Poluanți, factori de mediu și ingrediente cosmetice anti-poluare

Poluanti si anti poluanti

Factorii de mediu și efectele lor asupra pielii

În ultimii ani au apărut tot mai multe studii care arată că factorii din mediul extern și lumina albastră emisă de dispozitivele electronice cu ecran (telefoane mobil, laptop, tabletă) duc la formarea unor molecule denumite specii reactive ale oxigenului sau compuși reactivi de oxigen și implicit la apariția stresului oxidativ* în piele și în întregul organism.

Compușii reactivi ai oxigenului includ radicali liberi și neradicali, fiecare dintre aceste categorii conține molecule foarte diferite, iar fiecare factor de mediu induce formarea unor compuși reactivi ai oxigenului diferiți, cu efecte specifice asupra pielii. De exemplu, fumul de țigară generează in principal neradicali, mai precis oxigenul singlet, iar particulele de praf din aer generează in principal radicali liber, mai precis radicalul hidroxil.

*Practic stresul oxidativ este un dezechilibru între moleculele de oxigen/compuși reactivi de oxigen și antioxidanții naturali prezenți în piele, iar în viața de zi cu zi suntem expuși la o mulțime de factori poluanți: fumul, smogul (în special ozonul din smog), noxele de la automobile, impurități din aer (particule nongazoase), gaze (dioxid de carbon, dioxid de azot etc), metale grele, hidrocarboni aromatici, compuși organici volatili (majoritatea din aerosoli) și alte elemente care pot induce stresul oxidativ, în special radiațiile solare și lumina albastră emisă de telefoane.

Radicalii liberi nu sunt inamicii organismului, de altfel ei sunt de ajutor atunci când vine vorba de susținerea sistemului imunitar, însă o supraproducție de radicali liberi generați de diverși factori duce la apariția stresului oxidativ în corp (și în piele) și cauzează toate problemele de mai sus.

Cele mai comune efecte cauzate de factorii din mediul extern sunt: îmbătrânirea prematură a pielii (în special riduri și pete), agravarea problemelor deja prezente pe piele, deshidratare, aspect tern și obosit, pori blocați, iritații, seboree, eczeme și dermatite, în special dermatită atopic[ sau dermatită alergică de contact, sensibilitate, descuamări etc. Cele mai importante elemente afectate de factorii de mediu sunt funcțiile barierei naturale a pielii, flora microbiota, pH-ul pielii și nivelul de hidratare al pielii.

Stresul oxidativ este un subiect complex și există multe alte elemente care pot genera această problemă în pielii, nu doar factorii de mediu și lumina albastră: factori dietetici (zahărul cauzează glicare în organism), pesticidele, agenții patogeni, efortul fizic excesiv, produsele cosmetice care conțin iritanți cunoscuți pentru piele.

Antioxidanții sunt molecule care opresc acțiunea radicalilor liberi generați de poluanți (și nu numai), iar prezența acestora în piele este extrem de importantă pentru menținerea sănătății pielii. Antioxidanții se formează în piele în mod natural, însă în timp, poluanții, în special ozonul, pot deteriora procesul de formare al antioxidanților cum ar fi vitamina C, A, E. Scăderea apărării antioxidante a pielii duce la imposibilitatea neutralizării compușilor reactivi de oxigen, aceștia din urmă fiind mai numeroși decât antioxidanții.

În afară de inducerea stresului oxidativ în piele, factorii de mediu afectează echilibrul florei microbiote a pielii – ozonul, un poluant major prezent în aerul orașelor cu nivel ridicat de poluare, reduce microflora pielii cu până la 50%. Simptomele dezechilibrului florei microbiote sunt de obicei iritația, apariția erupțiilor, acneei, dermatitei atopice, etc.

Afectată de stresul oxidativ și cu o microflora dezechilibrată, în timp pielea își pierde abilitatea de a se apară și de a se vindeca.

În plus, afectarea barierei naturale a pielii prin distrugerea lipidelor și altor elemente care formează acidul mantle, duce la deshidratarea pielii și agravarea unor afecțiuni cum ar fi rozacee, psoriazis, eczeme, acnee etc. Poluanții promovează apariția iritației și inflamației pielii și pot duce la uscarea excesivă și descuamarea pielii, dar în același timp promovează seboreea și blocarea porilor.

Testele de laborator au arătat și că există o legătură clară între nivelul foarte mare de poluare al aerului și creșterea numărului de cazuri cu afecțiuni cutanate cum ar fi dermatită, acnee, eczemă, iar acest lucru confirmă faptul că factorii de mediu nu afectează pielea doar la nivel estetic ci și prezintă un risc pentru sănătatea pielii, integritatea barierei naturale și florei microbiotice.

Organizația Mondială a Sănătății (World Health Organization – WHO) a susținut prima conferință internațională despre Poluarea Aerului și Sănătate în 30 Octombrie 2018 și cu scopul de a prezentara soluții pentru problema schimbărilor climatice și imbunățirea calității aerului. Poluarea este un subiect care ar trebui să ne preocupe pe noi toți, fiind unul din factorii care pot afecta grav sănătatea. (mai multe detalii pe site-ul oficial WHO).

Chiar dacă România nu are un nivel ridicat de poluare comparativ cu țările din Asia, totuși:

  • 91% din populația globului trăiește în orașe care nu respectă standardele de calitate a aerului recomandate de WHO
  • 8 milioane de oameni au decedat în 2018 din cauze asociate cu poluarea aerului (aerul din locuințe și aerul din spațiile deschise). Acest număr s-a dublat din 2012 până în prezent, și reprezintă 11.6% din decesele anuale de pe tot globul.
  • La nivel de populație a globului, cei mai afectați de poluanți și alți factori de mediu (inclusiv radiațiile solare) sunt tinerii până în 30 de ani. Multe produse sunt formulate pentru pielea tânără, sensibilă și intoleranță.

Poluanții și ingredientele anti-poluare

Factorii din mediul extern care afectează pielea în mod negativ sunt cunoscuți de mulți ani, foarte multe produse cosmetice includ antioxidanți, cunoscuți pentru potențialul lor de a opri acțiunea radicalilor liberi, noutatea apare însă o dată cu studiile care arată eficiența unor antioxidanți noi (majoritatea extrași din plante) și a altor categorii de ingrediente în protejarea pielii împotriva poluanților.

În 2016 termenul ‘anti-poluare’ a devenit popular în industria cosmetică la Târgul internațional In-Cosmetics din Paris și se referă la produsele și ingredientele care au efecte în prevenirea daunelor cauzate de factorii de mediu pe piele și repararea, pe cât posibil, a problemelor cauzate de expunerea la factorii de mediu. Deși este un termen de marketing în sensul că orice produs cosmetic care conține antioxidanți ar putea fi etichetat anti-poluare, subiectul anti-poluare (și factori de mediu) este unul complex și nu este doar un trend care o să dispară în câțiva ani.

În 2018 puține sunt companiile care nu formulează produse anti-poluare, câteva dintre ele folosesc ingrediente anti-poluare potente pentru efecte vizibile pe piele, însă multe dintre produsele etichetate anti-poluare au formule mediocre, cu iritanți, care nu vor avea rezultatele așteptate și care pot cauza probleme pielii.

Chiar dacă apariția produselor cosmetice etichetate anti-poluare te poate face să crezi că există o soluție simplă pentru eliminarea acestor factori dăunători pielii (și întregului organism), adevărul este că poluarea este prea puțin înțeleasă atunci când vine vorba de piele. În laborator este simplu să expui celulele pielii la anumiți poluanți cunoscuți din aer, însă în viață reală, acțiunea factorilor de mediu asupra pielii este complexă și implică multe aspecte, de aceea este foarte greu de determinat care sunt cu exactitate poluanții care aduc schimbări asupra pielii.

Praful urban, particulele fine de praf și noxele automobilelor sunt factori de mediu pentru care există teste de laborator asupra pielii. Surprinzător, aceste teste arată că nu impuritățile din aer numite Particulate Matter (PM) cum ar fi praful sunt cele care generează stresul oxidativ asupra pielii, ci moleculele toxice care se atașează de aceste particule din aer. De exemplu, poluanții majori cum ar fi praful urban (conține 224 de toxine sintetice) și fumul de țigară (conține peste 6000 de molecule sintetice cu potențial nociv) vin însoțiți de diverse toxine cum ar fi pesticide, metale grele etc.

Aceste toxine acționează asupra pielii și generează reacții chimice în cascadă cu scopul de a modifica ADN-ul celulelor pielii și de a distruge elementele necesare pielii pentru a fi sănătoasă: colagenul, antioxidanții (în special vitamina E), bariera de lipide (squalene, trigliceride, ceramide, colesterol și acizi grași) etc. În timp, pielea afectată de radicalii liberi își pierde elasticitatea și luminozitatea, devine sensibilă sau dezvoltă intoleranță la anumite ingrediente.

Poluanții din aer pot fi sub formă gazoasă sau sub formă non-gazoasă, iar dintre cei non-gazoși singurul care poate penetra epiderma și poate bloca porii cauzând acnee este praful fin din aer (acest tip de acnee este numit de către dermatologi acnee indusă de poluanți, atunci când este diagnosticată corect). Majoritatea poluanților gazoși acționează la început la suprafața pielii distrugând elementele care formează barieră naturală și flora microbiotică, iar o dată barieră naturală afectată poluanții pătrund mai ușor în epiderma și în întreg corpul.

Curățarea pielii dimineața și seară este un pas important în rutina anti-poluare, dar insuficient pentru a îndepărta poluanții de pe piele dacă aceștia au intrat deja în pori – pentru a îndepărta aceste nanoparticule nocive pielii este nevoie de ingrediente specializate și este nevoie de ajutorul exfolianților AHA și BHA care pot curață porii în profunzime.

Când vorbim de anti-poluare nu ne putem limita la antioxidanți și protecția oferită de aceștia, pentru că acțiunea poluanților asupra piele este complexă. Anti-poluare ar trebui să însemne:

A. Curățare: agenți de chelare și exfolianți

O rutină anti-poluare eficientă ar trebui să înceapă cu un produs de curățare a pielii care să includă ingrediente ce pot îndepărta poluanți de pe piele. Aceste ingrediente sunt agenți de chelare (chelați), iar în produsele de curățare pot fi unul sau mai mulți chelați: disodium EDTA, tetrasodium EDTA, pentasodium pentetate, sodium gluconate, phytonic acid (ingredient natural), sodium phytate. În plus, pentru curățarea în profunzime a porilor, este necesară folosirea frecventă a unui exfoliant cu acid salicilic sau glicolic/lactic.

B. Protecție: film forming și skin identical

Este posibil într-o anumită măsură să evităm contactul pielii cu poluanții din aer dacă pe piele se aplică ingrediente film forming care formează o peliculă care nu blochează porii, cu rol de barieră fizică. Ingredientele film forming pot fi sintetice: siliconi și copolimeri sau provenite din surse naturale: peptide și polizaharide extrase din plate sau obținute din fermentarea plantelor. De asemenea protejarea și întărirea barierei naturale cu ingrediente skin identical/reparatoare ajută pielea să fie mai rezistentă la acțiunea poluanților.

C. Neutralizare: antioxidanți

Pentru a neutraliza acțiunea poluanților și pentru a proteja pielea de acțiunea radicalilor liberi generați de poluanți sunt necesari antioxidanții și alte ingrediente care pot echilibra protecția antioxidantă a pielii.

Așa cum spuneam mai sus, pentru testele controlate în laborator care arată acțiunea diverșilor poluanți există studii care dovedesc efectele unor ingrediente denumite comercial anti-poluare. Foarte multe produse etichetate anti-poluare conțin ingrediente anti-poluare (antioxidanți), însă foarte puține din aceste produse au cu adevărat potențial în a opri acțiunea poluanților. De aceea, atunci când alegi produse cu scopul de a neutraliza efectele poluanților și a repara semnele cauzate de poluanți ține cont de următoarele:

Alegerea produselor cosmetice cu efecte anti-poluare

1. Radiațiile solare sunt cel mai nociv factor de mediu. Folosește o crema de zi cu protecție solară în fiecare dimineață, indiferent de anotimp și asigură-te că are în compoziție antioxidanți. Aceștia nu numai că opresc acțiunea poluanților, dar și potențează acțiunea filtrelor solare. (Personal cred că lipsa protecției solare aplicate în fiecare dimineață reduce aproape la zero efectele oricărui ingredient benefic asupra pielii, iar despre problemele cauzate de radiațiile UV am scris în numeroase articole).

2. Toți antioxidanții pot fi considerați ingrediente anti-poluare, unii fiind mai potenți decât alții în funcție de efectele lor asupra pielii. Nu există cel mai bun antioxidant anti-poluare, există însă câțiva antioxidanți mai eficienți în formule anti-poluare (vitamina A, C, E, B3/niacinamide, resveratrol, ceai verde), iar studiile arată că antioxidanții acționează mai eficient când sunt combinați cu alți antioxidanți.

Alege antioxidanți diferiți, în concentrații cât mai mari și alege antioxidanți complexi, cu acțiuni multiple cum ar fi diferite forme de vitamina A (retinol fiind cea mai potența), vitamina B3 (niacinamide), extractele din plante în special plante chinezeșți, extracte de alge sau ingrediente mai noi cum ar fi extractele de ciuperci (din specia Ganoderma Lucidum, Tuber Aestivum, Tremella Fuciformis etc).

3. Studiile de laborator arată că formulele care includ a) antioxidanți cum ar fi vitaminele A, C, E, B3; b) ingrediente reparatoare care întăresc barieră naturală împotriva poluanților cum ar fi ceramidele, aminoacizii, peptidele; c) ingredientele nutritive și care restabilesc nivelul de hidratare al pielii cum ar fi acidul hialuronic și acizii Omega 3, 6, 9; d) ingrediente care uniformizează culoarea pielii (niacinamide, vitamina C) sunt cele mai eficiente formule în repararea problemelor cauzate zilnic de factorii de mediu. Probabil recunoști aceste ingrediente din formulele anti-aging.

4. Pentru efecte anti-poluare vizibile (repararea daunelor cauzate de poluanți) o formulă simplă cu 2-3 antioxidanți nu este o soluție reală. Nici măcar o formulă mai complexă, cu mai mulți antioxidanți potenți nu este suficientă. Pentru a repara cu adevărat, pe cât posibil, semnele de îmbătrânire prematură a pielii (acestea sunt cele mai comune probleme generate de factorii de mediu), este necesară o rutină de îngrijire zilnică a pielii care să includă produse cu mulți antioxidanți, ingrediente reparatoare și nutritive, exfolianți, protecție solară zilnică etc. Pentru efecte anti-poluare specifice sunt necesare ingrediente specifice anti-poluare (mai jos am enumerat câteva**).

5. Acțiunea chiar și a celor mai potente formule anti-poluare nu poate neutraliza în totalitate poluanții, iar daunele cauzate pe piele de factorii de mediu nu pot fi reparate complet doar cu ajutorul produselor cosmetice. Din fericire pentru a evita problemele cauzate pielii și mai ales ochilor de expunerea la lumina albastră, dispozitivele cu ecran pot fi setate să emită lumina galbenă (la telefon și tabletă se activează Night Mode).

6. Nu te lasă păcălită de marketing! O dată cu interesul crescut pentru studiul poluanților foarte mulți producători au lansat cosmetice cu formule care pretind că neutralizează și repara efectele poluanților, formule care pretind că pot regla flora microbioma a pielii sau pot restaura complet bariera naturală a pielii – multe din afirmații sunt exagerate și în prezent nu există suficiente teste de laborator pentru multe din formulele prezentate ca revoluționare în industria cosmetică și nici nu există regularizări care să definească în ce fel ar trebui prezentate beneficiile anti-poluanților pe etichetele produselor cosmetice. Chiar dacă orice antioxidant poate neutraliza mai mult sau mai puțin radicalii liberi, nu toate extractele de plante au efecte anti-poluare și pentru foarte puține chiar există studii independente.

7. Produsele anti-poluare ar trebui să fie formulate fără parfum și fără molecule aromate cu potențial iritant! Formulele anti-poluare sunt prin definiție potrivite tenului sensibil, afectat de factorii de mediu, iar prezența parfumului sau altor iritanți într-o formulă de acest gen arată faptul că producătorul a preferat să includă parfum în formulă pentru plăcerea olfactivă a cumpărătorului, chiar dacă știe că parfumul în orice concentrație are potențial iritant.

De multe ori producătorii afirmă despre produsele anti-poluare că detoxifiaza pielea și chiar dacă nu există toxine formate în piele care să fie neutralizate, există poluanți de care sunt atașate toxine și care ajung în contact cu pielea (mai mult sau mai puțin, în funcție de mediul în care trăim). Totuși, ingredientele anti-poluare sunt denumite incorect detoxifiante.

Gândește-te la efectele unei diete cu multe legume și fructe proaspete. Aceste alimente au pentru corp (și implicit și pentru piele) efecte anti-poluare, datorită antioxidanților și am putea spune că nivelul de molecule dăunătoare organismului este scăzut cu ajutorul antioxidanților.

O rutină de îngrijire a pielii bazată pe ingrediente anti-poluare este la fel ca o dietă sănătoasă – nici una, nici altă nu sunt metode de detoxifiere a corpului sau pielii.

Nu toate produsele anti-poluare sunt la fel de eficiente, în funcție de ingredientele prezente în formulă acestea pot fi mai mult sau mai puțin potente în neutralizarea poluanților. Nu există informații despre nivelul de protecție anti-poluare oferit de produsele cosmetice, așa cum există pentru protecția solară UVA și UVB (valoarea SPF oferă informații despre nivelul de protecție împotriva radiațiilor solară de tip UVB).

**Pe piața cosmetică există produse anti-poluare foarte diverse, de la cele mai simple formule care conțin doar vitamina C (un antioxidant potent) până la formule complexe care conțin ingrediente noi (cu prețuri pe măsură) cu acțiuni foarte diferite asupra pielii (exemplu: Pollushield formulat de Lipotec, EPS WHITE formulat de CoDIF, Aquatide-TripleShield formulat de Incospharm, Phytobioactive Urbalys de la Greentech, CitySterm formulat de Sederma, Mitokinyl formulat de Silab, Pollustop produs de Solabia) sau cocktailuri de ingrediente (exemplu: complexul AntiPollution Factors inclus în gama Defense de la Paula’s Choice; complexul BlueOleoActif inclus în anumite produse Hallstar; gama ZeroFragrance de la Previse; gama CityLife de la Oskia etc).

Majoritatea ingredientelor noi anti-poluare sunt extacte de plante, iar această tendință de a folosi mai multe ingrediente naturale este susținută de dorința consumatorilor de a folosi cât mai multe elemente din natură și cât mai puține elemente sintetice, cerere observată în toate domeniile, nu doar în industria cosmetică.

Prin prisma celor descrise mai sus este de la sine înțeles că toate ingredientele anti-poluare sunt veritabile ingrediente anti-aging și o rutină anti-poluare este o rutină care previne apariția prematură a semnelor de îmbătrânire a pielii și repară pe cât posibil problemele deja vizibile pe piele.

Deși termenul anti-poluare (sau termenii mai atractivi din limba engleză Anti-Pollution, Environmental Damage, Biological Anti-Pollution) este ceva cu care ar trebui să ne obișnuim pentru că va fi prezent pe mai toate produsele cosmetice în următorii 10 ani, cred că mai potrivit pentru a descrie efectele asupra pielii ar fi folosirea termenului botanical anti-aging sau advanced anti-aging.

Sănătatea pielii dincolo de anti-poluare

Pentru a menține pielea cât mai tânără și sănătoasă este important să o protejăm împotriva factorilor care pot induce stresul oxidativ folosind în primul rând protecție solară în fiecare zi din an, indiferent de anotimp. Construiește-ți o rutină de îngrijire zilnică formată din produse cu formule complexe care să includă antioxidanți, ingrediente reparatoare și nutritive, exfolianți AHA sau BHA etc.

Alimentația sănătoasă, bogată în fructe și legume proaspete (de preferat bio) și consumul cât mai redus de zaharuri contribuie la menținerea sănătății pielii și la menținerea echilibrului între oxigen și antioxidanți în întregul organism, nu doar în epidermă.

Calitatea aerului din locuințe este foarte important: nu fuma în casă, aerisește fiecare încăpere 15 minute în fiecare zi, curăță podelele casei frecvent, păstrează în casă plante care ajută la filtrarea poluanților din aer cum ar fi Iedera (Hedera Helix), Limba Soacrei (Sansevieria trifasciata), Copacul Dragon (Dracaena marginată), Crinul Păcii (Spathiphyllum ‘Mauna Loa’), Crizantema (Crysanthemum morifolium), Gerbera (Gerberă jamesonii). Studiul despre aceste plante a fost făcut de NASA în 1989 și poate fi citit aici:

Trebuie să folosesc produse anti-poluare?

De când au apărut produsele etichetate anti-poluare am fost întrebată dacă sunt atât de importante și dacă ar trebui integrate în rutina zilnică de îngrijire a pielii. Dacă trăiești în orașe cu nivel ridicat de poluare cum ar fi Delhi, cu siguranță o rutină cu produse anti-poluare potente e cea mai bună soluție pentru a menține pielea sănătoasă.

În țările din Asia (în special China), preocuparea pentru anti-poluare este mult mai mare decât în alte zone, iar din acest motiv produsele anti-poluare sunt mult mai accesibile și au formule potente și foarte diferite de produsele anti-poluare din alte zone ale globului.

Statistica WHO spune că 91% din populația globului este expusă la poluanți, iar din acest motiv prezența ingredientelor cu potențial anti-poluare în produsele cosmetice folosite zilnic este importantă. Așa cum spuneam mai sus, există foarte multe ingrediente anti-poluare, chiar dacă nu toate au același potențial în neutralizarea poluanților.

Pentru noi, cei care trăim în România, părerea mea este că produsele folosite zilnic ar trebui alese în funcție de lista de ingrediente și de preferințele personale pentru o anumită textură, și nu în funcție de afirmațiile de pe etichetă. Dacă te preocupă prevenirea îmbătrânirii pielii și sănătatea pielii, formulele cu ingrediente potente anti-poluare sunt o soluție bună, dar la fel de bune sunt și produsele anti-aging (mă refer aici la formule de ultimă generație, nu la formule mediocre cu marketing bun). Dacă ești fumătoare ar fi bine să integrezi cât mai multe ingrediente anti-poluare în rutina ta.

Produsele anti-poluare lansate în ultimii 2-3 ani cu formule complexe sunt de ultima generație și conțin mulți antioxidanți, unii dintre ei diferiți de cei cu care eram obișnuiți. Cu toate acestea, când vine vorba de îmbătrânirea pielii, nu sunt mai bune decât formulele complexe anti-aging, sunt doar diferite și oferă o soluție diferită la o aceeași problemă.

Pentru cazul în care te confrunți cu diverse afecțiuni ale pielii (acnee, rozacee, dermatită, psoriazis), iar pielea ta are aspect tern și îmbătrânit, produsele care conțin complexul de ingrediente anti-poluare descris mai sus la punctul 3 sunt de preferat în locul produselor cu ingrediente anti-aging cu formule la fel de complexe pentru că produsele anti-poluare au efecte de reparare a acestor afecțiuni mai bune decât produsele anti-aging.

Dacă ești mulțumită de rezultatele produselor pe care le folosești, dar totuși ți se par atractive noile lansări de produse anti-poluare, nu te grăbi să schimbi toate produsele din rutina ta. Schimbă produsele de care poate te-ai plictisit cum ar fi crema hidratantă, serul, tonerul etc (motivul pentru care folosesc mereu alte produse de curățare este pentru că mă plictisesc să folosesc mereu același produs) sau schimbă produsele pentru care încă nu ai găsit textura perfectă cum ar fi crema de zi cu protecție solară. Poți de asemenea să adaugi un ser anti-poluare cu ingrediente mai speciale în rutină.

Experiență personală

Despre noii antioxidanți și apariția produselor anti-poluare știu de anul trecut și am fost extrem de curioasă să aflu ce o să se întâmple cu aceste tip de produse în timp. Cred că atâta timp cât vor există poluanți în aer, va există cerere pentru formule complexe cu potențial anti-poluare, iar acest lucru este binevenit în industria cosmetică pentru că va avea că rezultat (sper eu) o mulțime de formule de ultima generație cu efecte reale asupra pielii.

În ultimii doi ani marii producători de ingrediente cosmetice (cum ar fi BASF, cel mai mare producător de filtre solare) și-au concentrat atenția pe studiile care dovedesc eficiența anumitor ingrediente, în special extracte de plante, vitamine și antioxidanți în a neutraliza efectele poluanților. Nu doar ingredientele anti-poluare sunt studiate, dar și alte ingrediente cu potențial de a opri inducerea stresului oxidantiv și oxidarea sebumului prezent pe piele, cât și alte două ingrediente despre care sper că vom auzi mai multe în viitorul apropiat: probioticele și prebioticele ca ingrediente cosmetice.

Cred că aceste cercetări sunt deschizătoare de drumuri și sper aă în anii următori să vedem tot mai multe formule de ultima generație, fără parfum, formulate mai mult cu gândul la sănătatea cumpărătorului și mai puțin la marketing.

În toate produsele mele există deja antioxidanți, ingrediente reparatoare, ingrediente care uniformizează culoarea pielii etc și nu trăiesc într-un oraș cu nivel ridicat de poluare. Rutină mea este concentrată pe ingrediente anti-aging și are ca scop prevenirea și repararea semnelor de îmbătrânire a pielii (+ estomparea porilor dilatați), iar ingredientele anti-poluare sunt binevenite în orice rutină anti-aging.

Din primăvară am integrat în rutină câteva produse anti-poluare despre care o să vă povestesc în articolul următor, unele dintre ele nu îmi sunt potrivite ca textură pe timpul verii, însă toate m-au impresionat plăcut și le voi păstra în rutina mea de îngrijire a pielii nu pentru ca se numesc anti-poluare ci pentru că au în compoziție ingrediente cu studii care le dovedesc eficiența.

3 comentarii

Scrie un comentariu
  • Bună seara!
    Ce articol….felicitări!
    Îmi cer scuze ca întreb aici , ce este mai potent :retinolul sau tretinoin?
    Folosesc Clinical retinol 1%, de cateva săptămâni, nu vad nimic schimbări privind aspectul pielii .
    Am cateva riduri orizontale pe frunte si as dori sa stiu dacă tretinoin ar fi mai eficient.Si daca da, ce concentrație sa aplic pentru inceput? @
    Rutina mea include acid hialuronic, niacinamide, protectie solară 50, hidratare -crema cu ceramide si hialuronic, ser cu Vit C, E etc.
    Toate fără parfum, alcool si altele „bune”.

    Mulțumesc!
    O seară frumoasă !

    • Buna Angelica, ingredientele enumerate mai sus sunt toate eficiente in estomparea ridurilor, pe cat posibil. Poti incerca sa aplici retinol 1% mai des pe liniile de pe frunte sa vezi daca observi diferente sau daca vrei un alt retinoid potent eu ti-as recomanda Differin (adapalene este ingredientul activ), aplicat in fiecare seara pe zona respectiva.
      Daca nu observi diferente dupa 2-3 luni, este posibil ca ridurile tale sa nu mai poata fi reparate cu produse cosmetice, cel putin cu nimic din ce este acum pe piata.
      Personal am doua riduri foarte adanci pe glabela, au inceput sa apara la 11 ani din cauza sensibilitatii ochilor la soare . Nu m-a ajutat absolut nici un produs cosmetic, nici macar Botoxul nu corecteaza 100% ridurile mele, sunt extrem de adanci, ca niste santuri si ar trebui si un filler ca sa le corectez complet. Nu am incercat fillere, dar Botox folosesc si ma bucur ca pot corecta cat de cat aspectul inestetic al ridurilor mele.
      Asta nu inseamna ca am renuntat la retinol 1% si restul ingredientelor care imi mentin pielea tanara cat mai mult timp posibil. La un moment dat insa fiecare dintre noi trebuie sa accepte ca acel rid nu mai poate fi corectat cosmetic si daca se doreste, se poate corecta estetic.

  • Iti urmaresc blogul de cativa ani, car este prima data cand si comentez. Asteptam de ceva vreme parerea ta legata de produsele anti poluare si ca de obicei ne-ai prezentat o pozitie obiectiva si echilibrata. Eu mi-am luat crema de noapte din gama Defense si sunt multumita pana acum.



Te rog să citești cu atenție articolele de pe acest blog și comentariile (folosește motorul de căutare din partea dreapta, sus), pentru majoritatea întrebărilor tale există deja un răspuns scris. Te rog să îmi scrii așa cum ți-ai scrie ție (reclamele, sfaturile impertinente și altele de genul nu vor fi aprobate).

Comentariul tău va fi aprobat atunci când voi avea răspunsul potrivit întrebării tale și timpul necesar pentru a-l scrie. Din lipsa de timp nu voi răspunde întrebărilor care cer analiza listei de ingrediente a produselor cosmetice.

Pentru recomandări și întrebări despre produsele Paula's Choice te rog scrie mail la info@paulaschoice.ro.

Mulțumesc pentru înțelegere. Multă sănătate!

Scrie un comentariu

Toate drepturile asupra conținutului sunt rezervate Pasagera.ro. Reproducerea informațiilor de pe site este strict interzisă și pedepsită conform legii drepturilor de autor.