Rutina de îngrijire a tenului meu în 2023

Tenul meu s-a schimbat de la ultima rutină publicată în iarna anului 2019 pe care o puteți găsi aici. Înainte chiar de primul an de menopauză (2020) am observat o scădere evidentă a excesului de sebum și mi-am considerat tenul normal cu foarte puțin exces de sebum pe zona T și cu zona ochilor uscată. Am fost chiar entuziasmată de această schimbare și am scris detalii în rutina toamna-iarna 2019.

După 2021 tenul meu a revenit la cum era înainte de menopauză, cu același exces de sebum pe toată fața și cu pielea din jurul ochilor normală. Singura diferență este cantitatea de sebum, acum tenul nu mai este atât de gras ca înainte de menopauză.

Problemele tenului meu sunt:

 • pori dilatați și predispoziție la apariția punctelor negre pe nas și bărbie
 • predispoziție la apariția petelor în colțurile ochilor și deasupra buzei superioare
 • imperfecțiuni minore și semne ale îmbătrânirii pielii (rezultatul celor 30 de ani de expunere la soare fără protecție solară)

De asemenea am intoleranță (în jurul ochilor) la majoritatea filtrele UV sintetice și toleranță mică la iritanți (parfum). Tenul meu are toleranță scăzută la multe ingrediente active, de exemplu nu tolerez vitamina C (acid ascorbic sau derivați) în concentrații mai mari de 3%.

Nu aplic pe ten produse care conțin parfum, alcool denat, uleiuri esențiale sau alte ingrediente iritante, niciun produs din acest articol nu conține iritanți.

Rutina mea este concentrată pe anti-aging și majoritatea produselor folosite zilnic sunt de la Paula’s Choice – mi se potrivesc, au formule complexe cu concentrații ridicate de ingrediente active și le folosesc cu rezultate foarte bune pe termen lung. După toate problemele cu tenul sunt mulțumită că am găsit soluțiile potrivite la Paula’s Choice și rareori introduc în rutină produsele altor branduri cu excepția protecției solare – dacă s-ar putea aș încerca toate SPF-urile formulate pentru tipul meu de ten.

Anti-aging înseamnă mai mult decât o rutină de îngrijire a pielii – alimentația, stilul de viață și alți factori sunt la fel de importanți pentru a avea rezultate reale.

Cele mai importante ingrediente în rutina mea care sunt eficiente pentru reducerea porilor dilatați, prevenirea și corectarea hiperpigmentărilor, prevenirea și ameliorarea semnelor de îmbătrânire a pielii sunt: filtrele solare, acidul hialuronic, peptidele, ceramidele, retinoizii (retinol și derivați), bakuchiol, acid tranexamic, acid salicilic, niacinamide, antioxidanți, ingrediente calmante.

RUTINA DE DIMINEAȚĂ

Pasul 1. Produsele pentru curățarea tenului

Produsele pentru curățare sunt preferatele mele, indiferent că este vorba de produse pentru ten, geluri de duș sau șampoane. Îmi place să am mai multe opțiuni, iar într-o săptămână folosesc diferite produse. După curățare tapotez pielea cu șervețele pentru a îndepărta apa și apoi aplic imediat tonerul.

Nu aștept să văd cât de uscată se simte pielea după curățare – indiferent de produsul de curățare folosit este normal ca pielea să se simtă uscată pentru că s-au îndepărtat toate elementele care susțin senzația de hidratare.

Dimineața prefer produse de curățare solubile în apă cu textură cremoasă, formulate pentru tenul normal sau uscat: Resist Optimal Results Hydrating Cleanser și Calm Ultra Gentle Cleanser sunt momentan preferatele mele.

Pasul 2. Tonerul și tratamentele lichide

Dimineața și seara, după curățarea tenului aplic un toner lăptos cu ingrediente calmante și hidratante. Resist Advanced Replenishing Toner și Calm Nourishing Milky Toner sunt preferatele mele, cu Earth Sourced Natural Refreshing Toner pe locul 3.

Imediat după ce am aplicat tonerul aplic toate celelalte produse lichide, unul peste celălalt – masez cu mișcări circulare câteva secunde pe piele un produs apoi îl aplic pe următorul, până ce am aplicat toate cele 4 produse: tonerul, 2 boostere și un tratament. După aplicare, aceste produse fluide se absorb imediat în piele și nu lasă peliculă lipicioasă.

Clinical 20% Niacinamide Treatment – Cel mai eficient tratament pentru porii dilatați, pe tenul meu se văd rezultate. Aplic 5-6 picături pe toată fața. Nu aplic pe pleoape.

Pro-Collagen Multi Peptide Booster – Peptidele sunt ideale pentru mine, sunt ușor de tolerat și au efecte complexe. Aplic 4-5 picături pe toată fața.

Hyaluronic Acid Booster – Folosesc acest booster de mulți ani, este ultimul pas înainte de protecția solară și este perfect pentru a menține nivelul optim de hidratare pe timpul zilei. Aplic 1-2 pompe pe toată fața.

Pasul 3. Hidratare și protecție solară

Tonerul și produsele aplicate la pasul 2 îmi oferă o hidratare lejeră, în general nu simt nevoia de extra hidratare înainte de aplicarea protecției solare, aplic doar în jurul ochilor Resist Anti-Aging Eye Gel. Pe buze aplic Hyaluronic Acid + Peptide Lip Booster dimineața și de mai multe ori pe zi.


Ca ultim pas în fiecare dimineață aplic protecție solară inclusiv pe pleoape, de obicei folosesc două produse unul peste altul și uneori aleg un SPF sintetic asiatic care se comportă ca o cremă hidratantă cu textură lejeră și un SPF mineral colorat rezistent la apă. Reaplic protecția solară în timpul zilei. Puteți citi articolul despre produsele cu protecție solară preferate în 2023.

După aplicarea protecției solare așteaptă 15-20 minute înainte de a aplica pudră, fond de ten sau alte produse pentru machiaj.

Folosesc protecție solară și pentru buze, în ultima perioadă am preferat Aquafor Lip Protectant SPF 30. (link afiliat).


În sertarul meu de cosmetice predomină produsele pentru îngrijirea buzelor cu și fără SPF, în geantă, pe noptieră, în fiecare loc în care petrec mai mult de 5 minute sigur găsesc un balsam hidratant sau un gloss de buze.

RUTINA DE SEARĂ

Pasul 1 – Curățarea pielii și aplicarea tonerului

Pentru că protecția solară minerală pe care o aplic zilnic este colorată și/sau rezistentă la apă, în fiecare seară folosesc metoda double cleansing pentru curățarea tenului. În articolul despre double cleansing am dat multe exemple de produse.

Preferatele mele momentan sunt: balsam hidrofil + cleanser și balsam hidrofil + scrub cu particule dizolvabile de jojoba. Clinique Take The Day Off Balm a fost preferatul meu, însă de când s-a lansat Paula’s Choice Omega+ Cleansing Balm l-am folosit doar pe acesta pentru că are ambalaj tub spre deosebire de recipientul de la Clinique care necesită o spatulă pentru a folosi produsul și pentru că se și clătește de pe pielea mea mai bine decât Clinique.

Balsamurile (sau uleiurile hidrofile) sunt ideale și pentru îndepărtarea machiajului, le folosesc și pe gene pentru a îndepărta rimelul. Dacă îmi simt tenul încărcat folosesc uneori peria Foreo cu cleanserul solubil în apă, am de mulți ani o variantă mini care e perfectă pentru nevoile mele.

Seara prefer cleansere cremoase pentru ten gras care au putere mai mare de degresare comparativ cu cele pentru ten normal/uscat pe care le folosesc dimineața. Skin Balancing Oil Reducing Cleanser, Defense Gel to Cream Cleanser și Resist Perfectly Balanced Foaming Cleanser sunt preferatele mele. După ce curăț pielea și o usuc cu șervețele de hârtie aplic imediat un toner, de obicei același toner pe care îl folosesc dimineața.

Pasul 2 – Tratamente zilnice, săptămânale sau ocazionale

Clinical Discoloration Repair Serum – conține acid tranexamic și bakuchiol, are textură lejeră și se comportă ca un ser hidratant cu efecte de estompare a hiperpigmentărilor. Îl aplic în fiecare seară, nu aplic pe pleoape.

Skin Perfecting 2% BHA Liquid Exfoliant – exfoliant cu 2% acid salicilic, îl folosesc de 2 ori pe săptămână. Nu aplic pe pleoape. Nu aplic 0.3% retinol când folosesc exfoliantul.

Clinical 0.3% Retinol 2% Bakuchiol Treatment – tratament cu retinol și bakuchiol, îl aplic de 4 ori pe săptămână. Nu aplic pe pleoape.

Resist Triple Active Total Repair Serum – ser 0.3% retinyl propionate, 5% niacinamide și 0.3% hexylresorcinol, îl aplic în serile când aplic BHA și nu aplic 0.3% retinol. Nu aplic pe pleoape.

Theramid Copper Peptide – am ales acest produs pentru că peptidele sunt importante în rutina mea anti-aging, îl tolerez fără probleme (am încercat și alte produse cu copper peptide pe care nu le-am tolerat). Îl aplic în fiecare seară, mai puțin în serile când folosesc exfolianți. Nu aplic pe pleoape.

Skin Perfecting 25% AHA + 2% BHA Exfoliant Peel – peelingul acționează 10 minute apoi se clătește de pe piele. Îl folosesc o dată la 2-3 săptămâni, în seara respectivă aplic doar crema hidratantă după peeling. Aplic doar pe zona T, nu aplic pe tâmple, nu foarte aproape de ochi și nici aproape de linia părului.

Differin (adapalene 0.1%) (link afiliat) – aplic doar pe erupții, seara. Rareori se întâmplă să apară erupții pe tenul meu, 1-2 pustule care se retrag în câteva zile.

Pasul 3. Hidratarea tenului

Crema hidratantă este ultimul produs pe care îl aplic pe ten seara, are cea mai consistentă textură din rutină. Anul ăsta am folosit Water Infusing Electrolyte Moisturizer și Calm Rescue Repair Weightless Moisturizer.

În zona ochilor prefer o cremă hidratantă cu mai mulți emolienți pe care o aplic în fiecare seară (iarna o aplic uneori și dimineața) și am ales Omega+ Complex Eye Cream pentru că are niacinamide, ceramide și acizi grași Omega, ingrediente pe care le tolerez foarte bine.

(Ca o paranteză, deși îmi place ca textură C5 Super Boost Eye Cream și ar fi potrivită pentru nevoile mele, din păcate nu tolerez aplicări zilnice din cauza vitaminei C, la fel se întâmplă și cu Clinical Ceramide Enriched Firming Eye Cream. O perioadă am folosit Clinical Eye Cream, însă acum prefer să folosesc mai multe ingrediente active diferite seara și să evit ingredientele pe care nu le tolerez bine. În cazul meu intoleranța la un anumit ingredient se manifestă cu roșeață și usturime, nu neapărat după aplicarea produsului ci în timpul zilei, după ce pielea este expusă la soare. Dacă insist cu aplicările observ roșeață permanentă și pielea mă ustură indiferent de ce aplic sau nu aplic.)

Ultimul produs pe care îl folosesc în fiecare seară este Lip & Body Treatment Balm aplicat în strat gros ca o mască pe care o las să hidrateze pe timpul nopții.

Aplic produsele unul peste altul cu mișcări circulare blânde, aștept câteva zeci de secunde după fiecare produs aplicat să se absoarbă în piele spre deosebire de rutina de dimineață când aplic pe pielea udă de la toner cele 2 boostere și tratamentul lichid cu 20% niacianamide.

Exemplu de rutină de seară:

Omega+ Cleansing Balm + Skin Balancing Oil Reducing Cleanser
Resist Advanced Replenishing Toner
Clinical Discoloration Repair Serum
Clinical 0.3% Retinol 2% Bakuchiol Treatment
Theramid Copper Peptide
Water Infusing Electrolyte Moisturizer

sau

Omega+ Cleansing Balm + Skin Balancing Oil Reducing Cleanser
Resist Advanced Replenishing Toner
Skin Perfecting 2% BHA Liquid Exfoliant
Clinical Discoloration Repair Serum
Resist Triple Active Total Repair Serum
Water Infusing Electrolyte Moisturizer

Cu excepția exfolianților aplic toate produsele pe gât și pe mâini însă protecție solară nu aplic pe mâini la finalul rutinei de dimineață pentru că folosesc mănușile Soari. Pentru mine aplicarea protecției pe mâini și pe brațe a fost întotdeauna o problemă din cauza texturii produselor, reaplicării frecvente și din cauză că SPF-urile cremă pătează plasticul de pe ușile mașinii pentru că mă ating de ușă când conduc și când sunt pasager.

Mănușile lungi și mănușile scurte purtate de fiecare dată când conduc sau petrec timp în aer liber sunt soluția ideală pentru o protecție solară constantă pe tot timpul purtării. În cazul meu mănușile acoperă toată palma, sunt descoperite doar vârfurile degetelor care de obicei sunt ferite de soare când conduc sau pe stradă. Vara asta nu am fost la mare, însă anul trecut am fost și am purtat poncho și fustă cu UPF 50+, iar pe mâini am aplicat și reaplicat protecție solară SPF 50 sub formă de baton (stick).

După cum observați rutina mea s-a simplificat ca număr de produse, la retinol am redus concentrația de la 1% la 0.3% pentru că prefer aplicări mai frecvente și concentrații pe care le tolerez mai bine.

(A doua paranteză: vă spuneam la finalul acestui articol că retinolul o să fie restricționat în Europa la concentrația de 0.3% pentru aplicare pe ten. Se pare că se aplică în curând această schimbare, cel mai probabil din 2025 nu o să mai găsim produse cosmetice cu 1% retinol în Europa.)

PRODUSE PENTRU ÎNGRIJIREA CORPULUI

Din fericire nu îmi aduc aminte când am avut ultimul episoad de dermatită pe picioare, deși am întotdeauna în casă o cremă eficientă pentru calmarea eczemelor pe care o recomand și am folosit-o cu succes: Eucerin Eczema Relief Body Cream (link afiliat).

În continuare folosesc Cerave Foaming Cleanser for Normal to Oily Skin (prefer varianta de 1000 ml) ca gel de duș și săpun lichid de mâini, dar folosesc și geluri de duș parfumate. Îmi plac produsele de curățare Marie Stella Maris și conceptul de refill (livrează în România, îmi plac toate produsele lor în afară de cele de îngrijire a pielii pe care nu le-aș încerca din cauza parfumului din formule, cu excepția gelurilor de duș). Îmi plac și produsele de curățare sub formă de spumă de la Rituals și spumele de baie Rituals pe care eu le folosesc tot cu rol de gel de duș.

Pentru hidratare folosesc 5% Niacinamide Body Serum, Daily Replenishing Body Cream și Skin Smoothing Retinol Body Treatment, de obicei aplic dimineața serul și seara retinolul, iar iarna completez hidratarea cu Daily Replenishing Body Cream.

Pentru protecție solară folosesc o combinație de cremă cu SPF și haine cu UPF: aplic pe gât și decolteu un SPF pentru ten necolorat, port haine cu UPF 50+, iar pe restul zonele de piele expusă la lumină aplic un spray cu SPF 50+ din cele două preferate de la Garnier.

Notă: Linkurile din acest articol sunt către magazinele de unde am cumpărat produsele, majoritatea includ lista de ingrediente. Produsele de pe iherb cu link de afiliere sunt marcate corespunzător.

3 comentarii

Scrie un comentariu
 • Bine ai revenit! Din 2015 sunt clienta fidela PC și de fiecare dată când am o nelamurire legata de îngrijirea tenului revin la site-ul tău.

  • Buna Rennate,
   Nu folosesc tretinoin, toate produsele folosite (cu excepția produsele de machiaj) sunt enumerate în articol. Așa cum am specificat, prefer 0.3% retinol aplicat mai frecvent, decât 1% aplicat o dată sau de două ori pe săptămână. Nu am folosit tretinoin de foarte mulți ani, dar am tot timpul Differin în casă și îl folosesc când mai apare câte o pustulă. Nu (mai) tolerez aplicare pe toată fața.
   Însă de anul trecut folosesc alte metode anti-aging în afară de rutina zilnică – masca LED și Foreo Bear. Vreau să scriu un articol despre ele, dar aș vrea să treacă cel puțin 12 luni de când le folosesc.Te rog să citești cu atenție articolele de pe acest blog și comentariile (folosește motorul de căutare din partea dreapta, sus), pentru majoritatea întrebărilor tale există deja un răspuns scris. Te rog să îmi scrii așa cum ți-ai scrie ție (reclamele, sfaturile impertinente și altele de genul nu vor fi aprobate).

Comentariul tău va fi aprobat atunci când voi avea răspunsul potrivit întrebării tale și timpul necesar pentru a-l scrie. Din lipsa de timp nu voi răspunde întrebărilor care cer analiza listei de ingrediente a produselor cosmetice.

Pentru recomandări și întrebări despre produsele Paula's Choice te rog scrie mail la info@paulaschoice.ro.

Mulțumesc pentru înțelegere. Multă sănătate!

Scrie un comentariu

Toate drepturile asupra conținutului sunt rezervate Pasagera.ro. Reproducerea informațiilor de pe site este strict interzisă și pedepsită conform legii drepturilor de autor.