Mai bine de atât nu se poate?

În ultimii ani, majoritatea femeilor care au venit la consultanță și la seminariile mele din București au avut, pe lângă întrebări legate de tenul lor, o întrebare comună, indiferent de vârsta lor sau de problemele pe care le aveau cu tenul.

‘Am 30 de ani și am deja riduri, cum pot să scap de ele?’; ‘Eu nu am avut riduri, dar de un an le văd pe tenul meu și nu vreau să am riduri.’; ‘Am 40 de ani și pielea mea nu mai este fermă, vreau o cremă pentru fermitate și pentru riduri.’; ‘Am riduri în jurul buzelor, ce mă fac?’; ‘Nu am încă riduri care să mă deranjeze, dar nici nu vreau să am.’ șamd

Întrebarea tuturor este de fapt: ‘Cum pot să opresc efectele timpului?’

Răspunsul este unul singur: ‘Nu putem opri timpul. Nu putem arăta la 30 de ani așa cum arătam la 20 de ani. Nu putem îmbătrâni fără să avem riduri.’

Deși știm că nu putem timpul, de ce încercăm în continuare să găsim produsul magic care o să șteargă ridurile de pe tenul nostru? Pentru că asta ne promite industria cosmetică, pentru că asta vedem în fotografiile vedetelor. Pentru că cel mai vândut produs din lume este serul/crema/ loțiunea anti rid și anti aging. Pentru că dacă nu am mai crede acest lucru nu am mai încerca noul ingredient miraculos propus de industria cosmetică.

Știți de fapt ce înseamnă anti rid? Știți că ridurile deși se văd la o anumită vârstă, cauzele apariției lor încep din primul minut al vieții? Da, fizic, mâine vom fi mai bătrâne cu o zi, iar fiecare minut care trece ne duce spre bătrânețea corpului, nu spre tinerețe.

Mai mult decât atât, efectele timpului asupra pielii sunt prea puțin notabile la vârste de până la 20-25 de ani și prea puțin importante pentru noi la acea vârstă. Iar când ne uităm în oglindă la 30 de ani și observăm riduri suntem luate prin surprindere. Pentru că nici măcar nu ne dăm seama că lipsa unei îngrijiri corecte a tenului nu se vede neapărat la vârste fragede, iar daunele cauzate pielii se cumulează și devin vizibile la un moment dat. Tenul prezintă riduri, pielea este lipsită de fermitate, culoarea pielii nu este uniformă, tenul este cenușiu, tern, lipsit de luminozitate.

Acestea sunt pe scurt efectele îngrijirii incorecte a tenului. Există femei care la 30 de ani (a fost și cazul meu, chiar la 28 de ani) au riduri profunde și ten cenușiu, efectele timpului sunt extrem de pronunțate și ireversibile, cel puțin ireversibile cu ajutorul industriei cosmetice. Indiferent ce cremă miraculoasă ar aplica aceste femei pe ten, ridurile profunde nu dispar, industria cosmetică este limitată când e vorba de anti aging și anti rid, deși paradoxal, așa cum am spus deja, acestea sunt cele mai vândute produse.

Practic nu poți să ștergi de pe piele ce a făcut soarele timp de 30 de ani. Practic nici măcar o vedetă nu arată la 40 de ani ca la 30 de ani fără să fi apelat cel puțin la intervenții gen Botox. Practic industria cosmetică ne prezintă o imagine falsă și noi ne mințim singure, e mai ușor să trăim într-o iluzie decât în adevăr.

Ce putem face pentru a șterge urmele timpului vizibile pe tenul nostru? NIMIC

Ce putem face pentru a ameliora urmele timpului vizibile pe tenul nostru?

Vă recomand 5 pași Anti Aging:

1. În fiecare dimineață, indiferent de anotimp, aplicați protecție solară în strat generos! Protecția solară este singurul produs veritabil anti aging! Puteți să aveți cea mai complicată rutină, cu cele mai bune produse cosmetice, dacă nu aplicați protecție solară pur și simplu nu veți avea nicioadată un ten sănătos, nu veți reuși să ameliorați efectele timpului și nici să preveniți îmbătrânirea prematură a pielii. De ce? Pentru că soarele este factorul principal cauzator de radicali liberi, iar radicalii liberi distrug celulele pielii. Fără protecție împotriva radiațiilor solare pielea este afectată extrem de radicalii liberi, aspectul ei devine lipsit de fermitate, porii se dilată, apar riduri profunde și pete.

Cu doar 1.25ml de produs și 30 de secunde din timpul vostru puteți face diferența dintre un ten îmbătrânit prematur sau un ten tânăr cât mai mult timp.

2. Alegeți o rutină de îngrijire care să arate așa:
Dimineața: Curățare, Protecție solară
Seara: Curățare, Exfoliere chimică (AHA sau BHA), Hidratare.

Exfolianții chimici stimulează producția de colagen și îndepărtează celulele moarte acumulate în exces pe suprafața tenului, grăbind astfel regenerarea celulară. Exfolierea este un pas necesar doar după maturizarea pielii, mai precis după 18 ani. Aplicarea exfolianților cu rol anti aging nu este neapărat necesar a se face zilnic.

Produsul hidratant trebuie să conțină:
Antioxidanți – Opresc radicalii liberi.
Ingrediente Skin Identical – Refac bariera naturală a pielii
Ingrediente Cell Communicanting – Normalizează funcționarea celulelor pielii
Anti Iritanți – Opresc iritanții cauzatori de radicali liberi

Nu insist pe aceste ingrediente, există multe articole pe blog despre ele. Practic protecția solară, exfoliantul și hidratarea sunt cele trei produse de care avem nevoie pentru a reface daunele cauzate de radiații solare, a preveni îmbătrânirea prematură a pielii și a menține tenul sănătos.

Cine dorește poate include în rutina zilnică seruri, tonere sau alte produse de îngrijire, atâta timp cât acestea conțin ingrediente care ajută pielea. Asigurați-vă că ați ales un produs de îngrijire pentru beneficiile formulei, nu pentru că producătorul promite anumite efecte.

3. Folosiți produse de îngrijire fără iritanți (în special alcool sau parfum) și fără ingrediente care duc la usucarea tenul. Iritanții afectează bariera naturală a pielii, iar pielea nu va avea niciodată aspect sănătos atâta timp cât este afectată. Folosiți produse cosmetice care sunt abalate în recipiente mate, evitați recipientele tip borcan pentru că ingredientele care ne asigură un ten hidratat și sănătos se distrug foarte repede în prezența luminii și aerului.

4. Alegeți o alimentație sănătoasă! Efectele acesteia se vor vedea și pe ten.

5. Îngrijiți-vă tenul cu blândețe, acceptați-l și iubiți-l așa cum este. Frumusețea și tinerețea interioară nu se schimbă niciodată, puneți-le pe tenul vostru și îndepărtați grijile de pe el! Schimbați felul de a vă percepe, uitați-vă la voi, nu la ce vedeți în oglindă. Fiți fericite și recunoscătoare în fiecare moment, noi nu îmbătrânim niciodată cu adevărat, trecem doar prin etape ale dezvoltării personale.

Când trebuie să începem aplicarea produselor anti aging? Când ar trebui să încep cei 5 pași Anti Aging?

Până la vârsta de 6 luni – Este mai bine să cereți părerea pediatrului când vine vorba despre îngrijirea pielii bebelușilor. Feriți bebelușii de soare!

După vârsta de 6 luni – Toți cei 5 pași sunt necesari, în funcție de vârstă. Până la 15 ani exfolianții și produsele speciale gen seruri nu sunt necesare, însă protecția solară este obligatorie!

Nu alegeți produsele în funcție de etichetă sau de vârsta pe care o aveți ci în funcție de lista de ingrediente. Ingredientele anti aging (retinolul de exemplu) este benefic și la 20 de ani și va fi benefic și după 20 de ani de aplicare (chiar daca industria cosmetică va descoperi alte ingrediente mai potente, ingredientul va fi benefic).

Industria cosmetică are limitările ei, produsele cosmetice nu pot transforma tenul îmbătrânit într-un ten foarte tânăr. Însă cu ajutorul industriei cosmetice, aplicând regulile de mai sus, cu așteptări reale, putem avea un ten sănătos la orice vârstă.

Când vine vorba despre ridurile profunde, lipsă fermității, șanțuri naso-labiale, pleoape căzute, avem nevoie de un estetician priceput pentru a ne îndruma spre procedurile necesare. E alegerea fiecăruia dintre noi dacă dorim sau nu să apelăm la proceduri gen Botox, Dermal Fillere, injecții cu silicon, Thermage, etc.

Cel mai important este să ne oprim din a ne irosii banii și energia în a găsi următoarea cremă miraculoasă, care o să șteargă ridurile și o să readucă fermitatea tenului pe care o aveam în urmă cu 10 sau 20 de ani. Și bineînțeles, să aplicăm protecție solară în fiecare dimineață, indiferent de anotimp.

73 comentarii

Scrie un comentariu
  • Multumim pentru sfaturi. Am o intrebare la care stiu ca poti sa-mi raspunzi atat din experienta, cat si din ce ai citit: Cat de daunator este un obicei precum fumatul daca te lasi la o varsta rezonabila, sa spunem 25-30 de ani? Sunt efectele negative ireversibile (pentru ca ele exista, le vad deja din pacate)?

    Si ce parere ai despre folosirea suplimentelor precum colagenul sau Q10 pe termen lung?

    Multumesc mult!

    • Andra,
      Fumatul dauneaza grav sanatatii – nu e un cliseu de la televizor, e pe bune. Afecteaza pielea pentru ca genereaza radicali liberi.
      Daca o persoana renunta la fumat, indiferent la orice varsta, isi face o mare favoare si asta e cel mai important, nu mai conteaza cat de mult rau a facut fumul respectiv. Efectele radicalilor liberi sunt reversibile intr-o anumita masura, pentru ca tocmai acesti radicali liberi sunt cei care duc la imbatranirea organismului si implicit si a pielii.
      Suplimentele alimentare administrare la recomandarea unui nutritionist sunt de mare ajutor, dar sanatate exista si fara ele. Personal cred ca o alimentatie corecta si sanatoasa e mai importanta desi am luat diverse suplimente alimentare.

  • La punctul 5 chiar m-am emotionat! 😀
    Ai articole cand vorbesti destul de „tehnic” despre ingrijirea pielii si articole (ca acesta) in care pur si simplu ne atingi si sufletele.

    • Oana,
      In cateva saptamani se vor schimba lucrurile pe blog pentru ca in sfarsit am curaj sa spun adevarul complet, nu doar partea care tine de exterior 🙂 Eu sunt pregatita, deci si cititoarele sunt. Vom porni intr-o calatorie minunata 🙂

  • Un articol minunat, ca si restul de altfel, insa acesta parca ajunge foarte aproape de sufletele noastre, de interiorul nostru si ne da putere sa schimbam ceva in rutina noastra si sa nu mai credem tot ce se spune in reclame. Multumim, Corina, pentru toate articolele, si abia astept schimbarea de care zici mai sus.

  • Salut. Ma bucur tare ca am descoperit acest blog!! As avea si eu o intrebare: cu ce pot sa înlocuiesc isotrexinul? Pe mine m-a ajutat enorm in lupta cu acneea dar m-am speriat când am citit ca are un ingredient posibil cancerigen. Dacă știi un produs cu o compozitie asemănătoare cu cea a gelului isotrexin- dar care sa nu contina ingrediente cancerigene- ți-as fi recunoscătoare!

    • Ali,
      Isotrexinul contine isotretinoin, iar pe piata din Romania e singurul cu acest ingredient activ. Te rog sa citesti articolul despre retinoizi, am scris despre toate variantele medicamentoase si cosmetice. Recomandarea mea ar fi sa alegi Differin.

  • Foarte, foarte fain articolul 🙂
    Nu vrei sa stii ca am vreo 5 produse de curatare pozate cu telefonul, care asteapta sa le verific ingredientele in dictionarul de pe Paula`s Choice :). De o saptamana de cand te-am descoperit, te citesc pe nerasuflate si, avand avantajul ca sunt din Timisoara, cel mai probabil o sa si sun pentru o consultatie 🙂

  • Excelent articolul.
    Multumim Corina, datorita articolelor tale am invatat( chiar daca mai tarziu) sa imi ingrijesc correct tenul.
    Mii de multumiri!
    Astept cu nerabdare orice articol al tau.

  • Buna Corina, imi fac si eu curaj sa iti adresez o intrebare ami complexa. Am un ten relativ normal, cateva puncte negre si pori deschisi pe nas si langa, o usoara cuperoza (vinisoare) tot pe nas, pete incapatanate si milia (dau si eu cu parerea) pe pometi. Inainte aveam un ten perfect si niciodata nu am avut acnee. De vreo 2 ani l-am stricat, presupun, cu produse proaste si prea putina protectie. Acum, pentru nas si pete pe pometi fac sedinte cu IPL (1 pe saptamana cu formatk, intensitate maxima de 21 jouli), s-au dus in proportie de 80% din 3 sedinte. Inca mai fac dar la 2 saptamani, ca sa se repare pielea. Nu mai folosesc machiaj (foloseam doar BB, blush si rimel) de 3 saptamani.
    Intrebarea mea ar fi daca folosesc produsele corecte, iti pun link la fiecare:
    gel de curatare, 2x pe zi: https://comenzi.farmaciatei.ro/ingrijire_personala/ingrijire_corp_si_fata/geluri_si_creme_dus/gel_spumant_sebium_100_ml_bioderma-p10040082

    exfoliant seara, uneori la 2 zile. ma gadila daca nu il folosesc zilnic. Uneori ma spal dupa el doar cu apa, ca imi ramane o pelicula de celule moarte pe fata. sau este o pelicula de crema, nu stiu. https://comenzi.farmaciatei.ro/ingrijire_personala/ingrijire_corp_si_fata/tratamente/exfoliant_pentru_acnee_moderata_exfoliac_acnomega_200_30_ml_noreva-p10018500

    crema reparatoare, sa repare pielea dupa ipl, o pun la 10-15 min dupa exfoliant , uneori si dimineata, inainte de protectie https://comenzi.farmaciatei.ro/farmacie/aparatul_genital_feminin/tratamente/unguent_cicabio_40_ml_bioderma-p10039036

    dimineata, dupa spalare cu gel, crema cu protectie https://comenzi.farmaciatei.ro/ingrijire_personala/protectie_solara/produse_cu_spf/crema_max_spf_50_photoderm_40_ml_bioderma-p10023486

    Usuc fata cu prosop special de fata. S-a mai imbunatatit tenul dar inca nu indeajuns.
    Multumesc mult de tot si te astept in Bucuresti, de data asta am pus notificari peste tot, sa te prind 🙂

    • Ecaterina,
      Produsul de curatare ales poate usca tenul, dar daca nu simti acest lucru atunci e ok.
      Exfoliantul sincer nu stiu ce pH are, nu stiu daca exfoliaza, insa cu siguranta nu se limpezeste de pe ten.
      Cicabio nu prea te ajuta, ai nevoie de o crema hidratanta foarte bine formulata.
      Ca rutina e ok, dar poate schimbi cateva produse dupa ce termini cu sedintele de IPL. Vino in august la seminar si iti construiesc o rutina.

      • Corina, iti mulțumesc pentru sfaturi! O sa schimb produsele, schimbare perfecta pentru august. Voi veni sigur la seminar, doar sa ne anunti ziua si locul!

  • Salut Corina,

    Multumim pentru articol si pentru informatiile cu care ne ajuti de atata timp!

    Asa e, nu poti face foarte mult impotriva imbatranirii si poate nici nu ar trebui. E greu sa schimbi asemenea conceptii adanc inradacinate. Cred ca revistele si industria cosmetica nu ar fi asa de presante daca nu ar exista in lumea reala proasta obsinuinta sa comenteze cunoscutii asupra acestor aspecte….Din pacate exista o lipsa de educatie care ne impinge sa facem anumite asa-zise „observatii” gen „Vai draga ai albit deja” sau „Esti prea slaba” , sau „Arati obosita” etc, de fapt adevarate probe de lipsa de bun-simt…Poate asta e ce putem schimba, incet-incet…Sa ne abtinem de la asemenea observatii 😉

    E si in mare parte inutil din moment ce din pacate de cele mai multe ori nu e vorba de ingrijire ci de mostenirea genetica. In ultima vreme am realizat ca aceasta are o pondere mult mai mare decat credeam in imbatranirea pielii. Eu de la 19 ani imi ingrijesc tenul, demachiere, hidratare etc si de cel putin 6 ani folosesc zilnic protectie solara. Produsele de la Paula le folosesc de cand le-am descoperit de vreo 2 ani. Totusi anul acesta mi-au aparut riduri lungi si profunde sub ochi in decurs de cateva saptamani. Niciuna din cunoscutele mele de aceeasi varsta nu are asa ceva si am prietene care sunt mai mari cu 20 ani ca mine si nu folosesc nimic si nu au riduri…..E ironic dar daca te uiti la mamele noastre respective devine clara explicatia 😉

    E bine totusi sa ne ingrijim tenul, chiar daca din pacate are o influenta relativ mica asupra imbatranirii daca genetic esti predispus…atata timp cat nu ne asteptam la efecte mari 🙂

    • Ade,
      Tot ce este in jurul nostru este de fapt reflexia noastra, comentariile si judecatile pe care le facem vis-a-vis de alte persoane sunt de fapt cele pe care ni le facem noua, inconstient. Aici trebuie lucrat.
      Ingrijirea tenului corecta si aplicarea protectiei solare pe termen lung au influente foarte mari asupra imbatranirii pielii, te asigur. Mostenirea genetica nu include ritmul de imbatranire a celulelor pielii per total. Am doua riduri adanci de expresie pe glabela de la varsta de 10 ani, la fel are si tatal meu – e pur si simplu din cauza ca m-am incruntat mereu pentru ca ochii mei sunt foarte sensibili la lumina puternica. Nici macar Botoxul pe care am ales sa il fac din cauza ca acele doua riduri puneau inca 10 ani pe tenul meu (plus ca aratam suparata mereu) nu a reusit sa ma scape de ele in totalitate. De cand am invatat sa zambesc in fiecare moment (si sa nu plec de acasa fara ochelari de soare) ridurile mele arata rezonabil. Chiar si acum, daca sunt serioasa si nu zambesc ai impresia ca sunt putin suparata 🙂

  • 🙂 sa stii ca si eu am un rid la mijloc pe glabela si tot de la tata mostenire 🙂 si la fel am vazut ca ajuta mult sa evit incruntarea de la fotofobie si sa port ochelari de soare. Pentru ridurile de sub ochi/pometi din pacate nu pot aplica aceeasi strategie pentru ca apar mai ales cand rad…Cred ca Botox e singura solutie pentru ele…
    Ce m-a mai ajutat foarte mult si am recomandat apoi la multa lume a fost acidul glicolic de la Paula 5% care m-a scapat in cateva luni de petele ce imi aparusera pe fata si cremele tot de la ea cu SPF mineral care au oprit inrosirea pe care o produceau cele cu SPF chimic (de abia apoi mi-am dat seama ca ele erau cauza).
    Iti doresc mult succes in tot ce faci si sa ne auzim cu bine 🙂

  • bine spui ce spui, Corina! Cred că primul lucru pe care trebuie să il facem este să înțelegem că nu putem opri timpul, asta este clar, iar al doilea este să învățăm să ne iubim. Și într-o țară ca a noastră, unde, tradițional, prin educație și religie femeia este privită ca un rău necesar și tolerat, ca un atribut al bărbatului și ca mașină de gătit și de făcut copii, este foarte greu să schimbi mentalități. Din fericire generația tânără văd că iese din paradigmă și începe să se iubească. Iubirea face minuni. Iubirea de sine nu e egoism, atâta timp cât nu uităm și de compasiune. Iubirea de sine este vitală pentru a supraviețui și pentru a trăi frumos și aromonios.

    Aștept cu mare drag și interes postările tale de pe blog, noile subiecte despre care ai facut așa, elegant. referire mai sus :). Până atunci, retinol, SPF, antioxidanti și exfoliere. Plus eliminarea pe cât se poate a uitatului la ectan pe întuneric. Mie asta îmi generează acele riduri verticale 🙂

  • Buna Corina! Vreau sa te intreb ce crema pentru solar imi recomanzi? Stiu ca nu este tocmai sanatos, dar ma gandesc ca daca ma duc decat o data pe saptamana si folosesc o crema speciala inainte si dupa nu dauneaza mai mult decat dauneaza soarele. Cunosti o crema buna speciala pentru solar?
    Iti multumesc!

    • B,
      Imi cer scuze, nu iti pot face o astfel de recomandare. Solarul este masina de facut cancer si e alegerea ta daca hotarasti sa te expui unor radiatii atat de intense. Din pacate nici macar o crema aplicata inainte si dupa solar nu poate repara, nici macar foarte putin, daunele cauzate de solar. Si mai mult, solarul dauneaza de sute de ori mai mult ca soarele. Gandeste-te cat timp trebuie sa te expui radiatiilor soarelui ca sa poti obtine bronzul obtinut in 15 minute la solar.

  • Imi place ca ai sintetizat in acest articol esentialul.
    Datorita acestui blog, am invatat sa fiu atenta ce pun pe fata, ce e bun, ce nu. Multumesc si abia astept si urmatoarele articole.

  • Multumim! Cu ajutorul blogului tau inteleg si eu ce se intampla
    Am o singura intrebare
    Datorita blogului tau mi -am creat si eu , la 37 de ani o rutina zilnica
    Curatare , bp si spf dimineata
    Curatate, isorexin seara
    Imi merge bine , s- a mai curatat tenul dar tot am pori, pete,
    Cum si cand ar trebui folosit bha ? Si ce crema de hidratare as putea folosi seara ?
    Multumesc

    • Andreea,
      In primul rand pe link-ul respectiv este un ingredient, nu un peeling. Si nu e usor deloc ingredientul acela. AHA concentratie 80% aplicat pe piele poate duce la efecte adverse grave.
      Despre peelinguri am scris mult, te rog citeste aici: https://pasagera.ro/category/ingrijire-ten/exfoliere-ingrijire-ten.
      Pentru a obtine un peeling usor asa cum doresti tu, folosind ingredientul, respectiv trebuie sa cunosti chimie cosmetica pentru ca trebuie sa stabilesti foarte bine concentratia si pH-ul produsului ca el sa fie eficient si sa nu aiba efecte adverse (care repet, pot fi grave). Personal nu recomand nimanui sa isi faca peelinguri home made si sa le aplici pe piele.

  • Buna ziua,
    minunat ceea ce faceti, ideile dvs. Am 50 de ani si tenul foarte uscat (nu prea ridat,doar uscat) , poate si necorespunzator hidratat(nu prea beau multa apa), folosesc regulat Apidermin si sint multumita. As dori totusi o recomandare p o crema hidratanta de dimineata daca seara dau cu Apidermin. Gerovital H3 formula clasica (desi nu mai contine procaina) este potrivita? Va multumesc, felicitari pt abordare, va voi citi cu placere.

    • Des,
      Ai nevoie de protectie solara aplicata in fiecare dimineata, in strat generos. Alege deci o crema cu SPF 20+. Recomandarea mea este Resist Cellular Defense SPF 25.

      • Multumesc, dar lasind la o parte protectia solara (doar putin,stiu ce rau face soarele mai ales la virsta mea si ma feresc cit pot), imi puteti recomanda o crema hidratanta si emolienta . Si o alta recomandare, sa am alternative. Va multumesc.

        • Des,
          Iti recomand Skin Recovery Hydrating Mask aplicata in fiecare seara, in strat subtire, cu rol de crema hidratanta. Se aplica si in jurul ochilor.

  • Excelent articol! As avea o intrebare. Eu ma expun la soare foarte putin in vacanta (1 data/an cand merg la mare), nu suport sa stau in soare, am ten deschis la culoare care se inroseste, mixt cu zona T grasa – subliniez ca din momentul in care am inceput rutuna cu produsele PC, tenul meu arata incomparabil mai bine. Desi am folosit Hydralight shine-free cu spf 30 si suncare non greasy cu spf 50, am pete rosii in zona obrajilor, in jurul ochilor si la tample, frunte – am senzatia de uscaciune si deja ma cojesc. Sunt sigura ca nu m-am dat cu destula crema + am sta sub umbrela poate 4 ore cumulate…Ce imi recomanzi pentru refacerea pielii? E clar ca ma voi da cu mult mai multa crema cu spf si nu ma voi mai expune, dar ce altceva m-ar putea ajuta sa repar putin pielea ? Multumesc mult de tot.

    • Gianina,
      Expunerea la radiatiile solare se intampla din primul moment in care iesi din casa. Pentru a ameliora efectele negative ale soarelui iti recomand sa aplici dimineata si seara dupa curatarea tenului Clinical Redness Relief Treatment. Pe perioada vacantelor la mare sau la schi e mai bine sa nu aplici exfoliantii chimici (in caz ca folosesti). Seara aplica Earth Sourced Moisturizer in strat generos.

  • Buna Corina. Multumim pentru toate inforamtiile utile pe care ni le oferi. Nu stiu daca s-a mai vorbit pana acum pe blog, dar as vrea sa te intreb ce parere ai despre tratamentele gen electroterapie cu frecvente inalte, ultrasunete, radiofrecventa etc, probabil ca mai sunt si altele. Tratamente ce promit rezultate extraordinare. Sunt destul de mediatizate aceste tipuri de proceduri. Ma intreb daca nu au si efecte adverse.

    • Cristina,
      Orice procedura are efecte adverse, uneori severe, pentru cel putin o persoana. Personal nu cred in acest tip de proceduri, dar fiecare alege pentru el. Iti recomand cel putin sa cunosti in detaliu procedura (efecte pe termen lung, efecte adverse posibile, cum se ingrijeste pielea inainte si post procedura, cu ce anume interactioneaza, etc) inainte de a urma acea procedura.

  • Buna, am primit un serum de ochi si nu stiu daca sa-l folosesc, stiu ca benzyl alcohol este iritant si nu e indicat insa am inteles ca in cantitati foarte mici nu este daunator, este ultimul listat la ingrediente, ce ma sfatuiesti sa fac? Asta este lista de ingrediente: Agua (Distilled Water), Glycerine, Limnanthes Alba (Meadowfoam) Seed Oil, Coffee (coffea Arabica) Extract, Palmitoyl Oligopeptide (MatrixylTM), Palmitoyl Tetrapeptide-7 (Matrixyl 3000TM), Epilobium Angustifolium Flower/Leaf/Stem Extract, Sodium Hyaluronate (L), Willowherb Extract, Aloe Barbadensis Leaf Juice Powder*, Acacia Gum, Allantoin, Crataegus Monogina (Hawthorn Berry) Fruit, Carbomer, Benzyl Alcohol.

  • Draga mea, mie cremele mi-au sters ridurile, desi lista de ingrediente este sumara si din categoria celor naturale si/sau bio. Desi aratam cu 5 ani mai tanara, acum, cf opiniei observatorilor, am undeva in jur de 28 de ani, cu 10 ani mai tanara. In privinta soarelui, acesta este benefic, din punctul meu de vedere, dimineata si dupa 17, si eu folosesc uleiuri naturale, nicidecum creme chimice cu factor de protectie. Si in plus am o dieta bogata in legume si fructe crude, de provenienta – cultura proprie.

    • Alina,
      Initial am vrut sa aprob comentariul tau fara a-ti raspunde, dar iti voi raspunde.
      Te contrazici singura si exagerezi.
      Daca la 28 de ani aratai ca la 23 de ani (dupa cum afirmi) atunci nu inteleg ce riduri trebuia sa stergi de pe ten. Iar daca la 28 de ani ai tenul ca la 18 ani iti recomand sa faci fotografii si sa trimiti celor care se ocupa de cazurile incredibile, dar adevarate.
      Sincer ma indoiesc de afirmatiile tale si cred ca habar nu ai despre ce vorbesti cand spui ca soarele este benefic si ma indoiesc ca nu ai riduri la 28 de ani desi nu folosesti protectie solara. Mai mult cred ca ai scris comentariul pentru a promova uleiurile naturale (cu care de altfel sunt total de acord, daca sunt vegetale).
      Singurul lucru cu care sunt total de acord este dieta ta, mai ales ca este din cultura proprie.
      Oricum, eu iti doresc sa ai mereu un ten sanatos, indiferent de alegerile tale in materie de produse cosmetice.

  • Bună seara!
    Vreau să îți mulțumesc pentru sfatul dat pentru fiica mea. Urmând pașii și recomandările produselor de la Paula,s acum nu mai are probleme cu acneea.Și au trecut doar 3 luni!!! Acum, dacă ea este bine, vreau să apelez și pentru mine la sfaturile tale. Am 42 de ani, tenul este puțin gras în zona T și îmi cam fac cu ochiul ridurile de la ochi, din colțurile gurii și altele pe ici pe colo… Am pielea uscată în zona gâtului, cu unele coșuri care dispar cam greu (medicul mi-a pus diagnosticul de foliculită și mi-a dat gelul Ivastin).Pilozitatea facială este deranjantă dar …cu epilare lunară mă liniștesc(nu am găsit altă metodă). Te rog să îmi recomanzi o rutină zilnică ce să mă ajute să atenuez aceste probleme. Multe salutări de la fiica mea!!!
    Cu drag, Amalia

    • Amalia,
      Te imbratisez. Si pe fiica ta. Ma bucur mult ca totul e ok.
      Iti propun urmatoarea rutina:
      Dimineata: Resist Optimal Results Cleanser, Resist Weightless Advanced Toner, Resist SPF 30 (daca simti nevoia de extra hidratare pe obraji, poti aplica dimineata, inainte de SPF, crema ta de seara)
      Seara: Resist Optimal Results Cleanser, Resist Weightless Advanced Toner, Resist Daily BHA 2% (de 3 ori pe saptamana, inclusiv pe gat), Clinical 1% Retinol (o data pe saptamana; aplica si pe gat; am facut review de curand la acest produs, citeste-l te rog) – BHA-ul si retinolul nu se aplica in aceiasi seara; ca hidratare aplica Resist Clear Skin Hydrator.
      Atentie mare, pentru zona gatului iti trebuie si SPF, iar cel recomandat pentru ten este colorat. Poti incerca Moisture Boost SPF 30 sau Skin Balancing SPF 30, mostre, poate iti plac si pe ten si le poti aplica pe ten si gat.

  • Buna, Corina! Vreau sa iți spun ca am descoperit blogul tau intamplator, cautand informații, dar ce am gasit m-a coplesit, efectiv. Am gasit o mulțime de raspunsuri, sfaturi, soluții in blogul tau. Il citesc cu mare interes, felicitari pt toata munca ta, mulțumesc pt toata informația pusa la dispoziție. Iar acest articol, cu adevarat iți deschide ochii. De cand te-am descoperit, nu trece zi sa nu citesc macar un articol.

  • Salut
    Iti multumesc pentru tot ceea ce faci.
    NB Nu intentionezi sa faci o vizita in Chisinau, caci as veni cu placere, daca ai avea un astfel de proiect

    • Vio,
      Imi pare rau, dar nu am programat seminarii in Chisinau in viitorul apropiat, insa voi anunta pe blog astfel de evenimente.

  • Salutare Corina ! In primul rind vreau sa i-ti multumesc pentru tot ce faci,esti un inger salvator pentru mine . De cind am descoperit blogul tau ,il citesc cu mare drag atunci cind am timp liber.Nu aveam habar de exfolianti chimici ,faceam cite un scrub odata pe saptamina si pe urma o masca . De cind mi-am comandat exfliantul BHA 2% ,tenul meu arata pur si simplu MINUNAT.Si am inceput sa inteleg multe lucruri care nici nu banuiam ca pot distruge pielea ,si nu invers. Iti multumesc din suflet.

    Tot vorbind despre riduri am si eu o problema asa sai zic mai,, stranie ,,.Am 28 de ani ,dar de la 22 cind am inceput ami ingriji tenul mai delicat am ramas surprinsa sa vad pe pielea din jurul ochilor riduri fine ,dar nu cum le are toata lumea dar cu o forma mai speciala ,sunt in forma de patratele foarte mici .parca ar fi niste rupturi mici ,razlete. I-mi spui terog daca iti este cunoascuta problema in cauza si de ce sar forma asa forme?
    Mersi mult de tot .
    Cu deosebit respect ,Maria

    • Maria,
      Aspectul ridurilor difera de la persoana la persoana, nu exista reguli in acest sens. Foloseste protectie solara in fiecare dimineata si un ser cu retinol seara pe zona respectiva si vei vedea imbunatatiri.

      • I-ti multumesc Corina pentru raspuns ,am sa urmez sfatul tau .Tie si familiei tale multa sanatate si ani multi inainte .Sa ne bucuri in continuare cu articole interesante si utile! Un inceput de primavara cit mai frumos !!!

        • Bună, Corina,
          Nu stiu exact daca am scris unde trebuie, daca am gresitte rog sa-mi spui. Am un pusti de 13 ani, al carui ten este plin de comedoane in zona nasului. Crezi ca utilizarea Bha ului meu i-ar face rau? Desigur, urmat de fps. Insa nu stiu cum sa scape de cele deja existente, sunt mari si fff greu de scos! Si care ar fi Fps potrivit pt vârsta lui, are si un ten ff alb, ca al meu! Multumesc mult, mult!

          • Mihaela,
            Poate sa foloseasca BHA fara probleme. Poate folosi orice SPF, nu are trebuie decat sa fie potrivit tipului lui de ten.
            Daca esti din Bucuresti poti sa vii la Salon de Gala la Violeta la un tratament (0733713886).

  • Buna! Pt ridurile din jurul gurii ce sfat ne poti da? Mentionez ca am 21 ani si deja am niste santuri foarte urate, nu as vrea sa apelez la botox de la varsta asta.Multumesc

    • Cristina,
      Daca te referi la santurile nasolabiale, acestea nu pot fi ameliorate cu produse cosmetice si nici cu Botox. Pentru acestea sunt necesare fillere, poti citi despre fillere pe site.

  • Buna,
    Vad ca recomanzi folosirea bha- ului seara. Are ceva daca se foloseste dimineata? Eu folosesc varianta lichida in loc de lotiune tonica in fiecare dimineata si aplic peste crema cu factor de protectie 50, fond de ten si pudra cu factor 30. Seara foloseste lotiunea tonica din gama resist si, alternativ aha10%/ retinol 1%/ ser vitamina C. Nu stiu cum as putea sa il mut seara fara sa imi agresez foarte tare tenul.

    • Cristina,
      Daca il tolerezi poti linistita sa il aplici dimineata. Important este sa nu iti agresezi tenul, asa cum spuneai.

  • Buna,
    Imi place foarte mult blogul tau si te felicit pentru rabdarea pe care o ai. Eu am 26 de ani, am un ten mixt-normal si deja au inceput sa se intrevada niste linii fine la coltul ochilor si pe frunte (mai ales cand zambesc), lucru care ma deranjeaza.

    De curand ma bate gandul sa achizitionez o crema dar as vrea sfatul tau in legatura cu ingredientele urmatoare :
    AQUA, GLYCERIN, PROPYLENE GLYCOL DICAPRILATE/DICAPRATE, PENTYLENE GLYCOL, CAPRYLIC/ CAPRIC TRIGLYCERIDE, ISOHEXADECANE, BUTYROSPERMUM PARKII (SHEA BUTTER), CETYL ALCOHOL, GLYCERIL STEARATE, SQUALANE, PHYLLANTHUS EMBLICA FRUIT EXTRACT, DIMETHICONE, BUTYLENE GLYCOL, HYDROXYETHYL UREA, SODIUMHYALURONATE, PADINA PAVONICA THALLUS EXTRACT, MAGNESIUM ASCORBYLPHOSPHATE, PALMYTOIL OLIGOPEPTIDE, PALMITOIL TETRAPEPTIDE-7, ACETYL HEXAPEPTIDE-8, XANTHAN GUM, CERATONIA SILIQUA GUM, PEG-75 STEARATE, CETETH-20, STEARETH-20, POLYSORBATE 80, TOCOPHERYL ACETATE, PROPILENE GLYCOL, POLYSORBATE 20, CARBOMER, PARFUM (FRAGANCE), ETHYLHEXYL PALMITATE, SILICA DIMETHYL SILYCATE, CAPRYLYL GLYCOL, CHLORPHENESIN, DISODIUM EDTA, TROMETHAMINE.

    acestea sunt ingredientele cremei, pe ea scrie ca are efect de acid hialuronic (desigur, putin probabil sa aiba acelasi efect, dar este o crema scumpa si ma gandesc ca ar trebui sa fie eficienta).

    Multumesc



Te rog să citești cu atenție articolele de pe acest blog și comentariile (folosește motorul de căutare din partea dreapta, sus), pentru majoritatea întrebărilor tale există deja un răspuns scris. Te rog să îmi scrii așa cum ți-ai scrie ție (reclamele, sfaturile impertinente și altele de genul nu vor fi aprobate).

Comentariul tău va fi aprobat atunci când voi avea răspunsul potrivit întrebării tale și timpul necesar pentru a-l scrie. Din lipsa de timp nu voi răspunde întrebărilor care cer analiza listei de ingrediente a produselor cosmetice.

Pentru recomandări și întrebări despre produsele Paula's Choice te rog scrie mail la info@paulaschoice.ro.

Mulțumesc pentru înțelegere. Multă sănătate!

Scrie un comentariu

Toate drepturile asupra conținutului sunt rezervate Pasagera.ro. Reproducerea informațiilor de pe site este strict interzisă și pedepsită conform legii drepturilor de autor.