Keratosis pilaris – afecţiune cutanată

Keratosis pilaris (KP) este denumită în termeni populari piele de gâscă (sau de găină) şi se manifestă prin apariţia unor vezicule de dimensiuni mici sau medii şi de culoare roz sau roşie sau a unor zone rugoase care câteodată pot cauza prurit. Aceste vezicule apar în grupuri, de obicei în zona braţelor, a picioarelor şi a feselor, însă pot apărea oriunde pe corp mai puţin pe tălpi şi palme.

Keratosis pilaris este o afecţiune a foliculului pilos care se blochează datorită acumulării de keratină, acumulare care duce la inflamarea porilor. Este prezentă pe corpul a peste 40% din populaţia globului.

Depinzând de zona unde apare această afecţiune este clasificată în:
1. Keratosis pilaris rubra (vezicule roşii şi inflamate)
2. Keratosis pilaris alba (piele rugoasă fără iritaţii)
3. Keratosis pilaris rubra faceii (erupţie roşie pe obraji, cateodată pielea este rugoasă. nu este acelaşi lucru cu eritemul infecţios facial denumit şi boala obrajilor pălmuiţi care este caracteristică bebeluşilor şi este virală)
4. Ulerythema Ophryogenes
5. Keratosis Pilaris Atrophicans Faciei
6. Keratosis Follicularis Spinulosa Decalvans

Nu există un tratament pentru această afecţiune cutanată, dar din fericire sunt mai multe soluţii care ajută la ameliorarea ei. Pentru că afecţiunea se datorează blocării foliculului pilos, aplicarea zilnica a unui produs exfoliant  cu 2% BHA care poate îndepărta celulele moarte şi keratina acumulată în exces în pori este indicată.

De asemenea folosirea unui produs cu retinoid ajută pielea să se vindece mai repede. În unele cazuri aplicarea unui produs cu steroizi poate fi o soluţie viabila (Locoid, Cloderm, etc) – cereți părerea medicului despre înainte de a folosi steroizi (cortizoni).

Fiind o afecţiune inflamatorie trebuie să evitaţi produsele care irită pielea şi să nu folosiţi metode iritante (scrubul) pentru a încerca să îndepărtaţi inflamaţia. De asemenea orice produs cu ingrediente anti inflamtoare şi anti iritante poate fi benefic.

Vindecarea afecţiunii durează în general foarte mult timp şi întreruperea tratamentului poate duce la revenirea ei. Keratosis pilaris nu este o boală şi nu afectează organismul. Există o comunitate a persoanelor afectate de KP, aici puteți vedea și fotografii cu diversele forme. Foarte multe tratamentele propuse pe internet nu au nici o bază ştiinţifica şi nici rezultate notabile, însă atâta timp cât nu sunt iritante eu vă încurajez să le încercaţi dacă doriţi.

34 comentarii

Scrie un comentariu
  • Buna Corina, multumesc pentru postare, eu am keratosis pilaris alba pe brate (de la umeri la incheietura palmei), pe piept (decolteu), fese, coapse si picioare (pana la glezne).Este inestetic, dar nu am mancarimi sau iritati asa ca nu ma deranjeaza.E un caz mai usor, din ce am mai citit si eu.

  • N-am facut niciun tratament (e self-diagnosed de fapt), dar fac un scrub pe tot corpul o data pe saptamana si e ok. Probabil, daca as folosi si o lotiune de corp ar fi si mai bine, dar nu suport crema pe piele, mai ales acum vara, spre toamna ma gandesc sa iau lotiunea de la garnier cu artar ca vad ca este in lista ta.Am inteles, citind pe diferite siteuri, ca o crema cu uree ar fi buna (ca si BHA binenteles, dupa cum ai scris si tu). Stii vreo lotiune care sa contina uree in concentratie suficienta?

    • Buna Irinah,
      Sunt foarte multe tratamente propuse asa cum am spus si la sfarsit, ramane doar sa experimentezi. Ureea este din punctul meu de vedere un exfoliant de generatie veche, eu nu folosesc produse cu uree pe piele. Nu cunosc produse care sa contina 20% uree, dar am vazut pe site-ul spre care am dat link cateva exemple.

  • Si eu am predispozitie la asa ceva. O tin sub control hidratand fff bine zona. Am citit ca scrubul ar inrautati situatia, dar la mine a fost chiar invers. Oricum, hidratarea intensa si constanta e cheia. Cum nu hidratez cateva zile, cum reapare. Daca aveti o forma usoara, din experienta proprie as recomanda un unt de corp sau o crema pt piele uscata si folosirea lor constanta 😀

  • Si eu am tot o forma usoara.Nu am urmat niciun tratament.Imi poti spune te rog cateva branduri care m-ar putea ajuta in alegerea unei creme bune?Multumesc frumos.

  • BUNA FETELOR . AM CAUTAT PE INTERNET DESPRE COSULETE MICI PE BRATE SI AM DESCOPERIT CA AM SI EU LA FEL CA VOI Keratosis pilaris :(( . EU O AM DIN COPILARIE SI PERSISTA , NU E SEVERA DAR DERANJEAZA ESTETIC . EU O AM PE BRATE ( DE LA COT IN SUS ) SI CAND ERAM MICA ERA FOARTE EVIDENTA SI PE FESE , PICIOARE SI PE OBRAJI , INSA ACUM PE FESE ABIA DACA SE MAI OBSERVA , PE PICIOARE DELOC , PE FATA FOARTE PUTIN IAR PE BRATE A RAMAS LA FEL . STIU SIGUR CA AM MOSTENIT-O DE LA MAMA MEA CARE SI EA ARE LA FEL SI ARE 49 DE ANI ( DECI NU TRECE ) , IAR EU AM 28 DE ANI SI AM SI O FETITA DE APROAPE 9 ANISORI SI SI EA LA RANDUL EI A MOSTENIT DE LA MINE ( PE OBRAJORI SI PE BRATE ) . NICI LA FETITA MEA NU ESTE O FORMA SEVERA DAR LA FEL DE INESTETICA . PANA SA CITESC SI SA AFLU MAI EXACT DESPRE CE ESTE VORBA , IMI PROMITEAM MAI MEREU CA VOI MERGE LA UN DERMATOLOG SI SIGURAT VOI PRIMI UN TRATAMENT CU AJUTORUL CARUIA VOI SCAPA DE ASTA , ACUM INSA NU VOI MAI MERGE SI VOI CONTINUA CU CE AM FACUT PANA ACUMA ACASA . EU FAC DE CEL PUTIN TREI ORI PE SAPTAMANA BAIE IN VANA CU APA FIERBINTE ( SPUMA SI ULEIURI AROMATICE 🙂 ) ASTA CA SA INMOAIE PIELEA , MA SPAL PRIMA DATA CU SAPUNUL SOLID EXFOLIANT DE LA DOVE PE TOT CORPUL APOI IN ZONELE AFELTATE DE Keratosis pilaris FOLOSESC UN SCRUB ,, CELLUFIGHT DE LA ELMIPLANT ,, , FREC BINE ZONELE AFECTATE IAR APOI CLATESC APOI APLIC PE UN BURETE DE BAIE DIN PLASA GEL DE DUS DOVE ( ESTE HIDRATANT ) SI LA FEL FREC PE TOT CORPUL DAR INSIST MAI MULT IN ZONELE AFECTATE . LA FINAL APLIC PE CORP ( LOGIC PIELEA USCATA ) UN LAPTE DE CORP HIDRATANT NIVEA . PENTRU FATA , PE LANGA PARTEA DE DEMACHIERE BLA BLA BLA CARE NU-SI ARE ROLUL IN PROBLEMA ASTA DAR CARE AJUTA DESTUL DE MULT IN HIDRATAREA TENULUI , FOLOSESC UN SCRUB DE LA L`OREAL ,, PURE ZONE ,, SI CARE ESTE EXTRAORDINAR DE BUN , SI FOLOSESC CREMA HIDRATANTA LA FINAL . SUNT FOARTE MULTUMITA DE REZULTATE ATATA TIMP CAT RESPECT ACEST ,, RITUAL ,, PENTRU CA DACA NU IL RESPECT , REVINE LA LOC . IN CONCLUZIE , DIN CATE AM CITIT DESPRE Keratosis pilaris , NU SCAPAM DE ACEASTA PROBLEMA DAR CEL PUTIN DIN EXPERIENTA PROPRIE , SE POATE TINE SUB CONTROL ( CEL PUTIN IN CAZURILE NU FOARTE SEVERE ) . BINENTELES CA PRODUSELE PE CARE EU LE-AM MENTIONAT MAI SUS , SUNT PRODUSELE PE CARE EU LE FOLOSESC DAR ASTA NU INSEAMNA CA NU SE POT SCHIMBA CU ALTE PRODUSE CU ACEEASI ACTIUNE :)) . SPER SA VA FI FOST DE FOLOS CU LUNGA MEA POVESTE :)) . PA PA

  • Buna la toti!Am si eu aceeasi problema ca si voi(o forma usoara) si tot imi spuneam sa plec intr-o buna zi la un dermatolog si uitati-va ca acea zi a fost chiar astazi dupa ani buni..Am primit o recomandare din partea unui prieten sa merg la Dr. ALEXANDRU NICULESCU (aici are si un site http://www.dermatologiasi.ro/ ) precum ca e foarte bun si ca a fost mult prin europa la diferite seminare etc etc etc… Ei,din tot ce ati scris voi, el mi-a recomadat un tratament foarte simplu si ceea ce ma mirat acum, citind comentariile voastre, este ca el mi-a zis ca nu e deloc o problema aceast „Keratosis pilaris „si ca dupa ce termin cu tratamentul nu voi avea nici o urma de el…Acum sant in dilema,voi ziceti ca nu se trateaza iar el zice ca se trateaza…Astazi am fost la farmacie si inca nu mi-am gasit o parte din lista pe care am primit-o de la el…Apropo lista aia e cam greu de descifrat:
    1.La Roche-Posay Lipicar Baumer AP(il dau pe piele cate o picatura ici-colo pe piele )
    2.Sapun cu gliciena (il folosesc dupa ce ma spal cu gel de dus)
    3.Vitamina AE +f Zinc( cate o capsula pe zi timp de 60 de zile)
    4. Selezin ACE
    5.E un X pentru mine:numai nu pot discifra ,ca naiba mai inteelge scrisul lor…

    Deci eu voi incerca sa duc tratamentul la capat asa ca am sa va zic ,indifirent de rezultat…

  • Draga Pasagera,
    Nu vreau sa fiu rautacioasa dar articolul tau revolutioneaza dermatologia si ma bucur ca doar cateva luni de chimie cosmetica (nu stiu ce carti savante ai citit ca eu sunt dermatolog si ma chinui de muuuult timp sa gasesc o carte de chimie cosmetica cat de cat utila) te-au ajutat sa pui diagnostice si sa recomanzi tratamente, dar ma intristeaza ca desi sunt sigura ca esti bine intentionata nu faci decat sa induci in eroare si mai mult marea masa de oameni din Romania invrajbita impotriva tratamentelor prescrise de DOCTORI si care au decis ca este inutil sa faci 10 ani de facultate si sa citesti zeci de carti, (cateodata ma intreb daca nu cumva aceasta patura masiva care devine din ce in ce mai masiva are impresia ca noi doctorii ne selectam dintr-o tulpina slaba, suntem de fapt mai tampiti decat populatia generala). Daca vrei sa faci un articol despre keratoza pilara pompos si medical, pastreaza termeni medicali. Veziculele pe care le amintesti defapt sunt papule (termen medical), veziculele (alt termen medical) se intalnesc frecvent in alte afectiuni. Desi keratoza pilara este inestetica, in cazurile cand nu se asociaza altor boli dermatologice si este de sine statatoare este un pic barbar sa recomanzi corticosteroizii si retinoizii, medicamente care desi aplicate local necesita un simt de raspundere deosebit. Ca sa pui un diagnostic de keratoza pilara poate fi extrem de dificil dar se pare ca din comentariile blogerilor tai stimulati intelectual de problema pusa de tine se restabileste frecventa reala a acetei boli. Noroc cu multitudinea de branduri cosmetice scumpe si mult mediatizate care-i tin ocupati pe acesti consumatori infometati si ii distanteaza temporar de momentul decisiv de a se autotrata prin cunostintele lor vaste cu medicamete de atac.

    • Buna Cristina,
      In primul rand te rog sa observi ca eu subliniez ca nu sunt medic si mai ales NU PUN DIAGNOSTIC !!! Eu scriu articole despre anumite afectiuni si posibile tratamente existente la ora actuala. Nu am recomandat nici un tratament, doar le-am enumerat pe cele posibile, foarte pe scurt chiar si nu vad de unde din articolul meu reiese ca ar trebui sa urmeze cineva un anume tratament recomandat. Persoanele care apeleaza la mine pentru scheme de tratament iti pot confirma ca sunt trimise la medic pentru analize si ca niciodata nu recomand fara sa am o baza. Eu nu ma uit la o persoana cu pustule si ii pun scurt diagnostic acnee, nici macar daca stiu cu siguranta ca acea afectiune este acnee.
      Cunosc medici cu care colaborez si cunosc medici care au pareri total diferite de ale mele, dar asta nu inseamna ca nu respect cei 10 ani de facultate pe care ii face un medic. Insa traim intr-o tara libera si am dreptul sa imi exprim parerea in legatura cu anumite afectiuni ale pielii, parere sustinuta de toate jurnalele medicale pe care le urmaresc de cativa ani (nu luni asa cum afirmi mai sus), parere care de altfel nu ar trebui sa prezinte nici o problema pentru un medic dermatolog care isi pune munca in slujba pacientului. Nu inteleg cu ce anume induc eu in eroare masa de oameni si nu inteleg cum ai putut sa tragi asa o concluzie din moment ce nu cunosti munca mea si ce incerc eu sa fac si mai ales din moment ce exista atat de multa informatie total eronata si care este luata drept buna doar pentru ca EA EXISTA. Daca citesti 10 articole pe o tema oricare, in special medicala, vei observa ca multe dintre ele sunt eronate, dar pentru ca acea informatie eronata este scrisa exista probabilitatea ca ea sa fie considerata corecta. In principiu incerc sa fac femeile sa reuseasca sa isi inteleaga pielea si nevoile pielii mai bine, sa se bazeze mai mult pe ce stiu din surse sigure, sa selecteze ce este bun din tot ce exista ca informatie in domeniul cosmetic si mai ales sa afle ca lucrurile nu sunt asa cum par. Cunosc felul de a lucra a multor dermatologi si nu sunt de acord cu el, dar nu am batut la usa nici unuia sa ii spun asta pentru ca nu este treaba mea.
      Cat despre diagnosticele pe care si le pune fiecare, nu cred ca sunt eu sau altcineva vinovata de asta si nu sunt eu sau altcineva in masura sa judec ce crede fiecare ca are pe piele. Nu exista nici un comentariu al meu care sa incurajeze folosirea unui anume medicament pentru tratarea acestei afectiuni.
      O carte de chimie cosmetica nu stiu daca vei gasi, insa daca doresti sa stii ce anume citesc eu poti cauta bibliografia care este in subsolul fiecarui articol, eu chiar nu revolutionez dermatologia si tot ce am scris in acest articol (si in altele) este deja studiat si publicat si niciodata nu am pretins altceva. Sincer nu stiu din ce tulpina se trag doctorii, speram ca din tulpina OM.
      Articolele mele nu se doresc pompoase si medicale, incerc sa integrez doar termenii medicali de specialitate de care este nevoie pentru a ma face inteleasa si daca am gresit vreodata mi-am recunoscut greselile. Cat despre papule sau vezicule, cred ca totusi ambele termene descriu incomplet aceasta afectiune si ca acele ridicaturi mici si rosii care se formeaza pot arata ca o crusta. Daca insa sustii ca acele ridicaturi se numesc in medicina pustule eu o sa cercetez din nou acest termen, pentru ca in UK cu siguranta nu ii spune asa.

    • domnule Docotor ,fiindca ati studiat carti si numai ce …pastrativa termenii medicali pentru dvs….oamenii de rand care nu au studiat cine stie ce carti nu au de unde intelege termenii dvs complicati,,asa ca articolul a fost scris perfect pentru oamenii cu alte tipuri de studii))

  • Buna ziua astazi am remarcat ca am 2 pete mici pe spate ca si pielea de gasca si am fosst daca pot spune socat si nu stiam ce d…u este
    Am citit toate comentariile acum intrebarea mea este daca aceste pete daca le tratez cu creme sau ce e nevoie mai evolueaza adica exista posibilitatea sa se raspandeasca pe toata suprafata corpului?
    Multumesc pt exxistenta acestu blog

    • Buna George,
      Cred ca doar un medic care examineaza afectiunea ta iti poate raspunde la aceasta intrebare.
      Eu cred ca un tratament aplicat in prima faza este benefic, dar eu iti recomand diagnosticarea afectiunii inainte de aplicarea tratamentului.

  • Buna Pasagera,
    Urmaresc de cateva luni bune blog-ul tau si pot spune ca am invatat foarte multe de la tine. Vroiam s ate intreb ce crezi ca ar trebui sa folosesc pentru keratosis pilaris pe brate si pe picioare ( e destul de deranjant pe picioare, deoarece am si multe fire care cresc pe sub piele, si avand pielea alba se vede orice imperfectiune) RESIST Weightless Body Treatment cu 2% BHA sau cu 10% AHA. Multumesc pentru toate sfaturile, chiar mi-ai deschis ochii in ceea ce priveste multe produse cosmetice.

  • Buna ziua .am un baietel de 1 an si 4 luni.cam de la 7 luni i-au aparut pe brate si picioare bubite din care din cand cate una , doua se inflamau f tare. Diagnosticul pus de 2 medici dermatologi si un alergolog a fost dermatita atopica. In tot ace st timp am ajuns la a cincea gama de prod use(gel dus si cream) fara rezultat. Acum o saptamana un al treilea dermatolog mi-a spus ca e de parere ca ar fi keratoza pilara iar ca tratam sa aleg intre kerolys si xerial svr cu 20% uree. Tot ce am gasit in farmacii este cu max 10% . Am vazut in acest articol ca tratam cu uree ar fi cam depasit. Ce alternative as avea? Am mare nevoie de un sfat, va rog , mi-a fost tare greu in aceasta vara cand ma tot intrebau mamicile ce are …..nu cumva sa fie ceva contagios si se cam fereau….

    • Buna Dana,
      Iti recomand sa folosesti un gel de dus extrem de bland, fara parfum si Avene Trixera Crema hidratanta (nu balsamul). Pentru tratamentele afectiunii keratosis pilaris in cazul unui copil cu varsta sub doi ani nu imi pot da cu parerea, nu sunt pediatru.

      • Dar pentru un baietel de 9 ani?Are bubite mici si albe, pe fata pe corp, nu se inflameaza dar parca sunt din ce in ce mai multe! Ce-mi recomanzi? Sunt foarte inestetice si nu stiu cum sa previn si sa tratez!

        • Cristina,
          Trebuie sa mergi la medic pentru diagnostic. Daca e vorba despre keratosis pilaris atunci singura solutie sunt acizii exfolianti si protectia solara.

  • Multumesc pentru raspuns. Acum folosesc La Roche Posay Lipikar Syndet. Am mai folosit si de la Avene si Bioderma toate pt piele atopica. Ar mai fi alternative? Multumesc

  • Buna ziua, Am fost diagnosticata de curand cu Keratosis pilaris rubra faceii, adica am bubite pe maini si pe picioare de cand ma stiu si tenul roze de la 12 ani, cu accese puternice de roseata la diversi stimuli in special la caldura si emotii.Este o mare pacoste care ma complexeaza si nu stiu ce sa-i mai fac.Dermatologul mi-a zis sa folosesc creme pe baza de uree si am gasit un lapte de corp cu 15% uree care are urmatoarele ingrediente: AUQA · UREA · GLYCERIN · CAPRYLIC/CAPRIC TRIGLYCERIDE · ETHYLHEXYL STEARATE · ISOPROPYL PALMITATE · CETEARYL ALCOHOL · GLYCERYL STEARATE CITRATE · PHENOXYETHANOL · PARFUM · SODIUM LACTATE · BENZYL ALCOHOL · ALLANTOIN · CARBOMER · LACTIC ACID · SODIUM HYDROXIDE. Spune-mi te rog, este ok sa folosesc acest lapte de corp si pe fata seara la culcare? Ce alte sugestii imi poti face pentru reducerea rosetii persistente a tenului? Multumesc !

  • Pana acum cateva luni, ma numaram printre fericitii lipsiti de astfel de probleme. Dupa un epilat la salon, m-am procopsit cu o piele cu aspect rugos pe partea superioara a bratelor, spre umeri. Eu am de pe Iherb o lotiune cu AHA 12% pentru corp si folosesc pe ten BHA Paula’s Choice lotiune 2%. Ce varianta de aplicare imi recomanzi pentru a ameliora simptomele? Pielea arata ca si cum ar fi porii inflamati, denivelata si usor rosie sau albicioasa, cand se usuca.
    Iti multumesc, Corina, in avans pentru raspuns. Contez pe tine pentru ca toate sfaturile pe care mi le-ai dat s-au dovedit a fi foarte utile si eficiente.

    • Adina,
      Ai facut o eczema, cel mai probabil. Eu in locul tau mi-as pune o saptamana un hidrocortizon 1%, de doua ori pe zi.
      Ulterior poti aplica AHA seara si BHA dimineata.

  • Am citit entuziasmată articolul ..dar am vazut Pasagera că nu ești medic. Nu faci bine ce faci. Sunt persoane care confundă petele pe care le au cu keratosis pilari și aplică greșit indicațiile tale. Ești cumva vreo persoană care nu a reușit să intre la medicină și face pe doctorul pe sit uri. Renunța și nu te juca cu săanătatea oamenilor.

    • Doina,
      Nu inteleg care este problema ta. Sunt estetician, nu sunt medic, nu am incercat niciodata sa urmez facultatea de medicina si nici nu imi doresc sa fiu dermatolog. Sunt mii de femei in Romania care isi gasesc raspunsurile pe acest blog, femei care nu stiu cum sa isi ingrijeasca pielea pentru ca nu s-au nascut invatate. Keratosis pilaris este o afectiune inflamatorie, care nu necesita tratament medicamentos, recomandarile mele de mai sus (si de pe intreg site-ul) se refera strict la produse cosmetice. Dar nu cred ca te-a interesat asta inainte sa scrii comentariul tau si nici nu cred ca stii ce inseamna acest blog.
      Iti multumesc pentru vizita si iti doresc mult noroc in a face ceva cu adevarat constructiv. Iar daca esti o justitiara macar ar trebui sa stii ce anume judeci si ai putea cauta ceva ce merita atentia ta: gramezile de site-uri care recomandat antibiotice, cortizoni, samd pentru orice problema a tenului.
      Personal scriu aceste informatii pe un blog care imi apartine, nu recomand medicamente si cer fiecaruia sa faca asa cum crede de cuviinta. Daca vei naviga putin pe blog vei intelege mai multe.



Te rog să citești cu atenție articolele de pe acest blog și comentariile (folosește motorul de căutare din partea dreapta, sus), pentru majoritatea întrebărilor tale există deja un răspuns scris. Te rog să îmi scrii așa cum ți-ai scrie ție (reclamele, sfaturile impertinente și altele de genul nu vor fi aprobate).

Comentariul tău va fi aprobat atunci când voi avea răspunsul potrivit întrebării tale și timpul necesar pentru a-l scrie. Din lipsa de timp nu voi răspunde întrebărilor care cer analiza listei de ingrediente a produselor cosmetice.

Pentru recomandări și întrebări despre produsele Paula's Choice te rog scrie mail la info@paulaschoice.ro.

Mulțumesc pentru înțelegere. Multă sănătate!

Scrie un comentariu

Toate drepturile asupra conținutului sunt rezervate Pasagera.ro. Reproducerea informațiilor de pe site este strict interzisă și pedepsită conform legii drepturilor de autor.