Despre albirea dinţilor

Dinţii pătaţi inestetic sau îngălbeniţi au diverse cauze dintre care cea mai frecventă este moştenirea genetică. Alte cauze cu la fel de mare impact sunt alimentele puternic pigmentate (vinul roşu, murele, cafeaua, ciocolata, etc) şi  fumatul care nu numai că pătează dinţii, dar afectează sănătatea gingiilor.

Oricare ar fi cauza petelor de pe dinţi acestea nu pot fi corectate cu pastă de dinţi indiferent de ce afirmă producătorul, dar din fericire există destul de multe produse pe care le puteţi folosi acasă şi destul de multe proceduri ale cabinetelor stomatologice care pot ameliora aspectul neplăcut de dinţi galbeni.

Produsele pentru albirea dinţilor care funcţionează cu adevărat sunt produse care conţin carbamide peroxide (CP) sau hydrogen peroxide (HP), acesta din urmă fiind mai puternic. Ca să funcţioneze, carbamide peroxide trebuie să se transforme în hydrogen peroxide. Asta înseamnă că o soluţie 10% CP este aproximativ de trei ori mai slabă decât o soluţie 10% HP. În general este suficient să vă amintiţi raportul următor: 3% HP = 10% CP; 6% HP = 20% CP; 9% HP = 30% CP.

După şi în timpul efectuării unui tratament de albire a dinţilor puteţi avea gingii foarte sensibile. Dacă gingiile devin dureroase puteţi folosi o pastă de dinţi cu potassium nitrate. Există multe studii care arată că acest ingredient poate reduce unele din efectele secundare ale tratamentului de înălbire prin desensibilizarea gingiilor.

Medicii stomatologi ar vrea ca pacienţii să creadă că procedurile medicale sunt singurele care pot albi dinţii, dar din fericire orice produs care conţine unul din cele două ingrediente poate avea rezultate foarte bune. Nu contează producătorul, contează însă concentraţia de ingredient activ. Cu cât această este mai mare cu atât rezultatele vor fi vizibile mai repede, în general între o zi şi 14 zile. Diferenţa de preţ dintre procedurile medicale şi produsele pentru albirea dinţilor sunt foarte mari, de aceea vă sfătuiesc să încercaţi întâi un tip de produs care se aplică local, urmând bineînţeles toate instrucţiunile de folosire.

Există mai multe tipuri de produse de albire a dinţilor (soluţii care se aplică cu ajutorul pensulelor, benzi de albire, geluri care se folosesc împreună cu gutiera) şi nu contează pe care îl alegeţi atâta timp cât conţine unul din ingredientele de mai sus.

Indiferent de ce spun producătorii, fiecare tip de produs are câteva părţi negative: benzile pot aluneca de pe dinţi şi vă puteţi trezi cu rezultate diferite de la dinte la dinte, soluţiile care se aplică cu pensula au nevoie de mai mult timp de aplicare, gutiera poate fi incomodă. Un alt neajuns este faptul că nici un produs de acest gen nu poate schimba culoarea dinţilor îmbrăcaţi sau coroanelor dentare, de aceea este nevoie să gândiţi foarte clar cum vor arăta dinţii la finalul procedurii.

Nici un ingrediente nu are efect asupra dinţilor care au o tentă gri sau asupra dinţilor galbeni complet ci au efect asupra dinţilor uşor îngălbeniţi sau pătaţi din cauza alimentelor.

Produsele de albire a dinţilor au un termen de valabilitate foarte scurt pentru că ingredientele active sunt derivate de peroxide, un ingredient extrem de instabil în prezenţa luminii şi aerului. Se poate întâmpla ca până să găsiţi, achiziţionaţi şi începeţi să folosiţi un produs acesta să fie deja ineficient.

Există mai multe persoane pentru care albirea dinţilor nu este potrivită şi anume:
-persoanele sub 16 ani
– femeile însărcinate sau cele care alăptează
– persoanele cu gingii şi dinţi sensibili
– persoanele alergice la peroxide
– persoanele ce au carii, gingii expuse, smalţ erodat, etc

Înainte de albirea propriu zisă vă recomand să vă faceţi un detartraj pentru curăţarea dinţilor, procedură care ar trebui repetată o data pe an sau chiar mai des depinzând de cantitatea de tartrum care se depune pe dinţi.

Pentru a menţine cât mai mult efectul de albire şi pentru a evita pătarea dinţilor ar trebui evitate mâncărurile colorate puternic şi laptele (laptele se prinde de smalţul dinţilor şi cauzează formarea tartrului galben). Dacă hotărâţi să renunţaţi la consumul de lapte trebuie să vă orientaţi spre alte alimente cu aport mare de calciu. Dacă însă consumaţi aceste alimente ideal ar fi să periaţi dinţii după masă, dar dacă acest lucru nu este posibil măcar clătiţi cu multă apa şi mestecaţi gumă fără zahăr.

Pentru a evita pătarea dinţilor şi pentru a avea gingii cât mai sănătoase este nevoie să aveţi o igienă corectă care să includă periaj de două ori pe zi câte 2 minute, folosirea aţei dentare şi a duşului bucal. Tot mai mulţi stomatologi recomandă periuţa de dinţi Sonicare pentru a preveni depozitarea tartrului. Despre ingiena orală şi duşul bucal puteţi citi detalii în articolele scrise de Epurica.

52 comentarii

Scrie un comentariu
  • Sa inteleg ca peroxidul de hidrogen e apa oxigenata. Cam ce ar trebui facut pana la urma pentru o usoara albire? (am dintii usor ingalbeniti de paroape cand ma stiu, la detartraj se albesc f putin pe scurt timp

    • Buna Moony,
      Cu siguranta daca iti pui apa oxigenata pe dinti nu vei obtine mare lucru 🙂
      Pentru o usoara albire trebuie sa achizitionezi un produs cu o concentratie de ingredient activ mai mica si sa urmezi cu exactitate instructiunile de folosire.

  • Buna Corina
    ai incercat produsul de albire al Paulei?…cred ca e ok, dar fiind pe site ul US…nu imi ramane decat sa visez la el mult si bine:)
    ai idee daca din US se poate comanda in europa? banuiesc ca nu renteaza dar am zis totusi sa te intreb intai ca sigur stii;)

    mersi xx

    • Buna Sandra,
      Eu nu pot incerca nici un produs de albire, am coroane destul de multe.
      Cu siguranta va fi disponibil acel produs si in Europa. Se poate comanda din SUA, trasportul e vreo 50 de dolari 🙂

      • :)))hmm….m ai pus pe ganduri Corina cu ce ai scris.Pai si pt cei care au coroane ce e de facut?:) si eu am cateva:(

        • Buna Sandra,
          Nu poti face nimic, coroanele nu pot fi albite pentru ca sunt colorate definitiv. Poti doar sa iti albesti dintii si apoi sa iti schimbi toate coroanele cu o culoare mai deschisa. Dupa aceea va trebui mereu sa iti albesti dintii sa nu devina mai inchisi decat coroanele.
          Poti testa 🙂 incearca sa iti albesti o coroana sa vezi ce se intampla.

  • A venit la tzanc articolul, chiar voiam sa-mi comand un produs de albit dintii de la Crest, acum o sa stiu sa ma ghidez dupa concentratii. multu’

  • In cazul meu diferenta intre albire la stomatolog si albire acasa (cu Crest whitestrips) a fost ca la stomatolog procedura mi s-a parut suportabila si cu rezultate putin de tot mai bune (desi nu spectaculoase), pe cand cu Crest am zis ca ma urc pe pereti de durere. Probabil dintii mei fac parte din categoria „sensibili” mentionata, deci pentru mine nici una nici alta nu au fost experiente prea placute.
    Daca e cineva din Timisoara mai am cateva stripsuri de Crest si ii pot da sa incerce, ca sa nu dea banii aiurea pe tot pachetul (ca mine :D)

  • Corina, de ce trebuie evitat laptele?
    A propos, eu am facut o albire la dentist acum 2 ani, am avut o usoara sensibilitate a dintilor dupa, dar nimic iesit din comun (desi altfel am dintii sensibili). Efectul a fost ok si durabil (bine, nici nu aveam dintii foarte colorati). As incerca si tratamentele OTC pentru albire, dar pana acum nu am avut ocazia (nici nu cred ca am vazut pe undeva).

  • N-am incercat un produs de albire a dintilor pana acum, dar tot vreau de vreo 2 ani sa cumpar Plus White 5 Minute Speed Whitening Gel.Am inteles ca e foarte bun, si sunt putine persoane care au avut sensibilitate la el.
    Astea sunt ingredientele: WATER (AQUA), POLOXAMER 407, GLYCERIN, HYDROGEN PEROXIDE, METHYL SALICYLATE, SODIUM SACCHARIN, PHOSPHORIC ACID
    Ar avea 6% peroxide din ce zic ei.
    E un gel (mi se pare mai bun, pentru ca astfel il poti aplica si intre dinti, cu acele benzi nu albesti decat partea pe care adera).
    Nu stiu cand o sa apuc sa-l cumpar.

  • Ce parere ai de aceasta crema?

    Aqua, Cetearyl Alcohol, Sodium Cetearyl Sulfate, Glycine Soja Oil, Simmondsia Chinensis Seed Oil, Glycolic Acid, Glycerin, Triethanolamine, Sodium Polyacrylate, Hydrogenated Polydecene, Trideceth-6, Glyceryl Stearate, Theobroma Cacao Seed Butter, Dimethicone, Phenethyl Alcohol, Caprylyl Glycol, Dipropylene Glycol, Boswellia Serrata Resin Extract, Ceteareth-20, Parfum, Titanium Dioxide, Alumina, Edta, Leontopodium Alpinum Extract, Bha.

    Este una anti-imperfectiuni de la Gerovital. Vreau sa mai caut si altele, mai ales ca acum vine vara si nu prea sunt in the mood pt fdt si altele..

  • Si inca ceva: de unde pot cumpara argila verde? Am intrat pe Mayam, dar au comanda minima si nu vreau sa iau produse pe care nu le voi folosi doar ca sa iau argila. AM intrat intr-un plafar azi si nu aveau.. O sa mai intru si zilele astea in altele, poate-poate am noroc..

  • IRINAH, am folosit eu sistemul Plus White 5 Minute Speed Whitening Gel.
    Se foloseste usor cu ajutorul gutierei din pachet, eu nu am avut sensibilitate si rezultatele au fost vizibile, nu spectaculoase, dar vizibile.
    Il recomand cu caldura – functioneaza, e destul de comod, iar pretul e imbatabil.

    Acum, de ieri, de cand a scris Corina postarea, m-am apucat de o noua „sesiune” de albire (mai am produs). De data asta vreau sa fiu mai constiincioasa si mai consecventa in aplicari, poate voi observa rezultate chiar si mai bune.
    Mentionez ca prima oara am folosit sistemul doar o data pe zi (se recomanda de doua ori, dar eu nu voiam sa-mi sensibilizez dintii), timp de aproximativ 15 minute.
    Cei din jur chiar au observat albirea dintilor mei, desi nu am fost tocmai consecventa si am „abandonat” si destul de repede – dupa vreo 2-3 saptamani de folosire si nu zilnica.
    Mnetionez de asemena ca dintii mei nu sunt de un alb frumos si nici nu vor fi vreodata „Hollywood smile” pentru ca materialul meu dentar are o pigmentatie galbuie (asa mi-a zis medicul stomatolog care ma trateaza de cativa ani). In plus, in copilarie am urmat multe tratamente cu antibiotice, care coloreaza definitiv smaltul dintilor.
    Am vrut sa fac o albire profesionala, dar dentistul meu mi-a zis pe loc sa nu ma astept la rezultate spectaculoase. Insa cu Plus White folosit chiar si „din 2 in 2”, tot am vazut imbunatatiri considerabile.

  • Offf…dentistul meu e unchiul meu si refuza sa-mi albeasca dintii…imi spune ca tot bicarbonatul e mai bun :((

  • Eu mi-am albit dintii acum 4 ani cu o solutie cu concentratie 10% peroxid (gutiere) la recomandarea medicului stomatolog. Nu va recomand sa faceti acest lucru niciodata, va distruge smaltul, iar in cativa ani dintii vor arata mult mai rau si se cariaza mult mai usor.

  • eu am folosit white crest supreme
    vara trecuta am facut tratament doar pentru o singura saptamana (de 2 ori pe zi cate 30 de min aplicam benzi) efectul a fost vizibil, din pacate din alte motive nu am facut tratamentul complet
    acum, la aproape un an de zile dintii sunt inca albi, dar voi face tratamentul complet de 21 de zile.
    eu am achizitionat produsul din state la pretul de 320 ron cu toate taxele incluse
    daca este cineva interesata de el eu va pot ajuta sa il comandati 🙂

    • Am inceput tratamentul cu CREST SUPREME de 2 zile. deja dintii ma dor . 14% concentratie de peroxid. 2 aplicari pe zi, dimineata si seara, cate 30 d min, 21 de zile. Nu cred ca rezista cineva la acest tratament complet. sau fara pauza de cateva zile…

      • Buna Adreea,
        Folosesti pasta de dinti cu nitrat de potasiu?
        Nu cunosc produsul si nici indicatiile de folosire. Iti doresc doar sa obtii rezultatele pe care le astepti si sa ai parte de multa sanatate.

  • in mod suprinzator, exista si paste de dinti eficiente, dar nu am idee daca se gasesc in farmaciile din Ro. eu am folosit Rembrandt Plus Whitening si a functionat inca de la prima utilizare. Singurul dezavantaj este ca dupa o utilizare indelungata dintii devin sensibili, in sensul ca sunt foarte ‘lipiciosi’, cel putin in cazul meu; adica orice beam/mancam se depunea sub forma unei pelicule invizibile, dar pe care o simteam cand treceam cu limba pe dinti, ceea ce-mi alimenta nevoia de a mi-i peria mai des decat de obicei. Nu cred ca este o pasta de dinti destinata folosirii frecvente, dar e cu certitudine extrem de eficienta pentru pretul pe care-l are (aprox. 10 euro-50ml).
    PS permiteti-mi sa va felicit pentru cel mai bun blog pe care l-am putut citi vreodata!

    • Buna Adriana,
      De o vreme buna nu mai folosesc pasta de dinti cu fluor. Sunt multe paste de acest gen, eu nici cu menta nu pot folosi, imi irita buzele foarte tare. Poti incerca si pastele cu argila, cele de la Favisan mi-au placut mult, dar nu fac spuma.

  • Buna!Eu am facut o albire dantara acum o saptamana intr-un salon de cosmetica dentara de pe bulevardul Decebal, fara peroxid (substanta care se foloseste la albirea dintilor de catre stomatologi) , nu am avut nici un fel de durere, nici in timpul tratamentului, nici dupa..Am incercat si la stomatologie dar durerile de dupa tratament sunt ingrozitoare, la fel si variantele de albire pentru acasa care contin peroxid.Va recomand sa incercati si voi albirea cosmetica, eu am fost foarte incantata de rezultat!

    • Buna Geo,
      Poti manca dupa 6 ore, orice aliment care nu pateaza. Alimentele care pateaza sunt: ceaiul, alimentele cu coloranti artificiali, mustarul, cafeau, cola, afinele, laptele, ceaiul, ciresele, rosiile, vinul rosu, dulciurile, etc (orice pateaza un tricou alb este interzis cel putin 48 de ore).

  • Eu mi-am facut albire in luna octombrie a anului 2012 intr-un cabinet stomatologic si desi nu a fost tocmai ieftina (1000 de lei) efectele nu s-au pastrat asa cum mi-a fi dorit.E adevarat ca am primit un kit de ingrijire post albire care continea gutierea facuta dupa mulajul dintilor mei, gel pentru diminuarea sensibilitatii dentare de dupa albire si un gel pentru intretinerea culorii dar daca nu aveti dinti albi de la natura nu o sa va ajute nimic pe termen lung pentru ca in timp dintii vor tinde spre culoarea lor naturala.
    Asa ca eu va recomand sa recurgeti la metode mai ieftine dar sigure pe care sa le incercati acasa.

  • personal,nu pot sa inceerc albirea pt ca am o gramada de plombe – mi se cariaza f repede dintii.
    dupa ce am cautat si ras-cautat pe net saptamani bune am ajuns la concluzia sa incerc apa oxigenata + bicarbonat. de albit propriu zis nu albeste, dar curata extraordinar de bine petele de cafea si tigari. dupa o zi doua se vede efectul. fara paste de dinti scumpe si fara efect, fara tot felul de geluri.

  • Buna!

    Eu am dintii sensibili (nu ma pot spala pe dinti cu apa rece, ma dor daca beau cafea sau ceai fierbinte), astfel incat mi-e teama sa incep vreun tratament de albire. Asa ca vin cu intrebarile: Cu bicarbonat de sodiu a incercat cineva pe o perioada mai lunga de timp? Are vreun efect? Cam de cate ori pe saptamana poate fi folosit?

    Multumesc,
    O zi frumoasa!

  • azi am facut o albire la dinti la o clinica stomatologica…medicul mi-a spus ca gelul dat contine 35% peroxid de hidrogen..intradevar foarte tare sensibilizeaza dintii..am facut numai la partea de sus, dar ma doare toata gura:( am impresia ca am puls la fiecare dinte:(:( si acum cind citesc toate comentariile ma doare si mai tare..sincer m-a cam speriat faptul ca peste un timp pot aparea carii:( domnul doctor mi-a spus ca nu se vor ingalbeni (aveam doar putine pete galbene linga gingie) si ca nu are nici un efect negativ asupra dintilor:( nustiu cum va fi mai departe,dar sper sa nu isi schimbe culoarea pentru ca am implant si peste citeva luni va trebui sa imi pun coroana…si nu as vrea sa ingalbenesc dintii pentru ca voi fi nevoita sa fac mereu aceasta procedura de inalbire..

  • Buna,
    Am facut si eu o albire la stomatolog in urma cu vreo 2 ani si jumatate. Eu am dinti sensibili, dar vreau sa zic ca ma durut ff putin procedura. Medicul stomatolog a fost foarte surprins doarece stia ca sunt sensibila. Mi-a albit dintii 7 nuante si jumatate, ceea ce f mult. Dupa un an am vrut sa ii albesc din nou, in obsesia mea dintii nu mai erau la fel de albi, desi stomatoloaga imi zisese ca nu s-au inchis decat putin si avea dreptate. Oricum am repetat procedura si intr-adevar de data aceasta mi i-a mai albit doar o jumatate de nuanta. La inca un an dupa a doua albire cineva intreba daca mi-am albit dintii pt ca sunt f albi. Ei bine se pare ca la mine albirea chiar a tinut si inca mai tine, desi dupa capul meu m-as duce chiar maine sa ii mai albesc, doar ca e destul de costisisitor intr-adevar. Oricum in cazul meu a fost o experienta buna si nu au fost bani aruncati degeaba, eu caut mereu rezultate fabuloase, cum zicea cineva mai sus, nu am rabdare pt tretamente mai indelungate.

    • Alexandra,
      Aceasta intrebare o poti adresa medicului tau stomatolog. Personal cred ca ar trebui sa rezolvi problemele reale inainte de a te ocupa de estetica dintilor.

  • Alina. Eu am incercat de toate pentru albirea dintilor si a coroanelor. AM incercat si la doctor cu laser si tot galbeni erau. AM gasit intro carte o reteta. Se Pune intr-un pahar sau o ceasca o lingurita de bicarbonat o lingurita de sare o lingurita de spa osigenata o lingurita de zeama de lamaie. Se face ca si o pasta te speli o data pe saptamana. Dupa te limpezesti, cu o lingurita de otet de mere pus untr-un pahar de apa cu doua degete de apa

    • Alina,
      E plin netul de astfel de retete, cel putin cea pe care ai gasit-o tu nu este nociva. Personal nu imi asum raspunderea pentru reteta aceasta si nu cunosc rezultatele.

  • Bună! Mi-am comandat plasturi pentru albit dini Crest, care mi-au albit dinții, sunt mulțumită, însă abia astăzi, după 2 săptămâni de folosire mi-am aruncat ochii pe cutie si am văzut că în afară de hidrogen peroxide de care știam conțin și water, carbomer, sodium saccharin si sodium hydroxide, despre care știu că este sodă caustică! M-am panicat rău de tot. E ok să continui folosirea sau le arunc? Si spune-mi, te rog, dacă tu consideri că ar avea vreo legătură cu coșurile în piele de pe bărbie si din jurul gurii. Ți-am mai scris, fiind disperată ca urmează sa fiu mireasă si nu mai scap de acele coșuri. Am încercat de la paula dar nu își mai fac efectul, la Roche posay toată gama care mi-a făcut și mai rău iar acum folosesc skinoren. Nici un rezultat si mai am 2 săptămâni și ceva:(( Ma gândeam că ar putea fi si de la plasturi? Sa nu-i mai folosesc?? Fix 2 săptămâni mai trebuie sa-i utilizez.

    • Ana,
      Sodium hydroxide este folosit ca stabilizator de pH in anumite produse si poate fi sensibilizant in concentratii mari. Nu cunoastem concentratia acestui ingredient si nu cred ca ar trebui sa arunci plasturii daca nu sunt ei cei care au cauzat pustulele.

      Nu stiu daca problema ta este cauzata de plasturii respectivi (din cauza unui sau mai multor ingrediente pe care le contine), nu ai specificat daca a aparut cand ai inceput sa folosesti plasturii. Daca insa problema ta (care poate fi dermatita periorala) este cauzata de acesti plasturi ar fi bine sa intrerupi folosirea lor. Doar tu poti face o alegere potrivita.

      Pentru dermatita trebuie sa afli cauza, tot ce poti ameliora cu anumite produse sunt efectele pe care le vezi deja pe piele. Dermatita periorala poate fi cauzata si de alte ingrediente cum ar fi fluorul din pasta de dinti.



Te rog să citești cu atenție articolele de pe acest blog și comentariile (folosește motorul de căutare din partea dreapta, sus), pentru majoritatea întrebărilor tale există deja un răspuns scris. Te rog să îmi scrii așa cum ți-ai scrie ție (reclamele, sfaturile impertinente și altele de genul nu vor fi aprobate).

Comentariul tău va fi aprobat atunci când voi avea răspunsul potrivit întrebării tale și timpul necesar pentru a-l scrie. Din lipsa de timp nu voi răspunde întrebărilor care cer analiza listei de ingrediente a produselor cosmetice.

Pentru recomandări și întrebări despre produsele Paula's Choice te rog scrie mail la info@paulaschoice.ro.

Mulțumesc pentru înțelegere. Multă sănătate!

Scrie un comentariu

Toate drepturile asupra conținutului sunt rezervate Pasagera.ro. Reproducerea informațiilor de pe site este strict interzisă și pedepsită conform legii drepturilor de autor.