Totul despre protecție solară și produsele cu SPF

De ce trebuie să ne protejăm de soare?

Radicalii liberi sunt molecule, de obicei de oxigen, care au pierdut un electron, iar din acest motiv sunt foarte instabile (reactive), iar în acţiunea lor de a fura electroni de la moleculele învecinate operează ca ‘terorişti’ în corpul nostru. Radicalii liberi sunt de mai multe tipuri şi au acţiuni diferite asupra celulor noastre (eu voi scrie doar despre efectele asupra pielii, dar acțiunea lor este similară în restul corpului, atacând diverse celule cheie din organism):

Atacă ADN-ul celulelor, iar acest lucru duce la funcţionarea incorectă a acestor celule, apariţia mutaţiilor la nivelul celulei şi transformarea celulei sănătoase într-o celulă cancerigenă.

Distrug membrana celulară şi afectează activitatea normală a celulelor. Atacă şi distrug colagenul şi elastina, cele două proteine responsabile cu elasticitatea pielii.

Foarte ciudat este faptul că totuşi corpul nostru se foloseşte de puterea distructivă a acestor radicali liberi pentru a se proteja de organisme care ar putea produce infecţii în corp (viruşi şi bacterii). Radicalii liberi joacă două roluri esenţiale în corpul nostru: 1. susţin sistemul imunitar atunci când apare o situaţie inflamatorie în corp şi 2. duc la apariţia diverselor boli prin acţiunea distructivă asupra celulelor corpului.

Există chiar şi câteva teze care afirmă că de fapt radicalii liberi sunt cei care duc la îmbătrânirea corpului, datorită degradării continue, ce nu poate fi oprită, a corpului nostru, degradare ce are ca şi cauză principală acţiunea radicalilor liberi asupra celulelor noastre. Practic ei sunt responsabili cu semnele vizibile şi invizibile de îmbătrânire ale corpului şi implicit ale pielii.

Procesul prin care radicalii liberi atacă celulele (cu intenţia de a le fura un electron) se numeşte oxidare. Oxidarea se poate observa foarte simplu atunci când preparăm un suc de fructe şi îl lăsăm expus la lumină şi aer; după o scurtă vreme sucul din pahar îşi schimbă culoarea şi textura.

Deşi radicalii liberi sunt produşi în mod natural de corpul nostru, majoritatea dintre ei sunt generaţi în organism de câţiva factori importanţi şi anume: poluarea atmosferei, fumatul, alcool-ul în exces, alimentaţia dezechilibrată, anumite medicamente, anumite substanţe ingerate, oxigenul inhalat din atmosferă, radiaţiile solare, pesticidele.
Mai mult decât atât, radicalii liberi se formează şi atunci când nu dormim suficient, atunci când suntem stresaţi sau în situaţii de criză.

Radiaţiile solare (prin acţiunea lor) duc la anumite schimbări pe pielea noastră. Toate semnele îmbătrânirii pielii, lipsa de fermitate, ridurile, apariţia petelor albe sau maro de diferite mărimi, porii dilataţi sunt cauze ale acțiunii radicalilor liberi.

Mai mult decât atât, radiaţiile solare cauzează uscăciunea, sensibilitatea, schimbarea texturii pielii, îngroşarea pielii în anumite părţi ale corpului şi subţierea pielii în anumite părţi ale corpului (subțierea pielii duce la apariţia liniilor fine, a uşurinţei cu care pielea se învineţeşte şi se răneşte la impactul cu un obiect dur), apariţia telangiectaziilor (vase de sânge foarte mici care se dilată permanent şi devin vizibile pe suprafaţa pielii), apariţia pistruilor (efelidele), lentigo solar, melasma, petele de orice fel (chiar şi acelea care sunt denumite pete de vârstă), apariţia aluniţelor (nevi pigmentari) şi a aluniţelor în relief (nevi tuberoşi), keratoza seboreică, cancer de piele.

Deşi niciodată nu vrem să credem că ni se poate întâmpla nouă ceva atât de grav cum este cancerul, adevărul este că niciunul dintre noi nu este imun la acţiunile radiaţiilor solare asupra corpului nostru. Peste 85% din cazurile de cancer de piele sunt asociate cu expunerea la radiaţiile solare (generate de soare sau solar).

Se crede că un factor determinant în formarea melanomei (cancerul de piele cu cea mai mare rată de mortalitate) este timpul petrecut expuşi la soare înainte de vârsta de 20 de ani. Riscul apariţiei celorlalte două tipuri de cancer de piele cauzate de soare este determinat de timpul petrecut expuşi la soare pe parcursul vieţii şi de protecţia oferită de pigmentul natural al pielii.

Ţinând cont de toate cele de mai sus, este extrem de important să înţelegem că protecţia solară este esenţială în prevenirea cancerului de piele şi în prevenirea îmbătrânirii pielii şi a altor probleme asociate cu acţiunea radiaţiilor solare.

Expunerea la soare neprotejați, sau şi mai rău, folosirea diferitelor aparate care imită razele soarelui (lămpi cu ultraviolete, solar, etc) este egală cu expunerea la un mediu toxic ceea ce duce la distrugerea celulelor pielii şi creşte riscul de apariţie a cancerului de piele.

Ce tipuri de radiaţii eliberează soarele în atmosferă?

Razele soarelui sunt compuse din IR (infrared) cu rol important de a încălzi şi lumina Pământul şi UVR (radiaţii ultraviolete) cu rol important pentru piele şi ochi.

Radiaţiile de tip UV (ultraviolete) fac parte din spectrul electromagnetic al soarelui – lumina solară ce ajunge pe suprafaţa Pământului , cu lungimi de unde mai mici decât lumina solară, iar din acest motiv sunt invizibile pentru ochiul liber.

UVC – lungime de undă 100-290 nm
Radiaţiile UVC sunt filtrate aproape complet de stratul de ozon din atmosferă şi nu ne afectează pielea din acest motiv.

UVB – lungime de undă 290-320 nm
Radiaţiile UVB sunt şi ele filtrate într-o anumită măsură de stratul de ozon, au lungime de undă scurtă, afectează stratul exterior al pielii (epiderma) chiar dacă uneori deteriorarea cauzată de UVB nu este vizibilă imediat după expunerea la soare şi sunt responsabile pentru arsurile suferite pe piele.

Sunt extrem de puternice între orele 10:00 şi 16:00, în lunile de vară şi nu trec prin sticlă. În urma expunerii îndelungate la soare fără protecţie solară, efectele vizibile ale undelor UVB asupra pielii sunt: înroşire şi posibil arsuri.

UVA – lungime de undă 320-400 nm
Radiaţiile UVA au lungime de undă lungă, pătrund mai adânc în piele decât UVB, nu sunt filtrate de sticlă (nu suntem protejaţi în maşină şi în încăperi cu geamuri mari, decât dacă avem geamuri cu protecţie UV), nu sunt filtrate de nori, iar intensitatea lor este mult mai constantă pe parcursul zilei şi pe parcursul anului decât UVB.

Acest tip de radiaţii nu se simt imediat pe piele, dar ele sunt cauza apariţiei semnelor îmbătrânirii pielii. Reacţia alergică a pielii datorită contactului cu radiaţiile UVA este hiper-pigmentarea (sau bronzul). În urmă expunerii îndelungate la soare fără protecţie solară, efectele vizibile ale undelor UVB asupra pielii sunt: petele (albe şi maro), bronzul, ridurile profunde.

Chiar dacă radiaţiile UVB sunt mult mai puternice decât cele UVA, cele UVA sunt mai periculoase cantitativ pentru piele pentru că Pământul este bombardat cu de 100 de ori mai multe radiații UVA.

Ambele tipuri de radiaţii pot duce la distrugerea celulelor pielii, apariţia celulelor cangerigene, pot scădea sistemul imunitar în lupta împotriva infecţiilor (deşi pare paradoxal acest lucru tocmai pentru că mai sus am spus că organismul nostru se foloseşte de radicalii liberi pentru a lupta împotriva infecţiilor, din păcate radicalii liberi pot avea ambele acţiuni atunci când sunt generaţi în exces), modifică structura genetică a pielii cauzând mutaţii şi generează modele de creştere anormală a celulelor.

Intensitatea radiaţiilor solare este mai crescută în lunile de vară; în zilele cu temperaturi ridicate; la altitudine crescută (cu fiecare 1000 de metri în altitudine, creşte nocivitatea soarelui cu 4%); între orele 10.00 şi 16.00. Suprafeţe de gen: apă, nisip, ciment, zăpadă şi iarbă reflectă razele, iar pielea este afectată de o cantitate de radiații cu 80% mai mare.

Chiar şi într-o zi noroasă razele soarelui sunt prezente în atmosferă (mai multe UVA decât UVB) şi afectează pielea. 40% din radiațiile solare ajung pe suprafața Pământului într-o zi de iarnă, cu nori, de aceea este important să ne protejăm tot timpul anului. Dacă staţi la umbră sau purtaţi o pălărie de soare, dar nu folosiți cremă cu SPF, sunteţi protejat doar de anumite radiaţii solare, nu de tot spectrul solar.

Cum ne protejăm de soare?

Evitaţi expunerea la radiaţiile solare pe cât posibil – staţi la umbră, purtaţi pălării în zilele însorite de vară. Feriţi pielea de radiaţii purtând haine (cu protecţie UV dacă este necesar).

Folosiţi produse special formulate pentru protecţia solară, pe toate zonele corpului expuse la lumina solară. Aceste produse conţin unul sau mai multe ingrediente care opresc (într-o anumită măsură) radiaţiile solare din a acţiona asupra pielii. Aceste ingrediente acţionează diferit asupra radiaţiilor solare şi sunt denumite filtre solare.

Folosiţi ochelari de soare cu UV pentru sănătatea ochilor.

Protejaţi-vă buzele împotriva radiaţiilor solare cu balsamuri de buze ce conţin SPF 30 sau mai mare, reaplicați după fiecare masă sau oricât de frecvent doriţi. Rujurile opace, de culori închise pot de asemenea să protejeze într-o anumită măsură de radiaţiile solare (dar nu vă bazați pe protecție corectă dacă acel ruj nu are factor de protecție pe ambalaj).

Protejaţi-vă mâinile, aplicaţi protecţie solară de mai multe ori pe zi, de fiecare dată după ce v-aţi spălat pe mâini.

Citiţi articolul despre protecţia părului împotriva radiaţiilor solare.

Care sunt ingredientele filtre solare şi cum acţionează ele asupra pielii?

Există două tipuri de filtre solare, în funcţie de provenienţa lor şi anume:

Filtre minerale (denumite și filtre fizice) – Resping, reflectă şi absorb radiaţiile solare. Cele două ingrediente care au acest rol sunt mineralele titanium dioxide şi zinc oxide (aceasta este denumirea regăsită în lista de ingrediente a unui produs cosmetic). Sunt în general fotostabile (nu se distrug în prezenţa luminii solare), sunt opace, greu de întins pe piele, sunt responsabile pentru pelicula albă de pe suprafaţa pielii, iar titanium dioxide poate duce la blocarea porilor în anumite cazuri. În ultimii ani în industria cosmetică au apărut variante de filtre minerale care nu mai sunt atât de problematice pe piele.

Moleculele minerale au fost modificate în diverse feluri (s-au creat micro şi nano molecule), iar ulterior aceste micro şi nano molecule au fost încapsulate într-un element inorganic (de obicei cu un silicon sau un polimer) cu scopul de a fi integrate mai uşor în formula produsului finit, de a păstra filtrul mineral pe suprafaţa pielii pentru a asigura protecţie solară eficientă, de a elimina posibilitatea interacţiunii dintre filtrul mineral şi alte ingrediente ale produsului finit (în prezenţa luminii) şi de a obţine un produs cu o textură mai uşor de aplicat pe piele.

Filtre sintetice (denumite și filtre chimice) – Absorb radiaţiile solare. Există mai multe filtre sintetice (în Europa sunt aprobate 26, în US sunt aprobate doar 15 din cele 26), iar dintre acestea unele fotostabile (nu își modifică molecula în prezența luminii), altele nu, iar avobenzone este cel mai instabil. Filtrele sintetice pot fi stabilizate cu ajutorul altor filtre solare, au un potenţial alergenic şi iritant mai ridicat decât filtrele fizice, nu au culoare, nu au miros, de obicei au textură lichidă.

Radiaţiile de tip UVA se împart în două lungimi de undă, UVA 1 (340-400nm) şi UVA 2 (320-340nm), iar radiaţiile de tip UVB au o singură lungime de undă: 290-320 nm. Fiecare din filtrele solare protejează pielea de o anumite lungime de undă ce corespunde unui tip de radiaţie solară.

Ingredientele produselor cu protecţie solară – citiţi acest articol pentru lista completă de filtre solare ce conţine şi informaţii despre eficacitatea lor împotriva diverselor tipuri de radiaţii.

Puteți citi și despre Tipuri de oxid de zinc în produsele cu protecție solară sau articolul dedicat alegerii produselor în funcție de filtrele solare: Protecție solară minerală vs protecție solară sintetică.

Deşi există articole care afirmă că unele produse cu SPF nu sunt sigure pentru a fi folosite pe piele, nu există riscuri pentru acest tip de produs, iar filtrele solare (în special oxybenzone – cel mai blamat filtru) este safe şi eficient pentru a proteja pielea de radiaţiile solare. Nu există articole scrise de cercetători în domeniul fotomedicinei care să afirme altceva decât faptul că filtrele solare sunt safe şi eficiente.

Filtrele solare – absorbție în corpul uman și impactul asupra mediului înconjurător.

În mod normal aș spune că fiecare dintre noi alege așa cum crede de cuviință, dar când vine vorba despre alegerea între a ne proteja de soare sau a nu ne proteja, sau mai rău, a ne expune la radiațiile solare cu scopul de a ne bronza, vă reamintesc că protejarea de soare nu este opțională pentru a menține starea de sănătate a pielii și implicit a corpului ci este obligatorie.

Ce înseamnă SPF şi cât de multă protecţie ne oferă produsele cu SPF?

SPF paula's choiceSPF (Sun Protection Factor) – Factorul de protecţie este un număr întreg (nu este procentual) ce exprimă timpul în care pielea este protejată de acel produs înainte de a se arde, de radiaţiile solare de tip UVB. Acest număr este obţinut în funcţie de filtrele solare prezente în formulă. Formula de calcul a timpului în care suntem protejaţi:

Exemplu: să presupunem că pielea se înroşeşte uşor după 10 de minute de stat în soare fără nici o protecţie. Dacă aplicaţi un produs cu SPF 15, atunci puteţi sta în soare de 10 ori mai mult decât aţi sta fără protecţie (150 de minute în acest caz) după care vă veţi arde. Depinzând de pielea fiecăruia acest SPF poate fi mai mare sau mai mic. Un SPF mai mic de 20 se consideră insuficient pentru caucazieni şi asiatici pentru protecție solară eficientă.

Astfel, în funcţie de numărul SPF, produsul protejează un anumit număr de minute (acest număr de mai jos este minim şi este asigurat doar dacă produsul se aplică în cantitate corectă):

SPF 20 – 200 de minute (3.3 ore)
SPF 30 – 300 de minute (5 ore)
SPF 40 – 400 de minute (6.6 ore)
SPF 50 – 500 de minute (8.3 ore)

Este important să nu uităm că SPF-ul de pe etichetă înseamnă doar protecţie împotriva radiaţiilor de tip UVB (cele care înroşesc şi ard pielea). În legătură cu protecţia de UVA încă există discuţii pe această temă: UE a adoptat un sistem de măsurare a protecţiei pe care o să îl pună în practică, SUA a pus în practică un sistem de măsurare, UK şi Japonia au fiecare sistemul propriu, lumea încă nu s-a pus de acord cum să măsoare acest factor de protecţie împotriva UVA.

În 2012 FDA a regularizat sistemul de măsurare al protecţiei solare şi a decis ca pe ambalajul fiecărui produs să fie tipărit „Broad Spectrum” (spectru larg) doar dacă factorul de protecţie UVA este cel puţin egal cu cel al protecţiei UVB.

În Europa se implementează un sistem care prevede că fiecare produs care oferă protecţie UVA de cel puţin 1/3 din protecţia UVB (adică din numărul SPF) să aibă tipărit pe ambalaj „UVA” într-un cerc. Există încă produse care oferă protecţie UVA şi nu au tipărit UVA în cerc pe ambalaj, e nevoie să citiţi ingredientele pentru a vă asigura că produsul conține ingredientele necesare pentru protecție completă.

În Japonia se foloseşte PA, PA+, PA++ and PA+++ pentru a defini cât de multă protecţie UVA oferă produsul.

În Marea Britanie se foloseşte un sistem de stele, o stea însemnând protecţie UVA slabă, iar 5 stele însemnând protecţie UVA foarte bună.

Nici un produs cu SPF nu poate proteja de toate razele UV, oricât de bine ar fi formulat, protecţia pe care o oferă este următoarea (doar în condițiile în care este aplicat în cantitate corectă):

SPF 15 – protejează de 93.3% din razele UV pe perioada determinată după formulă de mai sus.
SPF 30 – 96.6%
SPF 50 – 98%

Pentru că pielea nu poate fi protejată 100% de radiațiile solare, cantitatea de radiații ce acționează asupra pielii, deși pare mică, generează radicali liberi și afectează pielea în toate modurile explicate mai sus.

Există încă anumite produse etichetate cu SPF mai mare de 50, dar protecţia de razele UV nu este mai mare de 98%. Din 2012 s-a interzis etichetarea cu SPF mai mare de 50 pentru a nu induce în eroare consumatorii, se poate însă ca un produs să fie etichetat SPF 50+.

Un alt aspect foarte important ce merită menționat este faptul că există o mulțime de medicamente cu ingrediente active fotosensibilizante pentru care protecția solară este obligatorie a fi aplicată: antibiotice (minociclina, doxiciclina, tetraciclina, ciprofloxacin, ofloxacin, norfloxacin, metronidazol), anti inflamatoare (ibuprofen, ketoprofen, naproxen), diuretice (furosemide, hydrochlorothiazide), retinoizi (isotretinoin, acitretin) și multe altele – este important să citiți cu mare atenție prospectele medicamentelor, indiferent daca sunt pentru aplicare locală sau pentru uz oral. Majoritatea medicilor care prescriu medicamente fotosensibilizante nu informează pacientul despre importanța protejării pielii de radiațiile solare.

Cum aleg un produs pentru protecţia solară?

Pentru a fi protejaţi de soare este necesar să alegem produse care au în compoziţie unul sau mai multe filtre solare ce pot să ne protejeze pielea de întreg spectrul solar. Singurul filtru care protezează de întreg spectrul solar este zinc oxide, iar oricare alt filtru trebuie combinat cu cel puţin un alt filtru pentru a obţine un produs eficient cu protecţie solară.

Produsele cu filtre minerale sunt indicate persoanelor cu ten sensibil, cu rozacee, dermatită, roşeaţă a pielii, ten intolerant. Pentru că pot bloca porii este bine ca persoanele cu acnee să testeze acest tip de produs înainte de a-l achiziţiona. Filtrele minerale sunt singurele care pot fi folosite în jurul ochilor, iar zona ochilor este extrem de importantă şi trebuie protejată de radiaţiile solare. Persoanele cu pete ar trebui să folosească filtre minerale (am citit în ultimul timp tot mai multe lucrări care afirmă acest lucru). Filtrele minerale sunt mai matifiante, dar în acelaşi timp pot lasă o pelicula albă pe suprafaţa pielii, de aceea ideale sunt cremele colorate cu SPF mineral – există multe care au culoare universală, neutră.

Produsele cu filtre sintetice sunt indicate persoanelor cu ten acneic, fără sensibilitate. Sunt mult mai ‘elegante’ pe piele, de aceea sunt preferate de foarte multe persoane. Cele mai multe produse cu SPF existente conțin filtre sintetice.

Există chiar şi produse cu filtre minerale şi sintetice.

În ambele categorii există produse colorate sau fără culoare. Puterea lor de acoperire poate fi mai mare sau mai mică, în funcţie de formulă. Unele dintre ele sunt denumite BB Cream. Indiferent de numele pe care îl are un produs cu protecţie solară, colorat, el trebuie să protejeze pielea de întreg spectrul solar (verificaţi eticheta unde există informaţii despre protecţia asigurată de produs și citiți mai sus ce înseamnă protecție solară completă) şi să fie aplicat în strat generos pentru a proteja cu adevărat.

Produsele cu protecţie solară au diverse texturi: cremă, loţiune, spray, etc. Foarte important de reţinut este că spray-ul se pulverizează pe palmă şi apoi pe corp şi trebuie acordată o atenţie deosebită pentru o aplicarea corectă a acestui tip de produs.

În funcţie de anotimp alegeţi (minim) SPF 20 pentru iarnă, SPF 30+ pentru primăvară şi toamnă, SPF 50 pentru vară.

La mare alegeţi un produs etichetat water resistant (rămâne pe piele 40 de minute în urma expunerii la apă) sau very water resistant (rămâne pe piele 80 de minute). Produsele water resistant sunt necesare şi în zilele în care sunteţi expuşi direct la lumina solară şi aveţi activităţi care pot duce la perspiraţie (ex: activităţi ce presupun efort fizic susţinut). La ski alegeţi o protecţie solară SPF 30+ sau chiar SPF 50, chiar dacă este nu este soare puternic.

În afară de filtrele solare, produsele cu SPF ar trebui să conțină antioxidanți deoarece aceștia măresc puterea de protecție oferită de produs și previn radicalii liberi din a distruge celulele pielii pentru că antioxidanții oferă un electron radicalilor liberi, iar aceștia nu vor mai fura alți electroni de la celulele pielii.

Alegeri personale: Folosesc SPF 30 primăvara, toamna şi iarna, folosesc SPF 42 vara când sunt la serviciu, iar la mare folosesc SPF 50. În zilele în care merg la birou aleg protecţie solară colorată şi pudră, iar în weekend sau când călătoresc aleg protecţie solară fără culoare. Folosesc doar filtre minerale pe ten. Pe corp folosesc doar filtre sintetice, prefer produsele de tip spray, cu SPF ridicat pe care le folosesc tot timpul anului – vara aplic strat generos, în restul anotimpurilor, când este cazul să aplic, aplic un strat mai subţire.

Protecție solară naturală

Există persoane care din diverse motive doresc ca toate produsele pe care le folosesc să fie naturale. Deși există produse cosmetice naturale 100%, acestea nu conțin conservați și nu sunt valabile prea mult timp. Când vine vorba de alegerea produselor cu protecție solară naturale lucrurile se complică.

Deși există cele două filtre minerale, pentru ca produsul să fie natural (atenție, niciodată nu va fi 100% natural) trebuie să conțină și alte ingrediente (de obicei sintetice) pentru a se obține un produs cu o textură ce se poate aplica pe piele, deoarece filtrele minerale au o textură de pastă albă opacă.

Vă rog citiți și articolul despre protecția solară hand made pe care o puteți găsi pe anumite site-uri, vândută mai mult sau mai puțin legal: Protecție solară naturală hand made/home made.

Care este cantitatea de produs necesară pentru a ne proteja?

cantitate spf protectia solaraPentru protecţia fetei este necesară o cantitate de 1,25 ml de produs. Această cantitate este de dimensiunea unei migdale. Pentru întreg corpul sunt necesari 30ml de protecţie solară!!! cam cât un pahar de shot.

Pentru că acest strat generos este uneori greu de aplicat, eu prefer să aplic 2-3 straturi subţiri de protecţie solară, consecutiv, cu pauză de câteva secunde între aplicări. În acest fel ştiu că am aplicat cantitatea corectă. La fel procedez şi cu protecţia solară aplicată pe corp.

Produsele de tip spray sunt greu de dozat, de aceea eu pulverizez lichidul în palmă şi apoi aplic 2-3 straturi subţiri pe toate zonele corpului expuse luminii solare.

Atenție!!! Cu cât se aplică mai puţină cantitate de produs decât necesarul pentru a asigura protecţia solară, cu atât scade factorul de protecţie şi timpul în care suntem protejaţi. De exemplu, un SPF 50 aplicat în cantitate mai mică decât 1,25 ml pe ten va asigura protecţia unui SPF 30 sau chiar mai puțin.

Aplicarea şi reaplicarea protecţiei solare

Protecţia solară se aplică în fiecare dimineaţă, indiferent de anotimp, în strat generos (vezi mai sus alegerea produselor în funcţie de anotimp). Este necesar a aplica produsele cu protecţie solară bazată pe filtre sintetice cu (cel puţin) 20-30 de minute înainte de a ieşi din casă. Pentru filtrele solare minerale această indicaţie nu este valabilă (cel puţin nu momentan), însă eu prefer să îmi aplic protecţia solară cu ceva timp înainte de a ieşi din casă, pentru siguranţă.

Protecţia solară se aplică întotdeauna ca ultim pas în rutina de îngrijire a tenului şi este indicat a se aștepta 5 minute înainte de a aplica produse de machiaj (în cazul în care folosiţi).

Puteţi chiar să aplicaţi două straturi subţiri de protecţie solară, iar pentru ultimul strat să adăugaţi o picătură de fond de ten în crema cu protecţie solară pentru a obţine o uşoară uniformizare a culorii tenului. Acest lucru este benefic mai ales atunci când folosim protecţie solară minerală cu factor SPF ridicat ce lasă pelicula albă pe suprafaţă pielii.

Aplicaţi SPF pe orice parte a corpului expusă la lumina solară şi reaplicați dacă aţi transpirat sau dacă v-aţi udat.

Personal reaplic protecţia solară o dată la fiecare oră atunci când sunt la mare şi înot şi o dată la două ore dacă stau la umbră, la mare. Protecţia solară se reaplică de fiecare dată când pielea este ştearsă cu prosopul sau când transpirăm. Dacă faceți sport în timpul zilei, după ce ați încheiat achivitatea respectivă curățați tenul cu o soluție micelară fără parfum, limpeziți cu apă călduță, uscați pielea și apoi aplicați o cantitate generoasă de protecție solară.

Pe produsele cu protecţie solară apare indicaţia de reaplicare o dată la 2-3 ore. Într-o zi normală în care ne petrecem nu mai mult de 2-3 ore expuşi luminii solare este suficient să aplicăm dimineaţa cantitatea corectă pentru a fi protejaţi intreaga zi. Însă pentru zilele în care petrecem mai mult timp afară trebuie să reaplicăm protecţia solară.

La mare ar trebui să reaplicăm o dată la 1-2 ore, imediat după ce am înotat şi dacă ne-am şters cu prosopul.

Nu aplicaţi produsele cu SPF seara, iar pe cele aplicate în timpul zilei îndepărtaţi-le cu un produs de curăţare solubil în apă, în fiecare seară.

Produsele de machiaj cu protecţie solară

În cazul în care aplicăm mai multe produse cu protecţie solară, cum ar fi: cremă, fond de ten, pudră, este important să aplicăm crema cu SPF în strat generos pentru a asigura protecţia solară necesară. Protecţia solară obţinută din combinaţia produselor este mai mare decât protecţia asigurată doar de cremă, dar nu este egală cu suma lor deoarece fondul de ten şi pudra nu sunt aplicate în cantitatea necesară pentru a asigura protecţia scrisă pe etichetă. Nu ne putem baza pe protecţia solară obţinută doar din produsele de machiaj, însă ideal ar fi ca produsele de machiaj pe care le folosim să aibă protecţie solară, chiar toate.

Protecţia solară în cazul bebeluşilor şi copiilor

Din primul moment în care pielea este expusă la soare, radiaţiile solare acţionează asupra pielii cauzând radicali liberi şi daune la nivel celular. Protecţia solară în cazul bebeluşilor mai mari de 6 luni, aplicată în fiecare dimineaţă, în strat generos, este obligatorie pentru a menţine o pielea sănătoasă. Până la vârsta de 6 luni bebeluşul nu ar trebui expus soarelui, ar trebui ţinut doar la umbră, cu pălărie şi haine lejere, de bumbac, care acoperă braţele şi picioarele. Până la această vârstă cereţi părerea pediatrului în legătură cu protecţia solară.

După vârsta de 6 luni aplicaţi protecţie solară minerală (pe baza de filtre minerale – titanium dioxide şi zinc oxide), de fiecare dată când copilul este expus radiaţiilor solare, pe toate zonele de piele expuse. Acordaţi mare atenţie urechilor şi mâinilor. Pentru vara SPF 50 rezistent la apă este o alegere bună, pentru toamnă, iarnă şi primăvară SPF 30 este suficient. Radiaţiile solare de tip UVA trec şi prin geam. În cazul în care geamurile nu au protecţie UV şi sunt foarte mari, aplicaţi SPF chiar şi în casă.

Aplicaţi întotdeauna protecţie solară cu 30 de minute înainte de expunerea la radiaţiile solare şi reaplicați la 2-3 ore de expunere solară. Feriţi copilul de soare puternic, staţi mai mult la umbră, puneți pălărie şi ochelari de soare cu UV copilului, nu lăsaţi copilul în soare între orele 10.00 şi 16.00. Asiguraţi-vă că aţi aplicat copilului protecţie solară înainte de a călători cu maşina.

Protecţia solară în timpul sarcinii

Este extrem de important să protejăm pielea pe timpul sarcinii, aşa cum este important să o protejăm în fiecare zi din an, însă pe timpul sarcinii probabilitatea ca radiaţiile solare să ducă la apariţia chloasmei (zone de piele hiper pigmentate) este foarte mare. Citiţi articolul despre Pete solare – prevenire și tratamente.

Protejaţi toate zonele de piele expuse radiaţiilor solare în timpul sarcinii cu ajutorul produselor cu SPF, purtaţi pălărie şi ochelari de soare şi staţi la umbră.

Eu când mă mai bronzez?

Singurul mod sănătos în care putem obţine o culoare mai închisă pentru pielea noastră este folosirea produselor cosmetice autobronzante.

După ce aţi citit articolul de mai sus sunt sigură că aţi înţeles de ce expunerea la soare cu intenţia de a ne bronza poate avea efecte grave asupra organismului nostru şi poate duce la apariţia cancerului de piele. Vă recomand să vizionaţi acest video scurt: Importanţa protecţiei solare pentru a vedea cum arată pielea după ce a fost expusă mai mulţi ani la radiaţiile solare, fără a fi protejată.

În categoria bronzare intră şi expunerea la aparatele de bronzat (denumite şi solare). Indiferent dacă s-a aplicat sau nu protecţie solară înainte de a expunerea la radiaţiile generate de un astfel de aparat, daunele cauzate de cantitatea uriaşă de radiaţii necesare pentru a genera o reacţie de apărare atât de intensă (bronzul este reacţia naturală de apărare a pielii împotriva acestor radiaţii) sunt enorme şi de cele mai multe ori sunt ireversibile.

Totuşi, chiar şi o cantitate mică de radiaţii solare ce ajunge să afecteze pielea (chiar protejată cu SPF 50) poate să ducă la apariţia bronzului, sau în cazul anumitor persoane, poate să agraveze petele existente pe suprafaţa pielii sau să ducă la apariţia petelor. Fiecare dintre noi reacţionează foarte diferit la radiaţiile solare, dar fiecare dintre noi trebuie să se protejeze de soare, indiferent dacă pe piele sunt prezente sau nu semnele afecţiunilor cauzate de radiaţii.

Vitamina D

După cum probabil ştiţi, lumina solară este sursa principala a organismului de vitamina D, iar o carenţă de vitamina D este o problema majoră de sănătate. S-a scris foarte mult pe acest subiect şi o să vă spun doar concluziile testelor: nu au existat persoane care să folosească SPF şi să aibă carenţă de vitamina D pentru că nu există nici un factor de protecţie care să protejeze de 100% din radiaţiile solare. Aceşti factori de protecţie protejează în felul următor, procente (aproximative) din razele UVB:

SPF 15 – 93%
SPF 30 – 96.6%
SPF 50 – 98%

Chiar şi în proporţie de 2%, razele UVB sunt suficiente pentru a sintetiza vitamina D. Bineînţeles că cea mai sigură metodă de a avea suficientă vitamina D în organism este o dietă ce promovează formarea vitaminei D sau administrarea unui supliment alimentar  (comprimate, picături, etc) la recomandarea unui medic.

 

Important

Nici o cremă anti rid sau cremă pentru zone hiper pigmentate nu va îmbunătăţi aspectul pielii (nu va avea efectele dorite) atâta timp cât nu vă protejaţi de soare.

Examinaţi-vă pielea de pe tot corpul regulat şi vizitaţi cabinetul unui dermatolog pentru examinare completă (o dată pe an) sau dacă aveţi aluniţe ce necesită monitorizare.

După data de expirare înscrisă pe produsul cu SPF, acesta devine ineficient. Ca o regulă generală, după 12 luni de la deschiderea produsului cu SPF acesta nu mai oferă protecția înscrisă pe ambalaj.

Protecţia solară este obligatorie pentru a avea o piele sănătoasă, dar pentru a fi cu adevărat protejaţi este necesar nu numai să folosim produse cu SPF ci să stăm la umbră, să purtăm pălării, ochelari de soare cu UV şi să acoperim pielea cu haine (chiar haine cu UV dacă este necesar).

Alte articole recomandate: La cumpărături de produse cu SPF, Sfaturi de aplicare a produselor cu protecție solară.

Notă personală: Eu încă sper într-o lume în care toți oamenii vor cunoaște importanța protecției solare așa cum cunosc importanța igienei dentare. Putem începe prin a scrie articole pe bloguri (mi-aș dori să văd mai multe articole despre protecția solară pe site-urile din România), a explica familiei și mai ales copiilor de ce este important să ne protejăm de soare, a scrie mici note de atenționări pe grupurile social media unde activăm, a promova campanii de informare la TV și radio, a oferi eșantioane gratuite de protecție solară în farmacii și în cabinetele medicale, a expune informații tipărite în cabinetele medicale, spitale, etc.

59 comentarii

Scrie un comentariu
 • Buna Corina,

  Iti multumim pentru articol! Nu stiu daca doar la mine se intampla, dar nu merg multe linkuri mentionate in acest post. Mai exact, singurele doua care imi merg sunt:
  https://pasagera.ro/autobronzantele-produse-si-aplicare.html
  https://pasagera.ro/ingredientele-produselor-cu-factor-de-protectie.html

  Am incercat din Chrome si Internet Explorer. Am incercat sa dau search explicit la unul din articolele problema si nu le pot accesa nici din pagina de rezultate, deci nu cred ca e o problema in acest articol.

  O zi frumoasa!
  Stefana

 • Am citit ieri un articol intitualt „Creme şi uleiuri de plajă mai periculoase ca razele ultraviolete”, in care se analizau cateva din ingredientele continute de cremele solare, iar despre Dioxidul de titan scria ca „Titanium Dioxide (Dioxidul de titan) (există în 39% dintre produsele analizate) este un alt ingredient comun în unele creme solare. Agenția Internațională pentru Cercetare în Domeniul Cancerului a clasificat Dioxidul de titan sau E171 ca posibil cancerigen pentru oameni. Efectele adverse ale absorbției de dioxid de titan pot fi: probleme hepato-biliare, alergii, boli ale sistemului digestiv, dereglări hormonale, tulburări nervoase, boli intestinale, creșterea colesterolului etc.”
  Eu de cand citesc site-ul tau (de mai mult de 2 ani), nu a trecut o zi in care sa nu-mi protejez fața cu o crema cu SPF 30 – 50. Dar cum comentezi cele de mai sus? Printre ingredientele „analizate” erau si Phenoxyetanolul, PEG (Polyethylene Glycol), Propylen glycol, Disodium EDTA (EDTA, Palmitatul de retinol, Benzophenone -3 si altele…

  • Ema,
   Ai citit articolul intr-un jurnal medical pentru a fi convinsa ca este adevarat?
   Daca ai stii cate articole exista pe internet despre cat de proaste, toxice, cancerigene sau la polul opus cat de benefice si eficiente sunt TOATE ingredientele cosmetice te-ai speria. Personal ma voi proteja de soare cu filtre minerale pana in momentul in care exista un studiu care arata ca in concentratia pe care o aplic eu pe piele exista efecte adverse asupra organismului, desi sunt absolut convinsa ca nu va exista o astfel de situatie.
   Ingredientele SPF sunt de foarte multi ani in lumina reflectoarelor si absolut toate au fost controversate si s-a spus despre ele ca ne afecteaza sanatatea, insa nu exista studii care sa dovedeasca acest lucru. In concentratiile folosite in produsele cosmetice toate aceste filtre nu afecteaza sanatatea omului pentru ca daca acest lucru s-ar intampla ar fi incluse in categoria de medicamente nu de ingrediente cosmetice si cel mai probabil s-ar incepe o cercetare pentru a gasi alte ingrediente ce nu ne fac rau. Vrem sau nu vrem, de radiatiile solare trebuie sa ne protejam pentru ca EXISTA o multime de studii care arata ca soarele este cauza principala a cancerului de piele!!!

 • Foarte frumos articol si usor de citit! Multumim mult pentru ca iti pasa! Cred ca mai lipsea o bucatica despre cremele homemade si era complet, sa fie totul intr.un articol, chiar daca ai scris si separat.

  • Roxana,
   Multumesc de atentionare si apreciere, mi-am dat seama ca lipsea, am completat articolul si cu partea despre cremele homemade, chiar e important.

 • Buna,
  Am invatat din articolele tale despre importanta spf-ului si de cateva luni urmez o rutina simpla cu cateva produse PC. Am un ten gras, cu puncte negre si cateva pustule. Folosesc Earth Source Toner, exfoliant Clear regular strenght, protectie solara minerala Resist Super light spf 30, hidratare Skin Balancing si ocazional ulei de jojoba. Desi tenul meu accepta bine exfoliantul, iar spf-ul (il aplic generos) mi se pare genial, imi matifiaza extraordinar tenul meu gras… descopar ca am mult mai multe puncte negre, in locuri unde nu obisnuiau sa se formeze. Nu as vrea sa renunt la el, imi place cum se simte pe piele dar nu vad care alta ar fi cauza pt punctele negre, mai ales ca exfoliantul se pare ca nu are efect asupra lor, se formeaza in continuu.
  O alta problema e ca in trecut am folosit si Bioderma akn mat spf 30 si Aqua fluid dry touch, dar sunt foarte grase si emoliente pt pielea mea, si acestea par ca imi astupa porii.
  Vreau sa folosesc in continuare exfoliantul dar ce pot sa mai aplic pt protectie solara care sa mi se si potriveasca?

  Multumesc!

 • Bună, Corina. Am citit cu interes articolul tău și vreau sa te întreb ceva.
  De ce filtrele sintetice nu se pot aplica în zona ochilor?
  Si ce inseamna exact „zona ochilor”, cam 1 cm sub linia genelor de jos? Sau mai mult? Sau poate doar pleoapele?
  Cum ar trebui procedat dacă eu prefer filtrele sintetice? Aplic filtre minerale în zona ochilor, iar pe restul feţei filtre sintetice?
  Se mai poate aplica machiaj pe pleoape după crema cu spf? Ma refer la faptul ca e cam lipicioasa și nu știu dacă va mai rezista machiajul.
  Mulțumesc.
  Mina.

  • Mina,
   De cele mai multe ori in urma aplicarii filtrelor sintetice pielea se irita, simti usturime si poate sa apara si roseata. Pentru mine in jurul ochilor inseamna zona cea mai aproape de ochi, chiar si pleoapele. Practic eu aplic SPF pe toata fata. Filtrele minerale sunt matifiante si bune baze de machiaj.
   Pentru persoanele care nu tolereaza filtrele minerale pe ten se pot folosi doua tipuri de produse, pentru zone diferite de ten, aplicat SPF sintetic pe ten si SPF mineral in jurul ochilor.

 • Buna seara,
  am tot citit de cremele pentru protectia solara si acum sunt intr-omare dilema.Am 2 copii(cel mare 3 ani si cel mic 7 luni) si nu stiu ce crema este mai ok pentru ei. Pana anul trecut am folosit bioderma, dar am citit pe blogul dumeavoastra ca nu este ok…contine alcool:( am gasit crema Apivita cu SPF 30- rodie şi gălbenele 100% naturala. Ce parere aveti de ea? Multumesc mult

  • Rita,
   Intre timp produsul cu SPF pentru copii de la Bioderma nu mai contine alcool si de altfel cred ca nici un SPF de al lor nu mai contine alcool. Cauta articolul despre ingrijirea pielii copiilor si bebelusilor.
   Crema cu SPF 100% naturala nu exista asa cum spuneam mai sus, deci afirmatia respectiva nu este adevarata, insa din cate stiu eu produsele de la Apivita cu SPF chiar protejeaza de soare, ramane doar sa te asiguri ca au doar filtre minerala in componenta si ca nu au iritanti (parfum, uleiuri esentiale, alcool, etc).

 • Dragă Corina,

  Sotul meu a ajuns azi acasa cu un produs Ladival 50+ , pentru Maria fetita noastra.
  M-am uitat imediat pe dictionarul de ingrediente dar nu am gasit multe din ingrediente.
  O sa incerc sa scriu de pe telefon toata lista si te rog sa ne spui parerea ta despre produs.

  Ingrediente:

  Aqua
  C12-C15 alkyl benzoate
  Caprylic/captiv triglyceride
  Butylene glycol
  Octocrylene
  Etylhexyl salicylate
  Butyl methoxydibenzozolymethane
  Polyglyceryl -4 diisostearate
  Polyhidroxysterate /sebacate
  Titanium dioxide (nano)
  Care alba
  Bis -ethlhexyloxyphenol methoxyphenyl triazine
  Stearalkonium hectorite
  Glycine
  Tochopheryl acetate
  Vitis vinifera seed extract
  Tocopherol
  Ubiquinone
  Lecithin
  Ascorbyl tetraisopalmitate
  Disopropyl adipate
  Glycerin
  Alcohol
  Magnesium sulfate
  Citric acid
  Propylene cantonate
  Disodium EDTA
  Solida
  Dimetichone

  Sper ca n-am gresit.
  Iti multumim.

  Ana, Maria si Constantin

  • Ana,
   Contine iritanti, ceara, contine filtre minerale si chimice, dar cam putine, nu l-as aplica pe pielea unui copil.

  • Anca,

   Te inteleg, insa crezi ca din acele randuri scrise pe internet persoana respectiva are cancer din cauza ca a folosit SPF? Exista undeva aceasta afirmatie facuta de medicii respectivei persoane? Eu nu cunosc cauza si nici nu as indrazni sa imi dau cu parerea despre viata cuiva, cred ca fiecare poate vorbi pentru el.
   Personal te sfatuiesc sa faci in felul urmator: pune in balanta riscul de a dezvolta celule canceroase atunci cand aplici SPF vs atunci cand nu aplici si alege asa cum crezi tu ca este mai bine pentru tine. Stiu ca nu e atat de simplu pentru ca nu toti oamenii care nu aplica SPF sufera de cancer de piele si pentru ca sunt multe de luat in considerare si mai ales pentru ca de fiecare data cand vei citi ceva despre subiectul in cauza te vei intreba deca este adevarat sau nu.
   Pentru mine lucrurile sunt foarte simple: fara protectie solara pielea mea trece printr-o o reactie de aparare puternica ce se manifesta prin: usturime, roseata, pete maro.

   • Nu din cauza, dar a sarit tot internetul ca e o ironie ca a facut fix cancer de piele. The issue is the use of the hormone-disrupting chemical oxybenzone, which penetrates the skin and enters the bloodstream. :-?? trebuie sa ma mai documentez despre vitamina D. Oricum m-a lasat putin pe ganduri, mai ales ca eu n as putea trai fara SPF din cauza de pete si piele rosie.

    Multumesc pentru raspuns,
    bissous

    • Anca,
     Despre oxybenzone s-a mai scris ca ar fi periculos, dar nimic oficial.
     Daca ai fi vazut pe internet ce am vazut eu in domeniul medical (inclus oameni care au decedat!!! in urma sfaturilor de pe internet, sunt cateva cazuri de curand, chiar la noi in tara) nu te-ar mai pune pe ganduri ceva ce este evident scris cu scopul de a soca. Nici eu nici tu nu vom cunoaste adevarul si nici eu nici tu nu putem renunta la SPF din diverse motive. Filtrele minerale sunt uneori la fel de blamate ca si cele sintetice. Insa intre a risca sa fac cancer din cauza soarelui (si inainte de asta practic sa am pielea plina de pete, pustule, pori dilatati sau chiar arsuri – efecte ale lipsei protectiei solare) sau a risca sa fac cancer din cauza protectiei solare voi alege cea de-a doua varianta. Si bineinteles ca nu imi fac griji in legatura cu acest aspect – folosesc produsele pe care le consider safe in urma documentarii riguroase and hope for the best 🙂

 • Buna, Corina! In masura in care iti permite timpul, imi poti spune, te rog, daca produsul de mai jos ofera protectie solara suficienta atat pt uva cat si pt uvb? Din cate am citit, doar al doilea ingredient si titanium dioxide ofera protectie uv, prin urmare nu stiu daca ele sunt suficiente. Crezi ca este un produs in regula? As vrea sa il folosesc dimineata cand alerg, ceea ce inseamna ca va sta pe fata mea cca o ora si jumatate, in cantitatea corecta evident. Am promit produsul mini in farmacie si textura este geniala pt ten mixt.
  Persoanelor care ar vrea sa incerce noul ser cu 10% niacinamide, as vrea sa le spun ca este grozav, deja il folosesc de doua saptamani si efectele sunt exact cele promise.
  Multumesc anticipat!
  Produsul despre care vorbesc este ISDIN Fusion Water Safe-Eye Tech SPF50+ , cu urmatoarele ingrediente :
  Formule INCI : Aqua (Water), Ethylhexyl Methoxycinnamate, Butylene Glycol, Propylene Glycol, Polymethyl Methacrylate, Butyl Methoxydibenzoylmethane, Dimethicone, Peg-8, Ethylhexyl Triazone, Silica, Phenoxyethanol, Titanium Dioxide, Acrylates/C10-30 Alkyl Acrylate Crosspolymer, Tocopheryl Acetate, Allantoin, Ethylhexyglycerin, Parfum (Fragrance), Sodium Hydroxide, Carbomer, Dissodium EDTA, Tocopherol, BHT, Ascorbyl Palmitate, Ascorbic Acid, Citric Acid.

 • Buna ziua, dar ce facem atunci cand tenul nostru arata mai rau dupa ce folosim SPF? De un an si jumatate (de cand v-am descoperit si citit blogul) incerc sa gasesc un spf potrivit, dar fara succes, ca sa nu mai vb de banii cheltuiti… Resist super light spf 30 = o multime de puncte negre si zilnic 2-3 cosuri; Resist daily spf 50= pete rosii pe ten si intepaturi; Bioderma aqua fluid spf 50, Bioderma AKN Mat spf 30 = ten foarte gras, plin de puncte negre, La Roche Posay Dry Touch Gel = zugraveala alba inestetica pe tenul meu masliniu, se intinde foarte greu, cea mai mica cojita se vede urat. Niciodata tenul meu nu a avut atat de multe puncte negre si cosulete ca in ultimul an… Cu parere de rau a trebuit sa renunt (cel putin momentan) la spf si, cu toata sinceritatea, in 2-3 saptamani pielea si-a revenit foarte bine. E drept ca nu ma expun la soare, folosesc palarii, ochelari… stiu ca nu e suficient dar nici un ten uleios sau acneic nu imi este deloc pe plac… Cel mai tare imi pare rau ca nu mai pot folosi exfoliantul. Desi se vedea o imbunatatire a aspectului tenului, acesta nu facea fata punctelor negre, care se formau incontinuu si multe atunci cand foloseam si spf.
  Deci, ce este de facut pentru pesoanele ca mine, foarte sensibile la filtrele solare? Suportam un ten inestetic cu speranta ca la 60 de ani o sa aratam ca la 50?

  Multumesc!

  • Ana,
   Te inteleg si nu esti singura, asa cum bine zici – cele minerale pot bloca porii, iar cele sintetice pot fi iritante, iar din pacate tu suferi de ambele neajunsuri.
   Daca as fi in locul tau (si crede-ma am fost, am incercat sute de produse inainte sa gasesc brandul care sa mi se potriveasca, iar cel mai testat produs al meu este SPF-ul, mereu caut ceva nou care sa imi placa cum arate foarte bine pe piele si sa imi mentina tenul mat) nu as renunta la ideea de a gasi un SPF potrivit.
   Incearca variante sintetice, cat mai fluide, SPF 25, maxim 30. Si variante minerale, dar la fel, cat mai fluide. Citeste multe review-uri, sunt multe femei care au problema asta, cauta produse pe beautypedia.com si pe makeupalley.com, sigur vei gasi ceea ce cauti.

 • Buna,
  Incerc sa gasesc o crema minerala cu spf min 30 usor colorata care sa nu lase acea pelicula deoarece nu mai pot sa folosesc fond de ten – procesul de curatare agresandu-mi tenul cu rozacee hipersensibil.
  Am studiat cred toate brandurile dermato de la noi- dar din pacate nu am gasit decat creme cu filtre chimice- care ma irita foarte tare. 🙁
  De la Paula am calm redness relieff – spf 30 pe care o tolerez binisor desi imi usuca tenul cam tare si ma strange cand demachiez, dar tot trebuie sa dau ceva peste sa camuflez roseata.
  Am incercat sa comand elta MD de pe amanzon dar nu livreaza in Romania.
  Nu stiu ce sa mai fac!!! Ma puteti ajuta cumva?

  Multumesc mult si numai bine va doresc!!

 • Buna,

  Nu vreau sa iti rapesc foarte mult timp si de aceea voi incerca sa scriu pe cat mai putin posibil:)

  Este pentru prima data cand am o reactie alergica a tenului (nu am alergii in general). De curand mi-am schimbat crema de fata cu Diadermine Lift + spf 30 si am achizitionat si cateva uleiuri naturale de la plafar, mai exact ulei de joboba, ulei de migdale dulci si ulei de argan. De doua zile insa ceva nu e deloc in regula: imi „arde” fata, m-am inrosit in zona obrazilor si a pometilor, in zona maxilarului am mancarimi, dar cea mai deranjanta este senzatia de fierbinteala de la nivelul pielii.

  In acest moment nu mai folosesc nimic, insa ma intreb ce ar fi putut sa imi genereaza aceasta reactie deloc placuta. Este posibil sa fie uleiurile sau crema? Este drept ca am anumita sensibilitate a tenului la trecerea de la frig la cald – ma innrosesc, uneori chiar destul de intens, insa senzatia disparea destul de repede, si fara mancarimi. Si asta la diferente de temperaturi foarte mari, nu ca cele de acum.

  Iata si lista de ingrediente a cremei. Chiar sper sa fie doar crema si nu o sensibilitatea accentuata la frig sau uleiuri (oricum in acest moment nu mai testez nimic, ci doar astept ca tenul sa isi revina – sper eu cat mai curand).

  Aqua
  ‧Solvent
  Octocrylene
  ‧Sunscreen
  Homosalate
  ‧Sunscreen
  Glycerin
  ‧Solvent
  ‧Moisturizer
  Butyl Methoxydibenzoylmethane
  ‧Sunscreen extensive limited
  Hexanediol
  ‧Solvent
  Ethylhexyl Isononanoate
  Phenylbenzimidazole Sulfonic Acid
  ‧Sunscreen minimal extensive
  Propylheptyl Caprylate
  ‧Emollient
  Silica
  ‧Viscosity Control
  Potassium cetyl phosphate
  ‧Surfactant
  Arginine
  ‧Antistatic
  ‧Moisturizer
  Behenyl Alcohol
  ‧Viscosity Control
  Cetearyl Nonanoate
  ‧Emollient
  Disodium Phenyl Dibenzimidazole Tetrasulfonate
  ‧Sunscreen considerable minimal
  Hydrolyzed soy protein
  ‧Antistatic
  ‧Moisturizer
  Tocopherol
  ‧Antioxidant
  Tocopheryl Acetate
  ‧Moisturizer
  ‧Antioxidant
  Dimethylmethoxy chromanol
  ‧Antioxidant
  Hydrogenated palm glycerides
  ‧Emollient
  ‧Emulsifier
  Ammonium Acryloyldimethyltaurate/
  VP Copolymer
  ‧Surfactant
  ‧Viscosity Control
  Acrylates/
  C10-30 alkyl acrylate crosspolymer
  ‧Viscosity Control
  Sodium Hydroxide
  ‧pH Adjusters
  Xanthan Gum
  ‧Viscosity Control
  Tetrasodium EDTA

  Pentylene Glycol
  ‧Moisturizer
  Hydrogenated Palm Glycerides Citrate
  t-Butyl alcohol
  ‧Solvent
  Butylene Glycol
  ‧Solvent
  ‧Moisturizer
  Parfum
  ‧Fragrance
  Phenoxyethanol
  ‧Preservative
  Ethylparaben
  ‧Preservative
  Methylparaben
  ‧Preservative
  Bis-Ethylhexyl Hydroxydimethoxy Benzylmalonate

  • Maria,

   Orice ingredient pe care il aplici pe piele poate fi iritant, nu pot ghici eu care a fost cel care te-a iritat insa poti afla singura, testand pe o portiune mica de piele, fiecare produs nou, separat. Crema cu SPF are filtre minerale care au potential iritant pentru cei cu ten sensibil, dar nu inseamna ca ea este vinovata.
   Si uleiurile vegetale pot duce la aparitia iritatiei, pielea este imprevizibila si nu poti sa introduci atat de multe produse noi in acelasi timp.
   Mai mult decat atat, toata aceasta alergie poate sa nici nu aiba legatura cu noile produse cosmetice, dar asta ramane sa descoperi prin experimentare.

   • Multumesc mult pentru raspuns. Printre noutatile ultimelor zile se numara si utilizarea unui balsam de rufe sub forma de spray foarte concentrat, si am luat in calcul si aceata varianta. Din acest motiv, am schimbat toate tesaturile care au luat contact cu respectivul balsam si am renuntat si la orice produs cosmetic pentru moment. Iritatia s-a mai calmat, sunt mai ok astazi 🙂 dar am tras o sperietura zdravana, motiv pentru care renunt la orice fel de experimente cu produse cosmetice. Ma gandesc sa folosesc numai gama Avene in viitor, ce parere ai despre aceasta?

    Inca o data, iti multumesc pentru raspunsul prompt si iti doresc o zi minunata! 😀

 • Buna, Corina! Iti scriu deoarece, dupa ce am cautat foarte mult timp informatii in legatura cu urmatorul aspect, nu am reusit sa ma lamuresc. Citesc blogul tau de mai mult de 3 ani, tot de atunci tenul meu s-a schimbat mult, in bine desigur. Folosesc doar produse PC, dar problema apare vara, cand am nevoie de un spf 50, mai ales ca am si melasma. In rest, folosesc cu succes spf 30 colorat din gama resist, genial. Nu tolerez filtrele chimice, simt ca imi arde toata fata pur si simplu. Vara ma chinui cu diverse produse cu protectie minerala cu spf mai mare, si spun ca ma chinui pt ca sunt albe, grase, dificil de aplicat. Sunt intr-o permanenta cautare de spf mineral cat mai ridicat. In urma cu o luna am gasit produsul ISClinical spf 50, are doua variante colorate si una necolorata. Toate review-urile pozitive, eram convinsa. Dar am observat ca are ca si ingrediente active 1,1% zinc oxide si 5,2% titanium dioxide. Intrebarea mea este urmatoarea : cum este posibil ca acest produs sa aiba spf 50, iar ce din gama resist cu 13% zinc oxide sa aiba spf 30 ? Numarul SPF nu este dat de concentratia de ingrediente active? Cum poate un produs cu un procent mai mic de ingrediente destinate protectiei solare sau aiba un spf mai mare decat altul cu un procent mai mare?
  Iti multumesc anticipat!
  O zi fumoasa,
  Minodora

  • Minodora,
   Ai sesizat foarte bine diferenta de concentratie si este imposibil ca un produs cu 1.1% zinc oxide si 5.2% titanium dioxide sa aiba SPF 50, nu stiu cum au facut etichetarea. Titanium dioxide singur intr-un produs are SPF 25 la concentratie 8%.
   Eu ma confrunt cu aceeasi situatie ca si tine pentru ca vara in concediu imi trebuie neaparat SPF 50 mineral pentru mine si mai ales pentru copilul si sotul meu, ambii cu piele foarte deschisa la culoare si pistrui. In vara trecuta am folosit Bioderma SPF 50 Mineral Fluid Spray, dar din pacate este foarte uleios pe piele, iar pe tenul meu gras este un dezastru. Am cumparat de curand din America EltaMD SPF 47 UV Pure Broad-Spectrum Sunscreen (Zinc Oxide 10%, Titanium Dioxide 5.5%) si am mari sperante cu ea, dar inca nu am deschis-o.
   Daca ai timp si chef cauta produse cu SPF mineral pe iherb, sigur vei gasi si fara parfum. Poti cauta review-uri si pe http://www.beautypedia.com, vei gasi mai multe variante. Dar in general SPF-urile minerale 50 lasa pelicula alba pe suprafata pielii, de aceea este foarte greu sa gasim un produs cu textura eleganta, fara culoare evidenta pe piele.

   • Iti multumesc pt raspuns, Corina! Imi imaginam ca este ceva in neregula cu aceste etichetari, motiv pt care mereu am cautat spf-urile cu un procent cat mai mare de zinc oxide.
    In legatura cu spf-ul mineral bioderma, aceeasi problema am avut-o cu el, tenul foarte uleios. In plus, cand am folosit-o la inot, la contactul cu ochii m-a deranjat. Nu in felul in care ma ustura un spf chimic, doar ca si cand mi-ar fi intrat ceva in ochi.
    Multumesc pt sfatul legat de iherb. Sunt clienta fidela de mult timp. In urma cu doua zile am primit ultima comanda, ce contine printre altele si Thinksport sunscreen spf 50. Azi am testat-o in felul urmator : serul skin balancing, thinksport spf 50 in cantitate corecta, paula’s choice resist spf 30 jumatate din cantitatea normala de spf, doar pt ca are o putere mare de matifiere. Cred ca e o combinatie buna de zi cu zi, pentru primavara si vara. Spf-ul thinksport este uleios, dar nu la fel ca bioderma. Cred ca poate fi aplicat singur in zilele petrecute la plaja. Nu lasa pelicula alba (cel putin nu pe tenul meu deschis).
    Am cumparat multe produse cu protectie solara ridicata de pe iherb, dar nu am ajuns sa pot folosi nici unul fara a aplica peste spf-ul colorat paula’s choice resist (ori prea albe, ori prea grase). Elta md nu stiu de unde pot cumpara, cu livrare in Franta, astfel incat sa am incredere ca nu este un produs contrafacut.
    Iti doresc o primavara frumoasa!

    • Minodora,
     Multumesc de comentariu si de Thinksport, ma voi uita peste lista de ingrediente, eu mereu sunt in cautare de SPF-uri minerale necolorate, ce pot fi folosite in concedii, acolo unde nu conteaza atat de mult matifierea. Dar totusi, desi Bioderma are 2 SPF-uri minerale cu formule curate, unul este o pasta alba si unul este prea uleios. Eu le-am folosit si le recomand celor care doresc ca cumpere SPF-uri din farmacie pentru ca nu sunt prea multe alte optiuni. Am fost de curand in America si am fost impresionata de gama de produse cu protectie solara din supermarketuri, la preturi pentru orice buget. Sigur, nu erau toate formule perfecte, dar in tot acel raft am gasit destule SPF-uri bune de la 10 dolari/60 ml.

 • Corina și dacă avem ten cu acne + dermita + tenul foarte sensibil + gras ? Ce protecție solară să flosim sintetica sau minerala ?

  • Denisa,
   Neaparat minerala, cu speranta ca nu iti blocheaza porii. Incearca mai multe variante, SPF 30 e ok, important e sa aplici strat generos. SPF 50 mineral are o concentratie mai mare de filtre minerale decat SPF 30.

   • Îți mulțumesc mult , momentan am achiziționat ACBDerm protecție minerala 50+ pentru copii .. Nu am găsit variante 30.. Nu prea găsesc în farmacie dar am să mai caut sper ca să nu-mi blocheze pori .

    • Denisa,
     Bioderma ABC Derm SPF 50 are o formula curata, simpla, potrivita tenului sensibil. Din pacate este o pasta alba care nu se intinde bine pe piele, multe persoane evita produsul din acest motiv.
     Incearca daca vrei alte variante minerale, in farmacii insa nu prea ai variante. Uite ce folosesc eu: http://www.paulaschoice.ro/game-paulas-choice/calm-ten-mixt-gras/calm-redness-relief-mineral-moisturizer-spf30-normal-to-oily-skin.html, poti testa mostre daca doresti.

     • Da Corina ai mare dreptate protectia solara ABC derm e o pasta alba asta ma deranjează cel mai mult dar momentan de o săptămână o folosesc si nu prea vad coșuri si nu ma mai ustură tenul . Deabea aștept să ajung în România sa cumpăr una de la paula momentan nustiu dacă găsesc ceva prin farmacie minerala si sa nu fie așa alba plus că am cerut mostre la farmacie si nu oferă pentru protecțile solare

     • Denisa,
      Din pacate alta crema cu SPF mineral fara iritanti nu prea gasesti in farmaciile din Romania.

 • Bună Corina scuze din nou că te deranjez , am folosit pana la urma protecție minerala 50 aia abc derm cum ți-am zis doua săptămâni și mi-au ieșit niste coșuri în locuri unde nu am avut demult amu chiar mie frica să mai aplic orice protecție pe pielea mea . Am roseata si coșuri ps eu sunt in Franța și aici găsesc mai multe produse decât în România , dar te întreb dacă folosesc protecție sintetica de 30 e lafel de rău ca aia de 50 pe tenul meu ? Minerala sincer nu găsesc de 30 si amu mie frica mai tare să-mi ieasa coșuri sunt disperata nustiu ce să mai fac

  • Denisa,
   Cu cat mai mare este SPF-ul unui produs cu atat mai mare este concentratia filtrelor solare, de aceea SPF 50 nu va avea aceleasi efecte pe piele ca SPF 30. Insa este posibil sa nu tolerezi anumite ingrediente, indiferent de concentratia lor.
   Incearca variante de SPF 30 mineral, la Bioderma vei gasi fara parfum si alcool, chiar si colorate. Verifica mereu ambalajul si asigura-te ca lista de ingrediente nu contine alcool si parfum, nu stiu ce formule sunt in Franta.

 • Buna! Ai auzit de crema asta Crystal Clear Protect & Repair SPF 40?
  Pe site are urmatoarele specificatii:

  SPF40/UVA20/UVB40
  Active anti-ageing ingredients
  Absorbs UV – minimising sun damage
  Reduces fine lines and wrinkles

  As vrea sa o cumpar,dar as vrea sa stiu o parere de la cineva care stie despre ce e vorba.Multumesc!

  • Rebecca,
   Nu au lista de ingrediente pe site, nu stiu daca e ok sau nu ca formula insa cu siguranta este formulata pentru ten uscat.

 • Mereu m-am intrebat legat de reaplicarea cremei de protectie pe fata atunci cand plec de la birou. Cum sa fac acest lucru dupa ce o zi intreaga s-a adunat sebum si praf pe fata. Dar din cate aflu de la tine, daca nu stam in soare mult timp spf-ul este valabil chiar intreaga zi. Adica acesta dispare, se diminueaza doar in prezenta razelor solare?

  Ce parere ai despre cremele cu factor mare de protectie dar cu favorizarea bronzului, productiei de melanina?

  • Andreea, filtrele solare sunt eficiente pe o anumita perioada de timp, ele protejeaza pielea un anumit interval de timp de o anumita cantitate de radiatii solare (in functie de concentratia din formula si alti factori). Atunci cand petreci ziua la birou, pielea ta este expusa la o cantitate foarte mica de radiatii solare, cele care trec prin geamurile care nu au protectie UV. De aceea, atunci cand expui pielea la lumina solara, la ora 5-6 cand pleci de la birou, protectia solara aplicata dimineata este inca eficienta.
   Atunci cand petreci ziua pe plaja, nu numai ca pielea este expusa la toate radiatiile UV prezente in atmosfera, dar aceste radiatii sunt reflectate de apa si nisip si afecteaza pielea mai mult decat radiatiile UV la care este expusa zilnic. De aceea reaplicarea protectiei solare este necesara atunci cand petrecem mult timp expusi luminii solare.
   Uneori nu inteleg contradictiile din industria cosmetica: exista o multitudine de produse care contin inhibitori de melanina si au ca efecte luminozitatea, estomparea petelor, culoare uniforma. De ce ar vrea cineva sa stimuleze productia de melanina? Bronzul este reactia de aparare a pielii, nu este benefic pielii, iar pentru motive estetice se pot folosi produsele autobronzante – sunt disponibile o multime de formule foarte bune pentru a colora pielea fara radiatii solare.
   De altfel, ideea de a aplica protectie solara presupune intelegerea faptului ca bronzul nu este sanatos si ca nu putem avea o piele bronzata si sanatoasa. Nu exista ingrediente speciale pentru a favoriza productia de melanina fara a afecta negativ pielea, iar scopul pentru aplicarea protectiei solare este de a proteja pielea impotriva bronzului.

 • Buna, ce parere ai de produsele tip ulei cu spf 30 sau 50. Uleiul se stie ca grabeste/favorizeaza bronzul. Cat de protejati suntem cu astfel de uleiuri?

  • Andreea, exista produse cu protectie solara in baza lichida, care poate contine ulei mineral sau diverse forme de silicon, insa formule uleioase in baza de uleiuri vegetale, cu protectie solara, nu am vazut. Daca imi dai o lista de ingrediente ca exemplu iti pot spune parerea mea despre produsul respectiv.
   Daca te referi insa la uleiurile vegetale care sunt propuse in cosmetica naturala, ca solutie pentru protejarea pielii de radiatiile UV, acelea nu numai ca nu ofera protectie solara, dar pot duce la aparitia arsurilor pe piele, mai ales daca in formula sunt incluse si uleiuri esentiale. Poti citi mai multe despre acest tip de produse aici: https://pasagera.ro/protectie-solara-naturala-hand-made-home-made.html

 • Buna! In primul rand vreauvsa te felicit pentru ceea ce faci!!!
  Am citit multe din articolele scrise de tine si sunt foarte fericita ca te-am descoperit! As vrea sa te rog, daca se poate, sa imi citesti ingredintele de pe aceasta crema cu protectie solara.
  Multumesc!

  • Aqua,
   C12-15 alkyl benzoate,
   Dibutyl adipate,
   Diethylamino, hydroxybenzoyl hexyl benzoate,
   Ethylhexyl triazone,
   Pentylene glycol,
   Butylene glycol cocoate,
   Phenoxyethyl caprylate,
   Diethylhexyl butamido triazone,
   Bis-ethylhexyloyphenol methoxypenyl triazine,
   Butyl methoxydibenzoylmethane,
   Phenylbenzimidazole sulfonic acid,
   Titanium dioxide,
   Glycerin,
   Glyceryl stearate,
   Ammonium acryloyldimethyltaurate/VP copolymer,
   Sodium hyaluronate,
   Caprylyl glycol,
   Tocopheryl acetate,
   Cetearyl alcohol,
   Cetyl palmitate,
   Silica,
   Xanthan gum,
   Ceteareth-20,
   Ceteareth-12
   Potassium cetyl phosphate,
   Sodium gluconate,
   Sodium hydroxide,
   Phenoxyethanol.

   Ph este circa 7,3

 • buna ziua,

  as avea si eu o intrebare: despre crema cu filtru mineral si chimic,am citit,insa cea care include ambele tipuri de filtre-si chimic si mineral-ce face? absoarbe razele solare si le si respinge sau..?

  multumesc frumos

  numai bine!

 • Buna ziua. Pot amesteca crema spf50 cu fondul de ten si apoi sa aplic pe ten? Toate cremele pe care le-am incercat imi lasa urme albe pe fata care se vad urat si vreau sa stiu daca amestecand crema cu fondul de ten ramane „aceeasi protectie” a cremei?

 • Eu daca nu pun 50 de tone de crema de soare in fiecare zi si nu arat ca fantoma lui Michael Jackson,nu ma simt bine.Te rog să citești cu atenție articolele de pe acest blog și comentariile (folosește motorul de căutare din partea dreapta, sus), pentru majoritatea întrebărilor tale există deja un răspuns scris. Te rog să îmi scrii așa cum ți-ai scrie ție (reclamele, sfaturile impertinente și altele de genul nu vor fi aprobate).

Comentariul tău va fi aprobat atunci când voi avea răspunsul potrivit întrebării tale și timpul necesar pentru a-l scrie. Din lipsa de timp nu voi răspunde întrebărilor care cer analiza listei de ingrediente a produselor cosmetice.

Pentru recomandări și întrebări despre produsele Paula's Choice te rog scrie mail la info@paulaschoice.ro.

Mulțumesc pentru înțelegere. Multă sănătate!

Scrie un comentariu

Toate drepturile asupra conținutului sunt rezervate Pasagera.ro. Reproducerea informațiilor de pe site este strict interzisă și pedepsită conform legii drepturilor de autor.