Iritanţi şi alergeni

Acţiunea substanţelor iritante cauzează imediat inflamarea pielii chiar dacă  nu se poate vedea cu ochiul liber şi la fel de repede poate cauza formarea pustulelor de acnee sau alte afecțiuni cutanate (dermatită atopică, dermatită medicamentoasă, dermatită de contact, dermită iritativă), poate cauza înroşirea pielii, uscarea exacerbată (care poate bloca porii), alergii sau în cel mai rău caz poate cauza spargerea capilarelor de la suprafaţa pielii.

Iritarea cronică şi inflamarea pot distruge bariera protectivă a pielii, iar în timp pot distruge colagenul şi elastina din componenţa pielii, pot cauza mutații celulelor afectate , pot înrăutăți aspectul porilor măriți și producția de sebum a glandelor sebacee.

Ce ne irită pielea? Mulţi factori externi sunt iritanți: expunerea la soare, apa foarte rece, apa fierbinte, sauna, fumul, poluarea aerului, săpunurile care usucă în exces (în special cele solide), scrub-urile dure şi frecvente, multe substanţe prezente în produsele cosmetice, etc. Important este să ştim că, deşi pielea nu pare iritată sau nu simte pe moment iritația, distrugerea pielii se întâmplă de fiecare dată şi în timp se văd consecinţele.

Ce putem face pentru asta? Putem evita ingredientele şi elementele iritante, dintre care soarele are cel mai mare potențial iritant. Cel mai mare bine pe care îl puteţi face pielii este să folosiţi o cremă cu protecţie solară în fiecare zi din an, iar asta nu numai pentru că soarele este un potenţial iritant. Un alt iritant important este fumul, evitaţi locurile în care se fumează şi dacă sunteţi fumători lăsaţi-vă de fumat.

Cele mai bune rezultate asupra pielii se văd atunci când prevenim iritația prin evitarea iritanților de orice fel  şi apoi tratând zonele iritate. Folosirea unor produse care sunt blânde cu pielea şi au un potenţial iritant sau alergen cât mai mic este esenţială pentru a avea o piele sănătoasă.

Cele mai comune ingrediente iritante pentru piele sunt:

– Alcoolul (alcohol, SD alcohol, alcohol denat, ethanol, denatured alcohol, ethyl alcohol, methanol, benzyl alcohol, isopropyl)
– Camforul (camphor)
– Suc de citrice şi uleiuri de citrice (lemon oil, citrus oil, citrus extract)
– Eucaliptul (eucalyptus)
– Parfum (parfum, fragrance)
– Mentol (menthol)
– Menthyl lactate
– Menta (mint)
– Peppermint
– Sodium lauryl sulfate
– Bergamot
– Scorţişoara (cinnamon)
– Clove
– Eugenol
– Grapefruit
– Lemongrass
– Sucul de lămâie, portocale, căpşuni, rosii, kiwi
– Uleiuri esenţiale (essential oils)
– Wintergreen
– Witch hazel
– Ylang ylang

Aceste ingrediente sunt atât de comune, aţi fi surprinşi să ştiţi în câte produse se găsesc.

Produsele aplicate pe piele nu trebuie să înroşească pielea sau să usture ca să aibă efect, iar dacă acest lucru se întâmplă evitaţi să mai folosiţi acele produse. Există o singură excepţie de la această regulă: în primele zile de folosire a exfolianţilor chimici, a produselor antibacteriene, a unor retinoizi se poate simţi o uşoară usturime, asta înseamnă că este nevoie să folosiţi mai rar produsele, iar dacă senzaţia continuă puteţi să opriţi folosirea lor.

Cele mai comune produse iritante:
– Scrub-urile prea abrazive
– Loţiuni astrigente care conţin de fapt ingrediente iritante
– Loţiuni tonice care conţin ingrediente iritante
– Mănuşi pentru scrub
– Apa fierbinte sau apa rece
– Măşti care conţin ingrediente iritante (în special cele făcute în casă)
– Loofah
– Săpunurile solide

Ten iritat – Rutina zilnică de îngrijire și măsuri de urgență pentru ameliorarea iritației

În cazul alergiilor pielea se înroşeşte şi apare senzaţia de mâncărime. Există persoane predispuse la alergii, despre nevoile acestui tip de ten o să scriu în alt articol.

Bibliografie
Inflammation Research
Skin Pharmacology and Physiology
Journal of Investigative Dermatology
Journal of Cosmetic Dermatology
Mechanisms of Ageing and Development
British Journal of Dermatology
Rejuvenation Research
Skin Research and Technology
Contact Dermatitis
Journal of Biochemical and Molecular Toxicology
Dermatotoxicology
The Original Beauty Bible, Paula Begoun
Journal of Dermatology Science
Skin Pharmacology and Applied Skin Physiology

97 comentarii

Scrie un comentariu
  • Abia astept articolul despre persoanele predispuse la alergii, am dat search si nu am gasit nimic despre, deci sper sa nu postez iarasi aiurea. Ma intereseaza mult deparece eu sunt o persoana cu dermatita atopica.

    • Buna Dia,
      Alergiile sunt un lucru foarte bine definit, iar dermatita atopica e o dermatita care nimeni nu stie in ce categorie sa o bage si cum sa o trateaze (de fapt e mai mult decat atat, dar asta e un alt subiect). Nu am scris inca despre alergii, il notez ca si subiect si o sa apara cat mai repede.

  • Multumesc pentru raspunsul la comentariul de la un alt post. Nu am inca ingredientele cremelor despre care te-am intrebat dar voi face rost de ele 🙂

    Acum as vrea sa te rog sa-mi recomanzi un demachiant pentru toata fata (nu doar pt ochi) si o lotiune tonica accesibile ca pret si care sa se gaseasca in comert (sa nu fie nevoie sa le comand de pe vreun site) pentru ca am ramas fara si trebuie sa-mi cumpar urgent si nici bani foarte multi nu am 🙁 Mersi anticipat

    • Buna Pat,
      In primul rand nu stiu ce tip de ten ai, in al doilea rand exista liste cu produse recomandate. Si cel mai important: citeste te rog Ce tonifica tonerul?

  • P.S. Eu am tenul acneic de la 13 ani…dar in ultima vreme nu mai este gras, ci sensibil spre uscat (cel putin asa mi se pare mie…si simt nevoia sa il tot hidratez), in continuare cu acnee. Mi-ar fi de mare ajutor un sfat de la tine…

    • Buna Pat,
      Da, sunt ok demachiantele despre care vorbesti, la fel de bun si fara iritanti este cel de la Farmec, dar trebuie sa te speli pe fata dupa ce le te demachiezi.
      Daca ai tenul uscat si sensibil in nici un caz nu ai nevoie de un toner de pe piata din Romania, iti vei face doar rau cu alcool, sulf si alti iritanti.
      Pe post de hidratare poti folosi si uleiuri, cred ca ar trebui sa citesti mai multe articole dedicate acneei, hidratarii, exfolierii, etc. Eu nu recomand produse care nu sunt formulate bine doar de dragul de a recomanda ceva.
      Pentru ten este mai bine sa nu folosesti nimic decat sa folosesti iritanti sau produse nepotrivite care pot duce la blocarea porilor, acnee, etc.

  • Am citit articolul si inteleg ca tu folosesti lotiune tonica de la Paula’s Choice, dar eu nu imi permit in acest moment (intentionez sa-mi iau si eu produse de la ea in viitor, macar lotiunea exfolianta cu BHA).

    Ma gandeam sa-mi iau de la Cosmetic Plant un demachiant marcat de tine cu verde (bine formulat) …eu vreau ceva care macar sa nu-mi faca mai mult rau, daca bine nu poate sa-mi faca :)) (am un ten cu mari probleme…pot iesi pe strada, dar e un stres permanent cu machiajul, care trebuie sa si ascunda dar sa fie si discret, sa nu imbatraneasca etc :)) Iar diminetile sunt o sursa permanenta de depresie, cand ma vad in oglinda nemachaiata 🙁 )

  • gata 🙂 🙂 🙂 Am cautat pe blogul tau…o sa-mi iau demachiantul de la Boots! Yey 🙂 Mersi mult, blogul tau e cel mai tare! In continuare insa nu am habar ce lotiune tonica sa-mi iau din comert care sa nu faca rau si sa fie si accesibila, nu am gasit nimic pe blog 🙁

    • Buna Pat,
      In continuare cred ca nu ai inteles ce inseamna o lotiune tonica si iti repet ca nu este nevoie sa achizitionezi nimic din ce gasesti pe rafturi in Romania.

  • Pai…as vrea o lotiune astringenta (pasul 3 adica, 1. dupa demachiant, 2. curatat cu lotiune solubila si inainte de pasul 4 = hidratare)…la asta ma refeream. Am inteles ca lotiunea „tonica” nu tonifica si imi cer scuze pentru ca nu stapanaesc foarte bine terminologia (sunt departe de a fi experta si de-asta imi si place blogul: pentru ca citindu-l macar aflu cate ceva despre cum sa nu-mi mai fac rau zilnic cu diverse produse cumparate random in necunostinta de cauza). Nu vreau „tonifiere”, vreau doar ceva care sa inchida porii, asa cum vad ca se recomanda peste tot 🙂

    Am inteles ca ce exista in comert in Romania nu e intotdeauna cea mai buna alegere, dar momentan nu imi permit sa fac comanda de la Paula’s Choice si alte marci dinafara (poate peste o luna…problema e ca mie demachiantul si lotiunea „tonica”-astringenta mi s-au terminat acum si nu pot astepta o luna 🙂 )

    • Buna Pat,
      Daca ar exista ceva care sa inchida porii atunci nici o femeie nu ar mai avea pori mariti, nici macar eu. Suntem chiar in subsolul articolului despre iritanti, am scris clar ca lotiunile astringente nu fac bine.
      Cumpara-ti demachiantul si uita de tonifiante astrigente.

  • Mersi mult, Corina! Cred ca asta vroiam sa aud (citesc :p): sa uit de astringent! Si eu simteam ca astringentele nu imi fac bine, dar toata lumea le recomanda ca pas important in igiena zilnica a fetei si am zis ca na, ma ustura putin, dar trebuie sa suport, ca poate au efect benefic pe termen lung. Gata, acum, cu ajutorul tau, m-am hotarat sa renunt la ele. Deci doar demachiant sa fie ! :))

    • Buna Pat,
      Da, ai nevoie de demachiat si daca ai buget restrans si totusi vrei si pentru ochi le poti achizitiona pe cele de la farmec. Dupa demachiere ai nevoie sa te speli pe fata. Dupa ce te speli trebuie sa hidratezi. Acestia sunt pasii de baza seara. Poti citi articolele cu rutina zilnica, acolo am explicat mai pe larg.

  • Mersi mult pentru raspuns, Corina! Tot rasfoind blogul, pana la urma am hotarat asa: o sa-mi iau demachiant de la Boots si spuma de curatare tot de la ei, mai ales ca sunt la reducere la Sensiblu, din cate am inteles. Cu crema hidratanta voi vedea la ce o sa ma hotarasc pe viitor, inca sunt in tatonari :). La lotiunea tonica renunt (azi de dimineata, inainte sa vorbesc cu tine, am folosit ce mai ramasese din lotiunea mea de la Elmiplant si am avut senzatia de usoara usturime si pielea cam inrosita toata ziua…deci clar imi face mai mult rau).

    • Buna Simona,
      Jurnalele la care fac referire sunt jurnale care au taxa pentru a le putea accesa, din pacate nu sunt dispusa sa impart cu toate cititoarele user-ul si parola mea, sper ca intelegi de ce. Dar poti cauta site-urile respective, cateodata lasa arhivele vechi la liber. Unele nici macar nu sunt online ci sunt tiparite.
      Bibliografia o scriu pentru a fi clar ca nu eu am inventat cele spuse in articol si ca au o baza reala. Nu imi asum munca altora, eu doar sitetizez in cateva pagini niste studii si rapoarte la care am acces. Articolele care nu au bibliografie sunt articole care nu au nevoie de asa ceva, pareri personale, sfaturi din experienta, etc.

  • Aha, am crezut ca sunt articole online, nu stiam ca sunt jurnale la care esti abonata. Si e firesc sa nu oferi user si parola. Eu vroiam sa si citesc studiile respective, asa ca o sa incerc sa caut articolele. multumesc pt raspuns!

  • Este uimitor ce sursa de informatii eronate poate fi internetul.Tocmai citeam despre o masca cu ceai verde,argila(bine pana aici)…si parti egale de ceai de manta si otet…tipa respectiva aplica apoi un tonic din otet,ceai verde si ceai de menta….nici nu vreau sa ma gandesc la rezultate…

  • Buna!
    Am vazut in lista cu iritanti si capsunele. Eu am folosit de cateva ori o masca home made din capsuni si miere pt ca am aflat despre capsune ca sunt foarte buni exfolianti si contin multe vitamine benefice vindecarii acneei. Ar trebui sa incetez sa o mai folosesc?
    Si mai voiam sa te intreb daca gelul de la frunzele proaspete de la aloe vera poate vindeca acneea sau cel putin petele si cicatricile. De 3 zile am inceput sa aplic seara pe fata gel de la frunze de aloe si il las sa actioneze pana dimineata. Nu am vazut cine stie ce imbunatatiri, doar ca a mai atenuat din roseata cosurilor. Crezi ca e bine ce fac? 😀

    • Buna bubu,
      Nu e asa simplu cu exfoliantii. Si cu siguranta mastile cu capsuni si miere nu te vor vindeca de acnee. Pentru acnee ai avea nevoie de masti anti iritante pentru a ajuta procesul de vindecare si mai ales de tratamente specifice. Despre toate astea (acnee, exfoliere) poti citi in categoriile respective.
      Sucul proaspat de aloe vera este anti inflamator si anti iritant si va face exact ce a facut: va atenua iritatia si pustulele. Insa singur gelul nu va face minuni, e nevoie de o intreaga schema de ingrijire a tenului acneic , gasesti idei in articolul Ingrijirea tenului acneic – rutina zilnica.

  • Buna Corina, observ mai sus linalool-ul inclus intre ingredientele posibil iritante pentru piele. As vrea sa te intreb daca ai citit si tu despre linalool ca fiind si citotoxic?

    Am citit despre aceasta pe site-ul Paulei (Paula’s Choice)… insa alte surse credibile si serioase de informare nu am la indemana, de aceea intreb.
    Vad inclus linalool-ul, de pilda, in fdt. Dior, in parfumuri Givenchy, in creme dermo-cosmetice, cum-s cele de la Isis dar si in creme/lotiuni care-s in supermarketuri, Olay, de exemplu.

    Sa inteleg ca in cantitati mici nu are efect citotoxic? ci doar daca se abuzeaza de produse care-l contin?

    • Buna Delia,
      Linaloolul este citotoxic, eu nu folosesc produse care il contin. Cu parfumurile insa e o alta discutie, ele sunt in totalitate iritante, dar bineinteles ca nu trebuie sa renuntam la ele, am scris despre asta un articol.

  • Buna Corina!
    Am mainile foarte uscate, iar dr dermatolog mi-a spus ca am dermatita si mi-a recomandat sa renunt la sapun si sa ma spal cu gel de la Ivahidra+ si sa folosesc crema de maini tot din aceeasi gama. Ce parere ai? Imi recomanzi altceva? Din pacate nu gasesc pe net lista cu ingrediente, dar , daca nu cunosti produsele voi merge in farmacie sa o copii.
    Multumesc anticipat!

    • Buna Cristina,
      Ti-a spus si ce fel de dermatita ai si ce anume trebuie sa faci sa iti vindeci totusi pielea?
      Pentru ca intradevar, sapunul solid este un iritant major si daca ai dermatita pe piele trebuie sa folosesti produse extrem de blande. Nu cunosc produsul, spune-mi ingredientele.
      Ai nevoie si de hidratare bineinteles ai ai nevoie de un produs care sa iti vindece dermatita.

  • Buna Corina. Revin cu ingredientele celor 2 produse.

    1. Ivatherm Ivahidra + gel spalare pentru piele sensibila cu tendinte atopice
    aqua, acrylate copolymer, disodium, coco-glucoside citrate, butylene glycoc, cocamidopropyl betaine, herculane thermale spring water, glycol distearate sodium hydroxide, phenoxyethanol, cocoglucoside, sodium chloride, parfum, glyceryl stearate, methyparaben, buthylparaben, ethylparaben, benzaic acid, xylityglucoside, anhydroxylital, xylital, mentha piperita extract

    2. aqua, herculane thermale spring water, peg-6 stearate , peg-32 stearate, butyrospermum parkii (shea) butter, glycerin, paraffinum liquidum (mineral oil), cyclamethicone stearic acid, hydralized viola tricelor extract, phenoxyethanol, methylparaben, propylparaben, butylparaben, ethylparaben, isobuthylparaben, parfum, bisabdol, chlorphenesin, tocopheryl acetate, peg-8, totopheral, ascorbyl palmitate, ascorbic acid, citric acid, sodium hydroxide

    Nu mi-a zis ce fel de dermatita am, dar mi-a spus ca probabil am intrat in contact cu substante – detergenti si daca voi folosi aceste 2 produse sigur imi va trece. Pe net am citit ca e vorba de dermatita de contact.
    Ce parere ai? Scuza-ma daca am mai gresit denumirile

    • Buna Cristina,
      Nu inteleg de ce daca ai dermatita de contact ti se recomanda un produs care contine menta. Nu conteaza ca este in concentratie mica, este acolo si este iritant. Ai nevoie de orice produs bland de curatare. In lista de geluri de dus gasesti un produs de la Jason. Acela are un pret si o formula excelenta.
      Crema de maini contine unt de shea si ulei mineral pentru hidratare. Contine si iritanti. Mai bine folosesti ulei de samburi de struguri, o sa ai rezultate la fel de bune.

  • Pana imi procur un produs la comanda, am mai fost prin farmacii si am mai gasit o crema de maini . Am copiat ingredientele si le-am cautat in dictionar. Cele pe care le-am gasit sunt cu smile face in dictionarul Paulei, insa cateva dintre ele nu le-am gasit. Ma poti ajuta sa imi zici daca sunt bune? este vb despre: Perfluoropolymethy Lisopropyl Ether; methoxycinnamate; Hydroxypropyl Starch Phosphate; SODIUM ACRYLATE. Multumesc tare mult si ma scuzi ca te tot deranjez.

    • Buna Cristina,
      Pe primul ingredient l-am vazut foarte rar si nu stiu ce este, al doilea este un ingredient protectie solara, al treilea este un agent de ingrosare, iar ultimul este un polimer, bun absorbant de sebum.

    • Buna Bianca,
      Uleiul de scortiosoara nu poate mari buzele cum de altfel nici un ingredient nu poate mari buzele doar plin aplicare externa. Tot ce poti obtine este o eventuala iritatie daca pielea nu iti tolereaza scortisoara.

  • Bună Pasagera,

    am o alergie la produsele care conțin factori de protecție solară, dar numai la unele branduri. De exemplu sunt alergică la toate produsele Avon care conțin SPF, la loțiunile lor de plajă, dar și la cremele de față. Am mai testat și o loțiune de plajă de la Garnier, și sunt alergică, și ieri am ieșit la soare puțin, și am folosit o loțiune de la SebaMed (aici e produsul și lista ingredientelor: http://www.sebamed.com/5090.html?&L=1), și acum sunt plină de mici puncte roșii care mă mănâncă rău.

    De obicei acestea încep să apară la o oră-două după aplicarea produsului, și când au apărut ieri am făcut un duș repede, dar tot s-a agravat.Petele trec după câteva zile, dar până atunci e foarte rău, și ar fi super dacă aș ști la ce ingredient sunt alergică, ca să pot evita acele produse care îl conțin.

    Acum singura mea opțiune este să testez fiecare produs, și să văd dacă apare vreo reacție, dar așa de cele mai multe ori cumpăr un produs foarte scump (în speranța că e mai bun sau mai natural) despre care aflu ulterior că sunt alergică, și mă aleg și cu alergia, și trebuie să arunc și produsul.

    Până acum știam de o loțiune de plajă pentru copii de la oriflame, și de produsul SebaMed de care menționam mai sus că sunt safe pentru mine, când le-am testat nu am avut nici o reacție alergică, așa că m-am oprit cu testarea altor produse. Dar ieri cum nu mai aveam loțiune rămasă din anul trecut și aveam nevoie de una repede repede, am luat acela de la SebaMed, dar se pare că sunt totuși alergică la el.

    Ai avut asemenea experiență tu sau una dintre cititoarele tale? Ai idee care ar putea fi acel ingredient de care să mă feresc? Sau care ar fi acel produs care e relativ ușor de achiziționat în România și nu provoacă alergii? Știu că protecția solară e foarte importantă pentru piele, dar în aceste condiții cred că fac mai mult rău prin aplicarea unui lor și mai bine mă ard la soare, sau stau în casă și îmbrăcată toată vara 🙁

    Mulțumesc anticipat pentru răspunsul tău,
    A.

    • Buna A,
      Este posibil sa fii alergica la anumite ingrediente SPF si poti stii la ce ingrediente esti alergica doar testand. Citeste te rog articolul acesta:https://pasagera.ro/la-cumparaturi-de-cosmetice-produsele-cu-factor-de-protectie-solara.html
      Iti recomand sa gasesti mostre de produse cu SPF pe care sa le testezi pentru a afla care sunt ingredientele pe care nu le tolerezi. In farmacii gasesti mostre la anumite produse cu SPF, poti cere si tu pentru testare.
      In produsul spre care imi dai link sunt mai multe ingrediente spf, nu inseamna ca esti alergica la toate, poti fi alergica la unul sau mai multe. Cele continute in produsul tau sunt urmatoarele:
      1. Octocrylene
      2. Butyl Methoxydibenzoylmethane – se mai numeste si Avobenzone
      3. Diethylamino Hydroxybenzoyl Hexyl Benzoate – se mai numeste si Uvinul A Plus
      4. Titanium Dioxide
      5. Diethylhexyl butamido triazone – se mai numeste si Uvasorb HEB
      6. Bis-Ethylhexyloxyphenol Methoxyphenyl Triazine – se mai numeste si Tinosorb S

      Dupa cum vezi produsul contine foarte multe ingrediente necesare protectiei solare. In plus contine si parfum care irita tenul.
      Poti incerca sa folosesti produse doar pe baza de ingrediente minerale (titanium dioxide si zinc oxide), acelea sunt cel mai putin probabil sa te irite, dar au si ele neajunsurile lor, detalii gasesti in articolul spre care am facut trimitere mai sus.
      Daca stii lista de ingrediente a produselor pe care le-ai folosit fara probleme poti sa le scrii aici si putem compara produsele. As prefera sa scrii ingredientele asa cum sunt ele listate pe ambalaj, uneori pe internet, chiar pe site-uri oficiale, lista de ingrediente nu este actualizata, iar produsele au fost reformulate.

  • buna,am descoperit de putin timp acest site si sunt incindata deoarece sunt extenuata de medicii dermatologi,la care am apelat inclusiv in Austria.Am mare nevoie de ajutorul tau si-mi pot permite orice crema sau tratament numai sa vad rezultate.Am un ten mixt ,sensibil,cu pustule si alergic;uneori si cu o roseata .Mi-am comandat 15 testere de la paula’S choise si astept cu nerabdare comanda.Acum folosesc produsele de la LRPosay toleriane ca si crema de curatare si hydreane legere ca si hidratare precum si un antibiotic oral prescris de dermatolog.Am ajuns la capatul puterilor,simt ca orice as incerca nu am efectul scontat,te rog daca ai putea sa ma sfatuiesti ce sa folosesc si eu voi urma cu strictete stiind ca nu pot avea rezultate imediate dar sunt disperata.multumesc.

    • Buna Andreia,
      Stii la ce este alergic tenul tau? De ce folosesti antibiotic, pentru acnee? Ti s-a facut analiza bacteriologica si antibiograma in urma careia sa ti se recomande antibioticele?
      Te pot ajuta sa iti construiesti o rutina zilnica, dar trebuie sa stiu ce anume doresti sa ameliorezi/vindeci pe tenul tau si mai ales e nevoie sa citesti mai multe articole pentru a intelege cum functioneaza pielea, ce nevoi are si ce nu e nevoie sa folosesti, etc.

  • corina,te rog pot sa mi spui si mie emailul tau? mi-am prins urechile pe site ,si nu pot a ti trimit mail ,in care sa atasez si o poza,si as vrea sa ma ajuti cu rutina tenului meu ,daca se poate.Am dat o comanda Paula s Choice,acum o astept si am nevoie de cateva sfaturi..
    Multumesc anticipat!

  • Buna,
    De ce este loofah iritant? Eu il folosesc si pe corp si pe fata (cel de fata mai moale, bineinteles). Nu am observat niciun efect neplacut si imi place ca imi lasa pielea si tenul curate.
    Multumesc frumos,
    Elena

    • Buna Elena,
      Pentru ca este mult prea abraziv pentru piele si chiar daca nu se vede la suprafata pielii el irita. Daca folosesti sau nu loofah este o alegere personala.
      Eu prefer ca exfoliant mecanic zat de cafea sau malai in ulei de samburi de struguri pentru corp si zahar macinat fin in ulei de samburi de struguri pentru ten.

  • Buna Corina,
    Am citit lista de ingrediente iritante pentru piele si am fost surprinsa sa intalnesc si scortisoara pe care chiar ma straduiam sa o folosesc cat pot de des in faimoasele masti cu miere 😀 Sa inteleg ca aceste masti reprezinta un alt mit nefast? Iti multumesc de pe acum pentru un eventual raspuns 🙂

  • Buna,scz ca postez aiurea dar nu stiu unde sa scriu exact.Azi am aplicat produsul de la pc hydrator si mi-a luat fata foc,desi normal e indicata pt ten mixt ca al meu chiar daca am eczema(dermatita).Nu stiu ce sa mai folosesc,dr mi-a dat eritromicina si o crema grasa precum si toleriane aplicat seara,dar nu vad nici un rezultat.Parerea mea e ca am dermatita atopica ,insa avind zona T Nu mi s-a facut nici o antibiograma ptmai grasa nu pot folosi creme f emoliente.Nu mi s-a facut antibiograma pt ca in general sunt puncte rosii fara lichid in ele si mai am multe pete rosii,de fapt toata fata mea e rosie(aproape)Imi doresc sa nu mai am punctele si petele astea,si am observat ca se irita si in contactul cu apa.Mi-am comandat moisture boost,tonerul resist,si sunscreen spf 30,si mai am skin balancing cleanserul,BHA1%,si crema matifianta spf 15.Te rog ,am nevoie de ajutorul si sfaturile tale pt ca nu mai stiu ce sa ofer pielii sa-si revina.Fa-mi o rutina daca e posibil astfel incit sa nu ma mai irit,si in functie de produse,dar daca crezi ca nu am facut alegerea ideala,at.imi voi cumpara altceva.(cu ex. ca eu locuiesc in strainatate si nu -mi sunt toate disponibile)ms frumos.

    • Buna Andreia,
      In cazul in care pe ten ai o eczema orice produs trebuie testat cu mare atentie deoarece tenul este extrem de sensibil si nu tolereaza ingrediente, chiar daca ele sunt excelent formulate.
      Pentru eczema antibioticele nu au nici un efect, iar pentru hidratare ar trebui sa folosesti produse foarte simplu formulate, uleiurile sunt ideale in acest caz.
      In cazul in care apa te irita e nevoie sa o fierbi inainte sa o folosesti sau sa folosesti apa plata in speranta ca in acest fel nu te vei mai irita.
      Eu as incerca cateva zile doar ceaiuri (reteta o gasesti in articolul despre ten iritat) si seara hidratare cu ulei de jojoba, iar in timpul zilei un SPF, sa ajuti pielea sa se vindece dupa iritatia produsa de Skin Hydrator.
      Cand incerci produsele PC sa le incerci pe rand, fiecare cate 3-4 zile, sa te asiguri ca nu te irita. Ultimul pe care il incerci sa fie BHA-ul.
      SPF-ul 15 sa il incerci primul. Toate produsele PC care nu iti sunt potrivite sa le returnezi, ai la dispozitie 30 de zile. Sunt ok produsele pe care le-ai comandat, nu stiu ce SPF 30 ai ales, eu as fi ales spray-ul pentru tine.
      Moisture Boost este perfect, sa nu alegi creme grase pentru ca nu te ajuta cu eczemele, dimpotriva.

      • Doar un comentariu scurt: am inteles de la fetele care sunt parteneri ca ele nu pot returna un produs care nu prieste unei clientute. Daca ai luat direct de pe site, politica de returnare este valabila. Sper ca nu am intelesesem greșit 🙂

        • Buna Simona,
          Se pot returna produsule chiar si la parteneri, in anumite conditii. De exemplu un produs care are pompa si nu functioneaza sau un produs care cauzeaza o reactie alergica violenta.
          Da, politica site-ului de returnare este valabila, ai inteles corect.

    • Multumesc mult pt. raspuns si asa o sa procedez,insa mi-as dori si un mix de uleiuri potrivite pielii mele.Ce mi-ai recomanda?Crema cu spf 15 nu o tolerez decit pe zona T,si aseara am folosit o mostra cu Aha si am avut o reactie buna (un pic de roseata si piscaturi) dar nu exagerate ,si da o sa ascult sfaturile tale pt. ca datorita tie am descoperit produsele pc care sunt superioare fata de tot ce am incercat.Si ce parere ai de moisture boost cu SPF30?e posibil sa-mi tolereze tenul,fiind din aceeasi gama?In speranta ca nu te-am deranjat prea mult iti multumesc mult de tot,pt ceea ce faci.

      • Buna Andreia,
        Trebuie sa verifici daca ingredientele din SPF-ul tau sunt aceleasi cu cele din Moisture Boost.
        Pentru tenul tau incearca o combinatie de jojoba, borago, evening primrose, rose hip, hemp (te va ajuta mult cu dermatita) si daca vrei si samburi de struguri.

  • Buna,
    Ce parere ai despre
    Crema hidratanta gerovital plant:Aqua, Glyceryl Stearate, Xylitylglucoside, Anhydroxylitol, Glycerin, Cetearyl Alcohol, Ceteareth-20, Simmondsia Chinensis Seed Oil, Glycine Soja Oil, Octyldodecanol, Dimethicone, Phenetyl Alcohol, Dimethicone, Phenethyl Alcohol, Caprylyl Glycol, Polycrylamide, C13-C14 Isoparaffin, Laureth-7, Theobroma Cacao Seed Butter, Propylene Glycol, Hypericum Perforatum Flower / Leaf / Stem Extract, Thymus Serpillum Extract, Althaea Officinalis Leaf Extract, Equisetum Arvense Extract, Alcohol, Leontopodium Alpinum Extract, Parfum, Edta, Bha, Plukenetia Volubilis Seed Oil, Glycosphingolipids, Sodium Surfactin, Phospholipids, Tocopheryl Acetate, Cholesterol.
    Tonic hidratant gerovital plant: Aquq, Propylene Glycol, Phenethyl Alcohol, Caprylyl Glycol, Xylitylglucoside, Anhydroxylitol, Xylitol, Peg-40 Hydrogenated Castor Oil, Hypericum Perforatum Flower / Leaf / Stem Extract, Thymus Serpillum Extract, Althaea Officinalis Leaf Extract, Equisetum Arvense Extract, Leontopodium Alpinum Extract, Parfum.
    Gel spumant antimicrobian Gerovital plant: Aqua(Water), Cocamidopropyl Betaine , Glycerin , Carbomer Triethanolamine , (Basil) Flower/Leaf/Steam Extract, Phaseolus Vulgaris Extract, Hedera Hexil Extract, Propylene Glycol ,PEG-40 Hydrogenated Castor Oil , Sodium Benzoate, Lactic Acid, EDTA, Parfum, Methylchloroisothiazolinone si Methylsothiazolinone
    Gel exfoliant zilnic Elmiplant: Aqua, Sodium Laureth Sulfate, Acrylates / Palmeth-25 Acrylate Copolymer, Cocamidopropyl Betaine, Bambusa Arundinacea Stem Extract, Phenoxyethanol, Parfum, Mannitol, Sodium Hydroxide, Cellulose, Ethylhexylglycerin, Capryloyl Glycine, Tetrasodium EDTA, Tocopheryl Acetate, Cymbopogon Flexuosus Oil, Hydroxypropyl methylcellulose, CI 77289.
    Mersi!

    • Buna Aliona,
      Crema: banala, contine o gramada de iritanti. Nu o recomand.
      Gelul spumant: contine multi iritanti. Nu il recomand.
      Gelul exfoliant: E ok, in afara de parfum si ulei de lemongrass nu contine iritanti, concentratiile sunt foarte mici, ingredientele sunt listate dupa conservanti. Este un scrub.

        • Buna Simona,
          Da, este extrem de emolienta, din punctul meu de vedere potrivita doar tenului uscat, dar producatorul o recomanda pentru toate tipurile de ten, in categoria crema de zi. Ambalata in borcan, desigur.
          Crema de zi ar trebui sa contina ingrediente factor de protectie, dupa cum bine stim cu totii.

          • A propos de asta, eu mai folosesc creme de zi fara SPF dar pe deasupra folosesc spray-ul cu SPF 30 de la Paula. Probabil ca si pentru altetipuri de ten ar putea sa fie bine primit. In general nu folosesc make-up, il tin in geanta si mai reaplic pe timpul zilei.

          • Buna Simona,
            Depinde de tipul de ten. Se poate aplica o crema fara SPF daca este nevoie inainte de crema cu SPF. Impartirea cremelor in categorii „de zi” si „de seara” nu este foarte potrivita. Din punctul meu de vedere o crema de zi trebuie sa contina SPF, iar una de seara, nu.

  • Buna Corina!
    Apelez si eu la tine.
    Folosesc de 1 sapt o alta crema hidratanta si anume TOLERIANE RICHE (crema protectoare calmanta)
    Am efectuat o sedinta de laser fraxel si am nevoie de hitratare intensa.Problema e ca in zona maxilarului si pe gat unde am pustule ma irita(pielea se inroseste si apare si pruritul).M-am uitat pe ingrediente si nu imi dau seama de la ce as putea sa ma irit,poate ma poti ajuta tu sa imi dau seama.
    Contine:
    -AQUA
    -ISOCETYL STEARATE
    -CYCLOPENTASILOXANE
    -SQUALANE
    -BUTYROSPERMUM PARKII
    -GLYCERIN
    -CETYL ALCOHOL
    -ALUMINIUM STARCH OCTENYLSUCCINATE
    -PENTYLENE GLYCOL
    -PEG-100 STEARATE
    -GLYCERYL STEARATE
    -DIMETHICONOL
    -SODIUM HYDROXIDE
    -ACRYLATES/C10-30 ALKYL ACRYLATE CROSSPOLYMER
    -STEARYL ALCOHOL
    -MYRISTYL ALCOHOL
    -CITRIC ACID
    -ETHYLHEXYLGLYCERIN
    Iti multumesc!

  • Buna,

    Am tenul f uscat si predispus la alergii ( pielea mi-e ff alba) si as vrea sa imi recomanzi un demanchiant si o crema de fata.
    Momentan folosesc demachiantul Bioten pt ten uscat, respectiv crema de fata pentru ten uscat. Dar crema aceasta nu-mi face bine, am luat-o pt ca scria ca nu contine parabeni. De cand o tot aplic, pielea mi s-a iritat. Am incercat si cu cremele Balea si Elmiplant, dar la fel de iritata imi lasa pielea fetei si acestea.
    Inainte folosesc crema de fata pt ten uscat de la Plant Cosmetics http://www.cosmeticplant.com/galbenele/crema-hidratanta-cu-galbenele-vitamine-A-E-si-pantenol~C0097.htm si imi facea pielea f fina si nu imi era iritata. Dar am schimbat-o pt ca nu mi s-au parut ok ingredientele.
    Tu ce mi-ai recomanda?

    Astept rasp tau si iti multumesc anticipat!
    Iulia

  • Buna. Ma gandeam sa imi cumpar un aparat de sauna pentru fata. Am probleme cu punctele negre si niciuna din incercarile de a scapa de ele nu a dat rezultat. As face mai mult rau decat bine folosind un astfel de aparat? Multumesc.

      • Iti multumesc pentru raspunsul de mai sus, Corina. El apare in compozitia unei vaseline cosmetice astfel:
        PETROLATUM, CALENDULA CONCRETE, DICHLOROBENZYL ALCOHOL, PARFUM.
        Parfumul fiind ultimul pe lista nu cred ca ar trebui sa fie o grija, da?

          • Chiar cei de la DM au vaselina chioara (white petrolatum) la raft, nici nu mai stiu cat costa, e un borcan super generos ca si volum. Eu una prefer produse din surse regenerabile (unturi si uleiuri), dar, in caz de extrema urgenta, si petrolatum poate fi folosit 🙂



Te rog să citești cu atenție articolele de pe acest blog și comentariile (folosește motorul de căutare din partea dreapta, sus), pentru majoritatea întrebărilor tale există deja un răspuns scris. Te rog să îmi scrii așa cum ți-ai scrie ție (reclamele, sfaturile impertinente și altele de genul nu vor fi aprobate).

Comentariul tău va fi aprobat atunci când voi avea răspunsul potrivit întrebării tale și timpul necesar pentru a-l scrie. Din lipsa de timp nu voi răspunde întrebărilor care cer analiza listei de ingrediente a produselor cosmetice.

Pentru recomandări și întrebări despre produsele Paula's Choice te rog scrie mail la info@paulaschoice.ro.

Mulțumesc pentru înțelegere. Multă sănătate!

Scrie un comentariu

Toate drepturile asupra conținutului sunt rezervate Pasagera.ro. Reproducerea informațiilor de pe site este strict interzisă și pedepsită conform legii drepturilor de autor.