Ce contează când alegi o mască, un panou sau un dispozitiv LED pentru îngrijirea pielii

Tehnologia LED pentru rejuverarea pielii s-a dezvoltat într-un ritm accelerat în ultimii 10 ani, chiar mai repede decât studiile care să susțină efectele promise de producătorii dispozitivelor LED.

Există studii independente promițătoare, cele mai multe pe lumina Red, Near InfraRed și Blue, dar sunt de ordinul sutelor, un număr deloc impresionant când e vorba de studii pe o anumită tehnologie medicală.

Vă spun acest lucru nu pentru a vă descuraja să cumpărați o mască LED ci pentru a înțelege că nu toate dispozitivele LED care există pe piață au beneficiile așteptate – lungimea de undă, puterea dispozitivului și alți factori sunt decisivi în rezultatele obținute.

Dispozitivele LED nu înlocuiesc rutina de îngrijire zilnică a tenului care presupune cel puțin curățarea pielii, protejarea de radiațiile UV în timpul zilei, hidratare și exfoliere chimică seara. Eu le consider complementare într-un stil de viață sănătos, alături de o rutină zilnică de îngrijire a pielii.

Măștile LED se folosesc pe pielea curată, dar dacă alegeți un panou puteți aplica înainte de folosire un toner sau un ser atâta timp cât aspectul final al pielii nu rămâne lucios – pielea lucioasă reflectă lumina LED. Puteți aplica restul produselor din rutină după folosire, inclusiv exfolianți sau retinoizi, nu interacționează cu produsele cosmetice. Nu aplicați retinoizi, acizi sau alte ingrediente active cu potențial fotosensibilizant înainte de LED.

Cum funcționează lumina LED în piele?

Lumina acționează asupra receptorilor din piele pentru a stimula procesele biologice din celule: regenerarea celulară, vindecarea și repararea pielii, reducerea inflamației, îmbunătățirea colagenului (stimulează neocolagenul și reprimă enzimele care distrug colagenul în mod natural). Acest proces non-invaziv se numește fotobiomodulare (PBM) și este rezultatul terapiei cu laser de nivel scăzut (LLLT – low level laser therapy).

Acest lucru are ca rezultate reducerea ridurilor statice, îmbunătățirea fermității și elasticității pielii, îmbunătățirea nivelului de hidratare (există câteva studii), reducerea roșeții, reducerea semnelor cauzate de fotoîmbătrânire (cauzată de radiațiile UV), uniformizarea culorii pielii, încetinirea ritmului de îmbătrânire a pielii, o piele cu aspect mai neted și mai sănătos.

Multe clinici oferă sesiuni de terapie cu LED, panourile și dispozitivele folosite în clinici pentru a trata diferite afecțiuni ale corpului sunt mult mai potente comparativ cu dispozitivele care se folosesc acasă.
masca si panou LED

Ce contează când alegi o mască, un panou sau un dispozitiv LED pentru îngrijirea pielii?

1. Zona pe care dorești să o tratezi

Acesta este primul factor pe care trebuie să îl luați în considerare:

  • pentru o zonă restrânsă de piele puteți alege un dispozitiv mic pe care îl țineți în mână (există unele care se lipesc pe piele),
  • pentru toată fața puteți alege o mască sau un panou,
  • pentru decolteu puteți alege dispozitive create special pentru decolteu sau un panou,
  • pentru tot corpul există paturi LED (asemănătoare cu paturile din saloanele de bronzare artificială) sau panouri mari care pot fi conectate și pot trata o zonă mare.

Avantajul panoului este că poate fi folosit pentru orice zonă a corpului (tehnologia LED nu este benefică doar pentru anti-aging, există studii pentru sistemul osos, sistemul nervos, circulație, ligamente, calitatea somnului, sistemul respirator, etc). Panourile au leduri de putere mai mare (și fizic sunt mai mari, comparativ cu ledurile de pe măști sau dispozitivele de mici dimensiuni).

Măștile LED sunt disponibile în multe variante, însă cele pe care vă sugerez să le luați în considerare sunt:

  •  flexibile, de obicei din silicon – măștile rigide pot să cauzeze disconfort dacă forma feței este diferită de forma măștii
  • cu leduri pe zona gurii – nu înțeleg de ce mulți producători decupează măștile în zona gurii, pielea din jurul buzelor este afectată de îmbătrânire la fel ca restul feței

La panouri e mai simplu, diferă mărimea bineînțeles și metoda de fixare – există panouri care sunt fixate pe suport și panouri care pot fi montate pe perete.

Dispozitivele diferă în dimensiune și formă, de la cele care arată ca un pix și au 1-2 leduri (Pen LED) până la dispozitive cu forme ciudate și mai multe leduri, există o mulțime de opțiuni disponibile.

2. Ușurința de folosire a dispozitivului LED

Pentru a avea rezultatele așteptate trebuie să folosiți dispozitivul ales – în general producătorii recomandă cel puțin 3-5 folosiri săptămânale, timp de 10 minute (în medie, există dispozitive cu timp de folosire mai lung sau mai scurt) și unele dispozitive sunt concepute pentru a fi folosit zilnic.

Verificați specificațiile dispozitivului ales – ce sursă de alimentare are, dacă este cu baterii, cât de frecvent trebuie reîncărcat, cât de simplu este să îl folosiți urmând indicațiile producătorului pentru frecvența de folosire și timpul fiecărei sesiuni.

Un mare beneficiu al dispozitivelor LED este faptul că nu emit căldură și nu au efecte adverse în general, dacă sunt folosite conform specificațiilor: pielea nu se înroșește, nu apar iritații, nu există riscul de hiperpigmentări (nu emit lumină UV). Singurul disconfort pentru unele persoane cu ochi sensibili poate fi cauzat de lumina intensă, în special dacă alegeți un dispozitiv cu lumină pulsată.

Unele măști LED și toate panourile sunt însoțite de ochelari de protecție pentru a evita disconfortul cauzat de lumină, însă în unele cazuri acești ochelari cauzează chiar ei disconfort la purtare din cauza plasticului dur sau nu acoperă suficient ochii și lumina pătrunde pe lângă ei.

Pentru aceste situații puteți cumpăra 2 aplicatoare de pudră, negre, cu formă triunghiulară, cu banda pentru deget – desfaceți șnurul ochelarilor, băgați ambele aplicatoare pe șnur astfel încât să acopere ochii, iar banda să acopere ochelarii pe exterior. Alegeți cele mai mici aplicatoare pentru a nu acoperi zone pe care merită să folosiți LED: colțul ochilor, zona de sub ochi.

Măștile nu emit o lumină atât de puternică, comparativ cu un panou, dar dacă vă deranjează și nu aveți ochelari de protecție vă sugerez să folosiți masca într-o încăpere luminată pentru a atenua disconfortul cauzat de lumina LED.

3. Tipul de lumină și lungimea de undă

Fiecare mască LED, panou sau dispozitiv, folosește una sau mai multe tipuri de lumină și lungimi de undă. Chiar dacă majoritatea emit lumină roșie, unele dintre ele emit și alte tipuri de lumină, cu proprietăți diferite asupra pielii. Multe dispozitive oferă diverse combinații de tratament: Red + Blue, Red + Near Infrared, pentru că există chiar studii pe aceste combinații care arată acțiunea sinergetică a diverselor lungimi de undă cu rezultate mai bune.

Radiația emisă de lumina soarelui care ajunge pe suprafața pământului este formată din raze ultraviolete A (UVA) (320-400 nm), ultraviolete B (UVB) (290-320 nm), lumină vizibilă VL (400-700 nm) și raze infraroșii IR (>790 nm). Deși majoritatea efectelor fotoîmbătrânirii asupra pielii au fost studiate în relație cu radiațiile UV, acum există un interes crescut pentru efectele luminii vizibile (VL) asupra pielii.

În spectrul de lumină vizibilă există lungimi de undă pentru fiecare culoare a curcubeului, cu cât este mai mare lungimea de undă cu atât lumina penetrează mai adânc în piele.

Am enumerat mai jos tipurile de lumină folosite de dispozitivele LED, începând de la Red, cel mai studiat tip de lumină, până la galben și verde, cele care au foarte puține studii concludente.

Red – cu lungime de undă de la 620nm până la 790nm, are efecte anti inflamatoare, reduce semnele cauzate de fotoîmbătrânire, stimulează neocolagenul, reduce simptomele cauzate de rozacee/cuperoză/eritem, ajută la vindecarea cicatricilor post operatorii, îmbunătățește textura (inclusiv porii dilatați) și culoarea pielii (inclusiv melasma).

Near InfraRed – lungime de undă de la 800 până la 1100nm, nu face parte din spectrul luminii vizibile, este lumina care pătrunde cel mai adânc în piele și are rezultate pentru reducerea ridurilor, stimularea neocolagenului și reducerea inflamației.

Blue – lungime de undă de la 400nm până la 500nm, cea mai eficientă pentru cazurile de acnee, are efecte antibacteriene, antifungice și reduce erupțiile.

Magenta – se obține din combinația Red + Blue și are cele mai multe studii pe cazurile de acnee, dermatite, psoriazis.

Green – lungime de undă de la 500nm până la 570nm, puținele studii arată stimularea fibroblastelor (produc componente intercelulare pentru susținerea colagenului și elastinei)

Yellow – lungime de undă de la 570nm până la 590nm, reduce roșeața și inflamația.

Amber – lungime de undă de la 590nm până la 620nm, stimulează neocolagenul, îmbunătățește luminozitatea naturală a pielii.

Momentan nu există studii comparative pentru anumite tipuri de lumină și lungime de undă, de exemplu între Red și Near InfraRed și majoritatea celor care folosesc tehnologia LED pentru rejuvenarea pielii aleg combinația Red și Near InfraRed.

4. Puterea dispozitivului LED

Puterea dispozitivului și densitatea ledurilor pe dispozitiv este importantă pentru a obține rezultate dorite. Măștile au în general 130-180 de leduri, iar panourile pot avea mai multe sau mai puține în funcție de dimensiune. Intensitatea luminii depinde și de distanța la care este situat dispozitivul de piele – măștile stau pe piele, iar la panouri se recomandă o anumită distanță în instrucțiunile de folosire.

Intensitatea (radiației) luminii produse de dispozitiv reprezintă energia primită de piele în fiecare secundă și se măsoară în miliwats pe centrimetru pătrat – mw/cm2. (Nu este același lucru cu intensitatea luminoasă produsă de becurile din casă, măsurată în lumeni).

E un subiect complex și nu există o singură putere recomandată sau un anume număr de leduri, de aceea cel mai bine este să alegeți un dispozitiv fabricat de o firmă dedicată acestei tehnologii, care se implică în dezvoltare și testare.

Nu alegeți măști sau panouri LED no-name, cumpărate de pe emag sau mai rău, de pe siteuri chinezești, la prețuri ridicol de mici. În cel mai bun caz masca este inutilă și ați pierdut 300-500 lei, dar în cel mai rău caz puteți avea efecte adverse – în anumite condiții un dispozitiv LED prost construit poate afecta negativ pielea.

5. Funcționalități

Am menționat mai sus posibilitatea de a folosi în același timp Red și Near InfraRed, însă există măști care au și alte combinații de lumină, următoarea cea mai cunoscută fiind Red și Blue (împreună formează Magenta).

În afară de culori și lungimi de undă diferite, dispozitivele LED pot să aibă lumină pulsată. Se folosește de obicei în combinație cu lumina statică, de exemplu 3 minute Red + Near InfraRed și 5 minute lumină pulsată Red + Near InfraRed. Tehnologia luminii pulsate ajută la o mai bună absorbție în piele a ingredientelor active folosite după LED.

Dacă achiziționați un dispozitiv din altă țară asigurați-vă că vine însoțit de adaptorul necesar pentru a fi folosit în România (dacă e cazul).

Sunt foarte multe opțiuni pe piață și prețul nu este de neglijat (măștile încep de la 1800 lei), de aceea alegeți un dispozitiv pe care să îl puteți folosi pe termen lung. De exemplu, dacă aveți uneori erupții, vă confruntați cu semne de îmbătrânire a pielii, dar aveți și probleme cu încheieturile și ați vrea să încercați LED, e mai bine să alegeți un panou decât o mască și să alegeți o combinație de Red, Near InfraRed și Blue.

La fel consider că e mai bine să alegeți un panou cu o putere mai mare pentru a trata fața și decolteul decât să alegeți o mască și un dispozitiv special pentru decolteu. Bineîntețes alegerile depind de felul în care veți folosi dispozitivul.

6. Furnizor și garanție

Din păcate este plin internetul de dispozitive LED care nu certificare, de aceea este foarte important să alegeți un furnizor oficial și să citiți cu atenție garanțiile oferite înainte de a cumpăra. Imaginați-vă și situația în care cumpărați o mască dintr-o altă țară, ajungeți la concluzia că nu funcționează corect și trebuie să plătiți transport internațional pentru a o returna.

Alegeți dispozitive LED medicale (medical grade), cu certificare FDA și MDSAP, chiar de la producător dacă se poate. Consultați cu atenție secțiunea de contraindicații despre care eu nu am scris în acest articol – de exemplu terapia LED nu se recomandă persoanelor care suferă de migrene cauzate de lumină sau persoanelor care au fost diagnosticate cu lupus.

La o simplă căutare pe google am observat că majoritatea măștilor vândute în România sunt jucării de prin China, în nici un caz dispozitive medicale LED, cu detalii tehnice clare despre tipul de lumină, lungimea de undă, intensitatea luminii, număr de leduri, etc. Despre garanție nici vorbă.

Vă recomand să citiți recenzii scrise de persoane reale care au folosit masca sau panoul pe care îl considerați potrivit pentru voi. Stați departe de dispozitivele LED cu 2-3 recenzii cotate la 5 stele – este imposibil ca un dispozitiv să aibă 5 stele și să fie pe placul tuturor. Măștile producătorilor care au ajutat la dezvoltarea acestei tehnologii au mii de recenzii și nu se vând pe emag sau pe siteurile chinezești cu produse ieftine.

Notă
Despre povestea pielii mele cu dispozitivele LED vă povestesc într-un articol viitor. Folosesc această tehnologie din iunie 2023 (16 luni) și sunt impresionată de rezultate. În acest moment folosesc un panou cu dimensiuni 26 cm x 16 cm, cu 40 de leduri x 5W fiecare, intensitate luminoasă 200mw/cm2 la 8 cm de distanță de piele și lungimi de undă Red (660nm) + Near InfraRed (850nm), lumină statică și pulsată. Ca o comparație legată de puterea dispozitivului, masca LED de la același producător are 138 de leduri x 0.3W fiecare, intensitate luminoasă 40-45 mw/cm2.

Dacă doriți să consultați studiile tehnologiei LED puteți accesa acest document conceput de Vladimir Heiskanen.



Te rog să citești cu atenție articolele de pe acest blog și comentariile (folosește motorul de căutare din partea dreapta, sus), pentru majoritatea întrebărilor tale există deja un răspuns scris. Te rog să îmi scrii așa cum ți-ai scrie ție (reclamele, sfaturile impertinente și altele de genul nu vor fi aprobate).

Comentariul tău va fi aprobat atunci când voi avea răspunsul potrivit întrebării tale și timpul necesar pentru a-l scrie. Din lipsa de timp nu voi răspunde întrebărilor care cer analiza listei de ingrediente a produselor cosmetice.

Pentru recomandări și întrebări despre produsele Paula's Choice te rog scrie mail la info@paulaschoice.ro.

Mulțumesc pentru înțelegere. Multă sănătate!

Scrie un comentariu

Toate drepturile asupra conținutului sunt rezervate Pasagera.ro. Reproducerea informațiilor de pe site este strict interzisă și pedepsită conform legii drepturilor de autor.