Tratament pentru acnee – Îngrijirea tenului acneic

Înainte să începem un tratament pentru acnee este important să aflăm și să eliminăm cauzele problemei. Tot ce vedem pe piele atunci când suferim de acnee sunt simptome/efecte ce au o anumită cauză. Primii pași în depistarea cauzei acneei sunt o serie de analize, de aceea vă recomand să apelaţi la un laborator din cadrul unui Institut de Igienă sau a unei clinici particulare pentru o analize.

Multe persoane au fost diagnosticate cu acnee (de către medici sau folosind internetul) şi în urma analizelor bacteriologice, parazitare, alergii etc au aflat că au foliculită, infecții cu streptococ, stafilococ, micoze, Demodex etc.

Toate tratamentele pentru acnee duc la fotosensibilizarea pielii. Aplicarea unui produs cu protecție solară SPF 30 sau mai mare în fiecare dimineață, indiferent de anotimp este obligatorie.

Pentru ameliorarea și tratarea acneei papulo pustuloase sunt necesari câțiva pași: reducerea producţie de sebum, îndepărtarea celulelor moarte acumulate în exces în pori (exfoliere) şi oprirea inflamației cauzate de bacteria P. acnes. Mai jos sunt prezentate diferite variantele de tratament pentru acnee, primele două categorii sunt tratamente alopate (produse cosmetice, produse farmaceutice, aparaturi medicale) și ultima categorie este despre tratamentele complementare.

Opțiunile de tratament din acest articol nu sunt singurele variante de tratament existente, în industria cosmetică și alimentară (suplimente alimentare) există o mulțime de produse care promit că vindecă acneea. Înainte de a alege un tratament pentru acnee asigură-te că există studii independente care confirmă efectele așteptate, nu aplica pe ten orice ingredient doar pentru că ai auzit despre el la televizor sau pe internet.

1. Tratament pentru acnee – aplicare locală (acțiune topică)

A. Absorbţia sau reducerea excesului de sebum (cauza majoră pentru pori blocaţi sau dilataţi).

B. Exfolierea celulelor moarte care blochează porii și duc la apariția comedoanelor (puncte negre). Acidul salicilic, cel mai eficient pentru (ten mixt, gras) curățarea și prevenirea blocării porilor și îndepărtarea punctelor negre este de asemenea eficient în estomparea porilor dilatați, stimulează reproducerea celulară și formarea colagenului nou.

C. Aplicarea produselor antibacteriene: Bacteria P. Acnes, cauza principală a pustulelor cu puroi în cazurile de acnee este sensibilă la doua ingrediente cu rol antibacterian: cu benzoyl peroxide (ex: Brevoxyl), acid azelaic (ex: Skinoren, Paula’s Choice Azelaic Acid).

Imediat ce bacteriile găsesc teren propice – exces de sebum și pori blocați – pentru a cauza focare de infecție, acestea generează un proces inflamatoriu care duce la înroșirea și inflamarea zonei afectate. Antibacterienele ajută leucocitele trimise de organism să omoare bacteriile care cauzează pustule (denumite popular coșuri), ducând astfel la reducerea inflamațiilor.

4. Aplicarea antibioticelor: În unele cazuri acneea este cauzată de bacterii care pot fi depistate în urma analizelor bacteriologice. Dacă este cazul dermatologul poate recomanda aplicarea locală a cremelor cu antibioticele la care bacteria respectivă este sensibilă. Ex: Duac (clindamicină + benzoyl peroxide).

D. Aplicarea retinoizilor pentru a normaliza funcţionarea celulelor pielii, cu studii care arată eficiența în tratamentul acneei. Ex: retinozi farmaceutici Retin-A, Differin sau retinoizi cosmetici (Paula’s Choice Clinical 1% Retinolreview aici).

Asigură-te că știi care sunt ingredientele active din tratamentele pentru acnee. Citește cu atenție prospectele și detaliile de folosire ale produselor alese.

Majoritatea studiilor arată că un antibacterian împreună cu un acid exfoliant (de obicei acid salicilic) au cea mai bună rată de vindecare a acneei, mai ales dacă în tratament este inclus un retinoid. Aplicate singular, eficiența acestor ingrediente active nu este la fel de mare.

De cele mai multe ori tratamentele pentru acnee au efecte doar asupra simptomele deja vizibile pe piele, puterea lor de prevenire este mică, mai ales atunci când cauzele acneei nu sunt cunoscute sau nu se pot înlătura foarte ușor (ex: dezechilibru hormonal).

Însă fără o rutină corectă de îngrijire a tenului care să includă ingrediente active din categoriile de mai sus tratarea acneei nu este posibilă. Ingredientele anti acnee pot fi aplicate pe piele pe termen lung, cu o frecvență de aplicare stabilită în funcție de toleranța pielii tale.

E. Proceduri medicale – Există tot mai multe dispozitive medicale (Laser, IPL etc) propuse ca tratament pentru acnee. Cere dermatologului tău detalii despre acest tip de proceduri, prețuri, efecte în timp etc. Procedurile medicale nu anulează necesitatea unei rutine zilnice de îngrijire corectă a pielii.

2. Tratament pentru acnee – administrare orală (acțiune sistemică)

A. Administrarea antibioticelor pentru a elimina bacteriile ce cauzează pustulele – Doar la recomandarea medicului dermatolog, în urma unor analize specifice care arată că este necesară administrarea orală a antibiotice.

B. Pilule contraceptive sau inhibitori hormonali pentru a controla producţia de sebum – Doar la recomandarea medicului endocrinolog și ginecolog, în urma analizelor hormonale. Aceste tratamente sunt propuse pentru dereglări hormonale, nu sunt tratamente anti acnee specifice, ce pot fi aplicate în toate cazurile de acnee.

C. Roaccutane – singurul medicament cu administrare orală capabil să vindece acneea în totalitate (eficient în 50-80% din cazuri). Doar la recomandarea și sub supraveghere medicală.

Atunci când alegi tratamente cu administrare orală ia în considerare acțiunea lor sistemică (ajung în sânge și au diverse interacțiuni în organism), efectele adverse pe termen lung și contraindicațiile de folosire.

3. Tratamente complementare (non alopate)

De multe ori acneea are cauze hormonale sau pustulele cu puroi sunt simptome ale altor afecțiuni (tiroidă autoimună, helicobacter etc), sunt generate de alergii, intoleranțe la anumite ingrediente sau chiar de stres major. Există o mulțime de opțiuni în categoria tratamentelor complementare, unele foarte cunoscute cum ar fi homeopatia, tratamentele naturiste sau aromaterapia.

Pentru a aborda un tratament complementar este necesar să cunoști foarte bine cauza problemelor tale. Pentru mulți dintre noi cauza acneei este emoțională și poate duce la depresii. În aceste cazuri se poate discuta și cu un terapeut (alopat sau non alopat, în funcție de preferințe).

Tratamentele complementare nu exclud îngrijirea zilnică a pielii și pot fi folosite în combinație cu orice metodă alopată.

Fiecare persoană trebuie să aleagă cu atenție un tratament pentru acnee, de cele mai multe ori este necesar să experimenteze cu aceste tratamente pentru că nu există o soluţie general valabilă. În funcție de cauza problemei tale, tipul de ten și simptomele care apar pe piele alege tratamentele mai simple pentru început.

Articolul Am acnee, cum procedez? este un bun ghid de punere în practică a tratamentelor de mai sus.

Alte articole din categoria Acnee care completează articolul de mai sus:

Ce să nu faci când ai acnee
Îngrijirea tenului cu acnee papulo pustoloasă şi nodulo chistică – Rutina zilnică
Pete post acnee – Prevenire și tratament
Mituri despre acnee
Ce cauzează acneea papulo pustoloasă

Articolul are un scop informativ! Nu începeți un tratament cu medicamente decât după un consult de specialitate și la indicațiile medicului!

94 comentarii

Scrie un comentariu
  • Mi-ar prinde bine si mie un astfel de tratament, desi nu am fata plina de cosuri, cateva tot exista in permanenta. As vrea sa te intreb daca stii, Roaccutane se elibereaza tot cu prescriptie medicala? Ai mai scris despre niste unguente cu ceva timp in urma despre care am aflat apoi de pe diverse site-uri ca se elibereaza cu prescriptie medicala. In cazul asta, banuiesc ca nu le putem folosi de capul nostru, nu?
    Te pup!

    • Buna Dia,
      Nu, Roaccutane nu se elibereaza cu prescriptie medicala, banuiesc ca atunci cand spui alte unguente te referi la Skinoren. In Romania inca se practica „rugatul frumos” si poti achizitiona cam tot ce ai nevoie, chiar si antibiotice. Eu nu sunt medic dermatolog si tot ce recomand este pe baza unor jurnale medicale si teste de laborator independente de producator. Atata timp cat stii exact ce efecte pozitive si negative are un produs asupra pielii tale consider ca folosirea lui se face in cunostinta de cauza. Sunt putini medici pe care ii intereseaza cat de bun sau rau e un produs, ca dovada faptul ca in cabinete, dupa ce contract are medicul cu un producator de produse cosmetice, ti se recomanda Avene, La Roche Posay, Ducray, etc. Nu spun ca toate ar fi proaste, dar chiar mi se pare ca se prescrie dupa cum bate vantul in ziua respectiva.

  • Buna, si multumim pentru articolele documentate despre subiecte „dureroase” din punct de vedere estetic!

    Vorbeai in acest post despre unguente antibiotice, ai putea sa dai niste exemple? Eu ma confrunt cu niste probleme ale tenului, nu acnee, ci niste… imperfectiuni, sa le spunem, si folosesc alternativ Brevoxyl si Keracnyl (o crema cu PHA) de vreo 3-4 saptamani, insa nu reusesc sa scap de niste bubite pe frunte. S-au imputinat, sunt mici, dar nu trec de tot si ma enerveaza pentru ca eu niciodata nu am avut probleme pe frunte, a fost dintotdeauna o zona cu piele perfecta (mare lucru, pentru mine), iar acum nu stiu cum sa scap de bubitele astea.

    Am un ten extrem de dificil, cu zona T grasa si restul fetei extrem de sensibil/reactiv, dar pana la inceputul acestui an nu aveam imperfectiuni (ma rog, ocazional mici probleme, dar le tineam in frau cu Brevoxyl), si apoi nu stiu ce s-a intamplat ca problemele ocazionale au devenit din ce in ce mai frecvente, in special pe frunte si in jurul gurii. Cred ca o posibila cauza ar fi faptul ca am fost extrem de stresata in perioada respectiva, si nu am mai luat nici pilulele contraceptive, deci presupun ca stresul + dereglari hormonale = dezastru…

    Oricum, iti dau dreptate in ceea ce priveste dermatologii, acum mult timp, cand eram mai mica, mai nestiutoare, si aveam probleme cu tenul meu extrem de capricios, am mers la nici-nu-mai-stiu-cati dermatologi, unii celebri, altii mai putin, dar niciunul nu m-a ajutat in mod real (ba chiar recomandarile unora dintre ei au fost complet catastrofice, pentru ca ei au clasificarile lor apriorice si nu tin cont de particularitatile fiecarui caz… ce-i aia ten gras si sensibil, de ex.). Mi s-au parut superficiali, grabiti, suficienti, neinteresati de pacient si de starea lui. In plus sunt si „incentivati” bine de companii, asa ca prescriu in stanga si-n dreapta aceleasi vesnice dermatocosmetice (nu ca nu exista si produse bune in aceste game, dar nu poti prescrie acelasi „sablon” tuturor). Pana nu m-am informat singura si nu am incercat sute de produse si zeci de scheme de tratament, nu am rezolvat nimic (cate nopti n-am „pierdut” documentandu-ma pe net, citind de la discutii pe forumuri la reviste de specialitate, am ajuns sa cumpar si tratate de dermatologie, in disperare de cauza, si fara sa am nicio tangenta cu medicina). In fine, probabil ca exista si dermatologi competenti, informati, preocupati de binele pacientului si rezistenti la stimulii oferiti de marile companii, dar eu nu am intalnit asa ceva (perla rara… probabil ca e extrem de rara).

    Si aud acum ca pe la cei mai in voga e foarte de „bonton” sa recomande diverse tratamente laser, de tipul Fraxel, care costa in jur de 1000 eur/sedinta, ca pe un fel de panaceu universal, solutia oricarei probleme (cand de fapt nu e asa). Din pacate insa, rezultatele sunt… aproape invizibile: o prietena a facut acest magnific tratament, si i s-a spus ca dupa prima sedinta nu se vad efecte, ar trebui facute minim 4-5 ca sa existe o imbunatatire vizibila. Mie mi se pare ridicol, sa dai cateva mii de euro pe tratamente, si sa nu ai nici cea mai mica garantie a rezultatului, cred ca se abuzeaza de increderea (ca sa nu spun de naivitatea) oamenilor. Dermatologii acestia „cu staif” sunt mai preocupati sa-si amenajeze cabinetele cu tot felul de mobila de designer, de parca asta ar compensa lipsa lor de preocupare fata de pacienti (adica, ai dat niste sute/mii de euro, nu ti-ai rezolvat problema, dar macar ai stat pe un scaun Philippe Starck).

    Hai ca m-am lungit foarte mult, cred ca simteam nevoia sa ma revolt nitel :), inca o data multumiri pentru articolele reusite si keep up the good work!

    • Buna Bibi,
      Postul acesta este mai degraba o schita la care mai trebuie sa adaug multe linkuri, o sa scriu si articolul cu unguentele antibiotice l-am scris aici. Despre Ducray citeste aici te rog.
      Deregrarile hormonale pot fi raspunzatoare pentru starea tenului tau si poate si stresul, desi nimeni nu stie cum (o sa scriu despre asta).
      Sincer nu stiu ce se recomanda de catre dermatologi insa cunosc Fraxelul destul de bine (teoretic – practic nu l-am incercat). Da, stiu ca e nevoie de mai multe sedinte si ca nu ti se garanteaza nici un rezultat – dar un tratament Fraxel facut cum trebuie chiar are rezultate (am vazut in UK) si se vede de la prima sedinta. Din pacate sunt medici si medici, iar cei din Romania sunt inca pe vechiul sistem de a face cat mai multi bani de la un pacient. Buna asta cu scaunul Philippe Starck.
      Foarte bine, revolta-te, e singurul mod in care putem schimba ceva in atitudinea acestor medici si in atitudinea producatorilor de cosmetice vis-a-vis de consumator.
      Trimite-mi o poza cu fruntea si gura te rog, close up 🙂 sa vad si eu ce ai acolo. Mergi pe formularul de contact si apoi iti raspund sa imi poti trimite attach. Sunt stresata de email-uri facute publice.

  • Multumesc pentru raspunsul rapid! Am citit si ultimele posturi, eu folosesc deja un unguent antibiotic, Fucidine, dar nu mi se pare stralucit (il folosesc strict local, numai pe zona cu probleme)… O sa incerc si Baneocinul, poate e mai eficient. Nu stiam de confuzia asta intre poli-acizi de fructe (adica mai multi) si PHA = gluconolactona. Cat despre crema Ducray, am mai folosit-o si in trecut, si din cate imi aduc aminte a fost destul de eficienta (dar asta se intampla a long time ago, asa ca poate confund). Pe cutie scrie concentratiile de substante active, dar nu mai tin minte cantitatile respective, in schimb Ph-ul nu prea il mentioneaza companiile producatoare, ceea ce nu e in regula, pentru ca e foarte important. Adevarul e ca pe piata romaneasca nu prea se gasesc produse cu AHA sau BHA ok (adica si concentratii, si ph ok), am mai cumparat pe vremuri din strainatate produse Neostrata sau Mene&Moy care erau mult mai eficiente. Acum am incercat sa comand de pe net niste produse cu BHA, dar vad ca nu mai merge paypal-ul…
    In legatura cu Fraxelul, nu cred ca nu e eficient, problema e ca este prezentat ca un remediu universal pentru orice problema, or m-am documentat, si din cate am citit, exista diferite tipuri de laser care sunt recomandate pentru anumite probleme, nu exista „solutie miraculoasa”, cum spun dermatologii nostri. Adica mie mi se pare de-a dreptul publicitate mincinoasa, si inca pe foarte multi bani (am citit si pe forumuri, sunt multe fete care au dat o gramada de bani pe aceste tratamente cu laserul si au facut cate o sedinta, sau chiar doua, trei, fara rezultate notabile). Vorba ta, la noi medicii au ramas inca la stadiul de a incerca sa obtina cat mai multi bani de la pacienti, fara a fi interesati cu adevarat de problemele lor. Sau, daca nu ai cine stie ce probleme life threatening, nu esti interesant. Vorbeam la un moment dat cu o doamna dermatolog (dintre putinii dermatologi mai ok), si ea era impresionata de cunostintele mele in domeniu (normal, eu sunt interesata sa-mi rezolv problemele asa ca incerc sa aflu cat mai multe, daca la medic nu am sanse) si incerca sa ma convinga sa devin reprezentant medical pentru una dintre companiile producatoare de dermatocosmetice, imi spunea ca fac tot felul de training-uri, se plimba prin toata lumea, merg la tot felul de conferinte etc. Si deci sunt foarte motivati sa-si vanda produsele si sa ia cu asalt cabinetele de dermatologie (exact ca in filmul ala, „Love and other drugs”). Iar dermatologii, fiind si ei bine „prelucrati”, tot cu plimbari, vacante exotice, cadouri, conferinte si simpozioane etc., prescriu respectivele branduri oricui, indiferent de problema. Cam asta e circuitul, din pacate…
    In fine, iar ma intind, multumesc inca o data pentru disponibilitate, o sa incerc mai tarziu, cand ajung acasa, sa fac si o poza, oricum in jurul gurii nu mai am nimic acum, doar niste semne foarte mici, iar pe frunte cateva bubite, si astea ff mici, nici nu stiu daca se vad la aparat.

    • Buna Bibi,
      Inainte sa incerci un nou antibiotic poate ar trebui sa incerci un produs exfoliant care sa functioneze, am facut si o lista ca sa fie mai simplu. In combinatie cu brevoxyl s-ar putea sa ai rezultatele sperate.
      Chestia cu PH-ul ma enerveaza la culme, dar din pacate nu sunt obligati sa il faca public. Nici concentratia de acizi nu sunt obligati sa o faca publica.
      Despre circuitul banilor in industria cosmetica stiu foarte bine, ma bucur ca ai scris si tu, eu i-am blamat destul pe producatori, reprezentanti, dermatologi. Am fost la un moment dat abordata de Nu Skin si i-am refuzat politicos pe motiv ca produsul lor miraculos e apa cu iritanti ce costa 2500 de dolari pe an.

  • Cu laserul Fraxel vroiam sa incerc si eu, ma gandeam ca este ultima solutie pentru ca in rest am incercat de toate. Costa 600 euro sedinta acolo unde m-am interesat eu.

  • hey 😀 as vrea sa stiu daca dupa terminarea unui tratament cu accutane/sotret, secretia de sebum sau marimea glandelor sebacee este mai mica? sau acest lucru e valabil doar cat timp se iau pastilele? teoretic ar trebui sa fie reduse..daca vindeca acneea…dar nu stiu:( ma intrebam daca ar fi bine sa le iau pentru acneea mea rezistenta la antibiotice+multe puncte negre+piele descuamata dar grasa….am auzit ca ar fi bun si pt dermatita seboreica…in caz ca am as impusca 2 iepuri. stiu ca trebuie sa merg la dermatolog dar mi.e frica ca o sa fie ca cei descrisi aici(sa.mi dea creme de spalat de la avene etc). am fost la 14 ani insa surpriza! cerea taxa separata pentru acnee si dermatita si cum venise cu trimitere pt acnee..doar de asta mi.a zis. i.am zis ca mi se cojeste fata si a continuat blablabla.urile ei ca’pana la 22 ani o sa tot am probleme’. ce gluma buna….si la 40 ani poti sa ai dezechilibre hormonale. bineinteles ca n.a pomenit nimic gen’ar trebui sa vad care e cauza mai exact’. stiu ca ai zis ca nu stii daca am sau nu dermatita seboreica dar ea pare a fi singura explicatie pt coji +piele grasa..ce e mai ciudat si ma face sa cred ca asta e pt ca si pielea din urechi e ft grasa si mereu am niste coji pe acolo…mai nou am 2 zone micute simetrice pe ambele brate unde pielea e uscata si descuamata…din fericire nu e infectata sa sa ma manance deci cred ca e o forma usoara…si nu vreau sa se agraveze. nu stiu ce altceva ar putea fi. am citit ca si tu ai avut problema asta si e aceea te intreb despre accutane/acid salicilic/anticonceptionale/etc ceva ce ar putea sa mearga. 😀 scuze ca par cam disperata 🙁 vreau sa am un ten normal..sau cu probleme minime, nu perfect. te pup 😀 aaa da cand aveam 5 ani am avut niste coji oribile pe cap si m.am spalat cu selsun blue…l.am folosit iar si atunci la 14 ani cand mi.a aparut aceasta ‘chestie’ pt ca era si la nivelul capului(nu mi.am dat pe fata cu el de frica). acum pe cap e numai matreata si pe fata cam echivalentul ei..sper ca te ajuta ce am mentionat :* o zi buna si sanatate baietelului tau, e norocos sa aibe o mama asa. maica.mea zice ca exagerez cnd ii vorbesc de cosurile mele, desi ea are si la 42 ani!!! pori dilatati, cosuri….no comment

    • Buna artemis,
      In timpul tratamentului secretia gandelor sebacee este aproape de zero. Dupa terminarea tratamentului glandele pot reveni la marimea anterioara sau pot ramane mai mici, dar nu vor fi ca in timpul tratamentului. Persoanele tratate au reactionat diferit dupa oprirea tratamentului. Conteaza si cat timp si cu ce doza a fost luat acel medicament. Acneea se vindeca pentru ca nu exista sebum care sa o intretina. Punctele negre nu vor mai fi temporar insa dupa terminarea tratamentului vor reveni daca nu folosesti exfolianti. Roaccutane descuameaza si usuca pielea. Dermatita seboreica tot de seboree este intretinuta si se va vindeca probabil cu roaccutane.
      Zonele de pe brate sunt putin probabil sa fie dermatita seboreica.
      Eu as propune sa iti tratezi dermatita cu Kelual, aplici si in urechi. Sa iti faci o analiza din pustule sa vezi totusi ce microb ai pe piele. Sa incepi o rutina de ingrijire corecta care sa contina: exfoliant chimic, protectie solara, hidratare corecta, produse antibacteriene pentru pustule (benzoyl peroxide, acid azelaic). Dupa 2,3 luni ar trebui sa existe o schimbare majora pe pielea ta.
      Roaccutane nu este o joaca si daca vrei sa faci copii eu nu te-as indruma niciodata spre acest medicament, eu nu sunt medic si nu imi asum responsabilitatea de a recomanda Roaccutane.

      • multumesc mult pt raspuns >d< esti o dulce.
        ai dreptate ca nu e de joaca cu roaccutane. intai o sa fac cum mi.ai recomandat tu si daca merge o sa fie ft bn 😀 iubitul meu a luat sotret mai demult si mi.a povestit ca avea o acnee urata…si i s.a redus considerabil insa tot mai apar 1, 2 ….de la hormoni + niste pct negre pe nas. dar el e norocos si n.are pielea grasa. am citit ca si tu folosesti/ai folosit kelual. trebuie sa.l folosesti constant? sau nu mai e nevoie dupa un timp de el? si banuiesc ca trebuie sa tratezi incontinuu dermatita ca sa nu revina? sau trece pt o perioada si trb sa folosesti numai produse de intretinere cum ai spus…acid salicilic, creme neiritante pana reapare dupa un timp si atunc trb tratata iar? o sa ma rog de parintii mei sa ma duca la analize 🙂 te pup :* sanatate multa

        • Buna artemis,
          Am scris despre dermatita seboreica. Se trateaza cu produse speciale si cu hidratare corecta. Citeste te rog articolele despre hidratare.

  • Buna! Inainte de toate vreau sa iti zic ca iti apreciez munca depusa si stimez modalitatea de abordare. Am invatat multe si pe aceasta cale iti multumesc din suflet!
    Imi iau inima in dinti in a cere un gand, un sfat…
    Pana acum un an tenul meu era foarte frumos, lumios si il caracterizam a fi normal-uscat in zona obrajilor. Insa mi-au aparut niste „manifestari”. Le-am zis asa deoarece pustule/papule nu sunt, puncte negre nu, ar mai ramane punctele albe, dar nu sunt foarte sigura. Imi apar pe pometi (pe linia ce uneste nasul cu tampla), bubite rosiatice, sub piele parca, in „manunchiuri”. Zona fruntii este momentan cu tendinta de ingrasare, dar in mod bizar acolo nu apar… Sunt reactive (se inrosesc uneori, ma manaca sau imi provoaca disconfort, ori alte ori peste noapte se trag aproape complet). Sunt recurente (imi apar la anumite intervale, uneori fata mi-e curata) . La inceput au aparut mai putine, acum de fiecare data sunt putin mai multe si mereu aleg alta zona pe pometi, parca in miscare descendenta, spre nas…
    Nu imi dau seama daca e vreun fel de acnee ori altcvea…
    Tenul meu (si pielea in general) este palid, cu pielea extrem de subtire si delicata (asemanatoare copiilor). In prezent ma demachiez in fiecare zi (micelara+ gel curatare) si hidratez dimineata, iar seara aplic Effaclar Duo (care mai tine situatia sub control uneori). Am renuntat la exfolierea mecanica.
    Ai mai auzit de asa ceva? Pana nu stiu ce este, mi-e frica sa aplic produse care ar putea sa-mi raneasca pielea sensibila.
    Iti multumesc !

    • Buna Dana,
      Este prea putin probabil sa ai o forma de acnee insa iti dai seama ca nu iti pot spune cu exactitate pentru ca nu stiu cum arata afectiunea ta.
      Totusi, cred ca aceste „manifestari” pot fi efecte ale unei rutine de ingrijire incorecte sau a folosirii produselor nepotrivite.
      De exemplu: nu folosesti protectie solara. Effaclar Duo nu este un produs hidratant potrivit tenului sensibil, contine iritanti, emolienti, un cell communicatin si un acid exfoliant, iar folosirea SPF-ului este necesara in cazul in care aplici pe piele exfolianti.
      Ce ingrediente contin gelul de curatare si crema hidratanta pe care o folosesti dimineata?

  • Gelul de curatare este IWOSTIN Purritin Face Cleansing Gel for sensitive, oily, acne-prone skin si contine asa :
    INCI ingredients: aqua, Iwonicz aqua, sodium laureth sulfate, lauryl glucoside, cocamidopropyl betaine, cocamidopropyl betainamide mea chloride, glycerin, PEG-7 glyceryl cocoate, aloe barbadensis leaf juice, sodium PCA, magnesium PCA, zinc PCA, manganese PCA, melaleuca alternifolia (tea tree) oil, lactic acid, PEG-12 dimethicone, allantoin, sodium benzoate, triclosan, disodium EDTA, 2-bromo-2-nitropropane-1,3-diol, parfum.

    Crema hidratanta este OLAY Complete Care Day UV Fluid SPF 15 for normal/oily skin si contine INGREDIENTS: Aqua, Glycerin, Ethylhexyl Salicylate, Niacinamide, Butyl Methoxydibenzoylmethane, Dimethicone, Isopropyl Palmitate, Octocrylene, Phenylbenzimidazole Sulfonic Acid, Tocopheryl Acetate, Panthenol, Aluminum Starch Octenylsuccinate, Polyethylene, Dimethiconol, Cetearyl Glucoside, C13-14 Isoparaffin, Polyacrylamide, Arachidyl Alcohol, Benzyl Alcohol, Cetearyl Alcohol, Cetyl Alcohol, Myristyl Alcohol, Stearyl Alcohol, Myristic Acid, Palmitic Acid, Stearic Acid, Sorbitan Stearate, PEG-100 Stearate, Laureth-7, Triethanolamine, Disodium EDTA, Ethylparaben, Methylparaben, Propylparaben, Parfum, Alpha-Isomethyl Ionone, Anise Alcohol, Benzyl Benzoate, Benzyl Cinnamate, Benzyl Salicylate, Butylphenyl Methylpropional, Citronellol, Hexyl Cinnamal, Hydroxycitronellal, Hydroxyisohexyl 3-Cyclohexene Carboxaldehyde, Limonene, Linalool.

    Gelul il folesesc de vreo 3-4 luni, crema insa numai de vreo luna. Micelara este Bioderma Sensibio H2O.
    Ma gandeam ca ar putea fi ceva micotic sau mai rau, de factura endocrinologica, dar n-as sti…
    Multumesc pentru raspuns.

    • Buna Dana,
      Nu stiu daca mai este de actualitate intrebarea ta. Ambele produse contin iritanti, mai ales crema hidratanta eu nu le-as folosi pe un ten problematic.
      Spune-mi te rog cum arata tenul tau acum si daca mai ai nevoie de ajutor.

      • Buna Corina,
        Din pacate nu am bifat casuta de instiintare pe e-mail si vazut numai acum raspunsul tau. Inainte de toate vreau sa-ti spun din nou cat iti stimez munca si cat apreciez sfaturile care ni le dai zilnic. Iti sunt profund recunoscatoare.
        De cand ti-am scris prima data, tenul meu si-a mai revenit, daca imi apar acele „bubite” se intampla mult mai rar, mai putin inflamate, cate una-doua nu manunchiuri ca inainte.
        La crema Olay UV Fluid am renuntat de mult vazand ca ma irita si-mi provoaca pete rosii (care dispareau in cateva minute, dar reactia mi s-a parut nasoala)
        Dupa ce am terminat gelul de curatare Purritin mi-am luat Eucerin Dermatoclean de care sunt mult mai mutumita (am rugat o prietena sa-mi aduca Boots simply senzitive din UK)
        Folosesc uleiul de jojoba in fiecare seara care este minunat si dimineata SPF 50 de la Bioderma.
        Tenul mi-e muult mai bine, dar sincer ar mai incapea.
        Iti multumesc din tot sufletul !

  • Salut!
    In primul rand, multumesc pt toate articolele atat de bine scrise si pline de sfaturi utile si corecte.
    In al doilea rand, am nevoie de sfatul tau. Povestea tenului meu , pe scurt: de vreo 3 ierni am inceput sa am probleme cu o acnee ceva mai severa , papulele au devenit formatiuni eritematoase, mai intinse ca suprafata, dureroase , pareau mai profunde, mai greu de vindecat, apareau mai frecvent , cam 1/sapt. Practic ele nu mai formeaza puroi, sunt mai degraba niste formatiuni indurate, nodulare (evitam cuvantul pt ca nu stiu exact daca este vorba de acneea nodulo-chistica). In prima iarna, am mers la dermatolog , mi s.a pus diagnosticul de, demodecidoza , mi s.a prescris un preparat magistral pe baza de eritromicina si metronidazol si pt ingrijirea zilnica produse de la ivatherm: o crema de zi pt ten sensibil normal/mixt, un demachiant si gelul de curatare Ivapur. Am folosit preparatul magistral pana cand mi.a disparut acneea. Inainte incercasem si Zineryt, dar ma cam iritam de la el, imi apareau papule pruriginoase si nici nu parea sa aiba efect.
    In iarna urmatoare au reaparut problemele, am mers la alt dermatolog, mi s.a pus diagnosticul de acnee polimorfa (desi aveam cam acelasi lucru, mi s.a spus ca diagnosticul de, demodecidoza a fost eronat) si mi s.a recomandat un tratament cam SF: un preparat magistral pe baza de metronidazol, oxid de zinc ; eritroacnol; zineryt ; azitromicina 1/3 zile timp de 6 luni cred. Mi s-a parut exagerat, n-am vrut sa iau un tratament sistemic cu antibiotice, mai ales ca ma suspectez de alergie la aceasta clasa de antibiotice (sunt alergica la mai multe, mi.e teama sa risc). Asa ca am folosit doar preparatele local, strict pe pustule, doar atat cat le-am avut, s-au vindecat destul de repede. Te rog, lamureste-ma daca am gresit.
    Acum, dupa a 3-a iarna , mi.a reaparut acneea de vreo 2 saptamani , nu stiu cum s.a redeclansat(am inceput sa folosesc aiurea o bb cream , am postat si acolo). Nu as mai dori sa merg la dermatolog, as vrea sa merg chiar maine sa.mi cumpar Brevoxyl , sfatuieste.ma daca e bine asa. In rutina mea aproape zilnica intra Ivapurul de la Ivatherm, curatarea tenului, hidratarea si utilizarea unui fond de ten cu SPF. Scuze pt comentariul extrem de lung. Am ten mixt, pori destul de vizibili , destule puncte negre.

    • Buna Ruxandra,
      Diagnosticul de demodecidoza ti-a fost pus in urma unei analize? Demodexul este un acarian, se vede la microscop, e nevoie doar de cateva minute pentru investigatie si e banala.
      Din cele spune mai sus e clar ca orice ai avut pe ten prima si a doua oara a fost sensibil la metronidazol si eritromicina. Ciudat ca al doilea medic nu a crezut ca ai demodex, dar tot tratament de demodex ti-a prescris (adevarat, a suplimentat si cu antibiotice pentru acnee).
      Nu mai conteaza daca ai gresit sau nu, conteaza cum arata acum tenul tau si ce poti face pentru el (cel putin asa cred eu).
      Eu ti-as propune o abordare diferita pentru a incerca sa ameliorezi afectiunea cutanata de care suferi acum, iar daca va fi nevoie (si doar in urma unei analize de laborator) va trebui sa folosesti si ingrediente precum metronidazol sau antibiotice.
      Rutina ta zilnica ar trebui sa contina: curatarea tenului, exfoliere, hidratare, protectie solara (doar fond de ten nu e suficient), aplicarea unui ingredient antibacterian (oricare din lista celor cu benzoyl peroxide, exista si altele mai putin iritante decat Brevoxylul).
      Imi poti scrie prin formularul de contact (sper ca merge) daca ai nevoie de ajutor in construirea schemei pe samptamani cu introducerea treptata a produselor.
      Ar fi bine sa iti faci o analiza de Demodex si o analiza bacteriologica din pustule la un laborator dermatologic, dar dupa ce intrerupi folosirea cremei pe care o banuiesti responsabila de recidivarea afectiunii tale.

      • Intr.adevar, pt Demodex folliculorum s-a facut o analiza microbiologica inainte de a se pune diagnosticul. Ciudat este ca , dupa ce trec de aceasta perioada de iarna cu acnee „urata”, nu-mi mai apar cosuri deloc, nici macar in perioada menstruatiei.
        M-am hazardat un pic si mi-am luat Brevoxyl, pt ca urmarind pozele cu acneea nodulo-chistica, mi-am dat seama ca seamana izbitor cu ce troneaza acum pe obrazul meu. Prietenului meu i s-au suprainfectat nodulii si a fost nevoie sa fie excizati. Deh, n-a stiut ce e de facut, a mers la spital, l-au trimis la chirurgie si dupa cum bine sa stie, in functie de specialistul la care mergi, primesti si tratamentul: clinicianul o sa.ti dea antibiotice sistemic si antiseptice local; chirurgul va taia si va curata. :)) Stiu, variaza in functie de gravitate, doar glumeam! 😀 Cert este ca are niste cicatrici postoperatorii nu chiar estetice. Asa ca mi.e teama sa nu mi se intample la fel.
        Am tot citit articolele de pe blogul tau si am decis sa incerc sa-mi cumpar un exfoliant chimic cu BHA si o crema de protectie solara cu un SPF corespunzator. Voi analiza bine si ingredientele Ivapurului (produsul meu de curatare solubil in apa) si cele ale cremei hidratante. N-as vrea sa fac bine pe o parte si sa stric pe cealalta.
        Voi incerca sa repet si analiza pt Demodex , dar trebuie sa recunosc ca astept stagiul de , dermatologie pe care il voi face cam peste o luna. 🙂 Multumesc frumos pt sfaturi , voi apela cu incredere daca nu ma descurc cu schema, dar ceva ma face sa cred ca imi voi gasi raspunsul in articolele pe care le-ai scris deja. 🙂

        • Buna Ruxandra,
          Felicitati pentru stagiul de dermatologie. Iti doresc o cariera minunata si cat mai multi pacienti carora sa le fii de ajutor.
          Sunt convinsa ca vei reusi sa iti construiesti orice schema de tratament iti doresti.
          Din experienta mea, Demodexul nu „pleaca” niciunde de pe ten in anumite perioade ale anului si cred (dupa cum bine zici) ca o analiza te va lamuri daca mai ai sau nu acel acarian pe ten. Brevoxylul, fiind antibacterian, nu are efect asupra Demodexului insa orice forma de pustula beneficiaza intr-o anumita masura de efectele unui produs antibacterian. Cred ca doar incercand vei sti daca iti este sau nu benefic acest gen de produs.
          Probabil ca stii deja multe despre afectiunea cu Demodex, dar poate vei citi articolul in care o sa povestesc mai multe despre cum ne putem ingriji pielea in acest caz si mai ales ce masuri de igiena ar trebui sa avem (folosirea catorva picaturi de ulei tea tree in detergentul de rufe, mare atentie cu pisicile, etc).

          • Buna Corina!

            Multumesc frumos pt felicitari, dar n-as vrea sa-mi asum merite pe care nu le am. Cel mai probabil este ca nu voi fi dermatolog, sunt doar o studenta la medicina generala in anul 6 care printre alte diverse stagii il face si pe cel de , dermatologie. Deci momentan nu stiu mai nimic(in afara de ce am citit si eu ca tot omul pe internet), dar astept cu nerabdare sa termin medicina de familie si chirurgia plastica. 🙂 Si chiar si dupa stagiu, sunt convinsa ca nu voi sti mai multe decat tine. De obicei la stagii se pune accentul pe o cu totul alta patologie decat cea mai frecvent intalnita. M-am indepartat de la subiect.
            Si eu stiam ca Demodex este un saprofit, dar cumva mi-a creat impresia ca pe mine ma va chinui doar iarna. Mai este un aspect de luat in seama: eu lucrez cu accesorii de bronz. Desi nu am alergie la bijuteriile de acest fel, mi s-a mai intamplat sa ma manance fata daca m-am atins din greseala in timp ce lucram. Oricum, voi urmari articolul despre Demodex si , desi nu pot evita bronzul, voi avea grija sa nu-mi mai ating fata.

          • Buna Ruxandra,
            Daca ai norocul sa vezi simti mancarime sau sa obseri iritatie la contactul cu anumite substante e foarte important sa ai mare atentie atunci cand interactionezi cu ele, pielea este un organ atat de mare, se „comporta” diferit in anumite zone ale corpului dupa cum cred ca ai observat.
            Chiar daca nu vei fi dermatolog eu iti urez o cariera frumoasa in medicina si sper sa iti umple viata de bucurie sentimentul de a stii ca ai fost de folos cuiva.

  • Buna Corina,
    Abia ce am descoperit site’ul tau si ma bucur foarte mult… Vreu sa’ti multumesc pentru articolele interesante pe care le’ai scris…mi’au fost de mare ajutor…
    Ma confrunt cu o acnee, ceva mai usoara(zic eu), insa nu pot scapa de ea… am pe frunte multe cosuri, dar sunt foarte mici…iar pe nas si barbie puncte negre…
    Am auzit de crema cu extract din melc de la Herbagen, cum ca intr’o luna ar dispare acneea…
    Vreau sa o comand si as vrea sa stiu si parerea ta in legatura cu aceasta, daca mi’ar folosi… si daca nu, te rog sa ‘mi recomanzi ceva…am incercat mai multe tratamente, dar fara rezultate…
    In speranta ca ma vei indruma spre ce e mai bun, iti multumesc!
    Iti doresc o viata frumoasa si toate dorintele sa’ti fie implinite!

    • Buna Ariana,
      Citeste te rog Disclaimer. Cred ca despre aceasta crema am mai fost intrebata, foloseste metoda de cautare in site descrisa in Disclaimer.
      Mai mult decat atat, nu pot sa imi spun parerea despre un produs ale carui ingrediente nu le cunosc pentru ca eu nu cunosc toate produsele cosmetice, este imposibil.

      • Buna Corina,
        Am folosit metoda de cautare descrisa in Disclaimer, insa nu am gasit…
        Iti voi scrie mai jos ingredientele folosite in aceasta crema…
        Ingrediente (INCI): Aqua (nat), Glycerin (veg), Helix Aspersa Secretion/Polyhelixan (nat), Dicaprylyl Carbonate (veg), Glyceryl Stearate, Ceteareth 20, Ceteareth 12, Cetearyl Alcohol, Cetyl Palmitate (veg), Simmondsia Chinensis (veg), Cetyl Alcohol (veg), Allantoin (veg), Max. 1%: Parfum, Butylphenyl Methylpropional, Alphahydroxiacids, Benzyl Salicylate, Benzyl Alcohol, Ethyl Lauroyl Arginate HCL, Methylisothiazolinone, Ethylhexylglycerin, 2 Amino – 2 Methyl – 1 Propanol.
        veg – origine vegetala
        nat – origine naturala

        Multumesc!

        • Buna Ariana,
          In primul rand contine iritanti care au mare potential in a sensibiliza pielea, unul dintre ei nici nu se mai foloseste in prea multe produse cosmetice care raman pe piele ci rareori se foloseste in produsele care se limpezesc. In acest caz s-a preferat folosirea acestuia doar pentru a evita parabenii.
          Apoi, extractul acela de melc (care de fapt e o substanta secretata de melc) nu are studii care sa ii ateste efectele asupra pielii. In rest nimic interesant in crema asta, din pacate.

          • Buna Corina,
            Multumesc in primul rand pentru ca mi’ai raspuns si pantru sfat…
            Mai stiu de o crema de care facea reclama la televizor…. Crema cu extract de melc si ulei de jojoba IVYSS…
            La ingrediente spune caci, „crema contine PolyHelixan – un puternic regenerator natural extras din secretia melcului Helix Aspersa si ulei de jojoba, cu proprietati emoliente si structura similara cu sebumul creat in mod natural de piele.” si doar atat… aaa da….si mai spune ca nu contine parabeni si parafine… si este testata dermatologic.
            Ai putea sa imi spui te rog parerea ta in legatura cu aceasta crema?
            Am gasit’o si pe internet pe urmatorul site: http://www.ivyss.ro/?tn=productview&c=181438&pid=1155727
            Multumesc mult!

          • Buna Ariana,
            Repet, extractul din secretia melcului nu are studii dovedite care sa ateste efectele asupra pielii. Uleiul de jojoba este benefic intr-adevar, dar poti achizitiona o sticla intreaga la mai putin decat costa crema respectiva.
            Vad ca e ambalatat in borcan. De fiecare data cand bagi degetele in borcan contaminezi produsul. Si cel mai rau, in descriere se spune ca trebuie sa o aplici cu 15 minute inainte de expunerea la soare. Probabil ca stii pana acum ca expunerea la soare nu face deloc bine tenului cu acnee, dimpotriva. E nevoie sa folosesti protectie solara zilnica.
            Nu stiu ce alte ingrediente contine in afara de polyhexilan si jojoba, se poate sau nu sa contina si iritanti.
            Pentru afectiunea ta, de mare ajutor ar fi un exfoliant chimic BHA 2%, protectie soalara, curatare blanda si hidratare zilnic. Pentru pustulele de pe frunte un antibacterian este ideal.

  • Buna, Corina…
    Ma bucur nespus de mult ca am descoperit site’ul tau….
    Si eu ma confrunt cu acneea…am pustule pe frunte si puncte negre pe nas si barbie…
    Am o crema, adusa din afara…. e de la firma LIONGOLD… si se numeste teebaumol creme….
    Contine:
    -aqua, isopropyl palmitate, glycerin, glycerin stearate, cetearyl alcohol, butyrospermum parkii butter,
    -olea europaea oil, stearic acid, palmitic acid, ceteareth-12, ceteareth-33, panthenol, aloe barbadensis,
    -allantoin, tocopheryl acetate, BHT, triethanolamine, phenoxyethanol, methil paraben, ethyl paraben, -propyl paraben, butyl paraben, isobuthyl paraben, melaleuca altemifolia, limonene. ..
    As vrea sa stiu daca se poate si parerea ta despre aceasta crema…
    Multumesc!

    • Buna Codruta,
      In primul rand aceasta crema nu este potrivita decat tenului uscat, in cazul tenului gras poate fi comedogenica pentru ca are in compozitie ulei de masline si unt de shea (citeste te rog articolul despre uleiuri vegetale daca vrei). In al doilea rand contine iritanti. Nu contine nici un ingredient care sa ajute efectiv in ameliorarea pustulelor sau punctelor negre.
      Tot ce poate face acest produs, in cazul tau, este sa inrautateasca acneea si sa produca mai multe puncte negre.

    • Buna Andreea,
      Nu cunosc lista de ingrediente, dar din cate observ este un antibacterian puternic si nu este potrivit pentru curatarea tenului. Curatarea tenului trebuie realizata cu produse blande, dar eficiente, iar produsele antibacteriene se aplica local pe zonele unde se dezvolta bacterii in exces (pustule).

  • Buna ziua,

    Nu vreau sa va deranjez, dar daca v-as trimite o poza sa vedeti problemele tenului meu ar fi in regula?
    De la 13 ani ma chinui cu acneea si am aproape 19..chiar nu mai stiu ce sa mai fac…

  • buna..sunt in a 3a saptamana de proba cu toata gama bioderma si voiam sa intreb ce parere ai despre micile cicatici ce raman dupa..dupa parerea ta merita sa mai dau cativa banuti pe crema aceea cicabio de la bioderma??problema mea e ca inca nu imi cunosc tenul..nu stiu ce anume mi.ar trebui pt ca nu stiu ce fel de acnee am ..eu acum nu sunt in tara,dar anul trecut am fost la vreo 6 medici dar fara rezultat. am fost aici la un dermatolog(ce-i drept nu sunt intr.un oras foarte mare) si mi.a zis ca acneea mea e usoara..desi cred ca e mai mult decat usoara. cand am fost la derma aveam vreo 6 cosuri pe fiecare obraz,vreo 5 pe frunte si vreo 3 p barbie(daca le.am enumarat bine:p ) acum fata mea e curata dar problema e ca am 3 creme una sebium akn,sebium al si sebium hydra(ultima mi.a zis sa o folosesc seara)..solutia micelara si gelul.intrebarea e urmatoarea care din cele 2 o folosesc seara si care la amiaza..

    • Buna Niko,
      Exista un articol despre cicatricile post acnee. In afara de retinoizi si concentratiile mari de exfolianti (cu PH-ul potrivit) nu te ajuta prea multe produse cosmetice.
      La amiaza nu folosesti nici o crema, dimineata ai nevoie neaparata de protectie solara, iar seara ai nevoie de exfoliere si hidratare. Nu cunosc concentratia de acid salicilic din Akn Sebium si Ai Sebium si nici PH-ul, dar ambele produse le contin. Nu stiu daca sunt eficiente ca exfoliant, dar daca ar fi ar trebui sa aplici doar unul dintre ele, seara, inainte de Sebium Hydra.
      Daca concentratiile de acid sunt mici si PH-ul prea mare le poti aplica pe ambele, cu AI aplicat primul, apoi AKN.
      Daca nu folosesti protectie solara si acele produse exfoliante chiar exfoliaza ai toate sansele sa te iriti sau sa te arzi daca te expui razelor solare.
      Citeste te rog articolul pentru ingrijirea tipului tau de ten si cel despre hidratarea pielii, apoi analizeaza crema hidratanta pe care o ai si observa singura cat de hidratanta este sau nu este.
      Personal folosesc si recomand produse care nu fac un secret din concentratiile de acizi si PH, e mai simplu sa stiu cu exactitate decat sa fac presupuneri. Ai incercat produsele Paula’s Choice?

  • nu am incercat paula’s choice..chiar o sa dau un serach p google sa vad despre ce e vorba..eu nu sunt in romania si aici pt a.ti prescrie un doctor antibiotic treb sa ai acnee cronica..sunt f suparata pt ca aici pt o programare la un dermatolog treb sa astepti intre 2 si 6 luni,deci cu alte cuvinte poti murii de cancer de piele..si cand in sfarsit te duci o baga pe aia ca nu ai acnee..dar pe fata mea ce e nenica??ca nu m,am facut cu markerul..offf!! asa ca nu.mi vine sa cred dar imi venii dor de farmaciile noastre,,,ms mult pt sfaturi..

    • Buna Niko,
      Paula’s Choice vinde international.
      Pentru antibiotice ar trebui sa ai o analiza bacteriana si o antibiograma, in Romania se abuzeaza de antibiotice fara analize.

  • hei buna:) as avea nevoie de ajutorul tau….Am acnee comedoniana plus cateva pustule care apar in anumite momente ale lunii..Pot sa spun ca am incercat orice:creme,masti,lotiuni,am fost la cosmetica convinsa ca scap de punctele negre si cele albe…dar surpriza nu a functionat,am strans din dinti si am stat acolo o ora intreaba pana mi-a macelarit intreaga fata,cand am iesit de acolo eram mai rosie decat un rac si obrazii imi erau vineti! As dori sa stiu cum as putea trata acneea comedoniana fara sa fiu nevoita sa imi macelaresc fata pentru ca in urma raman semne groaznice si dupa 1 2 saptamani apar mai multe puncte albe si negre si pur si simplu nu le mai suport,sunt la capatul rabdarilor mele,uneori cand ma vad in oglinda imi vine sa imi smulg cu totul fata .

    • Buna Claudia,
      Pentru ameliorarea comedoanelor ai nevoie de acid salicilic (BHA) 2%, pentru pustule ai nevoie de un antibacterian (benzoyl peroxide sau acid azelaic). Citeste te rog rutina de ingrijire a tenului cu tendinte acneice, despre exfoliere, ingredientele antibacteriene, protectie solara, hidratare. Citeste si articolul despre puncte negre.

  • Buna Corina.De mult timp iti urmaresc blogul insa nu m-am incumetat sa iti scriu pana acum.Sufar si eu de acnee de vreo 3 ani, dar cu o pauza de un an pentru ca am folosit zynerit si timp de un an mi-a fost bine apoi acneea a revenit si nu stiu ce sa mai fac.Nu cunosc cauza aparitiei acneei cu toate ca mi-am facut analize, am fost la ginecolog si totul a iesit bine.De cateva luni am incercat sa-mi fac o rutina asa cum am vazut pe blogul tau,dar nu prea mi-a iesit.Am dat o gramada de bani pe creme de la Avene, La Roche-Posay, SkinCode,Isis Pharma ( dupa asigurarile farmacistelor ca niciuna dintre ele nu contine iritanti) si mi-am luat si Retin-A si Brevoxyl.In timpul folosirii lor acneea mea s-a agravat asa ca am renuntat la aproape toate.In prezent rutina mea consta doar in spalat pe fata cu gelul Effaclar de la La Roche-Posay (nu gasesc ingredientele pe internet sa ti le trimit)dupa care aplic Brevoxyl pe pustule.Sper sa ma poti ajuta cu cateva sfaturi si poate chiar sa ne intalnim pentru ca sunt din Timisoara.

    • Buna Adriana,
      Despre gelurile de curatare „dermatocosmetice” am scris o serie de articole.
      Nu stiu daca ai citit despre Brevoxyl, ai nevoie de protectie solara zilnica, indiferent de anotimp. Nu stiu daca rutina pe care o ai acum (curatare, Brevoxyl) o faci dimineata sau seara, dar daca Brevoxyl-ul este singurul produs pe care il aplici pentru tratarea acneei ar trebui sa il aplici seara, doar pe pustule, dupa care sa aplici o crema hidratanta.
      Nu stiu in ce fel ai introdus Brevoxyl-ul si Retin-a-ul si mai ales daca ai folosit protectie solara, este posibil ca agravarea acneei sa se datoreze folosirii incorecte a produselor sau intolerantei la ingrediente.
      Farmacistele sunt in primul rand vanzatoare, mai ales cele care te sfatuiesc cu privire la alegerea „dermatocosmeticelor”, nu cred ca vreuna cunoaste ingredientele produselor cosmetice si iti poate spune daca un produs contine sau nu iritanti.
      Iti voi scrie un mail pentru a stabili o intalnire, intre timp ar trebui sa citesti mai multe articole despre piele si acnee, exfoliere, protectie solara, hidratare, etc.

  • Rutina de acum o fac si dimineata si seara.Poate ca nu le-am introdus corect cu toate ca am gasit aici pe blog un articol unde scriai exact cum se introduc produsele treptat, e adevarat ca eu de nerabdare sa scap de acnee le-am introdus putin mai repede si da am avut protectie solara.Multumesc pentru sfaturi si astept sa ne vedem.

    • Buna Adriana,
      Graba strica treaba, intotdeauna. Nu am scris articolul despre introducerea produselor in rutina zilnica doar pentru a-l scrie, e important sa se introduca aceste produse treptat pentru a da timp pielii sa se acomodeze cu ele si pentru a evita efectele adverse.

  • Buna Corina!
    Ieri am primit rezultatele analizelor bacteriologice din pustule si au iesit pozitive la Staphilococcus aureus . Presupun ca urmatoarea vizita tb. sa o fac la medic pt a-mi prescrie un antibiotic . Insa va fi de-ajuns?Iau antibiotic si gata…ma vindec de acnee ? S-au e ceva mai mult? Ce pasi ma sfatuiesti sa urmez?
    Multumesc pentru tot ajutorul tau!

    • Buna Carmen,
      Trebuie sa mergi la un medic cu antibiograma unde scrie la ce antibiotice este rezistent sau sensibil respectivul stafilococ.
      In urma tratamentului cu antibiotic acneea se va vindeca. In afara de antibiotic (care poate fi si un medicament cu aplicare locala, nu neaparat oral) trebuie sa folosesti un exfoliant chimic (BHA 2%) si un produs antibacterian (benzoyl peroxide sau acid azelaic). Poti citi articolul despre rutina zilnica a tenului acneic, citeste despre curatarea tenului, protectia solara, despre produsele necesare in cazul in care ai acnee.
      Multa sanatate!

  • Salutari Corina !
    Medicul dermatolog la care am fost mi-a spus ca acest stafilococ auriu il avem cu totii pe piele iar aceasta analiza nu este relevanta . Mi-a spus ca in primul rand acneea mea e provocata de mine , pentru ca imi sparg pustulele , ceea ce trebuie sa recunosc ca este adevarat . Am o obsesie in acest sens de care trebuie sa scap , insa este f. dificil …
    Apoi mi-a prescris o mixtura cu urmatoarea compozitie metronidazol , acid salicilic ,rezorcina cu care trebuie sa ma dau pe piele o data pe zi .
    Te rog , Corina imi poti spune ce parere ai despre aceasta mixtura si despre ingredientele ce o compun ?
    Multumesc !

    • Buna Carmen,
      Nu comentez cele spuse de dermatologul la care ai fost, iti spun doar despre mixtura prescrisa:
      1. Metronidazolul este un antibiotic care se prescrie de obicei in acneea rozacee sau in cazurile de Demodex.
      2. Acidul salicilic este un exfoliant pe care il recomand, iti spusesem de el si in comentariul anterior. Nu stiu ce concentratie ti-a fost prescrisa si nici ce PH are mixtura per total, ar trebui sa fie 2% cu PH intre 2.8 si 3.5 pentru ca exfoliantul sa fie eficient.
      3. Rezorcina este un ingredient de generatie foarte veche, folosit ca dezinfectant si chiar ca exfoliant (doar daca are concentratii mari). Ultimele studii ale acestui ingredient arata ca este extrem de iritant pentru piele si ar trebui evitat. Mai mult decat atat, in combinatie cu un acid exfoliant, rezorcina este iritanta, beneficiile aduse de ea sunt foarte mici comparativ cu efectele negative.
      Parerea mea si sfaturile din comentariul anterior sunt neschimbate. Citeste articolele despre acnee, despre ce sa nu faci cand ai acnee (da, nu ai voie sa spargi pustulele), despre rutina de ingrijire a tenului acneic, etc.

  • Buna, urmatorul tratament este bun pentru tratarea acneei?
    Dimineata: curatare(Ivapur gel spumant purifiant), Brevoxyl pe zonele cu acnee, hidratare, protectie solara
    Seara: curatare, BHA, brevoxyl,hidratare
    Inca nu l-am inceput, vreau o parere inainte. Mai trebuie adaugat ceva? trebuie sa folosesc si retinoizi? ce crema sa folosesc pentru hidratare si protectie solara?

    • Buna Constantin,
      Produsul antibacterian ar fi bine sa il aplici o singura data pe zi. Hidratarea in cazul tau dimineata ar trebui sa o faci cu un produs lichid, in nici un caz o crema.
      Exista si produse fara iritanti, ar trebui sa folosesti doar produse bine formulate, ai deja acnee si nu trebuie sa adaugi alte probleme tenului.
      Inainte de a incepe orice rutina zilnica trebuie sa faci analize din pustule pentru a descoperi ce afectiune ai, pustulele de pe ten sunt efecte, nu cauze.
      Poti folosi si retinoizi, sunt foarte potriviti in cazul in care ai acnee.
      Pentru a evita neplacerile cauzate de iritatii te sfatuiesc sa citesti cu atentie articolele despre curatarea tenului, exfoliere, protectie solara, hidratare, cum se integreaza produsele in rutina zilnica, care sunt timpii de asteptare in aplicarea produselor cosmetice, retinoizi, etc.
      Pentru o rutina de ingrijire personalizata poti veni la cabinet la consultanta cosmetica.
      Protectie solara – orice produs fara iritanti cu SPF 15-30, care nu este water resistant. Nu stiu tipul tau de ten (nu am cautat comentariile precedente sa vad daca ai mentionat sau nu), nu iti pot face o recomandare clara. Personal recomand produsele Paula’s Choice.
      Hidratare – orice produs care contine antioxidanti, ingrediente skin identical, ingrediente cell communicating, nu contine iritanti si este potrivit tipului tau de ten.

      • Multumesc pentru raspuns, am sa strang bani si am sa imi cumpar Paula’s Choice 2% BHA Liquid.Stau intr-un oras in care nu se poate face analiza pustulelor, dar am aplicat brevoxyl pe un cos si l-a redus considerabil.Am un ten gras,acneic.Din pacate distanta de 605 km ma impiedica sa vin la cabinet.

        • Buna Constantin,
          Da, e cam departe, intr-adevar. Sa urmaresti blogul saptamana urmatoare, o sa pun la dispozitie un numar de telefon pentru cititori, poti sa ma suni sa iti dau detalii. Mare atentie la reactia tenului, nu te grabi, tenul se vindeca incet si sigur, cu multa rabdare si incredere in tine.
          Multa sanatate!

  • Buna Corina,

    Ma confrunt cu acneea de aproape 8 ani si am mare nevoie de ajutorul tau. Pot sa-ti trimit o poza pe e-mail si sa-mi dai un sfat in aceasta privinta? Multumesc!

    • Buna Ramona,
      Sigur. Poti intre timp sa citesti articolul Am acnee, cum procedez? si toate celelalte articole din categoria acnee, exfoliere, protectie solara, hidratare, curatare.

  • Am 25 ani si in adolescenta am avut acnee severa, am reusit sa scap de cosuri, acum mai imi ies ocazional unul, doua, nimic grav. Am ramas cu un ten urat, plin de imperfectiuni, cicatrici, pete de la cosuri, as vrea atat de mult de scap de ele, sa am un ten frumos. Ma gandeam sa incerc Ivyss – Crema cu extract de melc si ulei de jojoba de la topshop.ro, poate imi va diminua imperfectiunile.Imi poti recomanda cateva produse care m-ar putea ajuta? Multumesc

  • Buna seara,

    Am dat comanda de produse paula choice. Acestea sunt urmatoarele: cleaser, toner, exfoliant, demachiant, treatment, fond de ten, resist anti-aging, moisturizer+sps, moisture gel si body exfoliant. Poti sa-mi spui , te rog, care este ordinea in care pot sa le folosesc?
    Multumesc!

  • Buna,eu am cosuri doar in jurul gurii si nu mai stiu ce sa fac,dermatologul mi-a zis ca am acnee juvenila si mi-a dat skinoren si 7zile de fucidin si nici un efect,am folosit si zynerit si a fost mai bine dar tot imi apar,voi ce ma sfatuiti sa mai folosesc?

  • buna,am si eu o intrebare,am acnee proaspat aparuta si as vrea sa stiu daca pot folosi skinoren dimineata si retina a seara.merg impreuna in tratament?merci

  • Buna! Ce parere ai despre uleiul de argan pentru tratarea acneei? Chiar functioneaza? Am tot citit despre el ca este recomandat pt. tenul cu probleme.

  • Buna corina! Esti extraordinara, f bine informata si cred ca suntem multi, f multi cei care preferam sa ti citim site ul in loc sa mergem la un control..pt ca am pierudut increderea in medici dupa zeci de controale si tratamente ineficiente .. asa ca pt noi esti tu, pt a ne da un sfat, pt a ne scoate din impas si pt asta iti multumesc.. iti scriu astazi pt k am o nelamurire .. am inceput de 2 saptamani tratamentul cu aisoskin pt asta am mers la un medic care mi a dat reteta si caruia i am dus analizele pt a putea incepe tratamentul.. problema mea este ca acest medic in afara de niste antibiotice seara si o pastila de aisoskin 20 mg pe zi mi a spus ca nu trebuie sa mi curat, hidratez sau sa mi ating fata cu absolut nimic, ceea ce mi se pare absurd..pt caeu ma machiez de fiecare data cand ies (nici n as putea altfel la cum aeata fata) ceea ce ininseamna ca trebuie sa ma si demachez, sa mi curat fata si sa mi o si hidratez dat fiind ca de la isotretinoin e fff uscata (tenul meu este mix) .acestea fiind spuse, intrebarea mea este: ce produse pentru curatare si hidratare pot folosi in timpul tratamentului cu aisoskin?

    • Mihaela,
      Aisoskin este ‘Roaccutane’ de Italia. Citeste te rog cele trei articole despre Roaccutane de pe blog. Sper ca medicul ti-a explicat foarte clar ce este acest medicament, efectele adverse pe termen scurt si termen lung si mai ales sper ca ti-a spus ca trebuie sa aplici protectie solara in fiecare dimineata.
      Din punctul meu de vedere antibioticele nu sunt necesare in timpul tratamentului cu Aisoskin, mai mult, Aisoskin combinat cu anumite antibiotice poate duce la reactii alergice. Citeste te rog prospectul.
      Rutina ta trebuie sa fie urmatoarea:
      Dimineata: Produs pentru curatare, toner, protectie solara, machiaj
      Seara: demachiant, produs de curatare, toner, hidratare.
      Produsele trebuie sa fie extrem de blande si hidratante, sa te astepti la o perioada cu ten cat mai uscat.

  • Buna pasagera.
    ff util siteul!

    ma interesa daca pot trata cu roacutane sau daca nu, cu brevoxyl sau skinoren tenul meu cu probleme acneice daca in acest timp alaptez?
    am un bebe de 1 an inca alaptat si dupa nastere si ceva probleme cu tenul.. oare e contraindicat?

  • buna, ma numesc valy am 31 de ani si de aproximativ 7 ani ma lupt cu o acnee urata,adica cosuri mari si dureroase. am consultat si doi medici dermatologi,unul mai renumit in galati, am facut toate analizele si singurul lucru a fost nr.mare de anticorpi pentru helicobacter pylori. am folosit cremele recomandate si o perioada a fost bine insa de cateva zile au inceput sa reapara cosurile in zona gurii si pe linia dintre barbie si obraz. sunt disperata nu mai stiu ce sa fac. te rog da mi un sfat. mersi ,astept raspunsul tau….



Te rog să citești cu atenție articolele de pe acest blog și comentariile (folosește motorul de căutare din partea dreapta, sus), pentru majoritatea întrebărilor tale există deja un răspuns scris. Te rog să îmi scrii așa cum ți-ai scrie ție (reclamele, sfaturile impertinente și altele de genul nu vor fi aprobate).

Comentariul tău va fi aprobat atunci când voi avea răspunsul potrivit întrebării tale și timpul necesar pentru a-l scrie. Din lipsa de timp nu voi răspunde întrebărilor care cer analiza listei de ingrediente a produselor cosmetice.

Pentru recomandări și întrebări despre produsele Paula's Choice te rog scrie mail la info@paulaschoice.ro.

Mulțumesc pentru înțelegere. Multă sănătate!

Scrie un comentariu

Toate drepturile asupra conținutului sunt rezervate Pasagera.ro. Reproducerea informațiilor de pe site este strict interzisă și pedepsită conform legii drepturilor de autor.