Produse cosmetice bio/ organice/ eco

Dacă acum 10 ani credeaţi că produsele naturale sunt răspunsul cerinţelor pielii dumneavoastră, în prezent se găsesc pe piaţă tot felul de produse cu termeni mai pompoşi. Bio (folosit de majoritatea europenilor), organic (folosit de americani şi britanici), eco (folosit de polonezi), toate trei însemnând în principiu acelaşi lucru. Inventarea acestor noi termeni care au priză mare la public, împreună cu reclamele promovate pe piaţă au dus la o curiozitate faţă de aceste produse la început, iar mai nou la o preferinţă a acestora.

Ce înseamnă totuşi bio/organic/eco – în domeniul cosmetic şi în particular pentru îngrijirea pielii? Surprinzător, nu înseamnă nimic cu adevărat pentru că nu există o definiţie exactă a acestor termeni aşa cum nu există nimic să impiedice o companie producătoare de cosmetice să spună că produsele lor sunt bio, indiferent de ce ar conţine. S-a ajuns chiar la ridicolul de a se certa companiile spunând că produsele lor bio sunt mai bune decât produsele altora, tot bio.

Cei mai mulţi care folosesc termenul de natural perpetuează mitul că ingredientele sintetice sunt nocive şi că ingredientele naturale sunt benefice. Astăzi vor să spună că doar ingredientele bio sunt bune şi că ingredientele naturale nu mai sunt bune decât dacă sunt bio.

Toată povestea cu produsele bio a început după ce piaţa alimentară a explodat de aceste produse bio care sunt cu precizie controlate (cel puţin în ţările civilizate). Produsele alimentare bio, sunt, pe scurt, produse obţinute din soluri fără îngrăşăminte chimice, plantele nu au primit aporturi de hormoni, pesticide, fertilizări, ionizări, etc; animalele nu au primit antibiotice, hormoni, etc. Şi chiar aşa şi este. Vă daţi seama cât de repede a prins termenul de bio şi pe piaţă cosmetică.

Dar haideţi să vă dau un exemplu de acțiunile companiilor cosmetice ca să poate folosi acest termen: în 2003, unul din primele produse bio a fost un şampon care spunea că este 70 % organic şi care avea în compoziţie 70% apă de lavandă organică.

Şi ca să vă daţi seama cât de mult valorează această scamatorie, în 2008 suma era de 7.3 miliarde de dolari, iar din 2005 până în 2007 a fost o creştere cu 53% de produse noi denumite bio. În ziua de azi cine nu se aliniază la această tendința nu câştigă atât de mult ca ceilalţi, aşa că multe companii fac orice pentru “a fi bio”. Dar pentru un consumator avizat în această problemă, e nevoie doar de a verifica eticheta pentru a-şi da seama că acele produse sunt departe de a fi organice din moment ce ele conţin ingrediente artificiale care nu seamănă deloc cu nume de plante.

Aşa că, până astăzi, vă pot spune cu siguranţă că deşi multe produse conţin substanţe organice, în rare cazuri există o formulă complet organică. De ce? În principal, pentru că este nevoie de conservanţi ca să împiedice dezvoltarea ciupercilor şi bacteriilor, iar conservanţii naturali nu sunt eficienţi, nu sunt compatibili cu multe substanţe şi sunt mult prea costisitori ca să fie folosiţi (de aceea nu sunt populari; vitamina E este un conservant natural). De asemenea este nevoie de conservanţi pentru a păstra aceste substanţe organice intacte, stabile şi pentru a preveni separarea lor.

Până la urmă orice companie îşi poate eticheta produsele organice fără a fi nevoie să dovedească nimic, iar multe companii chiar asta fac, bazându-se pe simplul fapt că cele mai multe creme, loţiuni, şampoane, geluri, etc au în compoziţie între 60 şi 90% apă, iar din acest punct de vedere aproape orice produs poate fi denumit organic sau bio. Totuşi, pentru că în industria cosmetică această tendinţă nu este doar o fază care o să treacă, s-a înfiinţat în Europa un consorţiu de companii producătoare de produse naturale care încearcă să standardizeze definiţia şi condiţiile necesare etichetării cosmeticelor vândute ca şi organice, pe nume COSMOS, site-ul lor este www.cosmos-standard.org, au 23 de pagini în care descriu ce ar trebui să însemne organic/ bio în industria cosmetică, standardul lor fiind minim 95% substanţe organice ca acel produs să fie organic, iar pe partea de declaraţii afirmă (în 2010) că munca lor merge înainte. De aici şi până a se accepta acest consorţiu, a se implementa cu adevărat acest standard, apoi imensa muncă de a verifica fiecare companie producătoare de cosmetice, mai este încă drum lung.

În SUA, un grup de companii (inclusiv, Estée Lauder, L’Oreal) au creat OASIS, iar standardul lor presupune că un produs certificat organic să conţină minim 85% substanţe organice. Pe de altă parte există şi consorţii de genul OCA care susţine că produsele pot conţine oricâte substanţe chimice, iar mai nou există o discuţie destul de aprinsă între ei şi OASIS. Puteţi găsi numeroase alte consorţii care au propriile lor idei despre cosmeticele organice.

Standardul după care ar trebui să se ghideze toate aceste companii ar trebui să fie ceea ce doreşte consumatorul, nu interesele lor personale, să respecte că este important să producă ce este mai bun pentru piele şi dacă o substanţă este benefică pielii nu mai contează dacă este organică sau nu. Încă nu există dovezi că substanţele organice sunt în vreun fel superioare substanţelor nonorganice sau sintetice (aşa cum există în industria alimentară). Nu în ultimul rând este important a se înţelege că multe extracte de plante şi uleiuri esenţiale (organice sau nu) au proprietăţi iritante şi în nici un caz nu vor face bine pielii: lămâia, lavanda, mentolul, camforul, scorţişoara, etc.

Lăsând marketingul la o parte, există produse etichetate organice/ bio/ eco care poate sunt într-o anumită proporţie aşa, dar asta nu înseamnă neapărat că sunt benefice pielii tale sau că nu sunt. Acest lucru îl putem afla doar citind toate ingredientele şi apoi încercând produsul.

Bibliografie
Consumer Reports
USDA – Organic Standards www.ams.usda.gov/nop
Preservatives for cosmetics
The Original Beauty Bible, Paula Begoun
www.cosmeticdesign-europe.com
Organic Monitor www.organicfarmers.org.uk
COSMOS www.cosmos-standard.org
OASIS http://www.oasisseal.org/
OCA http://www.organicconsumers.org/
The Rose Sheet
Cosmebio www.cosmebio.org

66 comentarii

Scrie un comentariu
  • Din pacate companiile se bazeaza pe faptul ca foarte putini oameni se vor duce la cumparaturi cu o lista de ingrediente care sunt intr-adevar bune. Si din pacate de cele mai multe ori chiar asa este. Este mai eficient sa iei o crema pe care vezi ca scrie mare „organic 100% natural”.
    Lasand gluma la o parte…chiar as vrea sa te intreb cum reusesti sa iti cumperi produsele potrivite?
    Imi imaginez ca acum deja ai experienta si iti este mai usor. Dar de exemplu eu nu am habar ce anume este ok sau nu. Ce ma sfatuiesti? Sa printez lista ingredientelor poate fi un pic ineficient.

    • Buna Daria,
      Am scris aici mai multe liste cu produse pe care le recomand. Cel mai simplu sa cumperi un produs care are ingrediente benefice si nu are ingrediente nocive este sa faci o poza cu telefonul liste de ingrediente si apoi sa revii acasa si sa verifici, aici este un link cu dictionar de ingrediente cosmetice. Aceasta situatie se aplica in cazul in care esti intr-un magazin si doresti sa achizitionezi un produs. Sau daca ai internet pe telefon poti sa cauti ingredientele chiar in acel moment.
      In principiu recomand sa verificati un produs inainte sa plecati la cumparaturi, va scuteste de alte inconveniente.
      Eu cunosc majoritatea ingredientelor in sensul ca daca tin in mana un produs stiu cam 90% din ingrediente si celelalte 10% banuiesc ce ar fi. Insa rar se intampla sa cumpar ceva fara sa verific de acasa, mai ales pentru ca am gasit deja produse care sunt excelente pentru mine si cautarile mele in acest domeniu s-au incheiat. Mai cumpar deodorante, sampoane, geluri de dus si de maini. Cu lista de ingrediente nu m-am dus nici pe vremea cand eram abia la inceput si cand stiam doar iritantii.

  • Am vazut ca ai recomandat un link catre un site ce contine un dictionar de ingrediente.Tinand cont de faptul ca acel site promoveaza si niste produse cu anumite ingrediente crezi ca el este neutru?M-as mira sa spuna de un ingredient continut intr-un produs promovat ca nu este bun.Asa toate firmele si-ar scoate dictionare si ar promova ingredientele proprii.Eu deocamdata am incredere in cosmeticdatabase mi se pare cel mai neutru.

    • Buna Andrada,
      Banuiesc ca nu stii ca acea persoana care are acel site este renumita pe plan mondial sub numele de Cosmetic Cop si ca nu stii ca ea a fost una din promotoarele luptei impotriva companiilor cosmetice care mint cu nerusinare. Cosmeticdatabase nu este un dictionar de ingrediente din punctul meu de vedere si nu are nici o legatura cu cel la care am trimis eu cititoarele, cele doua site-uri se pot vizita in paralel, nu se anuleaza unul pe celalalt. Daca gasesti un ingredient care Paula zice ca e ok si cosmeticdatabase zice ca nu e ok sa imi spui te rog.
      Produsele pe care le promoveaza sunt produsele pe care Paula le produce si face acest lucru din dorinta de a arata ca se poate si fara iritanti. Eu consider ca dictionarul care il are pe site este foarte bine pus la punct si ca singura lui problema este lipsa unor anumite ingrediente nu acuratetea informatiilor.
      Bineinteles ca incurajez cititoarele sa se informeze de unde cred ele de cuviinta, atata timp cat sursele sunt de incredere.

      • Cosmeticsingrediens sau EWG sau cum le mai spune nu sunt o sursa de incredere. Majoritatea celor ce lucreaza in domeniul chimiei cosmetice are o parere proasta despre ei si, daca tin bine minte, am citit ca la un moment dat chiar au recunoscut ca pentru anumite claimuri pe care le-au facut nu au suport stiintific…. sunt si eiu pe payroll-ul cuiva, stati linistite :))

  • M-am uitat rapid la propylene glycol de ex pe site-ul PC este smile pe cosmeticdatabase este grad 4.
    Eu atat m-am intrebat cat de neutru se fie atata timp cat pe accelasi site gasesti si promovarea unor cosmetice.Si nu poti sa-mi spui ca ea produce aceste cosmetice doar din pasiune fara nici un interes financiar in spate.Asa mai sunt unii de au creat regimuri de slabit doar sa ne arate ca se poate (cica) si fara nici un interes dar s-au umplut de bani.

    • Buna Andrada,
      Este dreptul tau sa crezi ce vrei tu. Insa eu ma uit mai departe de un smile si de un grad atunci cand citesc despre un ingredient. Uite ce scrie la Paula pe site, sub smile-ul acela: according to the U.S. Department of Health and Human Services, within the Public Health Services Agency for Toxic Substances and Disease Registry, “studies have not shown these chemicals [propylene or the other glycols as used in cosmetics] to be carcinogens” (Source: http://www.atsdr.cdc.gov), iar daca citesti intreaga informatie iti dai seama ca ea nu contesta ca acest ingredient este problematic in concentratie de 100%.
      Nu stiu daca produsele ei contin sau nu propylene glycol si nici nu conteaza, pentru mine tot ce conteaza este munca pe care ea o depune in continuare desi cred ca are bani cat sa traiasca 10 vieti: este prezenta mereu la radio cu emisiuni de genul, face campanii de informare, raspunde la tot felul de intrebari. Putea sa stea linistita si sa soarba cocktail-uri in Bahamas si sa faca altii munca de teren, faima ei nu ar fi avut de suferit. Nimeni nu produce nimic doar din pasiune, la un moment dat este normal ca din munca pe care o prestezi sa si castigi. Dar important este ca ea a fost intai Cosmetic Cop si apoi a inceput sa isi faca laborator si sa produca cosmetice. Poate ti se pare ca o apar si asa este, apar ceea ce eu cred ca stiu si tu nu stii, apar o persoana care probabil mi-ar spune foarte calm: Andrada are dreptul sa ii placa sa ii displaca persoana mea, munca mea si produsele mele si nu este cazul sa mai spui nimic in aceasta directie.
      Mentionez ca nu castig nimic de pe urma Paulei desi o promovez mereu, ea nici macar nu stie, sunt doar una din multe persoane care sunt extraordinar de multumite de produsele ei. Chiar astazi am injurat site-ul din Europa cat de enervant este si cat a trebuit sa stau sa plasez o comanda si faptul ca nu pot sa imi aleg eu sample-urile gratuite, samd. Dar nimeni nu e perfect, mai ales ca site-ul din Europa este o franciza, Paula nu raspunde de el, dar cred ca impune preturile.
      Despre regimuri nu stiu, nu pot comenta.

  • Eu una, total neutră chiar şi de domeniul cosmetic am văzut cu ochii mei ce poate face utilizarea CONSTANTĂ a produselor corecte. Printre ele şi Paula’s Choice. Şi asta nu pe tenul meu care abia începe să se trateze corect, ci pe un ten care de luni bune foloseşte cu sfinţenie ceea ce recomandă Paula (şi Paula NU recomandă doar produsele ei). Cine are ochi să vadă şi minte să vrea să priceapă …

  • Buna Corina,
    In materie de produse naturale, ma rog, bio, eu am incredere in cele certificate BDIH (Germania) si Ecocert (Franta). Si chiar cred (si stiu) ca exista produse naturale eficiente si cu compozitii ok. Faptul ca multi au adoptat tendinta asta ca pe o strategie de marketing nu inseamna ca nu exista si companii serioase in domeniu.
    Cat despre Paula, si eu o apreciez, dar unele dintre opiniile ei mi se par prea radicale (de ex. cea legata de uleiurile esentiale, eu am reusit sa-mi tratez unele probleme destul de complicate cu ajutorul acestor uleiuri, asa ca nu le vad by default ca pe niste iritanti si atat).
    Oricum, in general eu cred ca trebuie sa ne ferim de extreme, adica sa nu facem aceasta dihotomie radicala, „chimic e ok, natural nu”, sau invers, ci sa incercam sa gasim ce e bun pentru noi studiind ingredientele produselor, proportii, ph etc., si asa sa alegem in cunostinta de cauza, nu dupa etichete si reclame, indiferent ca sunt produse de la farmacie sau de la Plafar. Pielea fiind oricum un organ atat de important , si ale carei mecanisme nu sunt elucidate pe de-a-ntregul, putem avea surpriza sa vedem ca un produs care pare foarte bine formulat nu ne prieste. Deci e un „trial & error” continuu pe undeva, numai ca atunci cand alegem ce sa testam trebuie sa fim niste consumatori informati, avizati si pretentiosi.

    • Buna Bibi,
      Rationamentul tau in a alege un produs este corect si nu am spus niciodata ca natural nu e bun sau ca nu exista produse de calitate care pretind ca sunt organice, am spus doar ca acest termen nu este reglementat ceea ce e cu totul altceva. Folosesc masti si scruburi naturale, mi le fac eu, folosesc uleiuri organice si fiind considerate alimente acestea chiar sunt verificate, dar nu am nici un produs cosmetic organic sau natural pentru ca nu m-a interesat acest criteriu stiind ca el nu are nici o baza legala.
      Cat despre Paula si despre uleiuri esentiale – eu ii impartasesc parerea, dar la mine este destul de simplu sa fac asta deoarece dupa aplicarea oricarui ulei esential (bineinteles diluat) fata mea ‘ia foc’. Iritantii actioneaza cateodata agresiv cateodata nici nu se vede iritatia pe care o produc, asta nu inseamna ca ea nu exista.
      Insa fiecare din noi ar trebui sa faca ce crede ca mai bine pentru tenul pe care il are atata timp cat este informat. Din cate vad esti o persoana informata, este alegerea ta sa folosesti uleiurile esentiale, dar nu consider corect ca o companie sa foloseasca aceste uleiuri in produse cosmetice tinand cont de faptul ca nu avertizeaza ce efecte pot avea acestea asupra pielii (dupa cum stii sunt cateva care si fotosensibilizeaza pielea).
      Ai dreptate, se poate ca produsele foarte bine formulate sa nu priasca tuturor pentru ca sunt multe persoane care nu tolereaza unul sau mai multe din ingredientele care in teorie sunt benefice pentru piele (retinol, benzoxyl peroxide, niacinamide, acid salicilic, etc) de aceea trebuie sa incercam insa insist ca trebuie sa alegem din produse bine formulate si sa fim asa cum zici: ‘informati, avizati si pretentiosi (mai ales pretentiosi 🙂 )’.

  • Eu folosesc produsele Paulei doar de o saptamana (lotiunea cu BHA si cateva mostre) si ma inscriu la fani. Deja incep sa se vad efectele exfolierii, iar sunscreen-ul este genial. Nu ma intereseaza cati bani face din afacerea asta (sa faca cat mai multi si sa dezvolte in continuare produse cat mai bune), din moment ce produsele imi fac bine si dupa parerea mea au si un pret mai mult decat corect (eu le iau din SUA, acum au 20% reducere la toate exfoliantele pt. cine e interesat).
    Si ca sa nu fiu total off-topic – in ultimul pliant kaufland pe care l-am primit, am vazut sandale bio pt. copii si saboti bio :)). Cred ca totusi s-a mers mult prea departe cu toata nebunia asta bio.

    • Buna!Ai putea sa ma contactezi sa imi spui regulile si care este intermediarul tau de la care comanzi produse din SUA?Multumesc!

      • Buna Andreea,
        Nu cred ca Maria le cumpara prin intermediar, cred ca le cumpara prin cunostinte sau direct de pe site-ul din SUA.
        Intre timp sunt disponibile si in Romania produsele Paula’s Choice.

  • @daria – da, mi-am comandat de acolo lotiunea cu BHA si zilele astea vreau sa comand o crema hidratanta, o lotiune SPF si un toner. Eu le comand printr-un intermediar, are un adaos de 30% in medie, in care intra toate costurile (transportul din sua, tva, taxa vamala daca este cazul). Sunt multi intermediari care aduc produse din SUA la comanda, trebuie doar sa gasesti pe cineva de incredere.

    • Buna Maria,
      Ne poti spune si ce intermediar folosesti? La un singur produs 30% nu este o tragedie, dar la mai multe produse deja este cam mult, e mai avantajos site-ul din Europa.

  • Eu as vrea sa imi iau cam toata gama de produse: demachiant, exfoliant, crema, masca…deci presupun ca ar fi mai ieftin sa mi le comand direct de pe site-ul din Europa si gata.

    • Buna Daria,
      Demachiantul de ochi are un pret cam mare, in lista mea sunt cateva pe care le poti cumpara de la magazinele din Romania la fel de bune si la un pret mult mai mic.
      Exfoliantul, crema de seara – foarte buna alegere. Ti-ar trebui si un produs hidratant cu SPF pentru zi (neaparat). Masca – nu e nevoie sa dai banii pe mastile ei desi sunt bune, am scris aici cum sa iti faci masti singura. Transportul costa 15 euro, vin in 5 zile lucratoare. In cazul tau nu cred ca are rost sa te complici sa comanzi din SUA, dar poti sa faci un calcul ca sa fii sigura.

    • Corina, nu vreau sa fac reclama pe blogul tau 🙂 (sunt multe persoane si firme care intermediaza, usor de gasit cu google), si da, trebuie facut calculul in functie de comanda, pentru a vedea cum este mai avantajos. La comenzile mai mari cred ca este mai avantajos site-ul din Europa, dar merita atentie si site-ul american, mai ales pt. cele care au prieteni / cunostinte in State si nu trebuie sa plateasca comisioane intermediarilor (nu e cazul meu din pacate).

      • Buna Maria,
        Eu cunosc doua firme de acest gen, una cu care am colaborat si anume atlas shipping si una despre care doar am auzit carpatic (ceva de genul acesta era numele ei). Eu am adresa in SUA de unde imi trimiteam produse, dar per total pot sa iti spun ca nu ajungeam mai ieftin, mai ales ca imi trimiteam pachete mari si la vama ma taxau. Pentru cei care au prieteni in SUA e ideal site-ul Paulei. Dar in general ma resemnez la toate astea, pana la urma sunt doar niste bani pe care oricum ii dau pe altceva. Asta nu inseamna ca nu sunt cumpatata. Poti sa ne spui compania cu incredere, nu consider reclama. Maine o sa scriu un articol si o sa incerc sa cuplez mai multe persoane pentru comenzi catre Paula.

  • Un articol INTERESANT !! Multumesc mult pentru el 🙂 O placere sa te citesc, ca intotdeauna, chair si atunci cand nu suntem de acord . Face parte din a fi umani 😀

  • Pt Maria – de la ce intermediar cumperi din USA? As vrea si eu sa iau 2 sau 3 produse de la Paula. Poti sa-mi lasi nr.de contact sau adresa, sau sa iti trimit banii si cand comanzi tu sa-mi comanzi si mie? Am calculat si ies mai ieftin din USA.

    Pt Corina am niste intrebari:
    1. vreau sa-mi iau „CLEAR Extra Strength Targeted Blemish Relief Toner” si mi-ai zis ca e identic cu Exfoliating 2% BHA Liquid, dar vroiam sa te intreb care e diferenta dintre gel, lotion si lichid? Adica vreau sa-mi iau unul care se aplica mai usor si ma tine mai mult timp. Tu ziceai sa nu irosim produsul pe discheta, sa-l punem direct, dar daca e lichid, ma gandesc ca e mai complicat de aplicat;

    2. vreau sa-mi iau „Skin Balancing Daily Mattifying Lotion SPF 15 & Antioxidants” – are antioxidanti dar fiind matifianta si folosind si exfoliant si peroxid benzoil (cateodata) nu cred ca va fi o buna baza de machiaj, sau ma gandesc ca nu-mi hidrateaza bine pielea, ca de la peroxid benzoil fac cojite, iar dezavantajul este ca are 60 ml;

    3. vreau sa-mi iau „Extra Care Non-Greasy Sunscreen SPF 45”, este si mai ieftin si are 148 ml dar nu are antioxidanti. Crezi ca acesta v-a fi o baza mai buna de machiaj in comparatie cu cel de sus? Pe care sa-l aleg?

    4. vreau sa-mi iau „CLEAR Regular Strength Acne Fighting Treatment” (cu 2.5% benzoyl peroxide) – am vazut ca pe site-ul din USA este iar pe cel din UK nu e. Ce stii de el? Ma gandeam sa-l folosesc seara si apoi as putea sa aplic un mix de uleiuri peste el, dupa 10-15 min? Ca sa nu imi mai iau alta crema de noapte.
    Multumesc!

    • Buna Raluca,
      1. Da, sunt indentice si la pret. Lichidul este cel mai econom si cel mai usor de aplicat (pe mine ma tine un an de zile), trebuie doar sa achizitionezi pompa tip spray(2.5euro) sau sa il pui tu intr-un recipient tip spray din plastic mat. Apoi aplici cate un ‘puf’ pe fiecare obraz, apoi intinzi pe toata fata. Da, sunt zgarcita, dar este suficienta cantitatea ca sa exfolieze.
      2 si 3. Skin Balancing Daily SPF 15 este matifiant relativ si este o baza excelenta de machiaj. Si celalalt are antioxidanti chiar daca nu scrie pe el, doar ca are mai putini. Contine silicon, ar putea fi o baza buna de machiaj (daca astepti pana vineri iti pot spune dupa ce l-am testat). Cel cu SPF 45 este very water resistant.
      4. Foloseste brevoxyl in continuare linistita. Cel al Paulei mai contine 2-3 ingrediente ‘soothing’, dar nu isi merita pretul. Cred ca si pe acne.org este benzoxyl peroxide la pret bun. Da, ai putea sa aplici uleiuri peste el dupa 10-15 minute, dar ai mare grija ce uleiuri sa nu iti blochezi porii. Daca nu iti mai achizitionezi o crema cu ingrediente benefice pentru seara atunci cel mai bine este sa il cumperi pe cel cu SPF 15 pentru ca este net superior in formula celuilalt. Si per total va face mult mai mult bine pielii tale decat cel cu SPF 45.

  • Ar fi o idee f buna sa ne strangem mai multe sa dam comanda. Nu am o problema sa dau mai multi bani daca merita, dar 15 euro livrarea mi se pare din principiu irosire de bani. Spun asta in conditiile in care imi comand produse din anglia de pe site-uri care au livrarea gratuita. Deci clar nu se justifica costurile astea

  • Corina, ai dreptate, unele uleiuri esentiale sunt fotosensibilizante (si sunt si uleiuri vegetale care sunt fotosensibilizante, cum e cel de sunatoare), partea proasta e ca firmele producatoare nu avertizeaza pe eticheta. Eu sunt foarte atenta la asta pentru ca am avut niste pete hiperpigmentate si e extrem de greu sa scapi de ele (daca nu chiar imposibil). Acum nu prea se mai vad, dar stiu ca daca nu am grija exista oricand riscul ca ele sa se coloreze la loc, sau sa apara altele (SPF 50+ scrie pe mine). Altfel, exista si produse cu uleiuri esentiale ok (am folosit mult timp Decleor, Darphin, Florame, chiar si acum am niste uleiuri pentru fata care contin si uleiuri esentiale, si mai pun si in masti homemade). Se pare ca, din fericire, desi altfel am tenul ingrozitor de sensibili si reactiv, cu uleiurile esentiale nu am o problema.
    Cat despre comanda pe site-ul Paulei, am incercat si eu, dar paypal-ul nu mai merge, iar daca vreau sa platesc direct cu cardul Visa trebuie sa faca nu stiu ce verificari, asa ca m-am lasat pagubasa (eu inteleg ca vor sa fie safe, dar in stilul asta pierd clientii). Deci, daca se face o comanda grupata, I’m in :)!

    • Buna Bibi,
      Pana la sunatoare mai sunt o gramada care fotosensibilizeaza: lamaie, grapefruit, afine, bergamot, portocale, etc 🙂 Atata timp cat esti constienta de faptul ca o iritatie nu se vede neaparat pe piele atunci tot ce pot sa iti spun este ca e pielea ta, faci ce vrei cu ea.
      Nu imi spune de site-ul ei ca iarasi ma enervez, am reusit sa stau 20 de minute sa pun o comanda in conditiile in care pe cel din UK in 5 minute eram si cu banii luati de pe card. Am platit cu Visa insa fara probleme, mai greu a fost sa ajung la pasul acela.

  • Corina, cand ziceam de uleiul de sunatoare, ma refeream cel vegetal, nu esential… asta mi se pare si mai tricky, ca in general uleiurile vegetale sunt considerate safe, si nimeni nu avertizeaza ca pana si astea (unele dintre ele) trebuie utilizate cu precautie. Cat despre cele esentiale, cum spuneam, am reusit sa rezolv cu ele unele probleme mai serioase, deci eu nu le pun pe toate la categoria „don’t”. Dar e clar ca trebuie sa ai habar cu ce te joci, ca sa zic asa.
    Iar despre Paula si site-urile ei, eu am impresia ca tocmai la cel din UK m-am chinuit cu Visa pana mi-a venit rau si tot nu am reusit, din cauza minunii de verificare. O sa incerc si cu Mastercard, ca mi se pare ca numai posesorii de Visa „beneficiaza” de metoda asta, dar dupa ce m-am straduit si cu paypal, si cu Visa, mi s-a facut lehamite si am lasat-o balta.

    • Buna Bibi,
      Te referi la Verified by Visa? Are si Mastercard asta, dar daca nu te-ai inscris in acest program nu iti apare ecranul respectiv. Eu folosesc aceasta metoda de securitate, in caz ca cineva iti stie datele cardului si iti stie adresa e prea putin probabil sa iti stie si parola de verificare. Site-ul din UK livreaza doar in UK, tu esti acolo?
      Uleiul de sunatoare eu nu il consider ulei de baza, nu il am in listele mele de uleiuri recomandate si nu cunosc nici un ulei de baza care sa poata fi fotosensibilizant, nici macar cele care contin vitamina A. Le spun uleiuri de baza pentru ca termenul lor international este carrier oil. Despre cel de sunatoare stiu din International Journal of Biochemistry and Cell Biology ca este fototoxic cand este aplicat pe piele, asa cum este si extractul de sunatoare. Daca imi poti da un link cu descrierea acestui ulei chiar as vrea sa stiu la ce categorie il incadreaza naturistii: esential sau carrier. O sa il caut si eu in naturaldatabase.com

      • maceratul de sunatoare (St. John’s Worth) intra la categoria carrier oil. Din cate stiu eu nu exista ulei esential de sunatoare. nu stiu daca s-a lamurit problema in alte comentarii, dar am zis sa intervin oricum 🙂

        p.s. nici cu adresa de gmail nu pot sa primesc notificari de comentarii noi :))) grr

        • Buna Simona,
          E ciudat, mie nu imi arata ca nu ar fi trimise, dar mai astept cateva zile si intreb la cei care hosteaza blogul, s-ar putea sa fie o problema de IP.
          M-am lamurit si eu cu acel ulei, multumesc de interventie insa.

  • Buna Nipokio,
    Produse cosmetice nu mi-am comandat pana acum de pe net pentru ca avand un ten normal si neproblematic nu am prea avut mare grija si cumparam chestii din supermarket.
    In schimb haine: de exemplu asos.com
    atata timp cat isi permit sa livreze gratuit si la 10 lire cheltuiti, refuz sa cheltui 100 de lire pe paula’s choice si apoi sa mai dau inca 15 euro si pe livrare.
    Le-am dat mail zilele trecute si i-am intrebat dc nu este loc de negocieri. Mi-au raspund ca au reduceri pe site si sa urmaresc reducerile si ca oricum bagat in UK livrarea cu doar 5 lire. Ok…eu nu in UK, deci de m-ar impacta?
    Pacat…ca ar avea si mai multa vanzare

  • Mi se pare deplasat ca fara o pregatire in domeniu sa comentezi subiectul produs organic/neorganic.
    Pe scurt, industria farmaceutica nu este controlata ca cea farmaceutica sau alimentara. Asta le de oportunitatea de a adauga chimicale care desi sint toxice pentru organism maresc perioada de raf a produsului, sau intensifica mirosul si pot reduce cantitatea de parfum folosita.
    Ia uita o lista cu chimicalele cele mai pacatoase din cosmetice:
    http://www.davidsuzuki.org/issues/health/science/toxics/dirty-dozen-cosmetic-chemicals/

    M,
    chimist si biochimist

    • Buna Mihai,
      Singura greseala pe care am facut-o si pe care mi-o asum (dar o voi remedia) este ca nu am scris Bibliografia la sfarsitul articolului.
      Intre timp te rog sa imi spui de ce ti se pare deplasat sa comentez un subiect, oricare ar fi el. Puteam sa comentez si despre aterizarea pe luna, e o lume libera si pot vorbi despre orice. Sau nu? Nu am pretentia de a fi chimist sau biochimist sau medic sau mai stiu eu ce si am spus foarte clar acest lucru. Dar daca dumneavoastra sunteti, ma puteti contrazice in cele ce le-am spus mai sus pentru ca deocamdata vad ca spuneti acelasi lucru si daca ati fi citit mai multe articole ati fi observat cat sunt de pornita impotriva companiilor cosmetice si a ingredientelor iritante.
      Cat despre lista cu chimicale pe care o mentionati, o cunosc si ea contine ingrediente despre care avertizez si eu ca sunt nocive si mai contine ingrediente a caror actiune nociva este doar un mit, cateva le am explicate pe site.
      Sunteti liber sa interveniti oricand, cu sau fara pregatire in domeniu. Apropo, nu doar chimicalele pot fi iritante.

  • Chiar daca nu esti chimist sau medic, ideile tale de pe acest topic influenteaza alte persoane care iau de bun ce gasesc aici chiar daca afirmatiile tale nu sint sustinute de nimic. Existenta unei bibliografii nu inseamna nimic atit timp cit cel ce o citeste nu are pregatirea necesara sa inteleaga in profunzime articolele. Si pentru asta ai nevoie de pregatire in domeniu. Cind despre fiecare idee exista 20-30 de article din care jumatate sint pentru si cealata impotriva singura diferenta este cel care trage concluzia din citirea lor.
    Cauta pe google cosmetics and cancer.
    Sau mai simplu uite un link: http://www.cbc.ca/marketplace/pre-2007/files/health/cosmetics/

    Un ultim comentariu: hidrochinona pe care o recomanzi tu este asociata cu cancer.

    • Buna Mihai,
      Daca ai fi citit articolul meu despre hidroquinona ati fi vazut ca am explicat mitul care s-a creat in jurul acestui ingredient. Daca tu crezi ca exista un raport al unui studiu care sa fi fost aprobat de FDA sau de EC Cosing si care sa sustina altceva decat am spus eu poti pune aici un link.
      Te-as ruga sa imi spui pana la urma care sunt afirmatiille mele din acest topic care nu sunt sustinute de nimic, macar sa ma acuzi de ceva concret.
      Cat despre faptul ca sunt multe ingrediente nocive si chiar cancerigene in cosmetice si ca nu inteleg de ce producatorii adauga asa ceva in produsele lor, eu despre asta scriu in caz ca nu ai observat. Sau poate ca tu propui sa nu mai folosim nici un fel de cosmetice pentru ca sunt daunatoare?
      Pana la urma eu scriu si cine citeste are libertatea sa aleaga intre a crede ce spus eu si a nu crede. Nu incerc sa indoctrinez pe nimeni si nu sunt nici atat de radicala cum vad ca esti tu. Si cand gresesc imi asum greseala, aici insa nu este cazul.
      Apropo, sper ca esti la fel de pornit si pe d-na care afirma ca aspirina contine acid salicilic, ea are mii de cititoare, oare cum le influenteaza?

      • Am senzatia ca multa lume nu face diferenta intre teste in vitro, in vivo sau pe animale de laborator. Media abia asteapta sa prinda un studiu ca sa faca o stire de senzatie. faptul ca un ingredient injectat intr-un animal de laborator a avut efectele X si Y nu cred ca inseamna ca acelasi lucru se intampla la oameni, decat poate daca injectam acelasi ingredient, in aceeasi concentratie. a fost o solutie de 100% hydroquinone? 50%? 1%? Suntem siguri ca organismul uman va raspunde la fel?

        cred, totusi, ca, inainte de a tipa sus si tare ca ingredientl X este carcinogen pentru ca populatia de soareci de laborator a patit-o dupa injectarea solutiei respective (sa nu uitam ca este o diferenta ca de la cer la pamant intre injectare, deci departe de hipoderm, si aplicarea pe pielea umana, pe stratum corneum, a unei alte concentratii de produs) ar fi bine sa intelegem toate mecanismele procedurilor de testare in laborator. Sa stim cat de relevante sunt testele, sa stim pe ce populatie au fost testate, in ce concentratii, in fine, sa citim cu ochi de specialist acele rezultate. Fac parte dintre cei care la inceputul drumului printre cosmetice au cazut in plasa celor care vindeau frica pe paine, sunt deci patita, si nu mai vreau sa cad iarasi in mania conspiratiilor internationale… mai ramane sa auzim cum se falsifica testele pentru ca noua ordine mondiala are ca scop reducerea populatiei platenei 🙂

        • Buna Simona,
          Ai darul de a explica foarte bine ideile pe care le ai, multumesc de sustinere.
          Eu am auzit deja teoria de reducere a populatiei planetei 🙂
          Mai in gluma, mai in serios, daca continuam in ritmul asta de distrugere a planetei ne vom reduce la numar fara nici o conspiratie.

          • Multumesc 🙂 mi-as dori ca toate consumatoarele sa aiba timpul necesar pentru a se informa… dar in fine, trebuie sa te pasioneze domeniul mai intai. Sunt la inceput, si sper sa reusesc sa fiu din ce in ce mai informata 🙂

  • Cind afirmi despre ceva ca e un mit inseamna ca este de domeniul fantasticului sau ireal. Deci de la tine putere ai afirmat ca hidrochinona e un compus sigur.
    Asta e genul de afirmatie care vine din partea unui nespecialist fara nici un fel de background in domeniu.

    Nu stiu care e povestea cu aspirina.

    • Buna Mihai,
      In nici un caz nu eu am afirmat ca hidroquinona este un compus sigur ci persoanele care au testat-o. De ce nu comentati pe articolul despre acest ingredient, acolo am scris clar cine si cum a testat hidroquinona.

  • Eu cred că Mihai propune doar folosirea cosmeticelor bio/organice, care, spre deosebire de cosmeticele chimice, „sunt foarte bine controlate”, la fel ca industria farmaceutică sau industria alimentară.
    În rest, de la parabeni la SLS şi la BHT, toate înseamnă cancer şi gata?

    • Se speculeaza ca parabenii, SLS, propil-ul si metil-ul ar fi conservanti care duc in timp la aparitia si dezvolatarea problemelor de piele sau cancer insa utilizati de peste 60 de ani in cosmetica nu au dat niciun astfel de caz. Cel mai sigur e sa cumperi produse naturale, bio, organice pe a caror lista de ingrediente acestia se gasec la sfarsit, dat fiind faptul ca legislatia cosmeticii impune afisarea ingredientelor in ordinea in carev se folosesc in produs. Nu ma bazez pe produse care se lauda ca nu au acesti conservanti deoarece folosesc altii ascunsi sub nume frumoase care nu au un istoric. De 6 ani sunt adepta produselor naturale si am avut banuti incat am putut sa incerc destul de multe produse, de la brand-uri diferite.
      Acum cumpar de la Lush tot ce-mi trebuie pentru ca au termen de valabilitate mic, deci folosesc conservanti cat sa le tina „in viata” intre 3 si 14 luni. Au si ei o serie de conservanti dar nu ai sa gasesti unul nici macar la mijlocul listei, toate sunt la final. Parerea mea dupa ce am testat cate ceva in acest domeniu.

      • Buna Clau,
        Parabenii sunt conservanti, dar nu sunt nocivi. SLS-ul este surfactant si inca unul foarte iritant. Propil si metil nu sunt ingrediente chimice singulare ci sunt radicali chimici ce formeaza ingredientele chimice.
        Despre ordinea ingredientelor in lista am scris aici.
        Nu conteaza compania producatoare, conteaza ingredientele. Parerea mea este diferita, eu nu sunt de acord cu folosirea sapunurilor. Conservantii nu sunt daunatori, citeste articolul si o sa vezi de unde a pornit toata nebunia cu parabenii.

  • Nu e deloc clar cine si cum a testat. Nu vad nici un nume si nici o referire la un articol ci doar la niste jurnale care publica anual sute de articole. Deci foarte vag.

    Intr-o lume unde pentru companiie farmaceutice profitul este pe primul si apoi urmeaza efectele benefice de ce crezi ca industria cosmetica e mai „curata”?
    Exemplu: Merck stia cu mult timp inainte ca Vioxx sa fie retras de pe piata ca sint probleme si totusi nu a facut nimic. Dupa ce au murit 50000 de oameni Merck a acceptat ca e este o problema! In numele profitului intr-un univers foarte reglementat cum e industria farmaceutica.
    Industria cosmetica: Nu exista nici un organism care sa o reglemeteze (asa cum exista FDA). Crezi ca sint mai corecti? Cu siguranta nu.

    Aici ma opresc.

    • Buna Mihai,
      Pentru ca nu credeam ca o sa fie necesar sa scriu mai exact despre aceste teste nu am dat importanta, insa pentru tine spun ca in jurnalul Critical Review in Toxicology din Noiembrie 2007 intre paginile 887 si 914 s-a scris despre testul de laborator in care s-au hranit sau injectat soareci cu cantitati mari de hidroquinona si rezultatele acestui test au fost problematice. Noi nici nu ne injectam si nici nu mancam cantitati mari de hidroquinona (cateva kilograme daca raportam la greutatea soarecilor). Cat despre aplicarea acestui ingredient pe piele, nu exista teste care sa arate ca poate fi problematica in concetratii de 2% cat se foloseste in cosmetica, cel putin nu exista teste care sa fie validate de nimeni.
      Eu nu ma leg de industria farmaceutica din moment ce nu cunosc date legate de subiect. Industria cosmetica este reglementata de FDA intr-un fel sau altul, nu inteleg ce vrei sa spui.
      Daca e sa stam si sa judecam eu cred ca ar trebui sa fie interzise tigarile pentru ca fac mult mai mult rau decat cosmeticele, dar nu vad pe nimeni sa ceara asta.
      Iti inteleg frustrarea si tu ar trebui sa o intelegi pe a mea legata de industria cosmetica si legata de faptul ca ne mint cu nerusinare. Eu am facut um blog si am scris despre asta, ai putea sa faci si tu la fel. Sau poti sa incepi sa scrii un articol ca guest post, te invit chiar eu sa scrii daca doresti.
      Trebuie sa intelegi ca indiferent de ce crezi tu chiar suntem in aceiasi barca.

  • A propos de cosmetice „organice”, azi m-ma umplut de nervi vizualizand lista de ingrediente pt un sampon pordus de „singurul producator roman cu certificare bio” sau asa ceva:

    100% naturale, 100% vegetale

    Apa distilata, uleiuri vegetale (cocos, masline, floarea soarelui, jojoba*, ricin, avocado*, baobab*), Aloe Vera*, argila Marocana Rhassoul, uleiuri esentiale (la alegere)

    * ingrediente provenite din agricultura ecologica

    nimic din lista aia nu curata, nimic nu emulsioneaza produsul, nimic nu il conserva (apa si ulei la un loc). singurul lucru la care ma gandesc este ca a hidratat argila si a pus un pic de ulei, dar tot nu este o scuza pentru a evita conservantul.

    oricum, lista de ingrediente scrisa in romana (sigur se adreseaza populatiei careia ii este frica de „chimicale cu nume complicat”), mi se pare incompleta, si, daca acela este un produs bun…. well… eu, sincer, sunt maicuta la Cernica!

    Asa ma enerveaza claimurile astea! Aceeasi firma mai are si un fel de balsam pt par, parca (sau era tot sampon?) care „repara varfurile despicate”…. habar nu are ce inseamna un varf despicat , ca parul este iremediabil stricat si il mai repari doar cu zeama de foarfece, dar mai face si claimuri false… grrrr

    nu ii dau numele pt ca, sincer, nu cred ca merita reclama sau traficul pe site

    • p.s. later edit… „Pe site, pentru a nu incarca descrierea produsului, ingredientele sunt trecute numai in limba romana, respectiv engleza, in ordine descrescatoare. Pe ambalaje ele sunt trecute la fel, plus INCI”. Pe mine, ca si consumator, n uma ajuta in nici un fel sa nu vad lista de ingrediente online. Mi se pare tare neplacut sa vad liste incomplete, pe motivul ca „pentru a nu incarca descrierea produsului”…

      • hai ca se pare ca nu trece KOH in INCI pentru ca .. KOH se comsuma complet in saponificare … cica INCI este : Aqua, Cocos Nucifera, Olea Europaea, Helianthus Annuus Seed Oil, Buxus Chinensis Oil*, Ricinus Communis Seed Oil, Persea Gratissima Oil*, Adansonia Digitala Oil*, Aloe Barbadensis*, Moroccan Lava Clay

        sincer, eu stiam ca fie trecem uleiul si baza , fie sarea rezultata. asta vad pe toate cutiile de sapun. nimeni nu stie INCI in afara de ei??

  • stiu dar ,…. MA ENERVEAZA :)) recunosc…. mi se pare ca se profita de buna credinta a clientilor, pe care tot ea ii sperie cu „chimicalele nocive”

    ma deranjeaza ca ea, firma asta, e FIRMA. e legal, nu e un handmade facut de pasionati ca mine sau ca altele … in clipa in care vinzi ai responsabilitatea de a nu minti consumatorul, macar in ceea ce priveste ce se afla in produs, daca la claimuri suntem toti maestri….. e usor sa spui ca produsl tau face si drege pt ca un anumit ingredient se stie ca o face… .dar … cu ce drept? la inceput si eu spuneam la fel, dar citind mi-am dat seama ca orice claim trebuie sa fie sustinut cu un studiu. si m-am oprit. daca esti in mod legal, atunci nu mai ai scuze. una e un blog de amator, alta e o afacere 🙁

    • Buna Simona,
      Stii ca in anul in care a aparut in SUA un produs a carui reclama era Better Than Botox? au inceput anumite „organe” sa ia masuri in privinta a ce poti spune si ce nu poti intr-o campanie de marketing. Din pacate sunt multi care stiu foarte bine limita maxima de exagerari si o folosesc foarte bine.
      Nu le cere nimeni studii care sa demonstreze ca spusele nu sunt vorbe goale si de cele mai multe ori cei care se ocupa de campania de publicitate nu au habar de ingredientele cosmetice, preiau doar o informatie si o „ambaleaza” in cuvinte cat mai atractive pentru consumatori.
      Daca nu ar exista marketing si vanzarile de cosmetice s-ar face doar dupa ce produsul s-a incercat anterior (mostre) am vedea cine vinde produse bine formulate si cine vinde apa chioara. Dar asta ar fi o lume ideala in care probabil nici nu am avea nevoie de cosmetice, pielea noastra ar fi si ea ideala 🙂
      Vanzarile produselor sunt direct proportionale cu exagerarile din descrierea lor. Din pacate.

  • Buna Corina
    Sunt constienta ca ce dezbateti voi, se poate numi loz in plic!!?? Adica produsul de la Favisan pe care il cheama : crema anticearcan cu spf15 si ingredientele:
    petrolatum , zinci oxydum , olive oil , prunus dulcis oil , castor oil , butyrospernum parkii , centaurea cyanus , malva vulgaris , tillia sp , cholesterol , tocopherol , retiny palmitate , coenzima q10 , phytonadiene
    * ingrediente provenite din cultura organica
    Deci acest produs ma pot baza ca imi va face bine? Pentru ca ingedientele sunt cu smile face in dictionar?
    Si pentru ca nu ma pricep la a face analiza ingredientelor cosmetice te intreb Corina ce iti spune tie acest produs? Sau ce te ingrijoreaza? Poate lipsa conservantilor? Sau faptul ca la 19 ron este imposibil sa obtii asa un amestec de ingrediente foarte benefice pielii?
    Astept cu nerabdare un raspuns pentru ca luni il voi cumpara daca imi dai unda verde 🙂 (eu sunt sceptica dar pt ca nu sunt expert nu am bazez pe scepticismul meu in totalitate)!

    Cris 🙂

    • Buna Cristina,
      Produsul de la Favisan este de fapt un mix de uleiuri si unt de shea, plus oxidul de zinc care asigura SPF-ul 15. Contine si cativa antioxidanti, iar tocopherol-ul va conserva produsul pentru o scurta perioada de timp. Daca pielea din jurul ochilor este foarte uscata poti incerca aceasta crema anticearcan, dar cred ca va intra foarte greu in piele. Dat fiind ca are in compozitie un ingredient spf nu e bine sa o folosesti seara.
      Nu te poti baza pe un produs ca iti face bine doar pentru ca ingredientele sunt cu smile in dictionar. Daca ai citit articolele despre hidratarea pielii ai inteles ce categorii de ingrediente sunt necesare pielii pentru a fi sanatoasa. Produsul de mai sus nu contine toate categoriile respective si contine mult prea putini antioxidanti ca sa fie cu adevarat benefic pielii.
      Mai mult decat atat, nu poti sti cum reactioneaza pielea la un produs cosmetic (bine formulat) decat daca il incerci, fiecare piele este diferita.
      Pe scurt: nu te astepta la miracole dupa folosirea cremei anticearcan de la Favisan, dar daca singura ta problema este pielea foarte uscata din jurul ochilor atunci vei avea rezultate bune.

  • Multumesc pentru raspuns si mai ales pentru ca ai facut-o in timpul tau liber!
    Si nu, nu este uscata pielea in jurul ochilor, eu as fi cumparat-o pentru ceea ce sustine pe eticheta: ca ajuta la estomparea culorii vinetii si a pungilor din jurul ochilor si as mai fi cumparat-o pt ca vad cativa antioxidanti si ingrediente benefice, fara ingrediente iritante printre ele.
    Stii sa aibe astfel de efecte( de estompare a culorii vinetii si pungilor) asupra pielii din jurul ochilor, vreunul dintre ingrediente?
    Si aceste produse(cu conservanti care conserva pe o perioada scurta de timp ca tocopherol-ul) pot sa le tin in frigider?

    Multumesc inca o data pentru timpul acordat! 🙂

    Cris

    • Buna Cris Pop,
      Nu, nici unul din ingredientele in concentratiile prezente in acel produs (si cu PH-ul respectiv) nu are efecte de estompare a culorii vinetii si pungilor de sub ochi.
      Pastrarea la frigider nu este solutia pentru conservarea produselor cosmetice. Poti insa sa le tii in frigider cu conditia sa nu le aplici pe piele decat cand ajung la temperatura de 18-25 grade.

  • Buna Corina (din nou)
    Imi pare rau ca tot revin cu intrebari si poate par agasanta, dar bineinteles ca mi-am schimbat drastic gama de produse cosmetice in urma „rasfoirii” blogului tau ! 🙂
    Mi-am facut o idee principala( adica sa tin cont de regulile cumparaturilor de cosmetice), dar mai sunt mici detalii nelamurite in mintea mea!
    Si pentru ca exista atatea produse pentru atatea afectiuni si parti ale corpului, vreau sa te mai intreb daca e buna ideea ca: pentru cosmetice care nu raman pe piele(se spala) cum sunt gelurile de dus, sampoanele, etc. as putea sa nu investesc atatia bani si sa aleg ceva ce nu contine iritanti dar nici multe ingrediente benefice?
    Daca da,atunci mi-am gasit un gel de dus si un sampon pt care te rog sa imi spui daca isi fac cat de cat „treaba”! 🙂
    Eu doar banuiesc ca si-o fac pt ca ingredientele sunt cu smile in dictionar si cele care sunt posibil iritante sunt la final, dar pt ca ziceai ca nu orice produs cu ingrediente ok este si neaparat bun te intreb ce imi zici de cum sunt formulate cele doua produse de mai jos?
    Gel de dus crema de la Elmiplant cu migdale si unt de shea : ……………………………………..
    Aqua, sodium laureth sulfate , sodium chloride , cocamidopropyl betaine , acrylates/vinyl neodecanoate crosspolymer , butyrospermum parkii butter , persea gratissima butterprunus amygdalus dulcis oil , peg 200 hydrogenated glyceril palmate , peg 7 glyceril cocoate , coco-glucoside , peg 12 dimethicone , styrene/acrylates copolymer , dmdm hydantoin(asta e cu straight face in dictionar deci nici foarte rau, nici bun), tetrasodium edta , sodium hydroxide( la fel… nici rau dar nici bun, aici fiind la final si fiind un produs care se spala de pe piele poate nu va face rau in timp) si conservantul benzoic acid.

    Sampon cu galbenele si provitamina B5 -fara conservanti si fara coloranti:

    Aqua , sodium cocamphoacetate , sodium laureth sulfate , peg 200 glyceril stearate(acesta nu apare in dictionar) , calendula officinalis extract , panthenol , tetrasodium edta , citric acid

    Multumesc anticipat!

    Cris

  • Buna seara! Azi sunt in prima zi de concediu…am descoperit site-ul savurand cafeluta de dimineata si iata-ma , e seara si nu ma pot dezlipi(cu mici pauze), am citit, recitit si am ajuns la concluzia ca am nevoie sa-mi recomanzi un program de ingrijire zilnica ….indraznesc sa-ti solicit ajutorul ca unei prietene pe care am cunoscut-o azi dar parca o stiu de o viata: frumoasa, deschisa, sincera, devotata, atenta la nevoile celorlalti.Am 43 ani, tenul mixt, usoara cuperoza pe pometi.Multumesc ca existi!

    • Buna Alunita,
      Bine ai venit pe site-ul pasagera.ro.
      Te rog sa citesti mai multe articole si comentarii pentru a-ti face o idee despre ce este acest blog si cum se foloseste el.
      Un program de ingrijire zilnica iti recomand cu drag, te astept la cabinet pentru asta. In cazul in care nu esti din Timisoara pot doar sa iti dau anumite indicatii in formarea unei rutine de ingrijire, dupa ce citesti tu articolele necesare (intre cabinet, familie, mail-uri, comentarii si articole am foarte putin timp la dispozitie pentru a scrie comentarii cu informatiile deja scrise in articol).
      Poti citi articolele despre rozacee (vad ca ai comentat la unul dintre ele). Ca produse iti recomand gama Hydralight, este special formulat pentru tenul cu rozacee. Ai nevoie de: produs de curatare, produs protectie solara, BHA 1% gel, tonerul Skin Balancing (e ideal pentru problema ta), crema hidratanta, serul RESIST Intensive Wrinkle-Repair Retinol Serum.

  • buna seara! eu abia acum, anul acesta am reusit sa gasesc asa un site minunat. De aseara nu ma mai opresc din citit si luat notite. Iar comentariul acesta m-a facut sa doresc sa ma bag in seama. pentru ca la fel am gandit si eu, caci de aceea am si scris in mini-agenda mea,lista cu care sa ma duc la cumparaturi si apoi sa compar ingredientele acasa. Sunteti foarte amabila ca ne oferiti aceste informatii si cunostinte ale dvs. Multumim anticipat !



Te rog să citești cu atenție articolele de pe acest blog și comentariile (folosește motorul de căutare din partea dreapta, sus), pentru majoritatea întrebărilor tale există deja un răspuns scris. Te rog să îmi scrii așa cum ți-ai scrie ție (reclamele, sfaturile impertinente și altele de genul nu vor fi aprobate).

Comentariul tău va fi aprobat atunci când voi avea răspunsul potrivit întrebării tale și timpul necesar pentru a-l scrie. Din lipsa de timp nu voi răspunde întrebărilor care cer analiza listei de ingrediente a produselor cosmetice.

Pentru recomandări și întrebări despre produsele Paula's Choice te rog scrie mail la info@paulaschoice.ro.

Mulțumesc pentru înțelegere. Multă sănătate!

Scrie un comentariu

Toate drepturile asupra conținutului sunt rezervate Pasagera.ro. Reproducerea informațiilor de pe site este strict interzisă și pedepsită conform legii drepturilor de autor.