Uleiuri vegetale – uz cosmetic

Factorul natural de hidratare (NMF) este denumirea dată unei categorii de compuşi solubili în apă care se găsesc doar în stratul corneum (superior) al pielii. Aceşti compuşi absorb apa din atmosferă şi o combină cu apa pe care o conţin deja, astfel stratul corneum se menţine hidratat. Produsele cosmetice care conţin compuşii NMF ajută la stabilizarea şi menţinerea matricei intercelulare a pielii. Acest ajutor previne iritaţiile de suprafaţă să pătrundă adânc în piele, previne pătrunderea bacteriilor adânc în piele şi ajută pielea să îşi întărească sistemul imunitar şi cel reparator. Împreună cu un conţinut echilibrat de lipide, NMF îmbunătăţesc textura pielii, fiind emoliente pentru toate tipurile de ten.

Compoziţia uleiurilor vegetale este diferită, dar sunt compuşi în mare parte din acizi graşi (oleic, linoleic, linolenic, palmitic, stearic,  care sunt împărţiţi pe grupe: omega 3 , omega 6, omega 9). Unele uleiuri au în compoziţia lor substanţe care le dau proprietăţi antioxidante (ex: vitamina E ) şi anti-iritante, sau pot fi chiar ingrediente de tip cell-communicating. Acidul care face ca un ulei să fie ingredient de tip cell communicating este gamma linolenic acid (GLA) şi face parte din grupa Omega 6. În listă am scris şi concentraţiile acestui acid în uleiurile respective.

Pentru că acizii graşi sunt ingrediente de tip Skin Identical, toate uleiurile pe care le conţin au aceleaşi proprietăţi ca şi aceste ingrediente.
În funcţie de compoziţia lor, uleiurile au diferite proprietăţi astfel:

AO=Antioxidant   AI= Anti – iritant     CC=Cell Communicating      CO=Concentraţia de acid oleic

Denumire AO AI CC CO Traducere
apricot kernel oil 60% sâmburi de caise
argan oil X 45% argan
avocado oil X 60% avocado
black currant oil X 17% 10% coacăze negre
borage oil X 24% 17% limba mielului
canola oil
(rapeseed oil)
X 61% rapiţă
camellia oil X 80% seminte de ceai
carrot oil morcov
corn oil X 30% porumb
cotton seed oil X X 18% seminţe de bumbac
cranberry seed oil X 25% seminţe de merişor
evening primrose oil X 9% 10% luminiţa serii
flax / linseed oil X 20% in
grapeseed oil X 20% sâmburi de strugure
hazelnut oil 75% alune de pădure
hemp seed oil X 1-4% 12% cânepă
jojoba oil X 12% jojoba
kiwi seed oil X sâmburi de kiwi
macadamia nut oil X 60% nuci de macadamia
olive oil X 75% măsline
palm oil X 40% palmier
peach kernel oil 60% sâmburi de piersică
plum kernel oil 70% sâmburi de prună
pomegranate oil X rodie
rose hip oil X 15% măceşe
safflower oil X X 70% şofrănel
sesame oil X 42% susan
shea butter unt de shea
soybean oil X 23% boabe de soia
sunflower oil X X 16% floarea soarelui
sweet almond oil X 62% migdale dulci
wheat germ oil X 15% germeni de grâu

În afară de uleiurile de bază din lista de mai sus, în industria cosmetică se mai folosesc şi castor oil (ulei de ricin), coconut oil (ulei de nucă de cocos) amândouă sunt emoliente, dar fiecare are alte proprietăţi particulare.

Uleiul de ricin are proprietatea de a forma o peliculă solidă la suprafaţa pielii atunci când se usucă pe piele, de aceea nu recomand să aplicaţi acest ulei pe ten în forma lui pură. În produsele de curăţare nu are această proprietate.

Uleiul de nucă de cocos se solidifică la temperaturi scăzute. Nici acest ulei nu recomand să fie aplicat pe tenă în formă pură, dar pentru păr este excelent.

Red raspberry seed oil (ulei de sâmburi de zmeură) este un potenţial antioxidant, şi anti-bacterian, dar în acelaşi timp poate fi iritant pentru anumite persoane.

Aceasta este o scurtă listă cu cele mai folosite uleiuri vegetale şi proprietăţile lor. Puteţi folosi uleiurile pentru hidratarea pielii sau pentru demachiere.

În afară de beneficiile pe care le pot aduce pielii (şi părului) mai trebuie să ştiţi următoarele:

 • Aceste proprietăţi ale uleiurilor au fost testate în laboratoare în condiţiile în care uleiurile erau de cea mai bună calitate; concentraţiile de substanţe pe care le conţin pot diferi foarte mult şi depind de calitatea produsului din care se extrage uleiul, de procesul de obţinere al uleiului (presat la rece sau nu, macerare, etc), de zona din care provine, dacă este organic sau nu, de condiţiile de păstrare.
 • Cele mai multe dintre aceste uleiuri râncezesc după maxim 6 luni de la deschidere, unele mai devreme, altele mai târziu.  (ex: Jojoba oil este un ulei care nu râncezeşte niciodată, însă se transformă în ceară la temperaturi scăzute.)
 • Nu este nevoie să ştiţi cât de repede râncezeşte un ulei, important este să îl păstraţi în condiţii cât mai bune: în sticle închise la culoare, cu capac bine închis, departe de lumină, la temperaturi scăzute, ingredientele antioxidante, skin identical şi cell communicating după cum am mai spus sunt instabile când sunt expuse la lumină şi aer. Dacă nu scrie pe etichetă în cât timp râncezeşte puteţi să vă daţi seama singuri, se tulbură şi miroase a rânced, iar aplicarea lui pe piele nu este indicată. Uleiurile vegetale pot fi păstrate în frigider pentru prelungirea termenului de valabilitate, mai putin jojoba și avocado.
 • Nu folosiți pe ten uleiuri pentru gătit (ex: floarea soarelui). Achiziționați uleiuri destinate uzului cosmetic.
 • Vă sfătuiesc să cumparaţi uleiurile în sticle cât mai mici pentru a avea timp să le folosiţi înainte să râncezească. Păstrați uleiurile în sticlele lor în frigider, transferați o cantitate de 10-30 de ml într-o altă sticlă pe care o păstrați la temperatura camerei pentru a o folosi zilnic.
 • O combinaţie de uleiuri cu diferite proprietăţi este excelentă seara, aplicat pe tenul puţin umed (doar în cazul în care uleiul este folosit imediat după curățarea tenului, fara a aplica alte produse înaintea aplicării lui). Dacă folosiţi şi o cremă hidratantă, aplicaţi întâi uleiul apoi crema. Puteți chiar să combinați ulei/uleiuri cu crema hidratantă, atenție însă la termenul de expirare al uleiului.
 • Pentru tenul gras și mixt vă recomand să folosiţi uleiuri „uscate” – ele intră repede în piele, iar dimineaţa tenul nu are exces de sebum. Aceste uleiuri sunt cele care au o concentraţie cât mai mică de acid oleic (ex:black currant oil, jojoba oil, borage oil, cranberry seed oil, evening primrose oil, grapeseed oil, hemp seed oil, rose hip oil, soybean oil, sunflower oil, wheat germ oil, pomegranate oil).
 • Pentru tenul uscat puteţi folosi uleiurile “uscate” în combinaţie cu cele mai emoliente (ex: sesame oil, apricot kernel oil, argan oil, avocado oil, hazelnut oil, safflower oil, sweet almond oil, camellia oil, plum kernel oil, peach kernel oil, macadamia nut oil)
 • Dacă nu doriţi să folosiţi uleiuri în această formă, vă puteţi orienta spre produse cosmetice care să le conţină, există avantajul rezistenţei mai mari în timp a produsului deoarece conţine conservanţi şi avantajul de a conţine ulei de calitate de origine controlată. Şi produsele cosmetice care conţin uleiuri trebuie să fie ambalate corespunzător în tuburi şi sticle opace.
 • Wheat germ oil (ulei de germeni de grâu) este un conservant natural într-o combinaţie de uleiuri datorită concentraţiei mari de vitamina E.

Despre uleiurile esenţiale citiţi aici.

Bibliografie
www.herbmed.org;
Phytotherapy Research
European Journal of Drug Metabolism and Pharmacokinetics,
Clinical Geriatric Medicine
Progressive Lipid Research
Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology
Journal of Investigative Dermatology
British Journal of Dermatology
Skin Pharmacology and Physiology
Free Radical Research
Journal of Lipid Research
Biochemical and Biophysical Research Communications
British Journal of Dermatology
Dermatology
Dermatologic Therap
Cosmetic Dermatology – Cosmeceuticals
Journal of Investigative Dermatology
International Union of Pure and Applied Chemistry (IUPAC)

454 comentarii

Scrie un comentariu
 • multumim pt toate postarile folositoare!
  m-am intrebat adesea: cum sa ne putem uleiuri pe fata daca avem tenul normal sau mai rau mixt? am auzit multe lume care face asa, dar nu trebuie sa clatim apoi fata? uleiul nu ar bloca porii?
  eu folosesc decat ulei de migdale dulci sub ochi, pe pielea putin umezita, am auzit ca pe pielea uscata mai rau ar face decat bine.
  la multi ani de 8 martie tie si tuturor cititoarelor!!

  • Buna Rox,
   In cazul tenului normal sau gras uleiurile se folosesc in acelasi fel ca si pentru tenul uscat: aplicate cateva picaturi pe fata umeda. Diferenta este ca tenul gras (doar cel gras) are tendinta de a acumula acizii grasi prezenti in uleiuri si in combinatie cu sebumul pot bloca porii si implicit pot forma pustule. De aceea, pentru tenul gras cel mai bine, si cu cel mai mic risc de blocare al porilor, se folosesc uleiurile care au o concentratie cat mai mica de acid oleic (mica inseamna sub 20%). Ar trebui sa scrie pe eticheta concentratia pentru ca ea depinde de mai multi factori, dar pentru orientare puteti folosi si wikipedia. Ca sa va dau un exemplu: uleiui de argan are 42.8 % acid oleic, pentru un ten gras cu tendinte acneice, acest ulei nu este recomandat. Am vazut insa ulei de argan limpede ca apa, care era presat la rece si apoi dublu rafinat, combinat cu alte substante pentru a-i da aspect si miros placut. Nu cred ca acela mai avea 42% acid oleic, dar puteti oricand sa intrebati producatorul, sunt obligati sa va raspunda.
   Pentru par eu am folosit toate uleiurile (si cand l-am avut gras si mai ales acum cand e normal) si nu am avut probleme.
   Uleiul se foloseste pe pielea umeda pentru ca se absoarbe mai repede in piele, nicidecum apa nu ii influenteaza calitatile, el nu face rau pe pielea uscata.

 • Buna! Am 26 ani vreau sa stiu care este cel mai bun ulei pt pielea din jurul ochilor? Acum mi se formeaza ridurile de expresie si oscilez intre o crema si un ulei natural. Tenul imi este mixt uscat in jurul gurii si putin pe barbie iar in rest este gras cu tendinte acneice. (mai e cineva cu ten ca al meu?) Plus daca mai imi poti recomanda un demachiant sau un gel de spalare a fetei ? Multumesc

  • Daca citesti posturile mele despre hidratare o sa iti dai seama ca nu exista cel mai bun ulei pentru pielea din jurul ochilor, ci ca acea piele are nevoie de mai mult decat un ulei. Daca totusi vrei sa folosesti doar uleiuri cel mai bine incerci o combinatie de 2 sau 3. Nu ai spus cum este pielea ta in jurul ochilor, dar din articolul meu reiese clar ce combinatii ai putea sa faci, totul depinde de preferinte. Citeste si posturile de demachiere si spalare pe fata. Am un review la un produs de spalat pe fata, e bun si pentru tenul gras, iar pentru demachiere poti incerca Boots Expert Sensitive Lotion. Neaparat foloseste demachiant bifazic pentru ochi daca te machiezi.

 • Eu de ceva timp ma dau seara cu ulei de samburi de struguri, dar recent mi-am luat unul de catina alba (tot din samburi cred) si imi fac un mix de vreo 15-20 ml ulei de samburi de struguri si vreo 10 picaturi de catina alba. Am citit multe lucruri buna despre el, dar vad ca tu nu ai zis nimic de el (deci sigur e ceva in neregula cu el). Mixul il tin intr-o sticluta din sticla (cu pompita) peste care am lipit o banda adeziva colorata si il tin in baie intr-un dulapior dar am observat ca intr-o saptamana rancezeste, si nu inteleg de ce ca nu are contact cu lumina naturala.

  • Buna Raluca,
   Nu am scris de uleiul de catina pentru ca am observat ca la noi acest ulei este foarte ciudat in sensul ca se recomanda de catre producatorii romani ca acest ulei sa fie folosit cu precautie pe piele. Uleiul sea buckthorn (catina) pe care il cunosc eu si despre care vorbesc toate jurnalele medicale este un ulei care nu are interdictii in aplicarea pe piele, dar care inca nu are foarte multe teste in aplicarea locala. Pana acum au testat si dovedit ca ar avea potential antioxidant si cam atat. Din nou, consumul de extract de catina nu aduce acelasi beneficiu ca aplicarea lui pe piele (sau a uleiului).
   Uleiul de catina pateaza pielea daca il folosesti in formula lui concentrata din cauza continutului ridicat de betacaroten. Rancezeste cam in 6 luni de la deschidere si trebuie pastrat la intuneric si temperaturi scazute.
   Incearca sa iti pastrezi mixul la frigider si mai ales sticluta de ulei de catina.

 • Eu folosesc de cateva luni ulei de samburi de struguri si ulei de migdale dulci (amestec in proportii egale) pentru ten, pe post de crema de noapte, inclusiv in zona ochilor. Poti sa-mi recomanzi alte ingrediente care ar imbunatati formula? Am 25 de ani, ten mixt, doua linii de expresie (de vreo 10 ani) sub fiecare ochi si cred ca voi dezvolta la un moment dat riduri pe frunte (momentan am vreo trei linii de la prea mult „gesticulat cu fata”…

  • Buna Sadie,
   Pentru riduri in primul rand trebuie sa folosesti crema cu protectie solara in fiecare zi din an, poti citi sectiunea Ingrijire ten – Protectie solara pentru mai multe informatii (asta daca nu stii deja de ce este nevoie de aceasta protectie si ce face soarele in cazul ridurilor). In sectiunea de Ingrijire ten – Rutina zilnica gasesti la tenul mixt lista cu uleiuri potrivite acestui tip de ten.

 • Momentan folosesc un fond de ten cu SPF (nu prea ies din casa fara el), dar o sa ma orientez si catre o crema cu filtre solare.

  Eu aveam in vedere alte tipuri de ingrediente, nu uleiurile, pentru ca sunt destul de multumita de formula asta. Tenul este hidratat bine (cred eu), se absoarbe repede in piele, nu ramane fata uleioasa si nici dimineata nu resimt un exces de sebum mai mare decat ce aveam inainte de a folosi combinatia asta.
  Ma gandeam sa mai adaug vitamina C sau E, daca o fi util si daca flacoanele din farmacie au intr-adevar si efecte cosmetice. Ma poti ajuta cu un sfat?

  • Buna Sadie,
   In lista cu uleiuri vezi care au efect antioxidant acelea contin vitamina E sau C. Mi-e greu sa iti spun cat de eficiente sunt flacoanele de la farmacie din moment ce nu le cunosc concentratiile si nu stiu cat timp au stat in raft. Aceste vitamine sunt foarte instabile in contact cu aerul si lumina. Poti sa incerci, nu ai nimic de pierdut insa sa ai grija ca vitamina C poate pata tenul temporar depinzand de concentratie (vorbesc de cea din fiole) si vitamina e e cam greu de gasit in forma care iti trebuie tie pentru a fi benefica pe piele. De obicei producatorii recomanda 1% vitamina E pe piele si nu mai mult.

    • Buna Sadie,
     Poti sa folosesti cate uleiuri doresti, eu momentan folosesc 11 intr-un mix, parca ti-am zis, dar mai zic o data, in articolele cu rutine zilnice gasesti uleiurile potrivite fiecarui tip de ten.

     • Merci, mi-ai zis si o sa-i acord atentie. As mai indrazni sa te intreb ceva, de unde le achizitionezi? Ce am eu e luat de la Plafar, insa parca am o usoara strangere de inima…

     • Buna Sadie,
      Eu le cumpar de pe essentialoils.co.uk, nu stiu daca livreaza in Romania pentru ca le comand la adresa din UK, dar in principiul uleiul ar trebui sa fie ambalat in sticle inchise la culoare si ar trebui sigilate. Notezi pe ele data la care le deschizi, majoritatea au o valabilitate de 6 luni. Le pastrezi la frigider si iti faci in sticlute mici produs suficient pe o saptamana – doua pe care il pastrezi intr-un loc ferit de lumina si caldura. Jojoba se solidifica in frigider, nu e nevoie sa il pastrezi acolo si nici nu rancezeste. Mie imi place in mod special. Am vazut uleiuri de curand la Mayam, dar nu le-am incercat, insa par in regula.

 • Am vazut ulei de samburi de struguri la supermarket (11 lei sticla de 500 ml) si mi se pare prea ieftin. Eu imi cumpar de la Mayam cu 17 lei sticla de 100 ml. Parca nu am incredere in astea din supermarket. Si nici nu era ambalat intr-o sticla prea inchisa la culoare. Totusi ala e pentru gatit..tu ce zici? E aceeasi calitate?

  • Buna Raluca,
   Daca uleiul de samburi de struguri il aplici pe fata atunci este indicat sa folosesti unul care sa fie de calitate, cele de la Mayam cred ca sunt bune, nu se compara cu cel din hipermarket. Insa pentru scrub pe corp eu il folosesc pe cel pentru gatit, este excelent. Oricum dupa scrub ma spal din nou cu gel de dus pentru ca altfel as ramane plina de zat de cafea oricat m-am limpezi. Daca gasesti la Mayam borage oil sau eveningprimrose sunt mult mai benefice tenului decat cel de samburi de strugure.

 • Nu stiu daca sunt la sectiunea corecta, dar as vrea sa stiu care este parerea dumneavoastra despre uleiul de argan.

  Imi cer scuze ca am postat aiurea intrebarea prima data si as vrea sa adaug ca uleiul de argan care il am e prima presare la rece (cel putin asa zice producatorul) si e 100% natural.

  • Buna Dia,
   Dupa ce ai citit acest articol ai inteles ca uleiul de argan are potential anti oxidant si ca este un ulei cu o concentratie mare de acid oleic, ceea ce il face potrivit pentru tenul uscat si total nepotrivit pentru tenul gras.
   Acest ulei nu este cu nimic mai deosebit decat celelalte uleiuri cu potential anti oxidant, costul lui mare se datoreaza metodei dificile de producere si a faptului ca industria cosmetica a promovat mai multe povesti folclorice impreuna cu acest ulei, povesti care arata ca de cand lumea si pamanantul femeile marocane folosesc acest ulei pentru a-si ingriji pielea, parul si unghiile. Din pacate aceste povesti nu au nici o baza stiintifica si sunt irelevante pentru simplu motiv ca nu toate femeile din Maroc au pielea, unghiile sau parul intr-o stare perfecta, asa cu, nu toate femeile din alte tari au pielea perfecta desi folosesc ultima tehnologie din domeniul cosmetic.
   Popularitatea uleiului de argan a fost crescuta artificial de industria cosmetica din cauza unor interese financiare. Personal consider acest lucru urat. Nu folosesc uleiul de argan pentru ca este mult prea gras pentru tenul meu normal si pentru ca oricum la pretul lui pot cumpara 2 alte uleiuri la fel de bune.

 • Va multumesc pentru raspuns…eu am tenul mixt, cu specificarea ca obrajii sunt foarte uscati si daca inainte il foloseam pe toata fata acum il folosesc doar pe obraji pentru ca mi-a ingrasat si mai rau zona T. Pentru obraji si zona ochilor eu sunt multumita. Oricum aveti dreptate si e cam scump…poate dupa ce se termina o sa iau o crema:)

 • Eu folosesc ulei de argan…am fost convinsa ca e bun pentru orice tip de ten (am tenul gras). Imi dau seara cu el insa dimineata mi se pare ok, nu mi se pare ca am tenul mai gras decat de obicei. Mi-am cumparat si ulei de piersici pentru ca citisem ca este bun pentru porii mariti dar inca nu am apucat sa-l folosesc.

  Sincer….dupa ce citesc blogul tau…imi vine sa-mi arunc toate cosmeticele. Tot ce credeam ca ma ajuta sau speram ca ma va ajuta de fapt imi fac mai mult rau. Incerc sa iau notite acum :))

 • Buna,
  Avand ten mixt, m-am hotarat sa fac urmatorul mix pe care sa il folosesc seara: black currant oil, borage oil, jojoba oil si grapeseed oil. Pe ultimul il folosesc de jumatate de an, pe primele le voi comanda de la Mayam. Intrebarea mea este: avand in vedere ca primele au aproximativ aceleasi proprietati si sunt, totodata, destul de scumpe, aduce vreun beneficiu in plus combinarea unor produse cu ingrediente AI si CC sau folosirea unuia dintre ele este suficienta? Daca sunt mai bune impreuna, nu voi ezita sa le combin; daca, totusi, unul este suficient, care e mai bun dintre cele doua? Iti multumesc anticipat pentru raspuns si scuze daca par ignoranta cu aceasta intrebare, dar chiar nu stiu raspunsul (desi banuiesc ca doua sunt mai bune decat unul). Am citit ca, cu cat folosesc mai multi antioxidanti, cu atat mai bine. Sunt curioasa daca regula se aplica si la ingredientele AI si CC.

  • Buna Sorina,
   Jojoba oil nu poate fi comparat cu black currant si borage. Per total combinatia este foarte buna. Comparam in alt articol ingredientele benefice cu legumele si fructele de care are nevoie organismul. Daca mananci in fiecare zi doar mere si morcovi cu siguranta vei avea o alimentatie buna, dar nu suficient pentru a fi sanatos. Asa este si cu antioxidantii, cell communicanting, anti iritantii si skin identical. Nu este unul mai bun decat celalalt si cu cat mai multi cu atat mai bine. Potentialul de cell communicating al unui ulei nu este atat de mare ca a retinolului sau a niacinaminei, dar este. Personal folosesc o combinatie de 11 uleiuri in fiecare zi.
   Eu le cumpar de pe essentialoils.co.uk, poate acolo sunt mai ieftine, nu cunosc pretul Mayam. Uleiul de jojoba este ceva deosebit, a fost primul pe care l-am descoperit, a fost uleiul care m-a facut sa ma intereseze si sa ajung sa stiu atat de multe despre uleiuri pentru ca aveam tenul gras pe atunci si il aplicam seara, iar dimineata ma trezeam fara pic de sebum pe fata. Am incercat diverse, dar preferatul meu este Dessert Esence. Il gasesti pe iherbs.com, la un pret foarte bun, trasportul e 4 dolari, daca folosesti codul WOW123 (e codul lor eu nu castig nimic) ai si 5 dolari reducere. Poti achizitiona sticla de 120 ml, jojoba nu rancezeste.

   • Se mai pot achiziona uleiuri de la Mayam si de pe http://www.organik.ro , le livreaza si a doua zi in toata Romania si nu costa transportul mai mult decat 20 de ron, pt Bucuresti parca, daca ai comandat de o anumita valoare, e chiar gratuit. Au o gama foarte ofertanta de produse,incusiv recipiente, ape florale, argile etc.

   • Buna Corina,
    este vorba despre: Desert Essence, 100% Pure Jojoba Oil, for Hair, Skin and Scalp, 4 fl oz (118 ml) sau exista un produs special doar pentru ten? As dori sa incerc si eu uleiul de jojoba (eventual si in combinatie cu altele), am tenul gras/mixt pori dilatati si tendinte acneice si dimineata cand ma trezesc mi-e fata plina de sebum. As putea sa-l combin cu ulei de coacaze negre, luminita serii, germeni de grau, maciese si limba mielului (daca voi gasi in comert) dar nu prea stiu in ce cantitati (acestea au concentratia cea mai mica de CO)? Combinatia aceasta ar merge si pt zona din jurul ochilor sau mai bine acolo folosesc altceva (in jurul ochilor am ten normal, putin deshidratat si cu riduri fine de expresie)? Ce ar trebui sa urmaresc pe ambalajul uleiurilor din comert ca sa stiu daca sunt bune ? Exista un producator de incredere , pt aceste uleiuri, prezent si pe piata din Romania? In speranta ca nu am deranjat prea tare cu atatea intrebari iti multumesc!

    • Buna Maria-Cristina,
     Da, acela este uleiul de jojoba pe care il prefer, exista si in varianta organica. Eu le comercializez din UK, dar in Romania exista mai multi producatori, incearca Mayam.
     Da, poti folosi mixul respectiv si in jurul ochilor. Daca alegi uleiurile respective poti incerca o reteta: jojoba 30%, coacaze negre 20%, luminita serii 15%, germeni grau 5%, macese 10%, limba mielului 20%.
     Nu ambalajul conteaza in cazul unui ulei vegetal (ma refer la ce este scris pe amabalaj), conteaza producatorul.

     • Buna,

      La com 6 ai scris ca uleiurile vegetale tb ambalate in sticle de culoare inchisa, iar aici ca ambalajul nu conteaza.
      Este adevarat ca a trecut 1 an intre comentarii, dar consecventa este totusi importanta atunci cand doresti sa dai sfaturi.

      Multumesc.

      Este un blog cu multe informatii utile. Succces in continuare.

     • Buna Elena,
      Ai scos afirmatia mea din context. Maria Cristina a intrebat: Ce ar trebui sa urmaresc pe ambalajul uleiurilor din comert ca sa stiu daca sunt bune ?
      Iar eu am raspuns: Nu ambalajul conteaza in cazul unui ulei vegetal, conteaza producatorul.
      Ma refeream la informatiile de pe ambalaj, nu la culoarea sticlei.
      Despre culoarea sticlei am scris si in articol, e o informatie importanta.

     • Am interpretat eu gresit. Scuze.
      Informatiile tale sunt foarte utile, e destul de greu sa le urmaresc deoarece sunt extrem de multe si poate de aici si unele interpretari gresite.

 • Iti multumesc foarte mult. M-am uitat acum pe iherbs.com si au reducere de 33% pentru uleiul de jojoba. Reduceri sunt la foarte multe produse dar nu sunt familiara cu site-ul, nu stiu daca este ceva frecvent sau am avut eu noroc. Legat de pret, este asemanator cu ce gasisem eu, iar cu codul de reducere – pentru care iti multumesc – ies chiar foarte bine.

  • Buna Sorina,
   Cred ca au mereu reduceri, si eu tot cu reducere l-am luat, de data asta in sticla mare 🙂 Astept pe saptamana viitoare pachetelul. Nu stiam de site-ul acesta, mi-a fost recomandat de o cititoare, dar cred ca o sa scriu despre el, are multe produse la preturi excelente.

 • Foarte interesant postul. Folosesc seara un mix de 3 uleiuri pe care il aplic inainte de culcare si dupa demachiere pe fata ori umede ori uscata: uleiuri de argan, jojoba si samburi de struguri, la care am adaugat cateva picaturi de vit E. Eu citisem ca uleiul de argan ar fi indicat tenul mixt/gras, de asta il si cumparasem. Vad acum in articolul tau ca are o concentratie mare de acid oleic si deci ar fi mai indicat tenului uscat. Totusi, mie imi face fff bine. Patrunde destul de repede in piele, dimineata tenul e neted si luminos, cu ff putin sau deloc sebum, nu provoaca cosuri sau puncte negre. Uleiurile de caisa, macadamia sau untul de shea/cacao mi-au provocat cosuri. Pana nu incerci un ulei nu ai de unde sa stii ce efecte va avea asupra ta.

  Mixul acesta il folosesc de 6 luni si a fost fantastic in timpul iernii. Chiar si acum vara mi se pare bun. La urm mix voi adauga si vit A si sa vad ce alte ingrediente solubile in ulei mai gasesc 😀 Sau poate chiar imi fac o emulsie…

  Ingredientele le-am luat de pe sideris.ro. Am vazut deunazi ca au mai micsorat preturile la cateva uleiuri. Ceea ce e fff bine, ca e magazin serios, dar preturile erau un pic cam mari, cel putin pt buzunarul meu.

  Mentionez ca am tenul mixt, zona T cu tendinta de ingrasare si puncte negre, si obraji deshidrati cu tendinta de rozacee. Cosuri rare.

 • Buna Corina,
  Vreau doar sa spun ca astazi mi-a ajuns uleiul de jojoba comandat de pe iherbs.com. Timpul necesar a fost de 8 zile iar produsul a ajuns intreg, fiind ambalat corespunzator. In plus, am primit trei mostre de suplimente alimentare. La prima utilizare uleiul mi s-a parut foarte fin si parca putin mai usor decat cel din samburi de struguri. Acest mesaj este doar pentru a confirma seriozitatea acestui site si profesionalismul celor care il detin. A fost pentru prima data cand am comandat produse prin intermediul Internetului si aveam cateva emotii. Felul in care s-au desfasurat lucrurile mi-a dat increderea de a comanda si altadata de pe acest site.
  O zi buna!

  • Buna Sorina,
   Ma bucur, si mie mi-a fost recomandat de o cititoare (Irina Hanu) careia ii multumesc.
   Dar cu pachetul meu s-a intamplac ceva paranormal: mi l-a adus postasul la usa, a venit ca recomandata. Eu ma asteptam sa ma duc la vama dupa el, dar am vazut pe pachet doua etichete: una de SUA si una de Germania. Era destul de sifonata cutia si un produs in cutie (pasta de dinti a fiului meu) era sifonata si ea, dar nimic spart. Daca ar pune bule in cutie ar fi si mai bine. Insa 4 dolari transportul face toti banii 🙂

   • Am comandat unele produse de pe ebay care veneau din UK si a venit postasul cu ele la usa. Deobicei la cele din CH, HK, SUA te cheama la posta vamala

 • Si la mine s-a intamplat la fel: a venit la usa si avea aceleasi doua adrese. Si eu as fi preferat bule in cutie, dar cu produsul era in sticla de plastic, nu s-a intamplat nimic.

 • Sorina, tu ai dat o comanda mare? de peste 80 $ si ai pus-o cu International Airmail? Cat ai dat pe transport? As vrea si eu un ulei, deci e o comanda micuta…

 • Am dat si eu comanda, gata! 6$ am platit pentru ulei de jojoba organic, 120ml,2$ transportul. Sper sa-mi fie folositor.

 • Buna Sandra,
  Scuze pentru rapunsul tarziu, poate mai e inca de folos. Nu, comanda mea a constat doar in acel ulei. Am plasat-o miercuri, joi de dimineata am primit mail de la ei iar in vinerea urmatoare mi-a sosit pachetul la usa. Si eu tot 2$ am platit pe transport.

 • Buna Corina. Vreau sa-mi dai un sfat cand poti. Zilele astea voi comanda cateva uleiuri sa-mi fac un mix:samburi de struguri+borago+evening primrose+macadamia+jojoba. Te-as ruga sa-mi spui daca e ok mixul pt ten mixt cu tendinte acneice si care din ele sa fie uleiul de baza, sau pun la fel din fiecare?

  • Buna Raluca,
   Macadamia este prea gras si nu este potrivit pentru tenul mixt si mai ales cu tendinte acneice. De altfel am scris asta si in articolul de mai sus.
   Daca il inlocuiesti cu altceva spune-mi, o sa iti fac reteta. Iti recomand rose hip in loc de macadamia.

   • Multumesc de raspuns. Comanda o dau de pe elemental.ro si nu au rose hip, asa ca ma gandeam sa renunt la macadamia si sa raman cu restul, care impreuna au AO, AI si CC. In ce proportii sa le amestec?

    • Buna Raluca,
     Pentru ca uleiurile sunt preferatele mele vreau sa iti dau o alternativa. Sunt cateva siteri de unde cumpar eu care au preturi excelente, ai putea face o comparatie intre ele. De exemplu essentialoils.co.uk. Insa de curand am descoperit iherbs.com si au uleiul de jojoba pe care il prefer la un pret excelent, bineinteles si restul uleiurilor. Vrei sa facem impreuna o lista comparativa? Pe mail ca aici ne intindem prea mult.
     Oricum iti scriu reteta cu samburi de struguri+borago+evening primrose+jojoba. Jojoba 1:3 (33%), Borago 1:3 (33%), Evening primrose 1:5 (20%) Grapeseed 1:10 (10%).

     • Corina, as vrea sa prepar si eu reteta propusa de tine mai sus, dar am unele nelamuriri, poate stupide si raspunsurile ar putea fi dintre cele mai simple, si totusi nu imi pot raspunde singura.

      Cum anume masor eu proportiile de mai sus? Ar trebui sa imi stabilesc dinainte o cantitate rezultanta si in functie de ea si de proportia fiecarui ulei sa „scot” cantitatea de ml din fiecare ulei?

      Sper ca am exprimat cat de cat clar ce am vrut eu sa intreb..

     • Alexandra,
      Nu exista o reteta general valabila cand e vorba de uleiuri, dar daca vrei sa o incerci pe cea propusa mai sus atunci poti face asta.
      Cel mai simplu este sa stabilesti o cantitate de produs finit, de exemplu 30 ml si sa calculezi procentele (in ml) pentru fiecare ulei.

 • Multumesc din suflet. O sa ma uit diseara cand ajung acasa ca acum stau pe net de pe telefon si e complicat si incomod sa fac comparatii 🙂

 • Buna Corina,

  Eu mai cumpar uleiuri vegetale si active de pe aroma-zone.com, un site frantuzesc. Am cautat uleiurile recomandate pentru tenul gras si am avut surpriza ca la vreo 5 dintre ele sa gasesc indicatie de piele uscata si foarte uscata, piele matura, piele ridata. Acestea sunt (cu echivalentul in franceza): borage – bourrache, evening primrose – onagre, hemp – chanvre, wheatgerm – germes de ble, pomergranate – grenade. Oare care ar fi explicatia? Plus ca uleiul de macadamia si cel de alune sunt trecute la uleiuri benefice pentru tenul gras.
  Site-ul il recomand pentru ca gasesti multe ingrediente incluse de tine in cele 4 categorii benefice pentru piele, cu tot cu fisa tehnica – super detaliata, cu sugestii de retete, dozaje, etc. Uleiul de jojoba de la ei este foarte bun, plus ca multe sunt bio, certificate Ecocert. Nu sunt in legatura cu ei si nu le promovez produsele, pur si simplu sunt foarte multumita de ele.
  Toate bune.
  Am uitat sa mentionez, e bine sa te uiti pe site-ul respectiv in limba franceza pentru ca e mult mai detaliat si au toate produsele. Versiunea in engleza e saracuta rau, nu stiu de ce.

  • Buna Nicole,
   Nici nu mi-a trecut prin cap sa il traduc, am facut 11 ani de franceza, ma descurc 🙂
   Sa incepem cu ce e mai simplu: nu contest faptul ca poate au uleiuri de calitate, sunt foarte multi care au asemenea uleiuri, dar nu inteleg de ce sunt ambalate in aluminiu care nu este cel mai bun mod de a pastra un ulei. Uleiul meu preferat este jojoba, dar de la Desert Essence si il gasesc chiar usor.
   Despre site stiam si mai stiu si altceva despre cum induc clientii in eroare, dar ma abtin.
   In industria cosmetica exista mai multe ingrediente care adaugate la produse maresc puterea de penetrare a acestora, iar unul dintre ele este acidul oleic. Uite un studiu care arata acest lucru, nu am tradus ca sa nu alterez cuvintele:
   „Department of Pharmacy and Pharmaceutical Chemistry, University of California, San Francisco 94143.
   The lipophilicity of cationic drugs can be increased by forming ion pairs with the carboxylate anion of fatty acids. Transport of cations across an isopropyl myristate (IPM) membrane was facilitated in the presence of oleic acid and lauric acid, providing an appropriate pH gradient existed. Enhancement of in vitro skin permeation of various drugs, in the presence of fatty acids, was shown to be more dramatic with the slow-permeating neutral caffeine and anionic salicylate. Since both molecules are unable to form ion pairs it is probable that the fatty acids are capable of exerting a disruptive influence on the skin. The cationic drugs appeared to traverse excised human skin more rapidly than predicted by the model membrane data. This may be due to ion pairing with free fatty acids or other anionic groups within the skin. Consequently, the enhancing ability of fatty acids was less marked for neutral or anionic permeants. ”
   Aceasta putere de penetrare o au free fatty acids si esterii acestora si nu se aplica acidului oleic din uleiuri care este o forma de trigliceride (in general esteri trigliceridici) din punct de vedere al compozitiei chimice. Dupa cum observi ei recomanda toate uleiurile cu concentratie mare de acid oleic pentru tenul gras bazandu-se pe faptul ca acidul oileic este un penetrant bun al pielii, insa acest lucru nu este valabil in forma in care el se gaseste in uleiurile vegetale.
   Mai departe iti scriu caracteristica uleiurilor din punct de vedere al compozitiei chimice:
   „Some carrier oils are Nondrying and especially useful for dry skin that needs oil. Non drying oils contain mostly saturated and oleic acid glycerides with very little to no linoleic or linolenic acids. Upon exposure to air they remain liquid for long periods of time and have a low iodine number (less than 100).
   Semi drying oils do not have much linolenic acid but have quite a bit of linoleic acid and more saturated acids; they dry slowly upon exposure to air and at higher temperatures and have an iodine number of 100-130. These oils are more suitable for normal to oily skins.
   Drying oils are very high in the unsaturated glycerides, most especially linoleic and linolenic acids. They are quid low in oleic acid, they dry slowly in the air to form a film, and have a high iodine number (over 130). Drying oils are more suitable for oily skins but are generally best used when mixed with other oils.” Herbal Body
   Acesta este principiul dupa care trebuie judecate uleiurile si acesta este cel dupa care m-am ghidat cand am impartit uleiurile in categorii. Lucrez cu uleiuri de cativa ani si pana acum acest principiu a functionat, cu siguranta nu o sa il schimb.
   Daca vei merge pe alte site-uri ce vand uleiuri vei gasi alte recomandari diferite si nu cred ca exista doua site-uri care sa spuna aceleasi lucruri. Pana la urma pe mine prea putin ma intereseaza ce spune producatorul ca face uleiul respectiv, eu ii citesc compozitia si decid pe ce fel de ten trebuie aplicat.
   Eu zic sa nu ii crezi nici pe mine si sa experimentezi cu mare atentie, sa vezi ce se intampla cu pielea cand folosesti un ulei sau altul.

 • Inteleg ce spui cu acidul oleic si da, ai dreptate cu site-urile care recomanda lucruri diferite despre acelasi produs, te deruteaza, iar cunoasterea exacta e ingredientului si a concentratiei si a formei sub care se gaseste te ajuta sa decizi. Pentru tenul meu, uleiul de jojoba a fost o revelatie, dar vreau sa-l combin si cu alte uleiuri. E adevarat: incercare si eroare :-).
  Cat despre site-ul respectiv, te rog scrie-mi pe mail daca e ceva ce trebuie sa stiu. Vreau sa fiu un consumator informat 🙂

  • Buna Nicole,
   Uleiul de jojoba a fost si pentru mine revelatia uleiurilor, este inca preferatul meu. Cand incerci uleiuri noi incearca-le separat, nu in combinatii. Si cu alte produse este valabil, incearca-le separat, nu in acelasi timp cu produse de acelasi tip.
   Nu e nimic ce nu am spus deja in articolele mele despre produsele care se vand si acolo, nu am nimic de spus despre acel magazin.

 • Buna Corina.Am citit articolele tale si as putea sa zic ca m`ai luminat.:)
  Inainte eram ferm convinsa ca singurele produse ok pentru ten sunt cele dermatocosmetice,eu avand un ten acneic . Asa am fost invatata in cabinetele dermatologice,si doar cu ele imi ingrijesc tenul de cativa ani.Insa as vrea sa incerc si altceva,unele produse nu ma multumesc.Momentan sunt in cautarea unei creme/hidratant facial care sa ii asigure pielii mele hranire , el fiind deja agresat de tratamentul cu AHA si brevoxyl ce mi-l aplic zi de zi.pana acum foloseam hydraphase legere de la roche possay,dar vazand articolul cu uleiuri, m-am gandit sa ma orientez spre ele.crezi ca uleiul cu jojoba dessert essence ar putea tine locul unei creme de fata hidratante pentru tenul meu gras,sensibil si cu tendinte acneice ? sau ce parere ai de crema asta tot de la dessert essence : http://www.iherb.com/Desert-Essence-Thoroughly-Clean-Oil-Control-Lotion-Oily-Combination-Skin-4-fl-oz-120-ml/24154?at=0
  Multumesc,o zi frumoasa sa ai !

  • Buna Madalina,
   Daca citesti articolul Cum se realizeaza hidratarea pielii o sa intelegi ca uleiurile nu inlocuiesc o crema hidratanta, dar o pot completa. Produsul de la Desert Essence contine iritanti din pacate.

 • Buna Corina. Astazi am comandat si eu uleiul de jojoba de pe iherbs.com. Pana acum am folosit pt. tenul meu cu tendinte acneice ulei de ricin + ulei de masline si fata mea a raspuns foarte bine la ele. Vroiam sa te intreb daca uleiul de jojoba merge combinat cu acestea doua. Am citit despre uleiul din sambure de struguri dar nu stiu de unde as putea sa-l achizitionez. Multumesc.

 • Uleiul de ricin este de uz cosmetic dar cel de masline nu…Il am din Spania, este de calitate f buna…Dar as vrea sa stiu daca imi face rau in timp si ar trebui sa nu-l mai folosesc? Mi-am comandat online ulei de susan si ulei de sambure de struguri. Sper sa fie o combinatie buna pentru tenul meu acneic…Multumesc pt. raspuns.

  • Buna Rodica,
   Eu nu as pune pe fata ulei de masline pentru gatit, dar tu bineinteles poti face cum crezi tu ca e mai bine pentru pielea ta. Nu stiu daca iti va face sau nu rau in timp, depinde doar de pielea ta. Uleiul de jojoba este cel mai bun pentru tenul tau. Citeste te rog din nou articolul si toate comentariile, o sa gasesti mai multe detalii despre ce uleiuri ar fi potrivite pentru tenul acneic.

 • corina te rog frumos poti sa-mi recomanzi si mie un mix de uleiuri? am tenul gras si am inteles de la tine ca uleiul de jojoba ar fi indicat dar as vrea sa combin mai multe si nu stiu exact … as vrea sa fac o comanda din cele de la MAYAM .. As vrea insa sa te mai intreb ceva daca nu te superi … daca cumpar si Extract natural de Ceai Verde il pot adauga cu mixul de uleiuri sau in crema care o folosesc eu zlnic?
  Totodata ma gandeam sa imi iau si vitamina c cristale si sa combin cu glicerina si apa(?? distilata ?) ca sa o folosesc ca un ser …. crezi ca fac bine?
  ps: sper din suflet ca nu te-am iritat cu intrebarile mele…

  • Buna Magda,
   Tu stii ca nu ma irita intrebarile, dar ca uneori nu raspund prea repede.
   Jojoba, borage, evening primrose, rose hip. Sau orice alta combinatie, poti sa fii creativa. 🙂
   Extractul de ceai verde il poti folosi in crema. Problema cu vitamina C este ca are nevoie de un PH mic sa functioneze, este un acid.

 • Fac ce fac si iar ajung pe site la tine :).
  Uleiurile nu sunt deloc simplu de folosit si cu cat sunt mai multe intr-un mix cu atat sunt mai sensibile. E foarte important sa stii cat e valabil un ulei iar atunci cand mixezi sa-l iei in considerare pe cel care are termenul cel mai scurt ca reper.
  Uleiul de primula este unul dintre cele mai sensibile si n-ar trebui cumparat la sticluta ci cumparat in forma de capsula si scos inainte de utilizare.

  Pentru a beneficia la maxim de beneficiile lor trebuie sa fie presate la rece. Desigur ca sunt firme care comercializeaza ulei de masline „de uz cosmetic” dar uleiul de masline extravirgin este cat se poate de bun pentru piele cu toate ca se foloseste si la mancare. De fapt cam asta ar fi ideea, sa mananci sanatos si sa te ingrijesti sanatos, e lipsit de sens sa mananci ulei rafinat si sa-l pastrezi pe cel extravirgin pentru demachiat :).
  Cristina

  • Cristina,
   Mie mi se pare foarte simplu sa combin si sa folosesc mixuri de uleiuri, nu e mare filosofie. Am scris clar pe fiecare sticluta data la care expira produsul (conform producatorului). Uleiurile mele nu se altereaza, le folosesc mult timp inainte.
   Depinzand de producator uleiul are o anume valabilitate, nu conteaza ca este primula sau nu.

 • Salut, Corina

  Am vazut ca marea majoritate a uleiurilor sunt ambalate in sticla ambra. Conteaza chestia asta, se altereaza mai usor daca sunt pastrate in altfel de material? As vrea ca mixul de uleiuri sa-l pun intr-un flacon de plastic opac cu pompita fina, asa mi se pare cel mai usor de aplicat si dozat.

  In par cum se aplica uleiurile? Al meu e gras si fin, folosirea stil balsam nu cred ca ar merge. Ma gandeam sa aplic pe tot parul, inclusiv scalp, si sa-l spal dupa vreo cateva ore.

  Multumesc

  • Inca un amanunt, am uitat sa-l includ. Cum se face corect aplicarea uleiului dupa exfoliant? Stiam ca exfoliantul (al meu e in forma lichida) trebuie lasat sa se usuce complet inainte de hidratare, daca umezesc din nou fata pentru a aplica ulei nu-i scad proprietatile?

   • Buna Ginny,
    Dupa ce exfoliantul a fost absorbit in piele (15, 20 de minute) se poate aplica orice produs hidratant. Daca ai aplicat orice tratament anterior aplicarii uleiului nu se mai umezeste fata pentru aplicareai uleiului, niciodata.
    Eu imi ud pielea pentru a aplica uleiul doar pe corp, iar in comentariul in care am spus: „Uleiul se foloseste pe pielea umeda pentru ca se absoarbe mai repede in piele, nicidecum apa nu ii influenteaza calitatile, el nu face rau pe pielea uscata.”, ma refeream la piele in general, nu neaparat la ten.
    Poti insa folosi uleiurile pe tenul umed daca dupa curatare lasi pielea putin umeda si aplici doar uleiurile. Se poate si asa.

  • Buna Ginny,
   Raspunsul la prima intrebare il gasesti in articol daca citesti cu atentie.
   In par se aplica asa cum te-ai gandit, ca o masca 🙂 Cu cat stai mai mult cu el pe par cu atat mai bine. Si daca dupa spalare limpezesti cu otet o sa ai un par minunat o saptamana.

 • Buna Pasagera, spune-mi te rog ce parere ai despre uleiul de tamanu. L-am achizitiona de curand si il folosesc in combinatie cu uleiul de borago si uleiul de avocado. Am citit ca e bun pentru tenul care sufera de rozacee sau cuperoza

  • Buna Andi,
   Uleiul de tamanu (Calophyllum inophyllum) este un ulei vegetal la fel de bun ca si celelalte. Nu este un ulei miraculos, nici unul dintre ele nu este. Toate exagerarile despre puterile acestui ulei sunt inventii, nu au nici o baza medicala. Exista putine studii care arata ca are un mic potential anti inflamator.Te rog să citești cu atenție articolele de pe acest blog și comentariile (folosește motorul de căutare din partea dreapta, sus), pentru majoritatea întrebărilor tale există deja un răspuns scris. Te rog să îmi scrii așa cum ți-ai scrie ție (reclamele, sfaturile impertinente și altele de genul nu vor fi aprobate).

Comentariul tău va fi aprobat atunci când voi avea răspunsul potrivit întrebării tale și timpul necesar pentru a-l scrie. Din lipsa de timp nu voi răspunde întrebărilor care cer analiza listei de ingrediente a produselor cosmetice.

Pentru recomandări și întrebări despre produsele Paula's Choice te rog scrie mail la info@paulaschoice.ro.

Mulțumesc pentru înțelegere. Multă sănătate!

Scrie un comentariu

Toate drepturile asupra conținutului sunt rezervate Pasagera.ro. Reproducerea informațiilor de pe site este strict interzisă și pedepsită conform legii drepturilor de autor.