Listă cu produse pentru curățarea părului fără sulfați – șampon, cowash, low poo

Articolul de mai jos conține lista cu produse fără siliconi și surfactanți duri pentru curățarea părului din categoriile: cowash, low poo, șampon pentru spălare frecventă, șampon pentru curățare în profunzime și chelare (acestea conțin surfactanți duri). Surfactanții duri sunt sulfații, sulfonații și olefin sulfonații.

Prima parte a acesti articol explică felul în care poți face cea mai potrivită alegere pentru părul tău, pentru vizualiza produsele poți merge direct la

Lista de produse pentru curățarea părului

Pentru a înțelege și a te ajuta de lista de mai jos, te rog citește articolele despre detergenții din șampoane și despre tipuri de produse pentru curățarea părului. Produsele de mai jos nu conțin siliconi (dacă sunt excepții voi explica în analiza produselor). Pentru a alege cel mai potrivit produs pentru tine am inclus un mini ghid de ingrediente mai jos, dar te rog citește cele două articole menționate, vei găsi recomandări pentru diferite tipuri de păr.

Produsele din listă sunt potrivite pentru părul drept și pentru părul texturat (bucle de orice fel), la cele care sunt potrivite în special părului texturat am menționat acest lucru. Produsele de mai jos pot fi folosite dacă urmezi metoda Curly Girl, nu conțin ingrediente interzise în această metodă, cu condiția să fie potrivite părului tău, cu mici excepții care sunt specificate în analiza produselor.

Citește te rog articolul Ingredientele care trebuie evitate dacă urmezi metoda Curly Girl  – sunt foarte multe variante în care poți personaliza metoda și este posibil ca tu să folosești ingrediente pe care eu le consider nepotrivite sau să eviți ingrediente pe care eu nu le consider problematice. La întrebarea despre parfum și extractele cu potențial iritant incluse în șampoane am răspuns în articolele menționate.

Pentru că tipul de păr presupune mai multe caracteristici (textura firului de păr – drept, ondulat sau creț, tipul de bucle, grosimea firului de păr, densitatea firelor pe scalp, porozitatea firului de păr, cantitatea de sebum de pe păr și scalp, nivelul de hidratarea/cantitatea de molecule de apă din fibrele capilare) este mai bine să alegi produsele în funcție de ingrediente și de aceste caracteristici, mai ales că majoritatea șampoanelor fără surfactanți duri sunt etichetate pentru toate tipurile de păr texturat (păr natural ondulat sau creț) sau pentru păr vopsit sau pentru păr creț etc.

În mini analiza formulelor de mai jos  am menționat toate ingredientele care pot cauze efecte negative în anumite condiții, dacă îți cunoști bine părul și reacția la acele ingrediente, lista de produse de mai jos îți este cu adevărat de folos. Aceste ingrediente sunt:

 • tipul de agenți de curățare (i-am numit detergenți în analiza formulei) și concentrația lor, ne arată puterea de curățare a acestui produs, poți consulta articolul despre surfactanți
 • agenții de condiționare, alcoolii grași și alți emolienți, cu cât mai mulți cu atât șamponul este mai potrivit pentru părul uscat
 • uleiurile și unturile vegetale au toate rol de emolienți în șampoane și sunt mai potrivite pentru părul uscat
 • proteinele cu moleculă mare pot cauza protein overload, am menționat proteinele în analiza formulei
 • aloe vera, ingredient film forming,  poate cauza flash dry, dacă părul tău are această problemă e bine să eviți șampoanele cu aloe vera în prima parte a listei de ingrediente
 • polimerii cuaternari i-am menționat pentru că sunt ingrediente film forming și se depun
 • glicerina care la anumită umiditate și temperatură a punctului de rouă (dew point) poate cauza frizz
 • primul conservant pentru a estima concentrația ingredientelor enumerate după acesta; la unele formule am specificat toți conservanții

Primele 5 ingrediente din formula unui șampon sunt cele mai importante, toate ingredientele listate după conservanți sau parfum au concentrație mai mică de 1-2%, iar efectele lor asupra părului sunt aproape neglijabile.

Am încercat pentru fiecare produs care nu are specificat pe etichetă tipul de păr, să fac o recomandarea pentru tipul de păr pe care îl cred mai potrivit. Te rog caută cât mai multe detalii despre un produs înainte de a-l cumpăra pentru că dacă nu l-am testat pot doar presupune cel mai potrivit tip de păr (gras, normal, uscat) și oricum părul are multe alte caracteristici, nu doar nivelul de hidratare și cantitatea de sebum. Părul texturat este acel tip de păr care nu este drept, de la bucle lejere până la textura fractală specifică părului afro.

Observă cu atenție părul tău după o singură șamponare – dacă simți că este aspru sau că este uleios, încâlcit mai mult decât înainte de spălare, sau dacă îl simți uscat și sârmos, sau dacă simți că scârțâie de curățenie atunci produsul ales nu este potrivit pentru tine și/sau ai spălat părul corect – în articolul despre produsele de curățare recomandat mai sus vei găsi detalii despre cum să cureți părul cu fiecare tip de produs.

Observă în fiecare zi scalpul – atinge scalpul cu buricele degetelor în mai multe zone, cu o presiune ușoară, fără să freci pielea apoi observă dacă există sau nu sebum pe scalp. Observă și cât de repede simți că se depun pe părul tău produsele de stilizare – acest lucru ar trebui să te ajute să alegi un produs de curățare mai puternic sau să alegi produse de stilizare cu ingrediente mai puțin emoliente.

Doar dacă îți cunoști foarte bine părul și reacția pozitivă și negativă la ingredientele pe care le aplici pe păr vei putea să faci alegeri cât mai potrivite și cel puțin vei evita încercări nereușite care în cazul părului pot fi uneori dificil de reparat. Chiar și așa, este posibil să alegi formula pe care o crezi cea mai potrivită pentru părul tău și să nu aibă rezultatele așteptate, poate pentru că nu se potrivește cu alte produse din rutină sau pentru că pur și simplu așa reacționează părul tău la acea formulă.

Lista de produse de mai jos este lungă și actualizată frecvent, am încercat să scriu cât mai multe detalii la fiecare produs, am specificat rolul ingredientelor în acel produs, în paranteză cu italic, iar dacă am testat produsul sau vreau să îl testez am menționat acest lucru. În articol este posibil să includ linkuri de afiliere.

Pentru a căuta mai eficient în listă folosește CTRL+F (Windows) sau Command+F (MAC) și caută produsele în funcție de tipul de produs, numele produsului, ingredientul tău preferat, magazinul tău preferat etc. Lista este ordonată alfabetic.

Fiecare mini review de mai jos conține informații pe care le-am inclus într-un tabel, primul tabel este exemplu cu detaliile fiecărui produs analizat. Este posibil ca prețurile să difere de la un magazin la altul, le-am menționat pe cele mai mici găsite la data la care am scris articolul. De asemenea este posibil să existe gramaje diferite pentru același produs, am specificat gramajul cel mai mare și cel mai bun raport cantitate/preț, la preț de listă, fără reduceri.

Denumirea produsului Gramaj / Prețul cel mai mic
Curly Girl Approved (dacă e cazul) / Tipul de păr Tip de produs
Magazine din România Magazine cu livrare în România
Analiza formulei Lista de ingrediente cu explicații
Observații personale după folosire
Imaginea produsului

Lista cu produse pentru curățarea părului, ordonată alfabetic

As I Am Coconut – CoWash Cleansing Conditioner 454 g / 50 lei
Curly Girl Approved/ Toate tipurile de păr texturat CoWash
Magazine din România Magazine cu livrare în România
Afrocareromania lookfantastic
Naturalistic
Cred că acesta este cel mai cunoscut cowash în comunitatea Curly Girl și este foarte compatibil cu părul creț pentru că formula este simplă și eficientă. Nu conține agenți de curățare (detergenți), dar surfactanții cationici și mai ales surfactantul neionic pot îndepărta impurități de pe firul de păr. Conține agenți de condiționare cationici și neionici (alcoolii grași emolienți). Conține două uleiuri vegetale (cocos și ricin), conține un umectant în concentrație mică (propylene glycol), conține un polimer cuaternar și câțiva emolieți. Are textură de budincă, cu multă apă formează o emulsie cu spumare redusă. Abies Balsamea Resin este un ulei esențial vâscos ca o rășină, dar în concentrația inclusă are rol de parfum și e prea puțin probabil să se depună pe firul de păr. Ingrediente: Aqua, Cetyl Alcohol (alcool gras), Cetrimonium Chloride (agent de condiționare, emulgator cationic), Cetearyl Alcohol (alcool gras), Cocos Nucifera (Coconut) Oil, Ricinus Communis (Castor) Seed Oil (ulei de ricin, emolient), Cocos Nucifera (Coconut) Fruit Powder, Citrus Reticulata (Tangerine) Fruit Extract, Phytosterols, PEG-40 Castor Oil (emolient, surfactant neionic), Stearalkonium Chloride (agent de condiționare, emulgator cationic), Serenoa Serrulata (Saw Palmetto) Fruit Extract, Quaternium-18 (polimer cuaternar cationic), Propylene Glycol (umectant), C12-15 Alkyl Lactate (emulgator emolient), Fragrance/Parfum, Potassium Sorbate (conservant), Caprylyl Glycol, Phenoxyethanol (conservant), Abies Balsamea (Balsam Canada) Resin, Potassium Chloride, Limonene
Este singurul cowash pe care îl folosesc și pe părul meu uscat, are putere de curățare decentă, dacă nu aplic produse de stilizare cu polimeri în concentrație mare, îl pot folosi chiar două spălări consecutive, iar la următoarea spălare am nevoie de un șampon fără sulfați. Este potrivit părului normal și uscat și mai puțin potrivit persoanelor care observă exces de sebum după 2-3 zile de la șamponare.
as-i-am-cowash-par-cret-romania-review-pasagera

 

Avlon Keracare – Cleansing Cream 240 ml / 45 lei
Curly Girl Approved / Păr texturat, normal sau uscat CoWash
Magazine din România Magazine cu livrare în România
lookfantastic
Interesant la acest cowash este includerea în formulă a unor ingrediente naturale, extracte de plante din India (Shikakai și Amla) folosite pentru curățarea și condiționarea părului, dar rareori incluse în produsele cosmetice. De asemenea conține două ingrediente antifungice, unul natural (extractul de neem) și unul sintetic (piroctone olamine), ingrediente incluse de obicei în produsele pentru dermatită seboreică pe scalp sau pe piele. Împreună cu aceste ingrediente ayurvedice, în formulă sunt folosite ingrediente sintetice film forming din categoria polimerilor cuaternari cationici. Conține o concentrație mică de uleiuri: două uleiuri vegetale (argan și ricin) și un ulei vegetal necomestibil extras din Crambe Abyssinica (înrudită cu muștarul și rapița), un ulei cu textură lejeră, cu proprietați speciale care este folosit în cosmetice ca înlocuitor pentru silicon. Umectantul principal este glicerina, formula conține alcooli grași și un singur agent de condiționare cationic. Produsul nu conține proteine, nici uleiul din crambe nu conține proteine. Keracare Cleansing Cream este potrivit pentru părul normal și uscat cu scalpul normal, pentru părul cu tendință de îngrășare sau puțin uscat. Ingrediente: Aqua, Azadirachta Indica (Neem) Leaf Extract (anti fungic), Phyllanthus Emblica (Amla) Fruit Powder, Acacia Concinna (Shikakai) Fruit Powder, Cetrimonium Chloride (agent de condiționare cationic), Cetearyl Alcohol, Cetyl Alcohol (alcooli grași), C12-15 Alkyl Lactate (emulgator emolient), Polyquaternium-37 (polimer cuaternar cationic), Propylene Glycol Dicaprylate/Dicaprate (emolient), PPG-1 Trideceth-6, Glycerin (umectant), Argania Spinosa (Argan) Kernel Oil, Crambe Abyssinica Seed Oil, Ricinus Communis (Ricin) Seed Oil, Polyquaternium-10 (polimer cuaternar cationic), Piroctone Olamine (anti fungic), Potassium Sorbate (conservant), Diazolidinyl Urea, Iodopropynyl Butylcarbamate, Fragrance, Benzyl Benzoate
Este în lista mea de cumpărături.
avlon keracare cleansing cream pasagera review

 

Avlon Keracare – Honey Shea Co-Wash 227 g / 50 lei
Curly Girl Approved  / Păr texturat, uscat și creț CoWash
Magazine din România Magazine cu livrare în România
lookfantastic
Cowash-ul de la Keracare are multe ingrediente comune cu varianta Cleansing Cream, printre care și extractul de neem, pudrele de amla și shikakai, cele trei uleiuri vegetale, alcoolii grași și câțiva emolienți. În formla cowash-ului uleiurile au concentrație mai mare, este inclus untul de shea pentru hidratare, un alt agent de condiționare cationic, și mierea ca umectant principal. Concentrația de polimer cuaternar este destul de mare în acest produs. Textura este mai cremoasă și mai emolientă comparativ cu cleansing cream și este potrivită pentru părul uscat și foarte uscat. Nu este potrivit pe scalpul gras (dacă aplici cowash și pe scalp), dar dacă produsul nu ajunge pe rădăcina părului tău și dacă părul tău este foarte uscat și compatibil cu grăsimile vegetale din formulă, poți încerca produsul. Abies Balsamea Resin este un ulei esențial vâscos ca o rășină, dar în concentrația inclusă are rol de parfum și e prea puțin probabil să se depună pe firul de păr. Ingrediente: Aqua, Cetyl Alcohol (alcool gras), Cetrimonium Chloride (agent de condiționare, emulgator cationic), Cetearyl Alcohol (alcool gras), Quaternium-18 (polimer cuaternar cationic), Ricinus Communis (Caster) Seed Oil, Honey/Mel/Miel (umectant), Butyrospermum Parkii (Shea) Butter, Argania Spinosa Kernel Oil, Crambe Abyssinica Seed Oil, Phyllanthus Emblica (Alma) Fruit Extract, Acacia Concinna (Shikakai) Fruit Powder, Sapindus Trifoliatus (Soapnut) Fruit Extract, Azadirachta Indian (Neem) Leaf Extract (anti fungic), Phytosterols, Serenoa Serrulata (Saw Palmetto) Fruit Extract, C12-15 Alkyl Lactate (emolient emulgator), Fragrance/Parfum, PEG-40 Castor Oil (emolient), Stearalkonium Chloride (agent de condiționare, emulgator cationic), Potassium Chloride, Propylene Glycol, Caprylyl Glycol (glicoli umectanți), Phenoxyethanol (conservant), Abies Balsamea (Balsam Canada) Resin, Benzyl Benzoate.
avlon keracare honey shea cowash review pasagera

 

Aveda – Be Curly Co-Wash 250 ml / 100 lei
Curly Girl Approved  / Păr texturat, normal sau puțin uscat CoWash
Magazine din România Magazine cu livrare în România
notino.ro lookfantastic
strawberrynet
Acest produs conține un surfactant amfoteric, coco-betaine, iar din acest motiv spumeaza ușor și are putere detersivă mai mare decat un cowash sau un balsam obișnuit. Conține un alcool gras neionic și agenți de condiționare. Conține două uleiuri vegetale (babassu și baobab), conține un polimer cuaternar, conține proteine din grâu, o proteină cu moleculă mare, conține multe ingrediente cu potențial iritant pentru piele (care nu sunt problematice dacă nu aplici cowash-ul pe scalp). Are o formulă destul de simplă și este potrivită pentru părul normal și puțin uscat, cu scalp normal. Ingrediente: Water, Cetearyl Alcohol (alcool gras), Coco-Betaine (agent spumant, emulgator, surfactant amfoter), Hydroxypropyl Starch Phosphate (polimer neionic agent de condiționare), Behentrimonium Chloride (agent de condiționare cationic), Orbignya Oleifera (Babassu) Seed Oil, Tapioca Starch, Aloe Barbadensis Leaf Juice (umectant), Adansonia Digitata (Baobab) Seed Oil, Hydrolyzed Wheat Protein, Polyquaternium-10 (polimer cuaternar cationic), Maltodextrin (emulgator), Citric Acid, Fragrance (Parfum), Linalool, Eugenol, Geraniol, Citronellol, Citral, Limonene, (toate moleculele enumerate după parfum au potențial iritant), Potassium Sorbate, Phenoxyethanol (conservanți)
aveda be curly cowash review pasagera

 

Bioderma Node Shampooing Fluide Non Detergent 400 ml / 34 lei
Curly Girl Approved  / Toate tipurile de păr Șampon
Magazine din România Magazine cu livrare în România
Farmacii HelpNet, Sensiblu etc
Farmaciatei
emag.ro
notino.ro– 400, 200 și 50 ml
Bioderma Node Fluide este un șampon cu o formulă foarte blândă pentru păr și piele. Spumează bine dacă emulsionat cu multă apă, conține un surfactant principal din categoria glucosidelor și un surfactant secundar anionic foarte blând, derivat de amino acizii din ovăz. Nu conține agenți de condiționare cationici și nici alcooli grași, conține un polimer cuaternar cationic cu rol de agent anti static. Conține chiar și o concentrație mică de agent de chelare, important dacă folosești apă dură pentru curățarea părului. Are textură de gel fluid. Conține mai mulți surfactanți neionici (PEG) cu rol de emulgatori și agenți de vâscozitate. Nu conține uleiuri vegetale. Are o formulă interesantă, fără extracte de plante inutile în șampoane, fără proteine și alte ingrediente care nu sunt compatibile cu toate tipurile de păr. Ingrediente: Aqua, Caprylyl/Capryl Glucoside (detergent neionic), PEG-150 Distearate, PEG-6 Caprylic/Capric Glycerides (cei doi PEG sunt surfactanți neionici, emulgatori și agenți foarte blânzi de curățare), Sodium Lauroyl Oat Amino Acids (surfactant secundar, anionic), PEG-15 Cocopolyamine, Lactic Acid, Complex Natural Brevetat Daf (Dermatological Advanced Formulation), Fructooligosaccharides, Disodium EDTA (agent de chelare), Quaternium-80 (agent antistatic, polimer cuaternar cationic), Propylene Glycol (umectant), Sodium Hydroxide, Methylparaben, Propylparaben, Fragrance (Parfum).

Parabenii folosiți cu rol de conservanți nu au efecte asupra părului și nu dăunează sănătății.

Este în lista mea de cumpărături, review în curând.
Bioderma Node Fluid sampon review pasagera

 

Biokap – Nutricolor Shampoo Ristrutturante 200 ml / 43 lei
Curly Girl Approved  / Păr normal și uscat Șampon
Magazine din România Magazine cu livrare în România
Farmaciile HelpNet
Are ca detergent principal Lauryl Glucoside și surfactant secundar o betaină, Lauramidopropyl Betaine. Glicerina este prezentă în formulă în concentrație mare. Conține proteină din orez hidrolizată și o cantitate mică de ulei de argan. Conține un polimer cuaternar. Este potrivit pentru părul normal și uscat. Ar putea fi încadrat la categoria low poo, dar totuși concentrația de glucoside și betaine este mai mare comparativă cu orice alt low poo încercat. Spumează foarte bine și are textură de gel lichid. Are o formulă simplă și eficientă, curăță fără să degreseze excesiv. Ingrediente: Water, Lauryl Glucoside (detergent neionic), Lauramidopropyl Betaine (agent spumant, emulgator, surfactant amfoter), Glycerin (umectant), C12-12 Alkyl Lactate (emulgator emolient), Argania Spinosa (Kernel) Oil, Tridecyl Salicylate, Hydrolyed Rice Protein, Rosmarinus Officinalis (Rosemary) Leaf Extract, Salix Alba (Willow) Bark Extract (anti iritant pentru piele), Citric Acid, Sodium Benzoate (conservant), Potassium Sorbate, Polyquaternium-22 (agent antistatic), PEG-7 Glyceryl Cocoate, Benzyl Alcohol (conservant), Eucalyptus Globulus Leaf Oil, Linalool, Alpha Isomethyl Ionone, Parfum (Fragrance).
Este primul șampon de acest gen pe care l-am cumpărat în ziua când am început metoda Curly Girl. Pe părul meu Biokap Nutricolor este mai blând decât Giovanni 50:50 și mai puțin degresant, dar curăță totuși foarte bine. Îl folosesc când părul meu are nevoie de proteină sau când este încărcat de produse prea emoliente.
Biokap Nutricolor Shampoo Ristrutturante review pasagera

 

Bumble and Bumble – Sunday Shampoo 250 ml / 145 lei
 Toate tipurile de păr Șampon de chelare
Magazine din România Magazine cu livrare în România
Sephora feelunique
strawberrynet 1000 ml
Am impresia că acest șampon va fi scos de pe piață – nu l-am mai găsit disponibil pe lookfantastic și este fără stoc pe multe site-uri. Sunday Shampoo nu este Curly Girl Approved, dar este recomandat în comunitatea Curly Girl ca șampon de curățare în profunzime și chelare. Conține ca agent principal de curățare Sodium Laureth Sulfate și Cocamidopropyl Betaine ca agent secundar. Este un șampon cu putere mare de degresare și detergență, conține un agent de chelare care îndepărtează metalele grele din apa dură, depuse pe firul de păr. Nu conține agenți de condiționare, polimeri, unturi. Conține 3 extracte de plante care sunt inutile în șampoane. Conține glicerină ca umectant.  Spumează foarte bine. Sarea în acest produs este în concentrație mai mică de 2% și în teorie nu ar trebui să usuce părul. Ingrediente: Water, Sodium Laureth Sulfate (surfactant anionic. acest detergent este din categoria sulfaților), Cocamidopropyl Betaine (agent spumant, emulgator, surfactant amfoter), PPG-2 Hydroxyethyl Cocamide (emulgator), Panax Ginseng (Ginseng) Root Extract, Rosmarinus Officinalis (Rosemary) Leaf Extract, Salvia Officinalis (Sage) Leaf Extract, Isoceteth-20 (surfactant neionic, emulgator), Sodium Chloride (sare), Glycerin (umectant), Tetrasodium EDTA (agent de chelare), Citric Acid, Chlorphenesin (conservant, la fel și următoarele 3 ingrediente), Phenoxyethanol, Methylchloroisothiazolinone, Methylisothiazolinone, Green 5 (CI 61570), Ext. Violet 2 (CI 60730), Limonene, Fragrance
Pe părul meu acest șampon cu SLES este mai puțin agresiv decât cel de la Kinky Curly Come Clean și după spălare simt părul mai puțin aspru. SLES este un sulfat care are potențial de iritație a pielii mic comparativ cu alți sulfați, dar are putere la fel de mare de degresare. Surprinzător, după ce folosesc Sunday Shampoo nu simt că părul scârțâie de curățenie, așa cum simt după Kinky Curly Come Clean Shampoo, iar de când l-am achiziționat am preferat să îl folosesc pe acesta. Surfactantul anionic din formula Kinky Curly este C12-14 Olefin Sulfonate. În general folosesc un șampon de chelare o dată la 30 de zile.
bumble and bumble sunday shampoo review pasagera

 

DermOrganic – Curl Cleanser 350 ml / 59 lei
Curly Girl Approved / Păr texturat, uscat Șampon
Magazine din România Magazine cu livrare în România
Farmacia Tei
Acest șampon conține surfactanți anionici blânzi și agenți de condiționare cationici. Cea mai mare concentrație în acest produs o reprezintă aloe vera, din acest motiv nu pot testa acest produs, deși formula este interesantă. Dacă ai folosit acest șampon și ai simțit că usucă părul, este posibil ca aloe vera să fie cauza. Nu conține polimeri cuaternari, conține un singur agent de condiționare cationic. Conține o concentrație mică de amino acizi (molecule care fac parte din structura proteinelor), panthenol și Sodium PCA, aceste ingrediente sunt folosite cu rol de umectanți și ajută la păstrarea moleculelor de apă în fibra capilară. Conține o concentrație mică de ulei de argan. Extractele de cocos, sâmburi de struguri și floarea soarelui nu sunt emoliente pe păr la fel ca uleiurile, acest produs conține extracte nu uleiuri.  Extractele de plante (castravete, portocală, mușețel) sunt inutile pentru păr, dar pentru piele extractul de mușețel este anti iritant. Șamponul este potrivit pentru părul uscat și texturat. Spumare redusă. Ingrediente: Aloe Barbadensis Leaf Juice (umectant), Water, Sodium Cocoyl Isethionate (detergent principal anionic), Disodium Cocoyl Glutamate (detergent secundar anionic), Decyl Glucoside (detergent secundar neionic), Methyl Gluceth-20 (emolient, umectant, agent spumant, neionic), Disteareth-75 IPDI (emulgator, neionic), Stearalkonium Chloride (agent de condiționare cationic), Cetearyl Alcohol (alcool gras), Panthenol, Sodium PCA (umectanți), Rice Amino Acids (proteină, umectant), Argania Spinosa (Argan) Kernel Oil, Helianthus Annuus (Sunflower) Seed Extract, Vitis Vinifera (Grape Seed) Extract, Cucumis Sativus Cucumber Fruit Extract, Cocos Nucifera Coconut Extract, Citrus Aurantium Dulcis Orange Peel Extract, Chamomilla Recutita Matricaria (Chamomile) Extract, Benzyl Alcohol (conservant), Dehydroacetic Acid, Parfum/Fragrance.
DermOrganic Curl Cleanser review pasagera

 

DermOrganic – Daily Conditioning Cleanser 350 ml / 55 lei
Curly Girl Approved / Păr texturat, normal, uscat Șampon
Magazine din România Magazine cu livrare în România
Farmacia Tei
Cele două șampoane de la DermOrganic au multe ingrediente comune: baza de curățare este puțin diferită, Daily Cleanser conține în plus o glucosidă; cei trei umectanți sunt identici: amino acizi de orez, sodium PCA și pantenol; conține la fel ca cel de sus, ulei de argan și extracte de semințe de floarea soarelui și struguri. Nu conține extractul de portocală și nici pe cel de cocos. Are o formulă puțin simplificată comparativ cu cea de sus și mai puțin emolientă, agentul de condiționare cationic (sarea cuaternară) nu este inclus în formulă. Spumează puțin mai bine comparativ cu Curl Cleanser. Primul ingredient este aloe vera, dacă ai folosit acest produs și ai simțit după folosire că părul e aspru sau uscat e posibil ca aloe vera să fie problema. Ingrediente: Aloe Barbadensis Leaf Juice (umectant), Water, Disodium Cocoyl Glutamate (detergent anionic), Decyl Glucoside (detergent neionic), Sodium Cocoyl Isethionate (detergent anionic), Cetearyl Glucoside (detergent secundar neionic), Methyl Gluceth-20 (emolient, umectant, agent spumant, neionic), Argania Spinosa (Argan) Kernel Oil, Rice Amino Acids (proteină, umectant), Sodium PCA, Panthenol (umectanți), Helianthus Annuus (Sunflower) Seed Extract, Vitis Vinifera (Grape) Seed Extract, Tocopheryl Acetate, Chamomilla Recutita (Matricaria) Extract, Propanediol, Phenethyl Alcohol (conservant), Benzoic Acid, Parfum (Fragrance)
DermOrganic Daily Conditioning Shampoo review pasagera

 

DevaCurl – No Poo Original 355 ml / 90 lei
Curly Girl Approved  / Păr texturat, normal sau puțin uscat CoWash
Magazine din România Magazine cu livrare în România
strawberrynet
Naturalistic
Acest produs este numit no poo, în loc de cowash, dar este de fapt tot un balsam cu o formulă concepută pentru a fi folosită cu rol de cowash. Conține emolienți și un agent de condiționare cationic. Conține o concentrație mare de glicerină ca umectant, conține în concentrație mică peptide cu moleculă mare din grâu, ovăz și soia, conține câteva uleiuri esențiale printre care și uleiul de mentă (atentie mare daca vrei să aplici acest produs pe scalp e bine sa iei în considerare potențialul iritant al mentholului asupra pielii). Conține un singur ulei vegetal, de sâmburi de struguri, conține o mulțime de extracte de plante inutile într-un cowash. Este potrivit pentru părul normal. Ingrediente: Water, Cetyl Alcohol (alcool gras), Glycerin (umectant), Isopropyl Palmitate (emolient, acid gras), Behentrimonium Chloride (agent de condiționare cationic), Polyquaternium-7 (polimer cuaternar cationic), Laureth-4 (emulgator neionic), Vitis Vinifera (Grape) Seed Oil, Propylene Glycol (umectant), Mentha Piperita (Peppermint) Oil, Triticum Aestivum (Wheat) Peptide, Avena Sativa (Oat) Peptide, Glycine Soja (Soybean) Peptide, Melissa Officinalis Extract, Humulus Lupulus (Hops) Extract, Cymbopogon Schoenanthus Extract, Chamomilla Recutita (Matricaria) Extract, Rosmarinus Officinalis (Rosemary) Extract, Achillea Millefolium (Yarrow) Extract, Cocamidopropyl Betaine (agent de spumare, emulgator), Menthol, Citric Acid, Diazolidinyl Urea (conservant), Iodopropynyl Butylcarbamate, Fragrance (Parfum)
devacurl-no-poo-original-review pasagera

 

Devacurl – Low Poo Original 355 ml / 90 lei
Curly Girl Approved  / Păr texturat, normal sau puțin uscat Low Poo
Magazine din România Magazine cu livrare în România
strawberrynet
Naturalistic
Devacurl are 3 tipuri de low poo, acesta este potrivit pentru părul normal sau puțin uscat, cu scalp normal. Are ca agenți de curățare doi surfactanți amfoteri din grupa betainelor, buni agenți de spumare. Conține o concentrație mare de glicerină. Din formula acestui tip de produs lipsesc alcoolii grași, agenții de condiționare cationici din grupa sărurilor cuaternare și lipsesc uleiurile vegetale. Nu conține prea mulți emolienți, uleiul de ricin hidrogenat este mult mai lejer ca textură comparativ cu uleiul vegetal de ricin, iar PEG-75 Lanolin este fluid. Conține polimeri cuaternari cu rol de film forming, conține extracte de plante inutile în low poo. Nu conține proteine. Ingrediente: Water, Cocamidopropyl Betaine (agent spumant, emulgator, surfactant amfoter), Glycerin (umectant), Coco-Betaine (surfactant amfoter), PEG-75 Lanolin (emolient), PEG-40 Hydrogenated Castor Oil (surfactant neionic, emulgator, emolient), Achillea Millefolium Extract, Chamomilla Recutita (Matricaria) Extract, Cymbopogon Schoenanthus Extract, Humulus Lupulus (Hops) Extract, Rosmarinus Officinalis (Rosemary) Extract, Melissa Officinalis Leaf Extract, Hydroxyethylcellulose (umectant), Fragrance (Parfum), PEG-7 Glyceryl Cocoate, Polyquaternium-10 (polimer cuaternar cationic), Propylene Glycol (umectant), Polyquaternium-7 (polimer cuaternar cationic), Aminomethyl Propanol, Diazolidinyl Urea (conservant), Iodopropynyl Butylcarbamate
În general produsele de la DevaCurl nu îmi sunt foarte potrivite pentru că majoritatea conțin proteine cu moleculă mare și glicerină, două ingrediente problematice pentru părul meu. Low Poo Original e unul din puține produse pe care îl folosesc frecvent, nu conține proteine, iar în produsele de curățare glicerina e ok pentru părul meu. Low Poo Original curăță părul cu blândețe și după curățare părul meu este moale și ușor de pieptănat.
devacurl-low-poo-original-review pasagera

 

Ecowell – Shampoo Organic Myrtus 200 ml / 33 lei
Curly Girl Approved  / Păr gras, normal, puțin uscat Șampon
Magazine din România Magazine cu livrare în România
Carrefour, Auchan, MegaImage – secțiunea de produse bio
Farmacia Catena
emag.ro
Șamponul de la Ecowell are o formulă foarte simplă și eficientă. Conține în principal surfactanți neionici din grupa glucosidelor, conține o betaină și un surfactant anionic foarte blând. Spumează bine și are putere bună de degresare pentru părul gras, fără să usuce părul care are deja tendințe de uscare. Nu conține uleiuri și emolienți, polimeri sau agenți de condiționare cationici. Nu conține parfum, dar conține ulei esențial de vanilie pentru ca formula să aibă miros plăcut, de altfel conservantul este și el folosit cu rol de parfum pentru formulă. Formula este foarte simplă, fără ingrediente inutile. Ingrediente: Aqua, Myrtus Communis Leaf Water, Cocamidopropyl Betaine (agent spumant, emulgator, surfactant amfoter), Lauryl Polyglucose (detergent neionic), Sodium Lauryl Glucose Carboxylate (detergent anionic), Lauryl Glucoside, Coco-glucoside (detergenți secundari neionici), Phenethyl Alcohol (conservant), Glyceryl Oleate (emulgator neionic), Sodium Benzoate (conservant), Potassium Sorbate, Vanilla Planifolia Fruit Oil, Ethylhexylglycerin
Ecowell Shampoo review pasagera

 

Everyone – Hair Volume Shampoo 600 ml / 46 lei
Curly Girl Approved  / Păr gras, păr normal Șampon
Magazine din România Magazine cu livrare în România
iherb
Prima parte a listei de ingrediente este formată din surfactanți amfoteri, neionici și anionici, din categoria celor foarte blânzi cu pielea și cu părul. Pentru că însă sunt destul de mulți surfactanți acest produs are putere bună de curățare și este potrivit chiar și pentru persoanele care au exces de sebum pe scalp. Nu conține agenți de condiționare cationici și nici polimeri film forming, de altfel nu contine ingrediente film forming care se depun pe firul de păr. Conține umectanți în concentrație medie. Singurul ingredient care uneori este încadrat în categoria film forming este proteina hidrolizată din quinoa, care în acest produs este ingredientul ce oferă volum pentru că se atașează de proteinele din fibra capilară. Extractele din formulă sunt inutile pentru păr, uleiurile esențiale pot fi iritante pentru piele, în special cel de mentă, iar extractele de mușețel, gălbenele și ceai verde sunt anti iritante. Nu este potrivit pentru persoanele cu scalp sensibil. Nu conține uleiuri vegetale și emolienți. Ingrediente: Water, Cocamidopropyl Hydroxysultaine, Sodium Cocoamphoacetate (surfactanți amfoteri, emulgatori, agenți de spumare), Glycerin (umectant), Lauryl Glucoside (detergent neionic), Sodium Cocoyl Glutamate, Sodium Lauryl Glucose Carboxylate, Sodium Myristoyl Sarcosinate (3 surfactanți anionici, emulgatori și agenți de spumare), Coco-Glucoside, Caprylyl/Capryl Glucoside (surfactanți neionici), Sodium Lauroyl Glutamate (surfactant anionic, emulgator), Panthenol (umectant), Hydrolyzed Quinoa Protein, Sodium Hyaluronate (umectant), Coconut (Cocos Nucifera) Fruit Extract, EO Essential Oil Blend [Citrus Medica Limonum (Lemon) Peel Oil, Citrus Aurantium Dulcis (Orange) Peel Oil, Mentha Piperita (Peppermint) Oil, Rosmarinus Officinalis (Rosemary) Leaf Oil], EO Herbal Blend [Aloe Barbadensis Leaf (umectant), Chamomilla Recutita (Matricaria) Flower Extract (mușețel), Calendula Officinalis Flower Extract (gălbenele),  Camelia Sinensis Leaf Extract (ceai verde)], Cocos Nucifera (Coconut) Flavor Extract, Citric Acid, Sodium Phytate, Phenoxyethanol, Benzyl Alcohol , Potassium Sorbate, Tocopherol (de la sodium phytate până la tocopherol, 4 conservanți).
Everyone Hair Volume Shampoo review pasagera

 

Giovanni – 50:50 Balanced Hydrating-Clarifying Shampoo 250 ml / 30 lei
Curly Girl Approved  / Păr normal, puțin uscat sau puțin gras Șampon
Magazine din România Magazine cu livrare în România
iherb
Giovanni 50:50 Balanced Shampoo este foarte cunoscut în comunitatea Curly Girl și preferat de persoanele cu bucle lejere care observă sebum pe scalp după 2-3 zile de la spălare. Conține surfactanți anionici bine tolerați de piele, care nu degresează excesiv părul, conține și câtiva surfactanți secundari: glucoside/surfactanți neionici și surfactanți amfoteri. Conține umectanți (glicerină și pantenol în concentrație mică, aloe vera în concentrație foarte mică). Conține o concentrație foarte mică de ulei de floarea soarelui, dar fiind listat după conservant și parfum nu este problematic nici măcar dacă ai scalpul puțin gras înainte de șamponare. Este potrivit pentru părul normal și puțin uscat cu scalp normal sau puțin gras. Conține o mulțime de extracte de plante în concentrație mică, inutile în șampoane. Nu conține polimeri cuaternari și nici prea multe ingrediente care se depun pe firul de păr. Nu conține agenți de condiționare cuaternari și nici proteine. Are textură de gel, spumează foarte bine. Ingrediente: Aqua, Sodium Cocoamphoacetate (surfactant amfoter), Lauryl Glucoside (detergent neionic), Sodium Cocoyl Glutamate, Sodium Lauryl Glucose Carboxylate (surfactanți anionici, emulgatori), Decyl Glucoside (detergent neionic), Cocamidopropyl Betaine (agent spumant, emulgator, surfactant amfoter), Vegetable Glycerin, Panthenol (umectanți), Potassium Sorbate (conservant), Citric Acid, Polysorbate 20 (emulgator), Phenoxyethanol (conservant), Fragrance (Parfum), Aloe Barbadensis Leaf Juice (umectant), Helianthus Annuus (Sunflower) Seed Oil, Glycine Soja (Soybean) Seed Extract, Betula Alba Extract, Malva Sylvestris (Mallow) Extract, Achillea Millefolium Extract, Chamomilla Recutita (Matricaria) Flower Extract, Equisetum Arvense Extract, Lavandula Angustifolia (Lavender) Extract, Rosmarinus Officinalis (Rosemary) Leaf Extract, Salvia Sclarea (Clary) Extract, Thymus Vulgaris (Thyme) Extract, Tussilago Farfara (Coltsfoot) Flower Extract, Urtica Dioica (Nettle) Extract (umectant).
Giovanni este un brand care are mai multe șampoane fără surfactanți duri și balsamuri fără siliconi. Am folosit mai multe șampoane de la Giovanni, dar 50:50 Balanced Hydrating-Clarifying este preferatul meu pentru zilele când am nevoie de curățare și degresare, dacă am aplicat produse de stilizare care sunt prea emoliente pentru părul meu. Deși conține aloe vera, în acest șampon concentrația 1-2% este suficient de mică și nu simt părul aspru după folosire. Nu îl folosesc mereu, prefer șampoane mai puțin degresante pentru că părul meu este puțin uscat.
giovanni 50 50 shampoo review pasagera

 

Giovanni – Smooth As Silk Deep Moisture Shampoo 250 ml / 30 lei
Curly Girl Approved  / Păr normal, păr uscat Șampon
Magazine din România Magazine cu livrare în România
iherb
Acest șampon este la fel de cunoscut ca cel de sus în comunitatea Curly Girl și este preferat de persoanele cu bucle lejere și păr uscat. Smooth As Silk Shampoo are textură cremoasă comparativ cu 50:50 Balanced care este un gel incolor, și are o bază puțin mai blândă de curățare. Conține surfactanți anionici, amfoteri și neionici. Conține extracte de plante, inutile în această formulă, unele dintrele ele iritante pentru piele (citricele). Este potrivit pentru părul normal și uscat cu scalp normal. Nu conține polimeri cuaternari și nici prea multe ingrediente care se depun pe firul de păr. Nu conține proteine, uleiuri vegetale. Conține aloe vera în concentrație medie, iar concentrația de pantenol, al doilea umectant din formulă, este foarte mică. Are textură cremoasă, spumează bine. Ingrediente: Aqua, Sodium Lauroyl Sarcosinate (detergent anionic), Decyl Glucoside (detergent neionic), Cocamidopropyl Betaine, Sodium Cocoamphoacetate (agenți spumanți, emulgatori, surfactanți amfoteri), Lauryl Glucoside (detergent neionic), Sodium Cocoyl Glutamate, Sodium Lauryl Glucose Carboxylate (emulgatori, agenți de spumare, surfactanți anionici), Pyrus Malus (Apple) Fruit Extract, Aloe Barbadensis Leaf Juice (umectant), Chamomilla Recutita (Matricaria) Leaf Extract, Citrus Aurantium Dulcis (Valencia Orange) Extract, Citrus Grandis (Grapefruit) Fruit Extract, Cymbopogon Schoenanthus (Lemongrass) Extract, Echinacea Purpurea Extract, Ginkgo Biloba Extract, Glycine Soja (Soybean) Seed Extract, Lavandula Angustifolia (Lavender) Extract, Rosmarinus Officinalis (Rosemary) Leaf Extract, Macrocystis Pyrifera (Sea Kelp) Extract, Mangifera Indica (Mango) Extract, Salix Alba (Willow Bark) Extract, Xanthan Gum, Glycol Distearate, Panthenol (umectant), Citric Acid, Polysorbate 20 (emulgator), Potassium Sorbate, Phenoxyethanol (conservanți), Fragrance
Smooth as Silk nu este cea mai potrivită alegere pentru părul meu, conține o concentrație suficient de mare de aloe vera ca să cauzeze flash dry. La primele folosiri nu știam despre flash dry și am crezut că aspectul de păr încâlcit după spălarea cu acest produs se datorează lipsei emolienților din formulă și că produsul nu curăță eficient părul meu. După ce am înțeles efectele acestui ingredient pe părul meu știu că nu de vină e puterea de curățare a produsului ci aloe vera.
giovanni smooth as silk shampoo review pasagera

 

Grandpa’s – Buttermilk Shampoo Nourish 235 ml / 30 lei
Curly Girl Approved / Păr texturat, uscat Șampon
Magazine din România Magazine cu livrare în România
iherb
Baza de curățare este formată dintr-un surfactant anionic foarte blând și un surfactant amfoter + un surfactant cationic cu rol de agenți de spumare și emulgatori. Conține miere ca umectant. Conține buttermilk powder, o pudră obținută din laptele degresat care are în compoziție doar 6% grăsimi, dar are 35% proteine. Cele două proteine din lapte (caseina se prezintă sub formă de micele. zerul este cea de-a doua proteină) au moleculă mare. Formula conține uleiuri vegetale în concentrație mică (avocado, migdale dulci, floarea soarelui) și o concentrație foarte mică de agent de condiționare cationic. Este potrivit pentru părul uscat. Nu conține polimeri și cred că spumează destul de bine. Ingrediente: Water, Cocamidopropyl Betaine (agent spumant, emulgator, surfactant amfoter), Sodium Cocoyl Isethionate (detergent anionic), Cocamide DIPA (emulgator, agent spumant, surfactant cationic), Glycol Distearate (emolient), Buttermilk Powder (Butyris Lac) (proteină din lapte), Honey Extract (Mel) (umectant), Persea Gratissima (Avocado) Oil, Prunus Amygdalus Dulcis (Sweet Almond) Oil, Helianthus Annuus (Sunflower) Seed Oil, Fragrance (Parfum), Anthemis Nobilis Flower Oil, Lavandula Angustifolia (Lavender) Oil, Tocopheryl Acetate, Guar Hydroxypropyltrimonium Chloride (agent de condiționare cationic), Phenoxyethanol (conservant), Ethylhexylglycerin (emolient), Coco-Glucoside (surfactant neionic), Glyceryl Oleate (emulgator neionic), Citric Acid.
Foarte interesantă formula acestui șampon pentru simplitatea ei – nu conține prea multe ingrediente care se pot depune și vreau să îl testez pentru a cunoaște efectele proteinelor din lapte pe părul meu. Review în curând.
Grandpa's - Buttermilk Shampoo Nourish review pasagera

 

Grandpa’s – Rosemary Shampoo Purify 235 ml / 30 lei
Curly Girl Approved / Toate tipurile de păr Șampon
Magazine din România Magazine cu livrare în România
iherb
Șamponul cu rozmarin are ca bază de curățare un surfactant anionic și un surfactant amfoter, iar împreună cei doi formează una din cele mai blânde baze de curățare din șampoane. Pentru că varianta cu rozmarin nu conține uleiuri vegetale are putere detersivă și degresantă mai mare decât varianta cu buttermilk. Extractele de rozmarin și lemongrass sunt inutile pentru păr, iar din fericire cele trei uleiuri esențiale nu au potențial alergen cunoscut la concentrațiile folosite în produsele cosmetice. Acest șampon spumează bine, dar nu usucă părul excesiv. Pentru părul uscat poate fi considerat un șampon cu putere mare de curățare, pentru părul gras sau normal poate fi șamponul ideal. Nu conține proteine și în teorie nu poate să cauzeze depuneri (cationicul de la sfârșitul listei are concentrație mică). Nu conține umectanți, ethylhexylglycerin de la sfârșitul listei nu are efectele unui umectant clasic asupra părului. Ingrediente: Water, Cocamidopropyl Betaine (agent spumant, emulgator, surfactant amfoter), Sodium Cocoyl Isethionate (detergent anionic), Rosmarinus Officinalis (Rosemary) Extract, Cymbopogon Citratus (Lemongrass) Extract, Fragrance (Parfum), Pelargonium Graveolens (Patchouli) Flower Oil, Cymbopogon Martini (Palmarosa) Oil, Rosa Damascena Flower (Rose) Oil, Guar Hydroxypropyltrimonium Chloride (agent de condiționare cationic), Phenoxyethanol (conservant), Coco-Glucoside (surfactant neionic), Glyceryl Oleate (emulgator neionic), Ethylhexylglycerin (emolient, slab umectant), Citric Acid, Benzyl Alcohol, Benzoic Acid, Sorbic Acid.
Grandpa's Rosemary Shampoo Purify review pasagera

 

Khadi Ayurvedic Rose Shampoo 210 ml / 65 lei
Curly Girl Approved  / Păr uscat Șampon
Magazine din România Magazine cu livrare în România
Rangali
vegis.ro
Șamponul de la Khadi cu apă de trandafiri are o bază de curățare foarte blândă formată din surfactanți neionici din grupa glucosidelor și un surfactant anionic cu rol de emulgator. Conține plante ayurvedice cu rol de agenți de curățare (shikakai și reetha) și condiționare (amla). Conține glicerină în concentrație mare și alți umectanți. În concentrație mică, formula conține proteine hidrolizate de grâu și migdale dulci și ulei vegetal de orez. Squalane, ceramide, zinc PCA sunt ingrediente benefice pielii și părului, iar în șampoane aceste ingrediente ajută la prevenirea deshidratării pielii și părului. Nu conține agenți de condiționare cationici și nici polimeri. Conține aloe vera, nu îmi pot da seama de concentrație mai ales că lista de ingrediente e posibil să nu fie scrisă în ordinea descrescătoare a concentrațiilor, nu știu dacă poate sau nu cauza flash dry. Ingrediente: Aqua, Coco Glucoside, Lauryl Glucoside (detergenți neionici), Glycerin, Sodium PCA (umectanți), Syzygium Cumini (Jamun), Sodium Cocoyl Glutamate (surfactant anionic, emulgator), Rosa Damascena (Rose), Vetiver Zizanioides, Glycyrrhiza Glabra (Lemn Dulce), Hibiscus Rosa Sinensis (Hibiskus), Symplocos Racemosa (Lodhra), Aloe Barbadensis Gel (umectant), Coco Glucoside (surfactant neionic), Glyceryl Oleate (emulgator neionic), Citric Acid, Emblica Officinalis (Amla), Acacia Concinna (Shikakai), Sapindus Mukurossi (Reetha), Citrus Aurantium (Orange) Essential Oil, Hydrolysed Wheat Protein, Hydrolysed Sweet Almond Protein, Squalane, Ceramide, Oryza Sativa Oil, Xanthan Gum (umectant, agent de vâscozitate), Zinc PCA, Sodium Benzoate, Potassium Sorbate (2 conservanți), Azadirachta Indica (Neem) Oil, Citral, Geraniol, Farnesol, Linalool, Limonene
Khadi Rose Shampoo review pasagera

 

Khadi Ayurvedic Amla Shampoo 210 ml / 65 lei
Curly Girl Approved / Toate tipurile de păr Șampon
Magazine din România Magazine cu livrare în România
Rangali
vegis.ro
Șamponul cu amla are primele 4 ingrediente comune cu celelalte șampoane Khadi: 2 surfactanți neionici din categoria glucosidelor și doi umectanți (glicerina este unul dintre aceștia). În afară de baza de curățare care include și un surfactant anionic emulgator, șamponul cu amla conține mai multe plante ayurvedice cu proprietăți de curățare și condiționare a părului (amla, shikakai, nucile de săpun, brahmi și henna), aceste extracte de plante sunt procesate pentru a nu colora părul, în special henna.  În concentrație mică, formula conține proteine hidrolizate de grâu și migdale dulci și ulei vegetal de orez. De asemenea formula conține tulsi, neem și aloe vera. Nu conține agenți de condiționare cationici și nici polimeri. Ingrediente: Aqua, Coco Glucoside, Lauryl Glucoside (surfactanți neionici, agenți de curățare), Glycerin, Sodium PCA (umectanți), Emblica Officinalis (Amla), Ocimum Sanctum (Tulsi), Sodium Cocoyl Glutamate (surfactant anionic, emulgator), Eclipta Alba (Bhringaraj), Lawsonia Inermis (Henna), Bacopa Monniera (Brahmi), Sapindus Mukurossi (Nuci de săpun), Acacia Concinna (Shikakai), Azadirachta Indica (Neem), Aloe Barbadensis Gel (umectant), Cananga Odorata Essential Oil (Ylang Ylang), Coco Glucoside (surfactant neionic), Glyceryl Oleate (emulgator neionic), Citric Acid, Oryza Sativa Oil, Hydrolysed Sweet Almond Protein, Hydrolysed Wheat Protein, Xanthan Gum (umectant, agent de vâscozitate), Zinc PCA, Sodium Benzoate, Potassium Sorbate (2 conservanți), Azadirachta Indica Seed Oil (Neem), Benzyl Alcohol, Eugenol, Iso Eugenol, Benzyl Salicylate, Geraniol, Farnesol, Linalool, Benzyl Benzoate
Khadi Amla Shampoo review pasagera

 

Khadi Ayurvedic Neem Shampoo 210 ml / 65 lei
Curly Girl Approved / Păr gras, scuame pe scalp Șampon
Magazine din România Magazine cu livrare în România
Rangali
vegis.ro
Șamponul cu neem are primele 4 ingrediente comune cu celelalte șampoane Khadi: 2 surfactanți neionici din categoria glucosidelor și doi umectanți (glicerina este unul dintre aceștia). În afară de baza de curățare, șamponul cu neem conține mai multe plante ayurvedice cu proprietăți de curățare și condiționare a părului (amla, shikakai, reetha, indigo, henna), aceste extracte de plante sunt procesate pentru a nu colora părul, în special henna și indigo – cel puțin așa ar trebui să fie.  În concentrație mică, formula conține proteine hidrolizate de grâu și migdale dulci și ulei vegetal de orez. De asemenea formula conține tea tree și neem cu rol antibacterian și anti fungic. Conșine și aloe vera. Nu conține agenți de condiționare cationici și nici polimeri. Nu este potrivit pentru persoanele cu scalp sensibil. Pe etichetă acest șampon este numit anti mătreață și cred că poate fi de ajutor dacă scuamele de pe scalp sunt cauzate de fungi (plantele incluse în formulă au potențial în ameliorarea simptomelor cauzate de fungi). Atenție însă la extractele anti fungice naturale, pielea scalpului poate sau nu să le tolereze. Ingrediente: Aqua, Coco Glucoside, Lauryl Glucoside (detergenți neionici), Sodium PCA, Glycerin (umectanți), Trigonenella Foenum Graecum (Fenugreek), Sodium Cocoyl Glutamate, Disodium Cocoyl Glutamate (emulgatori, surfactanți anionici), Azadirachta Indica (Neem), Acacia Concinna (Shikakai), Sapindus Mukurossi (Reetha), Vitex Negundo (Nirgundi), Lawsonia Inermis (Henna), Emblica Officinalis (Amla), Indigofera Tinctoria (True Indigo), Aloe Barbadensis Gel (umectant), Coco Glucoside (surfactant neionic), Glyceryl Oleate (emulgator neionic), Rosmarinus Officinalis Essential Oil (Rosmarin), Citric Acid, Xanthan Gum (umectant, agent de vâscozitate), Hydrolyzed Wheat Protein, Hydrolyzed Sweet Almond Protein, Zinc PCA, Sodium Benzoate, Potassium Sorbate (2 conservanți), Oryza Sativa Oil, Melaleuca Alternifolia Essential Oil (Tea Tree), Eucalyptus Citriodora Essential Oil, Azadirachta Indica Oil (Neem), Linalool, Limonene
Khadi Neem Shampoo review pasagera

 

Khadi – Ayurvedic Nutgrass Shampoo 210 ml / 65 lei
Curly Girl Approved / Păr gras sau normal Șampon
Magazine din România Magazine cu livrare în România
Rangali
vegis.ro
Șamponul cu nutgrass are primele 4 ingrediente comune cu celelalte șampoane Khadi: 2 surfactanți neionici din categoria glucosidelor și doi umectanți (glicerina este unul dintre aceștia). În afară de baza de curățare care include și un surfactant anionic emulgator, șamponul cu nutgrass conține mai multe plante ayurvedice cu proprietăți de curățare și condiționare a părului (amla, shikakai, reetha, nutgrass și henna), aceste extracte de plante sunt procesate pentru a nu colora părul, în special henna.  În concentrație mică, formula conține proteine hidrolizate de grâu și migdale dulci și ulei vegetal de orez. De asemenea formula conține turmenic, neem și aloe vera. Nu conține agenți de condiționare cationici și nici polimeri. Conține 3 uleiuri esențiale de citrice, cu potențial iritant pentru piele. Este potrivit părului gras sau normal. Ingrediente: Aqua, Coco Glucoside, Lauryl Glucoside (detergenți neionici), Sodium PCA, Glycerin (umectanți), Cyperus Rotundus (Nutgrass), Berberis Aristata (Berberize), Acacia Catechu (Gerber-Akazie), Lawsonia Inermis (Henna), Sodium Cocoyl Glutamate (surfactant anionic, emulgator), Aloe Barbadensis Gel (umectant), Coco Glucoside (surfactant neionic), Glyceryl Oleate (emulgator neionic), Citric Acid, Citrus Aurantium Dulcis Essential Oil, Curcuma Longa (Kurkuma), Emblica Officinalis (Amla), Acacia Concinna (Shikakai), Sapindus Mukurossi (Reetha), Oryza Sativa Oil, Xanthan Gum (umectant, agent de vâscozitate), Hydrolysed Wheat Protein, Hydrolysed Sweet Almond Protein, Sodium Benzoate, Potassium Sorbate (2 conservanți), Citrus Medica Limonum Essential Oil (Limone), Citrus Reticulata Essential Oil (Mandarine), Zinc PCA, Azadirachta Indica Seed Oil (Neem), Citral, Linalool, Limonene, Geraniol
Khadi Nutgrass Shampoo review

 

Khadi – Șampon cu pudră de amla, reetha și shikakai 210 ml / 44 lei
Curly Girl Approved / Toate tipurile de păr Șampon pudră
Magazine din România Magazine cu livrare în România
organik.ro
emag.ro
esteto.ro
Acest produs este ideal pentru persoanele pasionate de ingrediente naturale, e mai simplu să cumperi un produs gata preparat decât să amesteci pudrele ayurvedice (le poți cumpăra din magazinele naturiste, asigură-te că sunt din culturi organice/bio, în acest caz e foarte important să alegi bio). Șamponul pudră conține 4 pudre de plante cunoscute în India și listate în studiile din India asupra părului, ca ingrediente care pot curăța și condiționa firul de păr. Despre shikakai am scris în articolul dedicat detergenților. Pudra se prepară cu apă, după instrucțiunile de pe ambalaj și este potrivită pentru toate tipurile de păr, dar nu are putere mare de degresare. Ingrediente: Emblica Officinalis Powder (Amla), Acacia Concinna Powder (Shikakai), Sapindus Mukurossi Powder (Reetha).
Am adus din India pudrele incluse în acest șampon, dar acest produs mi se pare ideal pentru persoanele care nu au timp să prepare un ameste de pudre. Este în lista mea de cumpărături.
sampon-pudra-cu-amla-reetha-si-shikakai-khadi-review-pasagera

 

Jason – Moisturizing Aloe Vera Shampoo 473 ml / 35-49 lei
Curly Girl Approved (verifică analiza formulei) / Păr normal sau uscat Șampon
Magazine din România Magazine cu livrare în România
Rangali
emag.ro
esteto.ro
iherb
Primul ingredient în acest șampon este un umectant, aloe vera, iar în formulă există și alți umectanți, glicerina în concentrație mare, panthenol și sodium PCA în concentrație mică. Baza de curățare este un surfactant amfoter și un surfactant anionic, care deși nu e cea mai fericită alegere, în concentrația din acest produs este puțin probabil să cauzeze iritații pielii. Șamponul spumează foarte bine. Nu conține uleiuri vegetale, conține o concentrație foarte mică de proteină hidrolizată din soia. Este potrivit părului normal cu tendințe de deshidratare și părului uscat. Conține sare și alcool degresant în concentrație mică, dacă preferi să nu aplici aceste ingrediente pe păr, acest produs nu este potrivit pentru tine. Dacă simți că părul tău devine încâlcit și uscat după folosirea acestui șampon e posibil ca aloe vera să cauzeze flash dry. Extractele de plante sunt inutile pentru păr, mușețelul este anti iritant pentru piele, extractul de grapefruit poate fi iritant pentru piele. Ingrediente: Aloe Barbadensis Leaf Juice (umectant), Water, Cocamidopropyl Betaine (agent spumant, emulgator, surfactant amfoter), Glycerin (umectant), Sodium Lauryl Sulfoacetate (surfactant anionic), Sodium Chloride (sare), Calendula Officinalis Flower Extract (gălbenele), Chamomilla Recutita (Matricaria) Flower Extract (mușețel), Citrus Grandis (Grapefruit) Fruit Extract, Equisetum Arvense Leaf Extract, Lavandula Angustifolia (Lavender) Extract, Spirulina Maxima Extract, Citric Acid, Guar Hydroxypropyltrimonium Chloride (emulgator, cationic), Hydrolyzed Soy Protein, Panthenol (umectant), Sodium PCA (umectant), Sodium Sulfate (sare inorganică), Tocopheryl Acetate, Alcohol (alcool degresant, solvent, conservant), Benzyl Alcohol, Potassium Sorbate, Sodium Benzoate, Benzyl Benzoate (4 conservanți), Hexyl Cinnamal, Linalool, Fragrance (Parfum)
Este în lista mea de cumpărături.
sampon-hidratant-jason-cu-aloe-vera-pasagera

 

Jason – Soothing Fragrance Free Shampoo 946 ml / 42 lei
Curly Girl Approved (verifică analiza formulei) / Toate tipurile de păr Șampon
Magazine din România Magazine cu livrare în România
Rangali 473 ml
shoporganic.ro
iherb 946 ml
Acest șampon este varianta simplificată a celui de mai sus, Jason Aloe Vera Moisturizing Shampoo. Primul ingredient, aloe vera și baza de curățare formată din un surfactant amfoteric și unul anionic sunt identice. Câteva ingrediente comune la sfârșitul listei de ingrediente, varianta fără parfum nu conține alcool, dar conține aceeași concentrație de sare care face parte din baza de curățare a produsului și care în teorie nu ar trebui să aibă efecte de uscare a părului. Extractul de mușețel este anti iritant pentru piele. Celelalte două extracte sunt inutile în acest tip de produs și nu au potențial iritant pentru piele. Nu conține polimeri, nici uleiuri vegetale. Nu conține proteine. Concentrația de umectanți glicerină și pantenol este mică. Este potrivit pentru toate tipurile de păr, spumează foarte bine și curăță eficient. Dacă simți că părul tău devine încâlcit și uscat după folosirea acestui șampon e posibil ca aloe vera să cauzeze flash dry.  Ingrediente: Aqua (Water), Aloe Barbadensis Leaf Juice (umectant), Cocamidopropyl Betaine, Sodium Lauryl Sulfoacetate (agenți spumanți, emulgatori, surfactanți amfoteri), Chamomilla Recutita (Matricaria) Flower Extract (mușețel), Salvia Officinalis (Sage) Leaf Extract, Ascophyllum Nodosum (SeaWeed) Extract, Guar Hydroxypropyltrimonium Chloride (emulgator, surfactant cationic), Glycerin, Panthenol (umectanți), Sodium Sulfate (sare inorganică), Sodium Chloride (sare), Citric Acid, Benzyl Alcohol, Potassium Sorbate, Sodium Benzoate (ultimele 3 ingrediente sunt conservanți).
Am recomandat șamponul de multe ori pe site, l-am folosit și eu în perioada când băiatul meu era mai mic și evitam complet produsele cu parfum pe pielea lui. Pentru persoanele care au nevoie de șampon fără parfum și fără iritanți e o alegere foarte bună. Pentru că părul meu nu reacționează bine la aloe vera nu îmi este foarte potrivit – curios, sunt convinsă că părul meu reacționa la aloe vera la fel și înainte să încep metoda Curly Girl, dar nu am știut acest lucru pentru ca oricum spălam părul până scârtâia de curățenie, aplicam 3 minute balsam pe care îl limpezeam complet și nu înțelegeam de ce părul meu era gras din cauza sebumului, dar atât de aspru și uscat.
sampon-jason-fragrance-free-soothing-shampoo

 

Kérastase – Aura Botanica Bain Micellaire 250 ml / 103 lei
Curly Girl Approved (verifică analiza formulei) / Păr normal, păr uscat Șampon
Magazine din România Magazine cu livrare în România
elefant.ro (indisponibil momentan)
emag.ro
emag.ro – varianta Riche
notino.ro
notino.ro – varianta Riche
lookfantastic
Aura Botanica are o formulă simplă și eficientă, cu bază de curățare formată din o glucosidă și o betaină, la care s-a adăugat un surfactant anionic și câtiva surfactanți cationici. Sarcosinate este compatibil cu cationicii. Textura produsului este de gel și spumează foarte bine. Agentul de condiționare cationic este mai rar folosit în șampoane și are avantajul de a se depune mai puțin pe firul de păr comparativ cu cuaternarii cationici. Conține o concentrație medie de glicerină, conține o concentrație foarte mică de ulei de argan și ulei de cocos. Acidul salicilic în formulă are ajută la conservarea formulei, nu are rol de exfoliant pentru piele în acest caz. Nu conține proteine și nici polimeri cuaternari. Sarea în acest produs este în concentrație mai mică de 2% și în teorie nu ar trebui să usuce părul.

Există și varianta Bain Micellaire Riche pentru acest șampon care este puțin mai emolient, iar în formulă diferă uleiurile vegetale. În varianta Riche este inclus uleiul de orez și ulei hidrogenat de ricin și nu sunt incluse uleiurile de argan și cocos.

Ingrediente: Aqua, Coco-Glucoside (detergent neionic), Coco-Betaine (agent spumant, emulgator, surfactant amfoter), Sodium Lauroyl Sarcosinate (surfactant anionic, agent de spumare), Glycerin (umectant), Cocamide MIPA (surfactant cationic, emulgator, agent de spumare și vâscozitate), Sodium Chloride (sare), Brassicamidopropyl Dimethylamine (agent de condiționare cationic), Sodium Benzoate (conservant), Salicylic Acid, Caramel, Linalool, Citronellol, Argania Spinosa (Argan) Kernel Oil, Cocos Nucifera (Coconut) Oil, Citrus Aurantium Dulcis (Orange) Peel Oil, Sodium Hydroxide, Citric Acid, Parfum / Fragrance
Imediat ce am început metoda Curly Girl m-am dus la salon Evolution unde mă duc de obicei, pentru ca Lori să îmi taie părul decolorat, care nu forma bucle. Din fericire au în salon gama Aura Botanica și astfel am testat șamponul și balsamul (fără siliconi). M-am dus la tuns după ce testasem pe părul meu o mască prea emolientă și un gel Eco, aplicate în cantitate mult prea mare. A fost nevoie de două șamponări pentru a îndepărta toate grăsimile vegetale și polimerii de pe părul meu pentru a fi cât mai curat – nu am vrut să folosesc sulfați. După cele două șamponări nu am simțit părul foarte degresat și în mod normal o singură șamponare ar fi suficientă pentru curățarea eficientă a părului meu. Nu am simțit părul uscat de la sarea din formulă, nu am simțit părul gras din cauza uleiurilor. Există două motive pentru care nu l-am cumpărat: prețul/gramaj și faptul că există multe alte variante la fel de potrivite pentru părul meu pe care vreau să le testez, care au preț mai mic.
Kérastase – Aura Botanica Bain Micellaire review pasagera

 

Kinky Curly – Come Clean Natural Moisturizing Shampoo 236 ml / 50 lei
Curly Girl Approved (verifică analiza formulei) / Păr gras, normal sau puțin uscat Șampon de chelare
Magazine din România Magazine cu livrare în România
iherb
Acesta este unul din cele mai cunoscute șampoane în comunitatea Curly Girl, folosit pentru a îndepărta depunerile cauzate de polimerii și grăsimile vegetale din produsele pentru părul creț. Are ca bază de curățare un surfactant anionic cu putere mare de degresare, C14-16 Olefin Sulfonate și Cocamidopropyl Betaine, un surfactant amfoteric care reduce efectele negative cauzate de olefin sulfonate. În comunitatea Curly Girl părerile despre olefin sulfonate sunt împărțite. În resursele folosite pentru a studia surfactanții am găsit foarte clar detalii despre olefin sulfonați: au potențial iritant pentru piele la fel la SLS (Sodium Lauryl Sulfate) și au potențial de a usca părul mai mare decât sulfații. Din punctul meu de vedere acest produs nu este Curly Girl Approved, dar este un șampon potrivit pentru curățare în profunzime și chelarea metalelor grele care se depun pe firul de păr din apa dură. Conține phytic acid ca agent de chelare, dar este mai puțin eficient comparativ cu Disodium sau Tetrasodium EDTA. Conține câteva extracte de plante care sunt inutile în șampoane și are o formulă foarte simplă, fără agenți de condiționare, polimeri, agenți de condiționare și grăsimi vegetale, exact așa cum ar trebui să fie formula unui șampon de chelare. Ingrediente: Water, Mandarin Orange Fruit, Marigold Flower, White Willow Bark (scoarța de salcie, anti iritant), Sea Kelp, C14-16 Olefin Sulfonate (agent de curățare, surfactant anionic), Cocamidopropyl Betaine (agent spumant, emulgator, surfactant amfoter), Phytic Acid (agent de chelare), Citric Acid, Sea Salt, Phenoxyethanol (conservant), Fragrance

Lista de ingrediente așa cum apare pe ambalajul produsului nu este scrisă conform INCI și este posibil ca ingredientelele să nu fie listate în ordine descrescătoare și este posibil ca produsul să conțină și alte ingrediente. Sarea în acest produs este în concentrație mai mică de 2% și în teorie nu ar trebui să usuce părul.

L-am folosit o dată la 30 de zile pentru a îndepărta polimerii și uleiurile din produsele pe care le aplic pe păr. După folosire părul meu se simte puțin aspru, de aceea am preferat să folosesc un alt șampon cu acest scop, menționat mai sus, Bumble and Bumble Sunday Shampoo, care are ca surfactant principal un sulfat, mai precis SLES.
kinky curly come clean shampoo review pasagera

 

Lakme Teknia Gentle Balance Shampoo 300 ml / 60 lei
Curly Girl Approved  / Păr gras, normal sau puțin uscat Șampon
Magazine din România Magazine cu livrare în România
Saloane și magazine de specialitate – Profihairshop, Professionalshop etc
Formulă foarte simplă și eficientă cu 2 surfactanți anionici blânzi și un surfactant amfoter pentru spumare. Conține aminoacizi din proteină de grâu, 2 polimeri cuaternari și o concentrație mică de glicerină cu rol de umectant. Nu conține uleiuri și unturi vegetale, nu conține alți agenți de condiționare. Este potrivit pentru toate tipurile de păr, mai puțin cel foarte uscat. Extractul de acai este un foarte bun antioxidant, dar în concentrația din această formulă și mai ales pentru că se limpezește de pe păr, este neglijabil. Antioxidanții sunt benefici părului în produsele care nu se clătesc cu apă, pentru că reduc daunele cauzate de radiațiile UV cum ar fi degradarea proteinelor și lipidelor din fibra capilară. Ingrediente: Aqua, Sodium Lauroyl Methyl Isethionate, Disodium Laureth Sulfosuccinate (detergenți anionici), Disodium Cocoamphodiacetate (agent de spumare, emulgator amfoter), Lactic Acid, Polyquaternium-57, Polyquaternium-10 (polimeri cuaternari cationici), Wheat Amino Acids (aminoacizi din proteină de grâu), D&C Orange No.4 (colorant), Glycerin, Benzyl Alcohol (conservant), Euterpe Oleracea (Acai) Pulp Powder, Methylisothiazolinone, Methylchloroisothiazolinone, Frangrance, Alpha-Isomethyl Ionone, Butylphenyl Methylpropional, Geraniol, Linalool.
Achiziționat de curând, acest șampon m-a impresionat de la prima folosire. Aminoacizii sunt părți mici de proteine pe care părul meu le tolerează foarte bine. Am folosit o cantitate mică, produsul spumează foarte bine, curăță eficient, iar după curățare părul este ușor de pieptănat, moale la atingere. Nu îl folosesc la fiecare spălare pentru că părul meu este foarte sensibil la proteină, îl folosesc atunci când părul are nevoie de proteine. În timp am învâțat să testez echilibrul hidratare/proteină și în acest fel știu exact ce anume trebuie să aplic pe păr la fiecare spălare.
lakme-gentle-balance-shampoo

 

L’Oréal Professionnel Source Essentielle Delicate Shampoo 300 ml / 65 lei
Curly Girl Approved (verifică analiza formulei) / Păr gras, normal sau puțin uscat Șampon
Magazine din România Magazine cu livrare în România
emag.ro
notino.ro
Saloane și magazine de specialitate
lookfantastic
Șampoanele de la L’Oreal din gama Source Essentielle au formula de bază asemănătoare, cu agenți de curățare foarte blânzi: glucoside, betaine, isethionate. Delicate Shampoo are o formulă simplă și eficientă, toate ingredientele începând cu primul conservant au concentrație foarte mică și sunt neglijabile în formulă. Nu conține polimeri cuaternari, proteine, uleiuri vegetale și nici prea multe ingrediente care se depun pe firul de păr. Are o formulă echilibrată, potrivită pentru toate tipurile de păr, mai puțin cel uscat. Sarea în acest produs este în concentrație mai mică de 2% și în teorie nu ar trebui să usuce părul. În textura produsului sunt incluse petale de gălbenele, sunt inutile pentru păr. Acidul salicilic ajută la conservarea formulei, nu are rol exfoliant pentru piele în acest caz. Ingrediente: Aqua, Decyl Glucoside (detergent neionic), Cocamidopropyl Betaine (agent de spumare, emulgator, surfactant amfoter), Sodium Cocoyl Isethionate (detergent anionic), Sodium Chloride (sare), Glycerin (umectant), Sodium Benzoate (conservant), Sodium Hydroxide, Caprylyl Glycol (emolient umectant), Citric Acid, Hydrogenated Coconut Acid, Salicylic Acid, Gellan Gum (film forming), Sodium Isethionate, Linalool, Calendula Officinalis Flower (petale de gălbenele), Benzyl Salicylate, Limonene, Benzyl Alcohol, Maltodextrin, Caramel, Chamomilla (Matricaria) Recutita Flower Extract, Parfum / Fragrance
Formula simplă curăță eficient părul atâta timp cât nu sunt prea mulți emolienți sau polimeri de îndepărtat. Pe părul meu acest șampon nu este cea mai potrivită variantă pentru că nu îndepărtează eficient produsele de stilizare cu polimeri și uleiuri pe care le folosesc, după o șamponare părul meu era încâlcit și insuficient de curat. Însă pe părul fiului meu acest șampon este eficient, curăță delicat și părul nu este uscat după spălare.
L’Oréal Professionnel Source Essentielle Delicate Shampoo review pasagera

 

L’Oréal Professionnel – Source Essentielle Daily Shampoo 300 ml / 65 lei
Curly Girl Approved (verifică analiza formulei) / Toate tipurile de păr Șampon
Magazine din România Magazine cu livrare în România
elefant.ro
emag.ro
notino.ro
Saloane și magazine de specialitate
lookfantastic
Șampoanele de la L’Oreal din gama Source Essentielle au formulă de bază asemănătoare, cu agenți de curățare foarte blânzi: glucoside, betaine, isethionate. Daily Shampoo cu acacia și aloe este formulat pentru părul cu fir subțire. Are o formulă la fel de blândă cu părul și pielea, are textură mai puțin emolientă comparativ cu Delicate Shampoo. Nu conține polimeri cuaternari, proteine, uleiuri vegetale și nici prea multe ingrediente care se depun pe firul de păr. Are o formulă echilibrată, potrivită pentru toate tipurile de păr, mai puțin cel foarte uscat. Acidul salicilic ajută la conservarea formulei, nu are rol exfoliant pentru piele în acest caz. Sarea în acest produs este în concentrație mai mică de 2% și în teorie nu ar trebui să usuce părul. În textura produsului sunt incluse frunze de acacia, sunt inutile pentru păr. Aqua, Decyl Glucoside (detergent neionic), Cocamidopropyl Betaine (agent de spumare, emulgator, surfactant amfoter), Sodium Cocoyl Isethionate (detergent anionic), Sodium Chloride (sare), Glycerin (umectant), Sodium Benzoate (conservant), Sodium Hydroxide, Caprylyl Glycol (emolient umectant), Citric Acid, Linalool, Hydrogenated Coconut Acid, Salicylic Acid, Gellan Gum (film forming), Sodium Isethionate (surfactant anionic), Aloe Barbadensis Leaf Juice Powder, Prosopis Juliflora Leaf (frunze de acacia), Limonene, Citronellol, Caramel, Dextrin, Spirulina Platensis Extract, Sodium Citrate, Sodium Phosphate, Parfum / Fragrance
L’Oréal Professionnel – Source Essentielle Radiance Shampoo review pasagera

 

Matrix – Biolage RAW Color Care Shampoo 325 ml / 65 lei
Curly Girl Approved / Toate tipurile de păr Șampon
Magazine din România Magazine cu livrare în România
emag.ro
notino.ro
lookfantastic
Baza de curățare a acestui produs este formată din surfactanți neionici (glucoside) și anionici (isethionate). Șamponul are formulă simplă și eficientă, fără polimeri cuaternari, fără proteine și alte ingrediente care nu sunt compatibile cu toate tipurile de păr. Conține în concentrație foarte mică ulei vegetal de meadowfoam și lapte de cocos, conține glicerina cu rol de umectant în concentrație foarte mică. Este potrivit pentru toate tipurile de păr – puterea lui de degresare și detergență este medie, dar nu poate îndepărta depunerile de grăsimi vegetale sau polimeri. Acidul salicilic ajută la conservarea formulei, nu are rol exfoliant pentru piele în acest caz. Ingrediente: Aqua, Decyl Glucoside (detergent neionic), Sodium Lauroyl Methyl Isethionate (detergent anionic), Glyceryl Oleate (emulgator neionic), Cocamide MIPA (surfactant cationic, emulgator, agent de spumare și vâscozitate), Parfum / Fragrance, Hydroxypropyl Guar Hydroxy- Propyltrimonium Chloride (emulgator cationic), Sclerotium Gum, Sodium Benzoate (conservant), Citric Acid, Salicylic Acid, Trisodium Ethylenediamine Disuccinate, Sodium Lauroyl Sarcosinate (2 emulgatori surfactanți anionici), Linalool, Coumarin, Geraniol, Limnanthes Alba (Meadowfoam) Seed Oil, Glycerin (umectant), Hydrogenated Palm Glycerides Citrate, Lecithin, Cocos Nucifera (Coconut) Fruit Extract, Tocopherol, Ascorbyl Palmitate, Xanthan Gum, Potassium Sorbate.
Acesta este unul din șampoanele mele preferate, îndepărtează eficient produsele de stilizare pe care le folosesc și nu usucă părul. După curățare părul este moale și curat, se piaptănă ușor (piaptăn cu peri rari), firele de păr sunt individuale, nu încâlcite ca un ghem de lână. Există foarte puține șampoane care descâlcesc părul meu în timpul șamponării, acesta este unul dintre ele.
Matrix – Biolage RAW Color Care Shampoo review pasagera

 

Melvita Gentle Care Shampoo Flower Honey & Orange Blossom 200 ml / 53 lei
Curly Girl Approved (verifică analiza formulei) / Păr uscat Șampon
Magazine din România Magazine cu livrare în România
Farmaciile Sensiblu
Baza de curățare a acestui produs este formată din surfactanți neionici (glucoside), anionici (glutamate) și amfoteri (coco-betaine). Formula conține o concentrație mare de umectanți (glicerină, miere, sodium PCA). Nu conține uleiuri și unturi și nici agenți de condiționare cationici. Are textură gelatinoasă. Acidul lactic ajută la conservarea formulei, nu are rol exfoliant pentru pielea scalpului în acest caz. Sarea în acest produs este în concentrație mai mică de 2% și în teorie nu ar trebui să usuce părul. Este potrivit părului uscat, fir subțire. Are putere medie de curățare. Extractele de citrice pot usca părul. Ingrediente: Aqua, Glycerin (umectant), Caprylyl/Capryl Glucoside (surfactant neionic), Disodium Cocoyl Glutamate (surfactant anionic, emulgator), Sodium Coco-Glucoside Tartrate, Coco-Betaine (agent spumant, emulgator amfoter), Hordeum Vulgare Extract, Citrus Aurantium Amara (Bitter Orange) Flower Water, Xanthan Gum, Citrus Aurantium Dulcis (Orange) Oil, Citrus Nobilis (Mandarin Orange) Peel Oil, Avena Strigosa Seed Extract, Mel/Honey (miere, umectant), Arginine, Sodium Lauroyl Oat Amino Acids (surfactant secundar, anionic), Lecithin, Sodium PCA, Glyceryl Oleate, Levulinic Acid, Sodium Levulinate, Coco-Glucoside, Sodium Cocoyl Glutamate, Lactic Acid, Hydrogenated Palm Glycerides Citrate, Caramel, Sodium Chloride (sare), Gellan Gum, Sodium Gluconate, Sodium Benzoate, Potassium Sorbate, Tocopherol, Limonene.
Din păcate acest produs nu este potrivit pentru părul meu. Nu îndepărtează eficient produsele de stilizare pe care le folosesc de obicei, părul meu a rămas încâlcit după folosire, a trebuit să folosesc un alt șampon pentru a curăța eficient părul. Îl folosesc ca gel de duș.
melvita-gentle-care-shampoo-review-pasagera

 

Mill Creek Botanicals – Henna Enhancing Formula Shampoo  414 ml / 30 lei
Curly Girl Approved / Toate tipurile de păr Șampon
Magazine din România Magazine cu livrare în România
iherb
Șamponul cu henna de la Milk Creek nu colorează părul și are o bază blândă de curățare formată din surfactanți amfoter și anionici. Formula conține o concentrație mare de umectanți – aloe vera pe a doua poziție în listă, glicerina puțin mai jos, panthenol la sfârșit. Concentrația de henna din acest șampon este mare, mai mare decât a primului surfactant. Mai conține și o concentrație mică de ulei de argan și proteină – keratină hidrolizată. Șamponul nu conține agenți de condiționare cationici și nici polimeri. Este ideal pentru părul care observă efecte pozitive după folosirea acestor 3 ingrediente: aloe vera, henna și biotina. Aloe vera poate cauza flash dry, henna se depune pe firul de păr și poate cauza uscăciune, biotina formează peliculă pe păr în unele cazuri. Conține extract de witch hazel care poate fi sau nu în bază de alcool, dar efectele iritante sunt în mare parte anulate de extractele de mușețel și gălbenele. Ingrediente: Water, Aloe Barbadensis Leaf Juice (umectant), Lawsonia Inermis (Henna) Extract, Cocamidopropyl Hydroxysultaine (surfactant amfoter, emulgator, agent spumant), Sodium Cocoyl Methyl Taurate (detergent anionic), Disodium Cocoamphodiacetate (surfactant amfoter, emulgator), Sodium Cocoyl Isethionate (detergent anionic), Biotin, Argania Spinosa (Argan) Oil, Glycerin (umectant),  Prunus Serotina (Wild Cherry) Bark Extract, Chamomilla Recutita (Matricaria) Flower Extract (mușețel), Hamaelis Virginiana (Witch Hazel) Leaf Extract, Hydrastis Canadensis (Golden Seal) Extract, Calendula Officinalis Flower Extract (gălbenele), Humulus Lupulus (Hops) Extract, Equisetum Arvense (Field Horsetail) Extract, Potassium Sorbate, Sodium Benzoate (2 conservanți), Hydrolyzed Keratin (proteină), Panthenol (umectant), Citric Acid, Natural Fragrance.
mill creek henna shampoo review pasagera

 

Nature’s Gate – Biotin + Bamboo Shampoo 532 ml /28 lei
Curly Girl Approved / Păr normal, puțin gras sau puțin uscat Șampon
Magazine din România Magazine cu livrare în România
iherb
Șamponul cu biotină de la Nature’s Gate are ca bază de curățare o combinație de surfactanți amfoteri, anionici și neionici. Împreună asigură o curățare eficientă chiar și pentru persoanele care observă sebum pe scalp după 3 zile de la spălare. Imediat după surfactanți sunt doi umectanți: glicerina și pantenol, apoi biotina, o vitamină care formează peliculă pe firul de păr. În concentrație mică formula conține uleiuri emoliente de jojoba și borage, câteva extracte inutile pentru păr și extractul de bambus care formează peliculă pe firul de păr datorită moleculelor de silica din structura. Aminoacizii sunt părți de proteină și sunt benefici pentru orice tip de păr, dar în concentrația din șampoane nu au efectele așteptate. Formula nu conține agenți de condiționare și polimeri cationici. Polimerul neionic de la sfârșitul listei are concentrație neglijabilă Acest șampon este preferat de persoanele care au păr rar, cu fire subțiri și fragile, iar rezultatul ideal ar fi volumul care lipsește acestui tip de păr. Are textură de gel lichid gălbui. Ingrediente: Water, Cocamidopropyl Hydroxysultaine (detergent amfoter, spumant), Sodium Cocoyl Isethionate (detergent anionic), Disodium Cocoamphodiacetate (surfactant amfoter, spumant), Lauryl Glucoside (surfactant neionic), Glycerin (umectant), Biotin, Panthenol (umectant), Simmondsia Chinensis (Jojoba) Seed Oil, Borago Officinalis (Borage) Seed Oil, Tocopherol, Ascorbic Acid, Geranium Maculatum (Geranium) Extract, Olea Europaea (Olive) Leaf Extract, Viola Tricolor (Pansy) Extract, Bambusa Vulgaris (Bamboo) Leaf/Stem Extract, Niacin, Sodium PCA (umectant), Sodium Lactate (conservant, buffer), Cysteine, Arginine, Serine, Threonine (4 aminoacizi), Aspartic Acid, Ascorbyl Palmitate, PCA, Glycine, Alanine, Valine, Isoleucine, Proline, Histidine, Phenylalanine (de la glycine, toți sunt aminoacizi), Polysorbate 20 (emulgator neionic), Leuconostoc/Radish Root Ferment Filtrate, Hydroxypropyl Methylcellulose (polimer neionic), Glyceryl Undecylenate, Sodium Hydroxide, Phenoxyethanol (conservant), Citric Acid, Fragrance (Parfum).
L-am cumpărat de curând, deși firele mele de păr au grosime medie, sunt curioasă cum reacționează părul meu la extractul de bambus. Review în curând.
Nature's Gate Biotin Bamboo Shampoo review pasagera

 

Nature’s Gate – Daily Cleanse Herbal Shampoo 946 ml / 56 lei
Curly Girl Approved / Păr normal, puțin gras sau puțin uscat Șampon
Magazine din România Magazine cu livrare în România
iherb
Șamponul cu plante de la Nature’s Gate are aceeași bază de curățare, o combinație de surfactanți amfoteri, anionici și neionici. Împreună asigură o curățare eficientă chiar și pentru persoanele care observă sebum pe scalp după 3 zile de la spălare. Imediat după surfactanți sunt doi umectanți: glicerina și pantenol. În concentrație mică formula conține uleiuri emoliente de jojoba și borage/limba mielului, câteva extracte de plante, unele dintre ele cu efecte anti iritante pentru piele, unele au rol umectant, unele sunt inutile în formulă, dar nu au potențial iritant pentru piele. Vitaminele din formulă sunt aproape inutile pentru păr, vitamina E are doar rol emolient. Formula nu conține proteine, agenți de condiționare și polimeri cationici. Polimerul neionic de la sfârșitul listei are concentrație neglijabilă. Șamponul are o formulă destul de simplă, dacă îndepărtezi extractele de plante și ingredientele care asigură vâscozitatea și conservarea. Are textură de gel lichid, culoare maro, spumează bine. Ingrediente: Water, Cocamidopropyl Hydroxysultaine (detergent amfoter, spumant), Sodium Cocoyl Isethionate (detergent anionic), Disodium Cocoamphodiacetate (surfactant amfoter, spumant), Lauryl Glucoside (surfactant neionic), Glycerin, Panthenol (umectanți), Simmondsia Chinensis (Jojoba) Seed Oil, Borago Officinalis (Borage) Seed Oil, Tocopherol, Ascorbic Acid, Achillea Millefolium (Yarrow) Extract, Chamomilla Recutita (Matricaria) Flower Extract, Lavandula Angustifolia (Lavender) Flower Extract, Rosmarinus Officinalis (Rosemary) Leaf Extract, Salvia Officinalis (Sage) Leaf Extract, Urtica Dioica (Nettle) Extract (umectant), Prunus Serotina (Wild Cherry) Bark Extract, Thymus Vulgaris (Thyme) Leaf Extract, Ascorbyl Palmitate, Guar Hydroxypropyltrimonium Chloride (agent de condiționare cationic), Leuconostoc/Radish Root Ferment Filtrate, Polysorbate 20, Hydroxypropyl Methylcellulose (polimer neionic), Sodium Hydroxide, Glyceryl Undecylenate, Phenoxyethanol (conservant), Citric Acid, Fragrance (Parfum).
L-am cumpărat pentru mine, dar l-am dus în baia copilului și acolo a rămas. Îl voi testa în curând și voi reveni cu un review. Totuși, pe părul baiatului meu de 10 ani (fir gros, aspru, drept, tuns scurt, fără sebum pe scalp), care este doar curățat cu șampon săptămânal, fără balsam, acest șampon curăță eficient fără să usuce părul. Totuși, vara, când transpiră pentru că alergă mult, când se tăvălește în nisip și iarbă, nici un șampon blând nu este eficient în a îndepărta atâtea impurițăți cu o singură șamponare, uneori nici cu două.
Nature-s-gate-herbal-shampoo-review-pasagera

 

Nature’s Gate – Pomegranate + Sunflower Hair Defense Shampoo 532 ml / 28 lei
Curly Girl Approved / Păr normal sau puțin uscat Șampon
Magazine din România Magazine cu livrare în România
iherb
Șamponul cu rodie și floarea soarelui de la Nature’s Gate are aceeași bază de curățare, o combinație de surfactanți amfoteri, anionici și neionici. Imediat după surfactanți este glicerina cu rol umectant și extractul de rodie. În concentrație mică formula conține uleiuri emoliente de floarea soarelui, jojoba și borage/limba mielului, câteva extracte de plante, unele dintre ele cu efecte anti iritante pentru piele, unele au rol umectant, unele sunt inutile în formulă, dar nu au potențial iritant pentru piele. Vitaminele din formulă sunt aproape inutile pentru păr, vitamina E are doar rol emolient. Formula nu conține proteine, agenți de condiționare și polimeri cationici. Polimerul neionic de la sfârșitul listei are concentrație neglijabilă. Este doar puțin mai emolient pentru păr comparativ cu variantele cu biotină și plante și este potrivit pentru părul normal sau uscat. Nu conține molecule aromate cu potențial iritant care să fie necesar să fie enumerate la sfârșitul listei de ingrediente daca fac parte din complexul de molecule numit Fragrance (parfum) în formulă. Majoritatea șampoanelor conțin aceste ingrediente (ex: limonene, geraniol etc), dacă ai scalp sensibil alege șampoane fără parfum sau cel puțin fără molecule cu potențial iritant cunoscut. Ingrediente: Water, Cocamidopropyl Hydroxysultaine (detergent amfoter, spumant), Sodium Cocoyl Isethionate (detergent anionic), Disodium Cocoamphodiacetate (surfactant amfoter, spumant), Lauryl Glucoside (surfactant neionic), Glycerin (umectant), Punica Granatum (Pomegranate) Fruit Extract, Helianthus Annuus (Sunflower) Seed Extract, Panthenol, Simmondsia Chinensis (Jojoba) Seed Oil, Borago Officinalis (Borage) Seed Oil, Tocopherol, Ascorbic Acid, Aspalathus Linearis (Rooibos, Red Tea) Leaf Extract, Vitis Vinifera (Grape) Seed Extract, Equisetum Arvense (Horsetail) Leaf Extract, Althaea Officinalis (Marshmallow) Root Extract (umectant), Salvia Officinalis (Sage) Leaf Extract, Simmondsia Chinensis (Jojoba) Seed Extract, Viola Tricolor (Pansy) Extract, Silybum Marianum (Milk Thistle) Extract, Calendula Officinalis (Marigold) Flower Extract, Avena Sativa (Oat) Kernel Extract, Ascorbyl Palmitate, Leuconostoc/Radish Root Ferment Filtrate, Polysorbate 20 (emulgator), Hydroxypropyl Methylcellulose (polimer neionic, emulgator), Sodium Hydroxide, Phenoxyethanol (conservant), Glyceryl Undecylenate, Citric Acid, Fragrance
Nature's Gate - Pomegranate Sunflower Hair Defense Shampoo review pasagera

 

Nature’s Gate – Aloe Vera + Macadamia Oil Moisturizing Shampoo 532 ml / 28 lei
Curly Girl Approved / Păr uscat Șampon
Magazine din România Magazine cu livrare în România
iherb
Șamponul cu aloe vera și ulei de macadamia are aceeași bază de curățare, o combinație de surfactanți amfoteri, anionici și neionici. Imediat după surfactanți sunt trei umectanți: glicerină, aloe vera și pantenol. Formula conține uleiuri emoliente de macadamia, jojoba și borage/limba mielului, câteva extracte de plante, unele dintre ele cu efecte anti iritante pentru piele, unele au rol umectant, unele sunt inutile în formulă, dar nu au potențial iritant pentru piele. Formula nu conține proteine, agenți de condiționare și polimeri cationici. Polimerul neionic de la sfârșitul listei are concentrație neglijabilă. Este mai emolient pentru păr comparativ cu varianta cu ulei de floarea soarelui și este potrivit pentru părul uscat. Nu conține molecule aromate cu potențial iritant care să fie necesar să fie enumerate la sfârșitul listei de ingrediente daca fac parte din complexul de molecule numit Fragrance (parfum) în formulă. Majoritatea șampoanelor conțin aceste ingrediente (ex: limonene, geraniol etc), dacă ai scalp sensibil alege șampoane fără parfum sau cel puțin fără molecule cu potențial iritant cunoscut. Ingrediente: Water, Cocamidopropyl Hydroxysultaine (detergent amfoter, spumant), Sodium Cocoyl Isethionate (detergent anionic), Disodium Cocoamphodiacetate (surfactant amfoter, spumant), Lauryl Glucoside (surfactant neionic), Glycerin (umectant), Aloe Barbadensis Leaf Juice (umectant), Panthenol (umectant), Macadamia Ternifolia (Macadamia) Seed Oil, Simmondsia Chinensis (Jojoba) Seed Oil, Borago Officinalis (Borage) Seed Oil, Tocopherol, Ascorbic Acid, Urtica Dioica (Nettle) Extract (umectant), Persea Gratissima (Avocado) Fruit Extract, Viola Tricolor (Pansy) Extract, Ascorbyl Palmitate, Polysorbate 20 (emulgator), Leuconostoc/Radish Root Ferment Filtrate, Hydroxypropyl Methylcellulose (polimer neionic , Sodium Hydroxide, Phenoxyethanol (conservant), Glyceryl Undecylenate, Citric Acid, Fragrance.
Nature's Gate Shampoo Aloe Vera Macadamia Oil review pasagera

 

Palmer’s Natural Fusion Micellar Rose Water Cleanser Clarifying Shampoo 350 ml / 30 lei
Curly Girl Approved (verifică analiza formulei) / Păr uscat Șampon
Magazine din România Magazine cu livrare în România
Magazinele DM iherb
Pe etichetă acest șampon este denumit clarifying, în formulă există un agent de chelare care poate îndepărta metalele grele din apa dură, însă acest șampon nu poate fi șampon pentru curățare în profunzime pentru că detergenții formulei nu pot îndepărta unturile, polimerii și siliconii. În plus în formulă sunt incluse mai multe uleiuri vegetale în concentrație mică (argan, floarea soarelui, kukui, cocos). Baza de curățare este formată din un surfactant anionic și doi amfoteri. Sarea în acest produs este în prima parte a listei de ingrediente, e posibil să aibă o concentrație mai mică de 2% care în teorie nu ar trebui să usuce părul. Al doilea ingredient al formulei este un umectant, glicerina. În formulă sunt incluși agenți de condiționare și nu sunt incluși polimeri cuaternari. Conține alcool degresant cu rol de conservant în concentrație mică, dacă preferi să nu aplici acest ingredient pe păr, acest produs nu este potrivit pentru tine. Șamponul este potrivit pentru părul uscat și are putere medie de degresare și nu îndepărtează foarte bine polimerii cuaternari de pe păr. Ingrediente: Aqua, Glycerin (umectant), Sodium Lauroyl Glutamate (surfactant anionic), Lauramidopropyl Hydroxysultaine (surfactant amfoter, emulgator, agent spumant), Sodium Chloride (sare), Cocamidopropyl Betaine (agent spumant, emulgator, surfactant amfoter), Behentrimonium Chloride (agent de condiționare cationic), Rosa Centifolia Flower Water, Emblica Officinalis Fruit Extract, Argania Spinosa Kernel Oil, Tocopherol, Aleurites Moluccana (Kukui) Seed Oil, Helianthus Annuus (Sunflower) Seed Oil, Tocopheryl Acetate, Gardenia Tahitensis Flower Extract, Cocos Nucifera (Coconut) Oil, Polysorbate 20, Isopropyl Alcohol (conservant), Benzoic Acid, Lauric Acid, Sodium Laurate, Disodium EDTA (agent de chelare), Propanediol, Peg-120 Methyl Glucose Trioleate, Stearamidopropyl Dimethylamine (agent de condiționare cationic), Sorbitan Caprylate, Citric Acid, Propylene Glycol (umectant), Fragrance (Parfum), Butylphenyl Methylpropional, Benzyl Salicylate, Hexyl Cinnamal.
Din păcate acest produs nu este potrivit pentru părul meu. Poate pentru că părul meu uneori nu tolerează glicerina în concentrații mari, poate pentru că în produsele de stilizare folosite sunt ingrediente pe care acest șampon nu le poate îndepărta foarte bine. L-am folosit o singură dată, iar după spălare părul era încâlcit și cu reziduuri de produse de stilizare. După 2 zile am observat exces de sebum pe scalp. L-am testat și pe părul fiului meu, iar în cazul lui șamponul a fost eficient pentru curățare, dar mult prea emolient. Cred că este potrivit doar părului uscat, care tolerează bine uleiurile vegetale.
palmers-natural-fusion-rose-water-clarifying-shampoo-review-pasagera

 

Paula’s Choice All Over Hair and Body Shampoo 429 ml / 93 lei
 Toate tipurile de păr Șampon de chelare
Magazine din România Magazine cu livrare în România
paulaschoice.ro
Șamponul de la Paula’s Choice are cea mai simplă formulă și ușor de înțeles, fără parfum, extracte de plante, uleiuri vegetale și alte ingrediente care nu își au rostul în produsele de curățare. Baza de curățare este formată dintr-un sulfat (SLES) care este foarte bine tolerat de piele și care pentru păr are putere mare de degresare și detergență. Pentru scopul acestui articol l-am inclus în categoria șampoanelor de chelare și curățare în profunzime – poate îndepărta depunerile de grăsimi, polimeri (și siliconi dacă e cazul) și poate îndepărta metalele grele care se depun pe păr din apa dură. Conține umectanți în concentrație medie (aloe vera și pantenol), conține un polimer cuaternar care ajută la descâlcirea părului, conține proteină hidrolizată din soia. Are textură de gel, spumează foarte bine. Cu rol de șampon de chelare este potrivit pentru toate tipurile de păr. Sarea în acest produs este în concentrație mai mică de 2% și în teorie nu ar trebui să usuce părul. Ingrediente: Aqua, Sodium Laureth Sulfate (detergent anionic), Cocamidopropyl Betaine (surfactant amfoter, agent de spumare, emulgator), Panthenol (umectant), Hydrolized Soy Protein, Polyquaternium-10 (polimer cuaternar), Aloe Barbadensis Leaf Juice Powder (umectant), Sodium Chloride (sare), Ammonium Laureth Sulfate (emulgator anionic, agent de spumare), Disodium EDTA (agent de chelare), Citric Acid (stabilizator de pH), Sorbic Acid (conservant).
Șamponul acesta nu îmi lipsește din casă de ani buni. Înainte să știu că deshidratarea părului meu este cauzată și de detergenții foarte degresanți folosiți frecvent pentru spălarea părului, șamponul acesta m-a ajutat în perioadele în care am avut dermatită seboreică și scalpul era afectat de orice ingredient parfumat. Pentru soțul meu (fir subtire și drept, densitate medie, sebum pe scalp dupa 24 de ore de la spălare) acest șampon este produsul cu care se spală pe păr și corp în fiecare dimineață, părul lui nu este vreodată aspru sau uscat, iar scalpul nu este iritat. Nu folosește balsam, dar folosește un produs de stilizare pentru volum care are siliconi și pe care trebuie să îi îndepărteze cu sulfați. Pentru el această combinație este cea mai potrivită. De asemenea mai folosesc acest șampon vara pentru a-l spăla pe fiul meu pe păr și pe corp, dacă vine acasă murdar și foarte transpirat, cu părul ud și plin de nisip. Pentru că are aloe vera în formulă, care pe părul meu poate cauza flash dry, îl prefer pe cel de la Bumble and Bumble cu rol de agent de chelare. Deși are ca detergent un sulfat, acest șampon nu este cel mai degresant pe care l-am folosit vreodată și nu usucă părul așa cum fac multe șampoane de chelare – îmi aduc aminte că aveam nevoie de două șamponări pentru a îndepărta măștile cu uleiuri și siliconi de pe păr. Păcat că nu mai există mostre pentru acest produs.
all-over-hair-body-shampoo-review-pasagera

 

Pour Karite – Cream Shampoo 200 ml / 69 lei
Curly Girl Approved (verifică analiza formulei) / Păr foarte uscat Șampon
Magazine din România Magazine cu livrare în România
Rangali
Primele două ingrediente după apă sunt un umectant (aloe vera) și un ulei vegetal emolient (floarea soarelui). Urmează apoi baza de curățare formată din o glucosidă și o betaină, combinația cea mai blândă cu pielea și părul – acest lucru înseamnă și putere de degresare și detergență scăzută. Șamponul este potrivit doar pentru părul uscat. Alături de cei doi detergenți, în formulă este inclusă o argilă care poate curăța părul (despre argilă am scris în articolul dedicat produselor pentru curățarea părului) și alți surfactanți anionici foarte blânzi, cu rol de emulgatori. În afară de concentrația mare de ulei de floarea soarelui, în formulă și alți emolienți și uleiuri vegetale (macadamia în concentrație mică, unt de shea la sfârșitul listei). Sarea în acest produs este în concentrație mai mică de 2% și în teorie nu ar trebui să usuce părul. Formula nu conține proteine, agenți de condiționare cuaternari și nici polimeri. Umectantul din formulă, glicerina, este în concentrație mică în acest produs. Ingrediente: Aqua, Aloe Barbadensis Leaf Juice (umectant), Helianthus Annuus (Sunflower) Seed Oil, Coco Glucoside (detergent neionic), Cocamidopropyl Betaine (agent de spumare, emulgator, surfactant amfoter), Bentonite (argilă), Macadamia Ternifolia (Macadamia) Seed Oil, Oleic/Linoleic/Linolenic Polyglycerides (emolienți), Disodium Lauryl Sulfosuccinate (emulgator, surfactant anionic), Glycerin (umectant), Lactic Acid, Parfum (Fragrance), Maris Salt (sare), Citric Acid, Xanthan Gum, Glyceryl Oleate (emulgator neionic), Gluconolactone, Sodium Benzoate (conservant), Calcium Gluconate, Sodium Stearoyl Glutamate (emulgator, surfactant anionic), Benzyl Alcohol, Butyrospermum Parkii (Shea Butter) Extract, Sodium Hydroxide, Tocopherol, Hydrogenated Palm Glycerides Citrate, Benzyl Benzoate, Linalool
sampon-bio-par-cu-unt-de-shea-si-argila-k-pour-karite-200ml

 

The Body Shop – Shea Butter Richly Replenishing Shampoo 400 ml / 54 lei
Curly Girl Approved (dacă e cazul) / Păr uscat Șampon
Magazine din România Magazine cu livrare în România
The Body Shop – 400 ml
Șamponul are o bază de curățare blândă: o betaină, o glucosidă și un anionic care nu uscă părul și spumează imediat la contact cu apa – taurate, generează flash foam. În formulă este inclus un agent de chelare pentru că taurate nu este foarte solubil și nu spumează foarte bine în apa dură – agentul de chelare previne atașarea metalelor grele din apa dură, pe firul de păr, în timpul spălării. Conține mulți emolienți în concentrație mai mică de 1% printre care și unturile de shea și cocos, conține și polimeri, dar nu conține glicerină și nici alți umectanți. Nu conține proteină și are o formulă interesantă, Este potrivit pentru părul uscat, scalp fără exces de sebum. Presupun că sarea în acest produs este în concentrație mai mică de 2% și în teorie nu ar trebui să usuce părul, dar este posibil să mă înșel. În general, concentrația de sare în șampoane este mai mică de 2%, iar concentrația de sodium hydroxide este de 0.5% sau cel puțin mai mică de 1%. Poți verifica poziția acestor două ingrediente în listă. Ingrediente: Aqua, Cocamidopropyl Betaine (agent de spumare, emulgator, surfactant amfoter), Sodium Methyl Cocoyl Taurate (detergent anionic), Coco-Glucoside (detergent neionic), Sodium Chloride (sare), Sodium Lauroyl Sarcosinate (emulgator și agent de spumare anionic), Sodium Hydroxide (stabilizator de pH), Acrylates/C10-30 Alkyl Acrylate Crosspolymer, Citric Acid, Phenoxyethanol (conservant), Sodium Benzoate, Lecithin, Polyglyceryl-2 Caprate (emolient), Parfum, Styrene/Acrylates Copolymer, Guar Hydroxypropyltrimonium Chloride (emulgator, agent de condiționare cationic), Glycol Distearate (emolient), Butyrospermum Parkii (Shea) Butter, Cocos Nucifera (Coconut) Oil, Linalool, Glyceryl Oleate, Glyceryl Stearate (emulgatori emolienți), Coumarin, Benzoic Acid, Tetrasodium EDTA (agent de chelare), Yellow, Red, Blue (coloranți, am omis codurile)
Din păcate acest șampon nu este cea mai potrivită variantă pentru curățarea părului meu, nu îndepărtează eficient produsele de stilizare folosite și este prea emolient pentru părul meu. După 2 zile de la spălare am simțit pe scalp exces de sebum.

 

Vichy – Dercos Anti-Dandruff Sensitive Shampoo 200 ml / 42 lei
Curly Girl Approved (verifică analiza formulei) / Păr gras, păr normal sau puțin uscat, cu scuame pe scalp Șampon
Magazine din România Magazine cu livrare în România
Farmacia Tei
emag.ro
notino.ro
Farmaciile HelpNet, Sensiblu etc
Șamponul pentru scalp sensibil de la Vichy are o bază de curățare formă tă din surfactanți anionici și un amfoter. Mai puțin folosiți în șampoane cei doi anionici au proprietăți speciale: taurate spumează imediat la contactul cu apa (flash foam), iar acidul carboxilic este folosit cu rol antistatic, emulgator și spumant. Sarea în acest produs este în concentrație mai mică de 2% și în teorie nu ar trebui să usuce părul. Conține piroctone olamine, un anti fungic care poate fi de ajutor în cazurile de dermatită seboreică sau scuame pe scalp. Moleculele aromate nu au efect asupra părului. Șamponul conține un polimer cuaternar și umectanți în concentrație mică. Nu conține uleiuri vegetale și proteine. Acidul salicilic ajută la conservarea formulei, nu are rol exfoliant pentru piele în acest caz. Ingrediente: Aqua / Water, Sodium Methyl Cocoyl Taurate (detergent anionic), Laureth-5 Carboxylic Acid  (surfactant anionic, emulgator, spumant), Cocamidopropyl Betaine (surfactant amfoter, emulgator, spumant), Sodium Chloride (sare), Bisabolol (moleculă aromată din ulei esențial de mușețel), Farnesol (moleculă aromată), Hexylene Glycol, Lactic Acid, Peg-150 Distearate, Peg-55 Propylene Glycol Oleate, Piroctone Olamine (anti fungic), Polyquaternium-10 (polimer cuaternar cationic), Propylene Glycol (umectant), Salicylic Acid, Sodium Benzoate (conservant), Sodium Hydroxide, Sodium Lauroyl Glutamate (surfactant anionic, emulgator), Parfum / Fragrance
Vichy Dercos Sensitive Shampoo review pasagera

 

Wella – Elements Shampoo 1000 ml / 84 lei
250 ml / 32 lei
Curly Girl Approved (verifică analiza formulei) / Păr normal sau uscat Șampon
Magazine din România Magazine cu livrare în România
Farmaciatei
elefant.ro
emag.ro
notino.ro
Saloane și magazine de specialitate online sau fizice – Profi Hair Shop, Professional Shop, Pro Beauty Shop
Un șampon cu bază de curățare foarte blândă, cu putere de degresare și detergență medie (isethionate, betaine și amfoacetate). Spumare redusă. Conține concentrație mare de umectanți (al doilea ingredient este glicerina). Conține polimeri cuaternari cationici, concentrație foarte mică. Conține o concentrație foarte mică de ulei de argan, dar prea puțin ca să se poată depună sau să fie problematic. Sarea în acest produs este în concentrație mai mică de 2% și în teorie nu ar trebui să usuce părul. În caz că te întrebi ce rol au acizii exfolianți AHA (glicolic și lactic) și BHA (salicilic) în acest șampon – concentrația lor este mai mică de 2% și au rol de a reduce pH-ul produsului și de a îmbunătăți conservarea. Nu au rol exfoliant pentru piele și păr – părul are nevoie de netezire, nu de exfoliere. Ingrediente: Aqua, Sodium Lauroyl Methyl Isethionate (detergent anionic), Glycerin (umectant), Cocamidopropyl Betaine (agent de spumare, emulgator, surfactant amfoter), Sodium Cocoyl Isethionate (detergent anionic), Disodium Cocoamphodiacetate (agent de spumare, emulgator amfoter), Panthenol (umectant), Sodium Benzoate (conservant), Trisodium Ethylenediamine Disuccinate, Phenoxyethanol (conservant), Sodium Chloride (sare), Parfum, Polyquaternium-10 (polimer cuaternar cationic), Glycolic Acid, Salicylic Acid, Polyquaternium-7 (polimer cuaternar cationic), Acrylates/C10-30 Alkyl Acrylate Crosspolymer (polimer), Benzyl Salicylate, Sodium Gylcolate, Sodium Hydroxide, Argania Spinosa (Argan) Kernel Oil, Fraxinus Excelsior Wood Extract, Lactic Acid, Potassium Sorbate
Am primit o cantitate suficientă pentru testare de la o doamnă care îl folosește, mulțumesc pentru cadou. Pe părul meu acest șampon este la fel de eficient ca DevaCurl LowPoo, curăță cu blândețe și lasă părul moale și ușor de pieptănat. Este unul din șampoanele mele preferate.
Wella – Elements Shampoo review pasagera

 

14 comentarii

Scrie un comentariu
 • Buna, foarte utile informatii, chiar cautam genul acesta de recomandari. Dupa ce am citit o parte din articolele tale anterioare despre ingrijirea parului am inceput sa folosesc Elseve Low Shampoo Total Repair (stiu ca are silicon in compozitie si nu il recomanzi dar nu am gasit altceva mai accesibil ca pret), dar a fost o dezamagire. Am parul cu tendinta de ingrasare a scalpului la 3 zile iar restul parului este usor uscat. Am folosit samponul dupa instructiuni si desi imi curata bine scalpul, lungimea parului ramanea foarte imbacsita, o textura ciudata, lipicioasa si nu inteleg de ce. Plus ca si scalpul se ingrasa mai repede.
  Curios mi se pare ca acest sampon il folosesc acum pt fiica mea, de 4 ani, care are un par lung si ondulat si ii merge de minune. Ii lasa parul foarte curat, sanatos si usor de pieptanat.
  Ulterior eu am revenit la Balea Med Ultra Sensitive care e destul de agresiv, dar acum vreau sa comand Bioderma Node pe care il recomanzi mai sus. Intrebarea mea ar fi: este adevarat ca exista o perioada de tranzitie de vreo luna la sampoanele fara sulfati? Si in aceasta perioda e normal ca parul sa arate mai… urat, ca si cum nu ar fi spalat? (nu resusesc sa explic mai bine…)

  Multumesc mult!

  • Ana,
   Elseve Low Shampoo Total Repair nu este potrivit daca vrei sa renunti la sulfati pentru ca siliconul se depune pe firul de par si poate crea o bariera intre cuticula si apa, in acest fel parul tau ajunge sa fie deshidratat in timp. Nu am spus ca nu il recomand, l-am dat ca exemplu de alegere nepotrivita pentru cazul in care vrei sa renunti la sulfati.
   Fiecare par reactioneaza intr-un anume fel dupa folosirea unui produs – dovada faptului ca pentru tine samponul nu este potrivit, dar pentru fiica ta este potrivit. Fiecare persoana are parul cu o anumita porozitate, iar in functie de porozitate (si multe alte aspecte) fibra capilara permite adsorbtia (atasare pe suprafata) intr-un anumit fel. Conteaza si ce altceva folosesti in ingrijirea parului, daca tu folosesti produse de hidratare si stilizare care contin uleiuri, polimeri sau siliconi, explicatia e foarte simpla – toate aceste ingrediente se depun si e nevoie de surfactanti mai degresanti decat singurul surfactant din samponul de la Elseve (coco-betaine).
   Eu nu ma pot spala cu low poo mai mult de o data pe saptamana, de cele mai multe ori rutina mea de curatare este miercuri low poo, duminica sampon fara sulfati. Nu folosesc siliconi, dar folosesc produse de hidratare stilizare care contin polimeri si unturi. Citeste te rog articolul in care am povestit despre fiecare tip de produs pentru curatarea parului, low poo este de folos parul cret, uscat si foarte uscat. Daca scalpul tau prezinta exces de sebum dupa 3 zile atunci produsul tau pentru curatarea frecventa ar trebui sa fie un sampon fara surfactanti duri, suficient de degresant sa indeparteze excesul de sebum si produsele aplicate pe par, dar suficient de bland incat sa nu usuce lungimea firului de par.
   Elseve Low Shampoo contine un singur surfactant, care nu poate indeparta sebumul si contine foarte multi agenti de conditionare care se ataseza de firul de par si care nu ar trebui aplicati pe scalpul cu exces de sebum. Mare atentie la folosirea acestui produs pentru fiica ta – ar fi bine ca din cand in cand sa folosesti un sampon foarte bland, cu glucoside, pentru a preveni depunerile de siliconi, este evident ca nu se depune pe parul ei asa repede siliconul, dar oricum se depune si trebuie indepartat. Daca observi ca parul ei nu se curata eficient cu glucoside poti incerca un sampon cu isethionate, dar evita sa folosesti sulfati pe parul ei, chiar nu are nevoie. Daca alegi un balsam fara polimeri pentru hidratarea parului ei nu va avea probleme cu depunerile.

 • Draga Corina ca de fiecare data ma uimesti cu multimea detaliilor pe care le dai in fiecare articol pe care-l scrii.Atat de dedicata si pasionata de tot ceea ce faci.Daca ar exista mai multi oameni ca tine noi ca tara am fi ajuns departe.Oricum iti multumesc si desi nu am inceput metoda CG astept cu nerabdare postarile tale.Nu am intrebari dar pentru ca sunt inscrisa in grupul ,,Par cret si bucle rasfatate”(,grup in care spuneai ca si tu te-ai inscris dar imediat te-au dat afara,Habar nu au ele ce au pierdut dar nu mai conteaza)vreau sa-ti spun ca acolo se vorbeste de multe produse care se gasesc in DM si sunt CG.Poate in demersul tau de a imbogati lista cu produse CG aceste informatii te vor ajuta.
  O zi frumoasa iti doresc!

  • Buna Laura,
   Multumesc pentru aprecieri si informatii. Sunt cateva balsamuri fara siliconi in DM, cred ca si geluri sunt, dar sampon eu inca nu am gasit altul decat unul foarte simplu, pentru par alb pe care o sa il pun in lista de mai sus. Este posibil ca pe grupul respectiv CG sa insemne altceva cand vine vorba de sampoane, pe unele grupuri olefin sulfonatii sunt acceptati, pe unele grupuri nimic altceva in afara de cowash nu este acceptat. Parerea mea despre ce ar trebui sa contina un sampon CG o stii deja. Vizitez regulat magazinul DM si magazinele de profil pentru ca mereu apar produse noi si as vrea sa le pot include in liste. Tocmai m-am intors din UK, de aceea nu am scris nimic doua saptamani si exista foarte multe produse in gama Garnier noi lansate fara siliconi si fara sulfati. Le-am cumparat si le voi testa, sper sa le vad si pe raftul magazinelor noastre. Daca descoperi produse interesante scrie-mi te rog, orice ajutor este binevenit.

 • Buna, Corina,

  Ce parere ai de folosirea unui sampon pe baza de tea tree (pentru par gras). Poate fi foarte iritant?

  Multumesc!

  • Andreea, folosirea unui sampon cu tea tree poate fi benefic pentru pielea afectata de dermatite, dar acest beneficiu vine la pachet cu potential iritant. Pentru a avea cat mai putine efecte secundare, produsele cosmetice nu contin concentratii mari de tea tree, totusi, este posibil ca pielea sa fie iritata dupa aplicare, chiar si in cazul produselor cu clatire, care contin foarte putin tea tree. Dintre cei mai cunoscuti iritanti in sampoane, menta este cea mai problematica, iar de cele mai multe ori sampoanele cu tea tree contin si menta.

 • Bună! Caut un sampoș fara SLS, pentru părul meu foarte gras, după a doua zi de la spălarea părului iar trebuie spălat!

 • Am început folosesc sampoane fără sulfati din lista de mai sus si am observat deja schimbări. Am folosit Ecowell si Bioderma Node câte 2 saptamani fiecare. Părul meu era gras după doar 2 zile, iar acum arată decent chiar si a 3a zi. In schimb, am observat că părul este mai uscat pe lungimea lui.
  Nu știu de ce se întâmplă aceste lucru? Ar fi cazul sa folosesc si un balsam pentru păr în cazul acesta?

  • Daniela, fara balsam nu poti mentine parul hidratat. Aplica balsamul doar pe lungimea firului de par, alege un balsam fara prea multe uleiuri si unturi.

 • Produsul As I Am Coconut CoWash poate fi folosit si pentru copii? Am o fetita de aproape 2 ani cu parul cret si greu de aranjat … Multumesc

  • Gabriela, da, poate fi folosit daca crezi ca este cazul sa folosesti un cowash. In magazinele din Romania cu produse pentru par cret exista produse formulate pentru copii. Atentie mare la unturi si uleiuri, sa nu folosesti prea multe. Personal as recomanda un sampon foarte bland pentru fetita. Nepotica mea de 6 ani are par cret (2C-3B), blond, cu fir subtire. Cand vine in vizita mereu vrea sa o spal pe par si sa o usuc cu difuzorul. Am testat mai multe variante de curatare si hidratare si cel mai mult mi-a placut pe parul ei samponul Bioderma Node Fluide. Cowash-ul nu este potrivit pentru parul ei.

 • Multumesc tare mult Corina pentru cat muncesti sa ne informezi. Mi-am comandat deja doua sampoane din lista. Abia astept sa le primesc.Te rog să citești cu atenție articolele de pe acest blog și comentariile (folosește motorul de căutare din partea dreapta, sus), pentru majoritatea întrebărilor tale există deja un răspuns scris. Te rog să îmi scrii așa cum ți-ai scrie ție (reclamele, sfaturile impertinente și altele de genul nu vor fi aprobate).

Comentariul tău va fi aprobat atunci când voi avea răspunsul potrivit întrebării tale și timpul necesar pentru a-l scrie. Din lipsa de timp nu voi răspunde întrebărilor care cer analiza listei de ingrediente a produselor cosmetice.

Pentru recomandări și întrebări despre produsele Paula's Choice te rog scrie mail la info@paulaschoice.ro.

Mulțumesc pentru înțelegere. Multă sănătate!

Scrie un comentariu

Toate drepturile asupra conținutului sunt rezervate Pasagera.ro. Reproducerea informațiilor de pe site este strict interzisă și pedepsită conform legii drepturilor de autor.