Enzimele şi peelingul enzimatic

Enzimele sunt un grup mare de proteine  produse de orice organism viu (de origine vegetală, animală sau umană), ele acţionează ca şi catalizator în reacţiile chimice şi biologice, ajutând celulele să comunice între ele, inhibând impactul negativ al radicalilor liberi asupra celulelor. Sunt folosite în produsele cosmetice în scopul de a facilita exfolierea, de a ajuta procesul biologic normal de exfoliere a celulelor care poate încetini o dată cu vârsta sau din cauza acţiunii radiaţiilor solare asupra pielii.

Enzimele accelerează reacţiile biochimice ale celulei care în mod normal ar avea o viteză mult mai mică sau chiar nu ar avea loc defel. Cele mai multe enzime sunt capricioase când vine vorba despre cum şi în ce condiţii vor acţiona, câteodată este nevoie de enzime ajutătoare (denumite coenzime) pentru a se realiza o anumită reacţie chimică, iar acţiunea lor este afectată de temperatură şi de PH. Este nevoie de un proces foarte complicat pentru a stimula activitatea enzimelor atunci când ele sunt aplicate local pe piele.

Pentru că enzimele sunt foarte instabile atunci când fac parte din produse cosmetice, sunt puţini producători care le folosesc. Cei mai mulţi listează ingrediente ca extract de papaya, ananas, dovleac sau chiar aloe cu pretenţia că produsele lor prin acţiunea enzimelor conţinute de extractele respective exfoliază pielea. Adevărul este departe de această afirmaţie în primul rând pentru majoritatea acestor produse au un ambalaj nepotrivit pentru protejarea unor substanţe atât de instabile. Extractele de papaya şi de ananas pot fi iritante pentru piele.

Pentru ca aceste enzime să exfolieze este nevoie de mult mai multe condiţii decât are nevoie AHA sau BHA, iar produsul finit care le conţine poate fi cu mult mai iritant decât produsele ce conţin AHA sau BHA (atunci când enzimele provin din extracte de fructe). Mai mult decât atât, de ce să folosim un ingredient care nu are o cercetare temeinică atunci când există aceşti acizi (AHA şi BHA) care sunt eficienţi şi care au studii de laborator ce le atestă proprietăţile exfoliante? Eu nu cunosc nici un produs cosmetic care să aibă efect exfoliant datorat enzimelor pe care le conţine.

Peelingul enzimatic, care se aplică doar în saloanele cosmetice, are o concentraţie a extractelor de fructe sau de plante foarte mare, acţiunea acestui peeling este superficială totuşi comparativ cu peelingurile cu acizi, enzimele pătrund doar în stratul de celule moarte de la suprafaţa epidermei. Acest peeling este potrivit şi tenului sensibil atâta timp cât nu este efectuat cu ingrediente iritante (gen papaya şi ananas). Rezultate apropiate puteţi obţine cu un scrub acasă.

Dacă stoarceţi un papaya şi aplicaţi sucul pe faţă nu veţi obţine nici un efect de exfoliere sau peeling enzimatic, tot ce veţi obţine va fi o reacţie la un iritant.

15 comentarii

Scrie un comentariu
    • Buna Felicia,
      Daca pe cea de la Murad o ai in varianta noua de ambalaj atunci exista sansa ca enzimele (bromelaina si papaina) sa fie stabile cat de cat (desi ma indoiesc). Acest produs insa contine un iritant foarte puternic: menthoxypropanediol.
      Celalalt produs Kate Somerville – Exfolikate Intensive Exfoliating Treatment este un scrub datorita micilor particule de plastic, ambalajul nu este igienic si duce la instabilitatea ingredientelor. Contine acid lactic, dar il contine degeaba pentru ca PH-ul este mult prea mare ca acest acid sa actioneze. Insa pot sa spun ca ar trebui sa le fie rusine cu acest produs pentru ca e plin de iritanti de gen uleiuri esentiale de geranium, rosewood, cinnamon, orange si patchouli, iar pe eticheta au scris ca este posibil ca pielea sa se roseasca dupa folosire si ca se datoreaza intensificarii circulatiei. Da, intensificarea circulatiei datorata reactiei la un iritant 🙂
      Tot ce pot sa iti spun este ca pentru exfoliere mult mai bune variante sunt cele cu acizi (AHA si BHA), este o categorie intreaga daca doresti sa afli mai multe despre ei (in cazul in care stii suficient despre acesti acizi poti doar sa iti verifici informatiile).
      Daca doresti un scrub care sa faca o exfoliere usoara nu e nevoie sa platesti pentru iritanti in borcan.
      Sper ca nu sunt prea dura, nu am nimic cu tine, chiar ma bucur ca ai scris in speranta ca poate te-am ajutat cu ceva, dar nu ma pot abtine cand vad ce exista pe piata si cu ce pretentii.

  • Buna seara!ma bucur ca ai postat deja acest articol.Ma intrebam de la ce varsta crezi ca se poate incepe cu practicarea acestor exfolieri chimice pe baza de AHA ,BHA si enzime?Eu nu stiu cum se poate face un peeling enzimatic acasa si cu ce produse.Am incercat o data doar intr un salon cosmetic si chiar acum incercam sa imi amintesc senzatiile (de ex la caldura simteam ca ma ustura mai tare pielea) zic asta apropos de ce ai scris tu ca rezultatele se obtin in functie de mai multi factori.M ar interesa sa dezvoltam acest subiect: cum anume si cu ce produse am putea executa un peeling enzimatic acasa si cat de esential este in frumusetea si sanatatea pileii noastre.

    • Buna Ana,
      Varsta la care putem incepe exfolierile pe baza de AHA si BHA depinde foarte mult de cat de expus a fost tenul la radicalii liberi (soare, fum,etc). In general inainte de 15 ani nu cred ca aceasta exfoliere este primordiala (asa cum este dupa 20 de ani), dar acizii nu au contraindicatii de varsta. Bineinteles nu as exfolia fata unui copil.
      Din postul meu despre enzime credeam ca se intelege destul de clar ca sunt putine produsele cara sa contina enzime stabile si ca ele oricum sunt mult mai putin eficiente decat AHA sau BHA. Din punctul meu de vedere peelingurile enzimatice sunt pierdere de timp. Enzimele actioneaza doar asupra celulelor moarte din stratum de suprafata al pielii si cam atat, pe cand AHA si BHA aduc cu adevarat imbunatatiri asupra aspectului tenului datorita actiunii lor mai profunde. Peelingul acela care ti s-a facut la salon a fost iritant, un peeling enzimatic nu are voie sa duca la usturime a pielii. Singurul moment in care as recomanda exfolierea si peelingul cu enzime este atunci cand sunteti alergica la AHA sau BHA.

  • Aham.Inteleg! se intelege destul de clar ce ai vrut sa zici in articolul tau doar ca se vorbeste si se pune f mult accent pe acest peeling si de asta eu l am vazut ca parte esentiala din acest proces de exfoliere si nu l am dat la o parte.Inca ma gandesc de ce este atat de folosit…O fi oare doar una din etapele „profesioniste” de tratament folosite ca multe altele pt a lua bani clientelor…?!(stii cum e…ba o masca, ba un peeling enzimatic fara sa ai habar defapt ce conteaza cu adevarat)
    Si inca ceva pasagera: cate stele ai da produselor Paula s choice (de la 1 la 5)Sunt curioasa daca le gasesti momentan cele mai bune pe piatza.Mersi

    • Buna Ana,
      Pun accent pe el in sensul ca doream sa ofer toate informatiile posibile despre acest peeling, cel putin asta era ideea mea. In Timisoara nu este atat de folosit, cel putin nu in saloanele unde am fost eu, dar m-a intrebat o cititoare despre enzime si am crezut ca ar fi util un articol. In saloane, daca este executat cum trebuie cu produse speciale, el nu ustura si chiar poate fi benefic in sensul ca face o exfoliere usoara, insa per total acelasi rezultat se poate obtine si dintr-o exfoliere manuala (scrub) acasa, cu alte costuri.
      Din pacate de cele mai multe ori asa este: mai o masca, mai un peeling…
      Nu stiu daca sunt neaparat cele mai bune ale Paulei pentru ca nu am vazut toate produsele cosmetice de pe piata, dar cu siguranta sunt formulate excelent si eu le recomand intodeauna. Insa am pe blog liste si cu alte produse foarte bine formulate.

  • Eu folosesc o data la 2-3 zile o masca pe baza de avocado si miere.
    Am observat ca la jumatate de ora dupa ce indepartez masca, tenul arata mai proaspat si radiant. Ce parere ai despre aceasta masca? Am auzit ca avocado ar curati foarte bine tenul avand in vedere faptul ca eu am ramas cu cicatricile de la acnee.
    Deasemenea am auzit ca rosia datorita ingredientelor ar curati tenul? a mai incercat cineva? Multumesc!
    p.s. am citit si despre acizi dar ma gandeam sa postez parerea la articolul cu pricina.

    • Buna Daisy,
      Despre masti faciale am scris, incearca sa scrii comentariile la subiectul respectiv.
      Avocado este minunat cu conditia sa il consumi ca aliment. Ar fi atat de usor daca ne-am putea trata cu avocado cicatricile post acneice, iti dai seama ca nici o femeie nu ar mai avea cicatrici 🙂
      Pentru curatat tenul iti recomand un produs solubil in apa, este tot ce are nevoie tenul tau.
      Daca te referi la exfoliere atunci te dezamagesc: rosia nu exfoliaza insa acizii da.

  • Buna,

    De ceva vreme am tot citit sfaturile tale si sunt total debusolata pentru ca eu stiam, si sunt sigura ca nu sunt unica, ca citricele si in special lamaia este un bun exfoliant datorita continutulul in acid citric si a Ph-ul mic 2-2.5 . Este adevarat ca poate provoca intepaturi si inrosirea tenului cand este aplicata pe fata ( depinde de ten ) , dar nu acelas lucru se poate intampla si cu AHA? Pot fi iritanti si acizii chimici , nu-i asa? Care ar fi explicatia ca lamaia nu exfoliaza ( ma repet, contine acid citric ) si care sunt compusii iritanti pe care ii contine acest fruct? Sunt sigura ca tu esti mult mai informata d.p.d.v. stiintific decat mine, te rog sa ma ajuti sa inteleg.

    Multumesc mult !!!

    • Buna Codruta,
      Sucul de lamaie contine: water, citric acid, phosphoric acid, malic acid, citral, citronellol, pectin, hesperidin, d-limonene, sesquiterpen, phellandrene, acid ascorbic, vitamin A, folate, choline, vitamin E, B6, B1, thiamin, niacin, pantothenic, potassium, calcium, magnesium, phosphorus, sodium si concentratii foarte mici de copper, iron, manganese, zinc si selenium. (am scris ingredientele cu numele lor acceptat international, eu le prefer asa)
      PH-ul sucului de lamaie este intre 2 si 3 (foarte acid) , iar acidul citric se regaseste in lamaie in concentratie de 5% si este coroziv!!!, de asemenea nu este singurul acid pe care il contine sucul de lamaie.
      In 2005 s-a publicat in Photodermatology, Photoimmunology, and Photomedicine un articol care aducea in prim plan sucul de lamaie si efectele fototoxice pe care le poate cauza atunci cand pielea este expusa luminii dupa ce a fost tratata cu suc de lamaie. Si in naturaldatabase.com exista rapoarte despre acest risc.
      Dupa cum observi, in lamaie sunt multi compusi iritanti, dar d-limonene nu numai ca este iritant, el creste puterea de penetrare a celorlalte ingrediente iritante.
      In produsele cosmetice acidul citric se foloseste in general ca si conservant sau ca si stabilizator de PH.
      Efectele adverse pe care le poate avea un produs AHA cu o concentratie si PH potrivit (sa zicem 8% si PH 3.4) nu sunt nici de departe asemanatoare cu efectele adverse pe care le poate avea sucul de lamaie aplicat pe ten. Sucul de lamaie are proprietati antibacteriene si antioxidante, dar din fericire exista atat de multe ingrediente, chiar si naturale, care sunt antibacteriene si antioxidante, fara a avea efectele de a fotosensibiliza pielea si de a o irita.
      Tinand cont de toate ce le-am spus, mai conteaza daca lamaia exfoliaza sau nu? Pentru ca daca mai conteaza, efectele exfoliante ale lamaii sunt minore in comparatie cu un AHA bine formulat, tocmai pentru ca acidul citric este coroziv, si mai putin exfoliant, desi este si el un AHA.

      • Multumesc mult!
        Mi-am pus o mie de intrebari si tot nu am putut intelege. Lipsa de informare sau mai bine zis informarea gresita lasa loc de interpretari eronate…

  • Buna, sunt noua pe blog-ul tau si mi se pare foarte interesant.As dori sa stiu daca produsele de la gerovital sunt bune.Multumesc .

  • Buna Corina
    Se vorbeste extraordinar de mult despre Otetul de mere( organic, nepasteurizat, cu pulpa ) pentru exfolierea chimica pe care o ofera, datorita acidului malic si a enzimelor din fructe.
    You-tub-ul este plin de astfel de retete, internetul la fel.. review-uri de la foarte multe persoane care jura ca functioneaza.
    Si incerc sa caut tratamente, pentru ca nu am succes deloc cu BHA, cu AHA nici atat, peroxidul de benzoil aplicat doar pe cosuri….se inroseste zona respectiva( a trebui sa iau Claritin), retinol iesa din discutie .Ieri mi-a iesit la eco , ovar stang normal, ovar drept (16-30 foliculi)…un pic mai multi de 12(limita normala)…Poate de aici-nivelul un pic mai mare de hormoni androgeni-probleme cu sebumul, ten gras si usoara usoara forma de acnee.

    • Delia,
      Cunosc, eu am incercat inainte sa fi avut cunostintele necesare despre ingrijirea pielii si nu a avut efecte asupra tenului meu. Acum nu mi-as mai pune otet pe ten si nu recomand asa ceva. Tu faci asa cum crezi de cuviinta.



Te rog să citești cu atenție articolele de pe acest blog și comentariile (folosește motorul de căutare din partea dreapta, sus), pentru majoritatea întrebărilor tale există deja un răspuns scris. Te rog să îmi scrii așa cum ți-ai scrie ție (reclamele, sfaturile impertinente și altele de genul nu vor fi aprobate).

Comentariul tău va fi aprobat atunci când voi avea răspunsul potrivit întrebării tale și timpul necesar pentru a-l scrie. Din lipsa de timp nu voi răspunde întrebărilor care cer analiza listei de ingrediente a produselor cosmetice.

Pentru recomandări și întrebări despre produsele Paula's Choice te rog scrie mail la info@paulaschoice.ro.

Mulțumesc pentru înțelegere. Multă sănătate!

Scrie un comentariu

Toate drepturile asupra conținutului sunt rezervate Pasagera.ro. Reproducerea informațiilor de pe site este strict interzisă și pedepsită conform legii drepturilor de autor.