Îngrijirea tenului cu probleme – Seminar în București

Am avut probleme cu tenul încă din copilărie. De-a lungul anilor am încercat atât de multe tratamente pentru vindecarea afecţiunilor cutanate încât le-am pierdut şirul. De la alcool medicinal aplicat pe piele până la antibiotice, contraceptive, autovaccin, am încercat orice. Am avut perioade în care am cumpărat o mulţime de creme şi medicamente cu aplicare locală, perioade în care am făcut o mulţime tratamentele faciale şi am urmat tratamentele naturiste şi perioade în care pur şi simplu nu făceam altceva decât să mă spăl pe faţă, cu apă, în fiecare dimineaţă şi seară.

Am avut perioade în care un nou medicament sau un nou remediu natural păreau că sunt răspunsul pentru cel puţin una din problemele tenului meu şi perioade în care pur şi simplu nu mă preocupa starea tenului meu pentru că mă simţeam descurajată de toate încercările zaharnice de a schimba ceva pe termen lung.

Vârsta de 29 de ani m-a găsit cu acnee papulo pustuloasă, acnee comedoniana severă, dermatită seboreică pe ten şi scalp, pori extrem de dilatati, riduri profunde pe glabelă şi o pată pe obrazul drept. Tocmai ce născusem şi aspectul tenului meu era prea puţin important. În timpul sarcinii și primele luni după naştere acneea şi dermatita seboreică nu s-au manifestat foarte mult şi nici nu am dat prea multă importanță tenului meu.

Însă după 4-5 luni toate problemele tenului meu au reapărut, iar acest lucru se adăuga depresiei prin care am trecut după naştere.

Într-o zi, uitându-mă în oglindă am hotărât că nu voi lăsa toate aceste probleme să fie importante în viaţa mea. Am înţeles în acel moment că felul în care arată tenul meu nu este ceea ce mă defineşte. Am înţeles că depresia mea nu este ceea ce mă defineşte. Şi am ales să mă despart de aceste probleme foarte simplu: să le percep într-un fel complet diferit şi să le nu dau voie să îmi afecteze viaţa.

“Pentru fiecare problema există o soluţie, ea trebuie doar găsită.” mi-am spus atunci şi m-am uitat din nou în oglindă şi am ales să văd dincolo de toate pustulele de pe faţa mea. Am ales să accept aspectul tenului meu, să înțeleg de ce am ajuns aici și să caut CE SUNT eu cu adevărat.

Şi am început această căutare cu o întrebare foarte simplă: CE SUNT EU? Ce mă defineşte pe mine?

Pentru fiecare întrebare există un răspuns, el trebuie doar găsit.

Tot ce credeam atunci că sunt m-a determinat să încep căutările mele în domeniul medicinei şi ştiinţei pentru a înţelege ce este pielea, ce sunt problemele tenului meu şi care sunt cauzele declanşatoare ale acestora. Am citit sute de pagini din jurnale medicale despre cum reacţionează pielea la anumite substanţe, ce anume afectează pielea, care sunt ingredientele care tratează anumite afecţiuni. Mi-am dat seama că a întreba o farmacistă, a urma o reţetă de pe internet sau a cumpăra o cremă dintr-un magazin cosmetic nu poate fi soluţia pentru problemele mele.

După aproape un an de studiu am avut suficientă încredere să încerc un produs cu un ingredient activ, iar apoi să introduc treptat în rutină şi astfel de produse. În scurt timp am reuşit să îmbunătăţesc considerabil aspectul tenului meu cu ajutorul produselor cosmetice care conţin ingrediente active dovedite în menţinerea pielii sănătoase şi cu ajutorul unei igiene potrivite tenului acneic.

Apoi am simţit că trebuie să scriu toate aceste informaţii, în termeni pe înţelesul tuturor, în speranţa că vor fi de folos şi altor persoane aflate în situaţia mea.

Întrebările voastre m-au ajutat în a înţelege mai bine impactul pe care îl are aspectul tenului în viaţa noastră.  M-am întrebat de ce oare lăsăm tenul nostru să influenţeze felul în care gândim? De ce atunci când avem probleme cu tenul preferăm să nu ne uităm prea mult în oglindă?

Fiecare întrebare m-a dus tot mai aproape de a înţelege că fiecare dintre noi este un tot unitar format din corp, minte şi suflet şi că majoritatea celor care nu reuşesc să aibă rezultate pe termen lung se focusează strict pe problema îngrijirii tenului, de multe ori abordată complet greșit şi uită că noi suntem mai mult decât felul în care arată tenul nostru.

Cei mai mulţi dintre noi am lăsat problemele tenului să ne afecteze viaţa, mulţi chiar am fost deprimaţi din cauza acestor probleme.

Știinţa a fost cea care a deschis drumul spre căutările mele interioare atunci când am început să studiez neuroştiinţa, sistemul nervos central, glandele şi hormonii, căutând drumul spre mintea mea. Vroiam de fapt să ştiu de ce gândesc aşa cum gândesc şi dacă sunt eu cel care gândesc.

La multe din întrebările mele ştiinţa nu mi-a fost de ajutor, însă întrebarea mea CE SUNT eu cu adevărat? şi-a construit răspunsul în timp, o dată cu înțelegerea că gândurile mele îmi influenţează viaţa și aspectul tenului la fel de mult ca alimentaţia şi produsele pe care mi le aplic pe ten.

Ştiinţa deşi neagă existenţa sufletului, nu neagă existenţa anumitor fenomene care se manifestă în corp ce presupun mai mult decât interacţiunea fizică a celulelor noastre într-o manieră pe care o putem noi înţelege. Inteligenţa, creativitatea, iubirea, nu pot fi definite doar prin explicarea interacţiunilor dintre celulele noastre. Emoţiile noastre nu pot fi explicate doar prin reacţiile chimice din corpul nostru şi analiza psihologică.

Noi suntem mai mult decât corpul nostru şi mintea noastră. Fiecare problemă are o soluţie, iar abordarea unei perspective mai largi în înţelegerea problemelor tenului m-a dus pe un drum neaşteptat, am învăţat despre corpul meu, am înţeles că mintea este o unealtă şi am trăit o mulţime de călătorii interioare.

Produsele cosmetice fac parte din îngrijirea tenului meu pentru că şi pielea mea are nevoie de îngrijire, aşa cum are nevoie tot corpul. Însă vindecarea problemelor cutanate presupune mai mult decât o îngrijirea corectă a tenului.

Alimentaţia, stilul de viaţă, mişcarea pe care o facem zi de zi sunt extrem de importante pentru a menţine corpul şi pielea sănătoase. Gândurile, acţiunile noastre, lucrurile în care credem, grijile sunt cele care pot afecta la fel de mult sănătatea noastră şi aspectul tenului.

După 7 ani problemele tenului meu sunt de mult uitate, pentru că de fapt nici măcar nu erau atât de importante. Era important să îmi reamintesc CE SUNT cu adevărat şi să aleg să fiu asta, în fiecare zi.

Am înţeles într-o zi că acel moment în care m-am uitat în oglindă şi am vrut să văd dincolo de problemele tenului şi depresia mea, am pornit pe un drum care nu se poate sfârşi vreodată. Pe drumul acesta eu aleg sau nu, în fiecare moment CE SUNT cu adevărat.

Cred că fiecare dintre noi are o soluţie pentru problemele tenului şi că pentru unii dintre noi acea soluţie înseamnă o simplă cremă cu protecţie solară, pentru unii dintre noi acea soluţie înseamnă o rutină complexă, schimbări în alimentaţie etc, iar pentru unii dintre noi vindecarea tenului poate presupune înţelegeri mai profunde.

Vineri, la seminarul din Bucureşti, voi povesti despre diverse metode a abordare a problemelor tenului, pornind de la o rutină simplă de îngrijire, alimentaţie, mişcare şi liniştea minţii. Sper ca şi de data aceasta să vă fiu de folos în a descoperi potențialele variante de tratament pentru vindecarea tenului. Vă aștept cu drag la București.

13 comentarii

Scrie un comentariu


Te rog să citești cu atenție articolele de pe acest blog și comentariile (folosește motorul de căutare din partea dreapta, sus), pentru majoritatea întrebărilor tale există deja un răspuns scris. Te rog să îmi scrii așa cum ți-ai scrie ție (reclamele, sfaturile impertinente și altele de genul nu vor fi aprobate).

Comentariul tău va fi aprobat atunci când voi avea răspunsul potrivit întrebării tale și timpul necesar pentru a-l scrie. Din lipsa de timp nu voi răspunde întrebărilor care cer analiza listei de ingrediente a produselor cosmetice.

Pentru recomandări și întrebări despre produsele Paula's Choice te rog scrie mail la info@paulaschoice.ro.

Mulțumesc pentru înțelegere. Multă sănătate!

Scrie un comentariu

Toate drepturile asupra conținutului sunt rezervate Pasagera.ro. Reproducerea informațiilor de pe site este strict interzisă și pedepsită conform legii drepturilor de autor.