Protecţie solară – important de ştiut
Pielea este afectată în mod negativ de soare din primul moment în care este expusă la lumina naturală.
Chiar şi într-o zi noroasă razele soarelui sunt prezente şi afectează pielea. Dacă staţi la umbră sau purtaţi o pălărie de soare sunteţi protejat doar de anumite radiaţii solare, nu de tot spectrul solar.
Suprafeţe de gen: apă, ciment, zăpadă şi iarbă reflectă razele, iar pielea este afectată de şi mai multe radiaţii. Altitudinea poate fi un factor: cu fiecare 1000 de metri în altitudine, creşte nocivitatea soarelui cu 4%. Intervalul de timp în care soarele este cel mai nociv este 10 am şi 2 pm.
Dacă folosiţi mai multe produse cu SPF (de exemplu cremă SPF 25 şi fond de ten SPF 15) este important de ştiut că protecţia totală pe care v-o oferă produsele nu este egală cu suma lor, SPF-ul se măreşte însă per total. Produsele cu SPF trebuie aplicate ultima dată pe piele/ten, în cantitate generoasă şi trebuie aplicate cu 20 de minute înainte să ieşiţi din casă, substanţele au nevoie de timp să se activeze ca să vă protejeze – aceasta este cheia pentru a vă proteja cu adevărat.
Cât de protejaţi sunteţi depinde nu numai de factorul de protectie (SPF) şi de ingredientele necesare pentru protecţia de UVA ci şi de cât de mult produs aplicaţi. Cu cât creşte SPF-ul cu atât sunt şanse ca produsul aplicat să lase o peliculă albă pe faţă, care nu se vede prea mult în realitate, dar în fotografii faţa poate apărea cu două tonuri mai deschisă.
Substanţele necesare pentru a oferi protecţie solară pot provoca iritații şi pot bloca porii, în articolul despre ingrediente am detaliat acest subiect. Orice produs aplicat după ce aplicaţi SFP-ul îi reduc acestuia din urmă din eficacitate.
Cel mai mare ajutor împotriva ridurilor este dat de un produs cu factor de protecţie.
Cu cât trece timpul de la momentul aplicării produsului, cu atât acesta vă protejează mai puţin datorită faptului că pielea transpiră sau produce sebum, sau pur şi simplu datorită faptului că vă atingeţi cu mâna pielea protejată (faţă sau corp).
După data de expirare înscrisă pe produs pielea nu mai beneficiază de nici o protecţie. Ca o regulă generală, după 12 luni de la deschiderea produsului cu SPF acesta nu mai protejează corect pielea.
Bibliografie
Skin Pharmacology and Physiology
British Journal of Dermatology
The Original Beauty Bible, Paula Begoun
Journal of the American Academy of Dermatology
Buna pasagera
Sunt foarte interesata de blog ul tau.Imi plac explicatiile tale clare si de baza.
Doresc sa te intreb care crezi tu ca este o crema buna pt protectie solara ,ce marca si daca atunci cand folosim crema pt protectie solara, mai tb folosita si crema de zi? daca da,….Ordinea sa inteleg ca ar fi crema solara peste crema de zi?
Multumesc
Buna Ana,
Iti multumesc pentru interes in primul rand, nu poate decat sa ma bucure faptul ca explicatiile mele sunt clare si folositoare.
Din punctul meu de vedere, o crema buna pentru protectie solara este o crema care contine ingredientele necesare pt a proteja de soare titanium dioxide, zinc oxide, avobenzone (denumit si butyl methoxydibenzyl methane), tinosorb si/sau ecamsule (unul sau mai multe dintre ele) si de asemenea contine ingredientele necesare hidratarii pielii: antioxidanti, ingrediente skin identical, ingrediente cell communicating si anti – iritanti. Am scris despre hidratare aici.
Am postat o lista cu produse care indeplinesc aceste conditii aici.
Daca folosesti o crema cu spf si care are ingredientele necesare pentru hidratare nu mai este nevoie sa folosesti „crema de zi”, iar in cazul tenului gras este indicat sa se evite folosirea prea multor produse pentru a nu incarca si mai mult tenul. Dar daca folosesti o „crema de zi” si o crema cu SPF separat, neaparat trebuie sa aplici crema cu SPF ultima data pentru a evita dizolvarea substanteler active in apa continuta de celelalte produse aplicate.
Am pus „crema de zi” in ghilimele pentru ca nu folosesc acest termen, de fapt cremele se impart pe categorii in functie de ingrediente. (despre crema de zi – crema de noapte).
Buna in primu rand iti multumesc ca impartasesti cu noi cunostiinte tale inca nu inteleg nimic,sunt derutata de atatea denumiri prescurtari pentru nu stiu ce ingrediente sau mai stiu ce de genu AHA BHA etc!Incerc sa citesc cu atentie sa inteleg tot ce ne inveti legat de creme dar sper ca pe viitor sa invat ceva,am o mica intrebare am o crema de la Roche-Posay 30 spf UVB+UVA(Anthelios AC) fara parfum fara parabeni rezistenta la apa din pacate nu am toate incredientele pt ca este un esantion si de asta ti-as multumi daca mi-ai spune daca este buna sa stiu daca sa cumpar sau nu crema!PWP
Buna Nicoleta,
Produsul despre care ma intrebi este analizat pe blog, sunt peste 250 de articole care sper ca iti sunt de ajutor.
Corina, daca aplic mai intai crema hidratanta si apoi crema cu SPF, crema cu SPF va mai fi la fel de eficienta ca atunci cand as aplica-o direct pe pielea curata? Eu stiam ca mai intai se aplica SPF-ul pentru eficacitate maxima si abia apoi crema hidratanta sau nutritiva, dupa caz, si machiajul propriu zis…
Buna Dianna,
Este chiar un medic cel care sustine teoria care o spui mai sus si din pacate nu este adevarata. Dar o sa scriu un subiect intreg despre asta maine.
Chiar as vrea si te rog sa scrii un articol pe tema aceasta pentru a lamuri putin lucrurile… Cu atatea produse, incep sa incurc ordinea corecta a aplicarii acestora…, dar nu aceasta este problema; ideea mea este ca daca produsele cosmetice nu sunt aplicate corespunzator, intr-o ordine corecta, nu cred ca mai sunt eficiente… nu-i asa?
Buna Diana,
Ai dreptate, trebuie sa existe o ordine, dar ordinea lor (curatare, exfoliere, hidratare) este bine descrisa in articolele despre ingrijirea a tenului. O sa scriu insa despre SPF astazi.
[…] Iată câteva din categoriile/articolele utile găsite la Pasagera: Rutina zilnica Protectie solara Lista cu produse demachiante/curatare Lista cu produse hidratante cu SPF Și multe […]
bună, am citit ca titanium dioxide, simethicone, zinc oxide sunt utile ca factor de protecţie UVA şi UVB în produsele de protecţie solară sau în creme şi compoziţii de machiaj si că oferă un FPS de 20, vroiam sa+m ispui tu ce cunostinte ai legat de acest subiect, multumesc!
Buna Nana,
In primul rand factorul de protectie este dat de concentratia ingredientelor care asigura protectia solara si este clar specificat pe ambalajul produselor (produse cosmetice sau pentru machiaj).
Citeste te rog articolele: Ingredientele produselor cu factor de protecţie, Cum alegem un produs care să ne protejeze de soare , Soarele si impactul lui asupra pielii.
Atentie: Simethicone nu este un ingredient care asigura protectie solara, este un ingredient obtinut in urma combinatiei dimethiconului (un silicon) cu silica si este folosit pentru a reduce spumarea.
Nana, este vorba de un ingredient „agregat” (daca pot spune asa, adica un amestec din aceste trei ingrediente )care, teoretic, in concentratie de 10% poate conferi SPF 20. Nu lasa urme albe pe piele datorita modului in care este procesat. Cum spunea si Pasagera, simethicone nu are rol de factor de protectie, el vine „:la pachet” cu filtrul fizic.
Buna!
As avea o intrbare cu privire la aplicarea unor creme de protectie solara cu SPF ridicat (45, 55) in perioadele de iarna de pilda….mai exact, exista vreo contrainducatie ca in perioadele din an in care soarele nu e asa puternic sa nu fie folosite creme atat de protectoare? Am citit articolele tale despre protectie solara si undeva scriai ca, daca e un produs e bine formulat se poate folosi tot timpul anului. Apoi am citit ca iarna nu se folosec creme care sunt water resistant. De aici inteleg ca ele pot avea si protectie SPF 55, dar sa nu fie water resistant ca sa poata fi apliocate iarna? Eventual ma poti lamuri de ce sunt contraindicate cele water resistant iarna?
Multumesc!
Buna Roxana,
La intrebarile acestea am raspuns deja. Atentie: SPF 50 este maxim, reciteste te rog articolele despre protectie solara.
Repet insa aici: poti folosi un produs care nu este water resistant tot timpul anului, dar nu este ideal. Ingredientele factor de protectie sunt un rau necesar, am explicat de ce in articolul despre alegerea produsului pentru protectie solara scris de curand.
Cele water resistant nu e bine sa fie folosite iarna pentru ca pielea nu are nevoie de ele, iar ingredientele care sunt necesare pentru a face un produs water sau very water resistant pot bloca porii. Am scris si un articol despre ingrediente.
cremele care contin Alumina sau aluminum starch octenylsuccinate sunt de evitat?
Buna Anca,
Alumina(aluminum oxide) este un ingredient folosit in cosmetice cu rol de absorbant, agent de ingrosare sau chiar agent abraziv (particule), nu este problematic pentru piele in general.
Aluminum starch octenylsuccinate este folosit cu rol absorbant, agent de ingrosare, etc, nu este problematic pentru piele in general.
mam mai uitat un pic pe net si pana la urma parca imi suna bine Aptonia SPF30 pentru corp, ca pare sa n-aiba aluminiu [despre care am gasit intre timp ca ar fi neurotoxic (?)] si oricum eu una evit antiperspirantele cu aluminiu, avand chisturi pe sani. poate ca si pe pielea corpului si a fetei o fi daunator anluminiul asta. Ce parere ai de compozitie?:
APTONIA – Conceput pentru a proteja pielea în timpul activităţilor sportive.
Compoziţie: Aqua, C12-15 Alkyl Benzoate, Diethylhexyl Maleate, Ethylhexyl Salicylate, Ethylhexyl Triazone, Diethylamino Hydroxybenzoyl Hexyl Benzoate, Dimethicone, Glycerin, Polyglyceryl-3 Methylglucose Distearate, C18-36 Acid Glycol Ester, Butylene Glycol, Bis-Ethylhexyloxyphenol Methoxyphenyl Triazine, Acrylates/Octylacrylamide Copolymer, Caprylyl Glycol, Macadamia Ternifolia Seed Oil, Polysorbate 20, Tocopheryl Acetate, Aloe Barbadensis Gel, Triethanolamine, Ethylhexylglycerin, Retinyl Palmitate, Acrylates/Vinyl Isodecanoate Crosspolymer, Butyrospermum Parkii Butter, Pongamia Glabra Seed Oil, Arachis Hypogaea Oil, Stearyl Glycyrrhetinate, Disodium EDTA, Tocopherol, Potassium Sorbate, Sodium Benzoate, Chlorphenesin, Parfum, CI 14700, CI 15985.
Iar pentru fatza Bioderma AKN Matte SPF 30, pentru ca am ten acneic si, iarasi, as vrea ceva fara alcool denaturat, fara aluminiu si non-comedogenic 🙂
Buna Anca,
Neurotoxic este un ingredient care exercita o actiune toxica asupra sistemului nervos. Nu stiu despre ce forma de aluminiu vorbesti, dar nu cunosc nici una neurotoxica. Despre ingredientele care se gasesc in antiperspirante am scris un articol, am vorbit despre mai multe forme de aluminiu prezente in acest gen de produse.
Exista foarte multe studii facute in Seattle in cadrul centrului Fred Hutchinson Cancer Research Center care arata foarte clar ca nu exista nici o legatura intre antiperspirante/deodorante si riscul de a face cancer de san. Bineintes, poti alege sa folosesti ca antiperspirant piatra de alaun naturala. Exista la fel de multe studii (citeste Studiul China) care dovedesc ca o alimentatie bazata pe proteinele animale promoveaza focarele cancerigene in corp.
Produsul despre care ma intrebi, Aptonia, protejeaza de intreaga gama de UV si e ok formulat, contine doar parfum, in concentratie neglijabila.
Nu exista o lista de ingrediente comedogenice, orice ingredient poate fi comedogenic pentru un anumit tip de piele, poti stii daca un ingredient este comedogenic sau nu doar daca il aplici pe pielea ta.
Buna, Corina!
Am o intrebare, sper sa nu fie prosteasca: din cate stiam, razele soarelui ajuta la producerea vitaminei D, care la randul ei fixeaza calciul in oase. Dar daca noi impiedicam total radiatiile prin aplicarea riguroasa a cremelor cu factor de protectie solara, cum se va mai realiza acest proces?
Multumesc.
Buna Elena,
Nici un produs cosmetic nu protejeaza de 100% din razele solare. In plus vitamina D se poate lua ca supliment suplimentar.
ce parare ai despre acest produs? ma gandesc sa il comand, am un ten gras cu tendinte acneice si am inceput sa iau vitamina A, deci se impune o protectie solara potrivita tenului meu….
http://www.iherb.com/Eucerin-Daily-Protection-Moisturizing-Face-Lotion-Sunscreen-SPF-30-Fragrance-Free-4-fl-oz-118-ml/45784
Buna Adina,
E ok produsul, nu contine iritanti. Daca tolerezi filtrele chimice din compozitia lui e bun.
Protectia solara nu este necesara in cazul in care iei vitamina A, este necesara in fiecare zi din an, indiferent de ce anume aplici pe piele sau ce suplimente alimentare consumi.
Bună ziua şi felicitări pentru site.
Oare mă poţi ajuta şi pe mine? Caut o remă cu protecţie solară pentru tenul acneic. Nu am posibilitatea să-mi comand din străinătate, iar din România am văzut că ai recomandat ceva de la Nivea. O s-o încerc. dar vreasu să mai ştiu ceva. Crema asta e bună pentru mine? http://www.sfatulmedicului.ro/produs-medical/crema-protectie-solara-spf-50_3914
mulţumesc
Buna Uma,
Din pacate nu stiu ce tip de ten ai si nici ce compozitie are crema respectiva, iar daca este buna sau nu pentru tine nu pot ghici.
Buna, Corina!
S-ar putea ca acea crema sa fie fix aceasta :
http://www.cosdna.com/eng/cosmetic_502234067.html
Buna Simona,
S-ar putea, dar nu pot sti cu siguranta, mai ales ca o lista de ingrediente actuala, de pe ambalaj este cea mai relevanta.
Buna Corina…spune-mi te rog ce parere ai despre articolul urmator referitor la legatura dintre folosirea cremelor cu factor de protectie solara si cancerul de piele :
http://www.unica.ro/detalii-articole/articole/creme-protectie-solara-periculoase-6007.html
Multumesc
Buna Ella,
Nu sunt de acord cu afirmatiile facute in acel articol. EWG nici macar nu isi bazeaza afirmatiile pe studii oficiale. Citez de pe site-ul EWG: ‘Yet this information frequently relies on data obtained from many sources, and accordingly, EWG cannot guarantee the accuracy of the information provided or any analysis based thereon.’
Mai mult decat atat, afirmatiile despre parfum cum s-ar comporta ‘ca nişte hormoni artificiali, afectând fertilitatea la adulţi şi dezvoltarea organelor sexuale la copii.’ sunt aberante.
Bineinteles fiecare crede ce doreste.
Buna! Imi place foarte mult blog-ul tau pe care l-am descoperit doar de cateva zile insa nu ma pot opri din citit 🙂 Ma intrebam daca imi poti recomanda o crema de soare pentru ten gras cu protectie minerala. Multumesc mult:)
Buna Ioana,
Incearca Paula’s Choice Hydralight SPF 30.
Buna! nu am stiut unde sa adresez aceasta intrebare, insa mi-ar placea sa stiu parerea ta despre bratarile care „masoara” nivelul de radiatii UV. Am vazut prin diverse oferte, acum si la cineva care si-a luat de la Oriflame. Sunt din cauciuc si au niste buline cu smiley, acestia iti arata care este nivelul de radiatii in functie de locul unde esti. Ma tenteaza sa imi iau si eu una, insa sunt sceptica daca acestea chiar indica corect nivelul de radiatii.
Multumesc.
Tina,
Buna intrebare, din pacate nu am raspuns, dar o sa ma documentez. Insa am si eu o intrebare pentru tine: cu ce te ajuta aceasta bratara?
De exemplu pentru mine nu conteaza care este nivelul de radiatii, eu tot SPF in cantitate corecta aplic in fiecare dimineata si ma feresc de soare.
Aplic protectie solara, insa nu as petrece prea mult timp intr-un loc unde as vedea ca nivelul de radiatii solare e maxim. Oricum m-am gandit mai bine si nu o sa cumpar o astfel de bratara din simplul motiv pentru ca nu am incredere ca masoara corect. De altfel cand am de mers in oras o sa aleg locurile mai umbrite de copaci ci nu cele in plin soare :)… iar la mare, palarie si umbrela atunci cand nu sunt in apa.
Draga Pasagera, indraznesc sa iti adresez si eu o intrebare
Vorbim mereu despre raul provocat de razele soarelui asupra tenului, dar ma intreb daca nu cumva si statul in fata calculatorului 7-8 ore pe zi nu are un efect dezastruos asupra pielii, in sensul ca toate aceste device-uri ar putea afecta sanatatea si tineretea pielii asemenea unei iradieri
Ma adresez tie in speranta ca poate ai intalnit pe undeva asemenea informatii si ai putea sa le impartasesti cu noi, deoarece eu nu am gasit nimic pana acum (ceea ce poate fi in sine o veste buna)
Multumesc frumos,
Maria, new fan of yours 🙂
Maria,
Ecranul computerelor si laptopurilor (si televizoarelor) din zilele noastre sunt LED, LCD sau Plasma. Acestea nu emit radiatii care ar putea fi daunatoare pielii.
Emit lumina si caldura, dar nu emit radiatiile UV daunatoare pielii. Aparatele electronice emis si frecvente radio, care nu sunt daunatoare pielii.
Toate aceste aparate sunt testate si trebuie sa indeplineasca anumite reguli de manufacturare pentru a putea fi folosite in siguranta, fara a afecta sanatatea persoanelor care le foloseste.
Multumesc frumos pt raspuns si pt interes
Maria
Buna! Am si eu o curiozitate. Am inteles ca ultimul produs cu SPF aplicat pe ten este luat in considerare, insa daca peste fondul de ten cu SPF aplic pudra (care n-are factor de protectie), inseamna ca nu voi mai fi deloc protejata de radiatii? Multumesc!
Aleka,
Uite: https://pasagera.ro/sfaturi-de-aplicare-a-produselor-protectie-solara.html.
Pudra nu afecteaza protectia solara aplicata pe ten.
Buna ziua,
Mi-ar placea sa am parerea dumneavoastra despre crema solara daylong actinica ce are la baza ingredientele urmatoare:
bis-ethylhexyl-oxyphenol methoxyphenyl triazine,
Ethylhexyl triazone,
Isoamyl p-methoxycinnamate,
Methylene bis-benzotriazolyl tetramethylbutylphenol,
Butyl methoxydibenzoylmethane,
Propylparaben,
Methylparaben,
Excipiens.
Se spune ca o singura aplicare pe zi este suficienta daca nu exista contact cu apa. Asa sa fie?
Multumesc mul!
O zi buna!
Larisa,
Ce SPF este scris pe acest produs. Daca are SPF 30 si aplici in strat generos, iar expunerea ta la lumina solara este mai mica de 3 ore pe zi atunci da, poti aplica o data pe zi. Uite articol complet: https://pasagera.ro/sfaturi-de-aplicare-a-produselor-protectie-solara.html
Buna,
Ai putea sa ma ajuti cu o recomandare de crema cu protectie solara pentru copilasi? Fata mea are 1 an si 3 luni.
Ce zici de aceste ingrediente?
Ingrediente: Aqua, Glycine Soja Oil*(ulei din soia), Titanium Dioxide, Caprylic/Capric Triglyceride, Polyglyceryl-3 Ricionoleate, Glyceryl Oleate, Butyrospermum Parkii Butter*(unt de shea), Glycerin, Punica Granatum Extract *(extract de rodie), Hippophae Rhamnoides Extract*(extract de catina alba), Olea Europaea Leaf Extract*(extract din frunze de maslin), Olea Europaea Oil*(ulei de masline), Simmondsia Chinensis Oil*(ulei de jojoba), Oenothera Biennis Extract*(extract de luminita), Hippophae Rhamnoides Oil*(ulei de catina alba), Oriza Sativa Bran Oil (ulei din tarate de orez), Glycyrrhiza Glabra Extract (extract de lemn dulce), Mica, Tocopherol (vit. E), Macadamia Ternifolia Oil (ulei din nuci de Macadamia), Parfum(din uleiuri esentiale naturale). *agricultura organica
Este Crema bio protectie solara minerala bebe si copii FPS45 – Eco Cosmetics (nu am vrut sa pun link sa nu crezi ca este reclama). Este destuuul de scumpa, de asta nu as lua-o fara recomandarea ta. Caut ceva cat mai natural, cu cat mai putini compusi daunatori.
Am mai vazut unul cica bio de la ei, dar avea Aluminiu si am sarit.
Irina,
Parfumul, indiferent daca este din esente naturale sau nu, nu are ce cauta intr-un produs destinat bebelusilor pentru ca este extrem de iritant.
Mai mult decat atat, acest produs are ca ingredient de protectie solara doar titanium dioxide, care nu ofera protectie solara completa: https://pasagera.ro/ingredientele-produselor-cu-factor-de-protectie.html. Mai cauta, dar mare mare atentie la ingredientele naturale din compozitie, sunt o gramada de ingrediente naturale care pot fi extrem de iritante pentru piele, de exemplu uleiurile estentiale, menta, camfor, etc. Doar pentru ca este natural nu inseamna ca este safe pentru piele.
Buna,
Iti multumesc din suflet. Te rog mult recomanda-mi o crema cu SPF mare pentru 1 an si 3 luni. AM incredere mare in tine.
Multumesc.
Irina,
Pentru ten alege Bioderma ABCDerm SPF 50 si pentru corp alege http://www.paulaschoice.ro/skin-care/moisturizers-with-spf/extra-care-non-greasy-sunscreen-spf-50.html.
Nu contin ingrediente naturale, sunt doar variantele propuse de mine.
Multumesc mult. Nu imi prea place alumina aia din compozitie de la Bioderma. Am auzit multe lucruri neplacute despre aluminiu. Ce zici?
Irina,
Am scris despre aluminiu. Eu zic ca sunt mult prea multe ingrediente despre care se scrie aiurea si ca deja nimeni nu mai stie ce sa creada. Personal citesc doar jurnale medicale, pentru ca daca as citi si as crede tot ce se scrie pe internet cred ca as arunca toate produsele pe geam si apoi m-as arunca si eu dupa ele pentru ca oricum nu as mai trai la cate asa zise ‘toxice’ si ‘cancerigene’ aplic pe piele si mananc.
Buna Pasagera.Ce crema cu SPF imi recomanzi ? Mentionez ca am un ten gras si predispus la acnee .Multumesc frumos .
http://www.paulaschoice.ro/skin-care/moisturizers-with-spf/skin-balancing-ultra-sheer-daily-defense-spf-30.html
Draga Pasagera,
Te mai deranjez (sper ca nu foarte tare :D) cu 2 intrebari.
Mi-am dat seama recent ca pe maini si buze folosesc produse cu spf cu filtru chimic si nu astept aproape niciodata 20 de minute dupa ce aplic crema de maini/balsamul de buze inainte de a iesi din casa. Sunt cam ultimele lucruri pe care le fac inainte sa ies, pentru ca ma spal mereu pe maini in cele 20 de minute dinainte de a iesi din casa, ma spal pe dinti, mananc, beau apa… nu prea pot sa fac astea cu crema pe maini si cu strugurel cu spf pe buze. Si nu port ruj mat. Am observat alunite proaspete pe maini si pe buze, adica aparute in ultimii ani. E vreo solutie? Sau doar sa folosesc filtru fizic?
Si a doua intrebare: Pot sa mut o parte din crema/spray-ul cu spf din recipientul original intr-un recipient mat mai mic (pe care sa-l pot cara dupa mine pt reaplicare pe maini, de exemplu) sau isi pierde eficacitatea in contact cu aerul, in timpul transferului? Sau difera raspunsul in functie de ce fel de ingrediente contine?
Multumesc!
Foloseste filtre minerale. Da, poti transfera dintr-un recipient in altul fara ca produsul sa fie afectat (ma refer la SPF, nu la produse care contin ingrediente extrem de sensibile la lumina si aer cum ar fi retinolul). Asigura-te ca ai sterilizat ambalajul cel nou inainte de folosire (cu alcool este suficient) si fa transferul seara, la lumina artificiala. Incearca sa expui formula cat mai putin aerului si luminii.