Arhiva februarie 2012

1
Vârfuri de păr deteriorate – cauze și soluții
2
Cât de des trebuie să ne spălam parul?
3
Review-uri produse cosmetice și make-up
4
Retinoizi. Retinol. Alte derivate de vitamina A – Anti aging, anti acnee și antioxidanți
5
Soluții pentru ameliorarea rozaceei
6
Despre rozacee
7
Produse destinate îngrijirii pielii și integrarea lor în rutina zilnică

Vârfuri de păr deteriorate – cauze și soluții

Stratul exterior al firului de păr se numește cuticulă, este incolor, format din straturi de celule proteice moarte (keratină) și are rolul de a proteja firul de păr de agresiunile externe. Un fir de păr cu o cuticulă sănătoasă are un aspect sănătos, cuticula influențează și luciul natural al părului.

Cuticula părului se deteriorează treptat, la început ea se rupe și se desprinde de pe firul de păr, iar în stadiul final deteriorarea cuticulei duce la ruperea firului de păr. Cel mai bine se poate observa distrugerea cuticulei dacă studiați vârfurile firelor de păr deoarece vârful este porțiunea din fir care a fost cel mai mult timp agresată de factori externi.

Deteriorarea vârfului de păr prin fisurare longitudinală în mai multe fire se numește tricoptiloză (trichoptilosis).

Citește mai departe

Cât de des trebuie să ne spălam parul?

Cercetătorii dermatologi nu au ajuns la un consens cu privire la această întrebare, unii cred că părul ar trebui spălat rar deoarece șampoanele îndepărtează sebumul de la suprafața pielii, iar reacția pielii este de a produce și mai mult sebum, iar alții susțin că părul ar trebui spălat o data la două trei zile pentru a nu lăsa sebumul să se acumuleze în pori, prevenind astfel posibile afecțiuni ale scalpului datorate excesului de sebum (acnee, dermatită seboreică, etc).

Frecvența cu care ar trebui să vă spălați părul depinde de tipul de păr pe care îl aveți, de acțiunea ingredientelor pe care le aplicați zilnic pe păr (din șampoane, balsam, produse de styling), de alți factori ce influențează gradul de impurități ajunse pe firul de păr (efortul fizic susținut, impuritățile din aer, etc) și de textura părului.

Citește mai departe

Review-uri produse cosmetice și make-up

Una din cele mai frecvente întrebări pe care și-o pune orice persoană înainte de a achiziționa un produs cosmetic este: „Oare ce efecte au ingredientele acestui produs și pentru ce tip de ten ar fi potrivit?”

Fiecare dintre noi are propria metodă de a răspunde la această întrebare: credem ce spune producătorul despre produs, citim singuri ingredientele și ne bazăm doar pe ce știm despre ele, citim diverse review-uri despre produs,  întrebăm un consultant cosmetic, etc.

Personal, înainte de achiziționa un produs cosmetic, încerc să aflu cât mai multe informații despre el. După ce analizez cu atenție lista de ingrediente încerc sa găsesc review-uri despre produse. Există mai multe site-uri pe care le consult înainte de a cumpăra cosmetice, dar cele mai importante sunt:

www.beautypedia.com – este site-ul cu cele mai explicative  review-uri (din câte am văzut până acum), Paula este singurul producător din lume care recomandă o mulțime de alte produse și apoi pe cele comercializate de ea. Acest site este o adevărată enciclopedie de produse cosmetice și make-up, veți găsi în paginile lui inclusiv informații despre ingrijirea pielii. Paula Begoun este o sursă de inspirație pentru mine și am mare încredere în ea.

Să țineți cont de faptul că unele produse au altă formulă decât cele disponibile în România, iar înainte să fiți convinși că citiți despre un produs care vă interesează asigurați-vă că ingredientele sunt aceleași. De exemplu produsele Olay au cu totul altă formulă în România.

Pe site există  mai multe linkuri spre cosmeticscop.com, acolo veți găsi și dicționarul de ingrediente și de asemenea o secțiune pe care v-o recomand dacă aveți timp să citiți și anume Dear Paula, unde ea răspunde întrebărilor despre îngrijirea pielii și nu numai. (http://www.cosmeticscop.com/dear-paula.aspx)

Pentru că și beautypedia este scris de oameni, iar oamenii pot greși, vă sfătuiesc să citiți ingredientele produselor.

www.temptalia.com – este cea mai bună sursă de informare cu privire la produsele de make-up.

www.makeupalley.com – este o sursă bună de review-uri personale, îmi este de folos în cazul în care vreau să știu mai multe despre experiențele altor persoane cu diverse produse, în special de make-up.

Vă recomand să verificați și lista de review-uri scrise pe blog și articolele despre cum să alegeți corect produsele potrivite tenului vostru regăsite în categoria Produse cosmetice.

Retinoizi. Retinol. Alte derivate de vitamina A – Anti aging, anti acnee și antioxidanți

Molecula de vitamina A (întreaga moleculă) se numește Retinol. Substanțele derivate din vitamina A formează, împreună cu retinolul, o categorie de substanțe numite retinoizi. Aceste substanțe chimice pot fi naturale sau sintetice și pot avea uz cosmetic sau pot fi incluse în produsele farmaceutice cu aplicare cutanată, în funcție de proprietăție lor.

Retinoizii sunt ingrediente clasificate în trei generații (denumirile sunt cele oficiale, așa cum apar ele în listele de ingrediente):

Prima generație de retinoizi include: retinol, retinal (retinilaldehyde), tretinoin (all trans retinoic acid), isotretinoin (13-cis-retinoic acid), and alitretinoin (9-cis-retinoic acid).

A două generație include: etretinate, acitretin.

A treia generație include: tazarotene, bexarotene și adapalene.

Retinol și derivate de vitamina A – ingrediente în produsele cosmetice

În cazul produselor cosmetice, ingredientele derivate din vitamina A care se regăsesc cel mai des în lista de ingrediente sunt:

Retinol – întreaga moleculă de vitamina A;

Retinal (retinilaldehyde) –  o formă de vitamina A;

Retinyl acetate (retinol acetate) –  ester al retinolului, o substanță cu proprietăți asemănătoare cu ale retinolului;

Retinyl palmitate (retinol palmitate) –  ester al retinolului combinat cu acid palmitic,  forma sintetică a substanței retinyl acetate;

Citește mai departe

Soluții pentru ameliorarea rozaceei

Articolul are un scop informativ! Nu începeți un tratament cu medicamente  decât după un consult de specialitate și la indicațiile medicului curant!

În articolul Despre rozacee (pe care vă rog să îl citiți, conține informații inportante) am amintit câțiva din factorii declanșatori ai acestei afecțiuni. Dintre acei factori cele mai nocive sunt razele ultraviolete (soare, solare, lămpi UV, etc). Predispoziția genetică spre capilare vizibile la suprafața pielii este un alt factor, se numește angiogeneza. Există  teorii care pun rozaceea pe seama unei carențe de vitamina D3 și teorii care susțin că vinovat ar putea fi acarianul Demodex folliculorum. Tot la fel de multe teorii susțin că rozaceea are legătură cu prezența Helicobacter Pylori în organism (asociat ulcerului gastric) sau că rozaceea este o boală neurologică.

Alți factori declanșatori ar fi cortizonul și steroizii, iritanții chimici sau fizici, căldura, transpirația, alimentele excitante (cafea, alcool, condimente iuți, etc),  frecarea sau masajul pielii, saunele, stresul, fumatul, efortul susținut și orice altceva ce stimulează dilatarea vaselor de sânge.

Citește mai departe

Despre rozacee

În afară de problemele comune cu care ne confruntăm (ten gras, tendințe acneice, ten sensibil, alergii, melasmă) pielea dezvoltă foarte multe afecțiuni la care medicina are prea puține tratamente. Cele mai cunoscute sunt eczemele, seboreea, psoriazisul și rozaceea.

Pentru că nu toți suntem medici sau avem cunoștințe în domeniul dermatologic, este destul de greu să alegem produse de îngrijire zilnică, benefice afecțiunii noastre, în special în cazurile în care nici medicii nu ne dau soluții concrete.

Citește mai departe

Produse destinate îngrijirii pielii și integrarea lor în rutina zilnică

Înainte de a construi o rutină zilnică de îngrijire a tenului este neapărat necesar să determinăm ce tip de ten avem și care sunt problemele pe care vrem să le rezolvăm. O dată ce v-ați construit o rutină potrivită tenului și afecțiunilor lui este necesar să o urmați zilnic pentru rezultate optime.

Pielea are nevoie zilnic de curățare, exfoliere, protecție solară și hidratare, dar foarte mulți dintre noi avem diverse afecțiuni, iar rutina fiecăruia se construiește în primul rând înțelegând cum interacționează diversele produse între ele și asupra pielii, dar mai ales experimentând pentru a descoperi felul optim de a folosi aceste produse.

Citește mai departe

Toate drepturile asupra conținutului sunt rezervate Pasagera.ro. Reproducerea informațiilor de pe site este strict interzisă și pedepsită conform legii drepturilor de autor.