Retinoizi. Retinol. Alte derivate de vitamina A – Anti aging, anti acnee și antioxidanți

Molecula de vitamina A (întreaga moleculă) se numește Retinol. Substanțele derivate din vitamina A formează, împreună cu retinolul, o categorie de substanțe numite retinoizi. Aceste substanțe chimice pot fi naturale sau sintetice și pot avea uz cosmetic sau pot fi incluse în produsele farmaceutice cu aplicare cutanată, în funcție de proprietăție lor.

Retinoizii sunt ingrediente clasificate în trei generații (denumirile sunt cele oficiale, așa cum apar ele în listele de ingrediente):

Prima generație de retinoizi include: retinol, retinal (retinilaldehyde), tretinoin (all trans retinoic acid), isotretinoin (13-cis-retinoic acid), and alitretinoin (9-cis-retinoic acid).

A două generație include: etretinate, acitretin.

A treia generație include: tazarotene, bexarotene și adapalene.

Retinol și derivate de vitamina A – ingrediente în produsele cosmetice

În cazul produselor cosmetice, ingredientele derivate din vitamina A care se regăsesc cel mai des în lista de ingrediente sunt:

Retinol – întreaga moleculă de vitamina A;

Retinal (retinilaldehyde) –  o formă de vitamina A;

Retinyl acetate (retinol acetate) –  ester al retinolului, o substanță cu proprietăți asemănătoare cu ale retinolului;

Retinyl palmitate (retinol palmitate) –  ester al retinolului combinat cu acid palmitic,  forma sintetică a substanței retinyl acetate;

Aceste forme de vitamina A sunt înrudite, unele fiind mai active decât altele la nivel molecular, dar ca ele să aibă impact asupra pielii este nevoie să fie transformate în acid retinoic. Pentru a ajunge să fie în formă de acid retinoic, substanțele suferă transformări la nivel molecular care arată așa (de cele mai multe ori): orice retinoid aplicat pe piele se transformă în retinol care se transformă în retinialdehyde care se transformă în acid retinoic.

Acest proces este ireversibil, unii retinoizii se transformă în alt fel, dar fiecare dintre ei trec prin forma de retinialdehyde și apoi în forma de acid retinoic, acest acid fiind cel care face posibilă acțiunea oricărei forme de vitamina A asupra pielii.

Cu cât retinoidul de la care pornim are nevoie de mai puține transformări pentru a fi benefic pielii, cu atât impactul lui asupra pielii este mai mare și timpul în care aceste beneficii devin vizibile este mai mic. Concentrația joacă de asemenea un rol important, există studii care arată că retinol 1% are efecte asemănătoare cu retinoizii farmaceutici (Retin-A, Differin, Isotrexin etc).

Totuși, cu cât retinoidul este mai aproape de forma de acid retinoic și cu cât este mai mare concentrația lui cu atât potențialul iritant este mai mare.

Explicația vine din faptul că doar o mică parte din retinoidul aplicat pe piele penetrează pielea, deoarece retinoizii au moleculă mare, greu de absorbit în piele. La suprafața pielii rămâne o cantitate mare de retinoid, iar acea cantitate este de fapt cea care irită pielea și duce la roșirea, uscare și descuamarea ei.

Acidul retinoic trimite informații celulelor pielii „spunându-le” să se comporte cât mai normal, să se reproducă în celule mai sănătoase, iar celulele „ascultă” și „se supun” cerinței. De aceea proprietatea principală a retinoizilor este de a „comunica” celulelor pielii, ei fiind numiți ingrediente cell communicating.

Retinolul și retinilaldehyde sunt cele mai active dintre derivate, cu cel mai mare impact asupra pielii dintre toate ingredientele de acest tip care se găsesc în produsele cosmetice, celelalte forme amintite mai sus fiind mult mai puțin active atunci când sunt aplicate pe piele. La polul opus, retinyl palimitate este substanța cu cel mai mic efect asupra pielii dintre retinoizi.

În urma cercetărilor în domeniul medical s-a dovedit că o concentrație de retinoizi între 0.1-1% este benefică pielii, bineînțeles că produsele cu concentrații apropiate de 1% au un impact mai mare asupra pielii, efectele benefice fiind observate mult mai repede (același lucru este valabil pentru efectele secundare).

De cele mai multe ori în produsele cosmetice nu este inclus retinolul ci una din formele mai „slabe”, iar concentrațiile de retinoid sunt foarte mici, retinoidul fiind listat spre sfârșitul listelei de ingrediente, cu concentrații mai mici de limita 0.1%. Aceste produse, pentru a fi cu adevărat eficiente ar trebui să aibă concentrații mult mai mari de substanțe înrudite cu retinolul (cele enumerate mai sus).

Majoritatea producătorilor folosesc substanțe mai puțin active (sunt mult mai ieftine) pretinzând că ele ar avea mai puține efecte secundare, dar în urma cercetărilor s-a dovedit că, dacă aceste substanțe sunt prezente în concentrațiile necesare pentru a avea potențialul de cell communicating, atunci și efectele secundare sunt la fel de ca și în cazul aplicării retinolului.

Produsele cu concentrații mari de retinyl palmitate pot fi mai puțin iritante pentru piele decât cele cu o concentrație mai mică de retinol, dar efectele acestora sunt și ele mai puțin vizibile.

Retinoizii farmaceutici – ingrediente ale medicamentelor cu aplicare cutanată 

Atenție: nu folosiți două produse de acest gen în rutina zilnică (chiar daca unul se aplică local și altul se administrează oral).

Toate celelalte derivate de vitamina A sunt considerate medicamente. Aceste medicamente tratează multe alte boli mai severe decât afecțiunile cutanate.

Cei mai cunoscuți sunt tretinoizii, ei fiind forma acidă a vitaminei A (forme de acid retinoic), iar dintre cele mai cunoscute medicamente care le conțin amintesc: Aberela, Airol, Renova, Atralin, Retin-A, Avita, Retacnyl, Refissa, Stieva-A, Vesanoid, etc.

Alte forme de retinoizi sunt tazarotene (medicamente: Avage, Tazorac), bexarotene și adapalene (medicamentul ce îl conține se numește Differin).

Isotretinoine, care este la rândul lui un acid retinoic, se comercializează sub formă de medicament cu aplicare locală (Isotrex, Isotrexin, etc) sau medicament care se administrează oral (Roaccutane, Sortret, etc). Din păcate, Isotrexinul, singurul medicament de uz cutanat disponibil în România care conține isotretinoine conține un antibiotic (eritromicina).

Când mă refer la retinoizi în acest articol nu iau în considerare forma orală de isotretinoine, despre Roaccutane am scris mai multe aici, are efecte diferite de ale retinoizilor în general.

Efectele benefice ale au retinoizilor asupra pielii

Fiind ingrediente cell communicating, ele „spun” celulelor să se nască sănătoase și promovează formarea fibrelor de colagen și repararea elastinei, acestea fiind unele dintre cele mai importante beneficii. Tot ceea ce încercam să realizăm în urma aplicării produselor cosmetice (și medicamentelor în cazul în care suferim de afecțiuni cutanate) este să avem o piele cât mai sănătoasă.

Toate formele de vitamina A au proprietăți antioxidante, aducând beneficii majore tenului prin acțiunea lor, în special în repararea semnelor de îmbătrânire prematură a pielii cauzate de factorii de mediu.

Datorită proprietăților de mai sus, îmbunătățesc aspectul ridurilor, ajută la ameliorarea eczemelor, petelor, decolorării pielii, acneei, celulitei, cicatricilor minore, keratosis pilaris etc, îmbunătățesc aspectul porilor dilatați și a pielii în general.

Sunt substațe care tratează și ameliorează multe afecțiuni cutanate (și nu numai afecțiuni cutanate).

Efectele secundare observate în urmă aplicării retinoizilor

Retinoizii sunt substanțe cu potențial iritant care pot duce la roșirea, uscarea și descuamarea pielii sau chiar apariția pustulelor în caz de intoleranță.

Aceste efecte depind foarte mult de cât de activă este forma de retinoid pe care o folosiți, substanțele cele mai active (tretinoizii, isotretinoizii, etc) având cele mai multe efecte secundare, iar cele întâlnite în produsele cosmetice (retinol și celelalte forme mai slabe) au foarte puține efecte de acest gen, sau chiar deloc, în funcție de concentrația acestora.

De asemenea concentrațiile mici de retinoizi din produsele cosmetice fac ca aceste efecte secundare să fie rar raportate (atenție: în cele mai multe cazuri aceste concentrații sunt prea mici ca pielea să simtă beneficii în urmă folosirii lor).

Efectele secundare pot fi minimizate dacă folosiți protecție solară în fiecare zi și dacă folosiți un produs hidratant potrivit tenului vostru. Protecția solară este obligatorie a fi aplicată în fiecare zi din an, indiferent de anotimp.

Efectele pe care retinozii NU le au asupra pielii

Retinoizii nu sunt exfolianți, pentru că ei, spre deosebire de acizii exfolianți (acid salicilic, acid glicolic etc), afectează stratul inferior al pielii (derma), acolo unde se reproduc celulele. Confuzia este dată de faptul că până și cea mai slabă formă de retinoizi poate irita pielea și o poate usca.

Retinozii nu omoară bacteria Propionibacterium Acnes, cea care cauzează acneea, dar ei ajută la refacerea formei porilor și astfel dau voie unui agent anti-bacterian să ajungă cât mai repede la această bacterie și să o omoare. Retinoizii funcționează perfect în tandem cu produsele antibacteriene în tratarea acneei.

Retinoizii nu fotosensibilizează pielea, dar datorită potențialului iritant și mai ales datorită calității lor de a ajuta pielea să „producă” celule sănătoase este neapărat necesară protecția solară SPF 30 sau mai mare deoarece soarele poate agrava iritația.

Celulele sănătoase sunt vulnerabile în fața efectelor UV, pielea se irită foarte repede în cazul lipsei SPF-ului, iar fără protecție solară efectele retinoizilor sunt mult scăzute (este mult de povestit pentru a explica această idee, puteți ciți mai multe informații pe blog dacă doriți).

Deși retinoizii nu sunt considerați fotosensibilizanți și există chiar dovezi despre acțiunea lor benefică asupra daunelor cauzate de radiațiile solare, în urma expunerii la radiațiile solare fără protecție solară SPF 30 sau mai mare, retinoizii pot cauza sensibilizarea pielii  (uneori permanentă).

Expunerea la radiațiile solare se întâmplă din primul minut în care suntem expuși luminii solare.

Alte informații importante despre retinoizi

Retinoizii sunt substanțe care se distrug foarte repede în prezența luminii și a aerului, de aceea nici un produs care conține retinoizi sau retinol și este ambalat în borcan sau în ambalaje transparente nu aduce beneficii pielii.

Produsele care conțin retinol în concentrații mari trebuiesc ambalate în recipiente cu pompă airless pentru a menține retinolul stabil în timp.

Pentru că sunt sensibili la lumină, retinoizii trebuiesc aplicați seara. Dacă este nevoie neapărată îi puteți aplica dimineața, dar aplicați imediat un produs cu protecție solară suficient de mare. Retinoizii farmaceutici și concentrațiile mari de retinol (1%) se aplică doar seara.

Deoarece au potențial iritant, este important să începeți folosirea retinoizilor farmaceutici sau retinol 1% treptat, o dată la câteva zile, depinzând bineînțeles de forma de retinoid pe care o folosiți. În cazul retinolului în concentrații mai mici de 0.2% este nevoie să fiți precauți, dar s-au semnalat foarte puține cazurile de iritație majoră.

Pentru a beneficia de efectele pozitive ale acestor substanțe și a minimiza efectele adverse este nevoie să aplicați un produs hidratant seara, după ce ați aplicat retinoidul și un produs cu protecție solară dimineața (indiferent de zi).

Evitați folosirea produselor cosmetice care conțin iritanți, pot amplifica orice efect advers al retinoizilor (de fapt al tuturor ingredientelor-medicament). Atenție: hidratare nu înseamnă aplicarea unei creme grase (cu emolienți), ci înseamnă aplicarea unui produs ce conține antioxidanți, ingrediente skin identical, ingrediente cell communicanting și anti iritanți.

Retinoizii nu sunt ingrediente miraculoase, de aceea ele sunt mult mai eficiente alături de ingrediente care ajută la ameliorarea diverselor afecțiuni pe care le tratați. De exemplu, un retinoid singur folosit pentru a trata acneea nu va avea niciodată efectele unei scheme de tratament ce conține un produs antibacterian, un produs exfoliant, etc.

Sau, un ser cu retinol nu va avea efecte notabile decât dacă are o concentrație mare (cum ar fi 1%), însă un produs cu retinol, antioxidanți, skin identical este cu adevărat un produs ale căror efecte se vor vedea pe piele, indiferent de concentrația retinolului.

Retinolul are efecte benefice asupra pielii chiar și în concentrații foarte mici (0.01%), însă o dată cu concentrația crește și riscul efectelor secundare (iritația pielii, usturime etc):

 • concentrație mică 0.01% – 0.03%
 • concentrație medie 0.04% – 0.2%
 • concentrație mare 0.5% – 1%

Pentru a trata petele retinolul este benefic alături de ingredientele inhibitoare de melanină și de exfoliantul chimic. Pentru ameliorarea porilor dilatați retinol 1% și retinoizii farmaceutici au efecte bune, mai ales folosiți împreună cu alte ingrediente cell communicating (ex: niacinamide) și acid salicilic.

Pielea este cel mai mare organ al nostru, el are nevoie de mult mai multe ingrediente benefice decât îi putem da noi, de aceea vă recomand să folosiți produse formulate complex, cu multe ingrediente benefice.

Pielea acceptă sau NU acest tip de ingrediente, de aceea este bine să luați în considerare că nu toate persoanele pot folosi retinoizii, descuamările, iritația, roșirea și uscarea pielii nu sunt efecte dorite, dacă ele persistă este mai bine să răriți aplicările produsului sau chiar să opriți cu totul folosirea lui. În acest caz puteți încerca variante de produse cu concentrații mai mici sau retinoizi mai blânzi.

Unele forme de retinoid farmaceutic nu pot fi aplicate în același timp cu benzoyl peroxide, de aceea se recomandă aplicarea acestuia din urmă dimineața și a retinoidului seara. Retinolul și celelalte forme de vitamina A conținute în produsele cosmetice nu devin ineficiente în prezența benzoyl peroxidului. Dintre formele medicament, doar Differin (adapalene) se poate folosi în același timp cu benzoyl peroxide.

Dacă nu ai folosit retinoizi este bine să testezi toleranța pielii cu concentrații mici și medii de retinol, iar dacă tolerezi bine poți alege retinoizi farmaceutici sau concentrații mari de retinol (mai mare decât 0.5%).

Cum se introduc retinoizii (farmaceutici sau 1% retinol) în rutina zilnică

Dacă doriți să introduceți retinoizi în rutina zilnică de îngrijire a pielii, există o metodă recomandată de multe articole medicale. Considerând că folosiți retinoizii în mod corect (așa cum am descris mai sus) se recomandă începerea folosirii unui ingredient de tip acid retinoic (tretinoid, isotretinoid, alitretinoin), a unui retinoid de generația trei sau a unui produs cu retinol 1%.

Adapalene are câteva avantaje în plus față de tretinoizi, l-am folosit pentru petele post acnee și tendințele acneice, pe termen lung cu rezultate foarte bune. Din nefericire nu este disponibil în România, el se găsește în Europa, dar aveți nevoie de prescripție medicală (este totuși un medicament și mi se pare normal să fie așa) pentru a-l achiziționa. Differin este disponibil în România, poate fi achiziționat de la firma Farmaexpress, au site online.

Dacă nu puteți începe cu Differin, există pe piața din România forme de acid retinoic (tretinoizii Retin-A, Airol Roche și Smooderm și isotretinoinul Isotrexin care conține și antibiotic!!!). Personal, vă recomand să consultați un dermatolog înaintea folosirii medicamentelor care conțin retinoizi, acesta vă poate da mai multe detalii. De asemenea, vă rog să citiți prospectul oricărui medicament pe care urmează să îl folosiți.

Eu vă sfătuiesc să începeți folosirea retinoizilor farmaceutici cu aplicări o dată la 3-4 zile, iar pentru retinol 1% începeți cu aplicări săptămânale, urmărind cu atenție reacția pielii. Frecvența de aplicare se stabilește în funcție de indicațiile produsului și toleranța pielii.

Bineînțeles, pentru a avea potențialul de a ajuta celulele pielii să se nască sănătoase, retinoizii ar trebui să aibă concentrațiile specificate mai sus.

Celelalte forme de retinoizi găsite în produsele cosmetice și amintite mai sus se regăsesc în numeroase produse, sunt convinsă că foarte mulți dintre voi ați folosit produse ce conțineau o formă de vitamina A, chiar fără să știți.

Aceste produse au rareori concentrații de retinoizi care să aibă impact major asupra pielii, dar, în cazul în care pielea voastră este extrem de sensibilă și, cu toate precauțiile, totuși pielea voastră nu a acceptat nici măcar retinolul în concentrații mici (0.01%), concentrațiile mici de retinoizi mai slabi din produsele cosmetice sunt singurele variante pe care le puteți încerca.

Vă sfătuiesc:

Să țineți seama de toate cele de mai sus, dar mai ales să vă amintiți că pielea se comportă extrem de diferit la interacțiunea cu substanțele chimice (naturale sau sintetice) și că nu toți putem folosi retinoizi sau că toți cei care îi folosesc au rezultate spectaculoase.

Să nu vă lăsați influențați de experiențele altora când vine vorba de retinoizi și să citiți cât mai multe dovezi despre aceste ingrediente, de un an se spune că retinoizii pot fi toxici în concentrații mari, dar nu sunt dovezi concludente în acest sens, nu s-a tipărit nimic oficial în jurnalele medicale, dar există studii care arată că formele de acid retinoic pot avea efecte teratogene.

Prospectul  tretinoizilor din România nu menționează acest aspect sau sunt evazivi, recomandările de folosire în cazul femeilor însărcinate diferă la aceste medicamente, deși substanța activă și concentrația ei este aceeasi. Repet, nu există date concludente și oficiale, dar majoritatea medicilor nu recomandă folosirea acizilor retinoici in timpul sarcinii.

Personal am început să folosesc retinoizii în ordine „crescătoare”, retinol 1% este un produs nou: formele cele mai slabe în diverse creme, pe când încă nu știam ce sunt retinoizii, apoi am folosit retinol în concentrații 0.03% – 0.1% cu rezultate bune (pe care încă le folosesc în diverse produse), apoi tretinoizi cu rezultate excelente (Retin-A pentru acnee), apoi adapalene cu rezultate foarte bune în tratarea petelor și tendințelor acneice, acum folosesc retinol 1% o dată pe săptămână pentru a avea toate beneficiile retinoizilor.

Am renunțat de Adapalene din mai multe motive: în sfârșit am găsit un produs cosmetic similar ca acțiune care mă poate ajuta pe termen lung mai ales pentru porii dilatați, petele solare și ca principal ingredient anti aging, am folosit câțiva ani adapalene, era timpul să opresc folosirea lui, pot aplica noul produs doar o dată pe săptămână comparativ cu adapalene pentru care aveam nevoie de 3-4 aplicări.

Vă rog să citiți cât mai multe informații din surse de încrede despre retinoizi, sunt substanțe studiate intens în ultimul timp și apar mereu informații importante. Știrile, blogurile, wikipedia, site-uri fără autoritate în domeniu (ex: acne.about.com), nu sunt surse medicale.

361 comentarii

Scrie un comentariu
  • Buna Lavi,
   Mi-a trebuit trei zile sa il gandesc si doua sa il scriu 🙂 Dupa cum observi nu am trecut lista cu bibliografia, este atat de lunga incat am lasat-o pe mai tarziu.
   Sper sa fie pe intelesul tuturor, am incercat sa scriu cat mai putine informatii medicale complicate.

 • Draga Corina,

  Multumim, multumim, multumim! E grozav articolul, m-a lamurit foarte mult in privinta acestor substante!

  Personal, folosesc deocamdata doar RESIST Barrier Repair Moisturizer with Retinol care contine retinol ca atare, pe la jumatatea listei de ingrediente. Il folosesc dimineata si seara, doar in jurul ochilor, zona in care am niste riduri fine. De cind am inceput sa exfoliez seara si acea zona, considerata de unii mai sensibila, am inceput sa am rezultate bune si uneori am impresia ca ridurile fine au disparut aproape complet. Am insa 2 intrebari:
  1. Ma pot astepta, folosind retinol si alti retinoizi, la rezultate definitive, adica la o „vindecare” a acestor riduri fine sau este doar o ameliorare a aspectului lor?
  2. In articolul tau scrie ca aceste substante sint foarte sensibile la contactul cu aerul si cu lumina solara si ca, din aceasta cauza, e necesar ca imediat dupa aplicarea retinoidului sa aplicam produs cu SPF. Eu insa, de fiecare data cind aplic un produs astept cel putin 10-15 minute pana sa aplic un alt produs peste el, in ideea ca e nevoie de timp pana ca primul produs sa se absoarba in piele. De asemeni, imi este teama sa aplic un produs imediat dupa un altul, pentru ca nu cumva ingredientele unui produs sa interactioneze cu ingredientele altuia…As vrea sa te intreb daca procedez corect sau daca ar trebui sa aplic produsul cu SPF imediat dupa Barrier Repair Moisturizer.

  Inca o data iti multumesc pentru articol ! 🙂

  P.S. Sunt tare curioasa legat de noul produs cu Retinol recent lansat de Paula Begoun. Daca o sa il achizitionezi, as fi tare recunoascatoare pentru un eventual review al produsului

  • Buna Pat,
   Tu esti tanara asa-i? Nu cred ca ai mai multi ani decat mine. De ce sa iti faci griji de acum de ridurile tale? Ai toata batranetea la dispozitie sa faci asta 🙂
   Eu zic sa aplici in continuare toate produsele benefice tenului tau ca el sa fie sanatos (dupa cum vad ca si faci), sa te bucuri de toate rezultatele lor benefice si sa iti faci griji pentru viitor atunci cand viitorul este langa tine.
   Tot ce poti face tu pentru ridurile tale viitoare faci deja 🙂 Iar rezultate definitive in privinta ridurilor poti avea doar cu ajutorul Botoxului (am scris despre asta). Pana la urma toti imbatranim si o sa avem riduri, dar ce poate fi mai frumos acum decat aceasta fata tanara pe care o vezi in oglinda in fiecare zi?
   Retinoizii aduc imbunatatiri majore ridurilor fine, mai ales la varsta ta, dar nici macar ei nu o sa intoarca timpul inapoi.

   Este foarte bine ca astepti 15 minute inainte de a aplica un produs (dupa folosirea produselor de curatare este necesara doar uscarea tenului, nu sunt necesari timpi de asteptare), dar, ca retinoizii sa se activeze in piele este nevoie ca ei sa fie feriti de lumina. Daca astepti 15 minute inainte de a aplica SPF-ul, o parte din concentratia de retinoizi prezenta in produsul aplicat pe piele s-a distrus deja, de aceea se aplica SPF-ul la nu mai mult de doua minute. Retinoizii nu sunt anulati de actiunea produselor cu SPF.

   P.S. Si eu sunt curioasa, insa nu il am. Bineinteles ca ii voi face review daca o sa il incerc.

   • Am 28…sa zicem ca sunt tanara :)). In definitiv ai dreptate, cred ca am stresez eu prea tare si ar trebui sa las lucrurile sa decurga mai firesc 🙂 ! Te pup si multumesc pentru sfaturi!

    • Buna Pat,
     Multi inainte 🙂
     Sa nu crezi ca eu nu as vrea sa raman mereu tanara, dar pana la urma un nepot care isi iubeste bunica nu este interesat de ridurile ei 🙂 Cred ca atunci o sa ne dam seama cu adevarat ca frumusetea fizica si trecatoare nici macar nu este o conditie in calea fericirii.

   • Buna Corina,
    Cred ca asta ar trebui sa stiu de la fizica din scoala, dar….n-a fost materia mea preferata 😀
    La capitolul „ca retinoizii sa se activeze in piele este nevoie ca ei sa fie feriti de lumina” intra si lumina de la bec, daca e deja seara? Sau e vorba de faptul ca retinoizii sunt atat de sensibili incat, aplicati dimineata, pot fi partial distrusi de lumina naturala care intra in casa, chiar daca nu stai langa o fereastra?

 • Foarte bun articolul!
  „Acesta din urmă (adapalene) are câteva avantaje în plus față de tretinoizi, este și cel pe care îl folosesc momentan, o să scriu despre el. Din nefericire nu este disponibil în România, el se găsește în Europa, dar aveți nevoie de prescripție medicală (este totuși un medicament și mi se pare normal să fie așa).”
  Sunt extrem de curioasa, abia astept sa scrii despre asta si daca ai putea sa spui si cum reusesti exact sa intri in posesia lui ar fi excelent. 🙂

 • Mda… nici o sansa sa am cum intra in posesia lui, ca desi as avea cunostinte in UK nu as vrea sa le deranjez cu asa ceva. Deci tu zici ca „the next best thing” ce se gaseste la noi ar fi Retin-A? Ca n-am avut o experienta prea buna cu el si tot caut „altceva”. Cu Isotrexin mi-a fost mai ok dar nu imi place ca are antibiotic si pielea mea se obisnuieste f repede cu el.
  Ca tot ai pomenit de Botox, am citit ce ai scris si inteleg din articol ca nu ai vreun cui impotriva lui. Ma tenteaza extrem de tare pentru niste riduri de expresie ingrozitoare pe frunte si eram curioasa daca stii pe cineva care a apelat la Botox in Timisoara si are vreo recomandare? Pentru ca asa cum spuneai tu eroarea umana e cel mai important risc de luat in considerare vreau sa fiu sigura ca merg la un doctor ok.

 • Buna ziua! Imi cer scuze daca pun o intrebare care isi are deja raspunsul in alte posturi. Eu am citit aproape tot ce este pe blog, insa este posibil sa nu fi remarcat acest amanunt si anume de ce este un dezavantaj faptul ca Isotrexinul contine si antibiotic? Am 20 de ani si de 8 luni ma confrunt cu acnee. Am folosit multe produse, insa nu si-au facut efectul. De 2 saptamani folosesc Isotrexin si am observat imbunatatiri majore. O zi frumoasa isi doresc!

  • Buna Cristina,
   Am scris chiar in articolul de mai sus. In timp bacteriile fac rezistenta la antibiotice, iar rezistenta la antibiotice se resimte in intreg corpul. Daca pielea ta are nevoie de antibiotic atunci e bine sa folosesti unul, dar daca nu are nevoie atunci de ce sa aplicam pe piele un antibiotic?
   Foarte multe persoane care folosesc Isotrexin nu stiu ce este un retinoid sau ca acest medicament contine si un antibiotic.
   Asta nu inseamna ca trebuie sa opresti folosirea Isotrexinului, dar oricum el singur nu iti va vindeca acneea, iar daca nu este folosit cu toate masurile de precautie o poate chiar agrava (lipsa hidratarii, lipsa protectiei solare, etc).
   De cele mai multe ori un tratament corect cu retinoizi, exfolianti, antibacteriene, protectie solara, hidratare si ingrijire corecta a tenului este cel mai scurt drum spre a-ti vindeca afectiunile cutanate, sunt putine cazurile care au nevoie cu adevarat de antibiotice.

 • Buna
  Felicitari pt articol, foarte detaliat 🙂

  Cat despre SMOODERM

  Indicatii
  Tratamentul topic al acneei vulgare. Adjuvant pentru reducerea hiperpigmentării şi asperităţilor faciale pentru pacienţii la care nu au efect îngrijirea riguroasă a pielii şi evitarea expunerii la soare.

  Compozitie si Mod de prezentare
  0.05% tretinoinum.
  Tub cu 30 grame.

  Contraindicatii
  Hipersensibilitate la retinoizi.

  Reactii Adverse
  Rash, intepaturi, caldura, eritem, vezicule, cruste, exfoliere, dermatita de contacthipopigmentare.

  L-am folosit mai demult la recomandarea dermatologului (nu am tenul sensibil, am folosit factor de protectie 50), dar am renuntat la primele semne de descuamare – pe atunci a fost suficient cat sa ma descurajeze si sa nu astept si rezultatele pozitive, din pacate.
  Recomandarea a venit cu tot cu indicatii de utilizare treptata: de la 1aplicare pe saptamana peste crema hidratanta (si niciodata in aceeasi zi in care folosesc alt produs „activ”).

  • Buna Stefana,
   Ce alte ingrediente contine?
   Trebuie aplicat intai retinoidul si apoi hidratarea, insa daca pielea nu accepta acest tip de ingredient nu are rost sa insisti.

 • Multumesc mult pentru raspunsul prompt. Pana acum 2 saptamani am folosit urmatoarea schema: dimineata curatarea tenului cu Olay – Gentle cleansers, apoi am aplicat brevoxyl am asteptat 30 de minute iar apoi am hidratat cu ulei de jojoba daca stateam in casa sau am aplicat o crema de la Avene – very high protection emulsion – 50 SPF. Seara curatare, Retin-A iar dupa 15 minute hidratare cu ulei de jojoba. Aceasta schema am aplicat-o timp de 4 luni, iar rezultate nu prea am avut. Schema care o urmez cu isotrexin este urmatoarea: dimineata: curatare si hidratare, iar seara: curatare si isotrexin. Care schema credeti ca este mai buna? Tenul meu este mixt, iar probleme cu acneea am doar in zona pometilor. Pana la aceasta varsta nu am avut probleme. Probleme de santate nu am deoarece mi-am facut un set de analize si ecografii. Incerc sa am mare grija de mine. Parul in timpul somnului il tin strans, fata de perna o schimb zilnic, nu stiu ce sa mai fac. Am mare incredere in sfaturile dumneavoastra.

  • Buna Cristina,
   Dupa cum am scris mai sus, doar Isotrexin nu poate vindeca acneea, ai nevoie de ingrediente antibacteriene, exfolianti, retinoizi.
   Ai citit articolul despre cum se introduc produsele in rutina zilnica? Acolo am descris pe larg o rutina de inceput a tenului cu tendinte acneice.
   Ti-ai facut vreodata analize din aceste pustule? Ai incercat compresele cu ceai verde, ceai de musetel, aspirina?
   Este posibil ca aceste pustule sa fie o reactie alergica la un ingredient sau o reactie la un iritant: soare, frig, substante chimice, etc?

 • Da, cred ca ultima solutie va fi sa-mi fac analize si din pustule, iar in functie de rezultat voi lua masuri. Iti multumesc mult. O zi frumoasa!

 • La articolul tau o sa trimit toate persoanele care ma intreaba de ce nu pun vitamina A in creme, ca doar se gaseste in orice magazin on-line :).

  N-am inteles un lucru insa, ce-a vrut sa spuna doamna din ultimul paragraf? Ca daca sunt femei destul de inconstiente incat sa fumeze si sa bea in timp ce sunt gravide, pe noi restul (cat de cat normale 🙂 ) n-ar trebui sa ne intereseze ce contin si ce efecte au cosmeticele?

  Cristina

 • Buna si multumesc pentru toate informatiile. Nu am apucat sa parcurg chiar tot si aveam mare nevoie de ajutor. Aplic Retin-A seara, urmat de Emolium (crema). Dimineata aplic Bioderma cu SPF 50. Inteleg (sper ca nu gresit) ca Brevoxyl, de exemplu, isi face treaba pe terenul pregatit de Retin-A?
  Si a doua intrebare: ar fi mai sanatos sa aplic, in loc de crema Emolium, un ulei de argan, de exemplu? Sper ca intrebarile mele nu-s complet tampe, mai am de documentat, cum spuneam 😀 Multumesc mult si frumos!

  • Buna Macnetize,
   Ai inteles bine.
   Nu stiu ce ingrediente contine Emolium, dar daca doresti sa realizezi hidratarea pielii doar cu ulei de argan nu o sa ii dai pielii ingredientele de care are nevoie pentru a hidrata.
   Citeste te rog articolul Cum se realizeaza hidratarea pielii? si articolul despre Uleiuri de baza pentru uz cosmetic, am raspuns in detaliu intrebarilor tale.

 • Interesant articol, plin de informatii pe intelesul tuturor…
  Totusi, ati facut o greseala (care este explicabila intr-un articol scris de o persoana fara studii medicale, dar tot trebuie corectata) care este posibil sa induca in eroare si pe altii: se considera ca unele medicamente, cum sunt si antibioticele de tip eritromicina sau tetraciclina, au un efect secundar antiinflamator… acesta este motivul pentru care se asociaza la doze mici in unele afectiuni dermatologice, si nu neaparat pentru efectul antibiotic pentru care se folosesc alte doze si in alte formulari. Va sfatuiesc sa va mai documentati si sa corectati aceasta informatie inainte sa induceti in eroare potentiale beneficiare ale unor tratamente de altfel potential utile.
  Salutari! Si inca o data felicitari pentru materialul explicit!

  • Buna Ada,
   Primele studii pe care le-am citit despre descoperirea efectului anti inflamator al macrolidelor independent de efectul lor antibacterian sunt de la inceputul anilor 2000, am afirmat deja ca antibioticele au efect antiinflamator in articolul Soluţii pentru acnee – antibiotice locale şi orale desi nu am pus mare accent pe acest aspect, pentru ca incerc sa scriu articolele fara a folosi prea multe date si termeni medicali, pana la urma acest blog este personal, iar eu nu sunt medic.

   Cat despre a induce in eroare potentialele beneficiare ale unor tratamente utile, eu am alta parere. Articolul de mai sus este despre retinoizi si beneficiile lor asupra pielii. Atunci cand am scris despre antibiotice am luat in considerare Isotrexinul, chiar daca are eritromicina continuta are o concentratie mica (0.2%), insa atunci cand am prezentat cateva variante de retinoizi am considerat ca Isotrexinul nu este o optiune datorita prezentei antibioticului in formula. Ambele ingrediente active continute de Isotrexin au efecte antiinflamatoare: isotretinoin si eritromicina.

   Chiar daca antibioticul are o concentratie mai mica decat cea folosita de obicei, iar absorbtia lui percutanata este foarte mica, personal nu sunt de acord cu folosirea antibioticelor atunci cand nu ai nevoie de ele. Sunt foarte multe persoane care folosesc retinoizii pentru alte afectiuni decat cele inflamatorii, iar in acele cazuri un antibiotic nu este necesar.

   Tot in articolul despre antibioticele folosite ca tratament al acneei am amintit si de prezenta unui ingredient potential cancerigen in Isotrexin si anume butilhidroxitoluen (E321) numit si BHT.

   Multumesc pentru aprecieri.

   • Am inteles pozitia ta. Totusi, parerea mea este ca atunci cand esti, voit sau nu, formator de opinie pentru o categorie clara de persoane ce au nevoie vitala de aceste informatii, trebuie acordata o mult mai mare atentie exprimarii si expunerii unor fobii personale in detrimentul unor informatii potential utile.
    Eu de asta am intervenit, deoarece mi s-a parut ca cititoare va intelege din exprimare ca acel medicament nu e bun pentru ca are antibiotic, si punct…nimic despre potential efect antiinflamator benefic, nimic despre faptul ca antibiotice specifice se pot folosi ca topic si in alte afectiuni deratologice, etc…
    Inca o data felicitari pentru blog, si pentru efortul de a consulta atatea surse medicale si paramedicale. Sunt sigura ca au ajutat si ajuta foarte multe persoane care chiar au nevoie sa-si clarifice aceste notiuni si sa depaseasca aceste momente neplacute legate de prezenta acneei.
    Keep it up!

 • Buna, Corina! Ma gandesc de ceva timp sa incep sa folosesc Retin-A pentru riduri,pete , o cicatrice hiperpigmentata. In urma cu multi multi ani pe cand aveam acnee am avut o experienta neplacuta. Desigur nu eram asa documentata, nu foloseam spf, ma dadeam cred in fiecare seara. Dupa vreo saptamana doua maxim de folosit mi-am epilat mustata cu ceara si m-am ales cu o rana destul de serioasa..parca era o arsura, s-a dus efectiv un strat serios de piele(ceara era rece deci nu de la asta era arsura). Ai putea sa-mi spui ceva despre cum se impaca epilatul cu Retin-A?

  • Buna Ioana,
   Depinde de la persoana la persoana, eu iti recomand sa iti faci un test pe o portiune mica. Si mai ales: atentie mare la cum foloseste ceara, si pe mine m-a lasat cosmeticiana fara piele cand luam Roaccutane desi eu sunt epilata definitiv si am foarte putin par (pe genunchi mi s-a intamplat). Dupa ce i-am spus sa fie mai atenta nu am mai avut probleme.

 • Buna tuturor,

  Am cumparat din Spania un gel, se numeste Tactuoben si contine adapalene 0.1% si peroxid de benzoil 2.5%. Doresc sa-l vand, deoarce am ajuns la concluzia ca nu prea se potriveste cu tenul meu (eu am ramas mai degraba cu cicatrici si cateva pustule). Produsul este bun in special persoanelor cu multe pustule si papule. Tubul este nedesfacut si are 30 g, am pastrat chitanta, o voi atasa produsului. Nu contine niciun ingredient iritant (ma refer la excipienti). Pretul este 28.91 euro (126 ron). Pentru Bucuresti ma deplasez in oras. Pentru provincie, voi trimite produsul gratuit cu Posta Romana. Ma puteti contacta la i.am.nikusor[@]gmail.com. Primul venit, primul servit. Multumesc mult.

 • va multumim tare mult pentru ajutorul ce ni-l acordati.
  intr-adevar am constatat pe pielea mea ca retinolul este destul de iritant .am luat o crema buna,la tub,stiam ca tb sa ma dau numai seara,dar ma ustura pielea asa de tare ca am renuntat.diseara ma dau din nou ,dar mai intai ma voi da cu o crema hidratanta,desi nu stiu inca cu ce crema ..of of of
  multumim din tot sufletul

  • Buna Antonela,
   E important sa incepi aplicari o data la 4,5 zile pentru a da timp pielii sa accepta ingredientul. Nu uita de protectie solara in fiecare zi din an si bineinteles hidratare.

 • Buna Corina,
  Am doua intrebari la care nu am gasit raspunsul, sau nu am cautat suficient.. Eu folosesc retin-a pe fata, o zi da una nu, au trecut senzatiile ciudate sau exfolierea, acum pielea s-a obisnuit si ii merge bine. Ce nu am inteles eu e cat stau cu crema pe fata si daca ma spal inainte sa aplic crema hidratanta. Eu pana acum am aplicat retin-a, am stat jumatate de h, m-am spalat si am aplicat hidratantul. A doua intrebare e daca pot da si pe picioare si fund. Sper sa nu fie o intrebare prosteasca…
  Multumesc

  • Buna Roxana,
   Retinoizii nu se limpezesc de pe ten. Se aplica un strat subtire, iar dupa 30 de minute se aplica o crema hidratanta. Timpul de asteptare depinde de tenul tau, in timp poti observa cum se comporta pielea ta, poti aplica hidratare chiar si dupa 5-10 minute, daca tenul tau absoarbe Retin-a-ul repede. In general nici un produs nu se limpezeste de pe ten decat daca este folosit pentru curatare sau cele care trebuiesc indepartate dupa un timp foarte scurt (de exemplu peelingurile). Citeste si prospectul te rog.
   Da, poti aplica Retin-a oriunde pe corp (mai putin in jurul ochilor, pe mucoase, etc. scrie in prospect unde nu se poate aplica Retin-a). Are aceleasi atentionari: spf si hidratare insa pielea de pe corp cu siguranta va accepta mult mai repede ingredientul, poti aplica produsul mai des de la inceput, oprind aplicarile daca pielea se irita.
   Am raspuns la ambele intrebari in articole si comentarii, dar nu e nici o problema, nu sunt deloc prostesti.

 • Buna,Corina, am o problema cu tenul, in urma cu 2 ani mi-au aparut multe pustule, puncte negre pe fata, in urma unui tratament cosmetic facut la un salon.Mi-am achizitionat Brevoxyl si Retin A, pe care le-am folosit asa….retin A seara , Brevoxyldimineata plus crema cu protectie solara si crema hidratanta,folosite doar in zonele cu probeleme. Pe frunte mi-au disparut pustulele, dar pe pe partea stanga pe obraz in jos spre gat am observat in timp o amplificare a problemei, mi-au aparaut din ce in ce mai multe pustule, si genul acela de cos chist, care sunt foarte dureroase…si am renuntat la retin A si am dat numai cu brevoxyl, dupa 2 luni de brevoxyl cred ca facusem un fel de alergie la el ca mi se inrosise si umflase partea aceea.Acum dupa 3 luni de cand nu ma mai dau cu nici una dintre ele ,partea aceea a ramas foarte urata, am semne lasate de cosuri, de parca am suferit de acnee puternica…si nu stiu ce as putea sa folosesc sa isi revina pielea. As dori un sfat!Multumesc 🙂

 • Multumesc, Corina, pentru raspuns.De la Retin A mi se inrautatise situatia( aparitia acneei acea dureroasa) si eu am crezut ca e normal si am continuat sa o folosesc pana mi-am dat seama ca zona nu se vindeca ci devine tot mai plina de acnee, asa ca am renuntat.Apoi am dat cu Brevoxyl care mi-a vindecat acneea dar pielea a ramas cu cicatrici.Mi-am cumparat o crema Glyco-A,am inteles ca e buna pt exfoliere si nu am inceput sa o folosesc pt ca pe prospectul ei spune ca trebuie folosita la minim 6 luni de la ultima aplicare a unei creme pe baza de retinoizi.Am sa folosesc si o crema cu BHA ,am tenul mixt. Multumesc inca o data pt promtitudine !:)

  • Buna Andreea,
   Fiecare piele este diferita, de exemplu eu folosesc AHA si BHA zilnic in acelasi timp cu o crema cu retinoizi. Se poate sa astepti si mai putin de 6 luni, poti face un test pe o portiune mica de piele. Mare atentie cu protectia solara, mai ales ca vine vara.

 • Buna, Corina!

  Folosesc Retin-A de la jumatatea lui ianuarie alternativ cu BHA de la Paula’s Choice, la inceput l-am aplicat la 4 seri, apoi la 3 si am incercat sa-l aplic o seara da si una nu, insa tenul a reactionat cam urat (usturime in zona barbiei in ziua urmatoare, cand am aplicat fondul de ten cu pensula – nu mi s-a mai intamplat la utilizarile mai rare, asa ca am decis sa revin la schema 2BHA-1Retin-A).
  Ideea a fost sa-i asigur tenului ingredientele cell-communicating, sa imbunatatesc aspectul zonelor unde excesul de sebum si punctele negre isi fac de cap si de a diminua, eventual, liniile care incep sa apara. Am trei astfel de riduri pe frunte, formate din cauza faptului ca „vorbesc” mult cu sprancenele si le ridic mereu cand ma machiez, si mai am si cateva de expresie sub ochi, de multi ani de zile, insa acolo nu am aplicat Retin-A, mi-a fost teama ca pielea e prea sensibila.
  In principiu, tenul e ceva mai curat, cosuri urate nu am mai avut, doar mici zgaibe la care am incercat sa nu umblu si care nu au „copt” asa cum se intampla candva (de aceea nu prea am mai folosit nici Brevoxyl, desi il am in dotare), dar punctele negre si ridurile sunt cam la fel. As vrea sa stiu cat timp trebuie folosit Retin-A, merge a-la-long sau se fac cure cu pauze?
  Singurul efect secundar pe care l-am avut a fost de uscare si descuamare a pielii de pe barbie si de langa gura, inca il mai am chiar si dupa aproape trei luni.

  • Buna Sadie,
   Nu aplica Retin-a sub ochi, s-ar putea sa fie iritant, eu evit zona respectiva, mai ales ca sunt sanse foarte slabe ca Retin-a sa aiba efect asupra acelor linii fine. Poti folosi retinozii cat timp doresti, insa punctele negre se amelioreaza cu BHA, iar ridurile au (din punctul meu de vedere) o singura solutie cu efecte cu adevarat notabile: toxina botulinica (am scris un articol despre ea).
   Pentru descuamarile de pe langa gura eu prefer sa nu aplic nimic pe zona respectiva cateva zile si seara sa folosesc mai multi emolienti (sau uleiuri), iar ziua un scrub usor.

 • Buna! Ti-am gasit blogul cautand informatii despre Retin A cu care am inceput un tratament acum 3 saptamani pentru niste pete lasate de o acnee pe spate. Pete plus cateva cosuri care tot treceau si apareau. Voiam un spate perfect.
  (Am citit aproape toate articolele tale. Apoi am citit toate etichetele produselor pe care le am. Si m-am ingrozit.)
  Revenind la spatele meu pe care il voiam perfect…nu mi-a iesit. Stiu de reactiile adverse ale cremei, dar nu ma asteptam sa fie atat de grave. Pe scurt: mancarimi groaznice, cateva cosuri, muuuulte pete rosii si rani probabil de la scarpinat – oribil. Stiu ca dupa 6 saptamani se vad rezultatele, dar nu mai pot. Am inceput sa aplic comprese cu musetel si am decis sa nu ma mai dau cu crema.
  Fac bine?
  Mai am niste dileme legate de piele si ingrijirea ei, dar le las pe altadata, mesajul este si asa prea lung.
  Multumesc! Seara frumoasa!

 • Buna! As dori sa achizitionez unul dintre produsele Paulei ce contin retinol: RESIST Intensive Wrinkle-Repair Retinol Serum sau Skin Balancing Super Antioxidant Mattifying Concentrate Serum for normal to very oily skin, insa nu stiu exact care ar fi mai potrivit. Mentionez ca am 21 de ani, tenul mixt si am nevoie de de un produs care sa ajute la eliminarea unor pete de pe fata ce au ramas in urma unor cosuri pe care nu m-am putut abtine sa nu le storc, de acum cativa ani. De cateva zile am inceput sa folosesc produsele Paulei si anume: gelul de curatare, BHA gel 2% si Skin Balancing Daily Mattifying Lotion with SPF 15 and Antioxidants. Am inceput sa aplic exfoliantul o data la 2-3 zile seara, insa in prima seara am aplicat dupa el crema cu spf, dar apoi am citit intr’un comentariu ca nu este bine sa aplicam produse cu spf seara. De atunci folosesc dimineata decat curatare iar apoi crema cu spf, iar seara curatare si exfoliere, iar apoi nu am mai aplicat nimic, deoarece nu am alta crema bine formulata si am preferat sa las asa pana o sa imi cumpar unul dintre serumurile mentionate mai sus. Este bine sa astept pana o sa achizitionez unul dintre ele sau sa aplic totusi Skin Balancing Daily Mattifying Lotion with SPF 15 and Antioxidants si seara dupa exfoliere? Multumesc !

  • Buna Denisa,
   Produsele despre care ma intrebi sunt foarte diferite, concentratia de retinol din serul Resist este mult mai mare decat cea din serul Skin Balancing. Serul Resist este un produs foarte bine formulat si este unul din putinele produse care contin retinol in concentratie mare.
   Nu folosi SPF seara, ingredientele continute in produsele pentru protectie solara au marele avantaj de a ne proteja de soare, dar in acelasi timp pot avea efecte adverse. Citeste te rog prima parte din articolul https://pasagera.ro/ingredientele-produselor-cu-factor-de-protectie.html.
   Pentru hidratare ai nevoie de un produs hidratant, serul este hidratare suplimentara (citeste si articolul despre seruri). Pentru petele post acneice te ajuta retinozii.
   Daca folosesti timp indelungat BHA fara o hidratare potrivita exista riscul ca tenul sa se descuameze.

 • Salut Corina,
  Sunt si eu putin nedumerita, am procurat ambele produse(RESIST Intensive Wrinkle-Repair Retinol Serum si Skin Balancing Super Antioxidant Mattifying Concentrate Serum for normal to very oily skin) si nu stiu cum sa le folosesc, sa le aplic pe ambele sau sa aplic unul o seara si respectiv urmatoarea seara celalalt, sau in genere folosesc numai unul din produse si cind il termin incep celalalt.
  Multumesc mult.

  • Buna Margo,
   Amabele produse sunt seruri si se aplica dupa crema hidratanta sau chiar inainte daca asa preferi. Le poti aplica pe ambele daca nu ai crema hidratanta. Eu aplic serul Skin Balancing dimineata inainte de SPF, iar seara aplic ser dupa crema.

 • mersi mult, folosesc crema hydralight deoarece am o piele sensibila si intreaga gama hydralight, dar nu stiu de ce oricum pielea inca o simt iritata mai ales dupa toner.

  • Buna Margo,
   Daca ti se pare ca un produs nu iti face bine renunta la el cel putin o saptama si observa atent reactia pielii. Doar pentru ca un produs este bine formulat nu inseamna ca el iti este potrivit tuturor, pielea este un organ complex si foarte diferit de la persoana la persoana.

 • Corina, pls help, am o cunostinta care vine peste 2 zile din UK si am rugat-o sa imi caute differin. imi zice ca exista si crema si gel si am vazut ca e sub 2 modele de concentratie: o.1% sau 0.3%. Zi-mi te rog care ar trebui, crema/gel si 0.1%/0,3%. Pls am nevoie de un raspuns rapid, azi se duce la farmacie.
  multumesc
  Claudia

 • Buna,

  din pacate a vorbit deja cu persoana respectiva pe la ora 2, era sora unei colege de servici a unei prietene. Daca mai aud pe cineva te anunt si comand, cu cea mai mare placere.
  Astept si eu sa vad daca reuseste, ca nu are reteta.
  multumesc,
  Claudia

 • Poti sa ne recomanzi un producator de retin a?
  am inteles ca in farmaciile din romania exista mai multe produse cu numele de retin a (provenind de la producatori diferiti)
  eu am citit prospectul uneia (produse in polonia) si avea vreo 2 tipuri de alcool ,
  nu mi am putut aminti daca e alcool „bun sau rau”, prin urmare n am cumparat.

  • Buna Andra,
   Nu cunosc toate produsele Retin-a care se gasesc in Romania, eu am produs de Johnson & Johnson si contine stearyl alcohol – inofensiv pentru piele.

 • Buna . Te-as ruga frumos sa imi raspunzi daca ai timp si la intrebarea mea.
  Folosesc crema de aproximativ 1 luna , zilele astea mi-am luat un supliment de vitamine care contine si vitamina A (mi l-am luat pentru par/piele/unghii) , si as vrea sa stiu daca e voie sa iei supliment(avand si Vitamina A) daca folosesti si crema Retin-a .Am tot cautat pe net informatii , dar n-am gasit nimic concret. Sper sa ma poti lamuri tu ! 🙂Te rog să citești cu atenție articolele de pe acest blog și comentariile (folosește motorul de căutare din partea dreapta, sus), pentru majoritatea întrebărilor tale există deja un răspuns scris. Te rog să îmi scrii așa cum ți-ai scrie ție (reclamele, sfaturile impertinente și altele de genul nu vor fi aprobate).

Comentariul tău va fi aprobat atunci când voi avea răspunsul potrivit întrebării tale și timpul necesar pentru a-l scrie. Din lipsa de timp nu voi răspunde întrebărilor care cer analiza listei de ingrediente a produselor cosmetice.

Pentru recomandări și întrebări despre produsele Paula's Choice te rog scrie mail la info@paulaschoice.ro.

Mulțumesc pentru înțelegere. Multă sănătate!

Scrie un comentariu

Toate drepturile asupra conținutului sunt rezervate Pasagera.ro. Reproducerea informațiilor de pe site este strict interzisă și pedepsită conform legii drepturilor de autor.