Ingrediente care trebuie evitate dacă urmezi metoda Curly Girl pentru îngrijirea părului creț
În ultimul timp am observat tot mai multe grupuri și bloguri (internaționale) care promovează diverse liste de ingrediente ca fiind benefice sau interzise în metoda Curly Girl. Pentru că în următoarele zile voi publica lista cu șampoanele fără surfactanți duri vreau să explic felul în care am înțeles eu metoda curly girl și ingredientele pe care ar trebui să le eviți.
În articolul Îngrijirea buclelor și părului creț cu Metoda Curly Girl am povestit despre metoda Curly Girl, varianta propusă de Lorraine Massey și am menționat ingredientele ce ar trebui evitate dacă dorești să urmezi această metodă. Mai jos am inclus detalii despre fiecare categorie de ingrediente interzise și părerea mea despre produsele care le conțin.
Nu vreau să contrazic regulile altor bloguri și nici regulile scrise de Lorraine în cartea ei, doresc doar să explic felul în care analizez lista de ingrediente a unui șampon sau produs pentru stilizare/hidratare atunci când vreau să știu dacă este sau nu potrivit în metoda Curly Girl.
La sfârșitul articolului am inclus o lista de ingrediente pe care o poți salva în telefon ca imagine dacă ai nevoie să o consulți la cumpărături. În articolul de mai jos nu am explicat de ce trebuie să eviți aceste ingrediente, pentru detalii citește te rog articolele din categoria Îngrijirea părului creț.
De când am descoperit metoda și am citit cartea Curly Girl Handbook (și o grămadă de bloguri dedicate acestei metode) am înțeles foarte clar că fiecare dintre noi trebuie să personalizeze metoda pentru a avea cele mai bune rezultate și doar puține sunt persoanele care pot urma cu strictețe toate recomandările Lorrainei.
Scopul metodei Curly Girl este de a proteja buclele de elementele care pot afecta într-un mod negativ firele de par prin 1. depuneri de molecule care pot împiedica moleculele de apă să ajungă în fibre și să hidrateze sau 2. degresare excesivă. Mai jos am detaliat fiecare categorie de ingrediente interzise dacă urmezi metoda Curly Girl, dar și ingrediente care deși nu sunt interzise, au potențial în a se depune pe firul de păr și este necesar să știi cum se îndepărtează eficient.
Analiza formulelor din listele de produse se bazează pe informațiile de mai jos, iar informațiile de mai jos se bazează pe publicațiile independente cu studii despre efectele ingredientelor asupra părului și pielii, vei găsi bibliografie cu aceste publicații în articole.
Pentru că mereu apar studii noi este posibil ca peste câțiva ani să aflăm despre alte ingrediente care ar trebui evitate, însă deocamdată lista de reguli de mai jos include toate ingredientele care pot fi regăsite în produsele pentru îngrijirea părului și pe care ar trebui să le eviți sau nu, în funcție de mai mulți factori.
Metoda Curly Girl presupune urmarea unor reguli – cele care interzic anumite ingrediente le-am enumerat mai jos. Sper ca informațiile despre fiecare regulă să te ajute să personalizezi metoda și regulile, așa cum e mai bine pentru tine.
Regula 1 – Renunță la detergenți și la șampon
Prima și cea mai importantă recomandare a Lorrainei este de a renunța la detergenți (pentru că în opinia ei, părul nu are nevoie de detergenți) și de a spăla părul cu un balsam cu ingrediente naturale. Atunci când Lorraine spune detergenți se referă la surfactanții anionici prezenți în toate șampoanele în 2001 când a scris cartea, iar ingredientele pe care le dă exemplu sunt doar sulfați pentru că aceștia erau cel mai des folosiți (și încă sunt), ca agenți principali de curățare în șampoane. Practic Lorraine interzice toate șampoanele care spumează și conțin surfactanți anionici.
Formula unui produs pentru curățarea părului fără surfactanți anionici poate fi sau un șampon pentru bebeluși cu glucoside ca surfactant principal (varianta pentru adulți se numește low poo) sau poate fi un cowash care conține de obicei surfactanți cationici și amfoteri (betaine).
De altfel produsele de curățare pe care le-a formulat Lorraine prima dată în gama DevaCurl sunt low poo cu glucoside și cowash cu surfactanți cationici și amfoteri (betaine). În 2018 Lorraine a lansat propria gama de produse, formată din 4 produse, iar șamponul, numit Sham Free Hair & Scalp Cleanser este un cowash cu surfactanți cationici și amfoteri (betaine).
Din cele 3 articole pe care le-am scris pentru a înțelege cât mai bine formula produsului de curățare ai înțeles deja că nu toată lumea poate curăța părul doar cu low poo și cowash. De aceea regula 1 nu este general valabilă și fiecare dintre noi trebuie să facă o alegere potrivită pentru păr.
Lorraine propune ca variantă pentru spălarea părului, un produs de curățare fără sulfați, dacă low poo și cowash nu sunt potrivite pentru tine, produs pe care evită să îl numească șampon.
Regula 2 – Renunță la șampoanele cu sulfați
Este adevărat că sulfații sunt cei mai cunoscuți și folosiți surfactanți în șampoane, în special Sodium Lauryl Sulfate (SLS) și Sodiul Laureth Sulfate (SLES), dar este la fel de adevărat că există și alte categorii de surfactanți anionici care pot afecta părul și scalpul la fel de mult sau chiar mai mult decât sulfații.
Pe site-ul Devacurl, unde presupun că articolele sunt scrise de consultanți Devacurl care cunosc metoda Curly Girl, sulfații sunt descriși ca ingrediente care au la sfârșitul denumirii ‘’-ate’’ (‘Typically, sulfates end în “-ate”’), ceea ce din punctul meu de vedere este hilar pentru că sunt și alte multe ingrediente care la sfârșitul denumirii au ‘-ate’.
Studiile despre surfactanți nu erau disponibile în 2001 când Lorraine a scris cartea și nici formule atât de diverse ca acum nu existau atunci, de aceea au apărut diverse discuțîi pe tema surfactan’ilor și care sunt cei care ar trebui evitați. După ce am găsit o mulțime de informații contradictorii pe bloguri și în grupuri am decis că cel mai bine este să aflu care sunt surfactan’ii și cum pot afecta părul.
În articolul despre surfactanti am inclus și câteva cărți pe care vi le recomand ca bibliografie și care m-au ajutat să înțeleg că nu doar sulfații ar trebui evitați dacă vrei să urmezi metoda Curly Girl ci și sulfonații și olefin sulfonații. Bineînțeles săpunul solid sau lichid este interzis.
- Sulfate (sulfați) – Sodium Lauryl Sulfate prescurtat SLS, Sodium Laureth Sulfate prescurtat SLES, Ammonium Laureth Sulfate prescurtat ALES, Sodium Coco Sulfate
- Sulfonate (sulfonați) – Ammonium Xylenesulfonate, Sodium Xylenesulfonate
- Olefin Sulfonate (olefin sulfonați) – Sodium C12-14 Olefin Sulfonate, Sodium C14-16 Olefin Sulfonate
- Săpun – Sodium Stearate, Magnesium Stearate, Sodium Cocoate, Sodium Palmate, Sodium Palm Kernelate, Sodium Oleate, Sodium Laurate, Potassium Cocoate. Acești surfactanți sunt incluși în șampoane și nu au denumiri foarte intuitive.
Dacă urmezi metoda Curly Girl este posibil să găsești articole care interzic și alți surfactanți și e posibil să găsești articole care recomandă evitarea celor 4 categorii de surfactanți duri. Sfatul meu este să citești cât mai multe informații despre surfactanți și să alegi așa cum crezi că este mai bine pentru tine.
Deși pentru spălarea frecventă a părului (să presupunem că speli părul o dată la 3-4 zile sau mai rar), trebuie să alegi un produs de curățare potrivit pentru părul tău care poate fi un cowash, low poo, șampon fără surfactanți duri sau o combinație între aceste 3 categorii de produse, ocazional, cele mai multe persoane au nevoie de curățarea părului cu un produs de curățare în profunzime și/sau chelare.
Folosire ocazională presupune spălarea părului o dată la 30-60 de zile, iar șamponul care poate curăța în profunzime și poate îndepărta de pe firul de păr depunerile de minerale și metale grele conține întotdeauna surfactanți duri, de obicei sulfați.
După cum observi regula 2 nu este general valabilă. Pe site nu voi analiza șampoane cu surfactanți duri, altele decât cele care vor fi încadrate în categoria șampoanelor pentru curățare în profunzime și chelare. Lorraine Massey interzice complet sulfații și toți ceilalți surfactanți cationici, fără excepții și propune soluții acide pentru îndepărtarea metalelor dure de pe firul de păr.
Regula 3 – Renunță la produsele care conțin siliconi
Știi deja de ce nu poți folosi siliconi dacă urmezi metoda Curly Girl, dar probabil ai auzit despre anumiți siliconi care sunt solubili în apă și te întrebi dacă ar trebui să îi eviți și pe aceștia sau nu. Lorraine nu face diferență între siliconi, interzice complet siliconii și personal am preferat să urmez recomandarea ei din două motive:
- există o mulțime de produse care nu conțin siliconi pe care le pot folosi
- e mai simplu să evit toți siliconii decât să încerc să memorez lista de mai jos sau să verific mereu lista cu siliconi atunci când sunt la cumpărături
Așa cum spuneam, formula produselor pentru păr este foarte simplu de interpretat și deși pentru piele consult de multe ori dicționare de ingrediente și studii atunci când verific formulele, când vine vorba de păr rareori am nevoie să consult o sursă oficială pentru a verifică un ingredient, le-am învățat foarte repede și le recunosc vizual.
Discuțiile de pe forumuri despre siliconi sunt fără sfârșit și uneori greu de înțeles, de aceea îți propun să procedezi cum așa cum procedat eu pentru a-ți simplifica alegerile – am evitat absolut toți siliconii indiferent că era un silicon simplu sau un PEG silicon. În listele de produse pentru îngrijirea părului nu voi include produse care conțin siliconi, indiferent de tipul acestora.
Dacă însă alegi să foloseșți siliconi găsești pe blog toate informațiile necesare că să știi cum anume să îi poți îndepărta de pe firul de păr. Până la urmă, siliconii sunt de ajutor în multe cazuri în îngrijirea părului, dacă știi cum să îi folosești. Sunt însă complet nepotriviți dacă urmezi metodă Curly Girl.
Siliconii sunt de foarte multe feluri, simpli sau modificați, iar cei mai comuni și simplu de recunoscut sunt cei care au în denumire un cuvânt cu terminația ‘-cone’, ‘-conol’, ‘-xane’, ‘-siloxysilicate’. Cei mai comuni siliconi sunt dimethicone, amodimethicone, ciclopentaxiloxane, dimethiconol.
Majoritatea sunt folosiți în produsele pentru păr pentru a oferi strălucire părului și alunecare (slip), necesară pentru aplicarea facilă a produselor și pentru a preveni într-o anumită măsură fricțiunea între firele de par.
Există câțiva siliconi deghizați cu denumiri care nu seamănă cu siliconii, unii dintre ei sunt microemulsii apoase siliconate. Exemple: Botanisil, Microsil, Silane. Și aceștia trebuie evitați dacă urmezi metoda Curly Girl, dar sunt mai rari. Dacă ai decis să eviți toți siliconii nu are rost să citești secțiunea despre solubilitatea siliconilor, poți trece la regula următoare.
Siliconi insolubili în apă
Acești siliconi pot avea diverse grade de insolubilitate în apă, unii se pot dispersa în apă de exemplu. Pentru îngrijirea părului acest lucru este prea puțin important, toți siliconii insolubili în apă se depun pe firul de păr și pe scalp pentru că sunt concepuți să se depună, iar pentru îndepărtare sunt necesare șampoanele care conțin SLS sau alți surfactanți la fel de puternic degresanți, în combinație cu Cocamidopropyl Betaine.
Cel mai frecvent întâlniți siliconi insolubili în apă în produsele pentru păr sunt:
Amodimethicone – acest silicon se presupune că se îndepărtează mai ușor de pe păr pentru că este conceput să se atașeze de zonele unde cuticula firului este afectată și în teorie nu ar trebui să genereze depuneri repetate pe zona unde este deja atașat, dacă produsul care îl conține este folosit frecvent.
Bis-Cetearyl Amodimethicone
Bis-isobutyl Peg/Ppg-20/35/Amodimethicone Copolymer
Bis-Hydroxy/Methoxy Amodimethicone
Trimethyl Silylamodimethicone – caz special, la fel ca amodimethicone
Dimethicone
Bis-Amino PEG/PPG-41/3 Aminoethyl PG-Propyl Dimethicone – caz special, la fel ca amodimethicone.
Bis-Aminopropyl Dimethicone – caz special, la fel ca amodimethicone
Bis-Phenylpropyl Dimethicone
Diphenyl Dimethicone
Dimethicone Propyl PG-Betaine – caz special, acest ingredient este un silicon-surfactant amfoteric și este folosit în balsamul pentru păr vopsit și este mai puțin insolubil în apă comparativ cu dimethicone.
PCA Dimethicone
Dimethiconol
Dimethiconol Meadowfoamate
Cetyl Dimethicone
Behenoxy Dimethicone Cetearyl Methicone
Dimethicone/Vinyldimethicone Crosspolymer
Divynildimethicone/Dimethicone Copolymer
Cetyl PEG/PPG-15/15 Butyl Ether Dimethicone
Simethicone
Simethicone Stearoxy Dimethicone
Simethicone Stearyl Dimethicone
Cyclomethicone
Cyclopentasiloxane
Cyclopentasiloxane
C30-45 Alkyl Cetearyl Dimethicone Crosspolymer Cyclohexasiloxane
Trimethylsiloxyamodimethicone
Phenyl Trimethicone
Aminopropyl Triethoxysilane
Disiloxane
Di-Isostearoyl Trimethylolpropane SiloxySilicate
Trimethylsiloxysilicate
Trisiloxane
Hexamethyldisiloxane
Phenylpropyldimethylsiloxysilicate
Polysilicone-18 Cetyl Phosphate
Silicone Quaternium-16 – caz special, la fel ca amodimethicone
Silicone Quaternium-18 – caz special, la fel ca amodimethicone
Silicone Quaternium-22 – caz special, la fel ca amodimethicone
Silicone Resin Spheres
Siliconi solubili în apă
Aceste ingrediente sunt solubile în apă sau pot fi îndepărtate cu apă de pe anumite suprafețe, însă o dată ce sunt incluși în formulele pentru îngrijirea părului și sunt aplicați pe firul de păr, siliconii solubili în apă se atașează mai mult sau mai puțin de firul de par și de cele mai multe ori nu pot fi îndepărtați doar cu cowash sau low poo.
O dată ce s-au atașat de firul de par acești siliconi practic nu mai sunt solubili în apă și nu pot fi îndepărtați cu apă. Acești siliconi sunt denumiți în engleză water soluble, water rinsable și sunt siliconi modificați prin atașarea unor molecule solubile în apă la o bază de silicon insolubilă în apă.
Uneori acești siliconi nu pot fi îndepărtați de pe păr doar cu low poo sau cowash pentru că acești siliconi se atașază diferit pe firul de păr în funcție de foarte mulți factori cum ar fi: porozitatea firului de păr, concentrația ingredientului în formulă, ce alte ingrediente asemănătoare aplici pe păr etc.
De aceea, repet, e mai simplu să eviți toți siliconii dacă vrei să urmezi metoda Curly Girl. Dacă sau nu produsele care includ acești silicon cauzează depuneri pe părul tău poți află doar după ce le folosești o perioadă.
Mai jos am menționat câțiva dintre acești siliconi. Cei mai ușor de recunoscut sunt siliconii PEG sau PPG – ingredientele care conțin PEG sau PEG/PPG în denumire, cum ar fi PEG/PPG-14/4 Dimethicone. Cu cât numărul de lângă PEG este mai mare cu atât ingredientul respectiv este mai solubil în apă (PEG 140 Hydrogenated Castor Oil nu este un silicon, dar este un ingredient cu solubilitate foarte bună în apă).
Bis-PEG/PPG-16/16 PEG/PPG-16/16
Dimethicone copolyol
DEA PG-Propyl PEG/PPG-18/21 Dimethicone
Dimethicone PEG-8 Phosphate
Dimethicone-PG Diethylmonium Chloride
PEG-40/PPG-8 Methylaminopropyl/Hydropropyl Dimethicone Copolymer
PEG/PPG-14/4 Dimethicone
PEG/PPG-20/15 Dimethicone
PEG-12 Dimethicone
PEG/PPG-20/15 Dimethicone
PPG-8 Methylaminopropyl, Hydroxypropyl Dimethicone Copolymer
PEG-7 Amodimethicone
PEG-8 Disteramonium Chloride PG-Dimethicone
PEG-33 (and) PEG-8 Dimethicone (and) PEG-14
Hydrolyzed Silk PG-Propyl Methylsilanediol Crosspolymer
Hydrolyzed Wheat Protein Hydroxypropyl Polysiloxane
Hydrolyzed Wheat protein/hydroxypropyl polysiloxane and cystine/silicone co-polymers
Hydrolyzed Vegetable Protein PG-Silanetriol
Hydrolyzed Wheat Protein PG-Propyl Silanetriol
Silanetriol
Silicone Quaternium-8
Siliconi solubili în apă care nu pot fi îndepărtați cu apă de pe păr
Acești siliconi deși din punct de vedere chimic sunt solubili în apă, în urma studiilor asupra felului în care acționează asupra părului, s-a dovedit că nu pot fi îndepărtați doar cu apă și este necesar un șampon pentru a elimina depunerile (șampoanele fără surfactanți duri sunt de cele mai multe ori eficiente în îndepărtarea acestor siliconi). Sunt denumiți în engleză water soluble, not water rinsable.
Silsesquioxane
Silicone Quaternium-17 – în șampoane acest silicon este un foarte bun agent de lubrifiere. Inclus în balsam acest ingredient acționează atașându-se pe firul de păr în zonele unde cuticula este distrusă, pentru că acesta este principalul motiv pentru care a fost creat acest silicon.
Siliconi care se evaporă
Acești siliconi care se evaporă nu sunt solubili în apă, dar după aplicarea produsului care le conține aceștia se evaporă și lasă pe firul de păr doar reziduuri. În general acești siliconi pot fi îndepărtați cu șampoanele cu surfactanți blânzi, dar este posibil să ai nevoie de un șampon cu surfactanți duri – poți afla cum reacționează părul tău la aceste ingrediente doar folosindu-le.
Cyclomethicone
Cyclomethiconal
Cyclomethiconel
Cyclopentasiloxane
Hexamethyldisiloxane
După cum observi, nici regula 3 nu este general valabilă și dacă vrei cu adevărat să folosești siliconi pe părul tău poți face acest lucru, însă dacă urmezi metoda Curly Girl este mai simplu, cred eu, să eviți produsele care conțin siliconi, indiferent de forma și concentrația lor.
Regulă 4 – Renunță la produsele de stilizare care conțin alcool
Pentru a nu confunda alcoolii există, două tipuri de alcooli în produsele cosmetice: alcoolii grași cum ar fi cetearyl alcohol și alcoolii pe care eu o să îi denumesc mai jos degresanți cum ar fi: alcohol denat., alcohol, denaturated alcohol, isopropyl alcohol, propyl alcohol, SD alcohol, propanol, ethanol, isopropanol.
La capitoul despre ingrediente de evitat în anumite produse, Lorraine menționează evitarea alcoolului degresant în gelurile de păr și implicit în alte produse de stilizare care rămân pe firele de păr până la următoarea spălare. Uneori însă alcoolul este inclus în șampoane, iar în acest caz Lorraine nu are recomandări, însă există studii care arată foarte clar acțiunea alcoolului degresant asupra pielii și părului.
Atunci când alcoolul are concentrație mai mică de 1-2% efectele lui degresante sunt minime și potențialul iritant asupra pielii este minim. Personal evit alcoolul degresant în produsele pentru îngrijirea tenului, indiferent de concentrație. În șampoane însă, atunci când este regăsit în ultima parte a listei de ingrediente, după conservanți și/sau parfum, alcoolul degresant nu deshidratează părul.
Dacă sau nu alegi să eviți alcoolii degresanți în șampoane este o alegere personală, eu nu voi exclude din lista de produse șampoanele care conțin alcool degresant în concentrație de maxim 2%. Dacă citești de multă vreme articolele de pe blog, știi deja părerea mea despre alcool și parfum în produsele pentru îngrijirea pielii și știi deja că ingredientele care formează complexul de molecule aromate denumit parfum pot cauza dermatită alergică de contact și recomand evitarea aplicării acestora pe piele.
Înainte de a exclude șampoanele care conțin 2% isopropyl alcohol ar trebui să exclud toate șampoanele care conțin moleculele despre care se știe că pot cauza dermatită. În acest moment în lista mea de produse fără surfactanți duri există doar două șampoane fără parfum, nu cred că cele două formule pot fi folosite de toate persoanele care doresc să evite surfactanții duri.
De aceea în listele de produse pentru îngrijirea părului am inclus șampoane care conțin 1-2% alcool degresant și am menționat prezența acestui ingredient în mini review, dacă vrei să eviți toate produsele cu alcooli degresanți.
Atenție la Witch Hazel pentru că de obicei este în bază de alcool și pentru că are potențial iritant și poate duce la deshidratarea părului. Dacă urmezi metoda Curly Girl ar fi bine să eviți acest ingredient și orice alt extract de plante care își usucă părul.
Regula 4 se aplică dacă urmezi recomandarea Lorrainei, dar nu uită că ea nu interzice șampoanele care conțin alcool și alcoolul din șampoane în concentrație 1-2% nu afectează părul sau scalpul. Atenție la șampoanele uscate care conțin al doilea igredient alcohol denat. și la șampoanele care conțin mai mulți alcooli degresanți – împreună aceștia pot avea o concentrație mai mare de 1-2%.
Regula 5 – Renunță la produsele care conțin sare (sodium chloride)
Regula aceasta are legătură cu șampoanele care conțin sare adăugată formulei, cu rol de agent de vâscozitate. E adevărat că sarea adăugată în șampoanele cu surfactanți anionici se depune pe firul de păr și pe scalp, dar atunci când sarea este prezentă în ultima parte a listei de ingrediente în șampon, sarea poate fi o moleculă formată în procesul de manufacturare al altui ingredient din formulă, iar în acest caz sarea face parte din formulă și trebuie inclusă în lista de ingrediente.
Sodium chloride se depune pe firul de păr și poate deshidrata părul atunci când în formula produsului are concentrație mai mare de 2%, iar în acest caz se află în prima parte a listei de ingrediente. În produsele pentru hidratarea și stilizarea părului creț, dacă urmezi metoda Curly Girl este bine să eviți sarea, așa cum este bine să eviți orice ingredient cu potențial în a deshidrata părul, cum este și alcoolul degresant, indiferent de concentrație.
Însă până la urmă poți să personalizezi metoda Curly Girl cum crezi tu că e mai bine pentru părul tău – dacă gelul tău preferat sau balsamul tău conțin 1-2% alcool degresant sau sare și părul tău este hidratat, are strălucire naturală și arată așa cum îți dorești atunci nu e nevoie să renunți la aceste produse. De altfel sunt faimoase buclele obținute după ce ai udat părul cu apa sărată la mare, numite în engleză beachy waves, dar asta nu înseamnă că orice păr creț reacționează bine la apa sărată (părul meu se usucă de la sare, din păcate).
De exemplu, un șampon cu o formulă extrem de simplă și concentrație mare de sare este Neutrogena, The Anti-Residue Shampoo cu formulă – Water, sodium laureth sulfate, sodium chloride, cocamidopropyl betaine, glycerin, fragrance, peg-40 hydrogenated castor oil, dmdm hydantoin, citric acid, sodium hydroxide, propylene glycol.
O formulă cu sare în concentrație mică care conține surfactanți blânzi este Wella Elements Shampoo. În acest caz, sarea este listată după phenoxyethanol, conservantul formulei – Aqua, Sodium Lauroyl Methyl Isethionate, Glycerin, Cocamidopropyl Betaine, Sodium Cocoyl Isethionate, Disodium Cocoamphodiacetate, Panthenol, Sodium Benzoate, Trisodium Ethylenediamine Disuccinate, Phenoxyethanol, Sodium Chloride, Parfum, Polyquaternium-10, Glycolic Acid, Salicylic Acid, Polyquaternium-7, Acrylates/C10-30 Alkyl Acrylate Crosspolymer, Benzyl Salicylate, Sodium Gylcolate, Sodium Hydroxide, Argania Spinosa Kernel Oil, Fraxinus Excelsior Wood Extract, Lactic Acid, Potassium Sorbate.
În listele de produse pentru îngrijirea părului am inclus șampoane care conțin 1-2% sodium chloride și am menționat prezența acestui ingredient în mini review, dacă vrei să eviți toate produsele cu sare.
Regula 6 – Renunță la produsele care conțin ceară și derivate de petroleum
Ceara și derivatele de petroleum se pot depune pe firul de păr și trebuiesc îndepărtate cu surfactanți care au putere degresantă mare. De aceea e bine să eviți aceste ingrediente dacă urmezi metoda Curly Girl.
În lista de ingrediente ceara conține în denumire cuvântul ‘-wax’, de exemplu: bees wax, candelilla wax. Există câteva ingrediente care sunt ceruri modificate sintetic și care sunt solubile în apă, cum ar fi emulsifying wax, peg 8 beeswax. Dacă aceste ceruri modificate se depun sau nu pe firul de păr poți afla doar după ce ai folosit produse care le includ. Personal evit toate cerurile, părul meu nu are nevoie de aceste ingrediente grele care formează peliculă pe firul de păr.
Un alt ingredient încadrat în categoria ceară pe care trebuie să îl eviți dacă urmezi metoda Curly Girl este Shellac, obținut din secreția rășinoasă produsă de insecta Laccifer Lacca și folosit în spray fixativ, cu rol de a inhiba abilitatea părului de a reține moleculele de apă.
Derivații de petroleum sunt mai mulți și mai complicați, dar cei mai comuni sunt: mineral oil, petrolatum, paraffin, isooctane, isoeicosane și diferite ingrediente care conțin în denumire Isoparaffin (ex: C20-40 Isoparaffin). La fel ca pentru ceara, recomandarea mea este să eviți aceste ingrediente dacă urmezi metoda Curly Girl.
Ingrediente interzise în metoda Curly Girl fără motive reale
Parabenii – Lorraine interzice parabenii din cauza controverselor în jurul acestora, însă pe păr aceste ingrediente sunt inofensive. De altfel parabenii nu sunt dăunători sănătății, dar pentru că au fost stigmatizați în industria cosmetică majoritatea producătorilor au renunțat la ei.
Dacă preferi să nu folosești parabeni din motive personale verifică te rog ingredientele produselor înainte de a le cumpără, eu nu evit parabenii și nu voi exclude din listele de produse pe cele care conțin parabeni. Îi poți recunoaște foarte simplu, au în denumire cuvântul ‘-paraben’.
Ingrediente pe care îți recomand să le eviți în șampoane – indiferent dacă urmezi sau nu metoda Curly Girl
Deși nu sunt incluse în metoda Curly Girl la ingrediente pe care nu ar trebui să le conțină produsele pe care le aplici pe scalp, personal îți recomand să eviți orice produs care conține ulei esențial de mentă sau ingredientul menthol în formulă. De asemenea camforul și sulful sunt iritante pentru piele și nu își au rostul în șampoanele pentru părul creț.
Dacă ai nevoie de ingrediente antibacteriene sau antifungice există variante mai puțin iritante pentru piele comparativ cu menta, camforul și sulful. Uleiul esențial de tea tree în concentrație foarte mică nu este problematic pentru piele în șampoane, însă dacă este regăsit în prima parte a listei de ingrediente și dacă simți pe piele senzație de răcorire sau usturime e mai bine să eviți produsul.
Renunță la orice produs care după aplicare pe scalp cauzează usturime, senzație de răcorire sau mâncărimi.
Ingrediente care se depun pe firul pe păr și sunt acceptate în metoda Curly Girl
Deși nu sunt incluse în cartea scrisă în 2001, ca ingrediente interzise în metoda Curly Girl și nici nu cred că uleiurile și unturile ar trebui interzise, după ce am citit foarte multe informații despre uleiuri și unturi vegetale am înțeles foarte clar că efectele lor asupra pielii sunt foarte diferite de cele asupra părului și că în afară de uleiul de cocos care are potențial de a se atașa de proteinele fibrei capilare, toate celelalte uleiuri se atașează prin adsorbție de firul de păr și nu penetrează cuticula.
Uleiurile vegetale fiind lipide (grăsimi), prin definiție resping apa și din acest motiv părul încărcat de grăsimi poate deveni uleios și aspru (deshidratat).
E foarte important să alegi cu atenție toate produsele pentru îngrijirea părului și să înțelegi de ce folosești uleiul respectiv pe păr – așa cum ziceam, studii despre efectele lor miraculoase asupra părului nu există. E adevărat că alcoolii grași din uleiuri sunt benefici părului, dar depunerile de uleiuri trebuie îndepărtate de pe firul de păr și din păcate unele uleiuri sunt greu de îndepărtat doar cu șampoane blânde.
Pentru părul caucazian, cum este și al meu, unturile și uleiurile trebuie alese cu atenție pentru a obține beneficii maxime și a evita depunerile inutile de grăsimi pe firul de păr. Cu cât firul tău de par este mai subțire și mai drept, cu atât mai puțin va accepta uleiurile vegetale. Pentru a alege cele mai potrivite variante pentru tine, voi scrie un articol despre efectele uleiurilor și unturilor vegetale aplicate pe păr.
În 2017 Lorraine a răspuns la întrebarea despre uleiurile vegetale aplicate pe păr, într-un video live pe YouTube la minutul 18:05.
În listele de produse voi menționa întotdeauna uleiurile din formule.
Polimerii cuaternari cationici sunt alte ingrediente care au potențial în a se depune pe firul de par, le voi menționa și pe acestea în review-uri. Detalii despre aceștia găsești în articolele dedicate părului creț.
Lanolina este folosită uneori de persoanele cu par creț pentru a înlocui unturile și uleiurile care nu pot penetra firul de păr. Lanolina este o substanță ceroasă secretată de glandele sebacee ale animalelor care au blană din care se poate obține lână (de obicei lanolina se colectează de pe lână oilor).
Diferența între lanolina și uleiuri este importantă, lanolina nu este o grăsime (compunsă majoritar din acizi grași) ci este o substanță ceroasă care conține esteri ai acizilor grași, alcooli grași și colesterol. Lanolina în formă ei pură este mai vâscoasă decât uleiurile vegetale și este solidă la temperatura camerei (unele unturi sunt solide la temperatura camerei).
Folosită în formă de lanolina lichidă numită uneori lanolin oil este preferată pentru a înlocui faimosul ulei de ricin negru din Jamaica. Lanolina se depune pe firul de păr pentru că este o ceară, dar nu se depune la fel ca ceara de albine care este complet interzisă în metoda Curly Girl.
Dacă sau nu aplici lanolină pe părul tău este o alegere personală, eu cred că pe păr această substanță e potrivită doar dacă firul de păr este gros și foarte creț. În șampoane acest ingredient nu își are rostul și rareori este inclus. Există și lanolină modificată, mai precis PEG-75 Lanolin, care pentru că are în componență lanolină și propylene glycol este mai fluidă.
Pe scurt, ce trebuie să eviți când urmezi metoda Curly Girl
– surfactanții duri
– siliconii
– sare și alcool degresant (în concentrație mai mică de 1-2% teoretic nu sunt problematice în șampoane)
– ceară și derivați de petroleum
Lista de ingrediente interzise în metoda Curly Girl, cu exemple, o poți printa folosind butonul de tipărire al articolului.
- Sulfate – Sodium Lauryl Sulfate, Sodium Laureth Sulfate, Ammonium Laureth Sulfate, Sodium Coco Sulfate
- Sulfonate – Ammonium Xylenesulfonate, Sodium Xylenesulfonate
- Olefin Sulfonate – Sodium C12-14 Olefin Sulfonate, Sodium C14-16 Olefin Sulfonate
- Săpun – Sodium Stearate, Magnesium Stearate, Sodium Cocoate, Sodium Palmate, Sodium Palm Kernelate, Sodium Oleate, Sodium Laurate, Potassium Cocoate.
- Siliconi – ingrediente care conțin ‘-cone’, ‘-conol’, ‘-xane’, ‘-siloxysilicate’ – exemple: dimethicone, amodimethicone, ciclopentaxiloxane, dimethiconol
- Sare – sodium chloride (în șampoane e ok dacă este listată după de conservanți)
- Alcooli degresanți – alcohol denat., alcohol, denaturated alcohol, isopropyl alcohol, propyl alcohol, SD alcohol, propanol, ethanol, isopropanol (în șampoane sunt ok dacă sunt listați după de conservanți) și Witch Hazel
- Ceară – ingrediente care conțin ‘-wax’- exemplu beeswax și lanolină
- Derivați de petroleum – mineral oil, petrolatum, paraffin, isooctane, isoeicosane și ingrediente care conțin Isoparaffin
- Atenție la uleiuri și unturi vetegale și la polimerii cuaternari (Quaternium)
Adaugă acestei liste orice alt ingredient la care părul tău este sensibil cum ar fi anumite proteine, umectanți, aloe vera etc. Eu trebuie să evit glicerina în produsele care rămân pe firul de păr vara și iarna și trebuie să evit aloe vera în general – sau să găsesc o soluție pentru a folosi produsele cu aloe vera. În caz că alegi să nu folosești sare și alcool degresant ignoră parantezele. Nu uita, uleiul esential de mentă, menthol, camfor și sulf sunt ingrediente care irită pielea.
Mai jos am inclus o imagine cu aceste ingrediente, o poți salva în telefon sau pe calculator.
Rugăminte
Pentru a include cât mai multe șampoane în lista ce o voi publica zilele următoare te rog să mă ajuți. Dacă ai găsit în magazinele din România (chiar și online) un șampon care să nu includă în formulă ingredientele interzise te rog trimite-mi un mesaj prin formularul de contact sau scrie-mi pe pagina de Facebook a blogului, la entry-ul cu această rugăminte sau scrie-mi un mail la adresa În mesaj include numele șamponului, lista de ingrediente a produsului – o imagine sau un link unde pot gasi lista de ingrediente sunt suficiente; magazinul unde există produsul și prețul aproximativ. Voi include toate formulele primite în articolul listă și vei putea citi un mini review despre fiecare. Poți trimite și formule de balsam sau măști, le voi include în articolele dedicate hidratării și lista cu produse.
Bună Corina. Dacă fac mixturi de uleiuri și unturi și le masaz pe scalp și lungime, stau cu ele câteva ore, ar trebui sa ma spăl apoi cu un șampon cu sulfați?
Buna Livia,
Nu neaparat, poti folosi orice sampon care simti ca iti curata eficient parul.