Arhiva mai 2019

1
Filtre solare – absorbție în corpul uman și impact asupra mediului înconjurător
2
Tipul de păr în funcție de densitate, grosimea firelor, sebum, textură și porozitate
3
Rutina de îngrijire a tenului meu – Primăvara/Vara 2019

Filtre solare – absorbție în corpul uman și impact asupra mediului înconjurător

Absorbția filtrelor solare în corpul uman

Protecția solară este din punctul meu de vedere, un rău necesar. Filtrele solare sunt ingrediente greu de integrat în produse, majoritatea produselor cu SPF nu au textură ușor de aplicat, majoritatea sunt lipicioase, uleioase, albicioase sau dacă sunt colorate se transferă pe haine.

Nu numai că trebuie să aplicăm un SPF zilnic, trebuie să aplicăm SPF în cantitate generoasă! Dacă radiațiile solare nu ne afectau pielea și întregul organism, nu aveam nevoie de aceste ingrediente!

Protecția solară este cel mai important produs pentru îngrijirea zilnică a pielii, care împreună cu alte măsuri de protejare, reduce riscul apariției cancerului de piele (și nu numai). Nu voi insista asupra importanței protejării pielii de radiațiile solare, articolul Totul despre protecția solară și produsele cu SPF este cuprinzător.

În ultimii ani, o dată cu creșterea alarmantă a numărului de cazuri de cancer de piele, produsele cu protecție solară au avut parte tot mai mult de atenția consumatorilor, medicilor, cercetătorilor, producătorilor de filtre și produse cu filtre solare și entităților care regularizează formularea și comercializarea produselor solare.

Formularea produselor cu protecție solară este foarte dificilă pentru că filtrele solare sunt ingrediente cu textură problematică, majoritatea sunt greu de stabilizat, majoritatea sunt controversate pentru că nu există studii despre acțiunea lor în corpul uman.

În luna mai 2019 a apărut un articol despre 4 filtre sintetice care arată posibilitatea acestora de a pătrunde în sânge de la prima aplicare – au efecte sistemice. Acest studiu a creat un nou val de controverse cu privire la filtrele solare. În 2020 a apărut un nou studiu care confirmă rezultatele testelor preliminare.

Înainte de a decide că filtrele solare sunt nocive te rog citește articolul de mai jos, am povestit despre filtrele solare și schimbări în industria cosmetică cu privire la regularizarea produselor cu protecție solară. Pentru a informa consumatorii, mai multe organizații au luat măsuri și au publicat articole pe acest subiect.

Citește mai departe

Tipul de păr în funcție de densitate, grosimea firelor, sebum, textură și porozitate

Informațiile din acest articol sunt valabile pentru părul caucazian, nu am citit suficiente studii dedicate părului asiatic și părului african pentru a putea scrie un articol despre aceste tipuri de păr. La sfârșitul articolului am enumerat cele mai importante resurse folosite, unele există sub formă de pdf pe internet, te încurajez să le citești pentru a înțelege mai bine transformările pe care le suferă părul tău de-a lungul timpului.

Deși pentru piele determinarea tipului de ten este destul de simplă pentru că tenul poate fi normal, uscat, gras sau o combinație între acestea, pentru păr lucrurile sunt mai complicate. Tipul de păr este format din toate caracteristicile și proprietățile părului.

În general produsele pentru păr sunt împărțite în 5 categorii: pentru păr gras, uscat, normal, colorat/degradat și produse cu ingrediente active pentru diverse afecțiuni ale scalpului, însă din păcate primele 3 categorii se referă mai mult la cantitatea de sebum de pe scalp și mai puțin la nivelul de hidratare al părului sau la tipul de păr.

Multe din produsele pentru păr colorat sau degradat conțin proteină și uleiuri vegetale pentru că părul degradat chimic și termic are straturile de lipide și masa de proteină degradate.

Există o mulțime de persoane care au părul uscat și/sau degradat pe lungime și au exces de sebum pe scalp – chiar eu am fost în această situație. Toate șampoanele pe care le-am folosit pentru scalp au deshidratat și mai mult părul deja afectat de decolorare și vopsea sintetică.

Acum că am înțeles foarte bine caracteristicile părului meu nu mai am scalp gras și nici păr aspru sau uscat. (Nu înseamnă că am reparat distrugerile cauzate de decolorare și vopsea sintetică, am găsit însă o metodă de hidratare a șuvițelor decolorate, care au rămas după ce am tăiat mare parte din păr).

Determinarea tipului de păr presupune înțelegerea caracteristicilor generale ale părului tău și înțelegerea afinităților, sensibilităților sau intoleranței la anumite ingrediente. Proprietățile firului de păr și ale întregului volum de păr de pe scalp enumerate în acest articol sunt doar câteva din proprietățile firului de păr, mai precis sunt cele importante pentru îngrijirea părului.

Citește mai departe

Rutina de îngrijire a tenului meu – Primăvara/Vara 2019

Tipul de ten și problemele tenului meu

Nu îmi place să simt pe piele produsele cosmetice și mai ales nu îmi place când trebuie să aștept ca un produs să se absoarbă în piele ca să îl aplic pe următorul. Nu mi-a plăcut vreodată să simt produsele pe piele deși am fost consecventă și urmez o rutină zilnică de îngrijire a tenului, de aproape 10 ani. De aceea în timp, mi-am simplificat rutina și am ales produse cât mai fluide, care se pot aplica unul peste celălalt fără să fie nevoie să aștept între aplicări.

Rutina mea este formată din trei pași esențiali dimineața: 1. curățare, 2. hidratare/protecție anti-aging, 3. protecție solară și trei pași esențiali seara: 1. curățare, 2. exfoliere/retinol 1%, 3. hidratare/anti-aging

Pentru fiecare pas folosesc produse specifice, iar fiecare produs folosit are un scop precis în rutina mea, pentru a obține cele mai bune rezultate pe termen lung, pentru a preveni îmbătrânirea pielii și pentru a menține pielea sănătoasă, cu textură și culoare uniformă, cu elasticitate și fermitate.

Tenul meu este mixt cu exces de sebum pe zona T (frunte, nas, barbie) și zona ochilor mai uscată. Am ajuns la vârsta la care prevenirea îmbătrânirii pielii este foarte importantă. Problemele tenului meu sunt:

  • pori dilatați și predispoziție la apariția punctelor negre pe nas și bărbie
  • predispoziție la deshidratare în zona obrajilor
  • predispoziție la apariția petelor în colțul ochilor și deasupra buzei superioare
  • pielea din jurul ochilor este mai uscată
  • imperfecțiuni minore și semne ale îmbătrânirii pielii (rezultatul celor 30 de ani de expunere la soare fără protecție solară)
  • pustule datorate produselor pentru îngrijirea părului (în ultimul an, de când urmez metoda Curly Girl)

De asemenea am intoleranță la majoritatea filtrele UV sintetice și toleranță mică la iritanți (parfum). Nu aplic pe ten produse care conțin parfum, alcool denat sau alte ingrediente iritante.

Citește mai departe

Toate drepturile asupra conținutului sunt rezervate Pasagera.ro. Reproducerea informațiilor de pe site este strict interzisă și pedepsită conform legii drepturilor de autor.