La cumpărături de cosmetice – sfaturi (partea 4)
Dacă aţi ajuns în acest pas în care analizaţi un produs cosmetic ambalat corect (partea 1 ), nu conţine iritanţi (partea 2), conţine ingredientele necesare pentru a fi un produs cu adevărat benefic (partea 3) rămâne un singur lucru să vă întrebaţi înainte să îl achiziţionaţi:
Am nevoie cu adevărat de acest produs?
În urmă cu câţiva ani, când tot ce ştiam eu despre îngrijirea pielii era greşit şi când nici nu dădeam prea multă importantă acestei îngrijiri, aveam totuşi tendinţa de a achiziţiona foarte multe produse cosmetice care ulterior ajungeau să umple dulăpioare şi să adune praf pe ele. Le foloseam o perioadă foarte scurtă şi apoi le abandonam pentru că efectele nu erau atât de rapide aşa cum doream eu sau pentru că nu erau bine formulate, iar efectele erau dezastruoase.
Astăzi, cu toate că sunt în stare să citesc ingredientele oricărui tip de produs cosmetic, am totuşi tendinţa să cumpăr produse chiar dacă nu am nevoie de ele. În ultimul timp preferatele mele sunt cremele cu factor de protecţie solară, am deja foarte multe, toate la fel de bune. Cred că este în natura femeii să facă asta, sau poate doar eu am această problemă şi atunci voi nici nu aveţi nevoie de acest articol. E important să înţelegeţi că un produs benefic va fi bun şi azi şi peste 6 luni (sau cât timp scrie pe etichetă că este valabil de la deschidere), pielea nu se obişnuieşte cu produsele şi nu este nevoie să le schimbaţi decât dacă într-adevăr găsiţi un produs mult mai bine formulat. Dacă aveţi deja un produs exfoliant care funcţionează nu aveţi nevoie de altul, la fel şi cu produsele de curăţare. Tenul acneic care are nevoie de o îngrijire specială poate beneficia de ajutorul mai multor produse, dar acestea sunt cu toate medicamente şi nu intră în categoria cosmeticelor.
Dacă aveţi cu adevărat nevoie de produsul pe care îl studiaţi atunci cumpăraţi-l. După 3 săptămâni de folosire puteţi vedea primele rezultate pozitive, de obicei cele negative se văd mult mai de repede. Oricât de bine formulat ar fi un produs nu vă garantează nimeni că nu veţi fi alergice la unul sau mai multe ingrediente pe care le conţine, că nu va bloca porii sau că este potrivit pielii voastre. Rămâne doar să încercaţi.
Voi aveţi această problemă, de a cumpăra produse chiar dacă sunteţi mulţumite cu cele pe care le folosiţi deja?
Da Corina:)) si eu am aceasta problema.Adevarul este ca de cand cu „luciditatea” asta in materie de ingredienti, mi s a deschis apetitul si mai tare.Eu ador produsele BUNE de intretinere as chetui pe asta mai mult decat pe haine.Ma intrebam ce crezi despre produsele de make up.Am descoperit recent ,dupa ce am achizitionat nenumarate rujuri(culori diferite) ca ele expira dupa 6 luni…Ma intreb ce inseamna asta oare? ca ne iritam pielea?!eu nu ma machiez zilnic desi ador asta si evident ca mi am dorit sa imi fac paleta de culori…dar surpriza…ca pana imi intregesc paleta sau pana le consum pe toate ele vor expira….Deci ce inseamna asta in materie de make up?!Mersi
Buna Chanell,
Teoretic, in cazul produselor de make up se aplica niste reguli simple. Produsele lichide se considera expirate dupa 6-12 luni de la deshidere, produsele pudra presata sau pulbere se considera ca expira dupa 2-3 ani, produsele crema 1 an, creioanele 1 an, tusurile 2-3 luni, rimelul 2-3 luni, rujurile 1 an. Acestea sunt reguli mai mult de igiena si ar trebui respectate. Cam atat timp aceste produse sunt ‘safe’ , dupa acest timp pot acumula bacterii in exces si pot crea probleme in special produsele care se folosesc in zona ochilor.
Practic eu arunc produsele doar daca isi schimba mirosul sau consistenta, tusurile le arunc cand se intaresc, la fel si rimelurile, dar in nici un caz nu am tinut un rimel, un tus, un fond de ten lichid mai mult de un an de la data deschiderii. Eu am atat de multe produse de make-up sa imi ajunga pentru 9 vieti si nu am nici o sansa sa termin vreunul dintre ele.
Poate ar fi potrivit un post cu valabilitatea produselor cosmetice si make-up.Valabilitatea produselor pentru machiaj sau cosmetice.Din nefericire cand vine ziua de salariu primul agazin din drumul meu spre casa este Cora… astfel nu rezist sa nu intru sa-mi iau ba un rimel, ba o crema de fata, ba sa casc ochii si totusi sa plec cu ceva…. si cum spunea o alta colega blogeritza cred ca de fapt este ceva in aerul din magazin care ne stimuleaza sa cumparam diverse 🙂
Foarte utila seria de articole doar ca acum vine intrebarea cea mai dura: se gasesc pe piata din Romania produse care sa corespunda criteriilor din articole?
Buna Ela,
Da, se gasesc, cum sa nu? Foarte putine comparativ cu alte tari, dar totusi se gasesc.
Se gasesc demachiante, lotiuni de corp…dar o crema de fata formulata corect? In lista ta nu am vazut produse care se gaseasca la noi, iar la sectiunea unde ne raspunzi la intrebari, nu am observat sa lauzi vreo crema de fata dintre cele de care te-am intrebat noi, cititoarele. Sau ma insel?
Buna Ela,
Clinique, MAC, Olay, Roc, Estee Lauder sunt doar cateva din companiile care se gasesc si la noi. Din pacate nu am recomandat inca nici o crema romaneasca, dar asta nu inseamna ca nu exista nici una buna. Am gasit site-urile producatorilor romani si am gasit si ingrediente, o sa le studiez si pe acestea, poate gasesc ceva interesant.
Asa e, ai dreptate, nu m-am gandit la ele. Din cate stiu eu sunt cam piperate la pret (mai putin Olay)…
Eu am avut anul trecut o faza „nationalista” si am incercat destul de multe produse romanesti (elmiplant, farmec, cosmetic plant, ivatherm, mayam, herbagen si altele handmade). De la Farmec mi-a placut doar demachiantul bifazic (si Triumf pt. cuptoare :D), l-am si recumparat, dar din pacate al doilea nu a mai fost la fel, nu stiu ce i-au facut, ambalajul arata exact la fel dar demachiaza mult mai prost. De la Cosmetic Plant mi-a placut o crema pt. ochi (o sa te intreb ceva despre ea la sectiunea de intrebari). Mi-au mai placut uleiurile Mayam. Oricum, niciunul dintre produsele incercate de mine nu a fost vreo descoperire epocala, daca gasesti ceva ce merita sa ne anunti :).
Am citit ce ai scris despre cremele cu FPS, chiar planificam sa citesc azi postarea ta mai veche cu recomandari in acest sens intrucat se impune neaparat sa imi iau una curand cu factor marisor, deja am primele probleme de la soare si nu e puternic decat de doua saptamani.
Ma straduiesc sa nu mai cumpar produse inainte de a termina ce am in uz, ma refer la cele de ingrijire si la chestiile mai scumpe de make-up (cum e fondul de ten).
Da, si eu am aceasta problema, de multi ani cumpar cosmetice in exces, si de cateva ori pe an fac ordine in dulapuri si arunc o multime de produse (multe scumpe sau chiar foarte scumpe; afacerea e total nerentabila). Inainte cumparam in special produse de ingrijire pentru fata si corp, diverse creme, geluri, uleiuri, you name it, de anul trecut m-a apucat nebunia sa cumpar si produse de machiaj, desi eu in general nu ma machiez.
M-a tinut o vreme damblaua, am umplut dulapul cu tot felul de farduri, creioane, rujuri, pensule, oje, si acum bineinteles ca nu le mai folosesc (cu exceptia ojelor, si a unui singur ruj, cu care ma mai dau cand si cand). De fapt chiar nu inteleg ce m-a apucat, pana anul asta nu am folosit niciodata rujuri si nici cu ojele nu aveam nicio treaba, lac si atat, acum cumpar in prostie (aproape de cate ori ies din casa si ajung undeva unde exista magazin de cosmetice ma intorc cu cate o oja)… Care o fi explicatia, ca mi se pare ca e un fel de nebunie cvasi-generala cu pictatul unghiilor.
Chiar am de gand sa ma duc mai tarziu la cumparaturi, trebuie sa cumpar si o noua crema fotoprotectoare, si imi promit de pe acum ca nu mai cumpar nimic in plus :), sper sa ma tin de cuvant.
O perioada si eu am avut problema asta intr-un mod nasol. Acum ma „chinui” sa gasesc produsele „ideale” mie si tenului meu.
Am reusit sa-mi pun sub control achizitionarea: cremelor de corp, sampoanelor, balsamului, gelurilor de dus, cremelor de maini, exfoliantelor de corp, mascara, parfum (da, folosesc parfum si nu am de gand sa renunt la el), deodorant, blush-uri si asta pt ca am gasit ceva ce consider bun pt fiecare sau pt mai multe la un loc – dar crema de corp o sa o inlocuiesc cu cea de la Garnier rec. de Corina pt un test.
M-a ajutat foarte mult si eliminarea unor chestii de care am zis buey eu chiar nu am nevoie de asa ceva: ulei „special” pt cuticule, exfoliantelor abrazive pt fata, cremelor „speciale” pt calcai si coate si genunchi, crema/ser de ochi, toner, diverse masti pt fata (prost formulate), sapun solid (oricat de tentante par cele handmade), nu ma vopsesc, folosesc Shellac pt unghii, deci 2sapt stress free, ape termale (spray-uri), etc…multe produse de pe piata care din punctul meu de vedere sunt in plus….de cele mai multe ori…
Pur si simplu ma intreb: Chiar am nevoie de chestia asta? De ce?
Works every time – like a charm.
In schimb folosesc picaturi pt ochi dupa ce ma demachiez – ajuta la reducerea unei posibile senzatii de iritare de la praf, impuritati, resturi de machiaj, (bate vantul in draci aici)…totusi, nu recomand Visine – that sh*t stings like a bee
Recunosc nu am per se o dambla cu farduri, dar ma chinui de vreo 3 ani sa gasesc fondul de ten ideal mie – cred ca am cheltuit o mica avere pt chestia asta si am o colectie decenta caruia ii dau refresh o data la 6 luni (am eu un ocd cu bacteriile in farduri si cosmetice)….
Am o colectie de lacuri pt unghii pe care sunt dispusa sa o donez – contine multe nuante de albastru si verde…:D
Apropo…daca aveti farduri si produse de machiaj vechi le primesc cu mare placere pt ca le folosesc pt desenat – da nu ma lasa sufletul sa arunc produse pe care nu le-am terminat si am inceput sa le folosesc pt desenat – au o consistenta superba – practic machiez hartie 😀
Buna Crizu,
Si eu folosesc parfum si nu am de gand sa renunt la el si nici nu am spus ca ar trebui sa facem asta. Important este sa aplici o picatura pe incheituri, o picatura dupa ureche si o picatura in scobitura gatului.
Foarte bine ca nu arunci ceva ce poti recicla.
Buna Crizu. Ma intereseaza pe mine colectia de oje daca mai esti dispusa sa o donezi :D. Caut de mult diferite nuante de albastru si verde(eu cred ca merg perfect mai ales acum vara si o oja cool te scoate din anonimat) dar nu am gasit care sa si tina pe unghii 🙁
Referitor la topic, eu m-am educat si numai cumpar junk.Citesc cu atentia eticheta si cumpar doar ce am nevoie(cateodata sunt tare tentata dar reusesc sa ma abtin).Plus ca daca am norocul sa gasesc ceva minunat pentru mine clar voi fi fidela. Avand in vedere ca nu ma machiez produsele de uz general sunt pentru curatare atat fata cat si corp(lotiune micelara/gel de dus) si hidratare(creme sau uleiuri).Recunosc ca mai am cate un exfoliant sau cate o spuma de par, ser pentru varfuri despicate, dar oarecum sunt necesare 😛
O zi buna tuturor
Eu nu am astfel de probleme. Am tendința de a rămâne veșnic fidelă unor produse.
Salut si felicitari pentru blog (il citesc acum pe tot) !
Eu am 27 de ani si ten acneic de cand ma stiu, acnee pe care reusesc sa o tin totusi sub control cat de cat. Pana acum un an sau 2, toata lumea imi spunea ca arat de 15-16 ani si erau socati cand le spuneam varsta reala. In ultimul timp, tenul meu pana acum gras a inceput sa devina mai uscat, au inceput sa apara riduri in jurul ochilor (cand rad) si lumea imi vorbeste cu „dumneavoastra” (acneea nu m-a parasit inca :)) ). Pana acum am folosit crema de zi de la Elmiplant (cam de un an o folosesc non-stop) pentru ca scrie pe ea ca nu are conservanti. Nu sunt insa 100% sigura ca e cea mai putin nociva crema pentru tenul meu. Intentionez sa schimb in curand pe Bioten (tot de la Elmiplant). M-ai putea sfatui te rog in privinta asta? Ce crema este mai buna? De asemeni, as vrea sa incep sa folosesc si ceva exfloliant, dar nu stiu ce sa aleg, ca sa nu fac mai mult rau decat bine….
Buna Pat,
Pentru ca eu nu produc cremele acestea nu am de unde sa stiu daca sunt bune sau nu atata timp cat tu nu imi dai informatiile de care am nevoie sa imi formulez parerea. Te rog citeste mai multe articole despre acnee, hidratare, exfoliere, conservanti si vei gasi raspunsurile la intrebarile tale. Sunt cateva liste de produse recomandate de unde te poti inspira, iar pentru intrebari off topic poti scrie un comentariu in cadrul articolului Pasagera va raspunde.