Îngrijirea tenului bărbaților

Diferențe între tenul bărbaților și al femeilor

Diferențele majore între tenul bărbaților și al femeilor sunt dictate de diferențele hormonale dintre femei și bărbați. Astfel, pe tenul bărbaților crește barbă, glandele sudoripare și sebacee sunt mai mari, iar dermul (stratul următor epidermului) este mai gros decât în cazul femeilor.

În rest totul este la fel, necesitățile pielii sunt aceleași, iar îngrijirea de bază a pielii ar trebui să fie făcută exact ca și în cazul femeilor.

Problemă cea mai mare și de fapt diferența cea mai mare nu este la nivel fizic ci la nivel mental. Bărbatul (vorbesc despre bărbat în general, există și excepții bineînțeles) nu dorește să folosească multe produse cosmetice pentru că mintea bărbatului asociază cosmetica cu feminitatea. Chiar de când sunt mici, majoritatea băieților, nu se vor juca sau chiar vor râde de păpușile fetițelor.

Este extrem de greu să convingi un bărbat să folosească produse cosmetice pe care nu scrie ‘pentru bărbați’, iar în domeniul cosmetic există foarte puține produse etichetate pentru bărbați destinate îngrijirii pielii. Mai precis majoritatea produselor ‘pentru bărbați’ sunt produse pentru bărbierit, produse after shave și gel de duș. Puține sunt companiile care se încumetă să lanseze pe piață alt tip de produse ‘pentru bărbați’ din simplu motiv că se adresează unui segment de piață cu potențial foarte mic de cumpărare.

Mai mult decât atât (de fapt acesta este aspectul pe care eu nu îl înțeleg), majoritatea produselor destinate îngrijirii pielii bărbaților, în special produsul pentru bărbierit și after shave-ul conțin o grămadă de iritanți, în special menthol, eucalipt și alcool. Majoritatea acestor ingrediente sunt folosite pentru a crea un miros special, masculin, produselor destinate bărbaților, iar bărbații cred că senzația de usturime dată de aceste ingrediente este revigorantă. Din păcate nu este așa, senzația de usturime este felul pielii de ‘a spune’: ‘atenție, mă rănești’.

Pentru femei îngrijirea pielii este un răsfăț, iar pentru bărbați este o corvoadă.

Sunt bărbat. Nu îmi plac produsele cosmetice. De ce am nevoie de ele?

Pielea este cel mai mare organ al corpului, iar majoritatea bărbaților nici măcar nu se gândesc să folosească produse speciale pentru zone diferite ale corpului. De obicei, bărbații se spală pe tot corpul (chiar și pe păr) cu un singur produs de curățare, nu folosesc un produs diferit pentru ten.

Așa cum alimentele sănătoase (care sunt aceleași pentru femei și pentru bărbați) sunt necesare pentru a avea un organism sănătos, produsele cosmetice formulate corect sunt cele care vor asigura sănătatea pielii, iar aceste produse trebuie să conțină ingrediente benefice, aceleași pentru femei și pentru bărbați. Pentru un bărbat fără probleme cutanate, diferența dintre a folosi sau a nu folosi produse cosmetice nu se vede foarte clar înainte de 30-40 de ani, dar cu siguranță se vede după 40 de ani când ridurile devin foarte pronunțate și pielea își pierde elasticitatea, iar când efectele lipsei îngrijirii pielii se văd este aproape imbosibil a repara această problemă.

Îngrijirea tenului bărbaților – Produse necesare

Alegerea produselor cosmetice se face în funcție de ten, nu de eticheta produsului. Astfel, ar trebui să identificați ce tip de ten aveți înainte să achiziționați produsele necesare. În acest articol sunt prezentate toate tipurile de ten: Tu ce tip de ten ai?

Cea mai simplă rutină de îngrijire, în cazul bărbaților fără probleme cu tenul, ar trebui să conțină:

1. Produs de curățare – În cazul în care se preferă un produs de curățare pentru ten și corp (sau chiar și pentru păr), există variante de produse de acest gen. Alegeți produse care să nu conțină mentă, eucalipt, tea tree sau care sunt puternic parfumate. Recomandarea mea ar fi Paula’s Choice All Over Hair and Body Shampoo. Dacă însă sunteți suficient de curajoși să încercați un produs destinat îngrijirii tenului vă recomand să încercați PC4MEN Face Wash, este potrivit pentru toate tipurile de ten.

2. Produsul pentru bărbierit – Necesar în cazul în care vă bărbieriți cu lama. Acest produs este extrem de important și puteți să scăpați de iritațiile cauzate de bărbierit alegând un produs extrem de bine formulat, dacă se poate fără parfum. În momentul în care vă barbieriți pielea este agresată de lamă și iritată de orice produs care conține mentă, camfor, eucalipt, alcool, etc. Puteți chiar alege să vă bărbieriți folosind un ulei vegetal. Ca produs de bărbierit vă recomand să încercați Paula’s Choice PC4MEN Shave.

3. Produsul after shave – Consider acest produs opțional, dar after shave-ul și-a câștigat locul în inima bărbaților, fiind chiar singurul produs pe care femeile nu îl folosesc. Dacă doriți să folosiți acest tip de produs atunci alegeți un produs care să fie de ajutor pielii, nu care să înrăutățească iritația. După bărbierit pielea este iritată, iar anti iritanții sunt cei necesari pentru ameliorarea iritațiilor. Iritația poate duce la apariția foliculitei (mici pustule cu puroi), la înroșirea pielii și sensibilizarea tenului. Orice after shave care conține iritanți (din păcate eu nu cunosc nici măcar un produs etichetat after shave care să nu conțină iritanți) agravează iritația tenului. Practic în loc să amelioreze iritația ce apare după bărbierit, orice bărbat care alege să aplice un after shave agravează această iritație. Foliculita (în cele mai multe cazuri) nu apare din cauza bărbieriului, apare din cauza produselor pline de iritanți folosite în timpul și după bărbierit. Mulți bărbați folosesc after shave-uri create de companiile producătoare de parfumuri. Aceste after shave-uri sunt extrem de iritante, fiind în bază de alcool. Folosiți parfum dacă doriți și renunțați la after shave-ul parfumat care aduce doar neajunsuri pielii.

Recomandarea mea este: Paula’s Choice Earth Sourced Refreshing Toner, cu o concentrație ridicată de anti iritanți.

4. Protecția solară – Protejarea pielii de radiațiile solare, în fiecare zi din an, este de fapt pasul decisiv, cel care face diferența între un ten sănătos și un ten îmbătrânit prematur și cu probleme. Alegeți orice produs cu SPF pe care îl considerați potrivit (SPF 30 este suficient, dacă se aplică în strat generos), fără parfum sau alți iritanți. Nu vă cramponați de eticheta pe care nu scrie că acest produs este special ‘pentru bărbați’, vă faceți o mare defavoare când nu folosiți protecție solară. Despre protecția solară, daunele cauzate de radicalii liberi generați de radiațiile solare și alegerea produselor cu SPF puteți citi în categoria Îngrijirea tenului – Protecție solară. Dacă preferați un produs destinat bărbaților, vă recomand să încercați PC4MEN Daytime Protect SPF 30, potrivit tenului mixt sau gras.

5. Crema hidratantă – Hidratarea pielii este ultimul pas în îngrijirea tenului, indiferent dacă e cazul unui bărbat sau al unei femeie. Așa cum și femeile și bărbații au nevoie de apă pentru a se hidrata, la fel și pielea are nevoie de anumite ingrediente pentru a fi mereu hidratată. Alegeți un produs de îngrijire care să hidrataze fără să irite, potrivit tipului vostru de ten. Pentru toate tipurile de ten, vă recomand să încercați PC4MEN Nightime Repair. Crema hidratantă se aplică seara, pe tenul curat și se poate aplica și dimineața (în cazul tipului de ten uscat), înainte de protecția solară.

6. Exfoliantul chimic – Personal consider acest produs necesar, este un produs fără de care nu aș fi reușit să am tenul curat, fără puncte negre. Însă mulți bărbați vor fi reticenți în a folosi un exfoliant chimic pentru a îndepărta punctele negre și a curăță porii, majoritatea bărbaților sunt indiferenți la aceste probleme. Dacă aveți puncte negre, pori dilatați și pe ten apar uneori pustule cu puroi, vă recomand să folosiți seara un exfoliant cu BHA, cum ar fi PC4MEN Soothe + Smooth.

7. Seruri, tonere, creme pentru îngrijirea corpului, autobronzante, etc – În cazul în care nu aveți nici o problemă în a folosi produsele cosmetice indiferent dacă scrie pe ele ‘pentru bărbați’ sau nu și preferați o rutină complexă de îngrijire a pielii, toate produsele se folosesc la fel pe pielea bărbaților ca și pe cea a femeilor și aduc aceleași beneficii.

 Rutina de îngrijire a tenului bărbaților

Dimineața:

1. Curățarea tenului – Folosiți produsul de curățare cu mișcări blânde, limpeziți cu apă călduță. Folosiți un prosop curat (sau un prosop de unică folosință) pentru a îndepărta apa de pe suprafața tenului, cu mișcări de tamponare a pielii. Nu folosiți săpun!
2. Bărbieritul – Dacă este cazul
3.  Produs după bărbierit – Neapărat un produs cu anti iritanți. Dacă nu folosiți un produs cu anti iritanți este mai bine să nu folosiți nici un produs after shave.
4. Protecția solară – Se aplică în fiecare dimineață, în strat generos.

Seara:

1. Curățarea tenului
2. Bărbieritul – Dacă este cazul
3. Produs după bărbierit
4. Exfoliere – Pentru îndepărtarea celulelor moarte acumulate în exces pe suprafața pielii, pentru curățarea porilor, punctelor negre și prevenirea apariției foliculitei cauzate de bărbierit, aplicați un exfoliant cu BHA. Nu se limpezește de pe ten.
5. Hidratarea – Ultimul pas din rutina de îngrijire.

Rutina de îngrijire a tenului ce prezintă acnee

Marele avantaj al bărbaților este stabilizarea nivelului de testosteron după o anumită vârstă (după 19 – 20 ani), ceea ce duce la ameliorarea sau chiar vindecarea episoadelor acneice suferite în pubertate și adolescență.

Practic acneea în cazul adolescenților de sex masculin se datorează aproape 100% creșterii testosteronului și lipsei unei îngrijiri și igiene corecte a tenului. În foarte multe cazuri acest tip de acnee se ameliorează considerabil sau dispare cu desăvârșire după vârta de 20 de ani, dar în cazurile în care testosteronul se stabilizează la un nivel situat la limita superioară este posibil ca acneea să persiste.

Dacă sunteți adolescent și suferiți de acnee, este important să tratați acneea (indiferent dacă se manifestă doar pe ten sau și pe alte porțiuni ale corpului – de obicei pe spate sau pe piept) și să nu vă bazați pe ameliorarea ei o dată cu trecerea anilor deoarece acneea netratată corespunzător poate duce la apariția cicatricilor, care din păcate sunt permanente (nu există tratamente cosmetice pentru cicatricile post acnee). Extrem de important este să nu spargeți pustulele.

Pentru tratamente propuse citiți articolele din categoria acnee, această afecțiune se tratează cu ingrediente specifice, necesare în cazul femeilor și al bărbaților. Dacă ați trecut de vârsta de 25 de ani și încă aveți acnee este important să identificați cauza reală a problemei și să o eliminați.

Rutina de îngrijire a tenului ce prezintă afecțiuni cutanate

Indiferent că sunteți bărbat sau femeie, regulile de îngrijire a tenului cu probleme sunt aceleași. Dacă aveți pete cauzate de soare citiți articolele din categoria zone hiper pigmentate, dacă suferiți de rozacee citiți articolele din categoria rozacee, șamd.

Nu există produse tratament anti ancee, pentru melasmă, pentru dermatită seboreica sau alte afecțiuni destinate doar tenului bărbaților pentru că aceste tratamente tratează afecțiunile indiferent dacă se aplică pe tenul bărbaților sau femeilor.

Sfat personal: Nu vă sfiiți să puneți întrebări partenerei de viață, prietenelor sau colegelor de birou despre îngrijirea tenului. Femeile vă vor ajuta cu plăcere, fără să își schimbe părerea despre masculinitatea voastră. Dimpotrivă, un bărbat care cere ajutor unei femei într-un domeniu pe care nu îl cunoaște este considerat de femei curajos, nu slab.

33 comentarii

Scrie un comentariu
 • Cum am vazut acest articol, cum i l-am dat ca si lectura logodnicului meu.
  Noi ne confruntam cu o problema: dupa lupte seculare l-am convins sa foloseasca crema cu SPF, insa traind intr-un climat tropical umed, al meu transpira foarte mult pe fata, crema ii intra mereu in ochi si e tare neplacut. Ce am putea sa facem?

  • Raluca,
   Alege un SPF mineral, matifiant. Daca poti sa cumperi Paula’s Choice alege Hydralight SPF 30. Si bineinteles sa foloseasca mereu servetele pentru a indeparta perspiratia.

 • bine ar fi sa-i putem convinge pe barbati sa foloseasca…orice din lista ta! eu toata vara am incercat sa-l conving, oblig, constrang ;)))) pe iubitul meu sa foloseasca crema cu spf, fara succes! sigur, ar trebui folosita zilnic, eu asa fac, dar la el mai ales vara e o problema grava, pt ca munceste prin curte de dimineata pana seara fara nici un fel de protectie (tricou, sapca, spf…). la capitolul curatare (corp, ten, maini) sta mai bine, pentru ca am inlocuit toate produsele din baie cu unele bine formulate si blande.
  apropo de barbierit, citind articolul mi-a venit ideea ca as putea sa-i dau sa foloseasca tonerul meu derma e pe post de after-shave, ce parere ai? are antioxidanti si antiiritanti, e cotat best pe beautypedia.
  si inca o intrebare as avea – am vazut pe iherb un balsam de dupa barbierit nivea men sensitive (acela in sticluta alba, care se gaseste si la noi, desi nu sunt sigura ca lista de ingrediente e aceeasi). are emolienti, glicerina, vitamina e si musetel, fara iritanti, in afara de parfum. ar fi o idee buna sa-l foloseasca pentru hidratare, pe toata fata? ma gandesc ca as avea sanse sa-l conving, daca scrie pe el men….

  • Irina,
   Sigur ca poate folosi orice toner cu antioxidanti si anti iritanti dupa barbierit.
   Da, ar putea folosi acel produs cu rol hidratanta seara, daca are in compozitie doar ce spui tu. Si atentie la emolienti, daca are ten gras, sa nu fie prea multi.

   • balsamul nivea imi pare ok, am analizat ingredientele pe beautypedia. singurul pe care nu l-am gasit este triceteareth-4 phosphate. m-am uitat la ceilalti ‘phosphate’ pe care i-am gasit si imi par ok, dar nu stiu daca si acesta e. si nu prea am inteles ce rol are tapioca starch acolo, este un ingredient absorbant, daca nu ma insel. iti multumesc mult pt raspunsul tau!

 • Cred ca am fost dezabonata cumva de la blog, pentru ca am vazut articolul cu pete post acnee, dar pe acesta nu.
  Intr-adevar, e greu sa convingi un barbat sa nu mai foloseasca produse pline de iritanti. I-am zis prietenului meu ca ma ofer sa il „ung” eu cu produse tratament seara, dar sa se dea el dimineata cu spf si reactia lui a fost „pai e innorat si ploua, nu ma arde soarele” si atunci incepi Alexandra sa-i explici de razele uva si uvb :))

 • Bună, pasagera! Felicitări pentru articol şi blog – foarte util! Am observat că eşti contra folosirii săpunului în rutina zilnică. Ce părere ai despre cele handmade – cu lavanda si argila albă.

 • Buna pasagera, am 20 de ani si am ten mixt. ce mi-ar trebui pentru indepartarea celulelor moarte de pe fata mea?pe frunte e un pic uleios si pe la nas am puncte negre si obraji ii am fini.ce mi-ati recomanda?ceva mai ieftin daca se poate 🙂

 • Buna, Pasagera!

  Ce parere ai despre benzile folosite pentru indepartarea punctelor negre de pe nas? Inca nu sunt hotarat daca sa folosesc crema hidratanta de zi cu acid salicilic sau sa folosesc benzile.

  Crema cu acid salicilic care mi-a atras atentia are urmatoarea formula: Aqua, Glycerin, Isohexadecane, Glyceryl Stearate, Isononyl isononanoate, Cetearyl Alcohol, Dimethicone, Salicylic Acid, Aluminum starch octenylsuccinate, Silica, Perlite, Nylon-66, Oleth-10, C13-14 isoparaffin, PEG-100 stearate, Stearyl alcohol, Sodium Hydroxide, Capryloyl Salicylic Acid, Tetrasodium EDTA, Laureth-7, Xanthan gum, Polyacrylamide, Linalool, Geraniol, Alpha-isomethyl ionone, Limonene, Butylphenyl methylpropional, Parfum

  Ma gandesc ca ar fi ok crema deoarece obtin si matifiere si eliminarea punctelor negre intr-un singur produs, dar, bineinteles, astept cu interes sugestiile tale.

  PS Pentru „produse ieftine si bune” iti recomand gama Bioten cu miere si cimbrisor

  • Andrei,
   Nu poti compara benzile cu un acid salicilic, imi pare rau. Nu stiu ce pH si concentratie are acel produs despre care ma intrebi, acestea sunt definitorii in formula unui exfoliant, pot face diferenta intre a exfolia sau nu. Sunt foarte multe produse care contin acid salicilic, dar nu exfoliaza. Nu uita, protectia solara este obligatorie atunci cand folosesti un produs cu acid salicilic.
   Nu poti sa obti matifiere si exfoliere din acelasi produs pentru ca dupa acidul salicilic (pe care sa presupunem ca l-ai aplica dimineata) trebuie sa aplici protectia solara, iar matifierea ta va fi dictata in mare masura de acel ultim produs aplicat pe ten.
   Nu stiu ce contine acea gama Bioten, ma voi uita. Ultima oara cand m-am uitat pe listele lor de ingrediente contineau alcool.

 • Bună Pasagera! Ai un blog (doar azi am dat de el) super util și cu adevărul pus pe masa. Dar ce nu înțeleg eu, e recomandările tale către vizitatori/vizitatoare, în vederea folosirii produselor Paula ‘choice (sper ca amu spus bine) Adică orice problema ar avea X sau Y chiar dacă au sau nu alternativa proprie tu vi cu Paula la inaintare. Desigur, vorbesc în necunostință de cauză, căci nu am folosit acele produse, dar cu toate acestea sunt multe alte mărci sau produse care pot avea efecte scontate cel puțin medii, căci nici un produs nu ne satisface 100 %. Și am observat la segmentul îngrijirea pielii bărbaților, că recomanzi evitarea folosirea uleiului de Arbore de ceai (Tea three) Cred că este singurul care dacă l-am pus pe un cos care vroia să „răsară”, a spus „dispari”! Ori pe herpes, la fel ma ajutat f mult. Deci nu vreau să te superi pe mine, dar na… asta e părerea mea în ceea ce privește mărcile și acest ulei. Acuma dacă știi vreun studiu care mă contrazice, te rog să mă anunți. Și dacă tot îmi răspunzi, o să te rog să îmi dai un sfat, căci cu toată critica adusa, nu înseamnă că te subestimezi. Mersi.

  • Ilmodo,
   Pentru ca doar azi ai inceput sa citesti pe acest blog inteleg nedumerirea ta. Iti voi raspunde la intrebari si sper sa iti fie de ajutor raspunsurile mele, de asemenea te rog sa citesti mai multe articole si comentarii pentru a avea o perspectiva mai larga asupra blogului.
   ‘orice problema ar avea X sau Y chiar dacă au sau nu alternativa proprie tu vi cu Paula la inaintare’ – este incorect. Eu recomand Paula’s Choice din cateva motive bine intemeiate: le cunosc foarte foarte bine, le folosesc de 5 ani pe piele si la cabinet si am o experienta vasta cu ele, sunt foarte bine formulate. Acest lucru nu inseamna ca nu mai exista si multe alte produse foarte bine formulate sau ca Paula’s Choice este brandul universal valabil care poate fi potrivit pentru toate persoanele din lume (vei gasi aceste informatii pe blog). Mai mult decat atat, Paula’s Choice este singurul brand care spune ca exista o gramada de alte produse foarte bine formulate, nu doar ale lor sunt asa. Uite: http://www.paulaschoice.com/beautypedia/
   Eu recomand a incerca mostre din produsele Paula’s Choice, dar in acelasi timp pe blog vei gasi o multime de recomandari de produse si review-uri, de exemplu aici: https://pasagera.ro/category/produse-cosmetice-2/produse-cosmetice-review.
   Ai spus ‘nici un produs nu ne satisface 100 %’ – eu cred ca exista o multime de produse care ne pot satisface 100%, dar nu exista un produs miraculos care sa fie solutie completa pentru ingrijirea tenului deoarece pentru a obtine un ten sanatos este necesara o rutina in mai multi pasi, nu doar un singur produs. Si chiar daca un produs este foarte bine formulat nu inseamna ca este potrivit oricui. Citeste acest articol: https://pasagera.ro/greseli-majore-in-ingrijirea-tenului.html
   Daca pentru tine este deranjant sa vezi mentionarea unui anume brand poti sa ignori articolele sau comentariile respective.
   Cat despre uleiul de tea tree raspunsul este foarte simplu: tea tree este extrem de iritant, dar este un foarte bun antibactian mai ales in concentratii mari (concentratiile necesare ca uleiul sa fie un antibacterian potent nu exista in produsele cosmetice). Chiar daca la unele persoane iritatia nu este evidenta in momentul aplicarii, pe termen lung iritatia este evidenta. Nu recomand acest ingredient din aceste motive si pentru ca exista alte antibacteriene mult mai blande cu pielea si mai eficiente decat tea tree.

   Din punctul meu de vedere parerea cititorilor nu este critica decat atunci cand devine personala, dar te rog sa nu uiti ca acest blog reprezinta parerea mea formata in urma studiilor citite si in urma experientei ca si consumator si consultant cosmetic si ca nu este neaparat aceeasi cu parerea tuturor persoanelor care ajung pe blog, insa eu nu cer aprobarea nimanui.

   Sigur ca te voi ajuta cu sfaturi, iar tu vei alege in functie de cum crezi de cuviinta.

   • Da, m-ai muțit. Deci, da… Ai dreptate în legatura cu părerea ta despre produse gen Paula…, faptul că părerea ta despre ele nu este doar personală ca utilizator de rând, ci mai ales ca profesională utilizându-le și în salon,mă face să cred că nu-s de subestimat. Dar dacă „am dat” de tine, vreau să mă lămurești dacă folosirea acizilor din fructe AHA, sunt utile și în cazul pielii bărbaților, aceasta fiind mult diferită de cea a femeilor?Aș vrea să îi folosesc într-un produs Cosmetic (sunt la fiola de 10 ml, iar producătorul recomanda o conc de max 15 % produs) Problemele mele sunt p negre, pori deschiși (știu ca noi bărbații avem porii mai proeminenți, dar eu cam depășesc) desii tenul nu mai este așa de gras ca în „tinerețe”. Și dacă pot folosi AHA, în ce produs îi recomanzi? În spume de spălare se poate? Ori e musai sa rămână pe piele și trebuie utilizați în alte produse gen creme, seruri, loțiuni? Mulțumesc anticipat!

 • Buna! Am citit o gramada de informatii utile pe acest blog care este unul de nota 10!! Felicitari pentru munca depusa! Sper ca ma poti ajuta si pe mine cu o problema. Sunt barbat, am 20 ani si ten normal/putin uscat. Inca din adolescenta sufar de puncte albe (comedoane inchise) in zona cefei si nu stiu ce sa fac sa nu mai apara. Sunt putin vizibile dar nu le suport, probabil de asta si obisnuiesc sa le scot. Din cauza asta am ramas si cu mici urme in zona mentionata. Folosesc o crema pe baza de propolis si galbenele pentru a trata ranile cauzate. Stiu ca trebuie sa tratez problema altfel, si de asta am nevoie sa.mi recomanzi niste produse pentru curatare, exfoliere si hidratare. As avea nevoie de o crema de zi pe care s.o pot aplica fara sa lase „urme”. As aprecia mult un sfat. Mersi!

 • Buna Corina!
  Incerc si eu Marea cu Degetul,vad ca nu s-a mai vorbit pe aici din septembrie 2015…Te rog frumos daca poti sa imi recomanzi si mie cele mai bune produse Paula·S C din 2016 pentru tenul Masculin adica ptr barbierit,hitratare,exfoliere,protectie solara etc.Am ten normal.Iti multumesc pentru ca existi si te astept cu recomandarile pertinente aici pe email.Chao

 • Buna Corina,
  Iti scriu din nou de data aceasta pentru partenerul meu am nevoie de sfatul tau.
  Are 58 de ani si o cuperoza care ii da batai de cap. In tinerete la sfatul unui farmacist a folosit ani la rand pe fata fluocinolon. Acum cativa ani si-a facut in jur de 10 sedinte cu IPL care au ameliorat considerabil efectele cuperozei pe care o are.Din toamna anului 2016 fiind obligat sa faca efort fizic mare si sa stea in soare i-au aparut niste pustule ca un fluture de o parte si alta a nasului.A consultat un dermatolog care i-a prescris tratament cu antibiotice si o crema de fata numita metrocreme.Pustulele au trecut in urma tratamentului dar dupa 3 luni au aparut din nou.Precizez ca el foloseste protectie solara ridicata cu FPS 50 are un ten normal cu tendinte de a se ingrasa si are o rutina de ingrijire. Totusi eu cred ca produsele pe care le foloseste nu sunt cele mai bune asa ca astept cu nerabdare sfatul tau si eventual o rutina de ingrijire cu produse PC.
  Multumesc!
  Laura Moldovan

  • Laura, probabil nu mai este de actualitate raspunsul meu, dar totusi i-as recomanda sa introduca in rutina un exfoliant cu 1% BHA, aplicat de 2-3 ori pe saptamana.

 • Buna!
  In instructiunile de la PC4Men Soothe+Smooth scrie ca poate fi folosit si ca after shave – asa este? Tu ai recomandat doar after shave – ul de la PC . . .
  Daca in loc de hidratarea de seara folosesc serul 1% retinol?
  O zi buna, multumesc anticipat!Te rog să citești cu atenție articolele de pe acest blog și comentariile (folosește motorul de căutare din partea dreapta, sus), pentru majoritatea întrebărilor tale există deja un răspuns scris. Te rog să îmi scrii așa cum ți-ai scrie ție (reclamele, sfaturile impertinente și altele de genul nu vor fi aprobate).

Comentariul tău va fi aprobat atunci când voi avea răspunsul potrivit întrebării tale și timpul necesar pentru a-l scrie. Din lipsa de timp nu voi răspunde întrebărilor care cer analiza listei de ingrediente a produselor cosmetice.

Pentru recomandări și întrebări despre produsele Paula's Choice te rog scrie mail la info@paulaschoice.ro.

Mulțumesc pentru înțelegere. Multă sănătate!

Scrie un comentariu

Toate drepturile asupra conținutului sunt rezervate Pasagera.ro. Reproducerea informațiilor de pe site este strict interzisă și pedepsită conform legii drepturilor de autor.