Pete solare – Prevenire și tratamente

Cauzele apariției petelor solare

Petele maro pe care le observăm la un moment dat pe piele sunt cauzate de o hiper producție de melanină, generată de anumite celule ale pielii. Melanina este pigmentul natural al pielii, iar cantitatea de melanină este cea care determină culoarea pielii, diferită de la persoană la persoană. În anumite condiții, melanocitele (celulele care product melanina) generează o cantitate mai mare de melanină decât produc ele în mod normal, iar acest lucru se observă pe suprafața pielii ca o pată maro, de dimensiuni diferite, ce apare în funcție de mai mulți factori.

În funcție de cauzele ce generează aceste pete solare există:

 1. Melasma – pete maro, cauzate de expunerea prelungită la radiațiile solare fără protecție solară sau cu protecție aplicată incorect. Această expunere prelungită se referă la toți anii în care nu ne-am protejat de soare, la faptul că nu s-a aplicat corect protecția solară (în fiecare zi din an, în strat generos).
 2. Chloasma – pete maro cauzate de hormoni. În condițiile expunerii la radiațiile solare fără protecție solară chloasma se poate extinde chiar pe 80% din suprafața tenului. Se manifestă în sarcină sau în timpul anumitor tratamente cu hormoni (inclusiv contraceptivele sunt hormoni).

Petele maro de pe piele nu sunt cauzate de ficat sau de bătrânețe, așa cum probabil ați auzit. Ele sunt cauzate stric de lipsa protecției solare, iar o dată cu înaintarea în vârstă se pot extinde, dar nu din cauză că îmbătrânim ci din cauză că timpul petrecut expuși la radiațiile solare crește, iar daunele cauzate de aceste radiații sunt cumulative.

Pete solare – Soluții pentru estompare

În primul rând, înainte de a încerca orice produs recomandat pentru estomparea petelor este necesar să înțelegem importanța protecției solare și să începem chiar din acest moment să aplicăm protecție solară în fiecare zi din an, în cantitate generoasă. Citiți cu atenție acest articol: Sfaturi de aplicare a produselor cu protecție solară. Aplicarea incorectă a protecției solare sau lipsa protecției solare (chiar dacă se întâmplă să uitați să aplicați doar de câteva ori pe lună) anulează orice beneficiu oferit de produsele pentru estomparea petelor și mai mult decât atât, radiațiile UV acționează asupra pielii, iar petele se vor accentua și/sau se vor mări în diametru.

Dacă ați înțeles că protecția solară este cel mai important produs atunci aveți toate șansele ca o rutină corectă de îngrijire să aibă un impact pozitiv în aspectul petelor. Insist atât de mult pe acest subiect deoarece sunt multe femei care vin la cabinet, au pete solare, dar nu au înțeles că fără protecție solară nu pot avea rezultatele dorite.

Melanina fiecărei persoane oferă o anumită protecție solară, de aceea apariția petelor diferă de la persoană la persoană. Acest lucru explică faptul că persoanele cu tenul mai închis la culoare sunt mai puțin afectate de arsuri și pete solare – asta nu înseamnă că aceste persoane sunt imune la efectele nocive ale radiațiilor solare.

Ca soluții concrete există mai multe variante de produse cosmetice și proceduri, le voi enumera mai jos. Ce este important să înțelegeți este faptul că nu există ingredientul eficient 100% pentru toate persoanele care au pete solare. De altfel nu există nici un ingredient sau medicament care să rezolve o anumită problemă la toate persoanele care prezintă acea problemă.

În cazul petelor solare ingredientele cosmetice pot avea rezultate după minim 4-8 săptămâni de aplicare zilnică. De aceea abordarea unei rutine pentru estomparea petelor ar trebui făcută cu multă răbdare, încercând mai multe variante de tratamente, cel puțin 6-8 săptămâni. După această perioadă vă puteți pronunța dacă ingredientul respectiv este să nu eficient în cazul vostru.

Cele mai rapide și eficiente rezultate se obțin atunci când se folosesc doi sau mai mulți inhibitori de melanină diferiți.

Notă: Nu cumpărați produse cosmetice etichetate ca eficiente pentru pete solare fără să știți care este ingredientul activ. Există doar câteva ingrediente dovedite ca eficiente, cu studii care să susțină afirmațiile producătorului și există o mulțime de ingrediente promovate că soluții pentru pete care nu au nici măcar un singur studiu independent pentru a susține acest fapt.

De aceea majoritatea persoanelor care au pete solare  cumpără de-a lungul vieții o mulțime de produse, fără să cunoască ingredientele active conținute, iar după câțiva ani ajung la concluzia că petele nu pot fi estompate. Nu e de mirare acest fapt.

Ingredientele care estompează petele sunt denumite inhibitori de melanină. Practic ele opresc melanocitele din a produce melanină. Toți inhibitorii de melanină sunt fotosensibilizanți ceea ce înseamnă că expunerea pielii la soare fără protecție solară, în timpul tratamentului, va duce la iritații, agravarea petelor solare sau chiar la arsuri solare. Cele mai cunoscute ingrediente de acest tip, cu cele mai bune rezultate sunt:

Hidroquinona – De departe cel mai eficient inhibitor de melanină, cu cele mai multe studii, în concentrații de minim 1% și maxim 4% hidroquinona este considerată medicament în Europa și implicit în România, de aceea se poate regăsi doar în rețete preparate de farmacii. În SUA există multe produse cosmetice cu hidroquinona, iar variantele cele mai bune au și acid salicilic sau acid glicolic în compoziție (cu un produs de acest gen mi-am tratat și eu melasma).

Arbutin – Derivat din hidroquinona, arbutin are potențial ca inhibitor de melanină și este o variantă mai blândă decât hidroquinona. În concentrații de 2% (maxim admis în produsele cosmetice din Europa) poate înlocui hidroquinona și poate fi folosit împreună cu alți inhibitori pentru a avea rezultate mai rapide. În România există produse cu arbutin: Resist Brightening Essence și Radiance Renewal Mask.

Acidul azelaic – În concentrații peste 10% acidul azelaic are rol de inhibitor de melanină. În România acidul azelaic se poate cumpără de la farmacie sub formă de Skinoren sau în produse cosmetice cum ar fi: Resist Multi-Correction Treatment Azelaic Acid + BHA.

Vitamina C – În concentrații peste 10% vitamina C are rol de inhibitor de melanină. Există foarte puține produse care conțin astfel de concentrații, de exemplu la Paula’s Choice veți găsi două produs special pentru pete solare cu concentrație 25% (Resist Vitamin C Spot Treatment) și 15% (Resist C15 Super Booster). Fiolele injectabile de vitamina C nu sunt produse cosmetice, nu au moleculă suficient de mică pentru a fi asimilate de către piele și nu au efecte pe pete.

Acidul kojic – Deși este un inhibitor de melanină, acidul kojic nu este folosit foarte mult în ultimul timp deoarece este extrem de instabil ca moleculă și cu multe efecte negative asupra pielii. Personal nu cunosc produse care să îl includă.

Pentru ca pielea să beneficieze de acești inhibitori de melanină, s-a dovedit că o rutină care conține un retinoid și un exfoliant împreună cu inhibitorii de melanină este cea mai bună soluție pentru a observa rezultate notabile în estomparea petelor.

Rutina de îngrijire a tenului cu pete solare

În funcție de ingredientul activ inhibitor de melanină se pot aborda mai multe variante de rutină de îngrijire. Unele din aceste ingrediente, cum ar fi hidroquinona, nu se pot aplica dimineața pe piele, se pot aplica doar seara, unele se pot aplica de două ori pe zi (acidul azelaic sau vitamina C).

Ingredientele inhibitor de melanină se aplică doar pe zonele afectate de pete solare și nu se aplica pe buze sau pe pleoape.

De aceea este necesar să experimentați cu acest tip de tratamente și să observați toleranță tenului vostru. O variantă ar putea fi aceasta (rutină minimă, la care se pot adaugă tonere și seruri dacă folosiți):

Dimineața:

 1. Curățarea tenului
 2. Inhibitor de melanină (acid azelaic, arbutin sau vitamina C)
 3. Protecție solară

Seara:

 1. Curățarea tenului
 2. Exfoliant (de 6 ori pe săptămână)/ retinoid (o dată pe săptămână dacă este vorba de Clinical 1% Retinol Treatment). Ulterior se poate aplica retinoidul de două ori pe săptămână.
 3. Hidratare

Avantajul major al acestei rutine de îngrijire în cazul în care aveți pete cauzate de soare și acnee este că acidul azelaic este și un foarte bun antibacterian și exfoliantul de tip BHA (acid salicilic) împreună cu retinoidul și antibacterianul sunt cele 3 tipuri de ingrediente necesare tratării acneei.

În cazul în care tenul tolerează foarte bine vitamina C, arbutin sau acidul azelaic se pot aplica și seara, după ce s-a aplicat exfoliantul. Daca folosiți tratamente mai complexe (Clinical 1% Retinol) este mai bine sa evitati aplicarea altor ingrediente active în zilele respective.

Dacă alegeți hidroquinona rutina ar trebui să arate așa:

Dimineața:

 1. Curățarea tenului
 2. Exfolierea chimică
 3. Protecția solară

Seara:

 1. Curățarea tenului
 2. Tratament cu inhibitor de melanină pe bază de hidroquinona (de 6 ori pe săptămână)/ retinoid (o data pe săptămâna dacă este vorba de Clinical 1% Retinol). Ulterior se poate aplica retinoidul de două ori pe săptămână.
 3. Hidratare

Este important ca produsul cu inhibitor de melanină să fie aplicat de cel puțin 5 ori pe săptămână pentru a avea efectele dorite și bineînțeles să conțină concentrațiile necesare de ingrediente active.

Există situații în care o combinație de ingrediente inhibitoare de melanină au o rată de succes mult mai mare decât dacă s-ar aplica un singur produs de acest gen. Astfel, se poate aplica acid azelaic alternativ cu vitamina C sau arbutin (sau orice altă combinație), cu condiția să nu aplicați cele două produse unul peste celălalt – poate fi aplicat unul seara, unul dimineața.

Pot folosi produsele pentru estomparea petelor în timpul verii?

În timpul verii cantitatea de radiații solare este mult mai mare, iar majoritatea persoanelor care au melasmă pot observa că vara petele sunt mai intense (se întâmplă mai rar, dar chiar și în condițiile în care se aplică SPF 30-50, de preferință cu filtre sintetice în strat generos în fiecare dimineață se poate observa agravarea petelor vara).

Însă tratamentele cosmetice pentru estomparea petelor se pot aplica și în timpul verii. Dacă mergeți în concediu la mare nu aplicați aceste tratamente deoarece radiațiile solare sunt reflectate de apă și pielea este foarte afectată, de aceea este mai bine ca toate tratamentele gen inhibitori de melanină, acizi, retinoizi să nu fie folosiți în concediu.

Procedurile dermatologice pentru estomparea petelor nu se execută vara (indiferent de afirmațiile dermatologilor, vă recomand să nu apelați la aceste proceduri vara).

De ce în timpul verii petele mele reapar sau sunt mai vizibile, deși folosesc protecție solară?

Există mai multe motive pentru acest lucru, iar cel mai comun este:

 1. Aplicarea incorectă a protecției solare – În cazul în care nu se aplică SPF 50 în strat generos, în fiecare dimineață radiațiile solare vor ajunge pe suprafața pielii și vor accentua petele. Nu doar aplicarea protecției solare este necesară ci și o mare atenție în a aplica corect și a reaplica dacă este nevoie. Citiți cu atenție acest articol și respectați întocmai. Ca un fapt divers, doar 5% dintre persoanele care folosesc SPF aplică corect.

Alte motive:

 1. Folosirea produselor cu protecție solară incompletă – atenție mare la produsele care nu protejează de tot spectrul solar, există produse fără protecție UVA. De aceea trebuie să vă asigurați că protecția solară folosită conține și ingrediente eficiente pentru UVA. Aici este lista de filtre SPF: Ingredientele produselor cu factor de protecție.

Însă chiar dacă este folosit un produs foarte bun, aplicat corect, există persoane care observă o schimbare negativă în aspectul petelor în timpul verii. Iar acest lucru se poate întâmpla deoarece chiar și cel mai mare SPF (mai precis SPF 50), aplicat corect, protejează pielea de 97,5% din radiațiile solare, iar 2,5% dintre aceste radiații ajung pe piele și au efecte nocive. De la persoană la persoană, această cantitate de radiații solare poate duce la apariția petelor sau la accentuarea unor pete mai vechi.

Singurul lucru pe care îl puteți face pentru a evita pe cât posibil acest neajuns este să aplicați mai multe tipuri de protecție solară, cu filtre diferite, încercând să includeți și filtre chimice (listă cu filtre chimice) și filtre minerale (titanium dioxide și zinc oxide). De exemplu: cremă cu SPF 50 în strat generos, fond de ten sau BB cream cu SPF cât mai mare, pudra cu SPF cât mai mare.

Proceduri pentru estomparea petelor

Există mai multe proceduri pentru estomparea petelor de care puteți beneficia în cabinetul unui medic dermatolog, cele mai cunoscute și cu rezultate mai bune sunt:

 1. Peelingurile chimice cu TCA
 2. Procedurile cu laser
 3. IPL

Cereți informații unui medic dermatolog despre aceste proceduri și asigurați-vă că știți cu exactitate ce presupune o procedură înainte de a începe tratamentul. Întrebați medicul despre îngrijirea pielii înainte și post procedură, iar dacă observați cea mai mică problemă nu ezitați să luați legătura cu medicul care a executat procedura pentru că acesta este în măsură să vă îndrume.

Cum îmi îngrijesc pielea după ce nu mai am pete solare?

Bineînțeles produsul cu inhibitor de melanină poate fi scos din rutină, iar protecția solară aplicată corect, în fiecare zi din an, rămâne cel mai important produs din rutina zilnică. Restul rutinei se poate modifica în funcție de preferințe sau nevoi, vă recomand să păstrați acidul exfoliant în rutină pentru a avea mereu un ten luminos.

Pielea care a avut la un moment dat pete va fi mereu sensibilă la radiațiile solare și cu tendința de a se păta, de aceea mare atenție la aplicarea zilnică a protecției solare.

Ce să nu fac pentru petele solare?

Cu groază observ că și în anul 2015 există site-uri care recomandă folosirea unor produse extrem de iritante pentru pete, în special produse din bucătărie, promovate ca eficiente pentru că sunt naturale sau pentru că sunt eficiente în îndepărtarea petelor de pe textile sau ceramică. De aceea vă avertizez că următoarele ingrediente sunt extrem de iritante și pot duce chiar la arsuri severe dacă sunt aplicate pe piele (în special dacă nu se aplică protecție solară): lămăie, hrean, acizi din fructe, resorcină, căpșuni,  mentă.

Nu aplicați pe piele produse hand made destinate estompării petelor, nu vor fi eficiente!

91 comentarii

Scrie un comentariu
 • Eu una va multumesc enorm de mult pentru acest post….am inteles acum mult mai mult despre cum trebuie tratat tenul si practic stiu si cum sa imi fac rutina dupa concediu….. Multumesc!

 • Bună ,în tinerețe m-am expus mult timp fără creme solare și am pete maronii pe piept..crezi ca pot aplica ce recomanzi în articol ?se vor estompa măcar?există posibilitatea îndepărtării lor prin alte metode? Mulțumesc!

  • Alina,
   Petele solare indiferent de locul unde apar se trateaza la fel. Si la fel, protectia solara este obligatorie.

 • Buna si multumesc pentru articol. Nu am gasit nimic pe site- ul tau referitor la RUCINOL. ”Rucinolul are o putere de depigmentare de 100 ori mai mare ca a hidrochinonei, fără însă să inducă efectele secundare ale acesteia din urmă, adică nu produce fotosensibilizarea zonei afectate. ”- http://www.oanacuzino.ro Tare as face si eu un tratament pe timpul iernii impotriva petelor dar imi este teama ca pielea va deveni si mai sensibila in urma lui, mai ales ca am facut aceste pete chiar daca am avut grija de pielea mea. Rucinolul mi- ar da sperante sa il incerc pentru ca are marele avantaj ca nu fotosensibilizeaza pielea. Am mare incredere in experienta ta si te rog sa imi spui ce parere ai. Multumesc :*

  • Iuliana
   Rucinolul este 4-n-Butylresorcinol si are ceva studii cum ca este eficient in concentratii peste 0,3%, dar este mult mai iritant decat solutiile prezentate mai sus.
   Si nu uita, acesta este doar inhibitorul de melanina, in continuare ai nevoie de AHA si retinol.
   Rucinolul fotosensibilizeaza pielea, toate inhibitoarele de melanina fac acest lucru. In nici un caz nu este de 100 de ori mai potent ca hidroquinona, pana la ora asta hidroquinona este inca cel mai potent inhibitor de melanina.

 • Foarte interesant articolul. De cand cu blogul tau, draga Corina, am inceput sa folosesc SPF in fiecare zi. Luna viitoare plec la mare si parca imi e putin frica de arsuri, chiar daca voi lua cu mine SPF 50.
  Am o intrebare care nu tine direct de ingrijirea tenului, daca ai cunostinte despre acest subiect as fi fericita sa aflu mai multe de la tine. De vreo 2 ani au inceput sa imi apara pe coapse vase capilare sparte, Se vad intestetic si as vrea sa stiu de la ce apar si daca exista vreo crema pentru a le stopa aparitia, eventual pentru a le diminua vizual. Am inteles ca cea mai buna metoda ar fi injectarea lor cu o substanta, dar cum imi e frica de injectii si am capilare sparte pe o portiune din ce in ce mai mare, se extind foarte repede, injectiile nu cred ca ar fi cea mai buna solutie in cazul meu.

  • Maya,
   Problema ta se rezolva doar la medic, iar ameliorarea lor intr-un loc nu garanteaza faptul ca nu o sa iti apara in alt loc. Iarna poarta ciorapi speciali elastici. In general aceste capilare se sparg pentru ca au rezistenta mica a peretilor, predeterminata genetic. Urmatorul stadiu este de obicei varicele. Mai apar si din cauza dereglarilor hormonale, a bailor fierbinti sau a masajului puternic.

 • Salutare, asteptam un articol despre tratarea petelor si iti multumesc frumos, pentru ca ma confrunt de aceasta problema de cca 5 ani, fara mare succes.

  Am citit multe articole medicale despre butyl resorcinol si se pare ca la o concentratie de 0.1% are o rata de succes mare. Ce parere ai despre acest ingredient?

  Ma gandeam sa folosesc seara de la Neostrata, Enlighten Pigment Lightening Gel cu o concentratie de 1% acid kojic, Butyl Resorcinol, vit C si AHA, alternat cu o seara isotrex 0.05%.
  Iar dimineata, tot de la Neostrata, AHA 15% si desigur factor protectie 50.

  • Petrov,
   In primul rand nu poti aplica AHA 15% dimineata si in nici un caz zilnic.
   Butyl resorcinol este iritant pentru piele. De ce nu incerci variante mai sigure, cu hidroquinona sau vitamina C cu concentratii mai mari de 10%?

   • Am incercat un ser cu vitamina C in conc de 20%, dar fara mare succes. Am cautat studii/articole si am inteles ca are potential, dar destul de limitat.
    Hidroquinona as vrea sa il incerc ca ultima solutie, inca am dubii de ce acest ingredient este interzis in multe tari si de asemenea este si el iritant.

    De ce nu pot folosi AHA in conc respectiva dimineata? Am o toleranta foarte ridicata.

    Cred ca voi folosi 2 tuburi de la Neostrata, adica 4 luni de tratament si daca nu vad rezultate, voi urma tratamentul cu hidroquinona.

    • Petrov,
     Hidroquinona este considerata medicament in multe tari, nu este interzisa (cel putin nu era ultima data cand am verificat eu).
     AHA in concentratii mari, chiar daca ai toleranta foarte buna, daca aplici dimineata iti poate agrava petele pentru ca este super fotosensibilizant ca ingredient.

     • Multumesc de raspuns.
      Seara o sa folosesc gelul de la Neostrata si isotorex o data pe saptamana, iar dimineata ?
      Pot aplica peste gel, AHA ?

     • Petrov,
      Cred ca poti folosi gelul de la Neostrata dimineata. Si AHA-ul sa il aplici seara. Eventual fa cateva incercari si observa reactia tenului tau.

 • Un articol complet si la obiect sfaturile tale extrem de utile ma ajuta zilnic sa.mi construiesc rutina pt un ten sanatos .iti multumesc pt tot .

 • Si eu am niste pete prin zona abdomenului.. dar nu le-am observat decat de curand pentru ca stau destul de des sa ma bronzez si nu prea se cunosc. Acum au devenit ceva mai vizibile si cred ca o sa fiu nevoit sa incep si eu un tratament. O sa-l urmez pe acesta, sper sa fie util.

 • Buna Corina,de la in timp ma tot irit pe maini,mai ales acum vara,bubitele sunt mici ,dese si rosii ,ele apar si dispar dupa vreo 2,3 zile
  Ma gandesc ,ca gelurile de dus(din comert) sunt problema …
  Ce ma poti sfatui ?

 • Buna Corina,
  Momentan urmez tratamentul cu hidroquinona, crema cu care ma dau seara. Ziua utilizez o crema minerala cu spf 50. As vrea sa introduc in rutina aceasta si exfoliantul si retinoidul de care spuneai in articol. Ma gandeam sa utilizez de la PC Clinical 1% Retinol o data pe saptamana si Resist Daily 5% AHA. Problema este ca fiind vara nu prea as vrea sa utilizez exfoliantul dimineata (mi se pare ca tenul meu este sensibil si desi folosesc factor de protectie, iar concentratia exfoliantului este de doar 5%, imi este frica sa nu agravez petele).
  As putea gasi o varianta sa-l utilizez candva seara?
  Multumesc

  • Andreea,
   Poti incerca sa aplici AHA 5% seara, alternativ cu hidroquinona, iar Clinical 1% Retinol oricum doar seara il poti aplica. La toamna poti incepe sa aplici AHA 5% dimineata inainte de SPF.

 • O crema pentru pistrui brate si spate vechi din cauza arsurilor solare, ce recomandati la o piele alba care se bronzeaza cam greu? Multumesc

 • Buna Corina, Resist Youth-Extending Daily Mattifying Fluid SPF 50 este tot colorata? Am incercat Resist Super-Light Daily Wrinkle Defense SPF 30 with Antioxidants dar pielea mea se descuameaza (nu stiu ce sa mai fac!!) si e si mai evident cand aplic produse colorate… ce alt produs cu spf ridicat si fara culoare imi poti recomanda in cazul in care si cea cu spf50 este colorata?

 • Buna ziua!Mi au aparut niste pete maronii pe fata(aprox 10 luni) …ce peeling ma sfatuiti sa incerc ?superficial sau mediu….as dori sa inlatur sau sa ameliorez si pistruii….Multumesc!

  • Vycky,
   Pistruii nu ii poti ameliora din pacate. Despre peelinguri trebuie sa vorbesti cu medicul tau dermatolog care iti va face recomandari in functie de starea actuala a tenului tau.
   Persoanal cred ca TCA-ul este singurul care are rezultate imediate pe pete, dar este foarte sensibilizant.

  • Georgiana,
   In Romania asa cum spuneam si mai sus hidroquinona este medicament, nu vei gasi produse cosmetice care sa o includa, din pacate nici medicamente cu aplicare locala. In alte tari exista produse, poti cauta pe beautypedia.com

  • Georgiana , la farmacia DUCFARM , se prepara retete . Eu acolo am fost , i-am aratat articolul Corinei la farmacist si mi-a facut o crema din ingredientele pe care le-a publicat in articol .Tin sa mentionez , mi-a facut o crema de 100 gr , la 12 lei , incredibil de ieftina

 • Buna Corina,

  am o intrebare in afaa subiectului, te rog mult daca imi poti raspunde. Mi-am achizitionat Resist advanced replenishing toner, intrebarea este daca il pot folosi in peroada in care alaptez. Tenul meu arata foarte bine insa pentru mentinere vreau sa reutilizez si bha 2% o data pe saptamana. Este in regula?
  Multumesc frumos pentru ajutor!

 • Buna, Corina! Vreau si eu sa incerc varianta de tratament pentru pete, propusa de tine, cu Vitamina C sau acid azelaic. Tenul meu este normal spre uscat in perioada asta. Am deja exfoliant BHA 1%. Nu ma descurc insa cu alegerea finala a produselor PC pentru tratament. Am vazut pe site-ul german PC, un pachet pt petele pigmentare, care contine Vitamina C +tratamentul saptamanal AHA 10%+AHAzilnic 5%. E complet pachetul asta, pentru rutina de tratament? Dupa ce criterii sa aleg intre acid azelaic (tratamentul multicorectorPC) sau vitamina C? Care are studii de eficienta mai ridicata? Iti multumesc mult!

  • Catalina,
   Eu in locul tau as incerca seara Vitamina C Spot Treatment de 2-3 ori pe saptamana si acidul azelaic in fiecare dimineata, iar in restul serilor AHA 5% (de fapt de 3-4 ori, in functie de cat de des poti aplica Vitamina C). O data pe saptamana aplica 1% Retinol. Astfel ai tot ce iti trebuie: acidul AHA, retinolul si doua inhibitoare.
   La studii apare ca Vitamina C 25% este mai eficienta decat acizul azelaic, dar depinde totusi de la persoana la persoana. Exista persoane pentru care nici unul dintre cele doua ingrediente nu are efect pozitiv pe pete.

 • Buna ziua Corina,

  am inceput sa citesc blogul tau din primavara trecuta si vreau sa-ti multumesc pentru toate sfaturile utile.
  Acum mi-am facut curaj sa-ti scriu pentru ca nu stiu exact ce produse ar trebui sa folosesc pentru o rutina zilnica.

  Am 37 ani si un ten mixt mai gras in zona T dar uneori are si tendinta de a se usca.In urma cu 7 ani m-am trezit cu pete foarte urate de melasma,nu mai reuseam sa le ascund ce nimic.Medicul dermatolog mi-a recomandat initial un tratament cu Skinoren dimineata si Retin A seara, dar nu a dat rezultate, poate doar a pregatit terenul pentru tratamentul cu Hidroquinona 4% care a urmat (o crema preparata in farmacie) de la care mi s-a inrosit atat de tare fata incat nu am putut iesi din casa 2 zile. Dupa aceasta petele au inceput sa se estompeze foarte mult am trecut la o concentratie de 2% Hidroquinona pentru ca 4% putem aplica doar o data la inceput de weekend.
  Melasma a reaparut periodic pentru ca eu doar de la inceputul anului trecut am inceput sa citesc despre protectia solara si sa ma protejez cum trebuie adica in fiecare zi cu 50+.
  In august mi-am achizitionat de la PC exfoliantii BHA 2% (pe care il aplic dimineata si seara,mai putin in seara cu AHA si care functioneaza foarte bine) si Resist Weekly Resurfacing Treatment 10% AHA (de la care mi se cam usuca fata).
  Dimineata curat fata cu apa apoi cu Bioderma Sebium solutie micelara apoi hidratez si protectie solara 50+, dupa care machiaj.
  Seara curat cu Gel spumant Sebium, Bioderma,lotiune micelara,exfoliant,hidratare.
  In unele seri aplic pe pete lotune cu Hidroquinona de la farmacie care in continuare tine melasma sub control dar imi cam face puncte negre,am observat,asa ca e mai greu cu ea,dar e singura care estompeaza petele.
  Mai am si un lentigo solar dar cred ca nimic nu ma va scapa de el,nu reactioneza la Hidroquinona.
  Am porii destul de mari pe nas si ridurile dintre nas si gura sunt mai mari pt ca doar anul trecut mi-am pus aparat dentar si probabil ca forma dintilor a dus la adancirea acestor 2 santuri ,in rest nu am riduri si exfoliantii au dat rezultate pt mine.
  Ma tenteaza foarte mult Clinical 1% Retinol Treatment, crezi ca ar trebui sa-i incerc? daca am rezistat la tratamentul cu Retin A inseamna ca tenul meu tolereaza retinolul? Poate ar trebui sa folosesc si un toner? Te rog sa ma ajuti daca se poate cu niste sfaturi pentru ca am foarte mare incredere in parerile tale, as fi venit la cabinet pt un consult dar locuiesc in Sibiu si imi este total peste mana acum.
  Am uitat sa precizez ca pt protectie solara folosesc zilnic

  ANTHELIOS XL
  SPF 50+
  DRY TOUCH GEL-CREAM
  ANTI-SHINE

  sau
  BIODERMA Photoderm max spray SPF 50+
  Multumesc anticipat!
  Monica

  • Buna Monica,
   Poti folosi fara probleme Clinical 1% Retinol, aplica o data sau de doua ori pe saptamana, seara. Resist AHA 10% poti folosi o data pe saptamana, nu aplica mai des.
   Incearca in loc de hidroquinona produsul cu vitamina C – http://www.paulaschoice.ro/skin-care/masks-and-treatments/resist-25-vitamin-c-spot-treatment.html
   Pentru santurile nasolabiale poti incerca Resist Line Minimizer ( http://www.paulaschoice.ro/skin-care/masks-and-treatments/resist-anti-aging-skin-firming-line-minimizer.html)
   Daca vrei toner incearca Resist Weightless Toner.

   • Buna Corina,

    multumesc foarte mult pentru raspuns, am achizitionat deja Clinical 1% Retinol varianta mini si dupa 4 aplicari pot spune ca tenul meu suporta foarte bine produsul clar este mai luminos si porii putin mai mici a doua zi dimineata, daca merge tot asa de bine voi lua variant full size.

    Produsul cu Hidroquinona 2% preparat in farmacie crezi ca imi face rau daca dupa fiecare utilizare raman aproximativ 2 zile cu pete ca niste arsuri la suprafata pielii dar care in momentul in care dispar amelioreaza mult aspectul petelor, practic fiecare aplicare diminueaza melasma vizibil, poate ar trebui sa cer o concentratie mai mica de Hidoquinona si sa rog sa-mi adauge si acid salicylic 2%, sunt reticenta la produse fara Hidroquinona, pentru ca tratamentele anterioare nu au dat rezultate.

    In aceeasi comanda am luat si Skin Balancing Toner dar nu prea vad rezultate, dupa ce termin produsul voi incerca Resist Weightless Toner asa cum mi-ai recomandat,as vrea sa se mai inchida cumva porii de pe nas…

    Iti multumesc inca o data foarte mult pentru raspuns si daca ma mai poti ajuta…!

    Monica

   • Buna ziua Corina,

    revin cu inca o intrebare, poate cand vei avea timp imi vei raspunde la ambele…(imi cer scuze daca sunt insistenta)…am luat legatura cu Simona(sanzienesimatraguna)pentru a-mi prepara serul CE Ferulic,te rog sa-mi spui daca este un produs bun, am citit ca si tu il folosesti?
    Crezi ca imi va fi de ajutor pentru problemele mele cu petele si cum ar trebui sa-l folosesc daca reuseste sa-l prepare, seara sau dimineata, de cate ori pe saptamana?

    Multumesc anticipat!

    Monica

    • Monica,
     L-am terminat si nu il mai folosesc pentru ca tenul meu are alte nevoie in acest moment. Da, e bun produsul facut de Simona. Daca petele tare reactioneaza bine la vitamina C atunci vei avea rezultate. Aplici zilnic, dar nu uita ca ai nevoie de exfolianti chimici, doar inhibitorul e melanina nu este suficient pentru pete.

     • Multumesc mult pentru raspunsuri Corina, sigur ca nu voi renunta la exfolianti. Serul CE Ferulic ma gandeam sa-l introduc in rutina cu exfoliantii,hidroquinona si Retinol 1.
      Iti doresc o zi minunata!

     • Buna ziua Corina,

      multumesc foarte mult inca o data, pentru raspunsurile pe care mi le-ai dat la fiecare intrebare si indraznesc sa mai vin inca o data cu problemele mele…

      Este destul de greu in perioada aceasta sa tin sub control petele chiar daca nu am stat deloc la soare anul acesta si urmeaza sa plec la mare…va fi nebunie.

      Folosesc in continuare AHA, BHA, hidroquinona 2% in seara cu AHA si Retinol 1(PC) de 2 ori pe saptamana.

      Dimineata SPF 50 Bioderma Photoderm Max Aquafluide, Anthelios XL SPF 50+ Gel-cremă cu efect uscat ANTI LUCIU,Extra Care Non-Greasy Sunscreen SPF 50 with Antioxidants PC, mai multumita sunt de Bioderma desi tot imi luceste fata.
      Ce ma mai poti sfatui sa incerc, mai ales ca voi merge la mare?
      Acum am achizitonat un produs nou sub forma de spray crezi ca ar putea sa fie eficient?Fata nu ramane grasa dupa el, este f lejer dar nu stiu daca va face fata.

      La Roche-Posay
      NOU
      ANTHELIOS
      SPF 50
      SPRAY INVIZIBIL ULTRA-LEJER PENTRU FAȚĂ
      PROTECȚIE FOARTE RIDICATĂ PENTRU FAȚĂ. (PPD 30)
      Cu parfum. Fără parabeni. Rezistent la apă. Testat sub control dermatologic și oftalmologic

      75ml aerosol.

      BUTANE
      AQUA / WATER
      HOMOSALATE
      OCTOCRYLENE
      GLYCERIN
      DIMETHICONE
      ETHYLHEXYL SALICYLATE
      DICAPRYLYL CARBONATE
      NYLON-12
      DIISOPROPYL SEBACATE
      BUTYL METHOXYDIBENZOYLMETHANE
      STYRENE/ACRYLATES COPOLYMER
      p-ANISIC ACID
      CAPRYLYL GLYCOL
      CARNOSINE
      CYCLOHEXASILOXANE
      DISODIUM EDTA
      DROMETRIZOLE TRISILOXANE
      ETHYLHEXYL TRIAZONE
      METHYL METHACRYLATE CROSSPOLYMER
      PEG-32
      PEG-8 LAURATE
      PHENOXYETHANOL
      POLY C10-30 ALKYL ACRYLATE
      POLYGLYCERYL-6 POLYRICINOLEATE
      SODIUM CHLORIDE
      SODIUM HYALURONATE
      TOCOPHEROL
      PARFUM / FRAGRANCE

      Si pentru corp voi lua Nivea Baby Lotion spf 50 despre care ai mai scris si voi mai folosi si crema de la Paula”s cu spf 50 care pe fata nu-mi face prea bine.

      Multumesc inca o data pt rabdare!

      Monica

     • Monica,

      Iti recomand sa alegi un SPF mineral. Cel despre care ma intrebi contine doar parfum ca iritant din cate imi dau seama, dar nu este mineral. SPF 50 de la Paula nu este mineral, iar Nivea Baby pentru corp nu mai gasesti fara alcool in Romania de anul trecut, din pacate.
      Incearca Bioderma SPF 50 spray mineral, e uleios, dar la mare e foarte bun. Reaplica des, foloseste palarie si stai la umbra.

 • Buna Corina,
  Am o mare problema cu petele pigmentare de ceva ani care s-au extins destul de mult. Am fost la dermatolog, mi-am facut analizele hormonale si au iesit bune.Folosesc protectie solara 50+, vara/iarna negresit si petele continua sa se extinda. Ca si tratament mi s-a recomandat ikeln pe care l-am folosit insa m-a ajutat pana la un moment dat .De 1 an si ceva folosesc un serum de la shiseido (atasat ingredinete)http://www.paulaschoice.com/beautypedia-skin-care-reviews/by-brand/shiseido/White-Lucent/_/White-Lucent-Intensive-Spot-Targeting-Serum, care m-a ajutat cat de cat in luminarea petelor.
  De asemenea mai folosesc si o crema de la FADE OUT care parca a creat niste decolorari micute ca niste puncte pe acele pete pigmentare (atasat ingrediente) http://www.boots.com/en/Fade-Out-Original-Brightening-Day-Cream-SPF15-50ml_1143614/ si mai nou o masca de la TIS http://www.cufarulnaturii.ro/produse/3703-masca-de-albire-50-ml.html.
  Intrebarea mea este daca aceste produse le pot folosi si in momentul cand voi fi insarcinata cand melasma probabil isi va face si mai tare de cap :((
  Te rog tare mult , sfatuieste-ma vis a vis de cele prezentate mai sus.

  Cu multumiri,
  Olivia

  • Olivia,
   Produsele astea pe care le folosesti tu sunt degeaba, din pacate. Nu exista studii pentru ingredientul din Shiseido, crema de la Boots este un SPF cu ceva ingrediente active, fara efecte pe pete, iar masca de la TIS are efecte zero asupra petelor. Nici unul din aceste produse nu contine ingrediente contraindicate in sarcina.

 • Te rog sa ma sfatuiesti in urmatoarea problema: acum 2 saptamani mi-au aparut pete de soare, nu prea inchise, pe obraji. Am inceput tratamentul cu Skinoren crema. As vrea sa adaug Resist Vitamin C Spot Treatment de la PC. Cum ar trebui sa folosesc aceste tratamente: aplicate unul peste celalalt sau separat, dimineata si seara? In cat timp ar trebui sa se observe imbunatatiri? Sau mai bine spus, in cat timp ar trebui sa imi pierd speranta si sa trec la ceva mai eficient cum e hidroquinona? Mentionez faptul ca pot face rost de produsul PC pe care l-ai folosit tu sau de produsul Pygmanorm de la Louis Widmer, dar parca am niste retineri in a folosi un produs care are si cea mai mica sansa de a produce ochronosis. In cat timp a functionat pentru tine tratamentul cu hidrochinona de la Paula’s Choice?
  Multumesc anticipat pentru ajutor si felicitari pentru articolele atat de bine scrise!

  • Eva,
   Aplici Skinoren dimineata si Vitamina C seara. Efectele apar dupa 4-6 saptamani daca tratamentul functioneaza. Eu am scapat de pete in 8 saptamani, am aplicat hidroquinona + acid exfoliant in fiecare seara, s-au estompat treptat.

 • Hello Pasagera! Am fost la solar si mi-au aparut pete maronii pe picioare, sunt destul de intinse. Pielea la atingere este un pic mai groasa si se usuca mai repede, acolo unde sunt petele. Ce produse imi recomanzi? Sunt disperata! Multumesc din inima!

 • Buna , am și eu o problema cu petele de pe fata și de pe buza superioara, nici nu a dat bine soarele ca a început sa se vadă. Anul trecut am avut aceeași problema, am folosit SPF 50 toată vara, dar fără rezultat, acum sunt însărcinată in 16 săptămâni și as vrea sa-mi schimb gama pe care o folosesc de mai bine de 3 ani (Bioderma) ce îmi recomanzi? As dori sa folosesc produsele Eucerin dar nu știu dacă sunt potrivite pt vârstă mea 26 de ani.

 • Am si eu eu o problema. De mica mi-a aparut o pata pe sânul stâng, care s-a mărit odată cu dezvoltarea corpului meu. Mama nu stie sa fi avut-o din nastere. Eu îmi amintesc ca a aparut cam pe la 10 ani. Cand eram mica stăteam foarte mult la soare, nu ma dădeam cu creme petreceam toata vara la mare. Acum e foarte inestetica. E o pata maro. Eu nici nu pot purta bluze cu decolteu. Medicii la care am fost spun ca nu se poate trata si doar sa ma feresc de soare mai pot. Eu vreau sa stiu daca pot scapa vreodată de ea. Va rog sa ma ajutati.

 • Buna, stau in UK si am vazut ca hydroquinona este interzisa in Marea Britanie si multe tari din EU. Este intr-adevar un produs care se comercealizeaza in farmacii pe baza de reteta, dar nu stiu daca si in Romania este interzis. Eu am ramas dupa sarcina cu o pata mare in frunte si in dreptul buzei si acum incerc s-o tratez cu vitamina c, inca nu vad rezultate de 2 saptamani. Ce parere ai ca totusi s-a interzis si cat de sigur e folosirea lui?
  http://www.southwark.gov.uk/info/200098/trading_standards/215/7_illegal_skin_lighteners

  • Raluca,
   Hidroquinona nu este interzisa in Europa, este medicament si nu poate fi comercializat in produsele cosmetice, doar in produsele farmaceutice. Este valabil pentru toate statele membre EU, inclusiv Romania. Dupa cum am scris si mai sus rezultatele pe pete se vad dupa 6-10 saptamani de folosire zilnica a unui inhibitor de melanina, a unui exfoliant chimic si a retinolului in concentratie mare.
   Hidroquinona are efecte adverse, nu este cu nimic mai sigura sau mai putin sigura decat alte substante considerate farmaceutice. In SUA aceste efecte adverse inca nu fac parte din clasa farmaceuticelor, de aceea este admisa prezenta hidroquinonei in produsele cosmetice in diverse concentratii.

 • multumesc Corina, am fost la mare o saptamana, un cosmar cu petele, s-au intins tot mai mult si acum se vede o diferenta destul de mare intre zona ochilor care este alba si pometi, ce sa mai zic la 3 zile dupa ce am ajuns acasa am trecut iar la hidroquinona.Mai am 2 saptamani de concediu in Italia in septembrie si ma astept la ce e mai rau.Simt ca am pirdut batalia cu melasma….Iti multumesc mult pt sfaturi si iti doresc multa sanatate!
  Monica

  • Monica,
   Nu te descuraja si nu uita ca tratamentele sunt mult mai eficiente atunci cand sunt folosite toamna. Cumpara ochelari de soare mari, cu UV si fereste-te de soare cat poti de mult. Bucura-te de concediu si nu uita ca sunt doar pete si ca intr-o zi o sa te scapi tu de ele cumva, fii convisa de asta si vei reusi!

   • iti multumesc tare mult Corina pentru incurajari… cred ca esti o persoana foarte speciala! Poate voi incerca din toamna crema Pigmanorm sa vad daca reusesc sa o procur cine stie poate voi avea alte rezultate.

    • Buna Corina,revin din nou cu o intrebare:pot face rost de crema Widmer Pigmanorm Cream am inteles ca este destul de agresiva, ce parere ai, as putea sa o folosesc?Si daca da in aceasta perioada trebuie sa renunt la Retinol 1 si la exfoliantii?

     • Monica,
      Nu stiu ce contine crema despre care ma intrebi, imi pare rau. Nu iti recomand sa folosesti produse agresive pe ten.

 • Buna dimineata,

  s-ar putea sa fie agresiva, dar toate persoanele spun ca s-au scapat de pete dupa ce au folosit-o…

  Die arzneilich wirksamen Bestandteile sind: Hydrochinon 5,0 g, Tretinoin 0,1 g,
  Hydrocortison 1,0 g
  Die sonstigen Bestandteile sind: Glycerolmonostearat 40-55, Hartparaffin, Macrogol, Isopropylmyristat, Lauromacrogol 400, Ascorbinsäure, Emulgierender Cetylstearylalkohol, Dünnflüssiges Paraffin, Glycerolalkanoat Natriumcetylstearylsulfat, gereinigtes Wasser.

  Multumesc!

  Monica

  • Monica,
   Nu numai ca este agresiva DAR NU TOATE PERSOANELE CARE AU FOLOSIT-O au scapat de pete, unele din acele persoane s-au ales cu efecte adverse grave. Nu poti folosi hidrocortizon mai mult de 2 saptamani fara sa ai efecte adverse grave, pe care nici macar nu le observi la inceput. Citeste te rog despre dermatita cortizonica.
   Mai mult decat atat, hidroquinona in concentratie 5% si tretinoin sunt medicamente care necesita recomandarea unui medic, nu sunt produse cosmetice!!!

 • Buna! Am fost diagnosticata cu melasma.In urma analizei celor scrise de tine despre acest subiect si a celor recomandate, te rog sa imi daca urmatorul tratament ar fi potrivit pentru combaterea melasmei:
  1.Gel exfoliant Unitone 4 Reveal, 150 ml, Isispharma-pt curatare
  2. Crema cu 12% acid glicolic Glyco-A, 30 ml, Isispharma-pt exfoliere
  3. Crema protectoare NeoTone Radiance SPF 50, 30 ml, Isispharma-protectie solara
  4. RESIST Triple-Action Dark Spot Eraser 7% AHA Lotion,Paula’s Choice- inhibitor melanina
  + o crema hidratanta.
  Multumesc!

  • Iulia,
   Nu stiu ce anume contin primul produs, dar exfoliere ai deja in Crema de la PC, e vorba de 7% AHA. Cu Resist Dark Spot Eraser si un retinoid puternic vei avea rezultate bune. SPF poti folosi orice consideri de cuviinta, verifica lista de ingrediente pentru a te asigura ca nu aplici iritanti pe ten.

 • Explicatia aceasta completa si perfecta va ajuta pe multe doamne.
  Sa fiti sanatoasa scumpa doamna. Eu am hidrochinona, acid salicilic si glicolic.
  Credeti ca pot scoate si pistruii de pe umeri si piept?

 • Buna, am citit acest articol foarte interesant atat explicatiile cat si recomandarile facute pe forum , insa as vrea sa te intreb ce varianta de tratament pot folosi pentru a estopma pistruii daca nu pot scapa de ei definitiv.

  Am trimis un mail si pe info@paulaschoise.ro dar nu am primit raspuns.

  Multumesc anticipat si astept cu nerabdare un sfat pentru acesta problema

 • Buna! Am fost recent intr-o excursie de 5 zile la ski, in fiecare zi a fost mult soare, si in combinatie cu zapada, se pare ca efectul a fost puternic incat m-am ales cu pete maronii pe frunte si pielea de desaupra buzelor, desi am folosit dimineata spf 50 din abundenta de la Paula’s choice (Resist Youth extending hidrating fluid spf50). In timpul vacantei, ca masura de precautie, am intrerupt folosirea bha, am utilizat doar o cantitate mica de ser antioxidant cu retinol 0.3% (skin balancing) impreuna cu crema hidratanta de noapte. E prima data cand imi apar pete solare, desi in anii trecuti nu aplicam constant creme cu spf nici macar vara. Am inceput utilizarea exfoliantilor bha de prin decembrie insa nu chiar seara de seara, de asemenea si retinol, cel din serul antioxidant. Ei sunt cauza sensibilizarii tenului meu sau lotiunea cu spf nu a fost eficienta in cazul meu? Ce solutie ar fi cea mai buna pt petele acestea recente?

  • Dora,
   Nu este din cauza folosirii ingredientelor active, se datoreaza soarelui puternic. La o altitudine mare reaplicarea produsului cu SPF este necesara, iar folosirea balsamului de buze cu SPF constant este necesara pentru ca in timpul zilei consumam lichide si alimente, iar acestea indeparteaza produsul cu SPF. Nu stiu daca ai folosit casca, caciula sau ochelari pentru schi, acestea pot indeparta protectia solara. De asemenea transpiratia duce la indepartarea protectiei solare.
   Pentru aceste pete recente incearca Resist 25% Vitamin C, varianta mini produs, aplica in strat foarte subtire. Fiind recente ai toate sansele sa se estompeze repede. Bineinteles exfoliantul si retinolul te vor ajuta foarte mult.
   Pe viitor ia toate masurile de prevenire a aparitiei petelor si neaparat foloseste un SPF mineral, rezistent la apa. Este mult mai eficient la ski si la mare. Petele pot aparea oricand pe parcursul vietii, din foarte multe motive cum ar fi: sarcina, anumite medicamente, protejarea insuficienta sau anumite conditii cu totul neasteptate.
   In noiembrie am calatorit in Guatemala. La o temperatura de 28 de grade, cu protectie solara aplicata si reaplicata, in timpul unei calatorii cu barca am suferit o arsura solara superficiala pe decolteu. Purtam un colier mic la gat, am transpirat, soarele a fost puternic si cantitatea de radiatii ajunsa pe piele a fost foarte mare din cauza reflexelor din apa, iar colierul cred ca a sters protectia solara din zona respectiva. Seara pielea din jurul colierului era foarte rosie, iar acum mai am o mica pata maro care in cateva luni va fi estompata complet.

 • Buna ziua! De multi ani ma chinui cu o boala de piele,Vitiligo.Am folosit tot ce se putea dar pana la urma m-am lasat pagubasa.Ma intereseaza daca exista o crema pt decolorare,adica pt albire completa,acum s-a extins si pe barba,ochi,peribucal,sunt dispusa sa folosesc orice crem care da rezultate,folosesc crema cu protectie maxima dar…asta este evolutia bolii.Va multumesc si astept raspuns!

  • Geanina,
   Imi pare foarte rau sa te dezamagesc, din pacate nu exista nici un produs cosmetic care sa iti albeasca pielea atat de mult incat sa arate cat de cat asemanatoare ca nuanta cu zonele unde exista depigmentarile cauzate de vitiligo.
   Nu exista tratament pentru vitiligo insa exista mai multe solutii propuse pentru a incetini depigmentarea si pentru a repigmenta zonele care au pierdut pigment. Exista o solutie propusa pentru depigmentarea zonelor neafectate de vitiligo, insa se recomanda doar in cazurile in care vitiligo a afectat aproape tot corpul si are efecte adverse serioase printre care sensibilitate extrema la lumina solara.
   Te rog citeste cu mare atentie acest articol, sper sa iti fie de folos: http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/vitiligo/basics/definition/con-20032007Te rog să citești cu atenție articolele de pe acest blog și comentariile (folosește motorul de căutare din partea dreapta, sus), pentru majoritatea întrebărilor tale există deja un răspuns scris. Te rog să îmi scrii așa cum ți-ai scrie ție (reclamele, sfaturile impertinente și altele de genul nu vor fi aprobate).

Comentariul tău va fi aprobat atunci când voi avea răspunsul potrivit întrebării tale și timpul necesar pentru a-l scrie. Din lipsa de timp nu voi răspunde întrebărilor care cer analiza listei de ingrediente a produselor cosmetice.

Pentru recomandări și întrebări despre produsele Paula's Choice te rog scrie mail la info@paulaschoice.ro.

Mulțumesc pentru înțelegere. Multă sănătate!

Scrie un comentariu

Toate drepturile asupra conținutului sunt rezervate Pasagera.ro. Reproducerea informațiilor de pe site este strict interzisă și pedepsită conform legii drepturilor de autor.