Îngrijirea decolteului

Când vine vorba despre îmbătrânirea pielii, soarele este cel care ne afectează cel mai mult, iar zonele cele mai afectate sunt faţa şi mâinile, acestea fiind expuse radiaţiilor solare în fiecare zi din an. Însă la fel de important de îngrijit şi de cele mai multe ori complet ignorată când vine vorba despre prevenirea îmbătrânirii premature a pielii este zona decolteului (şi gâtul). Chiar şi în anotimpul rece purtăm de foarte multe ori haine care expun decolteul la radiaţiile solare (radiaţiile sunt prezente în atmosferă în fiecare zi din an şi trec şi prin geam).

Cum ne îngrijim decolteul, în funcţie de anotimp?

În general îngrijirea decolteului ar trebui să fie aceeaşi cu îngrijirea tenului, cu câteva mici excepţii. De exemplu pe zona decolteului nu sunt necesare produsele tratament aplicate pe zona feței dacă pe decolteu nu există aceeaşi problemă ca pe ten, pe decolteu nu putem aplica produse cu protecţie solară colorată (în caz că pe ten folosim acest tip de produs), etc.

  1. Curăţarea – se realizează de două ori pe zi
  2. Exfolierea – chiar şi zona decolteului necesită îndepărtarea celulelor moarte acumulate în exces. Se realizează de câteva ori pe săptămână, cu exfolianți chimici
  3. Hidratarea – de două ori pe zi, seara şi dimineaţa
  4. Protecţia solară – în fiecare dimineaţă când decolteul este expus luminii solare. Pe gât protecţia solară se aplică în fiecare dimineaţă, indiferent de anotimp și de hainele purtate

Singura mare diferenţă între vară şi iarnă când vine vorba de îngrijirea decolteului este atenţia sporită ce trebuie acordată la aplicarea protecţiei solare în timpul verii. În timpul iernii, atunci când decolteul este protejat de radiaţiile solare cu ajutorul hainelor nu este necesar să aplicăm protecţie solară. Vara însă, de fiecare dacă când decolteul este expus luminii solare este necesar a se aplica protecţie solară în strat generos. Bineînţeles protecţia solară se aplică pe gât în fiecare dimineață.

Când vine vorba de produsele folosite pentru îngrijerea decolteul avem mai multe variante:

Curăţarea – de obicei curăţăm zona decolteului şi gâtului la duș, cu produse pentru corp, însă dacă se dorește se pot folosi aceleași produse dedicate tenului

Exfolierea – puteţi îndepărta celulele moarte acumulate în exces cu ajutorul exfolianţilor cu acid glicolic (dacă pielea este uscată) sau cu acid salicilic (dacă pielea are exces de sebum). Puteţi folosi exfolianți chimici pe care îi aplicați pe ten sau exfolianți destinaţi îngrijirii corpului.

Hidratarea – puteţi folosi aceeaşi cremă hidratantă pe care o aplicaţi pe ten sau puteţi folosi produse hidratante pentru corp.

Protecţia solară – puteţi folosi aceeaşi cremă cu protecţie solară pe care o aplicaţi pe ten (dacă nu este colorată şi dacă pielea de pe faţă este de acelaşi tip cu cea de pe decolteu) sau puteţi folosi produse cu protecţie solară, destinate îngrijirii corpului.

Cum îmi îngrijesc eu zona decolteului

ingrijirea decolteuluiDimineaţa:

Curăţare – la duș, cu gelul de duș folosit pe tot corpul

Tonerul – aplic în fiecare dimineaţă toner pe ten, iar surplusul îl întind cu degetele şi pe gât şi decolteu. În acest fel aplic antioxidanţi şi ingrediente reparatoare pe zona decolteului

Seruri – orice produs de îngrijire a pielii din categoria seruri pe care îl aplic dimineaţa pe ten îl aplic şi pe decolteu

Hidratare – în fiecare dimineaţă aplic uleiul hidratant de la Paula’s Choice pe tot corpul, inclusiv pe decolteu (cantitate mai mică pe zona decolteului, iar pe gât nu aplic). Acest pas este exclus din îngrijirea pielii mele în timpul verii, deoarece tonerul şi serul îmi asigura ingredientele necesare hidratarii (pielea mea prezintă exces de sebum, persoanele cu pielea uscată sigur trebuie să aplice o crema hidratantă la acest pas)

Protecţie solară – în zilele în care pe ten aplic protecţie solară colorată atunci pe decolteu aplic un SPF fără culoare. Iarna eu folosesc doar două produse cu protecţie solară, ambele pentru ten, unul colorat (Resist Daily Super Light SPF 30) şi unul fără culoare (Hydralight Daily Mineral SPF 30). Pe decolteu aplic în fiecare dimineaţă Hydralight Daily Mineral SPF 30. Vara însă aplic protecţie solară pe decolteu, umeri, braţe, etc (în funcţie de zonele expuse luminii solare), iar în acest caz aleg un produs destinat îngrijirii corpului. Vara trecută am folosit şi mi-a plăcut Sunscreen Spray SPF 43 – este lichid şi foarte uşor de aplicat, fără pelicula albă şi lipicioasă pe suprafaţa pielii.

Seara:

Curăţare – la duș, cu gelul folosit pe tot corpul

Tonerul – la fel ca dimineaţa, după ce îl aplic pe ten îl întind pe decolteu

Exfolierea – pasul acesta îl urmez de 3 ori pe săptămână. De-a lungul timpului am încercat mai mulţi exfolianti şi mi-a plăcut mult noul Clear Exfolianting Body Spray BHA 2%, dar preferatul meu este un produs ce conţine ambii exfolianți şi anume Clinical KP Treatment Cloths (șervețele umede îmbibate cu exfolianți). Din păcate acest produs nu va fi disponibil o perioada deoarece în US a apărut o nouă regularizare care nu mai permite producătorilor să aibă în denumirea unui produs cosmetic numele unei afecţiuni cutanate (KP este keratosis pilaris). Folosesc un şerveţel umed pe tot corpul, pielea mea este perfect catifelată. Când voi termina șervețelele pe care le am acum voi folosi Clear BHA 2%.

Seruri şi hidratare – aplic în fiecare seară produsele hidratante şi serurile ce le aplic şi pe ten. Chiar și produsul cu retinol 1% îl aplic și pe decolteu (mai puțin vara).

Tratamente speciale – în cazul meu zona decolteului nu necesită tratamente speciale. De altfel folosirea regulată a exfolianţilor a eliminat complet tendinţele acneice pe care le aveam în trecut, iar aplicarea ingredientelor reparatoare şi antioxidanţilor din seruri şi creme au dus în timp la uniformizarea culorii pielii (aveam pete de la pustule).

Practic în afară de exfoliant, uleiul hidratant şi spray-ul pentru protecţie solară toate celelalte produse pe care le aplic pe decolteu le folosesc şi pe ten (mai puţin gelul de duș bineînţeles).

5 comentarii

Scrie un comentariu


Te rog să citești cu atenție articolele de pe acest blog și comentariile (folosește motorul de căutare din partea dreapta, sus), pentru majoritatea întrebărilor tale există deja un răspuns scris. Te rog să îmi scrii așa cum ți-ai scrie ție (reclamele, sfaturile impertinente și altele de genul nu vor fi aprobate).

Comentariul tău va fi aprobat atunci când voi avea răspunsul potrivit întrebării tale și timpul necesar pentru a-l scrie. Din lipsa de timp nu voi răspunde întrebărilor care cer analiza listei de ingrediente a produselor cosmetice.

Pentru recomandări și întrebări despre produsele Paula's Choice te rog scrie mail la info@paulaschoice.ro.

Mulțumesc pentru înțelegere. Multă sănătate!

Scrie un comentariu

Toate drepturile asupra conținutului sunt rezervate Pasagera.ro. Reproducerea informațiilor de pe site este strict interzisă și pedepsită conform legii drepturilor de autor.