Consultanță cosmetica online

În urmă cu câțiva ani, când tenul meu era un ‘câmp de bătălie’ pentru o mulțime de afecțiuni cutanate (pentru cei care nu mă cunosc, puteți citi povestea tenului meu, este descrisă în câteva articole), sursele mele de inspirație erau: internetul, diverse reviste, cosmeticiana și persoanele care promovau dermatocosmeticele în farmacii.

Persoanele care promovează ‘dermatocosmeticele’ în farmacii nu sunt farmaciști, sunt persoane care nu cunosc formula chimică a unui produs cosmetic, nu cunosc reacțiile diverselor ingrediente cosmetice pe piele, nu cunosc afecțiunile cutanate pentru că nu li se cer aceste cunoștințe. Aceste d-ne/d-șoare drăguțe trebuie să vândă produsele de pe raft și se bazează doar pe descrierea produsului respectiv (în cazul în care citesc descrierile) sau chiar pe statistica vânzărilor lor. Nu este vina lor, este realitate. În cazul în care aveți impresia că asistentul de vânzări de dermatocosmetice dintr-o farmacie poate fi un consultant cosmetic care vă poate da sfaturi în achiziționarea produselor potrivite vouă, vă înșelați. Personal nu am cunoscut nici un „consultant” într-o farmacie care să înțeleagă o listă de ingrediente, sper că există și excepții (puteți afla chiar voi).

Cosmeticiana poate fi cea mai drăguță persoană și vă poate face tratamente faciale care, în timp, pot avea rezultate foarte bune. Dar, oricât de amabilă și bine intenționată este o cosmeticiană, de obicei ea nu cunoaște ingredientele cosmetice (mă refer la a cunoaște toate ingredientele cosmetice conținute în orice produs cosmetic pe care îl recomandă/vinde) și sfaturile pe care vi le poate da în recomandarea produselor sau în îngrijirea tenului pot fi total nepotrivite cu nevoile pielii voastre din acest punct de vedere. Există și excepții bineînțeles, rezultatele în urma recomandărilor cosmeticienei le puteți analiza singure.

Internetul poate fi folositor sau poate induce în eroare. Cea mai accesibilă informație găsită pe internet, în domeniul cosmetic, este eronată. Bloguri care promovează diferite rețete pentru tratarea afecțiunilor cutanate, site-uri gen EWG,  revistele, etc, nici unul din aceste linkuri nu are răspunsul potrivit pentru a vă îndruma în achiziționarea unui produs cosmetic potrivit pentru voi. Nici măcar un site care prezintă o listă de ingrediente a unui produs și îl recomandă datorită formulării corecte,  nu oferă răspunsul nevoilor pielii voastre.

De ce? Pentru că fiecare om este diferit, pielea este diferită, iar reacțiile ingredientelor cosmetice sunt diferite de la o piele la alta. Singurele surse de încredere sunt jurnalele medicale care prezintă diverse studii în vivo ale anumitor ingrediente, dar și în acest caz apar două probleme majore:

1. Jurnalele medicale online se plătesc (majoritatea pun la dispoziție arhivele din anii trecuți gratuit).

2. Studiile spun că în x% din cazuri s-a observat reacția respectivă, iar această majoritate de procente este declarată ca reacție standard a ingredientului asupra pielii. Acest aspect nu garantează și nu înseamnă că pielea voastră va avea aceiași reacție sau că veți avea aceleași rezultate benefice în urmă folosirii ingredientului.

Toate aceste tipuri de ‘consultanță’ cosmetică pot avea sau nu pot avea rezultate pozitive. De aceea, repet, în alegerea unui produs cosmetic, nu vă bazați pe faptul că acel produs a avut efecte pozitive în tratarea problemelor cutanate ale altcuiva sau pe descrierea produsului, bazați-vă doar pe cunoașterea ingredientelor pe care urmează să  le aplicați pe ten  și mai ales pe cunoașterea tenului vostru.

În ultimii doi ani am dat o mulțime de sfaturi cosmetice pe blog, pe mail, în cadrul întâlnirilor cu cititoarele și m-am bucurat să aud că ați avut rezultate pozitive în încercarea de a vă cunoaște cât mai bine tenul și de a-l ajuta să fie cât mai sănătos. Pe parcursul timpului am încercat să întroduc un concept nou în România și anume consultanța cosmetică. Articolele despre rutinele de îngrijire ale diverselor tipuri de ten, despre ingredientele cosmetice și introducerea lor în rutina zilnică, despre diversele afecțiuni cutanate și soluțiile propuse pentru ameliorarea lor vin în sprijinul în cititorilor, în dorința de a vă ajuta să vă construiți singuri rutine de îngrijire personalizate, iar sfaturile din comentarii și mail au completat articolele scrise în blog.

Consultanța cosmetică face legătura între vizita la cosmeticiană și vizita la medicul dermatolog. Consultantul cosmetic, prin sfaturile date, trebuie să vă ajute să vă cunoașteți cât mai bine tenul, să cunoașteți ingredientele cosmetice și să vă îndrume spre un stil de viață necesar sănătății pielii în general și tenului în particular. De asemenea, consultantul cosmetic vă propune rutine zilnice de îngrijire a tenului personalizate, rutine care trebuie schimbate în timp.

Consultanță cosmetică nu înlocuiește vizita la dermatolog, dar, în foarte multe cazuri, afecțiunile cutanate sunt rezultatul îngrijirii incorecte a tenului, iar o rutină corectă de îngrijire poate avea un impact major asupra diverselor afecțiuni.

Pasagera.ro este singurul blog din România care conține articole cu rutine de îngrijire zilnice a tenului și care oferă consultanță cosmetică personalizată online. De foarte multe ori, construirea unei rutine personalizate devine dificilă sau chiar imposibil de realizat fără a vedea persoana și tenul pentru care se construiește rutina și  fără a cunoaște informațiile necesare (de exemplu: analize bacteriologice, analize hormonale, ce alte tratamente ați urmat, ce stil de viață aveți, ce anume a dus la apariția afecțiunii pe care o aveți).

În dorința de a veni în întâmpinarea problemelor cititoarelor și de a pune în practică tot ce am învățat până acum, am urmat o școală de estetică/cosmetică, iar în luna octombrie 2012 am obținut diploma de estetician ce îmi oferă dreptul internațional de a acorda consultanță cosmetică și de a presta diverse servicii cosmetice în cadrul unui cabinet.

În ultimele luni am fost foarte ocupată cu deschiderea cabinetului și nu am avut foarte mult timp pentru a scrie articole pe blog, dar am răspuns la majoritatea comentariilor, am ținut legătura cu voi pe mail și am organizat întâlnirea cu cititoarele în București. Sper că în viitor să pot scrie mai multe articole despre produse și proceduri cosmetice, pentru că blogul conține toate informațiile necesare (cred eu) pentru o îngrijire corectă a pielii.

Despre cabinetul de consultanță și alte noutăți puteți citi în articolul următor.

47 comentarii

Scrie un comentariu
  • Bravo! Stiu foarte bine ca ceva facut cu pasiune nu poate avea decat rezultate spectaculoase! Sunt mandra ca exista oameni ca tine care vor sa faca foarte bine ceea ce fac si sa ii ajute in acelasi timp si pe ceilalti. Bravo inca o data pentru dedicare, pentru ca nu te-ai multumit cu raspunsuri frumos ambalate de marketing si ai sondat in profunzime, pentru ca ai facut riguros cercetarea, pentru ca ti-a pasat de rezultat, prima data pentru ca o faceai pentru tine si mai apoi pentru ca iti este in fire, mi-e clar, sa fii metodica si perfectionista, dar si sa ajuti oameni

  • Multumim pentru tot ceea ce ai impartasit for free cu noi, cititoarele tale, pentru toata munca pe care ai depus-o in realizarea acestor articole care au devenit foarte pretioase pentru mine. Sper ca intr-o buna zi sa poti ajunge si la Cluj:)

  • Felicitari pentru diploma si pentru cabinet, iti doresc sincer toate cele bune. Multumim pentru informatiile pretioase si adevarate pe care ni le-ai oferit cu rabdare si asteptam sa te citim in continuare.

  • Ce veste buna Corina. Felicitari pentru scoala, pentru diploma, pentru cabinet, si ptr toata munca ta.
    Te asteapta drum lung inainte. Iti doresc succes.

    Ti-am trimis vreo doua emailuri intre timp. Ma gandesc ca ori am intrat in spam ori noi fostam prea multi care te-am solicitat si tu fiind prea aglomerata nu te-ai putut ocupa de toti
    Daca crezi ca e mai bine, postez in articolul cu pricina ingredientele balsamurilor. ca tot nu mi-am cumparat intre timp.

    De-abia astept deschiderea oficiala a cabinetului tau!!!

  • Buna Corina

    Te felicit din tot sufletul pentru diploma obtinuta care atesta in mod oficial ceea ce noi stiam de mult timp, si anume ca sfaturile tale sunt demne de urmat, sunt rezultatul unei indelungate si amanuntite cercetari. Sper ca tot mai multa lume sa profite de cunostintele tale. Asteptam urmatorul articol! Toate cele bune!

  • Pentru toate articolele, pentru toate raspunsurile documentate, pentru fermitate in raspunsuri, pentru dedicare, iti multumesc. Pentru ceea ce vei face iti doresc mult, mult succes!

  • Draga mea,

    Iata ca incet, incet se ridica visul tau si totul capata forma dorita. Stiu ca nu te vei opri aici. Eu am invatat multe de la tine si sper intr-o buna zi sa vin in Timisoara cu tenul vindecat de acnee, dermatita, etc. si sa pot spune ca ti se datoreaza. Numai bine.

  • Felicitari, Corina, pentru tot ce ai realizat pana acum si mult succes in ceea ce ti-ai propus sa faci in continuare! Iti multumesc din suflet pentru toate informatiile pe care le-ai prezentat pe blog, pe mine m-au ajutat enorm.

  • Felicitari 🙂 si asa cum spunea cineva mai sus, asteptam si in Bucuresti!
    Din cate inteleg acorzi consultatii si online? Cum se pot realiza programarea si transferul banilor?
    In articolul pe care l-ai postat dupa acesta ai mentionat ca salonul foloseste exclusiv produse Paula’s Choice. Le vei si comercializa, printr-un site /blog?
    Mult succes!

    • Buna Maria,
      Consultanta online este gratuita si o fac de doi ani. De obicei conversatiile intre mine si cititoare au loc pe mail sau telefon. Acum, ca am deschis cabinetul, voi face consultanta la cabinet, e mai simplu pentru mine si pentru clienta, nu asteapta raspunsul meu pe mail.
      Pe blog voi continua sa scriu in limita timpului disponibil, dar voi raspunde la comentarii intotdeauna.
      Produsele Paula’s Choice nu pot fi comercializate online de altcineva decat reprezentantii Paula’s Choice, pentru Europa exista site-ul http://www.paulaschoice-eu.com.
      Eu comercializez produsele la salon, bineinteles sfatuind clienta in legatura cu ce produse ii sunt potrivite.

  • Scuze, acum am vazut ultimul post, desi am citit (dar capul meu e varza acum), precum si raspunsul. Sa inteleg ca nu vei mai acorda online? Nici pt cei care sunt la distanta:(? Cat despre PC, nu putem lua de la tine? (mie mi-ar fi muuult mai simplu, in loc sa ma complic cu site de unde si asa nu stiu ce sa iau)

    • Buna Monica,
      Ba da, voi face consultanta online (gratuit ca si pana acum), dar doar cazurile cu afectiuni grave si doar pentru persoanele care au avut rabdare sa citeasca articolele din blog si au inteles propunerea mea pentru ingrijirea pielii. Consultanta, in acest caz, consta doar in recomandarea unei rutine de ingrijire.
      Produse poti cumpara si de la mine, vorbim prin mail pentru detalii, deocamdata produsele sunt disponibile doar in cabinet, dar daca nu doresti sa colaborezi cu alti parteneri pot sa te ajut, cat de repede pot.

    • Buna Petruta,
      Din pacate nu pot spune daca toate produsele unui brand sunt bine formulate sau nu, imi pot exprima parerea doar despre produse separat.
      M-am uitat la produsele lor, la cateva dintre ele: contin iritanti si inca multi, iar pe deasupra descrierile sunt de-a dreptul hilare:
      „A liquid gel formulated to soften the outer skin layer, facilitating deep cleansing and removal of blackheads. ” – Ingrediente: extract de aloe vera. Sa fim seriosi, de cand extractul de aloe vera are proprietatile respective?!
      M-am uitat la un exfoliant cu acid salicilic, e in baza de alcool, nu se specifica nici concentratie, nici PH.
      Nu stiu daca au produse bine formulate, e posibil, nu am avut timp sa ma uit la tot ce comercializeaza.

  • Buna ziua!

    Va adresez cu increderea ca voi primi un raspuns mai mult decat pertinent problemei mele.

    Ma confrunt cu acneea de mai mult de jumatate din viata mea, aprox. 15 ani si inca n-am gasit o solutie permanenta, am ajuns la o rutina care da rezultate. Am folosit concomitent la recomandarea medicilor antibioticele (Eritromicina, Azitrox, Unidox, Aerius, anticonceptionale, ultimul a fost Sotret 6 luni terminat in martie anul acesta, iar cosurile au aparut DIN NOU dupa nici macar o luna), diverse preparate in farmacii si creme.

    Rutina mea de acum suna in felul urmator:
    dimineata: demachiere (Balea Young Soft & Clear, a fost optiunea mea, medicul imi recomandase Ivatherm Ivapur gel spumant purifiant), apa termala Ivatherm, Brevoxyl, dupa 30 de minute Metrocreme.
    seara: demachiere (Balea Young Soft & Clear), apa termala Ivatherm, iar apoi alternez de 3 ori pe saptamana o crema preparata in farmacie, din nefericire pentru mine nu inteleg DELOC scrisul medicului si recunosc ca nici n-am intrebat vreo farmacista ce scrie, de 2 ori Brevoxyl (azi am fost la control si mi-a spus sa-l inlocuiesc cu Isotrexin), iar de 2 ori pe saptamana Bioderma gel exfoliant – masez fata pentru 20-30minute, dupa care aplic apa termala si apoi Nidoflor.
    Si mai iau si Spirololactona 2 pastile pe zi pe perioada nedeterminata.

    Repet, cu rutina aceasta am rezultate multumitoare, desi ultima data cand mi-am epilat mustata nu stiu unde am gresit, insa mi-a aparut o “explozie” de unde nu mai aparuse niciun cos de vreo 3-4 luni si aveam un ten cum nu mai fusese demult (am dedus eu ca asta ar fi provocat aparitia cosurilor, nu vad ce altceva ar fi putut fi).
    Desi ma confrunt cu aceasta problema de foarte mult timp si am urmat tratamente recomandate de cei mai buni dermatologi din orasul in care locuiesc, niciodata nu mi-au cerut sa fac analize. Cosurile mele sunt mai mult de suprafata, nu am cicatrici, se inroseste foarte tare zona si se formeaza o “gamalie” galbena, iar daca storc cosul (pentru ca EVIDENT) am facut si asta iese foarte mult sange. Cosurile imi apar pe toata fata, mai putin frunte.

    Intrebarile mele, desi probabil vor suna puerile ar fi:
    – exista o solutie definitiva pentru problemele noastre? Pe mine recunosc ca ma termina psihic orice nou cos care apare, iar uneori rutina descrisa mai sus ma oboseste, plus ca banii pe care-i aloc in fiecare luna ingrijirii nu sunt deloc de neglijat;
    – din experienta cu alte fete/ femei care au luat Sotret, stiti cumva ce pauza au facut pana au ramas insarcinate? Imi doresc foarte mult sa am un bebelus, dar asa cum ati spus si dvs. nu pare sa stie nimeni concret cat este necesar sa astepti, chiar si dermatologul care mi-a prescris sotretul alterneaza intre 1an si 2 ani.
    Multumesc anticipat pentru raspuns!

    • Buna Cami,
      Nu mi-ai spus care este diagnosticul afectiunilor tale. Vad ca folosesti un antibacterian (Brevoxyl), un antibiotic (Metrocream), un preparat din farmacie necunoscut 🙂 (apropo, iti recomand sa stii intotdeauna ce iti aplici pe piele, asa vei invata ce iti face bine si ce nu), un exfoliant mecanic (cred ca 2-3 minute masezi tenul, cel putin sper ca nu 20-30 de minute cum ai scris), un alt antibiotic fungistatic (Nidoflor).
      Sincer nu stiu care ar putea fi diagnosticul ce ar avea nevoie de toate aceste medicamente, mai ales ca nu ai facut analize. Brevoxyl trateaza pustulele, Metrocream trateaza Demodex si acnee rozacee, Nidoflor trateaza infectiile cu fungi, iar scrub-ul exfoliaza doar celulele moarte de la suprafata pielii.
      Da, exista solutie definitiva pentru majoritatea problemelor cutanate (de exemplu psoriazis si rozacee sunt doua afectiuni care se amelioreaza, dar uneori nu se trateaza definitiv).
      Eu iti recomand sa iti faci analize pentru a determina cauza aparitiei pustulelor, sa intelegi ca pielea nu este un covor pe care incercam sa il curatam, este cel mai mare organ al nostru si stilul de viata, ingrijirea organismului per total are impact asupra aspectului tenului, sa iti revizuiesti total rutina de ingrijire (te astept cu drag la cabinet pentru consultanta – sau citeste toate articolele din blog si cere-mi detalii suplimentare unde ai nelamuriri) si mai ales sa nu te mai stresezi in legatura cu fiecare pustula nou aparuta. Citeste articolele din cartea Pasagerei, poti incepe cu ele.
      Despre isotretinoin am scris 3 articole, inclusiv experienta mea cu el. Personal nu recomand un tratament cu Roaccutane sau Sotret daca doresti sa ramai insarcinata in viitor, nimeni nu iti poate spune cu siguranta cat timp are efect teratogen ingredientul in organism.

  • ca intotdeauna, raspuns foarte bine argumentat.noi suntem din satu mare, dar tot ne vom nota in carnetelul de bal o data la care sa facem o programare in timisoara.
    multe multumiri.

  • Buna Corina! O sa trec la subiect: de o luna incoace au inceput sa imi apara in obraji si in jurul gurii mici ridicaturi , punctulete care se rosesc putin insa nu sunt nici cosuri pentru ca nu iese nimic din ele. Am si cateva mici pustule totusi. De asemenea tot in aceasta regiune pielea este mai uscata si se descuameaza. Nu este ft vizibil insa ma deranjeaza avand in vedere ca nu am mai avut probleme cu tenul de multa vreme.
    Rutina mea este urmatoarea:
    seara ma demachiez in caz ca port machiaj peste zi, apoi ma spal cu Nivea Daily Essentials Soothing Cleansing Mousse. Apoi folosesc exfoliere cu BHA o data la 2 zile apoi hidratare. Dimineata spalat+hidratare+SPF. Inafara de produsul de curatare toate produsele sunt de la Paula’s Choice potrivite tenului meu mixt. Pt zonele mai uscate folosesc Moisture Boost. Folosesc aceasta rutina de un an jumatate si totul a fost in regula pana acum o luna. Singura diferenta este ca am inceput sa folosesc Barely There Sheer Matte Tint SPF 20 cateodata cand vreau sa am putina culoare. Am nevoie de un sfat sa nu mai imi simt tenul incarcat. Am achizitionat si AHA insa mi-a uscat prea tare fata; cum sa-l introduc in rutina mea? Multumesc

    • Buna Agnes,
      Ce descrii tu seamana cu o dermatita periorala. Folosesti cumva pasta de dinti cu fluor?
      Renunta si la SPF-ul colorat o luna de zile, vezi ce se intampla. AHA-ul (nu stiu ce concentratie) il aplici o data pe saptamana daca ai simtit ca iti usuca tenul exagerat si achizitionezi ulei de jojoba pe care il aplici seara, dupa hidratare. In timp poate vei putea sa folosesti mai des AHA-ul, depinde de reactia pielii. Pe zona cu probleme nu folosi AHA o perioada si nici BHA.

  • Buna, ma intereseaza si pe mine ce parere ai despre produsele weleda cu galbenel pentru copii, in special laptele de corp, crema de corp, crema pt iritatii de scutec si samponul/gel de dus. Si te-as mai ruga sa imi spui cand vom putea comanda produse paula’s choice de la tine. Multumesc mult.

    • Buna Alexandra,
      Produsele sunt pe stoc in magazin in Timisoara, pentru comanda imi scriu un mail.
      Despre acele produse nu am nimic de spus, nu le cunosc lista de ingrediente.

  • Buna Corina.

    Tin sa iti spun ca esti o mana cereasca pentru mine. Informatiile de pe site ma ajuta enorm si iti voi prezenta schematic si scurt (cat se poate) cazul meu.

    Probleme endocrinologice.
    Sub anticonceptionale (AC) aspect ten satisfacator.
    Pauza AC acum 4 ani (7 luni).
    Acnee papulo pustuloasa si chistica.
    Intr-un final am facut laser -> aspect mult imbunatatit (au ramas cicatrici insa superficiale, cred ca acesta a fost aportul laserului, din cicatrici profunde am ramas cu unele mai superficiale)
    Reluare AC.
    Pauza AC (am luat peste 5 ani).
    Mers la dermatolog ingrijorata.
    Sfat: foloseste un scrub 1 data pe saptamana…
    Acnee evident.
    Mers la dermatolog din nou.
    Sfat: Brevoxyl si Isotrexin (seara)
    Am reluat AC (6 luni) si am gasit sfaturile tale. Am urmat schema:
    Dimineata: curatare (gel curatare La Roche Posay)
    Brevoxyl
    Protectie solara Paula’s Choice 45
    Machiaj
    Seara: demachiere ochi (Yves Rocher bifazic)
    demachiere fata (Farmec cu echinaceea si propolis)
    curatare (gel curatare La Roche Posay)
    1 x 3 Exfoliere BHA 2% (1 zi da, 1 zi nu)
    1 x 3 Retin-A (1 zi da, 1 zi nu)
    Hidratare Paula’s Choice (crema RESIST Anti-Aging Clear Skin Hydrator)

    De cand a venit frigul fata mi s-a uscat iar schema de seara asuferit modificari, Retin-A 1 x sapt si exfoliere 2 x sapt si mi-am luat RESIST Super Antioxidant Concentrate Serum pe care il aplic dimineata inainte de protectia solara si seara dupa crema.

    Au trecut cele 6 luni de AC iar acum voi incerca un tratament naturist, cu fito-hormoni.
    Si evident panica! Ce se va intampla cu fata mea!
    Am fost la un medic dermatolog foarte cunoscut in Bucuresti si mi-a desfiintat schema de mai sus. Sa nu folosesc crema hidrananta la ten gras! Am tenul mixt… Acneea nu este egal ten gras, dar in fine… Retin-A si BHA = prea mult pt mine. Brevoxyl nu ar trebui folosit de lunga durata, mai degraba Skinoren Gel. Cum adica Farmec demachiant? Ar trebui sa folosesc lotiune micelara, niciodata demachiant…
    Sfaturi:
    Effaclar Duo – pe zone grase si zone cu leziuni
    Fucidin pe cosuri cand apar (aplicare intre 2-7 zile)
    Daca apare uscaciune (!) sa intrerup Effaclar si sa folosesc Clean-Ac cateva zile si sa revin la Effaclar.
    Demachiant : spuma demachianta sau solutie licelara
    Plus o masca saptamanal care se gaseste in exclusivitate la farmacia centrului medical unde am fost… Atunci mi-a picat fisa. Imi recomanda produse la care are comision !
    M-a dezamagit tare, eu m-am dus la ea stiind ca are doctorat in dermatologie. Vroiam sa o intreb daca sa folosesc BHA 9 in loc de 2 sau daca sa introduc un AHA 10.
    Mi-a mai recomandat un peeling mediu cu TCA, 4 sedinte. Evident pe care il face ea… Undeva la 400 lei sedinta.

    As aprecia parerea ta despre ce am povestit si daca e corecta rutina mea, in conditiile mele medicale. Mi-e teama de reactia fetei mele odata ce voi intrerupe AC. Stiu ca trebuie sa gandesc pozitiv si imi voi face un plan de bataie sa imi reglez hormonii dar am avut ceva experiente neplacute…

    Multumesc mult.
    Andreea

    • Buna Andreea,
      Pentru multi dermatologi hidratare inseamna produse grase pentru ca majoritatea produselor din comert sunt formulate din apa si emolienti. Hidratarea pe care o folosesti tu este altceva, ai simtit probabil pe pielea ta ca produsul nu este deloc gras.
      Nu vreau sa comentez sfaturile d-nei respective, poate dansa a avut rezultate cu acele sfaturi sau poate recomanda produsele la care are comision, nu conteaza.
      Demachiant trebuie sa folosesti, o sa iti explic de ce. Aplici demachiantul crema (sau ulei) pe piele, il masezi usor fara sa pui presiune pe piele apoi indepartezi cu doua dischete demachiante imbibate bine in apa, pornind dinspre centrul fetei spre linia parului, iar pe frunte dinspre nas spre linia parului. Dupa aceea poti folosi o solutie micelara pentru a curata eventualele urme de machiaj in caz ca nu s-a indepartat tot (se intampla daca folosesti fond de ten water resistant), apoi trebuie sa folosesti produs de curatare solubil in apa.
      Effaclar Duo contine acid salicilic, de ce sa schimbi exfoliantul tau de care esti multumita cu unul care nici macar nu stii daca exfoliaza (nu cunosc concentratie exfoliant si nici PH).
      Fucidin e un antibiotic cu spectru larg, dar nu inseamna ca va avea efect asupra pustulelor tale (daca vei avea aceste pustule). Pe pustule functioneaza foarte bine antibacterienele (Brevoxyl sau Skinoren gel, le poti incerca pe ambele daca este cazul.
      Eu iti recomand sa folosesti in continuare BHA-ul cat de des tolereaza tenul, sa incerci sa achizitionezi Differin (sa renunti astfel la Retin-a, vei scapa si de cateva efecte adverse, se poate ca si uscarea excesiva sa se datoreze Retin-a-ului sau poate combinatiei de Retin-a si BHA).
      Sa schimbi hidratantul daca tenul tau este acum uscat si nu ai exces de sebum, sa incerci ceva putin mai hidratant, peste care poti aplica serul Resist. Incearca o mostra din celalalt produs hidratant din gama Resist, nu e gras deloc, e doar putin mai consistent.
      Ai incredere in tine si nu iti fa griji pentru pustulele pe care nici macar nu le ai, nu faci altceva decat sa proiectezi probleme pe care nu le ai.
      Experiente neplacute poate vei avea maine, poate peste 5 luni, poate niciodata. Dar de ce sa nu te bucuri pentru starea tenului tau acum si sa te ingrijorezi pentru experientele neplacute (sau mai bine zis sa le rezolvi) atunci cand apar?

  • Multumesc Corina pentru sfaturi.
    Crema RESIST Anti-Aging Clear Skin Hydrator mi se pare cea mai buna crema pe care am avut-o pana acum. Am fost racita acum 1 luna si am avut nasul rosu si descuamat iar crema asta a facut minuni. Mi-a hidratat foarte bine zona cu probleme. Iar in trecut trebuia sa aplic de mai multe ori pe zi si mai multe zile crema de galbenele sa isi revina. Dau un exemplu.
    Clean AC am avut. Imi face tenul sa luceasca dupa cateva ore.
    Ok, voi continua cu BHA, voi incerca sa gasesc Differin si neaparat sa lucrez la starea psiho-emotioanala.

  • Buna, nu dau acest comentariu in speranta ca imi vei putea da rezolvarea problemelor mele, insa nu cred ca ar strica o opinie, poate si niste sfaturi. De aproximativ un an de zile am o acnee destul de urata, cca 6-8 cosuri permanente, trec si apar altele in loc. Anul trecut prin martie, cand au inceput sa-mi apara mai mult decat de obicei, 1-2 micute acolo, evident ca m-am speriat si am inceput sa le nenorocesc, deci au aparut si cicatricile. Si ele mititelele s-au inmultit, si tot asa, pana s-a ajuns la situatia de prin septembrie cand eram toata pictata pe fata, am tenul deschis, iar petele rosii se vedeau foarte urat. Am inceput cu tratamente ( pana atunci foloseam doar produse gen creme si geluri de curatare gamele specifice pentru ten gras, nimic altceva), dar nimic nu parea sa ajute. O ruda mi-a recomandat blogul tau, si de la ea am primit recent exfoliantul chimic bha 2% de la Paula’s Choice. Momentan, tot ce folosesc e un gel de curatare (si daca nu ma dau imediat dupa ce ma spal cu o crema hidratanta, pielea ma strange, devine extrem de uscata, nu pot zambi, nu pot face nimic), dupa care exfoliantul si o crema cu spf. De obicei daca ies din casa folosesc si fond de ten si pudra, pentru ca pe cat e de uscat tenul meu imediat dupa ce il spal, pe atat de stralucitor ca un disco ball e la 2-3 ore dupa ce ma dau cu crema. Banuiesc ca e normal ca la 18 ani sa suferi de problemele astea, insa ma uit in jur si toate persoanele care sufereau inainte de aceasta problema acum au un ten perfect, si eu exact invers. Pana pe la 17 ani aveam un ten uniform, piele frumoasa, nu pori dilatati, nu nimic. Si acum, surpriza! Nu am fost la dermatolog mai mult de frica unui raspuns pe care nu vreau sa-l stiu, sau din lipsa de timp, sau alte motive pe care le gaseam pe moment de fiecare data cand aveam ocazia. Tu ce mi-ai recomanda?

    • Buna Ana Maria,
      Iti recomand sa aplici exfoliantul seara, pe tenul complet uscat si sa nu il limpezesti bineinteles. Sa schimbi produsul de curatare cu unul care nu iti usuca pielea, e foarte important.
      Sa folosesti un antibacterian dimineata pe pustule, sa nu iti spargi pustulele. Citeste si celelalte articole din categoria Acnee, incepe cu ‘Am acnee. Cum procedez?’.



Te rog să citești cu atenție articolele de pe acest blog și comentariile (folosește motorul de căutare din partea dreapta, sus), pentru majoritatea întrebărilor tale există deja un răspuns scris. Te rog să îmi scrii așa cum ți-ai scrie ție (reclamele, sfaturile impertinente și altele de genul nu vor fi aprobate).

Comentariul tău va fi aprobat atunci când voi avea răspunsul potrivit întrebării tale și timpul necesar pentru a-l scrie. Din lipsa de timp nu voi răspunde întrebărilor care cer analiza listei de ingrediente a produselor cosmetice.

Pentru recomandări și întrebări despre produsele Paula's Choice te rog scrie mail la info@paulaschoice.ro.

Mulțumesc pentru înțelegere. Multă sănătate!

Scrie un comentariu

Toate drepturile asupra conținutului sunt rezervate Pasagera.ro. Reproducerea informațiilor de pe site este strict interzisă și pedepsită conform legii drepturilor de autor.