Categorii de ingrediente cosmetice și proprietățile lor

Exista foarte multe categorii de ingrediente în produsele destinate îngrijirii corpului, mai jos am listat cele mai des folosite categorii care se regasesc în produsele cosmetice destinate îngrijirii pielii. Foarte multe din ingredientele cosmetice au roluri multiple.

Pentru a face mai ușor legătura între termenii mai cunoscuți din engleză, am preferat să listez denumirile în englezp și apoi termenii în limba română.

Absorbents – Absorbanții sunt substanțe care se adaugă produselor cosmetice pentru cu scopul de a absorbi apa și/sau substanțele solubile în ulei, precum și substanțele dispersate.

Additives – Aditivii sunt substanțe care se adaugă în produsele cosmetice în concentrații foarte mici pentru a atribui proprietăți unor substanțe sau îmbunătăți anumite proprietăți ale altor substante sau pentru a suprima anumite proprietăți nedorite.

Anti-Foaming – Anti spumanții sunt substanțe care se adaugă în produsele cosmetice pentru a opri formarea spumei în timpul procesului de manufacturare sau pentru a reduce tendința produselor finite de a genera spumă.

Anti-irritants – Anti iritanții sunt substanțe care au proprietatea de a reduce iritația la nivelul pielii.

Antibacterial (antimicrobials) – Ingredientele antibacteriene sunt substanțe care se adaugă în produsele cosmetice pentru a reduce dezvoltarea micro-organismelor (bacteriilor) pe suprafața pielii.

Antioxidants – Antioxidanții sunt substanțe cu rol dublu în produsele cosmetice, ei previn oxidarea și râncezirea anumitor ingrediente naturale și reduc efectele radicalilor liberi asupra pielii.

Antistatic Ingredients – Agenții antistatici sunt substanțe care se adaugă în produsele cosmetice pentru a neutraliza electrizarea statică de pe suprafața pielii.

Binding Ingredients – Lianții (sau aglomeranții) sunt ingrediente care se adaugă cosmeticelor pentru a aglomera prin întărire mixturile cosmetice solide (bulgări, granule).

Bleaching Ingredients – Ingrediente care au proprietatea de a decolora pielea.

Cell-Communicating

Chelatic Agent – Agenții chelatici sunt substanțe care îndepărtează și reduc reactivitatea ionilor de metal ce pot fi prezenți într-un produs și care ar putea afecta stabilitate produselor cosmetice.

Coloring Agents/Pigments – Coloranții/Pigmenții sunt substanțe care se adaugă în produsele cosmetice cu scopul de a colora produsele sau de a colora pielea pe perioda cât produsul este prezent pe suprafața ei.

Denaturant Ingredients – Denaturanții sunt substanțe care se adauga în produsele cosmetice care conțin alcool etilic cu scopul de a le face improprii consumului oral.

Emollients  – Emolienții sunt substanțe care se adaugă în produsele cosmetice cu scopul de a înmuia și catifela pielea.

Emulsifiers – Emulgatorii (Emulsifianții) sunt substanțe care au proprietatea de a amesteca lichidele inmiscibile (care se separă), cum ar fi apa și uleiurile, rezultatul fiind o compoziție omogenă.

Emulsion Stabilizers – Stabilizatorii de emulsie sunt substanțe care se adaugă în produsele cosmetice pentru a îmbunătății procesul de emulsifiere, stabilitatea produselor și pentru a prelungi valabilitatea produselor.

Film Forming Agent – Peliculogenii sunt substanțe care formeazaă o peliculă pe suprafața pielii.

Fragrance (sintetic și natural) – Aromatizanții (olfactiv) sunt substanțe care au proprietatea de a atribui miros plăcut produsului.

Humectants – Umectanții sunt substanțe care au proprietatea de a reține apa și a menține nivelul de hidratare la suprafața pielii.

Irritants – Iritanții sunt substanțe care irită pielea.

Leave On Exfoliant – Exfolianții chimici sunt substanțe care exfoliază pielea, citiți toate articolele din categoria Exfoliere pentru detalii despre acest tip de ingrediente.

Melanin-inhibiting – Inhibitorii de melanină sunt substanțe care inhibă producerea de melanină de către piele, sunt folosite în tratamentul melasmei. Aceste ingrediente sunt denumite și depigmentate în mod uzual, deși termenul nu este foarte corect.

Opacifiying Ingredients – Opacifianții sunt substanțe care se adaugă produselor cosmetice transparente sau translucide pentru a le conferi opacitate.

PH Adjuster/PH Stabilizer/ Buffer – Corector PH/ Stabilizator PH/ Bufer – Acest tip de substanțe sunt necesare pentru modificarea și stabilizarea PH-ului produselor cosmetice.

Plant Extract – Extractele de plante se adaugă în produsele cosmetice și au diverse proprietăți benefice pentru piele însă unele pot fi iritante. Există extracte de plante care se adaugă pentru a atribui miros plăcut produselor. Aici putem încadra și uleiurile vegetale extrase din plante (și nu numai) și uleiurile esențiale.

Preservatives – Conservanții sunt substanțe folosite în produsele cosmetice pentru a preveni dezvoltarea micro organismelor în produs, pentru a preveni alterarea ingredientelor produselor și pentru a prelungi valabilitatea produsului finit.

Propellant Ingredients – Agenții de pulverizare se folosesc în produsele cu ambalaj sub presiune și au proprietatea de a propulsa produsul cosmetic din tubul sub presiune.

Scrub Agent – Particulele abrazive sunt substanțe cu rol de exfoliere mecanică a stratului superior al pielii.

Silicones – Siliconii sunt o categorie aparte de substanțe cu diverse proprietăți și mai multe întrebuințări:
– pot îmbunătăți (temporar) aspectul superficial al pielii
– poti fi folosiți pe post de opacifianți
– pot reduce spumarea produselor de curățare
– pot ajuta hidratarea pielii, pot îmbunătăți astectul zonelor de piele descuamată
– fac mai ușoară aplicarea produselor cosmetice pentru că au proprietatea de a aluneca pe piele cu ușurință

Skin Conditioning Agent – Exista mai multe categorii de ingrediente de acest gen, emolienții și umectanții sunt și ei substanțe care îmbunătățesc aspectul pielii prin proprietățile lor. Alte proprietăți ale acestor ingrediente pot fi: îmbunătățesc aspectul pielii uscate sau deteriorate prin reducerea descuamărilor și redarea supleții pielii, unele pot fi ocluzive și formează o barieră la suprafața pielii pentru a încetini pierderea apei din piele.

Skin Identical – Ingrediente identice pielii

Solvents – Solvenții sunt substanțe care au rolul de a dizolva alte substanțe.

Sunscreen Actives (UV Absorbers) – Ingredientele protecție UV sunt substanțe care se adaugă în produsele cosmetice cu proprietatea de a proteja pielea (într-o anumită măsură) de razele ultraviolete prin caracteristicile lor. Despre acest tip de ingrediente puteți citi în articolul acesta.

Surfactants – Surfactanții (Tensidele) sunt o categorie complexă de diverse substanțe cu diferite proprietăți:
– ajută la combinarea a două substanțe care nu se combină în mod normal prin dizolvarea sau dispersarea uneia în cealaltă
– asigura aplicarea uniformă a produselor (atunci când sunt folosiți în alte produse decat cele pentru curățarea pielii).
– surfactanții agenți de curățare curăță pielea prin mixarea apei cu uleiul(sebumul) și impuritățile făcând posibilă îndepărtarea lor prin limpezire
– ajută la formarea emulsiilor prin reducerea tensiunii superficiale ale substanțelor care vor fi emulsifiate
– măresc puterea de spumare sau stabilizează spumarea
– surfactanții hidrotropi au abilitatea de a mări solubilitatea în apă a altor surfactanți
– surfactanții agenți solubili ajută ingredientele să se dizolve în anumiți solvenți în care nu ar fi solubili în mod normal
– surfactanții agenți de suspensie modifică suprafața unei substanțe solide, împiedică aglomerarea particulelor unui produs cosmetic

Suspending agent – Agenții de suspensie care nu sunt surfactanți sunt, de cele mai multe ori polimeri și gume. Ei modifică interacțiunea dintre particulele solide și mediul lichid în care se găsesc pentru a îmbunătăți rezistența particulelor la aglomerare.

Thickners – Reglorii de vâscozitate (Agenți de îngroșare) sunt substanțe care se adaugă produselor cosmetice pentru a micșora sau mări vâscozitatea produsului finit.

77 comentarii

Scrie un comentariu
 • Buna! Felicitari in primul rand pentru acest blog. Sunt o noua cititoare si sunt chiar incantata sa vad cat de multe informatii noi si extrem de utile pot afla din postarile tale.
  As avea o intrebare, sper sa nu te deranjeze, am citit Disclaimer si stiu ca intrebarea mea e posibil sa fie off topic – dar chiar nu stiu pe cine altcineva sa mai intreb sau unde altundeva sa iti scriu. Imi pare foarte rau daca postez aiurea acest comentariu sau daca tu consideri ca pun o intrebare nepotrivita.
  As dori sa te intreb: ce produse imi poti recomanda pentru un ten acneic, foarte gras? Din experienta ta personala, sau ce ai considera tu mai ok? Am aproape 18 ani si am problema asta de aprox 4 ani. Chiar nu stiu ce sa mai incerc, unde sa ma mai informez, am fost la dermatologi, dar nimic.

  • Buna Diana,
   Citeste articolul despre rutina zilnica de ingrijire a tenului gras si a tenului acneic. Citeste toate articolele din categoria ingrijirii tenului pentru a intelege ce nevoi are pielea.
   Ca produse iti recomand produsele Paula’s Choice, dar poti folosi orice produse atata timp cat sunt bine formulate si sunt potrivite tenului gras.
   Exista articole in care am vorbit despre alegerea exfoliantului potrivit, alegerea produsului pentru curatare si alegerea produsului pentru protectie solara.
   Rutina ta zilnica trebuie sa contina: un produs de curatare solubil in apa, un demachiant (doar in cazul in care folosesti fond de ten), un produs pentru protectie solara, un produs antibacterian (acid azelaic sau benzoyl peroxide – gasesti articole in blog), un exfoliant cu 2% BHA (tot ce trebuie sa stii despre exfolianti gasesti in blog), un produs hidratant.
   Din gama Paula’s Choice alege 2% BHA lichid, Skin Balancing Invisible Finish Moisture Gel. Pentru alegerea unui produs cu SPF citeste articolul despre alegerea unui astfel de produs si poti incerca sample de produs Paula’s Choice Extra Care Non-Greasy Sunscreen SPF 45 (gasesti analiza produselor cu SPF ale Paulei pe blog) sau poti achizitiona un produs bine formulat care se gaseste si in Romania (am analizat aproape toate gamele de „dermatocosmetice”), pentru curatare poti alege un produs Paula’s Choice – Skin Balancing Cleanser (gasesti analiza produselor PC pentru curatat tenul pe blog), sau poti alege un produs din Romania (la fel, am analizat multe din „dermatocosmeticele” din farmacii).
   Si beautypedia.com poate fi o sursa buna de review-uri.

 • Buna,
  Iti multumesc mult de tot pentru raspunsul tau. Abia astept sa incep sa am o rutina de ingrijire corecta si adecvata tenului meu. Am luat astazi toate postarile tale la rand, de cand ai inceput sa scrii, si imi iau si numeroase notite. Chiar te apreciez pentru toata munca ta si mult succes in continuare.

 • Buna!nu stiu daca este postul potrivit, insa as vrea sa achizitionez o crema de zi,hidratanta cu spf si am gasit crema Optimals de la Oriflame cu spf 15 si vit C, poti sa-mi spui parerea ta?ca si ingrediente, acestea sunt:AQUA, ETHYLHEXYL METHOXYCINNAMATE, BENZOPHENONE-3, STEARIC ACID, CAPRYLIC/CAPRIC TRIGLYCERIDE, GLYCERYL STEARATE, PEG-100 STEARATE, CETYL ALCOHOL, GLYCERIN, OLUS OIL, BUTYL METHOXYDIBENZOYLMETHANE, MICA, CAPRYLYL GLYCOL, LACTIC ACID, PARFUM, SODIUM HYDROXIDE, IMIDAZOLIDINYL UREA, METHYLPARABEN, TOCOPHERYL ACETATE, CARBOMER, PROPYLPARABEN, DISODIUM EDTA, ALUMINA, SILICA, LAMINARIA DIGITATA, SODIUM POLYACRYLATE, ASCORBYL METHYLSILANOL PECTINATE, SODIUM METHYLPARABEN, BHT, PHENOXYETHANOL, SODIUM METABISULFITE, SODIUM SULFITE, CITRIC ACID, CI 77891, CI 77120, CI 15510, CI 19140
  mersi!

  • Buna Andra22,
   Hidratanta nu este pentru ca nu contine ingredientele necesare hidratarii (citeste te rog articolul despre Cum se realizeaza hidratarea pielii). Vitamina C contine, dar intr-o concentratie prea mica pentru a fi benefica tenului. Contine si cativa iritanti.
   Protejeaza de tot spectrul solar.

 • Buna, Corina! Stiu ca nu are legatura cu articolul, dar nu am stiut unde sa scriu. De ceva timp mi-au aparut in zona barbiei langa buza doua zone uscate de tot,care se tot decojesc. Am incercat cu crema de galbenele, cu ulei de migdale, cu vaselina cosmetica, dar nimic nu merge. Nu vor sa-mi treaca. Si ma enerveaza si le tot rup si se fac iar si tot asa. Nu stiu cum sa scap de ele. Ai vreo idee?

  • Buna Miss M,
   In primul rand sa nu le mai rupi. In al doilea rand sa nu aplici pe acele zone exfolianti sau alte produse tratament (cred ca urmezi deja acest pas). Sa aplici seara, dupa curatarea tenului si aplicarea cremei hidratante obisnuite, un unguent cu galbenele sau orice unguent care izoleaza pielea de mediul extern. Sper ca produsul de hidratare nu contine iritanti, pot exacerba descuamarea.
   Sa aplici SPF neaparat in timpul zilei, sa nu folosesti fond de ten cateva zile, pana cand se vindeca.
   Nu mai stiu daca ai mail-ul meu, dar trimite-mi te rog o fotografie sa imi dau seama despre ce e vorba, sper sa nu fie o eczema.

   • Am decis sa nu mai folosesc exfolianti pe timp de vara, nu am mai folosit de vreo 2 luni. Produsul de hidratare nu contine iritanti. Am stat saptamani intregi fara fond de ten. Am aplicat si crema de galbenele, dar mi s-a parut ca si mai mult usuca. Nu am mailul tau, daca esti draguta sa mi-l dai ca sa-ti pot trimite 2 fotografii pt ca acum mi-a aparut inca o chestie la fel in partea laterala a nasului.
    Multumesc frumos.

 • Buna Corina,
  As dori sa-ti cer parerea cu privire la ingredientele unei creme recent achizitionate. Le-am cautat in special pe site-ul PC si am trecut in paranteza categoria din care fiecare face parte.

  Este vorba despre crema anti-aging Herbosophy cu macadamia oil, shea butter,avocado oil, extract de alge marine si hyaluronic acid.

  Ingredientele:

  – Aqua,
  – Butyrospermum parkii (Emollients, Plant Extracts, Skin-Identical Ingredients);
  – Octyldodecanol(Emollients, Thickeners/Emulsifiers),
  -Glyceryl distearate (Emollients, Thickeners/Emulsifiers) ,
  -PEG-20 glyceryl distearate,
  -ceteareth-20 (Fatty alcohol, cetearyl alcohol(Emollients, Thickeners/Emulsifiers)
  – macadamia nut oil,
  -Persea gratissima oil ( avocado oil);
  -sodium hyaluronate (Skin-Identical Ingredients)
  -caprylic/capric triglyceride (Emollients, Plant Extracts, Thickeners/Emulsifiers),
  -Alaria esculenta ( algae (Antioxidants, Emollients, Plant Extracts, Thickeners/Emulsifiers));
  – sodium polyacrylate (Absorbent, Emollients, Holding Agents, Thickeners);
  -hydrogenated polydecene (Emollient),
  -Trideceth-6 (the polyethylene glycol (PEG) ),
  -phenoxyethanol (preservative)
  -benzoic acid (preservative) ,
  -dehydroacetic acid (preservative) ,
  -polyaminopropyl biguanide (preservative) ,
  -parfum

  Ce parere ai despre modul cum este formulata aceasta crema? aceasta este si ordinea ingredientelor.

  Ce parere ai de PEG-uri in general si daca ai citit ceva despre Trideceth-6 … care ma ingrijoreaza putin… pana la urma o fi safe sau nu?

  • Buna Dana,
   Produsul de mai sus este potrivit doar tenului uscat, contine foarte multi emolienti. Nu contine antioxidanti si nici ingrediente cell communicating, nu este un produs care sa ajute pielea sa fie sanatoasa, nu este un produs care sa merite atentia.
   Despre PEG am scris aici: https://pasagera.ro/propylene-glycol.html. Trideceth-6, si el un PEG (polyethylene glycol ether of tridecyl alcohol) este safe.

 • Buna,
  Draga Corina, te rog mult sa ma ajuti (pentru ca nu m-am descurcat nici cu dictionarul) daca aceste doua lotiuni hidratante de la Olay ar fi benefice pentru un ten gras/mixt cu tendinta acneica. Ingredientele sunt luate de pe site-ul din UK si am abservat ca sunt identice cu cele de la noi.

  1. Olay Regenerist Rehydrating Lotion with UV Protection(SPF 15)
  http://www.olay.co.uk/skin-care-products/anti-aging-products/Regenerist?pid=5011321375031&popup=true&ingredient=Tocopheryl%20Acetate

  Ingredients: Aqua, Glycerin, Ethylhexyl Salicylate, Niacinamide, Butyl Methoxydibenzoylmethane, Dimethicone, Isopropyl Isostearate, Octocrylene, Panthenol, Phenylbenzimidazole Sulfonic Acid, Palmitoyl Pentapeptide-4, Carnosine, Tocopheryl Acetate, Tocopherol, Camellia Sinensis Leaf Extract, Ascorbic Acid, Allantoin, Titanium Dioxide, Dimethiconol, C13-14 Isoparaffin, PTFE, Laureth-7, PEG-100 Stearate, Cetearyl Glucoside, Triethanolamine, Polyacrylamide, Ammonium Polyacrylate, Cetearyl Alcohol, Behenyl Alcohol, Cetyl Alcohol, Stearyl Alcohol, Arachidyl Alcohol, Myristyl Alcohol, Carbomer, Disodium EDTA, Ethylparaben, Methylparaben, Propylparaben, Benzyl Alcohol, Parfum, Citronellol, Hydroxycitronellal, Butylphenyl Methylpropional, Limonene, Linalool, Hydroxyisohexyl 3-Cyclohexene Carboxaldehyde, Alpha-Isomethyl Ionone

  2. Olay Complete Care Day Fluid for Normal/Oily Skin (SPF 15)
  http://www.olay.co.uk/skin-care-products/complete/Essentials%20Complete%20Care%20Day%20Fluid%20for%20Normal/Oily%20Skin?pid=5000174709629

  Ingredients: Aqua, Glycerin, Ethylhexyl Salicylate, Niacinamide, Butyl Methoxydibenzoylmethane, Dimethicone, Isopropyl Palmitate, Octocrylene, Phenylbenzimidazole Sulfonic Acid, Tocopheryl Acetate, Panthenol, Aluminum Starch Octenylsuccinate, Polyethylene, Dimethiconol, Cetearyl Glucoside, C13-14 Isoparaffin, Polyacrylamide, Arachidyl Alcohol, Benzyl Alcohol, Cetearyl Alcohol, Cetyl Alcohol, Myristyl Alcohol, Stearyl Alcohol, Myristic Acid, Palmitic Acid, Stearic Acid, Sorbitan Stearate, PEG-100 Stearate, Laureth-7, Triethanolamine, Disodium EDTA, Ethylparaben, Methylparaben, Propylparaben, Parfum, Alpha-Isomethyl Ionone, Anise Alcohol, Benzyl Benzoate, Benzyl Cinnamate, Benzyl Salicylate, Butylphenyl Methylpropional, Citronellol, Geraniol, Hexyl Cinnamal, Hydroxycitronellal, Hydroxyisohexyl 3-Cyclohexene Carboxaldehyde, Limonene, Linalool

  Multumesc mult.

  • Buna Iulia,
   Prima este mult mai bine formulata decat a doua, dar din pacate ambele contin destul de multi iritanti, cam toate ingredientele de la sfarsitul listei sunt iritante.

 • Multumesc pentru raspuns, Corina…
  Informative si foarte utile articolele si recomandarile tale.

  Pana sa ma uit pe ingredientele cremei, n-am acordat atentie PEG-urilor, apoi vazand Trideceth-ul si citind aici: http://www.truthinaging.com/ingredients/trideceth-6, la „Safety Measures/Side Effects”, cum ca
  „According to a study published in the International Journal of Toxicology, PEGs (including Trideceth-6) can contain harmful impurities, including: Ethylene Oxide, known to increase the incidences of uterine and breast cancers and of leukemia and brain cancer, according to experimental results reported by the National Toxicology Program; 1,4-dioxane, a known carcinogen; PAHs, known to increase the risk of breast cancer; lead; iron; and arsenic .”
  sau ca
  „…Products and formulas containing PEGs should not be used on broken or irritated skin. Although PEGs are considered safe for use topically on healthy skin, studies showed that patients suffering from severe burns were treated with PEG-based antimicrobial cream; this treatment resulted in kidney toxicity. „The PEG content of the antimicrobial cream was determined to be the causative agent. However, no evidence of systemic toxicity occurred in studies with intact skin. Because of the observation of kidney effects in burn patients, the CIR Expert Panel qualified their conclusion on the safety of the PEG ingredients to state that cosmetic formulations containing these ingredients should not be used on damaged skin” (CosmeticsInfo.org).”
  … nu m-am mai linistit si imi venea sa-mi dau palme ca iar am dat bani pe un produs care va sfarsi la cos…

  • Buna Dana,
   Truthinaging nu e un site rau, pacat ca sursele lor sunt de genul EWG. Poti cauta singura PEG in site-ul cosmeticinfor.org, avertizarea pentru pielea lezata nu exista, PEG-urile sunt safe pentru a fi folosite in produsele cosmetice. Poti incerca si o cautare pe google, vei gasi fraza respectiva doar pe site-ul lor.
   Iar despre 1,4-dioxane poti citi chiar pe cosmeticsinfo.org: Small amounts of 1,4-dioxane, a by-product of ethoxylation, may be found in polyethylene glycol ingredients including the polyethylene glycol ingredients. The potential presence of this material is well known and can be controlled through purification steps to remove it from the ingredients before blending into cosmetic formulations.

 • Buna. Daca si timp si poti poate imi spui si mie parerea ta de crema asta:
  APA (Apa), GLICERINA (Glicerina Organica), ULEI DE PALMIER DE COCOS (Ulei de cocos organic Fairtrade), ALCOOL CETEARILIC, MIRISTAT DE ISIPROPIL, ACID STEARIC, BENTONITA, AMIDON DE TAPIOCA (amidon de Tapioca organica), GLUCOZIDA CETEARIL, OLIVAT SORBITAN, UNT DE BUTYROSPERMUM PARKII (Unt de shea Fairtrade), GLICERIL CAPRILAT, EXTRACT DE CATINA ALBA (HIPPOPHAE RHAMNOIDES, ulei din seminte de arbust Sea Buckthorn din Suedia), GUMA XANTHAN, ULEI DIN SEMINTE DE MERISOR (VACCINIUM VITIS-IDAEA, ulei din seminte de merisoare de munte din Suedia), ALCOOL PHENETHYL, PARFUM (Parfum Natural – aprobat de ecocert), ACID CITRIC, SORBAT DE POTASIU, BENZOAT DE SODIU, LIMONEN, MALTODEXTRINA, LINALOOL, EXTRACT DE SIGESBECKIA ORIENTALIS (floarea Sigesbeckia Orientalis), QUARTZ, SODIUM CARBONATE, ULEI DIN SEMINTE DE HELIANTHUS ANNUUS (ulei din seminte de floarea soarelui), EXTRACT DE ROSMARINUS OFFICINALIS (extract de rozmarin)
  Mulyumesc frumos. O zi frumoasa.

  • Buna Emma,
   In primul rand aceste ingrediente sunt traduse in romaneste, in lista INCI necesara din punct de vedere legal si aprobata international denumirile nu sunt in limba romana.
   Produsul este mediocru, potrivit doar tenului uscat. Contine iritanti. In afara de cateva uleiuri vegetale nimic nu merita atentia.

 • Multumesc pentru raspuns, daca mai doresti sa ma ajuti, as vrea sa-ti cer parerea in legatura cu produsele yves rocher , mai exact gama cure solutions.eu detin crema anti fatigue si in curand voi primi si serul,.Crema o foloesc mai mult iarna, toamna tarziu si la inceputul primaverii ca si baza de machiaj.daca ar fi avut spf as fi folosit-o si vara.acestea sunt ingredientele:aqua, hamamelis virginiana water, ethlhexyl cocoate, glycerin, aesculus hippocastanum extract, cetyl alcohol, elaeis guineensis oil, vitis vinifera seed oil, hydrogenated coconut oil, ranunculus ficaria extract, pentylene glycol, malva sylvestris extract, chamomilla recutita extract, betaine, peg-100 stearate, myristyl myistate,vitis vinifera extract, stearic acid, cyclopentasi-loxane, stearyl alcohol, glyceryl stereate se, glyceryl stereate, cyclohexasiloxane, parfum, taraxacum officinale,spirea ulmaria, hydrolyzed lupine protein, alcohol, xanthan gum, tocopheryl acetate, sorbic acid, allantoin , acrylates/c10-30 alkyl acrylate crosspolymer, bht, sodium hydroxide, tetrasodium edta, hamamelis virginiana extract.
  multumesc

  • Buna Andra22,
   Iti pot spune parerea mea doar despre crema cu ingredientele descrise de tine, nu pot vorbi despre alte produse din gama respectiva fara sa cunosc lista de ingrediente si modul de ambalare al produsului.
   Al doilea ingredient din lista este apa de hamamelis virginiana, un bine cunoscut ingredient. In afara de el produsul mai contine si alti iritanti in concentratii mai mici, dar destul de multi. Eu nu l-as folosi, dar fiecare aplica pe ten ce doreste.
   In cazul in care e ambalata in borcan e si mai rau.

 • Mersi pesntru sfat!crema este ambalata la tub, nu la borcan, pentru ca este mica are 15 ml.Varianta full size este amblata in borcan.Am inteles punctul tau de vedere.Voi incerca sa gasesc o crema hidratanta pe care o pot folosi ca si baza de machiaj la o alta firma, am mai incerca produse de la firma Cattier, voi vedea ce au si ei .Voi reveni cu un post cand am si serul pentru a-mi oferi opinia ta.Ai recomandari in ceea ce priveste o crema hidratanta de zi, cu o formula acceptabila, poate una care are si spf?am 26 de ani, ten mixt, fara probleme.Multumesc

  • Buna Andra22,
   Incearca un produs din gama Paula’s Choice, gasesti review-uri pe blog, in categoria Produse cosmetice – Review. Pentru hidratare bazeaza-te pe produsul aplicat seara. Poti citi articolul despre alegerea produsului cu protectie solara.

 • Sper ca mai suporti vreo cateva solicitari din partea mea.Uite am gasit o crema bio, sau care se vrea bio, cu spf 15 si ma gandesc ca pentru sezonul de tomana tarzie-iarna este ok;ingrediente: Aqua, C12-15 Alkyl Benzoate, Ethylhexyl methoxycinnamate, Isoamyl p- Methoxycinnamate, Cetearyl Alcohol, Sorbitol, Butyl methoxydibenzoylmethane, Cetyl Phosphate, Glyceryl Stearate SE, 4-Methylbenzylidene Camphor, Triheptanoin, Phenoxyethanol, PVP(VP)/ Eicosene Copolymer, Potassium Hydroxide, Caprylyl Glycol, Olea Europaea (Olive) Fruit oil*, Tocopheryl Acetate, Distarch Phosphate, Ethyhexylglycerin, Olea Europaea (Olive) Fruit Extract*, Tocopherol, Origanum Dictamnus (leaf) Extract*, Aloe Barbadensis*, Carbomer, Xanthan Gum, Parfum, Butylene Glycol, Sodium Phytate, Panthenol, Sodium carboxymethyl betaglucan, Linalool, Limonene, Coumarin, Citral, Citronellol, Maltodextrin, Benzyl Benzoate, Geraniol, Benzyl Salicylate.Merge sa-l folosesc ca si baza de machiaj in sezonul rece?si aveam un ser despre care-ti spuneam, crema din gama deja s-a asezat pe dulapior…cu acesta ce sa fac:aqua, glycein, aloe barbadensis gel, brassica campestris oleifera oil, biosac, charide gum-4, helianthus annuus seed oil, dimethicone, butylene glycol, methyl glucose sesquistereate, sesamum indicum oil, glycerin stearate , mangiferin , glyceryl stearate se, parfum, cetyl alcohol, amorphophallus konjac, root powder, methylparaben, tocopheryl acetate, ethyl linoleate, caesalpinia spinosa acacia senegal, sorbic acid, retinyl palmitate, hydroxyethyl acrylate/sodium acryloyldiemethyl taurate copolymer, allantoin, ethylparaben, propylparaben, tetrasodium edta moringa pterygosperma seed extract, aloe barbadensis extract.sunt multe ingrediente si abia am reusit sa descifez scrisul minuscul, cand ai timp, as fi interesata de parerea ta.mersi

  • Buna Andra,
   Nu e bio crema respectiva, contine o multime de ingrediente sintetice. Din pacate contine foarte multi iritanti, nu ti-o recomand.
   Serul este o combinatie de uleiuri, potrivit pentru tenul normal. Contine parfum. Nu e rau formulat, dar nici nu te astepta la schimbari notabile in urma folosirii lui. Cel putin nu e plin de iritanti.

 • Aaa, am uitat sa-ti spun ca m-am interesat de Paula’s Choice si inca nu m hotarasc intre una dintre cremele din gamele de produse sau sa apelez la Nivea Baby cu spf si un fond de ten mineral pe care il folosesc de ceva timp si sunt multumita de el ca si produs are 3-4 ingediente mari si late, 2 dintre ele spune ca sunt sunscreens:Mica, Titanium Dioxide and Zinc Oxide(sunscreens), Boron Nitride(mineral), Oxides(for color).

 • Salutari!
  Astazi am descoperit blogul tau si pot spune ca este foarte interesant .
  L-am descoperit din intamplare , cautand informatii despre acnee , intrucat de 12 ani ma lupt cu aceasta afectiune si nu am reusit sa o inving , ci ea ma taraste pe mine in lungi perioade de depresie in care nu mai vreau sa ies din casa…
  Am incercat totul , tratamente cosmetice la cabinete „foarte” specializate , creme cosmetice scumpe recomandate de cosmeticiene „avizate” , medici dermatologi , endocrinologi …
  La ultima vizita la medicul dermatolog mi-a fost recomandat Roaccutane , dar de 6 luni merg cu reteta in geanta si nu am curajul sa-l cumpar .
  Am sentimentul ca inca n-am incercat totul ….
  Din aprilie 2012 am incercat Izotrexin -A timp de 3 luni , insa nu am observat rezultate . Astazi am citit pe blogul tau despre Benzoyl Peroxid , si vreau sa-l incerc , insa constat ca acneea trebuie tratata complex , nu doar Brevoxyl si atat…
  Forma de acnee pe care o am este acnee vulgara . Nu este foarte grava , cum am vazut la altii , dar suficient cat sa ma streseze si crede-ma ca nu mai stiu cum sa scap de ea .
  Mai trist este ca simt ca medicii nu ma pot ajuta cu nimic ! Solutia trebuie sa o gasesc eu .
  Daca ma poti ajuta cu un sfat , ti-as ramane indatorata !
  Multumesc!

  • Buna Carmen,
   Eu ti-as recomanda ca inainte sa apelezi la Roaccutane (apropo, am scris 3 articole pe aceasta tema), sa incerci o schema de ingrijire a tenului.
   Te pot ajuta sa o construiesti, dar trebuie sa citesti mai multe articole din blog. In primul rand citeste articolul Ghid de utilizare al blogului, apoi articolele despre exfolianti, protectie solara, curatarea tenului, etc. Citeste si articolele din Cartea Pasagerei.
   Intre timp spune-mi te rog ce analize ai facut, ma intereseaza analiza bacteriologica din pustule, nivel de testosteron, analiza ginecologica (pentru ovare polichistice).

 • Iti multumesc foarte mult pentru raspunsul tau !
  Voi citi tot ceea ce mi-ai recomandat . Cat despre analize , ultimele pe care le-am facut au fost anul trecut in luna iunie , iar medicul endocrinolog mi-a zis ca totul e in regula desi eu am sesizat mici diferente fata de valorile de referinta si anume Testosteron liber =0.015 , TSH =5.2 , Prolactina , 125 . celelalte analize se incadrau in valorile normale Testosteron =1.19 , 17-OH Progesteron 0.69 … Am facut si o ecografie transvaginala din care am inteles ca nu am ovare polichistice . Mentionez ca am facut aceste analize in perioada in care nu mai luam anticonceptionale Diane 35 de 6 luni intrucat nu au avut nici un efect asupra tenului meu acneic …
  Analiza bacteriologica din pustule nu am facut-o niciodata .
  Dupa cele cate am patimit ( aici stiu ca tu ma intelegi mult prea bine ) am renuntat la toate cosmeticele pe care le foloseam , nu mai merg nici la cosmeticiana (era nelipsit tratamentul la o luna ), nu mai merg nici la dermatolog ….
  Zilele acestea am folosit seara ulei de Centella asiatica si atat . Pana si pentru fata nu mi-am mai cumparat nimic si am folosit pentru curatare sapunul copiilor de la Nivea …
  Sunt in perioada de revolta impotriva tuturor cosmeticelor si medicamentelor care nu m-au ajutat cu nimic !
  Iti multumesc inca o data , pentru ca e foarte important sa stiu ca nu sunt singura . Multumesc!

  • Buna Carmen,
   Fa-ti o analiza bacteriologica, sa iti recolteze din pustule.
   Inteleg foarte bine frustrarea ta si revolta impotriva produselor cosmetice/medicilor. Asta se intampla cand folosesti produse nepotrivite, mai ales daca ele ti-au fost recomandate de medic.
   Sa nu te speli cu sapun pe ten, o sa citesti in articolul despre curatarea tenului de ce. PH-ul mare al sapunului promoveaza dezvoltarea bacteriilor la nivelul pielii.

 • Buna Corina,
  Am o curiozitate in legatura cu ingredientele in general. Anume: daca un acelasi ingredient poate fi mai de „calitate ” sa zic asa, tinand cont de anumite conditii de producere/ fabricare. Adica daca un acelasi „niacinamide ” spre exemplu (sau orice alt ingredient) poate fi oarecum diferit de la producator la producator, in termeni de eficienta? Banuiesc ca la ingredientele extrase din vegetale ar conta, insa la cele de sinteza?

  • Buna Sandra,
   Calitatea unui ingredient nu ar trebui sa fie diferita de la producator la producator, exista in Europa o regularizare in acest sens, se numeste Good Manufacturing Practice for Producers of Cosmetic Ingredients. Uite un link unde poti citi mai multe: http://www.effci.org/assets/files/gmpci.pdf.
   Din pacate este posibil sa existe diferente de calitate intre ingrediente, depinde foarte mult si de ingredient. De exemplu cele naturale care necesita o anumita puritate.

 • Buna Corina,
  Tocmai ce am primit 2 produse si as vrea sa te rog sa te uiti putin pe ingredientele lor. am incercat si eu cu ajutorul dictionarului insa nu cunosc mai nimic despre ele si ma bazez doar pe happy face, am observat ca are si cateva ingrediente bune, dar (ca trb sa fie si un dar) si multe altele care nu sunt bune. Ajuta ma sa inteleg daca este bine sa aplic aceste doua produse pe fata mea ( am un ten gras, cu tendinta acneica) sau sa le daruiesc altcuiva caruia i se potrivesc.

  1. Yves Rocher 24H Vitality Skin Care Anti-Fatigue
  INGREDIENTS:AQUA, HAMAMELIS VIRGINIANA WATER, ETHYLHEXYL COCOATE, GLYCERIN, AESCULUS HIPPOCASTANUM EXTRACT, CETYL ALCHOOL, ELAEIS GUINEENSIS OIL, VITIS VINIFERA SEED OIL, HYDROGENATED COCONUT OIL, RANUNCULUS FICARIA EXTRACT, PENTYLENE GLYCOL, MALVA SYLVESTRIS EXTRACT, CHAMOMILLA RECUTITA EXTRACT, BETAINE, PEG-100 STEARATE, MYRISTYL MYRISTATE, VITIS VINIFERA EXTRACT, STEARIC ACID, CYCLOPENTASILOXANE, STEARYL ALCOHOL, GLYCERYL STEARATE SE, GLYCERYL STEARATE, CYCLOHEXASILOXANE, PARFUM, TARAXACUM OFFICINALE, SPIREA ULMARIA, HYDROLYZED LUPINE PROTEIN, ALCOHOL, XANTHAN GUM, TOCOPHERYL ACETATE, SORBIC ACID, ALLANTOIN, ACRYLATES/C10-30 ALKYL ACRYLATE CROSSPOLYMER, BHT, SODIUM, HYDROXIDE, TATRASODIUM EDTA, HAMAMELIS VIRGINIANA EXTRACT.

  2. Yves Rocher Anti-Asphyxiation Flash Mask
  INGREDIENTS: AQUA, GLYCERIN, ALOE BARBADENSIS LEAF JUICE, METHYLPROPANEDIOL, ALCOHOL, SODIUM POLYACRYLATE, PROPYLENE GLYCOL, SESAMUM INDICUM SEED OIL, MANGIFERIN, PARFUM, PHENOXYETHANOL, CINNAMOSMA FRAGRANS LEAF OIL, CAMELLIA SINENSIS LEAF EXTRACT, BUTYLENE GLYCOL, MORINGA PTERYGOSPERMA SEED EXTRACT, LINALOOL, LIMONENEM METHYLPARABEN, CI 15985, CI 16035.

  Astept parerea ta referitoare la aceste produse! Multumesc!

  • Buna Georgianaa,
   1. Groaznic, al doilea ingredient este iritant, plus alti cativa in formula, plus ca nu este destinata tenului gras ci tenului uscat.
   2. La fel de groaznic, alcool-ul este iritant, plus alti cativa in formula.

 • Buna Corina,
  Te rog mult, sa analizezi ingredientele cremei Clinique mentionate mai jos.
  Am un ten normal, spre mixt si sunt in cautarea unei creme cu factor de protectie mare. Am cateva pete, urmare a neprotejarii corespunzatoare de soare si am si vara imi apar si pistrui.
  In afara de Produsele Paula’s choice, ce altceva creme mai recomanzi pentru un astfel de ten?
  Poate am nimerit-o pe aceasta??? in urma a multor ore petrecute pe blogul tau.

  Active: Octisalate (5%), Homosalate (5%), Oxybenzone (4%), Avobenzone (3%), Octocrylene (2.7%), Other: Water, Methyl Trimethicone, Butylene Glycol, Butyloctyl Salicylate, Neopentyl Glycol, Diheptanoate, Shea Butter, PEG-100 Stearate, Silica, Dipentaerythrityl Tri-Polyhydroxystearate, Lauryl PEG-9 Polydimethylsiloxyethyl Dimethicone, Dimethicone, Glyceryl Stearate, Laurdimonium Hydroxypropyl Hydrolyzed Soy Protein, Rosemary Extract, Perilla Ocymoides Leaf Extract, Plankton Extract, Caffeine, Potassium Cetyl Phosphate, Sucrose, Styrene/Acrylates Copolymer, C30-38 Olefin/Isopropyl Maleate/MA Copolymer, Cetyl Alcohol, VP/Eicosene Copolymer, Ethylhexylglycerin, Ammonium Acryloyldimethyltaurate/Vp Copolymer, PEG-8 Laurate, Sodium RNA, Phospholipids, Lecithin, C1-8 Alkyl Tetrahydroxycyclohexanoate, Hydroxyethylcellulose, Tocopheryl Acetate, Caprylyl Glycol, Ascorbyl Tocopheryl Maleate, Stearic Acid, Xanthan Gum, Maltodextrin, Ferulic Acid, Hexylene Glycol, Nordihydroguaiaretic Acid, Disodium EDTA, Phenoxyethanol, Mica, Sodium Dehydroacetate

  Multumesc frumos

 • Buna Corina!
  As dori sa stiu ce parere ai despre ingredientele produsului La Roche-Posay CICAPLAST
  -aqua
  -glycerin
  – cyclopentasiloxane
  – cyclohexasiloxane
  -dimethicone
  – c30-45 alkyl dimethicone
  – sodium citrate
  – PEG/PPG-18 / 18 dimethicone
  -panthenol
  -zinc gluconate
  – madecassoside
  -dimethiconol
  -manganese gluconate
  -sodium hyaluronaye
  – disodium edta
  – copper gluconate
  -citric acid
  -polysorbate 20
  – sodium benzoate
  Eu am tenul cam uscat cu puncte negre in zona T si mai mereu am cojite in jona nasului.
  Mersi mult!!

 • scuze ca n-am scris un sg mesaj..in sf am gasit ingredientele si la serul de la sothys:
  Sothys Hydradvance Intensive Hydrating Serum instantly hydrates the skin, visibly preserving its youth and beauty. It is formulated with a combination of natural peptides and powerful plant antioxidants to restore, detoxify, repair and reconstruct the epidermis.

  Directions: This moisturizing intensive care is to be used morning and evening for 4 to 6 weeks. Apply with light stroking movements. Follow with your usual Sothys face cream.

  Sothys Hydradvance Intensive Hydrating Serum Ingredients: Aqua (water), glycerin, isononyl isononanoate, ethylhexyl palmitate, caprylic/capric triglyceride, squalane, propylene glycol, Boletus Aereus/Aestivalis/Edulis/Pinicola (Mushroom) extract, cetyl alcohol, ammonium acryloyldimethyltaurate/VP copolymer, PEG-8, acrylates/C10-30 alkyl acrylate crosspolymer, lecithin, parfum (fragrance), tetrasodium EDTA, Chrondrus Crispus (carrageenan), sodium hydroxide, methylparaben, sorbitan oleate, sodium PCA, urea, sorbic acid, sorbitan laurate, trehalose, chlorhexidine digluconate, polyquaternium-51, phenoxyethanol, potassium sorbate, EDTA, Gossypium Hirsutum (cotton) extract, tocopherol, glyceryl oleate, silica dimethyl silylate, methylisothiazolinone, triacetin, sodium metabisulfite, ethylparaben, propylparaben, quercetin caprylate, benzoic acid, chlorphenesin, sodium benzoate, butylene glycol, butylparaben, sodium hyaluronate, isobutylparaben, myristyl malate phosphonic acid.

 • Buna Corina te rog sa ma ajuti si pe mine intro problema cu care ma chinui de ani de zile .Petele maronii le am de cind eram adolescenta pe pometi si sau intins foarte tare.Sincer sa-ti spun nu am fost adepta cremelor si nu prea ma deranjat dar acum sint in spania de ani buni si vad ca de la soarele de aici sau intins si mai tare rugamintea mea este ce imi poti recomanda .Mersi mult

  • Buna Irina,
   Iti recomand sa citesti articolele din categoria Zone hiper pigmentate – Melasma, sa alegi unul din ingredientele potential inhibitoare de melanina si sa il integrezi intr-o rutina de ingrijire corecta (vezi articolele despre rutina zilnica de ingrijire a tenului).
   In cazul tau, la fel de important ca produsul cu ingrediente inhibitoare de melanina este folosirea protectiei solare zilnic, indiferent de anotimp.

 • Buna

  Despre produsele Yves Rocher: daca le cunosti, ce parere ai despre ele in general, poate o scurta caracterizare a produselor lor…
  Mie imi placeau si inca imi plac foarte mult, doar ca incep sa-mi dau seama ca nu sunt chiar atat de naturale pe cat pretind ei.

  Si inca o intrebare: pentru cei cu un buget mai mic (chiar foarte mic), ce produse am putea folosi in asa fel incat sa nu ne „intoxicam”?

  PS: ultima intrebare: daca nu abuzam de produse cosmetice (eu de ex. folosesc o crema hidratanta, gel de dus si parfum per zi) suntem atat de expusi substantelor toxice pe care le contin sau suntem cat de cat in siguranta?

  Merci mult!

  • Buna Lexi,
   Nu am nici o parere generala despre o anume companie producatoare de cosmetice (mai putin Paula’s Choice – le cunosc toate produsele si am folosit majoritatea dintre ele; cunosc si politica firmei), imi exprim parerile doar despre fiecare produs in parte. Yves Rocher are un demachiant bifazic cu albastrele (cel jumatate alb, jumatate albastru) pe care il folosesc mereu, este foarte bun.
   Din cand in cand folosesc gelurile lor de dus. Am stat o data intr-un magazin si am citit multe liste de ingrediente, nimic nu mi s-a parut suficient de bun ca sa cumpar, dar asta nu inseamna ca nu au produse bine formulate, nu cunosc toate produsele lor.
   Cunosc foarte putine produse cosmetice cu preturi mici, de exemplu: demachiant bifazic Balea, lapte demachiant Balea pentru ten sensibil, produse de curatare de la Boots (in farmaciile Sensiblu). La categoria crema hidratanta nu vei gasi nimic bun la pret mic, mai bine foloseste uleiuri vegetale pentru uz cosmetic.
   Cosmeticele nu intoxica pielea, produsele bine formulata nu contin substante toxice si exista foarte foarte putine produse care contin substante care ar putea fi intradevar toxice pentru piele. Nu conteaza numarul de produse aplicate pe piele, conteaza ca ele sa fie bine formulate.
   Degeaba folosestei crema hidratanta daca nu folosesti produs de curatare zilnic, dimineata si seara. Degeaba te feresti de substantele „toxice” daca nu folosesti protectie solara in fiecare zi din an, dat fiind ca soarele este cel care duce la formarea celor mai multi radicalilor liberi in piele. Despre radicalii liberi poti citi pe blog.

 • Buna Corina!
  Tocmai am citit aceasta postare: http://www.andazelenca.com/2013/03/first-impressions-vichy-liftactiv-serum.html

  Observ precizarea din finalul postarii (dupa poza cu ingredientele), referitoare la prezenta alcoolului denaturat intre ingredientele respectivul produs :

  „Este necesara prezenta acestuia in formula pentru a compensa absenta parabenilor. Este un ingredient care are proprietati antimicrobiene…”

  Ce parere ai? este inofensiv in acest caz?
  Multumesc!

  • Buna Dana,
   Afirmatia celor de la Vichy este cel putin ciudata (sa nu spun altcumva). Exista foarte multi alti conservanti care inlocuiesc parabenii, nu e neaparat necesar sa existe alcool in formula unui produs si in nici un caz pe pozitia 4 in lista de ingrediente.
   Nu e inofensiv in acest caz. De altfel produsul contine phenoxyethanol cu rol de conservant.

 • Buna Corina!

  Te rog sa ma ajuti cu o parere/ analiza despre crema de zi de la Logona pentru ten sensibil, facuta cu plante certificate organic, aloe si altele. Am cumparat-o din Germania iar ambalajul e de tip tub de culoare alba mata.

  link: http://www.logona.de/en/products/face/sensitive-skin/

  ORGANIC ALOE DAY CREAM
  Ingrediente: Aqua (Water), Alcohol*, Glycine Soja (Soybean) Oil*, Glycerin, Cocoglycerides, Butyrospermum Parkii (Shea Butter)*, Elaeis Guineensis (Palm) Oil*, Distarch Phosphate, Cetearyl Olivate, Simmondsia Chinensis (Jojoba) Seed Oil*, Cetyl Alcohol, Sorbitan Olivate, Prunus Amygdalus Dulcis (Sweet) Almond Oil*, Rhus Verniciflua Peel Wax, Xanthan Gum, Aloe Barbadensis Leaf Juice Powder*, Pyrus Cydonia Seed Extract, Camellia Sinensis Leaf Extract*, Lilium Candidum Flower Extract*, Dipotassium Glycyrrhizate, Parfum (Essential Oils), Sodium Lactate, Ascorbyl Palmitate, Hydrogenated Palm Glycerides Citrate, Lecithin, Maltodextrin, Tocopherol,Linalool, Limonene, Geraniol, Benzyl Salicylate, Citronellol, Citral

  Eu am un ten, normal/uscat in parti pe obraji mai ales iarna si cu tendinte de puncte negre in zona T
  Multumesc frumos!

  • Buna Tina,
   Al doilea ingredient este alcoolul, iar la sfarsitul listei o gramada de alte ingrediente iritante. Poti citi articolele despre iritanti si alergeni.

 • Bună,
  aș avea câteva întrebări scurte. eu momentan folosesc cleanser: La Roche Effaclar Gel, dimineața Brevoxyl (benzoyl peroxide) local, pe pustule, iar seara Retin-A. Momentan nu mai am nicio erupție iar fața-mi arată destul de bine, cleanser-ul îmi usucă tenul, de aceea evit să-l folosesc dimineața, ci doar seara, dimineața spălându-mă cu apă călduță.

  Regimul ăsta e ok, doar că vreau mai mult, de aceea m-am hotărât să comand câteva produse Paula.s choice. Problema e că prețurile sunt destul de mari, pentru mine ca și student, cu siguranță sunt justificate de calitate. Din această cauză aș dori, dacă poți, să-mi recomanzi ceva pe lângă tratamentul pe care-l folosesc acum și care merge ok. Un cleanser, o cremă hidratantă care să aibă și spf 15/30 și citisem undeva despre AHA (pentru cicatrici, urme roșii), cum că ar fi a bliss. Am tenul mixt spre gras și destul de sensibil.

  • Buna Vlad,
   Ti-am raspuns si pe mail, dar acum ca am aceste informatii imi schimb parerea.
   Alege Moisture Boost Cleanser, Extra Care SPF 50, Skin Perfecting AHA 8%.

 • Bună, mă numesc Elena, am 50 de ani şi am un ten f. f. uscat. Am aplicat n.. creme hidratante de zi cît şi nutritive de noapte dar degeaba tenul meu este şi mai uscat. Aş dori un sfat, o recomandare ptr. o cremă bună ptr. tenul meu. Mulţumesc

 • Corina, as vrea sa-ti cer parerea in privinta unui ingrediente denumit BHA , adica „butilhidroxianisol”-ul.
  Mi-am cumparat si folosit 2 luni crema hidratanta matifianta Farmec, cu aloe vera, aceasta:
  http://www.farmec.ro/produse/ten/crema-hidratanta-matifianta-cu-aloe-vera-300.html

  Tenul meu a reactionat extrem de bine la acaesta crema. Am 30 de ani si inca ma confrunt cu acnee. :(( In aprox. 2sapt de utilizare zilnica a acestei creme si a BHA-ului lichid PC 2%, tenul si-a imbunatatit aspectul considerabil. Chiar imi place foarte mult si ma gandesc sa o recumpar.

  Are cateva ingrediente benefice, as zice eu si anume:
  Caprylic Capric Triglyceride
  Niacinamide,
  Yeast Extract,
  Aesculus Hippocastanum Seed Extract,
  Ammonium Glycyrrhizate,
  Panthenol,
  Zinc Gluconate,
  Caffeine, Biotin, Glycerin

  Iata si lista completa de ingrediente:

  Aqua, Caprylic Capric Triglyceride, Cetearyl Alcohol, Ceteareth-20, Glyceryl Stearate, Niacinamide, Yeast Extract, Aesculus Hippocastanum Seed Extract, Ammonium Glycyrrhizate, Panthenol, Zinc Gluconate, Caffeine, Biotin, Glycerin,Propylene Glycol, Sodium Polyacrylate, Hydrogenated Polydecene, Trideceth-6, CI 77891, Phenoxyethanol, Ethylhexylglycerin, Aloe Barbadensis Leaf extract,parfum,methylisothiazolinone, BHA.

  Sper sa nu fi omis ceva, le-am scris uitandu-ma pe cutie.

  Revenind la intrebare:

  Ce parere ai despre acest ingredient butilhidroxianisol” (BHA).
  Cat de safe este?

  Observ o explicatie pe pagina farmec de mai sus:
  „Butilhidroxianisolul este o substanta antioxidanta care protejeaza substantele grase, in special uleiurile naturale, impotriva rancezirii. Uniunea Europeana considera sigura utilizarea BHA-ului in produse cosmetice, fiind listat in Legislatia cosmetica europeana ca ingredient cosmetic fara restrictii la utilizare. Intr-un produs cosmetic gen crema, concentratia folosita este extrem de mica comparativ cu un ruj, care contine o cantitate foarte mare de grasimi ce trebuie stabilizate impotriva oxidarii. In ceea ce priveste Reglementarile federale din USA, conform FDA CIR (Cosmetic Ingredient Review), BHA-ul este un ingedient cosmetic sigur.”

  Daca ai mai citit despre el, este sigur?
  Cum mie imi mai apare acnee, daca aplic crema peste zona afectata [sa presupunem dupa ce am facut extractia pustulelor], exista posibilitatea ca acest BHA sa ajunga in sange ?sau nu poate penetra atat de adanc pielea fiind in concentratie mica? multumesc.

  • Buna Daria,
   Cunosc foarte bine acest ingredient. BHA in lista de ingrediente are urmatoarele denumiri sinonime: Butylhydroxytoluol, Butylated Hydroxyanisole, Butylhydroxyanisol, E 320, 2-Tert.-Butyl-4-Methoxyphenol.
   Ingredientul este un antioxidant, cu toate caracteristicile antioxidantilor si da, este aprobat pentru utilizare, dar nu fara restrictii. Are concentratii maxime impuse. In multe rapoarte acest ingredient este declarat potential cancerigen, chiar cand este aplicat topic. In ultimul timp am citit tot mai des despre aceasta avertizare, persoanal cred ca este un ingredient care nu va mai fi folosit in industria cosmetica.
   In concentratie atat de mica cum e in crema de mai sus este putin probabil sa aiba efecte nocive, dar nu imposibil. Ramane sa hotarasti singura daca il consideri safe sau nu.
   Totusi, conservantul care apare inainte de Butylhydroxyanisol, methylchloroisothiazolinone are potential alergen si poate sensibiliza pielea atunci cand se regaseste in produsele cosmetice care nu se limpezesc de pe piele. Are si el restrictii de folosire in concentratii extrem de mici si se recomanda a nu se adauga in produsele care nu se limpezesc.
   Ce e mai rau la acest produs? Recipientul tip borcan! care practic duce la distrugerea tuturor ingredientelor benefice.

 • Buna ziua!
  As dori sa stiu daca este ok pentru tenul mixt aceasta lotiune tonica:Lotiune tonica cu menta si hamamelis BIO pentru ten mixt/gras Logona
  Ingredients (INCI): Aqua (Water), Alcohol*, Glycerin, Mentha Piperita (Peppermint) Oil*, Hamamelis Virginiana (Witch Hazel) Extract*, Calendula Officinalis Flower Extract*, Camellia Sinensis Leaf Extract*, Rosmarinus Officinalis (Rosemary) Leaf Extract*, Salix Alba (Willow) Bark Extract, Salvia Officinalis (Sage) Leaf Extract, Cimicifuga Racemosa Root Extract, Magnolia Liliflora Flower Extract, Mentha Piperita (Peppermint) Leaf Extract*, Sodium Lactate, Lactic Acid, Maltodextrin, Parfum (Essential Oils)
  Multumesc frumos!

  • Buna Ana-Maria,
   Nu. Iti recomand sa folosesti dictionarul de ingrediente pentru analiza produselor cosmetice. Produsul contine o concentratie foarte mare de iritanti, nu il recomand.Te rog să citești cu atenție articolele de pe acest blog și comentariile (folosește motorul de căutare din partea dreapta, sus), pentru majoritatea întrebărilor tale există deja un răspuns scris. Te rog să îmi scrii așa cum ți-ai scrie ție (reclamele, sfaturile impertinente și altele de genul nu vor fi aprobate).

Comentariul tău va fi aprobat atunci când voi avea răspunsul potrivit întrebării tale și timpul necesar pentru a-l scrie. Din lipsa de timp nu voi răspunde întrebărilor care cer analiza listei de ingrediente a produselor cosmetice.

Pentru recomandări și întrebări despre produsele Paula's Choice te rog scrie mail la info@paulaschoice.ro.

Mulțumesc pentru înțelegere. Multă sănătate!

Scrie un comentariu

Toate drepturile asupra conținutului sunt rezervate Pasagera.ro. Reproducerea informațiilor de pe site este strict interzisă și pedepsită conform legii drepturilor de autor.