Sfaturi și instrucțiuni de aplicare – peelinguri chimice

În articolul Peelinguri chimice cu AHA sau BHA am povestit câte ceva despre acest tip de peelinguri, despre beneficiile lor, concentrațiile folosite și PH-ul necesar ca exfolierea să fie posibilă. Mai multe articole despre acizii exfolianți: Îngrijire ten – Exfoliere.

Înainte de a aplica orice tip de peeling pe ten trebuie să:

1. Citiți cu atenție intrucțiunile de folosire a produsului, producătorii sunt obligați să atașeze fiecărui produs de acest gen instrucțiuni de folosire, detaliate.

2. Faceți un test de sensibilitate pe o porțiune mică de piele, pe încheietura mâinii de exemplu. Dacă aveți ten sensibil faceți un test și pe o porțiune mică de piele de pe linia maxilarului. Dacă nu există reacții adverse după 48 de ore de la efectuarea testului puteți folosi produsul. Testul se efectuează urmând întocmai instrucțiunile de aplicare ale acidului.

Vă recomand să efectuați testul de sensibilitate chiar dacă ați folosit peelinguri asemănătoare, indiferent de concentrația sau producătorul lor.

Cea mai potrivită perioadă din an pentru efectuarea peelingurilor chimice este toamnă târziu, iarna și primăvară devreme, când radiațiile solare nu sunt foarte puternice. Este foarte important să nu aplicați peelinguri vara (bineînțeles, în cazul în care sunteți familiari cu aceste proceduri și cunoașteți foarte bine din experiență și din documentație acizii exfolianți, efectele lor, etc, puteți efectua peelinguri oricând doriți, în acest caz acest articol oricum nu vă este de folos).

În ziua următoare efectuării peelingului evitați, pe cât posibil, să ieșiți din casă, iar dacă trebuie să ieșiți din casă, chiar și pentru câteva minute, protejați-vă cu factor de protecție maxim (SPF 45-50), în acest fel riscurile de reacții adverse datorate radiațiilor solare sunt nule. În cazul în care stați în locuință cu ferestre mari, luminate natural, aplicați factor de protecție SPF 20-30.

Peelingurile se folosesc timp de 6-8 săptămâni, aplicate o dată pe săptămână. După acest interval faceți pauză două săptămâni apoi puteți aplica produsul alte 6-8 săptămâni. Începeți folosirea peelingurilor cu concentrații mici (BHA 10%, AHA 20-30%), puteți crește concentrația peelingului după 6 aplicări. Nu folosiți peelinguri chimice mai mult de 32 de săptămâni pe an.

Este recomandat ca peelingurile să se aplice seara sau cel puțin după-masa, depinzând de radiațiile solare prezente în atmosferă la data efectuării peelingului.

Alegerea peelingului se face în funcție de tipul de ten și de afecțiunile cutanate pe care doriți să le ameliorați:
În articolul Alegerea exfoliantului chimic potrivit și aplicarea lui am detaliat proprietățile acizilor exfolianți.

În cazul în care nu ați folosit niciodată exfolianți chimici, folosiți peelinguri chimice cu concentrații mai mici (BHA 10% sau AHA 20%) cel puțin 6-8 aplicări, ulterior puteți aplica 6-8 sedințe cu concentrații mai mari (BHA 20% și AHA 30%). Dacă veti crește concentrațiile acizilor sau nu depinde doar de reacția pielii și de rezultatele avute.

În cazul în care folosiți exfolianți chimici în rutina zilnică puteți începe cu concentrații de BHA 10-20% sau AHA 20-30%. Puteți crește aceste concentrații dacă nu aveți rezultate mulțumitoare.

Interdicții de folosire și interacțiuni cu alte ingrediente:

Nu folosiți un peeling chimic dacă:
– ați epilat zona de piele pe care doriți să îl aplicați în ultimele 48 de ore;
– ați urmat un tratament cosmetic cu extracția comedoanelor în ultimele 48 ore;
– sunteți însărcinată sau alăptați;
– ați urmat un peeling enzimatic în ultima săptămână (mă refer aici la peelingurile enzimatice care exfoliază cu adevărat, sunt efectuate de cosmeticiană/dermatolog, de obicei);
– ați urmat un tratament cu microdermoabraziune, laser, IPL, etc în ultima săptămână – cereți sfatul specialistului care a efectuat procedurile respective pentru a ști când puteți folosi un peeling chimic;
– ați urmat un tratament cu isotretinoin (Roaccutane, Sortret, etc) în ultimele 6-12 luni – depinde de produsul aplicat;
– aveți herpes;
– aveți afecțiuni cutanate pe zona tratată (dermatite, eczeme, acnee severă papulo-pustolasă sau nodulo-chistica, psoriazis, rozacee, etc);
– aveți mai puțin de 17 ani.

Nu folosiți peelinguri chimice cu acid salicilic dacă sunteți alergici la aspirină.
Nu folosiți alte produse cu acizi exfolianți (AHA, BHA sau PHA), ingrediente antibacteriene, retinoizi puternici cu 24 de ore înainte de aplicarea peelingului și 24 de ore după aplicarea lui. Este recomandat ca în timpul tratamentului cu peelinguri chimice să nu folosiți tretinoin (Retin-a).

Nu aplicați produse cosmetice după folosirea peelingurilor, altele decât ulei de jojoba sau aloe vera (sau cele recomandate de producătorul peelingului), pentru a evita eventualele iritații datorate interacțiunilor cu ingredientele pe care acestea le conțin.
Nu folosiți scrub-uri sau măști faciale astrigente (argilă de exemplu) sau măști cu aspirină în ziua următoare aplicării peelingului chimic.
Nu aplicați peelingurile chimice sub ochi, în zona ochilor, pe pleoape, buze sau foarte aproape de mucoasa nazală.
Nu aplicați peelingurile pe pielea rănită, infectată, cicatrici keloide.
Bărbații care aplică peelinguri pe ten trebuie să nu se radă cu 24 de ore înainte și după aplicarea produsului.

Instrucțiuni de aplicare (sunt generale, pot diferi de la producător la producător):
Curățați tenul cu un produs de curățare solubil în apă, bineînțeles efectuați prima dată demachierea dacă ați folosit machiaj. Este foarte important ca pielea să fie curată. Așteptați 20-30 de minute înainte de a aplica peelingul, timp în care pielea își revine la PH-ul ei natural. Acești pași sunt necesari indiferent de producător.

Puneți 1ml de produs într-un recipient de sticlă, curat și uscat. Această cantitate este suficientă pentru aplicarea pe ten, dar pentru aplicări pe zone mai mari veți avea nevoie de cantități diferite.
Vă recomand să folosiți o pensulă cu peri sintetici pentru aplicarea produsului (în general producătorii de peelinguri comercializează și pensule), însă se poate aplica și cu degetul prin mișcări de tamponare, nu frecați pielea. Atenție: nu uitați să vă spălați pe mâini după aplicarea produsului cu degetele, nu uitați să spălați pensula cu multă apă.

Timp de acționare:
Depinde foarte mult de indicațiile producătorului, dar în general se recomandă, pentru prima aplicare a unui peeling, un timp de acționare de un minut sau două ( din momentul începerii aplicării). Timpul de aplicare poate fi crescut cu un minut sau două pe săptămână, ajungând la un maxim de 10 minute. Timpii de aplicare diferă de la produs la produs datorită diferențelor de concentrație și PH.

Îndepărtarea acidului și instrucțiuni post peeling:
În cazul peelingului cu acid salicilic trebuie să îndepărtați produsul cu multă multă apă călduță (mai mult rece decât caldă, mare atenție la temperatură apei deoarece apa prea caldă poate da senzația de usturime profundă). După ce ați îndepărtat produsul cu apă, spălați zonă tratată cu un produs solubil în apă foarte blând (atenție: e foarte important ca acest produs să nu conțină iritanți) pentru a îndepărta toate rezidurile de ingrediente. Acordați deosebită atenție acestui pas.

În cazul peelingului cu acid glicolic sau lactic trebuie să neutralizați acțiunea acidului cu un neutralizator achiziționat de la același producător. Apa nu oprește acțiunea acizilor AHA. Este posibil ca producătorul să recomande neutralizare de două ori, respectați întocmai instrucțiunile. După neutralizare se așteaptă 1 minut și apoi se limpezește tenul cu multă apa călduță. În continuare se aplică aceleași instrucțiuni ca și în cazul îndepărtării acidului salicilic.

După îndepărtarea peelingului nu trebuie să folosiți alte produse chimice până dimineața următoare. În cazul în care simțiți pielea foarte uscată aplicați ulei de jojoba, iar în cazul în care pielea este iritată sau ustură aplicați gel de aloe vera, în forma lui pură.

În zilele următoare aplicarii peelingului este indicat să folosiți un produs hidratant care să conțină mai mulți emolienți.

Este foarte important să vă protejați de soare în fiecare zi, indiferent de anotimp, pe toată durata tratamentului cu acizii exfolianți și cel puțin 6 săptămâni după încetarea aplicărilor.

Posibile reacții adverse:
În timpul aplicării este posibil să apară o senzație de usturime ușoară și înroșire a pielii, senzații care pot persista pe tot timpul de acționare a acidului. Aceste senzații se diminuează și dispar treptat după încetarea acțiunii peelingului. Dacă nu sunt respectați timpii de acționare, instrucțiunile de aplicare sau indicațiile post peeling este posibil ca pielea să se irite puternic și să se descuameze grav. În acest caz, tratați pielea cu foarte mare atenție, cu ingrediente anti iritante (o lista completă găsiți în articolul Rutina zilnică de îngrijire a tenului iritat) și nu îndepărtați crustele (dacă se formează) pentru că este posibil să apară cicatrici sau hiper pigmentari ale pielii.

În timpul îndepărtării peelingurilor este posibil ca senzația de usturime să se amplifice, dar durează doar în timpul neutralizării/îndepărtării cu apa a produsului.

În multe cazuri, deși se respectă intrucțiunile de folosire ale peelingurilor, pielea se poate descuama ușor. În acest caz puteți folosi un scrub cu ulei de sâmburi de struguri și zahăr măcinat (sau orice alt scrub cu particule abrazive mici, care nu conține iritanți) după 48 de ore de la aplicarea peelingului.

În cazul în care pielea este bronzată și folosiți peelinguri, pielea tratată va reveni la culoarea ei naturală mai repede decât pielea netratată.

Notă: Vă recomand să nu achiziționați peelinguri chimice care nu vin însoțite de un pliant sau o broșură ce conține toate informațiile necesare folosirii produsului. De asemenea nu achiziționați peelinguri chimice în bază de alcool.
Vă recomand să folosiți cu precauție acest tip de produs. Instrucțiunile de mai sus pot fi diferite în funcție de producătorul peelingului și sunt destinate persoanelor care își aplică peelinguri chimice la domiciliu. În cazul în care optați pentru aplicări de peelinguri în saloane cosmetice sau cabinete dermatologice veți primi instrucțiuni detaliate despre tipul de peeling folosit, efectele tipului de acid pe tenul vostru, indicatii post peeling, etc.

198 comentarii

Scrie un comentariu
 • Yuuupiiii de cand asteptam articolul asta!!!! AM o intrebare insa: tipul de peeling cum se alege? Pe aceeasi baza ca si exfoliantii cu BHA sau AHA (in functie de tipul de ten si afectiunea pe care o tratam)? Eu am ten gras ma gandesc ca am nevoie de un BHA dar as vrea sa-l fac pentru petele post-acneice si atunci ar fi recomandat AHA. Se pot face ambele tipuri de peeilng?

  • Buna Graziella,
   Pentru tenul gras cu pete post acnee eu as recomanda sa incepi cu 6-8 saptamani de BHA si apoi 6-8 saptamani cu AHA.
   In cazul in care tenul tau este familiarizat cu exfoliantii, daca ai folosit BHA 2% si AHA 8% cel putin cateva luni poti incepe cu BHA 20% si apoi AHA 30%. In cazul in care nu ai folosit exfolianti in rutina zilnica incepe cu BHA 10% apoi, in functie de rezultate poti incerca BHA 20%. AHA foloseste 20%, apoi concentratii mai mari.
   Multumesc pentru intrebare, voi completa articolul cu detalii despre alegerea peelingurilor.

   • Folosesc ambele tipuri de exfoliant deja de cateva luni (BHA 2% si AHA 10%) cu rezultate foarte bune. Planuiesc un peeling undeva prin noiembrie ca sa fiu safe in privinta soarelui deci cred ca pot sa incep cu concentratiile mai mari fara probleme (BHA 20% si AHA 30%). Pana atunci mai am timp sa citesc comentariile de la articol. Sunt sigura ca voi afla informatii noi.

    Iti multumesc frumos

   • Buna. De unde se pot achiziţiona produsele Bravura london? Doar de pe site-ul lor, asta înseamnă din Londra, atunci transportul costa foarte mult, bănuiesc.
    Eu am mai făcut peelinguri la cabinet şi imi aplica atât AHA cât şi BHA, deci nu cred că e o prolemă în a le folosi împreună, adică aplici AHA, apoi neutralizant si imediat BHA sau invers. am făcut chiar şi cu 3 sau acizi odata slicilic, glicolic, lactic şi piruvic. Şi mandelic era să uit, ăsta imi plăcea cel mai mult că era calmant.

    • Buna Byanka,
     Depinde ce inseamna foarte mult pentru tine.
     Nu cred ca ai folosit peelinguri cu PH-uri intre 2.5 si 3.2 si concentratii de AHA 20% si BHA 10% pentru ca daca ai fi folosit aceste doua peelinguri (cu cele mai mici concentratii) aplicate consecutiv, ai fi avut rezultate dezastruoase: arsuri, descuamari, iritatii grave.
     Probabil peelingurile folosite de tine erau sau cu PH mare sau concentratii foarte mici si in acest caz nu sunt peelinguri.
     Nici un producator de peelinguri chimice nu recomanda sau mai precis interzice total folosirea a doua peelinguri consecutiv.

     • nu stiu ce ph aveau produsele, dar stiu ca erau de la firma mesoestetic, se gasesc pe http://www.mesoestetic.ro,
      in ceea ce riveste concentratia era minim 20% pt oricare acid, si intradevar mi se exfolia pielea timp de cateva zile- o saptamâna.
      Eu sunt din Cluj, daca mai este cineva interesata sa comandam impreuna produsele Bravura london, ar fi super. Imi puteţi scrie pe mail : rus_bnc@yahoo.com.

     • Buna Corina,

      Te deranjez din nou cu o intrebare. Mi-a ajuns si mie astazi pachetelul de la Bravura London. Vreau sa ma apuc sa fac o „cura” de BHA si una de AHA. Dupa 6-8 sedinte de BHA e nevoie sa fac o pauza inainte de a incepe saptamanile de AHA? Sau pot sa merg in continuare fara pauze?

      Iti multumesc.

   • Buna. Mă interesează de unde pot achiziţiona produsele pt peeling Bravura London, doar de pe site-ul lor, adică din Londra? Cât costă transportul?

     • Da, multumesc pt sfaturi, probabil ca am abuzat dar nu le-am facut eu, mi medicul dermatolog, acum asta e…! Nu pot da timpul inapoi. As vrea sa incerc produsele B.L. acasă, o sa comand si BHA 20% şi AHA 50%, dar nu stiu cu care sa incep, probabil cu BHA, având tenul gras(puncte negre, etc) dar şi pete pigmentare.
      Am citit articolele tale referitoare la peeling-uri, exfolianţi, etc… şi sunt de mare folos.
      Am înţeles că nu trebuie combinate peeling-urile. Deci folosesc BHA 6-8 saptămâni şi numai după aceea aplic AHA?

     • Buna Byanka,
      Da, folosesti BHA-ul apoi AHA-ul sau invers. Eu cred ca ar trebui sa incepi cu o concentratie mai mica de AHA, nu cu 50%.

 • brrr… ma consider norocoasa ca pielea mea se simte bine doar cu BHA 2% si AHA 8% , nu cred ca as avea rabdare sa urmez sustinut un tratament de acest tip…

  Mie nu imi este foarte clar cand anume gasim indicatie ca un ten ar trebui sa beneficieze de un peeling: atunci cand un tratament cu acizi (precum al meu) nu da rezultatele scontate? Cand anume ar mai trebui sa luam in consideratie peelingul chimic?

  • Buna Simona,
   Eu aplic peelingurile pentru cicatricile post acnee (sunt destul de pronuntate si sunt pe toata fata, mici si multe). In articolul despre peelinguri am descris beneficiile acestor produse.

 • Ce parere ai despre radiofrecventA?am facut 4sedinte si fata si gatul arata fooooarte ferme.As vrea sa stiu insa si opinia ta.multumesc

  • Buna Lili,
   Rejuverarea RF este o forma de energie electromagnetica similara cu microundele. Duce la contractarea tesuturilor si la producerea de colagen. Tratamentele cu RF nu sunt lipsite de dureri, complicatii sau efecte adverse.
   Din studiile pe care le-am citit eu exista 50% pacienti multumiti si foarte multumiti de rezultate si 50% pacienti dezamagiti de rezultatele procedurii. Am citit cateva studii si despre posibile efecte adverse: arsuri de gradul 2, cicatrici, edem cutanat.
   Efectele sunt vizibile timp de 8-12 luni, depinde de aparatul folosit.
   Personal nu as folosi nici un aparat care transmite energii electromagnetice, aceste unde nu afecteaza doar pielea, dar bineinteles ca nu face nimeni cercetari despre efectele lor asupra intregului camp energetic al omului.
   Bineinteles fiecare alege pentru el in fuctie de ceea ce crede potrivit, de informatiile si convingerilor acumulate in viata.

 • Buna Corina,
  Poți sa ne zici si câteva mărci de peeling-uri folosite de tine? Nu îmi aduc aminte sa le fi menționat in rutina ta zilnică si nici la marci de produse de produse nu le-am gasit. de asemenea m-ar interesa exprienta ta in ceea ce priveste perioada de după aplicarea lor si termenul de recuperare . Am citit mai demult pe un forum experientele unor fete cu niște peeling-uri făcute in clinica drei Leventer si pe mine m-au îngrozit povestile lor. 2 saptamâni nu au putut ieși din casa. De asemenea ele afirmau ca rezultatele nu au fost ireversibile si la 1 an de la proceduri nu se mai vedea efectul. Costul la clinica era in jur de 500 EUR. In cazul tau ce ne poți spune de rezultat?
  Multumesc,
  Claudia

  • Buna Claudia,
   In articolul despre rutina mea zilnica poti observa, in fotografia cu produsele, un peeling cu acid salicilic, de la Bravura London. Despre aceste peelinguri am vorbit in mod repetat in comentariile de pe site.
   Nu exista termen de recuperare dupa aplicarea peelingurilor (ma refer la peelinguri cu BHA 10-20% si AHA 20-50%), dimineata urmatoare pielea nu prezinta semnele aplicarii peelingului. Eu folosesc peelinguri de o vreme buna, am facut peeling cu BHA 20% toata vara aceasta (nu va recomand sa efectuati peelinguri vara decat daca aveti o experienta indelungata cu acizii exfolianti si peelingurile) fara nici o problema.
   Nu stiu ce peelinguri se fac la clinica d-nei doctor L.
   Costurile depind de tipul de peeling si de numarul de sedinte.
   Rezultatele peelingurilor de orice fel depind foarte mult de tipul de problema tratata si de ingrijirea zilnica, evident daca dupa sedintele de peeling se folosesc exfolianti zilnic rezultatele se vor mentine mult mai mult timp.
   Cicatricile care mi s-au atenuat considerabil in urma peelingurilor nu au reaparut.

 • Buna Corina,

  Din experienta ta cam pentru Cate aplicati ajunge o sticluta de la bravura London? Nu de Alta dara sa stiu cand plasez comanda sa_mi iau necesarul pentru 6-8 aplicari.

  Multumesc din nou.

  • Buna Gia,
   Pentru ca verucile plane se trateaza cu concentratii mari de acid salicilic poti incerca peelingurile cu BHA 30%, doar pe portiunea respectiva. Atentie: aceste peelinguri pot trata doar efectul vizibil pe piele, nu si cauza aparitiei verucilor.

 • Felicitari pentru blog si multumim pentru informatiile corecte pentru a luca deciziile cele mai corecte. Am 26 de ani si mi-au aparut primele linii fine nazolabiale si in regiunea ochilor; am incercat cu o hidratare intensiva de la La Roche Posay, dar fara nici un rezultat si acuma termin de la Eucerin hyaluron filler, dar fara nici un rezultat nici de la ea. Ma gandesc sa fac un „upgrade” dar sunt pierdut in multitudinea de produse; ideea e ca ma gandeam la o ordine de genu D : o crema anti age/ser si SPF 50 si seara, exfoliant chimic plus hidratare intensiva/antiage/ser…. ca exfoliant ma gandesc la Isis Pharma 12% glico a iar spf 50 de la Eucerin, dar in rest nu stiu ce sa aleg…..

  • Buna Petrov,
   SPF alege ceva fara iritanti (vezi analizele produselor ‘dermatocosmetice’, daca acestea te intereseaza). Hidratare antiage incearca Paula’s Choice, produsele ei sunt cu adevarat bine formulate. Nu stiu ce tip de ten ai, dar in gama Resist gasesti produse pentru fiecare tip de ten, iar serul antiwrinkle din gama Resist contine retinol, e excelent pentru ridurile fine.

 • Multumesc pentru raspuns … am veruci de vreo 2 ani pe fata si pe sani … nu stiu care este cauza , am fost la dermatolog si mi-a propus cauterizarea si n-am fost de acord… am folosit si tinctura de rostopasca si nimic 🙁 imi fac f des o masca din argila si ulei de masline si tenul meu arata mai bine 🙂 unde as putea gasi de cumpărat peelingul cu BHA 30% ? cat costa si cum il folosesc? pun direct pe veruca sau toata fata? mentionez ca le am pe tot tenul

  • Buna Gia,
   Eu folosesc peelinguri Bravura London. Urmezi instructiunile de folosire ale produsului, preturile le gasesti la ei pe site. Poti achizitiona orice alt peeling doresti. Poti aplica doar pe veruci, mai ales daca e prima data cand folosesti exfolianti chimici, 30% e concentratie mare. Daca doresti sa aplici pe toata fata incepe cu concentratii mai mici.
   Uleiul de masline anuleaza actiunea argilei, citeste despre mastile faciale, am scris un articol.

 • Buna Corina,

  Daca nu am o afectiune anume a pielii si folosesc deja exfoilianti chimici in rutina zilnica, crezi ca ar fi necesar sa folosesc si peelinguri (in scop preventiv)?

  Pe de alta parte, crezi ca peelingurile chimice ar putea ajuta o persoana care detine nu semne, ci riduri/denivelari ale tenului survenite in urma acneei ? (nu stiu prea bine sa explic aspectul cutanat, dar pot sa iti trimit o poza ).

  Multumesc

 • ciao… am văzut ca esti din tm ca si mine:-) din ce cauza crezi ca am veruci plane? crezi ca este ceva din interior s-au le-am luat de pe undeva? multumesc

  • Buna Gia,
   Sunt foarte multe cauze ale aparitiei verucilor, nu stiu de ce iti apar. Poti consulta un dermatolog, el iti poate pune mai multe intrebari (despre sistemul tau imunitar, despre mediul in care lucrezi, etc) si iti poate da detalii despre cauzele aparitiei si posibile metode de tratament.

 • As avea si eu o intrebare. Am 21 de ani si am avut probleme cu acnee de la 13 ani. Dupa lungi tratamente, printre care Roaccutane, anticonceptionale etc. am ramas cu foarte multe puncte negre si pori dilatati. Am facut microdermoabraziune dar efectele sunt putin vizibile. Intrebarea este daca pot scapa de acesti pori inestetici cu peeling chiar daca microderma nu si-a facut efectul dorit. Multumesc anticipat!

  • Buna Ramona,
   Microdermoabraziunea este un procedeu total diferit de peelingurile chimice. Nu poti sti care sunt efectele procedurilor si ingredientelor cosmetice fara sa le incerci. Chiar daca microdermo nu a avut efect, nu inseamna ca peelingul nu are efect, dar nici nu inseamna ca va avea efectele pe care le doresti.

 • Buna Corina,
  Am o nedumerire la produsul paulei nou RESIST BHA 9 – For Stubborn Imperfections, este ca un exfoliant oricare altul, sau acest 9 inseamna ceva mai mult, (nu inteleg ce semnifica acest 9), si care este concentratia acizilor?
  Il pot oare folosi in locul produsului Skin Perfecting 2% BHA Liquid Exfoliant si daca il pot aplica pe o perioada indelungata?
  Iti multumesc mult.

  • Buna Margo,
   Resist BHA 9 are o concentratie de acid salicilic de 9%, am verificat si mi s-a confirmat de catre reprezentatii Paula’s Choice.
   Il poti folosi in loc de BHA 2%, il poti aplica o perioada indelungata, depinde de reactia pielii tale.
   Din cate am inteles, produsul nu va fi disponibil in Europa.

   • mi se pare ca are o concentratie destul de mare pentru categoria exfoliantilor, ramine doar sa-l incercam.
    Iti multumesc pentru efort Corina.

 • Buna Corina. Am primit produsele pt peeling de la B.L. si in prospect scrie ca timpul de actionare al produsului BHA este doar 1 min, repectiv 2-3 minite pt AHA, si se creste treptat cate 1 minut pe saptamana. Tu ce parere ai, parca tu zicea ca timpul de actionare este intre 5 si 10 min, nu?
  mie mi se pare f putin 1 min 2, nu cred ca ar putea avea vreun efect, nici macar nu reusesti sa-l aplici pe toata fata intr-un minut. Sau se refera la cei care nu au mai facut deloc peeling-uri?
  Eu am facut mai multe, dar la cabinet.Iti multumesc pentru timpul acordat.

  • Buna Byanka,
   Exista persoane care nu au folosit niciodata exfolianti chimici si nici peelinguri. Pentru aceia, prima aplicare este necesar sa fie de un minut, considerat din momentul cand s-a terminat de aplicat peelingul.
   In cazul in care ai deja experienta cu peelingurile (acasa, la salon, nu conteaza) poti incepe cu o aplicare de 3 minute sa iti dai seama cum se comporta tenul tau la actiunea exfoliantului si poti creste treptat timpul de expunere la acid pana cand ajungi la 8-10 minute, depinde si de reactia tenului si toleranta la acizi.

   • Buna Corina.
    Am aplicat primul peeling cu BHA 20%, am lasat sa actioneze cam 5 minute pe obraji si frunte, doar pe mustata l-am indepartat mai repede pt ca m-a usturat cam tare, oricum in zona respectiva nu am probleme, in rest pe fata nu m-a usturat, aproape ca nu l-am simtit, cred ca puteam sa-l las si mai mult dar m-am gandit sa nu fac abuz din prima. Deocamdata nu am folosit nimic pt hihratare nu am simtit nevoia.
    Cu riscul de a ma repeta te intrb daca nu se pot combina peelingurile, nu in aceeasi zi, ci alternativ o sapt BHA, cealalta AHA, adica BHA avand rol de exfoliere, iar AHA mai mult pt depigmentare? Ma refer la problememle tenului meu (atat pete pigemntare cat si ten gras predispus la acnee, puncte negre, etc).
    si mai vreau sa te intrb daca inainte de peeling nu este necesara degresarea si daca da cu se face?
    eu nu am facu-o la primul peeling, dar imi amintesc ca la salon imi facea degresare cu ceva sol. care mirosea a acetona, eu nu tin neaparat daca zici tu ca nu este necesara, mai ales ca la primul peeling tenul meu s-a comportat neasteptat de bine. Multumesc pt sfaturi.

    • Buna Byanka,
     Ai facut foarte bine, poti eventual in zona in care te-a usturat tare sa nu aplici peelingul data viitoare.
     Da, poti alterna peelingurile. In cazul acestor peelinguri, curatarea tenului cu un produs solubil in apa este suficienta pentru degresare. Orice solutie puternic degresanta irita pielea.

    • Vica,
     Te referi la peelingurile din articol sau la un exfoliant chimic? Daca te referi la peelinguri te rog sa citesti cu atentie articolul, este descrisa in detaliu procedura de folosire.
     Daca te referi la exfolianti cu concentratii ce pot fi folosite zilnic, acestia nu se limpezesc, iar dupa aplicarea lor se pot aplica produse hidratante. In articolele despre exfolianti vei gasi detalii.

 • Buna Corina
  Tocmai mi-am comandat si eu de la bravura un peeling BHA20%. Acum folosesc zilnic BHA 2% de la Paula, dimineața exfoliant si seara differin. Crezi ca 20% va fi prea mult dintr-o data? Îmi doresc sa vad o îmbunătățire a aspectului fetei întrucât am in continuare pete roșii care de regula la frig devin violacee asta pe lângă zonele cu denivelari urmare a acneei avute. Si încă o rugaminte, de unde pot face rost de uleiurile pe care le aplici după peeling?
  Multumesc,
  Claudia

 • Buna Corina. Am aplicat si cel de-al 2-lea peeling, tot BHA 20%, de data asta l-am lasat 8 min, si nu mi se exfoliaza deloc pielea, nu ar trebui?

 • Buna Corina. Pe perioada aplicării peeling-urilor ce produse pot folosi, ianfara de protectie solara care e obligatorie?
  Vreau sa-mi achiziţionez produse de la Paula C, inclusiv cele cu exfolianti AHA şi BHA , dar nu stiu cum sa le folosesc pe perioada aplicării peeelingurilor.
  Ai putea, te rog, sa-mi faci o rutina zilnica, pe perioada folosii peeling-urilor?
  Tenul meu este gras, cu 2-3 pustule cam tot timpul pe obrazul drept, stângul e curat tot timpul.
  Până acum foloseam dim Effaclar Duo de la R.P, prot sol de la Hyseac-Ducray şi seara Skinoren crema, asta înainte de peeling-uri, de când am inceput peeling-urile am renunţat complet la Skinoren, am mai folisit doar Effaclar D si seara nu am aplicat nimic. Mi-am luat ţşi ulei de jojoba dar nu prea sunt încântată, mi se pare că nu se absoarbe în piele.

  • Buna Byanka,
   Iti recomand sa incepi cu aplicari de exfolianti cu concentratii mai mici (produsele Paulei) si apoi sa folosesti peelinguri, in cazul in care iti aplici singura peelingurile.
   Rutina de ingrijire a tenului in perioada aplicarii peelingurilor depinde foarte mult de reactia pielii la exfolianti si poate fi doarte diferita de la o saptamana la alta.
   In afara de protectie solara trebuie sa folosesti hidratare in fiecare seara, aplicarea altor exfolianti sau ingrediente tratament (de exemplu benzoyl peroxide) depinde de toleranta pielii tale.
   Daca ai inceput peelingurile ai putea incerca aplicari de BHA o data pe saptamana urmarind reactia tenului, poti aplica mai des doar daca nu ai reactii negative (iritatii, descuamari).

 • Îţi mulţumesc pentru răspunsuri. Am aplicat deja 3 peeling-uri(2 cui BHA 20% şi unul cu AHA 30%) unul pe săptămână, şi nu am avut reacţii negative, pot să aplic 2 pe săptămână?
  pt hidratare nu am folosit nimic, decât uleiul de jojoba din când în când.
  E suficient Skin Balancing Daily Mattifying Lotion with SPF 15 and Antioxidants?
  Dar fondul de ten pentru ten gras de la Paula nu e ok, dar pudra cu spf?

  • Buna Byanka,
   Nu, nu poti sa aplici 2 pe saptamana. Pentru hidratare folosesti in fiecare seara crema hidratanta. Da, SPF 15 e suficient pentru toamna/iarna, daca insa e insorit afara trebuie sa reaplici. Fondul de ten al Paulei e foarte bun, l-am incercat si eu, la fel si pudra cu SPF, dar nu te vor proteja doar ele de soare. Daca aplici SPF 15, fond de ten cu SPF si pudra cu SPF nu mai trebuie sa reaplici crema cu SPF.

 • Am înţeles, mulţumesc.
  Am tot studiat site-ul Paulei ţi încă nu m-am hotărât ce să-mi comand pentru hidratare, mi-ar plăcea să-mi comand toate produsele pe care le foloseşti tu dar nu am posibilitatea, cel putin momentan.
  Pentru hidratare ar fi ok Skin balancing super AOX concentrat serum seara, iar dimineaţa skin Balancing Daily Mattifying Lotion with SPF 15 and Antioxidants?
  dacă nu, te rog sa-mi recomanzi altceva.
  mi-am achiziţionat nişte mostre dar inca nu le-am folosit, printre care şi kin Balancing Daily Mattifying Lotion with SPF 15 and Antioxidants, celălalt nu il avea.

  • Buna Byanka,
   Pentru hidratare ai nevoie de o crema hidratanta, serul este aport de antioxidanti si alte ingrediente necesare pielii, dar nu ofera hidratare completa (citeste articolul despre seruri).

 • Buna Corina.
  Avean nevoie sa-mi recomanzi un produs pentru hidratare pentru tenul gras cu tendinta acneica, tu le-ai studiat şi le-ai incercat pe toate.

 • Rutina mea zilnica este următoarea:
  Dimineaţa mă spăl cu Avene cleanance pt ten gras cu tend acneică, aplic Effaclar duo de la R.P. apoi fdt Vichy Normateint(l-am încercar pe al Paulei dar nu mi se potriveşte , are o acoperire foarte uşoară, nu acoperă petele), apoi pudră Avene sau Dolomia
  Seara: demachiere cu Sebium H2o Bioderma, spălare cu Avene cleanance şi apoi Skinoren.
  Am văzut că tu foloseşti Sensbio H2O Bioderma, e ok şi pt tenul gras, adică nu se îngraşă mai tare tenul?

  • Buna Byanka,
   Sensibio Solutie micelara este potrivita pentru toate tipurile de ten, mai ales ca dupa folosirea ei te speli pe fata, nu va ingrasa tenul deloc. Dar solutia micelara nu este demachiantul ideal pentru a indeparta un fond de ten.

   • offffffffffffffffff.
    Dilema mea cea mai mare este: ce produs pt hidratare pot să folosesc, pentru că am tenul gras şi mi-e frică să pun orice, dar se pare că nu ai un răspuns pt mine. Îţi mulţumesc oricum pt timpul acordat.
    Nu ştiu de ce dar am văzut că pt alte persoane îţi faci timp şi le construieşti efectiv rutina zilnică de la A la Z , iar eu te-am rugat a N-a oară sa-mi recomanzi un produs hidratant şi n-ai reuşit să-mi răspunzi, asta e!
    Trăim în România, aşa e peste tot unii sunt privilegiaţi, iar alţii vai mama lor!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Oricum ar trebui sa tratezi toate persoanele în mod egal, daca tot faci treaba asta dezinteresat.

    • Byanka,
     Eu chiar tratez toate persoanele in mod egal, dar as vrea sa iti reamintesc ca eu am sot, copil, am cabinet de consultanta, am un salon de administrat, am casa pe care o ingrijesc, am comenzi de plasat si onorat si am si activitati personale (de exemplu antrenamente, citit jurnale medicale, etc). Blogul este o pasiune si incerc sa acord cat mai mult timp intrebarilor din comentarii si de pe mail/Facebook.
     Da, am construit si construiesc rutine de ingrijire de la A la Z pentru persoanele interesate de a pune in aplicare sfaturile de pe blog, persoane care citesc articolele si mai ales au probleme serioase cu tenul.
     De fiecare data cand scrii un comentariu eu trebuie sa citesc comentariile anterioare pentru ca nu am cum sa tin minte toate comentariile, sunt peste 10.000.
     Raspunsul pentru tine este urmatorul: Skin Balancing este un produs de hidratare potrivit tenului gras si iti ofera hidratarea necesara, aplicat seara. In fiecare dimineata trebuie sa aplici protectie solara, indiferent de anotimp. Pe blogul meu exista si articole despre produsele Paula’s Choice si despre alegerea produselor de ingrijire.
     Iti doresc multa sanatate si mai ales iti doresc sa gasesti o persoana care sa te faca sa te simti privilegiata.

    • Byanka, cred ca acest comentariu este un pic … ei bine… tine cont ca , asa cum si spus si tu: Corina face aceasta consultanta pe blog in mod dezinteresat si este nedrept din partea ta sa ii pretinzi sa raspunda asa cum vrei tu. daca ai da bani, da, ai avea dreptul la pretentii. altfel…. calul de dar nu se cauta la dinti…

     • da tu ce trebă ai !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      VEZI-ŢI DE PROBLEMELE TALE!
      cred ca nimeni nu studiază acest site din lipsă de ocupaţie, dar văd că tu o faci!

     • Esti o draguta Byanka, acum cu siguranta Corina o sa iti ofere tot ajutorul pe care il ceri, fiind atat de politicoasa si plina de bun simt… continua tot asa, o sa ai mereu doar de castigat!

 • Buna,

  Ma chinui cu un ten gras cu tendinte acneice din adolescenta si va citesc cu extrem de multa atentie si interes! Am revenit si eu de curand la BHA 2% de la Paula si incep sa vad rezultate pe care as vrea sa le imbunatatesc cu un peeling mai serios de la Bravura. Vreau sa va intreb daca puteti comanda produsele de pe site-ul lor cu livrare in Romania?! Tocmai am incercat sa-mi comand un 10%BHA si nu am gasit tara noastra ca si destinatar!!! Sunt extrem de necajita fiindca imi doream un astfel de peeling! Ce alta firma exista pentru noi? Multumesc mult de sfaturile directe si indirecte!

 • eu am incercat acum 2 zile sa comand si Romania nu era pe lista, doar Moldova.
  ” No I’m afraid that because of the problems with Posta Romana we have had to stop sending to Romania”

  • Buna Petrov,
   Groaznic, eu chiar am avut o comanda livrata in urma cu doua saptamani. Nu am fost anuntata de acest fapt, acum va trebui sa imi comand in UK. Asta este efectul „seriozitatii” postei Romane 🙁

   • Am patit si eu la fel cu alte magazine din UK. Pentru ca vroiam produsul cu disperare, am fost de acord sa achit mai mult pt transport si sa imi trimita cu tracking number prin Royal Mail – dai mai mult dar pachetul ajunge la usa, nu la posta. Sau cu o alta firma de curierat, contacteaza-i si cere-le o alternativa!

 • De ceva timp tot am cautat produse cu acizi glicolic/lactic, multe site-uri platesc alti oameni sa posteze reviewuri bune despre produsul x de pe site-ul lor oficial cat si pe Amazon incat sa duca in eroare clientul.
  http://www.medpeel.co.uk/ mi se pare cel mai ok din toate tinand cont ca cantitatea e de 60 ml plus solutie pre si post, dezavantajul e costul cam ridicat.

 • Deci temerea mea s-a adeverit :((. La salon lucrezi cu produse pe care le poti si vinde? Sunt din Bucuresti din pacate ca altfel eram de mult la tine. Daca poti trimite produse prin curier eu pot face plata prin transfer in avans. Of, cat noroc am!

  • Buna Geo,
   Da, asa se pare, ne-a lamurit Petrov.
   Daca te referi la peelinguri, nu comercializez peelinguri din pacate. La salon am doar produsele Paula’s Choice si Paul Mitchell de vanzare, cu ele si lucrez la cosmetica si coafor.

 • Am inteles, multumesc :). Sa vad cum imi pun rabdarea in cui pana mai ajung la Londra! Un alt peeling pe care l-ati testat cu rezultate bune si care se poate livra si la noi mai stiti?
  O zi superba va doresc!

 • Buna Corina,
  Dupa cit timp de folosire a BHA 2% si putine rezultate pot incerca BHA 10-20 %? O luna e suficient? Si cu ce incep 10 sau 20 %?

 • P.S. Care este concentratia maxima posibila a peelingurilor? Sunt diverse blog-uri unde fetele povestesc cum o saptamina se descuamau, ce % puteau folosi?

  • Buna Dia,
   Nu cunosc toate peelingurile din lume, dar AHA poate avea concentratii si de 70%, iar BHA 50%. Bineinteles aceste peelinguri trebuiesc aplicate de medici, nu acasa.
   Pielea se poate descuama usor si in urma folosirii peelingurilor cu concentratii mici, descuamari care pot fi rezolvate cu un scrub bland, dar descuamari grave pot aparea doar daca peelingul nu a fost folosit corect (de exemplu nu s-a facut testul initial de toleranta, nu se foloseste SPF, se folosesc alte ingrediente gen retinoizi in timpul peelingurilor, etc).

 • Buna Corina,
  Te rog din tot sufletul sa-ti expui parerea despre acest acid salicilic. Stiu ca l-ai incercat doar pe cel de la Bravura London (am incercat de mii de ori sa comand de la ei si nu merge cardul meu, mentionez sunt din Moldova), dar avind practica la comenzile online, ce zici merita sa-l comand??????
  http://www.ebay.com/itm/10-SALICYLIC-ACID-GEL-Clear-Acne-Blackheads-Dull-Skin-Sun-Spots-Smooth-Wrinkles-/221005176117?pt=US_Skin_Care&hash=item3374ef5d35

  • Buna Alliona,
   In descriere scrie 20%, pe sticla scrie 10%. In plus, ebay nu este cel mai potrivit loc de achizitie a produselor cosmetice. Nu este scris PH-ul produsului, habar nu am daca va exfolia sau nu.

   • Corina, am fost si eu nelamurita dew acelasi aspect, dar dand scroll down si cautand ingredientele am vazut ca au o poza si cu produsul care are 20% BHA, presupun ca acela este produsul corect 🙂

    Scrie ca pHul produsului este 2,6, dar nu am vazut lista de ingrediente 🙂

    cautand insa am gasit asta: http://www.iqnatural.com/product_p/sal-gel-single.htm

    INGREDIENTS: Water, Salicylic Acid, Alcohol, HydroxyEthylCellulose/Acrylates, Co-polymer, Methylparaben

    water=apa
    salicylic acid – acidul salicilic, 10%,20% sau 35%, depinde de produs
    alcohol – alcohol denat
    hydroxyethylcellulose/acrylates , co-polymer – agent de ingrosare a compozitiei , de gelifiere
    methylparaben – conservantul.

    Din pacate acidul salicilic este solubilizat in alcool. Nu cunosc procentul de alcool necesar solubilizarii sale (altfel acidul salicilic s-ar recristaliza rapid, mai bine ar fi fost sa pun propylene glycol…), dar … oricum mai bine nu il folosesti. Nu de alta, exista potentialul iritant si mai bine il eviti).

    De remarcat faptul ca acest produs nu contine nici un umectant / penetration enhancer sau vreun alt ingredient benefic. Nu stiu daca asta este o caracteristica a produselor de peeling, sa fie cat mai simple….

    Deci… pHul declarat e destul de acid pt un peeling, dar alcoolul este un no-no 🙂

    • Buna Simona,
     Tocmai ce i-am raspuns cititoarei in legatura cu baza de alcool, imi zicea si ea de PH, eu nu vazusem. In fine, exista peelinguri cu acid salicilic care nu sunt solubilizate in alcool, procentul de solubirizare este foarte mare, chiar si daca produsul ramane pe piele doar 10 minute, de ce oare sa aplicam alcool pe ten cand se poate sa nu facem asta?
     Ii mai spuneam ca produsul nu contine stabilizato de PH, eu nu prea cred PH-aul acela. Sau au facut o solutie buffer si nu au listat ingredientele, am vazut ca multi producatori fac asta.
     Da, cu cat sunt mai simple formulele peelingurilor cu atat mai bine. Propylene glycol sau Hexylene glycol era ideal in loc de alcoolul respectiv. Se putea si fara polymer.

     • da, nu am remarcat decat acum raspunsul tau 🙂

      de acord ca alcoolul strica tot, si e bine de stiut ca , daca dorim sa cautam un peeling bun, el trebuie sa fie cat mai simplu, desi, personal, as prefera sa am unul care sa contina si antioxidanti, si anti iritanti. Banuiesc ca, daca avem de exemply propylene glycol ca si solvent SI penetration enhancer, atunci ar fi interesant sa livram si alte ingrediente benefice.. Sau oare nu are rost, daca se clateste produsul dupa 5-10-15 minute?

      Nu am lucrat cu acid salicilic, dar inteleg ca pH-ul sau este 2,4 – nu am gasit in ce % solutie. Asa ca este posibil sa construiesti un peeling folosind doar salicilicul ca si ingredient acidifiant. Produsele unde se doreste un pH mai ridicat, inter 3 si 4, au probabil TEA (triethanolamine) sau NaOH (sodium hydroxide) sau alt agent alcalinizant, care sa ridice pH-ul.

     • Buna Simona,
      Nu are rost sa complici formula unui peeling adaugand ingrediente benefice care oricum se limpezesc de pe ten in 5-10 minute (la PH de 2.4-2.6 si concentratii 10-20% nu poti lasa peelingul pe piele 15 minute). Este mult mai bine sa ai un peeling cu rol de peeling si un produs cu antioxidanti si anti iritanti separat.

  • Aliona, sa te asiguri ca poti face cu respectivul card plati online internationale. Cel mai sigur e sa intrebi direct la banca de la care il ai. Nu spun ca sigur asta e problema, nu am avut nici un contact de site-ul Bravura si nu cunosc politicile lor de livrare si plata, dar e posibil sa fie (si) cardul o problema.

 • Buna Corina,
  Am sa-i intreb in privinta %, dar despre PH scrie „buffered at pH 2.6”.
  Stii alte site-uri de unde putem comanda asa peeling-uri?

  • Buna Aliona,
   Nu am cumparat de la alti producatori in afara de Bravura si iti pot spune doar daca produsul are formula buna, PH si procent – daca imi furnizezi aceste date, dar neavand experienta cu peelingul respectiv nu iti pot da alte detalii si nu sunt responsabila pentru rezultate.Te rog să citești cu atenție articolele de pe acest blog și comentariile (folosește motorul de căutare din partea dreapta, sus), pentru majoritatea întrebărilor tale există deja un răspuns scris. Te rog să îmi scrii așa cum ți-ai scrie ție (reclamele, sfaturile impertinente și altele de genul nu vor fi aprobate).

Comentariul tău va fi aprobat atunci când voi avea răspunsul potrivit întrebării tale și timpul necesar pentru a-l scrie. Din lipsa de timp nu voi răspunde întrebărilor care cer analiza listei de ingrediente a produselor cosmetice.

Pentru recomandări și întrebări despre produsele Paula's Choice te rog scrie mail la info@paulaschoice.ro.

Mulțumesc pentru înțelegere. Multă sănătate!

Scrie un comentariu

Toate drepturile asupra conținutului sunt rezervate Pasagera.ro. Reproducerea informațiilor de pe site este strict interzisă și pedepsită conform legii drepturilor de autor.