Blefaroplastie superioară (corectarea pleoapelor căzute) – experiență personală
Ce este ptoza palpebrală și ce efecte are?
Ptoza palpebrală este o afecțiune medicală caracterizată prin căderea uneia sau ambelor pleoape superioare sub nivelul normal. Deși este mai frecventă la persoanele în vârstă, datorită slăbirii naturale a mușchilor pleoapei, această afecțiune poate să apară la orice vârstă, chiar și la nou născuți.
În cazul meu, ptoza palbebrală a fost rezultatul combinației între factorii congenitali (m-am născut cu pleoapele superioare ușor căzute, moștenire genetică de la părinți, amândoi au ptoza palbebrală) și slăbirea naturală a mușchilor pleoapei (factori dobândiți). Există însă cazuri când ptoza palbebrală apare datorită unor boli neurologice sau a unor leziuni traumatice.
Această afecțiune poate avea stadii diferite de dezvoltare cu efecte negative asupra vederii, datorită efortului constant de a ține ochii cât mai deschiși:
- vedere dublă sau încețoșată
- oboseală sau tensiune oculară
- durere constantă în zona oculară sau senzație de arsură
- dureri de cap
Eu am avut toate aceste simptome și în plus port ochelari de vedere (astigmatism, posibil cauzat de deformarea curburii corneei cauzată de presiunea exercitată de pleoapa căzută asupra acesteia) și am ochii extrem de sensibili la lumină, vânt, praf, etc. Disconfortul cauzat de efortul de a ține ochii cât mai deschiși și mai ales durerile de cap m-au determinat să caut o soluție pentru această problemă.
Pentru a stabili un diagnostic corect al acestei afecțiuni trebuie consultat medicul. Cauzele posibile sunt diverse, simptomele asociate pot varia în intensitate, iar opțiunile de tratament disponibile depind de gravitatea problemei, vârsta la care a apărut ptoza palbebrală, recomandarile medicului și preferințele pacientului. (Produsele cosmetice nu pot corecta ptoza palpebrală.)
Ce este blefaroplastia?
Blefaroplastia este un tip de intervenție chirurgicală care modifică aspectul pleoapelor superioare și/sau inferioare cu scopul de a îmbunătăți aspectul zonei din jurul ochilor și vederea. Se recomandă de către medic ca soluție pentru cazurile de ptoza palbebrală, când pleoapele sunt căzute și obstrucționează vederea.
Există și soluții non-chirurgicale care pot fi recomandate de medic, în funcție de gravitatea afecțiunii: blefaroplastia cu laser și blefaroplastia cu plasmă. Aceste intervenții nu au fost opțiuni potrivite pentru mine, când m-am dus la medic pleoapele mele erau căzute foarte mult.
Cu ajutorul blefaroplastiei se corectează pleoapele căzute sau surplusul de piele și se poate remodela grăsimea de la nivelul orbitei. Blefaroplastia este de două feluri: inferioară sau superioară, în funcție de zona unde se intervine – pleoapele inferioare sau superioare.
Blefaroplastia este o intervenție efectuată cu anestezie locală, în zona oculară. După efectuarea anesteziei se excizează (se îndepărtează) excesul de piele și eventual se corectează alte probleme, dacă acestea există (de exemplu remodelarea grăsimii). Se suturează pielea cu fire chirurgicale care se scot după aproximativ 7 zile, și se aplică pansamente foarte fine, de culoarea pielii, deloc inestetice.
Există mai multe contraindicații pentru blefaroplastie (de exemplu afecțiuni oftalmice cum sunt dezlipirea de retină sau glaucomul), doar în urma unui control medical de specialitate se recomandă această intervenție chirurgicală.
Cum se vindecă pielea după blefaroplastie?
Pentru pleoapele superioare recuperarea durează aproximativ o săptămână. Imediat după scoaterea firelor, se pot relua toate activitățile obișnuite. Umflătura (edem) pe pleoapa superioară și vânătăile (echimoze) persistă aproximativ 7-10 zile.
Imediat după operație este posibil să apară: vedere încețoșată, sensibilitate la lumină, pleoape inflamate, durere ușoară și disconfort, lăcrimare excesivă. Aceste simptome se reduc treptat în câteva zile.
Pleoapele superioare se corectează printr-o incizie în pliul natural al ochiului, astfel încât cicatricea este foarte puțin vizibilă, iar în timp devine neobservabilă. Vindecarea și estomparea cicatricii rezultate în urma inciziei și suturii au durată diferită de timp de la persoană la persoană, în funcție de mai mulți factori.
Ce trebuie să faci după blefaroplastie?
În primul rând să urmați toate indicațiile medicului pentru îngrijirea pielii – după intervenția chirurgicală se recomandă cicatrizante aplicate local, igienă locală și odihnă. Ochii obosesc ușor imediat după blefaroplastie, este bine să evitați petrecerea timpului în fața ecranelor câteva zile după intervenție.
Apoi evitați toate activitățile solicitante care pot afecta ochii: activități sportive, înotul, etc, evitați praful, vântul și alte elemente care pot irita ochii, nu purtați lentile de contact și nu folosiți machiaj. Purtați ochelari de soare pentru a evita hiperpigmentările care pot să apară în zona inciziei din cauza radiațiilor solare.
Întrebări pe care ar trebui să le adresezi medicului dacă ai pleoapele căzute și se recomandă blefaroplastie
- Ce tehnică este recomandată pentru procedură în cazul meu? Chirurgie clasică, blefaroplastie cu laser sau cu plasmă?
- Îmi puteți arăta fotografii ale pacienților dumneavoastră, înainte și după această procedură?
- Care credeți că ar fi rezultatele rezonabile în cazul meu?
- Ce trebuie să fac înainte de blefaroplastie?
- Cum se desfășoară intervenția, cât durează și la ce să mă aștept în timpul operației?
- Care sunt riscurile și complicațiile asociate blefaroplastiei?
- Cât va dura perioada de recuperare și ce trebuie să fac în timpul recuperării?
- În cât timp se vindecă complet cicatricile, cum vor arăta pleoapele mele după 6 luni și un an?
- Care sunt indicațiile de îngrijire a pleoapelor înainte și după scoaterea firelor?
- Care este costul acestei intervenții? (Țineți cont de faptul că prețul diferă în funcție de medic și dificultatea operației.)
- Care sunt opțiunile dacă sunt nemulțumită de rezultatul estetic al intervenției chirurgicale?
Experiență personală
Primul pas și cel mai important, a fost de a alege medicul chirurg care să îmi recomande cea mai potrivită soluție pentru situația mea, un medic chirurg în care să am încredere. Nu am căutat pe internet păreri, am întrebat prietenii și foarte repede am găsit în cercul de prieteni un bărbat care are experiență cu mai mulți medici, pentru blefaroplastie superioară și inferioară. Am văzut rezultatele operației înainte să ajung în cabinetul medicului.
În timpul consultației inițiale cu medicul, am primit răspuns la toate întrebările mele, am primit indicațiile necesare înainte și după blefaroplastie, am vorbit despre istoricul meu medical, despre rezultate și cicatrizare și am stabilit ziua operației. După consultație am căutat pe internet pe site-uri medicale informații despre procedură, am căutat articole și video ale persoanelor care au trecut prin această operație și m-am uitat chiar la un video cu operația.
Deși am rămas cu impresia că după operație ziua mea se poate continua destul de normal, în cazul meu nu s-a întâmplat asta. În timpul operației și după operație nu am simțit alt disconfort decât cel creat de o intervenție chirurgicală: înțepăturile pentru anestezie, senzația de pleoape grele, lăcrimare excesivă (mi se întâmplă frecvent) și sensibilitate la lumină.
După o oră de la intevenție însă, când nu mai simțeam efectul anesteziei, am simțit disconfort din cauza inflamației și cu greu îmi puteam ține ochii deschiși. Am luat un Nurofen și m-am dus la culcare devreme. A doua zi a fost mult mai bine, am avut o zi relativ normală, dar am evitat ecranele și orice activitate care obosește ochii până când au fost scoase firele.
În ziua operației nu am atins zona ochilor cu apă, dar în zilele următoare m-am spălat cu un cleanser blând pe toată fața inclusiv pe pleoape și am urmat rutina mea zilnică de îngrijire evitând cu atenție zona ochilor.
Am primit recomandarea de a folosi ochelari de soare cu protecție solară și chiar i-am folosit în casă (!?!) în ziua operației, nu din cauza soarelui ci din cauza disconfortului creat de lumină. După 7 zile s-au scos firele și din ziua aia, după curățarea pielii am aplicat zilnic (la recomandarea medicului), un strat foarte subțire de Stratamed.
După cicatrizare am revenit la rutina normală, aplic protecție solară, cremă hidratantă și unele tratamente inclusiv pe pleoape. În perioada respectivă (iunie 2023) am început să folosesc o mască LED și am observat rezultate foarte bune pe reducerea roșeții din jurul cicatricii.
Mai jos am inclus mai multe imagini pentru a vedea cum a evoluat în timp aspectul pielii din zona ochilor. În cazul meu incizia a fost evidentă o perioadă mai lungă de timp decât aș fi dorit, de când sunt la menopauză (5 ani deja) pielea mea se vindecă mult mai greu.
Sunt foarte mulțumită de rezultate, nu doar că nu mai am pleoapele căzute și nu mă mai chinui să îmi țin ochii deschiși, dar pentru prima dată pleoapele mele sunt simetrice și am spațiu să aplic farduri de pleoape (bonus pentru persoanele care iubesc machiajul, nu motiv pentru a face blefaroplastie).
În zilele când am vrut să ascund cicatricile evidente am folosit un corector de la Dermablend la culoarea pielii mele, dar cred că era mai eficient un corector de culoare verde care estompează mai bine roșeața de pe piele.
Acum, după un an și jumătate de la operație, incizia este foarte puțin evidentă în colțul ochiului drept și complet invizibilă la ochiul stâng. În cazul meu blefaroplastia a îmbunătățit calitatea vieții din punct de vedere medical (s-a lărgit câmpul vizual, au dispărut durerile de cap, durerea de ochi și vederea încețoșată) și estetic (am pleoape simetrice).
Ce aș face diferit dacă m-aș duce mâine la operația de blefaroplastie
În primul rând mi-aș lua concediu 7 zile pentru că în perioada de recuperare, disconfortul creat de firele de sutură (nu am avut dureri, dar le simțeam), a cauzat lăcrimare excesivă. Foarte posibil ca aceată problemă să nu apară la toți pacienții, așa cum spuneam mai sus, ochii mei sunt extrem de sensibili.
Al doilea lucru, mai important, este legat de vindecarea pielii. Aș ruga medicul să lase firele de sutură 2-3 zile mai mult decât de obicei, pentru a avea o vindecare mai rapidă. Chiar dacă în ziua 7 când s-au scos firele simțeam că nu le mai suport, aș fi făcut un efort până în ziua 10 și aș fi așteptat ca pielea să se sutureze mai bine. Dacă vreodată voi mai trece prin operații cu suturi voi ruga medicul să scoată firele mai târziu.
Disclaimer: Acest articol are rol strict informativ și informațiile prezentate nu înlocuiesc controlul la medic și diagnosticul de specialitate. Rezultatele acestei operații, perioada de recuperare, eventualele complicații, sunt diferite de la persoană la persoană, chiar dacă intervenția este făcută de același medic.
Disclaimer imagini: În perioada de recuperare nu am avut voie să mă pensez din motive evidente și în multe poze am sprâncenele nemachiate. Le-am abuzat cu tatuaje și le-am pensat pe formă foarte subțire mulți ani, iar rezultatul este vizibil inestetic. Pentru că am multe zone unde lipsesc complet fire de păr și sunt nevoită să folosesc produse de machiaj pentru a le da o formă mai estetică, am decis să mă consult cu un medic pentru o intervenție despre care o să vă povestesc peste câteva luni.
ATENȚIE! URMEAZĂ IMAGINI EXPLICITE CU PLEOAPELE CUSUTE, VĂNĂTĂI ȘI UMFLĂTURI
Le-am prezentat de la cele mai recente până la poza din ziua operației, aveți în acest fel posibilitatea de a vă opri înainte ca imaginile să vă cauzeze disconfort.
ÎNAINTE DE BLEFAROPLASTIE (poză din ziua operației)
DUPĂ BLEFAROPLASTIE (15 luni de la operație)
8 LUNI DE LA OPERAȚIE
4 LUNI DE LA OPERAȚIE
30 DE ZILE DE LA OPERAȚIE
ZIUA 7 DE LA OPERAȚIE, FĂRĂ FIRE
ZIUA 7, ÎNAINTE DE SCOATEREA FIRELOR
ZIUA 5 DE LA OPERAȚIE
ZIUA 4 DE LA OPERAȚIE
ZIUA 2 DE LA OPERAȚIE
ZIUA 1 (imediat după operație)
Foarte frumos a iesit, felicitari, si eu am ptoza putenica, ma gandesc serios sa fac si eu.