Rutina de îngrijire a tenului meu – Toamna/Iarna 2017

În ultimul an tenul meu s-a schimbat destul de mult, de la mixt spre gras la mixt cu mai puțin exces de sebum pe zona T (frunte, nas, barbie) și zona ochilor mai uscată. Aceste schimbări mă fac să cred (de fapt sper) că o dată cu trecerea anilor, excesul de sebum se va diminua considerabil, așa cum se întâmplă uneori după vârsta de 40 de ani.

Problemele tenului meu sunt:

– pori dilatați și predispoziție la apariția punctelor negre pe nas și bărbie
– predispoziție la deshidratare
– fotosensibilitate – predispoziție la apariția petelor în jurul ochilor
– pielea din jurul ochilor este puțin uscata
– imperfecțiuni minore (post acnee) și semne ale îmbătrânirii pielii (rezultatul celor 30 de ani de expunere la soare fără protecție solară)

De asemenea am intoleranță la filtrele UV sintetice și toleranță mică la iritanți (parfum). Nu aplic pe ten produse care conțin parfum, alcool denat sau alte ingrediente iritante. Produsele folosite pentru toamna/iarnă sunt exclusiv Paula’s Choice.

Cu rutina de mai jos previn apariția punctelor negre, mențin culoarea pielii uniformă și porii cu aspect cât mai normal, previn îmbătrânirea prematură a pielii și repar pe cât posibil semnele cauzate de soare, mediul extern și erupții, stimulez neocolagenul pentru a avea o piele fermă și netedă și mă asigur că am o piele hidratată, care arată și se simte tânără și sănătoasă.

Rutina mea este complexă și a fost contruită în timp, de-a lungul anilor am schimbat produsele cu ingrediente active pentru a estompa diversele probleme apărute pe piele.

Pentru a construi o rutină de îngrijire începe cu rutină de baza, iar în timp poți adaugă și alte produse cu ingrediente active. Citește întotdeauna cu atenție detaliile produselor și recomandările de aplicare, alege să testezi produsele dacă există mostre sau variante travel size.

DIMINEAȚA

Pasul 1: Curățarea tenuluiResist Optimal Results Cleanser

Îmi curăț tenul cu un produs solubil în apă cu limpezire completă, prefer unul cremos pentru ten normal/uscat, tamponez ușor pielea cu un prosop curat pentru a o usca.

Chiar și atunci când am avut tenul gras, indiferent de produsele de curățare folosite, pielea mea rămânea uscată când foloseam produse de curățare pentru ten mixt sau gras. Se datorează predispoziției spre deshidratare, problemă care a apărut pe piele în urma anilor în care am folosit tratamente anti acnee iritante sau prea puternice pentru pielea mea.

Pasul 2: Aplic tonerulResist Advanced Replenishing Toner

De multă vreme tonerele mele preferate sunt cele pentru ten normal/uscat, cu ingrediente reparatoare și nutrivite care se absorb imediat în piele și sunt de mare ajutor în prevenirea deshidratării pielii.

Pasul 3: Aplic boostere și tratament pentru luminozitate

Imediat după toner apoi aplic următoarele produse, fără să aștept ca fiecare să se absoarbă în piele:

– 1 picătură de Resist Hyaluronic Acid Booster (1/3 pipetă) – împreună cu tonerul, acest produs previne și repară imediat deshidratarea pielii și are numeroase beneficii anti-aging

– 3 picături de Resist 10% Niacinamide Booster – îl folosesc în special pentru ameliorarea porilor dilatați, uniformizarea culorii pielii și netezirea liniilor fine

– 3 picături de Resist Brightening Essence – cu efecte anti-aging deosebite, îl folosesc pentru estomparea petelor, luminozitate și fermitate. Conține arbutin, niacinamide, peptide, acid hyaluronic etc.

Aștept 1 minut pentru ca amestecul celor 4 produse (toner + 2 boostere + esență) să fie absorbit în piele, apoi aplic Resist Pure Skin Brightening Treatment, cu efecte în uniformizarea culorii pielii. Conține particule fine care oferă pielii un aspect sănătos și luminos. Aplic o cantitate mică pe obraji și foarte puțin pe zona T, aplic și în jurul ochilor.

Pasul 4: Aplic gelului pentru ochiResist Anti-aging Eye Gel

De obicei aplic produsele hidratante pe toată fața, în jurul ochilor, pe gât și pe decolteu și îmi este foarte greu să aplic un produs doar în jurul ochilor. Însă aplicatorul special și efectul vizibil de ochi odihniți pe care l-am observat de când folosesc acest produs sunt două din motivele care m-au convins să folosesc gelul. Oferă hidratare lejeră, în combinație cu Resist Pure Treatment asigură hidratarea necesară zonei ochilor pe timpul zilei.

Pasul 5: Aplic protecția solară – Calm Mineral Moisturizer SPF 30 Normal to Oily Skin sau Resist Super Light Wrinkle Defense SPF 30 (colorat)

După 2 minute de la aplicarea ultimului produs pe piele aplic protecția solară, de obicei folosesc un produs matifiant, cu filtre minerale. Aplic protecția solară și pe gât și decolteu, pe zonele ce ar putea fi expuse luminii solare.

Daca aplic machiaj prefer protecție solară colorată, cu rol de BB cream, în locul fondului de ten, peste care aplic pudră pentru matifiere. Pe gât și decolteu aplic un produs fără culoare cu SPF 30 în zilele în care aleg SPF-ul colorat pentru ten.

SEARA

Pasul 1: Curățarea tenuluiSkin Balancing Cleanser sau Perfect Cleansing Oil

Seara folosesc un produs de curățare cremos pentru ten mixt/gras pentru a îndepărta eficient protecția solară, sebumul și impuritățile acumulate pe piele în timpul zilei.

În zilele în care am aplicat protecție solară colorată (și eventual pudră, rimel, etc) folosesc Perfect Cleansing Oil pentru demachiere, aplic pe pielea uscată o cantitate suficientă, cu mișcări circulare, apoi adaug o cantitate mică de apă călduță. Se formează o pastă albicioasă care îndepărtează eficient orice tip de machiaj.

Limpezesc pielea cu apă, apoi folosesc soluție micelară pentru a mă asigura că am îndepărtat complet machiajul de pe linia părului. După ce am curățat pielea cu o dischetă demachiantă bine îmbibată în soluție micelară, îmi limpezesc tenul cu apă călduță și tamponez pielea cu un prosop curat pentru a o usca.

Pasul 2: Aplic tonerul imediat, pe pielea curată și uscată

Pasul 3: Aplicarea următoarelor produse este diferită în funcție de seara respectivă, astfel:

A. Pasul 3: Aplic exfoliantul (4 seri din săptămână)

Dupa ce tonerul s-a absorbit în piele aplic un exfoliant pe toată fața. Două seri aplic Resist Daily Smoothing 5% AHA (acid glicolic), iar în altele două aplic Resist Pore Refining 2% BHA (acid salicilic).

Cu ajutorul celor doi exfolianți porii sunt curățați în profunzime, este stimulată regenerarea celulară și formarea neocolagenului, se îndepărtează celulele moarte acumulate în exces și astfel toate ingredientele active pot acționa mai eficient, se previne apariția punctelor negre etc. Despre cât de important este exfoliantul în rutina zilnică a pielii poți citi aici.


Nu aplic boosterul cu acid hyaluronic după toner pentru că exfoliantul trebuie să fie aplicat după toner sau direct pe pielea uscată pentru a fi cât mai eficient.

Pasul 4: Aplic serul și loțiunea hidratantă

Aplic Resist Anti-aging Eye Gel doar în jurul ochilor. Aplic Resist Omega+ Complex Serum, un produs nou pe care îl folosesc pentru reparare, protejarea pielii împotriva daunelor cauzate de factorii de mediu și rehidratare în profunzime. Are textură lejeră, se absoarbe imediat în piele și pot aplica după 2-3 minute Resist Clear Skin Hydrator fără să simt pielea încărcată. Vara nu am aplicat serul în fiecare seară, dar iarna este produsul care oferă extra hidratarea necesară pielii mele.

Pasul 5: Aplic produse complementare

Imediat după ce am aplicat loțiunea hidratantă aplic 2 picături de Resist C15 Super Booster, amestecând cele două produse pe piele. Aplic boosterul pentru luminozitate, estomparea petelor și beneficii anti-aging. Acest produs este nou lansat în România, l-am folosit în trecut cumpărat din SUA, acolo este disponibil de câțiva ani.

Toleranța mea la vitamina C în concentrații foarte mari este ușor scăzută, am avut nevoie de o perioadă de testare pentru a găsi cea mai potrivită metodă de aplicare. Aplic de 4 ori pe săptămână, în serile în care aplic exfoliantul.

B. Pasul 3: Aplic boosterul cu acid hyaluronic

După ce aplic tonerul aplic imediat Resist Hyaluronic Acid Booster, amestec cele două produse pe piele.

Pasul 4: Aplic serul și loțiunea hidratantă – la fel ca mai sus

Pasul 5: Aplic masca cu arbutin

Aplic Radiance Renewal Mask în strat subțire, de două ori pe săptămână, pentru luminozitate, culoare uniformă și hidratare. Masca are textură lejeră și aduce aport important de ingrediente reparatoare, atât de necesare tenului meu în timpul iernii. Despre masca și esența cu arbutin am scris aici.

C. Pasul 3: Aplic boosterul cu acid hyaluronic

După ce aplic tonerul aplic imediat Resist Hyaluronic Acid Booster, amestec cele două produse pe piele.

Pasul 4: Aplic tratamentul cu retinol 1%

Aștept câteva minute după aplicarea booster-ului cu acid hyaluronic apoi aplic o cantitate mică de Clinical 1% Retinol Treatment. Despre acest retinoid anti-aging am scris aici, este unul din cele mai importante produse din rutina mea de îngrijire a pielii.

Pasul 5: Aplic serul și loțiunea hidratantă – la fel ca mai sus

Mai multe detalii despre rutina mea

În fiecare seară curăț tenul, aplic tonerul și aplic produsele pentru hidratare (gelul pentru ochi, serul cu Omega și ceramide și lotiunea hidratantă). Produsele pe care le aplic în seri diferite sunt următoarele:

Luni și Vineri – 5% AHA (acid glicolic) și 15% vitamina C + acid ferulic
Marți și Duminică – 2% BHA (acid salicilic) și 15% vitamina C + acid ferulic
Miercuri și Sâmbătă – booster cu acid hyaluronic și masca cu arbutin
Joi – booster cu acid hyaluronic și 1% retinol

În fiecare dimineață aplic produse cu ingrediente active: booster cu acid hyaluronic, booster cu 10% niacinamide, esența cu arbutin și niacinamide, produsul pentru pete cu particule iluminante.

În general aștept 1-2 minute pentru ca fiecare produs să se absoarbă în piele, iar după ce aplic exfolianul cu acid salicilic (BHA), acid glicolic (AHA) sau retinol 1% aștept cel puțin 10 minute înainte să aplic următorul produs.

Nu aplic în jurul ochilor exfolianții, retinol 1%, vitamina C 15%. Aplic pe gât și decolteu: tonerul, lotiunea hidratantă, boosterele, serurile, masca, exfoliantul cu 5% AHA.

Am scris aici review-uri pentru produsele Paula’s Choice.

14 comentarii

Scrie un comentariu
 • Mulțumim pentru detaliile rutinei tale! Daca nu aplic retinol in jurul ochilor, mai precis sub ochi, in zona unde se formează cearcănele, pe ridurile fine, ce pot aplica pentru încetinirea procesului de îmbătrânire și ameliorarea ridurilor mici? Acid hialuronic și crema hidratanta? Mulțumesc!

 • Buna Corina,
  Spune-mi, te rog, este o problema dpdv al posibilelor reactii chimice daca dupa folosirea C15 super booster aplic si Retinol 1%, urmat la 20-30 minute de o crema hidratanta? Tenul il simt ok dupa aplicarea celor doua in sensul ca nu este rosu si nu ma ustura dar nu mi ar placea ca unul dintre ele sa diminueze beneficiile celuilalt! In general nu aplic doua produse atat de “tari” in aceeasi seara dar…… Pot aplica Retinol 1% combinat cu crema hidratanta – cam 1:1 si pe gat – o data pe saptamana?
  Multumesc!
  PS: Mi-am comandat Extra care non greasy sunscreen si….. e minunata! Pot folosi o crema cu spf fara sa fiu nevoita sa aplic fond de ten!!!!
  Toate cele bune,
  Monica

  • Monica,
   Exista chiar studii pentru combinatia de retinol si vitamina C care arata ca cele doua ingrediente sunt compatibile la nivel molecular, iar impreuna efectele lor sunt mai puternice. Insa mare atentie la numarul de aplicari saptamanale, mai ales pentru retinol 1%. Atata timp cat nu observi efecte adverse (roseata, usturime, uscaciunea pielii etc) poti aplica fara probleme produsele consecutiv.

   Ma bucur ca iti place Extra Care SPF 50. Da, poti aplica orice produs anti-aging si pe gat, eu aplic majoritatea produselor si pe gat si pe decolteu, inclusiv protectie solara. Toate cele bune.

 • Buna! Am un ten mixt spre gras (cred) cu pori dilatati si puncte negre pe nas frunte si barbie. Este insa predispus la deshidratare, asa cum ai descris mai sus, iar iarna se descuameaza pe alocuri. As vrea sa incerc Paula’s Choice dar oscilez intre anumite produse. Intrebarea mea este: produsele trial size (cleanser, crema hidratanta si acid exfoliant) sunt suficient de mari incat sa-mi dau seama daca mi se potrivesc? Multumesc!

  • Paula,
   Da, sunt suficient de mari si de altfel iti recomand sa incerci mostre sau mini produse daca exista, inainte de a achizitiona orice produs cosmetic. Sunt multe variante de produse si uneori este dificil sa alegi, de aceea iti recomand sa scrii la info@paulaschoice.ro sau pe chat si sa ceri recomandari de produse.

 • Hei! In primul rand vreau sa iti spun ca esti minunata si sa iti multumesc pt tot ce faci pentru noi. Am invatat multe lucruri de la tine si inca invat. Ma îndur pentru prima oara sa iti scriu… si sper sa nu deranjez cu întrebările mele. Voiam sa te intreb daca este ok sa folosesc duac gel, la 8 luni dupa ce l-am desfăcut. L-am cumparat in sarcina , l-am folosit o singura data si apoi l-am păstrat la frigider pana acum. Mirosul si textura lui sunt neschimbate. Din cauza alăptării si a consumului mic de lichide ( pur si simplu uit sa beau apa)am tenul foarte deshidratat si mi-au aparut foarte multe coșulețe mici pe frunte si barbie. Imi poti spune te rog si ce as putea sa folosesc pentru hidratare ? Am tenul gras deshidratat si cu coșuri. Multumesc din suflet!

 • Buna ziua! E foarte posibil ca întrebarea mea sa vi se para complet stupida dar simt nevoia sa intreb, manata fiind de obsesia mea legata de ten. Am 20 de ani, si un ten mixt, o mica tendinta acneica, nicio problema serioasa, folosesc produse PC, dar as vrea sa intreb, e ok sa folosesc de exemplu
  Resist Anti-Aging Clear Skin Hydrator (următorul produs pe care vreau sa-l achiziționez) pt seara? Adica e ok la varsta mea sa folosesc produse atat complexe? Dar seruri, creme de ochi etc? Sau am nevoie doar de o rutina super lejera cu produse light?
  Le-as folosi fara sa clipesc, dar capul meu e impuiat de vorbele părinților, bunicilor, gen ‘nu te mai da cu creme sau alte prostii ca iti imbatranesti pielea’ etc..
  In momentul de fata, ziua folosesc Clear Ultra-Light Hydrating Fluid, dar cand vine vorba de hidratare de seara (pe care nu o fac tot timpul) sau dupa exfoliere, folosesc uleiuri vegetale, in special de măsline, dar incep sa simt ca as avea nevoie de mai mult.. Daca ati putea sa-mi dati cateva sfaturi v-as fi etern recunoscătoare!

  • Diana,
   Este ok sa folosesti produsele din gama Resist la varsta de 23 de ani, daca pielea ta are nevoie de ele. Varsta nu este un tip de ten si nici nu exista o rutina pentru fiecare varsta. La 23 de ani pielea are aceleasi nevoi de baza (curatare, hidratare, protectie solara) si nevoi specifice fiecarui tip de ten. Acestia sunt factorii importanti in alegerea produselor cosmetice: ce tip de ten ai si ce nevoi are pielea ta.
   In functie de aceste nevoie, daca exista mai multe variante de produse, testeaza si alege in functie de rezultatele observate pe piele. Din pacate uleiul de masline nu este nici potrivit tenului mixt (mai ales daca ai tendite acneice) si nici nu poate asigura doar el, hidratarea de care are nevoie pielea seara.

 • Buna! Am observat, in rutina ta de seara, ca aplici gelul pentru ochi. In cazul meu am observat ca, daca aplic seara crema in jurul ochilor, dimineata ma trezesc cu ochii umflati (asa numitii puffy eyes). Ti se intampla si tie? Un consultant de beauty dintr-un magazin mi-a spus ca aplicarea cremei seara in jurul ochilor interfereaza cu eliminarea limfei sau ceva de genul asta, si te poti trezi cu cearcane sau ochi „pufosi”. Tu ce stii despre subiectul asta?
  De asemenea as vrea sa te rog sa ma ajuti sa imi creez o rutina. Am tenul mixt cu predispozitie la deshidratare, imi apar cosuri doar ocazional, cateva puncte negre pe nas si barbie, nu in mod accentuat. Am o pata solara pe zona dintre nas si buze (care ma deranjeaza) si pe frunte. Am pistrui, dar nu ma deranjeaza, chiar nu imi doresc sa scap de ei. Am si cateva riduri de expresie pe frunte, zona ochilor si santurile nazo-labiale. Pe gat si decolteu ridurile sunt mai accentuate (din pacate nu reusesc sa imi schimb pozitia de dormit pe o parte). Daca e relevant, am 35 de ani.
  Am achizitionat urmatoarele produse:
  -Redness relief 1% Bha lotion exfoliant
  – Resist vitamic C spot treatment 25%
  – Resist antioxidant serum normal to dry + Skin Balancing Super Antioxidant serum with retinol
  – pentru zi: Hydralight shine free daily mineral – spf 30
  – Resist foaming cleanser
  – am o crema hidratanta de seara facuta in baza de aloe vera, fara apa, de care sunt f multumita, am si verificat ingredientele cu dictionarul (Zuccari – crema universala cu aloe vera)
  Cum pot aplica pt cele mai bune rezultate? Nu am mai folosit exfolianti si vitamina C pana acum.
  Multumesc.

  • Irina, pe mine gelul de ochi ma ajuta sa elimin semnele de oboseala, nu imi cauzeaza neplaceri. Nu mai aplica seara daca ai observat ca acestea sunt efectele. Nu are legatura cu limfa, are legatura cu felul in care pielea si ochii tau reactioneaza la ingredientul respectiv. Daca doar atunci cand aplici seara observi aceste efecte e posibil ca ingredientele produsului sa ajunga in ochi si sa cauzeze inflamarea pleoapelor.
   Exfoliantul se introduce in rutina treptat, vei gasi toate informatiile aici: https://pasagera.ro/totul-despre-exfolierea-pielii-indepartarea-celulelor-moarte.html. Vitamina C 25% se aplica doar pe pete, ca ultima pas in rutina ta de ingrijire de seara. Te rog citeste detaliile de folosire a fiecarui produs Paula’s Choice pe site-ul din Romania, sunt foarte multe informatii interesante.

 • Buna, Corina!
  Am si eu o intrebare. Folosesc produsele PC, plus o crema de ochi de la Kiehls (cea cu avocado, am 28 de ani, ten combinat cu tendinte acneice).
  Intrebarea este – dimineata aplic crema PC cu SPF si in jurul ochilor, peste crema de ochi?
  Multumesc anticipat!Te rog să citești cu atenție articolele de pe acest blog și comentariile (folosește motorul de căutare din partea dreapta, sus), pentru majoritatea întrebărilor tale există deja un răspuns scris. Te rog să îmi scrii așa cum ți-ai scrie ție (reclamele, sfaturile impertinente și altele de genul nu vor fi aprobate).

Comentariul tău va fi aprobat atunci când voi avea răspunsul potrivit întrebării tale și timpul necesar pentru a-l scrie. Din lipsa de timp nu voi răspunde întrebărilor care cer analiza listei de ingrediente a produselor cosmetice.

Pentru recomandări și întrebări despre produsele Paula's Choice te rog scrie mail la info@paulaschoice.ro.

Mulțumesc pentru înțelegere. Multă sănătate!

Scrie un comentariu

Toate drepturile asupra conținutului sunt rezervate Pasagera.ro. Reproducerea informațiilor de pe site este strict interzisă și pedepsită conform legii drepturilor de autor.