Antioxidanţi
Antioxidanţii sunt compuşi naturali ce au posibilitatea de a reduce efectele toxice ale radicalilor liberi, adică de a neutraliza moleculele de oxigen instabile, ajutând corpul să nu-şi distrugă celulele.
Antioxidanţii sunt o parte esenţială a unui produs hidratant, reduc impactul negativ al soarelui, aerului şi poluării asupra pielii. De asemenea, orice produs care pretinde că ar fi anti -aging sau anti – rid ar trebui să aibă în compoziţie numeroşi antioxidanţi pentru a fi eficient.
Numărul de antioxidanţi care poate fi prezent într-un produs este aproape nelimitat, antioxidanții nu sunt unul mai bun decât celălalt şi cei mai mulţi dintre ei funcţionează foarte bine împreună, cu cât sunt mai mulţi într-un produs cosmetic cu atât mai bine.
Cei mai folosiţi antioxidanţi în industria cosmetică sunt (aşa cum apar ei pe etichetă): Alpha lipoic acid, neta-glucan, coenzyme Q10, grape seed extract, green tea, soybean sterols, superoxide dismutate, vitamin C (ascorbyl palmitate şi magnesium ascorbyl palmitate), vitamina E (alpha tocopherol, tocotrienols), pomegranate, cucurmin, turmenic, etc. Pentru o listă detaliată puteţi consulta dicţionarul de ingrediente cosmetice.
Este foarte important de ştiut despre antioxidanţi că sunt instabili atunci când sunt expuşi la aer şi soare în mod repetat. Ţinând cont de faptul că avem nevoie de ei tocmai pentru a ne apăra de oxigen şi soare ar trebui să ştim că un produs care conţine antioxidanţi trebuie să fie ambalat în tuburi sau sticle opace cu capac şurub, nu în borcane incolore. Cu cât este mai puţin expus aerului şi luminii cu atât mai mult un produs îşi păstrează proprietăţile antioxidante. Cu siguranţă un produs în borcan incolor va fi ineficient în câteva săptămâni din momentul în care este deschis.
Când pielea nu este distrusă de radiaţiile solare conţine o sursă naturală de antioxidanţi, dacă vă expuneţi soarelui fără protecţie aceste elemente vitale nu se mai regenerează. Pielea are nevoie de antioxidanţi pentru a funcţiona normal şi pentru „a fi cât mai tânără”.
Bibliografie
Clinics in Dermatology
Skin Therapy Letter
Journal of Drugs in Dermatology
Dermatology Therapy
The Original Beauty Bible, Paula Begoun
Dermatologic Surgery ” The Antioxidant Network of the Stratum Corneum”
Journal of Pharmaceutical and Biomedical Analysis
Cosmetic Dermatology
As vrea sa stiu daca pudrele de fructe de padure (afine, zmeura) adaugate in lotiuni demachiante, in creme pentru ten sau corp au efect antioxidant.
Buna Ruxandra,
Nimic adaugat in lotiunile demachiante sau produsele de spalat pe fata nu poate fi un antioxidant pentru ten, aceste produse stau pe piele 30 de secunde, mult prea putin ca ingredientele sa intre in piele.
Pudrele sau chiar fructele care au efect antioxidant atunci cand sunt consumate nu au acelasi efect atunci cand sunt aplicate asupra pielii. Aceste pudre nici macar nu sunt pastrate in conditii necesare ca un antioxidant sa fie stabil: intuneric si fara sa fie expuse aerului.
Extractele de fructe de padure sunt iritante pentru ten si nu sunt antioxidante.
Multumesc pt. raspuns. Deci mi-am luat pudrele astea degeaba :))) Nci daca le folosesc in mastile faciale? De exemplu, sa amestec pudra de fructe cu un ulei vegetal.
Buna Ruxandra,
Daca tot le ai foloseste-le, rau nu iti fac (doar in cazuri extreme orice ingredient poate produce o reactie alergica).
Ok, merci 🙂
Buna Corina! Am gasit pe site-ul live strong o reteta de ser antioxidant cu vit. C.
http://www.livestrong.com/article/1005055-put-vitamins-serum/#page=2
Ingredientele sunt foarte simple si metoda asemenea. Spun ca e o alternativa la serurile costisitoare din comert.
Ce parere ai?
Dora,
Hai sa fim seriosi. Nici macar nu mentioneaza ca trebuie sterilizat recipientul, nici macar nu se foloseste stabilizator de pH – vitamina C este acida, are nevoie de stabilizator de pH.
Acesta e un alt articol asemanator legat de serul cu vit. C home made.
http://www.livestrong.com/article/341432-how-to-prepare-vitamin-c-serum-at-home/#page=2
Dora,
Ti-am raspuns mai jos. Iar faza cu glicerina vegetala din tub e de-a dreptul hilara 🙂
Iti multumesc pentru timpul pe care ti-l faci sa ne raspunzi la orice intrebare 🙂
Cu placere.