Și totuși, cum ne vindecăm afecțiunile cutanate?

Cine nu dorește să citească prima parte a articolului, partea în care povestesc despre mine, blog și felul în care am înțeles tot ce încerc să explic, poate trece direct la:
Tratați-vă corpul fizic cu ajutorul medicinei
Tratați-vă corpul spiritual – cvasi-medicina

A trecut aproape un an de când am început să scriu articole pe pasagera.ro. Nici măcar nu mai contează de ce am început să scriu, tot ce contează este că eu am învățat alături de voi foarte mult. Fiecare întrebare a voastră al cărui răspuns nu îl știam m-a făcut să „cercetez” și mai mult pentru a găsi răspunsuri, necunoscutul vostru a devenit mai întâi cunoscutul meu, iar răspunsurile  au contribuit la tot ce știu eu acum în domeniul medical (și nu numai).  În primele luni de activitate pe blog nu am făcut altceva decât să îmi organizez timpul atât de bine încât să am la dispoziție cel puțin 8 ore pentru blog.

De cele mai multe ori însă, am ajuns să îmi dedic serile târzii tot blogului. În scurt timp devenisem obsedată de articolul zilnic care trebuia scris și de toate întrebările ce asteptau un răspuns. Obsesia este o calitate și un defect în același timp, te poate duce departe sau te poate dărâma. Cred că în acea perioadă am făcut tot ce puteam, omenește, pentru blog și sper că și câțiva dintre voi ați avut la fel de multe de câștigat ca și mine din acest timp virtual pe care l-ați petrecut aici.

Felul în care am încercat să scriu articolele a rămas neschimbat, singurele surse de unde îmi iau informațiile sunt jurnale medicale sau observațiile personale. Comunicarea prin intermediul scrisului lasă loc de interpretări, iar eu mi-am propus să scriu cat mai clar, mai concis și încercând să apelez la logică.

Acesta este unul din puținele articole personale. Nu am considerat necesar să îmi amestec viața personală în articolele blogului. Nici pe viitor nu voi scrie articole personale (prea multe).

Întâmplarea(!?) a făcut ca viața pe care o lăsasem deoparte fiind prea absorbită de a citi/scrie să vină peste mine și să îmi dea toate planurile peste cap.

Am scris foarte rar sau deloc o perioadă, apoi am anunțat că am revenit, dar de fapt am stat în fața calculatorului și nu am fost în stare să scriu nimic. Vedeți voi, eu am crezut că este posibil să continui seria de articole pe același ton medical pentru a păstra blogul nealterat, ca o colecție de articole, cu informații științifice și palpabile, care să fie cât mai clare.

Fiecare  dintre noi se poate vindeca singur și eu am înțeles asta după ce m-am ajutat de medicină să îmi tratez problemele cutanate, însă în timpul cât am stat departe de medicină și știință am învățat că noi singuri suntem răspunzători pentru fericirea sau nefericirea noastră, iar eu nu vroiam să îmi petrec o viață vindecându-mi iluziile. Repet, nu am lăsat medicina și logica niciodată deoparte,  m-am folosit de tot ce știu, dar am căutat în continuare răspunsuri acolo unde medicina a ridicat din umeri sau acolo unde nu am fost mulțumită de răspunsurile științifice.

Sunt observațiile mele și fiecare din noi are metoda lui de a învăța, eu nu ofer o metodă universal valabilă. De aceea mă feresc să recomand produse sau tratamente și prefer să spun tot ce știu despre aceste tratamente, încurajându-vă mereu să cercetați singuri cu convingerea că experiențele voastre vor conta mai mult decât orice cuvinte citite.

Concluziile mele nu vor fi niciodată asemenea cu ale voastre și asta este frumusețea umanității, este  ce  ne-a făcut să evoluăm. Așa cum nici o piele nu reacționează la fel la tratamente și pentru fiecare afecțiune cutanată există un tratament medical ideal care ameliorează bolile până la un procent foarte mare (spre 100%), tot așa, pentru fiecare dintre noi vindecarea  este diferită și este determinată de o multitudine de factori externi și interni.

De aceea voi scrie în continuare pe același ton și vă voi lăsa să trageți concluziile potrivite cu nevoile voastre. Tot ce vă recomand este să aveți mintea deschisă și să luați din cuvintele mele atât cât aveți nevoie în acest moment.

Din punctul meu de vedere vindecarea se face în exterior tratând pielea și în interior tratând cauzele ce duc la afecțiunile cutanate. Am spus în articolul trecut că bolile sunt un semnal de alarmă care ne avertizează de anumite dezechilibre. Nu o să mai insist pe această temă, este ceva ce am înțeles experimentâand și dacă stați și vă analizați perioadele în care ați avut boli mai serioase, cred că puteți observa și singuri cât de importantă este gândirea.

Am citat în articolul precedent: „Medicul pansează rana și Dumnezeu o vindecă”. Înțelegând  acest lucru am  făcut primul pas spre vindecarea adevărată.

Nu sunt nici medic și nici terapeut spiritual și nu intenționez să scriu o rețetă universală a vindecării afecțiunilor cutanate, încerc doar să explic câte ceva din  ce am înțeles eu în ultimul an despre bolile pielii.

Tratați-vă corpul fizic cu ajutorul medicinei

Nu cred că mai este nevoie să vă explic faptul că nu putem trata pielea ca pe un organ separat de corpul nostru și să ne așteptăm la îmbunătățiri majore. Afecțiunile cutanate au, de cele mai multe ori, cauze interne care țin într-o mare măsură de felul în care ne îngrijim corpul zilnic. Înainte de a ne întreba cu ce ne tratăm pielea ar trebui să ne întrebăm ce facem noi pentru corpul nostru, cel care „găzduiește” organul piele.

O alimentație sănătoasă, mișcare, aer curat și apă proaspătă este tot ce are nevoie corpul nostru fizic pentru a fi sănătos. Sunt foarte puțini oameni care pot trăi o astfel de viață (nu intrăm în această discuție) pentru că nu este oricui la îndemână, dar încercând să ne apropiem de o viață sănătoasă ne ajutăm foarte mult sănătatea corpului. Mulți renunță înainte de a începe această luptă. Nu este ușor să ai cea mai potrivită dietă, nu toți ne-am născut nutriționiști, dar sunt câteva reguli simple pe care le pot urma toți oamenii. Vă aduceți aminte video-ul din articolele trecute?

Nu am cele mai  vaste cunoștințe în  nutriție, o să mă abțin de la da sfaturi pe această temă, momentan și eu învăț și încerc să găsesc un mod potrivit de a mă alimenta.

Așa cum vă îngrijiți corpul e nevoie să aveți grijă de piele zilnic. Curățarea, protecția solară și hidratarea sunt singurele nevoi reale ale pielii sănătoase. Exfolierea este benefică și ajută, dar se poate trăi foarte bine și fără exfolianți. Chiar și fără hidratarea pielii se poate trăi dacă tipul de piele permite acest lucru, pielea secretă sebumul tocmai pentru a se autohidrata.

În afară de cele de mai sus (pe care încercăm să le facem cât putem noi de bine) în afecțiunile cutanate sunt prea puține lucruri pe care le puteți face. Totul este extrem de simplu, noi suntem cei care avem tendința de a complica. Pentru că tot ce e simplu e „prea frumos să fie adevărat”, căutăm mereu tratamente complicate care, de foarte multe ori, duc la înrăutățirea situației. Nu aveți neapărată nevoie de zece produse diferite și nici de tratamente care mai de care mai ciudate, multe dintre ele fără nici o bază medicală. Știți deja foarte multe despre piele (presupunem că ați citit  toate informațiile din blog) și probabil ați înțeles  din punct de vedere medical ce anume funcționează si  nu funcționează. De aceea vă încurajez ca înainte de a apela la orice formă de tratament știută din auzite sau citită pe internet să vă folosiți de tot ce vă pune medicina și logica voastă la îndemână.

În momentul în care vă confruntați cu o afecțiune cutanată cel mai important lucru este să NU FACEȚI PRESUPUNERI. Nu aveți studii de medicină și din punct de vedere medical nu știți ce afecțiune aveți (luăm acest caz extrem exemplu). Primul lucru pe care ar trebui să îl faceți este să obțineți un diagnostic corect.

Cum obțineți un diagnostic corect? Foarte simplu, printr-o analiză cutanată dacă este cazul sau prin consultarea unui medic. De exemplu: Melasma nu are nevoie de analiză cutanată, dar ar fi bine ca hiper pigmentarile să fie diagnosticate ca melasmă înainte de a fi tratate ca atare pentru că ele nu sunt întodeauna melasmă.

În cazul afecțiunilor cu pustule este nevoie de o analiză bacteriologică pentru că nu orice pustulă este acnee. De cele mai multe ori agravarea afecțiunilor cutanate se datorează unor tratamente total nepotrivite.  Când suferiți de o afecțiune cutanată ce implică pustule ar fi bine să faceți următoarele analize: nivelul de testosteron,  analiză bacteriologica, fungi și Demodex pentru început. Dacă se dezvolta colonii de bacterii veți primi o antibiogramă în care se specifică la ce antibiotic este acel microorganism rezistent și la care este sensibil. Antibioticele sunt ultimul medicament pe care ar trebui să îl luați în considerare (părerea mea).

După ce ați stabilit ce afecțiune aveți puteți aborda o schemă de tratament potrivită afecțiunii voastre, dar nu înainte de a vă întreba ce cauze fizice au dus la apariția acestei afecțiuni.  Exemplu: Melasma e cauzată de soare și e foarte probabil să fi apărut din cauza expunerii la soare. Atunci când aceste cauze nu sunt atât de evidente (alergiile sau iritațiile sunt cel mai bun exemplu) este nevoie să observați atent în ce condiții a apărut această afecțiune.

Să presupunem că ați reușit să eliminați toate cauzele fizice ale afecțiunii (acolo unde este posibil), dar rămâneți cu efectele nedorite. Cea mai bună tactică este să înțelegeți ce este această afecțiune și care sunt variantele de tratament. Vă repet, trebuie să vă încredeți doar în surse medicale și să le verificați înainte să le testați (blogul meu nu este o sursă medicală, dar conține articole cu informații din surse medicale. vă încurajez să le verificați singuri). Cel mai bun prieten al vostru nu ar trebui să fie internetul ci logica. Să nu uitați că am învățat că „nu tot ce zboară se mănâncă” încă din copilărie.

Începeți tratamentele treptat folosind tratamente de „intensitate” medie, nu bombardați pielea cu zeci de ingrediente din prima zi. Toate ingredientele-tratament (și exfolierea este un tratament) sunt iritante, iar pielea nu se adaptează la ele, ci le tolerează. Fiecare dintre noi are un grad mai mare sau mai mic de toleranță, de aceea nu toți putem folosi BHA 2% (de exemplu). O să mă întrebați de ce vă spun acum să vă aplicați pe piele ingrediente tratament iritante. Pentru că iritanția este minimă și avantajele folosirii lui sunt foarte mari, în cazul în care pielea tolerează ingredientul și acesta este folosit corect.

De cele mai multe ori afecțiunile cutanate sunt rezultatul unei îngrijiri incorecte, dar despre cum funcționează pielea și ce nevoi are ea am scris aproape toate articolele din blog, nu mai insist. În cazul în care aveți totuși o afecțiune cutanată care necesită mai mult decât curățare, hidratare, protecție solară și exfoliere va trebui să folosiți tratamente specifice. Dar înainte de a începe să tratați orice afecțiune cutanată este nevoie să vă ajutați pielea să se vindece. Nici o afecțiune (mai ales cele cu pustule) nu se tratează doar cu medicamentul tratament și nu există un tratament miraculos. De aceea înainte de a folosi produse tratament trebuie sa aveți o rutină zilnică de îngrijire a pielii, în acest fel dați pielii toate șansele să beneficieze de efectele pozitive ale tratamentelor. Foarte multe din tratamente cer de la sine produse ajutătoare, mai toate fotosensibilizează pielea și este necesar să folosiți protecție solară (în cazul în care nu folosiți deja).

În momentul în care introduceți un produs tratament în îngrijirea pielii, este nevoie să știți ce efecte adverse poate avea și mai ales cum trebuie folosit produsul. Din experiență vă recomand să introduceți produsele treptat. Exemplu: Dacă aveți acnee și  până astăzi tot ce foloseați pentru piele era curațare și de mâine folosiți cele mai bine formulate produse: curățare, spf, hidratare, BHA 2%, benzoyl peroxide, retinoizi, etc,  tot ce veți obține va fi o piele descuamată și o amplificare a problemei.

Introducerea produselor se face treptat, dându-i timp pielii să accepte toate aceste ingrediente de care are nevoie. Cu produsele cosmetice nu este nevoie decât să observați eventuale iritații, dar când e vorba de ingrediente iritante (acizi, retinoizi, etc) e mai bine să începeți folosirea lor o dată la 3,4 zile, seara. Puteți crește progresiv numărul de aplicări până când ajungeți la o schemă de tratament potrivită determinata de tipul de produs folosit și de afecțiune. Pentru unele produse nu este nevoie de așa ceva (ex: corticoizii, antimicoticele) pentru că ele necesită o aplicare zilnică de scurtă durată. Daca este nevoie să folosiți mai multe produse-medicament va trebui să le introduceți pe rând sau cu multe zile pauză între aplicări. Ideal ar fi să nu se  introducă un alt produs nou  la mai puțin de două săptămâni. (Există un articol separat despre integrarea produselor cosmetice în rutina zilnică).

Vindecarea este un proces care nu se întâmplă peste noapte, dar asta o știu doar cei care au avut răbdarea să TERMINE aceste tratamente începute cu condiția ca după doua săptămâni (depinde de ingredient și de pielea fiecăruia) de la începerea tratamentului afecțiunea pe care o tratați să nu se fi agravat.

În abordarea tratamentelor trebuie să începeți de la simplu spre complex (aici mă refer la tratamente pe care le puteți decide singuri, rămân la recomandarea consultării unui medic înainte de a vă trata afecțiunile cutanate, chiar numai pentru a avea o a doua părere). De cele mai multe ori pustulele sunt create de bacterii și un antibacterian este potrivit ca prim tratament (benzoyl peroxide, acid azelaic, etc.). Și stafilococii tot bacterii sunt și beneficiază de efectele antibacteriene, însă înainte de a trece la antibiotice sau pilule contraceptive ar trebui sa aveți un diagnostic clar pentru a folosi doar antibioticul potrivit afecțiunii voastre. Si Demodexul produce pustule, dar nu se tratează cu antibiotice.

Un antibacterian nu vă  vindecă acneea provocată de un dereglaj hormonal sau de sindromul ovarelor polichistice, dar vă ajută să țineți în frâu dezvoltarea bacteriilor, cel puțin până când luați în considerarea alte opțiuni de tratament.  Am scris un articol despre cum îngrijim pielea cu acnee papulo pustuloasă.

Există unele afecțiuni care necesită tratamente cu efecte adverse îngrijorătoare, dar acestea ar trebui să fie ultima opțiune a voastră și nu ar trebui administrate fără recomandarea unui medic.  În această categorie intră antibioticele (inclusiv cele cu administrare cutanată), pilulele contraceptive, capsule cu isotretinoin,  inhibitoarele hormonale, etc.

Cele mai multe afecțiuni cu pustule nu au nevoie de prea multe tratamente și doar în cazuri în care se dezvoltă colonii numeroase de bacterii, Demodex, ciuperci se poate ajunge la folosirea unor tratamente specifice, care de cele mai multe ori constau în aplicarea unui produs local. În cele mai multe cazuri o îngrijire corectă (curățare, hidratare, protecție solară) care presupune  să dăm pielii ce are ea nevoie și să o ferim de ce îi face rău, în combinație cu un exfoliant, un antibacterian și un retinoid rezolvă problema în cel mai scurt timp.

Puteți să folosiți multe alte produse adiacente pentru a ajuta pielea, există pe blog foarte multe articole de acest gen (măști, scruburi, uleiuri, etc), dar ele doar ajută și nu tratează.  Dacă aveți acnee (sau orice boală cu pustule) simplitatea este cheia succesului.

Toate informațiile de mai sus presupun că ați citit articolele din secțiunile care vă interesează și cunoașteți deja câteva din tratamentele fiecărei afecțiuni în parte.

În acest moment rutina mea zilnică este:
Dimineața: curățare, tonifiere, BHA 2% lichid, SPF și eventual machiaj.
Seara: demachiere (daca e cazul), curățare, tonifiere, Differin, hidratare, și eventual serum sau  uleiuri.
În seara următoare înlocuiesc Differinul cu AHA 7% cu hidroquinona 2%.

O să detaliez într-un articol viitor rutina de îngrijire a tenului meu. Cu ajutorul ei nu am puncte negre, pielea mea și-a îmbunătățit aspectul considerabil și este pe zi ce trece tot mai sănătoasă, nu am avut nici o pustulă de … sincer nu mai știu când și melasma de pe obraz s-a ameliorat în proporție de 95%.

Nu îmi fac măști, iar scrub folosesc doar când îmi aduc aminte, pentru ca pielea mea nu are nevoie de nimic altceva. Nu m-ar ajuta cu nimic să adaug tot felul de produse adiacente, acord pielii exact atâta îngrijire și importanță cât are nevoie, nu o studiez și nici nu o critic în fiecare moment (de fiecare dată cand ne uităm în oglindă și ne gândim că pielea nu este perfectă o criticăm). Am învățat să o cunosc și să o înțeleg cu ajutorul medicinei, dar am învățat să o accept cu ajutorul sufletului.

Editare ulterioară: Rutina mea de îngrijire zilnică a tenului

Tratați-vă corpul spiritual – cvasi-medicina

Nu sunt eu aceea care a legat corpul fizic de un concept intangibil (vizibil este) numit suflet, ci Hipocrate a făcut-o în antichitate când a descris concordanța dintre suflet  și trup ca pe o „conștiință” care strabate organismul și îl menține sănătos. Să nu uităm că Hipocrate este părintele medicinei și că există un jurământ ce-i poartă numele pe care fiecare medic trebuie să îl  depună.

După Hipocrate mulți medici au dezvoltat conceptul suflet-trup și o dimensiune nouă: suferințele sufletești sunt cauza principală a bolilor (afirmația medicului persan Avicenna 980-1037 d.Chr.).

„Acolo unde sufletul și trupul se află în deplină concordanță și armonie, răsplata  supremă este bucuria și sănătatea.”

Din păcate, „succesul” terapeutic al sufletului a rămas o enigma pentru numeroși medici din zilele noastre, care îl consideră un simplu „efect placebo”.

Dacă industria farmaceutică ar fi capabilă să descopere un medicament la fel de puternic ca iubirea și rugăciunea, și care, în plus, să nu aibă efecte secundare, ar reuși cea mai mare realizare în materie de vindecare a bolilor. Chiar și simpla încredere în acțiunea tămăduitoare a medicamentelor acționează ca o terapie în cazul multor probleme de sănătate.

În cartea sa de psihoterapie, Hildegard van Bingen enumera 35 de puteri curative ale sufletului, dintre care evidențiază în mod special biruința divină și iubirea, pe care le considera „cvasi-medicină”, adică la fel de eficiente ca și medicamentele.

Cei care conștientizează cele spuse mai sus și reușesc să înțeleagă puterea de vindecare a sufletului , în toată plenitudinea ei, pot realiza ce forțe și  posibilități de dezvoltare le stau la dispoziție.

„Privește oamenii, omule. In ființa lor, ei dispun de cer și de pământ și de toate posibilitățile. Toate sunt ascunse în ei”. (n.a: Aș vrea să adaug aceastei  afirmații Toate sunt ascunse în ei … și așteaptă să fie descoperite. Lasă-te liber și sufletul tău o să își facă simțită prezența.)

Preocuparea exclusivă pentru trupul omenesc a dus, inevitabil, la catastrofa din zilele noastre: biserici goale și spitale pline. Starea îngrijorătoare de sănătate a umanității, este o dovadă că sufletul ei este grav afectat.

Iată ce spunea o calugăriță germană în urmă cu aproape 1000 de ani: „Rotund este Dumnezeu precum o roată, atotcuprinzător, fără început și sfârșit. El e izvorul energiei vitale, care însuflețește totul și-l ține în viață. Toți oamenii să-și deschidă inimile acestor cuvinte și să știe că ele sunt vestite sufletului și trupului prin mine, Cel care sunt!”.

„De aceea, omul dumnezeiesc prin suflet și pământesc prin trup este o operă desăvârșită (n.a: și nemuritoare, aș adăuga eu) și minunată a lui Dumnezeu, o picătura a luminii din el.”

Dar despre toate acestea nu este nevoie să vorbesc eu, s-a scris deja atât de mult. Nu doresc să încerc să explic conceptul de suflet sau Dumnezeu, fiecare are propria lui idee (în formare),  nu încerc să vă trimit la vreo biserică,  încerc  să explic cum vă puteți trata afecțiunile cutanate schimbând modul de a gândi și folosindu-ne de medicul nostru propriu și personal: sufletul. Nu încerc să vă conving, chiar vă încurajez să vă îndoiți de tot ce am spus mai sus și să căutați voi o explicație  potrivită convingerilor voastre.

Suntem diferiți și în același timp atât de asemănători. O să încerc, într-un mod cât mai clar cu putință, să scriu în articolul următor, felul în care ne putem ajuta de cvasi-medicină (numită și terapia sufletului). Treptat poate veți observa  că această cvasi-medicină este singura care oferă un tratament general valabil care funcționează fără efecte secundare si este potrivit oricui indiferent de rasă, religie, vârstă, sex, educație, stare materială, etc. Pentru că nici unul dintre noi nu poate cumpăra ce are deja, poate doar să descopere în el.

Și totuși, cum ne vindecăm afecțiunile cutanate? (partea II)

24 comentarii

Scrie un comentariu
  • Buna Corina si LA MULTI ANI!

    Iti scriu doar ca sa iti multumesc inca o data aici, pe blog, pentru tot ajutorul nepretuit pe care mi l-ai dat pentru tratarea tenului. Datorita tie, pas cu pas, am invatat sa nu imi mai fac rau singura. Banuiesc ca multe dintre problemele grave cu care m-am confruntat erau cauzate, in parte, chiar de mine insami, de modul nesabuit in care incercam sa-mi rezolv problemele. Site-ul tau a aparut intr-un moment in care eram deja resemnata la ideea ca voi trai o viata intreaga avand un ten distrus. Acum, 90% dintre problemele mele s-au rezolvat si nu imi mai este rusine sa ies din casa sau sa privesc oamenii in ochi. Ceea ce faci tu prin acest site este un lucru foarte generos si nu voi uita niciodata cat de mult m-ai ajutat!

  • Ce mă bucur că ai început să scrii din nou …

    şi depun mărturie: faţa ta e impecabilă 🙂

    Îţi doresc un An Nou fabulos şi poate reuşim să mai vorbim!

  • Buna si la multi ani! Si de asemenea, felicitari pentru blog! Ti l-am descoperit recent, dar m-a vrajit :)! Tocmai de aceea vin si eu cu o intrebare aferenta experientei mele personale in ceea ce priveste tenul!
    La 17 ani am dezvoltat un chist ovarian astfel incat a trebuit sa iau anticonceptionale! M-am indragostit de efectele lor si asa am ajuns sa iau pana la 22 de ani 🙁 cu pauze intr-adevar… Anul trecut in primavara am hotarat sa ma opresc definitiv dupa o vizita la flebolog! Tin sa precizez ca aveam un ten impecabil mereu si aveam extrem de mare grija de el! La cateva luni dupa ce am oprit pilulele, au inceput sa imi apara puncte negre pe frunte, nas si barbie, care mi se transformau in mici cosuri. Imediat m-am dus la dermatolog, la o clinica privata si renumita etc. Diagnosticul a fost acnee polimorfa. Mi-a facut un plan de tratament pe care l-am urmat cu sfintenie, respectiv brevoxyl dimineata si retin-a seara! Intr-adevar au existat imbunatatiri.. Pe nas nu am reusit sa ma tin de tratament, pentru ca mi se decojea oribil. Doar ca acum sunt la un an dupa prima vizita la dermatolog si nu sunt mari diferente. Punctele negre inca le am si nu stiu ce sa le mai fac, m-a scos de pe retin-a si brevoxyl, mi-a spus sa ma dau seara cu bioderma akn (o folosesc de cateva zile,dar nu ma fascineaza). Am vazut ca ai articole despre paula’s choice, am si eu lotiune 1% bha de la ei, insa nu prea stiu cum sa o folosesc, mai precis cu ce sa o asociez. La dermatolog mi se recomanda numai bioderma, avene etc, de care m-am saturat! Acum am puncte negre pe nas, foarte putine pe frunte, dar pe obraji mi-au aparut niste bubite foarte mici (am si inceput de cuperoza, foarte usor, de fapt am vasele de sange mai dilatate) si nu mai stiu ce plan sa imi fac. Ca si produs de curatare folosesc – evident – de la bioderma, solutia micelara sensibio! As aprecia foarte mult sa imi dai sfatul tau, pentru ca nu vreau sa ma dau batuta si imi este dor de tenul meu pe care cred cu tarie ca pot sa il recuperez si fara anticonceptionale! Iti multumesc pentru timpul acordat si inca o data felicitari pentru blog!

    • Buna Miru,
      Probabil ca din articolul de mai sus ai inteles ca eu incerc sa va arat cum puteti invata singuri sa aveti grija de pielea voastra.
      De aceea te rog pe tine, ca si pe multi altii, sa folosesti motorul de cautare. Toate intrebarile tale isi gasesc raspunsurile in articolele din blog. Daca mai departe ai nelamuriri te pot ajuta, dar inainte de a intreba asigura-te ca nu am scris deja despre asta.
      Si te rog sa citesti ce scrie in sectiunea de deasupra de comentarii. Iti multumesc pentru intelegere.

      • Buna Corina
        am o intrebare . cum crezi ca pot trata melanodermia fetei, am pete langa ochi, in ambele parti. si ten putin uscat, folosesc fondul de ten laroche possay si se pare ca putin usuca, ce-mi recomanzi? imi doresc de ceva timp sa te intreb aceste lucruri, cumva stiu ca ma vei ajuta!
        multumesc

  • Buna Corina,
    Si eu vreau sa iti multumesc pentru ajutorul pe care mi l-ai oferit in alegerea unor produse de ingrijire potrivite. Datorita tie, de aproape un an de zile nu am mai cumparat nici un produs de ingrijire fara a-i citi eticheta si am ajuns sa nici nu mai citesc promisiunile de pe ambalaje – singurul criteriu de apreciere inainte de a-ti descoperi blogul.
    Referitor la articolul de astazi, sunt complet de acord cu tine pentru ca am trait acest mod de vindecare. Acum trei ani sufeream de o boala grava al carei tratament functiona neasteptat de lent si vindecarea nu era un lucru cert. E usor de imaginat prin ce stari treceam in acea perioada. In lipsa unor ceritudini oferite de medicina traditionala, am apelat – asa cum cred ca ajunge sa faca orice om – la Dumnezeu. Si Dumnezeu mi-a trimis un om care, prin prezenta lui, m-a ajutat poate la fel de mult ca tratamentul conventional. Prin speranta, fericire, liniste sufleteasca si dragoste, alaturi de multa miscare in aer liber, mancare cat de cat sanatoasa si suplimente alimentare, m-am vindecat treptat si sigur.
    Sunt convinsa ca acea boala a fost, pe de o parte, si raspunsul corpului meu la modul haotic in care imi traiam viata si la firea mea usor depresiva si foarte sensibila. Desi este un cliseu ceea ce voi spune, din boala inveti intr-adevar mult mai multe despre tine si depre omul care ar trebui sa fii decat din sanatate.
    Insa cred ca acel mod de tratament si cu ajutorul spiritului poate fi complet inteles si aprobat doar de cei care il traiesc. Si nu cred ca acest lucru sta doar in puterea noastra – prea ar trebui sa fim puternici pentru a ne autoeduca atat de bine – cred ca avem nevoie si de ajutorul, sau aprobarea, oricat de ciudat ar suna – cuiva mai presus de noi. Aici pot fi, evident, contrazisa in mai multe feluri (de ce Dumnezeu ii ajuta pe unii si pe altii nu, de ce s-ar ocupa Dumnezeu de fiecare in parte…) dar nimeni nu are raspunsuri categorice la aceste intrebari, noi stim doar ceea ce ni se intampla noua.
    In incheiere, vreau sa spun ca apreciez nota personala in care ai scris ultimele articole, amploarea acestora si structurarea lor (arata multa implicare din partea ta, ceea ce evidentiaza respectul pe care ni-l arati) si diversificarea subiectelor.

  • Hai sa va spun cum mi-am cumparat eu,boala pe banii mei
    Am cumparat de pe un site de produse organice o apa de albastrele;in orima zi am studiat-o,am aplicat-o dupa care de fiecare data am pus-o la frigider.
    Prima greseala:nu m-am mai uitat la ea dupa aceea sa vad daca era acelasi produs clar si limpede ca la inceput
    A doua greseala:mi-au aparut niste leziuni cu prurit alternand cu usturime pe care atat eu cat si un mare doctor de Timisoara mi-a spus ca este PSORIAZIS;noroc ca nu sunt decat pe portiuni mici din podul palmelor si pe picioare (laba piciorului)
    A treia greseala:Am aplicat in continuare apa de albastrele fara sa ma uit daca in sticla era acelasi lichid clar si limpede cu psihicul la pamant
    Intr-o zi m-am uitat la apa de albastrele si era plina de impuritati,am ramas surprinsa cat de concentrata se vedea prin sticla;initial am crezut ca sotul meu a facut o gluma,insa nu era asta,desi ar fi dost de dorit!
    Am dus apa la un laborator special si era plina de ciuperci si de bacterii
    M-am intors inapoi la doctor si intr-adevar ceea ce era pe pielea palmelor si pe labele picioarelor se datora apei de albastrele,numai ca am descoperit foarte tarziu cand boala era deja instalata iar eu mai inca mai folosisem acea apa.Intreg lotul a fost retras de pe piata,insa doctorul mi-a spus ca trebuie sa fiu fericita daca imi trece mai devreme de 6 luni.
    Asa ca la nine nu a fost implicat nici psihicul,nici genele,ci pur si simplu mi-am cumparat boala din banii proprii.Ce rau este sa fii prost!!!!!

    • Buna Mariana,
      Orice este posibil in lumea asta si cred ca tu ai invatat din acea experienta mai mult decat greselile enumerate mai sus. Nu cred ca ai fost proasta si nici nu cred ca ai fost tu de vina, pana la urma ai cumparat din comert un produs pe care l-ai folosit in conditiile specificate pe ambalaj, de ce crezi ca era nevoie sa studiezi produsul? In general studiem un produs atunci cand mirosul, consistenta, etc s-au schimbat sau cand stim ca se apropie termenul de valabilitatea, tu te-ai comportat normal si nu vad nimic rau in asta.
      Medicul nu a fost suficient de intelept sa ceara o analiza de tesut si s-a bazat pe ce stia el mai bine: statistici, uitand ca totusi nu tot ce arata ca psoriazis este psoriazis. Tu nu ai gresit cu nimic, chiar tu ai fost cea care a descoperit afectiunea, fara sa te ajute nimeni pentru ca, intr-o zi, fara sa iti spuna nimeni (doar gandul tau), te-ai uitat la apa de albastrele si ai descoperit VIZIBIL ca ceva nu este in regula 🙂 Pana la urma experienta ta a fost care a dus la retragerea unui intreg lot de pe piata si tu ai contribuit la a-i scuti pe altii de a se confrunta cu ce te-ai confrutat tu si i-ai ajutat poate pe unii care deja folosisera produsul sa caute un diagnostic corect.
      Eu cred ca ai fost o persoana inteligenta, in nici un caz proasta. Si afirmatia doctorului este de-a dreptul ridicola. Probabil ar trebui sa fie el fericit ca nu il dai in judecata, ti-a pus totusi un diagnostic fara nici o analiza (ca sa enumar doar o simpla greseala).
      Eu ma bucur ca ai un diagnostic corect si sunt convinsa ca o sa gasesti la fel de bine si cum sa te vindeci. Mai devreme de 6 luni sau mai tarziu, nu conteaza. O sa te vindeci cand o sa te gandesti TU la asta.

  • Draga Corina,

    Sunt in asentimentul doamnei sau domnisoarei „Pat” care a lasat primul comentariu la acest articol si sunt convinsa, de asemenea, ca sunt multe alte persoane care gandesc la fel dar poate nu au timpul necesar sa scrie sau nu doresc sa se repete. Din luna septembrie am aflat despre blogul tau, de la prietena mea cea mai buna si verisoara mea. Ambele ne confruntam cu probleme ale tenului, ale mele fiind mult mai incapatanate…De la varsta de 12 ani cred ca am incercat aproape orice tratament posibil, incepand de la antibiotice puternice, combinate cu cele mai puternice lotiuni-care aveau in compozitie in principal alcool-, dermatocosmetice, produse „minune”, tratamente naturiste si pana la Roaccutane si Diane 35. Extern…nu mai vorbesc…mi-as fi dat toti banii pentru un ten curat. (trist ) Am ajuns sa fiu dependenta de Diane35, credeam ca nu mai am nicio speranta si m-am resemnat, gandind in final ca asta e->toata viata voi avea probleme ale tenului. In primavara m-am hotarat,din nou, sa apelez la o doamna dermatolog, recunoscuta ca fiind cel mai bun doctor din oras si judet. La recomandarile dumneaei, am inceput un alt tratament, continuand cu Diane35 si adaugand antibiotice puternice si dermatocosmetice. Dupa cateva luni urmand acest nou tratament crunt pentru stomacul si pielea mea, am descoperit blogul tau. Initial, ca orice prim cititor, am fost sceptica. Pana cand, intr-una din zile, m-am hotarat sa o intreb pe doamna doctor : „aceasta crema cu spf, pe care mi-ati recomandat-o, are in compozitie muuult alcool. stiu ca alcoolul nu este benefic tenului. imi puteti recomanda o alta crema de fata, fara alcool?”. Am primit raspunsul: „aceasta crema este pt. tine, nu alta.” Un raspuns evaziv, m-am gandit eu, pt. un doctor care se respecta. Cu toate acestea, am cumparat crema. Am folosit-o chiar, stiind ca sfatul doctorului este primordial. Nu intelegeam de ce tenul meu nu beneficia decat de mici imbunatatiri… Asa ca, in luna septembrie, ti-am scris. Sfatul tau a fost ceva de genul :”vei reusi sa te vindeci cand vei intelege ca vindecarea depinde de tine, trebuie sa crezi. ” In momentul acela, am realizat ca desi sunt o persoana credincioasa, care l-am pus pe Dumnezeu intotdeauna pe primul loc, in aceasta problema am apelat intotdeauna la om. Abia atunci am crezut din toata inima mea ca problema pe care o am, si care ma macina de atatia ani, poate fi tratata. Am cumparat produse bune, toate recomandate de tine, si-ti multumesc din tot sufletul pentru dedicarea ta si bunatatea inimii tale (chiar cu pretul de a neglija multe din atributiile tale zilnice de sotie si mama) dar mai mult decat produsele in sine, am ales sa cred in vindecarea mea. Am renuntat la toate pastilele (chiar daca doamna dermatolog mi-a spus ca in momentul in care renunt la ele, sa ma astept la explozii cutanate), am aruncat toate cremele, tonerele, scrub-urile…tot,tot,tot ce am invatat ca imi face mai mult rau decat bine. Nu am vrut nici macar sa le dau cadou, nu am vrut sa fac rau nimanui cu ele. Am invatat foarte multe lucruri, si nu ma refer doar la modalitati de ingrijire a tenului, ci la perspective noi asupra vietii in general : sa traiesc sanatos, incepand de la nivelul mintii si continuand cu alimentatie, ingrijire si asa mai departe. Rezultatul? In primul rand, un ten cum nu am avut niciodata : curat, stralucitor, fara pustule, fara pori mariti . Nu-mi vine sa cred ca ma pot privi in oglinda cu bucurie chiar si-atunci cand nu port fond de ten. Am invatat apoi ca trebuie sa ma iubesc asa cum sunt, chiar daca niciodata nu cred ca voi avea un ten „de portelan”, asemeni „fetelor Nivea” pe care le apreciam din vremea preadolescentei mele. Mi-am recapatat increderea in mine, iar acest lucru e mai valoros decat orice. Am tinut sa scriu doar o parte infima din marturia mea si am tinut inca o data sa iti multumesc pentru dedicarea ta neconditionata si sa te incurajez sa mai scrii – pentru ca sunt atatia oameni care se hranesc din cuvintele tale, inspirate- zic eu -de Sus. Iti doresc sa ai parte de un an deosebit, in care sa descoperi tot mai mult adevaratele valori si sa binecuvintezi pe altii prin cuvintele tale. Mi-as dori sa te cunosc personal doar pentru a-ti da o imbratisare puternica. Si cine stie? Poate intr-o zi voi avea si aceasta ocazie. Pana atunci insa, voi citi cu bucurie orice nou articol. As putea sa tot scriu, dar ma opresc aici deocamdata si iti transmit, din inima, sa ai parte de sanatate, bucurii si impliniri pe toate planurile vietii tale.

  • Ma bucur draga Corina ca ai martusit aici despre partea pasagera a omului, trupul si ne-ai amintit de nemurirea si importanta sufletului. 🙂

  • Draga Corina,
    Am 33 ani si vreo 15-16 in spate de acnee,cu chisturi albe in piele si puncte negre, ten gras, bube rosii..Nu mi amintesc sa fi avut vreodata un ten curat, fara bube, si regret,si ma chinui si m am chinuit dintotdeauna, dar evident nu cum trebuie.Acum, gratie acestui blog, folosesc de asta vara brevoxyl.Este singura crema tratament care mi a redus acneea in proportie de 70/, ea nefiind una atat de puternica incat sa mi se recomande roacutane(as fi luat) dar nici una care sa nu se observe.In afara de brevoxil,imi doresc enorm o crema antirid buan pentru mine.Am luat un lancome morfolift,inca nu l am inceput, acum folosind inca avene eluage..care nu face nimic antirid, dar macar nu mi irita fata.Si brevoxil.Poate e prea mult ce am scris si ce cer,dar nu stiu cum sa solutionez restul de 30/ ramas nevindecat,isotrexinul nu mi face nimic,iar eu inca am bubite mici sub piele si puncte negre , care se simt si se vad.De asemenea, vreau sa aflu de la tine daca masajul facial la cosmetica e bun pentru tenul meu gras si poate avea rol antirid.N as vrea sa l incep fara acordul tau.Apropos de postul de mai sus, fac psihoterapie de 3 ani si jumatate…fara sa fiu nebuna, bolnava pishic,si pur si simplu pentru echilibtru si incredere.E minunat.As recomanda tuturor oamenilor.Mi am trimis toti prietenii.Si intr adevar, multe lucruri pozitive ni se trag doar din dorinta autentica.Cu drag,Lili

    • Buna Lili,
      Citeste te rog articolele in care am vorbit despre riduri si despre hidratare si mai ales articolele din sectiunea exfoliere, acnee, rutina zilnica a tenului, etc.

  • La multi ani, Corina! Foarte interesant articolul, si binevenit :)! Vroiam sa te intreb daca folosesti un produs anume care sa contina „7% AHA si 2% hidrochinona”, ma intereseaza si pe mine pentru ca am niste urme de melasma in zona ochilor (sunt ca niste pistrui mai mari, pistruii normali nu ma deranjeaza, ca i-am avut toata viata; iarna sunt aproape invizibile, vara se observa mai usor). Le-am capatat in urma unui tratament cu isotretinoin (in ciuda faptului ca aveam o doza infima si foloseam protectie solara maxima) acum vreo 7 ani. Am folosit nenumarate tratamente, de toate felurile (inclusiv o crema cu 4% hidrochinona), si s-au estompat mult, dar la un moment dat situatia a stagnat si n-am mai avut rezultate, asa ca mi s-a facut lehamite si am renuntat (bineinteles, protectia solara maxima e in continuare nelipsita). Acum am niste capsule cu vitamina C pe care vreau sa le folosesc in zona respectiva, dar as vrea si ceva mai „hard”, ca sa zic asa… A propos, din cate vad, hidrochinona e foarte controversata, mi se pare ca s-a interzis vanzarea ei in produse OTC intr-o concentratie mai mare de 1 sau 2%, daca-mi aduc bine aminte. A, si ma mai gandeam sa incerc formula Kligman (cu hidrochinona, tretinoin si ceva corticosteroid), dar nu stiu daca la noi se practica, niciun dermatolog nu mi-a prescris asa ceva. Dar ma gandeam sa ma duc eu cu formula la farmacie, poate am succes. Deocamdata ezit, pentru ca am un ten foarte fragil si sensibil, dar as aplica strict pe zona afectata. Citind diverse forumuri americane, am vazut ca unele persoane au avut succes in tratarea melasmei si cu anumite suplimente alimentare (de ex. MSM), numai ca e nevoie de niste concentratii foarte mari…

    Si, daca nu sunt prea indiscreta, ce serumuri si ce uleiuri folosesti? Eu am fost acum ceva timp la un „naturopat” (nu stiu daca exista cuvantul in romana, eram in alta tara la acel moment), si el mi-a recomandat un mix de uleiuri vegetale si esentiale (canepa, ricin, calophyllum + ulei esential de imortele si altele pe care nu le mai tin minte acum – daca intereseaza pe cineva voi cauta reteta) pentru obrajii mei hipersensibili si predispusi la eritroza. Dupa ce adun toate ingredientele o sa incerc preparatul sa vad daca are vreun efect. Oricum, sunt cumva impacata cu ideea ca am tenul prea reactiv si fragil ca sa fie vreodata „perfect normal”, asa ca incerc macar sa limitez daunele si sa fac tot ce pot sa-l protejez. Si m-am impacat si cu faptul ca nu pot folosi cine stie ce produse „glamour”, din acelasi motiv. Bine, probabil ca exista produse „glamour” ok si pentru tenuri extrem de fragile, dar oricum mi-e teama sa incerc. Rutina mea de acum e „minimul sindical”, vorba francezului, adica lotiune micelara pentru curatare, hidratare (Dexeryl) si anti-iritant pe obraji (Cicalfate sau Dermalibour). De machiat nu prea ma machiez, rareori un pic de fond de ten (Clarins) pentru uniformizare, dar aplicat strict local, nu pe toata fata.

    • Buna Liv,
      Produsele de care intrebi (AHA 7% si hidroquinone 2%; serum) sunt din gama Resist a Paulei Choice. Uleiurile sunt mixuri pe care mi le fac singura. Atentie la uleiurile esentiale pe care ai de gand sa le aplici pe piele, sunt foarte iritante. Despre uleiuri (vegetale si esentiale) am scris.
      Dexeryl contine: Glycerol, white soft paraffin, liquid paraffin, glycerol monostearate, stearic acid, polydimethylcyclo-siloxane, silicone oil, macrogol 600, trolamin, propyl parahydroxybenzoate (E216), purified water. Imi pare rau, dar aceasta nu este hidratare, sunt doar emolienti banali, iar pielea are nevoie de antioxidanti, ingrediente cell communicating si skin identical pentru a fi hidratata si sanatoasa, iar acest produs nu contine nici unul din aceste ingrediente.
      Din pacate Cicalfate si Dermalibour nu contin anti iritanti si nici altceva care sa merite atentia, in principiu sunt creme emoliente pentru piele uscata si descuamata, dar nu sunt ceea ce pielea are nevoie pentru hidratare.
      Am scris articole despre zone hiper pigmentate, iar tratamentul lor e simplu: SPF (obligatoriu, in fiecare zi din an), exfolianti (potriviti tipului de ten), retinoizi si produse specifice afectiunii tale (hidroquinona, acid azelaic, etc). Este o schema care functioneaza in cele mai multe cazuri, hidratarea este si ea necesara, dar nu emolietii. Incearca sa combini ingredientele in cat mai putine produse.
      Curatarea cu lotiune micelara nu este potrivita, ai nevoie de un produs bland potrivit tipului de ten care sa fie solubil in apa (spuma, gel, etc). Am scris mai multe articole despre curatare si despre lotiuni micelare.

  • Multumesc mult pentru mesaj, Corina, si pentru faptul ca iti dedici atat timp raspunzand chiar la intrebari care nu au fost puse :).
    Din pacate tenul meu e extrem de fragil si capricios si dupa nenumarate incercari am reusit sa gasesc o varianta de „tratament” care se pare ca e ok, iar cremele de tip Cicalfate si Dermalibour au fost un fel de „life savers” (probabil ca imi priesc produsele astea cu zinc si cupru; oricum nu le folosesc pentru hidratare, ci mai mult pentru rolul anti-microbian si anti-iritant). Dexeryl-ul pana acum a fost si el ok pentru mine, dar daca as gasi o crema mai buna l-as schimba, numai ca imi e teama de experimente (care, de multe ori, se soldeaza cu catastrofe in cazul meu). Am incercat totusi sa comand niste produse Paula’s Choice, dar nu am reusit, insa perseverez. Cat despre lotiunea micelara, o folosesc pentru ca apa imi irita pielea, asa ca am gasit solutia asta (si nici nu ma machiez, deci nu e nevoie de ceva foarte „hard”).
    Iar in legatura cu hiperpigmentarea, problema e ca zonele afectate sunt sub ochi, deci nu pot folosi substante agresive (de genul retinoizilor). As incerca cu acid azelaic, asta nu am incercat pana acum. Drept sa spun, la un moment dat mi se face lehamite de atata timp, energie, bani si nervi consumati pentru probleme cu pielea (si eu am citit jurnale medicale, carti de dermatologie, am stat multe nopti scormonind Internetul si citind zeci de forumuri… apoi am cumparat tot felul de produse, am facut nenumarate experimente etc.)…
    De fapt, ce voiam eu sa te intreb (dupa tot blabla-ul) e legat de uleiurile esentiale – tu esti impotriva lor, by default, consideri orice ulei esential iritant, de evitat?

    • Buna Liv,
      Nu e nimic rau in a-ti fi lehamite de a mai consuma timp, energie, nervi pentru problemele cutanate. E chiar foarte bine (zic eu).
      Uleiurile esentiale sunt iritante, eu nu le folosesc pe piele niciodata. Iritatia poate sa nu se vada, dar in timp pielea se resimte.

  • Buna,
    iti urmaresc de ceva timp articolelele dar abia acum m-am hotarat sa postez.In primul rand vreau sa iti multumesc pentru toate sfaturile pe care le dai si pentru ca ne ajuti pe noi cele care inca nu stim foarte multe lucruri despre pielea noastra. Am vazut ca si tu ai urmat tratamentul cu roacutane si acum numai ai probleme , eu am urmat acelasi tratament( pentru o acnee mixta de la puncte albe, negre, cosuri sub piele ,chisturi de toate) la indrumarea dermatologului luand cate o pastila de 10 mg la 60kg o doza prea mica cred eu acum pentru ca din pacate la doar 6 luni dupa terminare aceasta a reaparut. Acum pur si simplu nu stiu ce sa mai fac .Pe langa acesta am mai folosit gelul de spalat , metrocreme si apa termala de la ivatherm ziua iar seara am folosit skinorenul, dar degeaba se pare. Acum o sa incep sa iau din nou roacutane dar cate 30 mg pe zi crezi ca este prea mult?Acum am gasit si o noua gama care nu e chiar asa noua eucerin DermoPURIFYER care au in continut ingredientele Licochalcone A, Decandiol, L-Carnitina, Acid Lactic vroiam sa te intreb ce stii despre ele sau despre aceasta gama . Sper ca nu am scris foarte mult si iti multumesc inca o data pentru ceea ce faci.

    • Buna Cristina,
      Doza recomandata de 30 de mg nu mi se pare prea mult pentru 60kg (conform prospectului este corecta), dar asta hotaraste medicul, nu eu.
      Eu nu pot vorbi despre o gama de produse bazandu-ma doar pe cateva ingrediente.
      Lista de ingrediente este incompleta, poti folosi dictionarul de ingrediente pentru a afla daca este benefica sau nu. Contine acid lactic, daca nu are PH si concentratie potrivite atunci nu va exfolia.

  • Iti multumesc pentru toate articolele.Sunt extrem de folositoare.Nu stiu daca este locul potrivit unde sa postez intrebarea mea dar ma confrunt cu niste pete rosii pe obrazul stang.Acestea se datoreza cosurilor.Am incercat cam tot dar nu stiu cum sa scap de ele.Folosesc si exfoliantul chimic de la Pc care m-a ajutat mult dar de aceste pete nu am reusit sa scap.Imi poti spune te rog ce sa folosesc?

    • Buna Irina M,
      Citeste articolul despre pete si cicatrici post acnee. Ai nevoie de exfolianti aplicati zilnic si retinoizi, rezultatele apar dupa 6 luni de la folosirea produselor in cazul acestor gen de probleme.

  • Buna seara. As vrea sa va cer parerea in legatura cu analiza bacteriologica. Mi-am facut-o acum cateva luni, mi s-a facut extractie dintr-un pustul, iar rezultatele au fost negative, nu s-a gasit nicio bacterie. In perioada aceea foloseam brevoxyl si BHA 2%. I-am spus asistentei ce anume foloseam, insa mi-a raspuns ca nu afecteaza proba. Avea dreptate, sau trebuie sa repet analiza si de data acesata sa nu mai folosesc nimic o perioada, sau decat BHA 2%?(nu prea mai am pustule pe fata, unu-doua ocazional, probabil din cauza alimentatiei, insa mi-au aparut cateva brobonite pe piept si cateva pustule pe spate(de cateva luni incoace), mai exact, pe omoplati, nu mi s-a mai intamplat pana acum sa am pe spate/piept brobonite sau pustule)

    • Buna Maria,
      Ideal este sa mergi la recoltare din pustulele pe care nu aplici nici un tratament din momentul in care se formeaza. BHA-ul nu afecteaza rezultatul, dar are efect asupra pustulelor, e mai bine sa nu aplici pe cele din care doresti recoltare.
      Foloseste BHA si antibacterian si pe corp.



Te rog să citești cu atenție articolele de pe acest blog și comentariile (folosește motorul de căutare din partea dreapta, sus), pentru majoritatea întrebărilor tale există deja un răspuns scris. Te rog să îmi scrii așa cum ți-ai scrie ție (reclamele, sfaturile impertinente și altele de genul nu vor fi aprobate).

Comentariul tău va fi aprobat atunci când voi avea răspunsul potrivit întrebării tale și timpul necesar pentru a-l scrie. Din lipsa de timp nu voi răspunde întrebărilor care cer analiza listei de ingrediente a produselor cosmetice.

Pentru recomandări și întrebări despre produsele Paula's Choice te rog scrie mail la info@paulaschoice.ro.

Mulțumesc pentru înțelegere. Multă sănătate!

Scrie un comentariu

Toate drepturile asupra conținutului sunt rezervate Pasagera.ro. Reproducerea informațiilor de pe site este strict interzisă și pedepsită conform legii drepturilor de autor.