BHA – Beta Hydroxy Acid – Acid salicilic

BHA este un acid solubil în lipide (ulei), această proprietate unică face ca el să pătrundă prin sebum şi să ajungă în profunzimea porilor de unde exfoliază celulele moarte acumulate în exces care pot bloca porii. BHA-ul este folosit cu succes în ameliorarea punctelor negre şi pustulelor prezente în principal în cazul tenului normal/gras şi mixt. Acidul salicilic îndepărtează impuritățile, excesul de sebum și celulele moarte acumulate în exces (toate acestea se solidifică și formează punctele negre), diminuează aspectul porilor dilatați, curăță porii în profunzime, ceea ce duce la un aspect luminos al pielii. Citiţi aici toate beneficiile exfolierii.

În acelaşi timp, BHA (acid salicilic) are potențial iritant mai mic decât AHA, datorită relaţiei acidului cu aspirina, aspirină (acid acetilsalicilic) care are proprietăţi anti-inflamatorii ce se regăsesc  într-o anumită măsură şi în proprietățile acidului salicilic. Un alt avantaj pe care îl are BHA-ul este faptul că are un uşor efect anti-bacterian, iar combinaţia lui cu benzoyl peroxide este perfectă (BHA folosit seara şi benzoyl peroxide dimineaţa, sau invers, sau chiar aplicate împreună).

Pentru tenul gras, mixt sau normal, un produs cu 1% sau 2% concentraţie BHA este ideal pentru folosire zilnică. În Europa concentrația maximă de acid salicilic admisă într-un produs de uz general este 2%. În SUA există chiar și concentrații de 9%, dar în EU această concentrație este considerată produs peeling și poate fi vândută doar cosmeticienelor sau medicilor.

Produsele care pretind că au în compoziţie BHA în formă naturală conţin de fapt extract de scoarţă de salcie (willow bark). Scoarţa de salcie conţine salicin, o substanţă care, consumată oral, se transformă prin procesul digestiei în acid salicilic, dar de aici şi până la a afirma că această substanţă poate produce exfolierea pielii e cam mult. Pe faţă nu există enzimele necesare pentru a face această transformare posibilă. Deşi scoarţa de salcie nu exfoliază, ea are anumite calităţi anti-inflamatorii dacă se găseşte în cantităţi suficiente într-un produs cosmetic.

Atenție: Persoanele alergice la aspirină nu tolerează acest acid, în rare cazuri îl tolerează în concentrații mici (0.5%-1%).

Atenţie: În lista de ingrediente a unui produs, acidul salicilic nu va fi niciodată găsit ca şi BHA, aceasta este o abreviere folosită în chimie. Dacă însă în lista unui produs apare ingredientul ”BHA” acesta este butylated hydroxyanisole – un antioxidant sintetic, potențial problematic pentru piele.

Bibliografie
Expert Opinion in Pharmacotherapy
Seminars in Cutaneous Medicine and Surgery
Global Cosmetic Industry
Free Radical Biology and Medicine
International Journal Cosmetic Science
Archives of Dermatologic Research
Skin Research and Technology
The Original Beauty Bible, Paula Begoun
Free Radical Biology and Medicine
The Original Beauty Bible, Paula Begoun
Mutation Research and Genetic Toxicology and Environmental Mutagenesis

177 comentarii

Scrie un comentariu
  • Din ce exista pe piata din Romania, ce exfoliant cu BHA 2% ai recomanda?
    Pe mine ma tenteaza lotiunea Paula’s Choice, dar trebuie sa mai conving vreo 2 prietene sa comandam impreuna, deoarece transportul e destul de mare.

    • Paula’s Choice este ceea ce folosesc si eu in acest moment, sub forma de lichid, am cumparat si pompa de tip spray de la ei, astfel o aplic pe fata direct din recipient si o intind usor, nu o irosesc pe dischete demachiante. Imi ajunge sticla 1 an. Nu stiu cat e transportul pana in Romania, eu o comand la adresa din UK.
      Later edit: Aici este articolul cu lista de exfolianti.

  • Corina, vroiam sa te mai intreb daca pot sa folosesc BHA pe o zona cu cuperoza. De fapt nu stiu sigur daca e cuperoza. Am pe gat si pe piept niste stelute de sange care au aparut cu timpul, cred ca din cauza temperaturilor mari (stat la plaja dar si pentru ca eu racesc foarte repede la plamani si mama imi facea tratamente gen „sare fiebinte pe piept” ). Am consultat si un dermatolog care mi-a recomandat analize la ficat (am facut si e ok) si o crema anticuperoza care nu a avut efect (de la TIS Farmaceutic), si singura metoda eficienta laserul (pe care nu am incercat-o). Am mai citit informatii pe net ca este indicata exfolierea chimica si mecanica pe aceste zone. Tu ce parere ai?

    • Buna Raluca,
      Daca erau pe fata era mai simplu 🙂 Despre cuperoza (de fapt aceasta problema este numita rozacee, iar cuperoza este termenul frantuzesc care descrie aceiasi problema, noi le-am preluat pe amandoua) inca nu am scris, dar pot sa iti spun ca pentru ce ai tu cu siguranta cel mai bun tratament este laserul si IPL-ul. Insa mai exista un ingredient care se pare ca functioneaza, cel putin in cazurile de rozacee de pe fata si anume acidul azelaic gel 15%, il poti gasi sub forma de Skinoren. Nimeni nu stie exact de ce se intampla ca aceste capilare sa se sparga si sa devina vizibile. Am si eu o mica pata chiar langa nas, sincer nu as putea sa o numesc rozacee pentru ca nu este chiar rozacee, dar nici altcumva nu stiu cum sa o numesc. Mai am multe de rezolvat, dar o sa ii vina si acestei mici ‘panze de paianjen’ timpul. Exfolierea chimica si mecanica presupune indepartarea celulelor moarte din stratul superior al pielii, nu ajunge in nici un caz sa atinga capilarele sparte, nici macar peelingurile nu ajung atat de adanc. Asta nu inseamna ca nu trebuie sa exfoliezi zilnic, inseamna doar ca nu trebuie sa te astepti la o schimbare pe acea problema.

  • Buna! tocmai ii spuneam foarte incatata mamei, ca mi-am cumparat de la paula exfoliantul cu BHA si ca face un peeling chimic, ma va ajuta cu punctele negre si aspectul tenului si ea mi-a spus ca nu e deacord folosit zilnic, ca tot exfoliez, si subtiez pielea si astfel in timp ii fac rau daca folosesc BHA zilnic. Ca pielea mea se va subtia si probabil sugera ca in timp prin subtiere va pierde din elasticitate, eu stiu mai ce…e o prostie nu?

    • Buna Sandra,
      Din fericire mama ta nu are dreptate. Exfolierea este indepartarea celulelor moarte de la suprafata pielii, in nici un caz nu subtiaza pielea si in nici un caz nu va influenta elastina si colagenul din piele (cele care dau elasticitate).
      Personal folosesc exfolianti zilnic de cativa ani si pielea mea arata foarte bine, in nici un caz nu s-a subtiat.
      Dar bineinteles ca tu faci exact cum crezi ca este mai bine pentru pielea ta.

  • Buna Corina,

    As vrea sa te intreb din experienta proprie, cam in cat timp isi face efectul gelul cu BHA 2% aplicat o data sau uneori de 2 ori pe zi? Ma refer la nas, unde punctele negre par sa fie mai incapatanate.

  • Buna,

    Am folosit la un moment dat o lotiune cu BHA, pe care mi-a recomandat-o cineva, Palmer’s Cocoa Butter Formula Skin Smoothing Lotion with Alpha Beta Hydroxy & Shea Butter se numeste. S-a intamplat ca in aceeasi perioada sa-mi apara foarte multe papule dureroase pe fata. Nu stiu daca e de la acest produs. Ma poti ajuta, te rog? Sper sa fie toate ingredientele din produs aici:
    Water , Cyclomethicone, Lactic Acid, Glyceryl Stearate, PEG-100 Stearate, Polyacrylamide, C13-14 Isoparaffin, Laureth-7, Dimethicone, Cetearyl Alcohol, Ceteareth-20, Mineral Oil, Isopropyl Myristate, Butyrospermum Parkii, Theobroma Cacao Seed Butter, Salicylic Acid, Vaccinium Myrtillus Extract, Saccharum Officinarum Extract, Acer Saccharinum Extract, Citrus Aurantium Dulcis Fruit Extract, Citrus Medica Limonum Fruit Extract, Fragrance, Myristyl Myristate, Tocopheryl Acetate, Dioctyl Sebacate, Hexyl Cinnamic Aldehyde, Lilial, Coumarin, Linalool, Limonene, Citronellol, Phenoxyethanol, Methylparaben, Butylparaben, Ethylparaben, Cocos Nucifera Oil, Sodium Hydroxide, Disodium EDTA, Yellow 5, Orange 4.

    Daca nu e de la ingrediente, poate un gel/lotiune cu BHA sa agraveze in anumite cazuri acneea?

    Multumesc frumos.

    • Buna Lorelei,
      Chiar daca folosesti un produs bine formulat si iti apar pustule trebuie sa nu il mai folosesti.
      Din pacate produsul acesta contine foarte multi iritanti si ingrediente comedogenice. BHA-ul nu produce pustule, dar poate in cazuri foarte rare sa influenteze pustulele pentru ca este un acid si este iritant.

  • Am un ten gras cu puncte negre si albe si nu stiu ce sa lolosesc.acum cateva zile ai-am luat de la farmacie o crema numita retin-a si nu stiu dak e buna.

  • uite ce am gasit pe siteul Farmec legat de Butilhidroxianisol. eu l-am gasit in lista de ingrediente de la un lapte anticelulitic din gama AslaVital (ultimul ingredient dintr-o lista foarte lunga). si nu stiu daca sa-l mai folosesc.

    • Buna Carmen,
      Nu stiu ce ai gasit pe site-ul Farmec, nu ai pus link insa ingredientul despre care vorbesti butylated hydroxyanisole are potential cancerigen. Ca ultim ingredient insa actiunea lui asupra pielii este cel mai probabil nula. Ramane la latitudinea ta daca il folosesti sau nu. Despre produsele anti celulitice am scris.
      Atentie, butylated hydroxyanisole nu este acelasi lucru cu acidul exfoliant beta hidroxyacid.

  • Buna,
    Am vazut pe site-ul tau magazinul online de unde se pot cumpara produse Bravura. Vroiam sa te intreb daca tratamentul cu Salicylic Acid 5%/10%/20% 10ml poate fi benefic pentru tenul gras. Tratamentul pe care ei il propun se face o data pe saptamana. Ph-ul solutiei este de 3,3 iar lista de ingrediente este: Distilled Water, Salicylic Acid, Propylene Glycol, Isopropyl Alcohol, Hydroxyethyl Cellulose and Sodium Citrate.
    Daca este buna solutia, cu ce concentratie ar trebui sa incep pentru tenul meu gras avand in vedere ca nu am mai folosit solutii cu BHA.
    Multumim frumos pentru toate informatiile de pe site.

    • Buna Gabriela,
      Am povestit despre peelingurile Bravura cred ca in articolul despre peeling; citeste si comentariile.
      Incepe cu 10% si urmeaza instructiunile produsului. Stii ce ar fi si mai bine? Ca inainte sa incepi sa folosesti peelinguri sa folosesti produse exfoliante cu 2% BHA zilnic. Citeste mai multe informatii despre exfolianti in sectiunea despre ei.

    • Buna,
      Am vazut alte comentarii legat de ceea ce te-am intrebat la articolul despre peelingul chimic. Totusi as mai avea o intrebare: peelingul chimic saptamanal cu 5% sau 10% BHA are acelasi efect cu exfolierea zilnica cu 2% BHA?
      Multumesc frumos.

      • Buna Gabriela,
        Peelingul este peeling si exfolierea este exfoliere, sunt doua lucruri diferite in primul rand apoi actiunea lor asupra pielii fiecaruia este diferita. Exfolierea zilnica este zilnica, peelingul saptamanal cu 10% BHA nu poate fi aplicat mai mult de 8-10 saptamani. Efectele lor sunt diferite si nu se anuleaza unul pe celalalt.

  • Buna,
    Am achizitionat o masca peeling de la IWOSTIN ale carei inregiente sunt: Aqua, Polyglyceryl-3 Methylglucose Distearate, Isopropyl Palmitate, Caprylic/Capric Triglyceride, Vitis Vinifera Oil, Jojoba Esters, Glyceryl Stearate, Hydroxyethyl Acrylate/Sodium Acryloyldimethyl Taurate Copolymer, Squalane, Polysorbate 60, Cetearyl Alcohol, Lactic acid, Glycolic Acid, Citric Acid, Malic Acid, Salicylic Acid, Allantoin, Melaleuca Alternifolia (Tea Tree ) Oil , Phenoxyethanol, Disodium Edta, Ethylhexylglycerin, Triethanolamine, Triclosan, Parfum, Peg-8, Tocopherol, Ascorbyl Palmitate, Ascorbic Acid. Masca peeling este pentru ten gras, cu tendinte acneice.

    Ce parere ai, este un produs bine formulat, cantitatea de acid salicilic este suficienta pt. a exfolia?
    Multumesc frumos pentru toate sfaturile !

    • Buna Codruta,
      Cred ca cel mai simplu ar fi sa le trimiti un mail si sa ii intrebi ce concentratie de acizi se gaseste in aceasta crema si ce PH are produsul. Sunt mai multi acizi si actioneaza toti.

  • Buna Corina,

    Am si eu o nelamurire legata de exfolierea chimica. Am tenul mixt cu puncte albe sub piele pe obraji si as dori sa comand un produs BHA de pe Paula`s Choice. Ce ar trebui sa comand pentru inceput? Un produs cu 1% BHA sau 2%? As vrea sa-si faca totusi efectul, dar sa nu fie prea dur cu tenul meu.

    Multumesc mult!

    • Buna Ioana,
      Pentru punctele albe este mai eficient AHA-ul. Poti incepe cu 8%. Pe zonele grase AHA va afea efect, dar nu ca BHA-ul. Eu folosesc AHA 8% si BHA 2% pe toata fata, insa este doar o preferinta. Ar trebui sa incerci ambii exfolianti inainte sa stii care iti este mai potrivit.

  • Ce parere ai despre produsele de pe acest site,l-am gasit intamplator in timp ce cautam produse de peeling. Crezi ,ca as putea avea incredere ,sa comand produsele lor?.http://www.peelingchimic.ro/
    Specific ca am localizat pe fata Stafilococ auriu,am facut tratament cu antibiotice,acum am repetat analizele si astept rezultatul. Si inca o intrebare,daca se poate. Ce parere ai despre mirea de manuka?.
    Ma gandesc sa inlocuiesc antibioticele chimice ,cu unul natural.

    Iti urez o zi frumoasa,si multumim pentru informatiile pe care ni le oferi.

    • Buna,
      Am sunat sa ii intreb PH-ul, este in jur de 2.5. Din punct de vedere chimic, cu PH-ul si concentratiile descrise de producator, produsele au efecte de peeling. Personal cred ca PH-ul este putin cam scazut, eu prefer PH-ul in jur de 3 pentru peelinguri pentru a evita iritatia.
      In legatura cu restul produselor nu stiu prea multe pentru ca nu sunt listate ingredientele, vad insa ca serurile sunt ambalate in sticle de plastic transparente, iar ingredientele pe care le contin nu sunt stabile in prezenta luminii. Crema facuta de ei e ambalata in borcan, la fel de nepotrivit.
      Cred ca inainte de a incepe un tratament cu peelinguri ar trebui sa ai o experienta cu acizii exfolianti cu concentratii mai mici, cum ar fi BHA 2%.
      Mierea de Manuka contine mai multe ingrediente benefice tenului, dar nu stiu in ce fel poate inlocui antibioticul tau pentru ca antibioticul este potrivit stafilococului pe care il ai tu si ti-a fost recomandat in urma unei antibiograme (sper).
      De multe ori o ingrijire zilnica formata din: curatare cu un produs solubil in apa, exfoliere, hidratare, protectie solara si retinoizi ajuta pielea foarte mult si nu mai este nevoie de aplicarea antibioticelor.

      • Buna,

        putem sa facem cateva precizari aici referitor la ph.

        Acdul glicolic 60% preparat are un ph natural de 0.9. In clinici se face peeling chiar si la un ph foarte scazut. Actiunea este foarte profunda. In functie de caz si pacient solutia e lasata sa actioneze maxim 2min.

        Pentru utilizare acasa acidul glicolic si salicilic au un ph marit la 2.2-2.5, astfel pot fi lasate sa actioneze pana la 10min cu efecte de inrosire in cazul glicolic de 1 zi, in cazul salicilic de 3 zile. In cazul ph-ului marit pericolul de a tine mai mult cu 20 de secunde solutia pe fata dispare, adica este mult mai safe.
        Folosnd creme zilnic cu efect de peeling care au un procent scazut al concentratiei, pielea noastra se va exfolia in straturi foarte fine si rezultatul de multe ori nu este cel dorit datorita sensibilizarii excesive. Rezultate mult mai bune se obtin marind treptat concentratiile si spatiind tratamentele.

        Ingredientele principale ale produselor sunt specificate pe site. Excipientii nu sunt specificati datorita faptului ca retetele fac parte din portofoliul nostru. Produsele nu contin conservanti decat naturali, au termen de valabilitate scazut fiind preparate magistrale, ele se prepara in momentul anterior livrarii. De asemenea nu contin parfum sau coloranti.

        Recipientele sunt de uz cosmetic, produse in Romania, dorim sa sustinem achizitionarea produselor romanesti. Recipientele pentru serumuri nu sunt transparente, ele sunt mate.

        Vitamina C serum contina o forma stabila de vitamina C (ascorbyl glucoside) care nu isi schimba structura chimica in prezenta luminii si nici a aerului. Aceasta forma de vitamina C are o latenta dubla la nivelul epidermului fata de forma clasica de acid ascorbic.

        • Buna,
          Sincer nu doresc sa intram intr-o discutie interminabila despre PH si acizi, dar o sa spun si parerea mea, cea a consumatorului.
          In primul rand produsele sunt vandute publicului larg si ar trebui sa aiba un PH care sa nu puna probleme deosebite, va dati seama ca, in conditiile in care cineva nu stie prea multe despre peelinguri si aplica AHA 60% cu PH 2.2, are toate sansele sa isi arda pielea. De aceea prea putin conteaza ce PH au acizii in mod natural si prea putin conteaza ce peelinguri se folosesc in clinici.
          Personal sunt impotriva iritarii si inrosirii pielii, prefer un PH aproape de 3 pentru peelinguri si un PH intre 3 si 3.5 pentru cremele exfoliante pe care le aplic zilnic.
          Produselor cu concentratii mici (de exemplu AHA 8-10% si BHA 1-2%) nu sunt peelinguri, ele sunt exfolianti si se pot aplica zilnic. Rezultatele acestor exfolianti depind de tenul fiecaruia si nu toate persoanele suporta peelinguri, de aceea marirea treptata a concentratiilor si spatierea tratamentelor pentru a trece de la exfoliere zilnica la peeling nu este o metoda de folosire a acizilor exfolianti potrivita tuturor tipurilor de ten. Mai mult decat atat, sunt foarte multe persoane care beneficiaza de efectele de exfoliere a unui produs aplicat zilnic cat si de efectele de peeling a unui produs cu concentratie mare de acizi, aplicat o data pe saptamana (sau mai rar).
          Legea nu obliga producatorii sa isi specifice ingredientele altundeva decat pe ambalaj sau in prospect, dar cum as putea eu sa stiu ce ingrediente contine un peeling sau mai ales un ser daca nu sunt listate in site-ul unde produsele sunt comercializate. Ca si consumator pot spune cu siguranta ca nu voi achizitiona niciodata un produs fara sa stiu ce anume contine. Producatorul, numele produsului si descrierea nu sunt importante pentru mine atunci cand aleg un produs.
          Nu va suparati, dar de unde as putea eu sa ghicesc ca recipientele sunt mate cand chiar pe site ele sunt transparente? Cine nu are dreptate, site-ul, mai ales ca ati confirmat ca serul cu vitamina C este ambalat in recipient transparent? Prea putin conteaza ca vitamina C este ascorbyl glucoside, cred ca stiti ca acest ingredient are prea putine studii independente care sa ii ateste proprietatile antioxidante si inca nu am vazut studii care explica ce se intampla cu glucoza la nivelul pielii, ar fi interesant de stiut. (nu mai spun nimic despre cat de eficient este in comparatie cu alte forme de vitamina C si cat de important este totusi concentratia acestui ingredient, intram in alte discutii si nu are rost)
          Mai mult decat atat, foarte multe ingrediente benefice pielii nu sunt stabile in prezenta luminii si a aerului, iar ambalarea in recipiente transparente sau in borcane nu este cea mai potrivita pentru produsele cosmetice care le contin. Puteti afirma cu certitudine ca toate ingredientele continute in cremele ambalate in borcan si in serurile ambalate in recipiente transparente nu se distrug in prezenta luminii si a aerului si ca introducerea degetelor in borcan nu afecteaza in nici un fel calitatea produsului?
          Personal incurajez achizitionarea produselor romanesti de orice fel, dar nu pentru ca sunt romanesti ci pentru calitatile lor. De aceea repet, peelingurile de pe site-ul respectiv functioneaza ca si peelinguri desi eu prefer un PH putin mai mare, iar serurile si crema nu stiu ce efecte au asupra pielii pentru ca nu le cunosc ingredientele, dar atata timp cat sunt ambalate in recipiente transparente si in borcane nici nu mai conteaza ce contin (este punctul meu de vedere).

          • Buna dimineata,

            Noi intelegem feedback-urile celor care au folosit produsele noastre. Cat despre a judeca produse dupa poze nu stiu daca acesta e scopul Blogului pasagera.ro.

            Puteti sa intrebati si un brand de lux cum e La Prairie daca „bagatul degetelor in borcan” afecteaza calitatea produselor comercializate de ei, care au preturi intre 500-1000 RON.

            Sau un alt brand Orlane, vezi B21 crema de noapte esentiala de reparare, care e intr-un „borcan” transparent in care se baga degetele si care costa 800RON.

            Deci din punctul nostru de vedere puteti sa judecati produse doar din experienta unei poze, suntem convinsi ca vizitatorii aleg sa incerce inainte de a da un feedback.

            Cat despre peelinguri chimice, intelegem ca nu ati incercat. Dar puteti da sfaturi si despre ele. Un acid AHA care are ph mai mare sau egal cu 3 produce un peeling extrem de slab. Solutiile care se folosesc acasa pot produce arsuri doar daca le uitati pe fata mai mult timp fara sa le neutralizati si bineinteles daca nu respectati indicatiile livrate odata cu produsul.

            Exemple de alte firme care vand online in romania acizi aha concentratii mari (50%, 70%):
            http://www.bio-cosmetics.ro/bio-cosmetics/eshop/19-1-ULEI-ARGILE-si-SPECIALITATI/137-2-ACID-GLICOLIC/5/1014-DR-TAFFI-Solutie-gel-50-Acid-Glicolic/description#anch1

            http://www.microderma.ro/produs/37/40/glicopeel-/
            in documentul pdf sunt si preturile.

            Poate am inteles noi gresit faptul ca va dati cu parerea doar la produsele folosite de dumneavoastra.

          • Buna ziua,
            Am fost intrebata despre un anume produs care se comercializeaza pe site-ul X. Am vizitat pagina produsului, am gasit numele produsului, o fotografie cu un recipient gol si transparent si pretul produsului. Nu am judecat nimic, dimpotriva, am spus ca nu pot spune nimic mai mult despre acel produs decat ca este ambalat in recipient transparent si eu nu sunt de acord cu acest tip de ambalare, am explicat de foarte multe ori de ce.
            Nu sunt de acord cu ideea ca daca La Prairie sau altii ambaleaza in borcane atunci e ok acest tip de ambalaj. Sunt doar producatori de cosmetice, nu sunt cu nimic speciali doar pentru ca produsele lor au preturi ridicol de mari.
            Nu conteaza producatorul sau pretul produsului, conteaza ingredientele si ambalajul. Cred ca insistati prea mult cu judecatul, pe mine nu ma intereseaza produsele comercializate pe site-ul respectiv, imi exprim parerea ca si consumator si m-am abtinut de la a va spune ca un site care comercializeaza orice fel de produse ar trebui sa aiba bunavointa de a avea o fotografie reala cu produsul si o descriere completa, ideal fiind sa existe o lista de ingrediente, mai ales pentru seruri si creme. E site-ul vostru si produsele voastre, le ambalati cum vreti si le prezentati cum vreti, dar nu inseamna ca trebuie sa imi placa mie sau altcuiva.

            Am incercat peelinguri chimice, nu stiu de unde ati tras concluzia ca nu. Prefer peelingurile Bravura London, insa nici asta nu conteaza, atata timp cat un peeling are concentatia si PH-ul potrivite pentru tenul si afectiunile respective nu conteaza cine e producator: o echipa de farmacisti si medici, o companie cosmetica, etc.
            Un acid AHA sau BHA cu PH intre 3 si 4 are efect de exfoliere si poate fi folosit zilnic, iar asta nu spun eu ci spun studiile facute pe acizi. Aceste produse sunt comercializate si folosite de multi ani, nu le-am inventat eu si NU SUNT peelinguri.

            Cat despre peelingurile executate acasa, sigur ca pot produce arsuri, o sa va dau un exemplu. Voi comercializati 60% AHA cu PH 2.2. Daca eu nu am folosit nici macar exfolianti chimici inainte de a folosi AHA 60% va dati seama ca indiferent daca urmez sau nu instructiunile de aplicare si neutralizare a produsului, rezultatul ar putea fi unul dezastuos. Acum va intreb: ce ma opreste pe mine sa achizitionez 60% AHA de pe site-ul vostru si sa il folosesc chiar daca nu am folosit exfolianti? Nimic, nici macar un cuvant de avertizare in privinta riscurilor.

            Cred ca ar trebui sa fim de acord ca nu ajungem la nici o concluzie si sa incheiem discutia. Am inteles pozitia voastra in legatura cu ambalajele, iar eu nu mi-o schimb pe a mea. Am inteles si ca recomandati doar peelingurile, iar cremele exfoliante aplicate zilnic nu va sunt pe plac. Personal cred ca exfolierea zilnica este necesara, iar folosirea peelingurilor este optionala depinzand de nevoile si preferintele fiecaruia.

            Va multumesc pentru vizita pe blogul meu si v-as ruga, daca nu sunteti de acord cu ideile exprimate aici, sa intelegeti ca sunt un om care are idei personale diferite de ale voastre si ca am dreptul acesta.
            Iar daca mi-ati dat exemple de site-uri care comercializeaza peelinguri in Romania, dati-mi voie sa va dau exemplu de prezentare de produs peeling: http://www.bravuralondon.com/skin-peels/salicylic-acid/salicylic-acid-20-10ml.html

  • buna
    iti multumescpentru ca m-ai ajutat sa-mi inteleg mai bine problemele pielii si cum ar trebui sa le fac fata. as vrea sa te intreb care e diferenta intre exfoliantul 2%bha si tonerul din gama clear(ambele dela Paula). am inteles ca cel din urma are cam aceeasi formula ca bha-ul, dar totusi, ce le diferentiaza?

  • Multumesc frumos pentru atentia acordata si raspunsul sincer. Am aceste cosuri sub piele(gen furunculi) cam de 1 an,am fost la dermatolog, mi-a prescris skinoren,apoi zynerit,retin-a.
    Toate aceste produse nu faceau decat sa imi irite tenul si sa il descuameze,fara un efect si asupra cosurilor. Pe langa aceste cosuri incarnate dureroase,am si din cele albe sub piele. Am facut antibiograma,mi-a iesit acest stafolococ auriu,am urmat tratament cu antibiotice . Dar nu am scapat de el,urmeaza sa primesc zilele astea rezultatul antibiogramei repetate. Nu mai stiu ce sa fac.
    Multumesc din suflet pentru indicatii. Voi frunzarii cu atentie ,articolele tale.

    • Buna Florentina,
      Pentru punctele albe te ajuta AHA, nu BHA. Pentru stafilococ, un antibiotic local prescris de dermatolog te-ar putea ajuta si mai ales o rutina de ingrijire corespunzatoare care sa contina: curatarea tenului, exfoliere, hidratare, protectie solara (in fiecare zi din an). O igiena stricta este nevoie in cazul in care pe piele se dezvolta colonii de stafilococi.
      Poti citi multe articole din blog, sper sa iti fie de ajutor. Sunt si eu aici, iti pot raspunde la eventualele intrebari.

  • Buna Corina.
    Am cumparat de pe site-ul Paulei gelul exfoliant cu 2%BHA si crema cu antioxidanti si 15% factor de protectie. Problema e ca de fiecare data cand folosesc gelul exfoliant a doua zi mi se descuameaza pielea in special in zona barbiei si a nasului iar in ultima perioada am si senzatia de usturime si strangere in zona respectiva. Folosesc gelul o de maxim 2 ori pe saptamana şi Retinol A o data pe saptamana. Surprinzător pielea nu are nici o reactie la retinol. Dupa ce aplic, seara, exfoliantul folosesc un mixt de uleiuri iar apoi o crema de la Vichy.
    Este o reactie normala a pielii pana se obisnuieste cu exfoliantul? Sa il mai folosesc? Mentionez ca am tenul mixt.

    • Buna Anca,
      Renunta la el o luna de zile, lasa doar Retin-a in schema si vezi ce se intampla. Insa eu cred ca SPF 15 e cam putin pentru primavara-vara, mai ales daca vrei sa folosesti Retin-A si BHA.
      Crema de la Vichy ce contine?

  • Buna Corina.
    Iti multumesc ca mi-ai raspuns asa de repede. Nu mi s-a intamplat pana acum sa mi se descuameze atat de mult pielea iar la dermatologii din orasul meu nu am vrut sa ma duc pt ca la toate prietenele care au probleme cu acnea le-au recomandat zynerit si creme gen bioderma, vichy etc. Mie imi era teama sa nu am cumva o infectie a pielii.
    M-am uitat aseara la crema vichy si am vazut ca are alcool si parfum (restul ingredientelor nu le-am prea inteles). Cred ca nu este prea potrivita tenului meu si vreau sa imi comand si o crema fara Factor de protectie de la Paula dar nu imi permite momentan bugetul. Ma gandeam ca poate pt tenul meu foarte sensibil ar fi trebuit sa comand exfoliantul cu AHA dar pe de alta parte imi este mixt cu puncte negre.

    • Buna Anca,
      Ce fel de alcool, nu toti alcoolii sunt iritanti. Mai bine imi dai un link catre o lista de ingrediente sau le scrii tu aici.
      Pentru ten mixt si puncte negre tot BHA-ul e cel mai potrivit, dar poti incerca o concentratie mai mica, de exemplu 1%. Oricum, eu cred ca iritantul major nu este BHA-ul dintre produsele care le folosesti ci Retin-a-ul. Nu te ajuta cu nimic daca celelalte produse pe care le folosesti contin iritanti.
      In site-ul beautypedia.com gasesti o gramada de review-uri, nu e neaparat nevoie sa cumperi o crema Paula, sunt si altele bune (desi calitate/cantitate/pret eu iti recomand Paula’s Choice mai ales ca acum sunt cativa parteneri in Romania si poti cumpara produsele cu reducere).
      Schimba SPF-ul cand il termini, pe vara iti recomand SPF 30+, iar zilele acestea ar trebui sa reaplici in timpul zilei pe cel cu SPF 15, daca stai afara si e soare. O protectie solara defectuoasa combinata cu BHA si Retin-a poate duce la descuamari excesive.
      Descuamarile excesive se pot datora multor afectiuni cutanate, dar nu cred ca e cazul. Personal cred ca problema ta se datoreaza produselor pe care le folosesti, insa nu sunt dermatolog si nici nu am vazut cum arata tenul tau. Te-ar ajuta mult daca ai bea multa apa si ai manca multe legume si fructe.

  • Buna Corina
    Iti multumesc pt sfat. Nu am gasit un link cu ingredientele cremei vichy aqualia thermal rich (comercializata in Romania). Am consultat site-ul beautypedia si intradevar cele mai bune produse, tinant cont de raportul pret/calitate, sunt cele ale Paulei. Am gasit si un site strain care comercializează produse Jason Natural si accepta comenzi din România (in sensul ca taxa de transport este destul de mica).
    O sa caut o crema cu un factor de protectie mare şi nu am sa mai folosesc o perioada BHA. Sper sa fie ok pentru ca dincolo de descuamarea şi senzatia de mancărime a pielii din jurul nasului si a gurii tenul meu nu a aratat de multi ani asa bine.
    Iti multumesc inca o data pentru raspuns si pentru rabdare, e asa de bine cand e cineva care poate sa iti dea un sfat.

    • Buna Anca,
      Te referi la iherb.com? Daca nu ai comandat niciodata poti folosi codul NUN352 pentru a beneficia de reducere.
      Cu acizii sa ai mare grija in general in jurul gurii, ochilor si nasului (si eu mai patesc sa mi se descuameze pielea o zi doua), poti evita acea zona cateva zile.
      Multumesc si eu pentru aprecieri si sper sa iti fiu de ajutor si alta data.
      Multa sanatate!

  • Buna Corina:) Am si eu o intrebare si sper sa nu-ti rapesc foarte mult timp.
    Mi-am comandat exfoliantul de la Paula 2% BHA gel si urmeaza sa-mi ajunga saptamana viitoare. Mentionez ca nu duc lipsa de puncte negre si albe pe alocuri. As dori sa -ti cer un sfat: voi fi mireasa curand si mi-e putin frica sa nu ma trezesc cu vreo eruptie pe durata procesului de acomodare a pielii mele cu folosirea exfoliantului pentru ca inca nu inteleg exact cum functioneaza. Este posibil sa imi iasa pustule in prima faza a folosirii sau din contra, exfoliantul va reduce punctele albe si negre fara a le inflama? Multumesc din suflet!

    • Buna IoanaIoana,
      Iritatiile pe care le provoaca BHA-ul sunt, de cele mai multe ori, descuamari usoare ale tenului. Nu arata bine, mai ales ca sunt greu de acoperit, orice fond de ten le va amplifica.
      Dar este foarte posibil ca, introdus corect si treptat in rutina (incepand cu aplicari o data pe saptamana si urmarind atent pielea pentru a rari aplicarile daca tenul se descuameaza), cu protectie solara zilnica si hidratare potrivita, sa nu existe efecte adverse ale utilizarii acizilor exfolianti.
      Pentru puncte albe ai nevoie de AHA.

  • Buna Corina,

    Folosesc de 3-4 luni exfoliantul CLEAR Targeted Blemish Relief Toner. L-am introdus corect, intr-o rutina bine alcatuita etc, de cateva saptamani il folosesc zilnic (seara). La primele aplicari, dimineata vedeam descuamari in special in zona dintre barbie si obraz. Acum, cand am ajuns la aplicare zilnica, patesc rar si mult mai usoare (se simte exact ca apa pe degete si uneori scap prea mult), dar totusi cand aplic pudra sau fond de ten ies in evidenta zone descuamate. In plus, pielea se inroseste putin dupa aplicare. In acelasi timp, tenul meu (gras, tendinta acneica, plin de puncte negre) se „incarca” repede, am neaparat nevoie de scrub de 1-2 ori pe saptamana.
    Sunt putin impartita. Excluzand varianta lotion si bazandu-ma pe PH, cred ca acest toner Clear este cel mai bland exfoliant 2% din gama Paulei. E corect? Stiu ca micile efecte secundare pe care le intampin sunt normale, dar cred si ca ar fi trebuit sa dispara pana acum. Oare, in ciuda tipului de ten care teoretic ar cere ceva chiar mai puternic, concentratia de 2% e prea mult pentru mine? Nu as vrea sa recurg la aplicarea la 2 zile pentru ca imi plac efectele produsului. Am vreo alta varianta in afara de a trece la gel 1% BHA?

    Multumesc!

    • Buna Ginny,
      Ar trebui sa aplici foarte putin produs, eu aplic atat de putin ca piele ramane uscata cand am terminat de intins produsul.
      Efectele adverse pot persista mult timp. Daca folosesti spf suficient de mare in fiecare zi din an si daca folosesti seara hidratare potrivita (eventual o hidratare suplimentara cu uleiuri) si totusi efectele adverse persista poti incerca 2% gel sau poti incerca 1% BHA.

  • Buna, am intrat si eu in posesia produselor comandate de la Paula. Am insa cateva nelamuriri:
    1. exfoliantul BHA se da pe toată fata sau doar pe zona cu probleme?
    2. După ce mă dau cu exfoliant îl mai clatesc sau peste el dau cu crema hidratanta?
    Multumesc,
    Claudia

    • Buna Claudia,
      Am raspuns cu siguranta la aceste intrebari in articole/comentarii. Daca citesti toate articolele despre exfoliere iti vei da seama ca exfoliantul se aplica pe tot tenul, seara sau dimineata, pe pielea curata si uscata si nu se clateste. Citeste te rog articolul despre introducerea exfoliantilor in rutina zilnica.
      Sa nu uiti de protectie solara zilnic, indiferent daca este soare sau nu. Crema hidratanta se aplica dupa exfolianti.

  • Buna Corina,
    In primul rand vreau sa-ti multumesc pentru efortul depus pentru a documenta si scrie articolele de pe acest blog. Acum doua saptamani te-am descoperit si dupa ce initial m-a coplesit multitudinea de informatii si link-uri din articole, am luat frumusel o foaie de hartie si un creion si am inceput sa sistematizez totul si sa incerc sa-mi creez o rutina de ingrijire a fetei pe baza a tot ceea ce ai scris.

    In al doilea rand, vreau sa te intreb si ti-as fi recunoscatoare daca m-ai putea ajuta in alegerea tipului de BHA din gama produselor de la Paula’s Choice (gel, lotiune sau lichid). Am destul de multe alunite pe fata si ma gandesc ca nu ar fi bine sa dau cu BHA pe ele. Crezi ca as putea „stapani” varianta lichida astfel incat sa nu ating alunitele, sau sa optez pentru o varianta mai vascoasa?

    Pe langa alunite, am reusit sa-mi fac si cateva pete de culoare maro deschis/ocru de la zgandarirea gresita a pustulelor; cred ca unele din aceste „rani” s-au transformat si in alunite la nivelul pielii. Ar trebui sa le evit si pe acestea (petele deschise la culoare)?

    Tenul meu este gras, cu tendinte acneice si multe pete rosii.

    Multumesc!

    • Buna Andreea,
      Exfoliantii nu au efect asupra alunitelor insa alunitele tale ar trebui examinate de un dermatolog, sunt mai multe tipuri.
      In principiu daca alunitele tale nu sunt ridicaturi din planul pielii nu ai restrictii de aplicare a BHA-ului. Pentru linistea ta ar trebui sa consulti un dermatolog.
      Pentru a preveni aparitia lor primul pas este protectia solara.

      • Draga Corina, ma atasez si eu ca o capusa de acest ultim raspuns si intind un pic coarda. A propos de alunite si protectia solara. Am un sot binecuvantat de la natura cu incredibil de multe alunite. Se fereste de soare tot timpul (maneci lungi, palarie sau sapca), dar nu foloseste de loc protectie solara. Pentru ca planuim o plecare intr-o zona cu soare, oare ar fi recomandat pentru el sa stea „la lumina” si in alt tip de haine decat pantaloni lungi, maneca lunga si palarie, daca foloseste un produs cu SPF 50? Asta daca il conving sa foloseasca asa ceva… 🙂 Nu de alta, dar e zona cu plaja, mare, soare, si ar fi cam aiurea sa steaq mereu inchis in hotel :))

        • Buna Simona,
          In afara de hainele cu SPF nici o haina nu protejeaza de toate razele UV (ma refer la haine usoare, de vara, bineinteles). Cu protectie solara SPF 50 reaplicata o data la doua, trei ore pielea sotului tau va beneficia de protectie maxima posibila impotriva razelor UV (98%).
          Sotul meu este scotian si are pielea extrem de sensibila la soare plin de pistrui mari si alunite, niciodata nu isi da tricoul jos decat daca intra in apa. Pentru el expunerea la soare poate duce la arsuri grave, s-a intamplat sa se arda in camera de hotel pentru ca soarele intra prin geam si ii ajungea pe picioare, imagineaza-ti ca a ajung la spital.
          Pe zonele neprotejate de tricou (brate, fata, urechi, gat, picioare) se da cu SPF 50, ii zice bandaj acestei creme 🙂 si reaplica mereu. Suntem foarte fericiti ca Marcus nu l-a mostenit pe el si are pielea mea, ceilalti doi copii ai lui sufera de aceiasi problema cu pielea.

  • Da, nu pot testa… Dar SPFul 45 de la PC are trecute % de filter chimice folosite. Daca teoretic as folosi aceleasi filtre cu acelasi %, ar fi interesant.

    Oricum, e un vis dragut 🙂 cred ca m-ar costa triplu. Daca pun si costume de transport, vama.. 🙂 dar o fata poate sa viseze ;))

    Am cautat in DM Nivea baby cuspf 50, cred ca l-am ratat. :)) Mai caut!

    • Buna Simona,
      Daca o sa incerci vreodata sa iti faci astfel de produse sa te feresti sa cumperi ingredientele filtre fizice, sunt de mai multe feluri si nu e usor de lucrat cu ele.
      Eu am luat Nivea de la Real, Auchan, etc.

      • pai nu la cele fizice ma refeream, ci la cele chimice : Avobenzone, Octocrylene, OM-Cinnamate, Oxybenzone – asta am vazut de vanzare… e drept ca preturile sunt prohibitive totusi, mai bine le cumpar gata facute 🙂

  • Buna Corina,

    folosesc exfoliantul gel cu 1% acid salicilic de la Paula’s Choice, la inceput am folosit zilnic ( o saptamana) apoi la 2 zile si incet incept am descoperit ca 1 data pe saptamana este ideal pentru mine, daca il folosesc mai des mi se descuameaza tenul destul de tare ( acest lucru este vizibil doar cand pun fond de ten pe fata si se vad cojite, d-aia am folosit un fond de ten mineral in perioada aceea).Intr-adevar tenul este mult mai curat, nu mai apar pustule dureroase ( oricu nu am avut probleme ft mari cu tenul dar aveam in permanenta 2-3 cosuri pe fata), ceea ce mi se pare ciudat este ca am in continuare la fel de multe puncte negre si nici sebumul in zona T nu s-a normalizat, oare mi-ar fi mai buna concentratia cu 2% sau sa incerc si un exfoliant pe baza de AHA? Am incercat pana acum Diacneal de la Avene care are 6% acid glicolic care nu mi-a facut absolut nimic la ten( l-am aplicat local pe cosuri, pe nas si barbie ptr punctele negre), apa de ploaie si Cleanance K tot de la Avene care are acid lactic deci un AHA care mi-a placut deoarece imi simteam pielea hidratata si destul de curata.Iti multumesc pentru toate informatiile pretioase pe care le gasesc pe blogul tau!!!

    • Buna Madalina,
      Daca folosesti BHA 1% o data pe saptamana este imposibil sa scapi de punctele negre, iar sebumul nu se poate ameliora in acest fel.
      Foloseste macar pe zona unde ai puncte negre exfoliant o data pe zi. Daca ti se descuameza piele foloseste un scrub usor cu ulei de samburi de struguri si zahar macinat, iar seara aplica in afara de crema hidratanta obisnuita si cateva picaturi de ulei vegetal (jojoba de exemplu).
      AHA-ul nu are efect asupra punctelor negre. Am scris un articol despre exfolianti cu efectele lor asupra pielii, il gasesti in categoria Ingrijirea tenului – Exfoliere.

    • Buna Cristina,
      Daca iti aplici acid salicilic cu PH-ul potrivit (intre 3 si 4) in concentratie de 98% pe piele chiar si pentru 2 minute ai toate sansele sa iti arzi pielea foarte rau. Citeste te rog toate articolele din categoria exfolianti, vei gasi raspunsul la toate intrebarile despre exfolianti si concentratiile lor.
      Salicilatul este o sare a un ester al acidului salicilic si nu are efecte exfoliante asupra pielii, este un derivat de acid salicilic, nu este acidul salicilic.

  • Buna Corina!
    Am citit toate articolele despre exfoliere chimica, dar nu am gasit in niciunul vreo informatie depre perioada maxima de folosire a produselor depre exfoliere chimica. Eu am lotiunea BHA 2% de la Paula Choice`s si am folosit-o la inceput mai rar, iar de o saptamana o folosesc zilnic, seara. Tenul meu arata impecabil(pt. mine)acum, nu mai am cosuri. Il pot folosi in continuare cat doresc? Afecteaza tenul daca este folosit un timp indelungat? E nevoie de pauze?

    Multumesc mult!

    • Buna Ioana,
      Il poti folosi cat doresti tu, nu afecteaza tenul. In timp poate vei schimba cu alti exfolianti, dar poate fi folosit ani de zile, cu aplicari de o data sau maxim doua ori pe zi. E nevoie de pauze doar daca pielea se descuameaza (de exemplu vara, cand radiatiile sunt foarte puternice).

  • Buna , vreau sa stiu si eu ce crema sa folosesc , cu brevoxyl nu prea si-a facut efectul … doar pe frunte 100 % mi-a trecut dar pe obraji si barbie putin .. Cu acest gel imi pot remedia problema ? Sau alta crema ?

    • Buna Costel,
      O rutina corecta de ingrijire iti poate fi de ajutor: curatarea tenului, exfoliere, produs antibacterian (benzoyl peroxide sau acid azelaic), protectie solara si hidratare potrivita tipului de ten.

  • Imi poti spune ce produse ar fi potrivite pentru mine ? pentru curatarea tenului ,exfoliere, produs antibacterian (benzoyl peroxide sau acid azelaic) – BREVOXYL , protectie solara

    • Buna Costel,
      Eu recomand gama Paula’s Choice. Trebuie sa stiu mai multe despre tenul tau, ca de exemplu tip de ten, cum se prezinta porii, ce alte probleme mai ai in afara de pustule, ce diagnostic ai pentru afectiunea ta, ce anume iti cauzeaza acele pustule, etc.



Te rog să citești cu atenție articolele de pe acest blog și comentariile (folosește motorul de căutare din partea dreapta, sus), pentru majoritatea întrebărilor tale există deja un răspuns scris. Te rog să îmi scrii așa cum ți-ai scrie ție (reclamele, sfaturile impertinente și altele de genul nu vor fi aprobate).

Comentariul tău va fi aprobat atunci când voi avea răspunsul potrivit întrebării tale și timpul necesar pentru a-l scrie. Din lipsa de timp nu voi răspunde întrebărilor care cer analiza listei de ingrediente a produselor cosmetice.

Pentru recomandări și întrebări despre produsele Paula's Choice te rog scrie mail la info@paulaschoice.ro.

Mulțumesc pentru înțelegere. Multă sănătate!

Scrie un comentariu

Toate drepturile asupra conținutului sunt rezervate Pasagera.ro. Reproducerea informațiilor de pe site este strict interzisă și pedepsită conform legii drepturilor de autor.