Conservanţi – Parabeni

Conservanţii sunt imposibil de evitat în produsele pe bază de apă pentru că fără ele produsele s-ar contamina foarte repede cu ciuperci, microbi şi bacterii şi ar deveni o problemă pentru piele. De asemenea produsele care conţin extracte de plante au nevoie de conservanţi deoarece aceste extracte sunt perisabile.

Prin anii 90, în urma unor studii de laborator în care s-a administrat oral unor şoareci o substanţă conservant numită formaldehyde pe care au combinat-o cu nitrosamine s-a dovedit că această combinaţie poate fi cancerigenă. Din acel moment, acel conservant folosit pe scară larga, a devenit o substanţă total evitată de companiile cosmetice pentru că, deşi nu s-a facut niciun test pe piele, nimănui nu ii place să asocieze cuvântul „cancerigen” cu un produs.

De asemenea, vă recomand să evitați produsele care conțin conservanți ce pot elibera formaldehyde (exemple: DMDM hydantoin, diazolidinyl urea, imidazolidinyl urea, bronopol, quaternium-15, etc) și conțin conservanți ce pot duce la formarea nitrosaminelor (exemple: toate aminele cum ar fi triethanolamine – TEA, diethanolamine – DEA, etc), combinația dintre cei doi conservanți poate duce la formarea carcirogenilor.

Prin anii 2000 a venit rândul altor conservanți pentru a fi controversați şi anume grupul de conservanţi numiţi parabeni, pe motivul că sunt asemănători cu formaldehyde. Parabenii pot fi (aşa cum apar ei pe etichetă): butylparaben, ethylparaben, isobutylparaben, methylparaben sau propylparaben, ei sunt folosiţi la scară largă în industria cosmetică, iar datorită faptului că sunt eficienţi, au risc de a produce iritaţii foarte scăzut şi sunt foarte stabili în prezenţa aerului şi luminii, sunt prezenţi în mai bine de 90% din produsele cosmetice.

Parabenii au fost asociaţi, dar de la distanţă (însemnând că studiile sunt limitate, subiecţii animali şi umani pe care s-a testat teoria au fost foarte puţini), cu cancerul de sân datorită faptului că aceşti parabeni au o slabă activitate estrogenă şi a faptului că ei sunt prezenţi (nu se ştie cum) în tumorile cancerului de sân.

În 2002 a fost publicat în Journal of Steroid Biochemistry and Molecular Biology un raport al unor teste executate cu parabeni prin administrare orală şi injectare în piele a şoarecilor, raport care arată că parabenii pot avea o slabă activitate estrogenă în celule, iar această activitate poate cauza proliferarea celulelor cancerigene. Un alt raport spune că în urma testării a 20 de subiecţi umani s-a găsit un caz în care aceşti parabeni au fost prezenţi în tumoarea cancerului de sân. Aceste studii aveau ca ţintă parabenii găsiţi în anti-perspirante şi deodorante, dar totul a fost extrapolat asupra industriei cosmetice în general. Ceea ce s-a mai dovedit de atunci este faptul că parabenii, deşi se pot găsi în tumorile cancerului de sân, nu cauzează aceste tumori.

Între timp s-a ajuns la teama de a folosi produse care conţin parabeni, ca de obicei totul a fost exagerat şi au circulat sute de email-uri pe această temă. Ce nu s-a spus însa în nici un email de acest gen este că toţi cercetătorii care studiază această problemă şi de asemenea toate organizaţiile de sănătate din lume, sunt de acord că datele din cele două rapoarte nu sunt nici pe departe concludente şi că parabenii au nevoie să fie studiaţi în condiţii adecvate înainte să li se atribuie termenul de „cancerigen”, ei fiind considerați siguri pentru a fi folosiți în concentrațiile impuse, în produsele cosmetice.

Bibliografie
Journal of the National Cancer Institute
Journal of Applied Toxicology
The Original Beauty Bible, Paula Begoun

74 comentarii

Scrie un comentariu
  • Foarte utila tema. I-as adauga si tag-ul „mituri si realitati”. Intotdeauna am avut convingerea ca parabenii fac mai mult bine (prin efectul conservant) decat rau, si am urat tot timpul fenomentul de respingere a parabenilor. Si aici e cazul sa revenim la pretentia unora de a face cosmetice de nisa si practic la marketing…

    • Era si la mituri si realitati 🙂 Da, la chestia cu marketingul s-au aliniat si romanii. De aceea profit de ocazie si spun inca o data: ignorati total afirmatiile de tot felul inclusiv aceasta: fara parabeni. Conservanti tot are produsul pentru ca altfel ar deveni o sursa de bacterii in scurt timp.

  • cred ca producatorii de cosmetice au profitat la maxim de rezultatul acelor cercetari transformand totul intr-o strategie de marketing cum au facut si in altor cazuri . daca scrie pe produs paraben free,acesta de vinde si atat,dar oamenii nu sunt constienti ca daca nu ar avea conservanti produsele nu ar putea fi folosite mai mult de cateva zile,cu indulgenta

    • Produsele ar putea fi folosite mult si bine, dar ele ar putea fi ineficiente sau contaminate cu diversi microbi/bacterii destul de repede (nu chiar zile, depinzand de ambalaj si ingrediente).
      Da, se vinde, pentru ca femeilor li s-a spus ca nu e bine sa aiba parabeni, dar daca intrebati in jur o sa vedeti ca 90% nu stiu care este problema cu parabenii.

  • Daca ar exista pe piata produse fara parabeni mai usor accesibile m-as gandi sa le acord macar o sansa. In schimb, de ce nu se pot folosi conservanti naturali? Nu sunt acestia mai buni decat parabenii si decat alti conservanti artificiali?

    • Din pur si simplul motiv ca , pana acum, nu exista conservanti naturali. Cine spune ca a pus in produs conservanti naturali minte sau formuleaza in asa fel incat sa induca in eroare publicul.

  • Foarte interesant si util articolul..eu chiar am inceput sa ocolesc produsele cu parabeni pentru ca auzisem ca sunt daunatori, dar nu stiam exact de ce. Totusi, daca se poate fara, nu este mai ok decat cu?

    • Poti sa fii convinsa ca daca nu au parabeni, un conservant tot au produsele respective pentru ca altfel valabilitatea lor ar fi mult prea scurta. Pana la urma nu exista nici un studiu facut pe pielea umana care sa ateste nocivitatea lor, iar dupa atatia ani (aproape 10) problema asta a parabenilor a scazut in amploarea in tarile mai dezvoltate (in Marea Britanie nimeni nu mai face caz de parabeni). Dar exista persoane care „dorm mai bine” cand stiu ca produsele lor nu contin parabeni si nu e nimic rau in asta. Eu as prefera sa existe asa o inversunare impotriva alcoolului.

  • Este destul de dificil sa ne ferim de parabeni, avand in vedere ca ne „lovim” de ei in majoritatea produselor. Cosmeticele mai „curate” sunt mai scumpe si nu si le poate permite oricine.
    Cand gasesc un produs paraben-free e plin de alcool si paraffinum liquidum.Prefer un produs cu parabeni dar fara alcool.

  • Ce ma bucur ca ai scris tu despre parabeni. Eu nu ma feresc de ei, si nu ma deranjeaza daca un produs ii contine, atata timp cat isi face treaba. Se profita prea mult de pe urma chestiei asteia in industria cosmetica si mai ales la noi se profita de necunoasterea romanilor. E exact cum fac si cu mancarea, cand pun etichete cu nu contin conservanti. (iar muuulti romani nu se gandesc ca si sarea si zaharul sunt conservanti iar alimentele respective sigur contin macar unul din cele doua din belsug). Eu sunt de parere ca ne facem muuult mai mult rau cu prostiile pe care le mancam si toxinele pe care le inhalam decat cu amaratii de parabeni.

  • Ceea ce s-a mai dovedit de atunci este faptul că parabenii, deşi se pot găsi în tumorile cancerului de sân, nu cauzează aceste tumori.

    Te rog bolduieste asta pentru ca e cea mai evidenta informatie. Ma doare voba aia, fix in cot de parabeni, din cate stiu, methylparaben (sau, ma rog, unul din ei) e prin coacaze sau nu stiu ce fructe :))

  • Pe cine sa mai credem si din ce surse sa ne mai documentam, cand eu am gasit acest site
    http://safecosmetics.org/article.php?id=291
    care pare oarecum serios, nu i-am verificat credibilitatea, articole despre parabeni si hidroquinona ce afirma ca acestea sunt daunatoare (au si listuta, destul de lunga) cu informatii, reviews, etc. Sa presupunem pentru un moment ca totul e un zvon, ca e o mare conspiratie, dar merita riscul?

    • Buna Ioana,
      Parabenii se gasesc in tumorile canceroase, se gaseau si inainte sa existe produsele cosmetice pe piata si se vor gasi si dupa ce nu vor mai exista cosmetice. Insa nu exista nici o legatura intre acesti parabeni si cancerul si asta s-a demonstrat. Si despre hidroquinona am scris.
      Iti inteleg confuzia. Pentru mine nu exista nici un risc pentru ca stiu mult mai multe povesti despre aceste ingredientele, le stiu si pe cele care nu apar in presa cu ideea de a panica. Insa ce crezi tu eu nu pot influenta si nu e treaba mea asta, treaba mea este sa informez corect si atat, fiecare percepe informatia asa cum crede de cuviinta. Sa te feresti de parabeni si hidroquinona nu va fi foarte greu. Sa te feresti de gramada de iritanti gen uleiuri esentiale propuse ca miraculoase pentru piele va fi mai greu. Sa nu uiti ca niciodata un producator de cosmetice nu va produce pentru tine si pentru mine ci va produce pentru buzunarul lui si prea putin le pasa de cat de nocivi sunt parabenii sau altele, ei se aliniaza doar cu moda din perioada respectiva. Daca sunt asa nocivi de ce inca sunt legali? Si daca sunt asa nocivi si se stie de mult timp de ce doar acum unele companii nu mai fabrica produse cu parabeni? Adica doar de o perioada le pasa de pielea noastra si inainte nu le pasa? Si daca le pasa acum de ce produsele lor nu contin parabeni, dar contine concentratii foarte mari de alcool? Iti dau un exemplu concret: unele demachiante de la Bioten nu contin parabeni si se mandresc cu asta, dar alcoolul e la loc de cinste.
      Astea sunt intrebarile pe care ar trebui sa ni le punem.

  • Buna!
    Am citit articolul si comentariile la el si as avea cateva completari.
    Parabenii sunt conservantii cei mai ieftini la ora actuala. Variante naturale exista dar nu sunt date suficiente asupra sigurantei lor si oricum eficienta lor nu este nici pe departe comparabila.
    Atat timp cat nu se interzic colorantii si conservantii dovediti nocivi din alimente nu va interzice nimeni parabenii sau alte mizerii folosite in cosmetice.

    Se stie excesul dauneaza, daca toate cosmeticele pe care le folosim contin parabeni ca nu-i interzice nimeni nu e ok. Si din pacate asta nu se intelege din articol.

    Ceea ce vreau sa subliniez este urmatorul fapt. Parabenii astia sunt pentru ca noi ii dorim. Ne dorim creme care sa reziste 1 an in baie? Atunci sa nu ne miram ca ele contin uleiurile cele mai putin benefice pentru ten dar care nu rancezesc in veci, parabeni si alte substante dovedit sau nedovedit toxice.

    Si stiti de ce? Pentru ca majoritatea se lasa orbita de etichete colorate, de cutiute dragute, de ambalajul elegant, de reclama sclipicioasa (la care se adauga si costuri nevazute: tva, cheltuielile firmei, transport, adaosuri comerciale) si le platesc pe toate astea in detrimentul PRODUSULUI in sine?
    Eu cred ca e mult mai eficient de folosit o crema alcatuita doar din grasimi (care poate fi „conservata” doar de vit. E) si alaturi de ea o apa de trandafiri sau alt hidrolat. Fara dubii asupra parabenilor, a emulgatorilor, a parfumurilor…

    Parerea despre uleiuri esentiale nu pot sa ti-o impartasesc in totalitate. E drept ca toate sunt iritante in stare pura dar pe ele scrie mare ca nu se aplica nediluate, ba chiar pe fiecare in parte scrie si dilutia pentru diverse intrebuintari. La fel de adevarat este si faptul ca multe pot produce alergii dar si produsele sintetice pot avea efecte adverse la fel de puternice. Insa fara nicio posibilitate de efecte benefice :).

    Asa ca, parabeni sau neparabeni, ramane la latitudinea noastra daca alegem sa cumparam apa cu aroma sintetica de pepene galben la pretul gramului de Ag doar pentru ca cineva nu are interesul de a interzice una-alta. Pentru ca pana la urma la asta se ajunge.

    Poate faci o postare unde sa explici de ce recomanzi produsele cu grasime minerala, ma intereseaza si o parere pro asupra folosirii lor.

    Merci,

    • Buna Cristina,
      Parerea mea despre parabeni este clar exprimata in articol. Eu nu sunt nici pro si nici contra folosirii lor, pur si simplu imi sunt indiferenti acesti conservanti pentru ca ei in concentratii specificate de lege nu sunt nocivi, cel putin nu mai nocivi decat toate celelalte ingrediente pe care ni le aplicam pe piele. Pana si apa poate fi iritanta in functie de ce contine.
      Eu am o lista lunga de ingrediente care as vrea sa fie interzise, dar uleiul mineral nu este unul dintre ele si e bine ca nu reiese asta din articol.
      Despre etichete si altele de genul e plin site-ul de articole 🙂
      Problema cu cremele alcatuite doar din grasimi (in primul rand cred ca ar trebui sa spui mai clar la care grasimi te referi ca sunt mai multe feluri) este ca acest conservanti despre care vorbesti nu asigura o viata foarte lunga produselor cosmetice si asa cum bine ai spus si tu, nu sunt studiate suficient cat sa fie aprobate. Mai mult, aceste grasimi sunt doar o parte din ingredientele de care are nevoie pielea, iar daca iti faci singura cremele exista riscul sa nu stii ce concentratii de conservant sa folosesti, asta daca nu cumva nu ai un mic laborator.
      Insa daca tu consideri ca aceste produse sunt cele mai bune pentru pielea ta, cine sunt eu sa spun ca nu e asa? Ma bucur cand intalnesc pe cineva care are niste idei clare in legatura cu cosmetica si vrea sa faca ceva. Sper sa reusesti in tot ce iti propui.
      Eu am scris destul de putin despre uleiul mineral, dar daca e asa important si nu se intelege clar ce parere sustin eu atunci voi scrie in detaliu despre acest ulei si felul in care il folosec/nu il folosesc eu.
      Spui ca folosesti uleiuri esentiale si ca pe ele scrie ca nu se aplica nediluate. Nu am vazut nici un ulei mineral cosmetic care sa aiba o avertizare de genul acesta, iar ambele produse sunt regularizate de aceleasi institutii. Cum iti explici asta?

  • Buna,

    Am vazut ca nu vrei ghiveciuri offtopic dar ca sa-ti raspund la intrebari o sa fac asta si te rog pe tine sa stergi ce consideri ca e pe langa subiectul de fata.

    In primul rand am comentat la parabeni ca mi-a atras atentia articolul din bara de comentarii, de fapt eu intrasem la tine pe site adusa de google la postarea https://pasagera.ro/demachiant-cu-echinaceea-si-migdale-de-la-farmec-review.html unde iti DOREAI un ulei mineral in demachiant (acelasi demachiant pe care il avea si prietena mea cea mai buna si a carei compozitie incercam eu s-o gasesc pe net de lene sa merg la magazin s-o vad). Din faptul ca tu cautai un ulei mineral a venit dorinta mea de a-ti vedea parerea pro.

    In al doilea rand, ce nu se intelege din articolul cu parabenii este faptul ca, intr-adevar, in fiecare produs cosmetic parabenii sunt sub nivelul stabilit de lege dar ca nimeni nu stie daca nu cumva folosind 15 produse nu cumva trecem peste acest nivel (15 este media dar unele persoane pot folosi mai multe, mult mai multe 🙂 ).

    Grasimile la care ma refer si pe care le folosesc in compozitiile mele sunt numai vegetale, necomedogenice, functie de nevoi macerez in ele plante medicinale, nu tin neaparat sa fie organice dar tin la modul de cultivare/uscare/pastrare si nici nu iau niciodata pe garant ca daca e natural e bun, de cate ori folosesc ceva nou fac testul de sensibilitate cutanata, daca mi se pare ceva in neregula sistez aplicarea, daca aflu de un ulei nou incerc sa ma informez din cat mai multe surse… si cam astea ar fi grasimile folosite de mine in creme.

    Sa compar uleiurile esentiale cu uleiurile vegetale in general sau cu cel mineral in cazul specific ar fi o mare greseala. Nu sunt deloc acelasi lucru, chiar daca sunt reglementate de aceeasi autoritate. Poti gasi compozitia unui ulei esential de menta aici: http://www.pressesagro.be/base/text/v11n1/3.pdf (tabelul de la pag. 6) si cu siguranta iti vei da seama cat sunt de complexe aceste substante si ca n-au nimic in comun cu uleiul extras din plante oleaginoase. Nu pot sa intru in multe detalii in doua fraze, sper ca se intelege ca nici eu nu recomand folosirea fara discernamant a uleiurilor esentiale DAR sunt sigura ca in dozele corecte pot aduce beneficii omului. Ganditi-va numai cum v-ati simtit intr-o padure de brazi daca ati fost in una si aveti deja un efect al uleiurilor esentiale, ati auzit la dentist de eugenol, este ulei esential extras din cuisoare, lista e foarte lunga si e clar ca temerile legate de uleiurile esentiale diluate corespunzator sunt nefondate.

    Noapte buna si bine ai revenit!

    • Buna Cristina,
      In primul rand bine te-am gasit si multumesc pentru atentia pe care o acord si eu detaliilor.
      Cautam un ulei mineral pentru ca este excelent pe post de demachiant. Sunt cateva companii care au gasit un mod de a combina ingredientele si a fabrica acest ulei-lapte (asa ii zic eu) care in contact cu apa se face albicios si curata foarte bine. Avantajul unui astfel de produs in fata unei demachieri traditionale cu uleiuri vegetale(am scris aici despre acest tip de demachiere) este faptul ca in cateva secunde tenul este demachiat complet. Sunt pro ulei mineral cand este folosit in produse de demachiere.
      Da, este normal sa iti pui intrebarea asa si iti raspund aratandu-ti regularizarea FDA-ului „The Cosmetic Ingredient Review (CIR) reviewed the safety of methylparaben, propylparaben, and butylparaben in 1984 and concluded they were safe for use in cosmetic products at levels up to 25%. Typically parabens are used at levels ranging from 0.01 to 0.3%”. Daca un produs contine 0.3% ti-ar trebui cel putin 83 de produse folosite zilnic ca sa incepi sa iti faci probleme in legatura cu parabenii.
      Si eu sunt fana a uleiurilor vegetale, poate facem schimb de experienta pe tema asta.
      Uleiurile esentiale sunt foarte bune, dar nu pentru a trata problemele pielii. Acest lucru nu l-am spus eu si il cred in continuare. Bineinteles fiecare dintre noi isi trateaza pielea cum si cu ce crede de cuviinta.

  • Salut! Imi plac foarte mult articolele pe cere le srii… am multa incredere in ele. Mai demult citisem mai multe articole unde se spunea ca parabenii dauneza si ar fi bine sa cumparam creme, geluri etc. fara parabeni. Asa am si facut. Mi-am cumparat o crema nutritiva de zi pentru piele uscata s sensibila care nu contine parabeni. Mi se pare ok, dar nu stiu cit e de benefica pentru piele. Iata ingredientele: aqua, paraffinum liquidum, glyceryl stearate, cetearyl alcohol, petrolatum, glycerin, ceteareth-20, mel, panthenol, tocopheryl acetate, calendula officinalis flower extract, ceteareth-12, cetyl palmitate, dicaprylyl ether, dimethicone, parfum, sodium carbomer, ethylhexylglycerin, tetrasodium edta, methylisothiazolinone, alcohol denat., phenoxyethanol, benzoic acid, dehydroacetic acid, polyaminopropyl biguanide. Ce parere ai despre aceasta crema? Sorry daca ti-am facut mlt de lucru, dar as fi foarte bucuroasa daca imi vei raspunde.

    • Buna Daisy,
      Sincer, m-am ingrozit de gravitatea celor descrise in acel articol si ma intreb unde a gasit persoana care l-a scris asemenea informatii. Nu numai ca articolul contine o multime de informatii eronate, dar din pacate felul in care este acesta scris lasa de dorit. Apropo, clorura de metilen nu are nici o legatura cu paranenii.
      La sfarsitul articolului ni se recomanda achizitionarea unor produse fara parabeni, comercializate chiar de ei.
      Ma abtin in a spune mai multe si consider ca o persoana nu are nevoie sa ste nimic despre parabeni pentru a fi suficient de inteleapta sa citeasca printre randurile acelui articol si sa diferentieze adevarul in gramada de aberatii. (de exemplu: „E ca si cum ai injecta estrogen intr-un baiat-se face praf. Suspectez ca in balanta hormonala rezultata, produce barbati mai efeminati,
      cu potential crescut de a deveni homosexuali.” Nici macar subiect nu au propozitiile acestea, lasand la o parte datele care le furnizeaza, pe care le-a obtinut „suspectand”).
      Daca aveti timp va recomand sa cititi acest articol tuturor, doar pentru a vedea pana unde poate merge marketingul.

      • Buna, imi cer scuze ca ma bag si eu in discutie, dar am citit articolul si mi se pare de-a dreptul hilar, plin de informatii aberante , ca sa nu mai spun de greselile gramaticale si de exprimare pe care nu le-ar face nici un elev de gimnaziu. Nici macar ca strategie de marketing nu mi se pare ca ar putea functiona, nu stiu cine ar putea fi convins de o asemenea „demonstratie stiintifica”.

        • Buna Andra,
          Eu m-am abtinut sa spun prea multe. Nu stiu daca le functioneaza strategia de marketing sau nu, dar din nefericire cuvintele si ambalajul sunt cele care vand 🙁

  • cred ca nu te afli in nici o pozitie sa dai sfaturi oamenilor despre parabeni si induci oamenii in eroare, precum restul informatiilor de pe internet. pana nu se fac studii aupra parabenilor in concret si asupra efectelor lor, amatorii ar trebui sa se abtina de la comentarii bazate pe cunostinte acumulate de pe internet.
    imagineaza-ti cazul in care chiar provoaca parabenii cancer (si nu spun ca o fac) si felul in care tu tocmai ai influentat o gramada de oamenii.
    libertatea cuvantului ii supraestimata!

    • Buna Alin,
      Probabil ca ar trebui sa stii ca nu am cunostinte acumulate pe internet, daca citesti pagina Disclaimer vei afla de unde imi iua informatiile.
      Exista studii asupra parabenilor, nici un ingredient nu este aprobat inainte de a fi studiat. In acest moment, ideile prezentate in articolul de mai sus, sunt sustinute de jurnale medicale. Daca se va schimba ceva in acest sens cu siguranta voi scrie despre acest lucru.
      Pana atunci fiecare are dreptul sa creada ce vrea, nu e nimic rau in a fi foarte precaut, dar sunt atatea produse (alimente, cosmetice, bauturi) si proceduri care au efecte nocive grave incat cred ca ne focusam in directie gresita.
      Imagineaza-ti ca stiu mai multe detalii despre parabeni decat crezi tu (fapte reale si zvonuri). Parabenii (vorbim despre cei continuti in produsele cosmetice, nu administrati pe alta cale) nu provoaca cancer si nu o sa provoace niciodata, daca stii cate ceva despre cancer iti dai seama ca afirmatia mea este corecta.
      Pentru ca fiecare este liber sa isi exprime ideile te invit sa pui mai multe linkuri spre surse medicale care sa arate ca ideile din articolul meu sunt eronate.

    • Dagră Alin
      Dacă nu ştii să citeşti despre autoarea acestui site, poate ar fi mai bine să te abţii de la asemenea comentarii caustice, care nu fac cinste nici unui om, mai ales unuia care se descrie a fi un intelectual(poate nu ştiai, site-ul acesta se adresează intelectualilor care cunosc un anumit limbaj şi-l înţeleg). Dacă cumva mă înşel şi nu eşti un intelectual, bănuiesc că ai nimerit cu comentariul tău aici din greşeală. În acest caz, orice alt comentariu la adresa părerilor tale, exprimate mai sus (în opinia mea, dobândită tot prin studiu, la fel ca fondatoatea acestui site) este de prisos.

  • eu am folosit acelasi produs in formula cu si fara parabeni!nu am observat nici o diferenta!”fara parabeni” este un trend in lume,menit sa-i convinga pe oameni sa …cumpere!cred ca poluarea,mancarea nesanatoasa sunt aspectele cu adevarat grave!

  • oh, e un trend incredibil in zilele astea, sa faci reclama negativa. Fara X, Fara Y, NU contine X sau Y. Mi s-a acrit 🙂 . Si cele mai demonizate ingrediente sunt conservantii in general, nu doar parabenii. Daca oamenii si-ar petrce putin timp cautand sa citeasca cu ochii lor si dovezile stiintifice, nu doar chain mailurile si forumurile ….

    mai daunazi citeam un articol despre incidenta cazurilor de endometrioza in populatia de femei care foloseste produse cu SPF (nu mai stiu la care din ingredientele active se refereau). Evident, tragedie mare, titlu de articol cum ca acel ingredient poate duce la endometrioza. caut studiul respectiv, si am senzatia ca in abstract nici macar nu se pomenea despre studiul in randul femeilor FARA endometrioza, ei doar masurasera concentratia de substanta activa in urina femeilor cu istoric medical… trebuie sa caut acel articol, mi-ar face placere sa il disecam impreuna :-). E asa de usor sa manipulezi informatia, in ziua de azi , cand gasim orice oriunde si fara discernamant…. Spune o persoana care chiar a crezut ca siliconul e rau pt piele, pana a deschis ochii si a vazut ce mult ii place cyclomethicona pe fata si pe par :-))

    • Buna Simona,
      Am citit chiar de carand despre faptul ca ingredientele active din produsele cu SPF (erau 5 chimice si cele 2 fizice) nu ajung in organism si nu afecteaza nici un organ, ele penetreaza la nivel de piele si atat. Exista o gramada de studii publicate chiar pe fda.com, timp sa avem sa citim sau interes.
      Eu nu mai citesc articole „zvonuri” si nici alte bloguri/forumuri pentru ca am facut o data greseala sa corectez o d-na foarte cunoscuta ca si Beauty Adviser in Bucuresti in legatura cu masca cu aspirina (pe care a numit-o acid salicilic) si rezultatul nu a fost deloc asa cum m-am asteptat. In timp am invatat ca eu nu trebuie sa ma bag in treburile nimanui, sa nu comentez articolele nimanui si sa scriu mai departe informatiile pe care doresc sa le transmit. Cine ajunge pe acest blog si citeste articole incepe cel putin sa isi puna cateva intrebari.
      Ne putem increde in „Formula AS” sau in dovezi stiintifice, dar pana la urma fiecare alege pentru el, crede ce vrea si face cum doreste.

  • eu deja cred ca renunt sa ma mai bat cu morile de vant in legatura cu parabenii… am datde cateva persoane care au probleme mari cu ei dar cand am sugerat sa interzicem coacazele m-au considerat ca „mistocareasa” :-))

    • Buna Simona,
      Da, pana la urma tu stii ce stii si lasi restul lumii sa stie ce stie 🙂 Iar daca cineva vrea sa stie parerea ta poti sa o spui fara sa incerci sa o impui, cine o intelege va fi de acord, cine nu – nu, si nu e nici o tragedie. Mie imi pare rau ca noi, consumatorii, suntem atat de manipulati de producatori incat ne facem probleme pentru niste conservanti, iar ei isi vad mai departe de ambalare in borcane, de produse pline de iritanti si de marketing care induce in eroare (sa ma exprim elegant).

  • De acord cu tot ce scrieti aici. Multumesc ca am invatat atat de multe lucruri.

    PS: Daca-i Beauty Adviser dansa le stie pe toate si nu suporta sa fie contrazisa!!!!

    • Buna Ami,
      Multumesc pentru incredere. Este Beauty Adviser si vad ca acum ofera consultanta cosmetica cu rutine personalizate de ingrijire. Ma uimeste pentru ca ea sustine ca introduce un termen nou in cosmetica, iar eu fac rutine de ingrijire de un an de zile si am anuntat deschiderea cabinetului de cateva luni. M-as bucura daca ar face consultanta cu adevarat si ar ajuta intr-adevar femeile sa isi inteleaga pielea si nevoile ei.

  • buna,am mare nevoie de ajutorul tau pt ca simt ca innebunesc.Mi-am luat gelul,crema cu spf matifianta si exfoliantul de la pc pt ten mixt si mi-a inbunatatit un pic tenul ,insa dupa 2 sapt observ ca pe obraji(Acolo unde am o dermatita)pielea e uscata.Eu locuiesc in Austria si la ultima vizita la doctor mi-a zis ca am eczema si mi-a dat produse la roche posay toleriane si gata(desi foloseam produsele lor de mai bine de un an)si mi-a spus ca asta e tot ce poate face.Eu cred ca am tenul mixt pt ca in zona t e mai gras insa produsele pt ten mixt imi usuca obrajii si totusi uneori am si acnee si puncte negre pe barbie.te rog sunt disperata….

    • Buna Andreia,
      Ce fel de eczema ai? Pe zonele unde pielea este uscata, mai ales datorita unei eczeme este important sa nu aplici produse matifiante ci produse cu emolienti.
      Pentru acea zona e mai bine sa folosesti Moisture Boost ca hidratare. Sper ca ai introdus treptat exfoliantul si nu l-ai folosit de la inceput in fiecare zi si sper ca SPF-ul este mai mare de 30.

      • buna,produsul matifiant l-am folosit pe toata fata si exfoliantul de 2 ori pe sapt toata fata.Nu stiu ce fel de eczema am insa stiu ca datorita unui doctor (bine intentionat) cica am folosit o crema cu cortizon locoid mai multe luni,ulterior am aflat ce fel de medicament este dupa ce la inceput mi-a facut bine apoi am devenit alergica.Am investit poate mii de euro pe produse dupa ureche care mi-au facut mai mult rau decit bine,asa ca te rog sa-mi spui ce sa fac?sa folosesc pe fiecare zona creme diferite(emoliente si matifiante) de la pc sau numai moisture boost?si ce fel de crema cu spf sa-mi iau?am zone grase dar si acnee,si am nevoie si de un fond de ten bun pt ca tenul meu are o culoare un pic cam rosie si mi-as dori sa estompez.Si mi-as dori sa incerc si un ser bun,sau un retinoid dar nu stiu cum ar reactiona.Scuze ca m-am intins cam mult insa tenul arata tare rau ,as cheltui oricit numai sa vad rezultate.mersi frumos1

        • Buna Andreia,
          Cremele cu cortizoni nu se pot folosi pe termen lung 🙁 Scrie si in prospectul lor.
          Pentru protectie solara incearca o mostra de Extra Care Non Greasy SPF 45, nu cumpara produsul inainte sa te asiguri ca nu te irita. Sau alege orice produs cu SPF peste 30 care sa nu contina iritanti.
          Pentru hidratare in zona uscata cu eczema foloseste Moisture Boost, il aplici in strat subtire si dimineata inainte de SPF. Pentru zonele grase foloseste Skin Balancing, doar seara.
          Daca doresti retinoizi incepe cu concentratii mari de retinol, Paula are un ser din gama Resist cu retinol.
          Achizitioneaza tonerul Skin Balancing, contine niacinamide, te va ajuta in ameliorarea eczemei.
          De ce ai pielea rosie? Este iritata? Mie mi-au placut si fondurile de ten ale Paulei (poti incerca mostre), imi place si Laura Mercier Silk Foundation si Shiseido Sun Protection Liquid Foundation SPF 42, toate arata bine pe tenul mixt si gras.

  • buna,si multumesc mult pt ajutor, dar mi-as dori sa te mai intreb, te rog tu ce parere ai despre cleanserul de la pc pt ten mixt pt ca eu il folosesc insa simt ca imi stringe fata un pic si nu stiu ,daca sa-mi iau pe cel de la skin recovery sau acela imi va ingrasa zona T,sau ce alte solutii am?

    • Buna Andreia,
      Daca Skin Balancing iti usuca pielea incearca Moisture Boost One Step Face Cleanser daca doresti tot un produs Paula’s Choice. Alte variante sunt: Earth Sourced Perfectly Natural Cleansing Gel si RESIST Optimal Results Hydrating Cleanser, dar citeste articolul despre produsele de curatare ale Paulei, este detaliat. https://pasagera.ro/produsele-paulas-choice-produse-pentru-curatat-tenul.html
      Poti incerca mostre ale produselor inainte de a le achizitiona. Mie imi plac foarte mult si produsele de curatare de la Boots din gama Simply Sensitive, gelul si spuma de curatare.

  • Buna
    Ma bucur ca ai tratat acest subiect pentru ca verificam acum cateva zile o crema de la Sabon pe dictionarul de ingrediente cosmetice si am ramas frapata sa vad ca fiecare paraben (si continea destui) era etichetat cu o fata zambitoare. Poi parabenii nu st dusmanii nostri de moarte?
    Despre cat de controversati si posibil nocivi sunt parabenii am citit acum mult timp si luand la mana cateva produse cosmetice am observat ca sunt peste tot. Atunci m-am panicat putin, insa am realizat ca de evitat in totalitate nu am cum. Totusi am incercat sa limitez cantitatea de parabeni ‘servita’ pielii. Deci reclamele gen No parabens si-au facut efectul si asupra mea:/.
    Stiu ca parabenii sunt aprobati sa fie folositi in anumite cantitati si am vazut ca si tu ai mentionat faptul ca sunt prezenti in proportii mici in cosmetice. Insa fiecare produs contine parabeni si de ce folosim mai multe, de aceea cantitatea de parabeni ‘administrata’ pielii creste. Din cate imi amintesc am citit acu ceva vreme un art care exact aici batea: in prop mici sunt legali, dar cumulat ies din zona safe. Exista sansa ca asta sa se intample? Asta bineinteles in teoria ca ar fi nocivi. Pentru ca din cate am inteles din art tau nu s-a demonstrat acest lucru.

    Ca si concluzie personala o sa ma preocup de parabeni mai putin pe viitor si o sa fiu atenta mai mult la alcool, pe care pana acum il ignoram complet at cand citeam lista de ingrediente.
    Offtopic putin: tot studiind crema amintita mai sus am obs ca are linalool (ca ultim ingrdient, dar totusi). L-am cautat pe google si am aflat ca substanta este produsa printre altele si de levantica, al carui miros eu il ador. Asa ca am luat la mana produsele lavender scented pe care le am si ofc toate contineau linalool (pe undeva pe la mijlocul listei chiar). Ar trebui sa incep sa ocolesc aceste produse?

    • Buna Miss.Overspender,
      Nu sunt nocivi. Iti imaginezi ca noi aplicam pe piele zilnic, sute de ingrediente, iar aceste date au fost luate in considerare cand s-au aprobat concentratiile maxime admise.
      Bineinteles, fiecare alege asa cum crede mai bine pentru pielea lui, fiecare are opinia lui formata in urma informatiilor acumulate in timp.
      Despre lavanda ai citit in articolul despre uleiuri esentiale.

  • Ma bucur mult ca am citit articolul asta. Dar trebuie sa recunosc si ca imi e putin teama ca in timp ce eu ma feream de parabeni ca de acid sulfuric, existau alte ingrediente mai rele. Care din pacate nu imi intra deloc in memorie. Oricum eu nu folosesc foarte multe produse, doar un gel spumant de la Gerovital, lotiune tonica impotriva punctelor negre de la Oriflame si o crema de la Yves Rocher pentru ten si corp Pure Calmille (e singura cu parabeni si recunosc ca asta ma speria teribil. Dar pentru ca isi face treaba excelent, am incercat sa trec peste asta). Ce ma sperie mai tare acum e ingredientul de care ai vorbit, formaldehyde. Asta se gaseste de obicei in oja. In altceva nu stiu, m-as feri de produsele astea daca le-as cunoaste. 🙁

    • Buna Dana,
      Nu trebuie sa te sperie ingredientele cosmetice, exista regularizari tot mai stricte in domeniul cosmetic, iar daca sunt corect aplicate in formulele produselor aceste produse nu prezinta riscuri majore pentru sanatate. Da, inca sunt produse cosmetice care contin iritanti si alergeni, dar acestia au efecte doar asupra pielii, nu asupra intregului organism.
      Cat priveste formaldehida, este o problema atunci cand in formula chimica a produsului ce o contine apare si orice forma de amine (TEA- triethanolamine, DEA- diethanolamine sau MEA – monoethanolamine) deoarece se pot forma nitrosaminele, iar acestea sunt substante cancerigene cu potential de penetrare a pielii.
      Sunt tot mai rare acest tip de produse pentru ca studiile din ultimii ani cu privire la nitrosamine au dus si la impunerea unor regularizari in acest sens.
      Daca esti reticenta cu privire la folosirea unui anumit ingredient in produsele cosmetice exista varianta sa nu folosesti produse care il contin, din fericire industria cosmetica ofera o gama extinsa de produse, ai de unde alege.
      Multa sanatate!

  • Multumesc pentru raspuns! E o adevarata usurare. 🙂 Mi-am scris azi pe o hartie ingredientele laptelui de corp pe care vreau sa il cumpar (Nivea, sticluta albastra) si din cate mai cunosc si eu, nu are nimic ingrijorator prin el. Oricum l-am mai folosit si acum cativa ani si din ce imi amintesc, pentru pielea mea a fost cel mai bun produs. Pentru ca vreau sa reduc cat mai mult numarul produselor de ingrijire, vreau sa aleg ceva bun dpdv al ingredientelor. 😛 Multa sanatate si tie, e mai buna decat toate!

  • Poti sa imi spui te rog daca produsul asta e bun, contine aqua, titanium doxide, cetaryl achool, isohexadecane, ployisobutane, hydroxyethyl urea, simondsia chinensis oil, caprylic/capric trigliceride, isoscetyl stearoyl sterate, betaine, prylene glycol, aluminium starch,, octenylsuccinate, dimethicone, sodium cetearyl sulfate, glceryl stearate, glycerin,ethyheaxl methoxycinnamate, pvp/hexadecene copolymer, panthenol allantoin, triclosan, CI 77492, CI 77491,, CI77499, disodium EDTA, parfum, triethanolaime,,phenoxyethanol, methylparaben, butylparaben, ethylparaben, propylparaben, isobutylparaben, benzyl alcool, methylcloroisothiazolinone, methylisothiazolinone, citrnelol, hexyl cinamal.
    De ce are atati parabeni si vad ca are si alcool 😐 Ar fi bine sa il folosesc sau nu? Este fond de ten de la Vollare cosmetics.

    • Buna Cory,
      Parabenii sunt ok, produsul de mai sus are alti iritanti. Contine de asemenea un antibacterian. Nu contine nici o forma de alcool iritanta. Vezi articolele despre alcool si despre parabeni.
      Daca doresti analiza am nevoie de toate detaliile specificate in articol, multumesc pentru intelegere.

  • Multumesc frumos. L-am folosit o singura data apoi l-am aruncat, nu mi-a placut pt ca mi-a iritat pielea din cauza iritantilor ma gandesc. Mai bine dau dublu sau triplu pt un fond de ten cat de cat acceptabil. Ma bucur ca ti-am gasit blogul tau, acum in mare stiu la ce sa ma uit cand cumpar cosmetice 🙂

  • Buna,copilul meu are 2 ani si folosesc produse de la klorane, pentru el, insa fiind destul de costisitoare si tot cautand o alternativa hipoalergenica si pentru piele uscata, el are teren atopic, astm bronsic, alergic la diverse alimente…am ales produse de la Himalaya.Poti sa ma ajuti cu un sfat in ceea ce priveste compozitia lor?
    Aici ai link-urile:http://www.putereaplantelor.ro/gel-de-dus-pentru-bebelusi-himalaya-200-ml
    si http://www.putereaplantelor.ro/lotiune-de-corp-pentru-bebelusi-himalaya-200-ml?filter_name=himalaya&filter_description=true&page=3
    Multumesc frumos si astept raspuns cu mare interes!

    • Buna Alexandra,
      Pentru a-mi face idee despre compozitia unui produs ar trebui sa vad o lista de ingrediente, iar produsele respective nu au asa ceva. Poti sa te ajuti de dictionarul de ingrediente pus la dispozitie in cazul in care vei gasi lista de ingrediente a produselor.

  • buna, ma bucur tare mult ca ti-am descoperit blogul si am o sursa avizata si de incredere in domeniul cosmeticalelor ;). acum ca stiu despre ce e vorba cu iritantii, dar si cu ingredientele demonizate fara motiv, imi dau seama cat suntem de fapt de indoctrinati de companiile cosmetice. cat de mult credeam in toate tampeniile pe care le debiteaza ei. acum, cand ma duc intr-un magazin la raionul de cosmetice, stiu sa ma orientez foarte bine, dar ma uit la femei din jurul meu care isi aleg produsele doar tinand cont de descriere. nici vorba sa se uite cineva pe ingrediente. mai prind si franturi de conversatii cu insotitoarele lor, pe sistemul…uite, iau crema asta, ca pe asta scrie ca e pentru ten sensibil si are extract de cine stie ce minune. si eu abia ma abtin sa nu le zic ”da nu o vezi ca e la borcan????”. dar tin gura inchisa, ca probabil ar chema paza 😉 nu mai spun ca prietenele mele ma intreaba cum pot sa folosesc eu creme cu parabeni sau, si mai groaznic, cum pot sa-mi pun silicon pe piele????? dar ele folosesc creme ”naturale” pline de alcool si menta si gel de dus dove….
    suntem tare indoctrinati, din pacate, si cel mai grav mi se pare ca exista atatea companii de dermatocosmetice, care stau in farmacie la loc de cinste, deci lumea chiar are incredere oarba in ele. costa o groaza, dar sunt full de alcool, si mai au si tupeul sa scrie mare si lat pe ele ”pentru piele sensibila” sau ”pentru copii”.

    • Buna Irina,
      Femeile ca tine si alte cititoare care impartasesc aceleasi idei sunt cele care vor schimba industria cosmetica. Din pacate nu se va intampla peste noapte, dar eu sper ca intr-o zi sa se vanda produse fara iritanti in magazine si in special in farmacii.
      De multe ori ma abtin, ca si tine, sa comentez la raionul de ‘dermatocosmetice’ sau cosmetice. Totusi eu consider ca fiecare este acolo unde este si crede ceea ce crede pentru ca atat este pregatit sa stie. Si mai cred ca placebo face minuni 🙂
      Industria cosmetica are scopul precis de dezinformare si indoctrinare cu anumite idei (pentru a vinde!). Persoanele dezinteresate raman la acel nivel, persoanele care doresc sa stie ce isi aplica pe piele au varianta de a se informa. Mai rau este cand informatia primita este incorecta!

  • Irina, eu sunt satula pana peste cap de tampenia asta cu iritantii. Iritanti care de multe ori nu irita nimic, din contra, ajuta. Folosesc produse cu alcool in compozitie si toata lumea imi admira tenul, nu am nicio problema. Si nu folosesc produse scumpe, pentru ca nu am bani sa mi le cumpar. Indoctrinarea exista de ambele parti. Cel mai bine e sa folosesti ce vezi ca e bun pentru tine, nu ce zice altu’ ca e bun. Cand eram mica imi dadeam cu spirt dupa ce imi scoteam punctele negre si nu am murit pana acum. Aveti bani si nu aveti pe ce sa ii dati, serios.

    • Buna Dana,
      Ma bucur ca nu se moare din aplicarea spirtului pe piele pentru ca altfel acest blog nu ar fi existat!
      Si ma bucur ca am deschis ochii si am inteles ce anume fac iritantii pe pielea mea, iar de la un ten dezastruos cu o multime de afectiuni cutanate am ajuns sa am un ten sanatos.
      Bineinteles fiecare foloseste ce crede de cuviinta pentru ingrijirea pielii. De aceea te-as ruga sa iti exprimi parerile civilizat, fara afirmatii de genul: ‘Aveti bani si nu aveti pe ce sa ii dati.’ Exista foarte multe produse bine formulate, fara alcool, parfum, samd, la un pret excelent. Vezi de exemplu demachiantele Balea!

  • buna,
    sa stii ca cea mai mare problema este lipsa de informatie. daca nu stam sa cautam noi activ si asiduu niste informatii si sa comparam surse si studii, tot ce ne vine de-a gata este dezinformare pura. si da, asa cum zici si tu, sunt convinsa ca aceste companii fac studii de piata serioase ca sa vada ce anume vor consumatorii lor. ca d-aia marketing e suveran ( marketingul inseamna, prin definitie, sa privesti si sa gandesti compania ta prin ochii consumatorului). si cum noi, femeile, vrem in majoritate ambalaje cu floricele, sa miroasa frumos si sa ne dea proasta impresie de hidratare (si anume unsuroseala), aia e…ne meritam soarta. 😉
    dar chiar imi pare rau de oamenii astia care habar n-au; si de doamnele din fata mea din farmacie care intreaba de un produs de protectie solara pt copilul lor fff sensibil la soare si farmacista ii da un LRP… de-astea luam si eu inainte (la recomandarea dermatologului, nu asa oricum), si cand am vazut pe blogul tau ca sunt pline de alcool, mi-a pierit cheful…asta e, ce sa le faci, macar pe prietenele mele incerc sa le conving de niste lucruri si sa le indrum catre blogul tau.
    p.s. – apropo de protectie solara, am fost azi dupa-amiaza intr-un mini market si aveam produse spf gerocossen. am dat sa ma uit pe lista de ingrediente (de curiozitate, nu ca ma si tentau), dar – surpriza! chiar unde era lista de ingrediente era lipit un abtibild sau ceva absolut negru, opac. am zis ca o fi vreun accident ca l-au pus tocmai acolo si am luat alt produs. dar tot ce aveau pe raft era la fel. care o fi faza, o fi asa secreta lista? sau asa de groaznica? =D

    • Buna Irina,
      Nu cunosc lista de ingrediente a produselor Gerocossen, imi pare rau. Conform legislatiei din Europa, toate produsele cosmetice trebuiesc sa aiba tiparita in clar lista de ingrediente. Nu stiu de ce acelea aveau lipit sticker, dar nu e ok.



Te rog să citești cu atenție articolele de pe acest blog și comentariile (folosește motorul de căutare din partea dreapta, sus), pentru majoritatea întrebărilor tale există deja un răspuns scris. Te rog să îmi scrii așa cum ți-ai scrie ție (reclamele, sfaturile impertinente și altele de genul nu vor fi aprobate).

Comentariul tău va fi aprobat atunci când voi avea răspunsul potrivit întrebării tale și timpul necesar pentru a-l scrie. Din lipsa de timp nu voi răspunde întrebărilor care cer analiza listei de ingrediente a produselor cosmetice.

Pentru recomandări și întrebări despre produsele Paula's Choice te rog scrie mail la info@paulaschoice.ro.

Mulțumesc pentru înțelegere. Multă sănătate!

Scrie un comentariu

Toate drepturile asupra conținutului sunt rezervate Pasagera.ro. Reproducerea informațiilor de pe site este strict interzisă și pedepsită conform legii drepturilor de autor.