Soluții pentru double cleansing. Alegerea cleanserului în funcție de agenții de curățare și tipul de ten.
Curățarea este primul pas în îngrijirea pielii – îndepărtarea machiajului, sebumului și impurităților în fiecare zi este esențială pentru a menține pielea sănătoasă.
Tenul nu este un covor pe care să îl curățăm în profunzime în fiecare zi și nu există produse de curățare care să curețe în profunzime și să degreseze, fără să lase pielea uscată.
În același timp protecția solară și produsele pentru machiaj rezistente la apă nu pot fi îndepărtate eficient folosind un cleanser foarte blând, care să nu degreseze prea mult pielea.
Pentru a rezolva problema îndepărtării produselor rezistente la apă puteți curăța tenul în doi pași – metodă numită double cleansing – folosind două produse care împreună curăță eficient fără să afecteze bariera naturală a pielii.
Indiferent de produsele alese pentru curățarea tenului, asigurați-vă că le folosiți corect: după aplicarea produsului de curățare, masați pielea cu blândețe, timp de un minut – timpul dedicat curățării pielii este important. Acordați atenție specială în jurul nasului, pe barbie și pe linia părului, zone mai greu de curățat.
Articolul Totul despre curățarea tenului conține detalii despre tipuri de produse, metode de folosire și recomandări pentru alegerea unui cleanser. Veți găsi și câteva exemple pentru double cleansing în acel articol, iar mai jos veți găsi multe combinații de produse pe care le puteți testa.
Metoda double cleansing se folosește doar seara, în special pentru a îndepărta produsele rezistente la apă. După curățare pielea se simte netedă, dar nu ‘scârțâie’ de curățenie.
Produse de curățare pentru fiecare tip de ten
Tenul uscat – nu există exces de sebum pe piele, glandele sebacee nu secretă suficient sebum. Acest tip de ten are nevoie de produse emoliente și nu are nevoie de produse cu putere mare de degresare. Produsele onctuoase, uleiurile, cleanserele cremoase, loțiunile demachiante, sunt cele mai indicate.
Tenul normal – pielea este în echilibru, cantitatea de sebum de pe ten este ideală, pielea este catifelată, deloc grasă sau uscată. Acest tip de ten are nevoie de produse care să aibă puțini emolienti și putere de degresare medie. Uleiurile, cleanserele cremoase și gelurile sunt cele mai indicate.
Tenul mixt – există exces de sebum doar pe zona T. Obrajii pot fi uscați sau normali. Acest tip de ten este mai complicat și din păcate este chiar cel mai comun. În funcție de cât de gras sau uscat este tenul pe anumite zone, trebuie să alegeți produse mai degresante sau mai emoliente.
Tenul gras – există exces de sebum pe toată fața. Acest tip de ten are nevoie de produse lejere, fără prea mulți emolienti și are nevoie de produse cu putere mare de degresare. Cleanserele de tip gel, spumă (textura în recipient este lichidă) sau chiar cremoase (care nu conțin prea multe uleiuri) sunt cele mai indicate.
Curățarea tenului dimineața și seara
Pentru curățarea tenului dimineața, alegeți cel mai blând cleanser solubil în apă, potrivit tipului de ten. Dimineața pe ten există doar sebumul acumulat în timpul nopții, reziduuri de produse și foarte puține impurități care ajung de pe păr pe pernă și apoi pe față.
Pentru curățarea tenului seara, dacă ați folosit produse rezistente la apă sau protecție solară minerală, cleanserul folosit dimineața nu este suficient de puternic. Bineînțeles puteți folosi același cleanser de două ori, este cea mai simplă soluție pentru double cleansing.
În metoda double cleansing primul produs ar trebui să îndepărteze machiajul, ingredientele film forming din produsele rezistente la apă și sebumul, iar al doilea produs ar trebui să îndepărteze reziduurile.
Demachierea ochilor este opțională – încercați double cleansing și dacă produsele alese nu sunt eficiente pentru îndepărtarea machiajului din jurul ochilor, puteți alege un produs special pentru zona ochilor.
Dacă folosiți mascara și produse pentru machiajul ochilor, rezistente la apă, puteți începe curățarea tenului cu demachierea ochilor. Puteți folosi un demachiant bifazic pe o dischetă demachiantă, o soluție micelara sau chiar un ulei hidrofil (se transformă în emulsie lăptoasă la contactul cu apa).
Propuneri pentru double cleansing
În contextul de mai jos cleanserul este un produs solubil în apă, care se îndepărtează complet de pe piele și care poate să spumeze sau nu. Conține agenți de curățare (surfactanți) și poate avea textură cremoasă, lichidă (se transformă în spumă datorită pompei speciale), sau gel.
1. Cleanser + lavetă pentru curățarea tenului
Folosiți cleanserul preferat pe o lavetă udă sau pe dischete de bumbac dacă nu aveți o lavetă specială pentru ten. Prosoapele de bumbac pot fi aspre, vă recomand să căutați lavete faciale, se găsesc în magazinele de cosmetice.
Ideal pentru: toate tipurile de ten
Nu este potrivit pentru: tenul afectat de rozacee, iritație, dermatită seboreică, eczeme și pustule cu puroi.
2. Cleanser + perie de silicon
Aplicați cleanserul preferat pe față apoi folosiți o perie de silicon timp de 1 minut. Nu contează dacă peria vibrează sau nu, contează doar să fie foarte moale și să nu zgârie. Evitați periile cu peri de plastic, pot cauza leziuni pe piele.
Ideal pentru: toate tipurile de ten, în special pentru tenul cu pori congestionați
Nu este potrivit pentru: tenul afectat de rozacee, iritație, dermatită seboreică, eczeme și pustule cu puroi.
3. Cleanser + soluție micelară
Curățați pielea cu un cleanser blând, potrivit pentru tipul de ten. Clătiți cu apă caldă. Curățați tenul cu o dischetă de bumbac îmbibată cu soluție micelară. Clătiți apoi soluția micelară cu apă călduță.
Puteți încerca și invers, folosind mai întâi soluția micelară și apoi cleanserul, dar eu cred că prima variantă este mai bună pentru că soluția micelara nu are putere mare de curățare.
Ideal pentru: toate tipurile de ten, în special pentru tenul sensibil. Dimineața puteți folosi cleanerul sau soluția micelara, testați ambele variante și alegeți-o pe cea mai potrivită.
4. Ulei hidrofil + cleanser
Uleiul hidrofil are putere mare de curățare și nu îndepărtează lipidele din piele. Se aplică pe pielea uscată, se masează cu mișcări circulare, blânde, timp de 1 minut apoi se adaugă puțină apă pentru a formă o emulsie lăptoasă. Clătiți emulsia cu multă apă, apoi folosiți cleanserul preferat pentru a îndepărta reziduurile de ulei și machiaj.
Dacă aveți tenul foarte uscat puteți folosi uleiul hidrofil și dimineața pentru curățare, iar seara îl veți folosi împreună cu un cleanser foarte blând.
Ideal pentru: tenul uscat, normal și mixt
Nu este potrivit pentru: tenul gras afectat de acnee (există și excepții, multe persoane cu ten gras afectat de acnee care folosesc multe produse de machiaj preferă uleiul hidrofil că prim pas pentru că îndepărtează eficient machiajul și nu agresează pielea).
5. Balsam hidrofil + cleanser
Balsamul pentru curățarea tenului are aceleași proprietăți ca uleiul hidrofil, doar că este în stare solidă, nu este un ulei. Se tranformă în ulei când este aplicat pe piele și apoi în emulsie lăptoasă când este combinat cu apă.
Aplicați o cantitate generoasă de balsam pe degete, aplicați pe tenul uscat cu mișcări circulare, emulsionați cu puțină apă. Clătiți cu multă apă emulsia, apoi folosiți cleanserul preferat pentru a îndepărta reziduurile de ulei și machiaj.
Ideal pentru: tenul uscat și normal
Nu este potrivit pentru: tenul gras afectat de acnee (există și excepții), nu este cea mai bună soluție pentru tenul gras în general.
6. Ulei bifazic + scrub cu particule dizolvabile de jojoba
Uleiul bifazic este compus dintr-o parte apoasă și una uleioasă care se amestecă prin agitare energică a recipientului. După ce ați amestecat cele două faze, aplicați o cantitate generoasă pe o dischetă de bumbac și apoi curățați tenul cu discheta. În funcție de formulă, toate uleiurile bifazice lasă pelicula pe piele (unele mai mult, altele mai puțin) și trebuie îndepărtate cu un alt produs.
Scrubul cremos cu particule dizolvabile de jojoba este delicat cu pielea și nu degresează excesiv. Nu lasă peliculă pe piele, este un cleanser solubil în apă. Poate fi folosit dimineața și seara, pe orice tip de ten. În plus față de cleanserele cremoase, îndepărtează mai multe celule moarte de pe stratul superficial al pielii. După ce ați folosit uleiul bifazic udați pielea și aplicați scrubul cu mișcări blânde, circulare, iar la final clătiți cu multă apă călduță.
Ideal pentru: persoanele care folosesc machiaj, au tenul normal, uscat sau chiar mixt, în special pentru tenul cu textură neuniformă.
Nu este potrivit pentru: tenul afectat de rozacee, iritație, dermatită seboreică, eczeme și pustule cu puroi.
7. Scrub cu particule dizolvabile de jojoba + soluție micelară
Pentru că este blând cu pielea, nu degresează excesiv și curață destul de bine, scrubul cu particule de jojoba poate fi folosit și în combinație cu soluția micelară. Udați tenul, aplicați o cantitate mică de scrub și emulsionați pe toată fața. Veți simți că particulele de jojoba se dizolvă în apă.
Clătiți cu apă călduță, tamponați pielea cu un prosop moale (microfibră sau șervețel de hârtie), apoi aplicăți o cantitate generoasă de soluție micelara pe o dischetă de bumbac și curățați reziduurile de pe ten, în special de linia părului și din jurul nasului. Clătiți apoi soluția micelară cu apă călduță.
Dimineața puteți folosi unul din cele două produse, în funcție de preferințe.
Ideal pentru: toate tipurile de ten
Nu este potrivit pentru: tenul afectat de rozacee, iritație, dermatită seboreică, eczeme și pustule cu puroi.
8. Scrub cu particule dizolvabile de jojoba + cleanser
Această combinație este mai puțin obișnuită pentru că ambele produse au putere bună de curățare. Pentru tenul încărcat, care nu se simte catifelat după curățare, cele două produse împreună pot curăța fără să agreseze pielea. Ideal este ca produsul ales la pasul 2 să fie un cleanser foarte foarte blând.
Ideal pentru: tenul gras sau uscat, cu pori congestionați și textură neuniformă
Nu este potrivit pentru: tenul afectat de rozacee, iritație, dermatită seboreică, eczeme și pustule cu puroi.
9. Ulei hidrofil + scrub cu particule dizolvabile de jojoba
Uleiul se aplică pe pielea uscată, se masează cu mișcări circulare, blânde, timp de 1 minut apoi se adaugă puțină apă pentru a formă o emulsie lăptoasă. Clătiți emulsia cu multă apă, apoi folosiți scrubul pentru a îndepărta reziduurile de ulei și machiaj.
Dacă aveți tenul foarte uscat puteți folosi uleiul hidrofil și dimineața pentru curățare, dacă aveți ten normal sau mixt puteți folosi dimineața scrubul pentru curățarea pielii.
Ideal pentru: tenul uscat, normal și mixt, cu pori congestionați
Nu este potrivit pentru: tenul afectat de rozacee, iritație, dermatită seboreică, eczeme și pustule cu puroi.
10. Cleanser cu acid salicilic + soluție micelară
Cleanserul cu acid salicilic este formulat pentru a reduce erupțiile acneice și este solubil în apă. În general cleanserele cu acid salicilic au textură de gel. (Nu acționează la fel ca exfolianții cu BHA).
După ce ați curățat tenul, clătiți cu apă călduță, tamponați ușor cu un prosop moale pentru a îndepărta excesul de apă, apoi aplicați o cantitate generoasă de soluție micelară pe o dischetă de bumbac și curațați reziduurile de pe ten, în special de linia părului și din jurul nasului. Clătiți apoi soluția micelară cu apă călduță.
Dimineața puteți folosi soluția micelară dacă aveți ten sensibil, însă dacă simțiți că nu curață suficient, folosiți cleanserul cu acid salicilic.
Doar pentru: ten gras sau mixt, afectat de acnee
11. Peeling gel + cleanser cu acid salicilic
Gelul peeling este un produs de curățare care nu conține agenți de curățare. Nu are putere de degresare și nici nu poate fi folosit ca unic produs de curățare, nici măcar dimineața, dar pentru metoda double cleansing este perfect tocmai din aceste motive. Nu conține uleiuri sau alte grăsimi.
Gelul conține în principal butylene glycol, se aplică pe pielea uscată și se masează cu mișcări blânde, circulare. În timpul masajului, gelul desprinde de pe suprafața pielii machiajul și protecția solară și împreună cu acestea formează granule de gel care se îndepărtează cu apă.
După ce ați clătit gelul de pe piele, continuați curățarea pielii cu produsul de curățare cu acid salicilic. Dimineața folosiți cleanserul cu acid salicilic.
Doar pentru: ten gras sau mixt, afectat de acnee.
12. Peeling gel + cleanser
Gelul peeling poate fi folosit pe orice tip de ten, dar este produsul ideal pentru tenul gras. Aplicați pe pielea uscată, masați cu mișcări blânde circulare. În timpul masajului, gelul desprinde de pe suprafața pielii machiajul și protecția solară și împreună cu acestea formează granule de gel care se îndepărtează cu apă.
După ce ați clătit gelul de pe piele, continuați curățarea pielii cu produsul de curățare preferat, pe care îl folosiți de obicei dimineața.
Ideal pentru: toate tipurile de ten, în special pentru tenul gras
13. Șervețele demachiante + cleanser
Dacă preferați șervețele demachiante le puteți folosi cu condiția să fie suficient de umede și să nu agresați pielea în timpul curățării. Nu este nevoie să clătiți pielea cu apă, puteți folosi imediat al doilea produs, un cleanser potrivit pentru tipul de ten sau chiar o soluție micelară.
Ideal pentru: toate tipurile de ten
Nu este potrivit pentru: tenul afectat de rozacee, iritație, dermatită seboreică, eczeme și pustule cu puroi.
14. Loțiune demachiantă/ lapte demachiant + cleanser
Multe persoane preferă lotiunea sau laptele demachiat ca metodă de îndepărtare a machiajului. Aplicați o cantitate generoasă de loțiune pe o dischetă umedă, curățați tenul cu discheta, îndepărtați loțiunea cu o altă dischetă îmbibată în apă călduță. Demachierea este posibilă datorită emolienților incluși în formulă, loțiunile demachiante nu conțin surfactanți degresanți.
Loțiunile demachiante nu sunt solubile în apă, lasă peliculă pe piele și trebuie îndepărtate cu un alt cleanser, apa nu este eficientă. La pasul doi puteți folosi cleanserul preferat sau chiar o soluție micelară.
Ideal pentru: toate tipurile de ten, pentru îndepărtarea machiajului
Nu este potrivit pentru: tenul afectat de rozacee, iritație, dermatită seboreică, eczeme și pustule cu puroi. Loțiunile cu mult ulei mineral sau cu mulți emolienți, nu sunt cea mai bună soluție pentru tenul gras.
Indiferent de metoda aleasă pentru curățarea tenului, indiferent dacă ați folosit sau nu machiaj, este important ca seara să curățați pielea.
Indiferent de cleanserul folosit, după ce am curățat tenul îmi simt pielea uscată. De ce?
Există foarte multe motive pentru care se întâmplă acesta lucru, însă înainte de a răspunde aș vrea să înțelegeți ce înseamnă hidratarea pielii. În fiecare seară ar trebui să curățăm și să hidratăm pielea, cleanserul și crema hidratantă fiind singurele două produse obligatorii seara.
Cleanserul îndepărtează de pe piele sebumul și într-o anumită măsură afectează bariera naturală a pielii și cantitatea de apă din piele. Crema hidratantă conține ingrediente care restabilesc nivelul optim de apă în piele (în special umectanți și electroliți care atrag și rețin moleculele de apă în piele), repară bariera naturală (ceramide, amino acizi), restabilesc nivelul optim de lipide (uleiurile vegetale, acizii grași, etc).
Practic crema hidratantă restabilește nivelul de hidratare, nivel care a fost dezechilibrat în timpul procesului de curățare. În funcție de mai mult factori, după curățarea pielii, bariera naturală și cantitatea de apă din piele sunt mai mult sau mai puțin afectate.
Există totuși o soluție destul de simplă pe care o puteți încerca pentru a compesa pierderea moleculelor de apă. După curățare, clătiți bine cu multă apă călduță și apoi doar tamponați pielea cu un șervețel de hârtie, o singură dată. Pe pielea puțin umedă aplicați crema hidratantă, tonerul sau orice alt produs folosiți de obicei după curățarea pielii, mai puțin exfolianții sau retinoizii care se aplică întotdeauna pe pielea uscată.
Cel mai frecvent există totuși un motiv pentru care pielea se simte uscată după curățare:
– Apa dură poate nu doar să usuce pielea, dar și să fie o cauză pentru apariția erupțiilor. Apa este în general iritantă pentru piele, iar atunci când are în compoziție multe metale, minerale și mult clor, poate să usuce pielea. Încearcă să te speli cu apă de la izvor sau cu apă plata, încălzită.
– Produsele de curățare prea degresante sunt de obicei motivul pentru care pielea se simte uscată după curățare. Alege produse de curățare blânde, atenție la surfactanții incluși în produsele alese. Sulfații, săpunul și alți agenți de curățare sunt cei care afectează cel mai mult nivelul de apă din piele. Mai jos găsiți o listă de surfactanți pe care ar trebui să îi evitați.
Alegerea produselor în funcție de agenții de curățare și tipul de ten
În produsele pentru curățarea tenului se pot include 3 tipuri de agenți de curățare: neionici, amfoterici și anioni. Dintre aceștia, cei care degreseaza mai bine sunt surfactanții neionici și amfoteri, iar cei care afectează microbiomul pielii prin inactivarea unor enzime prezente pe piele și extracția proteinelor din stratul cornos, sunt surfactanții anionici.
Totuși, surfactanții anionici sunt mai eficienți în îndepărtarea impurităților și a ingredientelor rezistente la apă. Surfactanții neionici nu afectează microbiomul pielii, iar cei amfoteri chiar protejează enzimele de inactivarea cauzată de anionici în timpul procesului de curățare.
Glucosidele (surfactanți neionici) au proprietatea de a menține alți surfactanți pe suprafața pielii acolo unde trebuie să acționeze și de a le limita penetrarea în stratul cornos și afectarea barierei naturale.
Deși parfumul din produsele de curățare este mai puțin iritant, totuși vă recomand să evitați produsele pentru curățarea tenului care conțin parfum, alcool denat, uleiuri esențiale și alți iritanți cunoscuți.
Indiferent de tipul de ten, evită surfactanții anionici din lista de mai jos, pot afecta bariera naturală a pielii, pot genera iritații și deshidratare. Sunt enumerați în funcție de categorie:
Sulfați – Sodium Lauryl Sulfate prescurtat SLS, Sodium Coco Sulfate. Singurele excepții sunt sulfații etoxilați care sunt mai blânzi cu pielea și care în concentrație mică (2-5%), folosiți ca agenți de spumare, nu sunt iritanți pentru piele: Sodium Laureth Sulfate prescurtat SLES, Ammonium Laureth Sulfate prescurtat ALES. Totuși, evită produsele care au ca agent principal SLES si ALES, fiind regăsiți în lista de ingrediente pe primele 2-3 poziții.
Sulfonați – Ammonium Xylenesulfonate, Sodium Xylenesulfonate
Olefin Sulfonați – Sodium C12-14 Olefin Sulfonate, Sodium C14-16 Olefin Sulfonate
Săpun – Sodium Stearate, Magnesium Stearate, Sodium Cocoate, Sodium Palmate, Sodium Palm Kernelate, Sodium Oleate, Sodium Laurate, Potassium Cocoate. Acești surfactanți sunt incluși în cleansere și șampoane și nu au denumiri foarte intuitive.
Surfactanți – agenți de curățare – incluși în cosmetice
Surfactanți anionici: Sodium Myristoyl Isethionate, Sodium Lauroyl Isethionate, Sodium Cocoyl Isethionate, Disodium Laureth Sulfosuccinate, CocamidMEA Sulfosuccinate, Sodium Methyl Myristoyl Taurate, Sodium Methyl Cocoyl Taurate, Sodium Methyl Lauryl Taurate, Sodium Lauroyl Sarcosinate, Sodium Cocoyl Sarcosinate, Sodium Lauroyl Glutamate, Sodium Cocoyl Glutamate, Sodium Cocoyl Glycinate, Potassium Cocoyl Glycinate, Lauramphocarboxyglycinate, Sodium Lauryl Glucose Carboxylate, Polydecyl Glucoside Carboxylate, Sodium Trideceth-6 Carboxylate, Sodium Laureth-12 Carboxylate, Sodium Dilaureth-7 Citrate, Sodium dinonoxynol-9 Citrate, Alkyl Polyglycol Ether Carboxylate, Dicetyl Phosphate, Potassium Cetyl Phosphate, MIPA-Laureth Sulfate (acest surfactant anionic sintetic are conținut ridicat de lipide și este blând cu pielea fiind cel mai frecvent folosit în uleiurile hidrofile pentru ten și corp).
Surfactanți amfoteri: Cocamidopropyl Betaine, Coco Betaine, Babassuamidopropyl Betaine, Cocamidopropyl Hydroxysultaine, Lauramidopropyl Hydroxysultaine, Sodium Cocoamphoacetate, Cocoamphoacetate, Disodium Cocoamphodiacetate, Sodium Lauroamphoacetate
Surfactanți neionici: sunt foarte mulți, dar cei mai folositi in cleanserele pentru ten sunt Decyl Glucoside, Coco Glucoside, Lauryl Glucoside, Octyl Glucoside, PEG-uri, PPG-uri.
Despre fiecare din acești surfactanți am scris în articolul despre detergenții din șampoane. Înainte de a cumpăra un cleanser analizează formula, află agenții de curățare și încearcă să evaluezi puterea de degresare și îndepartare a impurităților.
Pentru a înțelege mai bine formula unui cleanser, mai jos găsiți liste diferite de ingrediente, am evidențiat fiecare surfactant care are rol de agent de curățare sau agent de spumare – mulți din surfactanții neionici sunt incluși în formule pentru vâscozitate și nu au putere de curățare, pe aceștia nu i-am evidențiat.
Produsele de curățare Paula’s Choice le găsiți pe site-ul paulaschoice.ro, produsele Simple se găsesc pe site-ul boots.com, cu livrare în România, produsele Inkey List se găsesc pe site-ul sephora.ro, produsele Hada Labo se găsesc în online (Glowrious Cosmetice asiatice este locul de unde am spuma) și se găsesc pe yesstyle.com cu livrare gratuită în România, cod de reducere 2J5JGM 5% la prima comandă. Aștept primul colet de pe yesstyle să ajungă în ianuarie, am cumpărat uleiul de la Hada Labo și un ser de la A’Pieu cu centella asiatica pe care nu l-am găsit în România, plus alte câteva produse asiatice pe care vreau să le testez. Peeling gelul este de pe iherb, s-ar putea să îl găsiți și online în România, sunt ceva produse Pyunkang Yul pe notino.ro, glowrious.ro și pe alte site-uri.
1. Cleanser solubil în apă
Paula’s Choice Defense Gel-to-Cream Cleanser – Aqua, Sodium Cocoyl Glycinate (surfactant anionic), Cocamidopropyl Hydroxysultaine (surfactant amfoter), Sodium Lauroamphoacetate (surfactant amfoter), Cocamidopropyl Betaine (surfactant amfoter), Glycerin (skin-replenishing), Sorbeth-230 Tetraoleate (texture enhancer/emulsifier), Decyl Glucoside (surfactant neionic), Pentylene Glycol (hydration), Sodium Chloride (stabilizer/texture enhancer), Disodium Cocoyl Glutamate (surfactant anionic), Lauric Acid (cleansing agent), Lactic Acid (hydration), Sodium Lauroyl Oat Amino Acids (skin-soothing), Sorbitan Laurate (cleansing agent/emulsifier), Sodium Cocoyl Glutamate (surfactant anionic), Disodium EDTA (chelating agent), Aloe Barbadensis Leaf Juice (hydration), Camellia Sinensis (Green Tea) Leaf Extract (antioxidant), Glycyrrhiza Glabra (Licorice) Root Extract (skin-soothing), Linoleic Acid (skin-restoring), Phospholipids (skin-restoring), Glycine (amino acid/hydration), Alanine (amino acid/hydration), Serine (amino acid/hydration), Valine (amino acid/hydration), Isoleucine (amino acid/hydration), Proline (amino acid/hydration), Threonine (amino acid/hydration), Cocoyl Proline (hydration), Sodium Citrate (pH adjuster), Sodium PCA (skin-replenishing), Sodium Lactate (hydration), Arginine (amino acid/hydration), Glycine Soja (Soybean) Sterols (antioxidant/hydration), Caprylic/Capric Triglyceride (skin-replenishing), PCA (amino acid/hydration), Histidine (amino acid/hydration), Phenylalanine (amino acid/hydration), Lactoperoxidase (hydration), Glucose Oxidase (hydration), Aspartic Acid (amino acid/hydration), Phenoxyethanol (preservative), Ethylhexylglycerin (preservative).
Hada Labo Foaming Face Wash – Water, Butylene Glycol, Sodium Myristoyl Glutamate (surfactant anionic), Sorbitol, Sodium Methyl Cocyl Taurate (surfactant anionic), Sodium Lauroyl Glutamate (surfactant anionic), Cocamide DEA (surfactant neionic), Myristic Acid, Glyceryl Stearate, Sodium Chloride, Lauric Acid, PEG-40 Hydrogenated Castor Oil, Polyglyceryl-2 Isostearate, Polyquaternium-7, Methylparaben, Sodium Acetylated Hyaluronate, Hydroxypropyltrionium Hyaluronate.
Simple Water Boost Micellar Facial Gel Wash – Aqua, Cocamidopropyl Betaine (surfactant amfoter), Propylene Glycol, Hydroxypropyl Methylcellulose, Panthenol, Sodium Chloride, Citric Acid, Disodium EDTA, Glycerin, Hydroxypropyl Cyclodextrin, Iodopropynyl Butylcarbamate, Pantolactone, Phenoxyethanol, Potassium Chloride, Saccharide Isomerate, Sodium Benzoate, Sodium Citrate, Sodium Hydroxide, Tocopheryl Acetate.
Simple Kind to Skin Vital Vitamin Foaming Cleanser – Aqua, Potassium Cocoyl Glycinate (surfactant anionic), Glycerin, Propylene Glycol, Sodium Lauroamphoacetate (surfactant amfoter), Panthenol, Allantoin, Sodium Ascorbyl Phosphate (surfactant anionic), Sodium Chloride, Disodium EDTA, Sodium Glycolate, Phenoxyethanol, Caprylyl Glycol, Citric Acid.
2. Scrub solubil în apă cu particule dizolvabile de jojoba
Paula’s Choice The UnScrub – Aqua, Jojoba Esters (particule de jojoba), Caprylic/Capric Triglyceride (skin-replenishing), Glycerin (skin replenishing), PEG-20 Methyl Glucose Sesquistearate (surfactant neionic), Tocopheryl Acetate (vitamin E/antioxidant), Decyl Glucoside (surfactant neionic), Methyl Gluceth-20 (skin replenishing), PPG-20 Methyl Glucose Ether (surfactant neionic), Glyceryl Stearate (texture enhancer), Stearyl Alcohol (texture enhancer), Polyacrylamide (suspending agent), Methyl Glucose Sesquistearate (texture enhancer), Sapindus Mukorossi (Soapberry) Peel Extract (surfactant natural/antioxidant), Chamomilla Recutita (Matricaria) Flower Extract (skin-soothing antioxidant), Camellia Oleifera (Green Tea) Leaf Extract (antioxidant), Xanthan Gum (texture enhancer), C13-14 Isoparaffin (texture enhancer), Caprylyl Glycol (preservative), Citric Acid (pH adjuster), Disodium EDTA (chelating agent), Laureth-7 (texture enhancer), Tocopherol (preservative), Phenoxyethanol (preservative), Ethylhexylglycerin (preservative).
3. Ulei hidrofil pentru curățarea tenului
Paula’s Choice Perfect Oil Cleanser – Caprylic/Capric Triglyceride (skin-replenishing), Helianthus Annuus (Sunflower) Seed Oil (non-fragrant antioxidant plant oil/hydration), MIPA-Laureth Sulfate (surfactant anionic), Laureth-3 (emulsifier), Laureth-7 Citrate (surfactant neionic), Triethylhexanoin (texture enhancer/hydration), Cocos Nucifera (Coconut) Oil (non-fragrant antioxidant plant oil/hydration), Limnanthes Alba (Meadowfoam) Seed Oil (non-fragrant antioxidant plant oil/hydration), Simmondsia Chinensis (Jojoba) Seed Oil (non-fragrant plant oil/hydration), Vitis Vinifera (Grape) Seed Oil (non-fragrant antioxidant plant oil/hydration), Butyrospermum Parkii (Shea) Butter (emollient), Tocopherol (vitamin E/antioxidant), Phenoxyethanol (preservative), Ethylhexylglycerin (texture enhancer)
Hada Labo Oil Cleanser – Ethylhexyl Palmitate, Triethylhexanoin, Sorbeth Tetraisostearate-30 (surfactant neionic), PEG-20 Glyceryl Triisostearate (surfactant neionic), Olive oil, Water, Sodium Acetyl Hyaluronate, Hydroxypropyltrimonium Hyaluronate, Jojoba Oil, Dextrin, Butylcarbamate, Propionyl Iodide, BHT
Simple Kind to Skin Hydrating Cleansing Oil – Vitis Vinifera Seed Oil, Isopropyl Palmitate, Sorbeth-30 Tetraoleate (surfactant neionic), Phenoxyethanol, BHT, Helianthus Annuus Seed Oil, Isopropyl Myristate, Retinyl Palmitate, Tocopheryl Acetate.
Nivea Soothing Cleansing Oil Sensitive Skin – Paraffinum Liquidum, Caprylic/CapricTriglyceride, Isopropyl Palmitate, Isododecane, Ethylhexyl Stearate, PEG-20 Glyceryl Triisostearate (surfactant neionic), Vitis Vinifera Seed Oil, Tocopherol
4. Cleanser cu acid salicilic
Paula’s Choice Clear Pore Normalizing Cleanser – Aqua, Sodium Lauroyl Sarcosinate (surfactant anionic), Acrylates/Steareth-20 Methacrylate Copolymer (texture-enhancing), Glycerin (skin replenishing), PEG-200 Hydrogenated Glyceryl Palmate (surfactant neionic), Sodium Laureth Sulfate (surfactant anionic), Salicylic Acid (skin-soothing), Arginine (amino acid/hydration), Butylene Glycol (texture enhancer), PEG-7 Glyceryl Cocoate (cleansing/skin-softening/emulsifier), Panthenol (hydration), Disodium EDTA (chelating agent), Citric Acid (pH adjuster), PEG-60 Hydrogenated Castor Oil (skin-softening), Sodium Citrate (chelating agent), Phenoxyethanol (preservative), Caprylyl Glycol (preservative), Chlorphenesin (preservative).
Inkey List Salicylic Acid Cleanser – Aqua, Glycerin, Sodium Methyl Cocoyl Taurate (surfactant anionic), Cocamidopropyl Betaine (surfactant amfoter), Cocamidopropyl Dimethylamine (surfactant amfoter), PEG-120 Methyl Glucose Dioleate, Salicylic Acid, Betaine, Zinc PCA, Phenoxyethanol, Sodium Chloride, Allantoin, Coco-Glucoside, Glyceryl Oleate, Benzyl Alcohol, Coconut Acid, Ethylhexylglycerin, Sodium Benzoate, Citric Acid, Dehydroacetic Acid, Trisodium Ethylenediamine Disuccinate, Tocopherol, Hydrogenated Palm Glycerides Citrate.
5. Ulei bifazic pentru curățarea tenului
Inkey List Oil and Water Double Cleanser – Aqua, Prunus Amygdalus Dulcis (Sweet Almond) Oil, Isopropyl Palmitate, Isododecane, Hydrogenated Tetradecenyl/ Methylpentadecene, Hippophae Rhamnoides (Seabuckthorn) Fruit Oil, Panthenol, Disodium Phosphate, Phenoxyethanol, Sodium Chloride, Glycerin, Gluconolactone, Sodium Benzoate, Trisodium Ethylenediamine Disuccinate, Citric Acid, Avena Strigosa Seed Extract, Lecithin, Calcium Gluconate, Potassium Sorbate
Paula’s Choice Gentle Touch Make-up Remover – Water (Aqua), Cyclotetrasiloxane (hydration), Cyclopentasiloxane (hydration), Isohexadecane (texture-enhancing), Butylene Glycol (hydration), Glycerin (hydration/skin replenishing), Aloe Barbadensis Leaf Juice (skin-soothing), Bisabolol (skin-soothing), Camellia Oleifera Leaf Extract (green tea extact/antioxidant), Poloxamer 184 (texture-enhancing), Sodium Dehydroacetate (texture-enhancing), Allantoin (skin-soothing), Glycyrrhetinic Acid (skin-soothing), Sodium Chloride (stabilizer), Disodium EDTA (stabilizer), Methylparaben (preservative), Benzalkonium Chloride (preservative), Benzyl Alcohol (preservative).
6. Șervețele umede
Paula’s Choice Gentle Cleansing Cloths – Aqua, Isohexadecane (solvent/emollient), Butylene Glycol (slip agent/hydration), Isononyl Isononanoate (emollient), Dimethicone (hydration), Methyl Glucose Sesquistearate (emollient), PEG-20 Methyl Glucose Sesquistearate (surfactant neionic), Glycerin (skin-replenishing), Chamomilla Recutita (Matricaria) Flower Extract (antioxidant/skin-soothing), Punica Granatum (Pomegranate) Extract (antioxidant), Allantoin (skin-soothing), Panthenol (hydration), Avena Sativa (Oat) Kernel Extract (skin-soothing), Disodium EDTA (chelating agent), Sodium Hydroxide (pH adjuster), Phenoxyethanol (preservative), Sodium Benzoate (preservative), Sodium Dehydroacetate (preservative), Sorbic Acid (preservative).
Simple Kind to Skin Micellar Facial Wipes – Aqua, Cetearyl Isononanoate, Benzoic acid, Ceteareth-12, Ceteareth-20, Cetearyl Alcohol, Citric acid, Dehydroacetic Acid, Disodium EDTA, Glycerin, Glyceryl stearate, Panthenol, Pantolactone, Phenoxyethanol, Sodium citrate, Tocopheryl Acetate.
7. Soluție micelară
Garnier Micellar Water Sensitive Skin – Aqua, Hexylene Glycol, Glycerin, Disodium Cocoamphodiacetate (surfactant amfoter), Disodium EDTA, Poloxamer 184, Polyaminopropyl Biguanide.
Bioderma Sensibio H2O – Aqua, PEG-6 Caprylic/Capric Glycerides, Cucumis Sativus (Cucumber) Fruit Extract, Complex Natural Brevetat DAF (Dermatological Advanced Formulation), Fructooligosaccharides, Propylene Glycol, Disodium EDTA, Cetrimonium Bromide.
8. Peeling gel pentru curățarea tenului
Pyunkang Yul Peeling Gel – Water, Propylene Glycol, Carbomer, 1,2-hexanediol, Betaine Salicylate, Quaternium-60, Allantoin, Disodium EDTA, Hydroxyethyl Urea.
9. Balsam hidrofil pentru curățarea tenului
Clinique Take The Day Off – Ethylhexyl Palmitate, Carthamus Tinctorius (Safflower) Seed Oil, Caprylic/Capric Triglyceride, Sorbeth-30 Tetraoleate (surfactant neionic), Polyethylene, PEG-5 Glyceryl Triisostearate (surfactant neionic), Water, Tocopherol, Phenoxyethanol.
10. Loțiune demachiantă sau lapte demachiant
Bioderma Sensibio Cleansing Milk – Aqua, Glycerin, Ethylhexyl Palmitate, Mineral Oil (Paraffinum Liquidum), Polypropylene Terephthalate, Glycyrrhetinic Acid, Complex Natural Brevetat DAF (Dermatological Advanced Formulation), Fructooligosaccharides, Laminaria Ochroleuca Extract, Ammonium Acryloyldimethyltaurate/ VP Copolymer, Pentylene Glycol, Ethylhexylglycerin, Disodium EDTA, Caprylic/Capric Triglyceride, Sodium Hydroxide.
Simple Kind to Skin Purifying Cleansing Lotion – Aqua, Hydrogenated Palm Kernel Oil, Glycerin, Isopropyl Palmitate, Polysorbate 60, Sorbitan Stearate, Acrylates/C10-30 Alkyl Acrylate Crosspolymer, Allantoin, BHT, Bisabolol, Cetearyl Alcohol, Disodium EDTA, Hydroxypropyl Cyclodextrin, Iodopropynyl Butylcarbamate, Panthenol, Pantolactone, Phenoxyethanol, Sodium Hydroxide, Tocopheryl Acetate.
Buna ziua! Se pot folosi uleiurile presate la rece ca prim pas al demachierii de seara? Din articol pare ca da. Sunt curioasa si ce uleiuri? Multumesc!
Stefania,
În teorie da, poți să folosesti, însa trebuie să urmărești cu atenție reacția pielii și să te asiguri că după demachiere folosești un cleanser solubil în apă care să curețe foarte bine reziduurile de ulei de pe piele. Diferența majoră între uleiurile vegetale și uleiurile hidrofile demachiante este că uleiurile concepute pentru demachiere sunt formulate cu emulgatori și la contact cu apa formează o emulsie lăptoasă cu putere mare de curățare care se clătește cu ușurință de pe piele. Încearcă ulei de jojoba sau ulei de cocos dacă vrei neapărat.