Produsele minerale pentru make-up
Produsele minerale pentru make-up sunt ultima „descoperire” din acest domeniu şi sunt promovate cu diverse afirmaţii care mai de care mai puţin realiste. Din punctul de vedere al producătorului acest timp de machiaj poate închide porii, hidrata sau chiar trata acneea. Nu e de mirare că a devenit foarte repede dorit de toate femeile.
Fondul de ten mineral este doar un fond de ten pudră, dacă se foloseşte în strat subţire se comportă ca o pudră, dacă se foloseşte în strat mai gros este un fond de ten. Orice pudră (fond de ten compact sau pulbere) numită minerală sau nu este compusă din MINERALE.
TALCUL este în general primul ingredient într-un produs pudră clasic şi este un mineral natural. Cu toate acestea mulţi producători speculează miturile despre talc şi produc fonduri de ten minerale fără talc. Tot aceiaşi producători au produse cu talc care au şi ele parte lor de marketing.
Dintre marile companii producătoare de produse minerale (Bare Escentuals, Glominerals, Pur Minerals, Everyday, Emani. Raffaele, Colorscience, Sheer Cover, Jane Iredale, etc) majoritatea au produse care conţin aceleaşi ingrediente de bază: bismuth oxychloride, mica, titanium dioxide şi zinc oxide. De cele mai multe ori aceste companii nu promovează produsele pe baza a ceea ce conţin ci pe baza a ceea ce nu conţin. Se spune că nu conţin fragrance, talc, ingrediente iritante, etc.
Ingredientul standard din produsele minerale este bismuth oxychloride care de fapt nu se găseşte în natură în formă în care este folosit în produse minerale şi care cu siguranţă nu este cu nimic mai bun decât talcul. Dimpotrivă, talcul este un mineral care se găseşte în natură şi mai pur în comparaţie cu bismuth oxychloride. Bismuth oxychloride se obţine din combinarea bismuth-ului (care se găseşte foarte rar în formă de element în natură) obţinut ca rămăşiţă în urma procedeului de topire a cuprului, cu chloride (un compus al clorinei) şi apă. În 2006 acest ingredient a fost declarat sintetic şi nu este considerat un mineral pur. Este folosit în produsele cosmetice datorită texturii perlate care aderă foarte bine la piele. Pe de altă parte bismuth oxychloride este un ingredient mai „greu” decât talcul şi poate da tenului un aspect încărcat. Unele persoane chiar nu tolerează acest ingredient.
Titanium dioxide şi zinc oxide sunt excelente ca ingrediente în produse de acest gen, ele oferă şi protecţie solară. Zinc oxide ajută la vindecarea pielii şi există tot mai multe studii care dovedesc asta, dar studiile respective sunt pentru eriterm fesier, răni minore, alergii şi acele studii nu au corelat zinc oxide cu bismuth oxychloride şi nici nu au cercetat să vadă ce impact are zinc oxide asupra tenului sănătos. De aceea afirmaţiile despre faptul că fondul de ten mineral tratează acneea bazate pe proprietatea zinc oxidului de a vindeca pustulele minore sunt complet nefondate.
Nu există o regulă pe care producătorii trebuie să o respecte atunci când îşi etichetează produsele ca minerale deoarece acestea pot fi minerale în totalitate, pot avea o parte din ingrediente minerale sau pot avea chiar sub 1% minerale. Din acest punct de vedere practic orice produs de machiaj poate fi considerat mineral. Asocierea cuvintelor mineral cu organic sau bio este total nepotrivită deoarece un mineral este prin definiţie un ingredient ce provine din pământ. A spune despre aceste produse că sunt naturale şi hipoalergenice sau noncomedogenice este la fel de eronat deoarece aceşti termeni nu înseamnă nimic din punct de vedere legal şi pot fi folosiţi la discreţia producătorului.
Produsele minerale pot avea o putere mare de acoperire, dar producătorii susţin că totuşi tenul arată natural ca şi cum aceste produse ar fi o a două piele. În realitate fondurile de ten minerale sunt uneori greu de aplicat pentru că ingredientele adera pe piele şi sunt dificil de uniformizat. De cele mai multe ori acest tip de produs evidenţiază zonele de piele uscată chiar dacă cei mai mulţi producători pretind că fondul de ten mineral hidratează, afirmaţie care este de-a dreptul hilara deoarece proprietăţile pudrelor sunt de absorbţie a sebumului, nu de hidratare.
Pentru persoanele cu tenul gras sunt de asemenea nepotrivite pentru că, după câteva ore produsul ajunge să arate inestetic în porii plini de sebum. În general un fond de ten sau pudră minerală sunt potrivite pentru tenul normal sau cu zone foarte puţin grase.
Foarte folositor articolul, asa cum ne-ai obisnuit de altfel :).
Eu folosesc o pudra minerala cand este nevoie si imi place foarte mult pentru ca nu imi simt tenul incarcat :).
Pupici!
Buna Corina, bine-nteles ca am crezut si eu in reclamele cu pudre minerale miraculoase. Dar n-au facut absolut nimic pentru mine, si avand un ten gras-foarte gras, dupa 2-3 ore deja arata foarte rau pe ten.
Buna!
Am o intrebare legata de „chloride”: cum anume este acesta un component al clorinei?
Buna Andra,
Este un compus al clorinei, am gresit cuvantul ce exprima ce vroiam sa spun.
Vad ca la TANF(the all natural face) nu folosesc bismut: Ingredients: Mica, Titanium Dioxide and Zinc Oxide(sunscreens), Boron Nitride(mineral), Oxides(for color) Par destul de pure fondurile lor de ten, inca nu am incercat, mi s-au poerdut pe drum pachetul de mostre pe care-l cumparasem. Acum am un fond de ten mineral de la pure touch, de la noi, efectul e WOW. Acopera mai bine decat color stay, daca mai intai pufai putina apa termala(sau o apa :)) ) si intind cu pensula. abia astept sa-l folosesc cu pensula f80, momentan am o pensula de tot rasul. Pot sa te intreb parerea ta personala despre fondul de ten mineral si despre cel de la TANF de care scriam mai sus?
Buna Sandra,
Eu nu am spus ca fondul de ten mineral nu este bun. Am spus doar cate ceva despre imaginea gresita creata in jurul acestui produs. Daca ti se potriveste si iti place foloseste-l.
Nici bismuth nu este nociv insa sunt persoane care nu il tolereaza.
Eu inca n-am avut (ne)placerea sa folosesc un fond de ten mineral.. pur si simplu am senzatia ca e ca orice loose powder.. acum nu stiu 🙂 multumim de informatii.. uite ca mai invat si eu cate ceva 🙂
si eu folosesc cu mult drag fond de ten mineral, tot de la puretouch, si sunt ff multumita. intr-adevar daca ai portiuni cu piele uscata , dupa aplicarea fondului de ten acesta se vad, eu am un ten destul de uscat si am observat, insa rezolv problema cu o crema super hidratanta, aplicata inainte, umwesc putin pensula si dupa aplucarea fondului de ten e ok. fata este luminoasa si mie imi place cel mai mult ca nu am acea senzatie de masca pe care nu o suportam deloc.multumim de articol.
Si eu folosesc fdt mineral de la TANF si Everyday minerlas. Aplicate in cantitati mici nu dau acea senzatie de masca intr-adevar. In cantitate mai mare da, dar asta si pentru ca eu personal aplic foarte mult, pentru ca am multe imprefectiuni.
In rest, acest tip de fdt mi se pare foarte rezistent, si nu arata deloc rau pe tenul meu f gras. Din 2 in 2 ore mai absorb sebuumul cu hartie din aceea speciala si fata arata ca noua dupa 8 ore.
Eu n-as mai reveni niciodata la un fdt lichid!
Buna, fetelor! stiti cumva daca fondurile de ten de la PureTouch se gasesc si in magazine? Sau doar pe net? merci si daca mai aveti sugestii de fond de ten mineral natural, nu pastrati doar pt voi :p 🙂
Buna ziua!…Imi place tare mult tot ce am invatat de pe blogul dvs.Totusi articolul despre fondul de ten mineral nu m-a incantat. Folosesc fond de ten mineral de 4 ani. De 1 an mi-l prepar singura cu ingrediente cumparate din SUA, si-l adaptatez nevoilor mele…mai mult le fac si prietenelor (cele mai multe dintre ele sunt farmaciste).
Singurele ingrediente folosite sunt : mica, oxid de zinc, titanium dioxid, pigmenti, si cativa stropi de ulei de migdale dulci sau de samburi de struguri pentru aderenta. Secretul sta in omogenizarea pigmentilor.In rest poti adauga in functie de nevoi caolin, alantoina, argila verde, rosie, albastra, pudra de bambus, de orez, amidon de porumb…etc.Eu am avut un ten problema cu acnee si pete post acneice. Fondul de ten lichid (am incercat de la vichy la chanel….multeee) imi incarca tenul. acest fond de ten este minunat.Mai mult imi fac singura fardul de obraz, iluminatorul, ba chiar pudra antisebum(silica si pudra de bambus..etc).Le recomand tuturor sa incerce.Si inca o data felicitari pentru lucrurile minunate pe care le scrieti.:)
Buna Mari,
Iti multumesc pentru ideile despre produsele minerale. Nu e nici o problema ca nu ti-a placut articolul, pana la urma eu doar enumar cateva idei (valabile in medicina) si va incurajez sa experimentati.
Experienta ta cu ingredientele minerale este benefica tie si ma bucur ca si alte persoane beneficiaza de tot ce ai invatat tu despre minerale.
Mari,nu rancezesc daca le amesteci cu ulei?In ce le depozitezi?Poti scrie mai multe despre modul cum le prepari?
Mie imi plac mineralele dar se vad prea” pudra”pe fata ,chiar daca folosesc o crema inainte.M-ar interesa ca fardul de obraz sa fie mai aderent ,mai lucios sa nu arate fainos pe fata.
Multumesc anticipat!
Buna Ela! Poti folosi in loc de ulei cateva picaturi de vitamina E sau foarte putin silicon (eu folosesc dimethicone) . Siliconul scade acel efect prafos al fdt mineral.Totusi daca ai un ten gras, mixt acel aspect de faina trece rapid. Un alt secret e sa pulverizezi in stat foarte fin putina apa termala sau minerala sau chiar un spray de fixare a machiajului (dupa ce te-ai machiat). Eu sunt pentru apa minerala ( pulverizare foarte fina)