Peptide, aminoacizi și Paula’s Choice Peptide Booster

Paula’s Choice Peptide Booster nu este singurul produs cu peptide din rutina mea de îngrijire, însă este singurul cu o formulă concentrată de opt peptide, aminoacizi și antioxidanți. Boosterele de la Paula’s Choice sunt produsele mele preferate de îngrijire, perfecte pentru tenul meu care preferă texturi fluide, ușor de asimilat, cu multe ingrediente active.

Peptide Booster

În lista de ingrediente a boosterului am evidențiat cu mov peptidele și cu verde aminoacizii.

Water, Glycerin, PEG-8 Dimethicone, Tripeptide-1, Palmitoyl Tripeptide-1, Palmitoyl Tetrapeptide-7, Palmitoyl Hexapeptide-12, Myristoyl Hexapeptide-16, Myristoyl Pentapeptide-17, Hexanoyl Dipeptide-3 Norleucine Acetate, Azelaoyl Bis-Dipeptide-10, Glycoproteins, Phospholipids, Adenosine, Dipotassium Glycyrrhizate, Valine, Glycine, Alanine, Glutamic Acid, Serine, Threonine, Yeast (Faex) Extract, Isoleucine, Proline, Histidine, Phenylalanine, PCA, Phytic Acid, Panax Ginseng Root Extract, Sodium PCA, Psidium Guajava Fruit Extract, Euterpe Oleracea Fruit Extract (acai), Ahnfeltiopsis Concinna Extract (algae), Dextran, Hydrolyzed Silk, Lecithin, Glyceryl Polymethacrylate, C12-16 Pareth-9, Trideceth-12, Sodium Lactate, Carbomer, Aspartic Acid, Polysorbate 20, Butylene Glycol, Caprylyl Glycol, PEG-8, C11-15 Pareth-7, Guar Hydroxypropyltrimonium Chloride, Phytosteryl/Octyldodecyl Lauroyl Glutamate, Ectoin, Citrate Buffer, Trimethylsiloxyamodimethicone, Phenoxyethanol, Sodium Hydroxide, Ethylhexylglycerin.

Peptidele și efectele lor asupra pielii

Peptidele sunt ingrediente incluse în diverse produse cosmetice și uneori vândute ca ingrediente miraculoase care pot repara ridurile profunde la fel ca Botoxul. Nici peptidele și nici un alt ingredient nu pot da timpul înapoi și nu pot șterge ridurile profunde de pe piele, însă potențialul acestor ingrediente este real și merită integrate într-o rutină de îngrijire. 

În ultimii ani peptidele sunt tot mai apreciate în industria cosmetică, cu tot mai multe studii care arată potențialul lor de a transmite informații celulelor pielii și de a modifica aspectul și textura pielii. Singure, peptidele (și nici un alt ingredient activ) nu sunt soluția completă pentru o piele sănătoasă, dar împreună cu alte ingrediente active complementare, acestea pot îmbunătăți fermitatea și textura pielii, pot estompa liniile fine din jurul ochilor, pot reduce ridurile, pot uniformiza culoarea pielii. 

Peptidele sunt lanțuri de aminoacizi care funcționează ca unități de bază (cărămizi/blocuri de construcție) pentru proteinele din piele, colagen, elastină și cheratină, proteine care definesc textura, elasticitatea și integritatea barierei naturale a pielii. Peptidele îmbunătățesc abilitatatea pielii de a se repara singură și determină celulele pielii să acționeze într-un anumit fel, specific în funcție de fiecare proteină.

Aminoacizii potențează efectele proteinelor și acționează în sinergie cu acestea pentru rezultate anti-aging îmbunătățite.

Unul din multele avantaje ale peptidelor este că sunt compatibile cu toate ingredientele active și pentru câteva peptide chiar există studii care dovedesc rezultate îmbunătățite atunci când sunt folosite împreună cu produse care conțin ingrediente active cum ar fi niacinamide sau exfolianți AHA și BHA. 

Aminoacizii și efectele lor asupra pielii

Aminoacizii sunt unitățile de bază care formează peptidele și proteinele, elemente vitale în menținerea sănătății corpului și pielii. Acești compuși cu roluri diferite și specifice, prezenți în mod natural în straturile superioare ale pielii fac parte din categoria de compuși care asigură factorul natural de hidratare al pielii prescurtat NMF (Natural Moisturizing Factor). 

NMF este un complex de molecule prezente în mod natural în piele cu rolul de a menține pielea hidratată, netedă, elastică și rezistentă la daunele cauzate de factorii din mediul înconjurător. Produsele cosmetice care au în compoziție elemente NMF ajută la stabilizarea și menținerea matricei intercelulare a pielii și ajută pielea să își întărească sistemul imunitar și funcțiile reparatoare. 

Aminoacizii sunt majoritari în complexul NMF și sunt incluși în multe formule cosmetice, iar în ultimii ani au apărut studii care arată că unii aminoacizi au și alte proprietăți în epidermă. Ex: histidine are proprietăți antioxidante și calmează pielea. În complexul NMF există și alte molecule regăsite ca ingrediente în produsele cosmetice: peptide, acid hialuronic, acid lactic, diverse zaharuri și minerale etc.

În Peptide Booster sunt incluse mai multe ingrediente regasite în mod natural în complexul NMF, nu doar aminoacizii.

Atunci când doi aminoacizi formează o legătură amidică (sau peptidică) rezultatul este un compus numit peptidă. În funcție de numărul aminoacizilor componenți se formează dipeptide, tripeptide, tetrapeptide, oligopeptide, iar atunci când numărul aminoacizilor este foarte mare se obțin polimeri care alcătuiesc clasa polipeptidelor. Peptidele sunt formate din lanțuri de aminoacizi, de la cele mai simple până la cele mai complexe.

Din cei 300 de aminoacizi naturali, 20 sunt extremi de importanți pentru că intră în alcătuirea proteinelor. Proteinele sunt lanțuri complexe de aminoacizi care au număr, ordine și așezare de aminoacizi determinate genetic. Proteina majoritară în piele este cheratina.

Cei 20 de aminoacizi proteinogeni enumerați mai jos sunt folosiți în produsele cosmetice pentru efectele lor dovedite asupra epidermei.

neesențiali (pot fi produși de organismul uman): alanine, arginine, asparagine, aspartic acid, cysteine, glutamic acid, glutamine, glycine, proline, serine, tyrosine

esențiali (nu pot fi produși de organismul uman, sunt obținuți prin alimentație) – histidine, isoleucine, leucine, lysine, methionine, phenylalanine, threonine, tryptophan, valine

Dintre acești aminoacizi, cei mai interesanți pentru piele sunt cei cu acțiuni specializate: arginine (reparare), histidine (antioxidant), methionine (neutralizează elemente dăunătoare pielii), lysine (fermitate), proline (estomparea ridurilor), leucine (estomparea ridurilor) și glycine (estomparea ridurilor).

În Peptide Booster sunt incluși 10 aminoacizi: isoleucine, proline, histidine, phenylalanine, valine, glycine, alanine, glutamic acid, serine, threonine.

Notă: Cei doi aminoacizi asparagine și glutamine sunt derivați de aspartic acid și glutamic acid. La rândul lor aspartic acid și glutamic acid sunt aminoacizi.

Peptidele incluse în concentratul anti-aging Peptide Booster

Așa cum aminoacizii sunt vitali pentru piele, peptidele ca lanțuri de aminoacizi sunt elemente fundamentale ale pielii. Fără peptide, pielea își pierde fermitatea și elasticitatea, apar ridurile și alte schimbări în textura pielii, ca simptome a îmbătrânirii pielii.

Fiecare peptidă are acțiuni diferite asupra pielii, însă au și câteva proprietăți comune: ajută pielea să aibă aspect mai tânăr (în diverse feluri), restaurează proteinele în piele, sunt compatibile cu toate ingredientele benefice pielii, în special cu cele care există în mod natural în epidermă: ceramide, acizi grași, aminoacizi și alte molecule din complexul NMF.

În Peptide Booster sunt incluse 8 peptide diferite, pentru rezultate specifice asupra pielii:

Tripeptide-1 (peptidă sintetică formată din aminoacizii glycine, histidine și lysine, din categoria peptidelor de semnalizare): repară daunele cauzate de soare și îmbunătățește vizibil fermitatea pielii.

Palmitoyl Tripeptide-1 și Palmitoyl Tetrapeptide-7  (aceste două peptide sintetice sunt incluse separat în Peptide Booster, nu s-a folosit Matrixyl 3000, un antioxidant sintetic compus din două peptide, inclus în multe formule cosmetice): îmbunătățesc hidratarea pielii, ameliorează aspectul ridurilor, repară imperfecțiunile minore, stimulează neocolagenul și sunt considerate unele din cele mai potente ingrediente anti-aging.

Palmitoyl Hexapeptide-12 (peptidă sintetică, formată din acid palmitic și hexapeptide-12) – revitalizează funcțiile naturale ale celulelor pielii, accereleaza regenerarea celulelor pielii.

Myristoyl Hexapeptide-16 (peptidă sintetică, formată din hexapeptide-16 și myristic acid, din categoria peptidelor care stimulează producerea de proteine): întărește  bariera naturală a pielii, calmează iritațiile, previne deshidratarea pielii.

Myristoyl Pentapeptide-17 (peptidă sintetică, formată din pentapeptide-17 și myristic acid): calmează roșeața, îmbunătățește hidratarea și rezistența pielii la mediul extern.

Hexanoyl Dipeptide-3 Norleucine Acetate (peptidă sintetică numită PerfectionPeptide P3): ajută la desprinderea celulelor moarte din matricea intercelulară în mod natural și stimulează regenerarea celulară, îmbunătățește luminozitatea pielii, netezește pielea. Efectele acestei peptide nu sunt asemănătoare cu cele ale acizilor exfolianți care îndepărtează celulele moarte acumulate în exces, efectele acestei peptide sunt complementare cu cele ale exfolianților AHA și BHA.

Azelaoyl Bis-Dipeptide-10 (peptidă sintetică formată din o moleculă de acid azelaic la care s-au atașat doi aminoacizi, histidine și alanine): estompează petele cauzate de soare, îmbunătățește luminozitatea și întrerupe procesul de glicare, proces care duce la pierderea fermității pielii.

Pentru cine este potrivit Peptide Booster?

Peptide Booster este potrivit pentru toate tipurile de ten și este formulat pentru a preveni și repara multiple semne ale îmbătrânirii, în special lipsa fermității, culoare neuniformă și aspect tern, lipsit de vitalitate. 

Se poate aplica direct pe piele sau se poate combina cu orice alt produs de îngrijire a pielii, mai puțin cu protecția solară. Personal îl aplic doar împreună cu alte boostere cu textură fluidă, având ca bază un toner reparator cu textura lăptoasă.

Pentru Peptide Booster există posibilitatea de a achiziționa mostre cu cantitate 1ml. Cantitativ mostra este suficientă pentru mai multe aplicări, însă după 24 de ore ingredientele expuse la aer și lumină vor fi prea puțin eficiente.

Deși nu este un produs care să aibă contraindicații cunoscute sau ar putea cauza reacții adverse așa cum sunt produsele cu retinol 1% sau exfolianți AHA și BHA, este bine să testezi reacția pielii la orice produs înainte de a-l achiziționa – în acest fel eviți situația în care ai achiziționat un produs nepotrivit. 

Din câte știu eu pentru Peptide Booster nu există reclamații despre iritații în România – comparativ cu Peptide Booster, pentru Hyaluronic Booster, unul din cele mai blânde produse aplicate vreodată pe piele (din punctul meu de vedere) știu câteva persoane care nu tolerează aplicare în jurul ochilor, iar pentru Clinical 1% Retinol există persoane care nu tolerează nici măcar o aplicare și există persoane care aplică zilnic produsul cu efecte foarte bune, fără reacții adverse. 

Care este diferența de textură între Peptide Booster și alte boostere lichide Paula’s Choice?

Cel mai consistent ca textură dintre boosterele lichide Paula’s Choice este Hyaluronic Acid Booster, care are textură de gel fluid. Peptide Booster are textura asemănătoare, dar este mai puțin mai fluid decât Hyaluronic Booster. De curând ambalajul boosterului cu acid hialuronic s-a schimbat, acum recipientul este de plastic și este prevăzut cu pompă airless, pentru că recipientul de sticlă cu pipetă nu era cea mai potrivită soluție pentru textura acestui produs. 

Niacinamide Booster, C15 Super Booster sunt aproape la fel de fluide, iar Resist Brightening Essence este fluid, dar puțin mai consistent decât C15 Super Booster. Moisture Renewal Oil Booster este uleios, conține doar uleiuri vegetale.

În imaginile de mai jos am comparat textura celor două boostere, Hyaluronic și Peptide, se observă diferența de fluiditate între texturi, după ce am înclinat recipientul cu cele două picături.

Paula's Choice Peptide Hyaluronic Booster

Texture Peptide Hyaluronic Booster

Vreau un singur booster de la Paula’s Choice, pe care să îl aleg?

Fiecare booster Paula’s Choice are efecte specifice, chiar dacă toate sunt formulate pentru a îmbunătăți culoarea și textura pielii și pentru a preveni și repara semnele e îmbătrânire a tenului. Alege boosterul în funcție de problemele specifice ale pielii, astfel:

Seruri fără peptide, etichetate și vândute ca seruri cu pepide

De multe ori eticheta produselor cosmetice este înșelătoare, iar în cazul peptidelor din păcate acest lucru este destul de frecvent. Există foarte multe produse denumite Ser cu Peptide, Crema cu Peptide, care nu includ peptidele în lista de ingrediente, includ doar aminoacizi. 

Atenție, deși combinații de aminoacizi diferiți formează peptide atunci când produsul conține aminoacizi pielea beneficiază de efectele aminoacizilor, în serul respectiv aminoacizii sunt stabili și nu se unesc pentru a forma proteine. Efectele aminoacizilor asupra pielii sunt diferite de cele ale peptidelor, aminoacizii și peptidele au acțiune sinergetică și funcționează foarte bine împreună – în aceeași formulă sau aplicate pe piele folosind produse diferite.

De aceea înainte de a cumpăra un ser sau un booster cu peptide verifică lista de ingrediente și află detalii despre peptidele din formulă. 

Exemple de aminoacizi folosiți în produsele cosmetice: alanine, serine, proline, histidine,  glycine, valine, isoleucine etc.

Mai jos exemple de produse care pretind că sunt seruri cu peptide, dar nu conțin peptide. Aminoacizii sunt colorați verde în lista de ingrediente. (Ambele produse conțin witch hazel, un ingredient cu potențial iritant asupra pielii.)

QRx Labs – Peptide Complex Serum

Water, Hyaluronic Acid, Witch Hazel, Glycerin, Organic Aloe Leaf Juice, Organic Jojoba Seed Oil, Sodium PCA, Sodium Lactate, Arginine, Aspartic Acid, Glycine, Alanine, Serine, Valine, Isoleucine, Proline, Threonine, Histidine, Phenylalanine, Chamomile Extract, Organic Gotu Kola Extract, Horsetail Extract, Wild Geranium Extract, Dandelion Extract, Hydroxyethylcellulose, Carrageenan, Potassium Sorbate, Sodium Benzoate, Ethylhexylglycerin

Eva Naturals – Peptide Complex Serum

Organic Herbal Infusion, Organic Aloe Barbadensis Leaf Juice, Hamamelis Virginiana (Witch Hazel), Cassia Angustifolia Seed Polysaccharide, Hydroxyethyl Cellulose, Carrageenan Gum, Kosher Vegetable Glycerin, Silk Amino Acid Blend (Sodium L-Pyrrolidone Carboxylate, Sodium Lactate, L-Arginine, L-Aspartic Acid, L-Pyrrolidonecarboxylic Acid, Glycine, L-Alanine, L-Serine, L-Valine, L-Proline, L-threonine, L-Isoleucine, L-Histidine, L-Phenylalanine), Organic Simmondsia Chinensis (Jojoba Oil), Tocopheryl Acetate (Vitamin E), Sodium Benzoate, Potassium Sorbate, Ethyl Hexyl Glycerin

Experiență personală – Cum și de ce folosesc Peptide Booster

Deși testez mai toate produsele noi de la Paula’s Choice, rareori găsesc produse care să mă impresioneze*, să aibă formule pe care tenul meu pretențios să le tolereze** și care să aducă schimbări vizibile pe pielea mea – după atâția ani în care am folosit produse benefice tenului meu, doar cele cu adevărat speciale rămân în rutina mea mai mult de câteva săptămâni, uneori înlocuind alte produse. De-a lungul anilor, aceste produse preferate au format baza rutinei mele de îngrijire a pielii și mi-au adus rezultatele dorite: o piele luminoasă și sănătoasă. 

* După atâția ani de folosit produse cu formule complexe, dacă fiecare cremă hidratantă nouă aplicată pe piele sau fiecare ser ar aduce schimbări majore tenului meu, mi-aș pune mari semne de întrebare despre efectele produselor din rutina de îngrijire. În general descopăr unul sau două produse în fiecare an pe care le integrez în rutină, rutina mea de bază se schimbă extrem de puțin de la an la an.

** Am avut rezultate foarte bune în estomparea petelor cu vitamina C 25%, dar din păcate după aplicare simțeam usturime pe piele și am renunțat la concentrațiile atât de mari. Aplic 15%, o dată sau de două ori pe săptămână, seara.

Tenul meu nu este perfect și cu siguranță nu poate fi perfect fără proceduri estetice care să elimine micile imperfecțiuni (cicatrici ‘ice pick’ cauzate de acnee, riduri profunde pe glabelă cauzate de sensibilitatea ochilor la lumina solară – le am de la 14 ani), însă la o vârstă apropiată de 40 de ani tenul meu este mai sănătos, mai curat și mai luminos comparativ cu tenul meu la 20 sau 30 de ani.

Produsele care mă ajută să am pielea sănătoasă au formule complexe și conțin ingrediente potrivite tenului meu, cu studii care dovedesc efectele lor asupra pielii. Unul din aceste produse este Peptide Booster, de la începutul anului aplic două picături în fiecare dimineață adăugate cocktail-ului de ingrediente active pe care îl folosesc zilnic.

Dimineață îmi curăț tenul cu un produs cremos care nu îmi usucă pielea, apoi aplic pe rând tonerul Resist Advanced Replenishing Toner și 2-3 picături din fiecare produs Hyaluronic Acid Booster, Peptide Booster, Niacinamide Booster, Resist Brightening Essence.

După 2 minute aplic Resist Eye Gel în jurul ochilor apoi aplic protecția solară în strat generos. Tonerul și restul produselor se absorb imediat și nu simt că am produse pe piele, tenul meu mixt este hidratat suficient după aplicarea lor și nu am nevoie să aplic alte produse în afară de protecția solară matifiantă.

Fiecare din cele trei boostere (acid hialuronic, peptide și niacinamide) și esența cu arbutin au un rol diferit în îngrijirea pielii mele și împreună formează un complex de ingrediente cu efecte reparatoare anti-aging care mă ajută să am pielea netedă, pori vizibil micșorați și culoare uniformă. 

Fiecare dintre produsele mele preferate are formule unice și deși există nenumărate studii pentru ingredientele lor active, nici unul din aceste ingrediente nu este el singur suficient pentru a obține o piele cu aspect mai tânăr. De aceea mă asigur că în produsele mele există o mulțime de ingrediente active diferite, potrivite problemelor tenului meu.

Am avut așteptări foarte mari de la ultimul booster introdus în rutină, Peptide Booster, pentru că deși nu este singurul produs din rutina mea care conține peptide, lista de ingrediente este impresionantă: opt peptide diferite în concentrație mare, aminoacizi și ingrediente reparatoare. După prima aplicare am avut impresia că nu voi putea folosi produsul pentru că reacția inițială la concentrația atât de mare de peptide a fost ușoară usturime care s-a estompat după câteva minute. 

Această usturime este reacția pielii mele la concentrații mari de vitamina C și nu persistă după aplicare dar vine la pachet cu o reacție adversă la soare: în timpul zilei mă ustură pielea în zona pe care am aplicat vitamina C. Pentru că știu că există cel puțin un ingredient pe care nu îl pot aplica pe piele, observ întotdeauna cu atenție reacția pielii mele la ingredientele active și niciodată nu folosesc două produse noi în același timp.

Am preferat să nu aplic Peptide Booster a doua zi, am aplicat însă în următoarele zile și nu am observat reacții adverse, usturime sau roșeață. De altfel acest booster nu are ingrediente fotosensibilizante (prin comparație, vitamina C este extrem de fotosensibilizanta, în special în concentrații mai mari de 5%) și bănuiesc că usturimea la prima aplicare a fost doar o reacție inițială la o formulă nouă cu multe ingrediente active. 

Peptide Booster nu este un produs care a schimbat aspectul pielii mele peste noapte, dar așa cum s-a întâmplat cu estomparea petelor și luminozitatea observată după doar câteva săptămâni de la aplicarea esenței cu arbutin Resist Brightening Essence sau cu micșorarea porilor observată după ce am aplicat zilnic 10% Niacinamide Booster timp de două luni, după câteva săptămâni de peptide am observat că pielea este mai fermă și mai netedă în special în jurul ochilor. 

Deși nu este prezent în rutina mea de dimineață și aplic o singură dată pe săptămână, Clinical 1% Retinol Treatment face parte din produsele mele preferate și din baza rutinei mele de îngrijire, retinolul fiind un ingredient pe care îl aplic de foarte mulți ani pe piele, cu efecte complementare pentru toate celelalte boostere din rutină mea și cu efecte anti-aging deosebite. Cu ajutorul acestui produs multifuncțional și versatil am reușit să trec peste ultimele episoade de erupții acneice pe ten.

În afară de produsele menționate mai sus, ca parte importantă din rutina mea sunt exfolianții cu 2% acid salicilic și 5% acid glicolic fără de care nu aș avea porii curați și pielea atât de netedă și bineînțeles produsele pentru curățare (le schimb uneori), protecție solară (aplic în fiecare dimineață, indiferent de anotimp) și hidratare (loțiuni, seruri, uneori măști – le schimb mereu, în afară de Resist Clear Skin Hydrator pe care îl folosesc de ani buni nu am fost fidelă altor produse hidratante pe termen lung pentru că prefer texturile lichide).

Notă: denumirile ingredientelor din articolul de mai sus sunt așa cum apar în listele de ingrediente ale produselor cosmetice și nomenclatorul internațional INCI.

10 comentarii

Scrie un comentariu
  • Bună ziua,
    După multă vreme, revin cu o întrebare !
    Este adevărat ca doar tretinoid-ul este cel mai bun antirid , cu studii dovedite?!
    Mulțumesc !

  • Buna, Corina! Am o nelamurire:folosesc dupa demachiere, tonicul Resist Advanced Replenishing toner, apoi crema hidratanta Clear Skin Hidrator si dupa cateva min aplic fondul de ten care nu se intinde deloc bine si formeaza niste scuame pe piele. Am incercat cu alta crema hidratanta, Clinique Moisture Surge si cu aceea se intinde perfect. Sunt dezamagita ca nu o pot folosi….am inteles ca i au schimbat formula acum
    ..cu cea din trecut nu am patit. Ce sa fac?? Multumesc

    • Simona,
      Clear Skin Hydrator este o crema de seara si nu este neaparat formulata ca o buna baza de machiaj, toate cremele pentru zi cu protectie solara sunt mult mai potrivite pentru a fi folosite inainte de aplicarea fondului de ten. Sa stii ca nu sunt foarte mari diferente intre formula veche si cea noua, e mai mult schimbata la conservanti, dar e posibil sa fie suficient ca sa nu mai fie potrivita pentru tine ca baza de machiaj. Foloseste-o seara si pentru zi alege un produs care sa arate ok pe piele. Ca o mica ciudatenie, daca aplicam prea mult ser inainte sa aplic Clear Skin Hydrator formula veche pateam si eu la fel ca tine – acumulare de produs pe piele, insa la formula noua nu am avut aceasta problema. Poti incerca sa aplici mai putina crema inainte de fondul de ten.

  • Buna,

    Am inceput sa folosesc:
    1% Retinol Booster (ca. 3x sapt)
    10% Niacinamide Booster (dimineata si seara) in combinatie cu
    Resist Anti-Aging Clear Skin Hydrator.

    Nu imi dau seama daca Boosterele imi fac rau sau nu. Le folosesc de aproximativ 10 zile. Tenul meu acum e foarte denivelat, vad mai multe puncte negre decat pana acum si in general aspectul e tern si neuniform.

    Nu ma astept la rezultate pozitive imediate – si intentionez sa folosesc produsele pe termen lung, insa in cazul in care nu sunt compatibile cu tenul meu, ce fel de efecte ar putea aparea? (sa imi dau seama la ce sa fiu atenta).

    • Andreea, boosterele nu pot cauza astfel de reactii, efectele lor negative ar putea fi (mai precis la retinol 1%) iritatie, descuamare, usturime. Este insa posibil ca Resist Clear Skin Hydrator sa fie prea emolienta pentru tenul tau – emolientii pot accelera procesul de formare al punctelor negre pentru ca blocheaza porii. Iti recomand sa alegi o crema cu textura mai lejera. Sper ca dimineata aplici protectie solara in strat generos, pentru ca daca iti lipseste acest produs vei vedea in cel mai scurt timp toate efectele negative de care iti spuneam mai sus.
      Poti aplica 10% niacinamide zilnic, dimineata sau seara, eu il aplic peste toner dimineata, in combinatie cu alte boostere (peptide, hialuronic si esenta cu arbutin). Poti aplica 1% retinol doar seara, 2 picaturi adaugate cremei tale hidratante sau direct pe piele daca tolerezi bine retinolul. Ar fi bine ca in primele saptamani sa aplici o data maxim de doua ori pe saptamana, apoi sa cresti treptat numarul de aplicari atat cat ai nevoie. Poti chiar sa aplici o singura daca pe saptamana daca simti ca asa iti este cel mai bine.

  • Buna Corina. Ar fi ok sa amestec intr-un recipient spray opac un toner de la PC cu unele boostere? pentru o aplicare mai usoara. Sau pot fi doar combinate pe loc, cand se aplica pe ten?

    • Rakira, doar amestecate pe piele sau in palma. Daca le amesteci in recipient se vor altera, nu vor fi stabilizate corespunzator pentru ca sunt doua formule separate.

    • Monica,
      Vitamina C este un acid (acidul ascorbic este cea mai potenta si cunoscuta forma de vitamina C din produsele cosmetice). Orice acid folosit fara protectie solara poate duce la iritatii, roseata si descuamari. In cazuri extreme, vitamina C poate cauza fotosensibilizare, daca a fost folosita fara protectie solara. Concentratiile mai mari (15% sau mai mare) folosite fara SPF pot duce la aparitia petelor.



Te rog să citești cu atenție articolele de pe acest blog și comentariile (folosește motorul de căutare din partea dreapta, sus), pentru majoritatea întrebărilor tale există deja un răspuns scris. Te rog să îmi scrii așa cum ți-ai scrie ție (reclamele, sfaturile impertinente și altele de genul nu vor fi aprobate).

Comentariul tău va fi aprobat atunci când voi avea răspunsul potrivit întrebării tale și timpul necesar pentru a-l scrie. Din lipsa de timp nu voi răspunde întrebărilor care cer analiza listei de ingrediente a produselor cosmetice.

Pentru recomandări și întrebări despre produsele Paula's Choice te rog scrie mail la info@paulaschoice.ro.

Mulțumesc pentru înțelegere. Multă sănătate!

Scrie un comentariu

Toate drepturile asupra conținutului sunt rezervate Pasagera.ro. Reproducerea informațiilor de pe site este strict interzisă și pedepsită conform legii drepturilor de autor.