Uleiuri esenţiale – uz cosmetic
Există două tipuri de uleiuri esențiale: uleiuri esențiale care sunt obținute prin folosirea acceleratorilor de distilare, stabilizatorilor, solvenților, etc, sunt ‘uleiurile esențiale’ alterate care se comercializează de către diverși producători și uleiuri esențiale PURE care nu folosesc acceleratori, solvenți, etc și care sunt extrase la temperaturi și presiuni individualizate pentru fiecare ulei în parte, din culturi organice și nepoluate, prin metode obținere fără implicarea chimicalelor. Acest tip de ulei esențial PUR nu este foarte accesibil pentru a fi achiziționat de consumatorul final, există însă grupuri de cercetători care studiază efectele lor benefice, folosite prin ingerare, aplicate pe piele în formă lor pură (nediluate) sau în diverse diluții, inhalate, etc.
Uleiurile esențiale PURE nu sunt ieftine și nu pot fi achiziționate foarte ușor de consumatorul obișnuit, mai ales pentru ca producătorii de uleiuri sunt obișnuiți a le vinde către industria cosmetică, pentru manufacturarea parfumurilor și pentru practica aromaterapiei, acolo unde fiecare testează uleiurile și identifică componentele fiecărui lot pentru a cunoaște proprietățile particulare ale uleiului testat.
Indiferent de afirmațiile producătorilor, uleiurile esențiale accesibile consumatorilor pe piață cosmetică sunt foarte rar pure în adevăratul sens al cuvântului, ele respectă doar standardele impuse de legislația în vigoare cu privire la concentrațiile de ingrediente prezente în uleiuri. Termenul de ulei esențial pur poate fi folosit de orice producător, fără restricții, nu are nici o bază legală acest termen și nu înseamnă nimic altceva decât un termen de marketing.
Mai multe despre uleiurile esențiale puteți citi aici: http://www.naha.org/articles/adulteration_1.htm, http://www.naha.org/articles/adulteration_2.htm, http://www.naha.org/articles/aromatherapy%20undiluted.htm. Pe site-ul NAHA (The National Association for Holistic Aromatherapy) gasiti foarte multe detalii despre uleiurile esentiale: http://www.naha.org/articles/.
Toate informațiile de mai jos sunt despre uleiurile esențiale care sunt comercializate de producătorii din industria cosmetică pentru uz general. Uleiurile esenţiale au ca scop principal utilizarea în aromaterapie, iar în aromaterapie ar trebui respectate cu strictețe indicațiile de folosire în siguranță a uleiurilor.
În aromaterapie, pentru aplicări pe piele există indicații de diluții (ex: pentru entorse, luxatii, etc) și chiar și la aceste mici diluții poate apărea iritația pentru ca reacția pielii este imprevizibilă, de aceea acest mod de folosire ar trebui luat în considerare doar la recomandarea unui aromaterapeut și doar în condițiile în care cunoașteți raportul GC/MS al uleiului – mai precis știți exact ce anume aplicați pe piele. De cele mai multe ori nu uleiul esențial este problematic ci un anume component al acestuia, la anumite concentrații, de aceea este important a înțelege că uleiurile esențiale pot fi extrem de benefice dacă sunt folosite corect.
În cosmetică, uleiurile esențiale sunt adăugate în majoritatea produselor cosmetice care conțin parfum, ele sunt responsabile de cele mai multe iritaţii sau sensibilizări ale pielii cauzate de produsele cosmetice și multe din moleculele aromate sunt cunoscute ca alergeni și pot cauza dermatită alergică de contact.
Uleiurile esenţiale se găsesc cel mai des listate pe eticheta produselor cosmetice sub denumirea de fragrance sau parfum, câteodată le puteţi găsi cu denumirea uleiului. La sfârşitul articolului este un link spre o pagină cu o listă de uleiuri esenţiale. Acest fragrance sau parfum de pe etichetă poate fi natural (uleiuri esenţiale sau extracte de plante) sau poate fi sintetic (obţinut din substanţe chimice), amândouă tipurile pot fi la fel de iritante pentru piele.
Uleiurile esenţiale sunt fluide volatile obţinute în special din plante şi folosite în industria cosmetică pentru a adăuga miros produselor. De cele mai multe ori aceste uleiuri au în compoziţie geraniol, fenol, linalol, camfor, borneol, acizi, eteri, sulf, etc, toate extrem de iritante şi cu efecte de sensibilizare a pielii.
Unele uleiuri au în compoziţie substanţe potenţial benefice pentru diverse probleme, dar riscul de iritație este mult mai mare decât beneficiile și există atâtea alte substanţe (chiar şi naturale dacă asta doriţi) care nu au capacitatea de a irita pielea.
Unii producători folosesc uleiurile esențiale în compoziția produselor cosmetice pe post de tratamente ale diverselor afecțiuni cutanate. Indiferent de scopul dat ingredientului de către producător, uleiurile esențiale pot fi iritante și pot sensibiliza pielea. Pe mai toate uleiurile esenţiale legislația în vigoare specifică a se menționa: a nu se folosi nediluate pe piele sau: fototoxice sau: pot cauza iritaţii pielii.
De ce totuşi industria de cosmetice continuă încă să adauge fragrance în produsele cosmetice atunci când ştiu foarte bine că acestea sunt problematice pentru piele? Pentru că, deşi consumatorii spun că doresc să evite ingredientul fragrance, emoţional şi psihic majoritatea femeilor preferă produse cu miros plăcut.
Cele mai multe femei nu ar cumpăra produse care au un miros vag de medicamente (acesta este de obicei mirosul unui produs cosmetic „neparfumat”). De aceea, în ultimul timp, mai multe companii nu mai listează pe etichetă fragrance ci în schimb listează denumirea specifică a uleiului esenţial folosit sau chiar folosesc termenul de „extract de plante” în loc de ulei.
Deși uleiurile esențiale miros minunat, au în compoziția lor ingrediente cu efecte dovedite (cum ar fi ingrediente antibacteriene, antifungice, anti inflamatoare, etc) care ar putea fi de ajutor în anumite cazuri pentru tratamente ale afecțiunilor cutanate, dar din păcate, de cele mai multe ori, aceste ingrediente sunt mult prea iritante pentru piele la concentrațiile necesare pentru a fi mai eficiente decât alternativele sintetice de pe piață.
Exemplu: Uleiul de tea tree este un agent antibacterian extrem de potent, cu nenumărate studii care atestă acest fapt, dar pentru a fi eficient în cazurile de acnee el trebuie să fie aplicat pe piele într-o concentrație atât de mare încât este iritant. Asta nu înseamnă că este mai puțin eficient decât variantele sintetice regăsite în produsele cosmetice sau medicamentoase (benzoyl peroxide și acid azelaic). Mai mult decât atât, acțiunea unui ingredient asupra pielii diferă de la persoană la persoană și mai toate ingredientele active irită pielea într-o anumită măsură, chiar dacă acest lucru nu se vede.
Personal consider că riscul apariției unei iritații în urma aplicării unui ulei esențial pur sau și mai rău, unul alterat este atât de mare încât includerea acestor ingrediente în formulele produselor pentru ten ar trebui complet interzisă.
Completare, ianuarie 2020. În ultimii 5 ani aromaterapia și interesul pentru uleiurile esențiale a crescut și o dată cu acest interes au apărut tot mai multe companii care vând uleiuri esențiale pure, majoritatea online. Mai multe detalii puteți găsi pe kalisara.ro.
Bibliografie
Journal of the American Academy of Dermatology
Phytotherapy Research
Healthnotes Revuew of Complementary and Integrative Medicine
Contact Dermatitis
Family Practice Notebook (www.fpnotebook.com)
Chemical Research in Toxicology
British Journal of Dermatology
Journal of Infection and Chemotherapy
Notă:
Buna ziua,
Permiteti-mi o mica interventie. Cred ca se face o mare confuzie intre ulei esential si fragrance cosmetic. De vina pentru iritatiile pielii sunt aromele sintetice folosite in cosmetice care credeti-ma ca nu sunt uleiuri esentiale veritabile. Acestea sunt mult prea scumpe pentru a fi folosite in cosmetice. Ceea ce dvs gasiti pe eticheta unui produs ca fiind „frangrance” sau „perfume” cu siguranta nu sunt uleiuri esentiale. In plus, foarte putine uleiuri esentiale sunt fototoxice. Ar fi mai multe de dezbatut pe acest subiect dar…
Buna Diana,
Da, ar fi multe de dezbatut si aici e spatiu destinat pentru asta.
Uitati ce s-a publicat in Phytotherapy Research si Healthnotes Review of Complementary and Integrative Medicine (www.healthwell.com) (am tradus): „Foarte multe femei presupun ca din ingredientele de tip fragrance prezente intr-un produs cosmetic doar cele sintetice (chimice) prezinta riscul de a fi iritante pentru piele, iar cele care sunt sub forma de extract de plante sau ulei de plante nu ar fi nocive. Insa, indiferent de sursa, cele mai multe fragrance, naturale sau sintetice pot cauza probleme pielii.” Mai departe este dat exemplul cu uleiul esential de lavanda, cel despre care am scris si eu.
Eu stiu cateva uleiuri care sunt fototoxice si da, sunt putine tinand cont de faptul ca aceasta categorie a uleiurilor esentiale este destul de mare, dar de ce sa aplicam aceste uleiuri pe piele, fototoxice sau nu? Exista multe dovezi ca ele pot fi iritante.
Nu sunt atat de scumpe, dupa cum vedeti in poza am o colectie de ele, le-am cumparat sa le testez, pornesc de la 6 lire sticluta de 10 ml, iar intr-un produs cosmetic se adauga doar cateva picaturi.
Insa comentariul este bine venit, o sa editez postul si o sa explic ca acest fragrance poate fi natural (uleiuri esentiale sau extrac de plante) sau sintetic (obtinut din chimicale).
*Corina, ce alte uleiuri esenţiale sunt fotoxice?
**De asemenea, doresc să te întreb cum se dozează uleiul esenţial de tea tree astfel încât să fie cât de cât ok pentru piele.
Vreau să-l combin cu un ulei vegetal (cel de migdale dulci) pentru a-l aplica din când în când pe ten, seara… însă nu ştiu proporţia corectă. Este bine să adaug 1 picătură de ulei esenţial de tea tree la 15 picături ulei de migdale dulci?
Mulţumesc!
Andra,
Eu nu sunt de acord cu aplicarea uleiurilor esentiale pe piele si nu iti pot da indicatii in acest sens. Sunt multe fototoxice.
Adevarul este ca noi femeile suntem maniace ale cremelor bine mirositoare. Cel putin eu sunt, mai ales cand vine vorba de creme de corp.
De multe ori nu am cumparat creme din magazinele organice pentru ca miroseau a medicament, sau unele a iarba (fan).
S-ar putea ca si multe dintre cele organice sa contina substante iritante, acum voi fi cu siguranta mult mai atenta la ce produse folosesc.
Buna Corina,
Am mai avut noi o discutie despre apele florale 😉 Eu folosesc destul de mult uleiurile esentiale in produsele cosmetice handmade. Nu stiu daca sa cred sau nu ca sunt nocive, desi toate afirmatiile tale sunt bazate pe cercetari stiintifice. Dar exista si cercetari pro aceste uleiuri esentiale, inclusiv carti etc. Sincer, nici nu stiu ce sa mai cred…
Tin sa precizez ca toate uleiurile esentiale pe care le folosesc, le diluez (in unturi sau uleiuri vegetale), deci nu le aplic direct pe piele.
Nu scriu acest mesaj ca sa fiu Gica Contra, vroiam doar sa-ti spun (desi sunt convinsa ca stii deja 😉 ) ca exista si studii care confirma beneficiile cosmetice (si nu numai) ale uleiurilor esentiale. Fiecare e liber sa aleaga informatia careia sa-i dea crezare, insa cum efectele se vad in timp, pur si simplu nu stiu ce studiu sa cred…
Buna Ruxandra,
Iti inteleg punctul de vedere si in apararea ta am de spus ca dovada vie a faptului ca exista o gramada de informatii care atesta beneficiile uleiurile esentiale atunci cand sunt aplicate pe piele sta fotografia din imagine care reprezinta o parte mica din uleiurile esentiale pe care le-am achizitionat in speranta ca imi vor trata acneea sau vor face toate cele care se spune ca ar putea face. In momentul in care m-am abonat la cateva jurnale medicale am observat cu stupoare ca aceste uleiuri sunt iritante si cand am citit studiile despre uleiul de lavanda in care se spune ca poate fi cytotoxic, fotosensibilizant si iritant am hotarat ca nu mai am nevoie de alte dovezi si mi-am canalizat energia spre altceva ce merita cercetat. Uleiurile le folosesc acum pentru aromaterapie.
Singurul sfat pe care ti-l pot da este simplu: citeste si informeaza-te din mai multe surse, dar ai grija ca acele surse sa fie impartiale, iar studiile pe care le citesti sa fie scrise pe site-uri medicale, sa fie facute double blinded si pe subiecti umani nu pe animale pentru ca nu este acelasi lucru. De fiecare data cand o persoana care are cel mai mic interes in a vinde lavanda vine si spune ca lavanda e minunata pentru piele tu sa fi suspicioasa (lavanda sau orice alt produs). Canalele media (TV, ziare, etc) sunt cele mai putin credibile.
Buna, vreau sa va spun ca exista cel putin un ulei esential foarte bun pielii, in special celor ce sufera de acnee. Sora mea s-a tratat 2 ani de acnee, medici, retete, diete, analize hormonale etc pana cand a renuntat. s-a vindecat folosind ulei esential de arbore de ceai, chiar a functionat. Asa ca nu cred ca sunt asa daunatoare…
Buna Dana,
Nu am spus ca sunt daunatoare, doar ca sunt iritante 🙂
Uleiul de tea tree are actiune antibacteriana, mai putin eficient decat benzoyl peroxide si este singurulul ulei esential care este acceptat, in sensul ca potentialul iritant este mai mic decat potentialul benefic. Acest ulei are nevoie de o anumita concentratie pentru a fi eficient, dar el poate avea efecte foarte bune asupra pustulelor, INSA potentialul iritant este mare. Ce ne consoleaza: faptul ca toate medicamentele de acest tip (benzoyl peroxide, acid azelaic, etc) sunt iritante.
Voi scris in viitor si despre beneficiile acestui ulei.
Buna,
Am descoperit zilele acestea blogul tau si rasfoiesc, cu mare interes, postarile; in special cu indicatii pentru ten gras si acnee. Desi tenul meu intotdeauna a fost normal spre uscat, se pare ca o schimbare a alimentatiei (spre vegetarian) m-a dus, pentru o perioada, in lumea suferitorilor de acnee (concluzia, dupa un set de analize care sa excluda altceva ar fi ca incep sa elimin ceva toxine …. asa o fi pentru ca incep sa imi revin).
Ce voiam de fapt sa te intreb, pentru ca vad ca te documentezi in legatura cu tot ce postezi (si nu multe sunt persoanele care fac asta) … ce parere ai despre uleiurile esentiale de la Vivasan? Eu am ramas la aceasta gama pentru utilizare personala, pentru ca m-au convins rezultatele in urma utilizarii de catre „echipa lor de medici”; dar pentru fiecare „tratament” iau legatura cu medicul pentru a-mi indica o anume combinatie si cantitatea. Ei chiar organizeaza saptamanal (sambata) seminarii de informare la sediul lor (gratuite). Dupa cateva intalniri cu ei am realizat cat de complicata poate fi aromaterapia ca si combinatie de uleiuri si asta pentru ca boala in sine (ca sa-i zic asa generic) are foare mare legatura cu partea psihica, emotionala …
Eu te felicit si in acelasi timp iti multumesc pentru informatiile pe care le pui la dispozitie, gratuit. Cum ti-am mai spus, putine sunt astfel de persoane.
Zi frumoasa!
Buna AlinaS,
Pentru aplicari pe piele nu sunt de acord cu uleiurile esentiale. Pentru aromaterapie da, le folosesc si eu. Nu am auzit niciodata de Vivasan, imi pare rau.
Ah tocmai ce postasem un comentariu la alt post in care, printre altele, intrebasem si de linalool. Imi place foarte mult mirosul lavandei si nu cred ca o sa pot sa renunt cu totul la produse care sunt astfel scented, insa o sa incerc sa le reduc numarul. Cred ca puteam trai cu faptul ca linalool este iritant, nu am o piele prea sensibila si oricum de iritanti nu avem cu sa ne ferim complet. Insa partea cu citotoxic ma deranjeaza..
Buna,
Cand zici aromaterapie, te referi la odorizante de camera?
Mersi.
Buna Elena,
Nu, ma refer la terapia cu uleiurile esentiale, vaporizate in aerul inspirat.
Ar fi foooarte multe aspecte de comentat, insa timpul nu-mi permite aceasta. Pot spune insa doar ca folosesc uleiuri esentiale (pure) in cosmetica de mai mult de 4 ani si nu am avut niciodata iritatii care sa constituie o problema, din contra, in unele cazuri disperate uleiurile au fost factorul decisiv care a contribuit la eradicarea problemei. De asemenea faptul ca va ghidati dupa norme si siteuri americane reprezinta mai degraba un dezavantaj in conditiile in care stim cu totii cat de permisivi sunt acestia in ceea ce priveste substantele care pot avea reactii nocive ( nu doar in cosmetica – vezi cazul Monsanto si ale lor seminte modificate genetic). Este important ca informatiile furnizate, dar mai ales modul in care se face aceasta, sa fie obiective.
Buna Andreea,
Site-urile dupa care ma ghidez sunt jurnale medicale internationale si sunt obiective, nu au interese in industria cosmetica, medicina, samd. Ei prezinta studii si atat. Tot in aceste jurnale am citit despre uleiurile esentiale pure (care nu sunt accesibile oricui si care sunt folosite de medici in special).
Bineinteles, fiecare dintre noi isi aplica ce doreste pe piele.
Ciudat ce se scrie despre uleiurile esentiale. Din proprie experienta stiu ca sunt extraordinare, ca nu irita, ci dimpotriva, rezolva iritatiile.(desigur, majoritatea combinate cu un ulei de baza). Fragransul e altceva, e sintetic, asa cum a mai scris cineva aici. Eu cred ca cine a postat asta a dorit sa subestimeze aceste uleiuri, in favoarea produselor de…firma. Folosuiti cu mare incredere uleiurile esentiale si, in general, uleiurile din plante. Nu va spun ce varsta am si ce varsta arat. Sau va spun: cu 20 de ani mai tanara.
Buna Gabi,
Ma bucur foarte mult de aspectul pielii tale, dar iti pot spune cu siguranta ca nu se datoreaza uleiurilor esentiale.
Despre uleiuri vegetale vei gasi articol, iar parerea mea despre „produsele de firma” o vei gasi in comentarii si articole, inainte sa faci afirmatii ar trebui sa imi cunosti opinia generala despre industria cosmetica.
Despre „fragransul” – no comment.
Nu stiu cum de unele persoane gasesc numai uleiuri esentiale care nu irita, (bravo lor) dar eu nu gasesc asa ceva. Pe eticheta oricarui ulei pe care l-am cumparat era mentionat ,,a nu se folosi nediluat”…deci e cam clar
In plus, eu personal m-am ales cu o iritatie destul de urata cauzat de un asemenea ulei
Buna Alexandra P.,
Toate uleiurile esentiale irita. Uleiurile vegetale sunt cele care nu irita.
Buna Corina,
Am o intrebare. As dori sa incep ca un fel de tratament pentru par, care implica utilizarea otetului. uleiului de rozmarin si ulei de cocos. Problema e ca am cautat pe iherb de ulei de rozmarin si tot ce gasesc intra la categoria de ulei esential si as vrea cat de mult sa evit utilizarea unui astfel de ulei. Oare sa risc si sa iau o sticluta si sa testez inainte pe o particica din piele?
Multumesc mult!
Ioana
Buna Ioana,
Uleiul de rozmarin este esential. Daca alegi sa folosesti uleiuri esentiale pe piele si doresti sa le testezi, nu le testa nediluate.
Multumesc mult de raspuns. Si in cazul acesta, cu ce sa il diluez?
Buna Ioana,
Pentru ca nu sunt de acord cu aceste uleiuri esentiale da-mi voie sa nu raspund la intrebarea ta. Nu pot da sfaturi despre asa ceva, imi pare rau.
Buna,
As dori sa te intreb daca tea tree oil diluat este bun pt tratarea candidozei vaginale? Ma tot confrunt cu problema asta de 1 an si ceva, am luat pastile, ovule si tot nu mi-a trecut. Am citit ca spalaturi cu acest ulei diluat in apa ar ajuta, dar nu sunt sigura, deoarece stiu ca uleiurile esentiale sunt iritante si nu as vrea sa fac o prostie :)) Nu vreau sa mai iau pastile si ovule in zadar, as vrea sa incerc si un altfel de tratament cu suplimente pt imunitate si ceaiuri de galbenele, coada soricelului, sau spalaturi cu bircarbonat, crezi ca ar fi bune? Stiu ca orice femeie sa confrunta cu asta macar o data in viata, dar eu nu stiu ce sa mai fac sa scap de ea, asa ca orice sfat este bine venit. Multumesc
Buna Deni,
Este un subiect care ma depaseste, personal nu as aplica tea tree oil pentru tratarea candidozei vaginale. Pentru tratament adecvat cauta un ginecolog bun.
Uleiul din simburi de struguri este esential? La mine tenul e normal .uscat numat zona T. Am incaput sa-l utilzez si am ramas mutumita. Il folosesc pe fata uda… sunt multumita. Dar totusi vreau sa stiu daca merita sa-l utilizes in continuare????
Buna Mary,
Nu este esential, citeste articolul despre uleiuri vegetale de pe blog.
Buna ziua ! Am observcat ca prin multitudinea de uleiuri mentionate,nu ati vorbit,sau nu ati detaliat in mod special despre uleiul de canepa,care,aparent ar avea efecte miraculoase.Sper sa nu imi fi scapat mie si sa fac afirmatii nefondate,daca este asa,imi cer sczue si v-as ruga frumos sa ma lamuriti. Ce parere aveti despre acest ulei ? Sau despre capsulele din ulei de canepa ? Il folosesc de cateva zile,mai mult pentru uz extern,dandu-ma cu el pe ten,in zona cu probleme si pe scalp,unde la fel am probleme,dar in cantitati mici,bineinteles,de regula seara inainte de culcare. Credeti ca are vreun efect ? Sau..formula de la noi din tara este alta decat cea de pe dincolo ? Multumesc !
Ionut,
Te rog nu confunda uleiurile vegetale cu cele esentiale. Uleiul de canepa este vegetal, detalii despre uleiurile vegetale gasesti in acest articol: https://pasagera.ro/uleiuri-de-baza-uz-cosmetic.html.
Cat despre miraculos – depinde ce consideri tu prin miraculos. In industria cosmetica nu exista miracole sau ingrediente miraculoase. Uleiul de canepa in sine este unul benefic pielii, iar daca te referi la acest ulei: http://scienceblog.cancerresearchuk.org/2012/07/25/cannabis-cannabinoids-and-cancer-the-evidence-so-far/ atunci asa ceva nu vei gasi de vanzare in Romania, din pacate.
Buna, te rog sa-mi spui daca cunosti site-ul ewg.org si ce parere ai despre aceasta organizatie. Eu il consider un instrument bun pentru a ma informa despre tot ce inseamna ingredient cosmetic. De curiozitate am cautat uleiul esential de lavanda pentru a vedea ce rating are, si are 1 (unde 10 e cel mai periculos). Bineinteles, cu indicatiile de rigoare pentru folosirea lui. Aceste indicatii cred eu ca sunt date tocmai pentru ca uleiurile esentiale sunt produse foarte concentrate si e normal ca tot ce e prea mult poate face si rau, ne putem intoxica chiar si cu apa. Mi se pare o greseala sa blamam uleiurile esentiale doar pentru ca sunt niste produse foarte concentrate care trebuie utilizate dupa anumite reguli. Dar fiecare e dator sa ia deciziile cele mai bune pentru el si familia lui. http://www.ewg.org/skindeep/ingredient/703475/LAVANDULA_ANGUSTIFOLIA_%28LAVENDER%29_OIL/
Iti doresc mult succes in cautarile tale si te urmaresc cu mare interes 🙂
Iulia,
Nu am incredere in EWG, imi pare rau, nu sunt o sursa oficiala, din pacate. Nu blamez uleiurile esentiale, chiar imi voi lua specializarea de aromaterapeut in curand si voi incepe sa scriu despre uleiuri esentiale si folosirea lor (sunt de mare ajutor in multe afectiuni), dar pe piele sunt iritante. Este ceea ce cred, ceea ce am citit in o multime de jurnale medicale si ceea nu voi schimba in convingerile mele.
Buna, te urmaresc in continuare si iti multumesc pentru resursele si informatiile oferite pe site 🙂 Sunt curioasa cum a decurs licentiera de aromaterapeut? De asemenea, as vrea sa te intreb, in caz ca stii, de ce de exemplu L’Occitane folosesc uleiul esential de verbina (lippia citriodora) in produsele lor… parca l-am vazut pe lista cu substante interzise pe care ai publicat-o aici: http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CONSLEG:1976L0768:20100301:ro:PDF De asemenea el poate fi achizitionat si pe site-ul aroma-zone din Franta. Au francezii altfel de reguli? Sau am inteles eu gresit? Trebuie sa recunosc ca imi place foarte mult mirosul acelei game de produse cu verbina si mi-ar placea sa imi prepar si eu ceva cu un parfum similar:) Ce sa-i faci, eu sunt dependenta de parfumuri si incerc sa ma abtin macar de la cele care au contraindicatii clare. Daca numele de firme din mesaj nu sunt OK le poti suprima, ma intereseaza doar ce e cu uleiul de verbina, multumesc mult de tot 🙂
Iulia,
Aceasta (http://www.aromahead.com/courses/online) este scoala autorizata de catre NAHA (http://www.naha.org) si AIA (http://www.alliance-aromatherapists.org), cele doua entitati care reglementeaza folosirea terapeutica a uleiurilor esentiale si calitatea uleiurilor.
Uleiul absolut de verbina poate fi folosit in concentratia de 0.2% in produsele cosmetice.
‘Uleiuri esențiale de verbină (Lippia citriodora Kunth.) și derivați, altele decât absolutul (nr. CAS 8024-12-2), când se utilizează ca ingredient pentru parfumuri.’ – da, este interzis, dupa cum vezi, ca ingredient pentru parfumuri.
Uleiul absolut nu este esential, este obtinut prin procedee chimice si poate contine ingrediente reziduale.
Buna, Pasagera! Linalool e citotoxic doar daca ramane pe piele sau si daca se clateste? Am vazut ca il am in deodorant; l-am mai avut de curand si in ata dentara, sampon si gel de dus, dar momentan folosesc altele, fara linalool. Ce inseamna exact faptul ca e citotoxic? Efectul e local (o sa-mi cada pielea subratului :D) sau intra in organism si omoara celule pe-acolo?
Stiu ca oricum e iritant si ar trebui evitat, dar asta mi se pare mai grav. Multumesc!
Pitpalache, sper ca iti este de ajutor raspunsul: https://pasagera.ro/este-linalool-citotoxic-doar-daca-ramane-pe-piele.html
Oooo, ce onoare! Multumesc mult, da, chiar mi-a fost de folos.
Buna Corina!
Am citit ca ai scris ca folosesti uleiurile esentiale in multe alte moduri, mai putin in cosmetice. Ai putea scrie despre alte modalitati de intrebuintare a lor si cum le folosesti tu, in special la aromaterapie ma refer. Stiu ca au un efect pozitiv asupra unor afectiuni si asupra chakrelor, sunt curioasa daca ai informatii in ceea ce priveste acest domeniu. Ma tenteaza mult sa incerc aromaterapia acasa, dar nu stiu care este metoda cea mai eficienta. Multumesc anticipat pentru raspuns!
Yvette,
Da, le folosesc, sunt aromaterapeut cu drept de practica internationala, iar specializarile mele in aromaterapeie sunt emotiile, sistemul nervos central si campurile energetice. In curand voi lansa un blog dedicat acestui subiect, am deja o buna baza in domeniu si o activitate complexa in diverse tari.
Super! astept cu nerabdare sa citesc informatiile, sunt sigura ca vor fi la fel de bineprimite ca si cele legate de cosmetice. Multa bafta!