Rutina de îngrijire a tenului meu – Primăvara/Vara 2019
Tipul de ten și problemele tenului meu
Nu îmi place să simt pe piele produsele cosmetice și mai ales nu îmi place când trebuie să aștept ca un produs să se absoarbă în piele ca să îl aplic pe următorul. Nu mi-a plăcut vreodată să simt produsele pe piele deși am fost consecventă și urmez o rutină zilnică de îngrijire a tenului, de aproape 10 ani. De aceea în timp, mi-am simplificat rutina și am ales produse cât mai fluide, care se pot aplica unul peste celălalt fără să fie nevoie să aștept între aplicări.
Rutina mea este formată din trei pași esențiali dimineața: 1. curățare, 2. hidratare/protecție anti-aging, 3. protecție solară și trei pași esențiali seara: 1. curățare, 2. exfoliere/retinol 1%, 3. hidratare/anti-aging
Pentru fiecare pas folosesc produse specifice, iar fiecare produs folosit are un scop precis în rutina mea, pentru a obține cele mai bune rezultate pe termen lung, pentru a preveni îmbătrânirea pielii și pentru a menține pielea sănătoasă, cu textură și culoare uniformă, cu elasticitate și fermitate.
Tenul meu este mixt cu exces de sebum pe zona T (frunte, nas, barbie) și zona ochilor mai uscată. Am ajuns la vârsta la care prevenirea îmbătrânirii pielii este foarte importantă. Problemele tenului meu sunt:
- pori dilatați și predispoziție la apariția punctelor negre pe nas și bărbie
- predispoziție la deshidratare în zona obrajilor
- predispoziție la apariția petelor în colțul ochilor și deasupra buzei superioare
- pielea din jurul ochilor este mai uscată
- imperfecțiuni minore și semne ale îmbătrânirii pielii (rezultatul celor 30 de ani de expunere la soare fără protecție solară)
- pustule datorate produselor pentru îngrijirea părului (în ultimul an, de când urmez metoda Curly Girl)
De asemenea am intoleranță la majoritatea filtrele UV sintetice și toleranță mică la iritanți (parfum). Nu aplic pe ten produse care conțin parfum, alcool denat sau alte ingrediente iritante.
Cu rutina de mai jos previn apariția punctelor negre, mențin culoarea pielii uniformă și porii cu aspect cât mai normal, previn îmbătrânirea prematură a pielii și repar pe cât posibil semnele cauzate de soare, mediul extern și erupții, stimulez neocolagenul pentru a avea o piele fermă și netedă și mă asigur că am o piele hidratată, care arată și se simte tânără și sănătoasă.
Rutina mea este mai simplă acum comparativ cu anii trecuți, de-a lungul anilor am schimbat produsele cu ingrediente active pentru a estompa diversele probleme apărute pe piele. Majoritatea produselor folosite sunt de la Paula’s Choice.
Pentru a construi o rutină de îngrijire începe cu rutina de bază, iar în timp poți adaugă și alte produse cu ingrediente active. Citește întotdeauna cu atenție detaliile produselor și recomandările de aplicare, alege să testezi produsele dacă există mostre sau variante travel size sau asigură-te că magazinul de unde cumperi primește ca retur produse cosmetice folosite – nu prea sunt astfel de magazine în România.
RUTINA DE DIMINEAȚĂ
Pasul 1. Produsele pentru curățarea tenului
Produsele pentru curățare sunt preferatele mele, indiferent că este vorba de produse pentru ten, geluri de duș sau șampoane. Îmi place să am mai multe opțiuni, iar într-o săptămâna folosesc diferite produse pentru curățarea tenului.
Pentru că tenul meu este predispus la deshidratare prefer dimineața produse de curățare solubile în apă, cu textură cremoasă, formulate pentru tenul normal sau uscat. Calm Cleanser Normal to Dry Skin (acest cleanser are formulă identică cu Moisture Boost Cleanser, produs care este disponibil doar în SUA) și Resist Optimal Results Hydrating Cleanser sunt preferatele mele pentru curățarea tenului dimineața.
Pentru că protecția solară minerală pe care o aplic zilnic nu este ușor de îndepărtat de pe piele și pentru că în timpul zilei pe tenul meu se acumulează exces de sebum, este nevoie ca seara să acord mai multă atenție curățării tenului și să folosesc produse pentru ten mixt sau gras.
Defense Gel-to-Cream Cleanser are textură de gel care la contact cu apă se transformă într-o emulsie cremoasă care spumează. Skin Balancing Oil Reducing Cleanser are textură cremoasă și spumează ușor. Earth Sourced Natural Cleansing Gel are textură de gel și spumare redusă, îl folosesc câteodată și dimineața dacă îmi simt tenul mai încărcat.
Clear Pore Normalizing Cleanser conține acid salicilic, îl folosesc la duș, după ce mă spăl pe păr – de când am început Metoda Curly Girl și aplic pe păr produse cu unturi, uleiuri vegetale și polimeri am observat că aceste ingrediente îmi blochează porii și duc la apariția pustulelor cu puroi (o pustulă sau două în fiecare lună). Acest lucru nu este o surpriză, în articolul Am acnee, cum procedez? am specificat faptul că produsele pentru păr pot cauza erupții pe ten.
Cleanserul cu acid salicilic mă ajută să îndepărtez aceste ingrediente de pe piele, iar după ce am terminat de uscat părul folosesc un șervețel umed Gentle Cleansing Cloths pentru a îndepărta reziduurile de ingrediente de pe ten – de multe ori în timpul uscării părului, șuvițe de păr ajung pe față și astfel ingredientele care îmi blochează porii ajung de pe păr pe piele.
Gentle Cleansing Cloths este un produs multifuncțional pe care îl folosesc cu multe alte scopuri, i-am făcut un review detaliat în articolul despre produsele Paula’s Choice lansate în anul 2018.
În afară de produsele solubile în apă menționate mai sus și șervețelele umede, pentru curățarea tenului mai folosesc ocazional (o dată la două săptămâni vara, o dată la 3-4 săptămâni iarnă) peria Foreo. Eu am cea mai mică și mai simplă variantă Luna Play Plus, este eficientă pentru îndepărtarea celulelor moarte și impurităților de la suprafața pielii, celule care se acumulează foarte repede în cazul tenului cu exces de sebum.
În cazul meu Foreo mai blândă decât peria Clarisonic, este de altfel construită foarte diferit de Clarisonic. Pentru mine e mai simplu să folosesc Foreo, dar la fel de eficient ar fi și un scrub foarte blând – zahăr pudra în ulei de jojoba – un produs cu particule abrazive, fără parfum sau chiar folosirea unui prosop umed îmbibat cu produs de curățare.
Pentru demachierea ochilor, dacă folosesc mascara în timpul zilei, prefer să folosesc șervețelele umede sau o soluție micelară dacă mascara este rezistentă la apă, aplic pe pleoape și aștept câteva secunde pentru ca mascara să se dizolve puțin înainte să o îndepărtez cu mișcări foarte blânde.
Dacă nu folosesc mascara rezistentă la apă, mă spăl pe toată fața cu produsul de curățare obișnuit, cleanserele de la Paula’s Choice sunt eficiente în a îndepărta machiajul care nu este rezistent la apă. Dacă e nevoie, revin în zona ochilor cu un șervețel umed sau cu o dischetă demachiantă îmbibată cu soluție micelară.
Dintre soluțiile micelare preferata mea este Bioderma Sensibio H2O, dar la fel de bune sunt și soluțiile micelare mai ieftine cum este cea de la Garnier, varianta roz. Pentru că nu folosesc alte produse de machiaj pentru ochi nu este nevoie să folosesc demachiant bifazic – în trecut am folosit demachiante bifazice și uleiuri demachiante pentru ten pentru a îndepărta machiajul.
Pasul 2. Tonerul, boosterele și esența cu arbutin
Dimineața și seara, după curățarea tenului aplic tonerul Resist Advanced Replenishing Toner. De-a lungul anilor am folosit aproape toate tonerele de la Paula’s Choice – deși la început mi-au plăcut cele cu niacinamide din gama Skin Balancing și Resist Weightless Repairing Toner pentru efectele asupra porilor dilatați, în timp am ajuns să apreciez tot mai mult tonerele hidratante, cu textură lăptoasă cum este Resist Advanced Replenishing Toner și tonerele cu textură de gel lichid cum este cel 98% natural Earth Sourced Refreshing Toner.
Imediat după ce am aplicat tonerul aplic toate celelalte produse lichide, unul peste celălalt – masez câteva secunde pe piele un produs apoi îl aplic pe următorul, până ce am aplicat toate cele 5 produse lichide: tonerul, 3 boostere și esența. Aceste produse sunt formulate pentru a fi folosite în combinație cu alte produse, de aceea le pot aplica unul peste celălalt fără să fie nevoie să aștept ca fiecare să se absoarbă în piele. După aplicare, aceste produse fluide se absorb imediat în piele și nu lasă peliculă lipicioasă.
Hyaluronic Acid Booster – Folosesc boosterul cu acid hialuronic pentru a preveni deshidratarea și a menține nivelul optim de hidratare, dar și pentru beneficiile de estompare și prevenire a ridurilor. Aplic 1-2 pompe pe toată fața.
Peptide Booster – Folosesc boosterul cu peptide pentru fermitate și este unul din cele mai importane produse anti-aging din rutina mea. Formula acestui booster este unică, iar concentrația mare de peptide chiar are efecte vizibile pe tenul meu. Aplic 2 picături pe toată fața.
10% Niacinamide Booster – Folosesc boosterul cu niacinamide pentru reducerea porilor dilatați, prevenirea apariției petelor, pentru uniformizarea culorii pielii și luminozitate. Aplic 5-6 picături pe toată fața.
Resist Brightening Essence – Deși nu este un booster, esența cu arbutin se poate folosi la fel ca un booster, o aplic după cele 3 boostere. Este foarte importantă în rutina mea, o folosesc pentru uniformizarea culorii pielii, luminozitate și estomparea/prevenirea apariției petelor. De câțiva ani produsele anti-pete fac parte din rutina zilnică de îngrijire a tenului meu, iar în acest fel am reușit să îmi mențin tenul fără pete chiar și în timpul verii.
Împreună, cele 5 produse lichide asigură și hidratarea necesară tenului în timpul zilei, le aplic și în jurul ochilor însă în jurul ochilor aplic și Resist Anti-Aging Eye Gel pentru că această zonă este mai uscată decât restul feței, iar protecția solară minerală matifiantă nu poate asigura hidratarea necesară în jurul ochilor.
Hidroquinonă nu mai folosesc momentan, nu am pete care să aibă nevoie de acest ingredient, dar cu ajutorul hidroquinonei am reușit să estompez foarte mult pete foarte vechi de pe ten. Vitamina C din păcate nu tolerez zilnic în concentrație mai mare de 5% și deși îmi place mult boosterul cu 15% vitamina C, expiră înainte să îl termin și prefer să am o rutină mai simplă, cu produse pe care să le aplic zilnic.
Boosterul cu acid azelaic ar fi o altă opțiune anti-pete, mai ales că are și efecte antibacteriene pentru pustule, dar nu este lichid. În acest moment esența cu arbutin, împreună cu boosterul cu niacinamide, tratamentul cu retinol 1% și exfolianții cu AHA și BHA sunt suficiente pentru a-mi menține pielea fără pete.
(Atenție, acest lucru se întâmplă doar pentru că protecția solară este cel mai important produs în rutina mea de îngrijire – chiar dacă e cel mai puțin plăcut produs pe care îl aplic pe piele.)
Pasul 3. Protecția solară aplicată în fiecare dimineață
Produsele cu protecție solară sunt cele mai importante pentru că fără protecție solară nu aș putea menține efectele anti-aging și anti-pete obținute cu ajutorul formulelor complexe pe care le aplic zilnic și de altfel fără protecție solară nu există anti-aging și nici nu aș putea folosi exfolianții și retinolul în rutina de seară.
Prefer protecția solară minerală, iar în general SPF 30 este suficient pentru a mă proteja în timpul zilei când petrec cel mai mult timp în încăperi cu ferestre cu protecție UV. De când s-a lansat gama Defense (luna mai 2018) am preferat protecția solară Defense Essential Glow Moisturizer SPF 30, pentru toamnă și iarnă acest produs este ideal pentru tenul meu mixt cu tendințe de deshidratare.
Nu este la fel de matifiant comparativ cu produsele minerale pe care le-am folosit în trecut, cum ar fi Calm Mineral Moisturizer Normal to Oily Skin SPF 30 sau Elta MD SPF 45, dar este protecția solară cu cea mai lejeră textură și cea mai neutră culoare din toate SPF-urile minerale pe care le-am aplicat pe piele.
Ce-i drept tenul meu nu mai este gras, de aceea pot folosi o protecție solară cu aspect final natural, doar puțin matifiat. Până la sfârșitul zilei pe zona T apare exces de sebum, dar acest lucru se întâmplă indiferent de protecția solară folosită.
Indiferent de produsele folosite – SPF-uri, baze de machiaj și fonduri de ten matifiante – pe pielea mea fondul de ten nu a arătat niciodată bine după mai mult de 4-5 ore pentru că nici un produs nu mi-a oferit matifiere de lungă durata. De aceea, după vindecarea acneei a fost foarte important să repar imperfecțiunile, pentru a putea renunța la fondul de ten.
Pentru zilele în care petrec mai mult timp expusă la lumina solară, în timpul verii prefer protecție solară SPF 50, dar protecția minerală SPF 50 care nu este colorată nu poate avea textura plăcută pielii și nici nu poate fi invizibilă pe piele. De aceea am testat anul trecut o protecție solară cu filtre chimice pe care pielea mea o tolerează și care este invizibilă pe piele pentru că are textura siliconată și este transparentă, aproape ca un ser, cu aspect final mat.
Produsul promite matifiere de lungă durată, dar în cazul meu sebumul apare ca de obicei, după 3-4 de la aplicare, dar pentru că este invizibil pe piele, este cea mai bună variantă din tot ce am testat în ultimul timp și m-aș bucura să fie ușor accesibilă în România.
Este vorba despre Frezyderm Sun Screen Velvet Face SPF 50+, are formulă fără parfum, fără apă, în bază de siliconi și crospolimeri: Isododecane, Octocrylene, Dimethicone/Bis-Isobutyl PPG-20 Crosspolymer, Ethylhexyl Methoxycinnamate, Diethylamino Hydroxybenzoyl Hexyl Benzoate, Dibutyl Adipate, Ethylhexyl Salicylate, Bisabolol, Helianthus Annuus Seed Oil, Rosmarinus Officinalis Leaf Extract, Disodium Uridine Phosphate, Ethyl Ferulate, Dimethicone/Vinyl Dimethicone Crosspolymer, Caprylyl Glycol, Glass Beads, Polyglyceryl-5 Trioleate, Silica.
Există o pagină oficială în România a brandului Frezyderm, dar din păcate nu am văzut vreodată stoc la produse, eu cumpăr produsul de pe amazon. Am înțeles că într-o perioadă a fost disponibil în Farmacia Tei, dacă știi cumva unde se găsește în România, m-ar ajuta această informație.
Înainte de a ieși din casă, indiferent de protecția solară aplicată, pe zonele unde am avut pete aplic un strat generos de protecție solară sub formă de stick. Îmi cumpăr stick-urile cu SPF de pe iherb, v-am povestit despre ele și în articolul cu produse cu protecție solară pentru vară. Anul acesta am ales Thinksport Sunscreen Stick SPF 30, cu 20% zinc oxide, foarte rezistent la apă (80 de minute).
Conține ceară și nu este potrivit pentru a fi folosit pe tenul gras pe zone extinse, eu aplic în colțul ochilor pentru că lăcrimez în timpul zilei din cauza luminii, chiar și cu ochelari de soare și aplic deasupra buzelor. Nu aplic pe zone unde am exces de sebum pentru că ceara poate bloca porii și duce la apariția punctelor negre. În geantă am întotdeauna un stick și îl folosesc pentru a reaplica SPF în timpul zilei pe zonele unde am avut pete.
Pentru zilele când vreau să folosesc mascara, pudră matifiantă și blush, prefer să am totuși o bază de machiaj colorată, pentru că nu folosesc fond de ten. De aceea am mereu în casă mostre de Resist Daily Wrinkle Defense SPF 30, o protecție solară minerală colorată care uniformizează culoarea pielii și oferă o bună bază pentru pudră, blush și iluminator. Este cel mai matifiant produs cu protecție solară pe care îl folosesc și este cel mai matifiant produs cu SPF de la Paula’s Choice.
Aplic protecție solară în cantitate generoasă, de obicei aplic 2-3 straturi de produs, în acest fel se absoarbe mai bine în piele. În timpul zilei reaplic dacă este nevoie, iar stick-ul îl folosesc de mai multe ori în zilele în care petrec mult timp expusă luminii solare, în special dacă conduc. Aplic protecția solară minerală și în jurul ochilor, chiar și în zilele în care aplic protecția solară chimică pe restul feței.
Editare ulterioară: Vara asta am testat ceva nou, cu rezultate foarte bune. După câteva zile în care am condus în soare, am simțit că nu este suficiet doar Frezyderm SPF 50 (ușoară usturime pe piele) și am început să aplic zilnic un strat generos de Resist Daily SPF 30 peste Frezyderm – aplic conținutul întregului pliculeț și în felul acesta pielea beneficiază de protecție mult mai bună. Cele două produse sunt foarte compatibile pe pielea mea.
Peste cele două produse aplic pudra Paula’s Choice On the Go Shielding Powder SPF 30, care nu este disponibilă în Europa pentru că include în formulă nano filtre minerale.
Protecția solară pentru buze
Protejarea buzelor de radiațiile UV este la fel de importantă ca protejarea tenului. Pentru mine este foarte important să aplic și să reaplic protecție solară nu doar pe buze ci și deasupra buzei superioare unde am avut pete din cauza epilarii cu ceară și neprotejarea pielii – aceasta este cea mai predispusă zonă la apariția petelor în cazul meu.
Stick-ul cu SPF este cel mai eficeint pentru protejarea pielii de deasupra buzei, iar pentru protejarea buzelor folosesc orice fel de balsam de buze cu SPF. Nu există nici măcar unul care să îmi placă să îl aplic și să îl reaplic, toate sunt prea albicioase, prea lipicioase, prea uleioase. De multe ori aplic chiar stick-ul cu SPF și pe buze.
RUTINA DE SEARĂ
Pasul 1 – Curățarea pielii
Detalii și produse mai sus, la rutina de dimineață. După ce curăț pielea și o usuc cu șervețele de unică folosință aplic întotdeauna toner, același toner pe care îl folosesc dimineața, Resist Advanced Replenishing Toner. Iarna, dacă îmi simt pielea deshidratată, aplic și boosterul cu acid hialuronic imediat după toner.
Pasul 2 – Produsele pentru exfolierea pielii și tratamentul cu retinol
Exfolierea pielii este un pas de bază în orice rutină de îngrijire a pielii, cu ajutorul exfolianților chimici AHA și BHA se pot îndepărta celulele moarte, se stimulează regenerarea celulară și neocolagenul, se îndepărtează punctele negre, imperfecțiunile și petele, se previne apariția comedoanelor și chiar a pustulelor, etc – detalii despre efectele exfolianților în articolul Totul despre exfolierea pielii.
Exfolianții sunt importanți în rutina mea și pentru că mențin porii curați și în acest fel previn apariția pustulelor și pentru că produsele se absorb mult mai bine pe pielea care nu este încărcată de celule moarte.
Pe pielea mea ambii exfolianți sunt eficienți, folosesc în rutina de îngrijire 5% acid glicolic (AHA) și 2% acid salicilic (BHA). Resist Daily Smoothing Treatment 5% AHA îmi este de folos pentru uniformizarea culorii pielii și îmbunătățirea nivelului de hidratare (AHA-ul este puțin mai eficient decât BHA în acest sens), iar Resist Daily Pore Refining Treatment 2% BHA îmi este de folos pentru reglarea excesului de sebum, curățarea porilor și ameliorarea porilor dilatați.
Vara folosesc Skin Perfecting 2% BHA Liquid Exfoliant, cel mai puternic exfoliant cu BHA de la Paula’s Choice disponibil în Europa (4% există în SUA, din păcate concentrația maximă în EU este 2% pentru BHA).
Am renunțat la a avea seri dedicate pentru fiecare exfoliant – în anii trecuți aveam o rutină mai complexă, în fiecare zi aplicam alt produs cu ingrediente active și în funcție de acel produs aplicam restul produselor din rutină.
Pentru a simplifica rutina de seară aplic o seară BHA, o seară AHA, iar în fiecare joi aplic Clinical 1% Retinol Treatment, în acest fel aplic BHA 2% de 3 ori, AHA 5% de 3 ori si retinol 1% o dată în fiecare săptămână. Vinerea aplic alt exfoliant decât am aplicat miercuri și continui restul zilelor alternând cei doi exfolianți, până joi când aplic retinol 1%.
Retinolul în concentrație atât de mare este un ingredient anti-aging important în rutina mea, este eficient chiar folosit o dată pe săptămână și are efecte chiar și în uniformizarea culorii pielii, luminozitate și reducerea porilor dilatați, nu doar în prevenirea și repararea semnelor de îmbătrânire a pielii.
Folosesc exfolianții și retinolul în cantitate foarte mică, nu aplic în jurul ochilor.
Pasul 3 – Produsele hidratante și anti-aging
Indiferent de produsul aplicat la pasul 2, pentru hidratare folosesc în fiecare seară aceeași combinație de produse pe care le aplic de obicei înainte de a merge la somn. În acest fel exfoliantul sau retinolul aplicate anterior au timp suficient pentru a fi absorbite în piele și a începe să acționeze. De cand s-a lansat Defense Antioxidant Pore Purifier l-am folosit aproape zilnic, vara trecuta l-am folosit ca singurul produs hidratant în multe seri.
Îl folosesc în continuare, îl pot aplica peste orice produs tratament chiar dacă are 0.5% BHA în formulă. Aplic câteva picături pe toată fața, mai puțin în jurul ochilor, îl folosesc pentru acidul salicilic, niacinamide și derivatul de acid azelaic, ingrediente care sunt de ajutor pielii mele pentru uniformizarea culorii pielii și luminozitate (și nu numai).
La sfârșitul lunii martie am primit Earth Sourced Berry Antioxidant Serum în campania de prelansare și m-am îndrăgostit de acest produs de la prima aplicare. Pentru că are textura și mai fluidă decât serul de la Defense, aplic mai întâi 2-3 picături de ser Earth Sourced, masez câteva secunde în piele, inclusiv în jurul ochilor, apoi aplic Defense Pore Purifier și masez cele două seruri în piele.
Cele două produse fluide se absorb în piele foarte repede, pot aplica crema hidratantă imediat după ce s-au absorbit. Earth Sourced Berry Antioxidant Serum are culoare naturală roz, datorită antioxidanților obținuți din 13 tipuri diferite de ‘berry’. Îl folosesc pentru că formula este un complex de antioxidanți care restabilesc luminozitatea pielii și au efecte anti-aging și pentru că este fluid, fără siliconi și îl pot combina foarte bine cu serul purificator.
Notă: din cauză că pipetele de la serurile Earth Sourced și Defense sunt transparente, este posibil ca produsul să fie vizibil în pipetă. Deși pipeta și capacul protejează de UV și aer, eu prefer și recomand ca toate tuburile flexibile să fie păstrate cu cât mai puțin aer în ele. Cu cât folosești mai mult produs cu atât mai mult aer este în tub, aer care în timp produce oxidarea formulei. Strânge ușor tubul, cu pipeta în sus, până când ai scos tot aerul din tub. Pune apoi capacul și închide-l cu atenție, în acest fel vei păstra cât mai mult timp formula intactă. (În produsele din imagine există aer în tub.)
Deocamdată nu este foarte cald și încă am nevoie de cremă hidratantă în fiecare seară, folosesc Clear Oil Free Moisturizer. Deși mulți ani am folosit Resist Clear Skin Hydrator, acum prefer să folosesc combinația celor 2 produse anti-aging fluide și apoi Clear Oil Free Moisturizer pentru că hidratarea din gama Clear are textură mai lejeră și se absoarbe foarte repede în piele.
În timpul verii este foarte posibil că cele două produse fluide să fie suficiente pentru hidratare, crema o pot folosi mai rar, dar totuși trebuie să o folosesc pentru că am nevoie și de emolienți, ingrediente care nu sunt prezente în produsele fluide.
Ca ultim pas în rutina mea de seară, aplic în jurul ochilor Clinical Ceramide Enriched Firming Eye Cream – pielea din jurul ochilor nu este hidratată suficient cu produsele de mai sus, iar acest produs cu formulă complexă este cel mai potrivit pentru a preveni pe cât posibil apariția ridurilor (tenul cu exces de sebum nu prezintă semne de îmbătrânire atât de repede, însă acest lucru nu înseamnă că nu o să îmbătrânesc).
În trecut foloseam mini produsul Resist Barrier Repair Moisturizer în jurul ochilor, conține și acesta retinol, însă de la lansarea cremei de ochi din gama Clinical am preferat-o pe aceasta pentru că are o formulă mult mai complexă. Mă bucur că pielea mea tolerează foarte bine concentrația de 5% vitamina C zilnic, din păcate crema pentru ten din gama Clinical este puțin prea emolientă pentru tenul meu și are prea multă vitamina C pentru a fi potrivită zilnic pielii mele. Așa cum ziceam, am simplificat rutina pentru a folosi zilnic aceleași produse – cu excepția exfolianților și retinolului pe care îi folosesc alternativ.
Folosesc zilnic Clinical Ceramide Eye Cream de 5 luni și am consumat puțin mai mult decât jumătate – dacă te uiți la ambalaj într-o încăpere întunecoasă, cu o sursă de lumină cum ar fi lanterna telefonului poți estima cantitatea de produs din recipient, recipientul exterior este ușor transparent în aceste condiții și se vede recipientul din interior și poziția pompei. În imagine sunt cantitățile de gel pentru ochi și cremă pentru ochi pe care le aplic zilnic.
După cum observi cele mai multe produse din rutina mea sunt fluide sau lichide, singurele cu textură mai consistentă sunt protecțiile solare și crema hidratantă de seară.
Hidratarea buzelor seara
În urmă cu câțiva ani, în dorința de a opri cumva excesul de sebum de pe ten, am urmat un tratament cu Roaccutane, deși nu mai aveam acnee. Am avut rezultatele dorite doar pe perioada tratamentului, iar o problemă pe care am avut-o pe parcursul tratamentului cu Roaccutane ca efect secundar al acestui medicament a persistat de-a lungul anilor.
Deși acum buzele mele nu mai sunt atât de uscate, totuși, fără hidratare potrivită buzele mele sunt mereu uscate. De aceea e foarte important să hidratez buzele în fiecare zi, iar pentru a obține buze hidratate trebuie în primul rând să aplic în fiecare seară, înainte de culcare, un strat generos de balsam de buze Lip & Body Treatment Balm.
În timpul zilei, când sunt în încăperi protejate de UV nu folosesc balsam de buze cu SPF pentru că am nevoie de hidratare și nu am găsit balsam cu SPF care să îmi ofere hidratarea dorită. De aceea folosesc diferite balsamuri de buze, am foarte multe și mereu cumpăr altele, le reaplic de mai multe ori în timpul zilei.
(Există un articol vechi pe site cu aproape 30 de balsamuri pe care le aveam în acel moment în casă, mai sus o imagine cu câteva din balsamurile de buze pe care le am acum). Nu am găsit nici măcar unul care să fie la fel de hidratant că Lip & Body Balm, dar nu folosesc Lip & Body Balm în timpul zilei pentru că nu se poate aplica direct pe buze, trebuie să mă spăl pe mâini înainte de a-l folosi.
Alte produse folosite ocazional pe ten
Din cauza produselor pentru păr folosite în ultimul an, am uneori erupții pe ten, cu toate măsurile de prevenire pe care le aplic (dorm cu părul strâns și protejat, nu ajunge pe față în timpul nopții). Pustulele nu sunt foarte mari, dar formează puroi și lasă o pată pe piele după ce se vindecă. De aceea am fost nevoită să folosesc produse care să elimine cât mai repede pustulele și să estompeze petele cât mai repede după vindecare. Am încercat mai multe variante pentru a elimina cât mai repede aceste erupții (acid azelaic, benzoyl peroxide și vitamina C).
Cel mai eficient în cazul meu este C25 Super Booster, un produs cu 25% vitamina C pe care dacă îl aplic imediat cum observ o mică roșeață pe piele care se transformă de obicei într-o pustulă în 24 de ore, pot chiar preveni formarea pustulelei, iar dacă s-a format deja o pustulă, aceasta se vindecă și se estompează complet în 1-2 săptămâni.
Problema este că pielea mea nu tolerează foarte bine această concentrație de vitamina C dacă o aplic zilnic, de aceea aplic cu foarte mare atenție, o cantitate foarte mică, doar pe pustulă – dacă depășesc zona pustulei sau petei pe care vreau să o estompez, curăț excesul de produs din jurul pustulei.
Acest produs nu este o soluție pentru acneea pe zone extinse, este un produs cu aplicare pe zone restrânse sau un produs care poate fi adăugat la crema hidratantă seară, dacă se dorește a fi folosit pe toată fața. Pentru a proteja și mai mult pielea de o eventuală reacție negativă, aplic produsul cu vitamina C seara după ce am aplicat hidratarea. Nu aplic vitamina C în seara când aplic retinol 1%.
Va multumesc pentru toate sfaturile DETALIATE acordate, sfaturi pe care am inceput sa le aplic si eu! Articolele de pe blogul dvs sunt usor de inteles, va citesc de un timp incoace si va sunt recunoscatoare ptr efortul depus. Referitor la site ul Paulas Choice, un mare bravo ptr atentia acordata fiecarui produs in parte. (Avand in vedere ca pe majoritatea site urilor care comercializeaza produse cosmetice nu apare nici macar lista completa a ingredientelor). Deasemenea din acest pct de vedere, blogul dvs este o binecuvantare. Ma bucur ca exista calitate manifestata in detaliu pe site ul mai sus mentionat si pe blogul dvs. Numai bine va doresc!!
Eu va multumesc pentru aprecieri si incredere. Multa sanatate!
Bună ziua!
Folosesc de peste un an protecție minerală de la Bioderma, Nude Touch, 50, varianta natural.
N-am mai avut probleme cu petele.
În zile foarte însorite port pălărie.
Nu am in rutină decât niacinamide, acid hialuronic, crema CeraVe PM (din SUA), resveratrol si cofeina (toate de la TO).
As vrea, totusi, să folosesc în produs, unul singur, PC, pentru ochi.
Am crema cu unt de shea, onctuoasa, dar daca ar fi sa aleg, nu stiu ce ar trebui
Am 47, ten mixt fara alte probleme.
As dori doar sa hidratez zona ochilor.
Mulțumim pentru articol!
Multă sănătate!
Angelica, iti recomand sa incerci Clinical Ceramide Enriched Eye Cream.
Buna! Folosesc Skin balancing ultra sheer daily defence spf 30 dimineata. Intrebarea mea este – doar o intind pe fata sau masez pana se absoarbe? Multumesc.
Fabian, SPF-urile nu se absorb complet in piele, le aplici ca pe orice alt produs, cu miscari circulare blande. Asigura-te ca ai aplicat o cantitate generoasa. Poti masa produsul cateva secunde pe piele pentru a incuraja absorbtia ingredientelor.
Am luat intamplator anul trecut din aeroport un balsam de buze de la Khiel’s ( Butterstick) cu SPF30 si am avut o surpriza placuta, iti recomand sa incerci, are variante colorate si incolor si senzatia pe buze nu mi se pare deloc deranjanta.
Mada, multumesc, imi place un parfum de la Khiel’s, dar produsele lor nu mi se potrivesc. Insa balsam de buze SPF 30 suna bine, chiar am aproape un magazin si voi cumpara.
Buna. Autobronzantul pentru ten trebuie aplicat inainte sau dupa protectia solara? Multumesc
Alexandra, protectia solara se aplica intotdeauna ultima data pe ten. Doar machiaj mai poti aplica dupa protectia solara. https://pasagera.ro/sfaturi-de-aplicare-a-produselor-protectie-solara.html
Da, mai multe produse Frezyderm au fost disponibile la Farmacia Tei, pretul acelui SPF era de 40-50 de lei. L-am folosit acum 2 veri, pe-atunci putea fi si comandat online, ulterior a beneficiar de un succes prea mare pentru o firma care nu e puternic reprezentata pe piata si nu l-au mai listat pe site, dar in farmaciile Tei fizice era (cateodata). L-am folosit mult mai putin ulterior (e foarte interesant, dar pe pielea mea nu se absoarbe complet si nu era deloc placut), insa am observat ca dispare iarna si reapare vara. Poti sa mai incerci sa-l comanzi si de pe site-ul oficial pentru Europa https://www.frezyderm.com
Frezyderm apare in Ro in doua saptamani, max o luna. Am vb cu reprezentantul pe Ro. Au reorganizat productia, deoarece cererea a fost f mare si nu faceau fata.
Multumesc de informatie, ma bucur sa aud acest lucru. O sa urmaresc site-ul lor.
Ok, multumesc mult!
Pot fobosi exfoliant de 5 % dacă a melasma
Da, e chiar indicat sa folosesti un AHA in rutina anti-pete. Vezi si articolele despre pete: https://www.pasagera.ro/category/afectiuni-piele/zone-hiper-pigmentate-melasma
PC berry serum cand o sa fie disponibil? Abia astept sa il incerc.
Alexa, cel mai probabil la sfarsitul lunii iunie. Aboneaza-te la newsletter pe paulaschoice.ro si primesti mail cu noutatile si ofertele lunare.
Este posibil ca 10% niacinamide booster sa provoace eruptii?
In vara am avut brusc o eruptie foarte urata in urma careia am ramas cu pete si cicatrici. Eruptia a inceput la scurt timp dupa ce am introdus urmatoarele produse in rutina mea:
1. Skin Balancing Pore Reducing Toner
2. Resist Super Light Daily Wrinkle Defense SPF 30
3. Clear Oil Free Moisturizer
Eu banuiesc ca SPF-ul a fost de vina, desi am inteles in urma unei discutii cu doamna de la magazinul PC ca ar putea fi fost de vina toner-ul care contine niacinamide.
Am tenul gras, cu mult exces de sebum in zona T si pe pometi dar in acelasi timp parca este si deshidratat, se descuameaza si se inroseste foarte rapid, cel mai probabil din cauza ca nu reusesc sa imi construiesc o rutina corecta de ingrijire,undeva gresesc.Rar imi mai apar si cateva pustule iar in loc de pori am cratere.
Folosesc urmatoarele produse:
1. Cleanser-ul Calm pt ten uscat
2. BHA 2% lichid ( folosit in fiecare seara,exceptand serile in care aplic AHA) si AHA 10% ( folosit 1-2x/sapt)
3. Benzoyl peroxid 5% ( Benzaknen) doar pe pustule atunci cand mai apar
4. Skinoren gel incerc sa il aplic in fiecare dimineata pe urmele lasate de acnee
5. Differin 1x/sapt dar voi incerca sa il aplic de 2x/sapt.
6.Serul din gama Calm, booster cu acid hialuronic, booster C15 de la care uneori ma inrosesc destul de tare dar nu vreau sa renunt la el, de 2 zile am introdus si booster cu peptide dar inca nu mi-am facut o parere despre el.
7. Folosesc crema hidratanta din gama Calm pt ten gras.
Recent am incercat 4 mostre skin clear hydrator dar am facut cateva pustule si un nodul dureros sub piele, la fel am patit cand am incercat cateva mostre de omega+ complex, apoi am incercat o mostra invisible finish gel si mi-a placut foarteeeee mult,mult mai mult decat cea din gama calm, doar ca nu am mai cumparat si alte mostre de frica sa nu imi blocheze porii.
8. Crema cu SPF ….care este o problema reala pt mine. Cea din gama Calm spf 30 pt ten gras nu imi place nici cum se simte, nici cum arata pe ten,plus ca imi provoaca mici pustule, am mai incercat Resist Youth Extending Daily Hydrating Fluid SPF 50 si Skin Balancing Ultra Sheer Daily Defense SPF 30, chiar daca imi place textura lor si faptul ca se intind mult mai bine, ambele imi lasa o pelicula lucioasa pe ten, usturime simt foarte putin dar in schimb ma cam inrosesc.
Ce creme cu spf imi recomanzi?
Ce are trebui sa scot sau sa introduc in rutina de ingrijire?
Buna Claudia,
Niacinamide 10% sau chiar si concentratie mai mica poate cauza eruptii pe piele. Niacinamide este un ingredient la care pielea reactioneaza uneori foarte ciudat – una din proprietatile acestui ingredient este de a calma roseata pielii si totusi, multe formule cu niacinamide cauzeaza roseata si usturime pe piele. Acest ingredient nu este fotosensibilizant.
Inteleg problema ta si iti recomand sa renunti la vitamina C si sa accepti ca nu tolerezi o concentratie atat de mare. Sunt multe persoane care nu pot folosi vitamina C, eu sunt una dintre ele. De asemenea asigura-te ca seara cureti foarte bine tenul – am scris de curand un articol despre double cleansing.
Tenul se descuameaza si este iritat din cauza ca folosesti ingrediente pe care nu le tolereaza. Personal as si rari aplicarile de BHA si as incerca sa scap de roseata si uscaciune, inainte sa maresc aplicarile de Differin. Nu poti repara bariera naturala a pielii daca folosesti produse care o afecteaza.
La protectia solara iti recomand sa renunti la filtrele sintetice (nu sunt potrivite pentru pielea ta) si sa alegi o protectie solara minerala sau poate o protectie solara cu filtre sintetice noi, cum este Tinosorb. Citeste te rog articolele despre produsele cu SPF de pe site.
De la PC mai poti incerca Resist Super Light Daily Wrinkle Defense SPF 30 (este colorat). De asemenea ai putea incerca si Australian Gold Tinted Moisturizer SPF 50, este mai matifiant ca cel de la Resist si este tot colorat.
Alege Skin Balancing Invisible Finish Gel data viitoare cand cumperi crema hidratanta de seara – este primul produs PC pe care l-am cumparat in urma cu 11 ani si care m-a ajutat foarte mult atunci, cand aveam tenul acneic, iritat si foarte gras.
Multumesc pentru raspuns.
Eram foarte curioasa sa incerc niacinamide 10% dar din pacate pe site-ul PC nu au mostra sau varianta mini.
Am citit si recitit mai toate articolele tale…care sunt minuntate, din care am invatat si descoperit multe,inclusiv faptul ca am avut demodex tot din articolele tale am descoperit si tratat problema. Pe aceasta cale iti multumesc si iti astept urmatoarele articole cu interes.
Resist Super Light Daily Wrinkle Defense SPF 30 este din pacate unul dintre produsele incluse pe lista “suspectilor” , mentionate in comentariul meu anterior.
Am ajuns la concluzia ca protectia solara ori imi provoaca iritatii, ori mai rau…pustule. Ma voi interesa de Tinosorb si de Australian Gold Tinted Moisturizer SPF 50, nu am incotro decat sa probez.
Despre Elta MD Clear ce parere ai? Este posibil sa blocheze porii?
Am fost foarte tentata sa iau Skin Balancing Invisible Finish Gel pt ca mi-a placut enorm mostra dar data viitoare o voi lua.
Claudia,
Nu exista pentru acel produs mostra. Da, este posibil ca anumite produse sa cauzeze eruptii pe ten, multe persoane observa eruptii de la filtrele minerale si usturime si roseata de la filtrele sintetice. Din pacate inainte sa folosesti produsul o perioada chiar nu poti sa stii daca va fi sau nu problematic pentru tine. E valabil si pentru Elta MD Clear.
Am ajuns sa folosesc Clinical 1% de 5 ori pe săptămână cu rezultate extraordinare. Îl pot folosii și sub ochi fără probleme.