduci fiecare tratament separat în rutină și urmărește cu atenție reacția pielii tale. Deși este tentant a aplica cât mai multe ingrediente active, de cât mai multe ori pe săptămână, adevărul este că aceste ingrediente au potențial iritant și pielea fiecăruia poate reacționa diferit.

Puține sunt persoanele care pot aplica două ingrediente active unul peste celălalt (exfoliant și antibacterian), iar frecvența de aplicare a exfolianților este de 2-5 ori pe săptămână, de preferat seara. Retinozii nu se pot aplica înainte sau după alte produse anti acnee.

Aplicarea retinoizilor farmaceutici se poate face de câteva ori pe săptămână, iar retinol 1% poate fi aplicat o dată sau cel mult de două ori pe săptămână. La început reacţia pielii la retinoizi poate fi descuamarea pielii, dar treptat acest ingredient îşi preia rolul de cell communicating şi ajută foarte mult în tratarea acneei. În seara în care aplici un retinoid medicamentos sau retinol 1% nu poți aplica acidul salicilic, ingrediente antibacteriene sau alte ingrediente active.

Repet că folosirea factorului de protecţie în timpul zilei este necesar şi nu opţional, majoritatea iritațiilor observate în timpul aplicărilor tratamentelor anti acnee se datorează folosirii incorecte a produselor: lipsa protecției solare sau aplicarea unei cantități insuficiente de SPF, aplicarea tratamentelor mai frecvent decât poate tolera pielea etc.

Benzoyl peroxide anulează acțiunea retinoizilor farmaceutici, nu se pot aplica unul peste celălalt pe piele. Deși benzoyl peroxide este mai eficient decât acidul azelaic (așa spun studiile), efectele lor pot fi observate doar după aplicarea pe piele.

Acidul azelaic are avantajul de a fi eficient în estomparea petelor post acnee, iar benzoyl peroxide are dezavantajul de a decolora țesăturile cu care intră în contact (spală-te pe mâini imediat după aplicare, evită contactul cu haine sau lenjerii de pat colorate).

Rutina de mai sus este rutina de bază pentru tenul acneic (gras/mixt), însă de-a lungul anilor în care am avut acnee și în urma experienței ca și consultant cosmetic am ajuns la concluzia că majoritatea tratamentelor se concentrează pe ingredientele active anti acnee și nu există preocupare pentru repararea barierei naturale a pielii.

Repararea barierei naturale a pielii

O piele sănătoasă nu poate suferi de afecțiuni cutanante, toate problemele inflamatorii care se au ca simptome pustule, roșeață, iritație, descuamări se manifestă pe fondul unei bariere naturale afectate. Mediul extern (poluare, temperaturi extreme, umiditate scăzută, radiații solare) și uneori produsele anti acnee, mai ales daca sunt folosite incorect, afectează bariera naturală a pielii.

Vindecarea pielii se poate obține doar dacă bariera naturală este intactă, de aceea adăugarea ingredientelor anti iritante, anti inflamatorii, ingrediente reparatoare și antioxidanți (întăresc bariera naturală) este foarte importantă. Eu prefer să aplic aceste ingrediente folosind texturi lichide și seruri: tonere cu ingrediente reparatoare (se aplică după curățarea tenului), boostere (review 10% niacinamide, review hyaluronic acid booster), seruri – se aplică seara împreună cu crema hidratantă sau singure, după preferințe.

Evită scrub-urile cu particule abrazive dure, nu sunt eficiente pentru a îndepărta punctele negre și excesul de sebum și pot agrava acneea.

Produse opționale

O mască cu argilă verde poate fi benefică pentru tenul gras, aplicată dimineața pe tenul curat pentru a absorbi excesul de sebum. Important este ca argila să fie pulbere şi să o prepari doar înainte de aplicare.

O dată pe săptămână poți folosi o mască cu aspirină, aceasta este anti inflamatoare şi anti iritantă.

Orice altă formă de tratament de gen antibiotice sau alte medicamente cu aplicare locală, poate fi inclus în rutina zilnică dacă ți-a fost recomandat de un medic dermatolog, folosite alternativ cu acidul salicilic, antibacterianul și retinoidul.

Produsele pentru petele post acnee nu sunt foarte diferite de cele pentru acnee, citește articol despre Pete post acnee – Prevenire și tratament.

Reguli de igienă

Probabil că am mai spus asta, dar merită repetat. Dacă ai acnee este nevoie să ai o igienă a pielii foarte strictă. Faţa de pernă trebuie folosită o dată pe o parte, o dată pe cealalaltă şi apoi schimbată; dacă ai păr lung trebuie să îl ţi strâns şi să eviți folosirea produse de styling de păr cu polimeri (ex: fixativ, ceară de păr), acestea pot agrava acneea; este total interzis să îți atingi faţa fără să te fi spălat pe mâini în prealabil (chiar şi atunci când vi să te spăli pe faţă trebuie să ai mâinile curate); ferește-te de praf, fum, poluare şi soare cât de mult poți.

Pentru a minimiza producţia de sebum urmează cei trei pași de mai jos:

 1. Evită produsele care conțin iritanți deoarece pielea reacţionează la iritanţi producând şi mai mult sebum.
 2. Folosește produse matifiante sau șervețele absorbante de sebum pentru matifierea tenului în timpul zilei.
 3. Evită produsele care conţin emolienţi, aceştia pot bloca porii tenului gras care sunt deja supra saturaţi de sebum.

În articolul de mai sus există link-uri care completează informațiile despre acnee și îngrijirea tenului acneic. Alte articole recomandate din categoria acnee:

Am acnee, cum procedez?
Tipuri de acnee
Ce cauzează acneea papulo pustuloasă
Mituri despre acnee
Cum tratăm acneea
Ce să nu faci când ai acnee
Soluţii pentru cicatricile post acneice
Cum reducem excesul de sebum
Îngrijirea tenului cu tendinţe acnee
Produse destinate îngrijirii pielii și integrarea lor în rutina zilnică.
Am scris şi despre Zineryt aici, nu este o soluție potrivită, fiind un antibiotic în bază de alcool.
Întreaga lista de articole din categoria Acnee.

Înainte de a aborda o schemă de tratament te rog să citești articolul Produse destinate îngrijirii pielii și integrarea lor în rutina zilnică și toate articolele despre eventualele ingrediente pe care dorești să le folosești.

Articolul de mai sus are scop informativ. Pentru a urma tratamente farmaceutice anti acnee cere sfatul medicului dermatolog.

179 comentarii

Scrie un comentariu
 • Buna Corina
  Eu am observat ca daca aplic dimineazta intai BHA si apoi Benzoyl peroxide(2.5%) se creeaza asa o decojire a primei solutii BHA.Azi am incercat benzoyl intai si apoi BHA si e ok.
  Dintre cele doua imi parea BHA- lotiunea mai lichida…dar iata ca merge parca mai bine invers.Crezi ca gresesc daca aplic asa?!
  multumesc

  • Buna Silvana,
   Este un motiv anume pentru care nu poti aplica un produs seara si unul dimineata? Aplici seara cumva Retin-A?
   Decojirea solutiei se poate intampla din mai multe motive: nu lasi suficient timp produsului sa intre in piele. Un produs cu o consistenta semi solida are nevoie de 15 minute sa intre in piele, un produs de o consistenta cremoasa are nevoie de 25 de minute sa intre in piele. Benzoyl are nevoie de 20 de minute sa fie absorbit complet.
   Un alt motiv ar fi ca atunci cand aplici brevoxyl freci pielea prea mult, ceea ce nu ar trebui sa faci.
   Daca aplici un produs mai solid inaintea unui produs mai lichid exista posibilitatea ca emolientii pe care ii contine primul sa optureze trecerea celui de-al doilea prin pori. Ideea este ca toate produsele care le aplici pe fata trebuie sa patrunda in pori.
   Daca nici dupa ce ai incercat sa aplici BHA, sa astepti 15 minute, apoi sa aplici Benzoyl atingand fata foarte usor, nu ti se pare ca s-a schimbat ceva atunci poti aplica in ordinea in care iti place, cu conditia sa ii dai timp primului produs sa se absoarba.

 • Nu, nu am aplicat inca serumul cu retinol pe care il am.Aplic intruna de o saptamana BHA 2%pt punctele negre(seara, dimneatza)…inca nu s a schimbat nimic.Si brevoxyl pe alocuri pt catvea puncte albe si mici probleme.Tenul meu nu pare a fi gras…dar am multe puncte negre pe care doresc sa nu le mai vad.Poate incerc diseara solutia cu AHA sa vad ce se intampla(ca il simt si uscat).Scopul major era intai curatzarea profunda prin eliminare de puncte negre de asta am aplicat si seara si dimineatza BHA si nu mai era loc pt brevoxyl-singur:)
  Eu sunt acel caz „special” de uscat dar cu probleme si mai ales puncte negre:|

  • Buna Silvana,
   Hai sa o luam incet si pe rand. Ce produse cu BHA, AHA si ser cu retinol ai? Ma intereseaza nume, ambalaj si ingrediente sau link catre ele. Daca sunt ale Paulei ma intereseaza doar numele.
   Solutia ideala pentru puncte negre este BHA 2% cu conditia ca acel produs sa aiba PH-ul potrivit si tu sa il aplici pe tenul perfect uscat.
   Ce inseamna probleme? Uite articolul care descrie toate tipurile de acnee, tu care o ai?
   Esti sigura ca tenul tau este uscat sau el a devenit uscat din cauza produselor folosite?
   Folosesti in fiecare zi factor de protectie peste 30?

 • Buna Corina
  Asa,produsele folosite doar de o saptamana incoace sunt ale Paulei.
  Exfoliating 2% Beta Hydroxy Acid Lotion,RESIST Weekly Resurfacing Treatment with 10% Alpha Hydroxy Acid,Skin Recovery Super Antioxidant Concentrate Serum si Skin Recovery Toner,Moisture Boost Daily Restoring Complex with SPF 20
  Tenul meu cred ca a devenit uscat din cauza produselor proaste folosite anterior
  Problemele sunt: f multe puncte negre , simt tenul NU hidratat,usor uscat,catvea puncte albe si cosuri care apareau cam in aceleasi zone (frunte si in zona maxilarelor)dar asta f light si nu tot timpul.M am gandit eu sa aplic brevoxyl cea mai mica concentratie ca sa le inlatur cosurile si punctele albe,precum si senzatii de mancarime pe frunte de ex care tot asa apareau temporar, apoi dispareau -oarceum sa fac si o purificare fara sa fiu nevoita sa aplic presiune si sa fac curatari old school cu aburi si din astea care consuma timp si nervi pt mine plus ca la aburi contactele astea f ferbinte apoi rece erau cam soc pt mine ca am pielea sensibila , mi am spart si vreo doua vase de sange cu modalitatea asta veche de „scos puncte negre”.
  Intradevar inainte de saptamana aceasta sunt sigura ca NU am folosit nimic bun pt ten, numai prostii plus ca NU foloseam factor de protectie.
  multumesc

  • Buna Silvana,
   Brevoxylul nu te ajuta cu punctele negre, doar cu pustulele. S-ar putea ca pustulele tale de pe zona fruntii si a maxilarului sa fie datorate contactului cu parul, in ultimul timp tot mai multe studii se fac care arata cat de rau pot face produsele pentru par gen fixativ. Daca ai parul lung ar trebui sa incerci pe cat posibil sa nu atingi fata cu el.
   Pentru a vedea rezultate ai nevoie de o perioada de 28 de zile de folosire a unui produs, am spus asta in articolele din sectiunea Hidratare in care am explicat cum functioneaza pielea.
   Acum, daca tot ai achizitionat aceste produse hai sa vedem cum le putem pune intr-o rutina.
   Dimineata te speli (cu ce te speli pe fata?) apoi aplici Skin Recovery Toner, dupa ce se usuca (maxim 1 minut) aplici Brevoxyl pe zonele cu pustule, dar nu pe zonele cu puncte negre, in strat foarte subtire. Dupa 15 minute aplici Moisture Boost Daily Restoring Complex with SPF 20 . Daca stai mult in soare va trebui sa reaplici acest produs cu SPF.
   Seara te demachiezi daca ai fost machiata, apoi te speli pe fata neaparat. Dupa ce te speli aplici Skin Recovery Toner, dupa ce se usuca aplici 2% BHA, dupa 5 minute aplici Skin Recovery Super Antioxidant Concentrate Serum.
   O data pe saptamana aplici seara 10% AHA in loc de 2% BHA. Daca simti ca te ustura fata poti sa limpezesti usor. Dupa aceea aplici serumul. In acea zi iti recomand sa nu folosesti nici Brevoxyl.
   Sa imi spui dupa 2 saptamani cum se simte tenul si neaparat sa imi spui cu ce te speli pe fata.

 • Pe fata ma spal cu Aloe Gentle Facial Wash, for Sensitive Skin-The body shop.
  Ai dreptate cu parul.Il am lung si am observat si eu cat de repede imi iese cate ceva dupa catvea atingeri.Mi ar placea tare mult daca ai timp si suficiente informatii sa scrii pe viitor si un articol despre produse pt par:).Ar fi de mare folos macar sa stim daca ingredientii esentiali sunt aceasi pt sampoane si de ce este exact nevoie pt o curatare simpla.Nu folosesc produse de styling dar se pare ca praful sau poate sampoanele astea minune cu tot feluld de chestii in ele…

  Sa revenim la rutina.Eu ma gandeam ca am facut un mix ok de produse tinand cont ca am amestecatura asta de „probleme”.Dar daca ai alta idee te rog sa imi scrii.Voi reveni cu vesti peste 2 saptamani.Si eu astept cu nerabdare si deja suspicios in privinta BHA ului pt puncte negre unde nu vad inca efecte.
  Referitor la serum.Trebuie aplicat in fiecare seara?!din cauza acestor exfolieri?
  multumesc

  • Buna Silvana,
   Produsele care fac foarte rau acneei sunt fixativele. Oricum daca ai acnee parul lung trebuie tinut strans, sa nu aiba contact cu fata. La sampoane e mai simplu, ingredientele nu trebuie sa fie cine stie ce filosofie, dar sa contina cat mai putini iritanti. O sa scriu si despre asta in viitor.
   E ok mixul in principiu, eu as fi ales o crema hidratanta seara in loc de serum sau chiar si cu serum, depinde de buger. Crema hidratanta inseamna Skin Recovery Moisturizer with Antioxidanti. Dar in acest moment e foarte bine ce ai, produsele sunt excelente, foloseste te rog rutina cum ti-am spus-o eu, printeaz-o daca este nevoie.
   Ciclul pielii este de 28 de zile, tu folosesti BHA de o saptamana, nu trebuie sa fii suspicioasa. Iti trebuie hidratare in fiecare seara cu sau fara exfoliere, iar in acest moment singurul produs pentru hidratare pe care il ai este serumul in afara de cel cu SPF pe care nu trebuie sa il aplici seara.
   Ingrijirea pielii presupune rabdare si nu exista produse cosmetice care sa iti schimbe aspectul tenului peste noapte, pur si simplu nu este posibil, pentru asa ceva e nevoie de tratamente cu laser. O sa functioneze BHA, foloseste-l asa cum ti-am sugerat eu.

 • Buna Corina
  Eu mai am o nedumerire.Serumul eu am crezut ca este doar o textura diferita a unei formule de hidratare si de asta l am ales ca imi parea mai concentrat decat o crema. Serumul trebuie cumva folosit mai rar decat o crema, e ca „o masca” adica genul de tratament care nu intra in categoria „zilnic”?!
  multumesc

  • Buna Silvana,
   Ai inteles foarte bine, e doar un produs cu o textura diferita (cel putin asa ar trebui sa fie pentru toti producatorii). Ai putea spune ca este concentrat in sensul ca acest produs contine foarte putini emolienti si skin identical in schimb contine o concentratie ridicata de cell communicating (retinol, niacinamide, etc) si antioxidanti. In cazul acestui produs acest lucru este valabil.
   Acest serum este excelent formulat, dar eu am aplicat intodeauna peste el un produs hidratant (din gama ten gras bineinteles). Nu este o regula, doar o optiune, daca tie acest serum iti este suficient seara si dimineata iti simti tenul hidratat atunci e perfect. Deocamdata foloseste tot ce ai, o sa vezi rezultate destul de repede.

 • Corina
  ma intrebam daca un ten ca al meu cu puncte negre(frunte, nas, barbie) apoi normal si poate usor usca/deshidratatt in zona ochilor intra in categoria mixt? Si daca da…produsele pt acest tip de ten contin o textura echilibrata?nu imi pot explica cum ar putea trata toate aceste probleme.Ma intrebam daca in aceasta situatie ar trebui alese produse pt ten mixt sau pt fiecare problema in parte pana la tratare care ar putea duce la un rezultat de ten normal?!si nu inteleg de ce se zice ca tenul uscat e diferit de cel deshidrtat si au nevoie de produse diferite…e tot un mit?!
  multmesc

  • Buna Silvana,
   Iti raspund cu placere la intrebari, tie si celorlalte cititoare, dar te rog ca inainte sa intrebi sa cauti in site sa vezi daca nu cumva am un articol despre asta. Si daca ai o intrebare off topic te rog sa o pui in articolul Pasagera va raspunde. Multumesc pentru intelegere.
   Exista un singur ingrediente de care are nevoie tenul uscat si am scris despre acest tip de ten aici. Tenul uscat sau tenul deshidratat sunt unul si acelasi. In sectiunea Hidratare am scris despre toate tipurile de ten, am scris si cum functioneaza pielea si cum se hidrateaza pielea.
   Tenul mixt este cel care are zona T (frunte, nas, barbie) putin grasa sau chiar grasa, restul fetei fiind normale sau chiar cu zone de piele uscata. Din ce imi spui tu tenul tau este normal si cu tendinte de deshidratare. Aceste zone uscate pot fi datorate factorilor externi. Aici este articolul Ten normal cu zone uscate. Cum se ingrijeste tenul mixt am scris aici si aici. Tenul mixt nu se trateaza, doar se ingrijeste. Oprirea productie de sebum poate fi realizata doar hormonal si nu cu un produs cosmetic.

 • Corina multumesc pt raspuns.Eu m as fi uitat cu placere la toate articolele dar nu stiu pe care sa il urmez pt ca nu inteleg ce tip de ten am.Uite de exemplu credeamca punctele negre nu pot fi decat pe un fond de ten gras.Ori asta ar insemna ca eu nu am ten normal si nici uscat in zonele cu aceste puncte negre.Ceea ce duce la singura varianta: ten mixt?!

  • Buna Silvana,
   Puncte negre poate avea orice tip de ten, am explicat aici cum se fac aceste puncte negre.
   Ca sa ai ten mixt trebuie sa ai zone cu piele grasa (de obicei zona T). Poti afla foarte simplu tipul tau de ten, o sa scriu maine despre asta, poate sunt mai multe persoane interesate. Tu ce tip de ten ai? este articolul promis.

 • Buna Corina. Sunt noua pe aici, insa tin sa te felicit pt ceea ce faci, reprezinti un real ajutor pt multe dintre noi 🙂 In speranta ca o sa-mi raspunzi am si eu cateva intrebari. Medicul meu dermatolog mi-a spus ca am un ten cu o usoara tendinta acneica (vara e teroare, imi apar „monstruleti” foarte des) si mi-a prescris un tratament, o rutina de ingrijire a tenului dimineata si seara. As vrea sa iti spun ce folosesc si daca e ceva de capul acestui tratament, daca sa ma astept la vreun efect sau nu.
  Dimineata si seara folosesc alternativ Lysalpha gel moussant purifiant de la SVR Laboratoires si Bioderma Sebium gel gommant purifiant.
  In fiecare dimineata folosesc crema Lysalpha active de la SVR Laboratoires iar seara alternativ Teen Derm K concentrate de la Isis Pharma si Eryfluid (Eritromicina 4%).
  Ingredinetele sunt:
  – pentru Lysalpha gel moussant purifiant de la SVR Laboratoires : Aqua (Purified Water), Disodium LAureth Sulfosuccinate, PEG-7 Glyceryl Cocoate, Glycerin, Sodium Cocoamphoacetate, PEG-150 Polyglyceryl-2 Tristearate, Sodium Laureth Sulfate, Coceth-3, Pentylene Glycol, Coamphopropyl Betainamide MEA Chloride, Gluconodelta Lactone, Zinc PCA, Tephrosia Purpurea, Salicylic Acid, Squalane, Coamidopropyl Dimethylamine, Laureth-2, Sodium Chloride, Citric Acid, Sodium Citrate, Sodium Sulfate, Glyceryl Caprylate, Dipropylene Glycol, Caprylyl Glycol, Butylene Glycol, Ethanolamine, Chlorophenesin, Phenoxyethanol, Methylchloroisothiazolinone, Methylisothiazolinone, Parfum
  – Bioderma Sebium gel gommant purifiant cred ca stii ca am vazut ca ai folosit si tu
  – Lysalpha active creme: Aqua (Purified Water), Gluconolactone, Ethylhexyl Stearate, Myristyl Alcohol, Glycerin, Glyceryl, Stearate, Cetyl Alcohol, Sodium Hydroxide, Salicylic Acid, Butylene Glycol, Methyl Methacrylate Crosspolymer, Dicaprylyl Carbonate, Cyclopentasiloxane, PEG-75 Stearate, Zinc PCA, Myristyl Glucoside, Tephrosia Purpurea, Silica Dimethyl Silyate, Dextrin Palmitate, Xanthan Gum, Squalane, Palmitic Acid, Steareth-20, Ceteth-20, Phenoxyethanol, Parfum.
  – Teen Derm K concentrate: AQUA (WATER), GLYCOLIC ACID, GLUCONOLACTONE, SODIUM HYDROXIDE, PEG-7 GLYCERYL COCOATE, HYDROXYETHYL ACRYLATE / SODIUM ACRYLOYLDIMETHYLTAURATE COPOLYMER, SQUALANE, ZINC PCA, BUTYL AVOCADATE, SALICYLIC ACID, HYDROXYETHYLCELLULOSE, DISODIUM EDTA, PPG-26-BUTETH-26, POLYSORBATE 60, PEG-40 HYDROGENATED CASTOR OIL, SODIUM METABISULFITE, PARFUM (FRAGRANCE), LINALOL, LYRAL, D-LIMONENE, EUGENOL.
  – Eryfluid: compozitia: eritromicina baza 4 g si excipienti: alcooletilic 95% v/v, polioxietilenglicol 400, polipropilenglicol pt 100 ml solutie cutanata.

  Cam astea sunt. Multumesc anticipat.

  • Buna Georgina,
   In primul rand te rog sa citesti toate articolele din sectiunea acnee. Nu sunt de acord sa ti se prescrie antibiotic fara o analiza de pustule si mai ales un produs pe baza de alcool. Prima optiune in tratarea unor pustule care nu stii de ce anume sunt facute este un antibacterian in nici un caz un antibiotic. (citeste si articolul despre foliculita).
   Produsul de curatat fata este ok mai putin iritantii de la sfarsitul listei care sunt periculosi. Oricum e formulat ciudat, toate ingredientele pamantului sunt in produsul asta, desi jumatate din ele sunt degeaba. Gelul de la Bioderma e bine formulat, contine parfum 0.1%, dar daca limpezesti bine fata nu o sa ai probleme (cu conditia ca tenul tau sa nu fie sensibil).
   Lysalpha crema activa: Acest produs ar trebui sa fie exfoliant, dar nu cunosc concentratiile de acizi (gluconolactone si salicylic acid) si nici PH-ul, deci nu iti pot spune daca exfoliaza sau nu. Nu este o crema care sa aduca alte beneficii pielii. Poti scrie un mail producatorului in care sa intrebi ce PH are produsul si ce concentratii au cei doi exfolianti.
   Teen Derm – la fel, contine un PHA si un AHA. Am intreabat eu producatorii despre acest produs si daca e sa ii credem pe cuvant chiar exfoliaza.
   Dupa cum observi iti lipsesc mai multe produse de ingrijire, iar unele sunt in plus. In primul rand daca ai tenul cu tendinte acneice cu siguranta ai nevoie de exfolianti BHA, nu de PHA sau AHA. In al doilea rand doi exfolianti, unul si bun este suficient, insa ai nevoie de protectie solara zilnica si ai nevoie de o hidratare adecvata, tot ce faci acum cu acesti acizi este sa exfoliezi, dar pielea are nevoie de ajutor sa se vindece si mai ales sa fie sanatoasa, iar tu nu ai nici macar un ingredient care sa o ajute sa faca asta.
   Citeste te rog si sectiunea de Ingrijirea a tenului – Hidratare si Exfoliere.

 • Am citit si articolul si comentariile dar tot nu am inteles ceva. eu nu am acnee, am doar rabufniri sporadice si mi-ai dat o schema pe care o folosesc cu succes, singura mea problema sunt porii dilatati, e de la o ingrijire necorespunzatoare in trecut plus genetica(tatal meu are porii foarte vizibili si eu ii seman). Mai e si faptul ca aici este f cald si soarele este arzator, de 2 ani folosesc spf 50 mereu. De cand folosesc exfolianti chinici( cel de la olay si avene cleanance cream gel recomandate de tine) am tenul mai ok dar as vrea o cura cu retinol si pt anti age acum ca avenit toamna si ma pot proteja perfect de soare. Se poate lua fara reteta? Se poate aplica peste exfoliantii chimici? acum ca soarele nu mai este asa periculos doresc sa aplic efoliantul dimineata si seara iar retinolul seara peste exfoliant, apoi serumul hifratant sau uleiurile. ar fi ok asa? Multumesc anticipat.

  • Buna Monica,
   Daca vorbesti de protectie solara si cure anti age banuiesc ca te referi la retinoid nu la retinol. Nu stiu insa ce anume produs doresti sa incerci, banuiesc ca Retin A. Poti aplica exfoliantul dimineata si retinoizii seara, dar ti-as recomanda cand incepi un tratament de acest tip sa elimini orice alte tratamente timp de 2, 3 aplicari de Retin-A pentru a vedea reactia pielii la retinoid. Este un articol despre retinoizi pe blog, poti citi si comentariile.
   Sunt putine persoare care suporta un tratament de Retin -A in acelasi timp cu exfoliantii.
   Daca insa vorbesti despre retinol atunci nu exista interdictii in aplicare, poti aplica si seara si dimineata ambele produse.

 • Buna Corina,

  In legattura cu mastile de aspirina sunt bune daca le aplic zilnic?am inceput de 2 zile si ma cam mananca fata dupa ce o aplic, este vreo problema?cum trebuie sa procedez…?Mersi

 • Buna Corina. Am inteles ca trebuie sa folosesc si un exfoliant pentru problemele mele de ten si sunt de acord, citind articolul despre efectul lor. M-am orientat la neutrogena pentru ca mi-a si placut concentratia dar aici am nevoie de pontul tau. Am intrat pe ebay si am vazut ca era cu 3, 41. De acolo il comanzi tu>? cum ar fi mai convenabil? si transportul cat costa? Mi-ar placea sa nu ies in pierdere si nu prea ma descurc cu shoppingul asta online. Multumesc frumos!

  • Buna Elenya,
   Produsele din lista de recomandate sunt formulate bine din punct de vedere chimic. Cel de la Neutrogena exfoliaza eficient. Nu inteleg ce inseamna 3.41, dar daca este PH (altceva nu stiu ce ar putea fi) nu e nevoie sa tii minte asta. Eu l-am comandat din SUA, dar stiu cateva fete care l-au comandat de pe ebay. In general sunt reticenta la ebay, dar incearca, nu ai nimic de pierdut.

 • Scuze. E vorba despre 3,41 $ pe siteul ebay. am gasit pe siteul de la neutrogena sau alte site-uri de sale-uri cu 20 si ceva de $. nu prea stiu sa speculez si sa ma asigur in acelasi timp ca raportul calitate pret este in echilibru. Din Romania nu stiu de unde as putea procura un produs de exfoliere cu o concentratie eficienta pentru tenul meu. Multumesc!

  • Buna Elenya,
   Pe ebay sunt mai multi vanzatori, nu stiu despre care vorbesti si oricum nu conteaza asta. Produsul despre care vorbesc eu costa in SUA in magazin maxim 9 dolari. Nu stiu cat costa pe ebay si nici cine il vinde.
   Nu stiu ce produse se comercializeaza in Romania insa online ai cele mai mari sanse. Personal folosesc Paula’s Choice, a fost mai simplu sa il achizitionez, dar cunosc mai multe persoane care au achizitionat online Neutrogena.
   Citeste te rog si Disclaimer. Multumesc pentru intelegere.

 • eu nu am cosuri foarte mari,dar am puncte negre,le storc si a doua zi se fac la loc,nu inteleg,ce tratament sa folosesc?iar cele de pe gat,chistice nu-mi trec cu lunile,mi-am distrus fata,o sa merg si la dermatolog,dar nu inteleg de ce natura e problema mea,am citit toate articolele,nu mai inteleg nik,poate imi dati un sfat,multumesc.

 • Buna
  doar ce am descoperit blogul tau si mi se pare foarte interesant, ai raspunsuri la multe din problemele mele.
  Totusi as vrea sa stiu daca imi ingrijesc corect tenul :
  dimineata: curatare cu apa si sapun (dove)
  aplic skinoren (am probleme cu acneea)
  apoi o crema hidratanta (de la L’oreal-triple active zi, pt ten mixt si gras)
  dupa care aplic fond de ten tot L’oreal, pudra
  pe perioada zilei tenul meu este gras, mai ales in zona T si nu imi dau seama daca e de la crema sau de machiaj
  seara: demachiez cu servetele demachiante
  spal cu apa si sapun
  aplic skinoren si apoi crema hidratanta
  Mentionez ca am inceput de curend tratamentul cu skinoren si sper sa isi faca efectul si sa scap de acnee.
  multumesc mult!

  • Buna Alexandra,
   Citeste te rog articolele despre curatare, sapunul nu are ce cauta pe piele, fie el si Dove.
   Citeste te rog articolele despre protectie solara zilnica, vad ca nu ai, iar daca nu vei folosi ai toate sansele sa te descuamezi din cauza Skinorenului.
   Citeste despre exfoliere, despre demachiere si despre hidratare.
   Din pacate, din experiente mea, schema ta de tratament nu are sanse sa te vindece de acnee. Skinorenul te va ajuta mult la inceput, dar singur nu va di suficient. Curatarea pe care o faci este foarte foarte iritanta, protectie solara nu folosesti, exfoliere nu folosesti, iar hidratarea lasa de dorit.
   Am scris si despre excesul de sebum.

 • Buna din nou,
  Ma bucur ca am descoperit blogul tau, daca pana acum ma obisnuisem cu aceasta acnee papulo pustuloasa si invatasem sa traiesc cu ea, ( poate si din cauza medicilor dermatologi incompetenti la care am fost cand eram mai mic ) de anul acesta am zis STOP. Primul pas pe care l-am facut a fost sa-mi achizitionez 3 produse din gama Avene: Curatare: Avene Cleanance Gel / Exfoliere: Avene Cleanance K / Hidratare: Avene Clean-AC [ nu stiu daca a fost cea mai buna alegere, am luat-o pentru ca stiam ca am nevoie si de-o crema hidratanta, desi n-am mai fost atent ca e pentru tenul sensibil]
  Acum dupa ce-am descoperit blogul tau si-am citit multe dintre articole legate de aceasta problema am vazut ca mai am nevoie de Brevoxyl pe care am fost astazi si l-am achizitionat, si o crema cu SPF 30+. De asemenea, as mai avea nevoie de o crema hidratanta pentru ca aceasta aproape mi s-a terminat [ O aplicam dimineata dupa ce curatam tenul cu cleanserul, si seara la ~30 min dupa ce aplicam Cleanance K ]
  Am tot cautat pana acum dar nu cred ca am sanse sa gasesc o crema hidratanta cu SPF 30+ in Romania asa ca am sa-mi indrept atentia catre doua creme, una hidratanta si o crema cu SPF 30 sau 50.
  Ca si crema cu SPF 30 am vazut in postarea ta Nivea Baby Sonnenschutz Cream SPF 30, e ok daca o achizitionez si-o folosesc exclusiv pe fata ?
  In ceea ce priveste crema hidratanta m-am uitat pe lista recomandata de tine in acel post insa am dificultati in a gasi vreuna din ele in Romania. Nu am reticente in a cumpara produse din afara, insa as avea nevoie de produse rapid + ca nici pretul nu este prea avantajos daca mai calculez si transportul.
  Da, stiu, am scris foarte mult dar n-am precizat nicaieri ce tip de ten am, am amanat sa fac asta pentru ca sincer sa fiu sunt putin confuz. Initial tindeam sa cred ca am tenul gras insa daca ar fi asa, as mai avea acea senzatie de „strangere” specifica tenului uscat ? Senzatia nu o am permanent ci dupa ce ma spal pe fata fie doar cu apa fie cu cleanserul. De obicei dupa ce aplicam crema hidratanta nu mai aveam acea senzatie. Piele descuamata nu am si nici nu am avut. Deci ma gandesc ca as putea avea ten mixt. Am sa fac maine acel test amintit de tine si sper sa ma lamureasca in privinta tipului.
  Multumesc frumos.

  • Buna Alin,
   Inteleg ca doresti sa iti construiesti o rutina zilnica pentru tratarea tenului cu acnee papulo pustuloasa.
   In afara de un produs antibacterian (vad ca ai ales Brevoxyl), ai nevoie de un acid exfoliant, citeste te rog si celelalte articole despre acnee si exfoliere, o sa intelegi de ce.
   Dimineata ai nevoie de un produs care sa iti asigure protectie solara, ideal ar fi ca acel produs sa contina si cateva ingrediente necesare hidratarii (antioxidanti, ingrediente skin identical, ingrediente cell communicating) insa nu va fi o tragedie daca dimineata folosesti doar SPF, iar seara aplici un produs hidratant foarte bine formulat, potrivit tenului tau.
   Citeste te rog si articolul despre tenul sensibil. Apropo, nu conteaza ce spune producatorul despre produsul respectiv, conteaza doar ingredientele produsului, poate ai timp sa citesti si articolele mele mai vechi din categoria Mituri si realitati cosmetice.
   Nu stiu ce tip de ten ai, nu stiu daca iti este sau nu potrivit acel produs. In Romania gasesti in farmacii mai multe produse care asigura protectie solara desi nu sunt neaparat cele mai bune pentru hidratare. Nu toate sunt bune insa multe de la Bioderma, Avene, etc sunt ok (atentie: sa citesti ingredientele, sa nu contina iritanti).
   Ai citit articolul despre Comenzi Paula’s Choice? Sunt parteneri Paula care au produse pe stoc daca doresti. De asemenea te poti inspira de pe beautypedia.com in alegerea unui produs, cu precizarea ca ar trebui sa verifici ca ingredientele listate acolo sa fie aceleasi cu cele ale produselor din Romania, de exemplu Olay are alte formule pentru Romania.
   Senzatia ca pielea „te strange” dupa ce te-ai spalat, nu este specifica tenului uscat. Ea se datoreaza in special produselor care contin ingrediente iritante, surfactanti puternici, etc si se poate simti in cazul oricarui tip de ten. Este normal ca dupa ce aplici emolienti pe piele (din crema ta hidratanta) ca acea senzatie sa dispara.
   Pentru curatarea tenului iti recomand sa folosesti un produs bland, solubil in apa care sa iti lase pielea curata, dar care sa nu usuce excesiv. Pentru a determina tipul de ten e important sa urmezi pasii din acel articol.
   De asemenea, daca ai timp, iti recomand sa citesti mai multe articole din blog, vei gasi multe raspunsuri la intrebarile tale.
   Multa sanatate!

 • Buna Corina ,
  Am 17 ani si ma lupt cu o acnee usoara de vreo 2 ani jumate, in ultima vreme s-a cam potolit dar tot imi mai apar cateva cosuri (unele trec cu rutina pe care o folosesc, altele se sparg in urmatoarea zi). Am observat ca zonele unde imi apar sunt mereu aceleasi , pe langa perciuni, tample si o mica parte din obraz , si de-a alungul barbiei(adica pe marginile maxilarului ) , deci nu pe nas , nu pe frunte. Si intr-o seara cand ma spalam , am observat ca (avand dushul deasupra capului ) apa se prelinge exact pe zonele respective si ma gandeam ca s-ar putea ca acesta sa fie unul dintre motivele aparitiei acelori cosuri avand in vedere ca eu ma spel destul de des (cateodata chiar si de 2 ori pe zi , dar deobicei doar o singura data) si stau cam mult sub apa fierbinte , ma gandesc ca poate irit piele intr-un fel . Tu ce parerea ai despre lucrul acesta
  Si mai vroiam sa te intreb ceva . Pentru petele si micile cicatrici de dupa cosuri , inafara de exfolierea chimica si retin-a ce ar mai putea sa ma ajute sa grabesc vindecarea lor ?
  Tenul meu este normal , adica nici uscat si nici gras , dar cand ma dau cu crema hidratanta de la PC , pentru ten normal sau uscat , tenul meu devine dintr-odata extrem de incarcat de sebum , si problema este ca folosesc exact cantitatea necesara
  Iti multumesc pentru intelegere! :*
  Numai bine

  • Buna Edward,
   Da, apa fierbinte este iritanta. De asemenea orice produs de styling pe care il folosesti sau sampoan/balsam care contine iritanti poate duce la aparitia pustulelor.
   Pentru cicatrici si pete post acnee poti folosi si peelinguri sau laser daca doresti.
   De la Paula e mai bine sa folosesti un produs pentru ten normal/mixt. In cazul tau de acnee usoara orice emolient nu este bine venit, iar produsele destinate tenului uscat contin multi emolienti.

 • Pana la urma m-am suparat si mi-am dat comanda de trei produse Paula’s Choice, acestea fiind:

  CLEAR Normalizing Cleanser
  Skin Balancing Moisture Gel
  Skin Perfecting 2% BHA Gel Exfoliant

  Am asteptari mari de la aceste produse si sper sa nu ma dezamageasca.
  O zi buna.

  • Buna Alin,
   Vad ca te-ai descurcat foarte bine si singur in alegerea produselor. Sa imi spui daca mai ai nevoie sa iti raspund la celelalte comentarii, le-am citit, dar ma intrebai de produse si acum vad ca te-ai hotarat si singur.
   Pentru protectie solara eu mi-am cumparat zilele trecute un produs de la Nivea foarte bun, il folosesc de la sala pana acasa. Se numeste Nivea Baby Sun Protection Cream SPF 30, are 75 de ml si a costat 21 de lei la Auchan.
   Ca si calitate/pret nu se compara nimic din produsele din Romania cu produsele Paula’s Choice, dar eu folosesc mult SPF si am nevoie si de ceva pentru 20 de minute de mers de la sala pana acasa. Sa iti fac o comparatie. Paula’s Choice costa 19.5 euro pentru 150 de ml. Cred ca toti partenerii au si reduceri la pretul de lista. Cu aproximativ 70 de lei poti achizitiona de la Paula un produs excelent, iar in farmaciile din Romania mai toate „dermatocosmeticele” costa peste 40 de lei pentru 30 de ml, iar formulele lor lasa de dorit.
   Sper sa nu te dezamageasca produsele pe care le-ai achizitionat, sa le introduci in rutina treptat, e important sa fii atent cu exfoliantii si cu Brevoxylul. Este un articol in blog despre integrarea produselor in rutina zilnica aici:https://pasagera.ro/produse-destinate-ingrijirii-pielii-si-integrarea-lor-in-rutina-zilnica.html

   • Buna,
    Ma bucur sa aud ca nu am dat gres in alegerea produselor, desigur articolele tale sunt cele care m-au ajutat foarte mult dupa cum am mai spus-o. Intr-adevar, nu cred ca mai este nevoie sa-mi raspunzi la celelalte intrebari.
    Pentru protectie solara am luat un produs tot de la Nivea din lista aceea recomandata de catre tine, si mai precis primul produs. Design-ul este acelasi ca si cel cumparat de tine doar ca are SPF50 si 200ml si-un pret putin mai mare. Este acesta: http://3.bp.blogspot.com/-k9S9UwzEBXQ/TfBtRCDwRCI/AAAAAAAAA5I/4hgqK92CPs8/s320/144_SunProtLotion_png

    Sunt foarte foarte multumit de ea, se absoarbe foarte repede in piele si n-am observat cum ca mi-ar lasa-o lipicioasa. De asemenea imi netezeste tenul, ceea ce-l face sa arate mai bine dupa ce ma dau cu ea.
    De o saptamana am incetat sa mai folosesc orice produs pentru fata in afara de cel pentru protectie solara pana-mi ajung produsele de la Paula’s Choice.
    Multumesc pentru link, cand o sa-mi ajunga produsele [ luni, sau marti cel tarziu ] o sa urmez rutina detaliata de tine in acel articol.
    Cu Brevoxyl nu am observat nici o schimbare, sa continui sa-l mai folosesc ? Sa incerc sa-l folosesc in tandem cu Retin-A ? [ dimineata Brevoxyl si seara Retin-A] sau sa folosesc decat Retin-A ?

    • Buna Alin,
     Cunosc produsul de la Nivea, il folosesc si eu pe corp vara.
     Brevoxylul este un antibacterian, are efect doar pe pustule. Efectele lui se vad dupa 4-6 saptamani.
     Cand o sa iti ajunga exfoliantul il introduci pe acela in rutina treptat, sa citesti te rog articolul despre introducerea produselor noi in rutina zilnica, e important. Cu Retin-a sa astepti, mai intai e nevoie ca tenul tau sa accepte exfoliantul fara efecte adverse apoi poti introduce treptata Retin-a-ul. Poti folosi exfoliantul seara daca Brevoxyl folosesti doar pe pustule.

 • Buna Corina ,am postat un comentariu acum vreo saptamana si ceva , nu ai reusist sa-l citesti , sau nu a fost postat? Am vazut ca ai mai raspuns la alte comentarii dar nu si la al meu , vroiam sa stiu daca l-ai primit sau nu
  😕

  • Buna Edward,
   Ultimul comentariu primit de la tine este in 20/04 si am raspuns la el mai sus. Altele nu am primit, am verificat si in spam.
   Poti sa il rescrii te rog?

   • Inainte sa imi fac o rutina zilnica de ingrijire a tenului pe baza informatiilor de pe site-ul tau( adica acum 3 luni) , am folosit Skinoren , cam jumatate de an , dar cum nu foloseam nici hidratare nici curatare etc , nu prea a avut un efect prea bun .Problema este ca , observ ca nu mai este asa de puternic asupra pustulelor cum era inainte . Crezi ca are trebui sa incetez tratamentul cu Skinoren si sa incep cu Brevoxyl (avand in vedere faptul ca folosesc Skinoren de foarte mult timp , poate bacteria a reusit sa-si creeze imunitate impotriva lui)
    Tu ce parere ai 😀 ?

    • Buna Edward,
     Poti schimba produsul antibacterian, sigur. Cu mare atentie insa, il introduci in rutina zilnica treptat, fara sa iriti tenul.
     Exista si o alta explicatie, dar nu stiu daca este valabila in cazul tau. La inceput impactul ingredientelor asupra tenului este foarte mare, mai ales cand pe ten sunt multe pustule. In timp pustulele nu se mai dezvolta atat de multe si noua ni se pare ca ingredientul nu mai are efect. La fel de intampla si cu exfoliantii si efectul lor asupra punctelor negre.

 • Buna,
  Te deranjez din nou cu o problema…
  De 2 saptamani si ceva a inceput sa mi se descuameze pielea de pe fata, mai precis pe obraji, exact in zona in care am acea acnee. Fenomenul neplacut a coincis cu perioada in care am incetat sa mai aplic Brevoxyl si-am inceput sa folosesc FPS acela de la Nivea. Am uitat sa precizez chestia asta atunci dar ma gandisem ca odata ce o sa incep sa folosesc produsele de la P’s’C o sa dispara, puneam asta pe lipsa unei hidratari corespunzatoare a tenului.
  Din ce ma gandesc eu o cauza ar fi ca o perioada de aproximativ 2 saptamani maxim am folosit Brevoxyl fara a aplica FPS, insa atunci nu am avut aceste descuamari. Stiu ca este o mare greseala dar…din ele invatam.
  Cealalta cauza ma gandesc ca ar putea fi din cauza cremei FPS Nivea.
  Cand mai dau pe la Kaufland [ Farmacia Help Net ] ma gandesc sa-mi cumpar aceeasi crema ca aceea pe care o ai si sa vad daca mi se mai descuameaza.
  Ceva sugestii ? Ce-ar fi indicat sa fac ? E neplacuta rau aceasta descuamare, ma enerveaza mai rau ca acneea in sine.
  Multumesc mult !

  • Buna Alin,
   Folosesti exfolianti pe zona respectiva? E important sa imi raspunzi la intrebare. Nu mai stiu ce produs hidratant folosesti, sa imi spui si asta te rog.
   Este imposibil sa te descuamezi din cauza acelei creme cu SPF insa daca doresti o poti schimba bineinteles. Sa nu uiti ca produsul cu SPF se aplica in strat generos, cu 20 de minute inainte de a iesi din casa.
   Iti recomand sa iti faci un scrub usor o data pe saptamana cu zahar pudra (macinat de tine) si ulei de samburi de struguri. Gasesti ulei de samburi de struguri la magazine naturiste. Seara, dupa crema hidratanta poti aplica si un strat foarte subtire din acelasi ulei de struguri.

 • Buna,
  Folosesc Skin Perfecting 2% BHA Gel Exfoliant pe toata fata, deci automat si prin zona aceea.
  Produsul hidratant este: Skin Balancing Moisture Gel.
  Asa am folosit crema pana acum. Daca este imposibil ca acea crema sa fie cauza, n-as dori sa o schimb.
  O sa fac ceea ce mi-ai recomandat, multumesc frumos inca o data pentru ajutorul oferit.

  • Buna Alin,
   Opreste cateva zile folosirea exfoliantului in zona respectiva si reia folosirea lui treptat cu zile pauza. Din cauza lui te-ai descuamat. Sa acorzi atentie deosebita aplicarii SPF-ului.
   Foloseste scrubul usor pentru indepartarea celulelor descuamate deja si uleiul aplicat seara peste crema hidratanta.

 • Buna,
  Deci am fost inspirat sa nu aplic exfoliantul aseara. Tin sa mentionez totusi ca descuamarea a aparut pana sa incep aplicarea exfoliantului, poate are importanta. Ultima oara l-am folosit miercuri, deci o sa-l mai aplic luni, sa vad cum reactioneaza pielea.

  • Buna Alin,
   Oricum foloseste rar exfoliantul pana cand se amelioreaza problema. Sincer nu cred ca este de la SPF, dar daca tu asa simti schimba-l si observa rezultatele. Sa folosesti uleiul, iti va da un plus de hidratare si scrubul te ajuta cu celulele moarte deja descuamate.

 • Skinoren mi-a salvat fata in urma cu cativa ani si acum folosesc din cand in cand ( cand am vreun cos sau nodul in perioada menstruatiei). Dupa cum spuneam, in urma cu vreo 4 ani am locuit 3 luni in Anglia. Nu stiu care a fost problema dar in cele 3 luni, fata mea s-a umplut de: puncte negre, cosuri, pustule, papule, noduli, tot ce tine de o acnee violenta. Tenul meu arata oribil! Cele mai multe erau concentrate pe barbie si linia maxilarului ( hormonal? Nu stiu. Ceva pur si simplu nu mi-a priit). Asa ceva nu avusesem nici cand eram la pubertate! Cand am ajuns in tara, toata lumea s-a speriat cand a vazut cum arata fata mea. Doctorita de familie mi-a facut o vizita pentru ca mama mea i-a spus ca ”fata mea arata jalnic!”. Am cumparat Skinoren de la farmacie, cu reteta. Cum am ajuns acasa am si inceput sa folosesc crema. In primele cateva minute imi venea sa iau o perie de sarma si sa ma frec pe fata. Aveam mancarimi, imi simteam fata umflata, era rosie si simteam ca am febra. Recunosc, m-am scarpinat toata noaptea dar nici nu mi-am spalat fata. A doua a zi, tenul deja incepea sa arate mai bine. In mai putin de o saptamana nu mai aveam nimic! A doua oara cand am fost in Anglia, am luat crema cu mine si desi nu am avut probleme ca prima data, tot imi mai aparea cate un cos pe care puneam Skinoren si imi trecea in 2 zile. De atunci nu am mai avut probleme majore cu tenul (probabil pentru ca nu mai locuiesc in Anglia…?). Din cand in cand imi mai apare cate un cos sau nodul dar pun Skinoren si in rest il las in pace. Am noroc ca am o cunostinta care lucreaza la un depozit farmaceutic si vara trecuta mi-am cumparat crema si gelul (au concentratii diferite), fara reteta si la un pret mic. Inca mai am putina crema. In tara in care sunt acum, Skinoren este extrem de scump dar stiu pe cineva care foloseste si este foarte multumit. Sincera sa fiu, cand o sa am copii si o sa aiba aceleasi probleme la pubertate, o sa le recomand Skinoren (in loc sa ii las sa probeze sute de cosmetice cum am facut eu pana acum!).
  PS: Site-ul este foarte bun!
  Numai bine!

 • buna! am sunat la un laborator de analize din orasul meu pentru a ma programa la un examen microbiologic( cultura de produse biologice+antibiograma) pentru a afla la ce antibiotic isi da „duhul acneea mea,insa mi s-a spus ca nu trebuie sa fi luat cu 10 zile inainte antibiotic.
  Pe cale orala nu am luat,insa am aplicat baneocin pulbere,la nivelul tenului..Plus brevoxyl&retin a …Sti cumva daca ar trebui sa ma reprogramez si sa intrerup timp de 10 zile tratamentul? sau nu au actiune asupra rezultatului?

  • Buna Andra,
   Da, fara antibiotice oral sau local cu 10-14 zile inainte de recoltare. Brevoxyl sau Retin-a sa nu fi aplicat cel putin 5 zile inainte de recoltare si mai ales sa te duci cand ai pustule din care sa recolteze.

 • Buna,
  Indraznesc sa-ti scriu pentru prima data, desi urmaresc de mult timp site-ul tau.
  Am 30 de ani si sufar de acnee de la 14 ani. De 5 ani o tin sub control cu urmatorul ritual ZILNIC
  – dimineata si seara un gel de curatat antimicrobian Gerovital Plant( stiu ca n-are ingredienet ok, dar mie imi face bine) sau nizoral sampon ( recomandat de medicul dermatolog);
  – seara- demachere; curatare ; retin -a;
  -dimineata- crema bioderma mineral spf50 ( aceasta usuca tenul, dar dimineata dupa dus ma dau cu o picatura f mica de ulei de masline si asa tenul arata ok ).
  Tenul meu arata ok, cosulete mai multe apar in preajma menstruatiei, cand am chisturi pe ovare sau cand renunt la retin a , mai mult de 2-3 zile.
  Si acum sa trec la subiect. Voiam sa te rog foarte mult sa ma ajuti cu o recomandare pentru o crema care sa inlocuiasca Retin -A, deoarece incerc sa raman insarcinata si acesta este interzis in sarcina. Oricare alt sfat este binevenit.

  Multumesc foarte mult. >:D< Florentina

  • Buna Florentina,
   Nu crema de la Bioderma usuca tenul ci produsul de curatare antimicrobian si mai ales samponul. Nizoral este un sampon ce contine 2% ketoconazole, un antifungic cu spectrul larg, formulat pentru tratarea dermatitei seboreice, destinat spalarii scalpului si parului, in nici un caz nu ar trebui aplicat pe ten, mai ales ca acneea nu este cauzata de o ciuperca ci de o bacterie, iar acest sampon nu are efect asupra bacteriilor. Te cred ca ti l-a recomandat dermatologul, dar poate ca ar trebui sa contesti decizia unui medic de a-ti recomanda sampon pentru ten (sau nu?), mai ales daca ingredientul antifungic nu ti-a fost prescris in urma unei analize bacteriologice care sa arate clar ca pe piele ti se dezvolta in exces o ciuperca.
   Seara trebuie sa iti aplici un produs hidratant dupa ce aplici Retin-a, va dace o mare diferenta in aspectul descuamat al tenului tau. Uleiul de masline nu este potrivit decat tenului uscat si ar fi mult mai bine daca aplici uleiurile hidratante seara, nu dimineata inainte de protectia solara.
   E normal ca uleiul sa ascunda descuamarile tenului daca il aplici inainte de SPF, dar tu doar ascunzi anumite probleme si nu le repari.
   Sa iti raspund totusi la intrebare: In afara de Retin-a nu exista alt retinoid la fel de puternic care sa il poata inlocui si care sa poate fi folosit in timpul sarcinii. Differin se poate folosi in timpul alaptarii, dar nu se gaseste in Romania. Tot ce poti folosi este un ser cu retinol, dar efectele nu se compara. Eu ti-as propune o rutina simpla cu exfolianti si produs antibacterian zilnic, asa cum este descrisa in articolul de mai sus.
   In timpul sarcinii nivelul hormonal se schimba foarte mult si se va vedea si pe ten, este posibil sa nu mai ai nevoie de Retin-a. Din punctul meu de vedere cred ca se poate abuza de retinoizi, ai grija de tenul tau.
   Sa ai o sarcina usoara si multa sanatate!

 • Buna!
  Am mari probleme cu tenul,sunt in tratament la dermato de mai bine de doi ani,lucrurile s-au mai ameliorat dar de o luna de zile e foarte rau.Acum jumatate de an cand am mers la control aveam inca probleme considerabile si doamna doctor mi-a dat ca aplicatii locale Brevoxyl si Skinoren si ptr o perioada de 3 luni timp de 10 zile pe luam trebuia sa iau Claritromicina,cate o capsula la 12 ore,lucrurile se imbunatatisera,mai aveam ceva eruptii dar din ce in ce mai des.Acum o luna am mers din nou la control si culmea ca in ziua aceea tenul meu chiar arata destul de bine,lipsit de sebum,fara semne, fara „muntii” aceia ingrozitori si doamna doctor a considerat ca lucrurile merg spre bine si a zis ca voi face tratament local cu Zineryt timp de 3 luni.De cand folosesc Zynerit am in special in jurul gurii „munti” dezastrosi care erup si raman rosii,din ce in ce mai mult,iar cand intind pielea se vad puncte albe pe sub piele,am intrerupt tratamentul cu Zineryt ca sa vad daca el e problema,dar nu prea pot observa nimic ca imi apar tot mai multe cosuri.O igiena a fetei o am destul de stricta ,folosesc produse de curatare din gama Iwostin,fac aplicatii locale cu ceaiuri,insa acum sunt disperata,numai pot scapa de ei .

  • Buna Geanina,
   Trebuie sa faci o analiza bacteriologica din pustule pentru a identifica ce bacterie se dezvolta pe piele, folosirea antibioticelor fara o analiza nu este o solutie. Zineryt este o solutie de eritromicina il alcool, groaznic pentru ten, extrem de iritanta, nu ma mir ca reactia tenului a fost cea pe care o descri.
   O rutina corecta care sa contina exact ce am descris in articolul de mai sus (BHA, un antibacterian aplicat pe pustule – vezi Skinoren sau Brevoxyl, gasesti articole in site), protectie solara zilnica, hidratare potrivita tipului tau de ten, curatare blanda, dar eficienta, este, de cele mai multe ori, tot ce are nevoie pielea la nivel local pentru a ameliorarea pustulelor.
   Daca este cazul poti introduce un antibiotic, doar in urma unei analize si a unei antibiograme.
   Nu stiu ce ceaiuri folosesti, dar nu acestea nu te ajuta in cazul pustulelor.
   E foarte important si sa ai o alimentatie echilibrata, sa faci miscare zilnic, sa bei apa si sa nu te stresezi. Citeste si articolul despre iritanti si alergeni.

 • Multumesc pentru sfaturile trimise,eu am citit din articolele tale si am incercat saptamana aceasta masca cu aspirina.La analiza bacteriologica m-am gandit si eu citind din articolele tale mi-am zis ca e o idee buna si mai ales ca nici nu mi-a recomandat medicul meu sa fac o astfel de analiza..Am folosit acum pe aceste pustule Brevoxyl pentru ca mai aveam in casa de la tratamentul prescris inainte de Zineryt pe care l-am urmat timp de 3 luni si chiar se vede cat de bun e produsul asta la pustule,iar cat despre Zineryt i-am intrerupt administrarea pentru ca nu erau deloc rezultate favorabile…Despre alimentatia echilibrata e cam greu,cel putin atunci cand nu sunt in vacanta abia daca am timp sa am o masa in zi,iar sportul consta in faptul ca am foarte mult de mers in fiecare zi desi as fi innebunita sa am un program de exercitii zilnice, in schimb stresul e unul din factorii cu care ma lupt mereu pentru ca facultatea ma solicita mult…Saptamana asta trebuie sa merg iar la medic asa ca am sa iti mai scriu in cazul in care mi se vor prescrie alte produse….Multumim de sfaturi:*

  • Buna Geanina,
   E suficient daca mergi mult in fiecare zi, dar alimentatia trebuie sa o iei in serios. Mananca multe fructe in fiecare zi, poti avea gustari si cu morcovi cruzi sau alte legume care se pot manca crude, mananca diverse tipuri de alune si nuci (nesarate), sunt alimente care pot fi consumate in pauze. E important pentru sanatatea organismului in general, stii asta.
   Iar cu stresul… renunta la el, pur si simplu incearca sa traiesti in liniste, propune-ti asta in fiecare zi. Viata e frumoasa, bucura-te de ea, grijile nu iti aduc nimic bun. Repeta-ti mereu ca esti linistita si fericita, e primul pas.

 • Buna!
  Mersi frumos inca o data pentru sfaturile date,ai o mare putere de motivare asupra oamenilor,cel putin asupra mea.Ma preocupa mult sa am un stil de viata sanatos dar nu prea reusesc sa rezist mereu tentatiilor,fructe consum cat de multe pot.Nu stiu daca este vreo rubrica cu alimentatie sanatoasa sau chestii de astea ca inca nu am apucat sa citesc tot ceea ce ai scris pe blog,oricum ar fi tot esti de admirat!..Revin cu orice nelamuriri care vor mai aparea pe parcurs.
  O zi buna in continuare!

  • Buna Geanina,
   Am scris doua articole care te-ar putea interesa: unul despre alimente si acnee si unul in categoria Cartea Pasagerei.
   Alimentatie sanatoasa este compusa din fructe si legume cat mai aproape de starea lor naturala, nuci, alune, uleiuri vegetale de tot felul in cantitati mici. Este destul de important sa mananci alimente alcaline, corpul nostru este sanatos cand este la un nivel cat mai alcalin.
   Prajelile sunt groaznice pentru organism.
   Poate ar trebui sa scriu un articol despre alimentatie, din punctul de vedere al unui consumator de alimente, nu sunt nici pe departe nutritionist, am invatat doar pentru nevoile mele si am incercat foarte multe feluri de a manca pana cand am inteles ce imi face bine si ce nu.
   Foarte mult m-a influentat Studiul China si un seminar despre carne pe teme medicale si de spiritualitate.

 • m.am luptat cu acneea ani la rand si am ajuns la o concluzie: daca vrei sa scapi de acnee trebuie sa incetezi cu toate ieftinaturile de pe piata(sa iti strangi banuti si sa iti cumperi produse de calitate) si sa incepi un ritual temeinic in curatarea fetei..am folosit zinerit,skinoren,retin a,doamne dar ce nu am folosit…leacuri babesti..ajunsesem la delir..nu mai puteam pana mi,am zis STOP..decat toate ieftinaturile ,pt ca sa fim seriosi zinerit retina nu sunt cinestie ce scumpe,mai bn nimik…am luat o pauza,am facut cercetari! am incercat vicy…toata gama pt ten acneic si gras..fata mea arata mai bine dar nu eram destul de multumita..am trecut pe bioderma(desi fusesem tentata sa aleg yves roche) si da,am gasit produse pt fata mea..e imposibil sa nu existe ceva pt fiecare dintre voi,,,avene,vichy,bioderma,,,nu cosmetice,nu avon sau alte creme pline cu parabeni si comendoane.am luat toata gama pt ten gras si cand zic toata gama,ma refer la demachiant,gel curatare,crema akn,apoi pt seara crema hydra sau crema al la alegere,,,o data la 2-3 zile imi fac peelingul si o data la 3-4 zile imi aplic serul..(bineinteles in zile diferite peelingul cu serul…).deci am un program strict..cu alarma la telefon sa nu uit..nu fac reclama la nici o firma va spun doar ca decat sa dati banii degeaba pe prostii…ce credeti ca retin a e vreo minune??degeaba aplicati daca nu va curatati si ingrijiti fata..

  • Buna Niko,
   Faci o confuzie mare. Retin-a, Skinoren, Zineryt sunt medicamente, nu sunt produse de ingrijire cosmetica. Dupa cum observi, mai sus este prezentata o rutina de ingrijire zilnica.
   Sigur ca fiecare gaseste produsele potrivite, iar daca tu le-ai gasit te felicit. Inainte sa dai verdicte si sfaturi, citeste cate ceva despre piele, despre faptul ca nu toata lumea are aceleasi reactii la ingrediente, despre peelinguri, seruri si metodele de aplicare, etc.
   Ah, sa nu uitam, cremele nu contin „comedoane”, poate si despre asta ar trebui sa citesti putin.
   Multa sanatate!Te rog să citești cu atenție articolele de pe acest blog și comentariile (folosește motorul de căutare din partea dreapta, sus), pentru majoritatea întrebărilor tale există deja un răspuns scris. Te rog să îmi scrii așa cum ți-ai scrie ție (reclamele, sfaturile impertinente și altele de genul nu vor fi aprobate).

Comentariul tău va fi aprobat atunci când voi avea răspunsul potrivit întrebării tale și timpul necesar pentru a-l scrie. Din lipsa de timp nu voi răspunde întrebărilor care cer analiza listei de ingrediente a produselor cosmetice.

Pentru recomandări și întrebări despre produsele Paula's Choice te rog scrie mail la info@paulaschoice.ro.

Mulțumesc pentru înțelegere. Multă sănătate!

Scrie un comentariu

Toate drepturile asupra conținutului sunt rezervate Pasagera.ro. Reproducerea informațiilor de pe site este strict interzisă și pedepsită conform legii drepturilor de autor.