Arhiva 2017

1
Rutina de îngrijire a tenului meu – Toamna/Iarna 2017
2
Soluții și produse pentru transpirație excesivă – Hiperhidroză
3
Estomparea petelor – review produse cu arbutin de la Paula’s Choice
4
Dermatita alergică de contact – parfum, iritanți și alergeni în produse cosmetice
5
Protecție solară vara – Produse recomandate pentru ten și corp
6
Protecție solară minerală vs protecție solară sintetică
7
Epilare definitivă cu IPL, Tria Laser și Laser Alexandrite
8
Cum aleg produse cosmetice pentru petele solare
9
Mezoterapie, Dermapen sau dermoporație?
10
Machiajul şi protecţia solară

Rutina de îngrijire a tenului meu – Toamna/Iarna 2017

În ultimul an tenul meu s-a schimbat destul de mult, de la mixt spre gras la mixt cu mai puțin exces de sebum pe zona T (frunte, nas, barbie) și zona ochilor mai uscată. Aceste schimbări mă fac să cred (de fapt sper) că o dată cu trecerea anilor, excesul de sebum se va diminua considerabil, așa cum se întâmplă uneori după vârsta de 40 de ani.

Problemele tenului meu sunt:

– pori dilatați și predispoziție la apariția punctelor negre pe nas și bărbie
– predispoziție la deshidratare
– fotosensibilitate – predispoziție la apariția petelor în jurul ochilor
– pielea din jurul ochilor este puțin uscata
– imperfecțiuni minore (post acnee) și semne ale îmbătrânirii pielii (rezultatul celor 30 de ani de expunere la soare fără protecție solară)

Citește mai departe

Soluții și produse pentru transpirație excesivă – Hiperhidroză

Transpiratie excesiva hiperhidroza
Perspirația (transpirația) este unul dintre cele mai importante mecanisme pentru reglarea temperaturii corporale, proces care presupune eliminarea pe piele prin glandele sudoripare, a unui fluid salin care atunci când se evaporă răcește pielea și implicit corpul.

Cantitatea de secreție sudorală este reglată de sistemul nervos și determinată de numărul de glade sudoripare din piele, iar excesul de transpirație poate fi generat sau agravat de factori extrem de diverși, mai jos câteva exemple:

  • Factori externi – expunerea corpului la temperatură și umiditate ridicată.
  • Factori fiziologici sau patologici – menopauză, durere severă, diverse afecțiuni severe (SIDA, pneumonie etc), rău de mișcare, greutate în exces, efecte secundare a unor medicamente.
  • Factori emoționali – șoc emoțional, anxietate, frică – hiperactivitate a sistemului nervos simptatetic cauzează hipersudorație emoțională.

Citește mai departe

Estomparea petelor – review produse cu arbutin de la Paula’s Choice

În ultimii ani preocuparea principală pentru îngrijirea tenului meu a fost concentrată pe prevenirea apariției și estomparea petelor cauzate de soare, vizibile sub colțul extern al ochilor.

Deși aplic protecție solară rezistentă la apă în cantitate generoasă și reaplic de mai multe ori pe parcursul zilei, în zilele însorite lăcrimez continuu din cauza sensibilității ochilor la lumina puternică, iar lacrimile îndepărtează protecția solară aplicată.

În urmă cu 2 ani, în urma expunerii la lumină solară foarte puternică și radiații extreme, în zona ochilor au apărut pete (melasmă). Din păcate am fost complet nepregătită pentru situația respectivă (mă așteptam la cu totul alte condiții meteo) și de atunci pielea din zona ochilor este sensibilă, cu pete pe care am reușit să le estompez mulțumitor.

Petele de sub ochi nu sunt primele experiențe cu melasma. În urmă cu 8 ani, înainte să înțeleg importanța protecției solare, am avut o pată foarte mare pe obraz pe care am eliminat-o complet. De data aceasta petele din zona ochilor sunt mult mai greu de estompat complet din cauza sensibilității ochilor la lumina solară și lacrimilor.

Citește mai departe

Dermatita alergică de contact – parfum, iritanți și alergeni în produse cosmetice

În ultimii ani am observat cu bucurie cum mulţi producători au ales să excludă din produsele cosmetice parfumul, influenţaţi de consumatori şi de numeroasele studii publicate care arată că există o incidenţă alarmantă a cazurilor de sensibilizare, iritație a pielii şi dermatită alergică de contact apărute în urma contactului cu anumite ingredietele aromate.

De multe ori dermatita alergică de contact ce apare pe piele la contactul cu ingredientele aromate (parfum) din produsele de îngrijire este diagnosticată greşit ca dermatită atopica, mai ales în cazul bebeluşilor.

Ce mă îngrijorează însă este adăugarea elementelor aromate în produse cum ar fi hârtia igienică, jucării, scutece, şerveţele umede etc, multe din ele fiind folosite pe pielea bebeluşilor.

Există cercetători care afirmă că bebeluşii şi copiii dezvoltă sensibilitate la substanţele aromate folosite de mamele lor şi nu cred că mai este nevoie să spun mămicilor cât de sensibilă este pielea bebeluşilor.

Citește mai departe

Protecție solară vara – Produse recomandate pentru ten și corp

Alegerea produselor cu protecție solară este de cele mai multe ori dificilă, mai ales daca ai nevoie de produse cu filtre minerale care au de cele mai multe ori textură greu de aplicat pe piele și aspect final albicios.

În zilele lungi de vară când petrecem mult timp în aer liber reaplicarea protecției solare o dată la 2 ore este obligatorie pentru a ne proteja. Deși atunci când petrecem o zi la birou, un produs cu SPF 30 aplicat corect protejează pielea întreaga zi, atunci când petrecem mai mult de 2-3 ore (în total) expuși luminii solare este necesar să reaplicăm SPF.

Dacă perspirăm abundent sau când înotăm este necesară protecția solară rezistentă la apă (water resistant) care rămâne pe piele și ne protejează timp de 40 de minute de la aplicare, cel puțin în teorie. Este mai bine să reaplici SPF-ul înainte de expirarea celor 40 de minute și nu uita că protecția scade treptat, nu scade brusc.

Cel mai sensibil din familia mea este copilul, el poartă la mare tricou cu UV cu guler înalt, în acest fel este protejat cel mai eficient. După 25 de minute de înot îl scot din apă, îl usuc bine, reaplic protecție solară – în acest fel la sfârșitul vacanței de vară pielea lui este foarte puțin colorată (nu există produs care să asigure protecție completă), dar nu este bronzat și nu a suferit iritații sau roșeață din cauza soarelui.

Citește mai departe

Protecție solară minerală vs protecție solară sintetică

protectie solara minerala
Ai auzit de multe ori vorbindu-se despre protecție solară minerală sau protecție solară sintetică, dar nu știi care variantă este mai potrivită pentru tine?

Cunoașterea particularităților filtrelor solare îți poate ușura alegerea, dar nu uita că protecția solară trebuie aplicată pe piele pentru a afla dacă îți este sau nu potrivit produsul respectiv.

Diferența între produsele cosmetice cu protecție solară, în afară de tipul de ten pentru care sunt formulate, este tipul de ingrediente filtru solar ce asigură protejarea pielii de radiațiile solare.

Cele mai multe produse cu SPF conțin filtre solare sintetice, fiind mai accesibile si mai ușor de integrat în formule. Există produse însă și produse cu protecție solară minerală și produse care conțin o combinație între filtre minerale și filtre sintetice.
Produsele cu protecție solară sunt disponibile în diverse texturi: lichid, cremă, emulsie, fluid, baton solid și diverse culori: albe, albastre sau diverse nuanțe neutre pentru a estompa culoarea albicioasă pe care o au uneori filtrele solare.

Citește mai departe

Epilare definitivă cu IPL, Tria Laser și Laser Alexandrite

Îndepărtarea părului de pe anumite zone ale corpului poate fi neplăcută, iar uneori metodele temporare (epilare cu ceară, aparate de epilat etc) pot irita pielea, pot cauza foliculită, pot duce la creșterea firului de păr sub piele, pot duce la apariția petelor solare, mai ales dacă nu aplici cu mare atenție protecția solară în fiecare zi din an.

Dacă ai decis să urmezi ședințe de epilare definitivă articolul de mai jos te poate ajuta să faci alegerea potrivită pentru tine. Nu uita, fiecare dintre noi este unic, iar rezultatele fiecăruia depind de mai mulți factori printre care: culoarea pielii, grosimea și culoarea firului de păr, metoda de epilare aleasă, numărul și frecvența ședințelor, schimbări hormonale în organism, etc.

Pentru nici o metodă de epilare definitivă nu există garanții cu privire la rezultate. Practic înainte să încerci poți doar să speri anumite rezultate, de aceea este bine să alegi cu atenție felul în care îți vei investi resursele pentru a încerca metodele de epilare.

În articolul despre Îndepărtarea părului facial poți citi detalii despre fiecare metodă de epilare temporară și definitivă ce poate fi aplicată oriunde pe corp. În general pentru IPL, laserul Diode și laserul Alexandrite se recomandă 10 ședințe o dată la 6 săptămâni, însă medicul tău poate decide numărul de ședințe și cât de des ar trebui să urmezi procedura în funcție de mai mulți factori.

Citește mai departe

Cum aleg produse cosmetice pentru petele solare

Când alegi produse cosmetice pentru petele solare, trebuie să iei în considerare că estomparea petelor presupune câţiva paşi esențiali:

  1. Protecţia solară – Primul pas şi de altfel cel mai important este protejarea zilnică și corectă de radiaţiile solare, cauza apariţiei petelor.
  1. Oprirea producerii excesive de melanină (pigmentul natural al pielii) – cu ajutorul ingredietelor inhibitoare de melanină
  1. Îndepărtarea celulelor moarte (hiper pigmentate) şi stimularea regenerării celulare pentru a aduce la suprafaţa pielii celule sănătoase – cu ajutorul exfolianţilor chimici
  1. Uniformizarea culorii pielii și îmbunătățirea funcțiilor celulare – cu ajutorul ingredientelor cell communicating

Citește mai departe

Mezoterapie, Dermapen sau dermoporație?

mezoterapie

Ioana mi-a pus o întrebare despre Dermapen și mezoterapie: Oare Dermapen este același lucru cu Mezopen? Procedura care ai făcut-o cu Dermapen-ul se numește mezoterapie ?

Dragă Ioana,
Mezoterapia este definită în zilele noastre ca o varietate de tehnici cu nivel invaziv minim prin care anumite substanţe sunt injectate direct în piele şi ţesutul subcutanat cu scopul de a corecta problemele pielii (mai ales prin topirea grăsimilor subcutanate, pe orice zonă a corpului). În timpul procedurii de mezoterapie clasică (denumită și mezoterapie tradițională) se injectează anumite substanţe cum ar fi vitamine, acid hialuronic, aminoacizi etc și este necesară anestezie locală.

Pentru persoanele care nu doresc injectări există varianta de mezoterapie virtuală (fără ace, fără anestezie) prin care substanțele active sunt sunt introduse în piele cu ajutorul unor proceduri cum ar fi: ionizare, unde electrice, energie galvanică, ultrasunete etc.

Citește mai departe

Machiajul şi protecţia solară

machiajul

Ştii deja cât de importantă este protecţia solară pentru ten, produs fără de care pielea poate suferi daune celulare majore ce duc la îmbătrânirea prematură, ireversibilă și accelerată a pielii.

Importanța protecţiei solare este un subiect abordat în multe articole pe site, poți citi aici: Totul despre protecţia solară şi produsele cu care ne putem proteja pielea de radiaţiile UV.

Însă când vine vorba despre aplicarea machiajului peste crema cu protecţie solară multe femei se întreabă cum anume ar trebui să procedeze şi dacă machiajul ar trebui să aibă şi el SPF sau nu.

Ideal ar fi ca toate produsele de machiaj să aibă protecţie solară dacă vor fi aplicate în timpul zilei, însă există cazuri în care acest lucru nu este posibil sau chiar nu este necesar. Este mai bine ca machiajul de seară să nu conţină filtre solare.

Cantitatea necesară de SPF pentru a proteja întreaga faţă este 1.25 ml, o cantitate aproximativ de mărimea unei migdale. Numărul SPF minim recomandat pentru protecția solară este SPF 20 sau SPF 25, ideal SPF 30. SPF 30 este suficient pentru a fi protejaţi pe parcursul unei zile normale cu activităţi mai mult în spaţii interioare.

Astfel, când spun cremă hidratantă cu SPF mă refer la un produs etichetat SPF minim 30, iar când spun machiaj cu SPF mă refer la un produs de machiaj etichetat minim SPF 20. Orice alte valori SPF mai mici oferă o protecţie solară mult prea mică pentru a fi demnă de luat în seamă, însă atunci când vine vorba de protecţia solară chiar şi SPF 15 e mai bine decât nimic.

Mai jos am prezentat câteva cazuri în care machiajul oferă sau nu protecție solară:

Citește mai departe

Toate drepturile asupra conținutului sunt rezervate Pasagera.ro. Reproducerea informațiilor de pe site este strict interzisă și pedepsită conform legii drepturilor de autor.