Haine cu protecție solară – Soari, primul brand românesc cu UPF 50+

De câțiva ani port haine cu protecție solară, iar despre importanța protecției solare nu vă povestesc acum, dacă ați citit câteva articole pe blog ați înțeles că protecția solară nu este un moft și că este subiectul pe care am scris zeci de pagini.

În luna iulie 2023 am lansat Soari, prima și singura* marcă înregistrată de accesorii și îmbrăcăminte cu protecție solară din România cu scopul de a face ușor accesibil acest tip de protecție solară. (*afirmație valabilă la data lansării)

Pentru a exprima nivelul protecției solare oferită de un anume produs se folosește termenul SPF (Sun Protection Factor) pentru produsele cosmetice și termenul UPF (Ultraviolet Protection Factor) pentru materialele textile. Conceptul este în esență același, există totuși câteva diferențe, iar materialele textile oferă protecție solară mai bună decât produsele cosmetice.

SPF oferă protecție solară UVB și parțial UVA, necesită aplicarea produsului în strat generos și reaplicare o dată la 2-3 ore și imediat după înot sau perspirație pentru a menține protecția oferită. Protecția SPF scade în timp după aplicare. Unele formule pătează hainele și obiectele cu care intră în contact, unele formule cauzează reacții negative pe piele din cauza intoleranței anumitor filtre solare sau din cauza prezenței iritanților în formulă (ex: parfum, ulei esențial, alcool denat.).

UPF oferă protecție solară completă, uniformă și constantă pe toată durata purtării obiectului de îmbrăcăminte. UPF reprezintă protecție cu spectru larg, acoperind radiațiile de tip UVA și UVB. În plus, hainele cu UPF reduc senzația de căldură intensă cauzată de radiațiile IR (infraroșii) pe pielea expusă la soare. Riscul reacțiilor la purtarea hainelor se datorează în general detergentului folosit la spălarea hainelor și doar în rare cazuri reacțiile sunt cauzate de materialul textil (ex: lâna poate cauza reacții alergice).

Chiar dacă produsele cosmetice cu protecție solară au multe dezavantaje, nu înseamnă că putem renunța la ele. Știți deja că eu consider cremele cu SPF un rău necesar, tocmai pentru că în cazul meu nu există cremă cu SPF pe care să o aplic cu plăcere în strat generos și să o reaplic cu aceeași plăcere în timpul zilei. Singura categorie de produse din care cumpăr și testez zeci de formule este protecția solară pentru ten și pentru corp.

Toate hainele oferă o anumită protecție solară, de exemplu, un tricou alb de bumbac oferă protecție solară aproximativ UPF 5 – 7, iar același tricou ud protejează mult mai puțin, aproximativ UPF 3. La polul opus, un tricou din denim oferă protecție UPF 1700*. (Sursa https://www.skincancer.org/skin-cancer-prevention/sun-protection/sun-protective-clothing/#differ)

Există însă zone de piele pe care nu putem sau nu dorim să le acoperim cu materiale textile, de exemplu fața. Pentru persoanele cu melanom care nu se pot expune la soare doar cu protecție SPF 50+ s-au conceput măști faciale (face shield) și pălării cu extensie pentru față cu protecție UPF 50+, sunt disponibile în special în Australia și SUA.

Pentru restul corpului, hainele cu UPF 50+ sunt cea mai sigură și simplă metodă de protecție solară, iar acum sunt disponibile și în România în magazinul online soari.ro. Am conceput o garderobă capsulă compusă din 5 produse care pot fi integrate ușor în orice ținută urbană sau de vacanță și pot fi purtate în orice anotimp: poncho, șal, guler, mănuși lungi și scurte.

Deși când ne gândim la vară și vacanță la mare ne gândim la tricouri și pantaloni scurți pentru a tolera mai ușor soarele și temperaturile ridicate, realitatea este că pielea acoperită cu un material textil UPF 50+, subțire și respirabil, simte mai puțin căldura produsă de radiațiile solare IR (infraroșii).

Acest lucru înseamnă că hainele UPF 50+ oferă nu doar protecție solară ci reduc senzația de căldură pe care o simțim la soare. Același lucru este valabil și pentru pălării și umbrele.

Accesoriile și hainele Soari sunt concepute folosind un material subțire și respirabil care să ofere protecție solară excelentă și senzație de răcoare pe timpul purtării la soare. Protecția solară nu se spală în timp, iar urmând instrucțiunile de întreținere a produselor, puteți purta Soari mulți ani pentru a vă bucura de soare în siguranță.

Iubesc soarele și îmi place să călătoresc în special în zone tropicale, dar nu folosesc hainele Soari doar în concediu. Nu îmi lipsesc mănușile lungi și scurte din mașină, le port la volan indiferent de anotimp în zilele însorite, pentru manichiură cu lampa UV folosesc mănușile scurte, poncho îl port peste hainele cu bretele subțiri (în imaginea acestui articol port poncho peste bustieră), șalul este extrem de versatil, l-am purtat de multe ori și pe cap să mă feresc de soare sau vânt.

Soțul meu este blond cu pielea albă și cu efelide (pistrui) pe tot corpul, iar copilul nostru este șaten cu pielea albă, vara are efelide pe față. Amândoi se ard ușor la soare, în cazul lor conceptul de bronz nu există, după expunere la soare fără protecție pielea devine roșie sau suferă arsuri. Aplicarea și reaplicarea cremei cu SPF 50 este o procedură necesară. Soțul meu are 3 excizii chirurgicale de îndepărtare a plăgilor suspecte de cancer de piele, iar două dintre ele au fost carcinom bazocelular infiltrativ.

Bineînțeles are un medic care îi monitorizează pielea, face dermatoscopie anual și aplică SPF pe toate zonele de piele care nu sunt acoperite de haine. Copilul nu este atât de conștiincios, nu reaplică SPF când nu sunt eu prin preajmă să îi aduc aminte, din această cauză a suferit de roșeață și usturimi pe brațe până când l-am convins să poarte mănușile lungi.

Produsele Soari protejează doar partea superioară a corpului cu mici excepții – șalul poate fi folosit ca pătură pentru copii și poate să acopere parțial picioarele, însă următoarea colecție conține produse pentru partea inferioară a corpului. Fiind la început de drum nu am posibilitatea de a lansa multe produse, culori, mărimi, însă în timp sper să existe interes pentru acest tip de protecție solară și să pot lansa cât mai multe tipuri de accesorii și îmbrăcăminte cu UPF 50+, chiar și produse pentru copii.

Hainele Soari nu sunt potrivite pentru înot în piscină sau în mare, există însă haine cu UPF 50+ concepute pentru înot în magazinele sportive. Materialul este mult mai gros decât materialul Soari pentru a-și păstra nivelul de protecție solară chiar și în apă.

Puteți folosi accesoriile și hainele Soari la piscină sau pe malul mării, atât timp cât acestea rămân uscate. Dacă materialul se udă și se întinde mai mult decât normal protecția solară scade. Evitați frecarea hainelor de nisipul de pe plajă, acest tip de acțiune poate degrada materialul și poate afecta nivelul de protecție solară.

Soari s-a născut din nevoia de a mă proteja mai bine de radiațiile UV și pentru mine este o continuare a dorinței de a oferi soluții practice și eficiente pentru îngrijirea pielii și de a face cunoscută importanța protecției solare în special în rândul tinerilor care nu au răbdarea necesară să citească articole lungi despre piele.

Crema cu SPF, hainele cu UPF, ochelarii de soare, pălăria cu boruri late și umbrela de soare protejează întreg corpul de radiațiile UV, fiecare oferind o anumită protecție UV, iar eu vă încurajez să le purtați în special în zilele însorite când petreceți mult timp în aer liber. Zonele de piele neacoperite de haine trebuie protejate cu o cremă cu SPF 30+ în fiecare zi din an, indiferent de anotimp.

Misiunea Soari este să ofere o soluție simplă și eficientă pentru a ne bucura de soare în siguranță protejând pielea de radiațiile UV și în același timp eliminând senzația de căldură extremă produsă de razele infraroșii pe pielea expusă la soare. Pentru îmbrăcămintea Soari am ales materialul textil sintetic Sensitive® Plus, ultra lejer și răcoros cu performanță excelentă pentru protecția UV.

După testele primite de la producătorul materialului am testat independent fiecare culoare de material. Produsele Soari oferă protecție maximă posibil UPF 50+ și sunt testate pe standardul AS/NSZ 4399 (Australia/New Zealand) și EN 13758-2 (Europe). Mai multe detalii despre material găsiți aici: https://www.soari.ro/despre-noi/

Produsele Soari sunt concepute și fabricate în România. De când am creat primul prototip (mănușile lungi mărimea S culoarea Nude) până la lansare au trecut aproape 2 ani, timp în care am testat produsele în condiții de soare extrem, la ținute sportive în călătorii, casual în oraș, dar și la rochie elegantă. Încă port prototipul mănușilor, le-am spălat manual așa cum este indicat în instrucțiunile de întreținere și sunt în stare excelentă.

Știu că multe persoane nu o să creadă că este mai bine să acoperim pielea cu un material textil cu UPF 50+ decât să ne expunem fără haine pentru că la fel am crezut și eu înainte să cumpăr prima pereche de mănuși lungi. Am testat multe materiale diferite și am căutat foarte mult timp un material care să fie cât mai subțire posibil, să ofere senzație de răcoare pe timpul purtării la soare și UPF 50+.

Pentru a vă convinge de calitățile materialului puteți comanda de aici https://www.soari.ro/produs/mostra/ o mostră gratuită și puteți testa la soare: de exemplu puneți materialul pe un braț și pe celalalt braț aplicați protecție solară SPF 50+ în cantitate generoasă. Observați senzația de căldură pe care o simțiți pe pielea neacoperită de material și senzația de confort termic oferită de materialul textil.

Nu doar protecția solară și confortul în timpul purtării au fost importante pentru mine când am conceput marca Soari. Cutiile de carton folosite ca ambalaj în locul pungilor de plastic, pufuleții biodegradabili care se topesc în apă folosiți ca umplutură în colete și menținerea producției la nivel local sunt măsuri pentru sustenabilitate.

Soari este un proiect de suflet la care am lucrat cu dedicație și pasiune. Vă mulțumesc pentru susținere și vă aștept pe canalele de social media: https://www.facebook.com/soari.sunwear/ și https://www.instagram.com/soari.sunwear/

Notă: deși conform legislației în vigoare UPF 50+ este protecția solară maximă ce poate fi indicată pe eticheta unui material textil, rezultatele testării materialelor Soari arată o protecție UPF 100+ la toate culorile din portofoliu.

Notă 2: În imaginea acestui articol port poncho culoarea coral.Te rog să citești cu atenție articolele de pe acest blog și comentariile (folosește motorul de căutare din partea dreapta, sus), pentru majoritatea întrebărilor tale există deja un răspuns scris. Te rog să îmi scrii așa cum ți-ai scrie ție (reclamele, sfaturile impertinente și altele de genul nu vor fi aprobate).

Comentariul tău va fi aprobat atunci când voi avea răspunsul potrivit întrebării tale și timpul necesar pentru a-l scrie. Din lipsa de timp nu voi răspunde întrebărilor care cer analiza listei de ingrediente a produselor cosmetice.

Pentru recomandări și întrebări despre produsele Paula's Choice te rog scrie mail la info@paulaschoice.ro.

Mulțumesc pentru înțelegere. Multă sănătate!

Scrie un comentariu

Toate drepturile asupra conținutului sunt rezervate Pasagera.ro. Reproducerea informațiilor de pe site este strict interzisă și pedepsită conform legii drepturilor de autor.