Să aleg produse cosmetice naturale, organice sau sintetice?

robert tisserand bookCu siguranță multe dintre voi v-ați pus această întrebare, dar știți oare dacă natural înseamnă mai bun decât sintetic, așa cum producătorii de produse naturale ar dori să credem?

Deși natura ne oferă tot ce avem nevoie pentru a fi sănătoși, când vine vorba de îngrijirea pielii, există nenumărate studii care dovedesc că o mulțime de ingrediente obținute din natură sunt iritante, alergene, foto sensibilizante.

Practic nu putem aplica pe piele orice fără să existe anumite riscuri. Aceste ingrediente care nu ar trebui aplicate pe piele sunt sintetice și naturale. Pielea noastră nu știe că ingredientul aplicat este sintetic sau natural, nu știe ce scrie pe eticheta produsului, ea doar reacționează în funcție de o mulțime de factori asupra cărora noi nu putem acționa.

De aceea este important să înțelegem că ingredientele naturale nu sunt cu nimic mai bune decât cele sintetice atunci când vine vorba de siguranță de aplicare pe piele (și nici cele sintetice nu sunt mai bune sau mai proaste decât cele naturale). În ambele categorii este ingrediente iritante, alergene, fotosensibilizante, etc și în ambele categorii există ingrediente reparatoare, antioxidanți potenți, anti iritanți, etc.

Nu există nici măcar un studiu care să afirme că ingredientele naturale ar fi mai bune decât cele sintetice în a trata acneea, a ameliora rozaceea, a vindeca alte afecțiuni cutanate sau a menține tenul sănătos.

Indiferent că preferați să folosiți produse cosmetice naturale, produse sintetice sau nu aveți preferințe, cel mai important factor înainte de a aplica produsul pe piele nu este eticheta produsului ci ambalajul și lista de ingrediente.

Ambalajul unui produs cosmetic (în special dacă este compus din ingrediente naturale) trebuie să fie opac și să se închidă foarte bine, fără a permite luminii și aerului să distrugă ingredientele atât de instabile în prezența celor doi oxidanți (oxigen din aer și radiații solare din lumina).

Lista de ingrediente trebuie să nu conțină ingrediente problematice pentru ten și bineînțeles să conțină ingrediente cosmetice benefice. Cei mai comuni iritanți naturali sunt: mentă, camfor, eucalipt, sulf, citrice, rozmarin, scorțișoară, cuișoare, witch hazel, papaia, ylang ylang, arnica, uleiurile esențiale, etc și alcool (sunt o mulțime de producători care listează alcool-ul ca ingredient din surse organice, dar asta nu înseamnă că este mai puțin iritant pentru piele.). Imaginați-va că și ingredientul listat ‘parfume’ poate fi natural pentru că el este de fapt un amestec de mai multe ingrediente cu rol de a parfuma produsul finit, iar toate aceste ingrediente pot fi naturale, obținute în special din uleiurile esențiale aromate. Iritația pielii nu este vizibilă uneori chiar de la prima aplicare a iritantului, dar asta nu înseamnă că nu se întâmplă.

Deși pare foarte simplu să găsim un produs cosmetic natural care să nu conțină iritanți, vă asigur că nu este atât de simplu. Mai mult, până la această data nu există o regularizare internațională (sau cel puțin la nivel European sau în SUA) care să impună anumite standarde și să recunoască o etichetă de ‘produs natural’. Există mai multe companii care pot testa un produs și pot emite o certificare cum că produsul este natural, dar asta nu înseamnă nici că este sigur a fi pus pe piele și nici măcar nu înseamnă că este cu adevărat natural. Există încă foarte multe produse etichetate naturale care conțin ingrediente sintetice!!!

În foarte multe cazuri ‘produs natural’ nu înseamnă altceva decât un termen de marketing, din păcate. Pentru a obține un ten sănătos trebuie să trecem dincolo de acești termeni de marketing și să citim cu atenție lista de ingrediente alegând produse cosmetice în funcție de tipul nostru de ten și de ce anume dorim să obținem, nu în funcție de afirmațiile producătorului.

Dacă doriți produse cosmetice naturale alegeți cu atenție acele produse care conțin ingredientele naturale benefice pielii (sunt o mulțime din fericire). De exemplu vitamina E, ceaiul verde, uleiurile vegetale, mușețelul, untul de cacao și shea, titanium dioxide și zinc oxide (filtre minerale pentru protecție solară), etc.

Nu uitați, produsele cosmetice în bază de apă cu termen de valabilitate mai mare de 6 luni conțin conservanți sintetici. Există conservanți naturali, dar nu pot stabiliza produsele cosmetice pe termen lung, din păcate. Iar dacă vreți să cumpărați produse cosmetice 100% naturale asigurați-vă că nu au în compoziție apă (în apă se dezvoltă bacterii și microbi foarte repede).

Ce înseamnă produs cosmetic organic sau bio?

În ultimii ani probabil ați observat că au apărut și produse etichetate ‘bio’€™ sau ‘organic’. Această etichetă ar presupune că produsul conține doar ingrediente bio/organice sau mai precis ingrediente obținute din anumite culturi ecologice de plante. Deși există standarde și regularizări pentru culturile ecologice, nici până la această dată nu există standarde pentru produsele de uz personal etichetate bio/organice. De aceea s-a ajuns ca producătorii să plătească mai toate organizațiile mari care pot emite etichete și certificate cum că produsele sunt bio/organice, majoritatea brandurilor mari își etalează toate ceritificările pe eticheta produsului (consumatorul normal nici măcar nu întelege ce înseamnă acele însemne, dar presupune că sunt importante). Din nou revenim la aceeași problemă de marketing, eticheta bio/organic nu înseamnă că este bun pentru piele, nu înseamnă că ingredientul iritant extras dintr-o plantă de cultură bio va deveni mai puțin iritant.

Dintre aceste organizatii cea mai cunoscuta este ECOCERT, am listat mai jos principiile lor:

Principiile fundamentale ale standardului Ecocert

Pentru a asigura ca un produs cosmetic este prietenos cu mediul standardul Ecocert stabilește:

  1. Utilizarea ingredientelor derivate din resurse regenerabile și prelucrate prin procedee prietenoase cu mediul. Prin urmare, Ecocert verifică dacă:
  • Sunt absente OMG, parabenii, fenoxietanolul, nanoparticule, siliciu, PEG, parfumuri și coloranți sintetici, ingrediente derivate de la animale (cu excepția celor produse în mod natural de către acestea: lapte, miere etc.).
  • Caracterul biodegradabil sau reciclabil al ambalajelor.
  1. Un prag minim de ingrediente naturale și obținute din agricultura ecologică trebuie să fie atins pentru a obține certificarea:
  • În toate cazurile, minim 95% din totalul ingredientelor trebuie să fie naturale sau de origine naturală.
  • Pentru eticheta Cosmetice naturale:
    • minim 95% din ingredientele vegetale trebuie să provină din agricultura ecologică.
    • minim 10% din totalul ingredientelor trebuie să provină din agricultura ecologică.
  • Pentru eticheta Cosmetice ecologice:
    • minim 50% din ingredientele vegetale trebuie să provină din agricultura ecologică.
    • minim 5% din totalul ingredientelor trebuie să provină din agricultura ecologică.

Unele ingrediente prezente frecvent în produsele cosmetice (apă, săruri, minerale) nu pot fi certificate ca fiind naturale, deoarece acestea nu sunt obținute din agricultură. De exemplu, șampoanele, unele creme, compuse în cea mai mare parte din apă, conțin între 10 și 40% ingrediente naturale. Un ulei esențial, care nu conține apă, poate afișa până la 100% ingrediente naturale.

 După cum observați mai sus, ECOCERT, care este cel mai riguros dintre organizații cere ca un produs să fie etichetat ecologic (bio/organic) sau aibă minim 50 % din ingredientele vegetale din agricultura ecologică și minim 5% din totalul ingredientelor trebuie să provină din agricultura ecologică, iar că bază 95% din ingrediente trebuie să fie naturale sau de origine naturală. Apa și sărurile nu pot fi certificate. Ok, după un mic calcul, un produs cosmetic care conține 5% ingrediente din agricultura ecologică (și 95% de ingrediente naturale) poate fi etichetat produs cosmetic ecologic.

Ceea ce înseamnă că eu pot să cumpăr un produs etichetat bio sau organic care poate avea în compoziție 5% ingrediente sintetice!!! Și această etichetă înseamnă doar că produsul cosmetic este ‘prietenos cu mediul’, nimic mai mult!!!

Dacă preferați ingrediente naturale alegeți produse naturale, dar nu vă lăsați păcăliți de etichete fabricate de departamentele de marketing pentru că pielea nu știe și nu simte că ingredientul x provinde din cultură bio sau nu. Pesticidele cu care sunt tratate culturile nu se regăsesc nici măcar în cel mai mic procent în ingredientele cosmetice extrase din acele plante. După ce plantele sunt recoltate și selectate pentru a fi folosite în industria cosmetică începe procesul de sterilizare și de manufacturare al ingredientelor naturale, un proces complex din care rezultă un ingredient 100% pur și steril. Uleiul vegetal de uz cosmetic nu este cu nimic diferit ca și compoziție chimică de cel etichetat organic, chiar dacă el poate fi 100% organic, provenind din culturi organice.

Eticheta ‘organic’ sau ‘bio’ se referă doar la proveniența sursei ingredientelor, nu înseamnă că ingredientele vor fi mai benefice pielii, iar așa cum spuneam mai sus, iritantii la fel de iritanți rămân. În industria alimentară este la fel: zahărul poate fi etichetat organic, dar asta nu înseamnă că ne afectează sănătatea mai puțin decât cel care nu are certificare organică. Însă în industria alimentară produsele etichetate organice provin din culturi prietenoase cu mediul, ceea ce înseamnă că nu au primit tratamente cu pesticine, insecticide, etc.

Personal nu sunt nici pro nici contra ingredientelor naturale aplicate pe piele. Îmi aplic ambele categorii de ingrediente pe piele, cu condiția să nu fie iritante și să îmi ofere beneficii reale. Pentru mine contează efectele pe care le văd pe piele și studiile pe care le citesc despre ingredientele pe care le aplic pe piele. Dar mă întreb de ce oare toți producătorii de cosmetice naturale și/sau organice/bio își bazează campaniile de marketing pe cât de proaste sunt (toate) ingredientele sintetice și cum să o murim de tot felul de boli dacă le punem pe piele. Eu nu am văzut producător de cosmetice sintetice care să își bazeze campaniile de marketing pe cât de iritante sunt (unele) ingredientele naturale. Și ce mă nedumerește cel mai mult este faptul că cele mai multe ingrediente promovate așa zis ‘miraculoase’ fără nici o bază științifică, fără studii de laborator, sunt din categoria naturale (ex: veninul de viperă, veninul de albine, celulele stem din plante, etc)

Nu sunt de acord cu aplicarea iritanților pe piele, indiferent că sunt naturali, organici sau sintetici, dar prețuiesc și respect plantele pe care ni le dăruiește Pământul și Soarele și mă folosesc în fiecare zi de aceste plante, de la parfumurile hand made pe care le iubesc, la bețișoarele parfumate cu care îmi împrospătez spațiul, la terapiile Bach, homeopatie și mai nou la uleiurile esențiale (în curand îmi voi lua certificarea de aromaterapeut). În fotografia de mai sus este una din cărțile despre ingredientele naturale pe care le dețin și care conține avertizări despre componentele uleiurilor esențiale cu privire la aplicările pe piele. (Scrisă de Robert Tisserand, Essential Oil Safety este baza aromaterapiei, din punctul meu de vedere).

Cum rămâne cu produsele naturale din bucătărie?

Doar pentru că un ingredient are o mulțime de beneficii atunci când este ingerat, nu înseamnă că dacă îl aplicăm pe piele este la fel e benefic. Mai mult decât atât, pielea are o anumită permeabilitate și putere de absorbție a ingredientelor, de aceea veți avea mai multe beneficii (chiar și pentru piele) dacă mâncați un avocado de exemplu comparativ cu a-l aplica pe piele. Singurele ingrediente care au beneficii reale și imediate atunci când sunt aplicate pe piele sunt anti iritanții (de exemplu ceaiul de mușețel calmează pielea iritată și inflamată). Tot în bucătărie găsim cei doi mari iritanți pentru piele: lămâia și menta. Folosiți acestea ingrediente în alimentație, sunt minunate, dar nu le aplicați pe piele, pot produce iritații grave.

34 comentarii

Scrie un comentariu
  • Buna Corina,
    In primul rand doresc sa te felicit pentru toata munca depusa in diseminarea informatiilor despre cosmetica. Ma confrunt cu o acnee medie foarte persistenta in ultima parioada, desi am o rutina de ingrijire corecta si un ten normal (in marea parte a anului). Precizez ca am 25 de ani si banuiesc ca as avea o dereglare hormonala. Doresc sa merg la medic, insa nu stiu ce fel de medic sa abordez – un dermatolog, endocrinolog sau ginecolog?
    Multumesc

  • Bravoo..suoer articol. .asa este acum exista sau e la” moda” tot ce inseamna bio sau natural,..dar nu se tine cont de anii de cercetări in industria cosmetică. .de ce as lua un produs asa zis bio care este fabricat in cine știe ce apartament de bloc sau e scos pe piață asa ca este la moda un anumit ingredient. ..sunt pentru produsele cosmetice fabricate de companiile cu ani buni pe piata care au au la baza cercetări ale specialiștilor in domeniu. .

  • Foarte bun articolul, bine documentat, exact aşa cum ne-ai obişnuit deja. Multe dintre aceste informaţii le-am aflat pe propria piele şi este o satisfacţie acum când văd că ce-am aflat din experienţă proprie s-a confirmat. Mulţumesc.

  • un articol cu multe sfaturi utile si multe informatii de care nu stiam. intr-adevar eram mai atrasa de produsele bio, naturale si asa mai departe, insa nu mi le puteam permite mereu. asa ca ma bucur sa aflu ca in principiu depinde de cum reactioneaza pielea la diferite ingediente, si nu ingredientele in sine.
    pupici!

  • Foarte bun articolul, multumesc 🙂 Eu prefer produsele de ingrijire certificate bio pentru felul in care au fost facute, cu putin impact negativ (sau deloc) asupra naturii si animalelor. Pentru mine e foarte important sa nu contina ingrediente animale, sa nu fie testate pe ele si ambalajul sa fie din plastic reciclat sau reciclabil. Apropo, Corina, ce parere ai de testarea pe animale? Nu exista alternative de laborator, sigure si eficiente, care sa nu afecteze pe nimeni? Stiu ca in Europa s-a interzis testarea de cativa ani, dar China, de exemplu, o mentine ca o conditie obligatorie pentru vanzarea pe piata lor.

    • Diana,
      Testarea pe animale este o cruzime si bineinteles ca exista teste de laborator sigure si eficiente. China mananca o gramada de animale, pentru ei chiar nu exista aceasta protectie a animalelor care pentru europeni este atat de importanta. Cred ca fiecare popor are obiceiurile lui si putem sa ii lasam pe ei cu ale lor, fara sa fim in judecata.
      Iar cand alegem pentru noi sa alegem in functie de credintele si preferintele noastre. Ce imi place mie la Paula’s Choice este ca nici macar un ingredient nu este cumparat dintr-un laborator care face teste pe animale, chiar daca acel ingredient nu este testat pe animale. Iar in procesul lor de manufacturare se sta foarte departe de orice companie care are contracte cu laboratoare ce testeaza pe animale. Sunt si certificati Leaping Bunny.

  • Foarte interesant articolul. Am vazut ca acum sunt doua curente in media, internet, facebook, youtube etc. Unul avertizeaza ca toate chimicalele puse pe piele ajung in corp si provoaca cancer, al doilea promoveaza ingredientele naturale cu care ne este foarte usor sa ne raportam, mai ales ca se gasesc in casa: otetul, menta, lamaia, lavanda, diverse uleiuri. Multe firme, chiar si romanesti, au prins trenul de marketing care promoveaza naturalul in contrast cu „chimicul cel daunator” si consumatorii nu au ezitat sa pice in plasa. Eu nu am nimic cu produsele naturale, dar este bine de stiut ca orice extract din ceva natural, inainte de a ajunge intr-un produs, este prelucrat in asa fel incat nu mai seamana deloc cu forma in care se gaseste in natura. Nu e ca si cum ma frec cu flori de musetel pe fata. Produsul finit, chiar daca are extracte naturale, numai natural nu e, si de aceea cred, producatorii adauga uleiurile esentiale, pentru ca sa dea senzatia de produs fresh si super natural , gen Lush. Acest lucru, combinat cu faptul ca iritatia produsa de aceste uleiuri esentiale nu apare din prima la toata lumea, a rezultat in promovarea emotionala a acestor produse. Zic emotionala pentru ca recenziile pozitive pe youtube sau bloguri de multe ori sunt de genul: „crema/masca/scrubul asta imi place pentru ca e racoritor, miroase frumos a plante, simt ca lucreaza pe ten pentru ca ma ustura un pic, dar apoi trece”.
    Din ce vad eu pe youtube de ex, cei mai multi blogeri romani de beauty nu evalueaza produsele uitandu-se si la ingrediente, ci pur si simplu iau in considerare mirosul, textura, pretul, efectul pe termen scurt si ajung sa recomande produse care fac ochii sa lacrimeze din cauza uleiurilor esentiale din compozitie. Exista persoane mai informate care fac recenzii bazate pe studii stiintifice, dar ele nu sunt majoritatea si din pacate, nici nu se obosesc sa dea sfaturi cand vad recomandari gresite pe alte canale de youtube. Normal ca nimeni nu s-a nascut invatat, cu totii am trecut prin perioade cand nu stiam exact ce trebuie sa contina un produs bun, dar eu suspectez ca persoanele tinere care cauta informatii au toate sansele sa ajunga pe niste bloguri sau canale de youtube neinformate, ajutand la propagarea de informatii eronate.
    Stiu ca atunci cand a venit Paula in Romania, s-a facut o conferinta (extrem de restransa, parerea mea) unde bloggerii au avut posibilitatea sa o cunoasca pe Paula. Eu am vazut inregistrarile, si mi s-a parut ca lumea din public in general nu prea parea interesata, ci plictisita, putin dornica sa interactioneze cu Bryian de ex, care pare o persoana super de treaba. Asta am vazut eu, din momentele, putine, cand camera se indrepta spre audienta: niste fete plictisite, in contrast cu exuberanta lui Bryian. Daca gresesc, imi pare rau, nu am fost acolo. Apoi au aparut pe diverse bloguri, ca si rezumat , sfaturile date de Paula, si din comentarii mi-am dat seama ca lumea nu a prea prins ideea, reticenta era foarte mare, tot informatiile gresite aveau castig de cauza. Canalul de youtube Paulas Choice Romania, la care sunt abonata, nu prea are multi utilizatori si vizualizari, eu inteleg ca poate nu ai timp sa lucrezi la el. Dar din ce vad eu, youtube abunda de informatii gresite si sfaturi proaste, poate ar fi o idee buna informarea bloggerilor romani cu privire la skincare, ingrediente etc. Multe firme trimit produse la testat, poate si asta ar fi o idee, s-ar putea trimite seturi de mostre sau produse mini, ca sa fie promovate pe youtube in romana. Parerea mea e ca, deocamdata, informatiile gresite au castig de cauza , din pacate.

    • Moni,
      Da, ai dreptate, informatiile gresite au castig de cauza, in orice domeniu, din pacate. De ce? Pentru ca sunt mult mai multe, pentru ca exista anumite interese sa fie emise tot felul de informatii care x si y sa castige (bani).
      Din fericire exista si informatii corecte, iar cine are ochi sa vada si urechi sa auda va ajunge la aceste informatii. La evenimentul de anul trecut la care a fost invitata Paula au fost 15 bloggeri si 30 de reprezentanti ai presei, sala a fost plina. Din punctul meu de vedere fetele nu au fost deloc plictisite, dimpotriva, in pauza toata lumea l-a asaltat pe Bryan, iar Paulei i-a fost luat un interviu de catre o televiziune chiar pe hol, pe scari. Compania de PR cu care s-a lucrat a spus ca ei nu au vazut niciodata o sala plina sa stea sa ascute un speaker timp de 2 ore pentru ca de obicei oamenii din presa asculta 30 de minute si apoi pleaca, pentru ca au suficient material de publicat.
      Nu contest faptul ca din exterior lucrurile se pot vedea altfel, dar eu am fost la multe evenimente, iar acesta chiar mi s-a parut unul super reusit, fara oameni plictisiti care abia asteptau sa se termine evenimentul ca sa poata manca si sa isi ia punga de produse. Fiecare a primit chiar si un stick cu prezentarile pdf, daca insa au scris informatii gresite este pur si simplu pentru ca au interpretat asa cum au crezut de cuviinta.
      Canalul de Youtube este manageriat de o companie, cei care se ocupa si de Facebook, eu doar verific ce anume se pune pe el. Nu stiu cum s-ar putea mari numarul de vizitatori, dar voi trimite remarca ta catre marketing, sa se ocupe de promovarea canalului. Multumesc de comentariu si de implicarea ta, ai punctat foarte bine neajunsurile libertatii internetului.

      • Corina, eu ma bucur ca evenimentul a fost reusit, oricum parerea mea se baza pe ce am vazut filmat, am si zis. Fetele de la prezentare nu au scris pe blogurile lor informatii gresite ( oricum se vedea in filmari ca ele isi luau notite ), ci comentariile si discutiile generate au fost destul de reticente. Oricum eu inteleg ca in campaniile care vor neaparat sa vanda si sa propage jumatati de adevar, se baga multi bani, dar tot imi e ciuda sa vad cat de usor si de repede sunt inghitite aceste informatii. Blogul tau este o sursa valoroasa de informatii, numai sa ajungi la el…
        Ce am vrut sa spun e ca, pe unde ma mai uit eu, adica in principal pe Youtube, (recunosc ca mai putin, spre deloc, pe twitter, instagram, pinterest, etc), sunt fetite de 10-11 ani care iau informatii legate de skincare si recomandari de produse de pe canale unde lumea nu stie ce vorbeste. Nu cred ca fetele sunt rauvoitoare, dar pur si simplu nici ele nu au dat de informatia corecta (si eu am gasit blogul tau si site-ul beautypedia foarte tarziu/greu, desi cautam pe net de destul timp). Concluzia mea e ca e o lipsa de informatii corecte in limba romana, in sensul asta ar putea fi imbunatatit canalul de youtube, dar poate ca aia ar presupune ca cineva sa promoveze produsele Paula’s Choice si sa vorbeasca despre invataturile Paulei in filmulete, in limba romana (in loc sa dea copy/paste la filmuletele de pe canalul oficial, care din pacate nici el nu are publicul pe care il merita). Eu nu stiam ca se ocupa o firma de canalul de youtube, credeam ca te ocupi chiar tu, dar ca nu ai timp. Nu ai de ce sa imi multumesti, eu trebuie sa imi cer scuze pentru prea multe comentarii off topic. 🙂

        • Moni,
          Din pacate timpul nu imi permite sa ma ocup de partea de platforme sociale (FB, Twitter, Youtube) nici macar pentru blog. Pentru ca lucrez cam 12 ore pe zi si incerc in aceste ore sa integrez cel putin 2-3 ore pentru a raspunde la comentarii, email-uri si a scrie articole pe blog. Pe YT se traduc filmuletele, nu doar se copiaza de pe site-ul oficial.
          Da, YT este plin de fetite de 10 ani care au uitat copilaria si se afiseaza in public cu diverse subiecte prefacandu-se ca ‘sunt mari’, din pacate calitatea monologului lor este foarte proasta, indiferent de subiectul ales.
          Cred insa ca Paula Begoun are o expunere foarte mare in SUA, iar in Romania blogul meu are o expunere uriasa, comparativ cu alte bloguri. Insa la partea de expunere sunt o gramada de site-uri romanesti cu informatii foarte slabe, pline de bannere si reclame, care au trafic mare. Din pacate societatea noastra nu este formata majoritar din oameni cu studii superioare sau oameni care stiu sa treaca prin filtrul gandirii un site. De exemplu mama mea are 54 de ani si nu are nici cea mai mica idee daca ce scrie x sau y este sau nu adevarat, ea presupune ca daca este scris nu poate fi eronat. Si in situatia ei sunt majoritatea oamenilor de pe acest pamant. Nu e nevoie sa stii prea multe in ziua de azi ca sa fii crezut, e important sa alegi un nume cat mai pompos pentru site-ul tau (ceva legat de medicina are credibilitate maxima) si sa scrii multi termeni pe care nu ii intelege nimeni. Mai mult, daca ai mentionat cuvantul cancer traficul tau creste foarte repede.
          Iar toate acestea nu se pot schimba, eu am inteles foarte bine in cei 6 ani de cand scriu si fac consultanta. De aceea imi canalizez energia in a lucra si nu incerc sa ma lupt cu morile de vant (desi la inceput am fost comentator activ pe o gramada de site-uri unde am gasit niste aberatii ingrozitoare – cea mai rea a fost reteta de demachiant cu var – nu glumesc!!!). Cred ca este loc si cerere pentru toata lumea.

  • Bine punctat. Nu orice bagi in gura este bun si pentru a fi pus pe piele. Si asta mi-aduce aminte de un filmulet viral pe youtube in care o chinezoaica se dadea cu felii de lamaie peste tot, pe fata, pe subrat. Lamaia devine alcalina cand o mananci si face bine pH-ul organismului. Insa nu acelasi lucru se-ntampla si cand o aplici la piele.

    Sunt insa cateva plante si ierburi cu proprietati remarcabile care fac bine si pe interior si pe exterior: aloe vera, uleiul de oregano, clorofila lichida, algele verzi, rozmarin, musetel, ulei de masline etc.

    Nu exista solutii miraculoase, dar asta nu inseamna sa renuntam sa cautam solutia care ni se potriveste. Afectiunile pielii, cum ar fi dermatite, acnee, psoriazis, etc – trebuie tratate holistic.

    In conditiile in care organismul nostru absoarbe prin piele, direct si indirect, substantele la care este expus, eu zic ca este bine sa ne instruim si sa ne auto-educam si sa cumparam ceea ce ni se potriveste si nu ceea ce ne-a incantat la o reclama. In plus, un produs de calitate, cu ingrediente active, isi va face treaba, adica va curata, va dezinfecta, va hrani, va hidrata pielea si tenul nostru.

  • Buna Corina! Vorbeai mai sus cu Moni, printre altele, despre traficul pe care il ai pe blog. Cum il calculezi? Am vazut ca nu esti inscrisa pe trafic.ro, eram curioasa cate cititoare ai.

    • Dora,
      Am Google Analytics. Trafic.ro nu stiu cat de corect este si nici nu stiu de ce mi-as pune blogul acolo. Informatia despre cititoare este confidentiala din simplu motiv ca nu te-ar ajuta la nimic sa stii acest numar.

  • Un articol foarte bun si informativ! Desi este adevarat ca produsele organice pot avea iritanti si un procent mic de ingrediente sintetice, cred ca este mai ok sa optam pentru un produs organic deoarece provine din culturi reglementate si certificate organic unde nu se folosesc fertilizatori sintetici. Pana la urma, organismul conteaza si modul de toleranta la anumite substante. Este un pas mare catre o industrie cu ingrediente mai bune ca cele de pana acum. Ceea ce as vrea sa punctez este ca anumite produse cu care ne-am obisnuit deja, de exemplu un mascara, nu poate fi produs cu ingrediente organice 100%. Suntem obisnuiti sa ne faca genele extraordinare, lungi si cu volum. Un produs organic nu va avea acelasi efect, dar nici genele nu ne vor cadea dupa ani de folosire. Problea este ca multa lume vrea TOTUL ACUM. Daca pana acum m-a satisfacut un produs, vreau sa il inlocuiesc cu unul natural dar sa aibe si acelasi efect wow. Daca nu, multi revin la produsele conventionale fara sa se gandeasca la mediu sau impactul pe termen lung.

    • Alexandra,
      Multumesc pentru aprecieri. Din pacate afirmatiile tale sunt de-a dreptul hilare. Data viitoare cand propui produsele organice sper sa ai un motiv mai bun decat ‘este mai ok sa optam pentru un produs organic deoarece provine din culturi reglementate si certificate organic unde nu se folosesc fertilizatori sintetici.’
      Pielea mea habar nu are de unde provine un anume produs si nu cred ca o vei convinge ca produsele organice sunt potrivite a fi aplicate pe piele sau sunt solutia pentru nevoile tenului meu. (Este valabil pentru orice persoana). Produsele cosmetice se aleg in functie de nevoile tenului!!!

  • Buna! Am tot citit articolele tale pe nerasuflate, si acum inteleg de ce anumite obiceiuri pe care le-am folosit dupa ureche in trecut nu au functionat.
    Vreau sa spun pe scurt ca am avut ten acneic destul de urat sau cel putin asa am fost diagnosticata la dermatolog, si singurul lucru salvator pentru problema mea a fost dieta recomandata de acel medic.

    In principiu a fost destul de simplu, fara carne de porc, oaie, fara semipreparate, conserve, sucuri, fast food etc.Dupa primele 6 luni mi s-a curatat pielea foarte mult, si de atunci au trecut aproape 8 ani, acum am 25. Pe parcurs mi-am simplificat felul de a manca foarte mult si acum sunt vegana in 80% din timp cu mici exceptii, dar cu pasi mici inainte.
    Tenul meu nu e perfect, e ingrijit dar e mixt, cu puncte negre pe nas si barbie, eventual cateva pustule in perioada menstruatiei. Dar in rest e ok, nu am ramas decat cu cu o crema hidratanta cu spf25 si o lotiune de curatare de la Skincode care mi-au mers foarte bine.

    Incerc sa mi personalizez o rutina din uleiuri vegetale si solutii ceva mai naturale. Am cititi articolele tale, am vazut ca nu ai neaparata o preferinta pentru ele, am inteles si de ce, dar daca ar fi sa incerc sa merg pe calea asta sau macar sa combin cumva, in afara de uleiurile astea cu concentratie mica in acid oleic ce as mai putea folosi? ca demachiant sau un fel de tonic de curatare? Cum ar suna un fel de rutina pe care tu ai recomanda-o ca fiind benefica?

    Apelez la tine pentru ca nu am gasit pe nimeni care sa mi recomande ceva pe baza unor cunostinte fondate, desi as plati pentru asta. As fi venit in Timisoara pentru consultanta, dar e prea departe de Bucuresti!

    Multumesc anticipat, si apreciez timpul pe care il oferi celorlalti. Daca nu ai timp sa mi raspunzi probabil voi incerca sa ma documentez mai mult!

    • Raluca,
      Exista mai multe persoane care prefera ingrijirea pielii cu produse cat mai naturale si nu e nimic rau in asta. Exista ingrediente naturale excelente pentru piele, la fel si ingrediente sintetice. Tot asa exista ingrediente naturale si sintetice care pot duce la aparitia efectelor adverse pe suprafata pielii.
      Poti sa gasesti tot felul de produse naturale pentru o rutina completa, ce trebuie sa stii este ca nu exista conservanti naturali, iar asta inseamna ca produse cu valabilitate mai mare de 3-6 luni nu vei gasi. Practic daca vrei creme 100% naturale nu le vei gasi pe rafturile magazinelor. Insa vei gasi o gramada de produse cu 95-98% ingrediente naturale pe care le poti folosi intr-o rutina de ingrijire a pielii. Totusi, cand vine vorba de puncte negre nu exista solutii naturale, exista insa acid salicilic, iar el este extras din scoarta de salcie.
      Nu te pot ajuta cu recomandarea de produse naturale pentru ca in afara de acestea http://www.paulaschoice.ro/skin-care/earth-sourced-98-natural.html nu cunosc foarte multe care sa nu contina iritanti insa te poti folosi de dictionarul de ingrediente de pe site si poti analiza lista de ingrediente pentru a afla daca produsul ales de tine este benefic si este fara iritanti.

  • Buna ziua!Va rog mult sa-mi dat un sfat!
    Am tenul sensibil,reactiv si cuperoza (vinisoare rosii in obraji).
    In speranta ca voi calma oarecum aceasta roseata,am folosit de cateva ori un serum calmant de la aubrey organics.
    Ideea e ca mi.a accentuat si mai tare roseata,ma ardea fata.
    Incep sa cred ca nu cumva sa existe vreun iritant in compozitia sa?!:
    Sweet almond oil,jojoba seed oil,macadamia ternifolia seed oil,caprylic trygliceride,evening primrose oil,tocopherol,aster tripolium extract,lavander oil,linalool.
    Exist iritanti aici?
    Cunoasteti cumva daca produsele la roche posay destinate cuperozei sunt eficiente?
    Sau exista in gama Paula’s choice produse pt aceasta afectiune (de calmare a tenului,hidratare)?
    Mentionez ca am folosit acum cateva luni Bha 2% paula’s choice care mi.a accentuat rozaceea .Am folosit si Metrocreme de la Ivatherm ,care mi.a diminuat pustulele,dar care parca mi.a subtiat pielea.
    Va rog din suflet sa ma ajutati cu un sfat,as aprecia enorm o parere pertinenta!
    Ast cu nerabdare,multumesc!

    • Reina,
      In produsul despre care ma intrebi exista un ulei esential si o componenta aromata (linalool) care au potential iritant. Nu toata lumea are toleranta buna la uleiul esential de lavanda din pacate. Imi pare rau, nu stiu ce anume contin produsele pentru cuperoza de la La Roche Posay. Foloseste-te de dictionarul de ingrediente din sidebar pentru a verifica produsele. Poti elimina de la inceput produsele care contin alcool, parfum si uleiuri esentiale.
      Citeste te rog articolele despre cuperoza: https://pasagera.ro/despre-rozacee.html si https://pasagera.ro/solutii-pentru-ameliorarea-rozaceei.html.
      Este posibil ca orice ingredient activ sa accentueze rozacee, pentru ca ingredientele active au potential iritant. De aceea trebuie sa alegi ingrediente active cu concentratii mai mici si sa aplici doar de 2-3 ori pe saptamana. Incearca gama Calm, in functie de tipul tau de ten, iar pentru exfoliant incearca mostre si aplica doar de 2 ori pe saptamana. http://www.paulaschoice.ro/game-paulas-choice.html

      • Multumesc frumos pt timpul si amabilitatea d-voastra!
        Imi puteti recomanda un produs,un preparat eficient pt scalp?Este descumat,chiar si imediat dupa spalare apar cojite si observ ca sunt si cosuri.Nu am un scalp gras,mai degraba uscat.Poate fi dermatita seboreica?
        Multumesc mult!

        • Reina,
          Dermatita seboreica presupune exces de sebum care se simte pe scalp si pe par. Daca nu exista exces de sebum este posibil sa fie vorba despre o alta afectiune, exista si alte probleme ale scalpului care se manifesta prin scuame si pustule. Ideal ar fi sa obti un diagnostic in urma unei vizite la dermatolog.
          Ai nevoie de un sampon bland, fara parfum sau iritanti. Poti incerca http://www.paulaschoice.ro/ingrijire-corp-par/hair-care/all-over-hair-body-shampoo.html sau variante naturale daca doresti. Daca scalpul tau este uscat poti aplica o masca cu 2-3 uleiuri cu indice oleic mediu (vezi articol despre uleiuri vegetale), dar asigura-te ca nu e vorba despre o afectiune inflamatorie pe care nu ar fi ok sa aplici uleiuri. Cu jojoba poti incerca indiferent de diagnostic.

  • Promit sa nu va mai deranjez cu prea multe intrebari,dar nu ma pot abtine acum,cand am intalnit cea mai buna doamna estetician din viata mea!!!
    Am inteles citiind pe site ca rutina zilnica de ingrijire pt tenul sensibil,pe langa demachiere,protectie solara si hidratare,trebuie sa contina si anti-iritanti.Ce inseamna mai precis,care are fi acel produs?
    As putea sa aplic direct pe extract de aloe sau ceai verde pt a calma obrajii care uneori ma ard?!Am o senzatie placuta si racoritoare cand folosesc masca de avocado si miere facuta in casa.Dar dimineata nu am timp,asa ca trebuie sa am la indemana un produs care sa.mi calmeze tenul.
    Si inca o intrebare:
    -Spuneti.mi,va rog,ce gel de dus imi reconandati pt fetita mea de 6 ani?Majoritatea pe care le.am folosit ii lasa pielea uscata,ii intretin niste iritatii pe picioare(mici cosuri rosii,uscate,nepurulente) si de putin timp ii apar ii mod constant cosuri si pe fese,dar purulente;si bineinteles o irita in zona intima.
    Cele de pe fese se vindeca cand aplic crema cu oxid de zinc (sudocrem),dar apare altele noi.Probabil trebuie sa inlocuiesc detergentul de rufe cu unul ecologic.Cand era micuta,foloseam advantan pt iritatiile ca cele de pe picioare,dar nu as mai vrea tot corticosteroizi.
    Va raman profund recunoscatoare pt ajutorul si timpul impartasit!
    Va admir!

    • Reina,
      Te rog cauta pe site ten iritat si anti iritanti, vei gasi mai multe articole despre cum anume se aplica iritantii, cum actioneaza si care sunt acestia. Poti incepe cu acest articol: https://pasagera.ro/ten-iritat-rutina-zilnica-de-ingrijire-si-masuri-de-urgenta-pentru-ameliorarea-iritatiei.html si https://pasagera.ro/anti-iritanti.html.
      Te rog de asemenea sa citesti acest articol: https://pasagera.ro/greseli-majore-in-ingrijirea-tenului.html. Nu este normal sa simti ca obrajii te ard, probabil ai o problema pe care trebuie sa o ingrijesti. Dimineata trebuie sa iti aplici protectie solara, indiferent de anotimp, soarele agraveaza orice afectiune care presupune roseata sau caldura pe zona obrajilor. Poti citi pe blog despre rozacee, nu stiu daca ai rozacee, dar macar poti afla cum se ingrijeste pielea cu simptomele tale.
      Gelul de dus trebuie sa fie bland, cremos si sa nu contina parfum. Poti incerca Atoderm Intensive Gel spumant. Pentru problema fetitei iti recomand sa consulti un dermatolog, poate este vorba despre o alergie sau o dermatita de contact (detergent de rufe, balsam de rufe, tesaturi sintetice etc).
      Foarte bine ca nu mai aplici cortizon pe piele copilului.

  • Imi spuneti va rog,copii trebuie sa poarte protectie solara tot timpul anului sau doar vara si cand e mult soare afara?

  • Multumesc mult pt toate informatiile!
    Imi spuneti,va rog,in conditiile in care tenul meu este alergic la apa de la robinet (dupa ce imi spal tenul ,ma irit,apar pete rosii si prurit),pot inlocui laptele demachiant cu apa micelara pt a reduce cat mai mult contactul tenului cu apa de la robinet sau sa folosesc apa plata imbuteliata?multumesc mult!

  • Buna. In cat timp crezi ca ne putem da seama daca un fond de ten ne creeeaza coșuri sau nu? Am multe machiaje si mi e teama sa le aplic ca sa ni fac cosuri? Una doua aplicare ar trebui sa fie relevante ca sa ne dam seama daca e bun pt tenul nostru? Citisem undeva ca exista cazuri ca de-abia după 6 luni ne putem da seama?:)) pare cam tras de par

    • Buna Diana,
      Este posibil ca dupa 1-2 aplicari sa nu apara reactii adverse si sa observi dupa 2-3 saptamani de aplicari zilnice ca fondul de ten incarca porii si promoveaza formarea punctelor negre. Este posibil sa tolerezi foarte bine un produs (fond de ten sau produs cosmetic) si dupa o perioada sa observi usturime sau eruptii dupa aplicare. Pentru a afla daca un fond de ten iti este potrivit sau nu trebuie sa il folosesti mai multe zile consecutive si sa observi reactia pielii.



Te rog să citești cu atenție articolele de pe acest blog și comentariile (folosește motorul de căutare din partea dreapta, sus), pentru majoritatea întrebărilor tale există deja un răspuns scris. Te rog să îmi scrii așa cum ți-ai scrie ție (reclamele, sfaturile impertinente și altele de genul nu vor fi aprobate).

Comentariul tău va fi aprobat atunci când voi avea răspunsul potrivit întrebării tale și timpul necesar pentru a-l scrie. Din lipsa de timp nu voi răspunde întrebărilor care cer analiza listei de ingrediente a produselor cosmetice.

Pentru recomandări și întrebări despre produsele Paula's Choice te rog scrie mail la info@paulaschoice.ro.

Mulțumesc pentru înțelegere. Multă sănătate!

Scrie un comentariu

Toate drepturile asupra conținutului sunt rezervate Pasagera.ro. Reproducerea informațiilor de pe site este strict interzisă și pedepsită conform legii drepturilor de autor.